Sunday, March 22, 2009

Τα ημίμετρα της κυβέρνησης και τα ευχολόγια των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Την περασμένη Τετάρτη, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Συνόδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 19 Μαρτίου, ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κύριος Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοίνωσε πάγωμα μισθών στο δημόσιο, έκτακτη εισφορά ύψους 1000 έως 5000 ευρώ στα ετήσια εισοδήματα που ξεπερνούν τα 60,000, προσλήψεις στο κράτος που θα υπολείπονται των συνταξιοδοτήσεων κατά το 2009, και παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης κάθε μήνα, ποσό που θα τοποθετείται απευθείας στο εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής.

Κατ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση υπολογίζει να εξοικονομίσει γύρω στα 350 εκ. ευρώ και συμπεριλαμβανομένης της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, να προσθέσει επιπλέον 2 δις στον κρατικό κορβανά. Τα νέα οικονομικά μέτρα, που κατά την προσφιλή συνήθεια των Μέσων ονομάστηκαν "μέτρα σοκ", μόνο σοκαριστικά δεν είναι. Δεν είναι καθόλου σοκαριστικός ο κεφαλικός φόρος στα μεγάλα εισοδήματα τη στιγμή που την τελευταία πενταετία οι έχοντες έχουν δει την πληρωμή φόρων τόσο από εισόδημα όσο και από ακίνητη περιουσία να μειώνεται ραγδαία. Υπενθυμίζουμε ότι α) ο ΦΜΑΠ καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από έναν μικρό flat tax ακίνητης περιουσίας, το ΕΤΑΚ και β) ο φορολογικός συντελεστής εισοδήματος φυσικού προσώπου έπεσε στο 37% για τα εισοδήματα από 45,000 ευρώ μέχρι 75,000 και στο 40% για άνω των 75,000 ευρώ. Μ' αυτά τα δεδομένα η έκτακτη εισφορά συνιστά μια απόλυτα δίκαιη και λογική εξέλιξη. Όπως αυτονόητη και δίκαιη επίσης είναι τόσο η μείωση του αριθμού των υπαλλήλων δια των λιγότερων προσλήψεων στο κράτος τερατούργημα, όσο και η παρακράτηση του 5% της βουλευτικής αποζημίωσης, ποσό που κατά την άποψή μας θα έπρεπε να είναι πολύ μεγαλύτερο έτσι ώστε να συμβολίσει την πραγματική διάθεση του πολιτικού κόσμου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος.

Αυτό για το οποίο ελέγχεται η κυβέρνηση στην προκειμένη περίπτωση είναι άλλο. Ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε δε βελτιώνουν ούτε κατά το ελάχιστο τη μακροπρόθεσμη δημοσιονομική θέση της χώρας, και βέβαια δεν αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη ανάμεσα στις διάφορες εισοδηματικές ομάδες. Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο. Το Υπουργείο Οικονομίας δεν πήρε πίσω ούτε ένα ευρώ από τα 2 δις που έδωσε σε παροχές και επιδοτήσεις ειδικών ομάδων, κυρίως του δημοσίου, από το μήνα Νοέμβριο μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Αντιθέτως με περίσσιο θράσος βάζει τώρα το χέρι στην τσέπη των πολλών, των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων για να χρηματοδοτήσει τους λίγους και εκλεκτούς ή συντεχνιακά ισχυρούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους συνεργάτες των βουλευτών που πήραν αύξηση 25 ευρώ το μήνα, του υπαλλήλους του ΥΠΕΣ που πέτυχαν να μοιράζονται το 50% των εσόδων του Εθνικού Τυπογραφείου υπό τη μορφή μηνιαίου επιδόματος (δεν τους έφτανε το 30% σε λίγο θα ζητήσουν και προνομιούχες μετοχές), τους υπαλλήλους των περιφερειών για τους οποίους θεσμοθετήθηκε επίδομα ύψους 540 ευρώ το μήνα (οι περιφέρειες με τις ελάχιστες αρμοδιότητες είναι δηλαδή τόσο πολύ πιο μάχιμες από τις νομαρχίες που τραβάνε το κουπί της αυτοδιοίκησης;), τους υπαλλήλους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που πήραν ελεγκτικό επίδομα 200 ευρώ το μήνα και άλλα 200 ευρώ αύξηση στα έξοδα κίνησης (μήπως επιβράβευση για τις επιδόσεις της τριετίας 2003-2006 κατά την οποία οι έλεγχοι μειώθηκαν κατά 7%, η επιβολή κυρώσεων κατά 28% και τα πρόστιμα κατά 36%;). Υπ' αυτές τις συνθήκες, το ποσό των 2,35 δις ευρώ που λέει ότι βάζει στην άκρη η κυβέρνηση ισοφαρίζει απλώς τις παροχές που έδωσε στα τέλη του Φθινοπώρου και μέχρι τον Ιανουάριο, χωρίς εδώ να μετράμε τα εκατομύρια της βιομηχανίας "Διοικητικά Συμβούλια και Επιτροπές Δημοσίου Συμμετοχών".

Το εγκληματικό βέβαια στην όλη ιστορία είναι ότι η συντηρητική παράταξη, η οποία ηγεμόνευσε πολιτικά κάνοντας σημαία της την απογραφή και την καταπολέμηση της σπατάλης του πασοκικού κράτους και των συστημάτων του (επανίδρυση κράτους το είπε), δεν έχει λάβει μέχρι στιγμής κανένα σοβαρό μέτρο μόνιμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση της εγγενούς ελλειμματικότητας του δημόσιου τομέα. Τι μέτρα θα μπορούσε να προωθήσει; Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση του ρυθμού αύξησης των καταναλωτικών δαπανών κάτω του πληθωρισμού, δηλαδή μείωση σε σταθερές τιμές (σημειωτέον σήμερα αυξάνονται με ρυθμό 8%), το πάγωμα των προσλήψεων για μία τριετία τουλάχιστον σε συνδυασμό με την επανάκτηση του πλήρους ελέγχου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις όταν ξαναξεκινήσουν, το κλείσιμο-σφράγισμα οργανισμών, υπηρεσιών και ΔΣ που δε χρησιμεύουν σε τίποτα παρά για να κόβονται αργομισθίες στα golden boys, την απαγόρευση των χρυσών εθελούσιων εξόδων, καλή ώρα όπως αυτή του ΟΤΕ το 2005 και τώρα της Ολυμπιακής, και τέλος τη μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος.

Σ' αυτό ακριβώς το σημείο, στον τρόπο δηλαδή αντιμετώπισης της εγγενούς ελλειμματικότητας του δημόσιου τομέα, φυτρώνουν με μεγάλη ευκολία τα ευχολόγια όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η κριτική περισσεύει, όμως οι προτάσεις υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών. Καλά "τα κλαίνε" όλοι από τηλεοράσεως για τον καημένο το χαμηλόμισθο, τον ελεύθερο επαγγελματία, το νέο της γενιάς των 700 ευρώ, το χαμηλοσυνταξιούχο, όμως ας μας πουν τι θα κάνουν το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ για να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό ζήτημα, το οποίο συν τις άλλοις είναι και μείζον πρόβλημα κοινωνικής και διαγενεακής ανισότητας; Τολμούν να βάλουν φρένο στο ξεχαρβάλωμα του κράτους ή τα ίδια θα έκαναν και αυτοί αν ήταν κυβέρνηση; Τολμούν να επιβάλλουν μηδενική αύξηση στις λειτουργικές δαπάνες του δημοσίου για μία πενταετία; Τολμούν να πουν τέλος οι αθρόες προσλήψεις στο δημόσιο; Τολμούν να βάλουν φρένο στη βιομηχανία-πελατειακό μηχανισμό των συμβασιούχων και των stage των Δήμων και των Νομαρχιών; Τολμούν να θέσουν ζήτημα ασφαλιστικού; Τολμούν να εγγυηθούν την πληρωμή των προμηθευτών, την απορρόφηση των 5 δις ευρώ περίπου εναπομείναντων πόρων του Γ' ΚΠΣ και την ενεργοποίηση των πληρωμών του ΕΣΠΑ;

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, που απ' ότι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα γίνει ξανά κυβέρνηση, το ερώτημα καίει. Η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και των offshore σε συνδυασμό με την επαναθεσμοθέτηση του ΦΜΑΠ αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των δισεκατομυρίων ευρώ, στα οποία ανέρχονται οι ανειλλημένες υποχρεώσεις του δημοσίου για καταναλωτικές-λειτουργικές δαπάνες, μισθούς, συντάξεις, περίθαλψη, πληρωμή προμηθευτών, εγγυήσεις σε τράπεζες και επιχειρήσεις σε βάθος πενταετίας. Για να καλυφτούν όλα αυτά από φόρους, πρέπει η φορολογία για τα επόμενα αρκετά χρόνια τουλάχιστον να διπλασιαστεί.

Συνεπώς το ερώτημα παραμένει; Τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ για να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό που βαραίνει τις πλάτες της χώρας καθιστώντας την αναξιόπιστη στο εξωτερικό; Γνωρίζουμε όλοι ότι για οικονομίες σαν την ελληνική με τα τεράστια ελλείμματα και το στενό κορσέ της ΟΝΕ, αν δεν προηγηθεί επίλυση του δημοσιονομικού και δε φτιάξει το κράτος, δεν υπάρχει ελπίδα για σημαντικές επενδύσεις σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, εν προκειμένω στην πράσινη οικονομία, όραμα στο οποίο επενδύει πολιτικά η αξιωματική αντιπολίτευση και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής, η τακτική που φαίνεται να υιοθετούν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι επικεντρώνουμε στην ανεπάρκεια της ΝΔ, την κερδίζουμε κατά κράτος και στη συνέχεια κάνουμε το σταυρό μας για την κατάσταση που θα παραλάβουμε. Ίσως, με τη βοήθεια του θεού της Ελλάδας και τα "κονέ" του Προέδρου στο εξωτερικό, κάτι να γίνει. Αμ δε. Τα ευχολόγια είναι για τις κομματικές συγκεντρώσεις. Η πραγματικότητα απαιτεί ρήξη με το "σύστημα Ελλάδα". Εκεί θα κριθούν όλα.

28 comments:

  1. Ωραίο άρθρο. Σταράτο και άμεσο.

    ReplyDelete
  2. "Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Φίλιππος Πετσάλνικος εξέτασε τους νόμους που πέρασε η κυβέρνηση της Ν.Δ. από το 2004 και μετά. Εξ αυτών των 144 νομοθετημάτων προκύπτει ότι: ιδρύθηκαν συνολικά 695 νέες δημόσιες υπηρεσίες, συστήθηκαν 11.443 νέες θέσεις προσωπικού και συγκροτήθηκαν 467 αμειβόμενες νέες επιτροπές και ομάδες εργασίας".
    Πασχος Μανδραβέλης,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 22-03-09.

    ReplyDelete
  3. "Την τελευταία πενταετία, της χρηστής διοίκησης,έγιναν 100.000 ρουσφετολογικές προσλήψεις",γράφει σε άλλο σημείο η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

    Τώρα καταλαβαίνω γιατι η ΑΥΡΙΑΝΗ,με εντολή Μαξίμου, εξαπέλυσε, σήμερα, πόλεμο λάσπης κατά του Αλαφούζου,με πρωτοσέλιδο, αυριανικής κοπής και ήθους, τίτλο.

    ReplyDelete
  4. Πού είσαι βρε Κομφού εξαφανισμένος; Στη θεία σου στη Florida πήγες πάλι; Γράψε τίποτα που μού 'λειψες.

    ReplyDelete
  5. Πιθανότατα συμφωνούμε όλοι στην αποτυπωση της κατάστασης...αν και η δική μου άποψη, είναι το 3,7% του ελλειματος, είναι μια πολύ δημιουργική και αισιοδοξη λογιστική.
    Αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έτσι όπως είναι δομημένο το Ελληνικό μοντέλο, οποιαδήποτε αυξηση φορολογίας, στην πράξη κάναι ακόμα πιο άνιση την κατανομή.
    Μην αντιγραφουμε μοντέλα απο χώρες με πολύ υψηλό κοινωικό κεφάλαιο (Σκανδιναυικές). Η μόνη περίπτωση, ξεβαλτώματος, είναι το μαχαίρι στο κοκκαλο για πεθαμένες επενδύσεις και αναπτυξη καινοτόμων επενδύσεων, και ...επιχειρείν, επιχειρείν, επιχειρείν. Δήμοσιο, ιδιωτικό, ΣΔΙΤ. Εξωστρεφεια, καινοτομία, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

    ReplyDelete
  6. όπως και στο παρελθόν έχω πει είμαστε σε μιά φάση που πρέπει να γίνει διαχείριση της κρίσης πρώτα και μετά όλα τα άλλα.

    Τα πάντα στην Ελλάδα του σήμερα είναι αποσπασματικά. Πλήρης εικόνα δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα και η κυβέρνηση τώρα είναι αδύναμη και απρόθυμη να ξεκινήσει τώρα όσα δεν έκανε τόσα χρόνια.

    Είμαι οπαδός των απογραφών, διότι έτσι εξασφαλίζεται ο έλεγχος και η σύνεση. Στην ουσία αυτό που σήμερα χρειάζεται η χώρα είναι μιά γιγαντιαία απογραφή.

    Πόσοι Δ.Υ υπάρχουν και που? Ποιές είναι οι ανάγκες ? (δεν αρκεί να προσλαμβάνονται λιγότεροι απο τους συνταξιοδοτούμενους όταν και αυτοί είναι υπεράριθμοι)

    Ποιές υπηρεσίες? Ποιά επιδόματα ?
    Βαθμός μηχανογράφησης ??? (είναι τυχαίο ότι το ελληνικό δημόσιο ζει στην εποχή του αραμπά και η ΚτΠ έχει αδιαθετα κονδύλια?)

    ΚΡΙs - ανά τομέα, υπουργείο και υπηρεσία
    επανάκριση των Δ.Υ (ναι, καλά ακούτε) και κατάργηση της μονιμότητας

    ιδιωτικοποιηση υπηρεσιών όπου αυτό είναι δυνατόν (γιατί πχ να πληρώνω κρατικά τελωνεία και όχι ιδιωτικά που θα αποδίδουν στο κράτος? Ενα σύστημα σαν τα ΚΤΕΟ δηλαδή)

    ιδιωτική εκπαίδευση (η δημόσια είναι το πιό σύντομο ανέκδοτο πλέον)
    αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος από Pay as you go σε εργαζομενο-κεντρικό
    (εγώ πχ θέλω οι κρατήσεις μου να διαχειρίζονται από την Χ τράπεζα και οχι απο το Ψ κομματικό λαμόγιο ή παντελώς ανίκανο που σήμερα είναι και αύριο δεν είναι στην διοίκηση του Ταμείου)

    Κάποτε είχαμε μιλήσει γιά menu of pain (το οποίο βέβαια της g700 ήταν χάδι)
    Δεν αρκεί μιά κράτηση 5% στους μισθούς των βουλευτών, ούτε καν συμβολικά
    Αν το θέλετε σοβαρή δημοκρατία σημαίνει και σοβαροί εκπρόσωποι άρα (υποτίθεται) μόνοι τους αυτορυθμίζονται

    Χρειάζεται να επανέλθει η λογική και το ήθος.
    Να γίνει κατανοητό ότι η φορολόγηση έχει φτάσει στο όριο της και ότι μέτρα έκτακτης φορολόγησης είναι αντιδημοκρατικά.
    Η λύση είναι το νοικοκύρεμα δηλαδή ο έλεγχος των δαπανών.

    Πρέπει ΑΜΕΣΑ να καταργηθεί η λέξη "επίδομα"- σημαίνει αδιαφάνεια και ανισότητα.

    Πρέπει να επανέλθει η λογική και ο έλεγχος. Δεν μπορεί πχ να αποδίδονται διόδια για έργα που δεν έχουν καν αρχίσει

    Δεν μπορεί να ζητάς (μέσω προνομιούχων) 10% από τις τράπεζες και να έχεις την απαίτηση να δανειοδοτούν φτηνά

    Δεν μπορεί να ζητάς θυσίες και να μην προσπαθείς να αλλαξεις τίποτα.

    Γιά μένα δεν είναι θέμα κομματικό. Ο Παρμενίδης θα υψώσει την πράσινη ζημαία κραυγάζοντας "ΓΑΠ", αλλά ας σκεφτούμε όλοι: είναι θέμα προσώπων το πρόβλημά μας ή θέμα κοινωνικό ?

    ReplyDelete
  7. Έβλεπα ειδήσεις και άκουσα ότι στα μέτρα σοκ συμπεριλαμβάνεται η ίδρυση Επιτροπής ελέγχου των δαπανών για μισθούς δημόσιων υπαλλήλων. χαχαχα πολύ αστείο το βρήκα.

    Λοιπόν ακούστε πως θα γίνει αυτή η Επιτροπή.

    Συνταγή Ελληνικό Δημόσιο blue.

    Οι Γενικοί και οι Δευθυντές της Επιτροπής θα αποσπαστούν από άλλες υπηρεσίες μαζί με διοικητικούς υπαλλήλους για να στελεχώσουν τον κορμό των έμπειρων της Επιτροπής. Στη συνέχεια θα προκηρυχτεί ΑΣΕΠ για πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού ειδικότητας ΠΕ ελεγκτών με προφορική συνέντευξη. Μέχρι να έρθουν όλοι αυτοί και λόγω της υποστελέχωσης θα πάρουν συμβασιούχους των 600 ευρώ.

    Λόγω φόρτου εργασίας οι μόνιμοι θα λάβουν επίδομα καλού ελέγχου 500ευρώ το μήνα μίνιμουν που θα αυξάνεται ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο. Όταν σκάσουν τα νιάτα του ΑΣΕΠ το επίδομα θα παραμείνει + τον πληθωρισμό λόγω ακρίβειας και παγιωμένου κοινωνικού καθολικού δικαιώματος βλ. κεκτημένης ταχύτητας. Στην υπηρεσία θα έρθουν και κάποιοι της Ολυμπαικής που δεν τους έπιασε το εφάπαξ και ούτε τους πήρε ο Βγενόπουλος και θα κάθονται να το παίζουν μάγκες μέχρι να συνταξιοδοτηθούν.

    ReplyDelete
  8. @ ser

    το θέμα των απογραφών λύνεται

    α. με συμπληρωματικό προϋπολογισμό γενεακής λογιστικής αντίληψης κάθε χρόνο, όπως ΗΠΑ, Βρετανία κλπ
    β. με ετήσια αναλογιστική μελέτη του ασφαλιστικού κάθε χρόνο όπως ΗΠΑ, Βρετανία κλπ

    Διαφωνώ μ' αυτό που λες ότι η φορολόγηση έφτασε το όριο της. Όχι, η φορολόγηση σητν Ελλάδα είναι εξαιρετικά χαμηλή. Τα έσοδα του κράτους από φόρους ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση με άλλες χώρες είναι πολύ χαμηλά. Δες έναν οποιοδήποτε συγκριτικό πίνακα του ΟΟΣΑ. Προσοχή δε μιλάω για συντελεστές. Άλλα για τη στοιχειώδη δυνατότητα του δημοσίου να συλλέγει φόρους.

    Επίσης καλά τους έκανε του άνω των 60 χιλάδων. Τόσα γλίτωσαν 5 χρόνια.
    Δεν θα τους πέσει ο κώλος.

    Προχωράω αυτά που λες ότι πρέπει να "καταργηθεί η λέξη επίδομα" και η υπέρμετρη εμμονή με τις θεραπείες σοκ που κατά την άποψή μου είναι νεοφιλελεύθερες εμμονές μου θυμίζουν Μπήτρο στα σκληρά του.

    Παρόλα αυτά τα ιδιωτικά τελωνεία όπως ΚΤΕΟ χμμ μου ακούγεται καλή ιδέα. κάτσε να την ξανασκεφτώ.

    Τέλος η ιδιωτική παιδεία στην Ελλάδα υπάρχει ήδη. Αλλά τίποτα και πουθενά ανά τον κόσμο δεν έχει αντικαταστήσει την καλή δημόσια παιδεία. προσοχή όχι κρατική: δημόσια.

    Κλείνοντας ας ξεκολήσουμε επιτέλους από το κρατικό ιδιωτικό κρατικό ιδιωτικό η κουβέντα αυτή απλά είναι πασέ και άσχετη με τις σύγχρονες απαιτήσεις.

    guten nacht meinen dammen und herren

    ReplyDelete
  9. @ Katerina
    "....Η μόνη περίπτωση, ξεβαλτώματος, είναι το μαχαίρι στο κοκκαλο..."

    Ποιός,ποιοί θα το κάνουν; Με ποιό τρόπο,με ποιά μέσα, ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΣΚΟΠΟ;

    ReplyDelete
  10. "katerina said...

    Πιθανότατα συμφωνούμε όλοι στην αποτυπωση της κατάστασης...αν και η δική μου άποψη, είναι το 3,7% του ελλειματος, είναι μια πολύ δημιουργική και αισιοδοξη λογιστική."

    TΟ 3,7% ΔΕΝ έχει καμμια σχέση με τη πραγματικότητα.Οπως και όλοι οι υπόλοιποι δείκτες.Δεν μιλάμε βέβαια για απλές αποκλίσεις στα πλαίσια μιας δημιουργικής λογιστικής,αλλά για μια άλλη πραγματικότητα,την οποία αν την καταγράψουμε ή την απογράψουμε θα την αντέξουμε;
    Toν Καραμανλή τον ψηφίσαμε, γιατί ήμασταν σίγουροι ότι ήταν ο καταλληλότερος και ο πιό δεξιοτέχνης ψεύτης.Το απέδειξε άλλωστε,αλλά δεν μπορεί άλλο, κουράστηκε.Παρά του ότι εμείς επιμένουμε να μείνει και να εξαντλήσει και την τελευταία ικμάδα της ψευδολόγου καπατσοσύνης του..Δεν αντέχουμε ηγέτες που να μας λένε την αλήθεια.Γιατί αν το αντέχαμε θα τον αλλάζαμε σε χρόνο dt. Βολευόμαστε όλοι με τις,χωρίς σαρδάμ, λεκτικές του ακροβασίες.Τα σαρδάμ του Σημίτη μας ενοχλούσαν.

    ReplyDelete
  11. Αν την καταγράψουμε ή την απογράψουμε θα την αντέξουμε;

    Όχι βέβαια. Σε όλους αρέσουν τα ψέματα.

    Εδώ ο Αλμούνια που υποτίθεται τα λέει σκληρά και έξω από τα δόντια και ζήτησε να πέσει το έλλειμμα κάτω του 3% σε 2 χρόνια, τόσα χρόνια κάνει γαργάρα τις μαλακίες της eurostat και της κάθε χώρας και δε φτάνει αυτό διαπραγματεύεται και πολιτικά την εκάστοτε δημοσιονομική κατάσταση με κάθε χώρα ξεχωριστά. Αν του πεις να κάνει αναλογιστική μελέτη να δούμε τις μελλοντικές υποχρεώσεις της ΕΕ σε βάθος 10ετίας και μετά να δούμε ποια χώρα πιάνει τι θα πάθει μ*πλακα.

    ReplyDelete
  12. Πολύ καλό άρθρο, δείχνει με ακρίβεια την τωρινή και μελλοντική κατάσταση. Μπράβο!!

    ReplyDelete
  13. hey Mao long time long seen my friend. What does the Great Helmsman have to say about the crisis?

    ReplyDelete
  14. Λεμπόφ/Λε μπάφ,

    Η πολλή η ντρόγκα καίει εγκεφαλικά κύτταρα. Τι θες να πεις με το long time long seen?

    ReplyDelete
  15. "το πάγωμα των προσλήψεων για μία τριετία τουλάχιστον σε συνδυασμό με την επανάκτηση του πλήρους ελέγχου του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις όταν ξαναξεκινήσουν"

    Διαφωνώ. Δεν είναι λύση το "πάγωμα", σε οποιοδήποτε τομέα. Σιγά μην αρχίσουμε να μιλάμε και για γύψους. Το σωστό θα ήταν ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ και ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Προσλήψεις ας γίνονται, όπου χρειάζονται και πάντα μέσω ΑΣΕΠ. Αυτό είναι που χρειάζεται και τόλμη και ικανότητες.
    Οι προτάσεις τύπου "carpet bombing" είναι τυπικές για την Ελλάδα αλλά όχι οι καλύτερες.

    ReplyDelete
  16. Θεωρητικά μιλώντας.

    Διότι στην πραγματικότητα η απόλυση απαγορεύεται από το σύνταγμα βλ. μονιμότητα. Το πάγωμα σημαίνει ότι θα βγουν εκτός 70 χιλιάδες σε 3 χρόνια λόγω συνταξιοδότησης και θα μπούνε 0. Οι θέσεις εκεί όπου χρειάζονται θα καλύπτονται από καλύτερη κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού.

    Να πω τέλος ότι μέσα στην ύφεση όταν ο στόχος είναι να περιοριστούν οι απώλειες της ανεργίας (Ευρωπαϊκός Στόχος που τέθηκε και στο Συμβούλιο Κορυφής 20 Μαρτίου) δεν κάνεις απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

    ReplyDelete
  17. Το σύνταγμα δεν είναι ο λόγος του θεού.

    Συμφωνούμε ή όχι στην αρχή; Ας το θέσουμε ως στόχο. Και επειδή για να αλλάξει το σύνταγμα απαιτείται και χρόνος, μέχρι τότε μπορεί να έχουμε (έχουν) βγει και από την "κρίση". Και φυσικά, όπως έχει ειπωθεί πολλές φορές, στην Ελλάδα η κρίση είναι μόνιμη και διαφορετικής φύσεως από την τωρινή παγκόσμια.

    Σχετικά με το τελευταίο σχόλιο παραπάνω, από την κρίση η Ελλάδα θα βγει με αύξηση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας, όχι συντηρώντας άσχετους τεμπέληδες για μια ζωή.

    Είπαμε άλλωστε ότι εδώ δεν θα υποκύψουμε στο στείρο επιχείρημα "αυτά δεν γίνονται στην Ελλάδα".

    ReplyDelete
  18. ναι εντάξει συμφωνώ με την άρση της μονιμότητας παρότι δεν τη θεωρώ ΤΟ πρόβλημα ΑΛΛΑ αυτή χρειάζεται 8 χρόνια και συνταγματική αναθέωρηση. Τώρα τι κάνουμε; Για να βγούμε από την κρίση εννοώ τη δημοσιονομική θέλει πιο σβέλτες κινήσεις. ο ίδιος ο προβόπουλος είπε ότι το δημόσιο όπως είναι αυτή τη στιγμή θα μπορούσε να είναι 30% πιο φτηνό στο κόστος λειτουργίας. Άντε ντε που είναι;

    ReplyDelete
  19. @gmosie
    αφ'ενος εχεις δίκιο ότι η ικανότητα ΣΥΛΛΟΓΗΣ φόρων είναι περίπου μηδέν από την άλλη πρέπει να παραδεχτείς ότι οι "συνήθεις ύποπτοι" (=μισθωτοί& συνταξιούχοι) έχουν φτάσει στο όριο τους. Αρα τι να πάρεις από αυτούς ?

    Όσο για τους 60+ ας είμαστε ειλικρινείς :
    πιστεύεις ότι οι πραγματικά μεγάλοι θα θιχτούν? Αυτοί έχουν off shore και βολεύονται

    Κάτι ραντιέρηδες με 2-3 διαμερισματάκια θα την πληρώσουν
    Η ουσία όμως είναι ότι έτσι καταρακώνεις την έννοια της ισης μεταχείρισης

    Μην παρεξηγήσεις το σκληρό προφίλ των λύσεων- πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι το ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΟ κρατος αδυνατεί να κάνει κάτι, άρα μόνο επώδυνες λύσεις υπάρχουν

    Φτάνει το παπαριλίκι των επιδομάτων και των ειδικών λογαριασμών
    Φτάνει η "άσπρη τρύπα" του 3% +
    Φτάνει το άσυλο
    Φτάνει η τάχα μου δημόσια εκπαίδευση
    Φτάνει η μονιμότητα των άχρηστων και ανειδίκευτων βολεμένων

    Και οι ίδιοι οι άχρηστοι πολιτικοί φτάνει, αλλά το πρόβλημα τώρα είναι στη διαχείριση, το administration

    Δεν πάει άλλο. Δεν έχει νόημα να ζητάς διαγενεακή ισότητα όταν δεν έχεις κέρδη, μέρισμα, να μοιράσεις

    Το να μοιράζεις τη φτώχεια και την κακομοιριά είναι εύκολο.
    Το να μοιράζεις ευημερεία είναι δύσκολο.

    Και κακά τα ψέμματα, οι τωρινοί 20άρηδες είναι η χαμένη γενιά (δηλ. αυτοί που χάνουν)

    ReplyDelete
  20. μα δεν είπα εγώ να μοιράσουμε τη φτώχεια ούτε είπα πάρτα απ' τους μικρούς. Είπα όμως ναι πάρτα από τους 60+ χιλιάδες ευρώ που κατά τη γνώμη μου δεν είναι ραντιέρηδες με δυο τρία διαμερισματάκια... μη τα σχετικοποιήσουμε όλα τώρα. Βάλε και δυο τρία διαμερισματάκια και άλλα δυο σπιτάκια και δυο τρία αυτοκινητάκια. Από την ανώτερη μεσαία τάξη δηλαδή. Γιατί παρακαλώ, αυτοί δεν πρέπει να συμβάλουν να βγούμε από την κρίση; Πέντε χρόνια τώρα δεν γλίτωσαν ένα σκασμό φόρους; Με ποια λογική τους γλίτωσαν;

    ReplyDelete
  21. BEBAIΩΣ ΠΡΕΠΕΙ να ΣΥΜΒΑΛΕΙ η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ να ΒΓΟΥΜΕ από την ΚΡΙΣΗ!

    MERCEDES EXEI o ΒΑΓΓΕΛΗΣ

    και πάνε ΕΞΟΧΗ σε ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΑΣΤΕΡΩΝ στο ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ to καλοκαίρι!!!!!!

    και στην ΑΡΑΧΩΒΑ γιά ΣΚΙ τη ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!

    ΣΥΝ ΔΥΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΤΗΣΙΩΣ στην ΑΛΒΑΝΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΤΙ ΠΟΣΟ ΠΛΗΡΩΝΕΙ σε ΦΟΡΟΥΣ η "ΦΤΩΧΗ" ΤΑΞΗ της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ (40-50% των ΚΑΤΟΙΚΩΝ της ΕΛΛΑΔΟΣ);;;;;;;;;

    ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ,

    επαναλαμβάνω

    ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ,

    επαναλαμβάνω

    ΜΗΔΕΝ ΕΥΡΩ

    ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ!!!!!!!!!!!!!!

    ΕΦΗ, δε, Παρμενίδης (verbatim ac litteratim) την παραμονή της Πρωτοχρονιάς,

    "Πως αλλάζουν οι καιροί.... Η Μαργαρίτα, η υπηρέτρια του Κομφού θα κάνει Πρωτοχρονιά στο Χελμό, και το αφεντικό, τρόπος του λέγειν, στη Πλατεία Συντάγματος με το Caroussel του Κακλαμάνη."

    ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ [που παρασιτείτε πάνω στη περιουσία μου, εκμεταλλευόμενοι την χυδαιότητα, αμάθεια και λαμογιά του ΑΘΛΙΟΥ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΥ],

    ΠΡΕΠΕΙ να σας ΣΤΕΙΛΟΥΝ στο ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ,

    όπως έκαναν οι αλητο-Κουκουέδες [αυτοί με κονσερβοκούτια, καθότι "μαρξιστές"] στους αλητο-Δεξιούς φασίστες, στο Μελιγαλά.

    ΔΙΟΤΙ εσείς δεν είστε απλώς φασίστες,

    αλλά και ΛΩΠΟΔΥΤΕΣ και

    ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΕ το ΨΕΥΔΟΣ και την ΑΠΑΤΗ και, εν σειρά, την ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ της ΛΑΤΡΕΥΤΗΣ μου ΠΑΤΡΙΔΑΣ.

    ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΦΟΡΟΥΣ!!!!!!!

    ΟΛΟΙ

    ΟΛΟΙ

    ΟΛΟΙ

    Ισαμε δω και μη παρέκει.

    Κυρίες και κύριοι,

    Ελληνίδες και Ελληνες,

    το ΠΑΣΟΚ είναι το ΟΠΙΟΝ σας!!!!!!!

    ΟΥΣΤ παληοαλήτες που EXETE το ΘΡΑΣΟΣ να μιλάτε περί ΔΙΚΑΙΟΥ και ΑΔΙΚΟΥ!

    ReplyDelete
  22. KAI δεν σκεφθήκατε ποτέ!!!!!

    Ακόμα και εάν δημευθεί απαξάπασα η περιουσία των Βαρδιννογιανναίων θα προκύψει ένα ζευγάρι Prada per capita,

    και εάν δημευθεί απαξάπασα η περιουσία Κόκκαλη, θα προκύψει ένα sweater Versace per capita

    και εάν δημευθεί απαξάπασα η περιουσία Κομφού θα προκύψουν 3-4 αναπτήρες Bic per capita.

    KAI ΜΕΤΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΒΡΕ ΖΩΑ!!!!!!

    ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Nα το βάλετε καλά στο μυαλουδάκι σας, πάλι θα χρειασθεί να δουλέψετε.

    ReplyDelete
  23. Θυμάμαι.........

    ΗΤΑΝ 24 Αυγούστου του 2000.

    Μόλις άνοιξα τα μάτια μου ύστερα από 9ωρη (!!!!!) αριστερά λοβεκτομή ήπατος λόγω μονήρους μεταστατικού όγκου!

    Μιά Μεγάλη Κυρία των Αθηνών μου χάϊδεψε τα μαλλιά και με ρώτησε,

    "Ποιά είναι η μεγαλύτερη επιθυμία σου αυτή τη στιγμή;"

    γιά να λάβει την αναπάντεχη απόκριση,

    "Να γυρίσω στη δουλειά μου το συντομότερο δυνατόν."

    Η ΕΡΓΑΣΙΑ, βρε, είναι ευλογία.

    Ας είναι ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟ το ΚΑΘΑΡΜΑ,

    το ΑΡΧΙΚΑΘΑΡΜΑ του ΕΘΝΟΥΣ,

    που σας είπε

    ότι η εργασία είναι δουλεία!!!!

    ReplyDelete
  24. "Η ΕΡΓΑΣΙΑ, βρε, είναι ευλογία"

    Αυτό άλλωστε δεν μας διδάσκει ο πρωθυπουργός με το παραδειγμά του;

    ReplyDelete
  25. Η εργατικότητά του,η νεανικότητά του,το σφρίγος του, δεν επέτρεψαν ακόμα να αναπτυχθούν κατακλίσεις, απο τη παρατεταμένη ξάπλα του στο καναπέ,εκεί όπου η σκληρή του μοίρα τον κρατάει καθηλωμένο για να μπορεί να κυβερνάει καλύτερα την Ελλάδα.Ούτε η ζωντάνια του και ο δυναμισμός του θα επιτρέψουν στο έντερο και τη κύστη του να αποθέτουν πάνω του τα περισσεύματά τους.

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  27. χαλαρά normad κόψε λίγο

    ReplyDelete