Tuesday, August 7, 2007

Give youth a chance

Ομιλία του Γιάννη Μαρούκη*

Ελπίζω οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, που παρευρίσκονται για να τιμήσουν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, να μην παρεξηγήσουν όσα θα πω, που μπορεί στο πρώτο άκουσμά τους να θεωρηθούν μια οικογενειακή υπόθεση. Ο Γρηγόρης Φαράκος υπερβαίνει τα στενά όρια του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος και, αν αυτό είναι η κοινή αίσθηση, μάλλον δεν αρκεί, πρέπει και να αποδειχθεί.

Η μέρα αποχαιρετισμού του Γρηγόρη Φαράκου, από ό,τι φαίνεται, έγινε και μέρα συνεύρεσης πολλών συντρόφων του, ιδιαίτερα όσων έτυχε να συναντήσουν την ΚΝΕ και εκεί να τον γνωρίσουν. Ανταμώνουν σήμερα, όχι βέβαια τυχαία, κάποιοι που έχουν να βρεθούν μαζί 15, 20, έως και 30 χρόνια. Κάποιοι που δεθήκαμε πολύ στενά στα πιο όμορφα χρόνια της ζωής μας, τα νιάτα μας.

Εδώ και ενάμιση μήνα που μου ανακοίνωσαν, η Ευτυχία με τον Παύλο, ότι πρέπει σήμερα να μιλήσω, έχω έρθει σε άπειρες συνομιλίες με τον εαυτόν μου, έχω γράψει και σχίσει καμιά δεκαριά κείμενα, ξαναδιάβασα βιβλία του Γρηγόρη, θυμήθηκα μαζί με τον Δημήτρη και τη Νάντια, τον Τίτο και την Αγάπη, την Κατερίνα και την Τασία, τα ονόματά σας, έναν – έναν που μας κάνουν πολλές εκατοντάδες ξεχωριστές μονάδες μιας ηρωικής γενιάς.

Καλή μου Ευτυχία και σύντροφε Παύλο, το μεγάλο αλλά και τιμητικό βάρος που μου θέσατε με οδήγησε σε ένα ταξίδι όμορφο, όχι μόνο νοσταλγικό, αλλά και περιπετειώδες. Γιατί όταν τέμνεις το παρελθόν έτσι και αλλιώς είναι μία διανοητική περιπέτεια. Βλέποντας όλους σας εδώ, με παραστάσεις να τρέχουν μπροστά μου, θα σας καταθέσω τις σκέψεις μου. Και αν παραλείψω κάτι ή υπερβάλω αλλού ή αν ο λόγος μου δεν είναι καλολογικός, εξ άλλου ποτέ δεν ήμουν ρήτορας, ελπίζω ότι ο σύντροφος Γρηγόρης θα με συγχωρέσει, πάντα συγχωρούσε, όσο και αν αυτό φάνταζε αντίθετο με τη δική του υπερβολική εσωτερική πειθαρχία και το τεχνοκρατικό - δωρικό του πνεύμα.

Η Κομμουνιστική Νεολαία, γέννημα της σκέψης του Γρηγόρη Φαράκου, αφού ιδρύθηκε μετά από πρόταση του στο Π.Γ. του ΚΚΕ, ήταν πράγματι "τέκνο της ανάγκης και ώριμο τέκνο της οργής", όπως έγραφε και ο "Οδηγητής" στην προμετωπίδα του, χρησιμοποιώντας τους στίχους του Κώστα Βάρναλη. Ποιας όμως ανάγκης και οργής παρά αυτής ενάντια στη δικτατορία, οργής για την έλλειψη δημοκρατίας και ελευθερίας, οργής για την κοινωνική αδικία. Ανάγκης κάλυψης του πολιτικού κενού του προδικτατορικού πολιτικού κόσμου αλλά και πολιτικής έκφρασης της γενιάς αμφισβήτησης του κατεστημένου.

Οι αγωνίες και οι ευαισθησίες μας βρήκαν τότε έκφραση στην Κομμουνιστική Νεολαία, δηλαδή σε έναν εξεγερτικό, ανατρεπτικό, ασυμβίβαστο χώρο, που παρέπεμπε σε ένα ισχυρό ιστορικό φορτίο αγώνων και θυσιών.

Η σχέση μας με τον μαρξισμό και το κομμουνιστικό κίνημα προέκυψε ως αποτέλεσμα της αντιδικτατορικής πάλης και της κοινωνικής αμφισβήτησης της εποχής και όχι βέβαια το αντίθετο. Ήμασταν δηλαδή φυσιολογικοί άνθρωποι. Με ίνδαλμα τον Τσε Γκεβάρα και τον Άρη Βελουχιώτη, διαβάζαμε από Μαρκούζε μέχρι Λένιν, τραγουδούσαμε στις ταβέρνες το "Σώπα όπου νάναι θα σημάνουν οι καμπάνες" και το "Πότε θα κάνει ξαστεριά", χορεύαμε από καλαματιανό μέχρι το Jumping Jack Flash, Αϊζενστάιν στην "Αλκυονίδα" και ραντεβού στο "Κύτταρο", αυτή ήταν η αντιδικτατορική ΚΝΕ.

Γι' αυτό ήμασταν τόσοι πολλοί, παρά την αστυνομική καταπίεση και τον φόβο της χούντας των συνταγματαρχών. Ο Γρηγόρης, σαν μηχανικός και άνθρωπος της απόδειξης, θα επικροτούσε τη χρήση του αριθμητικού παραδείγματος. Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ο 1 στους 25 φοιτητές ήταν παράνομο, σας παρακαλώ, μέλος της ΚΝΕ ή της αντιδικτατορικής ΕΦΕΕ. Αυτό και μόνο δεν αποδεικνύει ότι η Κομμουνιστική Νεολαία ήταν ένα μέρος του καθυστερημένου κατά 5 χρόνια και 7 μήνες ελληνικού Μάη του '68;

Αυτή η γενιά της αντιδικτατορικής ΚΝΕ μαζί με τον Ρήγα Φεραίο, την ΟΜΛΕ, το ΕΚΚΕ, τους νέους του ΠΑΚ και πολλούς ανένταχτους φοιτητές είναι η ιστορική πλέον γενιά του Πολυτεχνείου.

Μια γενιά που έσωσε την τιμή της χώρας εκείνη την περίοδο. Που μέχρι και σήμερα οι εξαντλημένες πια μπαταρίες της τροφοδοτούν, χωρίς όμως ποτέ το ρεύμα τους να μπορέσει να είναι κυρίαρχο στην κεντρική πολιτική σκηνή της μεταπολίτευσης. Η γενιά μας δεν έβαλε τη σφραγίδα της στο μεταδικτατορικό πολιτικό τοπίο, δεν καθόρισε τις εξελίξεις, αν και είχε την ηθική δύναμη να πρωταγωνιστήσει για μια συνολικά πολιτικά και πολιτισμικά αναγεννητική πορεία της χώρας. Μια ευκαιρία, πιθανώς η αυθεντικότερη και η καλύτερη, χάθηκε.

Οι περισσότεροι αυτής της γενιάς αποδείχθηκαν στους επιμέρους τομείς της επιστήμης, της τέχνης, της γνώσης, της επιχειρηματικότητας από τους πιο καινοτόμους και δημιουργικούς. Αλλά στο πολιτικό σύστημα δεν κυριάρχησαν, και όποιους διακρίνουμε, κάποιους διακρίνω και εδώ σήμερα, μάλλον επιβεβαιώνουν ότι αποτελούν την εξαίρεση στο πολιτικό προσωπικό της χώρας.

Εμείς τα μέλη της Κομμουνιστικής Νεολαίας ακουμπήσαμε, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο, τις ελπίδες, τη ζωντάνια και την ορμή μας, τον νεανικό μας ενθουσιασμό που λέει και ο Σαββόπουλος, στο ΚΚΕ. Θα μπορούσε αυτό να γίνει αν δεν υπήρχε ο Γρηγόρης Φαράκος; Επιτρέψτε μου την αυθαιρεσία και το απόλυτο, βλέπετε κάτι κνίτικο θα μου έχει μείνει, η απάντησή μου είναι κατηγορηματική. ΌχιΙ. Χωρίς τον διανοούμενο μαχητή του Ελασίτικου Λόχου Λόρδος Μπάιρον, χωρίς τον επιστήμονα καθοδηγητή, χωρίς έναν άνθρωπο που εξέπεμπε αρετή, η ΚΝΕ, το μεγαλύτερο αριθμητικά τμήμα του ελληνικού Μάη του '68, θα φυλλορροούσε πολύ νωρίς, δεν θα συναντούσε το ΚΚΕ. Δεν θα αποτελούσε εκείνη την κρίσιμη δημιουργική μάζα, ποιοτικά και ποσοτικά, που επέτρεψε και οδήγησε το ΚΚΕ να μετεξελιχθεί από ιστορικό κόμμα, από κόμμα αγώνων και θυσιών μα ηττημένο και αμφισβητούμενο, από έναν παράνομο μηχανισμό σε ένα σύγχρονο πολιτικό κόμμα με όλη τη σημασία της λέξης "πολιτικό". Αυτή είναι μια ιστορική, και πιθανόν αφανής, συμβολή του Γρηγόρη Φαράκου στην μεταπολιτευτική πολιτική εξέλιξη. Για κάποιους μπορεί και η αμαρτία του. Να ένας ακόμα σοβαρός λόγος γιατί η υπόθεσή μας δεν είναι καθόλου οικογενειακή, και ας μοιάζει έτσι.

Αγαπητοί σύντροφοι και συντρόφισσες, θα θυμόσαστε βέβαια που με ορμή, δυναμισμό και υπερβολική αυτοπεποίθηση τραγουδούσαμε το "Περπατά και βροντά η Κομμουνιστική Νεολαία", τον ύμνο της ΚΝΕ. Δεν ξέρω πόσοι συμφωνούν ότι ο καθοδηγητής και ιδρυτής της ΚΝΕ ήταν με το "Περπατά και μορφώνεται, Περπατά και σκέφτεται η Κομμουνιστική Νεολαία". Επειδή έτσι τον θυμάμαι, έχω την αίσθηση ότι, αν ο Γρηγόρης Φαράκος μας κρυφοκοίταζε σήμερα, δεν θα τον ενδιέφερε μόνο η αναδρομή αλλά και η νέα διαδρομή. Πνεύμα τεχνοκρατικό αλλά και ανήσυχο, της επιστημονικής μεθόδου αλλά και της αναγωγής των επιστημονικών δεδομένων και συμπερασμάτων στο κοινωνικό πεδίο, με το άτομο στο κέντρο της προσοχής του, πνεύμα ελεύθερο και κυρίως με την αίσθηση του καλού, θα τον ενδιέφερε, με αυτήν την ευκαιρία, να ανοίξει ή να συνεχίσει ένας κύκλος ερωτημάτων της σημερινής διαδρομής του κόσμου και της κοινωνίας για να "ανθρωπέψει ο άνθρωπος".

Επιτρέψτε μου να πάρω το θάρρος και να θέσω τέτοια ερωτήματα.

1. 34 χρόνια μετά το 1973 -που γράφτηκε από τον Γρηγόρη Φαράκο το "Επιστημονικοτεχνική Επανάσταση και Εργατική Τάξη"- ποιες είναι οι κινητήριες δυνάμεις της προοδευτικής εξέλιξης της κοινωνίας;

2. Στη φοβική εποχή που ζούμε, πώς θα ανακοπεί η πορεία προς τη σύγχρονη βαρβαρότητα; Το V for Vendetta θα παραμείνει μόνο ένα εφιαλτικό κινηματογραφικό σενάριο;

3. Η απάντηση στην παγκοσμιοποίηση μπορεί να είναι η άρνησή της ή η ενίσχυση του έθνους – κράτους;

4. Θα σωθεί ο πλανήτης Γη; Και τι θα γίνει με την ενεργοβόρα περιβαλλοντοκτόνα βιομηχανία, για να θυμηθούμε και τον ενεργειακό μηχανικό Γρηγόρη Φαράκο, που εξασφαλίζει ένα εξαθλιωμένο μεροκάματο στην Κινέζα εργάτρια και ταυτόχρονα το επίπεδο της κατανάλωσης στον Δυτικό κόσμο;

Σταματώ εδώ τα άπειρα ερωτήματά μου. Και δεν συνεχίζω με αυτά που αφορούν ειδικότερα τη χώρα των μερικών συμφερόντων.

Προσωπικά, αν εδώ και 15 χρόνια έξω από το πολιτικό προσωπικό αυτής της χώρας (και έτσι μόνο με τα βαρίδια και τις ενοχές του κομμουνιστικού μου παρελθόντος), αισθάνομαι ανεπαρκής στην απάντηση των ερωτημάτων που σας έθεσα.

Έχω όμως μια βαθιά πεποίθηση. Ότι τα ερωτήματα της σύγχρονης εποχής τελικά θα τα απαντήσουν τόσο στο επίπεδο της θεωρίας όσο και της πράξης οι νεότεροι από μας. Αυτοί έχουν την πρόκληση αλλά και πιθανόν και μεγαλύτερες δυνατότητες. Και αυτό γιατί:

Πρώτον, είναι πιο έξυπνοι.

Δεύτερον, αναλογικά με παλαιότερες γενιές είναι πιο μορφωμένοι και η επιστημονική συγκρότησή τους είναι πιο πλούσια, αν και όχι πάντα βαθύτερη και διευρυμένη.

Τρίτον, γιατί δεν έχουν, με την προϋπόθεση ότι δεν περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα του πολιτικού συστήματος, τα βαρίδια της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής καθυστέρησης, που μάλιστα αυτό το ίδιο το πολιτικό σύστημα αναπαράγει.

Τέταρτον, γιατί μας το ζητούν. Ακούστε τι λέει ένας από αυτούς στο blog G700, που είναι ο διαδικτυακός χώρος της γενιάς των 700 ευρώ, όπως αυτοαποκαλούνται.

"Η γενιά των σημερινών μεσηλίκων που πέτυχε πολλά και θαυμαστά, ώστε επήλθαν βελτιώσεις τόσο στη δημοκρατία όσο και στην ευημερία, δείχνει να έχει εξαντλήσει τα αποθέματα ιδεών της. Διαθέτει ελάχιστη ενέργεια και επιθυμία να προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές. Στην Ελλάδα η γενιά των σημερινών μεσηλίκων, που δημιούργησε μια μαζική κοινωνία ευημερίας, δεν βασίστηκε σε υγιείς οικονομικές δομές" ("Ελευθεροτυπία" 17 Απριλίου 2007).

Ας είναι λοιπόν η σημερινή εκδήλωση τιμής στον αγωνιστή, επιστήμονα, διανοούμενο Γρηγόρη Φαράκο μια ακόμα αφορμή για να δώσουμε πραγματικό, και όχι περιστασιακό, χώρο και χρόνο στο μέλλον. Με μια μόνο υποθήκη. Την απεριόριστη πνευματική ελευθερία, μα ταυτόχρονα και την ανάγκη της ηθικής δέσμευσης, στοιχεία δυσεύρετα στο σύνολο της σημερινής πολιτικής σκηνής.

Ο Γρηγόρης Φαράκος αποτέλεσε, με πολλούς ακόμα της γενιάς του, υπόδειγμα ηθικής δέσμευσης. Ηθικής δέσμευσης απέναντι σε ένα κίνημα που τον σημάδεψε από τα φοιτητικά του χρόνια, σε ένα κίνημα που πάλεψε, μάτωσε, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, ηθικής δέσμευσης που διατήρησε ακέραια μέχρι το τέλος του. Για τη μεγαλύτερη περίοδο της πολυτάραχης ζωής του, όπως εξ άλλου ήταν η ελληνική πολιτική ζωή από τον πόλεμο μέχρι σήμερα, αυτή η ηθική του δέσμευση ταυτίστηκε με το ΚΚΕ. Η διαδρομή του επιβεβαιώνει ότι, όταν η ηθική δέσμευση ταυτίζεται με την πολιτική δέσμευση, τότε τα ηθικά διλήμματα κάποιες φορές γίνονται μεγάλα ως δραματικά. Και με τέτοια διλήμματα αντιμέτωπος πολλές φορές θα βρέθηκε. Σκέφτεστε τον επιστήμονα - μηχανικό με γνώση στα ενεργειακά θέματα να είναι μέλος του Π.Γ. όταν έγινε το Τσερνομπίλ; Έχετε ποτέ αναρωτηθεί γιατί στη 12η Ολομέλεια δεν πήγε με τον συμφοιτητή και φίλο του, τον Λεωνίδα Τζεφρώνη, που σημειωτέον μετά από 25 χρόνια έγραψε ότι τελικά είχε δίκιο; Λεωνίδα, σε ρώτησα γι' αυτό και τη μέρα της κηδείας στο Ναύπλιο και δεν μπόρεσες να μου απαντήσεις.

Η δέσμευση του Γρηγόρη Φαράκου στο ΚΚΕ δεν ακρωτηρίασε την πνευματική εσωτερική του ελευθερία. Αυτό διακρίνεται σκόρπια -και μάλιστα μερικές φορές θέλει αποκρυπτογράφηση- στο πνευματικό και πολιτικό έργο του. Τελικά όμως αποδεικνύεται από τη διάρρηξη της πολιτικής του δέσμευσης. Διάρρηξη που όμως δεν οδήγησε στην αναίρεση των βαθύτερων ηθικών του δεσμεύσεων στις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, της ειρήνης, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο Γρηγόρης Φαράκος ήταν ένας ενάρετος οδηγός, ένας ηθικά δεσμευμένος άνθρωπος και από εκεί προκύπτει και το ξεχωριστό πολιτικό ήθος του.

Αυτές ακριβώς οι ηθικές του δεσμεύσεις, η δέσμευση να πορευόμαστε με αρετή, είναι η υποθήκη του στο μέλλον αυτής της χώρας. Και για να ακριβολογώ σε όσους γεννήθηκαν μετά το 1968, τη χρονιά δηλαδή που με πρωτοβουλία του Γρηγόρη Φαράκου ιδρύθηκε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η δική μας γενιά θα συνεχίσει να τραγουδά ένα πανέμορφο, εξεγερτικό και δυστυχώς ακόμα επίκαιρο τραγούδι των John Lennon & Paul McCartney, το "Give peace a chance". Όμως ας το τραγουδήσει με όλη της την καρδιά και αγάπη και σαν "Give them a chance". Θα κριθεί έτσι ξανά η αρετή της.

* Ο Γιάννης Μαρούκης είναι πρώην Γραμματέας της σπουδάζουσας ΚΝΕ και στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα. Την παραπάνω ομιλία εκφώνησε στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Γρηγόρη Φαράκο. Ολόκληρη η ομιλία δημοσιεύτηκε στις 08.06.2007 στην εφημερίδα Αυγή

50 comments:

  1. Η ΚΝΕ του "πάλαι ποτέ" ήταν ένας χώρος παραγωγής πολιτικών στελεχών,δημοσιογράφων,καλλιτεχνών,διανοουμένων.Ενας πραγματικός μορφωτικός οργανισμός.Ενα μεγάλο σχολείο απο το οποίο όσοι αποφοίτησαν τα πήγαν καλά στη ζωή τους.

    ReplyDelete
  2. Σήμερα οι τότε Κνίτες (αντίθετα απο ό,τι υποστηρίζει ο Μαρούκης)κατέχουν ηγετικές θέσεις ως opinion makers και opinion leaders σε όλα τα media.Πρωταγωνιστούν στον καλλιτεχνικό,ακαδημαικό,συνδικαλιστικό χώρο.
    Η κυριαρχία των συντηρητικών απόψεων και ιδίως του Αντιαμερικανισμού της Ελληνικής κοινωνίας έχει να κάνει πολύ με τον ηγετικό τους ρόλο και με τις ενοχές τους.

    ReplyDelete
  3. Σήμερα που οι STARS συγκροτούν και αντικαθιστούν την άλλοτε άρχουσα αστική τάξη(ατροφική δυστυχώς στην Ελλάδα), οι πρώην Κνίτες μετατράπηκαν στα "ιερά τέρατα" της επικοινωνίας της(πχ Λαζόπουλος).Πως να μη τους θαυμάζει(και να μη τους ζηλεύει) κανείς!

    ReplyDelete
  4. Μια βαθιά υλιστική θεώρηση των πραγμάτων (προερχόμενη από την κοινωνία τους με την μαρξιστική ιδεολογία) είναι ότι απέμεινε σε κείνη τη γενιά, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να επιβιώνει και να διαποτίζει εκδικητικά απ΄άκρο σ άκρο την ελληνική κοινωνία.

    Αυτήν η θεώρηση μπορεί να μην μεταδίδεται πλέον με την κομματική προβιά της, αλλά μπορεί και το κάνει μέσα από την εκπεμπόμενη οπτική των "καθοδηγητών". Αυτών των opinion makers που κυριαρχούν στα ΜΜΕ, στα πανεπιστήμια, στα καλλιτεχνικά, στα δημοσιογραφικά και στα πολιτικά θεωρεία.
    Κάποιος ευθύνεται για την κυριαρχία της "βαρβαρότητας" και της μαζικής υποκουλτούρας που ποτίζουν καθημερινά το πνευματικό μεδούλι του Έλληνα.

    Εκτός κι αν θεωρούμε πια πως το φαινόμενο αυτό δεν έχει "μάννα" που το γεννά και "πατέρα" που το θρέφει.Τα βαθιά απολογητικά κείμενα των ειλικρινά σοφών της «παρέας» επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές!

    Στ λυκόφως της γενιάς τους, παρόλα τα σημαντικά που πετύχανε είναι προτιμότερο τώρα να αποσυρθούνε χαμηλόφωνα και να κάνουν την αυτοκριτική τους.

    ReplyDelete
  5. ΕΚΤΑΚΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

    Η ΕΜΥ ανακοινώνει οτι τις επόμενες ώρες και μέρες, στη χώρα μας,θα συμβούν τα εξής ακραία καιρικά φαινόμενα.

    1- ΘΥΕΛΛΑ ρουσφετολογικών παροχών.

    2-ΠΛΗΜΜΥΡΑ υποσχέσεων για εξαγορά συνειδήσεων.

    3-ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ χαριστικών ρυθμίσεων σε μπακαμπόντες.

    Τα φαινόμενα αναμένεται να πλήξουν ειδικές κοινωνικές ομάδες που εντοπίστικαν απο τη μελέτη των FOCUS GROUPS.

    Το "Μαξίμου", που είναι το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων, θα άρει την οργή του ΜΟΝΟ εφ'όσον ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ αναδειχθεί σε ΚΥΡΙΑΡΧΟ.

    ReplyDelete
  6. Οι δικαστικοί,στρατιωτικοί κλπ,κλπ θα πάρουν και αναδρομικά λόγω του συσωρευθέντος και αδιάθετου πλούτου της Ελληνικής οικονομίας,πoυ επετεύχθη τα χρόνια της σεμνότητας και ταπεινότητας.

    ReplyDelete
  7. Πλήθος κόσμου συρρέει στου "Μαξίμου" για να παραλάβει της επιταγές του,μερικές απο τις οποίες έμειναν αδιάθετες απο την εποχή της Φρειδερίκης.

    ReplyDelete
  8. Οι νταβατζήδες και τα ΚΑΝΆΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΉΣ ανακυρήσσονται ισόβιοι προμηθευτές του Δημοσίου στα πλαίσια του προγράμματος διαφάνειας, εξυγείανσης και επανίδρυσης του κράτους.

    ReplyDelete
  9. Η 'χρυσή γενιά των μεσήλικων' ξεκίνησε τη βιοπάλη από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, τέτοιες που εμείς δε βιώσαμε ποτέ ως τώρα. Αυτές οι συνθήκες ήταν τόσο αντίξοες που δεν υπήρχε επιλογή, παρά μόνο ή η απόλυτη καταστροφή ή η τεράστια μάχη για την άνοδο. Και η γενιά τους πάλεψε, οι συγκυρίες την ευνόησαν, και κατάφερε πράγματα δυσανάλογα για την συνολική της προσφορά έργου.

    Ήταν η γενιά των ρομαντικών και ριζοσπαστών που μετεξελίχθηκε στη 'χρυσή γενιά των μεσηλίκων' (αναλυτική εξήγηση του όρου σε αρχικό άρθρο της Γ700).

    Η δική μας γενιά εμφανίζεται από άλλο σημείο εκκίνησης. Οι επιλογές είναι άπειρες και κανένας δρόμος δεν είναι ξεκάθαρος. Στη δυσκολία μας να επιλέξουμε, διαλέγουμε πολλές φορές τελικά το λιγότερο δημιουργικό, το λιγότερο παραγωγικό δρόμο. Γιατί? Γιατί το δίλημμα δεν είναι τόσο ξεκάθαρο όπως τότε: Ή καταστροφή, ή τεράστια μάχη για άνοδο. Αντίθετα, στην πληθώρα των επιλογών έχουμε γεμίσει με μέντορες και κέντρα επιρροής, ιδεολογίες, φιλοσοφίες, προσωπικότητες ινδάλματα, που όλοι/ες τους προσπαθούν καθημερινά να μας "καθοδηγήσουν", να προσθέσουν αυτό το 'ρομαντικό' και 'ριζοσπαστικό' στοιχείο στην καθημερινότητα μας που άλλοι άλλοτε είχαν.

    Στο δικό μας κόσμο σήμερα τα πράγματα φαίνονται πολύ καλύτερα (που κατά βάση είναι όσον αφορά την πληθώρα υλικών και αγαθών που εξυπηρετούν την άνεση μας) αλλά το σύνολο των επιλογών κι η έλλειψη προσανατολισμού οδηγούν σε δυνητικά μεγαλύτερη και πιο μακροπρόθεσμη 'καταστροφή'. Αν τότε υπήρχαν κάποια όπλα αντίστασης από την καταστροφή, αυτά ήταν οι αρχές και το ήθος των ανθρώπων. Εμείς αυτά τα έχουμε?

    Αν εμείς ξεκινάμε από κάπου όπως ξεκίνησε η κάποτε ρομαντική και ριζοσπαστική 'χρυσή γενιά των μεσηλίκων', τότε μάλλον ξεκινάμε ως πραγματιστές, καταρρίπτουμε τις άλλοτε ρομαντικές ιδεολογίες, δεν καθοδηγούμαστε αλλά αναζητούμε κι επιλέγουμε εμείς το δρόμο που θα ακολουθήσουμε. Γιαυτό ζητάμε Συμμετοχή και Συνεργασία, για να βρούμε συλλογικά, κι όχι μέσω 'επιβολής', τον καλύτερο δρόμο βιώσιμης ανέλιξης.

    Κι αν κάτι θα μπορούσε να ακουστεί ρομαντικό στην προσπάθεια για ανέλιξη της δικιάς μας γενιάς σε σχέση με τη χρυσή, αυτό είναι η λέξη 'βιώσιμη'..

    ReplyDelete
  10. Περίεργο διότι έχει πέσει η θερμοκρασία στην Αθήνα!!!!

    ReplyDelete
  11. Παιδιά μπράβο, γαμάτη η κίνηση με το blog και ήταν αναμενόμενο ότι θα είχε αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί στο μέλλον, αρκεί να ασκηθεί πίεση και από την ελληνική κοινή γνώμη στους πολιτικούς. Έγραψα και στο blog μου (nmatt7114.blogspot.com) για το blog σας και θέλω να το βάλω και σε λίστα με τα favourites, αλλά δεν ξέρω ακόμα πως βάζεις τέτοια λίστα. Μήπως μπορεί κανείς να με βοηθήσει;

    ReplyDelete
  12. Υπουργοί κραυγάζοντες στα κανάλια:

    "Η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών είναι της αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού"

    Εγώ,ως απλός ανώνυμος πολίτης ρωτάω:
    Ποιός θεσμός,ποιά δημοκρατική νομιμότητα και ποιό Σύνταγμα το λέει αυτό;

    ReplyDelete
  13. Πρωθυπυργός:

    Κύριε πρόεδρε,
    Παρακαλώ δεχθείτε το αίτημά μας για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες διότι:
    "Η ασθενής οικονομία μας υγιαίνει βαρέως και χρειάζεται άμεσα μέτρα για να θεραπευτεί απο την υγεία της".

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙΠΟΤΕ;

    ReplyDelete
  14. Ο πρωθυπουργός διαπιστώνοντας(απο τη μελέτη των δημοσκοπήσεων,που τόσο τις λατρεύει) ότι εμείς οι ανώνυμοι πολίτες δεν θέλουμε πρόωρες εκλογές προσπαθεί να μας "πείσει" και θα το καταφέρει.
    Δημιουργεί κλίμα βάζοντας τούς υπουργούς του να λένε του κόσμου τις ανοησίες.
    Ενώ η Αυτού Εξοχότης,δήθεν αμέτοχος,εκπονεί το μεγαλόπνοο εκμαυλιστικό σχέδιο "ΠΑΡΤΕ ΚΟΣΜΕ".


    Ε! ΕΊΝΑΙ ΜΕΓΆΛΟΣ! ΈΛΗΞΕ! ΓΙΑΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΣΟ ΜΙΚΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ!

    ReplyDelete
  15. Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά ΠΟΣΟ μικροί ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΑΝΏΝΥΜΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΣΑΥΤΟ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗ ΛΑΜΠΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΡΙΕΡΑ.

    ReplyDelete
  16. @μεσουτ ταβαζ

    "Αν τότε υπήρχαν κάποια όπλα αντίστασης από την καταστροφή, αυτά ήταν οι αρχές και το ήθος των ανθρώπων. Εμείς αυτά τα έχουμε?"

    Το ήθος και οι αρχές της εποχής ήταν κι αυτές καθοδηγούμενες. Στην ουσία ο ενστερνισμός τους δεν διαφέρει από τον ενστερνισμό και την συμμετοχή στον καθοδηγητή της ΚΝΕ. Το ζητούμενο είναι ήθος και αρετή μέσα από την βαθιά ατομική συνειδητοποίηση.

    "Οι επιλογές είναι άπειρες και κανένας δρόμος δεν είναι ξεκάθαρος"

    Οι "καθοδηγητές" στη νέα εποχή δεν πρέπει να δείξουν το δρόμο μονοδιάστατα, αλλά να μάθουν στο άτομο να διαβάζει σωστά την δική του προσωπική εσωτερική πυξίδα. Αυτού του είδους η προσωπική εσωτερική ελευθερία θα προσφέρει ριζοσπαστική αντίληψη γεννώντας παράλληλα την πολυπόθητη ατομική συνειδητοποίηση!

    Η ατομική συνειδητοποίηση θα καταστήσει το άτομο ουσιαστικά υπεύθυνο των επιλογών του, και άρα συνειδητά συμμέτοχο στην λύση των παγκόσμιων και τοπικών προβλημάτων.

    ReplyDelete
  17. @ vaggelas

    "Το ήθος και οι αρχές της εποχής ήταν κι αυτές καθοδηγούμενες."

    Το ήθος και τις αρχές τις κληρονόμησε η χρυσή γενιά από την προηγούμενη, για να το/τις φθείρει στην πορεία και να κάνει σήμερα κούφια κυρήγματα στη δική μας περί bufoons κλπ.

    "Η ατομική συνειδητοποίηση θα καταστήσει το άτομο ουσιαστικά υπεύθυνο των επιλογών του, και άρα συνειδητά συμμέτοχο στην λύση των παγκόσμιων και τοπικών προβλημάτων."

    Συμφωνούμε απόλυτα. Κι η ατομική συνειδητοποίηση χρειάζεται μια ρεαλιστική αντίληψη και μια πραγματιστική προσέγγιση. Σίγουρα δε χρειάζεται ρομαντισμούς και ύποπτες ιδεολογίες.

    ReplyDelete
  18. @ μάνθος

    Φίλε Μάνθο ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μας βρίσκεις σύμφωνους με την αισιόδοξη στάση σου.

    Όσον αφορά τη λίστα, μέσα από την πλατφόρμα διαχείρισης του blog σου θα επιλέξεις 'διάταξη' και θα δεις την επιλογή 'πρόσθεσε στοιχεία σελίδας'. Εκεί επιλέγεις 'add link list'. Στο σημείο αυτό προσθέτεις το όνομα της λίστας που επιθυμείς να αναρτήσεις καθώς και το επιθυμητό link. Θα δεις ότι η πλατφόρμα είναι φιλική προς το χρήστη και θα σε καθοδηγήσει με σαφείς οδηγίες.

    ReplyDelete
  19. Με την ευκαιρία των πρόσφατων, συχνών αναφορών στη Γενιά των 700 ευρώ, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που ο πρωταρχικός και θεμελιώδης στόχος της κίνησης αυτής, δηλαδή η συζήτηση του φαινομένου των G700 σε όλους τους χώρους και από όλους, γίνεται σιγά σιγά πραγματικότητα. Ευχόμαστε το κοινωνικό ζήτημα της Γενιάς των 700 Ευρώ να αποτελέσει κι ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης στις επικείμενες εκλογές, οι οποίες, απ'ότι φαίνεται, θα γίνουν πολύ σύντομα.

    ReplyDelete
  20. Ευχόμαστε το κοινωνικό ζήτημα των Γ700, των mileuristas, της γενιάς IPOD και όλων των άλλων αντίστοιχων ομάδων του Δυτικού κόσμου να αποτελέσει κεντρικό θέμα δημόσιας συζήτησης και βαθύτατου προβληματισμού σε ολόκληρη τη Δύση, ως βασική παράμετρος του δημογραφικού προβλήματος, ισόβαρης με την παράμετρο της γήρανσης του πληθυσμού και του μυαλού της Δύσης.

    Μόνο συνδυαστικά μπορούμε να σκεφτούμε λύσεις, όταν δούμε τα ζητήματα της γηράσκουσας κοινωνίας με την ανερχόμενη κοινωνία των Γ700 μαζί, σαν ΕΝΑ κοινωνικό ζήτημα, όχι ξεχωριστά.

    ReplyDelete
  21. Αγαπητοί Ελληνες

    Με τη παρούσα επιστολή μου θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι ο πρωθυπουργός σας απέκτησε ISO αυθεντικότητας στο Μακιαβελλισμό.
    Ειναι ο ΜΟΝΟΣ Ελληνας πρωθυπουργός της νεώτερης ιστορίας σας που κατέχει αυτή τη πιστοποίηση.
    Ετσι "γνωρίζει" πολύ καλά ότι οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ είναι ανθρωπάκια που εντυπωσιάζονται εύκολα,πλανώνται εύκολα,εξαπατώνται εύκολα.
    Συγχαρητήρια!
    Κερδίσατε ένα ΗΓΕΜΟΝΑ!

    Ο γείτονάς σας
    MACHIAVELLI

    ReplyDelete
  22. Έχουμε γεμίσει Κνίτες και Συνασπισμίτες με τη μίζα ιδεολογία τους. Όσο κι αν αποτέλεσαν έμπνευση ως ρομαντικό και ριζοσπαστικό κίνημα, που λέει κι ο μεσούτ, και το τελευταίο ίχνος θετικής επιρροής για μένα έχει σβήσει.

    Γιατί ο άνθρωπος θέλει πάντα σημάδια, καθοδηγητές, κάτι στο οποίο να πιστεύει και να τον 'φωτίζει'? Γιατί ο άνθρωπος μεγαλουργεί πάντα όταν πρόκειται για μηχανισμούς καθοδήγησης και καθησύχασης του, όπως π.χ. η εφεύρεση θεός/οί, κομμουνισμός κλπ.?

    Η καλύτερη εποχή για μένα μεσούτ ήταν της αναγέννησης. Όταν ο άνθρωπος προσπάθησε να μεγαλουργήσει εκλογικεύοντας τα πάντα γύρω του. Έκανε την επιστήμη και την ορθολογική σκέψη θρησκεία του, και τα κατάφερε, για λίγο.

    Αν εννοείς με το να γίνουμε πραγματιστές ότι κοιτάμε και παραδειγματιζόμαστε προς και από αυτή την εποχή, τότε φίλε μου οραματίζεσαι μια ουτοπία για τα σημερινά δεδομένα. Όπως πολύ σωστά ανέφερε κι ο Παρμενίδης, δεν ξεφεύγεις εύκολα από τους 'ηγεμόνες' και το σύνδρομο των 'μικρών ανθρώπων'.

    Αλλά θα παλέψω για πολλούς μικρούς ανθρώπους να κάνουμε μαζί το μεγάλο γίγαντα που θα καταστρέψει τους καθοδηγητές και τους ηγεμόνες.

    ReplyDelete
  23. @ παρμενίδης

    Τα σχόλια σου είναι καυστικά και έξω από τα δόντια. Μπράβο γιατί στολίζεις αυτό το μπλογκ με αλήθειες που όλοι κάνουν τον 'αλέκο' όταν τις συναντάνε μπροστά τους.

    ReplyDelete
  24. Ο πρωτοσέλιδος τίτλος τού "ΠΟΝΤΙΚΙ" είναι μελαγχολικά σπαραξικάρδιος για τον ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΌ τρόπο που αντιμετωπίζει ο ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ την "ΕΚΛΟΓΙΚΉ ΠΕΛΑΤΕΊΑ".

    "ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ"
    "ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΜΕΤΑ"

    ReplyDelete
  25. @δωσταόλας-παρταόλας

    Ο σωστός πρωτοσέλιδος τίτλος του "ΠΟΝΤΙΚΙ" είναι:

    "ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ ΤΩΡΑ"
    "ΠΑΡΤΑ ΟΛΑ ΜΕΤΑ"

    ReplyDelete
  26. @μεσουτ ταβαζ,

    "Το ήθος και τις αρχές τις κληρονόμησε η χρυσή γενιά από την προηγούμενη, για να το/τις φθείρει στην πορεία και να κάνει σήμερα κούφια κυρήγματα στη δική μας περί bufoons κλπ."

    Στην πραγματικότητα δεν τις είχε ποτέ, η επιφάνεια μπορεί να είναι γυαλισμένη και λαμπερή αλλά από κάτω κυριαρχεί η σκουριά!

    Το αυθεντικό και το αληθινό στο διάβα του χρόνου δεν αλλοιώνεται, δεν σκουριάζει και δεν εξατμίζεται, αλλά παραμένει αυτό που είναι, σαν το χρυσό.

    Χρειαζόμαστε επειγόντος "χρυσές" λύσεις...

    ReplyDelete
  27. Πάντως η όλη φάση με τις εκλογές έχει γίνει σουρεαλιστικό υπερθέαμα για ιθαγενείς.
    Ήμαρτον πια, έλεος ρεεεεεεε, δώστε μια ημερομηνία να τελειώνει το θέμα. Κάθε προηγμένη χώρα ξέρει την ημερομηνία 4 χρόνια πριν, εδώ τι στρατηγικές, αιφνιδιασμούς, κρυφά όπλα, και τελικές επιθέσεις μου θέλετε.

    Ο καραμανλής ποιός νομίζει πως είναι; Ο Γκουντέριαν;

    Χοντρέ δεν είσαι διοικητής στην επιχείρηση Μπαρμπαρόσα! Ξύπνα, άσε τις στρατηγικές εκλογών και κάνε καμιά στρατηγική πρόωρης συνταξιοδότησης να δούμε καμιά άσπρη μέρα!

    ReplyDelete
  28. Για σένα θα κάνουμε εξαίρεση από την κριτική. Θα πληρώσω και κάτι παραπάνω, μόνο για σένα!

    ReplyDelete
  29. Τον Αύγουστο δεν υπάρχουν ειδήσεις.
    Ευτυχώς!
    Υπάρχουν μόνο παραμύθια.
    Ευτυχώς!
    Αύγουστε,καλέ μου μήνα,
    νάσουν τρείς φορές το χρόνο!

    ReplyDelete
  30. Πότε θα γίνουν εκλογές κ. υπουργέ;

    "Δεν βλέπετε,δεν ακούτε,δεν αφουγκράζεσθε;"

    Τάδε έφη Michel Liapis,ο εθνικός μας πρωτοξάδελφος.

    Απόσπασμα από την προς κουτορνιθίους Α! επιστολή.

    ReplyDelete
  31. Αποψη μας ειναι οτι το ζητημα της γενιας των 700 ευρω πρεπει να αποτελεσει ενα απο τα βασικα διακυβευματα των επικειμενων εκλογων.

    ReplyDelete
  32. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τον λόγο αυτής της ετεροχρονισμένης νεκρολογίας.
    Ο Γρηγόρης Φαράκος ξεκίνησε (όπως και ο Λεωνίδας Κύρκος) ως φονιάς, αλλά σε κάποια φράση το φωτισμένο μυαλό του κέρδισε τη μάχη.

    Θεωρούσα και θεωρώ τους Κνίτες καθάρματα, που όμως διαθέτουν σοβαρομάθεια (δηλαδή γνώση χωρίς να μπορούν να την βιώσουν) έτσι ώστε δίπλα στα ΦΥΤΑ της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ φάνταζαν και φαντάζουν, έμοιαζαν και μοιάζουν με άτομα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

    ΠΟΥ καταντήσαμε δηλαδή.

    ReplyDelete
  33. Δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τον λόγο αυτής της ετεροχρονισμένης νεκρολογίας.
    Ο Γρηγόρης Φαράκος ξεκίνησε (όπως και ο Λεωνίδας Κύρκος) ως φονιάς, αλλά σε κάποια φράση το φωτισμένο μυαλό του κέρδισε τη μάχη.

    Θεωρούσα και θεωρώ τους Κνίτες καθάρματα, nonetheless διαθέτουν σοβαρομάθεια (δηλαδή γνώση, που ουδέποτε πέτυχαν να βιώσουν) έτσι ώστε δίπλα στους κοινούς ποινικούς ΚΑΙ ανεγκέφαλους "νεολαίους" του ΠΑΣΟΚ φάνταζαν και φαντάζουν, έμοιαζαν και μοιάζουν με άτομα της Αναγέννησης και του Διαφωτισμού.

    ΠΟΥ καταντήσαμε δηλαδή.

    ReplyDelete
  34. @Μάρνυ

    Να δώσεις το μισό συκώτι σου και ΟΟΟΛΗ τη χολή σου στο Χριστόδουλο τώρα που ψάχνει για δότη.Είναι σίγουρα συμβατά.
    Διάβασες το πρωτοσέλιδο της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ;
    Ολο "χολή και όξος" γι'αυτούς που λάκισαν.
    Μη σε βάλλει και σένα στη λίστα των λακισάντων και δωρητών.
    Θα έχει και γυναικείο συκώτι.Αυτό και αν είναι αμάρτημα.

    ReplyDelete
  35. @Μάρνυ

    Εμείς οι τσιγγάνοι στο Ιλιον(εσείς το χωριό σας ακόμη Κωλονάκι το λέτε;)είμαστε όλοι στο πλευρό του Χριστόδουλου.Απο τότε που η Εκκλησία απαλλάχτηκε απο τους δυσβάστακτους φόρους αισθανόμαστε ανακούφιση που θα συμβάλλουμε στα έξοδα του Μαιάμι.
    Θα στείλλουμε και τη μπάντα μας για να ψάλλει το ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ ΣΤΡΑΤΗΓΩ ΤΑ ΝΙΚΗΤΗΡΙΑ δίπλα στον Καταλληλότερο την ημέρα της αναχώρησης του Προκαθήμενου.
    Συκώτια βρίσκουμε άφθονα αν μας το ζητήσει.

    ReplyDelete
  36. @G700

    "Αποψη μας ειναι οτι το ζητημα της γενιας των 700 ευρω πρεπει να αποτελεσει ενα απο τα βασικα διακυβευματα των επικειμενων εκλογων."

    Aυτό θα σήμαινε σοβαρή πολιτική επιχειρηματολογία! Οι μετριότητες και ανθυπομετριότητες που απαρτίζουν την πολιτική σκηνή και να θέλουν αδυνατούν να το κάνουν.

    Άσε που αν πάνε σε 3 βδομάδες εκλογική περίοδο εξπρες οι εκλογές θα μοιάζουν με λαική αγορά!

    Από την άλλη ο "μεσαίος χώρος" δεν αφήνει περιθώρια για κοινωνικές ρήξεις και μεταρρυθμίσεις, δεν αφήνει χώρο ούτε για μια σοβαρή πολιτική κουβέντα.

    ReplyDelete
  37. EΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ

    Το είδα σε ένα μαγαζί στην Καψάλη, τόδα ξανά σε πέντε στην Πατριάρχου Ιωακείμ, τόδα παντού στο Κέντρο, τόδα σε μικροαστικές συνοικίες, σε μεσαίες, σε μεγαλομεσαίες, σε αστικές.... τόδα εντός και εκτός Αθηνών.

    Παντού διαβάζεις:
    SALES, SALES, SALES
    το οποίο σημαίνει "πωλήσεις", "πωλήσεις",
    "πωλήσεις"

    Θα κάνουμε λοιπόν σήμερις λίγα αγγλικούλια:
    Τhis item is FOR SALE = Αυτό το αντικείμενο πωλείται
    Τhis item is ON SALE = Aυτό το αντικείμενο πωλείται με έκπτωση

    SALE (ενικός) σημαίνει 1) πώληση και 2) έκπτωση

    SALES (πληθυντικός) σημαίνει ΜΟΝΟ πωλήσεις

    ΗΓΟΥΝ, τουτέστιν δηλαδής, απαξάπας ο ελληνικός λαός είναι ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ.

    Ατυχώς, ο μόνος άνθρωπος που έχει το θάρρος να σας το υπενθυμίζει κάθε μέρα είναι ο Κομφούκιος που, εκτός από λίγους από σας τους οποίους υπολήπτεται και θαυμάζει, δεν θα σας προσελάμβανε ούτε ως handymen.

    ReplyDelete
  38. Ο/Η Tζωρτζίνα, Santa Barbara είπε...
    @ vaggelas

    "Aυτό θα σήμαινε σοβαρή πολιτική επιχειρηματολογία! Οι μετριότητες και ανθυπομετριότητες που απαρτίζουν την πολιτική σκηνή και να θέλουν αδυνατούν να το κάνουν."

    OXI αγορίνα μου. Δεν είναι ούτε μετριότητες, μήτε ανθυπομετριότητες. Είναι τενεκέδες ξεγάνωτοι.

    ReplyDelete
  39. Following the ordeal of a 17-year old from Dikaia of the Evros District and the negligence-induced amputation of his leg, I intend to publicize internationally that:
    1) Greece is a LAWLESS country
    2) Greece is a European country where life is VALUELESS
    3) Greece is not just immoral but through and through AMORAL

    ReplyDelete
  40. Κομφούκιος

    Για μια ακόμη φορά έχεις δίκιο.
    Ομως εγώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο.
    Την ώρα που ένα παλληκάρι χάνει το πόδι του, ταυτόχρονα ένας Προκαθήμενος, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και με δαπάνες(φόρους) και της οικογένειας του παλληκαριού,"εν χορδαίς και τυμπάνοις" αναχωρεί για Μαιάμι.
    Καταλαβαίνεις τώρα που βρίσκεται η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ;
    Και μη μου πείς ότι αυτό είναι λαικισμός!

    ReplyDelete
  41. Κομφούκιος

    Εμείς οι Γυφτοέλληνες έχουμε ΦΙΛΟΤΙΜΟ,έχουμε ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ, έχουμε ΤΙΜΗ,αλλά προπαντός έχουμε ΑΙΔΩ. Αυτή τη μοναδική Ελληνική Αξία που δυστυχώς αυτές τις μέρες γίνεται προσπάθεια από Κυρίαρχους και Προκαθήμενους να αιδοιοποιηθή παντελώς.
    Φτωχούς μας ανεβάζουν,φουκαράδες μας κατεβάζουν,αναπήρους μας αναγορεύουν,προβληματικούς μας χρήζουν.
    Μ'ΑΥΤΌ ΤΟ ΤΡΌΠΟ ΓΙΝΌΜΑΣΤΕ ΟΜΆΔΑ ΣΤΌΧΟΣ για να δεχθούμε τις ευεργεσίες τους.
    Εμείς όμως νοιώθουμε ότι είμαστε η όμαδα των ΒΑΘΕΙΑ ΠΡΟΣΒΕΒΛΗΜΕΝΩΝ.

    ReplyDelete
  42. Κομφούκιος

    Οπου και να βρίσκεσαι να γυρίσεις επειγόντως στην Ελλάδα.
    Αυτές τις μέρες εδώ στην Ελλάδα η κυβέρνηση μοιράζει καθρεφτάκια,σκουλαρίκια,μπελετζίκια,φορκέττες,κόμτσες,παραμάνες και άφθονο "μαλλί της γριάς".
    Στην παναγία ΣΟΥΜΕΛΑ και παναγία της ΤΗΝΟΥ η θρησκευτική ηγεσία, με εντολή του απόντος-παρόντος Προκαθήμενου,θα καθαγιάσει τα δώρα και θα κάνει ΔΕΗΣΗ υπέρ της Δεξιάς του Κυρίου.

    ReplyDelete
  43. Έχουμε ανάγκη από ένα πολιτικό σύστημα που το λενε "Δημοκρατία", στο οποίο σε φωνάζουν κάθε 4 χρόνια να ψηφίσεις κάποιους ανίκανες παραδουλεύτρες ττης ελεύθερης αγοράς; Αν ΝΑΙ παρακαλώ ΨΗΦΙΣΤΕ. (Έτσι μας κυβερνά μια μειοψηφία : το 40% του 60% που ψήφισε (αν αφαιρεθούν οι μη ψηφίσαντες, τα λευκά και άκυρα, ήτοι το 24% των ψηφοφόρων. ΙΔΟΥ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΩΝ "ΕΛΑΤΕ ΚΑΘΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ"

    ReplyDelete
  44. @ γυφτοέλληνας

    "Κομφούκιος
    Για μια ακόμη φορά έχεις δίκιο.
    Ομως εγώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο.
    Την ώρα που ένα παλληκάρι χάνει το πόδι του, ταυτόχρονα ένας Προκαθήμενος, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και με δαπάνες(φόρους) και της οικογένειας του παλληκαριού,"εν χορδαίς και τυμπάνοις" αναχωρεί για Μαιάμι.
    Καταλαβαίνεις τώρα που βρίσκεται η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ;
    Και μη μου πείς ότι αυτό είναι λαικισμός! "

    Ημουνα 5 ετών και πήγαινα στο Νηπιαγωγείο της Μίνας Αηδονοπούλου, το καλύτερο της εποχής. Γυρίζω ένα μεσημέρι, κρατώντας μιά κιμωλία για να γράψω στο τσιμέντο της αυλής. Η μάνα με ρώτησε ΠΟΥ την βρήκα και άρχισα να "εξηγώ". Με χαστούκισε και είπε αυστηρά, "Το ΤΙ κάνουν οι άλλοι δεν είναι δικαιολογία για να το πράξεις και συ, ούτε σε αθωώνει αν το πράξεις."
    Στο δε Πειραματικό μας δίδαξαν, "Μinistrare sed non ministrari", δηλαδή "να ηγείσαι και να μην άγεσαι".

    Δεν ξέρω αν αυτό που είπες είναι λαϊκιστικό, ΑΛΛΑ σαφώς είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!!!!

    ReplyDelete
  45. Ο/Η γυφτοέλληνας είπε...
    Κομφούκιος

    Για μια ακόμη φορά έχεις δίκιο.
    Ομως εγώ θα ήθελα να προσθέσω και κάτι άλλο.
    Την ώρα που ένα παλληκάρι χάνει το πόδι του, ταυτόχρονα ένας Προκαθήμενος, με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο και με δαπάνες(φόρους) και της οικογένειας του παλληκαριού,"εν χορδαίς και τυμπάνοις" αναχωρεί για Μαιάμι.
    Καταλαβαίνεις τώρα που βρίσκεται η ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΜΟΡΑΛΙΣΜΟΥ;
    Και μη μου πείς ότι αυτό είναι λαικισμός!

    ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ ΛΑΘΟΣ
    Εδώ έχουμε τέσσαρες αγγειοχειρουργούς που απουσίαζαν ΟΛΟΙ, παρατύπως και παρανόμως. Ανεξαρτήτως δε της πιθανής ανικανότητας του Διοικητή του Νοσοκομείου και της βεβαίας του ΑρχιΤΕΝΕΚΕ Αβραμόπουλου, αυτοί είναι ΓΙΑΤΡΟΙ και έχουν δώσει τον ΟΡΚΟ του ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ, άρα ένας απ αυτούς ώφειλε να είναι εκεί. Κατά συνέπεια, πρέπει και οι 4 να στηθούν στο ΤΟΙΧΟ.

    Τώρα ΤΙ σχέση έχουν αυτά με τον ελεεινό, κατά τα άλλα, Χριστόδουλο, δεν μπορώ να καταλάβω.

    ReplyDelete
  46. Ας πάρουν άδεια και τα νοσήματα. Είναι δυνατόν Αύγουστο μήνα να δουλεύει είλωτας ο εργαζόμενος Ανθρωπος Μπετίνα μου;;;

    Γιατί είσαι τόσο σκληρή απέναντι στον Ααααανθρωπο;;

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ πιστεύουμε πως τα Νοσοκομεία πρέπει να κλείνουν τον Αύγουστο.

    ReplyDelete
  47. Δεν είδα ποτέ Κ Α Ν Ε Ν Α Ν επώνυμο Π Ο Τ Ε να ψάχνει για κρεβάτι στην εντατική. Ούτε καν τον κ. Αβραμόπουλο, που ηγείται του υπουργείου "υγείας", "πρόνοια" και "κοινωνικής περίθαλψης". ΧΑ, ΧΑ, ΧΑ. Χ Α Λ Ι Α.

    ReplyDelete
  48. Ο όρος "επώνυμος, οι" είναι ανόητος και διαταξικός. Ολοι οι άνθρωποι είμαστε επώνυμοι. Απλά υπάρχουν άτομα με αναγνωρισιμότητα (ονόματος) ή δημόσια και άτομα χωρίς ευρεία αναγνωρισιμότητα ή ιδιωτικά.
    Δεδομένου δε ότι η Ελλάδα έχει μόνο 10 εκατομμύρια κατοίκους, όλοι είμαστε "ανώνυμοι" με το δικό σου πνεύμα, διότι ουδείς μας γνωρίζει εκτός συνόρων.

    ReplyDelete
  49. @ ανώνυμη μάρνυ

    Αν δεν κατάλαβες πνευματούχα, για την Γελλάδα μιλάμε, όχι για το σύμπαν.

    ReplyDelete
  50. Βρε δε γαμιέστε σκατό ΠΑσόκοι, θα μιλήσετε εσεις για ιδανικά και ξεπούλημα!αληταρια!

    ReplyDelete