Wednesday, April 2, 2008

Ανισότητες και φτώχεια

Από τον Πάσχο Μανδραβέλη*

Τώρα που τέλειωσε κι αυτή η μάχη του ασφαλιστικού ήρθε η ώρα να το σκεφτούμε. Να δούμε τι χάνουμε και τι κερδίζουμε από τις νέες ρυθμίσεις, όχι μόνο ατομικά αλλά και συνολικά.

Καταρχήν πρέπει να επαναλάβουμε το αυτονόητο. Το ασφαλιστικό δεν λύνεται. Όχι γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι, ούτε γιατί δεν το θέλει η κυβέρνηση, αλλά επειδή αλλάζει η ζωή. Ζούμε περισσότερο από τις προηγούμενες γενιές (και καλά κάνουμε), ζούμε καλύτερα (και επίσης καλά κάνουμε) και έχουμε μεγαλύτερα έξοδα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (και επίσης καλά κάνουμε).

Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους δεν θα αλλάξει στο ορατό μέλλον είτε η γραφειοκρατία που χειρίζεται τις οικονομίες των εργαζομένων έχει 13 ταμπέλες, είτε 113. Το σύστημα δεν πρόκειται να κερδίσει πολλά (αν πρόκειται να κερδίσει κάτι) είτε υπάρχει κυβερνητικός επίτροπος (κομισάριος λεγόταν την εποχή του σοσιαλισμού) στα ταμεία, είτε όχι. Αυτό που ελπίζουν κάποιοι είναι τα 13 ταμεία θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, αν κι αυτό δεν είναι εμφανές από το νομοσχέδιο των 120.000 λέξεων. Αναδιαρθρώνοντας ένα πολύπλοκο σύστημα στο τέλος καταλήγεις με μεγαλύτερη πολυπλοκότητα απ’ ό,τι είχες στο παρελθόν: ακόμη κι αν η αναδιάρθρωση λειτουργούσε τέλεια, η γραφειοκρατία και οι ομάδες πίεσης θα φροντίσουν να τη ροκανίσουν.

Οι πιο αισιόδοξοι υπολογίζουν ότι οι ρυθμίσεις -που αγγίζουν μόνο όσους μπήκαν στην αγορά εργασίας τη δεκαετία του ’80- δίνει δύο χρόνια επιπλέον ζωής. Όμως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το 2010 θα βρεθούμε πάλι στη σημερινή κατάσταση. Όλοι θα ουρλιάζουν για τη βιωσιμότητα του συστήματος και θα χρειαστούν νέα μέτρα, και το απόθεμα των παλιών προνομιούχων ασφαλισμένων θα έχει αποστραγγιστεί.

Το βασικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο -και πιθανώς το διογκώνει- είναι ο σοβιετικού τύπου έλεγχος του κράτους στα ταμεία. Αυτός εξυπηρέτησε όλες τις κυβερνήσεις και ελάχιστους εργαζόμενους. Κακά τα ψέματα: η εγγύηση του κράτους ήταν η «πώληση επί πιστώσει» στους εργαζόμενους. Στην καλύτερη των περιπτώσεων οι πολιτικοί έκαναν το καλό και το έριχναν στο ασφαλιστικό. Βοηθούσαν τις μητέρες, αλλά στο μέλλον. Σκέπαζαν προβλήματα υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας με επιπλέον χρόνια σύνταξης. Δανείζονταν τα αποθεματικά με την υπόσχεση «έχεις λαμβάνειν» εγγύηση. Κυρίως: ρουσφετολογούσαν ασύστολα.

Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ένα πράγμα: όσα ξέρει ο νοικοκύρης, δεν τα ξέρει το κράτος όλο. Αν δεν απαιτήσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο που θα εγγυάται μια κατώτατη σύνταξη για όλους και από κει και πέρα να έχει καθείς τον έλεγχο των αποταμιεύσεών του, θα ζούμε ένα τερατώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό που θα αναπαράγει ανισότητες και φτώχεια.

Ο Πάσχος Μανδραβέλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25.3.2008.

44 comments:

  1. έτσι είναι, το Ασφαλιστικό άνοιξε το 2001 και θα συνεχίσει να ανοιγοκλείνει και στο μέλλον λόγω των εγγενών παθογενειών του διανεμητικού συστήματος, παθογένειες οι οποίες συνδέονται άρηκτα με τη γήρανση του πληθυσμού και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται: μείωση των εισφερόντων και αύξηση των δικαιούχων, εκτροχιασμός των ιατροφαρμακευτικών δαπανών (πράγμα όχι καλό) κοκ.

    Το θέμα όσον αφορά το σύστημα συντάξεων είναι να υπάρξει μια σοβαρή μεταρρύθμιση η οποία θα διασφαλίζει αξιοπρεπείς συντάξεις όχι φτώχειας, και θα καθιστά το σύστημα οικονομικά βιώσιμο, δηλαδή σε θέση να τηρεί τις υποσχέσεις του στις επόμενες γενιές.

    Η άποψή μας είναι ότι η μοναδική τέτοια μεταρρύθμιση είναι η μετάβαση σε ένα μικτό σύστημα ασφάλισης.

    Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε τι γίνεται στο χώρο των δαπανών για φάρμακα (Πάσχο καθόλου καλή δεν είναι η έκρηξη σε ιατροφαρμακευτικές δαπάνες), γιατί εκεί πραγματικά γίνεται μεγάλο πάρτυ και φαγοπότι από τα πιράνχας και κανείς δε βάζει το θέμα ως προτεραιότητα.

    ReplyDelete
  2. H Eλλάδα μετά από μιά σύντομη περίοδο Ευρωπαικότητας του Σημίτη,που ακολούθησε τη περιπέτεια της τριτοκοσμικότητας του Ανδρέα, μπήκε στον αστερισμό της Βαλκανιάδας και άρχισε να τρώγεται με τις γειτόνισσες χώρες.
    Ο Καραμανλής,λάτρης των πολιτικών προσωπικοτήτων Πούτιν,Ερντογάν,Τάσου μας έμπλεξε πάλι στα Βαλκάνια από όπου είχαμε αποδράσει για μια οχταετία.Ονειρο ήταν και πάει.

    ReplyDelete
  3. Η υγειονομική περίθαλψη είναι το αγκάθι του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος, που διογκώνεται από τη χαώδη οργάνωση και το υψηλό κόστος διοίκησης και διαχείρισης με μηδενική προστιθέμενη αξία στη βελτίωση της αποδοτικότητας του μάνατζμεντ. Είναι ύποπτο το πώς δεν αγγίχθηκε από κανέναν αυτή η διάσταση όμως. Τα φαρμακευτικά λόμπυ είναι από τα πιο ισχυρά στον κόσμο, πόσο μάλλον για την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  4. αλλά μερικοί ακόμα ελπίζουν στην ουτοπία ότι κάτι θα συμβεί (δεν ξέρω, κανένας πόλεμος, κανένας λοιμός?) που θα μας επαναφέρει στις καλές αναλογίες 4:1. Όταν σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα διαβεβαιώνεται κανείς ότι οι δημογραφικές προβλέψεις, από όλες τις κοινωνικο-οικονομικές προβλέψεις, είναι οι πιο ξεκάθαρες, ρεαλιστικές και ακριβείς. Κι ας μην πάμε μακρυά, ας δούμε τις πληθυσμιακές προβλέψεις και τις απογραφές στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  5. Η σβάστικα και η χιτλερική στολή του πρωθυπουργού,ιστορικά σύμβολα του Γερμανικού Ναζισμού,δεν πρέπει να μας απασχολούν τόσο όσο ο σημερινός Γερμανικός Ιμπεριαλισμός που δοκιμάζει τις δυνάμεις του στα Βαλκάνια.Γιατί εμείς οι Ελληνες αποκρύψαμε απο τον εαυτό μας αυτή την αλήθεια,δηλ.το πρωταγωνιστικό ρόλο της Γερμανίας στη "βαλκανοποίηση" των Βαλκανίων;
    Είναι καιρός κάποιος ομοιδεάτης της να τα πεί στην κ.Μέρκελ που την Ευρωπαική πολιτική την κατανοεί ως όχημα στενών Εθνικών της στόχων.

    ReplyDelete
  6. Αν δεν απαιτήσουμε ένα NΕΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ (σσ κεφαλαία δικά μου) που θα εγγυάται μια κατώτατη σύνταξη για όλους και από κει και πέρα να έχει καθείς τον έλεγχο των αποταμιεύσεών του, θα ζούμε ένα τερατώδη γραφειοκρατικό μηχανισμό που θα αναπαράγει ανισότητες και φτώχεια.


    Eλληνες, σας πληροφορώ εξωδίκως, ότι με διττές ή σύνθετες ονομασίες δεν κάνετε τίποτ' άλλο από το να υποκλέπτετε την πνευματική μου ιδιοκτησία.
    Το θέμα είναι σοβαρόν και αν δεν υπακούσετε θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προς προστασίαν των νομίμων συμφερόντων μου.

    Σας επιτρέπω, πάντως, να του δώσετε ΕΝΙΑΙΑ και ΣΥΝΘΕΤΗ ονομασία. Οι δύο μόνες λύσεις που αποδέχομαι είναι,
    1) CONTRAT FOFIAL
    ή
    2) CONTRAT APATEONIQUE

    Σας ασπάζομαι άμφω

    Ιωάννης-Ιάκωβος Ρουσσίδης

    ReplyDelete
  7. Γιαγιάάάάάάάάάάάάάάά΄

    Με κοροϊδεύουν πάλιιιιιιιι.

    ReplyDelete
  8. Μη στενοχωριέσαι χρυσό μου παιδί.

    Ζηλεύουν την δόξα σου.
    Σημασία έχει ότι όσο ο λαός είναι ξύλον απελέκητον, εσύ θα βγαίνεις πάντα πρώτη βουλευτής στην Επικράτεια.

    Γι αυτό, Φωφάκι μου, εύχομαι διακαώς να επεκταθεί το δικαίωμα του ασύλου και των καταλήψεων ακόμα και στα παιδιά των νηπιαγωγείων.

    Σε φιλώ γλυκά-γλυκά

    Η γιαγιάκα σου

    ReplyDelete
  9. Παιδιά ΣΥΡΜΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ.
    Ξύπνησε. Eίναι 7 το πρωί στο Manhattan.

    ReplyDelete
  10. δεν ξέρω τι βιβλιογραφία χρησιμοποιείς για τις δημογραφικές προβλέψεις, αλλά μάλλον είναι εντελώς ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ.

    Από ότι φαίνεται χάνω το σάλιο μου εδώ μέσα. Σε θεμελιώδη -όπως είπαν και οι G700- βιβλία στατιστικής επισημαίνεται ότι οι δημογραφικές προβλέψεις είναι οι πλέον ριψοκίνδυνες.

    Από κει και πέρα οι κουλτούρες αλλάζουν, μεταστευτικά ρεύματα δημιουργούνται, σύνορα χωρών αλλάζουν. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει πόλεμος ή λιμός για να αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις.

    Αλλά πάντοτε η αστική ιδεολογία έβλεπε μια ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ της πραγματικότητα και αδυνατούσε να αντιληφθεί την ιστορική αλλαγή.

    ReplyDelete
  11. Μαρξιστούλη όμως δεν απαντάς στο πιο απλό παράδειγμα. Δημογραφικές προβλέψεις στην Ελλάδα, και πληθυσμιακές απογραφές. Έως τώρα. Από εκεί και πέρα, αν εσύ προβλέπεις ή οραματίζεσαι πολέμους και κοσμογονίες, πες μας κι εμάς να καταλάβουμε.

    ReplyDelete
  12. Να σου απαντήσω:

    Ήταν ή δεν ήταν στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερος ο δείκτης γεννήσεων; Μειώθηκε ή δεν μειώθηκε; Γιατί μειώθηκε; Μπορούσες εν έτει 1960 να λάβεις τη δεδομένη γεννητικότητα και να κάνεις προβλέψεις για το 2000;

    It's so simple!

    ReplyDelete
  13. Χώστα Μάρξ,χώστα.Προβλέψεις δημογραφικές δεν γίνονται.Οι αναλογιστικές μελέτες είναι να κονομάνε οι αναλογιστές.

    ReplyDelete
  14. Μαρία Καρακλιούμη-στατιστικός

    Μαρία θέλουμε τη γνώμη σου.
    ποιό είναι το σωστό; στατιστικός ή στατιστικολόγος;εσύ τί είσαι απο τα δύο;

    Μάρξ εσύ που αγαπάς μεν τις στατιστικές αλλά είσαι εναντίον των στατιστικών δε, τι πιθανότητες έχει να είναι η Μαρία στατιστικός και τί στατιστικολόγος; Και αν αποδεχθούμε το πρώτο τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις ερμηνείες των δημοσκοπήσεων;
    Να μας το γράψεις σε τί ποσοστά τα πιστεύεις και σε τί ποσοστά δεν τα πιστεύεις;

    ReplyDelete
  15. Ο Καραμανλής θα πάρει μαζί του στο Βουκουρέστι και 2 κούτες με δημοσκοπήσεις για να τις μελετήσει απερίσκεπτος στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.Οι δημοσκοπήσεις αναφέρονται στον εσωτερικό εχθρό,που όλοι τον ξέρουμε ποιός είναι.Και που τελευταία σηκώνει κεφάλι.
    Τί άλλο να κάνει ο άνθρωπος εκεί για να περάσει ευχάριστα την ώρα του.

    ReplyDelete
  16. Σε αντίθεση με δείκτες όπως ο πληθωρισμός, η ανάπτυξη, το εμπορικό ισοζύγιο κλπ., που σε ετήσια βάση ακόμα αποκλίνουν σημαντικά από τις προβλέψεις, οι δημογραφικές προβλέψεις παρουσιάζουν τεράστια ακρίβεια όχι απλά σε ετήσια βάση, αλλά σε δεκαετή βάση και παραπάνω, εδώ και δεκαετίες. Είναι εμφανέστατο από τη σύγκριση προβλέψεων και πληθυσμιακών απογραφών στη χώρα μας εδώ και δεκαετίες, και αποδεκτό διεθνώς στην επιστημονική κοινότητα. Ας μην παραμυθιαζόμαστε λοιπόν από προβοκάτορες.

    Επιπλέον, από τα μέσα του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα, οι μεθοδολογίες έχουν βελτιωθεί πολύ και οι προβλέψεις ακόμα και σε άλλους δείκτες παρουσιάζουν συνεχώς μεγαλύτερη ακρίβεια. Αδιαμφισβήτητα όμως οι δημογραφικές προβλέψεις παραμένουν οι ακριβέστερες, κι αυτό οφείλεται στην πολιτική σταθερότητα που διανύουμε από τον Β' ΠΠ, (παράμετροι δλδ όπως πόλεμοι, λοιμοί, επιδημίες κλπ. που θα επηρέαζαν άλλοτε σημαντικά το δημογραφικό έχουν εξατμιστεί), το δημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο στο οποίο ζούμε το οποίο επιτρέπει τις εκτρώσεις, που παρουσιάζουν ένα αυξανόμενο ποσοστό επί των γεννήσεων (περίπου 10% ανά έτος κι ανεβαίνει) και τη ραγδαία βελτίωση σε τεχνολογικές εξελίξεις που έχουν μειώσει και έχουν σταθεροποιήσει τη θνησιμότητα του πληθυσμού κι ακόμα περισσότερο τη βρεφική θνησιμότητα, που έχουν αυξήσει το προσδώκιμο ζωής, κλπ κλπ., ενισχύουν τη δυνατότητα των δημογραφικών προβλέψεων να είναι ακριβείς σήμερα περισσότερο από ποτέ.

    ReplyDelete
  17. Μεγαλύτερη βαρύτητα σήμερα, λοιπόν, στις πληθυσμιακές μεταβολές, παίζουν οι ιατροτεχνολογικές εξελίξεις πρόληψης, αύξησης του προσδώκιμου ζωής, αύξησης νόσων που έχουν να κάνουν με το βαθμό ευμάρειας του πληθυσμού (θνησιμότητα κι ανικανότητα από παχυσαρκεία, αλκοολισμός, κάπνισμα κλπ.), γήρανσης του πληθυσμού. Κι ο δείκτης δημογραφικής γήρανσης ολοένα και αυξάνεται.

    these are undisputable facts boys.

    ReplyDelete
  18. indisputable χρυσό μου παιδί
    indisputable

    Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης

    ReplyDelete
  19. Παιδιά μέσα,

    τα σχέδια άλλαξαν. Μην έυχεστε να ζείτε τότε.

    ReplyDelete
  20. Οκ. Ας αγνοήσουμε λοιπόν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Η κάθε μία για το δικό της λόγο, αποφεύγει να θίξει το ζήτημα "υγειονομική περίθαλψη".

    Κι οι υπόλοιποι? Πώς μπορούμε να μιλάμε για διανεμητικό, κεφαλαιοποιητικό, μικτό, όταν δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε συντάξεις από περίθαλψη υγείας? Πώς μπορούμε να αναλύσουμε τις πραγματικές παραμέτρους που επηρεάζουν τη δυναμική εσόδων όταν όλα είναι μέσα σε έναν κουβά? Κι όταν όλες οι εταιρείες φαρμακευτικές, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, νοσοκομειακού εξοπλισμού, πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία?

    Ας είμαστε τουλάχιστον ειλικρινείς. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε το άρμεγμα των ταμείων για χάρη των πιράγχας, ας διαχωρίσουμε τα δύο. Κι ας βουλιάξει ο λογαριασμός της υγειονομικής περίθαλψης σε χρέη δις ευρώ. Τουλάχιστον θα ξέρουμε γιατί. Έτσι θα αποκτήσουμε και καλύτερη εικόνα για την πίεση που ασκεί στις συντάξεις η δημογραφική γήρανση. Επίσης θα αποσαφηνίσουμε καλύτερα τι ποσοστό εισφοροδιαφυγής, άρα μαύρης εργασίας, υπάρχει στο λογαριασμό των συντάξεων. Τι πολιτικές μεταρρυθμίσεις να κάνουμε όταν οι δύο λογαριασμοί συγκοινωνούν στο ίδιο δοχείο?

    Κι επιπλέον, έλεος, υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που δε γνωρίζουν πόσους ασφαλισμένους έχουν. Είναι δυνατόν? Στην εποχή της πληροφορίας ζούμε. Κι αν δε γνωρίζουν οι τεχνολογικά αναλφάβητοι κρατικοί υπάλληλοι των ταμείων να χρησιμοποιούν υπολογιστές, τι τα κάνουμε όλα τα υπέρογκα ποσά για επαγγελματική κατάρτιση? Ποιον εκπαιδεύουμε?

    Καθαρούς λογαριασμούς ζητάμε, για να αρχίσουμε από κάπου. Τουλάχιστον να ξέρουμε ρε παιδιά, τι πάει πού και γιατί.

    Μου έρχεται στο μυαλό η Αμερική. Προεκλογικοί αγώνες. Όλα στην επιφάνεια. Τι παίρνεις κι από ποιον? Τα παίρνεις από φαρμακευτικές? Στη φόρα. Τα παίρνεις από πετρελαιάδες? Στη φόρα. Κι ούτω καθεξής. Τα παίρνεις. Ναι, το δεχόμαστε. Να ξέρουμε τουλάχιστον από πού. Πόσο ακόμα κουτόχορτο?

    ReplyDelete
  21. Ρε G700,

    είστε οι μόνοι γαμώ την τρέλα μου που το λέτε. Δε σας ακούει κανείς μα κανείς? Τόσο ταμπού είναι τα φάρμακα πια? Πόσους Γιασκιεβίτσιους θα αγοράσει άραγε του χρόνου ο Γιαννακόπουλος?

    ReplyDelete
  22. den afhnoume tous metanastes na epikentrwthoume prwta sto pws tha stamathsoume ta dika mas kala myala na feygoyn sto ekswteriko?

    ReplyDelete
  23. @ mesout tavaz
    αλλά μερικοί ακόμα ελπίζουν στην ουτοπία ότι κάτι θα συμβεί (δεν ξέρω, κανένας πόλεμος, κανένας λοιμός?) που θα μας επαναφέρει στις καλές αναλογίες 4:1

    Nομίζω ότι έχουμε όλοι παρασυρθεί από την εμμονή (προσήλωση, fixation) στο δημογραφικό, με τρόπο ανάλογο της ατελέσφορης ιδεοληψίας, υπέρ ή κατά, περί την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

    ΤΙ θέλω να πω;

    Στον ίδιο βαθμό που αναθεώρηση του άρθρου 16, per se, ουδέν επιτυγχάνει πέραν της συμμόρφωσης προς την Κοινοτική Οδηγία, ενόσω η Παιδεία ΝΟΣΕΙ εκ ΘΕΜΕΛΙΩΝ (όζουσα γάγγραινα), μια, εξ από μηχανής θεού, διόρθωση του δημογραφικού και αποκατάσταση, πες, της σχέσης 4:1, θα ΕΛΥΕ μεν την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ βιωσιμότητα του ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ συστήματος, αλλά
    1) ΧΩΡΙΣ ΙΧΝΟΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ και
    2) ΧΩΡΙΣ κάν ΙΧΝΟΣ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ στο πλαίσιο της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

    ΕΚΕΙ νομίζω βρίσκεται το διαλεκτικό έλλειμμα του σημερινού άρθρου του κυρίου Μανδραβέλη (που βαθύτατα εκτιμώ, ως γνωστόν).

    Αυτό δε το διαλεκτικό κενό το χρησιμοποιούν, εν σειρά, ως ΠΡΟΦΑΣΗ ΕΝ ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ, όλοι οι διαψευστές των στατιστικών εικασιών [εικασία είναι εξ ορισμού κάθε πρόβλεψη του μέλλοντος, ακόμα και όταν ερείδεται σε facta, αλλά του χθες και του σήμερα, που μπορεί να ανατραπούν και, θεωρητικά τουλάχιστον, να αντιστραφούν], προκειμένου να στηρίξουν τις αερμάτιστες, quasi- επιστημονικές, quasi-μαρξιστικές αναλύσεις τους.

    ΚΑΤ ΑΡΧΗΝ, ας σταθούμε στους τύπους συνταξιοδοτικών συστημάτων.

    Ανάλογα με τις ιδεολογίες και τις ανάγκες των λαών τους, οι χώρες του δυτικού κόσμου έχουν εφαρμόσει φαρμόζουν εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα, αναδιανεμητικά ή μικτά [αναδιανεμητικά ΣΥΝ κεφαλαιοποιητικά ΣΥΝ (ενίοτε)ιδιωτικά, με κρατική πριμοδότηση μέσω φοροαπαλλαγών]. Κατ΄ αντίθεση, όμως, προς όλες τις δυτικές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει ένα άμορφο, ετερόκλητο συνονθύλευμα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και ΑΝΘΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

    Δεύτερον, αυτό το συνονθύλευμα ΔΕΝ είναι ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ, ΔΕΝ είναι ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ, ΔΕΝ είναι καν ΜΙΚΤΟ. Είναι ΤΟΥΡΛΟΥ-ΤΟΥΡΛΟΥ, όπως έλεγε ο Μπάμπης στο Βυζάντιο. Ως πιτσιρίκια του Πειραματικού, πηγαίναμε να φάμε πάστες κι' έλεγε, "Εσένα, χοντρέ, θα σου βάλω σ' ένα μπενιουάρ εκμέκ καταϊφι με σαντιγύ, κερασάκι και σορόπι τουρλού-τουρλού accompagnamento avec Βουγιουκλάκη-Παπαμιχαήλ". KAI, needless to say, τρέχανε τα σάλια μου με μόνη την περιγραφή!!

    Ας ΔΟΥΜΕ, λοιπόν, ΤΙ σημαίνει σε χρηματο-οικονομική μετάφραση η λέξη ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ.
    Ολοι εισφέρουν χρήματα μηνιαίως (fixed ποσοστό επί του μισθού τους) στο εθνικό ταμείο με αποτέλεσμα την ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ. Επειδή, όμως, οι μισθοί διαφέρουν μεγάλως, εξ ίσου ποικίλουν σε απόλυτες ΤΙΜΕΣ και οι εισφορές.
    Στο τέλος του εργασιακού βίου εκάστου, έχει συσσωρευθεί ένα ΚΕΦΑΛΑΙΟ, το οποίο ο εργαζόμενος ΔΕΝ παίρνει στα χέρια του, αλλά ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ (ετησιοποίηση, annuitization) δλδ μετατρέπεται σε μηνιαία/ετήσια αποζημίωση δια βίου του εργαζόμενου.

    Προκειμένου να το κατανοήσουμε καλύτερα, την στιγμη της στνταξιοδότησης, ο απερχόμενος ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ωσάν να είναι ΤΡΑΠΕΖΑ και το Ταμείο/Κράτος ωσάν να είναι ο ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΗΣ 15ετούς στεγαστικού δανείου (λέω 15ετούς, διότι με τα τρέχοντα στοιχεία, κατα μέσο όρο, ο πολίτης του Δυτικού Κόσμου, αναμένεται να ζήσει μεχρι τα 80 - άρα 80-65=15 χρόνια δανεισμού).

    Ας πάρουμε λοιπόν τρεις διαφορετικούς πολίτες που, λόγω διαφορετικών μισθών, συσσώρευσαν εξ εισφορών, τοκισμών και ανατοκισμών $ 100,000, $ 150,000 και $ 200,000. ΑΥΤΟΙ, λοιπόν, οι τρεις πολίτες ΕΚΧΩΡΟΥΝ, ΔΑΝΕΙΖΟΥΝ στο κράτος τα συσσωρευθέντα ΚΕΦΑΛΑΙΑ τους ΜΕ ΜΕΣΟ ορίζοντα ΧΡΟΝΟΥ, τα 15 ΕΤΗ. Οπως κάθε δανειολήπτης, το κράτος τους πληρώνει κάθε μήνα τοκοχρεωλύσιο, δλδ μέρος του χρέους και τόκους με βάση τα τρέχοντα επιτόκια όταν υπογράφεται το συμβόλαιο δανείου.

    Εάν ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ με ΜΗ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ, οπότε θα ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ το ΑΥΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ, δλδ το ΤΡΕΧΟΝ ΚΑΙ για τους τρεις, πχ 7.5%, τότε
    οι μηνιαίες συντάξεις τους από ετησιοποίση των κεφαλαίων $100.000, $150.000 και $200.000 θα είναι, $ 927 , $ 1.391 και $ 1.854, αντίστοιχα.

    Oπόταν επεμβαίνει ο καλός καγαθός κυβερνήτης και λέει "Ας κάνω μιά λογική αναδιανομή ώστε να διευκολύνω τη ζωή του φτωχοτέρου. Θα "πληρώσω" στο φτωχό ένα επιτόκιο 12%, δλδ $ 1,195, στον μεσαίο θα αφήσω το 7.5%, δλδ τα $ 1.391 και στον "πλούσιο" θα δώσω επιτόκιο 5%, δλδ $ 1,582 μηνιαίως. Εκεί δλδ που από τον φτωχότερο ως τον πλουσιότερο είχαμε ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ σύνταξης, τώρα έχουμε διαφορά της τάξης του 32%. Επί πλέον, δε, το κράτος ΔΕΝ ζημιώνεται από την αναδιανομή αφού το ποσό που προστέθηκε στον αδύνατο, αφαιρέθηκε από τον "έχοντα". Θα συμφωνούσαμε, λοιπόν, όλοι πως εδώ κάναμε μιάν ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ πάνω σε ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΛΟΓΙΚΗ, αλλά και ΗΘΙΚΗ ΒΑΣΗ με καθαρότητα κρυστάλου.

    Αντ αυτού, στην Ελλάδα έχουμε μιά ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ a l' envers (ανεστραμμενη), δλδ αφαιρούμε κι άλλα (!!) από τους ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ αδυνάτους και τα ΔΙΝΟΥΜΕ στους έχοντας και κατέχοντας. ΔΙΟΤΙ, οσάκις οι μικρές συντάξεις μένουν στάσιμες, ή αυξάνονται σε ρυθμούς που υπολείπονται του πληθωρισμού, ενώ οι ψηλές αυξάνονται σε ρυθμούς ίσους προς ή υπερβαίνοντες τον πληθωρισμό, κατ ουσίαν έχουμε ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ χρήματος από τους ΦΤΩΧΟΥΣ προς τους ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ.

    Στό προηγούμενο παράδειγμα, η Ελλάδα, ένεκα της συντεχνιακής υπεροχής των προνομιούχων επαγγελμάτων, δίνει στον φτωχό 5% έναντι 7.5% που δικαιούται (δλδ $791 αντί $ 927, ήτοι $ 136 λιγότερα το μήνα), αφήνει το επιτόκιο του μεσαίου στο τρέχον 7.5% και, προσέξτε αυξάνει αυτό του "πλουσίου" από 7.5% στο 10% δλδ από $ 1.854 σε $ 2.150. Επειδή δε αφαιρεί από τον φτωχό $ 136 ενω προσθέτει στον πλούσιο $ 296, ΦΟΡΤΩΝΕΙ και ένα έλλειμμα στον ισοσκελισμό της τάξης των $ 160 μηνιαίως.

    Με αυτήν την ΑΘΛΙΑ λογιστική,
    1) Κάνει ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ από φτωχούς προς πλουσίους!!!!!!!!!!!!!!!
    2) Παρέχει υπερβολικά επιτόκια που ξεπερνούν αυτά της αγοράς, άρα αίρεται και ο λογιστικός ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟΣ των ταμείων και ΠΡΟΚΥΠΤΟΥΝ ελλείμματα με την συνακόλουθη συσσώρευση ΧΡΕΟΥΣ!!!!!

    Αλλά γιά να αγγίξουμε ΚΑΙ το δημογραφικό. Πολλοί διερωτώνται, "Καλά γιατί τους χρειάσθηκαν τόσα χρόνια να αναλογισθούν τις συνέπειες του δημογραφικού ενόσω παρουσιάζει πτωτική τάση ως πρός τις γεννήσεις και αυξητική ως προς το μήκος ζωής εδώ και δεκαετίες;;;;" και εξ αυτού "Μήπως μας λένε ψέμματα;"

    Η απάντηση είναι ΑΠΛΗ και αφορά όχι μονο την Ελλάδα ΑΛΛΑ και όλες τις χώρες της Δύσης.
    Τα εθνικά συνταξιοδοτικά συστήματα υιοθετήθηκαν περί τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, μετά το Crash και, κατά συνέπεια, για πολλές δεκαετίες, είχαμε την εισαγωγική περίοδο (phase-in) του συστήματος, με πάρα πολλούς εισφέροντες και ελάχιστους εκταμιεύοντες - ανεξαρτήτως γεννητικότητας κλπ ,κλπ.

    ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

    1. ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ, η ΕΛΛΑΔΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΑΝΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗ ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗ από τους φτωχούς στους πλουσίους!!!!!!!
    ΟΠΕΡ ΣΥΝΙΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ
    και ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΑ.
    2. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ βιωσιμότητας του συστήματος, η ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ του κράτους ΠΡΕΠΕΙ να ερείδεται ΠΑΝΤΑ στην αρχή της ΑΝΑΔΙΑΝΟΜΗΣ προς τους ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΟΥΣ και ισοσκελιστικής εξισορρόπησης, με σχετική μείωση της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (δλδ επιτοκίου) της ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΗΣΗΣ για συνταξιούχους με ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ και αύξηση ανταποδοτικότητας ετησιοποίησης για συνταξιούχους με ΧΑΜΗΛΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΜΕΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
    3. Kάθε φορά που γίνεται απόπειρα ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΣΗΣ του συστήματος, διάφορες δυνάμεις με αριστερή σημαία "μπλοκάρουν" την διαδικασία με το μεγάλης λαϊκής απήχησης πρόσχημα πως ΟΛΕΣ οι συντάξεις πρέπει να ανεβούν προς τα πάνω -που είναι μεν ορθό και δίκαιο, αλλά ουδέποτε συμβαίνει. In the interim, ελέω και ευλογίαις της αριστεράς, οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι!
    4. ΣΥΝΕΠΩΣ, οι αριστερές και quasi-αριστερές δυνάμεις με τον ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ, ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΤΙΚΟ και ΨΕΥΔΕΠΙΓΡΑΦΟ λόγο τους, είναι το ΟΠΙΟΝ του, ατυχώς, ΑΜΑΘΟΥΣ ΛΑΟΥ μας.

    ReplyDelete
  24. Anonymous said...
    den afhnoume tous metanastes na epikentrwthoume prwta sto pws tha stamathsoume ta dika mas kala myala na feygoyn sto ekswteriko

    Να επικεντρώσουμε χρυσό μου παιδί, να επικεντρώσουμε

    Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης

    ReplyDelete
  25. @ κομφούκιος

    your comments are food for thought, I would say caviar for some of us.

    Σε διαβάζουμε και σε μελετάμε με προσοχή.

    Η παρουσία σου είναι πολύτιμη, συνέχισε πάντα έτσι, αναλυτικά, κριτικά, τονωτικά.

    ReplyDelete
  26. Jail for Chinese rights activist
    A prominent activist who publicised human rights abuses across China has been convicted of subversion and jailed for three-and-a-half years.

    Hu Jia, 34, was convicted of "inciting subversion of state power and the socialist system", his lawyer said.

    He has long campaigned for the environment, religious freedom and for the rights of people with HIV and Aids.

    His sentence comes a day after a rights group accused China of a campaign to silence dissent ahead of the Olympics.

    The US was "dismayed" by the verdict, a spokeswoman for the US embassy in Beijing said, while the European Union called for Mr Hu's immediate release.

    "We said very clearly before the trial that he should not have been detained in the first place and that he should be released and this remains our position," Beijing spokesman William Fingleton told the French news agency AFP.

    Internet articles

    Hu Jia's case has attracted a great deal of international attention, both from rights groups and Western diplomats.

    Before his arrest late last year, he had been an outspoken critic of China's record on a variety of human rights issues.


    As for critics' view that China is trying to increase its efforts to arrest dissidents ahead the Olympic Games, I think all these accusations are unfounded
    Premier Wen Jiabao,
    18 March 2008


    Correspondents say he had become a kind of one-man clearing house for information, passing it on to journalists, organisations and foreign embassies.

    Evidence presented against Mr Hu in court included interviews he gave to foreign media and political articles that he wrote for the internet, lawyer Li Fangping said.

    "As lawyers we propose that Hu Jia appeal this sentence but it is up to him and we will wait for his decision," Mr Li said.

    "We have not had a chance to exchange ideas with him so far."

    Chinese state news agency Xinhua said the court had been lenient with Mr Hu because he had admitted his crimes.

    "Hu spread malicious rumours, libel and instigation in an attempt to subvert the state's political and socialist systems," Xinhua said, quoting the court ruling.

    Olympic claims

    Mr Hu's conviction comes only two weeks after another activist, Yang Chunlin, was jailed on similar charges.

    On Wednesday, UK-based rights group Amnesty International accused Beijing of carrying out a "wave of repression" ahead of the Olympic Games.

    The authorities were targeting those who criticised the government in a bid to present a stable and harmonious image when the Games began in August, the group said.

    In response, the China Society for Human Rights Studies accused Amnesty of bias and of ignoring positive developments in the country's human rights record.

    Last month, Chinese Premier Wen Jiabao was asked about Hu Jia's case. He said it should be handled according to the law.

    "As for critics' view that China is trying to increase its efforts to arrest dissidents ahead the Olympic Games, I think all these accusations are unfounded," he said.

    Story from BBC NEWS:

    ReplyDelete
  27. Ο δεύτερος «γύρος» θα δοθεί στα δικαστήρια, καθώς θα υπάρξει μπαράζ προσφυγών για να μείνει ο ασφαλιστικός νόμος στα χαρτιά. Γι αυτόν τον σκοπό το συνδικαλιστικό κίνημα έχει ήδη έρθει σε επαφή με νομικούς και συνταγματολόγους, ενώ η μάχη θα δοθεί εκτός από τα ελληνικά και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.

    ---
    kala, vlammenoi einai?

    ReplyDelete
  28. Επιπλέον, από την 1η-9-2008 στους βασικούς μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα ενσωματωθεί το 33% ή το 50% του κινήτρου απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 86 έως 150 ευρώ το μήνα.

    --apo ton eleythero typo--

    profanws tha enswmatwthei sto mistho epeidh einai oloi tous polu ergatikoi...

    ReplyDelete
  29. Ανοησίες του κομφούκιου! Οι χαμηλές συντάξεις του ΙΚΑ δεν οφείλονται σε καμία αναδιανομή υπερ των συνταξιούχων με υψηλές συντάξεις!

    Πρόκειται πάλι περί διαστρέβλωσης της αλήθειας.

    Οι χαμηλές συντάξεις οφείλονται στην εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη μαύρη και την άτυπη εργασία που ήταν και συνεχιζούν να είναι συστημικά χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού, ο οποίος στηρίζεται στο χαμηλό κόστος εργασίας. Επίσης σχετίζονται με τους χαμηλούς μισθούς.

    Το πρόβλημα δηλαδή είναι ότι οι περισσότεροι πέφτουν στην κατώτατη σύνταξη γιατί αδυνατούν να συμπληρώσουν τον αριθμό ενσήμων. Οι συντάξεις του ΙΚΑ αν συμπληρωθεί η 35ετία είναι αντίστοιχες με αυτές των άλλων ταμείων και εξαρτώνται από την καλύτερη τελευταία πενταετία.

    Επομένως εξαρτώνται από το ύψος των μισθών που είναι επίδικο αντικείμενο και εξαρτάται από τη διαπραγματευτική ισχύ των εργαζομένων. Αν τώρα οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα είναι χαμηλοί οι ευθύνες βρίσκονται στην ατομίκευση και τη διαίρεση των εργαζομένων και την αδυναμία τους να διεκδικήσουν.

    ReplyDelete
  30. Οι εισφοροδιαφυγές επηρεάζουν βιωσιμότητα των ταμείων και στο βαθμό αυτό επηρεάζουν και τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους υψηλοσυνταξιούχους.

    Σε κάθε περίπτωση, οι αναιτιολόγητα παχυλές, οι παχυλότατες συντάξεις ζουν και βασιλεύουν και, ανεξαρτήτως εισφοροδιαφυγών, και, ανεξαρτήτως των μυρίων αιτίων και μυρίων λόγων που οδηγούν στις μικρές συντάξεις, το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις ψηλές [που ξεπερνούν τις αμερικάνικες!] και τις χαμηλές θα μπορούσε να είναι μικρότερο.

    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ό Κομφού λέει παραπάνω ότι το ισχύον σύστημα δεν είναι αναδιανεμητικό και στον όποιο βαθμό είναι "αναδιανεμητικό", είναι έτσι ανάποδα.

    Το τρέχον σύστημα είναι ιδιοτύπως κεφαλαιοποιητικό, έχει απόλα, από υποανταποδοτικό μέχρι υπερανταποδοτικό για τα ελίτ επαγγέλματα (πχ δημοσιογράφοι). Και όχι μόνο είναι υπερανταποδοτικό για ορισμένα επαγγέλματα, αλλά με ειδικούς ευεργετικούς νόμους και εμμέσους φόρους (υπερ τρίτων), λεφτά του μεροκαματιάρη πάνε στην τσέπη του προνομιούχου.

    Άρα αυτοί που υπεραμύνονται του συστήματος, ονομάζοντάς το αναδιανεμητικό, ψεύδονται. Ας το ονομάσουμε λοιπόν "κεφαλαιοποιητικό sui generis" να τελειώνουμε.

    ReplyDelete
  31. @ c.a

    ΛΕΣ
    Κατ΄ αντίθεση, όμως, προς όλες τις δυτικές χώρες, η Ελλάδα διαθέτει ένα άμορφο, ετερόκλητο συνονθύλευμα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΩΝ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ και ΑΝΘΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ.

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ
    έτσι είναι τουρλού τουρλού

    Το πιο σημαντικό είναι ότι εντοπίζεις παρακάτω την αντίστροφη αναδιανομή υπέρ των εχόντων και σε βάρος των χαμηλοσυνταξιούχων και των μικρών. Θα αναρτήσουμε και post πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα

    ReplyDelete
  32. @ μαρξ

    ΛΕΣ
    Το πρόβλημα δηλαδή είναι ότι οι περισσότεροι πέφτουν στην κατώτατη σύνταξη γιατί αδυνατούν να συμπληρώσουν τον αριθμό ενσήμων. Οι συντάξεις του ΙΚΑ αν συμπληρωθεί η 35ετία είναι αντίστοιχες με αυτές των άλλων ταμείων και εξαρτώνται από την καλύτερη τελευταία πενταετία.

    ΑΠΑΝΤΑΜΕ
    εμ αυτό ακριβώς είναι το θέμα. Ότι πάρα πολλοί φροντίζουν να μην πληρώνουν εισφορές , με συνέπεια να μη συμπληρώνονται τα ένσημα, γιατί τους συμφέρει τόσο τους εργαζόμενους όσο και τους εργοδότες, αλλά και το κράτος που κάνει τα στραβά μάτια για να μην μπει στη μέση και χαλάσει την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΥΝΕΝΟΧΗΣ. Ένα κομμάτι της εισφοροδιαφυγής οφείλεται στον ελλειμματικό κρατικό έλεγχο και την ασυδοσία των εργοδοτών. Το μεγαλύτερο όμως είναι εγγενές χαρακτηριστικό του συστήματος

    ReplyDelete
  33. Να πάτε να τα πείτε αυτά (ότι συναινούν οι εργαζόμενοι να μην τους πληρώνουν τα ένσημα) στους εργαζόμενους στην οικοδομή που προσλαμβάνονται με τη συμφωνία ότι θα τους κολλούν μόνο 13 ένσημα το μήνα επί συνόλου 25-27. Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να το κάνουν καθώς υπάρχει κάμψη της οικοδομικής δραστηριότητας μετά το 2004 και προκειμένου να βρούν δουλειά το αποδέχονται.

    ReplyDelete
  34. ΚΑΙ όμως είναι αλήθεια όσον αφορά στην δεύτερη και τρίτη δουλειά.
    Ο άντρας της Μαργαρίτας δεν κολλάει ένσημα στη δεύτερη και τρίτη δουλειά διότι κάνει μεγιστοποίηση από την πρωινή εργασία, οπόταν οι επί πλέον εισφορές θα πήγαιναν χαμένες. ΟΛΕΣ οι δεύτερες και τρίτες δουλειές ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΥ ΕΙΣΦΟΡΩΝ με ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ, άν όχι ΟΡΟ, του εργαζόμενου. Επί πλέον, εννοείται, ότι οι εργαζόμενοι ΑΠΑΙΤΟΥΝ, στη δεύτερη και τρίτη δουλειά, ΠΛΗΡΩΜΗ under the table, για φοροδιαφυγή.

    FOR A FACT.

    Η ΣΥΝΕΝΟΧΗ. λοιπόν, είναι ΒΕΒΑΙΑ.

    ReplyDelete
  35. άσε Μαρξ, γιατί τις προάλλες ήμασταν Επιθεώρηση για καταγγελίες νέων οικοδόμων υδραυλικών για ένσημα και συμβάσεις. Ξέρεις τι έγινε, οι μισοί προχώρησαν σε καταγγελία του εργοδότη, οι άλλοι μισοί κάναν τουμπεκί και μάλιστα ξαναεπέστρεψαν στην ίδια δουλειά.

    ReplyDelete
  36. όσο για τη δεύτερη και τρίτη δουλειά στάνταρ έτσι είναι

    ReplyDelete
  37. -καταρχάς ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ για δεύτερη και τρίτη δουλειά! Μιλούσαμε για την ΑΔΥΝΑΜΙΑ των εργαζόμενων να συμπληρώσουν την 35ετία. Αν στην πρώτη δουλειά τα κόλλαγαν δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.

    -οι εργαζόμενοι που δουλεύουν δεύτερη και τρίτη δουλειά ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ να το κάνουν λόγω των χαμηλών μισθών τους.

    -Οι οικοδόμοι και υδραυλικοί που δεν έκαναν καταγγελία ΠΡΟΦΑΝΩΣ φοβούνται ότι θα μπουν black list.

    Employers' black list...

    ReplyDelete
  38. dr.marx said...
    -καταρχάς ΔΕΝ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ για δεύτερη και τρίτη δουλειά! Μιλούσαμε για την ΑΔΥΝΑΜΙΑ των εργαζόμενων να συμπληρώσουν την 35ετία. Αν στην πρώτη δουλειά τα κόλλαγαν δεν θα είχαν κανένα πρόβλημα.

    -οι εργαζόμενοι που δουλεύουν δεύτερη και τρίτη δουλειά ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΙ να το κάνουν λόγω των χαμηλών μισθών τους.

    -Οι οικοδόμοι και υδραυλικοί που δεν έκαναν καταγγελία ΠΡΟΦΑΝΩΣ φοβούνται ότι θα μπουν black list.

    Employers' black list...


    Πλανάσαι πλάνην οικτράν και μεγάλην. Ο Ελληνας Βορειοηπειρώτης σύζυγος της Μαργαρίτας είναι sophisticated χασάπης, δλδ προετοιμάζει για μεγάλα ξενοδοχεία από ossobuco και chicken Kiev μέχρι γεμιστές γαλοπούλες κλπ κλπ. Η αμοιβή του σ' αυτή, την κύρια δουλειά του είναι 1.800 καθαρά το μήνα!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Αθροιστικά δε το εισόδημα της οικογένειας είναι άνω των 40.000 ευρώ ετησίως.

    Εχεις μείνει πολύ πίσω.

    ReplyDelete
  39. Γίνεσαι λίγο κουραστικός με τις ανακρίβειές σου.

    ReplyDelete
  40. ποια μαύρη λίστα ρε άνθρωπε; Τώρα πρόσεχε θα τη βγάλει ο μπαρμπαμάστορας και στο διαδίκτυο να τη δει όλος ο κόσμος. Αυτοί οι οποίοι δεν προχώρησαν την υπόθεση έθεσαν αρχικά σε δυσκολία και τους υπόλοιπους, ενώ είχαν υποσχεθεί να ακολουθήσουν. Για ποιο φόβο μιλάμε και μαλακίες. Όσοι προχώρησαν και αποζημίωση πληρώθηκαν και τα ένσημα και όλα. Και βρήκαν και δουλειά καπάκι σε άλλο συνεργείο με φουλ έξτρα. Οι άλλοι δύο έμειναν και κάνουν τους σκλάβους. Δε ντρέπεσαι να επιχειρείς να δικαιολογήσεις μια απάράδεκτη κατάσταση; Βαφτίσαμε τώρα τη βαρεμάρα και την οκνηρία φόβο. Όποιος βαριέται και τον πιάνει ο ωχαδελφισμός είναι άξιος της μοίρας του. Και που σαι. Αυτοί που κότεψαν ήταν αυτοί που έβριζαν όλη μέρα προηγουμένως και πρωτοστάτες στο να κάνουν την καταγγελία. Βγάλε τις θεωρητικές κατασκευές απ'το κεφάλι σου και προσγειώσου στην πραγματικότητα

    ReplyDelete
  41. Όλα αυτά ωφείλονται στην ανυπαρξία ελέγχων. Τόσο χρόνια που δουλεύω, ούτε μια φορά δεν έχω δει το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση Εργασίας. Όταν ο άλλος νιώθει και είναι ανυπεράσπιστος τι περιμένετε? Να ρισκάρει να καταδόσει τον εργοδότη για να μην ξαναβρεί δουλειά? Αφού το δίκιο του αποκλείεται να το βρει. Κοιτάει λοιπόν πως θα τα βολέψει με 2η, 3η δουλειά κοκ.

    ReplyDelete
  42. οφείλονται και στον ωχαδελφισμό και την αδιαφορία οι οποίες τελικά οδηγούν σε ανεύθυνες εγωιστικές συμπεριφορές. Όταν υπάρχει νομική κάλυψη και άλλοι τρεις συνάδελφοι που καταγγέλουν έναν "μπαρμπαμήτρο" μάστορα , ο οποίος δεν έχει έχει καμία τύχη να υπερισχύσει ε τότε είναι άξιοι της τύχης τους. και μιλάμε για την πρωινή τους δουλειά , καμία σχέση με πολυαπασχόληση. κι έτσι αυτοί οι δύο είναι τώρα 30 χρονών και έχουν κολλήσει ελάχιστα ένσημα. και να ήξερες με πόσους τέτοιους έχουμε ασχοληθεί. ου ου να φάνε κι οι κότες.

    ReplyDelete
  43. άλλο δικαιολογώ και άλλο εξηγώ...

    σας διαφεύγει αυτή η μικρή λεπτομέρεια. Προφανώς δεν τους θεωρώ "δικαιολογημένους" αλλά μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο είναι τα πράγματα έτσι.

    Αλλιώς το ζήτημα γίνεται μεταφυσικό!

    ReplyDelete