Monday, May 5, 2008

Το συμπέρασμα από τη φετινή πρωτομαγιά

Οι εκδηλώσεις για την εργατική πρωτομαγιά φέτος εξελίχθηκαν σε μια πραγματική φαρσοκωμωδία. Και δεν αναφερόμαστε στη λυπηρή παράδοση του ΠΑΜΕ που κάθε χρόνο οργανώνει ξεχωριστές πορείες ανά την Ελλάδα μη και χάσει το βραβείο του αυθεντικότερου εκπροσώπου των εργατών, αλλά πρωτίστως στο κλίμα που επικράτησε στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα, το οποίο ήταν κάτι παραπάνω από κωμικοτραγικό. Ήταν θλιβερό.

Προφανώς, κανείς δεν περίμενε ότι η συγκέντρωση θα πλησίαζε, ούτε κατά το ελάχιστο, τη δυναμική και γεμάτη παλμό πορεία που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα μήνα για το ασφαλιστικό. Όμως κι αυτό το χάλι ξάφνιασε και στεναχώρησε τους πάντες.

Η χαμηλή προσέλευση σε συνδυασμό με τα επεισόδια ανάμεσα σε αριστεριστές και mainstream συνδικαλιστές, και στη συνέχεια η ανταλλαγή πολεμικών ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ, έδειξαν ότι το πάλαι ποτέ κραταιό συνδικαλιστικό κίνημα ξεφτίζει. Στην ανταλλαγή αυγών και μπουκαλιών στο κέντρο της Αθήνας ήρθε να προστεθεί η «φαεινή» ιδέα των συνδικαλιστών του ΟΣΕ, της Ολυμπιακής και των ενώσεων εργαζομένων στα πλοία να ανακοινώσουν την απεργία τους κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, ταλαιπωρώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο χιλιάδες πολίτες οι οποίοι είχαν κλείσει εισιτήρια με σκοπό να επιστρέψουν στη δουλειά τους την επόμενη μέρα. Το αποτέλεσμα απλό. Δυσφορία για τους συνδικαλιστές, απαξίωση της συνδικαλιστικής δράσης, οργή.

Δυστυχώς, τα φετινά γεγονότα όσο κι αν αυτά ΔΕΝ αποτελούν σύνηθες φαινόμενο, αποκαλύπτουν την διχόνοια που εδώ και χρόνια υποβόσκει στους κόλπους του συνδικαλιστικού κινήματος, κι αναδεικνύουν την απόσταση που χωρίζει τις ηγεσίες των συνδικάτων από τους εργαζόμενους.

Διχόνοια, η οποία οφείλεται στη δογματική αντίληψη που θέλει τους αριστεριστές, την κομμουνιστική και κομμουνιστικογεννή αριστερά να διεκδικούν την αυθεντικότητα και το μονοπώλιο των κοινωνικών αγώνων, φλερτάροντας διαρκώς με τη διαίρεση του εργατικού κινήματος.

Απόσταση, η οποία πηγάζει από την προσήλωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων των κομμάτων εξουσίας (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) στα συμφέροντα των κομμάτων τους, του κράτους, του δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, αγνοώντας ότι πέρα από την εξυπηρέτηση των κομματικών επιδιώξεων, κι εκτός από το βόλεμα της δημοσιοϋπαλληλίας, υπάρχουν επίσης και τα συμφέροντα των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα, των νέων και των ανέργων που πρέπει κάποτε να υποστηριχτούν, δεδομένου ότι συστηματικά υποεκπροσωπούνται. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα από τη φετινή πρωτομαγιά. Η κρίση εκπροσώπησης οδηγεί σε απαξίωση του συνδικαλισμού. Το εργατικό κίνημα αξίζει καλύτερους εκπροσώπους.

23 comments:

  1. Επιμενετε να γραφετε γκρινιαρικα αρθρα οταν αναφερεστε στη γσεε η γενικοτερα στο εργατικο κινημα..θα κανω μια ερωτηση και ας φαινεται αγενης..εσεις που ησασταν για να δωσετε παλμο στη πρωτομαγιατικη διαδηλωση? Γιατι να θελουμε καλυτερη εκπροσωπηση σημαινει οτι καταθετουμε κοπο στα συνδικατα..οταν σε παλιοτερο σχολιο εγραφα για τη συμμετοχη μας στα συνδικατα μου απαντησατε οτι ολο παπουδες ειναι μεσα και θα σου πουν"α, φυγε απο δω παιδακι'μ"..Το να κατακεραυνωνουμε τη γσεε, το παμε και τους κακους εκπροσωπους χωρις ομως να συμμετεχουμε στη διαδικασια των σωματειων μας, μου φαινονται ολα αυτα κριτικη αφ υψηλου και εκ του ασφαλους...Στο κατω κατω τι σας νοιαζει στη τελικη, αφου εσεις την εχετε βρει τη λυση.. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ..

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Εγώ να σας πω με τις ξενέρωσα?
    Όταν είδα για τι θέμα διαδηλώναν παγκοσμιώς και πως και μετά είδα τι κάναμε εδώ.

    Είμαστε πραγματικά ξεφτίλες και φτου τους, τους βρωμο συνδικαλιστές αυτής της χώρας. Όλος ο κόσμος διαδήλωνε για σημαντικά θέματα και οι δικοί μας ασχολιόντουσαν με τον ΟΤΕ και τα δικαιωματα κάποιων άλλων κρατικών υπαλλήλων.

    Μια απίστευτα μικρή μειονότητα, του εργασιακού κόσμο στην παγκόσμια μέρα του εργάτη, και πάλι κάποιοι κοιτάζαν μόνο τον κώλο τους.

    Ξεφτίλες αυτό έχω να πω μόνο.

    ReplyDelete
  4. κοινωνία των πολιτών σαφέστατα

    ReplyDelete
  5. Αυτο αναρωτιεμαι..Γιατι ξοδευετε χρονο να κατακεραυνωσετε τους εργατοπατερες αφου μια τετοια μορφη προφανως για σας ειναι ιστορικα ξεπερασμενη.Η κοινωνια των πολιτων τι απαντηση εδωσε στο φεουδαρχικο καταλοιπο στη Μανωλαδα?Απ'οτι ειδα μονο το ΚΚΕ εδωσε τουλαχιστον μια ωθηση ωστε να βελτιωθει η θεση των μεταναστων

    ReplyDelete
  6. κάνεις λάθος, το θέμα της Μανωλάδας το αποκάλυψε η Ελευθεροτυπία και μόνο εκ των υστέρων και πολύ αργά δραστηριοποιήθηκαν κόμματα, συνδικάτα και κυβέρνηση. Αναγκάστηκαν διαφορετικά είχαν μάθει να ζουν μ' αυτό κάτω από τη μύτη τους

    ReplyDelete
  7. υποτιμάς βαθύτατα τις δυνατότητες της κοινωνίας των πολιτών. Τα συνδικάτα παρεμπιπτόντως είναι κοινωνία των πολιτών στο βαθμό φυσικά που δεν αφομοιώνονται από το κράτος, την εργοδοσία ή τα κόμματα και παραμένουν ανεξάρτητα. Όσο για το εργατικό κίνημα είμαστε κομμάτι του και τα βέλη μας στρέφονται προς τους θεσμούς που το ΥΠΟ-εκπροσωπούν

    ReplyDelete
  8. Πραγματικα λυπαμαι γιατι οχι μονο δε ξερεις οτι το θεμα το ειχε αναδειξει ο ριζοσπαστης στις 20 μαιου του 2007-ναι καλα διαβασες του 2007-,αλλα επιπλεον πιστευεις οτι το κκε εχει αναγκη την ελευθεροτυπια για να κινητοποιηθει..θες να το ψαξεις ποιος ανεδειξε εγκαιρα το θεμα? σε παρακαλω...

    ReplyDelete
  9. αν είναι έτσι πάμε πάσο

    ReplyDelete
  10. μάλιστα βγάζουμε το καπέλο στο ΚΚΕ σχετικά με τη μαχητικότητα που δείχνει σε περιπτώσεις εργοδοτικής ασυδοσίας, όταν οι άλλοι κάνουν τουμπεκί. Για παράδειγμα όταν στις 24 Δεκεμβρίου του 2007 σε αλυσίδα σουπερμάρκετ στην επαρχία απολύθηκαν χωρίς αναιτιολόγητα δύο γυναίκες υπάλληλοι, εξοργίζοντας την τοπική κοινωνία οι μόνοι που αντέδρασαν δυναμικά ήταν οι τοπικές του ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ. Ως αποτέλεσμα πέτυχαν έπειτα από δύο βδομάδες κατάληψης στην είσοδο του σούπερμάρκετ την επαναπρόσληψη των δύο γυναικών. Παρεμπιπτόντως οι δύο γυναίκες ψήφιζαν και άλλο κόμμα.

    Αυτή η αγωνιστικότητα όμως δε σημαίνει ότι το ΚΚΕ αποτελεί ρεαλιστική ή πειστική ή κοινωνικά δίκαιη ή σύγχρονη ή δημοκρατική πρόταση διακυβέρνησης.

    ReplyDelete
  11. Τι εννοεις παμε πασο?αντιλαμβανεσαι σα δεδομενο ενα γεγονος που δεν ειναι αληθεια και το πετας σαν επιχειρημα και απλα απς πασο?Εγω θελω να σου δειξω πως κυκλοφορουν πολλοι μυθοι γυρω απο το τι ειναι τα συνδικατα, το ΚΚΕ κτλ..για το ΚΚΕ ειδικα υπαρχει τεραστια παραπληροφορηση και αυτο ειναι απορροια του γεγονοτος οτι ολοι εμπιστευονται την ενημερωση τους σε καθε ασχετο εκτος ομως απο την εφημεριδα του ΚΚΕ..καταλαβαινεις τι θελω να πω?

    ReplyDelete
  12. Το ΚΚΕ είναι οι προτάσεις του τις οποίες γνωρίζουμε και απορρίπτουμε. Δε χρειάζεται να διαβάζουμε συστηματικά ριζοσπάστη παρά μόνο περιστασιακά κάποιοι από εμάς του ρίχνουμε μια ματιά για να πάρουμε κλίμα. Διαβάζουμε όμως την ιστοσελίδα του ΚΚΕ, τις ανακοινώσεις, τα φυλλάδια που μοιράζονται, τις ομιλίες. Από την πηγή κι όχι από τη γραμμή.

    ReplyDelete
  13. σχετικά με το ότι πρώτο το έβγαλε το θέμα ο Ριζοσπάστης το 2007, αφού δεν το γνωρίζαμε τι να κάνουμε, πρέπει να τα ξέρουμε όλα ή άλλη δουλειά δεν έχουμε από το διαβάζουμε όλο τον Τύπο κάθε μέρα. Σημασία όμως έχει ότι παρά το γεγονός ότι βγήκε το θέμα στο Ριζοσπάστη κανείς δεν είχε κινητοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι που έγινε σάλος με το δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας. Εκτός κι αν είχε γίνει κάποια κινητοποίηση και έπεσε στο βρόντο, γεγονός που καθιστά ακόμα περισσότερο υπεύθυνη την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος.

    ReplyDelete
  14. Το ζητημα ξερεις ποιο ειναι?οτι το ΚΚΕ δεν ειναι 20 μουτζαχεντιν που επιδεικνυουν μια αγωνιστικοτητα στο κενο χωρις καμια αλλη προυποθεση..Η αγωνιστικοτητα για το ΚΚΕ ειναι αμεσο αποτελεσμα της μαρξιστικης θεωριας για τον καπιταλισμο και ειναι η αναγκαια μορφη κινητοποιησης των μαζων που συμμετεχουν στην αναπαραγωγη του κοινωνικου κεφαλαιου...Σου προτεινω να αρχισεις να διαβαζεις και ΚΟΜΕΠ το θεωρητικο περιοδικο του ΚΚΕ

    ReplyDelete
  15. Οταν το εγραψε η ελευθεροτυπια εγινε πλεον μερος του κοινωνικου θεαματος...Ενα γεγονος σχεδον ριαλιτι σοου..το ΚΚΕ ειχε ρωτησει στη βουλη και οπως καταλαβαινεις για να γινει μια κινητοποιηση δεν ειναι αποκλειστικα υπευθυνο το ΚΚΕ, πρεπει να κινητοποιηθουν και οι εργαζομενοι εστω και αν ειναι φοβισμενοι οποως οι μεταναστες

    ReplyDelete
  16. εντάξει τα παραλές. Από όσους αγωνίζονται στο ΚΚΕ είναι ζήτημα να έχει επαφή με τον μαρξισμό μια μικρή μειοψηφία. Αυτοί που έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν. Η αριστερά πολυτελείας των πόλεων κατά κύριο λόγο. Οι υπόλοιποι είναι απλοί άνθρωποι με ιστορικούς δεσμούς με το κόμμα που επαναλαμβάνουν την άνωθεν διαμορφωμένη γραμμή.

    ReplyDelete
  17. αλλά να το ρίξουμε μια ματιά και το ΚΟΜΕΠ...

    ReplyDelete
  18. όσο για την αγωνιστικότητα του ΚΚΕ και τη διεκδικητικότητά του αυτό είναι δεδομένο. Δεν το αμφισβητούμε εμείς αυτό. Μάλιστα θέλουμε αυτή η μαχητικότητα να χαρακτηρίζει το εργατικό κίνημα στο σύνολό του και να στρέφεται εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη. Κανείς πενηντάρης συνδικαλιστής του τοπικού εργατικού κέντρου δεν θα πήγαινε να κάνει φασαρία στη Μανωλάδα ή το σούπερμαρκετ που αναφέραμε παραπάνω.Μόνο άμα έκλεινε κανά κρατικό βιλαέτι και πλήττονταν η δημοσιοϋπαλληλία. Αυτό λέγεται βόλεμα και βολεμένος συνδικαλισμός και σ' αυτό είμαστε απέναντι.

    ReplyDelete
  19. απλά όπως είπαμε και παραπάνω με το ΚΚΕ διαφωνούμε ριζικά ως προς την ουσία των πολιτικών προτάσεων.

    ReplyDelete
  20. Δε τα παραλεω καθολου .Αυτο που εννοω ειναι οτι ο μαρξισμος δεν ειναι απλως μια ερμηνευτικη αποπειρα του κοσμου..εχει μεσα του και το υπαρξιακο κομματι του καθε ανθρωπου το οποιο τον εμπλουτιζει.Ειναι μια μερικες φορες ενσυναισθητικη κατανοηση η οποια ομως συνεχως εμπιπτει στο πεδιο της ιστοριας...Αλλη φορα ομως αυτο γιατι ειναι μεγαλο θεμα

    ReplyDelete
  21. όντως είναι μεγάλο θέμα και θα ξεφύγει το πράγμα...

    ReplyDelete
  22. Εγώ ρε παιδιά βλέπω ότι (και) στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν παίρνετε θέση ουσιαστικά.

    Ωραία, αξίζει καλύτερους εκπροσώπους το εργατικό κίνημα.
    Γιατί, άσχετοι είναι οι εκπρόσωποι από εκείνους που τους ψηφίζουνε?

    Θέλω να πώ, το θέμα είναι να αλλάξει νοοτροπία ο κάθε εργαζόμενος, όχι οι "εκπρόσωποι" της ΓΣΕΕ. Αυτοί είναι τελιωμένες περιπτώσεις.

    Και οι νοοτροπία στο εργατικό κίνημα αλλάζει με αγώνες. Με την ανάπτυξη της συλλογικότητας. Με τέτοια πράγματα. Με το ΠΑΜΕ δηλαδή, έτσι όπως το καταλαβαίνω εγώ.

    Κατά τα λοιπά να διευκρινίσω πως κινητοποιήσεις στη Μανωλάδα έγιναν κι πέρσι από το ΚΚΕ, επειδή τους είχαν 4 μήνες απλήρωτους τους μετανάστες. Απλά τότε ασχολήθηκε μόνο ο Ριζοσπάστης και δε το έμαθε άνθρωπος.

    Τέλος,
    @demelene
    "Εγώ να σας πω με τις ξενέρωσα?
    Όταν είδα για τι θέμα διαδηλώναν παγκοσμιώς και πως και μετά είδα τι κάναμε εδώ."

    Από πού τα είδες? Γιατί κι εγώ στην TV τα χάλια της συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ είδα μόνο, αλλά το πρωί της πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα ήμουνα σε μια αποφασισμένη διαδήλωση πολλών χιλιάδων, Ελλήνων και Ξένων.

    Δεν είναι όλα μαύρα ρε παιδιά, έλεος...

    ReplyDelete
  23. Μήπως ήρθε η ώρα να γεννηθεί κάτι καινούριο όσον αφορά το συνδικαλισμό; Είναι φανερό ότι η ΓΣΕΕ απλά διαχειρίζεται καταστάσεις, κάνει 24ωρες απλά για να πει ότι κάτι έκανε και συνήθως αποτελεί το όχημα που οδηγεί σε βουλευτικό έδρανο.

    Χθες πέρασα από το σωματείο του κλάδου που εργάζομαι για να δούμε αν έχει βγει η νέα σύμβασή μας και ρώτησα κάποια πράγματα που αφορούν την κύηση και τα εργασιακά που προκύπτουν με βάση την 6μηνη άδεια του ΟΑΕΔ. Τέλος πάντων δε θα επεκταθώ εδώ σε θέματα μητρότητας που έχω ψάξει πολύ το θέμα απλά θα πω ότι η κουβέντα επεκτάθηκε και οι άνθρωποι του σωματείου (το οποίο πραγματικά έχει κάνει δουλειά για εμάς που δουλεύουμε στη ναυτιλία) παραδέχθηκαν το γενικότερο κενό στο συνδικαλισμό.

    Στην ιδέα μου για ένα νέο κίνημα, ένα συνδικαλισμό δίχως κόμματα στη μέση (γιατί ρε παιδιά τι δουλειά έχουν τα κόμματα όταν πεινάμε;όταν καταπατούν τα δικαιώματα μας;) που πραγματικά θα φέρει αποτελέσμα τους είδα αρκετά θετικούς.

    Η g700 έχει μαζέψει αρκετό κόσμο σε πρώτη φάση με κοινούς προβληματισμούς. Μοιραζόμαστε τις ίδιες φοβίες, τα ίδια προβλήματα, γιατί να μη συνασπιστούμε περισσότερο ώστε να αποκτήσουμε φωνή; 55ρηδες με κοιλιες, θέσεις σε ΔΣ, βολεμένα παιδιά στο δημόσιο κτλ, δε νομίζω ότι μπορούν να μας εκπροσωπήσουν, γιατί πολύ απλά ακόμη κι αν το θέλουν, δεν προέρχονται από εμάς.

    ReplyDelete