Thursday, May 29, 2008

Πρώτοι στα γράμματα, πρώτοι στους αγώνες;

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συνθήματα της κομμουνιστικής αριστεράς και συγκεκριμένα της κομμουνιστικής νεολαίας υπήρξε το γνωστό και διαχρονικό «πρώτοι στα γράμματα, πρώτοι στους αγώνες». Για να είμαστε ακριβείς, το εν λόγω μότο δεν υπήρξε απλώς ένα συνηθισμένο κομματικό σύνθημα, ήταν για τους κομμουνιστές μια ολόκληρη στάση ζωής. Ο καλός αριστερός όφειλε μέσα στη σχολή του να είναι πρότυπο για τους συναδέλφους του φοιτητές. Πως άλλωστε θα μπορούσε να μιλήσει αξιόπιστα για Ενιαία Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, για καλύτερα εργαστήρια, για καλύτερη Παιδεία τη στιγμή που ο ίδιος παίρνει χάλια βαθμούς, είναι τελευταίος στην τάξη, δεν προγραμματίζει σωστά τη δουλειά του και με τις πράξεις του απαξιώνει τη δημόσια παιδεία;

Αυτή η στάση ζωής, που υιοθετήθηκε από μία μικρή αλλά καλά οργανωμένη και με επιρροή στη διαμόρφωση σκέψης μειοψηφία, σε συνδυασμό με τη συστηματική προώθηση του αιτήματος για ίση πρόσβαση στη γνώση από τις ευρύτερες κεντρώες δημοκρατικές δυνάμεις, έθεσε τη βάση για μια σημαντική κατάκτηση στη σύγχρονη Ελλάδα: το μαζικό δημοκρατικό πανεπιστήμιο, πηγή γνώσης και συνάμα μοχλό κοινωνικής κινητικότητας προς τα πάνω.

Σήμερα λοιπόν, που το πανεπιστήμιο έχει ξεπεράσει προ πολλού τα όριά του, με τους υπάρχοντες θεσμούς να αποτελούν ιερές αγελάδες που κανείς δεν τολμάει να αγγίξει, με ορισμένες μειοψηφίες φοιτητών να ελέγχουν ασφυκτικά, να καίνε και να σπάνε κατά το δοκούν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, με ομάδες καθηγητών να λειτουργούν προστατευμένες από εξωτερική ακαδημαϊκή και διοικητική αξιολόγηση, με τυπολάτρες γραφειοκράτες να συνθλίβουν την αυτονομία και αυτοτέλεια του πανεπιστημίου, σήμερα η προοδευτική δημοκρατική παράταξη και η Αριστερά έπρεπε να ήταν οι πρώτες που θα ενδιαφέρονταν για την αντιστροφή των σημερινών παρακμιακών τάσεων: να προστάτευαν το πανεπιστήμιο από τους τραμπούκους και τους παράγοντες κάθε κομματικού χώρου, να επέτρεπαν χωρίς πολλές φανφάρες να εφαρμοστεί μιας ήσσονος σημασίας και εμβέλειας αλλαγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (νόμος Γιαννάκου), και να μην έπεφτε τόσο εύκολα θύμα της επικοινωνιακής προσπάθειας της Κυβέρνησης να αλλάξει την ατζέντα του δημόσιου διαλόγου από την οικονομία που καίει στα πανεπιστήμια που τα καίνε.

137 comments:

  1. Kαλα ρε μας δουλευετε?Εμεις δεν ημασταν φοιτητες νομιζετε? Μονο για τους κομματικους στρατους και αλλα τετοια εμπνευσμενα λετε συνεχεια, αλλα το κυριο προβλημα η συντριπτικη πλειοψηφια των φοιτητων που δινουν ψηφο στη δαπ με τους τραμπουκους σας διαφευγει...Οταν ημουν φοιτητης ολο αυτα ακουγα...μειοψηφιες κανουν συνελευση, μειοψηφιες παιρνουν αποφασεις, μειοψηφιες κλεινουν τις σχολες.. Ολοι ομως αυτοι που διαμαρτυρονταν αρνουνταν να καταθεσουν κοπο και χρονο στο πανεπιστημιο..Ξερετε γιατι? Γιατι πιστευαν πως γνωση και πολιτης σημαινει να ερχονται στα μαθηματα να μη ¨βρωμιζουν" τη σχολη και να σεβονται τους καθηγητες...Ασυλο ισχυε στο πανεπιστημιο μονο οταν ηταν αυτοι μεσα...Οταν επιναν καφε γινοταν εμποριο ναρκωτικων και καποιες "μειοψηφιες" εκφυλιζαν την εννοια του ασυλου με το να μην τους αφηνουν μερικες φορες να κανουν μαθημα!!

    ReplyDelete
  2. Δεν κατάλαβες, η αριστερά έχει χάσει την ψυχή της αυτό λέμε. Η ΚΝΕ ορθά κατήγγειλε τα επεισόδια των εξωκοινοβουλευτικών ως στημένα ανάμεσα στην κυβερνητική παράταξη, τη ΔΑΠ και τις γνωστές ομάδες. Και επίσης ορθά το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κλοπή της κάλπης λέγοντας ότι "για να μπουν οι κάλπες στα ΑΕΙ χύθηκε αίμα".

    Αυτά όμως είναι κροκοδείλια δάκρυα από ένα σύστημα που τα τελευταία χρόνια διαχωρίζεται από τους τραμπούκους της ΔΑΠ μόνο ως προς τις διακηρύξεις και τις καλές προθέσεις.

    ReplyDelete
  3. Δυστυχώς έχει επικρατήσει -και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία- η τακτική της απαξίωσης. Ό,τι δεν μας κάνει το απαξιώνουμε, το υποβιβάζουμε τεχνιέντως, ώστε κάποια στιγμή να το παραμερίσουμε ως παρωχημένο και δυσλειτουργικό. Τούτο ισχύει χρόνια τώρα και στο χώρο της παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της. Ιδιάιτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό που συμβαίνει είναι πέρα από κάθε παιδαγωγική λογική. Το ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει εκπαιδευτικό στόχο, δεν έχει ουσιαστική εκπαιδευτική πορεία. Οι φοιτητές -με το δόγμα του "πέρνα εσύ και μετά κάνε ό,τι θέλεις"-αντιμετωπίζουν το πανεπιστήμιο περισσότερο ως μία ευκαιρία ευρύτερης και αόριστης αναζήτησης παρά ως μια μεθοδική εργασία με συγκεκριμένη αρχή-μέση-τέλος. Ειδικά προς αυτό συμβάλουν κι οι συνθήκες. Αδιάφοροι καθηγητές, καθεστωτικές κομματικοδίαιτες νεολαίες, έλλειψη υλικοτεχνικών μέσων. Αυτό έχει ως συνέπεια την υποβάθμιση των σπουδών και σε επίπεδο ουσιατικό και σε επίπεδο εντυπώσεων. Έπειτα έρχεται το πλήρωμα του χρόνου, η αγορά εργασίας. Εκεί ο ανεπαρκής έλληνας φοιτητής αισθάνεται εγκλοβισμένος. Βεβαίως έκανε τις σπουδές του, αλλά πως; Βεβαίως μπήκε στο μεταπτυχιακό, αλλά πως; Τα περισσότερα έγιναν με μία προχειρότητα που δεν είναι δυνατόν να του δώσει την αυτοπεποίθηση που έχει ανάγκη. Επομένως τρέχει πίσω από το άρμα του κάθε πολιτικάντη για μια θέση στο χωρίς απαιτήσεις δημόσιο. Και για όλα αυτά το μόνο που φταίει είναι το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτή η γενίκευση οδηγεί στο αφοριστικό συμπέρασμα της απαξίωσης του θεσμού. Πίσω όμως από αυτήν την εν μέρει επιφανειακή εν μέρει ρεαλιστική απλούστευση κρύβεται η ευθύνη όλων μας.

    ReplyDelete
  4. ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, η παρουσία ΝΟΜΩΝ περι "ΑΣΥΛΟΥ" είναι

    εκ του ΠΕΡΙΣΣΟΥ

    ΚΑΙ

    εκ του ΠΟΝΗΡΟΥ.

    ReplyDelete
  5. Eγω αυτο που λεω ειναι πως ημερα ο φοιτητικος κοσμος ειναι μια καταναλωτικη ομαδα πανω στην οποια στηνεται ολοκληρη φαμπρικα...Και ειναι οι ιδιοι οι φοιτητες υπευθυνοι γι αυτο...Τι σημαινει η αριστερα εχασε τη ψυχη της και πρασινα αλογα? Ασε που οι φοιτητες εινια το απο τα συντηρητικοτερα στρωματα..Φτανει μονο να δεις πως αντιμετωπιζουν την εξεταστικη...μη τυχον και χασουν καμια οξεια απο το κειμενο...Γνωση στειρα...γιατι? Γιατι αντιλαμβανονται οτι οι μεταρρυθμισεις στο πανεπιστημιο πανε προς την εντατικοποιηση, το χειρισμο γνωσεων και οχι την κατακτηση...Οποτε τι να κανουν? Θα πανε στη δαπ να περασουν μαθηματα και να κανουν κονε... κατσε να δεις κυκλωματα στα μη κερδοσκοπικα πανεπιστημια...Τρεχτε για μια θεση εργασιας...ελαστικη παντα...δια βιου μαθηση...ατομικη συμβαση εργασιας και αλλα πολλα..

    ReplyDelete
  6. Oι ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
    αλλά ΚΑΙ

    οι ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    είναι

    ΑΠΑΞΑΠΑΝΤΕΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ

    διότι,
    όπως πολύ ορθά το έθεσε ο Thanassis of Reuters fame

    το ΑΙΤΗΜΑ της ΑΛΗΤΕΙΑΣ του ΠΑΣΟΚ
    ήταν

    "ΑΠΟ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της ΠΑΙΔΕΙΑΣ"

    ReplyDelete
  7. erratum
    ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
    ->
    AΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

    ReplyDelete
  8. Aπoρω g700 πως κατακεραυνωνετε δογματικους κομματα συνδικατα κτλ και δε λετε τιποτα γι αυτο το κομφουκιο που η λεξη ελιτιστης δε περιγραφει νομιζω τη κατασταση του...Η λεξη ειναι ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΣ....

    ReplyDelete
  9. O NOMOΣ του 1982 πρέπει να ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ

    Περίπου 75% των ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ των ΑΕΙ και ΤΕΙ πρέπει να ΑΠΟΛΥΘΟΥΝ λόγω ΑΓΝΟΙΑΣ του ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ τους, ΠΡΟΪΟΥΣΑΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ και ΑΔΡΑΝΕΙΑΣ.

    Οι ΦΟΙΤΗΤΕΣ πρέπει να ασχολούνται 100% με τα ΜΑΘΗΜΑΤΑ τους,
    ΚΑΙ
    να έχουν ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΟΛΚΗΣ.

    Τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ όπως στας ΑΜΕΡΙΚΑΣ πρέπει να αποκτήσουν ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.
    ΟΠΟΙΟΣ καταστρέφει την ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ, ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΑΜΕΣΩΣ και ΠΑΕΙ στο ΑΥΤΟΦΩΡΟ.
    Γίνεται ΑΜΕΣΩΣ ΕΚΤΙΜΗΣΗ της ΦΘΟΡΑΣ και, αν ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ο ΓΟΝΕΑΣ 100% του ΚΟΣΤΟΥΣ, ο φοιτητής ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ στις ΦΥΛΑΚΕΣ.

    Ο ΑΣΧΗΜΟΝΩΝ ΦΟΙΤΗΤΗΣ χάνει ΑΜΕΣΩΣ της ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ.

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΑΛΩ
    από
    την ΣΥΜΜΟΡΙΑ των ΚΟΙΝΩΝ ΠΟΙΝΙΚΩΝ και ΚΟΙΝΩΝ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ του ΠΑΣΟΚ

    ReplyDelete
  10. Με τον κομφούκιο τα έχουμε πει εκτενώς εδώ και πάρα πολύ καιρό, δεδομένου ότι ανακάλυψε το blog στον πρώτο μήνα και έκτοτε γράφει. Είναι κλασσική περίπτωση Αστού, είδος προς εξαφάνιση πλέον στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Δηλώνει δημοκράτης και σοσιαλφιλελεύθερος. Ο ίδιος έχει γράψει για τον εαυτό του ένα σωρό φορές.Κινητό cv. Στο βαθμό που καταθέτει προτάσεις κάνουμε συζήτηση μαζί του.

    Στο βαθμό που απλά φωνάζει υστερικά για το ΠΑΣΟΚ, τη συμμορία, την αλητεία, τους αγράμματους κλπ, δεν ασχολούμαστε. Αυτό θα κάναμε ας πούμε και με σενα αν αντί να συζητάς όπως κάνεις τώρα έμπαινες και άρχιζες να κοπανάς μανιωδώς όλα τα σλόγκαν του ΚΚΕ πχ. Γενικά το blog είναι αρκετά ελευθεριακό. Ο καθένας εφόσον δε βρίζει χυδαία και δε συκοφαντεί μπορεί να γράφει ότι θέλει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα ασχοληθούμε κιόλας μ' αυτά που λέει. Εμείς αυτό που λέμε και ζητάμε από τον καθένα είναι να διευκολύνει τη συζήτηση που γίνεται και όχι να την εκτροχιάζει συνειδητά ή ασυνείδητα με διάφορα τεχνάσματα.

    ReplyDelete
  11. Eίναι

    ΣΑΔΙΣΜΟΣ

    ΦΑΣΙΣΜΟΣ και

    ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΕΡΗΣΗ των ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

    να ΕΜΠΟΔΙΖΕΤΑΙ αυτός που ΘΕΛΕΙ να ΜΑΘΕΙ από την ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ!!!!!!

    Ακόμα και το ΚΑΠΟΤΕ ΛΑΜΠΡΟ
    και ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΡΟΥΣ
    ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

    έχει εξομοιωθεί με
    την Μπερμπάντειο Κατωτάτη και την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακών Βοηθών!!

    ReplyDelete
  12. Γιούρι, λες με κριτική διάθεση ότι στο πανεπιστήμιο η εκπαιδευτική διαδικασία πάει προς την εντατικοποίηση. Αυτό για έναν πραγματικό κομμουνιστή που ισχυρίζεται ότι είναι πρότυπο και έχει ως σύνθημα το πρώτοι στα γράμματ πρώτοι στον αγώνα, δεν είναι επιχείρημα. Μάλιστα ουκ ολίγες φορές ακόμα και μέσα από άρθρα στο Ριζοσπάστη έχει γίνει παρατήρηση στην ΚΝΕ και την Πανσπουδαστική ότι ασχολούνται περισσότερο με τα φυλλάδια και τις πορείες και λιγότερο με το διάβασμα.

    ReplyDelete
  13. xo paei se kati party sto polytexneio kai pano zografoy sketi moyrlia. Sex drugs n rock n roll duuudes sketo ASYLUM.

    ReplyDelete
  14. RE PAIDIA O KOMFOUKIOS DEN YPARXEI!!! EINAI ENA PROGRAMMA/IOS POY EXEI MIA PERIORISMENH BASH DEDOMENWN ME 10 ATAKES KAI AYTO POY KANEI EINAI NA THS KANEI COPY-PASTE OPOY PROLAVEI. SAN TON "AGENT SMITH" ENA PRAGMA. ENA KALO ANTIVIRUS KAI TO THEMA EINAI PARELTHON.

    KAI GIA NA PROLAVW OPOIA ANTIDRASH, TO PARADEXOMAI.... EIMAI PASOKOS-SYMMORITIS (OPOS ALLOSTE KAI "NEO" APO TO MATRIX:-))

    ReplyDelete
  15. @ G700
    "Δηλώνει δημοκράτης και σοσιαλφιλελεύθερος"

    Εδώ διέπραξες ένα μείζον ΛΑΘΟΣ.

    Σήμερα, ΔΕΝ είμαστε πιά ό,τι δηλώνουμε. Είμαστε ό,τι το διαδίκτυο έχει να πει κάτω από το όνομά μας.

    Δεύτερο, ως προς την πολιτική θέση του καθενός, ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ το "δηλώνω έτσι, δηλώνω ΑΛΛΙΩΣ".

    ΣΗΜΕΡΑ, που ειδικά στην Εφαρμοσμένη Πολιτική οι ηγέτες χρησιμοποιούν ΤΑΚΤΙΚΑ πρακτικές άλλων "στρατοπέδων-ιδεολογιών", ο καθένας μας είναι "ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΘΕ ΩΡΑ και ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ στην ΖΩΗ του".

    Εγω λοιπόν φίλτατε ΔΕΝ δηλώνω σοσιαλφιλελεύθερος,

    ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ και ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ,

    όπως απορρέει από το ΤΡΟΠΟ που ΖΩ, κάθε πράξη μου, κάθε ενέργειά μου
    για τα οποία

    ΛΟΓΟΔΟΤΩ, αν όχι στους άλλους, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ στη ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ μου.

    ReplyDelete
  16. αχ αυτη η ενταντικοποίηση,άλλη μια καραμέλα προς πασαν νόσον...ότι πάει να γίνει που να ξεβολέψει το κίνημα από το αραλίκι το βαπτίζουμε ενταντικοποίηση που θα μας κάνει ρομποτάκια για τον κόκκαλη - στα χρόνια μου αυτό λέγανε -. Φυσικά και η επιπλέον εργασία δεν σημαίνει πάντα ότι αυτό που μαθαίνεις είναι χρήσιμο, αλλά μη κοροιδευόμαστε, και χρησιμο να είναι πάλι για εντατικοποίηση θα ουρλιάζουν. Το ότι το πανεπιστήμιο έχει καταντήσει εξεταστικό κέντρο που αύτο παράγει αμόρφωτα παπαγαλάκια που δεν τα θέλει κανείς στη αγορά εργασίας - αντιθετα με τα θρυλούμενα οι σοβαρές τουλάχιστον επιχειρήσεις σκεπτόμενους και δημιουργικούς ανθρώπους θέλουν - δεν τους απασχολεί γιατί τους βολεύει βεβαια, αντέ να περάσουμε εμείς τώρα τα μαθηματα οπως όπως. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στο δικόμου πρώτο έτος παρουσίαζαν ως εντατικοποίηση μια ομμαδική εργασία - πανευκολη - που την εισήγαγε για πρώτη φορά ο καθηγητής. Για τι εργασίες λοιπόν μιλάμε, για εργαστήρια κτλ γιατι μιλάμε για βοβλιοθήκες που θα υποστηρίξουν τις εργασίες και την κατάργση του ενός συγγράματος, αφού όλα θα οδηγήσουν στην "εντατικοίηση", εμείς θέλουμε το σύγγραμμα του καθηγητή να το διαβάσουμε 2 μέρες να περάσουμε να τελειώνουνμε, αυτή είναι η αλήθεια αγαπητοι μου, όλοι έχουν βολευτεί και τα υπόλοιπα είναι προσχήματα και λογικές ακροβασίες

    ReplyDelete
  17. ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ εν ΑΜΑΡΤΙΑΙΣ

    θα έλεγα εγώ

    ReplyDelete
  18. Ο κομφουκιος είναι το Oracle από το Matrix..

    αν δεν έλεγε αυτά που λέει θα έσπαζε το βάζο;

    το ερώτημα είναι αν πρέπει να υπάρχει κομματική εκπροσώπηση στα πανεπιστήμια και ποιος ο λόγος ύπαρξης της.

    το ερώτημα δλδ είναι κατά πόσον οι κάθε ΔΑΠ, ΠΑΣΠ, ΠΚΣ κλπ αγωνίζονται για το καλύτερο της παιδείας ή των συμφερόντων αυτών που εκπροσωπούν (των φοιτητών) ή απλά εξυπηρετούν άνωθεν πολιτικές σκοπιμότητες.

    απαντώντας στα δικά μου ερωτήματα, δεν βλέπω το λόγο να μην συσπειρώνονται κάτω από μια (ή περισσότερες) κομματική ομπρέλα (its a free country), αρκεί να προασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών κι όχι της σημαίας του κόμματός τους.

    ναι,το ξέρω.. "όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος"

    ReplyDelete
  19. @ sub
    KAI GIA NA PROLAVW OPOIA ANTIDRASH, TO PARADEXOMAI.... EIMAI PASOKOS-SYMMORITIS

    Your latter statement was redundant.

    ReplyDelete
  20. @ μαο τσε τουνγκ
    απαντώντας στα δικά μου ερωτήματα, δεν βλέπω το λόγο να μην συσπειρώνονται κάτω από μια (ή περισσότερες) κομματική ομπρέλα (its a free country), αρκεί να προασπίζονται τα συμφέροντα των φοιτητών κι όχι της σημαίας του κόμματός τους.

    To παραπάνω ηχεί οξύμωρον και non sequitur.
    ΔΗΛΑΔΗ τα συμφέροντα των ΦΟΙΤΗΤΩΝ δεν είναι ΚΟΙΝΑ;;;;;;
    ΔΕΝ είναι ΕΝΙΑΙΑ;;;;;
    ΚΑΙ πολύ περισσότερο, is there such thing as
    ANTIΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;;;;;;

    Εάν ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΑ, και ασφαλώς είναι ΚΟΙΝΑ και ΕΝΙΑΙΑ και ΜΗ ΑΝΤΙΚΡΟΥΟΜΕΝΑ, τα φοιτητικα συμφέροντα, ΚΑΙ ο στόχος ΚΟΙΝΟΣ,

    ΤΟΤΕ,

    Προς ΤΙ η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάτω από κομματικές ομπρέλλες;;;

    Incredible and colossal gaffe!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης (Βασιλειάδου)

    ReplyDelete
  21. erratum
    Προς ΤΙ η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάτω από κομματικές ομπρέλλες;;;
    ->
    Προς ΤΙ η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ κάτω από κομματικές ομπρέλλες vis-a-vis στα μορφωτικά και διοικητικά θέματα του πανεπιστημίου;;;

    ReplyDelete
  22. @κομφου who said..
    Incredible and colossal gaffe!!!!!!!!!!!!!!!!!

    with all due respect, i beg to differ..

    η κομματική συσπείρωση έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης, υπέρτατο αγαθό κατ'εμέ.

    Αν θέλει κάποιος να είναι μέλος της οποιασδήποτε φοιτητικής νεολαίας, so be it. Αρκεί να μην ενεργεί υπέρ αυτού του υποσυνόλου εις βάρος του υπερσυνόλου του student body.

    τα συμφέροντα των φοιτητών θα έπρεπε να είναι κοινά κι ενιαία και θεωρητικά είναι. στην πράξη αυτό δε γίνεται. Όχι όμως επειδή ανήκουν σε διαφορετικές οργανώσεις, αλλά επειδή αφήνουν αυτή τους την ιδιότητα να επισκιάζει αυτή του φοιτητή.

    έτσι ενας ΔΑΠ φοιτητής έχει άλλους στόχους απο εναν ΠΑΣΠ φοιτητή. εξ'ου και τα αντικρουόμενα (ψευδως βέβαια) συμφέροντα. ένας φοιτητής ΔΑΠ κι ένας φοιτητής ΠΑΣΠ όμως, μπορούν να έχουν τον κοινό στόχο.

    όλα είναι θέμα χρήσης. μπορείς να είσαι η ΠΑΣΠ αλλά να συμφωνείς με τη ΔΑΠ σε θέματα τα οποία προάγουν το ΚΟΙΝΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ συμφέρον.

    συμφωνώ ότι είναι redundant να ανήκεις σε κομματική οργάνωση, δεν είναι όμως αυτό το πρόβλημα, καθ' εαυτού.

    ιδανικά μπορούν να γίνουν και τα δυο. Και να είσαι κομματικοποιημένος αλλά και να μπορείς να δεις πέρα από τη κομματική σου ταυτότητα.

    ReplyDelete
  23. Eνας κύριος παραπάνω, αμαθής κομμουνιστής (και αυτό έχει μεγάλη αρνητική σημασία, διότι στα δικά μας χρόνια, αμαθείς ήσαν μόνο οι δεξιοί και γι αυτό τους περιφρονούσαμε)
    ΜΙΛΗΣΕ για "χειρισμό της γνώσης".

    Προφανώς, διάβασε κάτι σε καμμιά φυλλάδα και μετέφερε λανθασμένα ΚΑΤΙ που ούτε ο ίδιος ΚΑΤΑΛΑΒΕ!!!!!

    Αλλα χρειάζεται ΣΥΖΗΤΗΣΗ επ' αυτού.
    Οι πιθανότητες είναι ΔΥΟ:
    ή εννοούσε
    ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της ΓΝΩΣΗΣ
    ή
    ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ της ΓΝΩΣΗΣ.

    Το πρώτο, διαχείριση της γνώσης, είναι ΚΑΛΟ. Ο δάσκαλος ΔΕΝ μεταδίδει πιά γνώση per se αλλά ΜΕΘΟΔΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ της ΓΝΩΣΗΣ.

    Το δεύτερο, χειραγώγηση της γνώσης, είναι ΚΑΚΟ. Ο φίλτατος Παρμενίδης και ο γράφων τόχουμε εξαντλήσει το θέμα.
    Οι επιδημιολόγοι, για παράδειγμα, μπορούν να χειραγωγήσουν την επιστημονική μέθοδο για να "αποδείξουν" την ορθότητα ΑΝΩΘΕΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΩΝ θέσεων, ιδεολογιών, οικονομικών σκοπιμοτήτων κλπ κλπ.

    ΑΥΤΑ τα λέγω ως παράδειγμα, διότι πολλοί εδώ μέσα ΠΕΤΑΤΕ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ που ούτε σεις γνωρίζετε ΤΙ σημαίνουν ή που, όπως τις παρουσιάζετε, έχουν double entendre (αμφίσημες)!!!

    ReplyDelete
  24. KOMFOUKIOS: "is there such thing as
    ANTIΚΡΟΥΟΜΕΝΑ ΦΟΙΤΗΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ;;;;;;"

    Edo file komf. tha prepei na symfwnhsw mazi sou.

    Alla min ta rixnoume mono ton xoro tis paideias. einai fainomeno genikotero.
    Ta idia kai se megalytero bathmo kai malista me sovaroteres synepeies isxioyn kai gia ta syndikata. ta ergasiaka dikaiwmata toy PASOKOU, NEO DMOKRATH kai tou KOMOUNISTI einai diaforetika kai antikrouomena????

    ReplyDelete
  25. Η Εϊμι Γουάινχαουζ στο Κέιμπριτζ

    Oταν το απαγγέλλεις ως ποίημα μπορεί να ακούγεται λίγο άρρυθμο και βαρετό. Η Εϊμι Γουάινχαουζ όμως μάλλον δεν σκέφθηκε ποτέ ότι θα περιεργάζονταν τους στίχους της κάποια από τα «μυαλά» που σπουδάζουν ποίηση στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Προς έκπληξη των τελειοφοίτων του Τμήματος Αγγλικής Λογοτεχνίας, όταν διάβασαν τις ερωτήσεις των εξετάσεων στο μάθημα της Κριτικής διαπίστωσαν ότι έπρεπε να κάνουν ανάλυση στη δουλειά της ανήσυχης τραγουδίστριας σε αντιπαράθεση με έργα των Σαίξπηρ, Μίλτον, Γουόρντσγουορθ και σερ Γουόλτερ Ράλεϊ. Οι στίχοι του «Love is a Losing Game» μπορεί και να μην είναι σονέτο, το τραγούδι όμως από το άλμπουμ «Βack to Βlack» θεωρήθηκε αρκετά καλό έναυσμα για μια συζήτηση σχετικά με τη λυρική ποίηση. Η ερώτηση ήταν η εξής: «Το Αγγλικό Λεξικό της Οξφόρδης ορίζει το “λυρικό” ως κάτι “σχετικό με τη λύρα, προσαρμοσμένο για λύρα, με σκοπό να τραγουδηθεί”. Αναφέρει επίσης το ρητό του Ράσκιν “λυρική ποίηση είναι η έκφραση των συναισθημάτων του ποιητή”. Συγκρίνετε το ποίημα α΄ (ένα λυρικό ποίημα του σερ Γουόλτερ Ράλεϊ με τίτλο “Αs you came from the Ηoly Land”) με έναν ή δύο από τους στίχους του τραγουδιού “Love is a Losing Game”, αναφερόμενοι σε αυτή τη διαφορετική αίσθηση του λυρικού». Οι φοιτητές κλήθηκαν επίσης να συγκρίνουν το ποίημα του Ράλεϊ με δύο ακόμα τραγούδια, το «Fine and Μellow» της Μπίλι Χόλιντεϊ και το «Βoots of Spanish Leather» του Μπομπ Ντίλαν . Ο σερ Γουόλτερ Ράλεϊ (1552-1618) ήταν ξακουστός άγγλος συγγραφέας, ποιητής, στρατιωτικός, αυλικός και εξερευνητής. Θεωρείται γενικότερα ένας από τους επιφανέστερους ποιητές της ελισαβετιανής εποχής.

    Κάποιοι δήλωσαν ότι βρήκαν τη σύγκριση ανάμεσα στη Γουάινχαουζ και στον Ράλεϊ- αναμφισβήτητα το τρομερό παιδί των ημερών του και με το ίδιο πάθος για το κάπνισμα εξωτικών ουσιών- εύλογη. « Το βρίσκω λογικό » είπε ένας φοιτητής « ποίηση δεν σημαίνει απαραίτητα Μπάιρον και Κιτς ». Ενας άλλος φοιτητής δήλωσε με τη σειρά του: « Καθόμουν στη θέση μου και κοιτούσα το χαρτί μου σε κατάσταση σοκ ».

    Εκπρόσωπος του Κέιμπριτζ δήλωσε σχετικά με τις εξετάσεις: « Δεν υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση σε αυτή την ερώτηση.Δεν είναι μαθηματικά.Σκοπός μας είναι να εκτιμήσουμε τις ικανότητες των μαθητών όταν βλέπουν κείμενα από όλο το εύρος της λογοτεχνίας. Ο Σέιμους Χίνι θαυμάζει τον Εμινεμ. Οι καθηγητές του Κέιμπριτζ ζουν στον σύγχρονο κόσμο και μπορούν να αξιολογήσουν το ταλέντο από εκατομμύρια διαφορετικά πεδία,όπως και ο καθένας ».

    Το 2001 οι φοιτητές βρέθηκαν σε παρόμοια θέση όταν κλήθηκαν να γράψουν ένα δοκίμιο σχετικά με την τραγωδία, βασισμένοι σε στίχους των Βee Gees. Τότε, ο καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Σεντ Τζον του Κέιμπριτζ Τζον Κέριγκαν είχε πει: « O στίχος στο τραγούδι των Βee Gees που λέει “το συναίσθημα χάθηκε και δεν μπορείς να προχωρήσεις” είναι η απόλυτη επιτομή στο τέλος του “Βασιλιά Ληρ” ».

    ReplyDelete
  26. Και τώρα dudes θα διαβάσουμε ένα σύγγραμμα 100 σελίδες. Οι 50 sos και στις εξετάσεις θα πέσει η ερώτηση 3, σελίδα 2, παράγραφος 4

    ReplyDelete
  27. Όλα τα είχαμε ακούσει, το ακούσαμε κι αυτό......

    Δηλαδή για να καταλάβω:

    ...Ο φοιτήτης της ιατρικής που είναι γόνος μεγαλογιατρού και φραγκάτος (τουτέστιν "κάνω ειδικότητα όπου θέλω εκτός Ελλάδος"), έχει τα ίδια συμφέροντα με το τυχαίο φοιτητή της ιατρικής που θα περιμένει εδώ στην Ελλάδα, λόγω οικονομικής στενότητας και πληθώρας αποφοίτων, καμιά 15αριά χρόνια για να κάνει την έρμη την ειδικότητα που επιθυμεί και ποιος ξέρει που θα είναι για αγροτικό ή τι άλλη δουλειά θα κάνει......????

    Το ίδιο βεβαια ισχύει και σε άλλους κλάδους.

    Όχι γενικεύσεις, αφορισμούς και εύκολα συμπεράσματα.

    ReplyDelete
  28. Αγαπητοί φίλοι,

    Θλίβομαι με όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της παιδείας, όπως όλοι μας πιστεύω, αλλά δεν απορώ καθόλου.

    Αποφοιτήσας από το πανεπιστήμιο Αθηνών, έχω ζήσει πολλές καλές αλλά και πάρα πολλές κακές εμπειρίες όσον αφορά στην οργάνωση, τον προγραμματισμό, την αντιμετώπιση από το όλο περιβάλλον κ.ο.κ.

    Οι "μειοψηφίες" που επιβάλλουν τη θέλησή τους και οι "πλειοψηφίες" που μένουν απαθείς είναι πραγματικότητα.

    Η κατάσταση στα πανεπιστήμια της Αμερικής, όπως ενδεικτικά περιγράφεται στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας, είναι *πολύ* διαφορετική από αυτή στα "δικά" μας.

    Όταν λέω κάποιες φορές στους φοιτητές μου εδώ στην Αμερική ότι οι φοιτητές στην Ελλάδα μπορούν να κλείσουν τα πανεπιστήμια ανά πάσα στιγμή και για οποιοδήποτε λόγο, μένουν άφωνοι και κοιτούν ο ένας τον άλλον κι εμένα μαζί με κατάπληξη.

    Πρόσφατα, έτυχε να ξαναδώ σε ένα δελτίο ειδήσεων το εξωτερικό μέρος της Νομικής Σχολής Αθηνών στη Σόλωνος. Το εσωτερικό της σχολής το είδα πολλά χρόνια πριν κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών.
    Στιγμιαία σκέφτηκα ποια θα ήταν η εντύπωση ενός "ξένου`` φοιτητή μόνο και μόνο από αυτή την εικόνα.
    Έχοντας στο νου τις εικόνες από αντίστοιχες σχολές του εξωτερικού, μπορώ να φανταστώ την κατάπληξή του.

    Ασφαλώς και το πρόβλημα της παιδείας δεν είναι στο "φαίνεσθαι". Σκέφτομαι όμως πως ίσως θα ήταν χρήσιμο να έχουμε και μια σύγκριση εικόνων στο μυαλό μας.


    Φιλικά,

    Αχιλλέας

    ReplyDelete
  29. "η κομματική συσπείρωση έχει να κάνει με την ελευθερία της έκφρασης, υπέρτατο αγαθό κατ'εμέ."

    Syntrofe Mao ayto pou les einai apo tis megalyteres arloumpes pou exo akousei.

    H kommatikh syspeirwsh eynouxizei tin eleytheria ekfrashs. thn typopoiei kai ths dinei kai ena xrwmatisto perityligma wste na mhn kourazomaste me to na skeftomaste kai na epilegoume.
    Mas parexei to komma typopoihmenes "atakes" gia kathe peristash oste na ekfrazomaste kai eleythera kai swsta.

    An gia esena eleftheria ekfrashs einai na ekfrazeis elefthera tin apopsi toy kommatos sou, tote xairomai pou den eimai eleftheros.

    ReplyDelete
  30. @ sub
    ta ergasiaka dikaiwmata toy PASOKOU, NEO DMOKRATH kai tou KOMOUNISTI einai diaforetika kai antikrouomena????

    May 29, 2008 3:57 PM

    Στο πλαίσιο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας κλπ κλπ, τα συντεχνιακά συμφέροντα θα περίμενα να είναι ΚΟΙΝΑ.
    Ομως, αν ετεροχρονίζαμε (πχ 1950ς)και υπήρχαν πραγματικοί ιδεολόγοι, originals, θα περίμενα διαφοροποίηση.
    Να σου φέρω ένα παράδειγμα:
    Στο πρόσφατο θέμα της λειτουργίας του Μετρό τις μεταμεσονύκτιες ώρες, ο καλός κομμουνιστής θα έλεγε "Εχουμε κοινωνικό αγαθό που πρέπει νάναι διαθέσιμο 24/7 ανεξαρτήτως οικονομικών συνπεπειών". Ο συντηρητικός, καλός συντηρητικός, θα σκεφτόταν, "Ισως να ΜΗ πρέπει να λειτουργεί μεταμεσονυκτίως εάν προωθείται το έλλειμμα, διότι σε τελική ανάλυση, τις συνέπειες θα τις υποστούμε όλοι με φόρους κλπ".

    Με άλλα λόγια οι ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ εκπροσωπούν, και πρέπει να εκπροσωπούν, τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, αλλά (ΙΔΑΝΙΚΑ) στο ΠΛΑΙΣΙΟ του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ. Δεδομένου δε ότι ο καλός κομμουνιστής και ο καλός συντηρητικός έχουν διαφορετική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, αναμένεται να ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ εάν πράγματι είναι ΙΔΕΟΛΟΓΟΙ (όχι μικροκομματικοί, αλλά ιδεολόγοι - όπως στο παραπάνω παράδειγμα).

    Ο ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ δεν είναι ΔΙΑΤΑΞΙΚΟΣ, ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να είναι ΔΙΑΤΑΞΙΚΟΣ και ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να είναι ΔΙΑΤΑΞΙΚΟΣ.

    Εάν ΥΠΑΡΧΕΙ ένας χώρος όπου ο γιός του τραπεζίτη και του εργάτη είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΣΟΙ (και πρέπει να είναι απολύτως ίσοι) και έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ είναι το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

    ΔΕΝ έχουμε κοινωνική πάλη μέσα στο πανεπιστήμιο. Στο πανεπιστήμιο πάμε για ένα και ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ, να ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.

    ReplyDelete
  31. "...Ο φοιτήτης της ιατρικής που είναι γόνος μεγαλογιατρού και φραγκάτος (τουτέστιν "κάνω ειδικότητα όπου θέλω εκτός Ελλάδος"), έχει τα ίδια συμφέροντα με το τυχαίο φοιτητή της ιατρικής που θα περιμένει εδώ στην Ελλάδα, λόγω οικονομικής στενότητας και πληθώρας αποφοίτων, καμιά 15αριά χρόνια για να κάνει την έρμη την ειδικότητα που επιθυμεί και ποιος ξέρει που θα είναι για αγροτικό ή τι άλλη δουλειά θα κάνει......????

    Το ίδιο βεβαια ισχύει και σε άλλους κλάδους."

    Theoritika tha eprepe oloi oi foithtes na exoun ena monadiko kai idio gia olous symferon: Thn Gnwsh!!!

    ReplyDelete
  32. Κατά την γνώμη μου για να κάνεις οποιαδήποτε πρόοδο στον τομέα της παιδείας και σε οποιονδήποτε άλλο, κατ'επέκταση, τομέα, θα πρέπει να αντιμετωπίσεις και να εξαφανίσεις την γενεσιουργό αιτία των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει.

    Ποια είναι αυτή???

    Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ. Και το πρόβλημα είναι υπερκομματικό.

    Δεν φταίνε ούτε οι αριστεροί, ούτε οι δεξιοί, ούτε οι "συμμορίτες".

    Η έλλειψη αξιοκρατίας ευθύνεται για το "δε βαριέσαι, μωρέ", το "έλα να κάνουμε τώρα κανά χαλιμπάμπι και το σκεφτόμαστε αργότερα" και το μύθο γενικότερα της φοιτητικής ζωής. Πίπες, κύριοι.

    Κοίτα τώρα τι γίνεται με τα "στρουμφάκια"...τα μπλε παιδιά δηλαδή. Δε πα να είσαι ντουβάρι, ...τι ομάδα είσαι, θα ξέρεις να απαντήσεις στην συνέντευξη.....θα την πάρεις τη θεσούλα και ας τους μαλάκες να βαράνε τον κώλο τους κάτω.

    Και μ'αυτά και μ'αυτά......, κύριοι, πάνε τα κίνητρα.

    Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ.

    Ο επιμελής μαθητής/ φοιτητής/ σπουδαστής χαρακτηρίζεται φυτό, μαλάκας, ενίοτε γραφικός και στην καλύτερη περίπτωση "μυστήριος".

    Είτε έχεις ιδιωτικά, είτε δημόσια είτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το ίδιο κάνει. Μήπως νομίζουν οι υπέρμαχοι των ιδιωτικών πανεπιστημίων ότι οι καθηγητές που θα είναι στα ιδιωτικά δεν θα έχουν τσέπες....ή μήπως θα τους τις ράβουν ταυτόχρονα με τον διορισμό τους (ωσάν στους κρουπιέρηδες του καζίνο).
    Τα ίδια σκατά θα είναι όλα όσο υπάρχει "ο γνωστός του γνωστού"....

    Όσο υπάρχει κάποιος να τα δίνει θα υπάρχει και κάποιος να τα παίρνει (και αντίστροφα).

    Πρέπει να αλλάξουμε από μέσα μας προς τα έξω. Δεν αλλάζει το έξω το μέσα μας. Μην τρελαίνεστε με την παιδεία. Εκεί ισχύει αυτοΐαση.

    Ασ φτιάξουν όλα τα άλλα και μετά βλέπουμε. Αλλιώς "βάφεις πάνω στην σκουριά". Πετάτε λεφτά...δεν το καταλαβαίνετε.

    ReplyDelete
  33. Κομφούκιος said...

    Εάν ΥΠΑΡΧΕΙ ένας χώρος όπου ο γιός του τραπεζίτη και του εργάτη είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΙΣΟΙ (και πρέπει να είναι απολύτως ίσοι) και έχουν ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ είναι το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ.

    ΔΕΝ έχουμε κοινωνική πάλη μέσα στο πανεπιστήμιο. Στο πανεπιστήμιο πάμε για ένα και ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ, να ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ.

    @ Κομφούκιος

    Αυτό θα συνέβαινε εάν ο μαθητής/ γιος τραπεζίτη δεν είχε έναν καθηγητή που "έτρεχε" ένα ερευνητικό πρόγραμμα χορηγίας της τράπεζας του τραπεζίτη ή που ο καθηγητής δεν ήταν έμμισθος εξωτερικός συνεργάτης της τράπεζας του τραπεζίτη, ....ή....ή.....

    "Ο γνωστός του γνωστού", δηλαδή.
    Η πραγματικότητα είναι εκεί έξω.
    Την ζήσαμε. Την ξέρουμε.

    Αυτές οι ισότητες μεταξύ των φοιτητών είναι μόνο στις ταινίες.

    ReplyDelete
  34. @ DON
    ...Ο φοιτήτης της ιατρικής που είναι γόνος μεγαλογιατρού και φραγκάτος (τουτέστιν "κάνω ειδικότητα όπου θέλω εκτός Ελλάδος"), έχει τα ίδια συμφέροντα με το τυχαίο φοιτητή της ιατρικής που θα περιμένει εδώ στην Ελλάδα, λόγω οικονομικής στενότητας και πληθώρας αποφοίτων, καμιά 15αριά χρόνια για να κάνει την έρμη την ειδικότητα που επιθυμεί και ποιος ξέρει που θα είναι για αγροτικό ή τι άλλη δουλειά θα κάνει......????


    ΛΑΤΡΕΥΩ τις στιγμές στις οποίες οι ΛΑΪΚΙΣΤΕΣ λένε τα ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ τους.

    Το λοιπόν.

    Πάμε 4 χρόνια πίσω. Ηταν Πάσχα και είχα κατέβει στο Πριγκηπάτον της Θυρέας. Με πλησιάζει ένα βλαχόπαιδο και μου λέει, "Λέγομαι Δημήτρης Μπαρμπουλέτος, είμαι γιός του Γιάννη του παιδικού σας φίλου. Τέλειωσα Ιατρική. Οι συνθήκες εδώ είναι ελεεινές. Τι με συμβουλεύετε να κάνω;"
    Του λέω, "Στις ΗΠΑ διατίθενται ετησίως 16.000 θέσεις ειδικευομένων από τις οποίες οι 15.000 καλύπτονται από αποφοίτους Αμερικανικών πανεπιστημίων και οι υπόλοιπες 1.000 πληρούνται από την αφρόκρεμα της Υφηλίου" και συνέχισα "Επειδή το επάγγελμα είναι το μόνο κλειστό στις ΗΠΑ, ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, αλλά όλα είναι για τις ανθρώπινες δυνατότητες". Με κοίταξε απορημένα και ρώτησε, "Δηλαδή;". "Δηλαδή" συνέχισα, "θα ξεχάσεις για ένα χρόνο τα πάντα και θα αφοσιωθείς στην μελέτη σε ΒΑΘΟΣ. Θα δώσεις τις εξετάσεις αναγνώρισης πτυχίου και εάν περάσεις όλα τα άλλα θα είναι θέμα χρόνου".

    Τις έδωσε το βλαχόπουλο και πήρε 94 στα 100, επαναλαμβάνω 94 στα 100. Είναι ΖΗΤΗΜΑ εάν 2-3 Ελληνες το χρόνο περνούν αυτές τις εξετάσεις.

    Σήμερα, ο Δημήτράκης κάνει ειδικότητα στο Connecticut σε εκλεκτό σχολείο.

    ΟΥΔΕΙΣ, μα ΟΥΔΕΙΣ γιός ή κόρη φραγκάτου μεγαλογιατρού έχει περάσει αυτές τις εξετάσεις ΚΑΙ ουδεμιά σχέση έχουν ΑΥΤΕΣ οι εξετάσεις με ΦΡΑΓΚΑ.

    ΑΚΟΥ δω AGENT PROVOCATEUR, ΜΗ σε ξανασυλλάβω να ΛΕΣ ΨΕΜΜΑΤΑ και να ΠΑΡΑΠΛΑΝΑΣ τον ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ με ΑΙΣΧΡΟΥΣ ΠΑΣΟΚΙΚΟΥΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥΣ γιατι θα σε πάρει ο ΔΙΑΟΛΟΣ και θα σε σηκώσει.

    ReplyDelete
  35. EIΣΑΣΤΕ ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ βρε, ΤΕΝΕΚΕΔΕΣ.

    ΚΑΙ έχετε μάθει να ΕΚΛΟΓΙΚΕΥΕΤΕ τις ΑΠΟΤΥΧΙΕΣ και την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ σας.

    Εαν έχεις cohones βρε, να κάτσεις να διαβάσεις, να δώσεις τα Boards ΚΑΙ ΣΟΥ ΥΠΟΣΧΟΜΑΙ να ΣΕ ΚΑΝΩ ΘΕΟ.

    UNTIL THEN, SHUT the F--- UP!

    ReplyDelete
  36. KAI "μακάρι" να περάσει ο γιός του τραπεζίτη ΧΩΡΙΣ προσπάθεια και ΧΩΡΙΣ να αποκτήσει ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και ΓΝΩΣΗ;;;;

    ΓΙΑΤΙ;;;;;

    ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, διότι τότε το φτωχόπαιδο θα έχει από την στιγμή της αποφοίτησης ένα ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ λειτουργικό/διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου ΚΑΙ μακροπρόθεσμα θα ΥΠΟΣΚΕΛΙΣΕΙ το γιό του τραπεζίτη.

    ReplyDelete
  37. @ Κομφούκιος

    Δεν ξέρεις τι σου γίνεται.

    Νομίζεις ότι ο κόσμος όλος είναι τα δύο τετραγωνικά γύρω από τα μέρη όπου σέρνεις το κοντόφθαλμο σαρκίο σου.

    Αν στην Αμερική κάνουν αυτά που λες, σε πληροφορώ ότι στη Σουηδία, στην Αγγλιά και αλλού, ακόμη και τώρα (μάλιστα παλιότερα σε μεγαλύτερο βαθμό) παρακαλάνε για ειδικευόμενους γιατρούς. Αν έχεις μάλιστα την οικονομική ευχέρεια να καλύψεις το πρώτο εξάμηνο δοκιμαστικής περιόδου (αιμοληψίες και κανά καθετήρα, δηλαδή) για την διαμονή και διατροφή σου, σε προσλαμβάνουν και κάνεις ότι ειδικότητα γουστάρεις.

    Και όσο για τους διαόλους να τους αφήσεις ήσυχους....καθότι πρέπει όλοι να τα έχουμε καλά μαζί τους. Ειδικότερα βέβαια οι άνθρωποι κάποιας ηλικίας. Μην ξεχνάς....The end is always near.

    ReplyDelete
  38. Κομφούκιος said...

    KAI "μακάρι" να περάσει ο γιός του τραπεζίτη ΧΩΡΙΣ προσπάθεια και ΧΩΡΙΣ να αποκτήσει ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ και ΓΝΩΣΗ;;;;

    ΓΙΑΤΙ;;;;;

    ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ, διότι τότε το φτωχόπαιδο θα έχει από την στιγμή της αποφοίτησης ένα ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ λειτουργικό/διαπραγματευτικό πλεονέκτημα έναντι του άλλου ΚΑΙ μακροπρόθεσμα θα ΥΠΟΣΚΕΛΙΣΕΙ το γιό του τραπεζίτη.

    @ Κομφούκιος

    Σε ποια ταινία της εποχής σου το είδες αυτό???
    Στο "Μάνα μου ακρίβυνε η φέτα"
    ή στο "Μην κλαις μανούλα, θα δουλέψω εγώ και θα ταΐσω τα αδερφάκια μου"....

    Τι μας λέει ρε ο άνθρωπος.....???

    ReplyDelete
  39. O Κομφούκιος ....
    είναι αμερικανάκι τελικά....

    ReplyDelete
  40. Στην Ελλάδα έχουμε έλλειμμα κριτικής σκέψης και απόκτησης γνώσης κατόπιν επεξεργασίας κι αξιολόγησης/φιλτραρίσματος της πληροφορίας. Αντίθετα, έχουμε πλεόνασμα όγκου μασημένης γνώσης, την οποία δεν την αφομοιώνουμε παρά μόνο χρησιμοποιούμε για (1) να περάσουμε το αναγκαίο κακό των εξετάσεων και (2) για να επιβεβαιώσουμε επιφανειακά τις προσωπικές μας αντιλήψεις, χωρίς να εμβαθύνουμε, χωρίς να παίξουμε στον εαυτό μας το δικηγόρο του διαβόλου και να εμπλουτίσουμε τις εσωτερικές μας αναζητήσεις.

    Ο dude κι ο Κομφούκιος τα είπανε όλα σε 2 φράσεις. Συγγράματα και παπαγαλία.

    Οποιαδήποτε συζήτηση για μεταρρύθμιση εκπαιδευτική ΠΡΕΠΕΙ να κινηθεί γύρω από την αλλαγή φιλοσοφίας των πανεπιστημίων, από όγκο γνώσης, σε τρόπο σκέψης κι ατομικής απόκτησης γνώσης.

    ReplyDelete
  41. Όσον αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστημία στην Ελλάδα, θεωρώ ότι οι πολιτικοί συζητάνε απλώς, χωρίς ουσιαστικό στόχο και όραμα.

    Καταρχάς, θεωρώ σχεδόν αδύνατον κάποιο φημισμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού, όπως το Harvard, το Yale ή όποιο άλλο από αυτά που αναφέρονται κατά καιρούς από τους πολιτικούς μας, να ιδρύσει κάποιο "παράρτημα" στην Ελλάδα.

    Γιατί να το κάνει;

    Είναι άλλο ζήτημα η δυνατότητα ίδρυσης ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα, που καλό είναι να υπάρχει (η δυνατότητα, εννοώ), κι άλλο η πραγματική λειτουργία του.

    Η λειτουργία ενός *πανεπιστημίου*- και όχι μιας σχολής μόνο- απαιτεί *δισεκατομμύρια* και συνεχή εξεύρεση πόρων! Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια, τα "μεγάλα" πανεπιστημία της Αμερικής ιδρύουν τα όποια παραρτήματα τους σε πλούσιες χώρες της μέσης ανατολής, βλ. Qatar κ.τ.λ. Ο δε τίτλος σπουδών που αποκτούν οι ντόπιοι εκεί "στηρίζεται" από τη φήμη του πανεπιστήμιου που αποκτήθηκε μετά από δεκαετίες λειτουργίας, ίσως κι από αιώνες.

    Οι προθέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καλές, αλλά ρεαλιστικά δεν θεωρώ ότι έχει αυτή την ικανότητα. Άλλωστε δεν έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει καλύτερα από την κεντρική εξουσία στα καθήκοντα της. Πιθανότατα το "δημοτικό πανεπιστήμιο" θα νοσήσει από τις ίδιες πολιτικές-κομματικές ασθένειες του κρατικού.

    Σε τι μπορεί να διαφέρει ένα πανεπιστήμιο της τοπικής αυτοδιοίκησης από ένα "κρατικό";


    Και γιατί κάποιος να προτιμήσει το University of the Municipality of Athens από το Καποδιστριακό, για παράδειγμα;

    Όσον αφορά στον ανταγωνισμό, δεν έχω ακούσει εώς τώρα τίποτα για την ύπαρξη και ενίσχυση του ανταγωνισμού μεταξύ των ίδιων των κρατικών πανεπιστημίων.

    Για παράδειγμα, τι εμποδίζει το πανεπιστήμιο Κρήτης να "ανταγωνισθεί`` με το ΑΠΘ;
    Γιατί να μην ενισχύσουμε τον άμιλλα και μεταξύ των κρατικών πανεπσιτημίων;

    Εν κατακλείδι, η δυνατότητα ίδρυσης ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου είναι καλό να υπάρχει, αλλά η ρεαλιστική ίδρυση και λειτουργία ενός είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο και σοβαρότερο από αυτό που παρουσιάζεται συνήθως.

    Ευχαριστώ.

    Αχιλλέας
    ΝY, USA

    ReplyDelete
  42. Νομίζω ότι το κακό ίσως ξεκινάει απ' το ότι για τα πολιτικά μας κόμματα τα πανεπιστήμια, ακόμη και τα σχολεία (παράδειγμα αυτού ο σημερινός πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκίνησε ως σχολικός εκπρόσωπος κομματικής νεολαίας) χρησιμεύουν κάποιες φορές ως φυτώρια μελλοντικών στελεχών. Κι αυτό γιατί; Διότι, παρά το ότι έχουν πλέον περάσει 34 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας στην Ελλάδα εξακολουθούν να επικρατούν οι παλαιοαριστεριστικές νοοτροπίες (ειρήσθω εν παρόδω, ποτέ μου δεν υπήρξα 'δεξιός', αντίθετα ανέκαθεν κινούμουν αριστερά της 'αριστεράς') περί των πανεπιστημίων ως προπυργίων 'αντίστασης'. Αντίστασης σε τι; Μάλλον στο μέλλον. Με θύματα αυτής της παρατεταμένης κομματικής εισβολής στα πανεπιστήμια πριν απ' όλους τους ίδιους τους φοιτητές. Αν τα κόμματα ενδιαφέρονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ας αρχίσουν λοιπόν να το αποδεικνύουν απαλλάσσοντάς την από την παρουσία τους. Διότι όσο κι αν αδυνατούν μερικοί να το αντιληφθούν, τα πανεπιστήμια ανήκουν στο χώρο της εκπαίδευσης, των επιστημών, της μάθησης και της έρευνας και όχι σ’ αυτόν της πολιτικής και των πολιτικών κομμάτων.

    ReplyDelete
  43. Don said...
    O Κομφούκιος ....
    είναι αμερικανάκι τελικά....

    May 29, 2008 5:59 PM

    Ακριβέστερα, χαζοαμερικανάκι,
    όπως θα έλεγε και ο αρριβίστας, σαλταδόρος, μπαλλαρίνος και νουμερίστας του Peroquet Ανδρουλάκης.

    ReplyDelete
  44. @ gerasimos
    Αν τα κόμματα ενδιαφέρονται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ας αρχίσουν λοιπόν να το αποδεικνύουν απαλλάσσοντάς την από την παρουσία τους.

    EYΓΕ, κύριε.

    ReplyDelete
  45. Για να τελειώνει η φάση με τον κομφούκιο.Μην ασχολείστε με κάποιον ο οποίος ο οχετός που ξερνάει σχεδόν καθημερινά εδώ, έχει γεμίσει το blog με αποτέλεσμα αρκετοί που θα ήθελαν να πάρουν μέρος σε ένα διάλογο, να το αποφεύγουν, κι έτσι οι απόψεις που απομένουν να μοιάζουν θλιβερά μεταξύ τους. Γιατί ακριβώς οι ίδιες απόψεις με του κομφούκιου απομένουν, απλώς πιο μετριοπαθείς στην ανάγνωση. Αναφέρομαι στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που κατακυριεύει και πνίγει κάθε άλλη έκφραση εδω μέσα.
    Και για να δούμε τα πράγματα όπως έχουν, ο κομφούκιος είναι ένας που δεν ανήκει στη νέα γενιά, δεν κατοικεί στην Ελλάδα, βρίζει ασύστολα και με την ΑΝΟΧΗ του blog τους πάντες, ένας ακραίος νεοφιλελεύθερος "αστός"!! (μη χέσω) που λατρεύει Σημίτη (όμοιος τον όμοιο....), Μάνο (ναι εκείνο το γραφικό, με τον Ταύρο και τα τυχοδιοκτικά ταξίδια απο κόμμα σε κόμμα), και που θεωρεί σαν μέγιστους λειτουργούς της δημοσιογραφίας τον Μανδραβέλη(Καθημερινή), έναν τύπο που έχει γράψει ένα εμετικό άρθρο ΥΠΕΡ του δικομματισμού (του ίδιου δικομματισμού που ευθύνεται για το ότι υπάρχουν νέοι των 700 ευρώ), τον Παπαχελά(!!!) και τον Κύρτσο!!!!(σε ποιον να το πείς και να μη ξεραθεί απο τα γέλια).
    Κατα τον κομφούκιο εμείς οι νέοι που μένουμε στην Ελλάδα με τα στραβά της, εμείς που δεν πήγαμε στο Πειραματικό και δε μεγαλώσαμε στη Φιλοθέη, είμαστε ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ,"ζώα", "αχρείοι" και άλλα χαριτωμένα, ιδίως αν έχουμε και διαφορετική άποψη απο τη δική του. Οι μανάδες μας είναι ΠΟΥΤΑΝΕΣ και οι πατεράδες μας ΡΟΥΦΙΑΝΟΙ, και ας κατέστρεψαν τη ζωή τους για να μας μεγαλώσουν. Ποιός είσαι εσύ που θα πείς τη μάνα μου πουτάνα;;; Και γιατί το blog κάνει ΠΑΝΤΑ τα στραβά μάτια σε αυτό;
    Τα Πανεπιστήμιά μας, που πολλοί τα βγάλαμε με αξιοπρέπεια και σεβασμό προς τη γνώση που λάβαμε, είναι χάλια και εμείς αγράμματοι. Τον πιάνει υστερία, ιδίως με την Πάντειο, και το θυμίζει με 400 διαφορετικά "ευφάνταστα" ψευδόνυμα χρησιμοποιόντας Γαλλικά και Αγγλικά,με highlight φυσικά το ΠΑΣΟΚ και τη Φώφη του, που ενώ για πολλούς απο εμάς αποτελεί στόχο για το κατάντημα της Ελλάδας μετά απο τόσα χρόνια ληστρικής διακυβέρνησης, εντούτοις βρίσκουμε ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟ και φυσικά εμετικό το ύφος. Η μπάλα πιάνει φυσικά και το ΣΥΝ, λυσσάει με το γεγονός ότι κάτι πάει να γίνει, και δεν είναι ο μόνος εδω μέσα. ΚΚΕ:Τα κουμούνια πρέπει να εξαφανιστούν απο προσώπου γης.Όσο για τη ΝΔ δεν τρέχει τίποτα, μόνο που θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα, γιατί θεωρεί βλάκα και τον Καραμανλή, άλλωστε αυτός θα ήταν καλύτερος, όπως σε όλα. Αφήνει διάφορα υπονοούμενα οτι είναι κοσμοπολίτης, με τις σωστές πάντα γνωριμίες, γνωρίζει όλο "ογκόλιθους" και "γίγαντες" και γενικά όσους θα έπρεπε να ξέρει προσωπικά κάποιος του επιπέδου του. Όσο για την Αμερική, οκ.... Κομπλεξισμός στα ύψη!!!!
    Οι επιθέσεις του εναντίων των άλλων φωνών εστιάζουν στη χρήση της γλώσσας και προτιμά φυσικά να κονταροχτυπιέται στα αγγλικά. Αν δεν τη μιλάς σαν μητρική, είσαι άχρηστος ακόμα μια φορά!!
    Δεν είναι γραφικός, όχι. Είναι απλά ΚΟΥΡΑΣΤΙΚΟΣ!!!! Φτάνει πια με αυτόν τον αλήτη (και παρακαλώ να μείνει έτσι σαν απάντηση στις τόσες φορές που είπε κάποιον, οποιοδήποτε, αλήτη)!!
    Ερώτηση προς το blog: Με τέτοιους τύπους θέλετε να μιλάτε; Μαγκιά σας. Αφήστε όμως εμάς απ'έξω. Και εννοώ τη Γενιά των 700 και κάτω ευρώ.....

    ReplyDelete
  46. Καλά ρε erevos, μην κλάψεις κιόλας. Επί των θεμάτων έχεις να πεις τίποτα? Εκεί θα φανεί η αξία σου μπροστά στου Κομφούκιου. Κι αν φοβάσαι να μιλήσεις σε ένα μπλογκ λόγω Κομφούκιου, τότε άραγε τι ΔΕ φοβάσαι στη ζωή σου?

    ReplyDelete
  47. Δυστυχώς, ο κόσμος προχωρά κι εσείς στην Ελλαδίτσα θα είστε πάντα στην απ' έξω, κι αυτό με τα δικά σας μυαλά.

    ReplyDelete
  48. O Κομφούκιος είναι από τους απειροελάχιστους που κριτικάρει με τον πιο νατουραλιστικό τρόπο την "αριστερά" οπισθοδρομική μηχανή της χώρας. Γιατί η "αριστερά" έχει μάθει να είναι στο απυρόβλητο, δεν αντέχει κριτική, μόνο κριτικάρει.

    ReplyDelete
  49. @ achilleas
    Σε τι μπορεί να διαφέρει ένα πανεπιστήμιο της τοπικής αυτοδιοίκησης από ένα "κρατικό";

    ΔΕΝ έχω δούναι λαβείν με τα άτομα που προτείνουν αυτές τις ιδέες, άρα μου είναι άγνωστη η προσέγγισή τους και οι σκοποί πίσω από τις σκέψεις τους.

    ΟΜΩΣ, υπάρχει ένας σαφής υπαινιγμός ΚΑΙ ειδοποιός ΔΙΑΦΟΡΑ, η οποία είναι SEMANTIC (δλδ υπό την έννοια του abstract meaning - αφαιρετικής σημασίας) και όπως γνωρίζεις από τό "αφαιρετικό" προκύπτουν πάντα τα ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ.

    Συγκεκριμένα, το Σύνταγμα των Ελλήνων ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ την ΙΔΙΩΤΙΚΗ, αλλά ΔΕΝ αποκλείει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ.

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΠΑΙΔΕΙΑ δεν σημαίνει ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΚΡΑΤΙΚΗ. Δημόσια Παιδεία και Δημόσιο Ιδρυμα for that matter, είναι οιονδήποτε (ακόμα και ιδιωτικό) ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ.

    Για παράδειγμα, η Αρσάκειος Σχολή ΔΕΝ είναι ακριβώς ιδιωτική, μήτε κρατική, είναι ΔΗΜΟΣΙΑ.

    Η συζήτηση, λοιπόν, για Δημοτικά πανεπιστήμια γίνεται αυτό το καιρό στο πλαίσιο της προσπάθειας κατανόησης από πλευράς Λαού της ΔΙΑΦΟΡΑΣ ανάμεσα στις λέξεις ΚΡΑΤΙΚΟ και ΔΗΜΟΣΙΟ.

    Ο μέσος πολίτης ΤΑΥΤΙΖΕΙ τις δύο έννοιες. Κακώς και ατυχώς, αλλά τις ταυτίζει ....
    και ΕΚΕΙ βρίσκεται

    η ΟΛΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ πάνω στην οποία

    η ΜΑΦΙΑ ΚΚΕ - ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚ

    έχει κάνει ΣΚΟΠΙΜΩΣ και ΚΑΚΟΒΟΥΛΩΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.

    ReplyDelete
  50. Σας μιλα ο κατα κομφουκιο αμαθης και λεει...Ελιτιστη κομπλεξικε Κομφουκιε οταν ειπα χειρισμο της γνωσης δεν ενοουσα τιποτα απο τα δυο που νομισες οτι καταλαβες...Δεν εννουσα ουτε ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της γνωσης ουτε ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ της.Απλα εννουσα, και αμα θελει το καταλαβαινει η γαλλομαθης κεφαλα σου, την ταση που υπαρχει η επιστημονικη διαδικασια να ενσωματωνεται στη παραγωγικη διαδικασια,πραγμα φυσιολογικο, και το συνεπακολουθο τροπο με τον οποιο προσλαμβανεται και χρησιμοποιειται απο τον επιστημονα η γνωση...Δεν ειναι θεμα μονο των δασκαλων..Υπαρχουν ιστορικες και οικονομικες κατηγοριες που επιβαλλουν τη συγκεκριμενη προσληψη της επιστημης..Αυτο για να αλλαξει δε χρειαζεται πεφωτισμενους μονο,γιαλαντζι βουδιστη,χρειαζεται και αυτοι που χρησιμοποιουν τη γνωση να αναλαβουν την ευθυνη τους αι να ασκουν την εξουσια,το οποιο σημαινει την αρση της διακρισης πνευματικης και χειρωνακτικης εργασιας..Αλλα που να καταλαβεις οτι βασικο ζητημα σ αυτα που συζητας ειναι το θεμα του ποιος ασκει την εξουσια η πιο σωστα ποιος τη διαχειριζεται και με ποιες δομες...Για σενα προφανως εκλαμπροτατε το κοινβουλιο και το κογκρεσο εχει σημανει το τελος της ιστοριας...βαρεθηκα...

    ReplyDelete
  51. @g700 Eγω φταιω που δε μπορεσα να δωσω να καταλαβετε τι εννοω εντατικοποιηση με αποτελεσμα να με κριτικαρετε σα κομμουνιστη απο το παναρχαιο "πρωτοι στα μαθηματα πρωτοι στον αγωνα"...Δεν εννοω κατα κανενα τροπο την εντατικοποιηση σα παραπανω μαθηματα απο οσο πρεπει ή πολλες εργασιες για το καημενο φοιτητη...Εντατικοποιηση βλεπω και απο την αυξηση του αγχους που συνοδευει τη διαδικασια της μαθησης...Π.Χ ο ορος δια βιου μαθηση "θεσμοθετει" την αυτονοητη διαδικασια της αεναης αναζητησης της γνωσης με αποτελεσμα να γινεται σκοπος και κυνηγι ενος "προσοντος"...Σα πτυχιουχος ψυχολογιας και εργαζομενος σε κεντρο απεξαρτησης δινω μεγαλη σημασια στις ψυχολογικες επιπτωσεις αλλα και τα γνωστικα σχηματα που δημιουργουν οι κοινωνικες κατηγοριες οπως ειναι π.χ η flexicurity..Ελπιζω με το καιρο να σας δωσω να καταλαβετε περιπου τι εννοω...

    ReplyDelete
  52. Και προς βοήθεια τρέχει το έτερο νεοφιλελέυθερο νούμερο του blog, ο mesout whatever....
    Δεν κλαίω αρχηγέ, απλώς γράφω αυτό που βλέπω.
    Δε φοβάμαι να μιλήσω, δε θέλω να μιλήσω, χαμένος κόπος.
    Εμεις στην Ελλαδίτσα τραβάμε τα δικά μας. Αν εσύ θες να μας αλλάξεις μυαλό, κόπιασε. Αλλά τί λέω: είσαι τέλεια εκεί που είσαι, όπου και να είναι αυτό. Στην απ'έξω βεβαίως. Μάλλον ακόμα ένας που δεν μπόρεσε να περάσει εδώ στο Πανεπιστήμιο, πήγε έξω με λεφτά μπαμπά και τώρα το παίζει μάγκας, οτι και καλά επιλογή μου ήταν. Βεβαίως....Και φυσικά έχουμε γνώμη για τα πάντα.

    ReplyDelete
  53. @Mesout Tavaz
    "τότε άραγε τι ΔΕ φοβάσαι στη ζωή σου?"
    Σίγουρα όχι τσάμπα μάγκες σαν εσένα..

    "O Κομφούκιος είναι από τους απειροελάχιστους που κριτικάρει με τον πιο νατουραλιστικό τρόπο την "αριστερά" οπισθοδρομική μηχανή της χώρας. Γιατί η "αριστερά" έχει μάθει να είναι στο απυρόβλητο, δεν αντέχει κριτική, μόνο κριτικάρει."

    Αν αυτό είναι κριτική, το βρισίδι, και μάλιστα νατουραλιστικό, τότε τράβα ψόφα!!!!!Πώς σου φαίνεται αυτό για νατουραλισμός;

    ReplyDelete
  54. @Achilleas

    Πάρα πολύ σοβαρή και ρηξικέλευθη η προσέγγισή σου.
    Ηθελα να προσθέσω μόνο ότι κανένα από τα φημισμένα Πανεπιστήμια δεν ξεκίνησε ως φημισμένο.Και όλα ξεκίνησαν,όπως και το Μετσόβειο,από κάποιους Ευεργέτες.
    Ας κάνουμε την ΑΡΧΗ.
    Ετσι και αλλοιώς και στην Αμερική το 80% των Πανεπιστημίων είναι κρατικά.Και τα περίφημα φημισμένα ιδιωτικά δεν απευθύνονται στην εσωτερική αγορά των ΗΠΑ αλλά στη διεθνή.ΚΑΤΙ ΑΝΆΛΟΓΟ ΘΑ ΜΠΟΡΟΎΣΕ να συμβεί και στην Ελλάδα και αυτό είναι το επιδιωκόμενο.Η περιφερειακή μας αγορά.Και αυτή είναι μεγάλη.Και κάποιο Γέιλ μπορούσε να τη σκεφθεί.Η χώρα μας έχει πλεονεκτήματα ως Εδρα διεθνών πανεπιστημιουπόλεων.
    Οσο για τα Δημοτικά η Συντεχνιακά Πανεπιστήμια συμφωνώ μαζί σου ότι είναι παράδειγμα πρός αποφυγή.Ακόμα και ως επιχείρημα αδυνατίζει την απόπειρα εξυγίανσης των Κρατικών.
    Οταν τα Πανεπιστήμια είναι πραγματικά Κοινωφελή Ιδρύματα τότε τί αξία έχει το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς;

    ReplyDelete
  55. @Don
    "Κοίτα τώρα τι γίνεται με τα "στρουμφάκια"...τα μπλε παιδιά δηλαδή. Δε πα να είσαι ντουβάρι, ...τι ομάδα είσαι, θα ξέρεις να απαντήσεις στην συνέντευξη.....θα την πάρεις τη θεσούλα και ας τους μαλάκες να βαράνε τον κώλο τους κάτω."

    Σωστός!!!

    ReplyDelete
  56. KΡΑΤΙΚΑ πανεπιστήμια, με την έννοια ότι χρηματοδοτούνται και διοικούνται από την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ κυβέρνηση, ΔΕΝ υπάρχουν στις ΗΠΑ.

    Υπάρχουν, όμως, πάμπολλα πανεπιστήμια που χρηματοδοτούνται κυρίως από τις καθ έκαστα Πολιτείες
    [University of (state)] ή [State University of (state)]. Αλλά, ΚΑΙ τα Πολιτειακά Πανεπιστήμια είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΥΤΟΝΟΜΑ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΟΤΕΛΗ.

    ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ per se ΔΕΝ υπάρχουν στις ΗΠΑ. Υπάρχουν, όμως, πολλά που ιδρύθηκαν από δωρεές όπως Stanford, Harvard, Cornell, Vanderbilt, Rockefeller, Brown κλπ κλπ και φέρουν το όνομα των Ιδρυτών. ΟΛΑ αυτά τα πανεπιστήμια είναι ΔΗΜΟΣΙΑ, δηλαδή ΜΗ κερδοσκοπικά.

    Σε αντίθεση προς την κοινή Ευρωπαϊκή αντίληψη, η συντριπτική πλειοψηφία
    των φοιτητών στα περίφημα "ιδιωτικά" είναι ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ.
    Παρότι είναι ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, τα "ιδιωτικά" είναι ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΑ στα φτωχά στρώματα (μέσω εκπτώσεων και επιχορηγήσεων), εφόσον τα φτωχά παιδιά διαθέτουν το απαιτούμενο IQ και επιδόσεις γιά εισαγωγή σ' αυτά τα σχολεία.

    Να το πω αλλιώς: ΟΛΑ τα παιδιά πχ στο Stanford έχουν υψηλό διανοητικό πηλίκο, αλλά άλλα είναι φτωχά, άλλα πλούσια.
    ΤΗΡΟΥΜΕΝΩΝ των ΓΝΩΣΤΙΚΩΝ και ΝΟΗΤΙΚΩΝ ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ, η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ των γονέων ΔΕΝ είναι ΕΜΠΟΔΙΟ εισόδου στα σχολεία αυτά.

    Γεγονός παραμένει ότι στα προπτυχιακά αυτών των πανεπιστημίων είναι σχετικά ευκολότερη η εισαγωγή ΜΗ Αμερικανών φοιτητών, διότι πληρώνουν hard cash!!! AYTO, όμως, ΔΕΝ ισχύει για τις ΠΤΥΧΙΑΚΈΣ ΣΠΟΥΔΕΣ. Εκεί, η επιλογή είναι ΑΥΣΤΗΡΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΗ across the board.

    Για παράδειγμα, θυμάμαι, όταν μέλος της οικογένειάς μου σπούδαζε στο Cornell, υπήρχαν κάπου 60 Ελληνες προπτυχιακοί φοιτητές, στην πλειοψηφία παιδιά πλουσίων οικογενειών. Στα προγράμματα MASTER, o αριθμός μειώθηκε στους 7-10 και στα PhD σε 3. Ενας δε από τους 3 ήταν ένας ΙΔΙΟΦΥΗΣ ΑΠΟΡΟΣ, απόφοιτος του ΕΜΠ και του Βαρβακείου.

    ReplyDelete
  57. Tι μας κοπανας ρε Κομφουκιε για τα αμερικανικα πανεπιστημια? Εισαι σιγουρος οτι θες να γραφεις ανοησιες του τυπου"πρεπει να αποκτησουν τα πανεπιστημια προσωπικη αστυνομια"? Εισαι ενας απαραδεκτος ανθρωπος και η αισθητικη που καθε τοσο κοπανας παει να μαζεψει ηλιο...Ρε ασεβη και ταλαιπωρε ανθρωπε οι μερικες καταστροφες που συμβαινουν σπανια στο πανεπιστημιο τι ειναι? Τιποτα...Απλως ειναι ενα συμπτωμα τσατισμενων παιδιων που περνανε μια νυχτα περιπετειας...Δε μπορει η Δημοκρατια σου να τις υποστει? Αυτοι ρε καραγκιοζη που σκοτωνουν αθωους ανθρωπους με τις αποικιοκρατικου τυπου επεμβασεις τους τι πρεπει να παθουν δλδ?....Τα καημενα πρεζακια που βρισκουν ασυλο στο πανεπιστημιο για να γλιτωνουν οσο γινεται τον εξευτελισμο ειναι το προβλημα?..Απολυτη ελευθερια στο ασυλο ρε...η ελευθερια εχει παρα πολλες εκφανσεις και δεν εξαφανιζονται επειδη θα κυκλοφορουν πανεπιστημιομπατσοι

    ReplyDelete
  58. ΚΟΜΦΟΥΚΙΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΥΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΠΛΗΡΗΣ...ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΧΑΦΙΕΣ ΕΙΣΑΙ

    ReplyDelete
  59. Ευχαριστώ τον κομφούκιο και τον libertarian για τις απαντήσεις τους στα σχόλια μου.

    Προσωπικά, δεν έχω καμμιά αντίρρηση να γίνει η αρχή με την ίδρυση "ιδιωτικών`` (δημόσιων) πανεπιστημίων.

    Πολλές φορές αναρωτήθηκα και συζήτησα με τους φίλους μου, όμως, τι θα έκαναν εάν ήταν γονείς στην Ελλάδα και είχαν παιδιά.
    Θα τα "έστελναν" σε κάποιο νεοιδρυθέν "ιδιωτικό`` πανεπιστήμιο ή όχι και γιατί; Ή θα προτιμούσαν το ήδη καθιερωμένο πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή του εσωτερικού;

    Για κάποιους, αν είχαν την οικονομική δυνατότητα, η επιλογή του εξωτερικού μοιάζει η προτιμότερη επιλογή. Για μένα η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν κι έχω ζήσει και σπουδάσει και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ.

    Επίσης, είναι αλήθεια ότι οι φοιτητές από φτωχές οικογένειες δεν είναι αποκλεισμένες από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφού προσφέρονται πολλές υποτροφίες κι ειδικά για minorities.

    Από την άλλη, είναι γεγονός ότι πολλοί φοιτητές αποφοιτούν με ένα υπέρογκο χρέος μερικών δεκάδων χιλιάδων εώς μερικών εκατοντάδων χιλιάδων δολλαριών!! Όσοι δε από αυτού γίνονται γιατροί, δικηγόροι ή δουλεύουν στην wall street θα αποπληρώσουν σύντομα αυτό το χρέος. Οι υπόλοιποι, όμως, απλώς έχουν υποθηκεύσει το μέλλον τους.

    Οι Έλληνες φοιτητές δεν είναι λιγότερο (αλλά ούτε και περισσότερο) έξυπνοι από τους Αμερικάνους, τους Άγγλους, τους Κινέζους ή τους Κορεάτες.

    Η εισαγωγή στο προπτυχιακό πρόγραμμα ενός καλού πανεπιστημίου βασίζεται σε διάφορα κριτήρια και μια πρόχειρη απάντηση είναι ότι είναι πιο εύκολη εδώ (στις ΗΠΑ).

    Το οικονομικό βάρος όμως πολλές φορές καθορίζει τις επιλογές κάποιου που θα προτιμήσει το μικρότερο κολλέγιο που του δίνει financial support από το φημισμένο πανεπιστήμιο που τον δέχεται χωρίς υποτροφία.

    Οσον αφορά στην χρηματοδότηση, είναι αλήθεια όπως παρατήρησε ο κομφούκιος ότι τα πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δεν βασίζονται *αποκλειστικά* και μόνο στην χρηματοδότηση από την πολιτεία.

    Το θέμα της χρηματοδότησης είναι μεγάλο και ασφαλώς δεν περιορίζεται στο δίλημμα "ιδιωτικό`` (private) ή κρατικό (state/public).

    Για παράδειγμα, πολλά πανεπιστήμια στις ΗΠΑ δημιουργούν funds, προσλαμβάνουν managers και επενδύουν στα χρηματιστήρια με μεγάλη επιτυχία.

    Αυτό στην Ελλάδα θα θεωρούνταν απλά "τζόγος" και "ιεροσυλία".

    Επίσης, επιζητούν δωρεές από τους απόφοιτους τους πολλοί εκ των οποίων πρόθυμα συνεισφέρουν εθελοντικά από λίγα δολλάρια το
    χρόνο μέχρι κι ολόκληρες περιουσίες πολλών εκατομμυρίων δολλαρίων.

    Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η αντίδραση στην Ελλάδα σε μια αντίστοιχη μελλόντική πρακτική αναζήτησης δωρεών ενός ελληνικού πανεπιστημίου από τους αποφοίτους του.

    Αχιλλέας
    NY,USA

    ReplyDelete
  60. Παίδες,

    Γενικά ο Κομφού είναι ακριβής στις κρίσεις του, εύστοχος, με άριστο χειρισμό της γλώσσας, αλλά, η υστερία που του βγαίνει οφείλεται στο ότι

    - είναι άκληρος
    - ΔΕΝ έχει δημιουργήσει τίποτα

    Εχει κάνει εξαιρετικές σπουδές, βασίστηκε σε αυτά που βρήκε, και διδάσκει (όπως όλοι που δεν μπορούν να δημιουργήσουν)

    Δεχθείτε τον με τα ελαττώματά του,

    Οι του μπλογκ τον δέχονται κυρίως διότι προσφέρει προβοκάροντας στις συζητήσεις περισσότερ παρά (κατά τη γνωμη μου παντα) διότι λέει και τίποτα καινούριο (χωρίς να διαφωνώ με όσα λέει)..

    Μην κάνετε το λάθος να ταυτίζεστε με αυτά που λέει, αυτός ονειρεύεται πουτάνες μανάδες και ρουφιάνους πατεράδες, μή τσατίζεστε, διότι απλά τον τρέφετε...

    Εξάλλου ουδείς μωρότερος των ιατρών εάν δεν υπήρχαν οι διδάσκαλοι, και ο Κομφού είναι ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ...

    ΚΑΤΑ ΒΑΘΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΎ ΔΥΣΤΥΧΉΣ ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

    ReplyDelete
  61. EΓΩ ΕΠΙΜΕΝΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΧΑΦΙΕΣ...ΑΡΡΩΣΤΟΣ ΚΙΟΛΑΣ ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ...ΔΕ ΚΑΝΟΥΜΕ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

    ReplyDelete
  62. Σύντροφε Γιούρι,

    Η αληθινή ελευθερία δεν βρίσκεται μέσα στα άσυλα και στην ασυδοσία. Η αληθινή ελευθερία αλλά και πάσα πηγή δύναμης και εξουσίας "εντός ημών εστίν".

    Αν νομίζεις πως ο βανδαλισμός είναι μια έκφραση ελευθερίας, πλανάσαι πλάνην οικτράν. E, αυτά φίλε μου ούτε στο μεσαίωνα δεν γινόταν.

    Αλλά αυτήν είναι και η καταδίκη της χώρας. Όσο οι εδώ "φοιτητές" ελεύθερα τα σπάνε μέσα στα άσυλα, τόσο τα αμερικανικά πανεπιστήμια τηλεμεταφέρουν σωματίδια στα εργαστήριά τους.

    Scotty beam me up zzzzzzzzzz

    ReplyDelete
  63. sub said:
    Syntrofe Mao ayto pou les einai apo tis megalyteres arloumpes pou exo akousei.

    H kommatikh syspeirwsh eynouxizei tin eleytheria ekfrashs. thn typopoiei kai ths dinei kai ena xrwmatisto perityligma wste na mhn kourazomaste me to na skeftomaste kai na epilegoume.
    Mas parexei to komma typopoihmenes "atakes" gia kathe peristash oste na ekfrazomaste kai eleythera kai swsta.

    An gia esena eleftheria ekfrashs einai na ekfrazeis elefthera tin apopsi toy kommatos sou, tote xairomai pou den eimai eleftheros.


    Ελευθερία έκφρασης αγαπητέ είναι εσύ να μπορείς να λες "αρλούμπες" όταν κρίνεις απαραίτητο. Η δική μου υπεράσπιση των λόγων μου με πράξεις είναι να ανέχομαι να λες "αρλούμπες" ουσιαστικά υποστηρίζοντας πως η δική σου γνώμη είναι καλύτερη απο τη δική μου κλπ.

    Απορώ όμως με το πόσο περιορισμένη είναι η αντίληψη σου όσον αφορά το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αν εγώ θέλω να είμαι σε μια κομματική οργάνωση επειδή με εκφράζει, πρέπει να μπορώ να είμαι αγαπητέ φίλε. Με το να μου το απαγορεύσεις, μου περιορίζεις αυτή την ελευθερία, υπέρτατο αγαθό, όπως προείπα.

    Η εναρμόνιση των απόψεων του κάθε νεολαίου με τη γραμμή του κόμματος είναι μια προσωπική επιλογή, αλλά πάλι μιλάμε για ελευθερία έκφρασης αφού επιλέγω εγώ ο ίδιος να χρησιμοποιώ τις ατάκες του κόμματός μου. Ας καταλάβει ο καθένας μόνος του το όριό του. Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι να έχει το δικαίωμα επιλογής.

    Νομίζω δεν είναι φρόνιμο να ανοίξουμε τη κουβέντα περί freedom και liberty, αν και κατά εκεί πάει..

    ReplyDelete
  64. Μαλλον δεν εκφραστηκα σωστα vaggela..Δε θεωρω το σπασιμο δειγμα ελευθεριας τουναντιον ειναι και ανεξοδο...Απλα σας λεω και δεν καταλαβαινετε πως επικεντρωνεστε σε 10 βλαμενα που τα θεωρω παρενεργεια...Και ευτυχως το ασυλο στο πανεπιστημιο μπορει να ζησει με αυτη τη παρενεργεια..πως να το κανουμε τωρα? Η ελευθερια δεν ειναι μεσα μας...η ελευθερια ειναι ενα Δημοσιο αγαθο που το δημιουργουμε..

    ReplyDelete
  65. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  66. @Achilleas

    Τα Ελληνικά Πανεπιστήμια επι σειράν ετών δεν είχαν αξιόλογα μεταπτυχιακά προγράμματα και σε αριθμό και σε ποιότητα.Κατά βάση είχαν μόνο προπτυχιακά προγράμματα σύμφωνα με το Αγγλοσαξωνικό Τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό Σύστημα που επικράτησε μέσω της "συνθήκης Μπολόνια" σε όλη την Ευρώπη και αναμένεται η εφαρμογή του απο το 2010.
    Το Πανεπιστήμιο όμως κρίνεται απο τα μεταπτυχιακά και πέρα γιατί εκεί αρχίζει να κάνει Επιστήμη.
    Τα προπτυχιακά προγράμματα θεωρούνται κολλεγιακά και όχι Πανεπιστημιακά.Είτε τα προσφέρει το Στάντφορντ είτε το Αριστοτέλειο δεν έχουν σημαντική διαφορά.Θα έλεγα μάλιστα ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι εφάμιλλα των ξένων σαυτό το επίπεδο.
    Αν συνειδητοποιήσουμε ή αποδεχθούμε ότι τα προπτυχιακά δεν παράγουν επιστήμονες αλλα εν δυνάμει υποψηφίους επιστήμονες τότε θα κατανοήσουμε που βρίσκεται το πρόβλημα των Ελληνικών Πανεπιστημίων.
    Τα προπτυχιaκά γυμνάζουν το μυαλό,βοηθάνε το νέο να κατανοήσει τις δυνατοτητές του,τις κλίσεις του και να αναπτύξει γενικές δεξιότητες γύρω απο το τρόπο έρευνας και παραγωγής της Γνώσης.Τον βοηθάνε να ωριμάσει σε ένα ενδιαφέρον περιβάλλον με σημαντικούς ανθρώπους απο διαφορετικούς πολιτισμούς και απο διαφορετικές κοινωνικές τάξεις.Τον διευκολύνει να αποφασίσει μόνος του για την παραπέρα πορεία του και να αναθεωρήσει προηγούμενες αποφάσεις που πάρθηκαν κάτω απο τη πίεση άλλων παραγόντων όπως απο τη πίεση των γονέων.

    ReplyDelete
  67. Dear All,

    όσο δε συγκατείτε τα νεύρα σας, ασχολείστε με ανταλλαγή προσωπικών μπηχτών, αποδόμηση χαρακτήρων ή ακόμα και με κολακείες προσωπικού τύπου ο ένας για τον άλλο και ΔΕΝ επικεντρώνεστε στην ουσία η συζήτηση εκτροχιάζεται.Κατά τ'άλλα KEEP BLOGGING.

    ReplyDelete
  68. ΤΗΕ JOKE of the DAY
    or
    SOUPE (στα γαλλικά με Ε) DU JOUR

    (διαβάζω)
    Τα προπτυχιακά προγράμματα .... είτε τα προσφέρει το Στάντφορντ [sic] είτε το Αριστοτέλειο δεν έχουν σημαντική διαφορά.Θα έλεγα μάλιστα ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι εφάμιλλα των ξένων σαυτό το επίπεδο.

    ReplyDelete
  69. @ γιούρι,

    όχι το άσυλο δεν μπορεί "να ζήσει με 10 βλαμμένα που τα σπάνε". Ποτέ των ποτών. Αυτά τα "βλαμμένα" όπως λες, συνειδητά ή ασυνείδητα, είναι οι πιο χυδαίοι προβοκάτορες και οι νούμερο ένα παράγοντες απαξίωσης της εικόνας, και όχι μόνο, του δημόσιου πανεπιστημίου και πρέπει επιτέλους να μπούνε στο περιθώριο. Ταυτιζόμαστε πλήρως και απόλυτα με την ΚΝΕ και το ΚΚΕ σ' αυτό το σημείο. Το πανεπιστήμιο είναι χώρος γνώσης, μάθησης και ελεύθερης έκφρασης και θέλει στήριξη για να βελτιωθεί, όχι επαναστατική γυμναστική και επίδειξη ισχύος με μολοτότοφ και τραμπούκους. Δε βρισκόμαστε στο Πολυτεχνείο της Χούντας, ούτε στην παραπέντε της επανάστασης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Επιτέλους τέλος.

    ReplyDelete
  70. @ κομφούκιος
    η απομόνωση αυτής της φράσης του libertarian αδικεί τον γενικότερο συλλογισμό. Ότι ένα πανεπιστήμιο κατά βάση κρίνεται από την ποιότητα του ερευνητικού του έργου. Η Αμερική είναι γεμάτη liberal arts colleges τύπου Colby, Maine. Καλά για διδασκαλία προπτυχιακών, αλλά τίποτα το σπουδαίο.

    ReplyDelete
  71. ΑΙΣΘΗΣΗ HUMOUR, ΜΕΤΡΟΥ και ΑΝΑΛΟΓΙΩΝ

    (διαβάζω)
    Τα προπτυχιακά προγράμματα .... είτε τα προσφέρει το Στάντφορντ [sic] είτε το Αριστοτέλειο δεν έχουν σημαντική διαφορά.Θα έλεγα μάλιστα ότι τα Ελληνικά Πανεπιστήμια είναι εφάμιλλα των ξένων σαυτό το επίπεδο.

    ReplyDelete
  72. γιούρι, λες επίσης παραπάνω

    Π.Χ ο ορος δια βιου μαθηση "θεσμοθετει" την αυτονοητη διαδικασια της αεναης αναζητησης της γνωσης με αποτελεσμα να γινεται σκοπος και κυνηγι ενος "προσοντος".

    Όσο γερνάω μαθαίνω έλεγε ο Σωκράτης. Ακόμα και στην ΕΣΣΔ η συνεχής υποχρεωτική καθολική μάθηση καθώς και η εναλλαγή επαγγελμάτων κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου ήταν μια στανταρ διαδικασία.

    ReplyDelete
  73. NA ΕΞΟΜΟΙΩΝΟΥΜΕ το STANFORD με το Αριστοτέλειο,
    ΕΣΤΩ και στα προπτυχιακά,
    ΣΥΝΙΣΤΑ,
    κατ ελάχιστον,
    ΟΧΙ απλά ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΑ,
    αλλά
    ΒΕΒΗΛΩΣΗ
    ή
    ΤΥΜΒΩΡΥΧΙΑ (grave digging)!!!!

    ΔΥΝΗΤΙΚΑ ("εν δυνάμει" για να εκφρασθώ πιό "αρχοντικά"), είναι και παραπλανητικό, διότι επιτρέπει ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟ (ΙΣΩΣ πιστεύει και ο ίδιος), δλδ ότι τα προπτυχιακά μας είναι acceptable.

    ReplyDelete
  74. achileas, εξαιρετικά χρήσιμες οι παρατηρήσεις που κάνεις. Ανάμεσα σε άλλα λες σε κάποιο σημείο:

    Όσον αφορά στα ιδιωτικά πανεπιστημία στην Ελλάδα, θεωρώ ότι οι πολιτικοί συζητάνε απλώς, χωρίς ουσιαστικό στόχο και όραμα.

    Ναι, γιατί επιχειρούν να παρακάμψουν το αγκάθι της μεταρρύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ποιος κάθεται τώρα να μεταρρυθμίσει δηλαδή να συγκρουστεί με τα παρακμιακά φαινόμενα;...

    Η συζήτηση που διεξάγεται περί ιδιωτικών έχει αξία μόνο ως προς το σκέλος της αναγνώρισης των τμημάτων των franchise ΑΕΙ που είναι πιστοποιημένα από τη χώρα προέλευσης. Η αναγνώριση αφορά σε 65 χιλιάδες περίπου απόφοιτους τέτοιων τμημάτων, οι οποίοι εύλογα ζητάνε να ισχύσει η αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης από τησ τιγμή που τα τμήματα είναι πιστοποιημένα από υπηρεσία ξένης χώρας. Κατά τ' άλλα σ' αυτή τη φάση δεν περιμένουμε το Δήμο να φτιάξει ΑΕΙ, εδώ δεν μπορεί να φτιάξει τις λακούβες στο δρόμο. Ας έχει όμως το δικαίωμα να το κάνει.

    ReplyDelete
  75. 10 βλαμμένα - που δεν ειναι μόνο 10 - δεν τα σπάνε μόνο, έχουυν αποκτήσει τη δύναμη μέσα στη γενική αφασία να οδηγούν τα πάντα σε αδιέξοδο και να μην αφήνουν τη χώρα σε όλα τα επίπεδα να λειτουργήσει και να ξεφύγει απο τη μετριότητα. 10 βλαμένα και οι βολεψάκηδες που βρίσκονται πίσω τους μπορούν να σταματήσουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα, να επιβάλουν την ακινησία σε οποιδήποτε τομέα χωρίς η δημοκρατία - του κώλου - να μπορέσει να αμυνθει. Πως πρέπει να αμυνθεί στους καφρους, με λουλούδια?
    Οσο για το τι σπασίματα κάνουν, εδώ έχουμε τους γαλαντόμους αριστερούληδες που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώνουν με την τσέπη μας. Γουστάρετε σπασίματα, πηρώστε κύριοι, εγώ γιατι στο καλο να πρεπει να πληρώσω? λες και είναι απαραίτητο συστατικό μια δημοκρατίας να σπάνε τη δημόσια περιουσία κάποιοι. Και κατί τελευταίο πάνω σε αυτο, το εν ελλάδι σπάσιμο κατα βάθος είναι βαθύτατα αντιδραστικο, γιατι στην ουσια είναι μια ακομα εκφραση τις αντιμετώπισης του δημοσίου χώρου απο τον ελληνάρα, το σπίτι μας πεντακάθαρο, όλα τα σκουπίδια μας έξω, ότι πληρώνουμε το γλείφουμε, ότι ειναι τσάμπα το ξεσκίζουμε. αυτή είναι η αλήθεια, και μην αρχισουμε πάλι τη κουβέντα για φτωχούληδες, οι περισσότεροι από αυτους που τα σπάνε ανηκουν τουλάχιστον σε μεσαίες εισοδηματικά οικογένειες, αλήθεια το αμαξί και το σπίτι του μπαμπά γιατι δεν τα κάνουν καλοκαιρινά για να πολεμήσουν την άτιμη τη κενωνία?

    ReplyDelete
  76. "Τα προπτυχιaκά γυμνάζουν το μυαλό,βοηθάνε το νέο να κατανοήσει τις δυνατοτητές του,τις κλίσεις του και να αναπτύξει γενικές δεξιότητες γύρω απο το τρόπο έρευνας και παραγωγής της Γνώσης......"

    Αυτή είναι και η ουσία του προβλήματος σε ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα. Κατά την είσοδο στο Πανεπιστήμιο η παπαγαλία και το σκονάκι έχουν ήδη γίνει απόλυτα μεθοδολογικά εργαλεία εκμάθησης. Και είναι πλέον πολύ δύσκολο αυτά να αλλάξουν.

    Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση - διοίκηση των πανεπιστημίων είναι βραχυπρόθεσμα εφικτές και επιθυμητές. Δεν αρκούν όμως αν δεν αλλάξει η φιλοσοφία της εκπαίδευσης στην Ελλάδα από τις αρχικές βαθμίδες.

    Βέβαια, όσον αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η παγκόσμια τάση που περιστρέφεται γύρω από τη διά βίου μάθηση και την ευελιξία στην εκπαίδευση φεύγει πολύ μακρυά από τις βασικές διαρθρωτικές αλλαγές που άμεσα εμείς χρειαζόμαστε. Το σύστημα των credits και της "κατασκευής" ή "κτίσιμου" πτυχίων και μεταπτυχιακών βάσει προσωπικών επιλογών, μάθημα μάθημα, τείνει να γίνει ο νέος κανόνας. Και τα πανεπιστήμια, παγκοσμίως, τείνουν να διευρύνουν την "πελατεία" τους πέρα των εθνικών γεωγραφικών συνόρων. Πολιτική τους είναι η συνεχής αναβάθμιση και προώθηση τους, όχι η υποβάθμιση τους.

    ReplyDelete
  77. To ΘΕΜΑ τόχουμε συζητήσει εκτενώς πριν ένα χρόνο. Λέγαμε τότε πως άλλα ανώτατα ιδρύματα υπηρετούν κυρίως την ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ, ενώ άλλα την ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΝΩΣΗΣ μέσω της έρευνας - ΑΜΦΟΤΕΡΑ εξ ίσου σημαντικά.

    ΑΥΤΟ είναι σωστό ως γενική αρχή.

    Αλλά, σε τελική ανάλυση, σε ένα ευρύτερο χώρο, όπως μιά χώρα όπως η Ελλάδα, όπου και όταν ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΓΝΩΣΗ, "ΥΠΟΦΕΡΕΙ" δευτερογενώς ΚΑΙ η αναπαραγωγή της στο προπτυχιακό επίπεδο.

    Με άλλα λόγια, η επιστημονική ΥΣΤΕΡΗΣΗ (lag, hysteresis) METΑΚΥΛΙΕΤΑΙ εκ των ΑΝΩ προς τα ΚΑΤΩ:
    THE AVALANCHE OF IGNORANCE.

    ReplyDelete
  78. Παρ'ότι δεν είμαι φανατικά κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων αλλά ταυτόχρονα δεν έχω πειστεί και για την χρησιμότητα μιας τέτοιας κίνησης, και πιστεύω στην "δύναμη" που έχει ο καθένας να διαλέξει και να επιλέξει την μόρφωση και την παιδεία που επιθυμεί να αποκτήσει,
    έχω τις εξής απορίες:

    1./ Γιατί εγώ σαν ιδιώτης να φτιάξω ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, εάν αυτό δεν προβλέπεται να μου αποφέρει κέρδη?

    2./ Όντας καθηγητής πανεπιστημίου, πετυχημένος και καταξιωμένος με πλήθος ερευνητικού έργου, τι να προτιμήσω, το δημόσιο ή το ιδιωτικό πανεπιστήμιο στο οποίο ο εργοδότης μου πιθανόν να μπορεί να μου προσφέρει και μια θεσούλα ακόμη στην έτερη επιχείρηση που διοικεί?

    3./ Αν εγώ, ο καθηγητής που λέγαμε παραπάνω, φύγω από το δημόσιο πανεπιστήμιο, μαζί με όλους τους άλλους αξιόλογους καθηγητές τι θα απομείνει?

    4./ Τι δουλειά έχει ο Δήμος να ιδρύσει ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα που δεν θα του αποφέρει κέρδη?? Και τι απόφοιτους θα "βγάζει" που δεν υπάρχουν ήδη στην αγορά?

    5./ Πόσους αποφοίτους μπορεί να απορροφήσει η ελλνική αγορά. Έχουμε φτάσει στο max της απορρόφησης πτυχιούχων, που χρειαζόμαστε περαιτέρω "παραγωγή"?

    6./ Υπάρχει αξιόπιστο θεσμικό όργανο/ σώμα, δοκιμασμένο, ώστε να αξιολογεί, και να επιβλέπει την λειτουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων??

    7./ Μήπως τελικά φτιάξουμε και κανά καρτέλ στην παιδεία??? Είναι της μόδας άλλωστε, τώρα τελευταία.

    (δεν ρωτάω για το επίπεδο των αποφοίτων/ υπηκόων που θα επιδιώκει να δημιουργήσει ο ιδιωτικός τομέας λόγω της ανάγκης βλέπετε για καλοκουρδισμένες μηχανές)

    από την άλλη......

    8./ Λειτουργώντας στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας, μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά από το να επιτρέψουμε ως κράτος την ίδρυση ιδιωτικών πενεπιστημίων???

    9./ Είμαστε έτοιμοι να απορροφήσουμε και να διαχειριστούμε μια τέτοια αλλάγή?????????

    Νομίζω ότι όταν ένας τερματοφύλακας καλείται να αντιμετωπίσει ένα χτύπημα πέναλτι -ακόμα κι αν δεν συμφωνεί με τον καταλογισμό του πέναλτι-άλλωστε με αυτό τον διαιτητή είναι σίγουρο ότι θα παίξει, τοτε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να να δεχτεί το σουτ και να να αποκρούσει. Όχι να φύγει από το τέρμα, ούτα να κάτσει όρθιος για διαμαρτυρία.

    Με άλλα λόγια, παιδιά, τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα γίνουν. Ας προσπαθήσουμε να το συνειδητοποιήσουμε και να προτείνουμε μέτρα που είτε θα αποτρέπουν τον πονηρό επιειρηματία να εισέλθει στο χώρο είτε θα εξασφαλίζουν την όσο το δυνατόν καλύτερη και πιο αξιοκρατική λειτουργία τους.

    ReplyDelete
  79. Eπεξήγηση
    Το σχόλιό μου στις May 30, 2008 1:29 PM

    αναφέρεται στο επίπεδο των προπτυχιακών σπουδών που παρέχει η Ελλάδα vis-a-vis USA κλπ.

    ReplyDelete
  80. Συναδελφοι συγκρατηστε τον αστυνομο που βγαζετε στη φορα...Ο konstantinos εξεγειρεται που τα σπανε και δε θελει να πληρωνει...ΠΕΣ ΜΟΥ ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΗΚΕΣ ΤΟΣΟ ΕΝΤΟΝΑ ΟΤΑΝ ΠΛΗΡΩΝΕΣ ΤΑ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΦΡΕΓΑΤΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΠΕΡΣΙΚΟ Ή ΤΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ? ΕΚΕΙ ΔΕ ΤΑ ΣΠΑΝΕ? Τοσο πολυ σας προσβαλλει η εικονα μιας σπασμενης τζαμαριας?κοιτατε το δεντρο που λενε και χανετε το δασος...Επισης G700 να λεω κατι και καποιος συνεχως να μου πεταει κατι για τη σοβιετικη ενωση δε με εκνευριζει απλως, ΜΕ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙ...ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΣΧΕΤΟ

    ReplyDelete
  81. @ Don

    Δες το Ντυνάν και το Ωνάσειο νοσοκομείο. Δεν είναι 'κρατικά' αλλά ούτε και 'ιδιωτικά'. Είναι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί οι οποίοι λειτουργούν προς το δημόσιο συμφέρον και παρέχουν δημόσια αγαθά - υπηρεσίες υγείας.

    ReplyDelete
  82. Eτσι ήταν, και μάλιστα ΘΑΥΜΑΣΙΑ νοσοκομεία, πριν τα παρασύρει η ΛΑΙΛΑΠΑ του 81, και ο "ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ" και ο "ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ" (Μπενάκειον και Κοργιαλένειον) klp klp

    ReplyDelete
  83. G700 said...


    .....επιχειρούν να παρακάμψουν το αγκάθι της μεταρρύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου. Ποιος κάθεται τώρα να μεταρρυθμίσει δηλαδή να συγκρουστεί με τα παρακμιακά φαινόμενα;...

    Η συζήτηση που διεξάγεται περί ιδιωτικών έχει αξία μόνο ως προς το σκέλος της αναγνώρισης των τμημάτων των franchise ΑΕΙ που είναι πιστοποιημένα από τη χώρα προέλευσης.

    @g700

    Συμφωνώ απόλυτα. Αν όμως δεν φτιάξεις το δημόσιο πανεπιστήμιο και το αφήσεις κωλοχανείο, τότε το ιδιωτικό γρήγορα θα το αφανίσει το δημόσιο. Δεν μπορείς να συντηρείς καθηγητές δίχως κίνητρα kai φοιτητές χωρίς ελπίδα και ταυτόχρονα να ρίξεις στο γήπεδο μαζί με όλα αυτά και το ιδιωτικό συμφέρον για ανταγωνιστή. Πας χαμένος.

    Κάτι σαν το ΟΤΕ.
    Τι έκαναν οι φίλοι του Κομφούκιου....?????
    Είχαν το καρπούζι και το μαχαίρι, και τι έκαναν...άφησαν τους εναλλακτικούς παρόχους να κάνουν τεράστιες προσφορές με το δικό τους το hardware και αυτοί κοιτούσαν άπραγοι μέχρι να χάσει ο ΟΤΕ μισό εκατομμύριο συνδρομητές, να πέσει η μετοχή του σε σχέση με την αξία του και έτσι να βγαίνει στο κοντραμπάτο και ένα premium έν είδη goodwill και για τον Βγενόπουλο (χωρίς ταυτόχρονα να ξοδευτούν και οι φίλοι μας οι Γερμανοί βάζοντας premium σε ψηλότερη τιμή της μετοχής.

    Και έτσι έμειναν και οι τρεις χαρούμενοι. Και ο Βγενόπουλος, και οι Γερμανοί, και οι εναλλακτικοί πάροχοι, και οι μιζαδόροι της Siemens. Τρεις και το λουρί της μάνας......

    Έτσι και με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Απαξίωση και αντικατάσταση. Η "Επανίδρυση του Κράτους". Το είχε πει ο μπουλούκος.
    Πλιάτσικο. ότι προλάβουμε κι αρπάξουμε. Αρπαχτικά.

    ReplyDelete
  84. @ don
    ΣΩΣΤΑ

    Εξ ίσου, όμως,
    και το να παρουσιάζεται η ΦΡΕΓΑΤΑ στο ΠΕΡΣΙΚΟ (???!!!) στο πλαίσιο της όποιας (όρθής ή λανθασμένης) εξωτερικής πολιτικής

    ως ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΟ ΑΝΤΕΡΕΙΣΜΑ

    στις καταλήψεις και βανδαλισμούς πανεπιστημιακών χώρων, δλδ της ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ περιουσίας

    ΟΧΙ ΜΟΝΟ είναι

    Π Α Ν Α Σ Χ Ε Τ Ο

    αλλά, το χειρότερο

    ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟΣ ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ και ΣΟΦΙΣΤΕΙΑ του καραραραραραραραραραραΚΕΡΑΤΑ

    ReplyDelete
  85. ΕRRATUM
    @ don should be
    @ γιουρι γκαγκάριν

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ don, αβλεψία

    ReplyDelete
  86. Επιχειρήσεις τύπου ΟΤΕ, Ολυμπιακής, ΟΣΕ αντικαθίστανται πολύ πιο έυκολα σε σχέση με το δημόσιο πανεπιστήμιο. Γιατί; Διότι πολύ απλά υπάρχουν πάμπολοι ιδιώτες, εγχώριοι και ξένοι που θα τα χώσουν για ένα καλό φιλέτο. Στο πανεπιστήμιο, επειδή ακριβώς δεν είναι επικερδής δραστηριότητα το να φτιάξεις εργαστήρια να μαθαίνουν οι φοιτητές, αυτό που θα συμβεί είναι η συνύπαρξη ενός απαξιωμένου δημόσιου πανεπιστημίου από τη μία με ένα ελ ντοράντο τμημάτων ΚΕΣ από την άλλη. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν παρακάμπτεται με τον τρόπο που αυτό γίνεται με τις κρατικές επιχειρήσεις.

    ReplyDelete
  87. διόρθωση: αυτό που θα συμβεί σε περίπτωση μη μεταρρύθμισης του δημόσιου πανεπιστημίου.

    ReplyDelete
  88. Ασχετο?Επειδη Κομφουκιε ακολουθεις την πεπατημενη των μεγαλων μεταφυσικων εξακολουθεις να βλεπεις πραγματα απομονωμενα και οχι τη πραγματικη εσωτερικη τους συνδεση...Πραγματικα δε μπορω να σου εξηγησω ...Εισαι τυφλωμενος και καθορισμενος a priori απο την ιδεολογια της ταξης σου...

    ReplyDelete
  89. Όσο παραμένει ο αποκλεισμός των "ιδιωτικών" πανεπιστημίων από το σύστημα εκπαίδευσης τόσο αυτά δε θα υπόκεινται σε κανόνες λειτουργίας και ποιότητας που θέτει το Υπουργείο Παιδείας, παρά με αδιαφανείς τρόπους και μυωπικές διαδικασίες αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών και οργάνωσης τους θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την "αιγίδα" του Υπουργείου Ανάπτυξης και τόσο θα διακινδυνεύεται η αξιοπιστία και ποιότητα της προσφερόμενης εκπαίδευσης.

    Το θέμα είναι όλα τα τριτοβάθμια ιδρύματα, κερδοσκοπικά και μη κερδοσκοπικά, να ενταχθούν κάτω από την ίδια ομπρέλα, να αυτονομηθούν όσον αφορά την οργάνωση, διαχείριση και λειτουργία τους, αλλά να υπόκεινται σε ένα ενιαίο σύστημα αξιολόγησης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. Η παράλληλη λειτουργία κερδοσκοπικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων δεν εμποδίζει κανέναν από το να μην επιλέξει ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια, να συσχετιστεί άμεσα με την ξεχωριστή κουλτούρα του κάθε πανεπιστημίου και τις ιδιαίτερες ανάγκες και προσόντα του κάθε υποψήφιου φοιτητή ξεχωριστά. Καθώς μιλάμε για δημόσιο αγαθό (παιδεία), άρα ποιοτικό, μη αποκλειστικό και καθολικά προσβάσιμο, το παρόν σύστημα εισαγωγής μόνο την καθολική πρόσβαση και τη μη αποκλειστικότητα δεν εξασφαλίζει. Αυτό θεωρώ ότι είναι προσβολή και απαξίωση της έννοιας δημόσιο αγαθό.

    ReplyDelete
  90. @ G700

    Κι όμως ενδιαφερόμενοι ιδιώτες, επενδυτές, χρηματοδότες, κλπ. μπορούν να βρεθούν πολλοί για τα πανεπιστήμια. Γιατί πέρα από το φιλέτο υπάρχει και το έμμεσο όφελος, όπως πχ η διασύνδεση εκπαίδευσης με συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους.

    ReplyDelete
  91. Επειδή οι ΕΝΝΟΙΕΣ έχουν μεγάλη ΣΗΜΑΣΙΑ

    είναι ΔΥΝΑΤΟΝ να μη συγχέουμε το

    "ΚΡΑΤΙΚΟ" με το "ΔΗΜΟΣΙΟ";;;

    Ο,τι κρατικό είναι δημόσιο, αλλά ό,τι δημόσιο δεν είναι απαραίτητο να είναι κρατικό.

    ΑΣ ΓΙΝΕΙ σαφές ότι το ΣΥΝΤΑΓΜΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ αποκλείει την παρουσία/λειτουργία ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΑΕΙ, αλλά ΔΕΝ αποκλείει τα ΔΗΜΟΣΙΑ που είναι ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ>

    ReplyDelete
  92. κομφούκιε, σωστό αυτό που λες. Δεν υποφέρει μόνο η πρωτογενής παραγωγή γνώσης, αλλά και η αναπαραγωγή γνώσης, δηλαδή η απλή μεταφορά από αυτόν που την έχει σ' αυτόν που ήρθε να την αποκτήσει.

    Κι αυτό ακριβώς σχετίζεται με το πρόβλημα της σπασμένης τζαμαρίας γιούρι. Διότι δεν είναι σπασμένη μόνο η τζαμαρία είναι σπασμένο όλο το κτίριο. Είναι σπασμένες οι υποδομές. Είναι σπασμένο το πρόγραμμα σπουδών, οι εξεταστικές κοκ.

    ReplyDelete
  93. κομφούκιε, εδώ έχεις λάθος.

    Το ελληνικό Σύνταγμα, δεν κατοχυρώνει απλώς την ανώτατη εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό, αλλά επιλέγει και τη νομική της μορφή.

    Το σύνταγμα προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

    Όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο κρατικοποιεί πλήρως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Ως αποτέλεσμα η «πλήρης αυτοδιοίκηση» η οποία συνιστά συστατικό όρο της έννοιας του Πανεπιστημίου, και προβλέπεται από το Σύνταγμα, μένει κενό γράμμα υπό τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο.

    Αυτή είναι και η ουσία του 16 που δεν αγγιξε κανείς. Σύμπασα η αριστερά και η κεντροαριστερά διότι θα χάσουν το δημοσιοϋπαλληλικό στάτους και η δεξιά γιατί προτιμάει να είναι προαγωγός των ιδιωτικών.

    ReplyDelete
  94. @ don
    Γιατί εγώ σαν ιδιώτης να φτιάξω ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, εάν αυτό δεν προβλέπεται να μου αποφέρει κέρδη?

    1. Υπάρχουν πλούσιοι που (μπορεί) να είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ φιλάνθρωποι

    2. Ως προς τα ΚΕΡΔΗ, YΠΑΡΧΟΥΝ ΑΜΕΣΑ και ΕΜΜΕΣΑ, ΥΛΙΚΑ και ΑΫΛΑ.

    Στα ΑΫΛΑ λογίζονται το prestige, η υστεροφημία κλπ. που έχουν σημασία για πολλούς ανθρώπους (ίδε Ωνάσης, Νιάρχος κλπ).
    ΑΜΕΣΑ ΥΛΙΚΑ κέρδη δεν μπορούν, εξ ορισμού, να υπάρξουν στο πλαίσιο λειτουργίας ΜΗ κερδοσκοπικού ιδρύματος, ΑΛΛΑ στην περίπτωση αυτή, τα ΕΜΜΕΣΑ ΥΛΙΚΑ είναι πολλά, μέσω του μηχανισμού της δημοσιότητας, δλδ τα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ οφέλη των ΧΟΡΗΓΙΩΝ που μεταφράζονται σε ΚΕΡΔΟΣ.

    ReplyDelete
  95. θαυμάστε συλλόγισμό, το να απαιτούμε το σεβασμό του δημόσιου χώρου και το σεβασμό τών κοινών αγαθών που έχουμε πληρώσει βγάζει τον αστυνόμου που έχουμε μέσα μας...τέλεια, με τετοια μυαλά μην απορείτε ότι σε 5-10 χρόνια οτιδήποτε δημόσιο θα έχει απαξιωθεί σε τέτοιο βαθμό που θα είναι μονόδρομος να πληρώνουμε ιδιωτικά σχολεία και πανεπιστήμια για τα παιδιά μας, μέχρι και για αναψυχή ιδιώτικα πάρκα θα πληρώνουμε....εύγε αριστερούληδες, ούτε στη αμερική δεν θα τα έχουν καταφέρει έτσι, πρέπει να σας εξάγουμε...

    ReplyDelete
  96. Αναφέρθηκε παραπάνω οτι το σύνολο των προπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο bachelor του Αγγλοσαξ., ελέω Μπολόνια, και άσχετα με την χρονική και ποσοτική διαφορά, και γι'αυτό δεν παράγουν επιστήμη. Για το τελευταίο, μήπως έχετε υπόψη σας μόνο τις ανθρωπιστικές σπουδές;Θα έπρεπε να γνωρίζετε οτι σε θετικούς κλάδους και σε Ιδρύματα που έχουν Πτυχιακή εργασία, πολλές φορές υπάρχει και παραγωγή de novo επιστημονικών αποτελεσμάτων.
    Και τελικά μήπως εδώ είναι το ζουμί; Η απαξίωση άλλων μοντέλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, βλέπε γερμανικό για την ελληνική πραγματικότητα, τα οποία εστιάζουν στη γνώση και όχι στον επαγγελματικό προσανατολισμό όπως αυτό των Άγγλων;

    ReplyDelete
  97. erratum
    που μεταφράζονται σε ΚΕΡΔΟΣ.
    ->
    που μεταφράζονται σε ΧΡΗΜΑ.

    ReplyDelete
  98. G700 said...

    Στο πανεπιστήμιο, επειδή ακριβώς δεν είναι επικερδής δραστηριότητα το να φτιάξεις εργαστήρια να μαθαίνουν οι φοιτητές, αυτό που θα συμβεί είναι η συνύπαρξη ενός απαξιωμένου δημόσιου πανεπιστημίου από τη μία με ένα ελ ντοράντο τμημάτων ΚΕΣ από την άλλη. Το δημόσιο πανεπιστήμιο δεν παρακάμπτεται με τον τρόπο που αυτό γίνεται με τις κρατικές επιχειρήσεις.

    @g700

    Αν και αυτό που λες αποτελεί εύκολο συμπέρασμα και "μαντεψιά" μιας και κανείς μας δεν ξέρει ούτε το θεσμικό/ διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας ούτε το τι μέλλει γενέσθαι, δηλαδή το τι θα ισχύει όταν απομείνει το δημόσιο πανεπιστήμιο φτωχό και έρμο.........
    Για το ζήτημα του "επικερδούς" και της φιλανθρωπίας που θέτει ο Κομφούκιος θα σου πω το εξής:
    Τόσο τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα όσο και οι εκάστοτε συμπράξεις ιδιωτικού τομέα με μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τα οποία ανήκουν σε ομίλους (βλ. MIG) δημιουργούν πολλές ευκαιρίες για την "δημιουργία" κερδών (αυξήσεις παγίων σε ενοποιημένους, βελτίωση του δείκτη P/E των εισηγμένων, δωρεές/ φοραπαλλαγές, δημιουργία πρόσφορων μεθόδων έξοδοποίησης κερδών προς όφελος των κυρίων μετόχων.....) από πονηρούς επιχειρηματίες. Επίσης αποτελούν και εργαλείο πίεσης και οχι prestige μόνο, προς τις εκάστοτε κυβερνήσεις για την επίτευξη άλλων πιθανών στόχων (βλ. δήλωση Βγενόπουλου ότι αυτός θρέφει 50,000 οικογένειες-Κότες έκατσαν).

    Για το αν τώρα παρακάμπτεται το δημόσιο πανεπιστήμιο νομίζω ότι η ύπαρξη ενός σύγχρονου και δυνατού δημοσίου πανεπιστημίου θα μειώνει την "πίτα" για τους επίδοξους μνηστήρες που φιλοδοξούν να λειτουργήσουν όπως παραπάνω.

    Παράλληλα μην ξεχνάμε ότι πιθανόν η μετάβαση από τα μη-κερδοσκοπικά στα κερδοσκοπικά αργότερα μπορεί να είναι ιδιαίτερα εύκολη και αυτό είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τους ιδιώτες που θέλουν να ιδρύσουν ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Τουλάχιστον ισχυρότερο από την καλη τους την καρδιά και με τεράστια κέρδη αφού πλέον το ιδιωτικό θα είναι μονόδρομος μιας και το δημόσιο θα έχει καταντήσει λέσχη ανταλλαγής απόψεων και αμπελοφιλοσοφίας.

    ReplyDelete
  99. @ erevos, σωστό είναι αυτό που λες, όμως σκέψου ότι στην Ελλάδα αν επιχειρήσεις να βάλεις γερμανικό μοντέλο οργάνωσης στα ΑΕΙ πάλι τα παρακμιακά συστήματα θα αντιδράσουν. Θα καίνε σημαίες κλπ, ήρθαν οι ναζί και τα γνωστά. Το θέμα δεν είναι ποιο μοντέλο θα επιλέξουμε, αλλά το αν υπάρχει τελικά ουσιαστική θέληση και βούληση για ανατροπή του μεταπολιτευτικού πανεπιστημιακού και κομματικοφοιτητικού κατεστημένου.

    ReplyDelete
  100. DON και κομφούκιε εμείς πάντως βάζουμε τη συζήτηση περί κερδοσκοπίκών και μη πανεπιστημίων σε εντελώς διαφορετική βάση.

    Είπαμε πιο πάνω ότι

    Το ελληνικό Σύνταγμα, δεν κατοχυρώνει απλώς την ανώτατη εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό, αλλά επιλέγει και τη νομική της μορφή.

    Το σύνταγμα προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

    Όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο κρατικοποιεί πλήρως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    Ως αποτέλεσμα η «πλήρης αυτοδιοίκηση» η οποία συνιστά συστατικό όρο της έννοιας του Πανεπιστημίου, και προβλέπεται από το Σύνταγμα, μένει κενό γράμμα υπό τον ασφυκτικό κρατικό έλεγχο.

    Αυτή είναι και η ουσία του 16 που δεν αγγιξε κανείς. Σύμπασα η αριστερά και η κεντροαριστερά διότι θα χάσουν το δημοσιοϋπαλληλικό στάτους και η δεξιά γιατί προτιμάει να είναι προαγωγός των ιδιωτικών.


    Υπ' αυτή την έννοια η μοναδική άξια υποστήριξης αναθεώρηση του άρθρου 16, δεν είναι αυτή που δίνει προτεραιότητα στην ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ ή ιδιωτικών ΑΕΙ, αλλά αυτή που θέτει ως κυρίαρχο στόχο την κατάργηση του πανεπιστημίου που λειτουργεί σαν παράρτημα της οδού Μητροπόλεως.

    Η αναθεώρηση λοιπόν, εάν κι εφόσον η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα ήταν σοβαρές δυνάμεις μεταρρύθμισης, θα είχε θέσει εξάρχής ως στόχο την αποκατάσταση της επιστημονικής και ακαδημαϊκής αυτοτέλειας της πανεπιστημιακής κοινότητας μέσα από την κατάργηση της συνταγματικής διάταξης της παραγράφου 5 του άρθρου 16, η οποία καθιστά το πανεπιστήμιο ΝΠΔΔ, δηλαδή κρατική υπηρεσία.

    Υπ' αυτό το πρίσμα το 16 καλό θα ήταν να αντικατασταθεί και πλήρως. Στη θέση του να μπει μια παράγραφος όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που να προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα συνιστά δημόσιο αγαθό και παρέχεται από νομικά πρόσωπα ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα, ας πούμε τα «νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού δικαίου» (ΝΠΕΔ).

    Το θεσμικό καθεστώς θα είναι ενιαίο για όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν υπηρεσίες ανώτατης εκπαίδευσης. Θα υπάγονται σ' αυτό όλα τα υφιστάμενα ιδρύματα, αλλά και όσα από τα σημερινά «ιδιωτικά» ή μη κρατικά πιστοποιηθούν, σύμφωνα με τους εκτελεστικούς νόμους που θα ψηφιστούν.

    Αυτό το μοντέλο, λύνει το θέμα των πολλών ταχυτήτων και δημιουργεί μια ενιαία δημόσια παιδεία με αυτοτελή πανεπιστήμια από την πολυδιασπασμένη κατάσταση που έχουμε σήμερα με τα κρατικά παραρτήματα από τη μία και το ελ ντοράντο από την άλλη.

    ReplyDelete
  101. @ g700

    Αυτά που τόσο όμορφα που λέτε,....

    Γνωρίζετε τι αλλαγές προϋποθέτουν?

    Η αυτοτέλεια των πανεπιστημίων, τι εστί????? Γίνεται να υπάρξει δεδομένης της ελληνικής πραγματικότητας, χωρίς να είναι "γιαλαντζί"?

    Πόσο πρακτικώς εφικτά είναι αυτά που προτείνετε?

    Τι χρονικός ορίζοντας απαιτείται
    για κάτι τέτοιο?

    Ποιοι από τους άμεσα ενδιαφερόμενους θα ήθελαν μια τέτοια κίνηση? Πιστεύω, ούτε καν οι φοιτητές......(κατά πλειοψηφία πάντα)

    ReplyDelete
  102. @g700
    Παρερμηνεύσατε. Εννοούσα οτι το ελληνικό μοντέλο προήρθε ή ομοιάζει πολύ με το γερμανικό. Αρα δεν είναι θέμα το να υιοθετήσουμε αυτούσιο ένα ξένο μοντέλο, όπως πχ. το συνολικό μοντέλο εκπαίδευσης της Φινλαδίας.
    Η ερώτηση παραμένει για την εκ του πονηρού, Μπολόνια, ισοπέδωση....

    ReplyDelete
  103. @ Γ700
    Το σύνταγμα προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).

    AYTO είναι ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΟ.

    Όμως, κατ' αυτόν τον τρόπο κρατικοποιεί πλήρως τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

    ΟΧΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ.
    Παράδειγμα #1. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ΝΠΔΔ, αλλά ουδέποτε λειτούργησε με κρατικούς ή κρατικίστικους κανόνες, οι δε μισθοί, συντάξεις κλπ ακολουθούσαν κανόνες του elite ιδιωτικού τομέα.
    Παράδειγμα #2. Η Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας είναι ΝΠΔΔ.

    Μιά βασική διαφορά μεταξύ ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ είναι ότι στο ΝΠΙΔ επιτρέπονται η κερδοσκοπία ΚΑΘΩΣ και το "πράττειν κατά το δοκούν". Βεβαίως, το ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ενός ΝΠΔΔ είναι ότι EΠΙΤΡΕΠΕΙ τον κρατικό παρεμβατισμό, ειδικά όταν το κράτος λειτουργεί ΚΑΚΟΠΙΣΤΑ, αλλά η ΤτΕ είχε πολλές και καλές στιγμές και γενικά λειτούργησε ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΡΧΗ με εξαίρεση βέβαια περιόδους ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΩΝ και ΤΥΡΑΝΝΙΩΝ [1967-1974 Γαλάνης, Παπαγιάννης και 1981-1984, Αρσένης].

    Προσωπικά, θα ήθελα τα ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ πανεπιστήμια να γίνουν ΝΠΔΔ ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα κερδοσκοπίας, αλλά με ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ που ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ κατά 100% την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ. Το να είναι ένα ίδρυμα ΝΠΔΔ ΔΕΝ αποκλείει τα τελευταία ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.

    Δυστυχώς, στην Ελλάδα είχαμε πάντα το all or nothing - κρατική γραφειοκρατία versus ξέφραγο αμπέλι and nothing in between!

    Αντιλαμβάνεσαι, βέβαια, ότι εδώ έχουμε να κάνουμε με συνταγματικές/νομικές nuances και semantics που απαιτούν ΣΟΦΟΥΣ ΝΟΜΙΚΟΥΣ και ατυχώς ΣΑΡΙΠΟΛΟΙ δεν υπάρχουν γύρω.

    ReplyDelete
  104. @ G700
    Υπ' αυτό το πρίσμα το 16 καλό θα ήταν να αντικατασταθεί και πλήρως. Στη θέση του να μπει μια παράγραφος όπως σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη που να προβλέπει ότι η ανώτατη εκπαίδευση στην Ελλάδα συνιστά δημόσιο αγαθό και παρέχεται από νομικά πρόσωπα ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα, ας πούμε τα «νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού δικαίου» (ΝΠΕΔ).

    Λες με πλέον εύπεπτο τρόπο το προταθέν παραπάνω.
    ΘΑΥΜΑΣΙΑ.
    ΟΥΔΕΜΙΑ ΔΙΑΦΩΝΙΑ.

    ReplyDelete
  105. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Παρασκευή, 30 Μαϊου 2008 11:54
    Τελευταία Ενημέρωση : 30/05/2008 13:11

    «Ο νόμος πλαίσιο θα εφαρμοστεί και θα εφαρμοστεί στο ακέραιο», διεμήνυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της κ. Αλέκας Παπαρήγα και του κ. Αλέκου Αλαβάνου.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα πρόσφατα βίαια επεισόδια στους χώρους των πανεπιστημίου και έκανε λόγο για ακραίες μικροομάδες που δυναμιτίζουν τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΣΥΝ

    »Το Κομμουνιστικό Κόμμα βρίσκεται σε άλλη ιδεολογική και πολιτική αφετηρία. Και θέλω, από την αρχή, να υπογραμμίσω ότι είναι εμφανής η διαφοροποίησή του από τα ακραία μικροσύνολα, που επιδιώκουν να καταλύσουν τη δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και να απαξιώσουν τα Δημόσια Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Όλοι αναγνωρίζουν ότι δεν κρύβεται, δεν μεταμορφώνεται, δεν δραπετεύει, όπως κάνουν άλλοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά του ΣΥΝ.

    Μάλιστα, αναφερόμενος στο περιεχόμενο της ερώτησης του Συνασπισμού μίλησε για έμμεση προαναγγελία εμπρηστικών καταστάσεων στα Πανεπιστήμια και απόπειρα να αποδοθούν, προκαταβολικά, σε κυβερνητικές δηλώσεις, καθώς και για απόπειρα διαστρέβλωσης των πραγμάτων, σε βάρος της κυβέρνησης.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι πρέπει «να τοποθετηθούμε απέναντι στη βιαιότητα των λίγων, όχι με μισόλογα και δικαιολογίες» και πρόσθεσε ότι κάποιοι ενθαρρύνουν ακραίες μειοψηφίες.

    «Εργαστήκαμε και εργαζόμαστε ώστε να γίνει το δημόσιο Πανεπιστήμιο πραγματικά αυτοδιοικούμενο και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά εκείνα που θα του επιτρέψουν να ανήκει στο ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

    «Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να χαρακτηρίζεται η αξιολόγηση "μέτρο αντιδραστικό". Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να λέγεται ότι η Πολιτεία εκβιάζει για την εφαρμογή των νόμων». «Η Πολιτεία υποχρεούται να εφαρμόζει τους νόμους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, απαντώντας στα όσα ανέφερε η γ.γ. του ΚΚΕ [Βλέπε άρθρο] .

    «Πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου -συνέχισε ο κ. Καραμανλής- εδραιώνουμε τη δημοκρατία με την καθολική συμμετοχή στις εκλογές για τους Πρυτάνεις και τους Προέδρους των ΤΕΙ Εγινε νόμος του κράτους η αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου».

    Σε ό,τι αφορά το άρθρο 16, ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η αναθεώρησή του θα προστάτευε τη συγκεκριμένη διάταξη από το ενδεχόμενο να βρεθεί απέναντι στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, δινοντας παράλληλα στη χώρα μας τη δυνατότητα να προσδιορίζει έγκαιρα το θεσμικό περιβάλλον. Ο κ. Καραμανλής υποστήριξε πως η παράλληλη λειτουργία -κάτω από θεσμικά προκαθορισμένους όρους- τόσο του Μη Κρατικού, Μη Κερδοσκοπικού Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, όσο και του Δημόσιου Πανεπιστημίου, κινητοποιεί και απελευθερώνει τις υγιείς, τις αξιόλογες δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

    Για το σκοπό αυτό, όπως είπε, εξετάζεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν όλα τα θεσμικά περιθώρια του άρθρου 16, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Κοινοτικού Δικαίου, «για να απελευθερώσουμε τη δύναμη της Παιδείας, την οποία οι θιασώτες της ισοπέδωσης προσπαθούν να ανακόψουν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. «Τα περιθώρια αυτά υπάρχουν και έχουν εντοπιστεί, εδώ και πολύ καιρό, και από προηγούμενες κυβερνήσεις», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

    «Ας μην κατασκευάζονται, λοιπόν, ισχυρισμοί ότι, δήθεν, θα πάμε πέρα από τα όρια του Συντάγματος. Σκιές ας μην προσπαθεί να δημιουργήσει κανένας....». «Μαθήματα σεβασμού των νόμων, μαθήματα συνταγματικότητας δεν έχει ανάγκη αυτή η κυβέρνηση. Άλλοι είναι εκείνοι που υπερασπίζονται, υποκινούν ή καλύπτουν ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής, σε βάρος της εφαρμογής των νόμων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    ReplyDelete
  106. Pros ton syntrofo Mao. "Ελευθερία έκφρασης αγαπητέ είναι εσύ να μπορείς να λες "αρλούμπες" όταν κρίνεις απαραίτητο. Η δική μου υπεράσπιση των λόγων μου με πράξεις είναι να ανέχομαι να λες "αρλούμπες" ουσιαστικά υποστηρίζοντας πως η δική σου γνώμη είναι καλύτερη απο τη δική μου κλπ.

    O kathenas mas exei mia gnwmi gia thn opoia pisteyei oti enai h pio swsth (oxi kalyterh) apo oles. An ksereis kapion pou pisteyei oti h gnwmi tou einai ligotero swsth apo aythn kapoiou allou kai tin stigmh pou to antilamvanete den allazei kai taytoxrona gnwmh tha hthela para poly na ton gnvrisw kai na ton thaymasw!!!

    Απορώ όμως με το πόσο περιορισμένη είναι η αντίληψη σου όσον αφορά το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης. Αν εγώ θέλω να είμαι σε μια κομματική οργάνωση επειδή με εκφράζει, πρέπει να μπορώ να είμαι αγαπητέ φίλε. Με το να μου το απαγορεύσεις, μου περιορίζεις αυτή την ελευθερία, υπέρτατο αγαθό, όπως προείπα.

    Ego den xrhshmopoihsa kai den tha tolmousa pote na xrhsimopoihsw thn leksh "apagoreyw" h "periorizw".
    An theleis na anhkeis se opoiadhpote organosi pou exei ths X,Y,Z apopseis einai dikaiwma sou opws kai dikaioma mou einai na se theorw vlaka gia ayton ton logo. (min to pairneis prwsopika genika milaw)
    Pes mou omws pote htan h teleytaia fora pou paradextikes oti se kapoio thema exeis adiko h oti eixes sximatisei lanthasmeni aposi??? ego to kanw arketa syxna.

    O kosmos allazei synexws kai me rythmous trelous.
    ofeiloume kathe mera na amfisvhtoume ta panta, tous pantes kai prwta apo ola tous eaytous mas. Na kanoume ena "FORMAT DISK" re aderfe. mesa sta plaisia enos kommatos ayto den ginetai. to mono pou ginetai einai to "REVERT TO DEFAULT SETTINGS"

    Thats my opinion. take it or leave it.

    ReplyDelete
  107. Eπειδή σήμερα είμαι στις καλές μου, σας αφιερώνω μιά vignette όπου η σημαντικότερη Ελληνίδα του 20ού αιώνα, αυτή που έκανε τον Λαό να γελάσει και να ξεδώσει στις τραγικότερες στιγμές του, χορεύει mambo ντυμένη με tenue de gala και plumes d' Autriche.
    http://www.youtube.com/watch?v=2-zVrHeTCks

    ReplyDelete
  108. Και μία σύντομη κριτική....

    Είπε ο μπουλούκος:
    «Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να χαρακτηρίζεται η αξιολόγηση "μέτρο αντιδραστικό".

    Don:
    Δεν μας είπες όμως ποιος θα αξιολογεί. Θα είναι κάτι σαν εκείνο το αξιοκρατικό σύστημα της συνέντευξης για διορισμο στο δημόσιο από τους "ημέτερους" εξεταστές??? Γιατί τέτοια δείγματα αξιολόγησης και αξιοκρατίας έχουμε αντιληφθεί....

    Είπε ο μπουλούκος:
    Διαφωνούμε πλήρως και θεωρούμε αδιανόητο να λέγεται ότι η Πολιτεία εκβιάζει για την εφαρμογή των νόμων».
    Don: Εδώ έχει δίκιο!! Η Πολιτεία εκβιάζει με την θέσπιση των νόμων εκμεταλλευόμενη την κοινοβουλευτική δικτατορία.

    «Πιστεύουμε στις δημιουργικές δυνάμεις του Δημόσιου Πανεπιστημίου».
    Don: Τώρα......πείτε μου εσείς τι καταλαβαίνετε....????

    Είπε ο μπουλούκος:
    (για το άρθρο 16) «Ας μην κατασκευάζονται, λοιπόν, ισχυρισμοί ότι, δήθεν, θα πάμε πέρα από τα όρια του Συντάγματος. Σκιές ας μην προσπαθεί να δημιουργήσει κανένας....».
    Don: Καλά, τι μαλακίες συζητούσαν τότε τόσο καιρό για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και μας τα είχαν ζαλίσει.

    Συμπέρασμα:
    Ο κουφός και ο κλανιάρης
    πάνε δίπλα στα νταούλια.

    ReplyDelete
  109. Oνόματα ουσιαστικά, επίθετα και ρήματα που αναφέρονται στο γαστρεντερικό σύστημα είναι ΚΑΙ άκομψα ΚΑΙ περιττά.

    ReplyDelete
  110. E OXI και μπουλούκος

    ΚΗΤΟΣ θέλεις να πεις

    ReplyDelete
  111. Κομφούκιος said...

    E OXI και μπουλούκος
    ΚΗΤΟΣ θέλεις να πεις

    @ Κομφούκιος

    Το κήτος έστω και λόγω μεγέθους δημιουργεί τουλάχιστον καθ'όψην μία επιβλητικότητα.

    Το Κωστάκι είναι λίγο πιο ...."μαμά θέλω διπλή πίτα στο σουβλάκι μου".

    Αφού, πως να το πω(?),... τον βλέπεις να μιλάει και σκέφτεσαι: ο πούστης πως μπορεί και μιλάει τόση ώρα χωρίς να καταπιεί... (????).

    ReplyDelete
  112. Όταν ακούω για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το μόνο που φαντάζομαι είναι σχολές χαμηλού προϋπολογισμού, στοιχειωδών υλικοτεχνικών υποδομών, ιδρύματα δηλαδή παραγωγής μικρών και μεσαίων στελεχών επιχειρήσεων.

    Έχει κανείς από εσας εδώ την εντύπωση οτι υπάρχει επιχειρηματίας που προτίθεται να φτιάξει εδώ μια νέα σχολή π.χ. Πολιτικών Μηχανικών ή Μηχανολόγων Μηχανικών? Μήπως πιστεύετε οτι θα αναλάμβανε κανείς το ασύλληπτο κόστος της οργάνωσης ενός Εργαστηρίου Αντοχής Υλικών ή Αντισεισμικής Τεχνολογίας αντίστοιχων με αυτά του ΕΜΠ?

    Έχει ακουστεί κανένα όνομα ξένου Πανεπιστημίου που να ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο?

    Παρ' ότι δεν έχω αντίρρηση με την κατάργηση του κρατικού μονωπωλίου στην παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, όταν ακούω για ιδιωτικά Πανεπιστήμια, το μυαλό μου πάει σε αρπαχτές και σε αεριτζήδικες καταστάσεις.

    ReplyDelete
  113. Ενδιαφέρον σημερινό (May 30, 2008) άρθρο στο Bloomberg:

    Harvard, Yale Boost Engineering in Race With China (Update1)>

    ReplyDelete
  114. Ορθώς οι g700 θέτουν τη κατάσταση που επικρατεί στα Κρατικά ΑΕΙ & ΤΕΙ. Κατά την άποψη μου , είναι πολύ ευγενικοί.
    Σήμερα τα ΑΕΙ της χώρας μας αποτελούν έναν από τους κρίκους της μολυσματικής παιδείας που προσφέρει το κράτος στους πολίτες αυτής της χώρας.
    Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση και αν προωθηθεί δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε απτά αποτελέσματα γιατί πολύ απλά η σήψη και η διαφθορά δεν είναι πλέον φαινόμενο αλλά αντίληψη. Όποιος θέλει να κερδίσει μαύρο χρήμα δεν έχει να παρά να γίνει μέλος σε μία από τις κλίκες της Πανεπιστημιακής Μαφίας. Άρα καμία ελπίδα μέσα από μεταρρυθμίσεις, νόμους, προεδρικά διατάγματα και άλλα τέτοιου τύπου ημίμετρα. Η πολιτεία αν μετά από τόσα χρόνια απαξίωσης του εκπαιδευτικού συστήματος θέλει να πράξει κάτι ωφέλιμο για αυτόν τόπο δεν έχει παρά να αποφασίσει την απελευθέρωση της εκπαίδευσης, την κατάργηση της αυτοδιοίκησης όσων ιδρυμάτων επιχορηγούνται από τους Φόρους των Ελλήνων και επιτέλους την κατάργηση του δικαιώματος των φοιτητών στην ανάδειξη διοίκησης στα ιδρύματα.
    Όσον αναφορά για το ποίος ευθύνεται για την σημερινή κατάσταση δεν χρειάζεται πολύ σκέψη. Η αριστερά στο σύνολό της. Από το ανεύθυνο και διαπλέκόμενο ΠΑΣΟΚ μέχρι τους διαφθαρμένους, ψευτοκουλτουριάρηδες, τεμπέληδες και μαστούρηδες της αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ).
    Εδώ και τώρα λύση. Με οποιοδήποτε μέσο και κόστος.

    ReplyDelete
  115. @ don
    Τον θυμάμαι πιτσιρικά, διότι εμείς των τάξεων του Γυμνασίου είμασταν επιμελητές των παιδιών του Δημοτικού.
    ΔΕΝ θα το πιστέψετε, αλλά ήταν συμπαθητικό παιδάκι. Πρησμένος, όμως, από τότε ήταν ο, δυό ή τρεις τάξεις πάνω από μένα, αδελφός του.

    ReplyDelete
  116. @ kypseliotis

    Στην Ουγγαρία υπάρχει πανεπιστήμιο αγγλόφωνο μάλιστα με ιατρική σχολή που θεωρείται μία από τις καλύτερες στην Ευρώπη. Απευθύνεται στην παγκόσμια αγορά και όχι στην εγχώρια. Κάτι αντίστοιχο πήγε να κάνει κι ο ΓΑΠ κάποτε και τον φάγανε λάχανο, κι ο παπάρας μάσησε εντέλει κι ο ίδιος τα λόγια του.

    Πρώτη σκέψη για το ποιος θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο που αναφέρεις στην Ελλάδα, είναι η Εκκλησία. Έχει και πόρους, και θέληση.

    Στην Κύπρο ήδη το Πανεπιστήμιο Κύπρου προσανατολίζεται στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, και πίστεψε με υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

    Αν η Ελλάδα "πουλήσει" τις υπηρεσίες παιδείας στα ευρύτερα Βαλκάνια αλλά και ανά τον κόσμο, θα υπάρξει ουρά ενδιαφερομένων.

    ReplyDelete
  117. @ doukas
    Η αριστερά στο σύνολό της. Από το ανεύθυνο και διαπλέκόμενο ΠΑΣΟΚ μέχρι τους διαφθαρμένους, ψευτοκουλτουριάρηδες, τεμπέληδες και μαστούρηδες της αριστεράς (ΚΚΕ-ΣΥΡΙΖΑ).
    Εδώ και τώρα λύση. Με οποιοδήποτε μέσο και κόστος.

    ΓΙΑ την ακρίβεια είναι ένα consortium μεταξύ του εκ Μπερμπαντείου group Antigone - Vergopoulos Societe' Anonyme και της εν Σικάγω εδρεύουσας PASOK-Societe' Apateonique με underwriter τον godfather "Four Seasons" a.k.a. sans culotte.

    ReplyDelete
  118. Όσο η εκπαίδευση δεν εντάσεται μέσα σε μια ευρύτερη εθνική στρατηγική ανάπτυξης τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Ο καθένας θα κάνει τα κουμάντα του. Η κοινωνική πειθαρχία που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της στρατηγικής σύγκλισης στην ΟΝΕ αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Μια κοινωνική πειθαρχία η οποία δεν ήταν καθόλου τυχαία.

    Ήταν το αποτέλεσμα της πανεθνικής στράτευσης σε έναν συγκεκριμένο στόχο, με μια συγκεκριμένη στρατηγική που εκμεταλλευόταν το σύνολο των εθνικών δυνάμεων και μέσων για την επίτευξη ενός στόχου που στην σύλληψή του έμοιαζε σχεδόν ανέφικτος.

    Η στρατηγική είναι μια τέχνη επίτευξης του ανέφικτου. Εμείς εδώ έχουμε καταφέρει και το εφικτό (δλδ την τακτική) να το μετατρέψουμε σε ανέφικτο (ζητούμενο στρατηγικής).

    Το πλοίο της εκπαίδευσης βυθίζεται κι ο καθένας πηδάει να σωθεί. Κάποιοι πάνω στο χάος και το αλαλούμ βρίσκουν την ευκαιρία να λαφυραγωγήσουν και να καταστρέψουν. Είναι η απόλυτη απεικόνιση των τελευταίων στιγμών της πτώσης, όπου κάθε συνεκτικότητα χάνεται και κάθε τάξη και ισορροπία καταστρέφεται.

    Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση θέλει μάλλον μια πιο έμμεση προσέγγιση. Πρέπει να στρατευθεί ως ένα σημαντικό μέσο μιας ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης. Όπως ο στόχος της ΟΝΕ έκανε δυνατή πχ την συγκράτηση των τιμών, έτσι και μια στρατηγική που υπερβαίνει κατά πολύ σε εμβέλεια την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είναι δυνατόν τελικά και να την επιβάλει.

    ReplyDelete
  119. Θελω να σας δωσω ενα παραδειγμα που αφορα τη δικη μου επιστημη, την ψυχολογια,για το πως θα κατανεμηθει η γνωση στη περιπτωση της γενικοτερης ιδιωτικοοικονομικης αντιληψης για το τι ειναι παιδεια...Βαζω μεσα και αυτο που αποκαλειτε μη κερδοσκοπικα πανεπιστημια...Η αντιληψη λοιπον για το τι ειναι η ψυχολογια θα μετακινηθει, οπως γινεται ηδη βεβαια,σε τομεις οπως Οργανωτικη ψυχολογια,Οικονομικη,ψυχολογια, του καταναλωτη και αλλα τετοια ευτραπελα...Πολυ απλα αυτο θα γινει διοτι θα κυριαρχησουν βιομηχανοποιημενοι τροποι προσληψης της επιστημης της ψυχολογιας και συγκεκριμενες αντιληψεις του τι ειναι προσωπικοτητα, χαρακτηριστικο κτλ..Το κλινικο μερος της ψυχολογιας θα περασει απο ενα ευνουχισμο αν και αυτο υπηρχε παντα επειδη η ψυχολογια ειναι μια επιστημη πολυ ευαλωτη σε ιδεολογικους καθορισμους...Ακομη δηλαδη και σε κλινικο επιπεδο θα υπαρξει ενας στοχος να υπακουει στους νομους της αγορας, σε αναλυσεις κοστους και αποτελεσματικοτητας...Βασικα μερη της παρεμβασης στο Υποκειμενο θα θεωρουνται ασχετα, οπως η παρεμβαση στη κοινοτητα, και η θεραπεια θα ειναι κτημα επαιοντων αποκλειστικα ασχολουμενων με τη ταδε η δεινα νοσολογικη κατηγορια...Αυτο συμβαινει και σημερα...Ακομα ειναι σιγουρο πως θα ψυχιατρικοποιηθουν περαιτερω θεματα εργασιακου αγχους και η απεργια πλεον θα ειναι αντικειμενο αναλυσης απο τον ψυχολογο της επιχειρησης..

    ReplyDelete
  120. Επισης ενα αλλο πολυ χαρακτηριστικο ειναι το λεγομενο BURNOUT(επαγγελματικη εξαντληση)...φαινεται αθωο αλλα απλα οι εργαζομενοι μαθαινουν το εξης: Πως στη περιπτωση που επελθει κουραση μαλλον εξαντληθηκαν η απεργια δεν ειναι μια πιθανοτητα...Αν θελετε σκεφτειτε το πριν με πειτε λαικιστη και κολλημενο...

    ReplyDelete
  121. Oπως μας ελεγε και ενας καθηγητης μας με χρονια στα ψυχιατρεια "ενας ευφυης τροπος καταστολης της απεργιας"...

    ReplyDelete
  122. "Ο,τι κρατικό είναι δημόσιο"

    Τεράστιο λάθος. Οποιος το έγραψε να πάρει 10 κάμψεις και να μείνει για μισή ώρα όρθιος μόνο στο αριστερό του πόδι για να συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι το κρίσιμο σημείο της σύγχισης που δεν μας επιτρέπει να συνενοηθούμε.
    Το κρατικό Πανεπιστήμιο λεηλατείται σήμερα και μάλιστα άγρια απο αδίστακτους ιδιώτες κερδοσκόπους με την αγαστή συνεργασία των καθηγητών και των κομματικών παρατάξεων.Κυρίως της ΔΑΚΕ που έχει στήσει ένα τεράστιο πελατειακό μηχανισμό εδώ και πολλά-πολλά χρόνια με εκδότες,προμηθευτές,κοινοτικά κονδύλια και,καί..
    ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ.
    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα Νοσοκομεία.
    ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΟΥΣ.

    ReplyDelete
  123. Μια και ελεγα για το ασυλο...εβλεπα ειδησεις και ελεγαν για το περιστατικο στο ΑΠΘ που μια ομαδα ατομων χτυπησαν 2 εργαζομενους φυλακες...Αμεση αντιδραση δημοσιογραφων αλλα και πολιτικων ηταν να ενοχοποιησουν γενικα και αοριστα τον κουκουλοφορικο χωρο...κοιταξτε να δειτε...ΜΠορει αυτοι να ειναι καφροι αλλα εργαζομενους στα καλα καθουμενα δε δερνουν...Ειμαι πεπεισμενος πως προκειται για στημενη υποθεση στο πλαισιο της δημιουργιας εντασης και συκοφαντησης του ασυλου...Με αλλα λογια βρωμαει...ασφαλιτικη τακτικη...Δε πιστευω να συμφωνειτε,μαλλον θα θεωρειτε την ασφαλεια κρατικο φορεα που προστατευει τους πολιτες...

    ReplyDelete
  124. Καταδικάζουμε τον ξυλοδαρμό των 2 φυλάκων. Αυτά που συμβαίνουν στο ελληνικό πανεπιστήμιο είναι εντελώς απαράδεκτα, θλιβερά και λυπηρά. Ας βγει όποιος έχει τα κότσια και δεν είναι θρασύδειλος να αναλάβει τις ευθύνες του.

    ReplyDelete
  125. Κομφούκιος @
    "Προσωπικά, θα ήθελα τα ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ πανεπιστήμια να γίνουν ΝΠΔΔ ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα κερδοσκοπίας, αλλά με ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ που ΘΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ κατά 100% την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ και ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ. Το να είναι ένα ίδρυμα ΝΠΔΔ ΔΕΝ αποκλείει τα τελευταία ΔΥΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ."

    Το γεγονός ότι ένα ίδρυμα είναι ΝΠΔΔ δεν επηρεάζει τον κερδοσκοπικό του χαρακτήρα. Τα πανεπιστήμια σήμερα στη Ελλάδα εκδίσουν πιστοποιητικά στους απόφοιτους με αντίτιμο 12 Ευρώ.
    Αύριο με απόφαση του ΥΠΕΠΘ φυσικά μπορεί να αποφασίσουν να βάλουν δίδακτρα.
    Ο χαρακτηρισμός ως Δημοσίου Δικαίου σημαίνει καταρχήν ότι εξυπηρετεί δημόσιο σκοπό.
    Τίποτα δεν το εμποδίζει να κάνει ό,τι κάνει και ένα ΝΠΙΔ.
    Το ένα για δημόσιο σκοπό, το άλλο για ό,τι το ίδιο αποφασίζει.
    Επιπλέον όμως η υπαγωγή των ιδρυμάτων στη μορφή ΝΠΔΔ
    τα στραγγαλίζει θεσμικά
    καθώς υπαγάγει
    α) τις αποφάσεις των οργάνων στον έλεγχο νομιμότητας του Υπουργού, οπότε βλέπε συναλλαγή (δώσε δύο ονόματα λεκτόρων ευρυπίδη, δώσε έγκριση για τα υπόλοιπα)

    και β) τις οικονομικές πράξεις στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Και το κυριότερο,

    η στέρηση αυτής της ανεξαρτησίας ακόμη και για πράξεις στοιχειώδους διαχείρισης

    κατατάσσει τους οργανισμούς γνώσης και έρευνας στο ίδιο παραγωγικό επίπεδο με τις εφορίες και τις πολεοδομίες.
    Και δεν είναι τυχαίο ότι το ίδιο το κράτος όπου θέλει να κινηθεί γρήγορα, ευέλικτα και αποτελεσματικά προτιμά να συστήνει Ανώνυμες Εταιρείες οι οποίες όμως εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό.
    Π.χ. Εγνατία Α.Ε., ή η ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων. Προφανώς τα μορφώματα αυτά εξασφαλίζουν ευελιξία και αποτελεσματικότητα και εξηπυρετούν δημόσιο σκοπό.
    Ακόμη και οι υπάλληλοι και η συμπεριφορά τους είναι εντελώς διαφορετική απ' του υπολοίπου δημοσίου.

    ReplyDelete
  126. erarre humanum

    εξυπηρετούν

    ReplyDelete
  127. Ακριβώς έτσι είναι, μας κάλυψε εδώ ο παναγριώτατος, θέλαμε να κάνουμε ακριβώς την ίδια παρατήρηση.

    Τώρα,libertarian, συμφωνούμε με την παρατήρησή σου πιο πάνω. Ό,τι κρατικό δεν είναι και δημόσιο. Μάλιστα όποιος έχει ασχοληθεί με την ιστορία των κομμάτων και των εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη θα γνωρίζει το πολύ χαρακτηριστικό δημοσκοπικό και focus groupικο εύρημα του Bob Worcester της MORI το 1985, στην Αγγλία, δύο χρόνια μετά μετά τη συντρηπτική ήττα των Εργατικών από τη Θάτσερ στις εκλογές του 83, όπου ερωτηθείς οι πολίτες για την αξία της δημόσιας ιδιοκτησίας δήλωσαν συντριπτικά υπέρ, και όταν για το κράτος και τις κρατικοποιήσεις το 70% δήλωσε "that's a bad idea. That's ownership by the government".

    ReplyDelete
  128. Άλλο λοιπόν το Δημόσιο, άλλο το κρατικό , άλλο το ιδιωτικό.

    ReplyDelete
  129. είναι πολύ εύκολο να πετάς τα πάντα στο κράτος ή τους βγενόπουλους ιδιώτες και πολύ δύσκολο να δημιουργείς πραγματικά δημόσια συλλογικά αγαθά.

    ReplyDelete
  130. το πραγαμτικά δημόσιο στην περίπτωση των ΑΕΙ κατά τη νάποψή μας σημαίνει νομικά πρόσωπα ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα, ας τα πούμε «νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού δικαίου» (ΝΠΕΔ).

    ReplyDelete
  131. @ libertarian

    Προφανώς, οι αναφορές/ερμηνείες μου στις λέξεις/όρους "κρατικό", "δημόσιο", "ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό" κλπ κλπ ΗΤΑΝ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΕΣ και "de jure", so to speak.

    Συ άδραξες την ευκαιρία γιά να κάνεις αναφορές που είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ("de facto") σωστές, αλλά ΔΕΝ ακυρώνουν τους ορισμούς, μήτε τις διαφορές.

    Επαναλαμβάνω, αυτά που είπες για την κατάντια του Πανεπιστημίου, την συναλλαγή και την διαπλοκή εξ αιτίας των οποίων τα ΑΕΙ έπαψαν de facto να ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ το ΔΗΜΟΣΙΟ/ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ συμφέρον είναι ορθά.

    Αν, όμως, ακολουθήσουμε με λαϊκιστική μέθοδο την δική σου συλλογιστική, νομιμοποιούμαστε να πούμε εκ του ασφαλούς ότι τουλάχιστον στην περίοδο 1981-1989 ΑΠΑΞΑΠΑΣ ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ έγινε de facto ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΑΦΙ η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΤΕΛΥΘΗ και αντικαταστάθηκε από de facto ΤΥΡΑΝΝΙΑ τύπου Αργεντινής, avec "ΑΥΡΙΑΝΗ", καρκίνους, πονεμένα ορφανά, φώφες κλπ. KAI ότι η ΕΛΛΑΔΑ μετατράπηκε σε ΕΝΑ ΒΟΘΡΟ για να ΔΑΝΕΙΣΘΩ την ΣΟΦΗ κουβέντα μιάς ΙΔΙΟΦΥΪΑΣ, του Μάνου Χατζηδάκη.

    Ετσι δεν είναι;

    ReplyDelete
  132. G700 said...
    το πραγαμτικά δημόσιο στην περίπτωση των ΑΕΙ κατά τη νάποψή μας σημαίνει νομικά πρόσωπα ενός ιδιαίτερου χαρακτήρα, ας τα πούμε «νομικά πρόσωπα εκπαιδευτικού δικαίου» (ΝΠΕΔ).

    ΕΙΠΑΜΕ έχεις ΔΙΚΗΟ 100%. Μη γίνεσαι redundant.

    KAI ΤΙ μανία που την έχεις χριστιανέ μου.
    Μόλις αρχίσει και δένει το corn flour στη σάλτσα για τους ντολμάδες, εσύ αλλαγή ποστ.
    ΕΛΕΟΣ.

    ReplyDelete
  133. Panagriotate,
    ΠΟΥ χάθηκες, μου έχεις λείψει.

    ReplyDelete
  134. Τι καλά θα ήταν να μπορούσε να διαβάσει κανείς όλα τα σχόλια, χωρίς αυτά του Κομφούκιου

    ReplyDelete
  135. A πολύ εύκολο. Κάνε ΚΛΙΚ στο screen name και ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ το ΣΧΟΛΙΟ.

    ΜΗ μου πεις πως ΔΕΝ ΤΟΞΕΡΕΣ;;;;;;;

    ReplyDelete
  136. AYTO όμως που σε ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ προφανως είναι ΠΩΣ θα γίνει τα σχόλιά μου να ΜΗ τα ΔΙΑΒΑΖΕΙ κανείς.

    ΑΥΤΟ, δυστυχώς για σένα, ΔΕΝ γίνεται διότι είμαστε στην ΕΕ και ΔΥΟ ΦΑΣΙΣΜΟΙ (ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ) και μία ΤΥΡΑΝΝΙΑ τύπου Αργεντινής (ΠΑΣΟΚ)
    ΔΕΝ μπορεί να ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ.

    ReplyDelete