Monday, August 13, 2007

Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της

Από τη Μιλένα Αποστολάκη

"... μια νέα μάστιγα αποδημίας φαίνεται να πλήττει και πάλι τον τόπο μας θυμίζοντας τις παλιότερες δεκαετίες του '50 και του '60. Δεν είναι όμως σήμερα οι ανειδίκευτοι gastarbeiter που εγκαταλείπουν τη χώρα για να ζήσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους. Είναι ένα καινούργιο επιστημονικό και επαρκώς καταρτισμένο προλεταριάτο που, αφού έχασε την εφηβεία του κυνηγώντας το όνειρο της επιτυχίας στις πανελλαδικές εξετάσεις υπερχρεώνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό, οδηγείται αναγκαστικά σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, γιατί η χώρα μας αδυνατεί να το απορροφήσει και να του προσφέρει στοιχειωδώς αξιοπρεπείς όρους εργασίας.

Την ίδια στιγμή κάποιοι συνάδελφοι αυτών των νέων ανθρώπων που επιλέγουν να μείνουν στον τόπο τους ή δεν μπορούν να φύγουν, συγκροτούν τη «γενιά των 700 ευρώ», αδυνατώντας να καλύψουν με αξιοπρέπεια τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσής τους.

Η Ελλάδα λοιπόν «διώχνει» τα παιδιά της ή τα «πνίγει» αποστερούμενη η ίδια ένα τεράστιο ανθρώπινο κεφάλαιο, που είναι ίσως η σημαντικότερη δύναμή της στο στοίχημα του μέλλοντος.

Είναι βέβαιο ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα οι νέοι επιστήμονες που εγκαταλείπουν μαζικά σήμερα τη χώρα δεν θα επιστρέψουν, αλλά θα σταδιοδρομήσουν και θα προσφέρουν τη γνώση τους κατ' αρχήν σε μια από τις 24 εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα τους αφομοιώσει και θα τους αξιοποιήσει.

Πόσο μέλλον μπορεί να έχει η χώρα με αυτή την αφαίμαξη του ανθρώπινου δυναμικού της, ή με την καθήλωση όσων παραμένουν, χωρίς προοπτική προκοπής και εξέλιξης;

Η χώρα χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις και τα κατεστημένα του χθες, αλλά και τη νέα εφιαλτική πραγματικότητα που διαγράφεται. Για να σταματήσει η αναγκαστική αυτή αποδημία, που είναι δηλωτική της υπανάπτυξης μιας χώρας, η Ελλάδα έχει ανάγκη από ανάπτυξη που απελευθερώνει τις δημιουργικές δυνάμεις, κάνει άλματα προς την οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας, συνδέει τους νέους ανερχόμενους κλάδους με τους παραδοσιακούς, εξασφαλίζει σταθερή αύξηση της παραγωγικότητας, ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της οικονομίας, οδηγεί στη σύγκλιση των περιφερειών και στη μείωση των ανισοτήτων..."

Ολόκληρο το άρθρο της βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, κας Μιλένας Αποστολάκη, με τίτλο "η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της", μπορείτε να το διαβάσετε στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας το ΒΗΜΑ της Κυριακής. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 12 Αυγούστου 2007.

78 comments:

  1. Τι να πει κανείς;

    Πρώτον, είναι σημαντικό που μία πολιτικός όπως η κα Αποστολάκη, η οποία μας έχει συνηθίσει σε ένα σύγχρονο ξύλινο λόγο, κατά βάση παλαιοκομματικό, μιλάει τώρα για ένα κρισιμότατο ζήτημα όπως το brain-drain που υφίσταται η χώρα λόγω της αδυναμίας της να αξιοποιήσει και να προσελκύσει το υπάρχον ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό.

    Δεύτερον, είναι σημαντικό που το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ τίθεται προς συζήτηση από όλο και περισσότερους εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου. Επικροτούμε.

    Τέλος είναι ιδιαίτερα σημαντική η διαπίστωση ότι "η χώρα χρειάζεται τομές που θα σαρώσουν τις αγκυλώσεις και τα κατεστημένα του χθες".

    Είδομεν!

    ReplyDelete
  2. Η ΚΥΡΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΕΛΕΕΙΝΟ KAI AΔΙΣΤΑΚΤΟ ΑΤΟΜΟ.
    ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΟΠΠΟΡΤΟΥΝΙΣΤΡΙΑ που ΥΠΕΣΚΑΠΤΕ την ΘΕΣΗ του ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΗΜΙΤΗ δίνοντας ΨΕΥΔΕΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ σε ψηφοφόρους, δηλαδή πράγματα που ΔΕΝ άντεχε ο προϋπολογισμός και ενόσω ο κύριος ΣΗΜΙΤΗΣ απαγόρευε ΡΗΤΑ τέτοιες ανεύθυνες και ΑΙΣΧΡΕΣ τακτικές.
    ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΟΥ.

    Μάθανε τώρα ΟΛΑ τα ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ για το succes de scandal (τρελλό σουξέ) του G700 ΚΑΙ μπαίνουν στην PHASE OF ENDEARMENT.

    ReplyDelete
  3. @ Γ700

    ΙΔΩΜΕΝ χρυσό μου παιδί,
    ΙΔΩΜΕΝ

    και όχι είδομεν

    "Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης" [Ωραία των Αθηνών, circa 1954].

    Αρεβουάρ

    ReplyDelete
  4. @ G700

    "Τι να πει κανείς;

    Πρώτον, είναι σημαντικό που μία πολιτικός όπως η κα Αποστολάκη, η οποία μας έχει συνηθίσει σε ένα σύγχρονο ξύλινο λόγο, κατά βάση παλαιοκομματικό, μιλάει τώρα για ένα κρισιμότατο ζήτημα όπως το brain-drain που υφίσταται η χώρα λόγω της αδυναμίας της να αξιοποιήσει και να προσελκύσει το υπάρχον ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό."

    ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ;;;;;;

    ΜΗ ΞΕΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΣΩ

    ReplyDelete
  5. @ Κομφούκιος

    Συμφωνώ. Και θα έλεγα μάλιστα πως ενω άτομα, όπως Γεννηματα, Γειτονας, Παπαϊωάννου και Σία, απαλλάσσονται, μερικώς, λόγω απύθμενης βλακείας (νομικός όρος ΜΗ ξεχνάμε),
    η Αποστολάκη και ο Λοβέρδος, ακριβώς επειδή είναι έξυπνοι, πρέπει να στηθούν στο ΓΟΥΔΙ.

    Η θέση τους στο Θέμα της Ανώτατης Παιδείας ΗΤΑΝ ΑΙΣΧΡΗ

    ReplyDelete
  6. Διάβασα το κείμενό σας κυρία Αποστολάκη μετά προσοχής.
    Μου θύμισε τις παιδικές μας "εργασίες" στο Πειραματικό, στις οποίες αντιγράφαμε verbatim τον Ελευθερουδάκη ή την Britannica!!

    Ο λόγος σας, αγαπητή κυρία, είναι παιδαριώδης, passe' και κοινότοπος, ad nauseam.

    Οταν συλλάβετε στο νου σας μιά, έστω και μιά, πρωτότυπη και συγκεκριμένη ιδέα, προτείνατέ την και θα σας πούμε την γνώμη μας.

    Καθ. Κ. Α. Χασαπογιάννης
    Manhattan, NY

    ReplyDelete
  7. Addendum

    Ta στοιχεία σας είναι λανθασμένα. Η μεγαλύτερη ανεργία παρατηρείται ανάμεσα στους κατόχους διδακτορικού διπλώματος και αυτούς της στοιχειώδους εκπαίδευσης, ενώ η μικρότερη ανάμεσα σε αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαιδευσης (bachelor level).

    ReplyDelete
  8. ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΣ

    Ο εισαγγελέας κύριος Ζορμπάς στο πόρισμά του αποδίδει εμμέσως πλην σαφώς (χωρίς δηλαδή να τον κατονομάζει) ευθύνες στον Υπουργό Οικονομικών για τα ομόλογα.

    Οπως θα θυμάστε, είχαμε συζητήσει το θέμα των δομημένων ομολόγων εκτενώς, πριν 2 μήνες περίπου.

    Αναφέραμε τότε ότι ανεξαρτήτως του εάν γνώριζε ή όχι (και στην πολιτισμένη κοινωνία όλοι φέρουμε το τεκμήριο της αθωότητας), ο κύριος Αλογοσκούφης, ως πολιτικός προϊστάμενος της εκδότριας των Ομολόγων Αρχής (ie του Υπουργείου Οικονομικών), ΩΦΕΙΛΕ να γνωρίζει με βάση την νομική ΑΡΧΗ της ΠΡΟΣΤΗΣΗΣ . Το αγγλοσαξωνικό νομικό ισοδύναμο του όρου είναι, constructive knowledge.

    ΑΡΑ ΕΙΝΑΙ 100% ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ, και ΗΘΙΚΩΣ και ΝΟΜΙΚΩΣ.

    Αυτή είναι η ΔΕΥΤΕΡΗ φορά που ο κύριος Αλογοσκούφης χαρακτηρίζεται ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ εγκλήματος ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΞΙΟΤΗΤΑΣ.

    Η πρώτη συνέβη όταν εξέθεσε διεθνώς την πατρίδα, ισχυριζόμενος στην ΕΕ ότι οι προϋπολογισμοί Σημίτη ήσαν ανακριβείς.
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΔΙΚΑΙΟ, η ΠΡΑΞΗ του ήταν ΕΓΚΛΗΜΑ κατά του ΕΘΝΟΥΣ [αφού είχε τεράστιο οικονομικό κόστος (πρόστιμο) και κυρίως απαξίωσε την χώρα].

    ReplyDelete
  9. Λίγο "Καζατζίδικος" ο τίτλος του POST.Παραπέμπει στη δεκαετία του 50 και 60 όπου "στις φάμπρικες της Γερμανίας και του Βελγίου τις στοές" η Ελλάδα "έχανε" τα καλύτερα παιδιά της.

    ReplyDelete
  10. Η Μιλένα και ο Ανδρέας είναι παιδιά του κομματικού συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της τηλεοπτικής Δημοκρατίας.
    Και συγκεκριμένα είναι παιδιά του εξουσιαστικού και όχι του κοινωνικού ΠΑΣΟΚ.
    Δεν γνωρίζουν τη φυσική Δεξιά παρά μόνο τη τηλεοπτική της εκδοχή.Γιαυτό και ενώ εκφέρουν "σκληρό" αντιδεξιό λόγο η συμπεριφορά τους και η κουλτούρα τους είναι συστημική.
    Με το πολιτικό STAR-SYSTEM τα πάνε πολύ καλά.Αρα είναι απαραίτητοι για κάθε συμβατικό κόμμα.
    Θα μπορούσαν να είναι κάλλιστα σε αντίστοιχους ρόλους στη ΝΔ και να τους παίζουν με εξίσου μεγάλη επιτυχία.
    Ειναι ένα τρανταχτό παράδειγμα που δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα,που θέλει να λέγεται σύγχρονο σοσιαλιστικό, να διαφοροποιηθεί απο την αντίληψη ότι "όλοι είνα ίδιοι".

    ReplyDelete
  11. Άρης εδώ.

    Πιάστε καμιά δουλειά γκαρσόνια σε καμιά τουριστική επιχείρηση κι αφήστε τα πτυχία για τα πλουσιόπαιδα που δε τα χρειάζονται να'ούμ'.

    ...αυτή η προσέγγιση μήπως σας ευχαριστεί καλύτερα από το brain drain, coprodogs?

    ReplyDelete
  12. Από διαπιστώσεις σχόλια και εκθέσεις ιδεών όλοι είμαστε καλοί!

    Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να τα μετατρέψει όλα αυτά σε μια συνεκτική στρατηγική μετρήσιμων αποτελεσμάτων σε εθνικό επίπεδο.

    Ποιος θα μετασχηματίσει τη "δημοκρατία της εικόνας" στην δημοκρατία των πολιτών και της κοινωνίας;

    Όσο το κέντρο βαρύτητας της πολιτικής θα "γέρνει" προς την εικόνα, τα αποτελέσματα νομοτελειακά θα έρχονται σε δεύτερη θέση.

    Στην πολιτική της εικόνας και του Star System το "φαίνεται" έχει απείρως μεγαλύτερη σημασία από το "είναι".

    ReplyDelete
  13. H Αποστολάκη και ο Λοβέρδος στραπατσάρισαν την καλή εικόνα του ΓΑΠ σε θέματα παιδείας.
    Ο ένας μάρτυρας υπεράσπισης των απατεώνων στη Δίκη των καθηγητών του ΠΑΝΤΕΙΟΥ,η άλλη "μάρτυρας" υπεράσπισης στα κανάλια του πανεπιστημιακού συντεχνιασμού.

    ReplyDelete
  14. Η Μιλένα όμως έβαλε γιά συζήτηση ένα πολύ σοβαρό θέμα,αυτό της φυγής των ταλλαντούχων απο τη χώρα μας.
    ΑΥΤΌ ΔΕΝ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΎΓΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΣΥΖΗΤΉΣΟΥΜΕ.ΘΑ ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ.

    Η παραπολιτική, το κουτσομπολιό και οι Σταλινικοί χαρακτηρισμοί προδίδουν αδυναμία απόψεων και αδικούν τους σχολιαστές του μπλόγκ όταν ξεφεύγουν απο το μέτρο.

    ReplyDelete
  15. H συζήτηση αυτή έχει να κάνει,κατά τη γνώμη μου με τρία πράματα.και συγκεκριμένα έχει να κάνει με το πώς βλέπουμε:

    Α-.Την Ελλάδα ως Χώρα
    Β-.Την Ελλάδα ως Χώρο
    Γ-.Την Ελλάδα ως Κομμάτι του Ελληνισμού.

    ReplyDelete
  16. Αντε παιδιά μπράβο! Και στης Μενεγάκη την εκπομπή σύντομα!

    ReplyDelete
  17. parmenides>
    Πολύ σωστά. Επίσης η συζήτηση έχει να κάνει και με τα εξής ερωτήματα:
    1. Ποιοί σπουδάζουν και εάν ξέρουν τι σπουδάζουν;
    2. Πως εξειδικεύονται οι νέοι επιστήμονες, ποιός κατευθύνει την εξειδίκευση.
    3. Ποιοί χαράσσουν την πολιτική στον τομέα της έρευνας στη χώρα μας; Ποιοι την υλοποιούν και ποιοι την αφομοιώνουν.

    ReplyDelete
  18. Η Μιλένα ειναι ωραία γκόμενα.Εχει εκείνο το αφροδισιακό της γυναίκας-killer.Eχει μια άλλη πγιότητα,όπως θα έλεγε και ο Σημίτης,που πάθαινε στυτική δυσλειτουργία μόλις την έβλεπε.

    ReplyDelete
  19. Με 00000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000000 υποδομή για την απορρόφηση των νέων, με ΤΕΤΟΙΟΥΣ κλωνοποιημένους βουλευτές, με ΑΥΤΗ την αγορά, η ΕΛΛΑΔΑ δεν διώχνει μόνο τα παιδιά της, έχει και μαγκούρα δίπλα της.

    ReplyDelete
  20. Καθηγητή Χασαπογιάννη

    Προτείνω τη Γ700 να σου στείλλει στο Μανχάταν ΠΑΚΈΤΟ τις τρείς πιό killer Ελληνίδες γυναίκες,τη Μιλένα,τη Μπόση(ειδική σε θέματα τρομοκρατίας),τη Μιράντα Ξαφά(εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ).
    ΔΕΝ ΘΑ ΣΟΥ ΜΕΊΝΕΙ ΣΆΡΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΎΧΙΑ ΤΟΥΣ,που τολμάς να βγάζεις και γλώσσα.Εκτός και αν το...απολαύσεις!!

    ReplyDelete
  21. Μη διαμαρτύρεστε!

    Το άρθρο της βουλευτού δείχνει ότι το blog πετυχαίνει τον στόχο του, να δημιουργήσει δημόσιο διάλογο και να πείσει την ηγεσία της χώρας.

    ReplyDelete
  22. Πολύ ωραίο το κείμενο της κ. βουλευτού, αλλά συγκεκριμένες προτάσεις δεν είδα. Έχει δίκιο πάντως, αν και θέλω να πιστεύω ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσον αφορά το μέγεθος του μεταναστευτικού ρεύματος Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, είναι γεγονός ότι οποιοσδήποτε ξέρει κάποια Αγγλικά μπορεί να βρει μια πολύ καλύτερη δουλειά έξω (εγώ π.χ.) . Η ολοκληρωμένη άποψή μου επί του θέματος είναι εδώ : http://matt7114.blogspot.com/2007/08/g700.html
    (εντάξει δεν είναι τόσο εύγλωτο όπως το άρθρο της κ.βουλευτού, αλλά το πιάνεις το νόημα :-))

    ReplyDelete
  23. Ντου και ξύλο στους κωλόχοντρους κηφήνες του δημοσίου με πρώτη και καλύτερη την εν λόγω κυρία των 6500 ευρώ το μήνα.

    Πάγωμα μισθών επί μια 8ετια όλων την δημοσιων υπαλλήλων ειδικά των απατεώνων δικαστών,να σταματήσει το κράτος να δίνει λεφτά σε παπαδες και καραβανάδες,σφράγισμα οσων σουπερ-μαρκετ κερδοσκοπούν και συγκράτηση τιμών,μέχρι η γενιά των 700 ευρώ η γενιά η δικιά μας που στηρίζουμε αυτό το φεουδαρχικό κράτος το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος της Ευρώπης όπου δουλεύουν οι μισοί για να ζουν τα ξέκωλα των Stage του βαμένου νυχιού και του μαλλιού κομωτηρίου το τελευατίο κράτος της Αφρικής με λευκο0ύς όπως είχε πει και ο Χαρρυ Κλυνν.

    Ακόμα εφόσον οι Ελληνάρες πολιτικοί κλαίγονται για τα ελλείματα των ασφαλιστικών ταμείων ας τα κλείσουνε..έτσι και οι κηφήνες-κοματόσκυλα πρόεδροι των 5000 ευρώ το μήνα θα βρεθούνε στο δρόμο και δεν θα πληρώνω εισφορές 250 ευρώ το μήνα σε απατεώνες για να μου τα παίζουνε στην JP Morgan...δόξα τω Θεώ υγιής είμαι όταν χρειαστώ γιατρό θα τα σκάσω και θα τελείωνει η δουλειά..

    Αυτά τα ολίγα για αρχή..

    Μετά τιμής

    Υπάλληλος Ξενοδοχείου των 690 ευρώ το μήνα απόφοιτος ΤΕΙ κατά τα άλλα...

    ReplyDelete
  24. @ανώνυμος

    Εχεις πολύ δίκαιο παλληκάρι.Συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου.Εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο με ανάδοχο τη Δεξιά που σκοπεύει να ελέγξει τη πολιτική ζωή του τόπου τις επόμενες δεκαετίες.Ολα πάνε ρολόι και εμείς καθεύδουμε.
    Δικαστές,στρατός,σώματα ασφάλειας, αγροφυλακή,Εκκλησία,οι πυλώνες της Νεοδεξιάς κάθε μέρα γίνονται και πιό εύρωστοι. Απο την άλλη,μαννούλα στα πελατειακά,έχει υφάνει ένα τεράστιο δίκτυο εμπλοκής των νέων,μέρος του οποίου είναι τα πρίφημα STAGE.
    Η κοινωνία αντιδρά ΜΕ ΜΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΉ ΑΓΑΝΆΚΤΗΣΗ(σαρκασμοί,ανέκδοτα,υπαινιγμοί,κλπ ) που δεν απειλεί κανένα αλλά βολεύει πολλούς.
    Το Κράτος(οι μηχανισμοί δηλ.ελέγχου και καταστολής των πολιτών)μεγαλώνει συνέχεια,κάτω απο τον έλεγχο μιάς Νεοδεξιάς μηχανής που χρησιμοποεί άριστα τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας(προπαγάνδα).

    ReplyDelete
  25. @ Parmenidis

    "ανώνυμος

    Εχεις πολύ δίκαιο παλληκάρι.Συμμερίζομαι την αγανάκτησή σου.Εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας ένα τεράστιο πελατειακό δίκτυο με ανάδοχο τη Δεξιά που σκοπεύει να ελέγξει τη πολιτική ζωή του τόπου τις επόμενες δεκαετίες.Ολα πάνε ρολόι και εμείς καθεύδουμε"

    OXI parmie μου, ΠΡΩΤΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ήταν ο ARCH-gangster Ανδρέας Παπανδρέου. Η διαστρέβλωση της Ιστορίας ΔΕΝ αρμόζει.

    ΕΞΕΣΤΙ ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ ΑΣΧΗΜΟΝΕΙΝ

    ReplyDelete
  26. Για πρώτη φορά τα τελευταία 30 χρόνια η Δημοκρατία μας δεν εξελίσσεται.Παρουσιάζει μια στασιμότητα και οπισθοχώριση. ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΉΣ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΊ ΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΙΑΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΛΛΑ ΩΣ ΗΓΕΜΟΝΑΣ ΜΙΑΣ ΗΓΕΜΟΝΙΑΣ.
    Δέστε την πρώτη συνταγματική παράβαση με την οποία ,σιωπηρά,συμφωνούμε όλοι:θα κάνει εκλογές όποτε εκείνος αποφασίσει.ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΑΤΟ!!!

    ReplyDelete
  27. Παρμενίδη ΜΗ με προκαλείς. Μένω σε ένα από τα ακριβότερα κτίρια της Ελληνικής Επικράτειας. Από τους 9 συνιδιοκτήτες, οι 4 είμαστε παληοί ή παιδιά παληών ιδιοκτητών. Οι υπόλοιποι 5 είναι πρόσφατοι, GANGSTERS Πασόκοι [πρώην διοικητές ΔΕΗ, "εισαγωγείς" οπλικών συστημάτων κλπ]. ΜΗ με προκαλείς διότι θα ΑΝΟΙΞΩ το στόμα μου και τότε ΔΕΝ θα φθάνει μήτε ο Ιορδάνης για ξέπλυμα.
    ΛΟΙΠΟΝ ας ΠΕΡΙΟΡΙΣΘΟΥΜΕ σε θέματα ΟΥΣΙΑΣ, ΑΡΧΩΝ και ΠΕΡΙ ΠΡΑΚΤΕΟΥ και ας αφήσουμε το ΠΟΙΟΣ ΕΚΑΝΕ ΤΙ.

    ReplyDelete
  28. Kύριε Παρμενίδη,

    Με όλο τον σεβασμό κάνετε λάθος.

    Το Σύνταγμα των Ελλήνων ορίζει ότι εκλογές πρέπει να γίνονται όχι αργότερα της τετραετίας, χωρίς να αποκλείει προκήρυξη εκλογών προ της εξάντλησης της περιόδου, εάν συντρέχουν λόγοι.

    Εάν και όταν συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, τον χρόνο τον ορίζει ο πρωθυπουργός, his absolute prerrogative (δικαιοδοσία και αρμοδιότης), κατά πάγια άλλωστε πρακτική.

    Θα συμφωνούσα πάντως, όπως και η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών βάσει επανειλημμένων δημοσκοπήσεων, ότι πρέπει να αρχίσουμε να εξαντλούμε την τετραετία.

    Εάν δεν πλανώμαι, την προκήρυξη πρόωρων εκλογών ζητεί εδώ και καιρό η Μείζων Αντιπολίτευση. Συνεπώς, υπάρχει σύγκλιση απόψεων εδώ. Από καθαρά συνταγματική ή νομοτεχνική άποψη, το ΠΟΤΕ έχει δικαίωμα να το αποφασίσει, όταν και όπως θέλει, ο πρωθυπουργός.

    ReplyDelete
  29. Για να σοβαρευτούμε τώρα. Επί του θέματος του post.

    Η χώρα μας έχει 1 εκμ. οικονομικών μεταναστών, μεταξύ των οποίων η ανεργία είναι γύρω στο 10%. Εάν δε αφαιρέσουμε τα 250,000 παιδιά τους, απορρέει ότι στην Ελλάδα υπάρχουν >650,000 εργασιακές θέσεις που αρνήθηκαν οι αυτόχθονες [και απόλυτο δικαίωμά τους].

    Διαβάσαμε, επίσης, στον Τύπο της προηγούμενης βδομάδας ότι η μέση Αλβανική οικογένεια στην Ελλάδα έχει καταθέσεις 55,000 ευρώ [πέραν τυχόν ακινήτων]. Αφού δε οι Αλβανοί συνιστούν >>40% των μεταναστών, συμπεραίνεται ασφαλώς ότι οι οικονομικοί μετανάστες ευημερούν σε σύγκριση με τους υπερχρεωμένους αυτόχθονες.

    Συνεπώς, το πρόβλημα έγκειται κυρίως στους αυτόχθονες και συνίσταται σε ένα mismatch [ίδε πλασματική ανεργία, ορισμό] μεταξύ των προσφερομένων, από τη μιά, και των ζητουμένων, από την άλλη, θέσεων εργασίας.
    Φυσιολογικά, ο ανεξάρτητος παρατηρητής Θα περίμενε πως, λόγω της υπογεννητικότητας των baby-boomers, τα παιδιά τους, οι G700, θα βρίσκονταν σε προνομιακή θέση vis-à-vis στις επιλογές εργασίας. Και όμως αυτό δεν συνέβη, διότι απλούστατα το εκ της υπογεννητικότητας αριθμητικό πλεονέκτημα ΥΠΕΡ-αντιρροπίσθηκε
    1) από τον επιδημικό πληθωρισμό πιστοποιητικών παιδείας και
    2) από την συστηματική και καθ' έξιν άρνηση των αποφοίτων Λυκείου να επιδοθούν σε χειρωνακτικές εργασίες.

    Eναντι του όρου unemployment, η Ελληνική προσφέρει δυό λέξεις, ΑΕΡΓΙΑ και ΑΝΕΡΓΙΑ. Αεργία σημαίνει ΕΠΙΛΟΓΗ του ατόμου να ΜΗΝ εργάζεται για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης και της μη εύρεσης εργασίας στο πεδίο του γνωστικού του αντικειμένου, ενώ η ανεργία δηλώνει αδυναμία εύρεσης οιασδήποτε εργασίας, εντός η εκτός γνωστικού αντικειμένου [ίδε Μπαμπ.]. Ανεργία per se, λοιπόν, είχε η Ελλάδα στην Γερμανική Κατοχή, διαρκούντος του Εμφυλίου και στα Ψυχροπολεμικά χρόνια μέχρι την έναρξη του οικοδομικού boom των 60’ς, εξ ου και η τότε μαζική μετανάστευση [emigration]. Ο ορισμός έχει μεγάλη σημασία, διότι όταν υπάρχει πραγματική ανεργία, τόσο η Συνθήκη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όσο και το Διεθνές Δίκαιο αναγνωρίζουν, έμμεσα πλην σαφώς, το δικαίωμα ακόμα και στην κλοπή, εάν αυτή είναι η μόνη οδός επιβίωσης. H Ελλάδα, λοιπόν, έχει άπειρους ΑΕΡΓΟΥΣ και ελάχιστους η καθόλου ανέργους.

    Στις ΗΠΑ, 70-80% των σερβιτόρων <40 ετών έχουν πτυχίο. Διπλώματα σε Political Science, Humanities, Letters, Biology, κλπ χαρακτηρίζονται σαρκαστικά ως διαβατήρια για τον Τομέα Φιλοξενίας [Hospitality Sector, εστιατόρια, bars, ξενοδοχεία κλπ]. Αυτά συμβαίνουν διότι στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης, η ανεργία θεωρείται συνώνυμη της απόλυτης αναξιότητας, μομφή και ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

    Στην Ελλάδα, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Για παράδειγμα, σε ένα από τα ευκολότερα και επικερδέστερα επαγγέλματα, αυτό του (ατομικού) νυχτερινού βοηθού «νοσηλευτού», με ωρομίσθιο 7-8 ευρώ [80 ευρώ τη βραδυά για να κάθεσαι!!] η ζήτηση είναι τεράστια και η προσφορά μικρή!!! Στην ιδιοτύπως σοσιαλιστική Ελλάδα και ειδικά στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, η χειρωνακτική και «μη-γραφείου» εργασία θεωρούνται below one’s station και προσβλητικές. Αυτό είναι απολύτως σεβαστό, αλλά παράδοξο και ίσως συνδέεται με την πρόσφατη ιστορία. Πριν 70 χρόνια και επί δεκαετίες, ο Ελληνικός Λαός πέρασε λιμούς, φυλακίσεις, εξορίες, κοινωνικό εξευτελισμό, και ταπείνωση. Αλλά το Κεφάλαιο αυτό έκλεισε.

    Σε θέματα προσωπικών ελευθεριών [personal freedom], o δίκαιος πολίτης πιστεύει στην ελευθεριακότητα [=libertarianism, ίδε Nolan Chart, Wiki]. Δηλαδή, έχει απόλυτο δικαίωμα κάθε άνθρωπος, ακόμα και ο μικρόνους, σε πανεπιστημιακή παιδεία, και έχει απόλυτο δικαίωμα κάθε πατέρας και κάθε νέος να ξοδέψουν τα πάντα, ακόμα και όταν γνωρίζουν, a priori και με μαθηματική ακρίβεια, ότι, λόγω επαγγελματικού κορεσμού ή περιορισμένων ικανοτήτων, πρόσβαση σε εργασία σχετική του προσδοκώμενου γνωστικού αντικειμένου είναι αδύνατη. That’s freedom and that’s democracy.

    ΕΞ ΙΣΟΥ όμως, ουδείς πατέρας και ουδείς νέος δικαιούται να μετακυλίει τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών του στο Κράτος. O πολίτης φέρει απολύτως την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών του! Laissez-faire και totalitarianism ή κρατικός προστατευτισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα σε ελεύθερες κοινωνίες, παρά μόνο σε φασιστοειδή καθεστώτα.

    ΑΥΡΙΟ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ

    ReplyDelete
  30. Κομφούκιε

    ΠΑΤΑΞΟΝ ΜΕΝ ΑΚΟΥΣΟΝ ΔΕ.

    Ολα αυτα τα φαινόμενα που περιγράφεις,και που έγιναν επι ΠΑΣΟΚ αλλά οχι, μόνο, απο το ΠΑΣΟΚ δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ελλάδα που παρέδοσε το ΠΑΣΟΚ στη δεξιά το 2004 ήταν μια χώρα που είχε αρχίσει να συγκεντρώνει θετικές κριτικές για τη πορεία της απο όλο το κόσμο.
    Εκείνο το περίφημο του Ζάκ ρόγκ:"Ευχαριστούμε Ελλάδα", τα εξηγεί όλα.Απο αυτό τρώμε σήμερα.
    Η ραγδαία εκτίναξη της χώρας απο το τριτοκοσμισμό στη Ευρωπαικότητα είχε και τη παρενέργεια της ΛΑΜΟΓΙΑΣ.
    Αλλά ποιός στα σοβαρά πιστεύει σήμερα ότι αυτό το φαινόμενο περιορίστηκε αλλά απεναντίας οτι δεν έγινε ανεξέλεγκτο;
    ΜΌΝΟΣ σου σε ένα χθεσινό σχόλιο υποστηρίζεις,και έτσι είναι,ότι ο Αλογοσκούφης συνέλαβε και ενορχήστρωσε την υπόθεση των ομολόγων ,μια καθαρή ληστεία των ασφαλισμένων.
    Αυτό ΔΕΝ ΣΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ;

    ReplyDelete
  31. @Ηassapoyannes

    Ο πρωθυπουργός δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.
    Το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να εισηγηθεί στον πρόεδρο,επικαλούμενος μείζονος σημασίας εθνικό θέμα,την πρόωρη διενέργειά τους.
    Δεν βλέπεις πόσο προσπαθούν να χειραγωγήσουν τη κοινή γνώμη παίζοντας τη κολοκυθιά και παράγοντας χρησμούς;
    Ποιό είναι αυτό το εφτασφράγιστο μυστικό εθνικό θέμα που θα μας ανακοινωθεί κάποια σιγμή εν αιθρεία;
    Ειναι δημοκρατική ομαλότητα η απόκρυψη απο το λαό,που δείχνει μια καταπληκτική ωριμότητα και αρνείται να πάει στη κάλπη,ενός τόσο σοβαρού θέματος για το οποίο υποτίθεται ότι κάνεις εκλογές για να ρωτήσεις τη γνώμη του;
    ΠΟΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΟΙ όπως εσύ υπαινίχθης στο σχόλιό σου;

    ReplyDelete
  32. Μια Δημοκρατία λειτουργεί καλά όταν οι θεσμοί της είναι ΑΠΡΟΣΩΠΟΙ.
    Τώρα οι θεσμοί άρχισαν να προσωποποιούνται σύμφωνα με τις ανάγκες του Κυρίαρχου και μιας προσωπολατρείας που ο ίδιος και οι λακέδες του καλλιεργούν.
    ΔΙΟΛΙΣΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ.
    Ανεπαίσθητα τη δεχόμαστε.
    Τη δεχόμαστε;Χάσαμε τα δημοκρατικά μας αντανακλαστικά;

    ReplyDelete
  33. @ γεωργία θενκς για την ορθογραφική παρατήρηση

    ReplyDelete
  34. @ anonymos

    ναι είναι σημαντικό και μην ξεράσεις γιατί θα "ξεταφήσουμε"

    ReplyDelete
  35. @ Αλέξης Βοστώνη

    ναι η θέση Μιλένας και Λοβέρδου στην παιδεία ήταν από ανύπαρκτες έως απαράδεκτες. Ακόμα πιο απαράδεκτη ήταν η ενορχυστρωμένη και με όλα τα μέσα επίθεση στον ΓΑΠ για τις δικές του θέσεις στην παιδεία.

    ReplyDelete
  36. Hassapoyannes wrote:

    "ΕΞ ΙΣΟΥ όμως, ουδείς πατέρας και ουδείς νέος δικαιούται να μετακυλίει τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών του στο Κράτος. O πολίτης φέρει απολύτως την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών του! Laissez-faire και totalitarianism ή κρατικός προστατευτισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα σε ελεύθερες κοινωνίες, παρά μόνο σε φασιστοειδή καθεστώτα.


    Πάνω σε όλα αυτά που γράφεις θα σου απαντήσω με το λαικιστιό σκεπτικό μου όντας απόφοιτος ΤΕΙ και όχι της Νομικής..

    Τα νούμερ αείναι απλά νούμερα για αυτό τα λένε νούμερα άλλωστε...δεν με εκφράζουν και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πλαστά...λοσον αφορά το παραπονω το απορρίπτω μετά βδελυγμίας...στην Ελλάδα αγαπητέ δεν έχιες καταλάβει ότι χρειάζεται ο παρεμβατισμός..το ότι κυριαρχεί η αναξιοκρατία στο κράτος και κάνει τον παρεμβατισμό να φαίνεται ως φασιτσικό κατάλοιπο ή ως αστείο πολλές φορές άλλο θέμα...

    Λες ότι δεν χρειάζεται παρεμβατισμός...δε μου λες είσαι ικανοποιημένος όταν πας στο super market και βλέπεις σε όλα τα ρλαφια στα ιδια προιόντα ίδιες τιμές?που όλοι έχουν ανακοινώσει ήδη μαζικές ανατιμήσεις και δεν τους ακουμπάει κανείς?που γίνονται αυτά?σε χώρες που λειτουργέι ο ανατγωνισμός θα γινόντουσαν αυτά?

    Θα ήμουν πρωθυπουργός και θα τους κοιτούσα?θα τους έκλεινα όλους...σπίτια σας κωλόχοντροι Βασιλόπουλοι Σκλαβενίτηδες Μαρινόπουλοι και σία που έχετε φάει και τα χώματα..πάτε στη Βουλγαρία ουστ...


    Θα ανεχόμουνα τον κύριο Κυριακού και τον κύριο Κοντομηνά να χρωστάνε 30 δις έκαστος στο ΙΚΑ και να μην μιλάει κανείς?Τους έχει καταγγείλει πολλάκις ο Γιώργος Γεωργίου ο φαφούτης αθλητικογράφος και μάλιστα όταν δούλευε στον Alpha ότι ο Κοντομηνάς δεν κολλαέι ούτε ένσημαόύτε τίποτα αλλά δεν ινδρωνει το αυτί κανενός...

    όμως θα ανοίξει ασφαλιστικό τώρα..ε βέβαια όταν η εισφοροδιαφυγη είναι στα 10 δις ευρώ το χρόνο εγώ θα την πληρώσω πάλι...

    Λες ότι ο πολίτης είναι υπόλογος των πράξεων του...και σε ρωτάω...βγάινω αύριο στο δρόμο και διαμαρτύρομαι για όλα αυτά μισθούς κτλ...ε θα βάλουν οι δεξιοί τους τραμπούκους τους να με σπάσουν στο ξύλο...να βγω στο δρόμο με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ?θα με πούνε δεξιο προπαγανδιστή..καλά για τα ΚΚΕ και για αυτά τα κόμματα δε μιλάω...μας το παίζει αριστερός ο Αλαβάνος με 23 ακίνητα και 200.000 ευρώ καταθέσεις όντας πρώην ευρωβουλευτής με μισθό 10.000 ευρώ το μήνα...

    Καλά τα λόγια τα ευχολόγια και η θεωρία αλλά επιτελους στην Ελλάδα ας δούμε την πραγματικότητα...τόσα χρόνια ακούω για δράσεις και αντιδράσεις..φούμαρα όλα κανείς δεν θέλει να αντιδράσει...όλοι της φραπεδιάς και του βολέματος...


    Υπαλληλος ξενοδοχείου απόφοιτος ΤΕι των 690 ευρώ το μήνα

    ReplyDelete
  37. @ c.a.

    Η κριτική σου ότι το άρθρο είναι παιδαριώδες είναι υπερβολικά αυστηρή. Υπάρχουν δύο τρόποι να το δει κανείς. Ο ένας είναι να το συγκρίνει με άρθρα σχολιαστών που δικρίνονται για το επίπεδο της γραφής τους, την οξυδέρκειά τους και τη διεισδυτικότητα της σκέψης τους. Ο άλλος είναι να το κρίνει μέσα από την πολιτική του χρησιμότητα και το σκοπό που αυτό επιτελεί. Στην περίπτωσή μας τη διατήρηση του ζητήματος της γενιάς των 700 ευρώ στην επικαιρότητα και τη δημόσια συζήτηση εν μέσω θέρους. Μάλιστα χωρίς να λαϊκίζει ή να λέει αφόρητες κουταμάρες περί σοσιαλιστικών οραμάτων κοκ, αλλά βάζοντας ένα παραδοσιακό προοδευτικό πλαίσιο public policy. Κατά συνέπεια υπό την πρώτη έννοια είναι ένα μέτριο άρθρο. Υπό τη δεύτερη όμως είναι ένα καλό άρθρο.

    ReplyDelete
  38. @ idem

    τα έχουμε πει

    ReplyDelete
  39. @ c.a.hasapoyannis

    Η απογραφή είναι έγκλημα εφόσον δεν συνοδεύεται από μόνιμα και διαρκή διαρθρωτικά οικονομικά μέτρα, αλλά χρησιμοποιείται ως όπλο για να πληγεί η αξιοπιστία του αντιπάλου.

    Όταν κάνεις απογραφή, γιατί έχεις πρόβλημα διατηρησιμότητας του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε βάθος χρόνου (αυτά τα έλεγε η Επιτροπή από το 2002 και είναι ανεξάρτητα από την είσοδο στην ΟΝΕ και τη μικρή δημοσιονομική επανάσταση του 1994-2000), τότε η επόμενη κίνηση που κάνεις είναι μείωση της σπατάλης του κράτους και επανίδρυση του κράτους και μείωση όχι των δημοσίων επενδύσεων και ήπια προσαρμογή, κάνεις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι μεταθέσή στο μέλλον κλπ κλπ να μη συνεχίσουμε.

    Συνεπώς πέρα από το θέμα του αν υπονομεύτηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας στην ΕΕ υπάρχει το κρισιμότερο οικονομικό ζήτημα του αν τελικά έγιναν οι σωστές μεταρρυθμίσεις ή όχι μετά την απογραφή; Η απάντηση είναι όχι. Οι ίδιες και απαράλλαχτες μικροεπιδιορθώσεις έγιναν και όλα μετατέθηκαν για το μέλλον. Για την επόμενη generation.

    ReplyDelete
  40. @ parmenidis

    συμφωνούμε

    ReplyDelete
  41. @ anonymos

    Επιχείρηση πήγαμε ν' ανοίξουμε δύο από εμάς και μας πέταξαν έξω με μπράβους. Ετοιμάζουμε post "μια ιστορία επιχειρηματικής τρέλας"

    ReplyDelete
  42. @ anonymos TEI

    μαζί σου

    ReplyDelete
  43. @ parmenidis @ hasapoyannis

    Οι προσχηματικοί λόγοι για τη διενέργεια εκλογών είναι αντισυνταγματικοί άσχετα με το αν τους επικαλείται η κυβέρνηση μαζί και η αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα μετά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης όλοι ζητάνε εκλογές. Έλεος ρε μάγκες το ξέρουμε το στόρυ. Ο εκλογικός κύκλος στη χώρα πρέπει επιτέλους να σταθεροποιηθεί και η σταθερότητά του να διαταράσσεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις.

    ReplyDelete
  44. στο post 2:44 βάλε "όχι μείωση των δημοσίων επενδύσεων" αντί για "μείωση όχι των δημοσίων επενδυσεων"

    ReplyDelete
  45. @ κ. Γιάννη Κρεοπώλη με το λεξικό του Μπαμπινιώτη

    Κάτι τέτοιοι σαν και σένα κυβερνούνε. Λόγια, φούμαρα, φαί σκατό,παρέλαση.
    Μετά συγχωρήσεως.

    ReplyDelete
  46. @ G700

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Η κριτική σου ότι το άρθρο είναι παιδαριώδες είναι υπερβολικά αυστηρή. Υπάρχουν δύο τρόποι να το δει κανείς. Ο ένας είναι να το συγκρίνει με άρθρα σχολιαστών που δικρίνονται για το επίπεδο της γραφής τους, την οξυδέρκειά τους και τη διεισδυτικότητα της σκέψης τους. Ο άλλος είναι να το κρίνει μέσα από την πολιτική του χρησιμότητα και το σκοπό που αυτό επιτελεί. Στην περίπτωσή μας τη διατήρηση του ζητήματος της γενιάς των 700 ευρώ στην επικαιρότητα και τη δημόσια συζήτηση εν μέσω θέρους. Μάλιστα χωρίς να λαϊκίζει ή να λέει αφόρητες κουταμάρες περί σοσιαλιστικών οραμάτων κοκ, αλλά βάζοντας ένα παραδοσιακό προοδευτικό πλαίσιο public policy. Κατά συνέπεια υπό την πρώτη έννοια είναι ένα μέτριο άρθρο. Υπό τη δεύτερη όμως είναι ένα καλό άρθρο."

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Ακριβώς εκεί βρίσκεται το κομβικό αίτιο της αντίδρασής μου: ότι χρησιμοποιεί quasi-φιλική προς την G700 συνθηματολογία και, εν σειρά, ποδηγετώντας/παραπλανώντας την, εξυπηρετεί μικρο-κομματικούς ή προσωπικούς στόχους.

    Η κυρία, όπως παραδέχθηκες, παρουσίασε ανακριβή στοιχεία ως προς την ανεργία.
    Ακόμα σημαντικότερος, όμως, είναι ο ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟΣ ισχυρισμός της ότι "Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα [sic] παιδιά της"

    Ως προς το τελευταίο, τα πραγματικά άριστα παιδιά της τα χάνει εδώ και πολλές δεκαετίες, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, φαινόμενο που είναι άσχετο με τον βαθμό ευημερίας των καθ' έκαστα χωρών και που ανέλυσε θαυμάσια σε προ έτους άρθρο του το έγκυρο Economist.
    Από τα 60'ς και εντεύθεν, κάπου 20-30 παιδιά ετησίως, οι άριστοι του ΕΜΠ και της Ιατρικής Αθηνών άποχωρούν διακριτικά και ανεπιστρεπτί προς τας Αμερικάς. Απ' αυτούς, τουλάχιστον 50% είναι γόνοι ευπόρων, με κύρος, και πρόσβαση στην εξουσία, oικογενειών. Συνεπώς, αυτή η συγκεκριμένη μετανάστευση ουδεμιά έχει σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας.

    ΤΩΡΑ, είναι επίσης αληθές πως, από τις δεκάδες χιλιάδες προ- και μετα-πτυχιακών Ελλήνων στην Αγγλία (κυρίως) και αλλού στην Ευρώπη, ένα 5-10% παραμένει και εργάζεται στις χώρες αυτές μετά την συμπλήρωση των σπουδών. Αυτό το ποσοστό είναι ασήμαντο, μόλις 0.2-0.5% της Ελληνικής Νεολαίας και είναι παράλληλο της ενδο-Ευρωπαϊκής κινητικότητας των νέων.
    Τους λόγους για τους οποίους ΔΕΝ μεταναστεύει η Ελληνική νεολαία τους ξέρετε και τους ξέρουμε πολύ καλά ΟΛΟΙ, αλλά εάν επιθυμείτε μπορούμε να τους αναλύσουμε.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
    Η κυρία χρησιμοποίησε ένα ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΟ επιχείρημα για να εξυπηρετήσει στενές πολιτικές σκοπιμότητες και συγκεκριμένα να αποσπάσει την ευαρέσκεια των G700, ή έστω να αφήσει ως μετάγευση (after-taste) την παραίσθηση (delusion) ότι εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της Γενιάς, ενώ απλά την παραπλανά!!!

    ReplyDelete
  47. ΓΡΑΦΕΙΣ:
    Η απογραφή είναι έγκλημα εφόσον δεν συνοδεύεται από μόνιμα και διαρκή διαρθρωτικά οικονομικά μέτρα, αλλά χρησιμοποιείται ως όπλο για να πληγεί η αξιοπιστία του αντιπάλου.
    Όταν κάνεις απογραφή, γιατί έχεις πρόβλημα διατηρησιμότητας του δημόσιου χρέους και των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού σε βάθος χρόνου (αυτά τα έλεγε η Επιτροπή από το 2002 και είναι ανεξάρτητα από την είσοδο στην ΟΝΕ και τη μικρή δημοσιονομική επανάσταση του 1994-2000), τότε η επόμενη κίνηση που κάνεις είναι μείωση της σπατάλης του κράτους και επανίδρυση του κράτους και μείωση όχι των δημοσίων επενδύσεων και ήπια προσαρμογή, κάνεις μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και όχι μεταθέσή στο μέλλον κλπ κλπ να μη συνεχίσουμε.

    Συνεπώς πέρα από το θέμα του αν υπονομεύτηκε η αξιοπιστία της Ελλάδας στην ΕΕ υπάρχει το κρισιμότερο οικονομικό ζήτημα του αν τελικά έγιναν οι σωστές μεταρρυθμίσεις ή όχι μετά την απογραφή; Η απάντηση είναι όχι. Οι ίδιες και απαράλλαχτες μικροεπιδιορθώσεις έγιναν και όλα μετατέθηκαν για το μέλλον. Για την επόμενη generation.

    ΑΠΑΝΤΩ:
    Συμφωνώ μαζί ου ότι η απογραφή (audit) υπηρετούσε 2 σκοπούς:
    1 [ελάσσων] πλήξη της αξιοπιστίας του αντιπάλου, και
    2 [μείζων] μετεκλογική δικαιολόγηση της πλήρους αθέτησης της προεκλογικής παροχολογίας.
    Αμφότεροι οι λόγοι ήσαν ΑΘΕΜΙΤΟΙ.

    ΘΕΜΙΤΟΣ λόγος θάταν μόνο μιά συνετή και αποτελεσματική συρρίκνωση (=downsizing) και αναδιάρθρωση (=rerstructuring- επανίδρυση είναι βλακώδης, Karamanlesque όρος) του Κράτους, ΟΜΟΥ και ΕΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩ ΜΕ οραματικό και δυναμικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
    Αντ' αυτού, επιδόθηκαν σε sterile micro-management περικοπών κονδυλίων του τύπου "ξήλωσε δω, ράψε εκεί".

    ReplyDelete
  48. Nonetheless, ANEΞΑΡΤΗΤΩΣ νομιμότητας, θεμιτών ή μη λόγων και αιτίων,

    ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ και ΕΠΙΜΕΝΩ ότι

    ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΝΑ ΕΚΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

    ReplyDelete
  49. @ παρμενιδης

    Δεν έχω πρόβλημα με τα γραφόμενά σου που καθ' εαυτά, δηλαδή σε απόλυτες τιμές, είναι αλήθεια.
    Δεν έχω πρόβλημα, per se, ούτε με την εμφανή προκατάληψή σου υπέρ του Α και κατά του Β. Οπως, με αφοπλιστική ειλικρίνεια, έχεις δηλώσει, σου "βγαίνει εδώ και κει το επαναστατικό σου". Είναι κατανοητό αφού ζεις εντός τειχών.
    Εμείς, οι εκτός Ελλάδος από την άλλη, διαθέτουμε το λειτουργικό πλεονέκτημα της απόστασης και αποστασιοποίησης που, αν και δεν εξασφαλίζει, τουλάχιστον προάγει την αντικειμενικότητα.

    Αυτό που προβληματίζει είναι η πιθανή παραπλάνηση και ο αποπροσανατολισμός του δημοσίου διάλόγου, όταν συνδέεις το τρέχον αδιέξοδο των Ελλήνων με πολιτικούς σχηματισμούς ωσάν το πρόβλημα να ήταν/είναι κομματικού χαρακτήρα.

    Να το ξαναπώ άλλη μιά φορά: Το πρόβλημα έχει σχέση με το modus vivendi και operandi ΟΛΩΝ των Ελλήνων και ΔΕΝ απορρέει από συγκεκριμένο κόμμα ούτε από συγκεκριμένες ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών.

    ReplyDelete
  50. Χασαπογιάννης wrote:
    "Δηλαδή, έχει απόλυτο δικαίωμα κάθε άνθρωπος, ακόμα και ο μικρόνους, σε πανεπιστημιακή παιδεία, και έχει απόλυτο δικαίωμα κάθε πατέρας και κάθε νέος να ξοδέψουν τα πάντα, ακόμα και όταν γνωρίζουν, a priori και με μαθηματική ακρίβεια, ότι, λόγω επαγγελματικού κορεσμού ή περιορισμένων ικανοτήτων, πρόσβαση σε εργασία σχετική του προσδοκώμενου γνωστικού αντικειμένου είναι αδύνατη. That’s freedom and that’s democracy.

    ΕΞ ΙΣΟΥ όμως, ουδείς πατέρας και ουδείς νέος δικαιούται να μετακυλίει τις συνέπειες των λανθασμένων επιλογών του στο Κράτος."

    Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στην Ελλάδα, σε αντιθεση με τα κράτη της Βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, το κράτος είναι που καθορίζει τόσο των αριθμό (που είναι περιορισμένος-αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των ελλήνων που σπουδάζει έξω), όσο και το είδος (που είναι τελείως άσχετο με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας) των προσφερόμενων θέσεων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άρα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών δεν βαρύνει τους φοιτητές που σπουδάζουν π.χ. ανωτάτη οπωκηπευτική στην Κωλοπετινίτσα, ενώ θα ήθελαν να σπουδάζουν π.χ. Η/Υ στην πόλη τους, αλλά τα σαϊνια που παίρνουν τις αποφάσεις.

    Χασαπογιάννης wrote:
    "Αυτά συμβαίνουν διότι στις ΗΠΑ, ανεξαρτήτως κοινωνικο-οικονομικής προέλευσης, η ανεργία θεωρείται συνώνυμη της απόλυτης αναξιότητας, μομφή και ασυμβίβαστη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια."

    Επίσης στις Η.Π.Α το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου το μισό σε σχέση με την Ε.Ε. λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η τελευταία (χαμηλά δημοσιονομικά ελλείματα, υψηλά επιτόκια) κλπ. Αν πάλι τα πράγματα ήταν όπως στη δεκαετία του 30, ίσως να τα έβλεπαν διαφορετικά τα πράγματα οι αμερικάνοι.

    Τέλος θα διαφωνήσω γενικά με την λογική "δουλειά στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά οι νέοι βαριούνται να δουλέψουν". Ή με την παρόμοια λογική, "η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα". Πρώτα απ' όλα αγροτική χώρα στον 21ο αιώνα είναι μόνο η Ζιμπάμπουε. Δεύτερον δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι να δουλεύουμε σε οικοδομές ή να μαζεύουμε πατάτες 14 ώρες την ημέρα. Όποιος έχει αυτά τα όνειρα για το μέλλον του λαού και της χώρας που ζει, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. και να μεταναστεύσει εκεί :-)

    ReplyDelete
  51. @ ca,

    "O πολίτης φέρει απολύτως την ευθύνη για τις συνέπειες των επιλογών του!"

    Όταν ο πολίτης έχει συνείδηση των επιλογών του. Πόση συνείδηση όμως υπάρχει μέσα σε μια κοινωνία στην οποία την "πολιτική ατζέντα" τη θέτουν οι opinion makers και το πολιτικό star system;

    Laissez-faire και totalitarianism ή κρατικός προστατευτισμός δεν μπορούν να συνυπάρξουν μακροπρόθεσμα σε ελεύθερες κοινωνίες, παρά μόνο σε φασιστοειδή καθεστώτα."

    Γι αυτό ακριβώς και η Ελλάδα εμφανίζει αυτό το παράδοξο για πολύ περισσότερο χρόνο απ΄όσο η λογική το επιτρέπει. Η ελευθερία των επιλογών στους πολίτες είναι εύκολα χειραγωγίσιμη, μέσα από τα όργανα της κομματικής προπαγάνδας και της διαπλοκής!
    Ο πολίτης αισθάνεται ελεύθερος στις επιλογές του, αλλά στην ουσία η ατζέντα τίθεται από άλλους. Τους ηγεμόνες του πολιτικού star system!
    Το μόνο που κάνει ο λαός είναι να παπαγαλίζει αυτά που του είπανε τα δελτία των 8 και οι εφημερίδες!
    30 χρόνια παπαγαλίας στα ελληνικά σχολεία έχουν παράγει ανθρώπους έντασης παπαγαλίας!

    "Το πρόβλημα έχει σχέση με το modus vivendi και operandi ΟΛΩΝ των Ελλήνων και ΔΕΝ απορρέει από συγκεκριμένο κόμμα ούτε από συγκεκριμένες ομάδες της Κοινωνίας των Πολιτών."

    Έτσι είναι, το θέμα είναι βαθιά εθνικό! Αλλά την μεγάλη ευθύνη την φέρουν αυτοί που έθεσαν παιδευτικά τις κατευθύνσεις και τις βάσεις για την διάπλαση αυτής της "νεοελληνικής κοσμοαντίληψης"!

    Την ευθύνη την φέρουν και όλοι εκείνοι που συνεχίζουν να μη δίνουν ουσιαστική επιλογή διεξόδου σε τόσο κόσμο, μόνο και μόνο για την καρέκλα, το χρήμα και την προβολή που προσφέρει το διαπλεκόμενο "μαντρί".

    ReplyDelete
  52. @ μάνθος

    Η Ελλάδα μπορεί να μετατρέψει το αγροτικό δυναμικό της, Έλληνες και μετανάστες μαζί, και την αγροτική παραγωγή μαζί, σε δυναμικό τμήμα της οικονομίας μας. Σε μια εποχή δε που ολόκληρη η Δύση νοιάζεται για τη σιλουέτα της, την 'υγεία' της, τη διατροφή της και ούτω καθ' εξής, προϊόντα 'βιολογικά' και 'οργανικά' μπορούν να πωληθούν ακριβά και να φέρουν σημαντικά έσοδα και στους αγρότες και στην οικονομία. Αυτοί οι αγρότες είναι αγρότες πολυτελείας με πολύ σεβαστά εισοδήματα, αξιόλογη τεχνογνωσία και στη χρήση της τεχνολογίας και σε μοντέρνες μεθόδους καλλιέργειας, με παιδιά να σπουδάζουν στα καλύτερα πανεπιστήμια, που προσφέρουν στην οικονομία των δυτικών και βόρειων χωρών πολλά. Ούτως ή άλλως, αυτού του είδους η αγροτική δραστηριότητα μπορεί μόνο να ανταγωνιστεί τις αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών. Αυτό είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

    Σχετικά με το post

    "Η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά μας" θα μπορούσε να αλλάξει σε "Η Ελλάδα δεν κάνει το καλύτερο, ούτε στο ελάχιστο, για να γίνουν καλύτερα τα παιδιά μας".

    Δεν πιστεύω στην ελιτίστικη άποψη ότι κάποιοι είναι καλύτεροι από τους άλλους, πιο έξυπνοι κλπ. Σε βάθος χρόνου αυτό θα εξαρτηθεί από την προσωπική προσπάθεια και δουλειά του καθενός, από τις κατευθύνσεις που δίνονται από τον οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό κύκλο του καθενός, από τις δυνατότητες ανέλιξης και επένδυσης στη γνώση που προσφέρει το σύστημα (κράτος και ευρύτερη κοινότητα).

    Το κράτος είναι υποχρεωμένο να δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρέχεται είτε από αυτό, είτε από άλλους φορείς σύμφωνα με κανόνες που αυτό έχει ορίσει, μαζική, ποιοτική και μη αποκλειστική πρόσβαση στην παιδεία σε όλους (όχι δωρεάν). Και αυτή η προσφορά ξεκινά από τις πολύ μικρές ηλικίες. Υποχρεούται επίσης να δημιουργήσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρέχεται η σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση, έτσι ώστε να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες απορρόφησης του νέου ανθρώπινου δυναμικού άμεσα μετά τις σπουδές, όχι μόνο αυτού που σπουδάζει σε ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και των νέων του εξωτερικού (ελλήνων και μη). Υποχρεούται επίσης να δημιουργήσει το πλαίσιο που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο επίπεδο γενικής παιδείας, καθ 'όλη τη διάρκεια ζωής ενός πολίτη της χώρας, χωρίς αυτό να δημιουργεί εντυπώσεις ότι όλοι πρέπει απαραίτητα να φοιτήσουν σε πανεπιστήμιο στην ηλικία των 18.

    Αυτές οι συνθήκες, που είναι ανύπαρκτες στη χώρας μας ΕΞ' ΑΙΤΙΑΣ κας Αποστολάκη και ομοίων της, μπορούν να δημιουργήσουν ένα λιγότερο ελιτίστικο περιβάλλον και να προωθήσουν λιγότερο ελιτίστικες απόψεις.

    ReplyDelete
  53. @Γ700

    "Οι προσχηματικοί λόγοι για τη διενέργεια εκλογών είναι αντισυνταγματικοί άσχετα με το αν τους επικαλείται η κυβέρνηση μαζί και η αντιπολίτευση. Στην Ελλάδα μετά τα δύο χρόνια διακυβέρνησης όλοι ζητάνε εκλογές. Έλεος ρε μάγκες το ξέρουμε το στόρυ. Ο εκλογικός κύκλος στη χώρα πρέπει επιτέλους να σταθεροποιηθεί και η σταθερότητά του να διαταράσσεται μόνο σε εξαιρετικές περιστάσεις."

    Οι εκλογές είναι για το λαό, δεν είναι για την εξυπηρέτηση του εκάστοτε "ηγεμόνα" και της αυλής του!
    Τελεία και παύλα!

    ReplyDelete
  54. 12.000 προσλήψεις στο δημόσιο μες στον Αύγουστο, με τον αριθμό των δημόσιων υπαλλήλων να εκτοξεύεται στα ύψη. Ήδη από το χειμώνα έχουμε το 1/6 του ανθρώπινου δυναμικού στη χώρα στο δημόσιο, το πλέον πιο αντιπαραγωγικό τμήμα της οικονομίας μας.

    Απειλούν από την ΕΕ ότι θα σταματήσουν τη χρηματοδότηση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, αφού ο σκοπός για τον οποίο ιδρύθηκε και χρηματοδοτήθηκε δεν επετεύχθει ποτέ. Αυτό σημαίνει ότι θα κλείσει και η τελευταία αξιόπιστη και αξιοκρατική πόρτα εισαγωγής στο Δημόσιο Τομέα.

    Η κα Αποστολάκη λέει ότι η γενιά μας φεύγει εκτός χώρας ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται φαινόμενα ανεξήγητα, 12.000 προσλήψεις, και μάλιστα Γ700άρηδων, τον Αύγουστο, με >1.000.000 δημόσιους υπαλλήλους, με κρατικό χρέος πάνω από το ΑΕΠ της χώρας και στη συνέχεια μιας τρομερά ύποπτης απογραφής? Ποιοι φεύγουν ρε? Φεύγει ο μαμάκιας ο Έλληνας από το σπίτι του? Ίσα ίσα, πουλάει την ψυχή του (όχι μόνο την ψήφο) και της οικογένειας του στην πελατειακή κομματική κουλτούρα και ενισχύει, διαιωνίζει το φαινόμενο Γ700.

    Εσείς δημοσιογράφοι που διαβάζετε αυτό το μπλογκ γιατί είστε τόσο ανίκανοι πια να θίξετε τα θέματα της χώρας μας σωστά? Καλά τα λέμε για τους γιατρούς και τον όρκο του Ιπποκράτη, εσείς δεν έχετε ευθύνη, έστω συναίσθηση της δύναμης της επιρροής σας?

    ReplyDelete
  55. @g700
    Η κ.Αποστολάκη συμβάλλει όπως μπορεί καλύτερα, δεδομένης της θέσης της, στη συντήρηση των λόγων για τους οποίους η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα παιδιά της. Ποιές ακριβώς ήταν οι θέσεις της για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία πέρισυ; Το να βγαίνει λοιπόν και να μας κλαίγεται δημοσίως για το συγκεκριμένο θέμα, υπονοώντας ότι, και καλά, μπλογκάρει κιόλας, και μετά να μας αραδιάζει μια σειρά ξύλινες παπαριές όπως το συνηθίζει είναι κάτι στο οποίο δε θα έπρεπε να τσιμπάτε κατά τη γνώμη μου αλλά αντίθετα, να τα χώνετε σε αυτήν και όποιον άλλο νομίζει ότι τώρα που έρχονται εκλογές μπορεί να εκμεταλλευθεί την όποια συζήτηση προσπαθείτε να κάνετε, πουλώντας συμπάθεια και κατανόηση στους Γ700. Αν η κ.Αποστολάκη δεν έχει καταλάβει ότι με τις θέσεις της συμβάλλει στο brain drain, τότε απλώς επιβεβαιώνει πόσο ανόητη, όπως πολλοί υποψιάζονται, είναι.

    @ hassapoyannes
    Με όλο το σεβασμό για την ηλικία σας, αλλά δε νομίζω ότι έχετε ρεαλιστική άποψη για το ποιοί φεύγουν από την Ελλάδα. Την εποχή που μάλλον φύγατε εσείς, τα πράγματα ήταν όντως όπως τα περιγράφετε. Η πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όμως για τους Ελληνες έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον δεν πηγαίνουν μόνο οι γόνοι των ευπόρων οικογενειών. Αυτοί πηγαίνουν στα καλά πανεπιστήμια και για τις προπτυχιακές τους σπουδές.

    Εχετε δίκιο ότι οι ΗΠΑ προσελκύουν πολλούς ερευνητές από την Ευρώπη και αυτό δεν είναι κάτι που διορθώνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ομως το πρόβλημα με την Ελλάδα είναι ότι και ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες έχει τις χειρότερες στατιστικές προσέλκυσης επιστημόνων. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν κάποιοι θεσμικοί λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό και αυτοί οι λόγοι δεν έχουν απαραίτητα να κάνουν με την ευημερία (δηλ. το κατά κεφαλή εισόδημα) της χώρας που δεν είναι δα και δραματικά μικρότερη από αυτή της ΒΔ Ευρώπης.

    Οσο για το ποσοστό των νέων (και όχι ηλικιωμένων) Ελλήνων που δεν επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους, δεν ξέρω αν τα νούμερα που παραθέτετε τα έχετε διαβάσει κάπου (στην οποία περίπτωση καλό θα ήταν να μας πείτε πού), αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι έγκυρα γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι άξια λόγου; Τί ποσοστό του πληθυσμού είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου (και όχι μόνο στις φυσικές/τεχνολογικές επιστήμες και την ιατρική) στις προηγμένες χώρες; Το 40%; Γιατί θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να χάνει αυτά τα μυαλά;

    ReplyDelete
  56. @ vaggelas

    "30 χρόνια παπαγαλίας στα ελληνικά σχολεία έχουν παράγει [sic] ανθρώπους έντασης παπαγαλίας!"

    Eχουν παραγάγει χρυσό μου παιδί, έχουν παραγάγει, όχι έχουν παράγει.

    ΠΑΡΑΓΩ, ΠΑΡΗΓΑΓΑ(αόριστος) ΕΧΩ ΠΑΡΑΓΑΓΕΙ

    Το έχω παράγει είναι τόσο σωστό όσο και το έχω παίρνει.

    Δηλαδή εδώ θα τρελλαθούμε. Ωρισμένοι από σας δεν είστε απλά αγράμματοι, αλλά δημόσιος κίνδυνος.

    Για δημοσιογράφο σε κόβω.
    Μήπως είσαι η Δρούζα;

    "Μετά συγχωρήσεως και άνευ παρεξήγησης δηλαδής" [Ωραία των Αθηνών, circa 1954]

    A τουταλέρ

    ReplyDelete
  57. χαχαχαχαχαχαχαχαχα

    Πέρυσι τα Χριστούγεννα πούχα έρθει στην Ελλάδα, θυμάμαι ένα απόγευμα την Δρούζα να λέει:

    "Σήμερα έχουμε εδώ τον κύριο Α που θα μας μιλήσει για τις ευεργετικές δράσεις των αιθέρων ελαιών"

    Ηθελε να πει "των αιθερίων ελαίων"
    το ΖΩΟΝ το τετράποδο!!!!!!

    Ούτε για πλύστρα δεν κάνει. Αλλά τι λέω, το επίπεδό της είναι ο κανόνας στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  58. Μα σοβαρολογείτε κύριε;
    Της ημερήσιας "Καθημερινή" εξαιρουμένης, η Ελλάδα δεν διαθέτει Τύπο.
    Και των λαμπρών κυρίων κυρίων Πάσχου Μανδραβέλλη, Τάκη Μίχα και 5-10 ακόμα εξαρουμένων, οι Ελληνες δημοσιογράφοι είναι ΦΥΤΑ.
    Μεγάλο δε ποσοστό της τρέχουσας τραγωδίας του έθνους οφείλεται στην ανυπαρξία δημοσιογραφίας.

    ReplyDelete
  59. Το παραπάνω σχόλιο είναι απάντηση στη τελευταία παράγραφο του blogger "Μεταξάς"

    ReplyDelete
  60. @ Γεωργία Βασιλειάδου

    Γράφεις:
    "τρελλαθούμε" (με δυο λ)
    και
    "Ωρισμένοι" (με ω)
    και μετά αποκαλείς τους άλλους αγράμματους βρε ουστ!!!

    ReplyDelete
  61. @ Μάνθος

    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι στην Ελλάδα, σε αντιθεση με τα κράτη της Βόρειας και κεντρικής Ευρώπης, το κράτος είναι που καθορίζει τόσο των αριθμό (που είναι περιορισμένος-αρκεί να δει κανείς τον αριθμό των ελλήνων που σπουδάζει έξω), όσο και το είδος (που είναι τελείως άσχετο με τις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας) των προσφερόμενων θέσεων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Άρα το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών δεν βαρύνει τους φοιτητές που σπουδάζουν π.χ. ανωτάτη οπωκηπευτική στην Κωλοπετινίτσα, ενώ θα ήθελαν να σπουδάζουν π.χ. Η/Υ στην πόλη τους, αλλά τα σαϊνια που παίρνουν τις αποφάσεις.

    ΑΠΑΝΤΩ
    Οι προσφερόμενες θέσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα είναι τουλάχιστον όσες διατίθενται στην υπόλοιπη Ευρώπη κατά πυκνότητα πληθυσμού.
    Η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα ποσοτικό (αριθμού θέσεων) ΑΛΛΑ ποιοτικό στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τα τελευταία δε δυό χρόνια έμειναν άπειρες θέσεις κενές.
    Στη δεύτερη παρατήρησή σου, συμφωνώ ότι η ανώτατη εκπαίδευση δεν έχει φροντίσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς ενώ θα ώφειλε, υπό την ρητή προϋπόθεση όμως ότι τα πανεπιστήμια δεν παράγουν [ούτε υποχρεούνται να παράγουν] επαγγελματίες ή μόνο επαγγελματίες. Ο υπαινιγμός σου επίσης για την βαλκανιοποίηση της Παιδείας στην Ελλάδα είναι επίσης σοβαρό θέμα. Ατυχώς, ο Ανδρέας Παπανδρέου διέπραξε το εθνικό έγκλημα να χρησιμοποιήσει την Παδεία ως πελατειακό/ψηφοθηρικό εργαλείο [στην χειρότερη περίπτωση] ή ως όργανο αναπτυξιακής πολιτικής της επί μέρους Υπαίθρου [στην καλύτερη], αντί να εντάξει την Παιδεία στο πλαίσιο (σφαιρικής) Εθνικής Αναπτυξιακής Πολιτικής.

    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Επίσης στις Η.Π.Α το ποσοστό ανεργίας είναι περίπου το μισό σε σχέση με την Ε.Ε. λόγω των πολιτικών που ακολουθεί η τελευταία (χαμηλά δημοσιονομικά ελλείματα, υψηλά επιτόκια) κλπ. Αν πάλι τα πράγματα ήταν όπως στη δεκαετία του 30, ίσως να τα έβλεπαν διαφορετικά τα πράγματα οι αμερικάνοι.

    ΑΠΑΝΤΩ
    Ο Προϋπολογισμός είχε επί Clinton, στο τέλος του 2000, πλεόνασμα 100 δισ. δολλαρίων, ενώ επί Bush έχει έλλειμμα, as we speak, 560 δισ. δολλ. Επί πλέον, τα επιτόκια το 2001 ήσαν και στις ΗΠΑ τα μισά από τα σημερινά. ΟΜΩΣ και τότε και τώρα, η Αμερικανική ανεργία παραμένει χαμηλή, άρα οι παράμετροι που επικαλείσαι δεν είναι καταλύτες μήτε τροχοπέδη στην διαμόρφωση της ανεργίας στις ΗΠΑ, εκτός ακραίων συνθηκών eg depression, crash.
    Η (ασήμαντη) ΑΝΕΡΓΙΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ειναι συνάρτηση του ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΗΘΟΥΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ (inverse linearity).

    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Τέλος θα διαφωνήσω γενικά με την λογική "δουλειά στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά οι νέοι βαριούνται να δουλέψουν".

    ΑΠΑΝΤΩ
    Αυτό είναι δικό σου συμπέρασμα και honi soit qui mal y pense

    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Ή με την παρόμοια λογική, "η Ελλάδα είναι αγροτική χώρα". Πρώτα απ' όλα αγροτική χώρα στον 21ο αιώνα είναι μόνο η Ζιμπάμπουε.

    ΑΠΑΝΤΩ
    Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα. Η Ελλάδα έχει πάψει προ πολλού να είναι αγροτική χώρα. Είναι ΚΑΙ αγροτική χώρα (μόνο ένα 20-22% του πληθυσμού ασχολείται με την γεωργία), αλλά κατά >>60% οικονομία του τριτογενούς τομέα.

    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Δεύτερον δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι να δουλεύουμε σε οικοδομές ή να μαζεύουμε πατάτες 14 ώρες την ημέρα.

    ΑΠΑΝΤΩ
    Αυτό είναι (δικό σου) αυθαίρετο συμπέρασμα όπως εξ ίσου αυθαίρετο (αλλά και προσβλητικό) θα ήταν ΚΑΙ το αντίστροφο, ότι πρέπει να είμαστε δυσαρεστημένοι εάν δουλεύουμε σε οικοδομές η μαζεύοντας πατάτες. Τέτοιου είδους αφορισμοί είναι ανάρμοστοι διότι προάγουν ταξικές διακρίσεις και ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ περιφρόνηση προς την χειρωνακτική εργασία και τους χειρώνακτες.


    ΓΡΑΦΕΙΣ
    Όποιος έχει αυτά τα όνειρα για το μέλλον του λαού και της χώρας που ζει, τότε το μόνο που έχει να κάνει είναι να περιμένει να μπει η Τουρκία στην Ε.Ε. και να μεταναστεύσει εκεί :-)

    ΑΠΑΝΤΩ
    Νο omments!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  62. αντι "no omments"
    γράψε "no comments"

    ReplyDelete
  63. @μεσούτ ταβάζ
    Δυστυχώς είμαι υποχρεωμένος να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου :-) Πάλι καλά που υπάρχει και ο τουρισμός...

    @Χασαπογιάννης
    Το φοβόμουν ότι υπήρχε το ενδεχόμενο να θιγείς προσωπικά από τις παρατηρήσεις μου, κάτι που δεν επεδίωκα σε καμμία περίπτωση. Άλλωστε τα περισσότερα σχόλια μου δεν αφορούσαν το δικό σου post. Οι απόψεις περί "αγροτικής ελλάδας" π.χ. ή ότι οι "νέοι βαριούνται να δουλέψουν" έχουν εκφραστεί κατά καιρούς από διάφορους (και τηλεοπτικά πρόσωπα ακόμα) και απλά το post σου με ενέπνευσε να τις σχολιάσω κι αυτές. Δεν επεδίωξα δηλαδή κάποιου τύπου συνολικής προσωπικής αντιπαράθεσης με το πρόσωπο ή το post σου. Αναφορικά με δύο σημεία πάντως από το τέλευταίο σου post, αυτό του αριθμού των θέσεων που προσφέρουν τα πανεπιστήμια της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης και του συσχετισμού μεταξύ του ύψους των επιτοκίων και των ελλειμάτων με την ανεργία, κάνεις λάθος.
    Τα πανεπιστήμια των βορειοευρωπαϊκών χωρών (και της Ιταλίας από μεσόγειο) είναι ανοιχτά, δηλαδή όποιος γουστάρει (απόφοιτος λυκείου εννοείται) πάει. Στην Ελλάδα μονάχα ένα ποσοστό των αποφοίτων μπορεί να μπει στην τριτοβαθμια εκπαίδευση και οι περισσότεροι μπαίνουν σε τελείως άσχετες σχολές με αυτές που θέλουν. Αυτά που είπα για το συσχετισμό μεταξύ επιτοκίων και ελλειμμάτων και της ανεργίας δεν τα λέω μόνο εγώ, αλλά και κανα εκατομμύριο πανεπιστημιακοί οικονομολόγοι. Τα στοιχεία είναι τόσο ξεκάθαρα που ο ισχυρισμός αποτελεί αποδεδειγμένο νόμο της οικονομικής επιστήμης. Σε παραπέμπω στο οποιοδήποτε σύγγραμμα μακροοικονομικής θεωρίας αν θες να το διαπιστώσεις. Το μεμονωμένο παράδειγμα που διατυπώνεις, εκτός του ότι δεν μπορεί να ανασκευάσει τον πακτωλό στοιχείων που υποστηρίζουν την αντίθετη άποψη και συνεπώς μπορεί να χρησιμέψει σαν επιχείρημα σε μια φιλική συζήτηση και μόνο, είναι ελλειπές για δύο λόγους: πρώτον δεν συγκρίνεις τα επίπεδα ανεργίας μεταξύ των δύο περιόδων (Κλίντον - Μπους) αλλά απλά λες ότι η ανεργία ήταν και είναι ΧΑΜΗΛΗ (χαμηλή σε σχέση με τι;) Δεύτερον υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που επηρρεάζουν την ανεργία οι οποίοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν εκδηλωθεί στην εποχή Κλίντον. Δεν μπορώ να σου πω περισσότερα για το συγκεκριμένο παράδειγμα (δε με πολυενδιαφέρει και η αμερικάνικη οικονομία να σου πω την αλήθεια, για την ελληνική με νοιάζει :-)) αλλά για τη γενική περίπτωση σου λέω: ψάξε λίγο στο internet και θα δεις πόσο δίκιο είχα. Ciao

    ReplyDelete
  64. @ Νικόλας
    ΓΡΑΦΕΤΕ
    Με όλο το σεβασμό για την ηλικία σας,

    ΑΠΑΝΤΩ
    Η ηλικία οιουδήποτε blogger που, ως προσωπικό δεδομένο, ουδένα αφορά, ΔΕΝ δημιουργεί διαλεκτικό πλεο- ή μειο-νέκτημα for that matter. Στην πολιτισμένη κοινωνία, σεβασμός αποδίδεται στους πάντες. Συνεπώς, το παραπάνω "προοίμιον" συνιστά, στην καλύτερη περίπτωση, φραστικό πλεονασμό, και στην χειρότερη, derrogation or slur.

    ΓΡΑΦΕΤΕ
    αλλά δε νομίζω ότι έχετε ρεαλιστική άποψη για το ποιοί φεύγουν από την Ελλάδα. Την εποχή που μάλλον φύγατε εσείς, τα πράγματα ήταν όντως όπως τα περιγράφετε. Η πρόσβαση σε μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό όμως για τους Ελληνες έχει διευρυνθεί σε μεγάλο βαθμό και πλέον δεν πηγαίνουν μόνο οι γόνοι των ευπόρων οικογενειών. Αυτοί πηγαίνουν στα καλά πανεπιστήμια και για τις προπτυχιακές τους σπουδές.

    ΑΠΑΝΤΩ
    Αυτό που έγραψα είναι (και επικολλώ):

    "ΤΩΡΑ, είναι επίσης αληθές πως, από τις δεκάδες χιλιάδες προ- και μετα-πτυχιακών Ελλήνων στην Αγγλία (κυρίως) και αλλού στην Ευρώπη, ένα 5-10% παραμένει και εργάζεται στις χώρες αυτές μετά την συμπλήρωση των σπουδών. Αυτό το ποσοστό είναι ασήμαντο, μόλις 0.2-0.5% της Ελληνικής Νεολαίας και είναι παράλληλο της ενδο-Ευρωπαϊκής κινητικότητας των νέων."

    Οddly enough, μου προσάπτετε ότι δεν είμαι ενήμερος, ενώ επαναλαμβάνετε verbatim όσα προείπα [;!].

    Στην αναφορά μου όμως στη διαρροή (πραγματικών) εγκεφάλων (που είναι τελείως διαφορετικό θέμα) έγραψα:

    "τα πραγματικά άριστα παιδιά της τα χάνει εδώ και πολλές δεκαετίες, όχι μόνο η Ελλάδα αλλά όλη η Ευρώπη προς τις ΗΠΑ, φαινόμενο που είναι άσχετο με τον βαθμό ευημερίας των καθ' έκαστα χωρών και που ανέλυσε θαυμάσια σε προ έτους άρθρο του το έγκυρο Economist.
    Από τα 60'ς και εντεύθεν, κάπου 20-30 παιδιά ετησίως, οι άριστοι του ΕΜΠ και της Ιατρικής Αθηνών άποχωρούν διακριτικά και ανεπιστρεπτί προς τας Αμερικάς. Απ' αυτούς, τουλάχιστον 50% είναι γόνοι ευπόρων, με κύρος, και πρόσβαση στην εξουσία, oικογενειών. Συνεπώς, αυτή η συγκεκριμένη μετανάστευση ουδεμιά έχει σχέση με την οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας."

    Σαφέστατα, λοιπόν, η τελευταία παρατήρηση δεν αφορά στο ευρύ φάσμα των δεκάδων χιλιάδων νέων που φεύγουν για προ/μεταπτυχιακά από Ελλάδα προς ΗΠΑ/Ευρώπη, αλλά σε συγκεκριμένους αρίστους αποφοίτους Ελληνικών παν/μίων που, λόγω ταλέντου, ανακαλύπτουν την Αμερική ή εκείνη αυτούς. Προφανώς, δε, η από μέρους μου αναφορά στούς αποφοίτους Τεχνολογικής Επιστήμης και Ιατρικής vis-a-vis emigration to USA έγινε διότι αυτοί είναι οι κλάδοι που παράγουν γνώση τεράστιας οικονομικής σημασίας και, εν σειρά, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά ως intellectual investment, που ερμηνεύει γιατί "κόπτονται" και τελικά πετυχαίνουν να τα "μαγνητίζουν". H δε αναφορά και σε γόνους ευπόρων οικογενειών έγινε προς επίρρωση του γεγονότος ότι οι άριστοι επιστήμονες από την Ευρώπη απορροφώνται τελικά από τις ΗΠΑ, no matter what their country of birth can do or has done for them.

    ΓΡΑΦΕΤΕ
    Οσο για το ποσοστό των νέων (και όχι ηλικιωμένων) Ελλήνων που δεν επιστρέφουν μετά τις σπουδές τους, δεν ξέρω αν τα νούμερα που παραθέτετε τα έχετε διαβάσει κάπου (στην οποία περίπτωση καλό θα ήταν να μας πείτε πού), αλλά ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι είναι έγκυρα γιατί θεωρείτε ότι δεν είναι άξια λόγου; Τί ποσοστό του πληθυσμού είναι επιστήμονες υψηλού επιπέδου (και όχι μόνο στις φυσικές/τεχνολογικές επιστήμες και την ιατρική) στις προηγμένες χώρες; Το 40%; Γιατί θεωρείτε ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να χάνει αυτά τα μυαλά;

    ΑΠΑΝΤΩ
    Αναφερόμουνα εδώ στους περισσότερους που εγκαθίστανται σήμερα στην Ευρώπη μετά την συμπλήρωση των σπουδών τους, ήτοι στο 5-10% από κάθε "φουρνιά" που τελειώνει. Δηλαδή, από τους 30-40,000 χιλιάδες που έχουμε κυρίως στην Αγγλία, και, expectedly, τους κάπου 7-9,000 που αποφοιτούν κάθε χρόνο, περίπου 350-700 εγκαθίστανται εκεί. Aυτοί οι 350-700 είναι στην συντριπτική πλειοψηφία μέσου επιπέδου. Από αυτούς, τους 350-700, κάπου 1%, δηλαδή 3-7 άτομα είναι ιδιοφυϊες και ανήκουν στην άλλη κατηγορία (intellectual capital) που προανέφερα σχετικά με τις ΗΠΑ. Αυτοί οι 3-7 είναι πράγματι ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΑΔΑΜΑΝΤΕΣ (όπως ο κβαντομηχανικός Χρήστος Λύκος στην Γερμανία, ο blogger του theorein στην Αγγλία), αλλά επίσης ΔΕΝ γυρίζουν και, νομίζω, ΔΕΝ θα γύριζαν στην Ελλάδα ακόμα και εάν η πατρίδα τους έταζε τον ουρανό με τ' άστρα και τη γη με τα λουλούδια. Και αυτό διότι οι ιδιοφυείς άνθρωποι έχουν ήθος και είναι ελεύθερα πνεύματα, χαρακτηριστικά συμβίβαστα με ζωή στην Ελλάδα.

    ReplyDelete
  65. Ρε πότε θα σταματήσετε να σκέφτεστε ελιτίστικα? Όλοι μεγάλα μυαλά είμαστε, αρκεί να μας δοθούν οι κατάλληλες ευκαιρίες να καλλιεργηθούμε.

    Τα παιδιά της κας Αποστολάκη είναι 30-40.000 παιδιά στην Αγγλία, άλλα τόσα σε Αμερική, Γερμανία, Γαλλία μαζί, τα οποία δεν είναι στην πλειοψηφία τους καλύτερα και ικανότερα από αυτά που μένουν στην Ελλάδα. Για διάφορους λόγους, μερικούς από τους οποίους αναφέρει και ο Μεσούτ, αυτά τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να φύγουν έξω.

    Ας δούμε την περίπτωση της Αγγλίας και ας χρησιμοποιήσουμε τα στοιχεία του C.A. του προηγούμενου post. 1 φοιτητής πτυχίου στην Αγγλία χρειάζεται 15.000-20.000 € το χρόνο. Αυτά τα χρήματα προέρχονται κατά βάση από το εισόδημα του μπαμπά και της μαμάς. Αν υποθέσουμε ότι από τους 40.000 φοιτητές οι μισοί είναι μεταπτυχιακοί (κυρίως μονοετή μεταπτυχιακά), οι οποίοι, λόγω αυξημένων διδάκτρων, ξοδεύουν κατά μέσο όρο 20.000 € το χρόνο (άρα 20.000 € ανά άτομο) τότε μιλάμε για μια συνολική εκροή κεφαλαίου από την Ελλάδα προς την Αγγλία, ετησίως, της τάξης των 700.000.000 € - 800.000.000 €, δηλαδή περίπου το 50% του συνολικού ετήσιου τζίρου των ελληνικών νοικοκυριών για την παιδεία και την παραπαιδεία στην Ελλάδα.

    Αν υπολογίσει κανείς δε ότι 350 – 700 φοιτητές εγκαθίστανται κάθε χρόνο στην Αγγλία μετά την αποφοίτηση τους, τότε μιλάμε για άλλη μία ετήσια ζημιά για το ελληνικό κράτος της τάξης των 1.200.500 € - 2.401.000 € (σε περίπτωση επιστροφής στη χώρα αυτοί οι φοιτητές, υποθέτοντας πλήρη κι άμεση απασχόληση, θα λάμβαναν μηνιαίως 945 € μικτές αποδοχές, 700 € καθαρά, θα πλήρωναν 245 € ασφαλιστικές εισφορές).

    Και παραπάνω δεν έχουμε υπολογίσει έμμεσες ζημιές, όπως φορολογικές, λόγω των υπέρογκων εξόδων των γονέων που εκπίπτουν από τον ετήσιο φόρο εισοδήματος, ή φυγή ποσοστού των υπολοίπων αποφοίτων προς Αμερική για διδακτορικά, μεταπτυχιακά ή δουλειά. Επίσης δεν έχουν υπολογιστεί ΚΑΝ οι ζημιές από την απώλεια του πάνω του μέσου όρου ανθρώπινου κεφαλαίου και τεχνογνωσίας από την αγορά εργασίας της χώρας μας, ειδικά μακροπρόθεσμα, όταν η ίδια η Ελλάδα βάζει τα εμπόδια για την επιστροφή τους.

    Άρα ίσως θα έπρεπε αντί για το χάσιμο των καλύτερων παιδιών, να μιλάμε για το χάσιμο των καλύτερων λεφτών, κα Αποστολάκη, όπως γίνεται και με τις δαπάνες στην παιδεία εντός της χώρας ούτως ή άλλως. Κι αν κάποιοι μπορούν να θεωρηθούν υπαίτιοι γι’ αυτή την κατάσταση, και δε δικαιούνται ούτε στο απειροελάχιστο να πολιτικολογούν, αυτοί είστε εσείς κα Αποστολάκη και όλοι οι ‘καθηγητάδες’ που εισβάλατε και ριζωθήκατε σαν κράτος εν κράτη στο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Κι αντί να προσφέρετε ουσία γίνατε οι χειρότεροι εξουσιαστές, όπως φασιστικά, πελατειακά και συμφεροντολογικά χειρίζεστε και τους φοιτητές σας στα πανεπιστήμια.

    ReplyDelete
  66. @ γεωργία βασιλειάδου,

    Σ ευχαριστώ για την ορθογραφική διόρθωση. Η αλήθεια είναι πως δεν το γνώριζα.

    Από την άλλη μερικές φορές γίνεσαι πολύ υπερβολική στις διατυπώσεις σου όπως λχ παρακάτω:

    "Δηλαδή εδώ θα τρελλαθούμε. Ωρισμένοι από σας δεν είστε απλά αγράμματοι, αλλά δημόσιος κίνδυνος.
    Για δημοσιογράφο σε κόβω.
    Μήπως είσαι η Δρούζα;"

    Η Δρούζα δεν είμαι σίγουρα όπως δεν είσαι κι εσύ ο Μπαμπινιώτης!
    Τα δικά σου ορθογραφικά λάθη τα έβαλες εκεί για να με προκαλέσεις, ή ορθογραφικά έχεις τόση σχέση με τον Μπαμπινιώτη όση ο "φάντης με το ρετσινόλαδο"; Για να θυμηθώ και μια δική σου χαρακτηριστική έκφραση.

    Αν ισχύει το πρώτο είσαι ένας προβοκάτορας που συνεχώς αποπροσανατολίζει και υποβιβάζει τη συζήτηση στο blog.
    Aν ισχύει όμως το δεύτερο δεν έχω τίποτα να προσθέσω, έχεις την αμέριστη συμπάθεια και κατανόηση από όλους θαρρώ!

    A τουταλέρ

    ReplyDelete
  67. Η συζήτηση άναψε για τα καλά. Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε;

    Λοιπόν, έχουμε και λέμε. Γεωργία Βασιλειάδου οι ορθογραφικές παρατηρήσεις σου είναι χρήσιμες, όμως πρόσεξε όταν χαρακτηρίζεις άλλους bloggers και υποσκάπτεις τη συζήτηση που διεξάγεται. Βάλε καλά στο μυαλό σου ότι στο blog της G700 οι απόψεις σου φιλοξενούνται και καλό θα ήταν να δείχνεις μεγαλύτερη ευπρέπεια και ευγένεια και να αποφεύγεις τις "ύβρεις" προς τρίτους σχολιαστές. Μόλις πήρες την κίτρινη κάρτα.

    ReplyDelete
  68. Σχετικά με την επιλογή μας να αναρτήσουμε το κείμενο της κας Αποστολάκη.

    Όταν ένα δημόσιο πρόσωπο, στην περίπτωσή μας μία πολιτικός-βουλευτής στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας, βάζει στην ατζέντα το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ, αυτό συνιστά αναγνώριση ενός κρίσιμου κοινωνικού ζητήματος αλλά και επίτευξη ενός άμεσου στόχου του blog της Γενιάς των 700 ευρώ. Μην ξεχνάμε ότι 6 μήνες πριν στην Ελλάδα, όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της κας Αποστολάκη, μιλούσαν για την απίστευτη πατατιά της γενιάς του 16.

    Υπ' αυτή την έννοια δεν αισθανόμαστε κολακεία, ούτε επιδιώκουμε τον άνωθεν καλό λόγο (στα τέτοια μας). Απλώς μας ενδιαφέρει να επιτευχθεί ο αρχικός στόχος του blog, δηλαδή να τεθεί το ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ στη δημόσια συζήτηση και αν είναι δυνατόν να γίνει και ένα από τα κυρίαρχα θέματα των εκλογών. Εκεί άλλωστε θα φανεί ποιος είναι παλαιοκομματικός, ποιος συντηρητικός και ποιος πραγματικά προοδευτικός. Ίδωμεν γεωργία ίδωμεν !

    ReplyDelete
  69. Σχετικά με τη διαρροή εγκεφάλων (brain drain) της Ελλάδας προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Πράγματι, όπως πολύ σωστά ισχυρίζεται ο Χασαπογιάννης οι πάρα πολύ καλοί νέοι επιστήμονες (γιατροί, φυσικοί, οικονομολόγοι, μαθηματικοί) δεν έχουν κανένα λόγο να επιστρέψουν στην πατρίδα όταν ανακαλύψουν την "Αμερική" και η "Αμερική" αντίστοιχα τους ανακαλύψει. Όπως γνωρίζουμε από την επόχή της αρχαιότητας τα λαμπρά μυαλά ελκύονταν πάντα από τους τόπους στους οποίους υπήρχε μαζική παραγωγή γνώσης.

    Πόσο μάλλον που στη σημερινή Ελλάδα, τα λαμπρά επιστημονικά μυαλά, δηλαδή το top 1%, μόνο ως παράγοντες μπορούν να εξελιχθούν (βλ Νανόπουλο κλπ) και λιγότερο ως επιστήμονες, στελέχη κοκ.

    Κατά την άποψή μας αυτή η τάση δεν αντιστρέφεται εύκολα δεδομένου ότι ΗΠΑ και δυτική Ευρώπη διαθέτουν οικονομίες με βάθος και ποιότητα.

    Όμως εδώ υπάρχει ένα άλλο πρόβλημα το οποίο δεν λαμβάνουμε υπόψη και το οποίο είναι το σημαντικότερο κατά την άποψή μας. Ένα πρόβλημα το οποίο δεν το πιάνει ούτε το άρθρο της κας Αποστολάκη.

    Ότι, αν το 1% της ελίτ των Ελλήνων μένει έξω, ένα τεράστιο ποσοστό, αν όχι άριστων όμως καλών και πολύ καλών μυαλών, επιστρέφει στην
    Ελλάδα, γιατί θέλει να ζήσει εδώ. Για διάφορους λόγους. Αυτοί οι νέοι είναι που τρώνε τη σφαλιάρα της ελληνικής εργασιακής πραγματικότητας όταν επιστρέφουν, αυτοί είναι που ξενερώνουν όταν γίνονται g700 και δεν αξιοποιούνται, αυτοί είναι που γρήγορα αφομοιώνονται και η ζωή συνεχίζεται, η Ελλάς ποτέ δεν πεθαίνει. Αυτή είναι η κρίσιμη μάζα ανθρώπων στο πρόβλημα της οποίας πρέπει να εστιάσουμε. Αυτούς τους ανθρώπους πρέπει να μάθουμε να αξιοποιούμε και να μην τους πετάμε στα σκουπίδια όταν επιστρέφουν.

    ReplyDelete
  70. @ Με Ταξάς και ΟΛΟΥΣ

    Σημαντικές, σημαντικότατες οι παρατηρήσεις σου περί οικονομικών συνεπειών της εκπαιδευτικής μετανάστευσης!

    Θα κάνω μόνο μιά διόρθωση στους αριθμούς που δεν είναι συνιστά εμμονή σε λεπτομέρειες (semantics), αλλά κομβικό σημείο της όλης συλλογιστικής περί Τριτοβάθμιας Παιδείας.

    Από τους 30-40,000 φοιτητές της Αγγλίας, οι προπτυχιακοί δεν είναι οι μισοί, αλλά τουλάχιστον 75%. Απ' αυτούς δε, μόνο ένα 10-15% μεταβαίνει εκεί κατ' επιλογήν, δλδ ανεξαρτήτως παρουσίας του συστήματος, ή του αποτελέσματος, των "Πανελληνίων". Το 85-90% των προπτυχιακών καταφεύγει στο Ην. Βασίλειο λόγω δυσμενούς αποτελέσματος των "Πανελληνίων" και συγκεκριμένα, 1) εισαγωγής σε νιοστής προτίμησης τμήματα ΑΕΙ ή 2) εισαγωγής σε ΤΕΙ.
    Βάσει δε του γεγονότος ότι σημαντικό ποσοστό των επιτυχόντων στα ΤΕΙ δεν προσέρχεται προς εγγραφή ή δεν παρακολουθεί τις σπουδές, δεν είναι κακόπιστο [leap of faith] να εικάζουμε ότι ΜΕΙΖΟΝ τμήμα των προπτυχιακών επιλέγει την εκπαιδευτική μετανάστευση διότι τα ΤΕΙ φέρουν το "στίγμα" του "μη πανεπιστημιακού" status [και θα συμφωνήσετε, νομίζω, ότι στην Ελληνική πραγματικότητα, η "φόρμα" (form) είναι τουλάχιστον (and at best) όσο σημαντική και η "ουσία" (substance)].

    Παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας τους έχει αναγνωρίσει status ανωτάτων ιδρυμάτων, η Πολιτεία υπέκυψε στην αντίδραση και αντίσταση των γνωστών κυκλωμάτων του ΣΚΟΤΟΥΣ που καταδυναστεύουν τα ΑΕΙ, και έτσι τα ΤΕΙ παραμένουν ΜΗ πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Η ουσία, θα πει ο σοφός παρατηρητής, δεν αλλάζει για τα ΤΕΙ, ή τα ΑΕΙ for that matter, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως, αν τα ΤΕΙ είχαν χαρακτηρισθεί ως πανεπιστήμια, η προπτυχιακή διαρροή θα μειωνόταν σημαντικά. Να το πω αντίστροφα, έχουμε την μαρτυρία του παρελθόντος όταν, πριν τα άπειρα Polytechnics της Αγγλίας αναβαθμισθούν με Ευρωπαϊκή directiva σε πανεπιστήμια, οι Ελληνες φοιτητές δεν υπερέβαιναν μερικές χιλιάδες. In effect, η διόγκωση του εκπαιδευτικού μεταναστευτικού κύματος των Ελλήνων προς Αγγλία ΣΥΜΠΙΠΤΕΙ ΧΡΟΝΙΚΑ με την "πανεπιστημιοποίηση" των Polytechnics.
    Aξίζει δε εδώ μιά σύντομη ιστορική ανασκόπηση.

    Μέχρι και τα 80'ς, στο Ην Βασίλειο υπήρχαν 12-13 μόνο πανεπιστήμια και άπειρα Polytechnics. Εισαγωγή στα πανεπιστήμια ήταν άκρως ανταγωνιστική και υπόθεση σχεδόν αποκλειστικά των Αγγλων της μεσαίας και άνω τάξης. Τα χαμηλά εισοδηματικά strata δεν είχαν πρόσβαση στα πανεπιστήμια, αφού η είσοδος προαπαιτούσε ειδική προπαρασκευή και απόκτηση τουλάχιστον 2-3 "Α levels" για τα πανεπιστήμια, και μερικών "O levels" για τα Polytechnics. Πρόσβαση Ελλήνων στα Αγγλικά πανεπιστήμια ήταν δυνατή για ολίγους, ήτοι επιμελή παιδιά αστικών οικογενειών (συνήθως αποφοίτους Κολλεγίου Αθηνών και Μωραϊτη).
    Με την πανεπιστημιοποίηση των Polytechnics, τα 13 Βρεταννικά πανεπιστήμια έγιναν 60 plus και καταργήθηκαν οι φραγμοί, αλλά το επίπεδο της Παιδείας υποχώρησε δραματικά και οι ευάριθμοι, κυρίως μεταπτυχιακοί, Ελληνες φοιτητές, έγιναν δεκάδες χιλιάδες, και κατ' εξοχήν προπτυχιακοί.

    Σκέφτομαι, λοιπόν, πως είναι τελείως κοντόφθαλμο αν όχι εγκληματικό να αφήνουμε να καταφεύγουν τα παιδιά μας σε ισοδύναμα (κατ' ουσίαν) των ΤΕΙ ιδρύματα της Αγγλίας, αντί του ορθού, δλδ να να μετονομάσουμε τα ΤΕΙ σε πανεπιστήμια αποφεύγοντας την τραγική αυτή αιμορραγία. Και είναι κατ' ελάχιστον απίθανη βλακεία να μας τρώνε οι Αγγλοι παράδες "αναβαθμίζοντας" τα Polytechnics τους και μεις ν' αρνιόμαστε να πράξουμε το ίδιο.

    ΒΤW, προσωπική μου θέση είναι πως μετά την κατάργηση των σαδιστικών, ασκόπων και ανοήτων "Πανελληνίων" , η αναβάθμιση ή πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ σε Τεχνολογικά Πανεπιστήμια θα αποτελέσει μεγάλο βήμα στην ορθολογική αναδιάρθρωση της Τριτοβάθμιας Παιδείας

    Εννοείται, βέβαια, πως ένα μέρος του "πολέμου" των ΑΕΙ (και των αποφοίτων τους) κατά ΤΕΙ οφείλεται εις, ή ερμηνεύεται από, το ανόητο overlap γνωστικού αντικειμένου, συγκρούσεις σε θέματα επαγγελματικής κατοχύρησης κλπ κλπ. Ολα αυτά παρέλκουν της συζήτησης εδώ. Σκοπός μου ήταν να παρουσιάσω ένα από τα αίτια της προπτυχιακής μετανάστευσης, άρση του οποίου πιθανώς θα την μείωνε τουλάχιστον κατα 50% και θα εξοικονομούσε τεράστια ποσά "συναλλάγματος", let alone stress, anxiety και μυριάδες άλλων σχετιζομένων προβλημάτων.

    ReplyDelete
  71. Όλοι εσείς που παραθέτετε αριθμούς και στοιχεία (ειδικότερα για τον αριθμό Ελλήνων εκτός Ελλάδας, τις υπεραπλουστευμένες συγκρίσεις μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, κλπ κλπ κλπ), μήπως μπορείτε να αναφέρετε την πηγή προέλευσής των στοιχείων σας; Διότι δεν θέλω να πιστεύω πως κάνετε προβολή στο σύνολο με στοιχεία του τύπου 'ο παντζανάκης μου μου είπε' ή 'όπως διαπίστωσα στο χωριό μου στην Άνω Νεμπράσκα'. Ευχαριστώ!

    ReplyDelete
  72. Αδέρφια,
    Θα ήταν νομιζω χρησιμότερο για όλους να αφήσουμε κατα μέρους τα όσα εξυπνακίστικα ανταλλάσσουμε εδω μέσα και τις μικροαντιδικίες μας θέματα ήσσονος σημασίας.

    Το κυρίως προβλημα αφορά τον πλήρη εξευτελισμό μας στον εργασιακό χώρο, είτε αυτός εκδηλώνεται με χαμηλούς μισθούς είτε με απλήρωτες υπερωρίες κτλ.

    Οι πολιτικοι τυπου κας Αποστολάκη καιροσκοπουν κατ'επάγγελμα. Το να αντιδικουμε για το τι ειπαν και αν το εννοουν αποπροσανατολίζει.

    Ο Βαρναλης παραμένει βασανιστικά επίκαιρος.
    "Να σκοτώνονται οι λαοί για τ'αφέντη το φαΐ"

    Ανεξαρτήτως πολιτικών πιστεύω πρεπει να αφησουμε επιτελους στην ακρη τους προσωπικούς εγωισμούς και να παμε μπρος.

    Οι εκλογές έρχονται σε λιγοτερο απο 1 μηνα. Ας δώσουμε επιτέλους μερικές απαντήσεις στην κάλπη και ας μην επιτρέψουμε στις κες. Αποστολάκη κτλ. να μας εμπαίζουν και να μας άγουν σαν πρόβατα υπό την ιδιοκτησία τους.

    -γπ

    ReplyDelete
  73. Οι Έλληνες φοιτητές είναι δεύτεροι σε αριθμό μετά τους Κινέζους στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, με αριθμό που ξεπερνά τους 30.000. Έχει γραφτεί στην εφημερίδα Guardian της Αγγλίας το 2004. Στο λέω γιατί ήμουν εκεί. Αν θες, ψάξε να βρεις ποιας εβδομάδας ήτανε το άρθρο. Όσο για τις ετήσιες δαπάνες ανά άτομο, ρώτα όποιον γονιό θέλεις και θα σου πει (μη σου πει και παραπάνω), κι αν δεν πιστεύεις ή σου φαίνονται πολλά, υπολόγισε πόσα ξοδεύει ο γονιός για να σπουδάσει το παιδί του στην Ελλάδα, που έχουμε και δωρεάν παιδεία, και κάνε μετά την αντιστοιχία.

    ReplyDelete
  74. Οι Έλληνες φοιτητές είναι δεύτεροι σε αριθμό μετά τους Κινέζους στα πανεπιστήμια της Αγγλίας, με αριθμό που ξεπερνά τους 30.000.

    Ωραία λοιπόν. Ας δούμε αυτό το "στοιχείο". Με βάση τον κατ'εξοχήν αρμόδιο φορέα, http://www.hesa.ac.uk/index.php/content/view/118/161/, έχουμε 17675 φοιτητές με δηλωμένη κατοικία στην Ελλάδα για το ακαδημαϊκό έτος 2005-06. Νούμερο που απέχει, κάπως, από αυτά που γράφονται. Και αυτός είναι ένας αριθμός που είναι κάπως εύκολο να αναζητηθεί. Διότι αναφέρθηκαν πολλά άλλα, ακόμη πιο εξεζητημένα, ανάμεσα στα άκρως επιστημονικά περί "μέσου επιπέδου" και "ιδιοφυιών", σε σχόλια όπως το επόμενο: "Δηλαδή, από τους 30-40,000 χιλιάδες που έχουμε κυρίως στην Αγγλία, και, expectedly, τους κάπου 7-9,000 που αποφοιτούν κάθε χρόνο, περίπου 350-700 εγκαθίστανται εκεί. Aυτοί οι 350-700 είναι στην συντριπτική πλειοψηφία μέσου επιπέδου. Από αυτούς, τους 350-700, κάπου 1%, δηλαδή 3-7 άτομα είναι ιδιοφυϊες και ανήκουν στην άλλη κατηγορία (intellectual capital) που προανέφερα σχετικά με τις ΗΠΑ"

    Λυπάμαι που θα το γράψω, αλλά από τέτοιου είδους "αναλύσεις" προτιμώ το γενικόλογο αλλά πιο προσεκτικό άρθρο της Αποστολάκη.

    ReplyDelete
  75. Ο δείκτης όμως δε μετρά διδακτορικούς, εξ’ αποστάσεως και είναι 10% κάτω από το 2004.

    Αν ο αριθμός είναι 17.500, τότε έχουμε 350 εκ. € ετήσια ζημία από τη δωρεάν παιδεία, 23.3% ή ¼ του εθνικού ετήσιου τζίρου στην δωρεάν παιδεία και την παραπαιδεία. Μόνο από την Αγγλία.

    Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

    ReplyDelete
  76. Metaxa

    to kostos gia sppoydes stin agglia einai 8000-15000 euro ana fititi to xrono. Oxi oti kanei kai megali diafora. To kostos kai stin ellada einai pano kato to idio an spoydazeis makria apo to spiti sou.

    o Hassapoyanes eipe kapoia poli swsta pragmata gia to pros ta poy prepei na kinithei i metarithmisi tis pedias. Simasia den exei an einai TEI i AEI, an exei kala domimeni organosi kai kathigites poy prospathoyn tote prosferei swsto ptixio.

    Pantos i milena milaei gia gnwsta pragmata kai den prosferei kamia nea protasi, alla isws oi G700 exoun dikio, simasia den exei ti lene arki poy lene kati. Isws apo to lege lege kati sovaro na pesei sto diapragmateytiko trapezi

    ReplyDelete
  77. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
    ή
    GYMPOLITIC

    Παρά μια ίωση που με ταλαιπωρεί από χτες, η επιθυμία μου να ενημερώσω τους αναγνώστες του περιοδικού μου «περί Πολιτικής», με έστειλε χτες στο σπίτι του Παπανδρέου, μέσα σ’ ένα δωμάτιο γεμάτο με όργανα γυμναστικής.
    -Κύριε Χολιαστέ, μου λέει, υπέροχο το περιοδικό σας «περί Πολιτικής»- συγχαρητήρια!
    -Ευχαριστώ κύριε υπουργέ. Δεν περίμενα να το εξυμνείτε μιας και γράφει την αλήθεια για σας και για το Κόμμα σας.
    - Μη με ευχαριστείτε, έτσι λέω σε όλους. Μου το έμαθε ο μπαμπάς- «στην πολιτική όλα επιτρέπονται», μού έλεγε.
    -Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, μια ερώτηση με τρώει και θα σας την κάνω αμέσως. Πώς και τώρα βλέπετε ότι μερικοί έκλεψαν στο Κόμμα σας, και όταν γίνονταν οι κλοπές, και ενώ ήσασταν μέλος της Κυβέρνησης, δεν τις καυτηριάζατε τότε;
    - Τις καυτηρίαζα και τις παρακαυτηρίαζα. Κακώς μου καταμαρτυρούν ότι δεν το έκανα.
    -Και γιατί δεν ακουγόταν αυτό τότε;
    -Γιατί είμαι χαμηλών τόνων- γι αυτό δεν ακουγόταν.
    -Τώρα όμως ακούγεστε…
    -Τώρα μην κυττάτε, είμαι αρχηγός Κόμματος και όπου πάω έχω ένα σωρό μικρόφωνα δίπλα μου. Γι αυτό. Βλέπετε, όλα έχουν την εξήγησή τους.
    -Έχετε λέτε κύρος στο Εξωτερικό. Πού το οφείλετε αυτό το κύρος κύριε υπουργέ;
    -Στο χορό! Τους χορεύω ζεϊμπέκικα και χασάπικα και όταν δεν πιάνουν αυτά τότε με χορεύουν αυτοί στο ταψί. Πάντοτε ο χορός δηλαδή είναι που έχει το λόγο.
    -Ζητάτε δημοψήφισμα κύριε Πρόεδρε. Εσείς θα κάνατε συχνά δημοψηφίσματα αν γινόσασταν πρωθυπουργός;
    -Προς το παρόν δε θα κάνω. Τα δημοψηφίσματα θα γίνωνται όταν «φύγει» (με συγχωρείτε για τη συγκίνηση αλλά αυτός ο άνθρωπος είναι ό,τι έχω στη ζωή) η μαμά. Μέχρι τότε αυτή θα μου λέει τι να κάνω. Ύστερα είναι που θα ρωτάω το λαό.
    -Μόνος σας δε σκοπεύετε να αποφασίσετε ποτέ τίποτα;
    -Απολύτως.
    -Και γιατί κύριε πρόεδρε;
    -Κυττάτε, σε κάθε οικογένεια υπάρχει κι ένα καθυστερημένο παιδί. Ε, έτυχε στη δική μας να είμαι εγώ.
    -Και γιατί ο πατέρας σας σάς έστρεψε προς την Πολιτική, αφού έβλεπε πως είσαστε…καθυστερημένος όπως είπατε;
    -Δεν το ’ξερε. Νόμιζε πως είμαι χαμηλών τόνων.
    -Πέστε μου κύριε Πρόεδρε, εκτός απ’ το χορό τι άλλο θα σας βοηθήσει στην επιτυχή ενάσκηση των καθηκόντων σας αν-ό μη γένοιτο- γινόσασταν πρωθυπουργός;
    -Κύριε Χολιαστέ άκουσα καλά; Είπατε «ό μη γένοιτο»;..
    -Μάλιστα κύριε υπουργέ, έτσι είπα.
    -Πώς τολμάτε μέσα στο ίδιο μου το σπίτι;..
    -Είμαι υψηλών τόνων κύριε πρόεδρε.
    -Α! Μάλιστα! Βλέπετε ότι με δικαιολογείτε-υπάρχουν τόνοι και τόνοι…
    -Σωστά. Δεν μου απαντήσατε όμως κύριε Πρόεδρε στην ερώτησή μου. Υπάρχει και κάτι άλλο πλην του χορού που θα χρησιμοποιήσετε για το καλό της χώρας;
    -Και βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο-είναι η γυμναστική!-
    -Αν κατάλαβα καλά δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ποτέ το μυαλό σας.
    -«μυαλό»;…
    -Μυαλό! Εκείνο με το οποίο διαλογιζόμαστε…αυτό που έχουμε μέσα στο κεφάλι μας…
    -Αααα! Τώρα θημάμαι! Κάποτε η μαμά μού είπε αυτή τη λέξη. Μού είπε…πώς το είπε…πώς το είπε…α! να! Μου είπε: «δεν πειράζει παιδί μου που δεν έχεις μυαλό, έχεις το όνομα». Κι εγώ αφού δεν πείραζε που δεν είχα απ’ αυτό, δε ρώτησα και τι είναι.
    -Για να τελειώνουμε κύριε Πρόεδρε, πέστε μου-στο θεό σας-πώς η γυμναστική θα σας βοηθήσει να κυβερνήσετε-ο μη γένοιτο-την Ελλάδα;
    -Να σας πω:

    Δεν ξέρω πώς δεν έχετε
    πάρει χαμπάρι ακόμα
    πόσα ένα γυμναζόμενο
    μπορεί να κάνει σώμα.

    Γι αυτό, κι αφού ρωτήσατε,
    ιδού του όλου ψήγματα,
    ήγουν τουτέστιν δηλαδή
    ιδού τα παραδείγματα:

    Γυμνάζοντας τον ένα μου
    μονάχα κοιλιακό
    σε μια εγώ μόνο νυχτιά
    λύνω το Κυπριακό.

    Με μίαν άσκηση σωστή
    του ενός μου δικεφάλου
    τρία εγώ «μπράβο!» αποσπώ
    του πρόεδρου του Γάλλου.

    Μα μοναχά λίγα πους-απς
    τους Άγγλους θα τους πείσω
    τα Μάρμαρα που μας κρατούν
    να μας τα δώσουν πίσω

    και μ’ ένα τζόγκινγκ μου απ’ αυτά
    που μ’ είδατε να κάνω
    τη διαφθορά στου μηδενός
    τα όρια τηνε φτάνω.

    Και λίγο κάνοντας μασσάζ
    στους δύο μου μηρούς
    παίζω εγώ στα δάχτυλα
    τον ίδιονε τον Μπους.

    Πέντε φορές σηκώνοντας
    τους δύο μου αλτήρες
    κάνω να στρέφει ο Ερντογκαν
    ως κι ενενήντα μοίρες

    Και- κάτι που κυβέρνηση
    δεν το ’χε ως τώρα ελπίδα-
    θα διευθετήσω έτσι εγώ
    την υφαλοκρηπίδα.

    Δυο επικύψεις κι΄έσβυσαν
    τα Σκόπια από το χάρτη
    κι άλλες δυο τρεις και γίνομαι
    πρωθυπουργός το Μάρτη.

    Θα κάνω δύο έλξεις μου
    και-μα την παναγία-
    θα πάψει πια η χώρα μας
    να έχει ανεργία.

    Για την Παιδεία μοναχά
    μια έκταση χρειάζεται
    ώστε κάθε έλλην στο εξής
    σοφός να λογαριάζεται

    Κι ως για το μέγα πρόβλημα
    που είναι η Υγεία,
    μία στροφή θα χρειαστεί
    του σώματος πλαγία.

    Και για να μην πολυλογώ,
    με τη γυμναστική μου.
    κάθε που θέλω αλλαγή
    θα είναι πια δική μου.

    Θα ημπορούσα αν θέλατε
    και άλλα να σας πω
    μα να σας δώσω κούραση
    δεν το ’χω εγώ σωστό

    τώρα που έτσι μάλιστα
    σας ταλανίζει η γρίππη-
    αν και αυτό, τα’ ομολογώ
    πως σας το λέω με λύπη.

    Γιατί εγώ-μη βλέπετε
    πολύ που δε μιλάω-
    ό,τι καλό έχω πάνω μου
    αν δεν το δείξω σκάω.

    Ίσως μιαν άλληνε φορά
    που θα ’σαστε καλλίτερα
    να σας ειπώ για θαύματα
    που κάνω μεγαλύτερα.

    Και θα φροντίσω γρήγορα
    εγώ αυτοπροσώπως
    να είστε σύντομα καλά-
    …όχι…δε μου είναι κόπος-

    Να! τα πους-απς μου αύριο
    σε σας θα τ’ αφιερώσω
    κι απ’ το μαρτύριο του ιού
    ευθύς θα σας γλιτώσω.

    -Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Ευχαριστώ και για τη συνέντευξή σας. Γεια σας.
    -Μια στιγμή κύριε Χολιαστέ…εσείς μού μοιάζετε να ξέρετε πολλά. Να σας ρωτήσω κι εγώ κάτι…μού επιτρέπετε;
    -Αν και εγώ κάνω εδώ τις ερωτήσεις, όμως σας επιτρέπω-ορίστε, σας ακούω.
    -Προχτές ο κύριος Καραμανλής έσκυψε προς το μέρος μου και μου είπε: «Μεταξύ μας Γιώργο, η τέλεια διακυβέρνηση της χώρας θα ήτανε μαζί των δυο μας-μια διαρχία δηλαδή όπου εσύ να γυμνάζεσαι κι εγώ να σκέπτωμαι.» Από τότε ψάχνω μιαν ευκαιρία να ρωτήσω κάποιον-πέστε μου κύριε Χολιαστέ, τι θα πει «σκέπτομαι»;


    Γιώργης Χολιαστός
    ---

    ReplyDelete