Wednesday, May 21, 2008

Κλειστά επαγγέλματα = καρτέλ που πρέπει να σπάσουν

Εδώ και αρκετούς μήνες φωνάζουμε, χτυπιόμαστε, εξοργιζόμαστε με την ακρίβεια που έχει κατακλύσει την αγορά και ροκανίζει το εισόδημά μας. Ψάχνουμε για απαντήσεις σχετικά με το ποιος φταίει και αναζητάμε όλοι πιθανές λύσεις. Το επιχείρημα ότι για όλα φταίει το πετρέλαιο και τα ακριβά τρόφιμα, λόγω της έξαρσης του διεθνούς αγροπληθωρισμού, έχει στέρεα βάση, όμως δε λέει όλη την αλήθεια.

Η επιστροφή του πληθωρισμού είναι ένα πρόβλημα που χρονικά μας πάει πίσω στο έτος κυκλοφορίας του ευρώ (2001) και που επί της ουσίας έχει τη ρίζα του σε δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Σε μεγάλο βαθμό προκαλείται από τα πάσης φύσεως καρτέλ και τα ολιγοπώλια που καταχράζονται τη δεσπούζα θέση τους στην αγορά και επιβάλλουν εναρμονισμένες πρακτικές στις τιμές, νοθεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον ανταγωνισμό σε βάρος του καταναλωτή.

Αν και δυστυχώς σπάνια περνάει απ’ το μυαλό μας, η λογική του καρτέλ με την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης και τις εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές, διέπει ΚΑΙ τη λειτουργία των περισσότερων κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα. Μόνο που για 13 κλάδους, 70 περίπου επαγγέλματα και 800,000 επαγγελματίες τα πράγματα είναι απολύτως νόμιμα. Θέλει κάποιος να μεταβιβάσει το ακίνητό του; Υποχρεωτικά θα παρίσταται συμβολαιογράφος και δικηγόρος που θα πληρωθούν με προκαθορισμένο ποσοστό επί της αξίας του ακινήτου. Στο ίδιο μοτίβο, αν κάποιος θέλει να φτιάξει ένα σπίτι, θα πληρώσει στάνταρ αμοιβές μηχανικού για μελέτη και επίβλεψη που φτάνουν στο 55% περίπου της οικοδομικής άδειας και το 4-5% του κόστους κατασκευής. Αν πάλι θέλει να νοικιάσει, ο μεσίτης λόγω των «καθιερωμένων συναλλακτικών ηθών» θα πάρει από 2% ως 4% της αξίας του ακινήτου. Κι αν θέλει να πάει σε δίκη; Ε, τότε δεν μπορεί να το κάνει αν ο δικηγόρος δεν είναι ντόπιος. Άσε που και τουρίστας να είναι ο άνθρωπος, για μια ξενάγηση πρέπει να απευθυνθεί στον διαπιστευμένο ξεναγό, τον οποίο φυσικά και θα χρυσοπληρώσει. Βέβαια το πιο κωμικοτραγικό απ’ όλα είναι ότι για να αλλάξει κανείς όνομα χρήστη στους λογαριασμούς της ΔΕΗ πρέπει πρώτα να υπογράψει ηλεκτρολόγος!

Αν το καλοσκεφτούμε, οι καθημερινές δοσοληψίες που έχει ο Έλληνας με τα κλειστά επαγγέλματα είναι πάρα πολλές και ακριβαίνουν αφόρητα τη ζωή του. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, το επιπρόσθετο κόστος από τέτοιου τύπου κλειστά επαγγέλματα στην Ελλάδα ανέρχεται κάθε χρόνο στα 4 δισ. Ευρώ, ποσό που αναλογεί σε 1.000 περίπου ευρώ τον χρόνο για κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Το φαινόμενο διαθέτει την ιστορική του εξήγηση και ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ελλείψει σοβαρής αστικής κι εργατικής τάξης που να δρα, να διεκδικεί και να λειτουργεί οργανωμένη γύρω από μια ισχυρή βιομηχανία, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με αεριτζίδικες δραστηριότητες μικροεπαγγελματιών που λειτουργούν ως μια τεράστια αναδιανεμητική συμμαχία του λαϊκού πλούτου: γιατροί, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, ξεναγοί, μεσίτες, οδηγοί και δε συμμαζεύεται.

Αν όμως το φαινόμενο διαθέτει εξήγηση, σήμερα σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται. Η εφαρμογή υψηλών υποχρεωτικών αμοιβών και γεωγραφικών ή άλλων περιορισμών σε μια σειρά από επαγγέλματα, συνιστά εναρμονισμένη πρακτική, με τους κλάδους αυτούς να λειτουργούν ως καρτέλ και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και ως αμιγή μονοπώλια με κεντρικό συντονιστή το εκάστοτε επαγγελματικό επιμελητήριο. Υπολογίζεται ότι το άνοιγμά τους μακροπρόθεσμα μπορεί να ρίξει το κόστος των υπηρεσιών έως 10,5% περίπου. Είναι λογικό λοιπόν, να ζητάμε τα καρτέλ αυτά να σπάσουν ή τουλάχιστον να χαλαρώσουν σταδιακά έστω τις τιμολογιακές τους πρακτικές. Διαφορετικά, όλοι εμείς οι απέξω θα συνεχίσουμε να είμαστε θύματα μιας αντίστροφης αναδιανομής: από το πορτοφόλι μας στην τσέπη των προνομιούχων.

45 comments:

  1. την Παρασκευή έχει σούπερμαρκετ και μεγάλους προμηθευτές.

    ReplyDelete
  2. Το σημαντικότερο απ' όλα, που δεν τονίζεται αλλά αφορά κυρίως τη δική μας γενιά, άμεσα κιόλας, είναι το άνοιγμα των ευκαιριών για εργασία και για επιχειρηματική δράση. Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων σημαίνει περισσότερες δουλειές για τους νέους, περισσότερες ευκαιρίες "δημιουργίας", περισσότερες δυνατότητες βελτίωσης της παραγωγικότητας των κλάδων, περισσότερες δυνατότητες επένδυσης στον εργάτη της γνώσης.

    ReplyDelete
  3. μετά το σκάνδαλο με το ορυκτέλαιο να περνάνε ΚΤΕΟ οι κλανιές

    ReplyDelete
  4. KAI δεν είπες το άλλο. Κάθε φορά που αυξάνεται η αντικειμενική αξία των ακινήτων, αυξάνεται και η ΑΜΟΙΒΗ του ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ/ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ και του δικηγόρου, ΜΗ παρασίτου μεν, αλλά ΚΑΚΩΣ προστατευόμενου ως προς την ΑΜΟΙΒΗ.

    ΑΥΤΑ είναι ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.

    Οπως έχουμε πει επανειλημμένα, στας Αμερικάς, NOTARY PUBLIC μπορεί να είναι, και συνήθως είναι, ακόμα ΚΑΙ ο μπακάλης της γειτονιάς και κύριο μέλημά του είναι η ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ του ΓΝΗΣΙΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ατόμων.

    ΟΛΑ τα ΜΕΡΙΚΩΣ ή ΟΛΙΚΩΣ ΚΛΕΙΣΤΑ, καθώς ΚΑΙ τα ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ(προστευόμενες/προκαθορισμένες χρεώσεις υπηρεσιών όπως του δικηγόρου κλπ) ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΟΥΝ.

    ΚΑΙ το ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΟ: Πρέπει να ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ ΝΟΜΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ του ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΟΥ.
    Ο γιατρός στας Αμερικάς "σκοτώνει" κάποιον και η ασφάλειά του πληρώνει 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ και πάνω.

    ΕΔΩ σου σκοτώνει το ΠΑΙΔΙ και ΔΕΝ σπάει ΜΥΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Οι ΚΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ και οι ΚΑΚΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ στην ΕΛΛΑΔΑ είναι ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΙ διότι ΜΟΝΙΜΩΣ προσέρχονται οι ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ τους ως ΨΕΥΔΟΜΑΡΤΥΡΕΣ να τους ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΘΟΥΝ.
    Στις ΗΠΑ υπάρχουν ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ εταιρειες που ασχολούνται, πες με ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΑ θέματα και έχουν ως ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ που κάνουν πραγματογνωμοσύνες.

    Ο ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ στην ΕΛΛΑΔΑ είναι ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ της ΦΥΣΗΣ.

    ReplyDelete
  5. Κι έτσι ακριβώς εξηγείται το φαινόμενο "φτωχή χώρα - πλούσιοι κάτοικοι" ή ο μεγάλος αριθμός πολυτελών αυτοκινήτων που ταξινομούνται κάθε χρόνο.

    κανείς όμως δεν φαίνεται να θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος της ρύθμισης αυτής της κατάστασης εις βάρος των καρτέλ κι εις όφελος όλων των υπολοίπων.

    @κομφούκιος
    αποτέλεσμα δε είναι η πλήρης απαξίωση των καταναλωτών εντός Ελλάδας για τη στοιχειώδη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Γιατί να ψάξεις το δίκιο σου; Δε πρόκειται να το βρεις ποτέ. Φυσικά αυτή η νοοτροπία ευνοεί τη συνέχιση αυτών των τρόπων

    ReplyDelete
  6. Ένας ταξιτζής μου έλεγε χθες ότι έχει αυξηθεί τόσο πολύ η τιμή μιας άδειας ταξί, που συμφέρει να είσαι οδηγός, παρά να τα στάξεις. Με τους δανεισμούς και τα επιτόκια να ανεβαίνουν, άσε λέει. 30 χρονών αυτός, εκτιμά ότι θες τουλάχιστον 200.000 ευρώ για μια άδεια στην Αθήνα. Μαύρο χρήμα και ζεστό.

    ReplyDelete
  7. AYTO είναι γνωστό, για το κόστος των αδειών ΤΑΞΙ. Λίγο πολύ ισχύει διεθνώς, ΑΛΛΑ στις άλλες χώρες ΔΕΝ έχουν δικαίωμα να κάνουν ΔΙΠΛΑ και ΤΡΙΠΛΑ αγώγια, ΟΥΤΕ να ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ τον πελάτη.
    Η η ΣΗΜΑΙΑ ειναι ΟΝ ή OFF. ΚΑΙ αν είναι "ανοικτή" ΔΕΝ μπορεί ο ταξιτζής να επιλέγει τον ΠΕΛΑΤΗ. Τούτο τιμωρείται ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ.

    Σε κάθε περίπτωση, συμφωνώ με την γνώμη του Γιάννη Μαρίνου. Ας αγοράσει δηλαδή πίσω το κράτος ΟΛΕΣ τις άδειες ΚΑΙ ας ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ το επάγγελμα ΚΑΙ του ΤΑΞΙΤΖΗ ΚΑι ΤΟΥ ιδιοκτητη βυτιοφορου.

    ReplyDelete
  8. Ένας δικηγόρος στην Ελλάδα
    δεν μπορεί να έχει έδρα στην Αθήνα και να καταθέσει αγωγή στη Θεσσαλονίκη. Θα ετοιμάσει την αγωγή την οποία θα υπογράψει ένας δικηγόρος με έδρα τη Θεσσαλονίκη επί πληρωμεί φυσικά.
    Δεν επιτρέπουν καν την κινητικότητα
    μέσα στους κλάδους.
    ΟΥΓΚΑΝΤΑ.

    ReplyDelete
  9. ΑΚΡΙΒΩΣ

    Και έτσι αποθαρρύνεται ο πελάτης και ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ των υποθέσεων λόγω υπερβολικού κόστους. Σε τελική ανάλυση είναι ΑΣΤΕΙΟ να υπάρχει ΟΛΗ αυτή προστασία ενόσω >>50% των δικηγόρων είναι ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ σε δικηγορικά ή άλλα γραφεία με μισθούς ΚΑΤΩ των 1000 ευρώ.

    Τελείως τρελό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Το ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ με τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!

    Ξέρετε, στα ΙΔΙΩΤΙΚΑ νοσοκομεία τις εφημερίες τις ΒΓΑΖΟΥΝ στον ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟ!!!!!!
    Για ΔΩΔΕΚΑΩΡΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΑΣ η ΑΜΟΙΒΗ του ΓΙΑΤΡΟΥ είναι 80 ΕΥΡΩ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Από την άλλη υπάρχουν ΓΙΑΤΡΟΙ της ΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΦΩΤΙΑΣ όπως ο πρωτεξάδελφός μου ο Διονυσάκης που βγάζουν μονέδα με ιδιωτικούς ΑΞΟΝΙΚΟΥΣ και ΜΑΓΝΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΥΣ χωρίς ΝΑΧΟΥΝ ΙΔΕΑ από αξονική η μαγνητική τομογραφία.

    ΠΡΙΝ πολλά χρόνια είχα τσακωθεί μιά μέρα με την διαπρεπή μαμά. Στον βρασμό μου, λοιπόν, της λέω "Σου εύχομαι να βρεθείς κάποτε σε ερημικό νησί με επείγον ιατρικό πρόβλημα και μοναδικό διαθέσιμο γιατρό τον Διονυσάκη", οπόταν με τον αφοπλιστικό αυθορμητισμό και την μοναδική αμεσότητά της μου είπε, "Παιδί μου ΓΙΑΤΙ καταριέσαι τη μητέρα σου;;;;"

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  10. AYTA διότι η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΑΛΗΤΕΙΑ και ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81 ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ότι

    είτε είσαι ΙΔΙΟΦΥΗΣ γιατρός του Παν. Αθηνών

    είτε τζουτζέκι της ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ θα ΜΠΕΙΣ στην ΙΔΙΑ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ.

    Καταλάβατε;;;;;;;

    ΚΑΙ σεις ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα μάθετε ΠΟΙΟΣ είναι ο ΣΚΙΤΖΗΣ και ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ εκ Ρουμανίας

    ΔΙΟΤΙ με τέτοια παρερμηνεία που γίνεται των ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

    μπορεί ΑΥΤΗ η ΗΛΙΘΙΑ ΑΡΧΗ να σου ισχυρισθεί αν την ΡΩΤΗΣΕΙΣ πως ΤΟ ΠΟΥ τέλειωσε ιατρική κάποιος είναι προσωπικο δεδομένο.

    ΟΠΕΡ είναι, βέβαια, ΛΑΘΟΣ.

    Στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ υπάρχει τράπεζα πληροφοριών για όσους ασκούν το ΕΛΕΥΘΕΡΟ επάγγελμα ΚΑΙ παρέχει πληροφορίες για ΗΛΙΚΙΑ γιατρού, ΠΟΥ σπούδασε, ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΔΙΚΕΣ για ΙΑΤΡΙΚΑ ΛΑΘΗ κλπ κλπ.

    ReplyDelete
  11. KΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ

    "Η ακρίβεια οφείλεται κυρίως στις κλειστές αγορές,στα κλειστά επαγγέλματα και στις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού.Οι αγορές δεν λειτουργούν με τον ανοιχτό και διαφανή τρόπο.Περιοριστικές ρυθμίσεις,δυσκολίες εισόδου,πληθώρα εμμεσων φόρων,επιβαρύνουν τις τιμές συντηρώντας ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΚΕΡΔΟΥΣ."
    Για όλα αυτά ευθύνεται το πελατειακό κράτος της Δεξιάς που συντηρεί και διευθύνει τις συντεχνίες που στηρίζουν την εξουσία της όταν είναι κυβέρνηση και λειτουργούν ως πολιορκητικός κριός άλωσης της εξουσίας όταν είναι αντιπολίτευση.
    0 ΚΟΤΣΙΟΣ,κατέφυγε σε μια επικίνδυνη όξυνση των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων για να ενισχύσει το ηγετικό του προφίλ με αποτέλεσμα τη τροφοδότηση του Τούρκικου επεκτατισμού.
    Δεν σας λένε τίποτα οι συχνές επισκέψεις του στον Αη Στράτη;
    Ετσι εγγατέλειψε κάθε σοβαρή μεταρρύθμιση, κολακεύοντας τους πάντες, για να κτίσει μια ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΗΤΑ στηριγμένη αποκλειστικά στη προπαγάνδα ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΚΛΕΙΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ.

    ReplyDelete
  12. ΚΑΛΟ είναι να ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΕ γενικά τους ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ.

    ΙΣΤΟΡΙΚΑ οι ΚΟΥΤΟΤΕΡΟΙ πάνε στον ιδιωτικό τομέα.

    20-30% των Εληνων γιατρών ειναι ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ

    Συνήθως, ΔΙΝΟΥΝ ΠΟΣΟΣΤΑ ο ενας στον άλλο ΓΙΑ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ, εξ ου και ΟΡΓΙΑΖΟΥΝ οι ΠΕΡΙΤΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ εξετάσεις (ο ακτινολόγος στον παθολόγο, ο μικροβιολόγος στον παθολόγο κοκ).

    Ο μέσος ΓΙΑΤΡΟΣ στην Ελλάδα είναι ΚΑΚΟΠΟΙΟΣ χειρότερος ΚΑΙ από τον ΤΑΞΙΤΖΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  13. Εχει ΑΠΟΛΥΤΟ δίκηο ο αγαπητός μου Παρμενίδης

    Για ΟΛΑ φταίει

    το ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

    όπως το ΕΙΣΗΓΑΓΕ η ΣΥΜΜΟΡΙΑ του 81

    και οπως το ΣΥΝΤΗΡΕΙ η ΝΔ

    ReplyDelete
  14. Ολοι οι γιατροί ζουν απο το κράτος.Είναι κρατικοδίαιτοι.Και παρά του ότι είναι υπερβολικά πολλοί σε αριθμό ευημερούν λόγω της ληστείας των κρατικών ασφαλιστικών ταμείων.Τα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα στηρίζονται αποκλειστικά σε κρατικούς πόρους.

    ReplyDelete
  15. Δεν μπορείτε να φαντασθείτε τι ευφυείς τρόπους βρίσκουν να ληστεύουν το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Σε Κλινική Αθηνών χειρουργήθηκε κάποιος για κάτι πολύ απλό.
    ΟΜΩΣ το κάνανε σοβαρό που απαιτούσε και νοσηλεία σε ΜΕΘ για 5 μέρες.Και ο λογαριασμός στάλθηκε στον ΟΓΑ.Κιαι έτσι τα 5.000 ΕΥΡΏ γίνανε 45.000.

    ReplyDelete
  16. BEBAIA για να ελίμαστε ειλικρινείς, οι ΜΙΣΘΟΙ των γιατρών στην Ελλάδα είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ. Ο πρώτος μισθός γιατρού ειδικευμένου στις ΗΠΑ είναι περίπου 145.000 δολλάρια!!!!!!!

    ΔΕΝ μπορεί ο άλλος πούχει κάνει 6 χρόνια ιατρική και άλλα 5 ειδικότητα να παίρνει τα ίδια ή σχεδον ίδια χρήματα με τον νοσηλευτή της διετούς φοίτησης!!!

    ΑΥΤΟ ΔΕΝ το ΘΕΛΕΙ, μήτε ο ΔΙΑΒΟΛΟΣ.

    ΣΥΝΤΟΜΑ πρέπει να εισαχθούν οι ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ασκήσεως επαγλέματος όπως στις ΗΠΑ, ΕΘΝΙΚΕΣ για ΟΛΟΥΣ, οπόταν ΟΛΟΙ οι εξ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ θα κόβονται.

    ΕΠΙΣΗΣ, πρέπει να θεσμοθετηθεί ως πρώτος μισθός ειδικευμένου το ποσό των 3-3.5000 ευρώ μηνιαίως. ΕΤΣΙ δεν είναι;;;;

    ΤΟΤΕ και ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ μπορεί το ΚΡΑΤΟΣ να πει "Σ' έπιασα να παίρνεις φακελάκι, ΙΔΟΥ η ΘΥΡΑ ΕΞΟΔΟΥ".

    Η ΙΑΤΡΙΚΗ τέλος είναι ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ, όχι επάγγελμα (advocation versus vocation). ΚΑΙ επ' αυτού είχε δίκηο ο γέρο-Λούρος όταν είπε "Γιατροί πρέπει να γίνονται οι εύποροι ώστε νάχουν την δυνατότητα να προσφέρουν κοινωνικό-επαγγελματικό έργο pro bono"
    όπως έπραξε επί 30+ χρόνια κάποιος.

    ReplyDelete
  17. apo ta pio ousiodhs arthra pou exete grapsh sto g700.

    Ean den anoiktoun ta kleista epaggelmata (kai allaksh KAI to asfalistiko orizmenwn eunooumenwn epaggelmatwn), den prokeite na pah mprosta h Ellada. Edw tha eimaste se 20 xronia na sizitame akrivos to idio pragma.......

    Osso gia auto pou egrapse o Komfoukios teleutea (oti oi misthoi twn giatrwn einai mikroi, se sxesh alla krath). As pane allou na piasoun douleia. Sto Amerika pou iparxh xondros misthos gia ton giatro, iparxh kai h analogh euthinh.

    ReplyDelete
  18. Τα κλειστά επαγγέλματα ταιριάζουν στην αγορά μας την εσωστρεφή. Απορείτε πως έφτασαν όλα τα πράματα ως εδώ στις συντεχνιακές σχεδόν συμμορικές λογικές? Μην απορείτε καθόλου σκεφτείτε που απευθύνεστε συνήθως και για πιο λόγο. Όλοι ψάχνουν έναν γνωστό μηχανικό να του κάνει την δουλειά για ένα αυθαίρετο...έναν γνωστό γιατρό να του κόψει σειρά από την αναμονή. Όταν θα βάλουμε όλοι τον εγωισμό μας πίσω ...ναι θα υπάρξουν μερικοί που θα είναι κουραδόμαγκες....αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε να είναι σαν την μύγα μες το γάλα. Το πρόβλημα είναι ότι σήμερα είναι σαν τις μύγες στα σκατά και δεν φαίνονται. Αν θέλουμε ανοιχτά επαγγέλματα θα πρέπει να έχουμε όλο το υπόβαθρο να το στηρίξουμε. Θα αφήνατε να σας χτίσει το σπίτι μηχανικός χωρίς άδεια ασκήσεως ή να σας χειρουργήσει ανειδίκευτος γιατρός? Εγώ που σας μιλάω πρόσφατα ορκίστηκα Μηχανικός Διαχείρισης Ενεργειακών Πόρων και κατέθεσα στο Τεχνικό επιμελητήριο αίτηση για άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Η ειδικότητα μου τώρα με το πετρέλαιο είναι περιζήτητη ουσιαστικά αλλά τυπικά δεν είναι κατοχυρωμένη. Δουλειά μου είναι η εξοικονόμηση ενέργειας σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή μεταφορά διανομή). Σκέφτηκα ότι θα κάνω κάτι σωστό που θα χρειάζεται ο κόσμος. Αυτά που έμαθα 5 χρόνια μπορεί να είναι η αιχμή της τεχνολογίας αλλά είμαι σήμερα αναγκασμένος να λειτουργώ σαν σκλάβος να κάνω παιδικές μελέτες που κανείς δεν τις ελέγχει γιατί πολύ απλά είναι από κανονισμούς του 1950. Είμαστε συντηρητικοί και αυτό κοστίζει. Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι πως θα ανοίξουν τα επαγγέλματα αλλά πως θα στηρίξουμε τους σωστούς επαγγελματίες. Έχουμε ένα καλό ανθρώπινο δυναμικό που δεν το στηρίζουμε γιατί αντιτίθεται στο βόλεμα. Η ανασφάλεια δεν είναι εχθρός μας ...κατά περίεργο τρόπο είναι και πρέπει να είναι σύμμαχος του ανήσυχου διαρκώς εξελισσόμενου επαγγελματία. Ό,τι πάθαμε το πάθαμε από το βόλεμα...κανείς δεν φωνάζει με γεμάτο στόμα. Ζήτω η ανασφάλεια!

    ReplyDelete
  19. Xωρίς να είμαι σεμνότυφος, πιστεύω πως ονόματα ουσιαστικά και ρήματα αναφερόμενα στο γαστρεντερικό σύστημα ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ.
    Κομμάτι sense of decorum και αισθητική στην έκφραση ΔΕΝ βλάπτουν και το λέω με όλο τον σεβασμό

    ReplyDelete
  20. @ MB
    "Osso gia auto pou egrapse o Komfoukios teleutea (oti oi misthoi twn giatrwn einai mikroi, se sxesh alla krath). As pane allou na piasoun douleia. Sto Amerika pou iparxh xondros misthos gia ton giatro, iparxh kai h analogh euthinh."

    Mα οι καλοί γιατροί πάντα πήγαιναν αλλού να πιάσουν δουλειά και συ, τελικά, μένεις μέσα στην χώρα σου με τους τενεκέδες, διότι, ως γνωστό, το φτηνό το κρέας, τα σκυλιά το τρώνε. ΚΑΙ ασφαλώς αυτό ΔΕΝ είναι ΛΥΣΗ ενόσω επιθυμείς να περιβάλλεσαι από καλούς γιατρούς - έτσι δεν είναι;;;;;;;

    ΟΠΩΣ πολύ σωστα το θέτεις, στας Αμερικάς οι μισθοί είναι χοντροί, αλλά ΚΑΙ οι ευθύνες, δλδ η ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ποιότητα δουλειάς ΜΕΓΑΛΗ.
    Μας λες, όμως, να παραμείνουμε στις χαμηλές ιατρικές αμοιβές και ελάσσονος βαθμού ευθύνη!!!!!!!

    Οι δυό παρατηρησεις σου αλληλοαναιρούνται.

    ΕΚΤΟΣ αν θες να πεις ότι επειδή ΕΤΣΙ κι αλλιώς θα επιδείξουν ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, ας τους αφήσουμε με χαμηλούς μισθούς...........

    Μα με τέτοιου είδους νιχιλιστικές συλλογιστικές δεν πετυχαίνουμε παρά στασιμότητα και αποτελμάτωση.

    ΣΚΟΠΟΣ είναι, κάποτε, να πάει αυτή η κοινωνία μπροστά.

    "Αλλέως ειπείν",όταν τον άλλο τον αντιμετωπίζεις σαν κάφρο νάσαι βέβαιος πως πάντα θα αναδίδει ΚΑΦΡΙΛΑ.

    Να σου φέρω ένα αντίστροφο παράδειγμα.
    Στο ΜΕΤΡΟ, τόσο οι 700.000 Αθηναίοι, όσο και τα 3.5 εκατομμύρια χωρικοί σλαβομακεδόνες που ζουν στην Αθήνα, ΦΕΡΟΝΤΑΙ με απόλυτο ΣΕΒΑΣΜΟ. Right?

    Σκέφθηκες ποτέ ΓΙΑΤΙ εκεί φέρονται πολιτισμένα και όχι σε άλλους δημόσιους χώρους;;;;;

    Η απάντηση είναι ΑΠΛΗ: ΔΙΟΤΙ εκεί τους δίνεται η ΕΥΚΑΙΡΙΑ να νοιώσουν ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ και ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ και τότε, ως "δια μαγείας" μετουσιώνονται και μεταμορφώνονται σε ευπρεπείς πολίτες!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  21. @κομφού και δημήτριο,

    Κατ αρχήν, Κομφού συμφωνώ με αυτά που λές, αλλά θυμήσου ότι το ξήλωμα και η κατρακύλα άρχισε επί Ράλλη. ΑΥΤΟΣ ΚΑΤΗΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΜΟΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΟΚΤΑΩΡΑ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΕΞ ΙΤΑΛΙΑΣ, ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ, ΜΟΛΔΟΒΛΑΧΙΑΣ ΚΛΠ. Αν ίσχυαν αυτές, ο φίλος δημήτρης θα έπρεπε να τις περάσει για να μπορεί να λέγεται μηχανικός, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΝ ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΕΛΛΑΔΑ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. Λογικό λοιπόν το αίτημά σου γιά επαγγελματικές εξετάσεις, αλλά το ξήλωμά τους άρχισε από το Ράλλη, με μόνη αιτιολογία το ότι είχαν μαζευτεί καμιά 10000 αρχιτέκτονες εξ ιταλίας που ΔΕΝ μπορούσαν να τις περάσουν.

    ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΟΜΕ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ 81 ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΜΑΣ. ΟΛΕΣ, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΒΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΗΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΙΝ ΤΩΝ ΩΤΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ....

    ReplyDelete
  22. Αυτές οιίδιες κυβερνήσεις, μετέτρεψαν το ΤΕΕ από ένα πρωτοπόρο επαγγελματικό και επιστημονικό σύλλογο (θυμίζω ότι ήταν ο μόνος φορέας που ζητούσε το 65 ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΓΚΑΡΑΖ), σε κομματικό παραμάγαζο με τα αποτελέσματα που περιγράφει ο δημήτριος. Και να κυριαρχούν εκεί μηχανικοί όπως ο Δραγκιώτης, ο Σταικούρας (τώρα σύμβουλος του Κήτους) που ΔΕΝ έχουν πιάσει μολυβι και χαρτί ποτέ στα χέρια του, όπως και ο αδελφός Αλαβάνος της γνωστής οικογενείας...

    ReplyDelete
  23. Komfoukie.....

    Den prokeite enas giatros sthn Ellada na vgazh 150.000 prwto xrono sthn douleia.

    Oi misthoi se kathe koinonia einai analogh me th paragh. Perimenhs giatro sthn Uganda na exei to idio mistho me enan giatro sthn Ellada ? Eh tote pos perimenhs enan giatro ths Ellados na exei to idio mistho me enan giatro sthn Amerikh ?

    To thlivero ths ipotheshs einai oti etsh 'dikeologoun' ths mizes tous, kai exoun thn sinidisi tous isixh.......

    Oi giatroi kata thn gnwmh (toulaxton oi 50% pou exw dei kai kserw) DEN TOU NOIAZH H EPISTIMH TOYS osso tous noiazh to koinoniko status kai lefta pou apoktoun sthn Ellada.

    ReplyDelete
  24. Dimitrios
    "Η ανασφάλεια δεν είναι εχθρός μας ...κατά περίεργο τρόπο είναι και πρέπει να είναι σύμμαχος του ανήσυχου διαρκώς εξελισσόμενου επαγγελματία. Ό,τι πάθαμε το πάθαμε από το βόλεμα...κανείς δεν φωνάζει με γεμάτο στόμα. Ζήτω η ανασφάλεια!

    May 21, 2008 9:33 PM"

    Εχεις ΑΠΟΛΥΤΟ δίκιο.Ομως όλοι οι άνθρωποι δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες.Δεν βάζουν όλοι υψηλούς στόχους.Και αυτό δεν μπορείς να το κατηγορήσεις.Αλλοι διαλέγουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και άλλοι τη περιπέτεια.Οι πρώτοι είναι οι συντηρητικοί και είναι καλοί για μερικά επαγγέλματα όπως το ιατρικό.Στο ιατρικό επάγγελμα οι ευφυείς και ανήσυχοι υποφέρουν.Η άσκηση της ιατρικής απαιτεί αφοσιωμένους εργάτες με αρκετό κοσμοκαλογερισμό στη ζωή τους.Τεχνικά επαρκείς, με γενική μόρφωση καλή και χωρίς μεγάλες φιλοδοξίες σε άλλους τομείς.
    Δεν συμφωνώ με την άποψη που θέλει τους γιατρούς υπεράνω χρημάτων.Αυτό είναι φενάκη.Ούτε με τη "ρομαντική" άποψη που τους θέλει πλούσιους εκ καταγωγής.
    Οι γιατροί σε όλο το κόσμο προέρχονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία απο τα μεσαία και φτωχά λαικά στρώματα και απο φτωχές χώρες.Πακιστάν,Ινδία κλπ.Η μεσοανώτερη κοινωνική τάξη της Ευρώπης και της Αμερικής δεν στέλνει τα παιδιά της να ταλαιπωρηθούν με τις απαιτήσεις ενός πολύ σκληρού επαγγέλματος όπως είναι το ιατρικό.
    Αν κάποιοι απο αυτούς το διαλέγουν και το επιβάλλουν στα παιδιά τους είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ για το κοινωνικό STATUS που αποκτούν μαζί με το πτυχίο της ιατρικής και εντελώς ΑΚΟΠΑ.Ενώ στα άλλα επαγγέλματα πρέπει να το κτίσεις μόνο σου.

    ReplyDelete
  25. Το ιατρικό επάγγελμα δεν είναι ένα κλειστό επάγγελμα.Ούτε έχει θεσμοθετημένα προνόμια.Κάποτε είχε κοινωνικούς πόρους.Τώρα δεν έχει.Είναι καθαρό.
    Τα φακελάκια,η κατευθυνόμενη συνταγογραφία,οι προμήθειες,οι πλασματικές εξετάσεις,κοκ,είναι ποινικά αδικήματα που δεν έχουν να κάνουν με τη κλειστότητα του επαγγέλματος.Εχουν να κάνουν με ένα κράτος που προσφέρεται προκλητικά για λεηλασία.Και οι λεηλατούντες δικαιώνονται.Και ασκούν αθέμιτο ανταγωνισμό, με όρους ελεύθερης αγοράς,σε όσους προσπαθούν να επιβιώσουν νόμιμα.Εκεί είναι το πρόβλημα.Το κράτος νοθεύει τον ανταγωνισμό δίνοντας κίνητρα να παρανομείς και σε τιμωρεί όταν είσαι νόμιμος.

    ReplyDelete
  26. Αν δε σπάσει πρώτα το καρτελ του πολιτικού συστήματος, όλα τα υπόλοιπα είναι πολύ δύσκολο να σπάσουν.

    Χωρίς τον προστατευτισμό μεγάλων τμημάτων της ελληνικής οικονομίας η αρπακτή και η μίζα δεν ευδοκιμούν εύκολα. Μέσα στην προστατευτική αγκαλιά των συντεχνιών και των καρτέλ, το μαυρο χρήμα κινείται απείρως ευκολότερα και με πολύ μεγάλα περιθώρια ασφάλειας. Και προς τα κάτω αλλά και προς τα πάνω. Έτσι οι πάσης φύσεως προστατευόμενοι, πέρα από την ψηφοθηρική διάσταση του ζητήματος, παίζουν και το ρόλο της "αντλίας" του συστήματος.

    Η πολιτική εξουσία έχει τα μέσα και τη νομιμοποίηση να επιβάλει όρους στην αγορά και να εξισορροπεί την κατάχρηση της ισχύς της, όταν αυτήν αποδεδειγμένα και κατ εξακολούθηση ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.

    Όταν δεν το κάνει και παρά το προφανές της όλης κατάστασης, είναι εύλογο κανείς να υποψιαστεί πως από συγκεκριμένο συμφέρον δεν πράττει. Φυσικά αυτό το συμφέρον καμιά σχέση δεν έχει με το δημόσιο.

    Φαίνεται πως το (πολιτικό) στομάχι πέρα από το μεγάλο του μέγεθος, κοιμάται λιγότερο από την όποια ιδεολογία στο κεφάλι και την κατευθύνει.

    ReplyDelete
  27. Και βέβαια διαφωνώ με το τίτλο του post.Τα κλειστα επαγγέλματα δεν είναι καρτέλ.Τα κλειστά προστατεύονται θεσμικά και λειτουργούν με νόμιμα προνόμια.Εδώ αυτός που νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό είναι το ίδιο το κράτος.Αντίθετα τα καρτέλ είναι ελεύθερα μεν παράνομα δε.Αποφασίζουν δηλ.ελεύθερα και παράνομα να νοθεύσουν τον ανταγωνισμό.Να μετατραπούν δηλ. σε κλειστά και να αποφύγουν τον άγραφο νόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού που στηρίζεται στη προσφορά και τη ζήτηση.

    ReplyDelete
  28. ναι οκ κλειστά επαγγέλματα = νόμιμα καρτέλ που πρέπει να σπάσουν

    ReplyDelete
  29. νόμιμες εναρμονισμένες πρακτικές

    ReplyDelete
  30. ναι μεν αλλά.....
    ρίξτε μια ματιά σε αυτό το ποστ μου για το αλλάhttp://fpboy.blogspot.com/2008/05/blog-post_21.html

    ReplyDelete
  31. @ Παρμενίδης

    Πολύ σωστά and guess what. Είναι το ΜΟΝΟ επάγγελμα που είναι ΘΕΟΚΛΕΙΣΤΟ στας Αμερικάς!!!!!!!!!!

    To επάγγελμα του ΓΙΑΤΡΟΥ, ορθά παρατηρείς ΔΕΝ είναι ΚΛΕΙΣΤΟ στην Ελλάδα.

    Το ανέφερα στο πλαίσιο της ΑΝΑΓΚΗΣ εισαγωγής ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΝΟΜΩΝ προστασίας των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και μόνο γι αυτό. Ξαναδιάβασε το σημείο!!!!!!

    ΕΙΝΑΙ όμως το ΜΟΝΟ που θα ΕΠΡΕΠΕ να είναι ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ για ΕΥΝΟΗΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ>

    ReplyDelete
  32. Πολύ σωστή η τοποθέτηση σου fb. Παίδες πολύ καλή η συζήτηση παραπάνω, αλλά λόγω εξελίξεων μεταφερόμαστε σε άλλο ποστ όπου μπορείτε να συνεχίσετε την κουβέντα.

    ReplyDelete
  33. email που έστειλε μια φίλη και το αναδημοσιεύουμε

    Δεν εχω blog και δεν μπορω να δημοσιευσω σχολιο στις συζητησεις σας γι αυτο και σας το στελνω εδω

    Το επαγγελμα του γιατρου δεν ειναι κλειστο , αλλα ειναι κλειστο για τη νεα γενια που δυσκολα επιβιωνει στο κατεστημενο που υπαρχει...
    Ο συζυγος μου εφτασε με πολυ διαβασμα και προσπαθεια 33 χρονων να γινει οφθαλμιατρος ,γυρισε στην επαρχια ,
    παιρνει για την εξεταση 20 ευρω, χρειαστηκε 80.000 ευρω για τον εξοπλισμο του οφθαλμιατρειου ,το δανειο ειναι πανω απο το κεφαλι μας
    και αυτος δεν βγαζει ακομα ουτε το ενοικιο του.
    Ζουμε απο το δικο μου μισθο και τη βοηθεια των γονιων μας.
    Αυτος ειναι και θα ειναι για χρονια γενια g000,οπως τον κοροιδευω καμια φορα :)
    Δεν εχουμε ακομα παιδια , και μαλλον θα αργησουμε πολυ για να κανουμε .
    Ευχαριστω για το χρονο σας , αλλα οσα διαβαζα για τους γιατρους μου φανηκαν εκτος πραγματικοτητας .
    Μαλλον μιλατε για μεγαλογιατρους καποιας ηλικιας ,αλλα οι νεοι γιατροι σημερα στη Ελλαδα ειναι παρα πολλοι και δεν καλοπερνανε
    Εχω και την αδερφη μου που μολις τελειωσε την ειδικοτητα , αφου βγηκε και εξω για μετεκπαιδευση , ειναι ανεργη και δεν μπορει να βρει δουλεια.
    Σκεφτεται σοβαρα να φυγει παλι εξω ....
    Ευχαριστω και παλι

    ReplyDelete
  34. 'Αρθρο 22 - ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    1. Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών και για την ηθική και υλική εξύψωση του εργαζόμενου αγροτικού και αστικού πληθυσμού.
    Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας.


    2. Με νόμο καθορίζονται οι γενικοί όροι εργασίας, που συμπληρώνονται από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας συναπτόμενες με ελεύθερες διαπραγματεύσεις και, αν αυτές αποτύχουν, με τους κανόνες που θέτει η διαιτησία.

    3. Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται.
    Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών.

    4. Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει.
    Ερμηνευτική δήλωση:
    Στους γενικούς όρους εργασίας περιλαμβάνεται και ο προσδιορισμός του τρόπου και του υποχρέου είσπραξης και απόδοσης στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της συνδρομής των μελών τους που προβλέπεται από τα καταστατικά τους.

    ΚΑΛΑ ΠΛΑΚΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ;...ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ..ΕΙΔΙΚΑ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 1 ΚΑΙ 3 ..ΑΡΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΤΑΛΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ...ΑΥΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΜΑΝΔΥΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ...ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ "ΜΕΡΙΜΝΑ ΣΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΥΝΘΗΚΩΝ"..Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΛΠΑΖΕΙ...ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ "ΙΣΗ ΑΜΟΙΒΗ ΓΙΑ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΙΣΗΣ ΑΞΙΑΣ...ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ 10-12 ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ 700 ΕΥΡΩ..ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΡΓΑΤΗΣ ΜΕ ΓΡΑΒΑΤΑ...ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑΛΥΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ..Α ΡΕ ΕΛΛΑΔΑ ΤΙ ΤΡΑΒΑΜΕ ΓΙΑ ΣΕΝΑ...

    ReplyDelete
  35. H ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΠΑΤΗ της ΧΙΛΕΤΗΡΙΔΑΣ και της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ είναι

    η ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΙΣΟΤΗΤΑ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του 81

    Αλλλα ΙΣΟΤΗΤΑ δεν σημαίνει ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ. Ομως, αντ αυτού, η ΣΥΜΜΟΡΙΑ εφάρμοσε ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ.

    Ολοι που θα εισαχθούν, πες, στην Στοιχειώδη Παιδεία ως δάσκαλοι, ΟΥΔΕΠΟΤΕ θα ελεγχθούν ΚΑΙ ΟΛΟΙ γίνονται ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

    Τόσο το 1% που διαθέτει ΓΝΩΣΗ και προσφέρει ΠΟΙΟΤΗΤΑ και ΠΟΣΟΤΗΤΑ υπηρεσιών, αλλά
    ΕΞ ΙΣΟΥ και ο ΑΛΗΤΗΣ ΣΚΙΤΖΗΣ.

    Ολοι που θα εισαχθούν στην ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ θα φθάσουν να γίνουν ΑΡΕΠΟΑΓΙΤΕΣ,
    όλοι, μα όλοι.............

    και οι ΒΛΑΚΕΣ και οι ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ.

    Ολοι που θα ΜΠΟΥΝ στο ΣΤΡΑΤΕΥΜΑ θα φθάσουν να γίνουν ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ,

    ΟΛΟΙ μα όλοι..................

    όπως εκείνος ο κρετίνος ΠΑΣΟΚΟΣ που ήταν ΑΡΧΗΓΟΣ του ΓΕΝ (Ναυτικού)
    το βράδυ των ΙΜΙΩΝ, την στιγμή που ο συνετός Σημίτης ανελάμβανε πρωθυπουργός.

    Να έρθουμε τώρα στα ΑΡΘΡΑ.

    Ως προς το 1, η ΕΛΛΑΔΑ διαθέτει κάπου 500.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να τις κάνουν οι Ελληνες, όπερ ΔΙΚΑΙΩΜΑ τους.

    Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ της Ελλάδας ΔΕΝ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ ότι αν είσαι καθυστερημένος "Διοικητής Επιχειρήσεων" από τεταροκλασάτο πανεπιστήμιο της Αγγλίας, έχεις ΔΙΚΑΙΩΜΑ να περιμένεις να γίνεις Διοικητής Επιχειρήσεως και ότι θα σου εξασφαλίσει ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.
    ΕΤΣΙ δεν είναι;;;;;;
    Για τον απλούστατο και ευνόητο λόγο ΟΤΙ ΔΕΝ υπάρχουν στη χώρα 200.000 επιχειρήσεις που να χρειάζονται ΔΙΟΙΚΗΤΗ.

    ΩΣ ΕΧΕΙ και ΕΥΡΙΣΚΕΤΑΙ η ΧΩΡΑ είναι σε ΘΕΣΗ να εξασφαλίσει ΘΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ σε ΟΛΟΥΣ,
    ΑΛΛΑ
    ΑΤΥΧΩΣ
    ΔΕΝ έχει θέσεις 50.000 ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ, αλλά και να είχε
    η Sylvia Burns (Ασήμω του Μπουρνόβα) εκ Γρεβενών ΔΕΝ διαθέτει, ΟΥΤΕ το διανοητικό πηλίκο, ΜΗΤΕ τις γνώσεις για να είναι ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.

    ΠΟΛΛΟΙ ΑΠΟ ΣΑΣ ΕΧΕΤΕ ΠΑΡΑΝΟΗΣΕΙ τα πάντα.

    ΟΠΩΣ σε όλες τις χώρες, έτσι και στην ΔΙΚΗ μας, ΙΣΧΥΕΙ η ΚΑΜΠΥΛΗ του Bell, δηλαδή περίπου 40-45% ΤΩΝ ΑΝΘΡΏΠΩΝ ΈΧΟΥΝ ΚΑΤΏΤΕΡΗ ΜΈΣΗ ή ΚΑΤΩΤΕΡΗ νοημοσύνη και είναι ΑΥΤΟΙ που γίνονται ΚΑΛΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ, καλές κομμώτριες, καλές πωλήτριες κοκ.

    ΟΜΩΣ με ΑΠΟΦΑΣΗ της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ και ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΟΝΕΩΝ, εξήχθησαν τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ότι:

    1) Τα παιδια ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ είναι ΙΔΙΟΦΥΗ
    2) Η ΕΡΓΑΣΙΑ είναι Δουλεία
    3) Πολύ περισσότερο η ΧΕΙΡΩΝΑΚΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ είναι ΝΤΡΟΠΗ και ΟΝΕΙΔΟΣ
    4) Τα παιδιά ΟΛΩΝ των ΕΛΛΗΝΩΝ έχουν ΙΔΙΑΤΕΡΗ κλίση για Οικονομικά, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Ψυχολογία κλπ κλπ.

    ΑΤΥΧΩΣ αυτά τα ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ είναι ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ και μέχρι νεωτέρας,
    οι ΑΝΕΡΓΟΙ θα ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ και θα ΠΛΗΘΥΝΟΝΤΑΙ.

    Επαναλαμβάνω, ΔΙΚΑΙΩΜΑ του καθενός να θεωρεί το παιδί του ΙΔΙΟΦΥΕΣ, αλλά ΔΕΝ είναι δικαίωμά του να απαιτεί από το ΚΡΑΤΟΣ να βρεί ΕΡΓΑΣΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΟΥ στην ΑΣΗΜΩ.

    Εν τω ΜΕΤΑΞΥ,

    η ΑΣΗΜΩ που ο Κούλογλου και κάθε Κούλογλου την ΑΠΟΚΑΛΕΙ ΘΥΜΑ και ΑΝΕΡΓΗ

    είναι ΘΥΤΗΣ (εαυτής) και Α Ε Ρ Γ Η

    Α Ε Ρ Γ Η

    Α Ε Ρ Γ Η

    Α Ε Ρ Γ Η

    Ιν πέϊν γκρήκ, θρασύτατη, μεγαλομανής τεμπέλα,

    ένα ΠΑΡΑΣΙΤΟ!

    ReplyDelete
  36. Δωσε μου την εξουσια να ειμαι αρχηγος , να κανω κουμαντο και να τα βολευω οπως θελω και για οποιους θελω και σου δινω οτι θες.Κι αν εισαι και κανενας εφοπλιστης ή βιομηχανος και τσονταρεις για τα προεκλογικα , και δυο νόμους κερασμενους.Ελλας το μεγαλειο σου.αλλά δυστυχώς δεν ειναι πραγματικοτητα μονον της Ελλαδας. χρειαζεται μαζικη αποχη μεχρι ν'αρχιζουν να φαλιριζουν.και στις εκλογες οχι παραμυθιασματα και χαζα.εκει τιμωρεις πραγματικα.μεχρι να ερθει η στιγμη που θα καταλαβουν ολοι αυτοι οι κυριοι οτι δεν υπαρχει εδαφος κατω απο τα ποδια τους. οτι σπειραν να μαζεψουν.

    ReplyDelete
  37. Milame gia ergasiakia sidagmatika dikaiwmata...kai oxi gia tous kretinous kai ilithious pou diekdikoun dikaiwma sthn ergasia xwris na exoun tis proupotheseis..(an kai gia autous ena koinoniko kratos pou einai tha prepei na frodisei)...Milame gia ergasiaka dikaiwmata pou prepei ena swsta organomeno kratos na prostateusei....distixos omws to idio to kratos , to rousfetologiko, sidirei "kathisterimenous dioikites epixirisewn"....giati to volevei...To Sudagma den e3etazei ean eisai ilithios kai an a3izeis h oxi mia thesh...den einai h "douleia" tou auth..to sidagma milaei gia diakiwmata...To kratos tha prepei na dimiourghsei thesmous kai asfalistikes diklides wste "kathisterimenoi dioikhtes..." na mhn exoun thesi.....kai paralila na prospathei dimiourgei theseis ergasias...To kratos den prepei na einai upoxirio tou kathe malaka epixirimatia pou epeidi stravo#$#@# kleinei thn epixirisi tou kai afhnei ston dromo ekatontades anergous...To kratos den prepei na apa3iwnei thn idia tou thn uparxi kai na 3epouliete me methodeumenous tropous ston idioti prokeimenou merikoi na vgaloun tin miza tous kai kapoioi alloi na menoun sto dromo!!.Prosopika kai epeidh h gnomi einai san ton kolo kai oloi exoun apo enan den me endiaferei o PASOKOS O NEODHMOKRATHS kai o EPANASTATHS THS PADOFLAS..oute to "PARASITO" tou kouloglou kai auto giati den thn 3erw kai sthn teliki den mporw na thn krinw (poios eimai gia na thn krinw)...Me endiaferei na 3erw ta "diakaiwmata" mou..tis upoxrewseis mas oloi tis 3eroume...frontisoun na mas tis upenthimizoun..

    ps zhtw apo olous signomi gia ta gr-english

    ReplyDelete
  38. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ προσφέρει κάπου 500.000 ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ που ουδείς Ελληνας καταδέχεται.

    ΔΙΚΑΙΩΜΑ του Ελληνα να μη τις καταδέχεται.

    ΑΥΤΕΣ τις ΘΕΣΕΙΣ έχουν ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ μειονοτικοί ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ που έχουν πλέον ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ (άντρας + γυναίκα) 36.000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ.

    ΧΑΙΡΟΜΑΙ και ΚΑΜΑΡΩΝΩ τους ΝΟΜΟΤΑΓΕΙΣ και ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ μειονοτικούς μετανάστες. Μας σώσανε.

    Ο Θεός να δίνει χρόνια στην Μαργαρίτα. Eύχομαι ο Απόστολος, ο πιτσιρικάς γιός της να γίνει ο πρώτος Αλβανικής καταγωγής δικηγόρος ή γιατρός (και θα γίνει διότι μου έχει μπει στο μυαλό) που θα έχει Ελληνίδα "Φιλιππινέζα" ή Ελληνα "Φιλιππινέζο", που θα έχουν 'διπλώματα' ψυχολογίας εκείνη και διοίκησης επιχειρήσεων εκείνος, από τριτοκλασάτα αγγλικά πολυτέκνικς.

    ΤΟ ΑΞΙΖΟΥΝ οι ΕΛΛΗΝΕΣ να γινουν "Φιλιππινέζοι" ή μάλλον αξίζουν ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΑ από αυτό, διότι οι Φιλιππινέζοι δουλεύουν σκληρά και αποταμιεύουν για ένα καλύτερο αύριο.

    ReplyDelete
  39. Allo to dikaiwma....kai allo to volema merikwn...autoi kai me tous kaluterous nomous pali to volema tha psaxnoun...se autous prosferoume gazaki....mhn ta blekoume...nai uparxei kai ena dikio...protimo kai egw ergatikous metanastes me vlepseis akoma kai sthn politiki merida tou topou mou para Ellines-Misellines...fugoponous, kakomirides....

    ReplyDelete
  40. Εχουμε σκεφτει οτι εαν ανοιξουν τα κλειστα πρεπει να αναγνωριστουν και τα επαγγελματικα δικαιωματα των κολλεγιων?Αρθρο 16 κτλ.Δηλαδη τι συμβολαιογραφος λογιστης δικηγορος κτλ πως θα παιρνει αδεια εξασκησεως επαγγελματος?Με αιτηση?Τα μεγαλα δικηγορικα λογιστικα συμβουλευτικα γραφεια θα σαρωσουν τα παντα.

    ReplyDelete
  41. επιστολή από τον Γιώργο Βάρλα

    geiasas pos 8a gini na grapso kati kai ego gia ta kleista epagelmata kai idikotera gei tis adeis TAXSI epidi to gnorizo poli kala to 8ema
    den mporo na diavazo asinartisies gia ayto to 8ema oti ligo poli exoun yo8etisi to elliniko sistima agorapolisias kai h eterimas stin eyrozoni
    h adeia otan pas na tin agorasia grafi episima apo to kratos 2000eyro kai ola ta alla eine mayra katrami kai na pite sto kyrio pou egrapse
    na toy dosi piso to kratos ta 200000xiliarika eyro pos na tou ta dosi efoson ta edose ypositoy oti eine mayra kai na tis apelefterosi tis adeies den 8a tou pari kamia adeia piso 8a sinexisi na doulevi . Efxaristo

    ReplyDelete
  42. πολύ καλά το έχουμε σκεφτεί αντώνης, μάλιστα πολλοί από εμάς είμαστε απόφοιτοι κολλεγίων, οπότε ο προβληματισμός σου δεν μας αγγίζει. Γιατί μην αναγνωρίζεται ένα franchise από τη στιγμή που το πρόγραμμα έχει πιστοποιηθεί από τον κρατικό οργανισμό της χώρας προέλευσης, πχ Αγγλία ή Γαλλία;

    Σε κάθε περίπτωση το άρθρο 16 δεν έχει καμία σχέση με τα κολλέγια τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις κάνουν τμήματα ξένων δημόσιων πανεπιστημίων. Το 16 είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

    ReplyDelete
  43. Απορώ γιατί για τον κομφούκιο για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ¨ολα τα κακά της μοίρας μας ξεκινούν από το γεγονός ότι σαν χώρα έχουμε πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παράγουμε ΄χαμηλής αξίας και τεχνολογίας προίόντα και υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη ανεργίας και κακοπληρωμένων εργασιών. Η όποια ανάπτυξη τωντελευταίων χρόνων οφείλεται στην πλημηρίδα των δανείων και ευρωπαικών πακέτων στήριξης. Μετά από αυτά θα επέλθει η κατάρρευση. Η νδ τα τελευταία χρόνια μας έμπρωξε πολλές θέσεις πίσω όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πράγμα που φαίνεται στο απίστευτο έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (14%! του ΑΕΠ). Επιπλέον η νοοτροπία της δεκαετίας του 60΄επέστρεψε στην διακυβέρνηση της χώρας και διορίσθηκαν τόσοι συμβασιούχοι όσοι και τα 18,5 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με μόνο προσόν την κομματική ιδιότητα! Οι σπατάλες αντί να περιορισθούν κατά 10 δις (όπως υποσχόταν ο Καραμαν Αλής) διευρύνθηκαν κατά 17 δις ετησίως! Η Ασήμω του Κούλογλου κομφούκιε, απλώς δεν είχε το βύσμα για να μην είναι άνεργη, όπως όλα τα πραγματικά παράσιτα που μπαίνουν στο δημόσιο. Όλα αυτά + η απίστευτη Ελληνική διαφθορά μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση σαν χώρα. Ελπίζω αυτό το σοκ να μας συνεφέρει σαν έθνος, καθώς η ηθική κατάρρευση έχει ήδη έρθει, αλλιώς δεν εξηγείται ότι θεωρούμε την παρανομία (ρουσφέτι, φακελάκι,φοροδιαφυγή) σαν μια φυσιολογική και ...υγιή συμπεριφορά~!

    ReplyDelete
  44. Απορώ γιατί για τον κομφούκιο για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ¨ολα τα κακά της μοίρας μας ξεκινούν από το γεγονός ότι σαν χώρα έχουμε πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παράγουμε ΄χαμηλής αξίας και τεχνολογίας προίόντα και υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη ανεργίας και κακοπληρωμένων εργασιών. Η όποια ανάπτυξη τωντελευταίων χρόνων οφείλεται στην πλημηρίδα των δανείων και ευρωπαικών πακέτων στήριξης. Μετά από αυτά θα επέλθει η κατάρρευση. Η νδ τα τελευταία χρόνια μας έμπρωξε πολλές θέσεις πίσω όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πράγμα που φαίνεται στο απίστευτο έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (14%! του ΑΕΠ). Επιπλέον η νοοτροπία της δεκαετίας του 60΄επέστρεψε στην διακυβέρνηση της χώρας και διορίσθηκαν τόσοι συμβασιούχοι όσοι και τα 18,5 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με μόνο προσόν την κομματική ιδιότητα! Οι σπατάλες αντί να περιορισθούν κατά 10 δις (όπως υποσχόταν ο Καραμαν Αλής) διευρύνθηκαν κατά 17 δις ετησίως! Η Ασήμω του Κούλογλου κομφούκιε, απλώς δεν είχε το βύσμα για να μην είναι άνεργη, όπως όλα τα πραγματικά παράσιτα που μπαίνουν στο δημόσιο. Όλα αυτά + η απίστευτη Ελληνική διαφθορά μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση σαν χώρα. Ελπίζω αυτό το σοκ να μας συνεφέρει σαν έθνος, καθώς η ηθική κατάρρευση έχει ήδη έρθει, αλλιώς δεν εξηγείται ότι θεωρούμε την παρανομία (ρουσφέτι, φακελάκι,φοροδιαφυγή) σαν μια φυσιολογική και ...υγιή συμπεριφορά~!

    ReplyDelete
  45. Απορώ γιατί για τον κομφούκιο για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. ¨ολα τα κακά της μοίρας μας ξεκινούν από το γεγονός ότι σαν χώρα έχουμε πολύ χαμηλή ανταγωνιστικότητα και παράγουμε ΄χαμηλής αξίας και τεχνολογίας προίόντα και υπηρεσίες. Αυτό οδηγεί στην ύπαρξη ανεργίας και κακοπληρωμένων εργασιών. Η όποια ανάπτυξη τωντελευταίων χρόνων οφείλεται στην πλημηρίδα των δανείων και ευρωπαικών πακέτων στήριξης. Μετά από αυτά θα επέλθει η κατάρρευση. Η νδ τα τελευταία χρόνια μας έμπρωξε πολλές θέσεις πίσω όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, πράγμα που φαίνεται στο απίστευτο έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (14%! του ΑΕΠ). Επιπλέον η νοοτροπία της δεκαετίας του 60΄επέστρεψε στην διακυβέρνηση της χώρας και διορίσθηκαν τόσοι συμβασιούχοι όσοι και τα 18,5 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με μόνο προσόν την κομματική ιδιότητα! Οι σπατάλες αντί να περιορισθούν κατά 10 δις (όπως υποσχόταν ο Καραμαν Αλής) διευρύνθηκαν κατά 17 δις ετησίως! Η Ασήμω του Κούλογλου κομφούκιε, απλώς δεν είχε το βύσμα για να μην είναι άνεργη, όπως όλα τα πραγματικά παράσιτα που μπαίνουν στο δημόσιο. Όλα αυτά + η απίστευτη Ελληνική διαφθορά μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση σαν χώρα. Ελπίζω αυτό το σοκ να μας συνεφέρει σαν έθνος, καθώς η ηθική κατάρρευση έχει ήδη έρθει, αλλιώς δεν εξηγείται ότι θεωρούμε την παρανομία (ρουσφέτι, φακελάκι,φοροδιαφυγή) σαν μια φυσιολογική και ...υγιή συμπεριφορά~!

    ReplyDelete