Monday, October 22, 2007

Αναγνώριση Κολεγίων

Η 20ή Οκτωβρίου ήταν μια σημαντική ημερομηνία. Σηματοδοτούσε τη λήξη της προθεσμίας που είχε στη διάθεσή της η Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με την Οδηγία 36/2005 της ΕΕ, αναγνωρίζοντας επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ιδιωτικών κολεγίων που συνεργάζονται με ξένα πανεπιστήμια. Πολλοί από μας περίμεναν αυτήν την εξέλιξη εδώ και χρόνια.

Πιστεύαμε πως, μετά από δεκαετίες αναβολών και αφού είχε εξαντλήσει κάθε νόμιμο ή νομότυπο μέσο, η ελληνική Πολιτεία θα αναγκαζόταν επιτέλους να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί ήδη δεκάδες χιλιάδες νέους και προβληματίζει πολύ περισσότερους.

Ως G700 δεν έχουμε κανένα λόγο να επαναλάβουμε τη φλύαρη κινδυνολογία των εφημερίδων και των τηλεοπτικών παραθύρων. Με δεδομένο πως ζούμε στο πετσί μας το πρόβλημα θέλουμε απλώς να τοποθετήσουμε το ζήτημα στην πραγματική του βάση.

Καταρχάς οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε πως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η πολυαναμενόμενη ρύθμιση αφορά νέους χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων. Οι γόνοι των πλούσιων οικογενειών δεν έχουν λόγο να απευθύνονται στα κολέγια. Έχουν τη δυνατότητα των σπουδών στο εξωτερικό, όπου μπορούν να αποκτήσουν πτυχία πολύ μεγαλύτερου κύρους.

Κατά δεύτερον οφείλουμε να κατανοήσουμε πως η ευρωπαϊκή ρύθμιση δεν είναι απειλή, αλλά ευκαιρία. Μέχρι σήμερα ανεχόμαστε ως κοινωνία να λειτουργεί μια ολόκληρη κατηγορία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με 25.000 χιλιάδες περίπου σπουδαστές αυτή τη στιγμή, υπό καθεστώς ημι-παρανομίας. Μιλάμε για ένα πραγματικό φαρ-ουέστ.

Αυτά που ολόκληρη η ελληνική κοινωνία ονομάζει κολέγια είναι σύμφωνα με το νόμο αδιαβάθμητες επαγγελματικές σχολές, το καθεστώς των οποίων ρυθμίζεται από ένα Νομοθετικό Διάταγμα του 1935. Ο επίσημος τίτλος τους είναι υποχρεωτικά και αποκλειστικά «Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών» και δεν έχουν καμία σχέση ή επαφή με το Υπουργείο Παιδείας. Η λειτουργία τους εποπτεύεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τα μοναδικά κριτήρια για τη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών λειτουργίας είναι κάποιες τυπικές λογιστικές ή κτιριακές προδιαγραφές.

Η ολοκλήρωση του στρουθοκαμηλισμού και της παράνοιας επισφραγίζεται από την απόλυτη απροθυμία των πολιτικών, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, να αναγνωρίσουν έστω το πρόβλημα, προβάλλοντας ως δικαιολογία το Σύνταγμα και το άρθρο 16.

Πιστεύουμε πως η ευρωπαϊκή πίεση για αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων, πέρα από το να διατυπώνει το αυτονόητο, αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία να ξεκαθαρίσει επιτέλους το τοπίο.

Τα κολέγια πρέπει να τεθούν υπό την εποπτεία του ΥΠΕΠΘ και να τους επιβληθούν συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας∙ προδιαγραφές που δε θα εξαντλούνται στο μέγεθος των παραθύρων στις αίθουσες αλλά θα εστιάζουν πρωτίστως στην ποιότητα του παρεχόμενου έργου, στα τυπικά προσόντα και το επαγγελματικό καθεστώς του εκπαιδευτικού προσωπικού κλπ.

Όσα ιδρύματα καταφέρουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην αξιολόγηση αυτή να αναγνωριστούν και όλα τα υπόλοιπα να κλείσουν. Και φυσικά όσα κολέγια κριθούν άξια να λειτουργούν δε μπορούν παρά να προσφέρουν στους αποφοίτους τους τη δυνατότητα να εργάζονται χωρίς περιορισμούς, αξιοποιώντας τα εφόδια που η ίδια η Πολιτεία αξιολόγησε ως επαρκή.

Δυστυχώς όμως και η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως δε σκοπεύει να ξεστρατίσει από την πεπατημένη. Ήδη οι ιθύνοντες μας καθησύχασαν. Δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα στο άμεσο μέλλον. Τι κι αν έληξε η προθεσμία; Μέχρι να τελεσιδικήσουν οι προσφυγές που θα κατατεθούν θα περάσουν περίπου τρία χρόνια. Οπότε μέχρι τότε βλέπουμε.

Εδώ όμως μιλάμε για μια κατάσταση στρεβλή και απαράδεκτη. Μια κατάσταση για την οποία θα έπρεπε όλοι να ντρεπόμαστε και όχι να χειροκροτούμε όσους της δίνουν παράνομες παρατάσεις.

Η G700 λέει όχι στη λογική του «δε βαριέσαι», του κουκουλώματος των προβλημάτων, της επιπόλαιης διαχείρισης του «βλέποντας και κάνοντας». Κύριοι της κυβέρνησης έχετε την υποχρέωση να δίνετε λύσεις, να βάζετε τάξη στο χάος. Όποιος φοβάται να αναμετρηθεί με τα προβλήματα σήμερα, μετακυλύωντάς τα στις επόμενες γενιές, θα μας βρει απέναντί του.

91 comments:

  1. "Κύριοι της κυβέρνησης έχετε την υποχρέωση να δίνετε λύσεις, να βάζετε τάξη στο χάος."

    Tora tha fobithoune me ayti tin apeili kai tha arxisoun na douleyoune nyxthimeron.

    ReplyDelete
  2. Και περιμένετε από τα κουραδόπαιδα του Μαξίμου(Καραμανλής,Ρουσόπουλος,Καραχάλιος) να λύσουν το πρόβλημα;

    ReplyDelete
  3. Το θέμα θα μπεί σε διάλογο αυτή τη τετραετία.Θα συσταθεί επιτροπή σοφών για τη μελέτη του.Μετά θα ακουλουθήσει διαβούλευση με τις κοινωνικές ομάδες την επόμενη τετραετία.Τα αποτελέσματα της διαβούλευσης θα θεσμοθετηθούν την μεθεπόμενη τετραετία.
    Τα κουραδόπαιδα σχεδιάζουν σε βάθος χρόνων,αποφεύγουν τις βιασύνες και τις προχειρότητες.

    ReplyDelete
  4. έγραψαν οι G700:
    "Δυστυχώς όμως και η νέα κυβέρνηση φαίνεται πως δε σκοπεύει να ξεστρατίσει από την πεπατημένη"

    Καλοί μου άνθρωποι, δεν είναι θέμα κυβέρνησης. Όπως λέει και ο Κομφούκιος (όταν δεν γίνεται γραφικός) συνολικά η ελληνική κοινωνία κινείται στο πνεύμα της προχειρότητας και της έλλειψης προγραμματισμού.

    Διαβάστε και μια ενδιαφέρουσα σχετική συζήτηση εδώ.

    ReplyDelete
  5. Όχι στο κουκούλωμα. Η λύση είναι απελευθέρωση της δημόσιας δωρεάν παιδείας μέσω των ανοιχτών πανεπιστημίων. σε λίγα χρόνια τα κολλέγια θα κλείνουν από έλλειψη πελατών!

    ReplyDelete
  6. Η ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια είναι μια λύση που έχει προταθεί από τους καθηγητές Κοντιάδη και Ανθόπουλο, είναι ενδιαφέρουσα, όμως όπως λένε οι ίδιοι

    "δεν σημαίνει ασφαλώς ότι όλοι οι απόφοιτοι λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα, αμέσως μετά την αποφοίτησή τους, να εισαχθούν σε ένα Tμήμα Nομικής, Iατρικής ή Hλεκτρονικών Yπολογιστών στην Aθήνα ή τη Θεσσαλονίκη.

    Στις σχολές υψηλής ζήτησης αναπόφευκτα, σε όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου, εφαρμόζεται το numerus clausus, με κριτήρια αδιάβλητα, στον καθορισμό των οποίων όμως έχουν λόγο και τα ίδια τα πανεπιστήμια.

    Για την εισαγωγή στις σχολές αυτές κατ εξαίρεση λαμβάνεται υπόψη η βαθμολογία του ενιαίου απολυτηρίου, σε συνδυασμό με μία εξεταστική διαδικασία ανά σχολές, ενώ συμπληρωματικά μπορούν να ισχύουν λίστες χρονικής προτεραιότητας, όπως π.χ. συμβαίνει στη Γερμανία."

    ReplyDelete
  7. Το θέμα όμως με τα κολέγια έχει μια πιο απλή διάσταση. Γιατί ένα franchise πανεπιστήμιο που έχει πιστοποιηθεί για παράδειγμα από το British Accreditation Authority, δηλαδή από έναν βρετανικό κρατικό οργανισμό πιστοποίησης, να μην αναγνωρίζεται στην Ελλάδα;

    Αυτό είναι ένα ζήτημα πέρα και έξω από θέμα της μεταρρύθμισης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

    ReplyDelete
  8. Έχει να κάνει περισσότερο με τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού χώρου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην οποία θα συμμετέχουν και εκπαιδευτικά ιδρύματα άλλης μορφής και προέλευσης.

    ReplyDelete
  9. Ενα καλό σχόλιο επί του θέματος που έγινε πέρυσι στο blog theorein από τον Κώστα Χασαπογιάννη

    C A Hassapoyannes Says:

    June 4th, 2006 at 5:21 am
    Θαυμάσιες οι παρατηρήσεις όλων και ειδικά του αρχικού αναλυτή που αναφέρθηκε στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παραφραζοντάς τον, ερωτώ ρητορικά “Εχουν δικαίωμα η Κυβέρνηση ή οι Ελληνες πολίτες (π.χ. η πλειοψηφία τους μέσα από ένα δημοψήφισμα) να απαγορεύσουν σε κάποιον επιχειρηματία η καλοπροαίρετο εθνικό ευεργέτη να ιδρύσει Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο;” Και η απάντηση είναι το “ΟΧΙ”, όχι του Μεταξά, αλλά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Στο χώρο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναστέλλεται η, εθιμικά και συμβατικά, διεθνώΣ εδραιωμένη Αρχή της Πλειοψηφίας (51%), έτσι ώστε, ακόμα και εάν μόνο ένας Ελληνας επιθυμεί τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, η βούλησή του πρέπει να γίνει σεβαστή. Στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ισχύει η Αρχή της πλειοψηφίας του Ενός.

    Μακάρι οι σημερινοί πλούσιοι του τόπου, αντι να διοχετεύουν τα χρήματα τους στους hooligans του ποδοσφαίρου, να έφτιαχναν πανεπιστήμια η άλλα σχολεία. Λίγες σπουδαίες Ελληνίδες έβγαλε το Αρσάκειο? Λίγοι σπουδαίοι Ελληνες αποφοίτησαν απο το Μποδοσάκειο και το Λάτσειο του Κολλεγίου Αθηνών;

    Οπως και σήμερα, έτσι και πριν 30+ χρόνια, όταν ήμουνα έφηβος, υπήρχαν σπουδαία, ευάριθμα ατυχώς, ιδιωτικά και πάμπολλα σκάρτα. Στα πρώτα πήγαιναν έξυπνα παιδιά εχόντων (haves), αλλά και πολλά πάμφτωχα από όλη την Ελλάδα με πλήρη υποτροφία (χαρισματικά παιδιά των have-nots). Στα άπειρα δε σκάρτα πήγαιναν τα οριακού διανοητικού πηλίκου παιδιά όλης της Αθήνας (αλλά και εκεί, και φτωχών και πλουσίων).

    Ανάλογα φαινόμενα παρατηρούσαμε και στη δημόσια Στοιχειώδη και Μέση Εκπαίδευση, αν και το γενικό επίπεδο της δημόσιας Εκπαίδευσης ήταν παρασάγγες ψηλότερο από αυτό της ιδιωτικής. Σε όλη τήν Αθήνα υπήρχαν τρία λαμπρά δημόσια, το Πειραματικό [οι πρωθυπουργοί της τελευταίας 25ετίας, πλην του κ. Μητσοτάκη είναι απόφοιτοί του], το Βαρβάκειο και το Α’ Αρρένων της Πλάκας. Από αυτά τα σχολεία, 99% των αποφοίτων έμπαιναν στο ΕΜΠ, Ιατρική και Νομική, ενώ από τα υπόλοιπα δημόσια μόλιΣ 10-15%.

    Συμπερασματικά, μεινοκτήματα, άπειρα και σημαντικά, αναγνωρίζονται και στη δημόσια και στην ιδιωτική εκπαίδευση - όπως έχουμε βιώσει στη Στοιχειώδη και Μέση βαθμίδα στην Ελλάδα, και αναμένεται πως ανάλογα θα ισχύσουν και στο ανώτατο επίπεδο. Βέβαια, όπως σωστά πολλοί συνομιλητές προανέφεραν, η ανώτατη παιδεία διαφέρει ριζικά από τις άλλες, διότι εκεί δεν απαιτείται μόνο μετάδοση γνώσης, αλλά (υποτίθεται) και παραγωγή νέας. Κοντολογίς, τα πανεπιστήμια είναι χώροι από τους οποίους, μέσα από την διαλεκτική, επηρεάζονται οι πολιτισμικές πορείες των Λαών (think tanks). Αλλά, αλήθεια, παράγεται γνώση στην Ελλάδα?

    Γιά παράδειγμα, νωρίζετε έστω και ένα πανεπιστημιακό γιατρό, από την εποχή του Ιπποκράτη μέχρι σήμερα, που παρήγαγε γνώση εντός Ελλάδος; Ο μόνος γιατρός πού έσωσε ζωές μυριάδων ανά το κόσμο, ο Γεώργιος Παπανικολάου, εξάντλησε όλη τη καριέρα του στις ΗΠΑ (Miami, FLA).

    Yπήρξαν, πανεπιστημιακοί, πέραν του σοφού καθηγητή Αλεξάνδρου Σβώλου, που εμψύχωσαν το Λαό και επηρέασαν θετικά το πολιτισμό μας στις τραγικότερες στιγμές του Εθνους, δηλαδή στη Κατοχή και τον Εμφύλιο; Από ό,τι γνωρίζω, το μισό διδακτικό του Καποδιστριακού έγιναν συνεργάτες των Γερμανών με πρωτεργάτη τον καθηγητή Λογοθετόπουλο, στη συνέχεια quisling πρωθυπουργό.

    Η ωραιότερη χώρα του κόσμου, η Ελλάδα, βρίσκεται σε all-time low από πλευράς παιδείας, παροχής Υπηρεσιών Υγείας, διανόησης, περιβαλλοντικού status, κοινωνικής συνοχής και Αρχών. Αφού λοιπόν έχουμε “πιάσει πάτο” και χειρότερα δεν γίνεται, οι δήθεν ανησυχίες γύρω από την δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων είναι προφάσεις εν αμαρτίαις (false pretenses).

    ReplyDelete
  10. Και έτερο σχόλιο του ιδίου απο το blog theorein

    C A Hassapoyannes Says:

    July 10th, 2006 at 5:39 pm

    Γράφει ο Νικόλας: ‘Η σχέση καθηγητή-φοιτητή και πανεπιστημιακού ιδρύματος-φοιτητή δεν μπορεί να είναι σχέση δούναι και λαβείν (περαστικού-ψιλικατζή).’
    Και παρακάτω ‘Η δραστηριοποίηση ιδιωτικών πρωτοβουλιών στον χώρο της παιδείας θα ευνοήσει τις ανισότητες και θα ενισχύσει τις κοινωνικές αδικίες.’

    Εδώ, πρέπει να αρθούν ωρισμένες παρεξηγήσεις που βασίζονται στη πεποίθηση των Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων ότι το Κράτος Πρόνοιας παρέχει δωρεάν υπηρεσίες. There is no such thing as free lunch. Μπορεί να μη πληρώνει ευθέως ο καταναλωτής (φοιτητής, ασθενής κλπ), αλλά ο ίδιος ή οι γονείς του ή κάποιο τρίτο πρόσωπο έχει πληρώσει ή θα πληρώσει στο μέλλον. Ο όρος «δωρεάν» ισχύει μόνο όταν ο παρέχων τις υπηρεσίες αποποιείται αμοιβές με την ανεξάρτητη βούλησή του. Ισχύει, γιά παράδειγμα, όταν ένας γιατρός προσφέρει ανωνύμως υπηρεσίες στις free clinics του Harlem γιά φτωχούς, ή όταν ο διαβάτης δίνει χρήματα στους panhandlers που συναντά στο δρόμο κοκ. Και επειδή εδω μιλάμε γιά ανώτατη παιδεία, σε όλες τις περιπτώσεις που ο δάσκαλος αμείβεται (γιά να επιβιώσει), είτε (και) αμέσως από τον καταναλωτή (ΗΠΑ) ή μόνο εμμέσως μέσω φορολογίας (ΕE), το δούναι λαβείν είναι πάντα παρόν, τουλάχιστον θεμιτά και δυνητικά υπό αθέμιτη μορφή – στα περιθώρια που αφήνουν οι θεσμοί.
    Η σχέση δούναι λαβείν, ακόμα και στο πλαίσιο της άμεσης πληρωμής από τον καταναλωτή, δεν είναι απαραίτητα κακό. Κακό, αισχρό και άδικο έχουμε μόνο όταν στη συναλλαγή (εξίσωση) υπεισέρχονται αθέμιτοι παράγοντες εξαγοράς σε χρήμα ή είδος, εκβιασμού, νεποτισμού, κομματικού παρεμβατισμού κλπ κλπ. Πράγματι, βλέπουμε (στο Shanghai report) πως απο τα καλλίτερα 20 πανεπιστήμια του Κόσμου, τα 17 βρίσκονται στις ΗΠΑ όπου ισχύει ο θεσμός των διδάκτρων που πληρώνει αμέσως ο καταναλωτής – είτε το πανεπιστήμιο είναι δημόσιο, είτε ιδιωτικό. Αντιστρόφως, βλέπουμε πως το Αθήνησι – το παλαιότερο μας, είναι σε θέση μετά το νούμερο 200 και, επί πλέον, παρά την απουσία άμεσης πληρωμής των δασκάλων, το αθέμιτο δούναι λαβείν οργιάζει – είναι ο κανόνας και όχι η εξάιρεση.
    Νικόλα, το 5% των (αδίκως) ευνοουμένων ζει και θα βασιλεύει στον αιώνα τον άπαντα, είτε ο καταναλωτής πληρώνει ευθέως ή έμμεσα, είτε τα ιδρύματα είναι ιδιωτικού είτε δημοσίου δικαίου, είτε Ευρωπαϊκά είτε Αμερικανικά κοκ. Προσωπικά εστιάζω στο γενικό επίπεδο του Πανεπιστημίου. Μακάρι να άνοιγε ένα «Harvard» ή ένα «Cornell» στην Ελλάδα και ας έβγαιναν και οι απόγονοι των δωρητών διπλωματούχοι χωρίς να το αξίζουν. Ποσώς με απασχολεί το τελευταίο. Αυτοί, ούτως ή αλλέως, δεν πρόκειται να ανταγωνισθούν τους άξιους στην αγορά εργασίας, διότι είτε θα δουλέψουν στην οικογενειακή επιχείρηση ή, αν είναι τελείως ανεπίδεκτοι, ο πατέρας τους θα τους χρίσει πολιτικούς.
    Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι το καλό που θα προκύψει από τέτοια σχολεία:
    1) Θά δοθούν ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς, που θα είναι η συντριπτική πλειοψηφία στα σχολεία αυτά, διότι έχουν και αυτοί δικαιώματα. Και ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς σημαίνει το δικαίωμα να εκπαιδευθούν ταχύρρυθμα και το δικαίωμα στα Χ χρόνια των σπουδών να μάθουν διπλάσια η πολλαπλάσια από όσα μπορεί να απορροφήσει το μέσο μυαλό – διότι δεν είναι μόνο άδικο, αλλά τυραννία να αναγκάζονται αυτά τα παιδιά να διδάσκονται κοινοτοπίες (mundane banalities) και σε ρυθμό χελώνας επειδή οι άλλοι είναι πνευματικά νωθροί ή αδιάφοροι.
    2) Θα δοθούν ίσες ευκαιρίες στους χαρισματικούς φτωχούς, διότι, στοχεύοντας πάντα στο υψηλό επίπεδο φοιτητών και στο prestige νάχουν τους αρίστους στη λίστα των αποφοίτων τους, τα σχολεία αυτά θα διαθέτουν μηχανισμούς αναζήτησης ταλέντων (talent recruitment) και προσφέρουν αφειδώς (χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς) πλήρεις υποτροφίες διδάκτρων – ενίοτε δε και πλήρη κάλυπση εξόδων διαβίωσης (room and board). Αυτούς τους μηχανισμούς τους διαθέτουν από ίδρυσής τους τα Αμερικανικά Ιvy League πανεπιστήμια και έχουν εφαρμόσει στην Ελλάδα τα Μέσης Παιδείας Ιδιωτικά Σχολειά Anatolia και Athens College και Αρσάκειο.
    3) Mέσα από το υψηλό επίπεδο των φοιτητών αυτών των σχολείων, όχι μόνο θα ανέβει το μορφωτικό και κοινωνικό επίπεδο της χώρας, αλλά αυτό θα ισχύσει στην αιωνιότητα και θα επηρεάσει τη πολιτισμική πορεία του έθνους.
    4) Eμμεσα, μέσα από το υψηλό επίπεδο σπουδών, τα σχολεία αυτά θα δημιουργήσουν υπόστρωμα γιά εντατικοποίηση σπουδών και στα δημόσια πανεπιστήμια και θα αποτελέσουν μοντέλα προς μίμηση (role models).
    5) Eμμεσα πλην σαφώς, τα σχολεία αυτά θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή πολιτική της χώρας. [Ιδε Εconomist ‘To οικονομικό θαύμα της Φινλανδίας επιτεύχθηκε όχι παρά το τεράστιο κόστος επενδύσεων στη Παιδεία, αλλά εξ αιτίας αυτών’ – άλλο που δεν θέλουμε λοιπόν αφού αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν απο ιδιώτες χωρίς κόστος στο κράτος].
    6) Μέσα από τη προσφρά ανθρωπίνου δυναμικού υψηλής και εξειδικευμένης κατάρτισης, η χώρα θα προσελκύσει επενδυτικό κεφάλαιο [όπως σωστά θέτει ο Σωτήρης] – το αντίθετο ουδέποτε συμβαίνει. Θα είναι bonanza γιά μιά Αμερικανική εταιρεία, που η λειτουργία της βασίζεται σε υψηλής εξειδίκευσης ανθρώπινο δυναμικό, να μετακομίσει στην Ελλάδα, όπου ο εργαζόμενος θα είναι (παν)ευτυχής να αμείβεται με 2-2,500 ευρώ το μήνα, τη στιγμή που ο αντίστοιχος Αμερικανός εργαζόμενος αμείβεται με 5-6,000 δολλάρια.
    7) Τέλος, γιά να δανεισθούμε απο την Αμερικανική εμπειρία, τα Ιvy League: Harvard, MIT, Caltech, Stanford, Cornell, Yale, Princeton, Brown, Univ of Chicago κλπ, όχι μόνο δεν δημιούργησαν ανισότητες, αλλά αναδείχθηκαν σε αδιαμφισβήτητες εστίες διαφωτισμού, ο οποίος κατίσχυσε σε εθνικό (και διεθνές) επίπεδο μέσα απο τις τράπεζες σκέψης (think tanks), διότι διαφορετικά οι ΗΠΑ θάχαν παραμείνει μιά χώρα αμαθών πουριτανών του θρησκοληπτικού σκότους (ίδε Religious Right, ίδε Born again Christians κλπ).

    Αλλά ας προσγειωθούμε στη πραγματικότητα. Είναι, εκ προοιμίου, βέβαιο πως, στη πλειοψηφία τους, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα είναι επιπέδου λίγο πιό πάνω ή λίγο πιό κάτω αυτού των πανεπιστημίων Θεσσαλίας, Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Μακεδονίας, Στερεάς Ελλάδας κλπ κλπ, απλούστατα διότι θα απευθύνονται στους μετρίους (πχ στους 20-25,000 από τους 30,000 φοιτητές που σήμερα σπουδάζουν στην Αγγλία). Αλλά και αυτό δεν είναι κακό – ίσα ίσα. Στο πλαίσιο των ίσων ευκαιριών και της ελευθερίας ως ηθικού προνομίου, έχουν δικαίωμα στην ανώτατη παιδεία και οι μέτριας αντίληψης και οι νωθροί – υπό την προϋπόθεση ότι την ευθύνη της επακόλουθης ανεργίας ή, at best, ετεροαπασχόλησής τους θα φέρουν αποκλειστικά οι ίδιοι.

    ReplyDelete
  11. Eμείς θα κάνουμε ό,τι θέλει ο λαουτζίκος με βάση τις δημοσκοπήσεις.
    Σκατά θέλει, σκατά θα του δώσουμε.
    Σουβλάκια θέλει, σουβλάκια θα του δώσουμε.
    Πτυχία-μαϊμούδες θέλει, χαρτί τουαλέτας θα του δώσουμε.

    ReplyDelete
  12. turd!!!???

    Egrapses pali ISTORIA teras

    xaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxaxa

    ReplyDelete
  13. www.apomesa.info

    Αυξήσεις σε αυτούς που τις έχουν ανάγκη...

    Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά, με νομοθετική ρύθμιση μέσα στο Νοέμβριο, τους μισθούς των ανώτατων δικαστικών, το ποσοστό της οποίας αύξησης θα είναι μεταξύ 50% και 60%. Στην καλύτερη περίπτωση δηλαδή ο μισθός των ανώτατων δικαστικών θα ξεπεράσει και τις 10.000€ τον μήνα! Όσα δηλαδή δεν παίρνουν σε ένα χρόνο ολόκληρο οι κοινοί θνητοί μισθωτοί των 800€ (και κάτω…) οι οποίοι συνήθως αρκούνται σε αυξήσεις στα όρια του πληθωρισμού. Στα σπάργανα και η σημαντική αυξήση στον μισθό των βουλευτών που αναμένεται πριν το 2008.

    ReplyDelete
  14. turd: τα πτυχία των ΚΕΣ είναι πτυχία μαϊμούδες? Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο πάντως έχει αντίθετη άποψη και τα πρόστιμα που θα πληρώσουμε δεν θα είναι καθόλου μαϊμούδες.

    ReplyDelete
  15. Ο/Η Anonymous
    "turd: τα πτυχία των ΚΕΣ είναι πτυχία μαϊμούδες? Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο πάντως έχει αντίθετη άποψη και τα πρόστιμα που θα πληρώσουμε δεν θα είναι καθόλου μαϊμούδες."

    Tο κομβικό πρόβλημα παιδί μου είναι τα πτυχία των δημοσίων πανεπιστημίων. Αυτά είναι ΤΑ πτυχία μαϊμούδες. ΟΧΙ πως τα πτυχία των ΚΕΣ, στο σύνολό τους, είναι καλύτερα.
    Το άρθρο 16 πρέπει να ΑΡΘΕΙ αλλά είναι το τελευταίο που θάπρεπε να απασχολεί την Ελλάδα, είναι η πρόφαση. Αυτό εννοούσα.
    Ο Λαός θέλει πιστοποιητικά γνώσης για τα παιδιά του, ΟΧΙ γνώση.

    ReplyDelete
  16. Said differently:

    O Laos thelei SKATA
    Egw o Karamanlis thelw EKSOYSIA
    Ara GIATI na sterisw ton latreuto mas Lao apo ta SKATA pou mou eksasfalizoun tin eksoysia?
    TI ftaiw egw?

    ReplyDelete
  17. Said differently:

    O Laos thelei SKATA
    Egw o Karamanlis thelw EKSOYSIA
    Ara GIATI na sterisw ton latreuto mas Lao apo ta SKATA pou mou eksasfalizoun tin eksoysia?
    TI ftaiw egw?

    ReplyDelete
  18. Me doseis plironei i bouli ta tilefona tis ston OTE. I koultoura tou diakopodaneiou se olo tis to megaleio.

    ReplyDelete
  19. Η εποχή του "μαθαίνω μόνος" ανάλογα με τους δικούς μου ρυθμούς και τις δικές μου δυνατότηες είναι εδώ.Με ένα υπολογιστή, μια φτηνή σύνδεση στο ιντερνετ και κάποια Αγγλικά έχεις πρόσβαση σε όλη την ανθρώπινη γνώση απο καταβολής κόσμου.Μάλιστα κάποια από τα κορυφαία πανεπιστήμια στο κόσμο όπως το ΜΙΤ της Μασσαχουσέτης σου διαθέτουν δωρεάν όσο υλικό θέλεις και σε βοηθάνε κι'όλας.Βρωμάει ο τόπος απο φτηνούς αλλά και δωρεάν πωλητές σοβαρής γνώσης.Οι παραγωγοί γνώσης δεν βρίσκονται πιά μόνο μέσα στα συμβατικά πανεπιστήμια.Έτσι δεν έχει καμμιά πρακτική αξία ποιός είναι ιδιοκτήτης του τάδε πανεπιστημίου η του τάδε μορφωτικού η εκπαιδευτικού οργανισμού.Και με δεδομένο ότι η γνώση έχει πιά ,ευτυχώς,παγκοσμιοποιηθεί δεν πρέπει στην Ελλάδα να μας απασχολεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.Εκείνο που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι η ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΝΏΣΕΏΝ ΜΑΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΙΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΙΣ ΑΠΟΚΤΗΣΑΜΕ.Ο διαχωρισμός του τροπου που αποκτάμε τις γνώσεις με το τρόπο που τις πιστοποιούμε επιβάλλει να αναζητούμε όχι καλά η κακά πανεπιστήμια αλλά πιστοποήσεις των προσόντων μας από διεθνείς πιστοποιητικούς οργανισμούς.

    ReplyDelete
  20. Nai vevaia.
    Kai tha ftiaksoyme eidikous lamogio-nomous wste na voleyomaste emeis me ta pistopoiitika A kai na apokleiontai aytoi me ta pistopoiitika B. Allimono. Palia mou texni koskino.
    O kyrios Parmeniwn exei didaktoriko stin epistimi tis Thewritikis kai Efarmosmenis PASOKikis Epistimis kai toy idrytoy tis Andrew Marquess de Lamoy y Lamoy [opws leme de Borbon y Borbon y dos Sicilias]

    ReplyDelete
  21. Η ΑΠΑΤΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗΗ ποτέ δεν πεθαίνειιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι
    δεν την σκιάαααααζει φοβέρα καμμιάαααααα
    Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνειιιιιι
    και ξανά προς την δόξα τραβάαααα

    ΚΑΙ ξανά προς την δόξαααα τραβάααα

    Η ΑΠΑΤΗ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ
    Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ

    ReplyDelete
  22. Εχει δίκαιο ο Παρμενίδης που είπε τις προάλλες ότι η ΓΝΩΣΗ είναι νεο-πατριωτισμός. Είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ.

    ΘΑΝΑΤΟΣ στην ΓΝΩΣΗ
    ΘΑΝΑΤΟΣ στον ΕΛΙΤΙΣΜΟ
    ΘΑΝΑΤΟΣ στον ΚΟΜΦΟΥΚΙΟ και στην αστικη τάξη

    ΖΗΤΩ ΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΓΝΩΣΗΣ

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  23. Ζήτωσαν τα πιστοποιητικά γνωσης
    ΖΗΤΩΣΑΝ χρυσό μου παιδί

    ReplyDelete
  24. Κάποτε, όταν ρωτούσαμε κάποιον ΠΩΣ ονομάζεται και απαντούσε "Παπαδημητρίου Δημήτριος", βγάζαμε αμέσως το συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με κάφρο, με γνώσεις 4ης Δημοτικού και καρα-καρα-καρα-καράβλαχο.
    Ακόμα και οι υπηρέτριες του Κολωνακίου συστηνόντουσαν ως "Ρούλα Μπουρνόβα" και όχι "Μπουρνόβα Ρούλα".

    ΣΗΜΕΡΑ όμως ομογενοποιήθηκε η Ελλάδα, ΕΓΙΝΑΝ ΟΛΟΙ ΙΣΟΙ, ΚΑΦΡΟΙ AD INFINITUM.

    Πας σε cocktail party [δεξίωση που λένε τα τσόκαρα] και σου συστήνεται ο άλλος ως "Παπασωτηρίου Σωτήριος".

    ΑΝΔΡΕΑ ΛΕΒΕΝΤΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΕΣ ΤΑ ΠΑΝΤΑ

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ΖΗΤΩΣΑΝ ΤΑ ΚΑΤΩΤΑΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

    ReplyDelete
  25. LILIAN

    Λαμόγια είναι όσοι αρνούνται τη πιστοποίηση των γνώσεών τους,των προσόντων τους,των δεξιοτήτων τους, απο ανοιχτά στον κοινωνικό έλεγχο και αντικειμενικά στην κρίση τους διεθνή ιδρύματα πιστοποίησης.
    Λαμόγια είναι όσοι την υπεράσπιση της Ανοιχτής κοινωνίας την χρησιμοποιούν προσχηματικά σαν μπούργκα για να καλύπτουν τον αποτρόπαιο συντεχνιασμό τους.
    ΒΓΑΛΕ ΤΗ ΜΠΟΥΡΓΚΑ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΛΑΜΟΓΙΟ.

    ReplyDelete
  26. Confucius would request the presence of
    Mr Papasotiriou Sotirios
    for heavy hors d' oeuvres
    to celebrate the dissolution of PASOK

    ReplyDelete
  27. Πάλι φόρεσες το ζουρλομανδύα Κομφούκιε;

    ReplyDelete
  28. @10:18

    My name is Bond, James Bond!

    Ante twra

    ReplyDelete
  29. Ναι τώρα απ' ότι φαίνεται γράφει πάλι ο ζουρλούκιος

    ReplyDelete
  30. Πάντως και για να μη ξεχνιόμαστε τα ΚΕΣ - franchise βρετανικών πανεπιστημίων είναι τα μοναδικά εκπαιδευτικά ιδρύματα ανώτατης εκπαίδευσης που έχουν κάποιου τύπου πιστοποίηση. Είναι πιστοποιημένα από το BCA.

    Σε κάθε περίπτωση το θέμα των ΚΕΣ δεν είναι μόνο ζήτημα μεταρρύθμισης της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και προστασίας της αγοράς εργασίας, όχι από πολίτες άλλης χώρες, αλλά από μια μεγάλη μερίδα του ίδιου του ελληνικού λαού. Η πολιτική του κράτους στο θέμα των franchise πανεπιστημίων, που δεν αναγνωρίζει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους αυτών των εκπαιδευτηρίων, δημιουργεί insiders και outsiders στην αγορά εργασίας με πρόσχημα το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς και μόνο.

    ReplyDelete
  31. Από τη στιγμή που ο οργανισμός πιστοποίησης του ευρωπαϊκού κράτους προέλευσης πχ Αγγλίας πιστοποιεί και αναγνωρίζει ένα ΚΕΣ, τότε πρέπει να ισχύει η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης (mutual recognition) για το κράτος που φιλοξενεί το ΚΕΣ πχ Ελλάδα.

    Όπως δηλαδή ισχύει -η αμοιβαία αναγνώριση- ως θεμελιώδης οργανωτική αρχή στα περισσότερα θέματα της ευρωπαϊκής ενιαίας αγοράς. Εάν τώρα η Ελλάδα θέλει, στη λογική ότι η παιδεία είναι ζήτημα εθνικής αποκλειστικότητας, μπορεί να προσθέσει ορισμένες δικές της εθνικές παραμέτρους ποιότητας. Λύσεις υπάρχουν ποιος όμως τις ποοωθεί;

    ReplyDelete
  32. θυμάμαι όταν πέρασα την εξέταση για το ΤΕΕ - ήταν δύο μπάρμπες στα 50 κάπου, τώρα τι ήταν, καθηγητές κτλπ., φυσικά αρνητικά προκατελειμένοι λόγο των ξένων πανεπιστημίων και τα γνωστά, η εξέταση ήταν στη διπλωματική (και υποτίθεται μόνο σε αυτή)... ε τους αρχίζω και εγώ για το πως να μειώσετε το χρόνο παραγωγής νέων προϊόντων (έμφαση στα βιομηχανικής φύσεως) κτλπ κτλπ. αυτοί άρχισαν να ακούνε πολλά διαχειριστικής φύσεως θέματα και άρχισαν να στραβώνουν ακόμα παραπάνω. Ζητάει ο ένας απτό παράδειγμα και μου δείχνει ένα τασάκι (βλέπεις σύνθετο βιομηχανικό προϊόν το τασάκι!). Με κυνικώς επικουρική στωικότητα παίρνω το παράδειγμά τους και αρχίζω ανάλυση (αυτό που μου ζητήσανε δηλαδή) και στο μισό λεπτό ο ένας από αυτούς δεν άντεξε ο μπετατζής και ρωτάει:

    Μπετατζής Ν1: "Καλά καλά εντάξη, δε μου λες; Σχέδιο ξέρεις;"
    Ουλίς: "Εξαρτάται, τι σχέδιο ενοείτε (στο μυαλό μου 'ρχεται το Σχέδιο Μάρσαλ!)"
    Μπετατζής Ν2: "Πχ. έχω μια ράβδο στηριζόμενη σε τοίχο"
    Ουλίς: "Ναι, οκ αλλά δεν τελείωσα με το προηγούμενο ερώτημά σας πάνω στο θέμα που εξετάζομαι!"
    Μπετατζης Ν1: "Οκ εντάξη άστο, δε μου λες: έχω μια ράβδο υποστιριζόμενη (χρατσ χρατσ μουτζουρώνει πάνω στο χαρτί) και ασκώ μια δύναμη 12ΚΝ στα 3/4 του μήκους της τι

    Μπεεεεεεεεεεεεεεεεεεετατζήδες. Τι να λέμε τώρα! Αυτοί οι άνθρωποι υποτίθεται δουλεύουν για έναν οργανισμό ο οποίος πιστοποιεί κατά κάποιο τρόπο τις γνώσεις τελειοφοίτων ΑΕΙ μηχανοτεχνολογικών σχολών. Φυσικά λίγοι σπουδαγμένοι εντοπίως διαμαρτύρονται για το επίπεδο της δουλειάς τους (αφού τους βολεύει οι εκ των έξω να καθυστερούν γιατί αδειάζουν πολύτιμο χώρο - προσωπικά άλλωστε τον έχω αδειάσει προ καιρού!).

    Δε βλέπω το λόγο γιατί λοιπόν να μας χαλούσε αυτό που πρότεινε παραπάνω ο Παρμενίδης.

    ReplyDelete
  33. Καλό το γέλιο, η πραγματικότητα όμως είναι η εξής. Σε πολλά επαγγέλματα η διαπίστευση είναι λίγο άσχετη, πχ στις σπουδές οικονομικών ή κοινωνιολογίας ή ιστοριάς της τέχνης που σπούδασε η Μαρία στο Λονδίνο πριν πάει στο Μπαλί, τι να διαπιστέυσει κάποιος;

    Από την άλλη, η κάθε εταιρία είναι ελεύθερη να διαπιστεύσει με πολύ γρήγορο και αποδοτικό για αυτή τρόπο το κατά πόσο σκαμπάζει ο τυπάς ή η τύπισσα που αιτείται μιας θέσεως μέσα στο οργανόγραμμά τους: Καλούν τον υποψήφιο σε συνέντευξη και αμέσως μετά τον περνάνε στο σαλονάκι παρέα με ένα φορητό, και τον βάζουν να καθήσει ένα δίωρο και να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο. Αλλιώς, πριν καν τον καλέσουν σε συνέντευξη του στέλνουν στο εμέηλ του μια πρόσκληση να μπει σε μια συγκεκριμένη σελίδα, να βάλει έναν κωδικό και να κάνει ένα συγκεκριμένο χρονομετρημένο ερωτηματολόγιο (που ούτε την Βικυπέδια να μην προλαβαίνεις να ανοίξεις!). Μου έχουν τύχει και τα δύο και πιστέψτε με τα βρήκα πολύ έξυπνα και έυστοχα, όχι αφελή και άχρηστα όπως αυτά που κυκλοφορούσαν 5-8 χρόνια πριν. Λοιπόν για μια εταιρία τα παραπάνω είναι αρκετά για να τεστάρουν τις επιθυμητές για αυτή ικανότητες του εργαζομένου.

    Τώρα για ειδικά επαγγέλματα, όπως πολλά από τα ελεγκτικής φύσεως όπως βέβαια και τα ιατρικά αυτά ούτως η άλλως ζητάνε κάποια ειδικευμένη εκπαίδευση (σεμινάρια, μαθήματα, πρακτικές, συγκεκριμένη αποδεδειγμένη εμπειρία κτλπ.) οπότε και εκεί ήδη καλύπτεται η αγορά σχετικά σε μεγάλο βαθμό εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις κλάδων, κυρίως τον ιατρικό και παραιατρικό χώρο και φυσικά τον πλέον πατροπαράδοτο υπεύθυνο υγειηνής και ασφαλείας, θέση-θεσάρα που ειδικά στην Ελλάδα αλλά φυσικά και αλλού τη δίνουν στον... ψαρά!.

    Όλες οι άλλες συζητήσεις είναι για τα συντεχνιακά.

    ReplyDelete
  34. Ενα θέμα είναι οι πιστοποιήσεις των ακαδημαικών και επαγγελματικών τίτλων απο έγκυρους διεθνείς οργανισμούς π.χ ΙΒΟ(έδρα Γενεύη,εποπεία UNESCO) για την πιστοποίηση του Διεθνούς Απολυτηρίου.Και φυσικά ένα άλλο θέμα είναι η αξιολόγηση της Αγοράς που είναι σκληρή και ανελέητη αλλά είναι αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε στην Ελλάδα.Εκεί που καταπατείται κάθε έννοια αξιοκρατίας είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα,όχι μόνο της Ελλάδας,και έτσι εξηγείται ο καθοριστικός ρόλος των "καθηγητών"στη δημόσια ζωή.Οι περισσότεροι απ'αυτούς είναι παράγοντες παχυλά αμοιβόμενοι,εμφανώς και αφανώς,απο το κρατικό κορβανά.Ο Σημίτης σ'αυτό το τομέα πρόσθεσε δέκα μηδενικά στο κατά τα άλλα πολύ αξιόλογο έργο του.

    ReplyDelete
  35. Η παράμετρος που θέσατε για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και πλήττει πολλά παιδιά στο χώρο εργασίας, ακόμα και στην εταιρία που εργάζομαι ο ίδιος.

    Κάτι που έχω αρχίσει και καταλαβαίνω όσο πιο πολύ εργάζομαι, είναι ότι η προέλευση ενός πανεπιστημιακού τίτλου μετράει περισσότερο τυπικά, και λιγότερο ουσιαστικά, όσον αφορά τις γνώσεις και τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι κάποιος ανταγωνιστικός στο χώρο εργασίας, καθώς επίσης και όσον αφορά την ίδια την απόδοση του καθενός στο χώρο εργασίας. Σε τυπικό επίπεδο οι γείτονες μας Ευρωπαίοι έσβησαν τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ των ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και φρόντισαν μέσω της αξιολόγησης να δημιουργήσουν ένα ανταποδοτικό σύστημα στήριξης των ιδρυμάτων με βάση τον όγκο και την ποιότητα του εκπαιδευτικού κι ερευνητικού τους έργου. Έτσι παραμένει στην ευχέρεια και στην ικανότητα των εργοδοτών να ξεχωρίζουν και να επιλέγουν το δυναμικό που πληροί τα δικά τους κριτήρια, ενώ παράλληλα κανένας νέος/α απόφοιτος/η δεν αποκλείεται από τα προνόμια που συμβαδίζουν με την απόκτηση ενός πτυχίου.

    Στην Ελλάδα η διαχωριστική γραμμή υπάρχει και είναι άδικη. Από τη βασικότερη συνέπεια, δηλαδή τις διακρίσεις στα εργασιακά δικαιώματα (νομικά κατοχυρωμένους ελάχιστους μισθούς, άδειες άσκησης επαγγέλματος κλπ.), μέχρι και την πιο σύνθετη, δηλαδή την τροφοδότηση του παρασιτισμού στα κρατικά πανεπιστήμια και την εξάρτηση τους από τα γνωστά συμφέροντα, η Ελλάδα επιδεικτικά αγνοεί την αρρώστια της που μπορεί να θεραπευτεί με την ανάπτυξη κι εφαρμογή ενός νέου συστήματος χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

    ReplyDelete
  36. Παρεμπιπτόντως τα σχόλια του ca στο theorein είναι πολύ καλά.

    ReplyDelete
  37. ulis
    είπες
    "Σε πολλά επαγγέλματα η διαπίστευση είναι λίγο άσχετη..."

    ενοείς μάλλον ότι η πιστοποίηση σχολών τύπου ιστορίας της τέχνης ακόμα και αρκετών τμημάτων των κοινωνικών επιστημών είναι πιο εύκολη υπόθεση δεδομένου ότι η ίδρυση τέτοιων σχολών δεν απαιτεί τους πόρους που απαιτεί πχ το να ιδρύσεις μια ιατρική σχολή.

    ReplyDelete
  38. Αρθρο του Α. Σαμαρά από την Απογευματινή

    "Μια ισχυρή και υπεύθυνη Αντιπολίτευση είναι ουσιώδης προϋπόθεση για μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση.
    Το τι θα συμβεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ δεν αφορά όλους εμάς που παρακολουθούμε την κρίση του ΠΑΣΟΚ απ’ έξω. Αλλά η συζήτηση που γίνεται δημόσια αγγίζει ζητήματα που όλους μας ενδιαφέρουν.
    Κυρίως ο «εκσυγχρονισμός» Σημίτη που απέτυχε. Και η διαφορά του από το μεταρρυθμιστικό εγχείρημα του Κώστα Καραμανλή, που προχωρά διαφορετικά, αποφεύγοντας τα λάθη Σημίτη…
    Δικαίως ο Γιώργος Παπανδρέου θεωρεί την κληρονομιά Σημίτη «βαρίδι» στα πόδια του ΠΑΣΟΚ. Όντως, η απομάκρυνση σημαντικής μερίδας του εκλογικού σώματος από το ΠΑΣΟΚ έγινε επί Σημίτη και εξ αιτίας της διακυβέρνησής του. Αυτή την απομάκρυνση ο Γιώργος Παπανδρέου δεν μπόρεσε να αντιστρέψει στα χρόνια που ακολούθησαν. Διότι δεν έγινε κριτική στα προηγούμενα…
    Αλλά ούτε και σήμερα γίνεται κριτική!
    Ακούμε να καταγγέλλεται, ο «κυβερνητισμός», ο «καθεστωτισμός», να επισημαίνεται ότι ο «εκσυγχρονισμός» «δεν ήταν αρκετά φιλολαϊκός» κλπ.
    Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σφάλματα δεν έγιναν τότε; Συγκεκριμένες επιλογές που στοίχησαν ακριβά δεν υπήρξαν; Απλώς έβλαψε το «στυλ» των κυβερνητικών αξιωματούχων στη δεύτερη τετραετία Σημίτη; Αυτό ήταν όλο;
    Προφανώς υπήρξαν επιλογές που τους στοίχησαν πανάκριβα, τις οποίες γνωρίζουν καλά, αλλά δεν τολμούν να τις κατονομάσουν ούτε σήμερα:
    * Για παράδειγμα η υποτίμηση που δεν έκαναν εγκαίρως, με αποτέλεσμα να τους την επιβάλουν οι αγορές το Μάρτιο του 1998 (ενώ ως τότε είχε υιοθετηθεί η γραμμή υπεράσπισης της «σκληρής δραχμής»!) Στο μεταξύ χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Και η έκταση της υποτίμησης ήταν μικρότερη της απαραίτητης. Με αποτέλεσμα να «κλειδώσει» η δραχμή υψηλά και να χάνουμε ανταγωνιστικότητα όλα τα επόμενα χρόνια.
    * Επίσης άφησαν το Χρηματιστήριο ανοχύρωτο απέναντι στις δυνάμεις της αχαλίνωτης κερδοσκοπίας (την περίοδο 1999) και στη συνέχεια το παρέδωσαν στη «δεσπόζουσα θέση» των Τραπεζών. Με αποτέλεσμα να ελεγχθεί η κεφαλαιαγορά από το τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι – υποτίθεται – «ανταγωνιστής» του Χρηματιστηρίου στην αγορά κεφαλαίου! Αυτή η βασική στρέβλωση δημιουργήθηκε επί (δεύτερης τετραετίας) Σημίτη. Μετατρέποντας το χρηματιστήριο από αναπτυξιακό εργαλείο σε κλειστό κλαμπ κερδοσκοπικών παιγνίων για λίγους…
    * Είναι βέβαιο ότι η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες δεν «εμπόδιζε» οποιαδήποτε ουσιώδη εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση.
    Στην πραγματικότητα, το Σημιτικό ΠΑΣΟΚ έπεσε στη μεγαλύτερη παγίδα που μπορούν να πέσουν οι «εκσυγχρονιστές»: Επειδή δεν μπορούν να κάνουν πραγματικές τομές, κατασπαταλούν το πολιτικό τους κεφάλαιο σε συμβολικές ψευτο-μεταρρυθμίσεις. Προσπαθώντας να κερδίσουν μια μικρή ιδεοληπτική μερίδα του εκλογικού σώματος, όχι να λύσουν χρόνια προβλήματα της κοινωνίας.
    Αυτές οι μάχες συμβολισμών δεν βοήθησαν ούτε την αλλαγή στα Πανεπιστήμια που διαλύονταν, ούτε την τομή στη δημόσια διοίκηση που παρέλυε, ούτε τις αναδιαρθρώσεις καλλιεργειών στη Γεωργία, ούτε την κατάργηση των καρτέλ στις αγορές, ούτε την εξυγίανση του Χρηματιστηρίου, ούτε την τομή στο Ασφαλιστικό.
    Την κριτική αυτή την έκαναν ήδη από το 2002 πολλά στελέχη του ίδιου του ΠΑΣΟΚ, και δημόσια μάλιστα. Σήμερα δεν λένε κουβέντα!
    * Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται ως «το μεγάλο επίτευγμα» της διακυβέρνησης Σημίτη. Κι είναι αλήθεια ότι η Κύπρος εντάχθηκε πλήρως στην Ευρώπη επί Σημίτη. Αλλά όχι εξ αιτίας του!
    Εκείνο τον καιρό (1999-2003) οι Ευρωπαίοι έκαναν ένα πολύ μεγάλο «άνοιγμα». Έβαλαν 10 νέες χώρες, πολλές από τις οποίες δεν ήταν απολύτως έτοιμες, ενώ κάποιες είχαν σημαντικές εκκρεμότητες στις σχέσεις τους με τρίτες χώρες εκτός Ευρώπης. Για παράδειγμα οι Βαλτικές χώρες έχουν (ακόμα) πολύ σημαντικές προστριβές με την ίδια τη Ρωσία. Κι όμως μπήκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση…
    Δεν τους «καταφέραμε», λοιπόν. Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία και μπήκε η Κύπρος, η οποία εξ άλλου πληρούσε τα συμβατικά κριτήρια ένταξης πολύ περισσότερο από τις υπόλοιπες χώρες που μπήκαν μαζί της.
    Το κακό με την πολιτική Σημίτη ήταν ότι παρά λίγο να…διαλύσει την Κύπρο προκειμένου να τη «βάλει» στην Ευρώπη! Με το Σχέδιο Ανάν: Θυμηθείτε τις κινδυνολογίες που ακούστηκαν τότε, ότι αν δεν εγκρινόταν το Σχέδιο αυτό «θα έμενε η Κύπρος έξω από την Ευρώπη», θα είχαμε «διεθνείς αναγνωρίσεις του ψευδοκράτους» κλπ. Όλα αυτά διαψεύστηκαν! Και τώρα ουδείς τα θυμάται. Και ουδείς κάνει την αυτοκριτική του…
    Ακούμε «κριτική» για την εποχή του Σημίτη, που δεν αγγίζει το Χρηματιστήριο, ούτε τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν (ή επιτάθηκαν) στις αγορές επί των ημερών του, ούτε το Σχέδιο Ανάν.
    Είχαμε ένα ψευτο-εκσυγχρονισμό που καταπολέμησε το φρόνημα του ελληνικού λαού, αλλά πραγματικές μεταρρυθμίσεις δεν αποτόλμησε. Ούτε στην Παιδεία, ούτε στην Υγεία, ούτε στη Δημόσια Διοίκηση, ούτε οπουδήποτε…
    Οι λεγόμενοι «εκσυγχρονιστές» αποδείχθηκαν απελπιστικά κολλημένοι σε παρωχημένα στερεότυπα. Και οι μεταρρυθμίσεις έχουν περάσει πλέον στη δικαιοδοσία της Νέας Δημοκρατίας.
    Δικαίως, λοιπόν, ο Γιώργος Παπανδρέου αποστρέφεται τους «εκσυγχρονιστές». Και δικαίως ο Βαγγέλης Βενιζέλος προσπαθεί να αποφύγει την ταύτισή του μαζί τους. Αλλά κανείς τους δεν θυμάται πόσο ανέχθηκε τον «εκσυγχρονισμό» στο παρελθόν. Και δεν λέει μια λέξη αυτοκριτικής γι’ αυτό…"

    ReplyDelete
  39. Ο Αντώνης Σαμαράς τα γράφει αυτά; Χμμμ αυτός δεν ήταν που παρακινόμενος δεν ξέρω και γω από ποιον προκάλεσε ρήξη με τη ΝΔ του 93 φέρνοντας τον καταρρέοντα Παπανδρέου πίσω στην εξουσία και εμμέσως τον Σημίτη; Όπως και να χει, συμφωνώ απόλυτα με τα παραπάνω - η διακυβέρνηση Σημίτη δεν είχε τίποτα λιγότερο από διαφθορά σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τίποτα καινούργιο να πει πέραν της συνέχισης των αντιλαϊκών, που λεν και οι αριστεροι, πολιτικών της ΝΔ, πολιτικών για τις οποίες υποτίθεται έπεσε η ΝΔ. Μα καλά δε θυμάστε; Η ΝΔ, υποτίθεται υπό το χάος πανελλαδικών απεργιών και εσωτερικών προβλημάτων, έπεσε γιατι έβαλε εμπρος την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ ενώ το ΠΑΣΟΚ ανέβηκε για να τον κρατήσει κρατικό (όπως και τις άλλες υπηρεσίες) και την επόμενη χρονιά τον ξεπουλούσε σε συγκεκριμένους χωρίς να ματώσει μυτούλα συνδικαλιστή - αφού είναι γνωστό ότι όταν θέλεις να προβείς σε ιδιωτικοποιήσεις, σε πολλές χώρες είναι προτιμότερο να ανεβάζεις κεντροαριστερά κόμματα να στο κάνουν. Στην τελική είναι να αναρωτιέται κανείς εάν θα ήταν προτιμότερο να άφηνε ο λαός τη ΝΔ να τα σαρώσει όλα με την αφέλειά της το 93 μπας και δεν έμενε τίποτα όρθιο ώστε να μπουν νέοι παίκτες μέσα και να φέρουν κάτι πραγματικά φρέσκο (λέμε τώρα... τράιαλ εντ έρρορ).

    Αν μη τι άλλο την οκταετία Σημίτη θα την θυμόμαστε για την άνοδο του Κόκκαλη ως μεγαλοπαράγοντα.

    ΑΛλά να ρωτίσω κατι; ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ;

    ReplyDelete
  40. Tα παραπάνω υπό Σαμαρά, παρότι εκτος θέματος, υπερβαίνουν κομμάτι τα εσκαμμένα και επιβάλλουν απάντηση.

    Δεν ξεχνώ πως στις αρχές της δεκαετίας του 90, ο άλλοτε καγκελλάριος Schmidt είχε πει στον Larry King [στο πρόγραμμα Larry King Live], αναφερόμενος στην νομισματική εξίσωση και στην προοπτική των χωρών μελών, "Είμαι βέβαιος πως χώρες, όπως η Ελλάδα για παράδειγμα, ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα μπορέσουν να πληρώσουν τις προϋποθέσεις εισόδου!" Και όμως, ο κ. Σημίτης διέψευσε τους πάντες.

    Ο κύριος Σημίτης αδιαμφισβήτητα δεν προσπάθησε ή δεν μπόρεσε να επιλύσει πολλά κριτικής σημασίας θέματα όπως το ασφαλιστικό, η παιδεία, το περιβάλλον, η διάρθρωση της Δημόσιας Διοίκησης κλπ κλπ.
    Ομως, τα τρεχόντως τεκταινόμενα στο ΠΑΣΟΚ εξηγούν εν πολλοίς ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ ο κ. Σημίτης μισήθηκε περισσότερο από οιονδήποτε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, και ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ, με πλήρως ελεγχόμενο κομματικό μηχανισμό από Λαλιώτη και Σία, θάταν τρομακτικά δύσκολο να φέρει σε πέρας πολλά από όσα πολλοί περίμεναν να πράξει και του καταλογίζουν ότι δεν πραγματοποίησε, χωρίς την πτώση της κυβέρνησής του.

    Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σημίτης πιστώνεται με 4 ΜΕΙΖΟΝΑ, κολοσσιαία θα έλεγα, επιτεύγματα:
    1) Σημαντικά δημόσια έργα ΠΟΥ άλλαξαν τη ζωή των Ελλήνων ΚΑΙ την εικόνα της χώρας ΔΙΕΘΝΩΣ,
    2) Την είσοδο στην ΟΝΕ,
    3) Την Ευρωπαϊκή ένταξη της Κύπρου (η θέση της οποίας γεωπολιτικά ήταν τελείως διαφορετική από, και μη συγκρίσιμη με, αυτή των Βαλτικών χωρών, όπως ισχυρίζεται παραπλανητικά ο κ. Σαμαράς)
    4) την ανάδειξη των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Τουρκίας σε υπόθεση ΕΕ-Τουρκίας - ένα τεράστιο in and of itself βήμα.

    Οσο για τον κ. Σαμαρά, τον άνθρωπο που, σε επίπεδο "εθνικο-πατριωτικής" συμπεριφοράς, από την μιά, άνοιγε ξεδιάντροπα τα Ελληνο-Αλβανικά σύνορα στους εγκληματίες των Αλβανικών φυλακών και, στη συνέχεια, παλινωδούσε ιδεολογικά, αναδεικνύοντας εαυτόν σε πατριδοκάπηλο extraordinaire, μη διστάζοντας μάλιστα να ανατρέψει κυνικά τον πρωθυπουργό του, η έξωθεν καλή μαρτυρία του έχει αφαιρεθεί οριστικώς και αμετακλήτως.

    Δεν ξέρω γιατί, αλλά ο κύριος Σαμαράς μου θυμίζει πάντα τον Victor Hugo όταν είπε πως ο "πατριωτισμός" είναι το τελευταίο όπλο-εργαλείο των απατεώνων.

    ReplyDelete
  41. Ας σημειωθεί ακόμα ότι η είσοδος της Κύπρου ήταν δυσκολότατη υπόθεση ΚΑΙ για τους εξής 2 λόγους:
    1) Η Κύπρος, ως διηρημένη χώρα σε "Τουρκικό" και "Ελληνικό" τμήμα, ήταν άριστο by association Νατοϊκό "εδαφος", επιτρέπον στις ΗΠΑ να έχουν άλλο ένα τεράστιο "αεροπλανοφόρο" στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, ΑΡΑ ικανός λόγος για τις ΗΠΑ να ΜΗΝ επιθυμούν ένωσή της με την ΕΕ
    2) Η Κύπριακή Δημοκρατία, ως Μέλος της Βρεταννικής Κοινοπολιτείας, ήταν ιδανική κατάσταση για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσον αφορά στα δικαιώματά του που προέκυπταν de jure από την παραπάνω ιδιότητα -σχέση, ΑΡΑ ικανός λόγος για το ΗΒ να ΜΗΝ επιθυμεί "διακαώς" την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ.

    ReplyDelete
  42. Συμφωνούμε με την ανάλυση c.a. Ποιος Σαμαράς ρε παιδιά; Και ποιος πέταξε αυτή τη σαβούρα άρθρο μέσα στο blog; Έλεος

    ReplyDelete
  43. O Σαμαράς στραπατσάρισε τη χώρα.Πατριδοκαπηλία και φαυλότητα.Αυτό ήταν το πολιτικό και προσωπικό του ΗΘΟΣ.Ο Σημίτης έπρεπε να μαζέψει ένα-ένα τα συντρίμια και να φτειάξει μέσα σε οχτώ χρονια την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων,την Ελλάδα του Ευρώ,την Ελλάδα-πρωταγωνιστή σε θέματα δημοκρατίας,ασφάλειας και σαθερότητας στην περιοχή μας,την Ελλάδα που "κολλησε" την Τουρκία στο τοίχο και την έκανε υποχρεωτικά "φίλη" μας.Η πολιτική του play station στη Λουκέρνη των κουραδόπαιδων του Μαξίμου και ο Σαμαράς της Κύπρου Τάσος Παπαδόπουλος δεν επέτρεψαν τις δυνάμεις κατοχής των Τούρκων να φύγουν απο το νησί.Και έτσι τώρα έχουμε ένα defacto Τουρκοκυπριακό κράτος.Όπως και εξ'αιτίας όλων αυτών των ιδίων έχουμε μιά de facto Macedonia.

    ReplyDelete
  44. Tora pleon kai syntaksiouxoi tha paizoun rolo aksiologiti tou ASEP stis proforikes synenteykseis. Alla 50 xronia piso.

    ReplyDelete
  45. c.a. επειδή χθες ήσουνα ο λαμπρός σου εαυτός σου αφιερώνω (και στον παρμενίδη) ένα ωραίο παληό τραγούδι, το Il cielo in una stanza
    του Gino Paoli με την Mina.

    http://www.youtube.com/watch?v=b6s_kjlhP5U

    Have a good time

    ReplyDelete
  46. ON THE ISSUE

    Το γράφουν όλες οι χθεσινές εφημερίδες:
    Το πανεπιστήμιο της Σορβόνης σε συνεργασία με δεκα Ελληνες επιχειρηματίες της ιδιωτικής εκπαίδευσης,το Ελληνογαλλικό Επιμελητήριο και το Γαλλικό Ινστιτούτο με πρωταγωνιστή το Γαλλικό κράτος ιδρύουν πανεπιστημιακά τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών στην Αθήνα.Οι τίτλοι θα απονέμονται απο το Sorbonne IV.
    Κάτι άρθρα 16 είναι για κάτι Σαμαράδες που ενώ αυτοί πανε Χάρβαρντ η πλέμπα ας πάει Μεσολόγγι για τριτοβάθμιες σπουδές στη πανίδα της λιμνοθάλασσας.
    ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΙΣ ΥΠΟ ΜΑΝΔΡΑΓΟΡΑΝ ΚΑΘΕΥΔΟΥΜΕΝ.

    ReplyDelete
  47. Τα κατορθώματα του Σαμαρά είναι γνωστά. Μιλάμε για πολιτικό που έχει χάσει προ δεκαετίας την όποια αξιοπιστία ήθελε να πλασάρει ότι κατέχει - ειδικά το θέμα με την Αλβανία και τον τρόπο που χειρίστικε την Ελληνική μειονότητα στη Βόρεια Ήπειρο έβγαλε μάτι. Η κυβέρνηση της ΝΔ του 93 ήταν επιεικώς κακή.

    Αλλά το να μας πλασάρετε την 8ετία Σημίτη σαν κατόρθωμα αυτό είναι πρωτοφανές. Ποια μεγάλα έργα ρε μάγκες είστε σοβαροί; Ο Σημίτης τα έκανε αυτά; Ή η Ε.Ε.; Γιατί έτσι και εγώ σου χτίζω γέγυρα Θεσσαλονίκη Κρήτη. Ποιος πληρώνει όμως και κατά πόσο κερδίζει ο λαός;

    Ρε μήπως ήταν το ίδιο το κόμμα του Σημίτη (με τη συμβολή της ΝΔ λίγο πριν) που για 20 χρόνια δεν έκανε τίποτα παρά περνούσε το χρόνο στην εξουσία κάνοντας δωράκια στα ημέτερα; Τα τελευταία "μεγάλα έργα" είχαν γίνει επί... δικτατορίας. ΝΔ και κυρίως φυσικά το ΠΑΣΟΚ ήταν που γιγάντωσαν τη βρώμα και τη σαπίλα των ντόπιων κατασκευαστικών. Και επειδή οι κατασκευαστικές ήταν σχετικά ανίκανες να αναλάβουν εκτεταμένα έργα (κυρίως για λόγους διαχειρισμού και όχι τόσο για τεχνικούς), μεγάλα έργα απλά δεν γίνονταν. Στις αρχές της δεκαετίας του 80 δεν ήταν που είχε έρθει Ιαπωνικός όμιλος ενδυναμομένος από την πρόσφατη επένδυση της Νισσάν στο Βόλο (τι απέγινε μάγκες το υπερσύγχρονο εργοστάσιο;), είδε τη χώρα με τους καρόδρομους της, σου λέει υπάρχει ευκαιρία συνεργασίας εδώ, και πρότεινε να αναλάβει κατασκευή όλο το δίκτυο της χώρας (οχι 1 Εγνατία αλλά 2-3 Εγνατίες) με όρους την 10ετή εκμετάλευση. Φυσικά οι ντόπιες εταιρίες λύσσαξαν (και καλά θα πληρώνουμε τους Ιάπωνες)... οι Ιάπωνες κατάλαβαν γρήγορα με τι έχουν να κάνουν και τα μαζέψαν. Φυσικά εσείς σκάζετε αβέρτα 20 χρόνια αργότερα τα διόδια στην "ελληνική" Αττική οδό. Βάλε τώρα τα τετρασεκατομύρια που έχουμε χάσει 20 χρόνια λόγω έλειψης σοβαρόού δικτύου μηδενικών επενδύσεων.

    Ή μήπως έκανε κάτι για όλα αυτά ο Σημίτης. Ή μήπως ήταν ο μάγκας που κορόιδεψε τους Ευρωπαίους για να μπουμε στην ΟΝΕ άρον άρον (κάτι που ζημίωσε το λαό φυσικά) - λες και οι Ευρωπαίοι τόσο χαζοί είναι και δε ξέρουν τι παίζει εδώ! Για την Κύπρο τι ακριβώς έτρεξε και έκανε - γιατί από όσο ξέρω μόνη της μπήκε, δεν είχε νονό.

    Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση του Σημίτη έκανε βασικά ότι θα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (δυστυχώς, γιατί διαφωνώ με αυτού του στυλ τις πολιτικές) εάν θα απολάμβανε την υποταγή των συνδικάτων, της πλειοψηφίας των ΜΜΕ και του τύπου καθώς και του κρατικού μηχανισμού που απολαμβάνει (κατά πλειοψηφικό ποσοστό ακόμα και σήμερα) το ΠΑΣΟΚ.

    ReplyDelete
  48. Να πούμε και κάτι για μια δραματική αλλαγή που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε.Οι Πανεπιστημιακές σπουδές αρχίζουν πιά απο τα μεταπτυχιακά.Οι προπτυχιακές έχουν μετατραπεί σε κολλεγιακές,κάτι σαν μεταλυκιακές όπου ο φοιτητής θα ψάχνεται σε ένα χαλαρό περιβάλλον αν θέλει η αν μπορει και σε ποιό τομέα θα πρέπει να κάνει πανεπιστημιακές σπουδές.Γιαυτό και όλα τα καλά πανεπιστήμια ενδιαφέροναται μόνο,η κυρίως,για μεταπτυχιακά προγράμματα.Αυτό άλλωστε επιβάλλει και το σχήμα που καθιερώθηκε με τη Μπολώνια για την Ευρωπαική τριτοβάθμια εκπαίδευση,δηλ.το 3-2-3.

    ReplyDelete
  49. Ναι ας επιστρέψουμε στο θέμα

    Λέει χθες η Καθημερινή σε άρθρο με τίτλο Πόλεμος» ξένων ΑΕΙ στην αγορά των κολεγίων

    Την ώρα που ακόμη και η αξιολόγηση των ελληνικών ΑΕΙ καρκινοβατεί, η βαριά βιομηχανία της ανώτατης εκπαίδευσης του εξωτερικού αναπτύσσεται ραγδαία και άκρως ανταγωνιστικά στην Ελλάδα. Χθες έγινε γνωστή η πρόθεση του Πανεπιστημίου της Σορβόννης να οργανώσει από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά τμήμα μεταπτυχιακών σπουδών στη χώρα μας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται ως η γαλλική απάντηση στην κυριαρχία των βρετανικών και αμερικανικών πανεπιστημίων στην ελληνική αγορά, αλλά και ως απόρροια της αναμενόμενης αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους των κολεγίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Πανεπιστημίου Paris - Sorbonne (Paris IV) είχε επαφές στην Αθήνα με δέκα ιδιωτικά κολέγια προκειμένου να δρομολογηθούν μεταπτυχιακά προγράμματα στους τομείς του μάρκετινγκ, της διαφήμισης, της δημοσιογραφίας και των νομικών σπουδών.

    Ο πόλεμος μεταξύ μεγάλων ξένων ΑΕΙ για το «φιλέτο» των μεταπτυχιακών, που αναδεικνύει τον υποκριτικό τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να αντιμετωπίζεται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματoς, προκαλεί πάντως αντιδράσεις από μερίδα του πανεπιστημιακού κόσμου. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κ. Μουτζούρης κάνει λόγο για «εμπορικό εγχείρημα».

    ReplyDelete
  50. Οι δύο πρώτες αιτήσεις για την αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων πτυχιούχων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών κατατέθηκαν στο αρμόδιο όργανο, χθες, πρώτη ημέρα εφαρμογής της κοινοτικής Οδηγίας, με την οποία αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών από ΚΕΣ συνεργαζόμενων -μέσω δικαιόχρησης- με πανεπιστήμια άλλων χωρών-μελών της Ε.Ε.

    Ενας πτυχιούχος Καλών Τεχνών και ένας μηχανικός είναι οι δύο πρώτοι που διεκδικούν την επαγγελματική αναγνώριση των τίτλων σπουδών που κατέχουν ο πρώτος από γαλλικό πανεπιστήμιο συνεργαζόμενο με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο δεύτερος ύστερα από φοίτηση σε ελληνικό κολέγιο, που συνεργάζεται με αγγλικό πανεπιστήμιο.

    Ολόκληρο το άρθρο εδώ: Ζητούν τώρα επαγγελματική αναγνώριση

    ReplyDelete
  51. salu moi les platanes
    ακριβής μεταφραση: χαιρέτα μας τον πλάτανο!!!

    ReplyDelete
  52. Η Ελλάδα έχει ανθρώπινο κεφάλαιο ικανό να ανταγωνιστεί τα εκπαιδευτήρια των Ευρωπαίων γειτόνων. Και σε επίπεδο εκπαίδευσης και σε επίπεδο έρευνας, τα ελληνικά πανεπιστήμια μπορούν να ανταποκριθούν και μάλιστα σύντομα. Αυτό που χρειάζεται είναι ριζική αναδιάρθρωση του πλαισίου λειτουργίας των πανεπιστημίων. Πρέπει να γίνουν αυτόνομα και να σταματήσουν να λειτουργούν ως παραρτήματα του δημοσίου, με δημόσιους υπαλλήλους και καταστατικά, πληρωμές κλπ. Πρέπει να σταματήσουν τα πάντα στην Ελλάδα να λειτουργούν ως κομματικά καταστήματα. Το γαμώτο είναι πώς ο κόσμος δεν καταλαβαίνει τίποτα ρε παιδιά. Αλλά αν δε βγαίνει έξω από τη χώρα του για να καταλάβει τι πιστεύει ο κόσμος γι' αυτούς, και γιατί, δεν πρόκειται να αλλάξει.

    ReplyDelete
  53. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να είναι, τουλάχιστον σε βαλκανικό επίπεδο, μαγνήτες μυαλών και σπουδαστών.

    ReplyDelete
  54. Paidia, oraia ola ayta alla as min ksexname tis idi yparxouses ekkremotites tou asfalistikou, ton antarton tis ND, tis ekselikseis me tin proedria tou PASOK, to pos tha moirastoun ta fileta pou kaikan to kalokairi, to podosfairo, i ygeia tou xristodoulou kai to genikotero mpaxalo pou epikratei. I dieythetisi ton KES erxetai se deyteri moira. Kati analogo diladi me to thema tis aksiopoiisis ton olympiakon akiniton, to opoio simera einai sta azitita. Me liga logia kai opos leei o laos, edo o kosmos kaigetai kai to nini xtenizetai.

    ReplyDelete
  55. Ti diladi, na afisoume to gamo na pame gia pournaria? Aaaam POS!

    ReplyDelete
  56. LATEST NEWS
    H megisti kliniki ogkologos sto Kosmo gia Soft Tissue Cancer kai Primary or Secondary Hepatic Cancer, NK, mou eipe xthes sti diarkeia tilefwnimatos gia asxeto thema kai me simasia:
    "By the way, some people are determined to send a certain person prematurely to his maker."

    Me alla logia o k. Xristodoulos DEN prokeitai na eyergetithei alla apenantias i katastasi tou tha epideinwthei me ximeiotherapeia.

    ReplyDelete
  57. @ anonymos

    you said
    I dieythetisi ton KES erxetai se deyteri moira.

    Διαφωνούμε διότι αγγίζει χιλιάδες σπουδαστές και τις οικογένειές τους.

    ReplyDelete
  58. Οι "ΚΕΣατζίδες" συνιστούν μια σιωπηλή πλειοψηφία το πρόβλημα της οποίας κουκουλώνεται συστηματικά.

    ReplyDelete
  59. Sorry an den egina antiliptos, den ennoousa pos erxetai se deyteri moira gia tous endiaferomenous (kai mi), alla oti erxetai se deyteri moira sti lista proteraiotiton ton idion ton politikon pou apofasizoun kai pou tha eprepe na lambanoun metra gia to thema. Ayto alloste fainetai apo to oti oloi tous grafoun sta palia tous ta papoutsia oloklires koinotikes odigies.

    ReplyDelete
  60. Εδώ χλιδάνεργος Αγγλίας...

    Καλά όλα αυτά πέρι αναγνώρισης των ιδιωτικών πτυχίων στην Ελλάδα, no prob. η αγορά εργασίας θα κρίνει ποιά είναι πραγματικά 'αναγνωρίσιμα' όπως κάνει και για τα δημόσια πτυχία. Ένα άλλο θέμα είναι αυτό του ΄ποιοτικού ελέγχου΄και αναφέρομαι στην από όσο καταλαβαίνω αναδρομική αναγνώριση των πτυχίων από την εποχή του άγριου far west μέχρι τώρα στο απλό far west.
    Επιπλέον: 'Μορφωμένοι' άνθρωποι είμαστε όλοι, το να κατηγορούμε την κυβέρνηση για ότι δεν μας αρέσει στην Ελλάδα είναι καθηστεριμένο (retarded που λένε και οι αμερικάνοι χλιδάνεργοι). Όσο το κάνουμε αυτό δεν θα αλλάξει τίποτα... Η δύναμη που έχουν τα συνδικάτα του στυλ TEE, Ιατρικός Σύλλογος, Δικηγορικός κτλ, είναι απίστευτος. Πολιτική βούληση να υπάρχει άμα δεν συμφωνίσουν οι παραπάνω δεν γίνετε τίποτα νομίζω.
    (Για να μην παρεξιώμαστε δημόσιο πτυχίο έχω και δεν έχω γραφτεί ακόμ α στο ΤΕΕ). Το ότι κάποιοι καίγονται να αναγνωριστεί το πτυχίο τους για να πάρουν θέση στο δημόσιο ή δεν ξέρω τι είναι άλλο θέμα... Δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τον ιδιωτικό τομέα τι πτυχίο έχεισ αν δουν ότι τουσ κα΄νεισ και δουλεύεισ 16ώρες την ημέρα. Ας είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας πρώτα και μετά να κρίνουμε κυβερνήσεις και δεν ξέρω τι άλλο.
    Ειλικρινώς
    Δημήτρης

    ReplyDelete
  61. Είστε απαράδεκτοι όπως συνήθως.Είναι υπόθεση των φτωχών τα ιδιωτικά κολέγια.Βγείτε επιτέλους από τη φούσκα σας.Ξέρετε πολλούς φτωχούς στου Ντιρή.Δυστηχώς υπάρχουν πολλοί από την "γενιά των 700 ευρώ" όπωες θέλετε να μας αποκαλείται που σκέφτονται σαν και εσάς.Για αυτό και κάποτε θα γίνουν χειρότεροι από αυτούς που κάνουν κουμάντο τώρα.

    ReplyDelete
  62. ξέρουμε πάρα πολλούς που ξοδεύουν οικογενειακό χρήμα σε franchise κολλέγια όμως κάποιοι δεν τους αναγνωρίζουν ούτε την ακαδημαϊκότητα των τίτλων, ούτε επαγγελματικά δικαιώματα. Και δεν είναι μόνο το ντιρί, το οποίο σε πληροφορούμε ότι είναι πολύ καλύτερο από πολλά ελληνικά δημόσια εκπαιδευτήρια.

    ReplyDelete
  63. η πρόσβαση στην παιδεία, συμπεριλμβανομένης και της τριοτοβάθμιας, είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των πολιτών. Από τη στιγμή που το κράτος δεν είναι σε θέση να προσφέρει τριτοβάθμια εκπαίδευση σε όλους όσους το ζητάνε, το κένο καλύπτεται και από ιδιωτικά ιδρύματα τα οποία όμως πρέπει να αναγνωρίζονται και να πιστοποιούνται

    ReplyDelete
  64. Δεν ξέρω αν κατάλαβα καλά το τελευταίο post αλλά και τι σημαίνει οτι πολλές οικογένιες πληρώνουν για δίδακτρα, άρα να αναγνωρίσουμε τα κολλέγια?? Όταν διλάεγεις κολλέγιο που δεν είναι αναγνωρισμένο πέρνεις τα ρισκα σου. Δεν επιδιόκεται η αναγνώριση βάση ποιότητας αλλά η αναγνώριση για να βρούμε 'θεσούλα' μου φένεται...
    Και αυτό που λέτε ότι 'είναι αναγνωρισμένο στην Αγγλία άρα γιατί όχι και στην Ελλάδα, να στο επεκτείνω εγώ στο 'Είναι μηχανικός ο άγγλος στην αγγλία γιατί να μην του δίνει άδεια σαν ελέυθερο επαγγελματία το ΤΕΕ για δημόσια έργα στην Ελλάδα...' κοκ για δικηγόρουσ και γιατρούς... Λέγεται προστατευτισμός των θέσεων εργασίας.. προσέχτε τι ζητάτε και πως το ζητάτε, διότι θα βρεθείτε προ τετελεσμένων (χρησιμοποιόντας τα δικά σας επιχηρήματα) που δεν φαντάζεστε (μάλλον αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση των Βρυξελών). Όποιος κατάλαβε καταλαβε. Να δω τι θα πείτε μετά, Έξω από την ΕΟΚ και από το ΝΑΤΟ...? Για να δούμε..

    ReplyDelete
  65. Ας το θέσουμε διαφορετικά: σε καμία χώρα του πλανήτη δεν απαγορεύεται να λειτουργούν ιδιωτικά ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως επίσης σε όλες τις χώρες του πλανήτη τα πιο αξιόλογα πανεπιστήμια είναι τα δημόσια.

    Στην Ελλάδα και απαγορεύονται τα ιδιωτικά και αξιόλογα δημόσια δεν έχουμε. Πρέπει να αποκτήσουμε κι από τα δύο.

    ReplyDelete
  66. Ακου ανώνυμε G700 παντογνώστη του εκπεδευτικού χώρου, εχεις ποθυενά το CV σου να δούμε σε τι αξιόλογα πανεπιστήμια έχεις παέι εσύ και θεωρείς τα Ελληνικά δημόσια όχι αξιόλογα??? Για κάνε ένα post το λινκ... Βαρίμαι να αφιερώσω χρόνο να ψάξω το site σου με τέτοιες δηλώσεις που κάνεις. Βαριέμαι να σου εξηγήσω γιατί το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι αξιόλογο, αν δεν έχεις παέι ακόμα, ποτέ δεν είναι αργά.
    Να ρωτήσω πώς συντηρείται server και ποιός αφιερώνει χρόνο που έχεται όλοι 3-4 δουλίες για να τα βγάλετε πέρα από ότι διαβάζω? Οι άνθροποι που ξέρω με 3 δουλιές δεν έχουν χρόνο να δούν τα παιδία τους G700... Δόσε και ένα ονοματάκι να σε γνωρίσουμε, εμείς κορόιδα είμαστε?? Αγώνας χωρίς όνοματα λέγε όχλος φίλα και οι όχλοι άγονται και φέρονται..
    Άντε για, και να προσέχεις τι λές για τα ελληνικά πανεπιστήμια, είδικά αν έχεις φοιτήσει, όχι για άλλο λόγο, γιατί εκτείθεσε σε όποιον πήρε στα σοβαρά τα 3-4-5 χρόνια αυτά από την ζωή του.
    Δημήτρης

    ReplyDelete
  67. G700

    μη τρελένεσαι στο team της G700 απ' όλα έχει ο μπαξές.
    Καποδιστριακό κ Αριστοτέλειο, Τουριστικών Επαγγελμάτων, franchise ΚΕΣ , ΤΕΙ, LSE και Cambridge . Ό, τι θες στη διάθεσή σου.

    ReplyDelete
  68. Κανένα ελληνικό ΑΕΙ δεν συγκαταλέγεται μέσα στα καλύτερα 150 πανεπιστήμια της Ευρώπης. Και κανένα στα καλύτερα 400 του κόσμου. Γιατί αυτό; Μήπως μας λείπουν τα χρήματα και το ανθρώπινο δυναμικό; Όχι βέβαια.

    Ζούμε στην κοινωνία της γνώσης και διαθέτουμε ανεπαρκείς εκπαιδευτικές δομές, με κομματικοποιημένα πανεπιστήμια, κεντρικά διοικούμενα από το Υπουργεί παιδείας, με φοιτητές που χρειάζοντα + δύο χρόνια επιπλέον για να τελειώσουν τις σπουδές, χωρίς βιβλιοθήκες, με συγγράμματα που τα εκδίδουν οι καθηγητές σε αγαστή συνενόηση με τους εκδοτικούς οίκους και τα φωτοτυπία, χωρίς επαρκή επιστημονική έρευνα και ανάπτυξη καινοτομιών, χωρίς διασύνδεση με τις επιχειρήσεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.

    Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο διαθέτει ορισμένες νησίδες αριστείας, όμως σε γενικές γραμμές νοσεί.

    ReplyDelete
  69. Και παρόλα αυτά λέτε για μη ποιοτικό ελληνικό πανεπιστήμιο?
    Τελος πάντον, δεν δίνω συνέχεια απλά δεν σας καταλαβαίνω προς τι η μιζέρια. Όταν κάναμε μηχανογραφικό δεν υπογράφαμε συμβόλαιο εργασίας μετά από 3-4-5 χρόνια, κάποιοι δεν το έχουν καταλάβει αυτό. Ελπίζω επίσης όταν γίνουν αφεντικά κάποιοι από τους G700 να θυμούνται τι λέγανε στο φόρουμ αυτό, να δίνουν 1300εβρώ καθαρά και να επενδύουν τα όποια κέρδη της επιχήρησης σε ανάπτυξη της, και όχι σε εταιρικά SLK230 και Cayman S...

    ReplyDelete
  70. dimitris τα είπες εξαιρετικά.
    Οταν κάποιος γίνει αφεντικό καταλαβαίνει γιατί ο μισθός είναι και παραμένει μικρός.
    Και δεν φταίνε ούτε τα πανεπιστήμια ούτε τα κολέγια, αλλά το μυαλουδάκι του απόφοιτου που περιμένει να τον αμείβουν για την "ακαδημαική του κατάρτιση" και όχι για την εργασία που προσφέρει.

    ReplyDelete
  71. Παρέλειψα να συνταχθώ με τον G700 σχετικά με την κατωτερότητα των Ελληνικών πανεπιστημίων.
    Οσοι είμαστε στην αγορά ξέρουμε γιατί είναι κατώτερα. Οχι μόνο για ακαδημαικούς λόγους αλλά κυρίως για τη σύνδεση και τη στόχευση στην αγορά εργασίας.
    Τραγική κατάσταση και λυπηρή εξέλιξη. Ευτυχώς υπάρχουν λύσεις. Και θα τις πάρουν αυτοί που δεν θα περιμένουν το γελοίο ΑΣΕΠ.

    ReplyDelete
  72. Άντα και συμφωνώ μαζί σου (που δεν συμφωνώ αλλά ΟΚ), γιατί δεν το έχουν καταλάβει οι γονείς και οι νέοι να αφήσουν τα πανεπιστήμια να πίάσουν καμιά τέχνη? Και μην μου πεις ότι σπουδάζεις στο εξωτερικό ποιοτικά, γιατί έξω είμαι και βλέπω. Αυτό που θα σου δώσει το 'εξω' είναι γενικά 'αέρα' γιατί θα δείς ότι δεν ήταν και τόσο άσχημα στην ελλάδα. Αυτό ο μή γνώστης της κατάστασης θα το λάβει ώς ανωτερότητα του ξένου univ. Μιλάμε πάντα για τον μέσο όρο, γιατί όσοι ξέρω στην ελλάδα με πρώτο πτυχίο (ΕΛΛΗΝΙΚΟ) παίρνουν 1200καθαρά.. Εκτός και αν ξέρω την αφρόκρεμα :-)
    Και θα θυμίσω: 'Βάλε τον χειρότερο σκλάβο, να γίνει το χειρότερο αφεντικό'. Και δεν παέι στα σημερινά αφεντικά. Ο νοών νοείτω.

    ReplyDelete
  73. Και βάλτε αν γίνεται 'newest post on top'...

    ReplyDelete
  74. Προς τον Δημήτρη:
    Χωρίς να θέλω να γίνω επιθετική απέναντί σου θα σου πω την ιστορία μου εν συντομία, για να σου αποδείξω ότι έχεις άδικο για το επίπεδο των ελληνικών πανεπιστημίων.
    Έδωσα τις Πανελλήνιές μου και ως φέρελπις Ελληνίς πήγα να σπουδάσω Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία. Οι σπουδές μου ξεκίνησαν το 1993 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
    Πάμε στα προβλήματα που είχε τότε το τμήμα μας (δεν ξέρω αν έχει αντιμετωπιστεί κάποιο από αυτά από τότε, εγκατέλειψα προ πολλού την προσπάθεια και να αλλάξω τα πράγματα και να παλέψω με τα σκατά που μας πλάκωναν):
    1. Το τμήμα μου δεν διέθετε επαρκές προσωπικό για να μπορούμε να κάνουμε πτυχιακές εργασίες. ΔΕΝ είχαμε πτυχιακές εργασίες. Το πτυχείο μας ΔΕΝ αναγνωρίζονταν σαν πτυχείο ΑΕΙ από τα πανεπιστήμια της Γερμανίας (και οποιασδήποτε άλλης χώρας του κόσμου), οπότε δεν μπορούσαμε να κάνουμε μεταπτυχιακά.
    2. Το τμήμα μου δεν διέθετε έρευνα. Θα μου πεις, τί έρευνα κοσμογονική μπορεί να γίνει σε θέματα γλώσσας; Κοσμογονική όχι, αλλά θέματα για έρευνα υπάρχουν και στην γλώωσα, χιλιάδες κιόλας. Το αποτέλεσμα ήταν να μειώνεται η ακαδημαική αξιοπιστία του τμήματος.
    3. Το τμήμα μου διέθετε μια ελεεινή βιβλιοθήκη, όπου η κ. Ιωάννα, που ήταν η βιβλιοθηκονόμος μας, πάλευε για να εξασφαλίσει τους τίτλους που χρειαζόμασταν για να κάνουμε τις εργασίες μας. Βλέπεις, εκείνη την εποχή δεν υπήρχε Internet ώστε να έχουμε εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό αυτό.
    4. Τα συγγράμματα: πέρα από το γεγονός ότι ΟΣΑ παίρναμε, ΟΤΑΝ παίρναμε, ήταν απαρχαιωμένα, δεν διαθέταμε σύγγραμμα για κάθε μάθημα. Έπρεπε να αγοράσουμε βιβλία. Για κάποια μαθήματα, έπρεπε να αγοράσουμε σημειώσεις. Οπότε το "δωρεάν παιδεία" το έχω χεσμένο.
    5. Το κτίριο: αν και το Αριστοτέλειο είναι πνιγμένο στο πράσινο, το κυρίως κτίριο της Φιλοσοφικής είναι ένα σιχαμένο γκρι πράγμα, που καθόλου δεν εμπνέει σε φιλοσοφικές αναζητήσεις. Θα μου πείτε, έχει καμία σχέση αυτό με τις σπουδές; Στην πραγματικότητα όχι, γιατί όποιος διψάει για γνώση αγνοεί τέτοιου είδους καταστάσεις. Αλλά δεν μπορεί παρά να αποσπάται η προσοχή σου όταν πρέπει να καθήσεις σε μια αίθουσα που είναι μες στη βρώμα, με την ανησυχία ότι μπορεί να σε πιάσει κατούρημα- και ποιος πάει σε αυτές τις σιχαμένες τουαλέτες.
    Μετά από 3 χρόνια σπουδών στο συγκεκριμένο τμήμα, αποφάσισα, δικαίως, ότι ο χρόνος μου σπαταλούνταν και αποφάσισα να αλλάξω ακαδημαική πορεία.
    Πάμε τώρα στην έτερη εκπαιδευτική μου εμπειρία.
    Λόγω οικογενειακής επιχείρησης, αποφάσισα να σπουδάσω διοίκηση τουριστικών και ξενοδοχειακών επιχειρήσεων σε ιδιωτικό κολλέγιο. Υπήρχε η δουλειά, είπα να αποκτήσω και την εξειδίκευση. Για να δούμε τώρα τα αντίστοιχα εκεί:
    1. Τα χαζά: όμορφο κτίριο, πεντακάθαρες αίθουσες, πλούσια βιβλιοθήκη, εργαστήριο υπολογιστών, πρόγραμμα που σου έλεγε από την αρχή της περιόδου πότε δίνεις εξετάσεις και με ποιόν.
    2. Τα ουσιώδη: άριστο επίπεδο σπουδών, το οποίο δεν επικεντρώθηκε στη σχολαστική ανάλυση της σερβιτορικής (στην οποία αναλώνονται τα εγχώρια εκπαιδευτικά ιδρύματα του είδους), πτυχιακή (που μου πήρε ενάμιση χρόνο έρευνας και μισό χρόνο συγγραφής, κατά τη διάρκεια του οποίου χρόνου είχα την πλήρη υποστήριξη της σχολής μου και των καθηγητών μου), προσωπική φροντίδα για το επίπεδο γνώσεών μου από όλους μου τους καθηγητές, καθηγητές με ακαδημαικές διακρίσεις (κάποιοι από αυτούς- άλλοι ήταν με απλό μεταπτυχιακό), διασύνδεση με την αγορά εργασίας (πολλοί συμφοιτητές μου κάνουν καρίερα στον χώρο, άλλοι απλώς εργάζονται στον χώρο)
    3. Τα κακά: κόστισε. Δεν θα πω ψέμματα. Και δεν ήταν ΟΛΟΙ οι καθηγητές διακεκριμένοι ακαδημαικοί. Επίσης, παρ'όλο που δεν υπάρχει αντίστοιχο προπτυχιακό τμήμα ΑΕΙ στην Ελλάδα, το πτυχείο δεν αναγνωρίζεται από το ελληνικό δημόσιο.
    Και πάμε τώρα στο θέατρο του παραλόγου: υπάρχουν 2 (?!) μεταπτυχιακά τμήματα στα ελληνικά δημόσια ΑΕΙ. Δεν υπάρχει ωστόσο 1 προπτυχιακό. Οκ. Το δικό μου πτυχείο δεν αναγνωρίζεται, οπότε αμφότερα δεν απευθύνονται σε μένα. Οι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν πρόσβαση, γιατί ο τίτλος σπουδών τους είναι κατώτερος των προυποθέσεων. Σε ποιούς απευθύνεται τότε το τμήμα; Αν όχι στους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτήν την αγορά και τήν έχουν σπουδάσει;

    Οπότε, όπως καταλαβαίνεις Δημήτρη, είσαι άκυρος όταν λες ότι τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν φοβερή ποιότητα και να μην τα πιάνουμε στο στόμα μας. Διότι είναι εκτός αγοράς παντελώς, και εκτός πραγματικότητας.

    ReplyDelete
  75. Προς Sesi,
    Το ότι δεν πήγε καλά η πανεπιστημιακή σου πορεία στην Ελλαδα, δεν σημαίνει ότι όλα τα τμήματα είναι χάλια (να μην χρησιμοποιήσω το λεξιλόγιο που χρησιμοποίησες). Η δική μου πανεπιστημιακή πορεία ήταν μια χαρά, καταλήψεις, κακά συχνά βιβλία, γκρίζα κτήρια*, όχι πράσινο, βρώμα κτλ... Αλλά στο τέλος κάναμε και κάποιους άγνωστους ανθρώπους περίφανους με αυτά που καταφέραμε (λεπτομέριες εδω μέσα δεν βάζω).
    Δεν έχεις κανάνα δικαίωμα, να λες ότι είμαι εκτός πραγματικότητας, είμαι εκτός της ΔΙΚΗΣ σου πραγματικότητας, αλλά δεν είναι όλος ο κόσμος σαν τον δικό σου. Το τμήμα που διαλέγει να σπυδάσει ο καθείς, μπορεί να το ελέγξει πριν (δεν το έκανα ούτε εγώ).
    ¨εχω κάθε δικαίομα να υπερασπίζομαι αυτό που πιστεύω όπως κάνεις και εσύ. Απλά σε αυτήν την χώρα ο κακός λόγος γίνεται πιστευτός αμέσως, ο καλός 3πλο τσεκάρετε. Προβλημά σας..

    *Επειδή είσαι των θεωρητικών επιστημών, να σε βοηθήσω επί των γκρί, μουντών και κακά αρχιτεκτονικών κτηρίων. Στην Ελλάδα όπως γνωρίζεις έχουμε σεισμούς, τις δεκαετίες του 70-80 το μέταλο και γυαλί δεν ήταν της μόδας για αντισεισμικό, και γίνονταν τα κτήρα από μπετό ενισχυμένα γιατί έτσι ήξεραν να τα κάνουν γερά για να μην πεσουν στο κεφάλι σου, και βρίζεις το πουλημένο το κράτος...

    Ειναι καιρός σε αυτήν την χώρα να αναλάβει ο καθείς τις ευθ'υνες του, μικρές μεγάλες, και από τους παραπονούμενους εδω μέσα, δεν το κάνει κανείς, περιμένουν όλοι τον Δον-Αλέξη καβάλα στο άσπρο εντούρο με το δρεπάνι να τους σώσει... Προσέχτε μόνο μην κολήσει στην κίνηση...

    ReplyDelete
  76. 1. Τα Πανεπιστήμια είπα ότι είναι εκτός α/ αγοράς και β/ πραγματικότητας. Ξαναδιάβασε το post μου. Και ναι, είναι αλήθεια, έκαστος ζει την δική του πραγματικότητα και αλήθεια. Εγώ παρέθεσα την δική μου.
    2. Ευχαριστώ για την ενημέρωση περί αρχιτεκτονικής της δεκαετίας του 70 και του 80. Ωστόσο, η βρωμιά ουδεμία σχέση έχει με την αρχιτεκτονική. Και είμαι απολύτως σίγουρη ότι ένα χρωματάκι πιο ευχάριστο ΔΕΝ θα γκρέμιζε το κτίριο. Όχι ότι έχει σημασία τελικά αυτό.
    3. Με είδες πουθενά να βρίζω κυβερνήσεις; Τις τύχες μας τις ορίζουμε μόνοι μας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό. Το ίδιο ισχύει και για τα Πανεπιστήμια. Ναι μεν χρηματοδοτούνται από το κράτος, αλλά είναι στο χέρι τους να αναβαθμήσουν ότι πιστεύουν ότι χρειάζεται αναβάθμηση. Και εν πάση περιπτώσει ας κάνουν και οι ακαδημαικοί τους αγώνες τους, αφού τόσο πολύ είναι δυσαρεστημένοι, όπως διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία.
    4. Σε πληροφορώ ότι δεν περιμένω καμιά λευκή εντούρο να με σώσει. Μόνη μου αγωνίζομαι για ότι θεωρώ σημαντικό για εμένα και όσους με αφορούν. Έκανα τους αγώνες μου μέσα στη Σχολή μου, με όση ένταση ήταν δυνατό. Αλλά όταν καταντάς γραφικός στην προσπάθειά σου να βοηθήσεις μια κατάσταση, καλά θα κάνεις να αποστασιοποιηθείς για να διατηρήσεις την αξιοπρέπειά σου. Αυτό ακριβώς έκανα και εγώ.

    Αυτά σε διόρθωση των λεγομένων σου.

    ReplyDelete
  77. Την αξια των πτυχιων την βλέπει ειτε ακαδημαικα ειτε επαγγελματικα!! Σε δεχεται ενα ξενο πανεπιστημιο για σπουδες οκ εχει μια αξια το πτυχιο!!

    Επαγγελματικα στο χαος που ζουμε δεν ξερουμε τι γινεται!!! Το να προσπαθει ομως ο ενας να υποβαθμισει το πτυχιο του αλλου ειναι μια ηλιθιοτητα!!! Αν εισαι πχ αποφοιτος ΑΕΙ αντι να ζητας ο αποφοιτος ΤΕΙ να εχει λιγοτερα δικαιωματα ζητα να εχει αρχικα τα ιδια με σένα και ΜΕΤΑ ζητα εσυ παραπάνω!! Αυτο που καταφεραμε ειναι να απαξιωσουμε ΟΛΑ τα πτυχια και δεν εννοω τα κωλοχαρτα αλλα την ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ. Ειτε εισαι κομμωτης ειτε φυσικος θα σου που το ιδιο "καλα τι πηγες και σουδασες"!! Το ανυσηχιτικο ειναι οτι ΣΥΝΗΘΩΣ ανταμοιβεται ο πιο αδιαφορος (που αδιαφορει επειδη ξερει οτι εχει ακρες να λυει το προβλημα του) και οχι αυτος που ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ!!!!

    ReplyDelete
  78. Φίλε Κώστα, εμένα μου φαίνεται ότι οι άνθρωποι που παραπωνιούνται εδώ, δεν είναι στην κατηργορία 'καλά τι πήγες και σπούδασες' αλλά στην κατηγορία 'καλά τι πήγα και σπούδασα'.. Πιστεύω καταλαβαίνεις την διαφορά... Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με ότι κάνει/επέλεξε να κάνει, δεν δικαιοδοτείται να ζητάει να μην είμαι και εγώ ευχαριστημένος βγάζοντας όλο το σύστημα σκάρτο. Ας πρόσεχε... Και δεν μιλάμε για σπουδές... Αν εσένα σου λένε 'μα καλά τι πήγες και σπούδασες' είναι επειδή δεν το υποστηρίζεις, και εμένα το ίδιο μου λένε κάποιοι αλλά τους έχω γραμμένους. Αν ο καθείς ήταν ευχαριστημένος με ότι έκανε δεν θα υπήρχαν τα ποστ αυτά εδω μέσα...

    ReplyDelete
  79. Φίλε Κώστα, εμένα μου φαίνεται ότι οι άνθρωποι που παραπωνιούνται εδώ, δεν είναι στην κατηργορία 'καλά τι πήγες και σπούδασες' αλλά στην κατηγορία 'καλά τι πήγα και σπούδασα'.. Πιστεύω καταλαβαίνεις την διαφορά... Όποιος δεν είναι ευχαριστημένος με ότι κάνει/επέλεξε να κάνει, δεν δικαιοδοτείται να ζητάει να μην είμαι και εγώ ευχαριστημένος βγάζοντας όλο το σύστημα σκάρτο. Ας πρόσεχε... Και δεν μιλάμε για σπουδές... Αν εσένα σου λένε 'μα καλά τι πήγες και σπούδασες' είναι επειδή δεν το υποστηρίζεις, και εμένα το ίδιο μου λένε κάποιοι αλλά τους έχω γραμμένους. Αν ο καθείς ήταν ευχαριστημένος με ότι έκανε δεν θα υπήρχαν τα ποστ αυτά εδω μέσα...

    ReplyDelete
  80. Δεν καταλαβες τι ειπα dimitris!! Στην Ελλαδα (δυσυχως ΜΟΝΟ εδω εχω ζήσει). Σε κρινουν απο το ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ και οχι απο την προσπαθεια!!

    κατα τη γνωμη μου ειναι ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ για να ε μειωσουν ολα αυτα!! Αν εισαι κομμωτης σου λένε "σιγα ρε φιλε τις σπουδες που εκανες" και αν εχεις τελειωσει το MIT μπορει να σου πουνε "τι να σε κανω ρε φιλε, πηγαινε στην Αμερικη"

    και ετσι φτανει ο κωμμοτης να λέει " κοιτα να μην πιανω τα μαθηματα να παρω και γω ενα πτυχιο" και ο MIT να λέει "κριμα να τα πιανω τα μαθηματα καλυτερα να ημουν κομμωτης"

    ReplyDelete
  81. φίλε Κώστα λυπάμε, αλλά και στο 'εξωτερικό' από το αποτέλεσμα σε κρίνουν, απλά είναι ποιο politicly correct και νομίζεις ότι δεν είναι έτσι...

    Μπορεί να κατάλαβα και λάθος, αλλά δεν νομίζω...

    Και μην ασχολείσαι τι λένε οι άλλοι, δική σου η ζωή, κατάλαβε πως δουλεύει το σύστημα στην ελλάδα, προσαρμώσου, ή σήκω φύγε.. να αλλάξει το σύστημα για σένα και τον καθένα, είναι λίγο δύσκολο από την θέση που ειμαστε όλοι...

    ReplyDelete
  82. Φιλε dimitris στα 25 μου (το 1997) ηθελα να φυγω αλλα δεν ειναι ετσι ευκολο να μπεις σε ενα αεροπλανο με "φτερα' την ελπίδα!!

    Οσο για την Ελλάδα το εμαθα πια το συστημα!! Κανεις παιδια-τι τα ηθελες??? Δεν κανεις παιδια-εισαι τεμπελης και φυγόπονος! Παραπονιεσαι που το παιδικο εισητηριο στο θεατρο ειναι πανακριβο- Μην πας τα παιδια θεατρο.
    Οταν στα 15 το παιδι θα παει στην αντιστοιχη Πανια και στον αντιστοιχο Βας βας -Φταιει ο γονιος που δεν πάει το παιδι ενα θεατρο απο μικρο!!

    Η Ελλαδα ειναι "εχεις λεφτα??? Εισαι μαγκας" "Δεν εχεις?? εισαι καπλαμας"

    Το "αποτελεσμα" που λέω ειναι το πορτοφόλι το πως γεμισες το πορτοφολι δεν το ρωτα κανεις!!!

    ΥΓ το kostas ειναι ψευδωνυμο

    ReplyDelete
  83. Σεβαστά όσα λες φίλε ανόνυμε, απλά δεν πιστεύω ότι φταίει το σύστημα. Είναι ίδιο για όλους μας, δεν μπορείς να μου πεις ότι κατάλαβες πως είναι στα 35 σου...
    Αυτός που πουλάε φύκια για μεταξωτές κορδέλες, κάνει απλά μια δουλιά, εμείς που τα αγοράζουμε είμαστε αυτοί που τον συντήρούμε (κορίοδα). Αν δεν υπήρχε ζήτηση, δεν θα υπήρχε και προσφορά... Τώρα γιατί είναι έτσι, τι να σου πώ...
    Γιαυτό που λες οτι στην ελλάδα χωρίς λεφτά είσαι καπλαμάς, νομίζω είναι άκυρο, στην 'προηγμένη' ευρώπη χωρίς λεφτά είσαι ένα τίποτα... ο καπλαμάς καλύτερος είναι από το τίποτα..

    ReplyDelete
  84. Καλά όλα όσα λέτε με τα κολλέγια, εξηγήστε μου όμως πως είναι το ίδιο
    απόφοιτος ελληνικού πανεπίστημίου με master (2 χρόνια πανελλαδικές, 4 χρόνια πτυχίο, 2χρόνια master)

    =
    απόφοιτος ελληνικού κολλεγίου με "master" (2χρονια "σπουδών" σε cafe στο Κολωνάκι)και 9μήνες "master" σε Βρετανικό κολλέγιο.

    Στη Βρετανία τουλάχιστον άλλο το "college", άλλο το "university".

    Και στο ELLADISTAN άλλο τα "τουβλα" βιβλία και σημειώσεις που παίρναμε στο πανεπιστήμιο, άλλο τα φυλλαδιάκια με εικονίτσες που δίνουν στα ιδιωτικά κολλέγια.

    Ιδιωτικά πανεπιστήμια, οκ, άλλά με ποιές προϋποθέσεις; Προβλέπω όλα τα εργαστήρια ελευθέρων σπουδών να βαφτίζονται εν μια νυκτί πανεπιστήμια.

    ReplyDelete
  85. Ελληνικό πανεπιστήμιο και μάστερ έξω έχω, τώρα phd εξω οπότε βλέπω και τις δύο μερίες (γιατί δεν λέει κανείς τι κάνει εδώ, φοβάστε? τι? τον εαυτό σας?).
    Το τι κάνει ο καθείς στις σπουδές του, αν πίνει καφέ και που πίνει είναι θέμα δικό του, ο εργοδότης θα σε κρίνει αλλίως.
    Για τα σχόλιά σου για τα ξένα πανεπιστήμια, κάτι δεν έχεις καταλάβει... αυτά είναι τα ξένα πανεπιστήμια, έτσι είναι γιατί στοχέυουν στην διμιουργεία άλλου τύπου 'προιόντος' (εργαζόμενου), από τα ελληνικά. Μόνος σου τα αναβαθμίζεις λέγοντας την ΕΛΛΑΔΑ 'ελλαδιστάν'. Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι το μακράν ανώτερο, αλλά με τους πιο μίζερους φοιτητές που δεν το εκτιμούν. Αλλά και πάλι ο εργοδότης θα κρίνει με τα δικά του.Και το αγγλικό που λες στοχεύει εκεί, άρα μάλλον άτομα σαν εσένα πρέπει να πάνε σε αγγλικά πανεπιστήμια.
    ΜΗΝ λες την Ελλάδα 'ελλαδιστάν' δημοσίως.

    ReplyDelete
  86. Αγαπητέ dimitris,μαλλον κάτι παρανόησες: Αναφέρομαι στα franchise ιδρύματα που λειτουργουν στην ελλάδα, την οποία επίτρεψέ μου να αποκαλώ όπως επιθυμώ αφού έχω περάσει από όλους τους θεσμούς της όπως ένα "καθωσπρέπει" μέλλος της ελληνικής κοινωνίας-σχολεία , στρατό, πανεπιστήμια, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.Αυτό τον καιρό ετοιμάζω πρόταση για διδακτορικό σε ελληνικό πανεπιστήμιο.
    Υ.Γ. Μην χρησιμοποιείς τον όρο "άτομα σαν εσένα" προς ανθρώπους που δεν γνωρίζεις προσωπικά.Είναι ελάχιστα ευγενικό....

    ReplyDelete
  87. Το τι χαρτιά έχει ο καθένας δεν μου λέει κάτι, όπως δεν θέλω να λένε τα δικά μου στους άλλους. Αν έχεις κάνει αφεντικό ξέρεις με τι κριτίρια προσλαμβάνεις.
    Ευγενικό δεν είναι να λες την ΧΩΡΑ σου 'ελλαδιστάν', να λες αυτά που λες, να προσπαθείς να την υπερασπιτστείς, και να επενδύεις τον χρόνο σου και το μεράκι σου (διαδκτορικό λες). Δεν βοηθάς, ζημιά κάνεις, και τον εαυτό σου υποβιβάζεις δεν το καταλαβαίνεις???
    Άσε να την υπερασπιστεί κανείς που όλα τα στραβά που λέτε εσείς εδώ τα βλέπει σαν δύναμη διαφοράς στον υπόλοιπο κόσμο.

    ReplyDelete
  88. 24 Οκτωβρίου 2008

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για την άρνηση να ενσωματώσει τη σχετική κοινοτική οδηγία για τα Κολέγια και η απόφαση αυτή αναμένεται να επιφέρει ριζικές ανακατατάξεις στον δημόσιο τομέα, αλλά και στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπως σημειώνει η εφημερίδα Το Βήμα και αναδημοσιεύει το in.gr.

    Χαιρετίζουμε την απόφαση του ΔΕΚ

    ReplyDelete