Thursday, April 24, 2008

Καταστροφική λογιστική στο περιβάλλον

Στην ομιλία του στην 1η Επιτροπή Παρακολούθησης του ΕΠΠΕΡΑΑ, αλλά και σ’ εκείνη στη Βουλή πριν από δύο βδομάδες με αφορμή την πρόταση Δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης, ο κ. Σουφλιάς ισχυρίστηκε ότι «αδικούμε τους εαυτούς μας, όταν παίζουμε παιχνίδια επικοινωνίας στην πλάτη του περιβάλλοντος και σε βάρος της ίδιας της πατρίδας μας».

Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα: «στις 23 Ιανουαρίου, στην International Herald Tribune(IHT) δημοσιεύτηκε κατάταξη εκατόν τριάντα τριών χωρών με κριτήριο ένα πρόσφατο δείκτη περιβαλλοντικής επιδόσεως, τον οποίο έχουν αναπτύξει τα γνωστά αμερικάνικα πανεπιστήμια Yale και Columbia. Σε μία κλίμακα από 1 έως 100, η χώρα μας βαθμολογείται στο 80,2, καλύτερη από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κύπρο και σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με τη Γαλλία και την Ιαπωνία».

Καταρχάς, η Ελλάδα ουδέποτε αναφέρθηκε από την δημοσιογράφο Felicity Barringer στο άρθρο της στην IHT. Ακόμη χειρότερα, στη σχετική λίστα παγκόσμιας κατάξης περιβαλλοντικών επιδόσεων την οποία συνέταξαν τα πανεπιστήμια Yale και Columbia, η Ελλάδα εμφανίζεται με χειρότερες επιδόσεις από τις χώρες που αναφέρει ο κύριος Υπουργός στις ομιλίες του, ξεπερνώντας μόνο την Κύπρο. Για την ακρίβεια η χώρα μας βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο σημείο με πριν από δύο χρόνια (σε ανάλογο pilot study), όταν με 80,2 βαθμούς φιγουράριζε στην δέκατη ένατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Δυστυχώς, ακόμα κι αν θελήσουμε να δεχτούμε καλόπιστα ότι η δις λανθασμένη ανάγνωση της IHT και κυρίως των στοιχείων της λίστας κατάξης, πρόκειται περί λάθους, το οποίο πιθανώς διέπραξαν εκ παραδρομής κι από υπερβάλλοντα ζήλο οι τεχνοκράτες και συνεργάτες του υπουργείου, η πραγματικότητα μας διαψεύει. Είναι προφανές ότι πρόκειται απλώς για μια ανεύθυνη και ανεπιτυχή προσπάθεια εξωραϊσμού των περιβαλλοντικών επιδόσεων της Ελλάδας.

Αυτή όμως τη "δημιουργική λογιστική" γύρω από τα στοιχεία και τις μετρήσεις για τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίουπου δεν μπορούμε με τίποτα να τη χωνέψουμε. Το ΥΠΕΧΩΔΕ έχοντας βολευτεί με τις μετρήσεις που έκανε η ομάδα του Αστεροσκοπείου Αθηνών ως τον Απρίλιο του 2007, δεν φρόντισε έκτοτε να αναπτύξει ένα σύστημα για τη μέτρηση και την παρακολούθηση των εκπομπών αερίων με αποτέλεσμα εδώ και επτά μήνες η Ελλάδα να μη διαθέτει αξιόπιστο σύστημα καταγραφής.

Λογικό ήταν λοιπόν η αρμόδια επιτροπή του ΟΗΕ, που διενήργησε τον σχετικό έλεγχο, να απορρίψει πανηγυρικά την έκθεση του υπουργείου στις 7 και 14 Απριλίου (βλ. Ελευθεροτυπία) και εν συνεχεία να ανοίξει το δρόμο για την αποπομπή της χώρας μας από τους ευέλικτους μηχανισμούς του πρωτοκόλλου του Κιότο. Αυτή η δημιουργική λογιστική, όμως, δεν είναι μόνο πολιτικά απαράδεκτη και ντροπιαστική για την Ελλάδα, καθιστώντας μας τη μοναδική χώρα που κατονομάζεται διεθνώς για ανεπάρκεια καταγραφής των εκπομπών αερίων. Είναι πρωτίστως καταστροφική για το περιβάλλον. Καταστροφική Λογιστική.

28 comments:

  1. Και μετά ήρθε και η ντροπή-σφαλιάρα εξόδου απ'το πρωτόκολλο του Κιότο να δέσει το γλυκό...

    ReplyDelete
  2. Οι μετρήσεις είναι βρώμικες.Οχι το περιβάλλον.

    ReplyDelete
  3. Κάνει τέτοια πράγματα η Νέα Διακυβέρνηση;

    ReplyDelete
  4. Β(ού) Δ(ού): (Βρώμικη Διακυβέρνηση)

    ReplyDelete
  5. Και ο Σαρακατσάνοβιτς;
    Ούτε μύγα στο σπαθί του!
    Ολα τα MEDIA τον προστατεύουν!
    Είδες τι κάνει ο προστατευτισμός;
    Nάναι καλά οι εργολάβοι!

    ReplyDelete
  6. Ο σαρακατσάνος είναι γάτος. Σου λέει βαριά βιομηχανία η Ελλάδα δεν διαθέτει, άντε το πολύ να έχουμε καμιά χωματερη παράνομη, τι μετρήσεις και κουραφέξαλα τώρα. Το αιθάνιο από την ελληνική φασολάδα να μετράμε; Εδώ έχουμε άλλα σημαντικότερα να ασχολούμαστε.

    Άσε τους Γιάνκιδες, τους κουτόφραγκους, τους σχιζομάτιδες και όλους τους λοιπούς να τρέχουν.

    Γάτος ο σαρακατσάνος, ξέρει τι κάνει!

    χαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  7. Σε μια χωρα οπου οικολογος θεωρεισαι αν πηγαινεις σε παραλια γυμνιστων, τι αλλο να περιμενε κανεις..

    Χειρότερη κι από την Κίνα η Ελλάδα στις εκπομπές CΟ2

    "για κάθε «ελληνική» κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπονται 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως κυμαίνεται στα 448 γραμμάρια CΟ2"

    http://www.cosmo.gr/Environment/World/176713.html

    ReplyDelete
  8. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ
    Xρειάστηκαν τέσσερα και πλέον χρόνια στην κυβέρνηση για να αντιληφθεί την κρισιμότητα μιας απογραφής στα Ταμεία, στα Νοσοκομεία και στους Δήμους, που κάθε χρόνο γεννούν τεράστια ελλείμματα και κατατρώγουν απίστευτους δημόσιους πόρους. Αντιθέτως της ήρκεσαν λίγες μόνο εβδομάδες, αμέσως μετά τις εκλογές του 2004, προκειμένου να επιλέξει και να επιβάλει τη δημοσιονομική απογραφή για λόγους καθαρά πολιτικούς. Δυστυχώς υπερτέρησε για ακόμη μία φορά η κομματική σκοπιμότητα και αποδεδειγμένα, όπως ο καιρός δείχνει, ζημίωσε διπλά τη χώρα.
    TΟ ΒΗΜΑ

    ReplyDelete
  9. Κατά συμπέρασμα, οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα, έστω και αν δε
    θέλουν να νομιμοποιήσουν τις ευέλικτες σχέσεις, δεν μπορούν να
    αποτρέψουν την ανάπτυξή τους....copy paste απο την εκθεση κουκιαδη.Νομιζω ειναι μια φραση που δε θα μπορουσε να περιγραφει κλυτερα τη λογικη που υπαρχει οχι μονο στο μυαλο του κουκιαδη αλλα και στη συνολικη αντιληψη της ε.ε για το μελλον της εργατικης ταξης.Η ε.ε καλει σε ενα διαλογο με ομορφα λογια οπως κοινωνικη εταιροι κτλ του οποιου το αποτελεσμα ειναι προδιαγεγραμμενο..οσο και αν τα ευχολογια του κουκιαδη περι νεας αντιληψης και καλου κοινωνικου κρατους προσπαθουν δε μπορουν να κρυψουν τη βαθια ταξικη φυση ης ενωμενης ευρωπης.Το απογειο της αοριστιας βρισκεται βεβαια εκει που πραγματευεται τη νεα πολιτικη στις απολυσεις ..οσο και αν θελει να δειξει πως υπαρχει συγκεκριμενη μεριμνα δεν υπαρχει καμια προταση..Τις λεγομενες ελαστικες σχεσεις εργασιας και οτι αυτο συνεπαγεται το ειχε αγγιξει ο μαρξ αναλυωντας τους τροπους με τους οποιους αποσπαται η υπεραξια..με λιγα λογια την ταση να υποτιμαται η αξια της εργατικης δυναμης στο καπιταλισμο και η ελαστικοτητα και η κινητικοτητα δεν ειναι παρα τροποι επιτευξης του στοχου αυτου.. Επισης θλιβερη ειναι η προσπαθεια ανακατασκευης των ιδεολογηματων περι κοινωνικου κρατους σα δυναμης που συμβιβαζει τα συμφεροντα κεφαλαιου και εργασιας.Νομιζω οτι η ταξικη φυση του κρατους ειναι πασιφανης αν αναλογιστουμε μονο το γεγονος οτι οι διαχειριστες του αδυνατουν να αυξησουν τις δαπανες για την παιδεια στο5% ενω ταυτοχρονα οι δαπανες για τον εξοπλισμο ειναι οχι υπερογκες αλλα εξωφρενικες..αυτα προς το παρον

    ReplyDelete
  10. @ γιούρι γκαγκάριν,

    Το ποσό που αναλογεί στους εξοπλισμούς είναι λιγότερο από 2% του ΑΕΠ.

    Είδες τι σου κάνει η καπιταλιστική ανάπτυξη σύντροφε γκαγκάριν; Το ελληνικό ταξικό σου κράτος δαπανά το 1,9% του ΑΕΠ και το ποσό αυτό σε απόλυτα μεγέθη είναι περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο, περίπου 12 δισ. στην πενταετία!

    ReplyDelete
  11. Γκαγκάριν,

    Καλά κάνεις και τα λές.Ο Μαρξισμός είναι η μοναδική αντίπαλη θεωρία της Αγοροκρατίας.Αλλά γιατί δεν πείθει βρε σύντροφε;
    Τα γνωστά μέχρι σήμερα συστήματα εφαρμογής του κατέληξαν σε απάνθρωπα δικτατοτρικά και μισητά καθεστώτα.
    Και είναι πολύ νωπές οι μνήμες.
    Μήπως κάπου εκεί βρίσκεται το μυστικό;
    Και πάνω απόλα έπλασαν αυτόν τον ελεινό ανθρωπολογικό τύπο, το HOMO SOVIETICUS! Δες Πούτιν.Γκαγκεμπιά και δόξα τω Θεώ.
    Ο δικός μας,ο καταλληλότερος Καταχθόνιος,ετοιμάζεται να τον προσκυνήσει και πάλι.Πολύ ανώμαλη τη βρίσκω αυτή τη σχέση.Εκεί στα άδυτα του Κρεμλίνου συνομιλούν "εν κρυπτώ και απαραβύστω" για τα Εθνικά Ημέτερα.Ποιά; Κατάλαβε κανείς να μου εξηγήσει και μένα;

    ReplyDelete
  12. στη νέα του διακήρυξη αρχών la nouvelle declaration de principes du ps το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα θέτει ως βασική προτεραιότητα τη βιώσιμη ανάπτυξη αιτιολογώντας την στο πλαίσιο της δικαιοσύνης των γενεών.

    Λέει συγκεκριμένα στο άρθρο 3 (στόχος 3) στην πρώτη φράση

    Βιώσιμη ανάπτυξη είναι εκείνη που ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες, χωρίς να υπονομεύει εκείνες των επομένων γενεών

    Ενδιαφέρον έχει το νέο κείμενο αρχών. Όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει σε μετάφραση στο παραπάνω λινκ. Πάντως από διακηρύξεις καλά τα πάει το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα...

    ReplyDelete
  13. Και οι δυο είναι εσχατολογικής φύσεως ιδεολογίες, με την κάθε μια από αυτές να έχει τη δική της ουτοπία, το τέλος της ιστορίας...

    Η παγκόσμια ιστορία είναι γεμάτη ανθρώπους με αγαθές προθέσεις και καλούς σκοπούς, οι σωτήρες της αγαπημένης μας ανθρωπότητας.

    Στην πορεία όμως κι όπως η ιστορία μας δείχνει, τα όποια μέσα χρησιμοποιούνται για την επίτευξη αυτών των καλών σκοπών γρήγορα αυτονομούνται, αποκτούν τη δικιά τους δυναμική διαφοροποιώντας στο τέλος ακόμα και αυτούς τους "καλούς" σκοπούς.

    ReplyDelete
  14. Είμαι αισιόδοξος τύπος και πιστεύω πως μετά από τέτοια "παγκόσμια" σφαλιάρα να συνετιστεί το κράτος κι επιτέλους να δούμε στην Ελλάδα μερικά δείγματα οικολογικής πολιτικής. Εκτός πια αν η βαρηκοϊα του υπουργού ξεπερνάει τα όρια...!!!

    ReplyDelete
  15. @ vaggelas

    ή όπως έλεγε κι ο Ιονέσκο στην ελεγεία ενός παράλογου κόσμου
    οι ιδεολογίες, οι θρησκείες, οι αντι-θρησκείες, οι φιλοσοφικές διδασκαλίες δεν προσέφεραν φαίνεται παρά προσχήματα στη βία. Η βία υπερβαίνει πάντα το σκοπό της

    επειδή όμως είμαστε αισιόδοξοι τύπου συμμεριζόμαστε την άποψη του ντόκτορ σέενγκ και ελπίζουμε στις θεραπευτικές ιδιότητες της παγκόσμιας σφαλιάρας

    ReplyDelete
  16. @libertarian Δεν υπηρξαν απ οσο ξερω πουθενα συστηματα "εφαρμογης" του μαρξισμου καθως ο ιδιος ο μαρξ δεν ηταν καποιος που συστηματοποιησε μια ορισμενη αντιληψη του τι ειναι ο σοσιαλισμος, ηταν ο πιο οξυδερκης κριτικος της πολιτικης οικονομιας του καπιταλισμου. Επισης το να μετακυλιεται η συζητηση συνεχως στο τι ηταν και τι δεν ηταν η σοβιετικη ενωση απλα υποδηλωνει αρνηση του να αντιληφθει κανεις τα εργαλεια του μαρξ..Υπαρχουν ακομη και σημερα μαρξιστες οικονομολογοι που δινουν μια κριτικη ματια στις εννοιες χρημα, αξια,πιστη,χρηματιστικο κεφαλαιο..Το αν πειθει η οχι ειναι υποθεση της ιδιας της ιστοριας του εργατικου κινηματος μεσα στην οποια ΑΝΑΓΚΑΙΑ πρεπει να παιρνουμε θεση.. Το μονο σιγουρο ειναι οτι ο σοσιαλισμος ειναι υποθεση της αυτενεργειας της εργατικης ταξης.

    ReplyDelete
  17. @vaggelas εχεις δικιο, εννουσα τις αμυντικες δαπανες γενικα και οχι μονο τους εξοπλισμους.. Αλλα και παλι αν πιστευεις οτι ειναι δικαιολογημενα αυτα τα ποσα για χωρες(γιατι δεν ειναι μονο η ελλαδα) που αποτελουν συμμαχια στο νατο, τοτε απορω....Που χρειαζονται ολες αυτες οι δαπανες ?δε βλεπουμε μια συμπνοια του αναπτυγμενου κοσμου η κανω λαθος?

    ReplyDelete
  18. Α, και να μη πουμε για τις φορολογικες απαλλαγες στο κεφαλαιο και τη μετακυληση του βαρους στους μισθωτους..πασιφανες

    ReplyDelete
  19. ο πραγματικός θρίαμβος του Μαρξ δε βρίσκεται στις προσπάθειες πιστής εφαρμογής των θεωριών του, αλλά στο γεγονός ότι εμπότισε με τη σκέψη του το σύνολο της σύγχρονης κοινωνικής επιστήμης, και διαμόρφωσε το ιδεολογικό περιεχόμενο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην εποχή της νεωτερικότητας. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι ο Μαρξ καταλαμβάνει στην κοινωνική επιστήμη τη θέση που έχει ο Καντ στη φιλοσοφία. Μετά απ' αυτόν ορισμένες θέσεις ξεπεράστηκαν για πάντα. Υπάρχει για παράδειγμα κάποιος σήμερα που να μην μελετά την οικονομική δομή και τις παραγωγικές σχέσεις σε μια κοινωνία και να μελετά αποκλειστικά την ηθική, την πολιτική ή τη θρησκεία; όχι. Εδώ όμως υπάρχει ένα κρίσιμο θέμα. Ο Μαρξ διατύπωσε ορισμένες αλήθειες κι ακριβώς επειδή είναι αλήθειες, δεν είναι ούτε αστικές ούτε προλεταριακές, είναι οικουμενικές. Ακριβώς όμως λόγω της οικουμενικότητάς τους και της επακόλουθης γενικότητάς τους δεν είναι σε θέση να παρέχουν σαφή καθοδήγηση στην πράξη. Ταυτόχρονα κι αυτό είναι επίσης κρίσιμο, η κοινωνική εξέλιξη, όπως κι η εξέλιξη της επιστήμης και της κοινωνικής θεωρίας, συνεχίζεται με μεταλλάσοντας έτσι και τη μαρξιστική θεώρηση των πραγμάτων. Το ζητούμενο λοιπόν σήμερα για κάποιον που θέλει να λέγεται σοσιαλιστής ή να επικαλείται το σοσιαλισμό, όπως εσύ γιούρι, δεν είναι η θρησκευτική κι απόλυτη ταύτιση του σοσιαλισμού με τον Μαρξ, ούτε φυσικά η πλήρης απάρνηση της σκέψης του τελευταίου, αλλά η χειραφέτηση από αυτόν. Το ζητούμενο είναι να απορρίψει κανείς οτιδήποτε λανθασμένο, ουτοπιστικό ή μη αναγκαίο περιέχει ο μαρξισμός και φυσικά να πάψει να χρησιμποιεί τον ΄Μαρξ ως τον ύψιστο φάρο που καθοδηγεί στον αιώνα τον άπαντα γεγονός το οποίο είναι άλλωστε και αφόρητα αντιμαρξιστικό. Όταν πχ ο ίδιος ο μαρξ είδε στο πρόσωπο του Ισησού και του Μωυσή τα πιο παταγώδη σταματήματα της ιστορίας τι θα έλεγε όταν το όνομά του χρησιμοιπείται μετά από 150 χρόνια για ένα ακόμα ιστορικό σταμάτημα αυτή τη φορά στο όνομά της δικής του αλήθειας;

    Τέλος και μιας και ανφέρθηκε το εργατικό κίνημα, η ρεφορμιστική και αντιμαρξιστική πρακτική του εργατικού κινήματος επικράτησε σε όλες σχεδόν τις χώρες εδώ και 100 χρόνια, κι αυτό ενάντια στα σχέδια της πλειοψηφίας των θεωρητικών και των ηγεσιών, οι οποίοι έτρεφαν άλλωστε κάποια δυσπιστία απέναντι στις απτές συνδικαλιστικές κι εργατικές διεκδικήσεις.

    ReplyDelete
  20. Φίλε Γιούριν τα ποσά αυτά είναι οι συνολικές αμυντικές δαπάνες της χώρας όπως διαμορφώνονται τα τελευταία 4 περίπου χρόνια, εξοπλισμοί και λειτουργικές δαπάνες.

    Η αλήθεια είναι πως μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου η αισιοδοξία της Δύσης για το... "τέλος της ιστορίας" ώθησε τις περισσότερες κυβερνήσεις σε δραστικές περικοπές των αμυντικών δαπανών (περίπου στο 2% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο ή και ακόμα χαμηλότερα τη δεκαετία του 90).

    Πρόσεξε όμως πως η μείωση των δαπανών δεν μείωσε ανάλογα και τις στρατιωτικές τους ικανότητες. Αντίθετα θα έλεγα ότι τις ενίσχυσε αν και κάπως έμμεσα. Αφού το κέντρο βάρος μεταφέρθηκε από τις μεγάλες οροφές υλικού και κόσμου στην ποιότητα και την τεχνολογική επάρκεια.

    Σήμερα, με την λεγόμενη Revolution in Military Affairs να διατρέχει την υφήλιο απ άκρη σ άκρη, η τεχνολογική επάρκεια ενός στρατεύματος είναι εκ των ουκ άνευ. Είτε διαθέτεις μεγάλο στρατό χωρίς τεχνολογία αιχμής, είτε δε διαθέτεις καθόλου στρατό, το ίδιο και το αυτό.

    sorry που ξέφυγαμε λίγο...

    ReplyDelete
  21. @ G700,

    Αυτήν την σφαλιάρα περιμένω να μας ξυπνήσει φίλε μου!

    Καλή ανάσταση σε όλους και χρόνια πολλά!

    ReplyDelete
  22. Από τα ένδοξα Σάλωνα και εκ μέρους των προϊσταμένων, υφισταμένων, σταθμαρχών, πρακτόρων και λοιπών υπαλλήλων της CIA, εύχομαι όλους ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ και ειδικά στους στενούς μας συνεργάτες, δλδ
    τους Γ700,
    τον Thanassis of Reuters fame,
    τον parmenides,
    και τον mesout.

    Ο Θεός της Ελλάδας να μας αξιώνει πάντα σε
    ΥΓΕΙΑ, ΑΙΩΝΙΑ ΑΠΑΤΗ και ΒΛΑΚΕΙΑ.

    ReplyDelete
  23. Ο ΜΑΡΞ είπε πως θα ΕΝΩΘΟΥΝ και θα ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΘΟΥΝ οι ΕΡΓΑΤΕΣ όλου του ΚΟΣΜΟΥ.

    ΟΥΔΕΙΣ μισεί περισσότερο τους ΕΡΓΑΤΕΣ των ΦΤΩΧΩΝ ΧΩΡΩΝ από τους ΕΡΓΑΤΕΣ των ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ.

    ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ υπάρχει ΜΟΝΟ ανάμεσα σε άτομα ΥΨΗΛΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ, διότι η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ είναι η ΜΟΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ReplyDelete
  24. χαχαχα...Η αντιληψη του κομφουκιου ειναι μια στρεβλη κατανοηση του μαρξισμου εφοσον ο μαρξ δεν ειπε ποτε οτι θα αδελφοποιηθουν οι εργατικες ταξεις ή απλως ελιτισμος? Η εργατικη ταξη ειναι μια και ουτως η αλλως "αδελφοποιημενη" δε χρειαζεται καμια ιδιαιτερη δραστηριοτητα για να γινει αυτο..οσο για την αισθητικη σαν μερος της ανθρωπινης καταστασης υποκειται παντα στη ροη της ιστοριας και της ταξικης παλης. Εννοειται πως το αισθητικα καλο ειναι ενα διακυβευμα το οποιο κατακτιεται καθημερινα μεσα απο τη παλη και την επομενη ηθικη σταση του σεβασμου και της συλλογικοτητας. Τα περι παγκοσμιας αληθειας τα θεωρω ευθειες αναφορες στη μεταφυσικη , τον παπαδισμο και την ανεξοδη κατηχηση επαιοντων επιδοξων διαφωτιστων

    ReplyDelete
  25. @g700 O Mαρξ διατυπωσε μια κριτικη στην αστικη πολιτικη οικονομια αποκαλυπτωντας το μεταφυσικο μανδυα που καλυπτει τις εκμεταλλευτικες σχεσεις στο καπιταλισμο.Επειδη αυτες δεν εχουν εκλειψει, αφου ο μαρξ ανακαλυψε τις πιο ουσιωδεις δομες αναπαραγωγης του κεφαλαιου, προσφερει σαφως μια καθοδηγηση στη πραξη.Και ας διατυπωθηκαν πριν 150 χρονια..οι μαρξικες εννοιες διατηρουν ακομη τη δυναμη τους. Ακομα οι αποπειρες αυτου του σχετικισμου και η δηθεν προοδευτικοτητα κανοντας λογο για θρησκευτικοτητα κτλ πεφτουν στο κενο οταν δε στηριζονται σε ενα στιβαρο θεωρητικο πλαισιο.Το να επιδιωκει καποιος να κρατησει απο το μαρξ οτι θελει αρνουμενος τα βασικα θεμελια του μαρξισμου απλα τον ευνουχιζει. Εχει καταληξει οταν μιλαμε για μαρξισμο να εννουμε το ανοιχτο μυαλο και τη συνεχη αναθεωρηση αποψεων,μια ηθικολογικη αναγνωση του μαρξ..Λαθος..

    ReplyDelete
  26. @κομφούκιος

    Για να είναι κάτι αληθές, θα πρέπει οπωσδήποτε να στηρίζεται στην τριαδική υπόσταση της αλήθειας.

    Π.χ. θα συμφωνούσα μαζί σου αν η αισθητική παρέμενε αμετάβλητη στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

    Θα μπορούσες να δείξεις ότι συμβαίνει το παραπάνω;

    ReplyDelete
  27. Χριστός Ανέστη και ζωή.. χαρισάμενη σε όλους και ιδιαίτερα στο Κομφούκιο.
    Σήμερα στα Σάλωνα σφάζουν αρνιά...
    Σήμερα θα κανιβαλίσουμε όλοι γύρω από τον περιστρεφόμενο οβελία και θα επιδείξουμε την υψηλή μας αισθητική στο μεσσημεριανό Τοτεμικό γεύμα.
    Κοπάδια απο "ντόπια" Ελληνοποιημένα αρνάκια θα αγαλλιάσουν τον Ανιμισμό μας.
    Σήμερα ο Μαρξισμός παραχωρεί τη θέση του στο Φροιδισμό.
    Ευφρανθείτε!

    ReplyDelete
  28. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete