Του Καμίγ Πενί*
02-03-2009
Les nouveaux declassés
© Le Nouvel Observateur
Μετάφραση από την Ομάδα του PPOL
Νουβέλ Ομπσερβατέρ (ΝΟ): Σήμερα παρατηρούμε πως μια ολόκληρη γενιά, φορτωμένη μάλιστα με πτυχία, απειλείται με κοινωνική υποβάθμιση και θεωρεί πως θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της. Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον αυτής της «καταρτιζόμενης» γενιάς, τη στιγμή μάλιστα που η κρίση επιτείνει την εργασιακή επισφάλεια και αυξάνει την ανεργία;
Καμίγ Πενί (Camille Peugny, CP): Από οικονομικής απόψεως, αυτή η γενιά ζει ήδη αντικειμενικά χειρότερα από εκείνη των γονιών της. Ασφαλώς είναι πιο μορφωμένη κατά μέσο όρο, αλλά καλείται να ενταχθεί στην αγορά εργασίας σε πολύ χειρότερο οικονομικό πλαίσιο.
Μεταπολεμικά, η λεγόμενη γενιά του «μπέιμπι μπουμ», που καταγόταν στην πλειοψηφία της από αγροτικές και εργατικές οικογένειες, επωφελήθηκε από την ταχύτατη επέκταση της μεσαίας και υψηλής μισθοδοσίας που συνόδευσε τα «τριάντα ένδοξα έτη» -και γρήγορα υπερέβη τις συνθήκες ζωής των γονιών της.
Όσοι γεννήθηκαν είκοσι χρόνια αργότερα, αντιμετωπίζουν μαζική ανεργία και λιγότερο επικερδή απασχόληση. Τα «δωρεάν» προγράμματα κατάρτισης, οι επισφαλείς δουλίτσες, η ανεργία, έχουν γίνει πια υποχρεωτικά λίγο-πολύ περάσματα πριν μπορέσει κάποιος να αδράξει, πάνω-κάτω στα 30 του, την πρώτη του σύμβαση εργασίας αορίστου διάρκειας.
Σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, οι σημερινοί νέοι χάνουν λοιπόν κάμποσα χαμένα χρόνια, το κόστος των οποίων δεν πρόκειται ουδέποτε να αναπληρωθεί, καθώς οι συνθήκες εργασίας στα πρώτα έτη της σταδιοδρομίας των νέων αποδεικνύονται καθοριστικά για ολόκληρη τη σταδιοδρομία τους. Τα πράγματα χειροτερεύουν ενώ η κρίση τείνει να αυξήσει κι άλλο αυτά τα «χαμένα χρόνια» -και να πολλαπλασιάσει τα «ατυχήματα» στην πορεία των επαγγελματικών σταδιοδρομιών.
ΝΟ: Στο δοκίμιό σας, τοποθετείτε την έναρξη αυτής της κοινωνικής υποβάθμισης αμέσως μετά τα «τριάντα ένδοξα έτη». Πού οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η «θυσία» -όπως την αποκαλείτε- των γενιών που ακολούθησαν το «μπέιμπι μπουμ»;
CP: Οι προοπτικές κοινωνικές ανέλιξης φθάνουν στο αποκορύφωμά τους για όσους γεννήθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1940, και στη συνέχεια μειώνονται σταδιακά, για να φθάσουν σε ένα κατώτατο όριο σε όσους γεννήθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Αυτή η πτωτική πορεία είναι γενικευμένη. Αφορά τα αγόρια και τα κορίτσια κάθε κοινωνικής καταγωγής: τα παιδιά των εργατών φθάνουν πολύ σπανιότερα να γίνουν στελέχη επιχειρήσεων, ενώ τα παιδιά των στελεχών επιχειρήσεων ακολουθούν πολύ συχνότερα καθοδική κοινωνική πορεία. Στη Γαλλία της δεκαετίας του 2000, το 1/4 των γιων στελεχών επιχειρήσεων (και το 1/3 των κορών τους!) είναι πια εργάτες ή υπάλληλοι.
Αν υπάρχει μια γενιά που αξίζει πράγματι τον -όχι και τόσο ζηλευτό- τίτλο της «θυσιασμένης γενιάς» είναι αυτή που γεννήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τη στιγμή που η γενιά του «μπέιμπι μπουμ» αρχίζει να συνταξιοδοτείται, αυτοί είναι πλέον σαραντάρηδες, με άλλα λόγια πολύ ηλικιωμένοι: στις επιχειρήσεις προτιμώνται οι νεώτεροι πτυχιούχοι, άρτι αποφοιτήσαντες από τα πανεπιστήμια. Τουλάχιστο έτσι συνέβαινε έως πρόσφατα, διότι τελευταία παρατηρούμε πως η κρίση πλήττει ολομέτωπα τους νέους πτυχιούχους.
ΝΟ: Όλη αυτή η κοινωνική υποβάθμιση, παράλληλα με τη συνέχιση της επέκτασης της διανομής πτυχίων, δεν πλήττει εντέλει την αξιοκρατία; Έως πού μπορούμε να συνεχίσουμε να διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ κατάρτισης και απασχόλησης;
CP: Περισσότερη μόρφωση-λιγότερη κοινωνική κινητικότητα: πράγματι, έχουμε εδώ δύο εντελώς αντιφατικές τάσεις, πόσο μάλλον σε χώρες σαν τη δική μας, όπου η «δημοκρατική αξιοσύνη» ήταν επί μακρόν βασικός παράγοντας της κοινωνικής συνοχής.
Η Γαλλία του 2009 δεν είναι πιο αξιοκρατική από εκείνη του 1950 ή του 1960. Φυσικά η σχέση μεταξύ κοινωνικής καταγωγής και μόρφωσης χαλάρωσε συν τω χρόνω, πράγμα που σημαίνει μάλλον περισσότερη αξιοκρατία. Από την άλλη, τουλάχιστο στις νεότερες γενιές, μοιάζει να χαλαρώνει με τη σειρά της η σχέση μεταξύ μόρφωσης και κοινωνικής θέσης. Η πρόσβαση στη μόρφωση είναι λιγότερο άνιση, αλλά ταυτόχρονα παύει να είναι τόσο καθοριστική.
Τι σημαίνει αυτή η διαπίστωση; H αποσύνδεση του μορφωτικού επιπέδου από την κοινωνική άνοδο λειτουργεί σε κάποιους ως πρόσχημα για να αμφισβητήσουν τη γενίκευση της εκπαίδευσης. Αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν αρκετές καλές θέσεις, μας λένε, τουλάχιστο ας πάψουμε να καλλιεργούμε ψευδείς προσδοκίες! Η συλλογιστική αυτή στην πραγματικότητα είναι επικίνδυνη.
Φυσικά, το να βάζει κανείς ποσοτικούς στόχους (το 80% μιας γενιάς να έχει «γενικό απολυτήριο», τώρα το 50% να έχει πτυχίο) δεν έχει πολύ νόημα. Μολοταύτα, αν αποφασίζαμε να δυσκολέψουμε την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, γνωρίζουμε από τώρα ποιοι θα «πλήρωναν τη νύφη»: τα παιδιά των λαϊκών τάξεων.
Είναι πολύ πιο γόνιμο να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τη λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, αναθεωρώντας π.χ. τη γαλλική ιδιαιτερότητα της συνύπαρξης πανεπιστημίων και «μεγάλων σχολών». Τη στιγμή που οι «μεγάλες σχολές» δέχονται σχεδόν αποκλειστικά γόνους προνομιούχων οικογενειών (λιγότερο από 1% των παιδιών εργατών εγγράφονται στις «μεγάλες σχολές», έναντι 21% των παιδιών των ελεύθερων επαγγελματιών!), οι φοιτητές τους στοιχίζουν στο κράτος σχεδόν τέσσερις φορές όσο οι φοιτητές των πανεπιστημίων!. Είναι κρίσιμο αυτό να αλλάξει, κυρίως με την καθιέρωση κοινών πτυχίων.
Αν δεν το κάνουμε, θα διαιωνιστεί το σημερινό σύστημα των «δύο ταχυτήτων», όπου οι «μεγάλες σχολές» θα αναπαράγουν την κοινωνική ελίτ, που θα καταλαμβάνει σχεδόν «φυσιολογικά» την κορυφή της εργασιακής πυραμίδας, ενώ το πανεπιστήμιο θα μοχθεί να προσαρμόζεται στις πραγματικότητες της αγοράς εργασίας.
NO: Ποιες είναι οι πολιτικές επιπτώσεις της απογοήτευσης αυτών των «υποβαθμισμένων» γενιών;
CP: Οι «υποβαθμισμένοι» είναι εργάτες ή υπάλληλοι που βιώνουν έντονα συναισθήματα επισφάλειας. Ως εκ τούτου ασπάζονται τον προστατευτικό ρόλο του κράτους και εναντιώνονται στον οικονομικό φιλελευθερισμό. Ταυτόχρονα όμως, ως εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν με πρωτοφανή βιαιότητα τους ανέργους ή όσους επωφελούνται από τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας: λένε ναι λοιπόν στην προστασία του κράτους, αλλά μόνο για όσους δουλεύουν! Από την άποψη αυτή, η άνοδος του φαινομένου της «υποβάθμισης» δεν είναι άσχετη με τον προϊόντα συντηρητισμό της γαλλικής κοινωνίας.
ΝΟ: Θεωρείται πως η κλιμάκωση της «υποβάθμισης» θα οδηγήσει σε μορφές εξέγερσης ή σε παραίτηση;
CP: Κανείς ποτέ δεν είναι προετοιμασμένος για την αποτυχία του, ιδίως όταν έκανε όσα του έλεγαν πως έπρεπε να κάνει: οι «υποβαθμισμένοι» δαπάνησαν πολύ καιρό σε ανώτατες σπουδές, και μολοταύτα βλέπουν πως δεν είναι εις θέση να διατηρηθούν καν στην κοινωνική θέση των γονιών τους, έστω κι αν τις περισσότερες φορές έχουν πολύ περισσότερα προσόντα. Η απογοήτευση είναι τόση, που πολλοί «υποβαθμισμένοι» υιοθετούν ένα ριζοσπαστικό διεκδικητικό λόγο, ζητώντας να αλλάξουν οι κανόνες του παιχνιδιού.
'Αλλοι πάλι προτιμούν την παραίτηση από την εξέγερση. Οι δυτικές μας κοινωνίες έχουν το χαρακτηριστικό πως εξατομικεύουν την επιτυχία: όποιος θέλει, μπορεί! Οπότε μάλλον η όποια επιτυχία μας οφείλεται σε εμάς και μόνο! Η άλλη όψη αυτού του νομίσματος είναι πως είμαστε επίσης οι μόνοι υπεύθυνοι για τις αποτυχίες μας. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για τα άτομα που συναντούν δυσκολίες να εγγράψουν την προσωπική τους ιστορία σε μία συλλογική τάση, κάτι που θα τους ανακούφιζε, θα ελάφρυνε το συναίσθημα της αποτυχίας «τους».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως έτσι εξηγείται εν πολλοίς που δεν παρατηρούμε μεγάλες συλλογικές κινητοποιήσεις. Αλλά η σημερινή, δραματική κρίση, μπορεί να οδηγήσει πολλούς «υποβαθμισμένους» να επιλέξουν την εξέγερση έναντι της παραίτησης. Η παρουσία στις κινητοποιήσεις της 29ης Ιανουαρίου τόσο πολλών μισθωτών, άμαθων σε διαδηλώσεις, ίσως να έχει μεγάλη σημασία.
ΝΟ: Εκτός από την ενδοοικογενειακή αλληλεγγύη, ποιες άλλες μορφές διαγενεακής αλληλεγγύης μπορούμε να φανταστούμε σήμερα;
CP: Η οικογενειακή συμπαράσταση, πλην ορισμένων σπανίων εξαιρέσεων, είναι εξ ανάγκης βραχυπρόθεσμη: αν τα παιδιά ξοδέψουν την περιουσία των γονιών τους για να αντεπεξέρθουν στις δυσκολίες, τι θα απομείνει για τα παιδιά τους;
Η οικογένεια δεν μπορεί να υποκαθιστά επ' άπειρον το κράτος... Η λύση περνά από μία πραγματική πολιτική αναδιανομής του πλούτου. Πώς να δεχτεί κανείς πως όσοι βρίσκονται στην κορυφή της εισοδηματικής πυραμίδας -το 1% των πλουσιότερων- βλέπει τα εισοδήματά του να πολλαπλασιάζονται, κυρίως μάλιστα λόγω της φορολογικής πολιτικής;
Είναι ζωτικής σημασίας να τελειώνουμε επιτέλους με τα ιδεοληπτικά και πελατειακά φορολογικά μέτρα και να αποκαταστήσουμε μία πραγματικά προοδευτική φορολογία. Πράγμα που, ειρήσθω εν παρόδω, θα μειώσει κατά πολύ τα βάρη της αναδιανομής για τη μεσαία τάξη.
Αυτή η προσέγγιση είναι πολύ σημαντική για την αριστερά: της προσφέρεται ένα πεδίο δράσης που θα της επιτρέψει να συνεισφέρει στην κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αποδειχθεί και εκλογικά προσοδοφόρο...
*Ο Camille Peugny είναι κοινωνιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπουργκόν.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΤου Καμίγ Πενί*
ReplyDelete*Ο Camille Peugny είναι κοινωνιολόγος και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπουργκόν.
-Και επίσης, γυναίκα, υποθέτω.
Μπορεί να κάνω και λάθος, βεβαίως, και να έχει μια μουσάκλα σα του Pissarro.
ReplyDeletecherchez les baby boomers
ReplyDeleteάντρας είναι το γράφει στο λινκ του ΝΟ
Cool. Video et taceo for me from now on, to spare you the unnecessary bull.
ReplyDeleteΤόσο σαφείς,καθαρές,εγκεφαλικές και εύστοχες απαντήσεις, μόνο ένας άνδρας μπορούσε να δώσει.Ακόμα και αν είναι "γυναίκα".
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete@parmenidis
ReplyDeleteχαχαχαχαχαχααχχααχα
Eισαι θεός....
Το Cami(LLE) είναι που σε μπερδεύει. Λες μήπως να είναι γυναικάντρας; Πάντως το έχει πιάσει το θέμα. Ελπίζω να μην αντιγράφει το μπλογκ της τζι.
ReplyDeleteΑντρογυναίκα θες να πείς.
ReplyDeleteΚαι εγώ για αγοροκόριτσο το βλέπω.
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@ gμοσιος
ReplyDeleteΌχι, δεν με μπέρδεψε το -LLE.
Απλώς μπέρδεψα τον/την (whatever) Camille Peugny με την Christine Delphy. Και νόμιζα ότι ήμουν και πολύ αστείος, γιατί της φορούσα και μούσι στυλ Pissarro. Αλλά η γαλλο-δυσλεξία μου είναι παροιμιώδης, γι' αυτό μη δίνεις σημασία.
As I said before, a load of nonsense.
ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ReplyDeleteΑρθρον 54
παράγραφος 1
Το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει απο τις μεθεπόμενες εκλογές,εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα απο τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
--------------------------------------
Ας το γνωρίζουμε.Θα μας χρειαστεί.Εχουμε τα θεσμικά εργαλεία να βγούμε απο το αδιέξοδο.Μπορούμε δηλ. τις Εθνικές εκλογές του Ιουνίου να τις κάνουμε με όποιο εκλογικό σύστημα βοηθάει στη συγκεκριμένη συγκυρία, το συνδυασμό, σταθερής, καταστατικά, κυβέρνησης, ΑΛΛΑ Εθνικής στους στόχους και πλουραλιστικής στη σύνθεση, με συμμετοχή των αρίστων στο υπουργικό συμβούλιο και στη Διοίκηση.
Μιλάει για συναίνεση ο άνθρωπος που στο υπουργικό συμβούλιο δεν έβαλε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ που να μην είναι ΔΑΠίτης,ΟΝΝΕΔίτης,ΔΑΚίτης.Και όλοι τρίτης διαλογής.ΚΑΝΕΝΑΣ πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό ΠΟΤΕ.
ReplyDelete"Νουβέλ Ομπσερβατέρ (ΝΟ): Σήμερα παρατηρούμε πως μια ολόκληρη γενιά, φορτωμένη μάλιστα με πτυχία, απειλείται με κοινωνική υποβάθμιση και θεωρεί πως θα ζήσει χειρότερα από τη γενιά των γονιών της."
ReplyDeleteΑφού οι περισσότερες δουλειές παράγουν μαλακίες (χαρτιά περνάει ο ένας στον άλλο), τι ζωή θα κάνουνε; Όχι μόνο δεν ξέρει κανείς να δουλεύει, αλλά το έχουν ρίξει και στις μπλαζέ σνομπίστικες θεωρίες λες και είναι αθάνατοι. Οι σύγχρονες ψυχολογικές παπάρες (διαμορφωμένες από όσους απέτυχαν στην 1η, 2η και 3η δέσμη και πήραν ψυχολογία) τους έχουν κάνει ατομικιστές και το κυρίαρχο είναι "only me, me, me". Να φας σκατά και να πιεις νερό. Σεβασμός μηδέν, παραγωγή πραγματικών προϊόντων μηδέν, κάθονται όλοι και πληκτρολογούν μαλακίες και περιμένουν μετά να έρθουν τα κρέατα και τα σπίτια τσάμπα.
Δεν κουράζονται στη δουλειά, κουράζονται στην τηλεόραση και το κομπιούτερ.
Μου φαίνεται ότι θα πάρω καμιά φάρμα στα γεράματα να πουλάω τις τομάτες 5 ευρώ το κομμάτι στους γραφειοκράτες που βγήκαν από τα "πανεπιστήμια".
"If you take care only of yourself, you are running a very small business"
ReplyDelete(Άγνωστος)
QUIZ ΠΟΛΥ ΣΧΕΤΙΚΟ με ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ
ReplyDelete_ πρόεδρος του _ αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού συνδικαλιστικού κινήματος «με άποψη, ρόλο και δικαιώματα», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «νιώθει πολύ άσχημα που κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τη διαδικασία του διαλόγου και των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων, γιατί αυτό θα σημαίνει ζούγκλα και επικράτηση της θέλησης των οικονομικά ισχυρών».
ΠΟΙΟΣ λέτε έστειλε στην ΟΤΟΕΕ αυτά τα AΙΣΧΡΑ, ΑΝΤΙ-ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΙΚΑ και ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ;;;;;;;;;;;;;;;;;
Η Αλέκα;;;;;;;;;;;;;
Ο Αλέκος;;;;;;;;;;;;;;;;
Το κρέας;;;;;;;;;;;;
Ο Μικροκεφαλάκης-de facto Assad;;;
All (of) the above;;;;;;;;;;;;;
"με άποψη, ρόλο και δικαιώματα"
ReplyDeleteΕΤΣΙ, παιδί μου, όπως το λες!
Στην Ελλάδα ΟΥΔΕΙΣ φέρει/έχει ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ
οι ΕΛΛΗΝΕΣ είναι ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ, εξ ου και με ΑΠΟΦΑΣΗ του ΘΕΟΥ
έχουν ΜΟΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!!!!!!!!!!!!
ΠΑΙΔΙΑ μην ακούτε τον Κομφού και την Μαύρη Διεθνή
ReplyDeleteο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ είναι ΑΝΕΞΑΝΤΛΗΤΟΣ.
Το κράτος δεν είναι κάτι συγκεκριμένο, ΑΛΛΑ
κάτι αφηρημένο.
Ειδικά στην Ελλάδα, ο Θεός πάντα ρίχνει βροχή χρήματα.
Θάνατος στον Κομφού και σε όλους τους φασίστες.
"με άποψη, ρόλο και δικαιώματα"
ReplyDeleteΆμα δεν υπάρχουν λεφτά, προϊόντα και δουλειές, όλα αυτά είναι μαλακίες στο τετράγωνο. Δεν έχει ο άλλος να φάει και του λένε "να αλλάξεις διαδικασίες". Μαλθακές και μαλακισμένες γενιές. Κι ακόμα και οι λεγόμενοι "επαναστάτες των πόλεων" (άκου μαλακίες - τι σκατά γονείς είχανε και γίνανε τόσο άχρηστοι;) πάνε και βάζουν μπόμπες ώστε να υπάρχουν ακόμα περισσότερες ζημιές, λες και δεν μας φτάνανε οι οικονομικές. Τους έχει φάει το Χόλιγουντ και θέλουν να το παίξουν "mission impossible" και άλλες μαλακίες, ή Τσε Γκεβάρα και άλλες ισπανόφωνες παπάρες, επαναστάσεις της πίπας. Στη χώρα που γέννησε τον Αλέξανδρο (που άλλαξε το χάρτη του πλανήτη), στη χώρα που διαμόρφωσε το σημερινό παγκόσμιο καταστατικό χάρτη πολιτισμού, πάνε κι ακούνε Τσε Γκεβάρες και άλλες μετριότητες και παπάρες με ελαττωματικά γονίδια σε τριτοκοσμικά νησάκια των οποίων ο πληθυσμός καβαλάει λάστιχα φορτηγών για να πάει στο Μαιάμι (άλλη παπάρα κι αυτό το Μαιάμι - αλλά από τους "επαναστάτες" στο νησάκι, καλύτερο). Τόσο αυτοπεποίθηση έχουν για τους εαυτούς τους και τόσο ειλικρινείς είναι (που δεν μετακομίζουν στην Κούβα, αλλά προτιμούν την Αθήνα και τις μπόμπες, γιατί ξέρουν ότι εκεί δεν θα τους πιάσει κανείς - ενώ στην Κούβα θα τους είχανε χώσει στο μπουντρούμι - θρασύδειλοι). Στη χώρα του Πλάτωνα να διαβάζουν Λένιν... δεν είμαστε καλά! Στη χώρα με τις παραλίες και τις ομορφιές να ακούνε Joy Division. Μάλιστα. Λες και οι στιγμές που περνάνε θα ξανάρθουν. Μιζέρια. Βεβαίως και τα σπάνε, γιατί οι λεχρίτες οι γονείς και δασκάλοι τους δεν τους μάθανε να χτίζουν τίποτα, μόνο να γκρεμίζουν. Εύκολο να γκρεμίζεις, λένε οι άχρηστοι και τεμπέληδες.
Ε ρε μετριότητες... σ' όλο τον κόσμο σήμερα.
@ parmenides
ReplyDeleteΜιλάει για συναίνεση ο άνθρωπος που στο υπουργικό συμβούλιο δεν έβαλε ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ που να μην είναι ΔΑΠίτης,ΟΝΝΕΔίτης,ΔΑΚίτης.Και όλοι τρίτης διαλογής.ΚΑΝΕΝΑΣ πρωθυπουργός δεν το έκανε αυτό ΠΟΤΕ.
MONO EΝΑΣ ΕΒΑΛΕ !!!!!!!
ΕΝΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ από την ΑΣΤΟΡΙΑ στην ΚΟΡΥΦΗ του ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ και ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ.
ΚΟΣΚΩΤΑΣ for ever!!!!!!!!!!!!!!!
OΛΩΝ των ΠΟΡΝΟΑΛΚΟΟΛΙΚΩΝ τα ΠΑΙΔΙΑ
ReplyDeleteείναι
ΓΕΝΕΤΙΚΩΣ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΑ
Κυρία Λουκά foe ever!!!!!!!!!!!!!1
ReplyDeleteH EΛΛΑΔΑ βρίσκεται καταμεσίς μιάς ΔΙΕΛΚΥΣΤΙΝΔΑΣ.
ReplyDeleteΑπό την μιά
μιά ΕΣΧΑΤΟΓΡΗΑ με ΒΓΑΛΜΕΝΕΣ ΜΑΣΕΛΕΣ
Από την άλλη
ένα από αυτά τα ΠΑΡΑΤΑΣΙΚΑ ΜΩΡΑ που γεννιούνται με 10-15 μέρες καθυστέρηση
με ΖΑΡΩΜΕΝΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕΤΩΠΟΥ, ΗΛΙΘΙΑ ΕΚΦΡΑΣΗ και ΑΣΚΟΠΟΝ ΓΕΛΩΤΑ.
This is the tragic predicament of my beloved patria.
fuck it dudes let's go bowling
ReplyDeletelefteris -εχεις δίκιο
ReplyDeleteg700-εκτός από πάσης φύσεως διαπρεπείς κοινωνιολόγους που μας χόρτασαν βερμπαλισμό μήπως να δούμε και τίποτα διαφορετικό? Να αλλάξουμε παραστάσεις βρε αδελφέ
Σε όλη την πορεία του ανθρώπου υπήρχαν γενιές "τυχερές" και "άτυχες"
Σκεφθείτε όποιον γεννήθηκε το 1895. Πολέμησε το 1912-13, το 1915-18, το 1920-22 και προφανώς έφαγε και μιά Κατοχή (ίσως και αλβανικό μέτωπο) και αν ήταν τυχερός και δεν σκοτώθηκε ένας Εμφύλιος.
Είναι οριστικό και χωνέψτε το- αυτή η γενιά νέων (δηλ. 20-40) ΔΕΝ πρόκειται να δει χαρά πλέον. Εϊναι η γενιά που θα θυσιαστεί γιά τις επομενες
Αυτή είναι η πραγματικότητα
Το ποιός φταίει - είναι επίσης γνωστό τοις πάσι
Ο Κομφουκιάκος μιά φορά, lefteris, θα πάει το Πάσχα στην Ελλάδα κουβαλώντας σε dry ice
ReplyDeleteΑΚΟΜΑ και κρέας γιά ένα μήνα, ψωμί γιά ένα μήνα και βούτυρο γιά ένα χρόνο.
ΠΡΕΠΕΙ τα καθάρματα να ΠΕΙΝΑΣΟΥΝ.
Ευελπιστώ, parmie μου, να σεβασθώ τον προϋπολογισμό μου του μηνός, ήτοι 200 ευρώ.
O καλός μου πατέρας, ο Αντωνάκης, έλεγε,
"Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι ΑΡΕΤΗ"
η δε διαπρεπής μαμά έλεγε, στο ίδιο μήκος κύματος,
"Η ΣΠΑΤΑΛΗ χαρακτηρίζει τους φτωχογεννημένους και τους ανόητους".
To πιάσαμε το υπονοούμενο, παληοτέρας, και συ κι' αυτό το κήτος, η φάλαινα, το θωρηκτό, το Saratoga, η μανάρα σου, που με αποκαλούσε ανόητη και σαχλεπίσαχλη ακόμα και μπροστά στον κύριο Ζολώτα.
ReplyDeleteΠανάθεμά σας, δήθεν πιά, δήθεν.
Οι γνωστές δακρύβρεχτες ιστορίες…
ReplyDeleteΗ γνωστή κουλτουρέ κοινωνιολογία της χαζοδιάνοιας και της ψευτοαριστεράς…
Εγώ πάντως αν πάω σε μια δουλειά με ένα πτυχίο χωρίς εμπειρία και αγγλικά τσάτρα πάτρα, αν μου δώσουν 700ευρώ θα νομίζω ότι τους κλέβω κιόλας. Φυσικά δεν θα μου έφταναν αλλά το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο.
Δεν φταίνε οι κυβερνήσεις αν κάποιος θέλει να γίνει golden boy και του φαίνετε λίγο το 800αρι 1000αρι που θα παίρνει επειδή νομίζει ότι είναι ο Αϊνστάιν.
Επίσης δεν φταίει η εργασία αν εσύ έχεις διδακτορικό και οι θέσεις που υπάρχουν είναι για βοηθούς τσαγκάριδων.
Από εκεί και πέρα, αναξιοκρατία, πουστιά και λαμογιά υπάρχει και θα υπάρχει γιατί όλοι μας πήραμε τηλέφωνο για να μια μεταθεσούλα στο υπουργείο αμύνης, ή στο καβούρι, η στο κέντρο. Γιατί όλοι μας προσπαθήσαμε να σβήσουμε πρόστιμο. Γιατί όλοι μας δώσαμε φακελάκι σε γιατρό. Γιατί όλοι μας ψηφίσαμε με την λογική της αρπαχτής, γιατί όλοι μας αδιαφορήσαμε κλπ κλπ
Και κυρίως γιατί μια γενναία μερίδα του εκλογικού σώματος εμπιστευόταν τους τύπους που μάγκικα αναρωτιόντουσαν «αν έχετε δει κανένα κράτος να χρεοκοπεί;;» την δεκαετία του 80, οπότε «δως τε λεφτά στο λαό», και από τα ζιβάγκο και τα «εοκ και νατο το ίδιο συνδικάτο» η εοκ έγινε το ταμείο του κόμματος και η τρικούπη μετακόμισε σε υπουργεία, πανεπιστήμια και υπηρεσίες…και πανηγύριζαν στην εθνική με αφίσες του αντρέα , γεια σου ρε νεοέλληνα. Μαγική δεκαετία 80.
Ο νεοέλληνας και το σύνδρομο του υπηκόου, σε μια χώρα με άψογους πολίτες, που για όλα φταίει το κράτος, που το κράτος = κόμμα για όλους και θέλετε να μιλήσουμε και για κοινωνιολογία, μια ζωή σ αυτή την χώρα τα τελευταία πρώτα.
@ 1+1
ReplyDeleteTα πράγματα ΠΡΕΠΕΙ να τα βάζουμε στις σωστές τους διαστάσεις.
ΚΑΙ ας τόχω πει μυριάδες φορές, το επαναλαμβάνω:
Το 95% της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ δεν αξίζει μία.
Τα πιό αγράμματα πλάσματα που έβγαλε ποτέ η χώρα, ως συνέπεια της ΕΣΚΕΜΜΕΝΗΣ και ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗΣ υποβάθμισης της ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
κάπου 5% των πτυχιούχων Ελληνοπαίδων
ΕΙΣΑΣΤΕ
WORLD-CLASS CREME de la CREME.
KAI γι' αυτό το 5%
ΑΞΙΖΕΙ και ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ ο ΑΓΩΝΑΣ
ενάντια στο ΚΡΕΑΣ
και
ενάντια στον Baby Doc-de facto Μικροκεφαλάκην de facto Assad-Παπανδρέου
και πάνω απόλα ΕΝΑΝΤΙΑ
στους ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΣΑΣ που κατέστρεψαν το ΕΘΝΟΣ!!!
Ser,
ReplyDeleteLefteris,
1+1,
Κομφούκιος,
«Ανθρωποι της πράξης που πιστεύουν ότι, προσωπικά, είναι τελείως ελεύθεροι από οποιαδήποτε επιμόλυνση από την διανόηση είναι συνήθως δέσμιοι κάποιου ξεπερασμένου οικονομολόγου» - J.M.Keynes (1936).
Η κρίση καλπάζει,οι κοινωνικοί συσχετισμοί αλλάζουν.Θα εκφραστούν, ΚΑΙ πολιτικά, ΣΥΝΤΟΜΑ.
ReplyDelete"Ο Πρωθυπουργός δεν σκέφτεται τις εκλογές".Μα ποιός τον ρώτησε;
Στις 7 Ιουνίου, το Εθνος θα απαιτήσει να γίνουν διπλές εκλογές.Θέλει δεν θέλει ο Σκοτίδας.Μπορεί να το αρνηθεί;
ReplyDeleteg700-εκτός από πάσης φύσεως διαπρεπείς κοινωνιολόγους που μας χόρτασαν βερμπαλισμό μήπως να δούμε και τίποτα διαφορετικό? Να αλλάξουμε παραστάσεις βρε αδελφέ
ReplyDeleteΔηλαδή θα σου άρεσε περισσότερο να βάλουμε μια φωτογραφία του Χάγιεκ και του Φρίντμαν και να πετάμε άρθρα της αυστριακής άθε τρεις και λίγο, διότι αυτοί βρε αδερφέ δεν υπήρξαν καθόλου βερμπαλιστές και κοινωνιολόγοι. Εμ βέβαια πώωως... Αυτοί γράφανε σε ιστορικό και κοινωνικό κενό και πάντα εκπροσωπούσαν το αυτονόητο.
Οι γνωστές δακρύβρεχτες ιστορίες…
Η γνωστή κουλτουρέ κοινωνιολογία της χαζοδιάνοιας και της ψευτοαριστεράς…
Πάρτε το χαμπάρι ΔΕΝ είναι γκρίνια, ούτε αριστερά. ΕΙΝΑΙ διαπίστωση ενός προβλήματος που αναζητάει λύση.
To ΠΡΕΚΑΡΙΑΤΟ των baby loser είναι παρόν και στοιχειώνει τις δυτικές κοινωνίες. Ασφαλιστικό έλλειμμα, χρέος, αντινεανική αγορά εργασίας, οικολογικό έλλειμμα, φρακαρισμένοι μηχανισμοί οικονομικής ανόδου, συνθέτουν τη νέα πραγματικότητα.
Αν αυτό δε γίνει κατανοητό δεν αλλάζει ούτε το ασφαλιστικό, ούτε περιορίζετε το χρέος ούτε τίποτα. Με ποια πολιτικά εργαλεία, με ποιους φορείς και με ποιες συμμαχίες θα αλλάξουν τα πράγματα; Με ηθικολογίες, το φιλελευθερισμό της εποχής του Γκάτσμπι και το Χάγιεκ αρχηγό; Ούτε για αστείο.
Το 95% της ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ δεν αξίζει μία.
Είναι και αυτό μια εξέλιξη. Στις πορηγούμενες δεν άξιζε το 99,9%.
Athanase, tais-toi!
ReplyDeleteIci La Capitale du Monde, Πλατεία Βάθη ήθελα να πω. Bonjour a tous.
@ parmenides
ReplyDelete«Ανθρωποι της πράξης που πιστεύουν ότι, προσωπικά, είναι τελείως ελεύθεροι από οποιαδήποτε επιμόλυνση από την διανόηση είναι συνήθως δέσμιοι κάποιου ξεπερασμένου οικονομολόγου» - J.M.Keynes (1936).
Πολύ σωστά τα λέει ο κύριος Μεϋνάρδος.
Εξ ου και εμείς πιστεύουμε περιπαθώς στην πνευματική διανοησία και λέμε
ΟΧΙ στους ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ!
«Πάρτε το χαμπάρι ΔΕΝ είναι γκρίνια, ούτε αριστερά. ΕΙΝΑΙ διαπίστωση ενός προβλήματος που αναζητάει λύση»
ReplyDeleteG700 πόσες φορές θα διατυπώσουμε ένα προβλήματα, ξέρεις ένα πρόβλημα χρειάζεται και λύση, αν οι κοινωνιολόγοι ήταν χρήσιμοι δεν θα προσπαθούσαν να μας καταδείξουν την αξία της υπερεπιστήμης τους. Άσε που δεν χρειάζεται να είσαι κοινωνιολόγος για να διατυπώσεις κοινωνικές κριτικές. Άλλωστε υπάρχουν τόσοι που ο καθένας έχει τον δικό του, αν είναι να ξεθάβουμε κάθε πονεμένη ψυχή που λέει το μακρύ του και το κοντό του δεν θα καταλήξουμε πουθενά, ας πάψουμε να θεωρητικολογούμε πάνω από τον μελλοθάνατο.
«Ανθρωποι της πράξης που πιστεύουν ότι, προσωπικά, είναι τελείως ελεύθεροι από οποιαδήποτε επιμόλυνση από την διανόηση είναι συνήθως δέσμιοι κάποιου ξεπερασμένου οικονομολόγου» - J.M.Keynes (1936).
Εντάξει να βρούμε έναν σικ διανοούμενο, να κοιμόμαστε αγκαλιά με τα βιβλία του, να μην χαρακτηριστούμε πασέ, να βολοδέρνουμε από δω κ από κει να παριστάνουμε τους υποβολείς της και καλά υψηλής διανόησης. Οι αρχές και οι αξίες, ο τρόπος σκέψης και οι απόψεις δεν είναι εφεύρημα κάποιου φωτισμένου κοινωνιολόγου.
http://www.nature.com/nature/journal/v458/n7234/full/458030a.html
ReplyDeleteAx NAI
ReplyDeleteAx NAI
AποπΛέει τόσο ανθρωπισμό και ζεστασιά ο λόγος του κυρίου Καρχιμάκη.
Φωφάκι μου, χρυσό μου παιδί, να αποφεύγεις τα πολύ αρχαία Ελληνικά καθότι βαζουνε αυτί από το Manhattan το κάθαρμα και η Μπαβαρουάζ.
ReplyDeleteΜη μας κάνουνε πάλι ρεζίλι.
Σε φιλώ γλυκά-γλυκά
Η γιαγιούλα σου
O άνθρωπος που ΑΝΕΔΕΙΞΕ την ΑΠΑΤΗ
ReplyDeleteσε ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΞΙΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ
ο άνθρωπος που προσομοίασε την ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ σε ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ
ο ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ του ΚΟΣΚΩΤΑ και του ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟΥ
είπε
(άκουσον-άκουσον, parmie)
"To HΘΟΣ της Δημοκρατικής παράταξης είναι ΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟ".
ΑΛΛΑ η ιστορία πάντα επαναλαμβάνεται
και τώρα έρχεται O ΓΙΟΣ του ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ του ΕΘΝΟΥΣ,
avec Karximakis and Company
και μας μιλάει για
ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
@parmenides
ReplyDeleteειτε το θέλεις είτε όχι όλοι είμαστε δέσμιοι της οικονομίας, ασχέτως πολιτικού συστήματος ή κομματικού πιστεύω
@g700
όχι δεν θέλω ένα άρθρο του Φρίντμαν καθημερινά αλλά ρε αδελφέ το παρακάνετε με τον δυσανάλογο αριθμό κοινονιολογικών κειμένων
Τόχουμε πει- ΔΕΝ ειναι κοινωνιολογικό το πρόβλημα.
Προτείνω να έχετε λιγότερα posts αυτού του είδους (τα οποία εγώ βρίσκω μονότονα επαναλαμβανόμενα), περισσότερες απόψεις αλλά και ειδικά άρθρα
Όπως προτεινα παλιότερα, ζητήστε από κοινωνικούς φορείς να πάρουν συγκεκριμένες θέσεις
πχ θα ήθελα πολύ να δω άρθρο του Ρωμανιά, αλλά και να διαβάσω τις αερολογίες του Παναγόπουλου
Θέστε ένα ζήτημα και ζητήστε από 5 βουλευτές (1 από κάθε κόμμα της Βουλής) να αρθρογραφήσουν επ αυτού-
Δημιουργικός διάλογος!
Ζητήστε από την ΑΔΕΔΥ συγκεκριμένες προτάσεις γιά τη μείωση των δημοσίων δαπανών
Ζητήστε από τη MIG άρθρο γιά το πως βλέπουν την ΟΑ και αντίλογο από την Aegean
Φτάνει η κοινωνιολογία- δεν προσθέτει τίποτα. Αν το πάμε έτσι σε λίγο θα συνεχίσετε με θεολογικά άρθρα ?
Το blog πρέπει να γίνει πραγματικά πρωτοποριακό, αλλιώς θα "ξεφτίσει" με την πάροδο του χρόνου
Μην παρεξηγηθώ-είμαι φαν του blog αλλά διακρίνω σημάδια κόπωσης.
Από εκεί και πέρα δικό σας είναι, πορεύεστε όπως κρίνετε καλύτερα
ser, καθημερινά στέλνουμε προτάσεις και θέσεις σε φορείς, πολιτικούς, οργανώσεις. Κάποιοι ανταποκρινόνται κάποιοι πάλι μας γράφουν. Υπάρχει μια δραστηριότητα η οποία καλώς ή κακώς δε φαίνεται εξολοκλήρου στο blog. Για παράδειγμα στις 30 Μαρτίου θα πάμε Βρυξέλλες για κοινή press conference με τους Ιταλούς της Classe Creativa. Στις 27 Απριλίου θα διοργανωθεί Συνέδριο για την Precarious Generation υπό την αιγίδα του ΕΣΚ. Στις 29 Απριλίου ημέρα Αλληλεγγύης των γενεών θα κατεβάσουμε Joint Position Paper με την 50και Ελλάς η πρόεδρος της οποίας είναι και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικτύου Ηλικιωμένων (Age Platform) δίκτυο που βρίσκεται αρκετά κοντά στο δικό μας τρόπο σκέψης. Θα υπάρξει και κάποια συνέντευξη τύπου. Παράλληλα ψάχνουμε εδώ και δύο μήνες για γραφεία να στεγάσουμε την οργάνωση κυρίως να αναπτύξουμε το Συνήγορο του Εργαζόμενου και να την ανοίξουμε και παραέξω. Ταυτόχρονα φτιάχνουμε το νέο site κι έχουμε να διαχειριστούμε και όλα τα social media Twitter klp. Αλλά όλα αυτά θέλουν προσωπικό χρόνο και κόπο από τον καθένα από εμάς και φυσικά χρήμα, γιατί μέχρι στιγμής τα πάντα γίνονται εθελοντικά.
ReplyDeleteΔεν διαμαρτυρόμαστε απλά λέμε ότι δεν υπάρχει κόπωση υπάρχει μια διαρκής δραστηριότητα.
Όσο για τα άρθρα. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια καλή ισορροπία αναλυτικών-θεωρητικών και policy oriented άρθρων.
1+1 τόσο καιρό που καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που είσαι να σχολιάσεις τώρα σε έπιασε η πρεμούρα με το παρόν άρθρο; Ήμαρτον δηλαδή λίγο sense of perspective δε βλάπτει.
ventri το λινκ παραπέμπει σε μια γενική σελίδα και όχι κάτι συγκεκριμένο.
ReplyDeleteΑύριο είναι το μεγάλο γεγονός "Τίτλοι Τέλους για το ιερατείο της ΠΟΣΔΕΠ" με νίκη ΚΙΠΑΝ Ανεξάρτητων. Μακάρι.
ReplyDeleteΝομίζω πως θα έπρεπε να αναρτάτε και τα άρθρα των
ReplyDeleteΜΕΓΑΛΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΩΝ
που αποπλέουν ΚΑΛΩΣΥΝΗ και ΦΙΛΑΛΛΗΛΙΑΝ
όπως το Καρχιμάκη, του Κοσκωτά, του Σαχινίδη, της Ιγκνόρας Κατσέλη, του Τρεπεκλή, του Μυλόπουλου και άλλων
σπουδαίων Ελλήνων της Ανθρωπιστικής Διεθνούς
ώστε να διαβάζει και να μαθαίνει το κάθαρμα του Μανχάτταν ΤΙ εκλεκτά πρόσωπα ΠΛΑΙΣΙΩΝΟΥΝ τον Γιώργο μας.
ΠΟΣΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΕΣ είναι αυτοί και ΤΙ απαίσιος είναι αυτός.
stop fuckin complainin you libertarian retards. damn your spoilin my spliffiesta tonight
ReplyDeletefofo i'd open your crack wide open if it wasn't so shitty n old. Goodnight now ladies. Im out in luvely London for a havin it large nigt out
ReplyDeleteχαλαρά Λεμπάουσκι γιου γκοτ του ματς το σμοουκ.
ReplyDeleteSer και 1+1 τα είπαν όμορφα.
ReplyDeleteΛοιπόν 1+1 κάνουν δύο Κομφού, που δεν έχεις άδικο σε πολλά αλλά ρε συ...
...καλά δεν κουράστικες τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια να τα βάζεις με τη "λαϊκής καταγωγής άρχουσα τάξη"; Αν μη τι άλλο εσύ θα έπρεπε να ξέρεις καλά ότι αυτή η γενιά αρχόντων που κατηγορείς είναι αγγλοσαξονοτραφής, το ντάντεμα της οποίας φυσικά κληρονόμησε η Αμερική την οποία κατηγορούμε μεν για πολλά, ξεχνούμε δε ότι απλά συνέχισε το άσχημο παιχνίδι της Αγγλίας - βλέπε τη γενοκτονία του 1915-22 δεν έκανα λάθος τις ημερομηνίες, 1943-49 εμφύλιος... όχι δεν έκανα λάθος τις ημερομηνίες, 1967-1973 δικτατορια, όχι δεν έκανα λάθος τις ημερομηνίες, απλά είχαμε και 2η δικτατορία το 1973-74 απλά ο κόσμος δεν το πήρε χαμπάρι, αυτή που μας έφερε η οργανωμενη από αμερικανούς εξέγερση του Πολυτεχνείου για να διώξουν τον μλκα τον Παπ που δεν τους έκανε τα χατήρια με τιν κρίση στη Μέση Ανατολή και να ανεβάσουν τον Τζόνη τον γεσερμαν τους για να πουλήσει την Κύπρο.... Για να μην πω για τον 2ο μλακα Παπ που ανέλαβε πρωθυπουργός και καλά ενάντια σε Αμερική μετα υποδείξεως της Αμερικής βέβαια για να έχει να λέει και να υποβιβάζει τη χώρα με το ελεύθερο... τι να λέμε τώρα...
Το να τα βάζεις όμως με το λαό και καλά αγράμματος, είναι άσχετος και τα σχετικά είναι τελείως εκτός πραγματικότητας. Έχω πάει από Αγγλία εώς Αμερική και από Γαλλία εώς Γερμανία... εώς και Ιαπωνία και ειλικρινά παρόλη τη βιομηχανία και την τεχνολογία που "κυκλοφορεί", δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου από τον τρόπο σκέψης που κυμαινόταν από μετριος, καθαρά επαρχιώτικος εώς φοβησμένος και δουλοπρεπής του κερατά...
Στην τελική δεν μπορείς να κατηγορήσεις τους Έλληνες επειδή κοιτάνε το προσωπικό τους συμφέρον και όχι αυτό της χώρας, λες και η χώρα είναι απαραίτητα το μέλλον του πολίτη ή και του έθνους. Τι είναι δηλαδή οι Έλληνες, Γερμανοί που θα πάνε να σφάξουν στην Ουκρανία για το καλό της φυλής; Η Αμερικανοί που για το καλό της χώρας και του πλανήτη θα πάνε να βάλουν τα παιδάκια τους να γράφουν γράμματα στους φαντάρους στο Ιράκ για να τους εμψυχώσουν στο έργο εκδημοκράτισης... άσε τώρα... η βλακεία είναι διεθνές σπορ στο οποίο μεν οι Έλληνες παν καλά (κυρίως στο ότι τους εκμεταλλεύονται και λεν και μπράβο) αλλά δεν έιναι απαραίτητα πρωταθλητες...
Το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν από γεννήσεως Ελληνικού κράτους ο παρεμβατισμός. Τι να το κάνεις εάν ο λαός γίνει υπόδειγμα όταν ο άλλος έχει μπει εξουσία για να φάει και να τα κάνει όλα μπουρδέλο γιατί ακριβώς για αυτό τον πληρώνουν οι από έξω... ε; Και μη μου πεις ποιος τον ψήφισε... ακόμα και τον Παπανδρέου αυτοί που τον ψηφίσανε δεν είχανε ιδέα του τι φάγωμα θα κάνει...
Το ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα όμως είναι ότι την στιγμή που οι Έλληνες ψηφίσουν σωστή κυβέρνηση, αυτή θα είναι που θα αντιμετωπίσει και τα περισσότερα προβλήματα από έξω (εάν δεν είμασταν και σε ΕΕ αυτό θα περιελάμβανε και άμεσο πόλεμο). Δεν το είχαν κάνει οι Ιρανοί το 1950 ή οι Χιλιανοί το 1970 που χαν βγάλει κάποιον σωστό για αυτούς πρόεδρο... και το πλήρωσαν ακριβά... έτσι πάνε τα πράγματα...
... από εκεί και πέρα να κατηγορείς τους Έλληνες γιατί κοιτάνε το βραχυπρόθεσμο συμφέρον τους... γιατί έτσι τους αρέσει... γιατί ελπίζουν ότι με τα όσα κερδίσουν θα μπορέσουν και τα παιδιά τους να τη βγάλουν καθαρή... τι να λέμε...
Παρεμβατισμός, ξεπαρεμβατισμός (γιατί δεν τα ρίχνω όλα εκεί βέβαια) εάν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα άσχημα το χω ξαναπεί, θα πρέπει να πέσει ένα γερό χέρι ξύλο και πολλοί να πάνε φυλάκα. Έγκλειστοι εννοώ, όχι αστεία. Είναι έτοιμη η ελληνική κοινωνία για τέτοια;
Kαρχιμάκης-> Ανθρωπισμός
ReplyDelete"1+1 τόσο καιρό που καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις για όλα τα θέματα που είσαι να σχολιάσεις τώρα σε έπιασε η πρεμούρα με το παρόν άρθρο; Ήμαρτον δηλαδή λίγο sense of perspective δε βλάπτει"
ReplyDeleteμιλάς λες και έπρεπε να διαβάζω το blog απο την πρώτη μέρα που βγήκε. Ηταν η 5η-6η φορά που μπήκα στο blog σας, δεν ξέρω τι έχετε πει παλιότερα, απο δω και πέρα θα είμαι πιο συνεπής και με συγχωρείτε.
Φίλε Ulis, θα σου το εξηγήσω με τα λιγότερα λόγια. φυσικά και κατηγορώ την μερίδα αυτή που περιγράφεις, γιατι βγαίνουν και παραπονιούνται, είναι παρτάκιδες θέλουν και να τρέχουν οι άλλοι γι αυτούς. θες κύριε να είσαι παρτάκιας? να είσαι...αλλά το μπουρδέλο - μπουρδέλο και όλοι χαρούμενοι. Να ξέρουμε επιτέλους τι θέλουμε σε αυτή τη χώρα.
Μάγκες,
ReplyDeleteΗ κοινωνιολογία είναι αριστερή επιστήμη...και όποιος γουστάρει...τί να λέμε τώρα....θα τα πούμε όλα εδώ μέσα....τίποτα δεν θα κρύψουμε....σας το βεβαιώνω εγώ ο Αλέφαντος...τί να λέμε τώρα....όλα θα τα πούμε....και η προεδράρα ο Κόκαλης αριστερός είναι...τί να λέμε τώρα...και οι ποδοσφαιριστές όλοι απο την αριστερομάννα Λατινική Αμερική είναι...θα τα πούμε όλα εδώ μέσα..Βάζεις ένα γκόλ να πούμε και παίρνεις ένα εκατομύριο ευρώ να πούμε ...άσε που το μισό το βάζει ο διαιτητής Καχριμ...ο Κουκουλάκης...πέστον κέτσι...ολα θα τα πούμε εδώ μέσα.Και δεν είμαστε σαν τους άλλους του κουμφοκοβάζελους που βάλανε μια κασέτα και μας ζαλίζουν τα παπάρια...Και θα σας έλεγα εγώ που να την βάζουν αν δεν φοβόμουνα το ΕΣΡ.Τί να λέμε τώρα....Θα τα πούμε όλα εδώ μέσα..
EMEIΣ, οι ΤΩ ΟΝΤΙ σοσιαλδημοκράτες, δλδ ΑΥΤΟΙ που ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΜΕ κάθε μέρα και κάθε στιγμή την σοσιαλδημοκρατία στην προσωπική μας ΖΩΗ, θα καταργήσουμε
ReplyDeleteτις ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Συγκεκριμένα, θα θέσουμε ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ:
1) τον ΛΑΪΚΙΣΜΟ
2) την ΣΥΜΜΟΡΙΑ που τον ΘΕΟΠΟΙΗΣΕ
3) το ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ επειδή εκτρέφει την ΑΜΑΘΕΙΑ, την ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ, την ΒΙΑ και την ΠΟΔΑΡΙΛΑ.
http://www.nature.com/nature/journal/v458/n7234/pdf/458030a.pdf
ReplyDeleteCould it be this article by Ventriloquist???
This comment has been removed by the author.
ReplyDelete@ PetuniaIncomunicada_Mental in Athens
ReplyDeleteYes, this is the article suggested by me (as opposed to written by me). I thought it is somewhat relevant to other comments above.