Επιτέλους και μια ευχάριστη είδηση από το χώρο του δημόσιου πανεπιστημίου. Η συμμαχία του «όχι σε όλα», των «κλειστών και κατεστραμμένων πανεπιστημίων» και της «τυφλής ανυπακοής» στο ευρωπαϊκό κεκτημένο έπαθε πολιτικό πατατράκ στο 9ο Συνέδριο της ΠΟΣΔΕΠ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χτες. Αυτοί που εδώ και 4 χρόνια συνδιοίκησαν την Ομοσπονδία υψώνοντας τείχη αδιαλλαξίας απέναντι σε όλες τις απόπειρες αλλαγής στα πανεπιστήμια, δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν και πάλι την πλειοψηφία. Το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των πανεπιστημιακών το οποίο διοικούνταν από την παράταξη της Συσπείρωσης, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τη ΔΗΠΑΚ του ΚΚΕ, επιτέλους αλλάζει χέρια.
Το μπλοκ των φιλομεταρρυθμιστικών παρατάξεων που ευνοεί αλλαγές στο πανεπιστήμιο με πυξίδα την ευρωπαϊκή κοινή λογική, χάρη στην αύξηση της συμμετοχής κατά 30%, υπερίσχυσε των δυνάμεων της αδράνειας και του αριστερού δήθεν. Έτσι, η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ) που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ και την ευρύτερη κεντροαριστερά ήρθε πρώτη με 9 έδρες από τις 33, η συνεργασία της Ανανεωτικής Συμπαράταξης και της Αριστερής Μεταρρύθμισης που πρόσκειται στην Ανανωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ κατέλαβε 4 έδρες, η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επιστημόνων Υγείας από την Ιατρική Σχολή που πρόσκειται στη ΝΔ 3 έδρες, η Ανεξάρτητη Κίνηση Πανεπιστημιακών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών 2 έδρες και η Κίνηση Μελών ΔΕΠ απ’ το Μετσόβιο Πολυτεχνείο 1 έδρα. Στον αντίποδα η Συσπείρωση των αποχωρησάντων, διαβόητων κυρίων Μαΐστρου και Απέκη κατέκτησε τη δεύτερη θέση με 8 έδρες, έχοντας όμως διασπάσει τη συμμαχία της με τη Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση που πρόσκειται στο ΚΚΕ και η οποία έλαβε 4 έδρες.
Προφανώς, για την επίτευξη πλειοψηφίας στο νέο προεδρείο θα χρειαστεί η συνεργασία περισσότερων από δύο παρατάξεων. Δεν είναι όμως αυτό το θέμα. Τα κουκιά και τι κομματικό χρώμα θα έχουν.
Το πολιτικό μήνυμα του 9ου συνεδρίου της ΠΟΣΔΕΠ είναι η μαζική καταδίκη της πολιτικής που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια η ηγεσία της, με την τακτική των «κλειστών πανεπιστημίων» και της σκληρής στάσης που υιοθέτησε απέναντι σε όλους τους νόμους του υπουργείου Παιδείας που αφορούσαν την ανώτατη εκπαίδευση. Μια πολιτική που λειτούργησε ως προσάναμμα για την έκρηξη βίας που παρατηρήσαμε εναντίον καθηγητών ακόμα και της Αριστεράς.
Επιπρόσθετα είδηση με νόημα αποτελεί το γεγονός ότι οι αντιπολιτευόμενες παρατάξεις καταψήφισαν επισήμως και κατά πλειοψηφία τον απολογισμό που παρουσίασε η απερχόμενη διοίκησή της ομοσπονδίας, κάτι που δεν έχει γίνει επί σειρά ετών και σίγουρα όχι την τελευταία δεκαπενταετία. Κι ας κλαίγεται η πρώην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ ότι δήθεν έχει στοχοποιηθεί από κέντρα και λοιπά απροσδιόριστα συμφέροντα.
Είναι προφανές, ότι την πολιτική που οι πρώην θεωρούν πετυχημένη, η συντριπτική πλειοψηφία των πανεπιστημιακών τη θεωρούν απόλυτη αποτυχία. Της καταλογίζουν δε ευθύνες για το σαμποτάρισμα της εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου για τα ΑΕΙ και εν γένει ρόλο ανασταλτικό στην εξέλιξη του δημόσιου πανεπιστημίου.
Η χτεσινή εξέλιξη έρχεται την ώρα ακριβώς που ξεκινάει ο πολιτικός διάλογος για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Σε αντίθεση με την περιρρέουσα μιζερολογία των ημερών πρόκειται αναμφίβολα για μία θετική εξέλιξη. Την επικροτούμε και με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένουμε να δούμε τη στάση που θα κρατήσει η νέα ηγεσία στα πανεπιστημιακά δρώμενα. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.
Κωδικοποίηση Θέσεων G700 για παιδεία όπως έχει αποσταλεί σε πολιτικά κόμματα και αρμόδιους φορείς.