Saturday, May 24, 2008

Καρτέλ στο ράφι, πληγή στην τσέπη

Σε πρόσφατη έρευνα που έκανε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών υπολογίστηκε ότι το μηνιαίο κόστος ζωής του εργαζόμενου που δεν έχει ακόμα αποκτήσει οικογένεια κυμαίνεται από 840 έως 1.170 ευρώ. Με λίγα λόγια ένας νέος που κερδίζει περίπου 700 ευρώ το μήνα παρουσιάζει έλλειμμα που μπορεί να φτάσει και τα 470 ευρώ.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τόσο το ύψος του μισθού, όσο το τι μπορεί κανείς να αγοράσει μ’ αυτά τα χρήματα. Ποια είναι δηλαδή η πραγματική αγοραστική του δύναμη, και όχι πόσα είναι τα μηδενικά που αναγράφονται στη βεβαίωση αποδοχών ή το χαρτονόμισμα. Κι εδώ εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα. Η αγοραστική δύναμη ενός g700 ροκανίζεται διαρκώς από την ακρίβεια που διαρκώς αυξάνεται κυρίως σε προϊόντα πρώτης ανάγκης.

Η δυσμενής αυτή πραγματικότητα εντοπίστηκε για μία ακόμη φορά, πολύ πρόσφατα, σε έρευνα – σύγκριση τιμών, που διεξήγαγε το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτή (ΚΕΠΚΑ), σε 86 ομοειδή προϊόντα καθημερινής χρήσης ανάμεσα στα ράφια του ίδιου σουπερμάρκετ στο Βερολίνο και τη Θεσσαλονίκη.

Η σύγκριση έδειξε ότι η Ελλάδα κατέχει τα σκήπτρα της ακρίβειας, με τους Έλληνες καταναλωτές να αγοράζουν 32,57% ακριβότερα σε σχέση με τους Γερμανούς, ακόμα και προϊόντα ελληνικής παραγωγής. Τι συμβαίνει;

Τα σουπερμάρκετ, σε όλη την Ευρώπη, διεκδικούν και παίρνουν κάθε φορά από τους παραγωγούς εκπτώσεις με σκοπό την προνομιακή μεταχείριση των προϊόντων τους στο ράφι. Έχει υπολογιστεί ότι τα υπερκαταστήματα διεκδικούν από τους προμηθευτές: εκπτώσεις ανάλογα με το ύψος της αγοράς, μέχρι 50%, δωρεάν εμπορεύματα 0,5% έως 1% του τζίρου του παραγωγού με αντάλλαγμα την είσοδο στα διαφημιστικά τους φυλλάδια, αέρα για την είσοδο στα ράφια 10,000 ευρώ με 150,000 ευρώ για κάθε κωδικό, ενοίκιο ραφιού, διευκολύνσεις αποπληρωμής με τη χρήση μεταχρονολογημένων επιταγών 90-200 ημερών.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί, είτε υποχρεώνονται να προβούν σε «διευκολύνσεις» στην τιμή χονδρικής. Είτε σπεύδουν οι ίδιοι, οικειοθελώς, να πληρώσουν για την προνομιακή μεταχείριση των προϊόντων τους στο ράφι.

Υπολογίζεται ότι, στην Ελλάδα, όλες αυτές τις εκπτώσεις ανέρχονται στο 30% της καθαρής χονδρικής τιμής ενός προϊόντος. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι ένας παραγωγός, για να είναι σε θέση να βγάλει κέρδος, αυξάνει συνήθως κατά 50% τη χονδρική τιμή και κάνει έκπτωση επί της αυξημένης τιμής.

Στο ύψος των απαιτούμενων εκπτώσεων, κρύβεται μία από τις μεγάλες και ουσιώδεις διαφορές σχετικά με το τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες η τιμολογιακή πρακτική χονδρικής είναι περίπου η ίδια για όλους, μικρούς και μεγάλους, και οι εκπτώσεις ανάλογα με τις πωλήσεις δεν ξεπερνούν το 3% έως 8% των αγορών. Αντιθέτως, στη δική μας πραγματικότητα η τιμολογιακή πολιτική διαφέρει ανάλογα με τη διαπραγματευτική δύναμη που έχει ο καθένας, και οι εκπτώσεις φτάνουν το 25% με 30% .

Έτσι όμως έχουμε δύο σημαντικότατες παρενέργειες: μία για τον καταναλωτή και μία για την ομαλή λειτουργία της αγοράς:

  1. το κόστος της ήδη αυξημένης τιμής χονδρικής (25%-30%), με σκοπό την μετέπειτα μεγάλη έκπτωση (50%), μετακυλύεται στον καταναλωτή, και άρα αυξάνονται τρομακτικά οι τιμές. Εξού και οι μεγάλες αποκλίσεις ανάμεσα σε τιμές στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  2. οι μεγάλοι προμηθευτές έχουν τη δυνατότητα για μεγάλες εκπτώσεις με αποτέλεσμα να αποκτούν δεσπόζουσα θέση στην αγορά (και εν συνεχεία να την καταχρώνται κιόλας, όπως έδειξε το καρτέλ του γάλακτος) βάζοντας φραγή εισόδου στους υπόλοιπους, όπως έδειξε η πρόσφατη καταγγελία των παργωγών ριζιού του συνεταιρισμού Χαλάστρα στη Χαλκιδική.

Είναι προφανές, από τα λίγα που ξέρουμε για το δίκαιο του ανταγωνισμού, ότι αυτού του τύπου η προνομιακή μεταχείριση στο ράφι συνιστά κάθετη συμφωνία ή εναρμονισμένη πρακτική μεταξύ επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε διαφορετική οικονομική βαθμίδα (σουπερμάρκετ και προμηθευτές), και νοθεύουν τον ανταγωνισμό ή τον παρακωλύουν πλήρως θέτοντας εμπόδια εισόδου στην αγορά σε άλλες επιχειρήσεις.

Συνεπώς, κατά την άποψή μας, το ιδιότυπο αυτό καρτέλ του ραφιού που πλήττει την τσέπη μας, πρέπει να καταγγελθεί τεκμηριωμένα στην Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΑ), με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης ή ακόμα και των καταναλωτικών οργανώσεων που γνωρίζουν το θέμα, και ακολούθως αυτή να το ελέγξει κατά προτεραιότητα, όπως συνέβη με το γάλα. Το ερώτημα βέβαια είναι, γιατί εφόσον οι πάντες γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες και ισχυρή δράση για την επίλυσή του;




70 comments:

  1. ΑΒ και Καρφούρ έχουν το 38% τoy retail, βάλε και 2% το Λιντλ. Ένα καρτέλ εδώ μπαμ. Βάλε και τα επιμέρους καρτελ, καρτελάκια και καρτελίδια των προμηθευτών, unilever, κι άλλες εταιρείς πάσης φύσεως και έδεσε το γλυκό. Εγώ πάντως πάω σαββατιάτικη βόλτα. cu

    ReplyDelete
  2. Υπάρχει όμως και ο Βασιλιάς Καταναλωτής,που όταν μπαίνει σε ένα Μαρκετ απολαμβάνει τη βασιλεία του.
    Ενας G700 είναι ταυτόχρονα πολίτης και καταναλωτής.Με τη δεύτερη ιδιότητά του μπορεί να δράσει άμεσα και αποτελεσματικά ΑΛΛΑ δεν το κάνει.
    Πάω να πλύνω το αυτοκίνητό μου για να γλυτώσω τα 12 ευρώ και να γυμνασθώ και να ψυχαγωγηθώ μουσικά ακούγοντας το αγαπημένο μου ραδιόφωνο.ΤΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ.

    ReplyDelete
  3. Kάποτε ξέραμε ότι οι μισθοί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες ήταν υψηλότεροι, αλλά λέγαμε 'να, και η ζωή είναι ακριβότερη εκεί' και αλλάζαμε πλευρό. Πλέον, άρχισε να βουλιάζει κάτω από τα κύματα της αυξανόμενης ακρίβειας κι αυτό το ψυχολογικό, θα έλεγε κανείς, σωσίβιο. Μαθαίνουμε ότι το κόστος ζωής σε κάποιες άλλες χώρες (όπως στην Ολλανδία της προηγούμενης ανάρτησης) παραμένει χαμηλό, ενώ η ποιότητα ζωής μπορεί να ανεβαίνει. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

    Καλά αυτά θα μου πείτε, πες μας κάτι που δεν ξέραμε ήδη. Για να μη μείνω λοιπόν σε αυτονόητες διαπιστώσεις, πάω παρακάτω και βλέπω ότι όπως είπατε (στους g700 απευθύνομαι) είχατε σχεδόν δέκα χιλιάδες επισκέψεις στην προηγούμενη ανάρτηση. Νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι που προβληματιζόνται γύρω απ' όλα αυτά που συζητάμε. Όπως προβληματιζόμαστε κι εμείς. Αλλά τι κάνουμε; Κάποιες φορές προτιμούμε να περάσουμε ώρες και ώρες μπροστά σε ένα pc, χτυπώντας το πληκτρολόγιο παρά να πάρουμε την πρωτοβουλία να βρεθούμε και εκτός internet, προκειμένου να δούμε πως θα μπορούσαμε να γίνουμε πιο 'ορατοί' για όλους αυτούς τους ανθρώπους εκεί έξω, για τους οποίους κάθε μέρα είναι business as usual. Μπορούμε να κινηθούμε λίγο πιο δυναμικά και να ξεκολλήσουμε από τα πληκτρολόγια; Νομίζω πως ΚΑΙ μπορούμε, ΚΑΙ ήρθε ο καιρός να το κάνουμε.

    ReplyDelete
  4. Το Νεοφιλελεύθερο δόγμα πρεσβεύει και επιβάλλει την αντίληψη ότι ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το κέρδος, που το αναγάγει σε ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ.Ετσι το κέρδος από απλό υλικό μεγεθος μετατρέπεται σε υψηλό ΗΘΙΚΟ και ιδεολογικό μέγεθος.Και γίνεται αυτοσκοπός.
    Το δόγμα αυτό αποδεσμεύει δηλ.την επιχείρηση από κάθε κοινωνική ευθύνη και έτσι την εξωθεί σε κάθε ανήθικη συμπεριφορά παραβιάζοντας το αξιακό πλαίσιο αναφοράς μιάς Δημοκρατικής κοινωνίας.
    Η Γ700 πρέπει,νομίζω, να δεί τις συνέπειες αυτού του ιδεολογικού δόγματος στην ομαλή λειτουργία των θεσμών μιας πραγματικά φιλελεύθερης και Ανοιχτής Κοινωνίας.
    Η προάσπιση των Αρχών του Φιλευθερισμού πρέπει να πάει μαζί με την επιβολή συμπεριφοράς κοινωνικής ευθύνης στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.
    Και αυτό νομίζω σημαίνει Σοσιαλφιλελευθερισμός.

    ReplyDelete
  5. Parmenidis.....

    H Ellada kai h oikonomia ths den exei KAMIA sxesh me ton fileleuthizmo. Ena taksidi pros ena kratos pou stirizh thn oikonomia ths apano se fileleutheres theories kai tha to katalavhs.......makran pio fthnes times kai kalhteres upiresies (kai dimosies kai idiotikes).

    Opios nomizh oti exoume fileleutherizmo h katharo kapitalizmo sthn Ellada den kserei ti tou ginete.....

    ReplyDelete
  6. Ο Κούλογλου μάλλον πάει για Σκάι.Η ενδεχόμενη συνεργασία τους ταιρειάζει στο προφιλ και των δύο.Αυτό δηλ. της ελεύθερης συμβίωσης ΑΝΕΞΑΡΤΉΤΩΝ υποκειμένων.
    Καλή μακροημέρευση.

    ReplyDelete
  7. καλή η βόλτα σήμερα, ξεκινησαν οι ζεστες και σύντομα θα πάω Αγγλία και θα γλιτώσω από τον καύσωνα, αλλά είναι ωραία η fuckin Greece re gamoto. Από υπεύθυνους καταναλωτές όμως Argentina κατάσταση.

    ReplyDelete
  8. Που άκουσες για ΣΚΑΙ?? Καλή μεταγραφή.

    ReplyDelete
  9. στο παρακάτω λινκ υπάρχει η συνέντευξη των G700 στον Στέλιο Κούλογλου

    Επίσης, στη δεξιά στήλη του blog κάτω από το G700 in the media θα βρείτε και το πρώτο μέρος της εκπομπής ΡΧΣ

    ReplyDelete
  10. Στην Ελλάδα είμαστε όλοι πολύ large. Αυτή είναι η βάση της σπατάλης συμπεριφοράς μας. Δεκτό αυτό και γνωστό. Όμως, κι εδώ υπάρχει ένα κρίσιμο σημείο που πρέπει να αναδειχτεί, ΔΕΝ μπορεί το όποιο βάρος ή ρίσκο που συνεπάγεται η ελεύθερη οικονομία να το ρίχνουμε αποκλειστικά στον καταναλωτή κι αυτό μετά να το βαφτίζουμε φιλελευθερισμό, ή υπεύθυνη συμπεριφορά, γιατί απλώς δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Η ελεύθερη αγορά προϋποθέτει υγιή ανταγωνισμό και επιμερισμό του ρίσκου και των βαρών ανάμεσα σε καταναλωτές, επιχειρήσεις και κράτος με δίκαιο τρόπο. Όλα αυτά βέβαια σημαίνουν ότι όταν και όπου εντοπίζονται καρτέλ, δηλαδή συμμαχίες αναδιανομής των χρημάτων του καταναλωτή στην τσέπη κάποιων επιτήδειων, τότε τα χτυπάς και δεν κρύβεσαι πίσω από θεωρίες αδράνειας του τύπου, έλα μωρέ να είσαι πιο προσεκτικός άλλη φορά. Πρσεκτικοί και υπεύθυνοι πρέπει να είμαστε, όμως οφέιλουμε να απαιτήσουμε και τα αυτονόητα.

    ReplyDelete
  11. Σήμερα διεξάγεται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της ΕΤ στην Αγία Παρασκευή. Παρακάτω ακολουθεί η επιστολή που διακινήθηκε μέσω facebook και διαδικτυακά για συμμετοχή στην εκδήλωση

    Αγαπητέ συμπολίτη,

    Από την συνεχή ποιοτική υποβάθμιση στο τηλεοπτικό πεδίο της ενημέρωσης επιστρέψαμε στις εποχές της καλυμμένης λογοκρισίας. Στις εποχές που το ρεπορτάζ το οποίο ενοχλούσε τα αφτιά των κυβερνώντων και των διοικούντων δεν έπαιρνε ποτέ έγκριση με την αιτιολογία ότι δε μας αρέσει το περιεχόμενό του...

    Εχτές θύμα αυτής ήταν ο δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου, αύριο κάποιος άλλος... Στο τέλος θα είναι η ίδια η ενημέρωση και η ελευθεροτυπία. Αν δεν αντιδράσουμε τώρα, τα χειρότερα έπονται.

    Την ώρα λοιπόν που η ΕΡΤ θα προχωρεί στην αποθέωση του Ευρω-θεάματος που φαίνεται να είναι η κατεύθυνση της διοίκησής της, εμείς με την παρουσία μας θα δηλώνουμε :
    α) την καταδίκη οποιασδήποτε προσπάθειας ή απόπειρας λογοκρισίας δημοσιογράφου και δημοσιογραφικής-ενημερωτικής εκπομπής από την εκάστοτε διορισμένη διοίκηση της ΕΡΤ, δηλαδή την παρέμβαση της εκάστοτε κυβέρνησης και κρατικής εξουσίας στο δημοσιογραφικό λειτούργημα.
    β) την στήριξή μας στον Στέλιο Κούλογλου, έναν διεθνώς καταξιωμένο δημοσιογράφο, ως ελάχιστη ανταπόδοση για την προσφορά του στην ποιότητα της ενημέρωσής μας και τον σεβασμό με τον οποίο αυτός μας έχει αντιμετωπίσει
    γ) την καταδίκη της απαξιωτικής συμπεριφοράς της διοίκησης προς το πρόσωπό του
    δ) Την απαξίωση της ΕΡΤ προς την δουλειά της ομάδας του ΡΧΣ και του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου την εκλαμβάνουμε ως απαξίωση προς το πρόσωπό ΜΑΣ, ως απαξίωση προς το πρόσωπο του κάθε τηλεθεατή που θεωρεί ότι του αξίζει ΚΑΙ κάτι περισσότερο
    ε) την επιθυμία μας για ένα καλύτερο τηλεοπτικό τοπίο που θα παραμείνει μακριά από προγράμματα απαξίωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Σε μια εποχή που η επικαιρότητα περιορίζεται στο εφήμερο και το κοινώς αποδεκτό, η διακοπή αυτών των εκπομπών δεν μπορεί παρά να εκληφθεί ως έμμεση και επιλήψιμη μέθοδος ανελευθερίας και παραμορφοποίησης. Όσο κάποιοι φιλοδοξούν να ταΐζουν το τηλεοπτικό κοινό με φιέστες και πανηγυράκια για να αποπροσανατολίζουν το λαό από τα πραγματικά του προβλήματα, εμείς οφείλουμε να αντιδράσουμε για να ακουστεί η φωνή μας. Γιατί εμείς πληρώνουμε την εισφορά υπερ της ΕΡΤ. Η δημόσια τηλεόραση δεν ανήκει σε κανέναν υπουργό ή πρόεδρο για να κοβει εκπομπές με βάση τα προσωπικά του αισθητικά κριτήρια. Ανήκει σε όλους μας και για αυτό πρέπει να διαμαρτυρηθούμε δυναμικά ενάντια σε κάθε λογική λογοκρισίας και ποιοτικής υποβάθμισης της ενημέρωσης...

    Για αυτό σε καλούμε σε μια ειρηνική συνάθροιση-διαμαρτυρία τo Σάββατο το βράδυ 24 Μαΐου, έξω από το Ραδιοτηλεοπτικό μέγαρο της ΕΡΤ...

    Οχι στην καλυμμένη λογοκρισία, όχι στην υποβάθμιση της ενημέρωσης. Η φωνη σου μπορεί να ακουστεί, ένωσέ τη με τη δική μας...


    ------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για την οργανωση της διαμαρτυρίας χρειαζόμαστε άτομα-εθελοντές τα οποία να μπορούν να βοηθήσουν στα παρακάτω:

    1.Εξασφάλιση άδειας για παρακόληση κυκλοφορίας.
    2. Διασύνδεση με ΜΜΕ για προβολή της διαμαρτυρίας προκειμένου να παραστούν και άτομα εκτός facebook.
    3. Διασύνδεση με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεροτυπίας.
    4.Συνεισφορά με άλλους έντυπους τρόπους ενημέρωσης(πρόσβαση σε εκτυπωτικά μέσα και εθελοντική διανομή)

    Επαναλαμβάνω το μήνυμα του admin που αφορά το να στείλουμε posts σε friends για το event. Γνωρίζουμε καλά πως αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι αρκετά δύσκολο δεδομένου ότι μπορεί τα 20000 μέλη του γκρουπ να είναι μεγάλος αριθμός αλλά και η συγκέντρωση απαιτεί μεγαλύτερη ενέργεια από ένα κλικ και όλοι έχουμε βεβαριμένα προγράμματα και άλλα πράγματα να κάνουμε Σαββατο βράδυ. Επίσης η διασύνδεση τόσων ατόμων οι οποίοι ειναι μεμονομένοι και δεν αποτελούν ένα νομικό πρόσωπο είναι δύσκολη.Όμως ποντάροντας στη δύναμη που μπορεί να μας δώσει αυτό το μέσο θέλουμε μόνοι μας χωρίς να μας καπελώσει κανείς να προσπαθήσουμε μέχρι τελευταία στιγμή να κάνουμε αυτή τη συγκέντρωση.

    ReplyDelete
  12. Ζούμε την εποχή της κατανάλωσης. Καταναλώνουμε προϊόντα, υπηρεσίες, στάσεις, ιδεολογίες. Η επικοινωνία αυτών γίνεται με όρους διαφήμισης και προώθησης στάσεων εν γένει. Η ρητορική τους βασίζεται στη λογική του μηνύματος και της ατάκας -το επιβάλλουν άλλωστε κι οι γρήγοροι ρυθμοί. Κτίζεται, ως εκ τούτου, αργά, αλλά σχεδόν μεθοδευμένα ένα πρότυπο ανθρώπου-καταναλωτή.
    Απέναντι σ' αυτό το ρηχό πρότυπο του μάρκετινγκ και των καιρών ο πολίτης-καταναλωτής μοιάζει ως λύση. Ο πολίτης, που ευσυνείδητα και ιεραρχικά δομεί τις ανάγκες του και τις επιθυμίες του, είναι εκείνος που μπορεί να κατευθύνει -ως ένα βαθμό- τα όποια καρτέλ. Βέβαια αυτό είναι μεγάλη κουβέντα και έχει πολλές πτυχές. Αξίζει ίσως μίας ιδιαίτερης ανάπτυξης...

    ReplyDelete
  13. "Big Lebowski said...
    Που άκουσες για ΣΚΑΙ?? Καλή μεταγραφή.

    May 24, 2008 6:48 PM"

    Το διάβασα στην ΑΞΙΑ.Αν είναι αρβύλα αμαρτίαν ουκ έχω.

    ReplyDelete
  14. "sal said...
    Ζούμε την εποχή της κατανάλωσης..."

    Τα λες πολύ καλά.Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι η διαφήμηση απευθύνεται στον ΑΛΟΓΟ κόσμο μας.Στο ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ μας.Εκεί φωλιάζουν τα διαφημηστικά μηνύματα.Εκει μετατρέπονται σε επιτακτικές επιθυμίες και υπαρξιακές ανάγκες που ΑΝ δεν ικανοποιηθούν διαταράσουν τη ψυχική μας ισορροπία.
    Καταναλώνω,άρα υπάρχω.
    Να το αλλάξουμε; Να το πούμε:Πές μου τί καταναλώνεις για να σου πώ ποιός είσαι; ΚΑΙ ΣΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΠΙΟ ΠΟΛΥ;

    ReplyDelete
  15. Ναι πράγματι, όπως λες είναι μια τεράστια κουβέντα.

    O homo CONSUMUS βρίσκεται ήδη μαζί μας, έχοντας αντικαταστήσει τον προλετάριο και τον αστό του προηγούμενου αιώνα. Με την καταναλωτική του μανία συνθλίβει ό,τι βρίσκει στο διάβα του. Περιβάλλον και κοινωνικό κράτος, κράτος δικαίου, ακόμα και αξίες όπως η υπευθυνότητα. Τα πάντα γίνονται ένα συνεχές παιχνίδι κατανάλωσης προϊόντων, υπηρεσιών ακόμα και βιωμάτων και εμπειριών. Το αίτημα που διαμορφώνεται από τα κάτω με εξαιρετικά πιεστικό τρόπο είναι ΙΣΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. Μπροστά σ' αυτή τη νέα πραγματικότητα οι μεγάλες αφηγήσεις της βιομηχανικής εποχής, ο σοσιαλισμός (ισότητα στην εργασία, την απασχόληση, ίσες ευκαιρίες) και ο φιλελευθερισμός (ανοιχτή κοινωνία, ελευθερία, ατομική ευθύνη, υπευθυνότητα), σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Μαζί τους και τα κόμματα που τους εκφράζουν. Τι μπορεί να γίνει;

    ReplyDelete
  16. και μόνο ο προβληματισμός επί του θέματος αποτελεί μία αρχή. δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει, πιθανώς ο καιρός να κατευθύνει τις εξελίξεις. ορισμένα πράγματα δεν κατευθύνονται απόλυτα ούτε ελέγχονται από το άτομο. αντίθετα παρασύρονται από τα άτομα και τις "σιωπηρές" ανάγκες τους.

    ReplyDelete
  17. Το Νεοφιλελεύθερο δόγμα πρεσβεύει και επιβάλλει την αντίληψη ότι ο σκοπός των επιχειρήσεων είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ το κέρδος, που το αναγάγει σε ΗΘΙΚΟ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟ.Ετσι το κέρδος από απλό υλικό μεγεθος μετατρέπεται σε υψηλό ΗΘΙΚΟ και ιδεολογικό μέγεθος.Και γίνεται αυτοσκοπός....Η προάσπιση των Αρχών του Φιλευθερισμού πρέπει να πάει μαζί με την επιβολή συμπεριφοράς κοινωνικής ευθύνης στις κερδοσκοπικές επιχειρήσεις.......Ταδε εφη Παρμενιδης..Σωστα λες πως η υλικη μορφη του κερδους αποκτα ηθικη ΚΑΙ ιδεολογικη αξια...Το κερδος ομως ειναι μια εννοια που δεν μπορει να αποσπαστει απο τη συγκεκριμενη κοινωνικοοικονομικη μορφη μεσα στην οποια εμφανιστηκε..Με λιγα λογια σου λεω πως αυτο που αποκαλεις ιδεολογικη μορφη ειναι στην ουσια ενα ολοκληρο νομικο εποικοδομημα το οποιο κρατα το δομικο ρολο αναπαραγωγης των σχεσεων κυριαρχιας στον καπιταλιστικο σχηματισμο..Δηλαδη δε μπορεις να υποστηριζεις να επιβληθει "κοινωνικη ευθυνη" διοτι αυτο ειναι ακριβως ενα μερος του νομικου οικοδομηματος προσανατολισμενο να "φετιχοποιει" τις σχεσεις κυριαρχιας υποκρυπτωντας την πραγματικη τους διασταση...ΔΕ μπορεις να επιβαλλεις κοινωνικη ευθυνη στο κεφαλαιο γιατι αφενος η ευθυνη επεται των κοινωνικοοικονομικων συνθηκων και αφετερου δε γινεται να ηθικοποιησεις μια αντιθεση που εχει ιστορικη διασταση οπως αυτη κεφαλαιου-εργασιας...

    ReplyDelete
  18. Paidia....h katanalosh tha miothi ta epomena xronia RAGDEA, oxi apo autovoulish tou katanaloti, alla apo ths sinthikes ths oikonomias (koita Amerikh pou idh exei arxish mia ufesh, kai ta magazia/malls menoune erima to SK).

    Emeis ws genia, prepei na to paroume xabarh plewn oti tha prepei na miasoume to legomeno 'Greatest Generation' (diladi oi paterades twn baby boomers). Meta apo to crax tou '30 oi anthropoi autoi zousane stigmes pou tha zisoume KAI emeis. Ginane pio tapinh, doulevane, kai propandos apotamievane lefta. Ta legomena "roaring 20's" tous afise me mia asximh geush sto stoma.

    Etoimastite, erxete auth h stigmh polu sindoma.

    ReplyDelete
  19. Δεν ξέρω τι να πω... Έχω αρχίσει να χάνω τα λογικά μου με αυτά που ακούω και βλέπω συνέχεια. Όλα αυξάνονται εκθετικά. Ας δεχτώ ότι η αύξηση του πετρελαίου είναι από μόνη της ικανή να δικαιολογήσει αυτήν την αύξηση.
    Υπάρχει όμως τώρα και ένα ερώτημα πάνω σε αυτό! Όταν μειωθεί (λέμε τώρα!) η τιμή του πετρελαίου θα τπάρξει έστω και ένας, έστω ένας, που θα μειώσει την τιμή έστω και σε ένα προϊόν? Η απάντηση είναι ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ!!!!
    Και που θα βρει ο κόσμος να πληρώσει αυτή τη ανελέητη αύξηση των κερδοσκόπων?
    Μου έρχεται τώρα στο μυαλό η εικόνα του βενζινάδικου που πουλούσε την βενζίνη 1,50€ κατά την διάρκεια της απεργίας των οδηγών και σκέφτομαι πόσα ζώα θα ξαναπάνε να βάλουν βενζίνη από εκεί.
    Το ίδιο συμβαίνει και με τα souper market. Πηγαίνουμε και αγοράζουμε σαν τα ζώα χωρίς αντίδραση. Ας γινόταν αυτό στο Βέλγιο και θα βλέπαμε τι θα γινόταν εκεί!
    Από την άλλη μεριά θα μου πεις τι να κάνεις? Από που να αγοράσεις όταν την αγορά ελέγχουν 5 όμιλοι και τα προϊόντα 3-4 πολυεθνικές?
    Η unilever ελέγχει πάνω από το 50% της αγοράς τα συμπεράσματα δικά σας...

    ReplyDelete
  20. Τρεις φορές που επισκέφτηκα την Ευρώπη τα έτη 2005, 2007 και 2008 (Ελλάδα, Γερμανία, Σκωτία) ΤΡΟΜΑΞΑ με τις τιμές (σε σχέση με τις ΗΠΑ, όπου οι τιμές είναι στο μισό από Ελλάδα ή και στο ένα τρίτο σε κάποια προϊόντα, ειδικά ρούχα ,τρόφιμα και ενέργεια).

    Επί δραχμής, τα ίδια προϊόντα ήταν πιο φτηνά.
    Μεγάλη υπόθεση να μπορεί μια χώρα να εκδίδει το δικό της νόμισμα.

    Αλλά η κατάσταση αλλάζει σιγά σιγά και στις ΗΠΑ. Η αποβιομηχάνιση φέρνει ακρίβεια κι εδώ, μια και γινόμαστε αγορά υπηρεσιών και όχι αγαθών.

    Διότι
    α) άλλο πράμα να αγοράζεις τομάτες από το γείτονα, κι άλλο να τις εισάγεις

    β) άλλο πράμα να παράγεις προϊόντα και να τα εξάγεις, ισχυροποιώντας έτσι το νόμισμά σου (το οποίο νόμισμα θα έχει έτσι μεγαλύτερη αγοραστική ισχύ).

    Η Ελλάδα βέβαια έχει ωραίες γυναίκες, καλό καιρό και άφθονο χιούμορ και πλάκα, οπότε αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στην τιμή, άρα πάλι καλά, διότι η διασκέδαση στις ΗΠΑ είναι ακριβή υπόθεση.

    Οπότε καλά πρέπει να περνάτε, αλλά να, ρε παιδιά, τι το θέλετε το κινητό με 500 λειτουργίες (ούτε εγώ αγοράζω τέτοια τέρατα εδώ πέρα)... κόψε λίγο από δω και λίγο από κει, βγαίνει η δουλειά καλά.

    Λευτέρης

    ReplyDelete
  21. Εμείς οι ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ της ΓΗΣ, βαρέως φορολογούμενοι Ελληνες ΣΟΣΙΑΛΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΙ πολίτες

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΠΑΣΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑΣ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΟΝ THΣ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΥΠΟΥ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

    ReplyDelete
  22. Normad said...
    Υπάρχει όμως και ο Βασιλιάς Πάω να πλύνω το αυτοκίνητό μου για να γλυτώσω τα 12 ευρώ και να γυμνασθώ και να ψυχαγωγηθώ μουσικά ακούγοντας το αγαπημένο μου ραδιόφωνο.ΤΡΙΑ ΣΕ ΕΝΑ.

    ΣΟΥ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΜΑΙ

    ReplyDelete
  23. mb said...

    Opios nomizh oti exoume fileleutherizmo h katharo kapitalizmo sthn Ellada den kserei ti tou ginete.....

    ΣΟΦΗ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ

    ReplyDelete
  24. EΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ

    Η ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ του

    ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ είναι

    ΑΝΕΥΘΥΝΗ

    ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ

    ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗ

    ReplyDelete
  25. @lefteris
    "τι το θέλετε το κινητό με 500 λειτουργίες (ούτε εγώ αγοράζω τέτοια τέρατα εδώ πέρα"

    Ελα ντε! Είναι μερικά κινητά που για να μάθεις όλες τις λειτουργίες τους πρέπει να αποφοιτήσεις απο το ΜΙΤ.
    -----------------------------------
    Η Καλομοίρα τρίτη.Η Ελλάδα η Καταλληλότερη Γιουροβύζα.Για να το ΕΜΠΕΔΏΣΟΥΝ κάποιοι ποιός είναι το Γεωπολιτικό αφεντικό στα Βαλκάνια και στα Περίχωρα.
    Η κοπελιά απο την Αρμενία τα είχε "όλα τα λεφτά".Κρίμα που είναι Ανάδελφη!

    ReplyDelete
  26. ΟΠΟΙΟΣ ξοδεύει ΧΡΗΜΑΤΑ ασκόπως ΕΙΝΑΙ

    ΚΑΤΣΙΚΟΒΛΑΧΟΣ ΠΑΣΟΚΟΣ

    Δείξε και συ την ΚΑΦΡΙΛΑ σου

    Γίνου ΑΡΑΠΗΣ ΠΑΣΟΚΟΣ

    ΜΠΟΡΕΙΣ!!!!!!!

    ReplyDelete
  27. Τώρα που έρχεται το καλοκαίρι και έχουν ΟΛΟΙ ανοικτά τα παράθυρα,

    ΚΑΝΕ και ΣΥ κάτι για την ΑΥΞΗΣΗ της ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ

    Βγάλε τον ΣΙΓΑΣΤΗΡΑ από το μηχανάκι,

    ΔΕΙΞΕ τον ΑΝΔΡΙΣΜΟ σου,

    Απόδειξε ότι είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ

    ReplyDelete
  28. Το θέμα των καρτέλ είναι τεράστιο πραγματικά και είναι πληγή πραγματικά για την τσέπη αλλά και για την οικονομία μας. Καρτέλ υπάρχουν σε πάρα πολλούς τομείς στην αγορά και το χειρότερο είναι ότι έχει βουήξει ο τόπος αλλά κανείς δεν κάνει τίποτα. Καρτέλ στο γάλα, το αλεύρι, το ρύζι, το πετρέλαιο, το λάδι, τα καλλυντικά, τα σούπερ μάρκετ, τις τράπεζες και τόσα άλλα που θα μπορούσα να αναφέρω. Έχουν γραφτεί αμέτρητα άρθρα έχουν γίνει τόσες έρευνες που θα έπρεπε τουλάχιστον να έχουν αφυπνίσει το κράτος να τα ψάξει και χωρίς καταγγελίες. Αντί αυτού το κράτος στις περισσότερες περιπτώσεις κοιμάται τον ύπνο του δικαίου υποθάλποντας μα την στάση του τα καρτέλ. Κάποια στιγμή το θέμα των καρτέλ πρέπει να λυθεί μια και καλή αν θέλουμε η ελληνική αγορά να αποκτήσει την δυναμική που της αξίζει. Πρέπει όμως όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και το κράτος αλλά και εμείς σαν καταναλωτές.

    ReplyDelete
  29. To EΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ είναι ΕΝΑΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΣ/ΠΡΟΣΤΑΤΗΣ και ο ΠΟΛΙΤΗΣ, που παριστάνει μονίμως τον ΑΘΩΟ, μιά διαχρονική ΠΟΥΤΑΝΑ.

    ΟΛΟΙ έχετε ΚΑΝΕΙ ή ΚΑΝΕΤΕ ΑΠΑΤΕΣ και αν δεν έχετε κάνει εσείς,

    ΕΧΟΥΝ κάνει ο ΡΟΥΦΙΑΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ σας
    και η ΠΟΥΤΑΝΑ ΜΑΝΑ σας

    ΣΥΓΓΝΩΜΗ για την ΩΜΟΤΗΤΑ,

    αλλά αυτή είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.

    ΚΑΙ όλοι, μα όλοι, μα όλοι

    ΘΕΛΕΤΕ ΑΛΛΑΓΗ στα ΠΑΝΤΑ υπό ΜΙΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ

    η οποία όμως προϋποθεση συνιστά την ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ

    ήγουν, τουτέστιν, δηλαδή

    να ΜΗ ΘΙΓΟΥΝ τα ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ και ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ της οικογένειάς σας.

    ΓΙ ΑΥΤΟ και ΜΟΛΙΣ ΑΝΟΙΞΕΙ κάθε ΘΕΜΑ,

    εσείς ΟΛΟΙ, που κόπτεσθε ΥΠΕΡ της ΑΛΛΑΓΗΣ,

    μετατρέπεσθε σε ΤΡΟΜΕΡΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ της.

    Οι ΓΟΝΕΙΣ σας ΗΣΑΝ ΑΠΛΩΣ ΑΝΗΘΙΚΟΙ

    ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ Α Η Θ Ε Ι Σ

    ReplyDelete
  30. απο την συνενετυξη στον κουλογλου .δεν μου αρεσε που εντομίζεται το προβλημα σε γενεαλογικο- δημογραφικό
    .ο τιτλος ΓΕΝΙΑ των 700 .αναγκαζει την επιχειρηματολογία να επικεντρωθει στην γενεα κατα το τάξη και κατηγορία .το οτι τα προιοντα αυξανονται με αρηθμιτική προοδο ενω ο πληθησμος με γεωμετρικό ειναι το βλακωδες επιχειρημα του malthus ,ή ο οτι με το ασφαλιστικό μετατήθεται το βαρος απο την προηγούμενη γενεα(εκμεταλευτές) σε εμας γενεα(εκμεταλευόμενοι ) ή το συνολικό δημόσιο ελλειμα ,που μεταφέρει αρχική χρεωση στην νεα γενία (γενεαλογική εκμεταλευομενοι)
    .

    ReplyDelete
  31. Δημογραφικό σημαίνει πολλοί άνθρωποι που δεν εργάζονται λόγω βιολογικής ή ασφαλιστικής γήρανσης αλλά αμοίβονται καλά και ξοδεύουν πολλά και τα έξοδα τα πληρώνουν οι λίγοι εργαζόμενοι νέοι από τα γλίσχρα εισοδήματά τους.
    Δημογραφικό σημαίνει η γενιά που είναι τώρα στην εξουσία(εξηντάρηδες,εβδομηντάρηδες) να δανείζεται αλόγιστα για να περνάει καλά και το λογαριασμό να τον στέλνει στα παιδιά της.

    ReplyDelete
  32. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  33. στο μέλλον Μπούργκα παιδιά. Μόνο έτσι θα πέσει η κατανάλωση.

    ReplyDelete
  34. Σκεφτόμουνα χθες ΠΟΣΟ και ΠΟΥ θα ήταν το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ αν οι Νέοι είχαν ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ εισόδημα, και με έπιασε μελαγχολία.

    Τόχετε σκεφθεί αυτό;;;;

    Oι ΓΟΝΕΙΣ σας, σε σιωπηρή ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ με τον ΦΟΝΗΑ του ΕΘΝΟΥΣ,

    ΔΑΝΕΙΣΘΗΚΑΝ από τον μελλοντικό σας πλούτο ΚΑΙ
    ΠΕΝΤΑΠΛΑΣΙΑΣΑΝ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.

    Αν ήταν στο ΔΙΚΟ σας ΧΕΡΙ, θα είχε ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΘΕΙ το έτερον μείζον ΠΡΟΒΛΗΜΑ, δηλαδή το ΕΛΛΕΙΜΜΑ των ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ και μάλιστα

    αν η Ελλάδα σήμερα είχε ακομα την δραχμή,

    ενα ΔΟΛΛΑΡΙΟ θα ΙΣΟΔΥΝΑΜΟΥΣΕ με 3.400 δραχμές ΑΝΤΙ 340.

    Ενα ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΩΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟ παιδί, ΔΙΕΡΩΤΑΤΟ προχθές, νοσταλγικά, ΤΙ σπουδαίο αγαθό είναι νάχεις ΔΙΚΟ σου ΝΟΜΙΣΜΑ!!!;;;!!!!;;;;

    Πράγματι, είναι ΣΠΟΥΔΑΙΟ νάχεις δικό σου νόμισμα αν είσαι ΕΛΒΕΤΟΣ ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.... η ΕΛΛΑΔΑ, όμως, όχι μόνο ΔΕΝ ΖΗΜΙΩΘΗΚΕ που έχασε την δραχμή αλλά

    ΣΩΘΗΚΕ με το ΕΥΡΩ.

    ReplyDelete
  35. ΕΛΛΑΔΑ - ΕΥΡΩΠΗ - ΣΗΜΙΤΗΣ

    ReplyDelete
  36. Χθες, στην πτήση ΑΖ 608, Ρώμης - Νεας Υόρκης, ένας Ιταλός διπλωμάτης με ρώτησε ποιά κατά την γνώμη μου είναι η Ελληνική βιομηχανία με τις καλύτερες προοπτικές και αποκρίθηκα "η βιομηχανία παραγωγής ΗΛΙΘΙΩΝ 'διοικητών επιχειρήσεων' και 'ψυχολόγων' από τα παιδιά των χωρικών'.

    ReplyDelete
  37. χαααααααααααααχαχαχαχαχαχαχα

    Είσαι ανεξάντλητος πανάθεμά σε

    ReplyDelete
  38. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Λουδοβίκα μου, αλλά υπερβάλλεις.

    Ετρεξα κατά μήκος του Central Park από 66η μέχρι 82α μετ' επιστροφής και εξαντλήθηκα.

    ReplyDelete
  39. Αγαπητέ Δημήτρη ορθά απάντησε ο παραπάνω ο παρμενίδης. Για μια σειρά από θέματα, όπως το περιβάλλον, το δημόσιο χρέος και το ασφαλιστικό η διαγενεακή προσέγγιση είναι κρισιμότατη, κατά την άποψή μας κυρίαρχη. Για παράδειγμα τι φυσικό περιβάλλον παραδίδει η μία γενιά στην άλλη; (περιβαλλοντικό έλλειμμα) Είναι δίκαιο να υποθηκεύονται οι πόροι των μελλοντικών γενεών; (δημόσιο χρέος). Τι ποσοστό του παραγόμενου πλούτου πρέπει να δίνεται από τους οικονομικά ενεργούς πολίτες (εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, επιχειρηματίες) στους εκτός παραγωγής; (ασφαλιστικό). Όλα αυτά είναι θέματα πολύ σημαντικά εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι η ζωή και η ευημερία κάποιου στο μέλλον έχει μικρότερη αξία από τη δική μας στο παρόν

    ReplyDelete
  40. parmenides said...
    Χθές στη βουλή ψηφίστηκε μια φοβερή τροπολογία που αυξάνει τα απαιτούμενα για τη δεύτερη ή και τρίτη κοινωνική σύνταξη των βουλευτών από 4 σε 8 χρόνια.
    ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΟ:
    ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ.
    Ετσι θα μειωθούν και τα ελλείματα και το δημόσιο χρέος!!!
    ΜΕΤΑΡΥΘΜΙΣΑΡΑ.


    Mου διέφυγε αυτή η παρατήρηση ΘΗΣΑΥΡΟΣ του φίλτατου και σοφού Παρμενίδη.
    ΕΔΩ είναι ΣΑΦΕΣΤΑΤΟ με καθαρότητα κρυστάλου, όχι απλώς Baccarat, αλλά Val Saint Lambert, ότι έχουμε να κάνουμε με τουs ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΥΣ, όχι του ΛΕΩΝΙΔΑ, αλλά του AL CAPONE, μιά ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΥΜΜΟΡΙΑ από άρπαγες.

    Κατ' αρχήν, έχουμε στην Ελλάδα μιά ΜΟΝΑΔΙΚΗ διαστρέβλωση των διεθνώς ειωθότων.
    Προκειμένου να ΕΛΕΓΧΘΕΙ ο φαβοριτισμός, η διαπλοκή κλπ κλπ, ο Νομοθέτης απαγόρευσε στον Βουλευτή να διατηρεί έστω και κατ' όνομα ή τύποις μιά επιχείρηση-ιδιωτική εργασία. ΕΤΣΙ, επαγγελματικά πετυχημένοι (όχι αναγκαστικά και επιστημονικά καταξιωμένοι), πχ δικηγόροι όπως ο γνωστός και μη εξαιρετέος Λυκουρέζος, παραιτήθηκαν του βουλευτικού ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ, όταν εξελέγησαν στο Κοινοβούλιο.
    ΑΥΤΑ συμβαίνουν ΚΑΙ στας Αμερικάς, διότι ορθότατα ΔΕΝ μπορείς να φτιάχνεις Νόμους που ενδεχομένως θα ωφελήσουν την συντεχνία ή τον πελάτη σου.

    ΚΑΙ εκεί, όμως, λειτούργησε ΠΑΛΙ ο λαϊκισμός. Δηλαδή, επέτρεψε ο Νομοθέτης στον Δημόσιο Υπάλληλο ή Υπάλληλο των ΔΕΚΟ, Τραπεζών κλπ κλπ ΒΟΥΛΕΥΤΗ να ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ την βασική ΙΔΙΟΤΗΤΑ του ΚΑΙ τα ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΑ/ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ του δικαιώματα, δημιουργώντας, έτσι, ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ΑΡΑ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ.

    Παραδείγματος χάριν, η κυρία Φωτεινούλα ή Φωφάκι (με γιώτα) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, ΔΕΝ γνωρίζει την Εθνική Τράπεζα ούτε η Εθνική Τράπεζα ΑΥΤΗΝ, αλλά έχει ήδη περίπου 20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ως ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΥΤΗ η τακτική, για να είμαστε δίκαιοι, είχε μιά ΛΟΓΙΚΗ. Στα 60ς και 70ς, μέχρι τέλος πάντων την αλλαγή της νομοθεσίας, ο δημόσιος ή τραπεζικός υπάλληλος ΗΤΑΝ αδιανόητο να κατέλθει στις εκλογές καθότι ΕΠΡΕΠΕ να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ και να ΡΙΨΟΚΙΝΔΥΝΕΥΣΕΙ την ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΠΗΓΗ εισοδήματος, κοντολογίς ΜΗ έχοντας πολλές πιθανότητες να πετύχει αφού ΔΕΝ διέθετε ΠΟΡΟΥΣ για την ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ του. Από την άλλη, παληά, οι ελεύθεροι επαγγελματίες μονοπωλούσαν το Κοινοβούλιο αφού ΔΙΑΤΗΡΟΥΣΑΝ το δικαίωμα να ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ τα γραφεία τους - εξ ού και ΤΟΤΕ πλείστοι των ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ήσαν δικηγόροι, γιατροί και (αργότερα) μηχανικοί.

    Ομως, ο ΛΑΪΚΙΣΤΗΣ, ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΙΚΟΣ, ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ, ο sans culotte ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΣ, που δεν είχε ΣΚΟΠΟ να ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ τα ΚΑΚΩΣ ΚΕΙΜΕΝΑ, αλλά ΑΠΛΑ να ΑΝΑΔΙΑΝΕΙΜΕΙ τον ΠΛΟΥΤΟ και την ΕΞΟΥΣΙΑ από ΜΙΑ ΤΑΞΗ σε μιάν ΑΛΛΗ,

    ΔΕΝ προσπάθησε να ΑΡΕΙ το ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ μιάς ομάδας πολιτών, ώστε να ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    είπε "Εσείς ελεύθεροι επαγγελματίες ΠΡΕΠΕΙ να ΚΛΕΙΣΕΤΕ τα μαγαζιά σας για να ΕΚΛΕΓΕΙΤΕ βουλευτές, αλλά ο δάσκαλος, ο καθηγητής Μέσης, Ανωτάτης Παιδείας, ο τραπεζικός κλπ κλπ ΘΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙ την ΟΡΓΑΝΙΚΗ του ΘΕΣΗ και ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ κλπ κλπ.

    ΕΤΣΙ, αφού ΒΟΛΕΨΑΝ ΟΛΟ το ΣΙΝΑΦΙ των ΑΓΡΑΜΜΑΤΩΝ κομματόσκυλων σε ΔΗΜΟΣΙΟ, ΤΡΑΠΕΖΕΣ κλπ, ο ΣΥΡΦΕΤΟΣ αυτός, η ΚΟΠΡΟΣ του ΑΥΓΕΙΟΥ, άρχισαν να βγαίνουν ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ο ένας μετά τον άλλο!!!!!!!!!!!!!!

    ΣΗΜΕΡΑ, είναι ΣΧΕΔΟΝ ΑΔΥΝΑΤΟ για ένα ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ να γίνει βουλευτής, αλλά ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ για ένα ΤΕΜΠΕΛΗ/ΣΚΙΤΖΗ ΔΗΜΟΣΙΟ ΥΠΑΛΛΗΛΟ!!!!

    ΔΗΛΑΔΗ, έγινε ΑΠΛΑ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ του ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟΥ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΟΣ από ένα γκρουπ σε ένα άλλο.

    ΟΛΑ αυτά ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ, ακόμα μιά φορά, του λόγου μου το αληθές, δλδ ότι εδώ ΔΕΝ είχαμε ένα Κόμμα αριστερό, ΔΕΝ είχαμε ΚΑΝ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΖΕΝΤΑ.......

    ΕΙΧΑΜΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ και ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗΣ του ΚΡΑΤΟΥΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΟΥΔΕΝ ΑΛΛΟ τους ένοιαζε και ουδέν άλλο τους νοιάζει.
    Αν τους ένοιαζε, θα ΕΙΧΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΕΙ για το 5-10% της Κοινωνίας που ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ζει με ένα ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ. Αντ' αυτού, ΑΥΤΟΙ οι ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ ενδιαφέρονται ΜΟΝΟ για το πόσα ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ θα πάρει ο ήδη ΕΥΗΜΕΡΩΝ υπάλληλος της ΔΕΗ, της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ, του ΟΤΕ, της ΤτΕ και του ΔΗΜΟΣΙΟΥ γενικότερα.

    Το ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ η ΜΑΦΙΑ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ-ΚΚΕ φαίνεται ΚΑΙ από την στάση τους στο θέμα της ΠΑΙΔΕΙΑΣ. Ο ΜΟΝΟΣ, μα ο ΜΟΝΟΣ, μα ο ΜΟΝΟΣ λόγος που ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ την ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ της ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΞΕΝΟΦΕΡΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ είναι
    ότι ΔΕΝ επιθυμούν να ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ η ΔΕΞΑΜΕΝΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ - η ΓΝΩΣΗ ουδέποτε τους ενδιέφερε. Εάν τους ενδιέφερε η ΓΝΩΣΗ, θα είχε ΣΥΜΒΕΙ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ, επαναλαμβάνω ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ!!!!!!

    Για παράδειγμα, εάν τους καθησύχαζε ο Νομοθέτης, λέγοντάς τους πως οι πτυχιούχοι ξένων ιδρυμάτων θα είναι κατ' όνομα απόφοιτοι ανώτατης παιδείας ΑΛΛΑ δεν θα έχουν δικαίωμα στην πρόσληψη στο Δημόσιο ώς ΑΠ, οι ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ θα ΣΤΑΜΑΤΟΥΣΑΝ ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ.
    Με άλλα ΛΟΓΙΑ, διαστρεβλώνοντας τα ΔΙΕΘΝΗ ΕΙΩΘΟΤΑ, οι Ελληνες ΒΛΕΠΟΥΝ το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, όχι ως χώρο απόκτησης γνώσης, αλλά ως ΔΙΑΥΛΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗΣ!!

    Αλλά ας επανέλθουμε στο ΘΕΜΑ των 300 ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΣ.

    ΚΑΤΑ τα ειωοθότα, ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ έχει ΜΙΑ ΙΔΙΟΤΗΤΑ, όχι ΠΟΛΛΕΣ. ΔΕΝ μπορεί να είσαι ΚΑΙ βουλευτής-υπάλληλος ΚΑΙ υπάλληλος της, πες, Εθνικής συγχρόνως και να ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ ΔΙΤΤΩΣ.
    ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΗΚΟΥΣΤΟ και ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ!!!!!!!!!!!

    Ο ΔΙΚΑΙΟΣ ΝΟΜΟΘΕΤΗΣ προβλέπει να ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΙΜΑ υπό μιάν ή την ΑΛΛΗ ιδιότητα, όπως συμβαίνει με χήρες ή χήρους δημοσίων η συναφούς τομέα υπαλλήλων. Διαλέγεις την ΜΙΑ ή την ΑΛΛΗ ΣΥΝΤΑΞΗ, ή σε περίπτωση χαμηλής σύνταξης από εκάτερη πηγή, δικαιούσαι ΠΡΟΣΘΕΤΗΣ επικουρικής ΜΕΧΡΙΣ ενός συγκεκριμένου πλαφόν.

    Στις ΗΠΑ, ο Νομοθέτης, Senator (Γερουσιαστής) ή Congressman (Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων) αποκτά την Δημοσιουπαλληλική βαθμίδα 15 ή 16 (τις ανώτατες) και στη συνέχεια ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΙ χρόνια θητείας ΚΑΙ η συνταξιοδότησή του ακολουθεί τους Κανόνες που ισχύουν ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ.

    Εδώ έχουμε ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑ και ΣΤΑΘΜΑ, "ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑΘΜΑ". Πχ εάν η κυρία Φωτεινούλα ή Φωφάκι (με γιώτα) ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ επανεκλεγεί βουλευτής (και θα επανεκλεγεί ενόσω ο Λαός παραμένει ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ και ΑΞΕΣΤΟΣ όπως τον ΗΘΕΛΕ ο ΦΟΝΗΑΣ τους ΕΘΝΟΥΣ), θα πάρει ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ από την ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ στην οποία ΟΥΔΕΠΟΤΕ, μα ουδέποτε, μα ουδέποτε ΠΑΤΗΣΕ - και αν πάτησε εγώ θα αλλάξω επίθετο σε YAMAMOTO.

    ΤΩΡΑ........

    ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ ΕΔΩ, έχει σημασία....

    Στον ΙΔΙΟ βαθμό που ο λογικός θρησκευόμενος, παρά την ΔΙΑΣΤΑΣΗ του από τους αισχρούς παπάδες και την Εκκλησία, ΔΕΝ ΑΠΑΞΙΟΙ την ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ούτε το ΜΗΝΥΜΑ του μοναδικού (κατά την διαπρεπή μαμά) σοσιαλιστή,

    Ο κατά Θουκυδίδην ΚΑΛΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ και οφείλει να ΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ, εις πείσμα της "Πολιτικής" ή μάλλον ακριβώς διότι η ΠΟΛΙΤΙΚΗ έχει ΕΥΤΕΛΙΣΘΕΙ.

    ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ, λοιπόν, και ΟΦΕΙΛΕΤΕ εσείς, το ΜΕΛΛΟΝ και ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ της ΠΑΤΡΙΔΑΣ, να ΠΟΛΙΤΕΥΟΜΑΣΤΕ.

    ΚΑΙ επειδή η Πολιτική στην Ελλάδα έχει φθάσει στο ΑΠΟΓΕΙΟ της ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΑΣ, υπάρχει ένας λόγος παραπάνω για την ΑΝΑΓΚΗ να ΠΟΛΙΤΕΥΟΝΤΑΙ οι ΝΕΟΙ.

    ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

    ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΑΚΡΩΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ, ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ της ΒΟΥΛΗΣ με ΠΑΡΟΥΣΙΑ της ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ (αυστηρής αστυνόμευσης θα έλεγα, προς αποτροπή εμπλοκής των γνωστών-αγνώστων, κατ' επάγγελμα agents provocateurs)
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΣΧΡΑ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΥΕΡΓΕΤΗΜΑΤΑ που οι 300 ΓΚΑΝΓΚΣΤΕΡΣ ΨΗΦΙΣΑΝ ΔΙ ΕΑΥΤΟΥΣ.

    ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ, κατά την ταπεινή μου γνώμη, ΜΙΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ της ΓΕΝΙΑΣ 700,
    στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΔΙΚΑΙΟΥ,
    στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΟΡΘΟΥ,
    στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ του ΕΦΙΚΤΟΥ.

    ReplyDelete
  41. Δηλαδή ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ έχουμε τα ΕΞΗΣ:

    ANIΣΟΤΗΣ # 1. Προκειμένου να εκλεγεί Βουλευτής, ο ελεύθερος επαγγελματίας ΡΙΨΟΚΙΝΔΙΝΕΥΕΙ ΚΑΙ την καριέρα του ΚΑΙ τα προς επιβίωση through and through, ενώ ο/η ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ, εαν δεν εκλεγεί ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ στη θέση του!!!

    ΑΝΙΣΟΤΗΣ # 2. Ο Βουλευτής, σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ προς ΟΛΟΥΣ τους ΑΛΛΟΥΣ πολίτες ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΑΦΩΡΗ ΠΑΡΑΒΑΣΗ του ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ, ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΔΥΟ ή ΤΡΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΛΗΡΩΤΕΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  42. ΝΕΑΡΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ,
    ΝΕΑΡΕ ΕΛΛΗΝΑ

    ΕΝΘΥΜΟΥ ΠΑΝΤΑ

    ΘΕΛΕΙ ΑΡΕΤΗΝ και ΤΟΛΜΗΝ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Την "Καλημέρα" μου από το Manhattan

    ReplyDelete
  43. EΠΕΞΗΓΗΣΗ στο περί παρουσίας της Αστυνομίας.

    ΕΠΕΙΔΗ οι "Πολιτικοί" της Ελλάδας είναι "ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ" ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ, προδιαγραφών HARVARD,

    AΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    KAI eπειδή ΕΣΕΙΣ είσθε παρασάγγες ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΟΙ απ αυτούς ΚΑΙ, θέλω να πιστεύω, ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ

    ΘΑ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙ, μέσω της Πολιτικής Ηγεσίας, ότι,

    ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕΝΗ και ΥΠΟΧΡΕΟΥΜΕΝΗ να ΠΑΡΑΣΤΕΙ,

    Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ θα ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑ ΠΑΝ ΕΚΤΡΟΠΟΝ, εάν ήθελε συμβεί.

    ReplyDelete
  44. @ Κομφούκιος.

    Όταν βάζεις ένα post, διαβάζεις το θέμα από πάνω....??
    Μήπως μπερδεύεις τα post με το chat...?? Είσαι υπό την διαδικασία κάποιας αυτό-ψυχοθεραπείας????

    Και επειδή δεν μπορώ να ξεφύγω από τον πειρασμό, το άλλο που ανέφερες σχετικα με την ανησυχία και την μελαγολία που σε πιάνει για το ΠΟΣΟ και ΠΟΥ θα ήταν το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ αν οι Νέοι είχαν ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ εισόδημα, αυτο μπορεί να χαρακτηριστεί επιεικώς βλακώδες.

    Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα της νοητικής λειτουργίας του χαρτογιακά λογιστή που ψάχνει την λύση με το κεφάλι σκυμμένο στα χαρτιά του και στα νούμερα του.
    Πόσο μακριά άραγε να δει κανείς όταν έχει σκυμένο το κεφάλι????

    Μήπως θα ήταν και επιθυμητό για την φάρα σου να μειωθεί το εισόδημα των νέων????

    Πως δεν μας είπες πως ένα μέτρο κατά του πληθωρισμού (μιας και πιάσαμε την μακροοικονομία) θα ήταν η κατάργηση των μισθών..... αφού έτσι θα μειωνόταν η ζήτηση και άρα και οι τιμές....????
    Δεν το σκέφτηκες....ε!!

    Κάτι τέτοιες μπαρούφες-καφενέ ψευτομορφωμένων δεν ξαφνιάζουν καθόλου γιατί είναι γνωστό ότι μπορείς να τις ακούσεις από ανθρωπάκια του ύφους "εγώ κάνω και ταξίδια και είμαι και successful executive γιατί τρέχω και στο Central Park".

    Μάλλον δεν θα έχεις παιδιά ή αν έχεις σύντομα θα ανακαλύψουν την κενοδοξία σου και πιθανόν και την δική τους (ελπίζω πως όχι).

    Προσπάθησε να δεις πέρα από αυτά που κατάφερες να μάθεις ως τώρα.

    Η λύση και η ιδέα πρέπει να είναι νέα....αλλιώς καλύτερα να μην μιλάς καθόλου. Προσθέτεις θόρυβο!

    Ευχαριστώ που υπάρχεις και κάνεις εμάς τους υπόλοιπους να ξεχωρίζουμε χωρίς καν να προσπαθούμε απολύτως καθόλου.

    Συγνώμη στους υπόλοιπους για το ύφος μου.

    ReplyDelete
  45. @ Κομφούκιος

    Σχετικά με τα υπόλοιπα άσχετα ως προς το θέμα "Καρτέλ στο ράφι, πληγή στην τσέπη" όπου και βρισκόμαστε, τα οποία αναφέρεις για τους 300 του Κοινοβουλίου και την απατεωνιά που τους διακρίνει,....
    έχουν βγάλει τα αυτιά μας τρίχες να ακούμε τα ίδια και τα ίδια...
    Κούρασες! Αν ήταν να συζητήσουμε τέτοια πηγαίναμε και στην πλατεία Ομονοίας.....

    Ένας αυτοδημιούργητος άνθρωπος μια φορά μου είχε πει: "Όταν θέλεις να πετύχεις κάτι να στοχεύεις/ απευθύνεσαι πάντα στον επικεφαλή"........
    Ξύπνα "προϊστάμενε".....οι 300 δεν είναι πλεον επικεφαλείς. Υπάλληλοι είναι κι αυτοί σαν όλους εμάς (τους υπόλοιπους, όχι εσένα). Εδώ κοτζάμ Σαρκοζί (που πηδά και μία Κάρλα Μπρούνι) γυρνά από δω κι απο κει μπας και πουλήσει κανά αεροπλανάκι.... δεν το βλέπεις. Οι εξελίξεις σε ξεπέρασανε καημένε. Δεν σας λένε τίποτα πια εκεί στο America???

    ReplyDelete
  46. Παληοφαντασμένε Κομφού εσυ και η μανάρα σου, το κήτος....

    Καλά σας λέει το παιδί,

    Nα απευθύνεσθε πάντα στον επικεφαλή

    ReplyDelete
  47. Aντε να χαθείς κοιλιόδουλε, που έφαγες τρία αρνιά στα Σάλωνα και τώρα μας παριστάνεις και τον αθλητή

    ReplyDelete
  48. έβαλες και φουστανάκι?????

    ReplyDelete
  49. Η ορθή λειτουργία της Επιτροπής Ανταγωνισμού και των ελεγκτικών μηχανισμών στην αγορά εργασίας - Επιθεώρηση Εργασίας, Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων κλπ. είναι προαπαιτούμενα για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το σπάσιμο των καρτέλ, την εξυγίανση της αγοράς. Οι δομές υπάρχουν, αλλά δεν τους επιτρέπεται να αναπνεύσουν. Οφείλουν να πάρουν την πρωτοβουλία αντιμετώπισης του προβλήματος, όχι να περιμένουν το πρόβλημα να τους βρει την πόρτα.

    ReplyDelete
  50. Σωστά τα λες ταβάζ. Μόνο που έγω γουστάρω μια τζούρα απ' αυτό που πίνει ο κομφούκιος...Άλλο πράμα...

    ReplyDelete
  51. Να χαρώ εγώ τη ΝΔ που θα χειροτέρευε το συνταξιοδοτικό των βουλευτών ως ένδειξη συμπαράστασης στους ασφαλισμένους. Ουου ρεεεε.

    ReplyDelete
  52. Πρέπει να είναι η άφιξη στη Νέα Υόρκη. American air gives you a high dude.

    Πέρα από τα παραπάνω, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πρέπει να γίνει σημαία των G700. Με 20-26% ανεργία σε νέους-νέες δεν μπορείς να κρατάς κλειστά 70 επαγγέλματα και παράλληλα να ισχυρίζεσαι ότι υποστηρίζεις τη νεανική επιχειρηματικότητα, ούτε να τροφοδοτείς την ακρίβεια και να παρέχεις ένα από τα πιο απαθή πλαίσια όσον αφορά την υποστήριξη των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας - φορολογικά, ασφαλιστικά, "προνοιακά". Εμείς θέλουμε πλαίσιο με κίνητρα εργασιακής ένταξης, κι έχουμε τοίχο εργασιακής απομόνωσης.

    ReplyDelete
  53. @ mesout tavaz

    Όταν βασίζεις τις ελπίδες καλής λειτουργίας της αγοράς σε μηχανισμούς όπως η Επιτροπή ανταγωνισμού, πρέπει πρώτα να έχεις εξασφαλίσει θεσμικά ή διαδικαστικά ότι οι άνθρωποι που λειτουργούν μέσα σε αυτή δεν θα τα "πιάνουν". Αν δεν το έχεις αυτό τότε δεν έχεις κάνει τίποτα. Απλά κοροϊδεύεις τους ευκολόπιστους.

    Και σε ρωτώ, αν ήταν κάποιος από την γενιά των 700ευρώ δεν θα τα έπιανε, ή αλλιώς ποιος θα είχε το μέλι στα δάχτυλα και δεν θα το έγλειφε.

    Με άλλα λόγια αυτές οι επιτροπές και οι οργανώσεις (καταναλωτή κ.ά.) είναι φτιαγμένες για αυτό ακριβώς το σκοπό. Να τα "πιάνουν". Και είναι επιτυχημένες σε αυτόν τον τομέα.

    Οπότε ξεχάστε τις επιτροπές που φτιάχνουν οι "υπάλληλοι" και όχι άλλη γκρίνια. Εσείς, μπορείτε να φτιάξετε μία επιτροπή ελέγχου/ πίεσης των εταιριών προς όφελος του εργαζομένου/ καταναλωτή κτλ?????

    Αν δεν έχετε εσείς προτάσεις/ ιδέες, τι περιμένετε από την επιτροπή ανταγωνισμού, να πιάσει για παράδειγμα την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και να της πει μην πουλάς άλλη μπύρα γιατί έχεις μερίδιο 80%?????

    Προτάσεις παιδιά!!!!!!!! Πρωτοβουλίες!!!!!
    Κουραστήκαμε από τις κουβέντες!!

    Αλλιώς να το "μπατάρουμε στο καλαματιανό" να πουμε και καμια μαλακία, μπας και ξεδώσουμε λιγάκι.

    ReplyDelete
  54. Πω πω πω, πω πω. φορτσάτος ήρθες εσύ. Για πες εσύ καμιά πρόταση;

    ReplyDelete
  55. Θελω να κανω μια ερωτηση...Διαγωνισμος εξυπνακισμου ειναι το blog τουτο? Αν ναι, δωστε απο τωρα το βραβειο σ'αυτο το Κομφουκιο...Πρεπει να ειναι πολυ αντιπαθητικο πλασμα...

    ReplyDelete
  56. ΚΑΝΕΝΑΣ πολίτης δεν πρέπει να παίρνει πάνω απο μία σύνταξη απο το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης(ΣΚΑ).Ούτε κάν να του επιτρέπεται να εγγράφεται σε πάνω απο ένα Κοινωνικά Ασφαλιστικά Ταμεία.Κάθε πολίτης που θέλει να γίνει βουλευτής θα ακολουθεί τον ίδιο κανόνα είτε είναι ελεύθερος επαγγελματίας είτε μισθωτός είτε επιχειρηματίας είτε.είτε...

    ReplyDelete
  57. "Ούτε κάν να του επιτρέπεται να εγγράφεται ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ σε πάνω απο ένα Κοινωνικά Ασφαλιστικά Ταμεία"

    ReplyDelete
  58. Το ΕΣΚΑ(Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) θα είναι ότι το ΕΣΥ στο κλάδο της υγείας.
    Μπορεί να αποτελείται από ενα ,δύο η και όσα Ασφαλιστικά Ταμεία επιβάλλει η καλή λειτουργία του, με βάση της Αρχές της Διοικητικής επιστήμης.
    Οι βουλευτές,ως μισθωτοί τού Κράτους,θα ασφαλίζονται για όσο διάστημα είναι βουλευτές, στο Ταμείο των μισθωτών του Δημοσίου,με βάση τις Αρχές της διαδοχικής Ασφάλισης που μεταφέρει Ασφαλιστικά δικαιώματα από ένα ταμείο σε άλλο.Αλλά ένα και μοναδικό κάθε φορά.

    ReplyDelete
  59. Στο ΕΣΚΑ και ΕΣΥ πρέπει να ισχύουν οι Αρχές του ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΥ Κομμουνισμού.

    ReplyDelete
  60. @ big lebowski

    Ας το ξεκινήσουμε ανάποδα.

    Για να λειτουργήσει οτιδήποτε χρειάζεται "ρευστό".
    Για να εξασφαλίσεις την λειτουργία ενός μηχανισμού πρέπει να βρεις τους λεγόμενους πόρους.

    Το πλεονέκτημα των καταναλωτών είναι η μάζα, ο αριθμός τους. Το ίδιο είναι όμως και το μειονέκτημά τους, ειδικά για κάποιους που ξέρουν από ψυχολογία των μαζών και μπορούν να τους καθοδηγήσουν.

    Αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να μεταφράσουν αυτό το πλρονέκτημά τους σε δράση. Για κάτι τέτοιο χρειάζεται κάτι χειροπιαστό. Μία μη κερδοσκοπική οργάνωση (όχι μαϊμου οργάνωση). Μία οργάνωση συντονισμού των καταναλωτών που θα στηρίζεται οικονομικά άπο τον καταναλωτή, μέσω για παράδειγμα μιας αμελητέας επιβάρυνσης ανά αγοραζόμενο προϊόν της τάξης του 0,005 ευρώ, θα εκλέγεται και θα ελέγχεται από τον ίδιο τον καταναλωτή και θα είναι σε θέση να πιέζει προς όφελός του χρησιμοποιώντας την δημοσιότητα, τους νόμους ή οποιοδήποτε άλλο θεμιτό μέσο. Θα παρέχει ένα συγκεντρωτικό database και θα ενημερώνει διαδικτυακά από που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί τα φθηνότερα προϊόντα και ποια είναι η πρόοδος της τελευταίας καταγγελίας που έγινε από καταναλωτή.

    Η κοινωνία της πληροφορίας δίνει την δυνατότητα για πιο άμεσα δημοκρατικές διαδικασίες. Μπορεί να δώσει εξουσία στο μεμονωμένο καταναλωτή αν ένα γεγονός από εμπειρία του ενός γίνει εμπειρία των πολλών.

    Γιατί νομίζετε ότι το 30% του τζίρου των πολυεθνικών πάει στην διαφήμιση. Φαντάσου μία τέτοια οργάνωση να τους έβγαζε άχρηστο ένα τέτοιο κονδύλι μέσω της δυσφήμισης που θα τους προκαλούσε η δημοσιοποίηση μιας απατεωνιάς τους.Ποιος θα πήγαινε να βάλει βενζίνη σε κάποιον που τη νοθεύει.
    Ποιος θα ψώνιζε στο ακριβότερο super market??

    Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να πιέζει το g700. Στην δημιουργία ή στον ανασχηματισμό ενός ήδη υπάρχοντος οργανισμού που θα λειτουργεί προς αυτήν την κατεύθυνση και θα βασίζεται σε λειτουργίες που θα επιβεβαιώνουν την αμεροληψία του και την υπηρεσία του στον πολίτη, ακόμα και τον έλεγχό του από τους ίδιους τους ελεγχόμενους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ή απλά από οργανισμούς που υπάρχουν για αυτήν ακριβώς την υπόθεση.

    Μην περιμένετε από την επιτροπή ανταγωνισμού και τις οργανώσεις καταναλωτών. Ποιος τις ελέγχει αυτές? Ποιος τις διορίζει? Γιατί δεν μας είπαν ποιος ήταν ο consignee στην φορτωτική με τα ηλιέλαια????

    Απλά λέω μια ιδέα που μου ήρθε μετά από λίγη σκέψη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και σε πιο ερασιτεχνική και ρομαντική εκδοχή που θα βασίζεται στον εθελοντισμό των καταναλωτών. Ωστόσο θα πρέπει να εξασφαλίζεται από προσπάθειες δολιοφθοράς και εμπορικού ανταγωνισμού. Δεν διεκδικώ το αλάθητο. Απλά λέω πως κάτι πρέπει να γίνει. Το να συζητάμε και να διαπιστώνουμε τα ίδια και τα ίδια είναι όχι μόνο ανώφελο αλλά και επικίνδυνο.

    ReplyDelete
  61. Αυτή η οργάνωση, γιατί θα είναι διαφορετική από το ΙΝΚΑ ή το ΚΕΠΚΑ ας πούμε;

    ReplyDelete
  62. @don
    "Το να συζητάμε και να διαπιστώνουμε τα ίδια και τα ίδια είναι όχι μόνο ανώφελο αλλά και επικίνδυνο.

    May 26, 2008 6:06 PM"

    Συμφωνώ με όλα.Πριν περάσεις όμως σε δράση δεν είναι ούτε ανώφελο ούτε επικίνδυνο να συζητάς αλλά προυπόθεση για επιτυχή δράση.

    ReplyDelete
  63. (....)παρένθεση...για τους βουλευτές συμφωνώ με τους από πάνω. Να ασκούν το επάγγελμά τους ταυτόχρονα, να έχουν λεφτά και να μην κάνουν τέτοια ρουσφέτια στον εαυτό τους με τις συντάξεις. Ο τζιμόσιος το θεσε καλά το θέμα.

    ReplyDelete
  64. Καλή καταναλωτική οργάνωση είναι αυτή η Αγγλική που κατήγγειλε το καρτέλ με τις φανέλες της εθνικής Αγγλίας. Δεθυμα΄μαι πως τι λένε, θα θυμηθώ όμως

    ReplyDelete
  65. Big Lebowski said...

    Αυτή η οργάνωση, γιατί θα είναι διαφορετική από το ΙΝΚΑ ή το ΚΕΠΚΑ ας πούμε;

    @ Big Lebowski

    Θα σου απαντήσω εν μέρει με ερωτήσεις.

    1./ Έχεις σαφή εικόνα για το ποιος είναι και από που πληρώνεται ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ?
    2./ Έχεις ενημερωθεί ποτέ από τον ΙΝΚΑ για τα φθηνότερα super market ανά κατηγορίες προϊόντων?
    3./ Έχει κάνει καμία καταγγελία όπου να έχει επιβληθεί πρόστιμο και να ήξερες ανά πάσα στιγμή το στάδιο που βρισκόταν η καταγγελία σου?
    4./ Έχει ονοματίσει κανείς από τον ΙΝΚΑ την ΑΒ Βασιλόπουλος, την Αθηναϊκή Ζυθοποίια (τα ονόματα είναι εντελώς στην τύχη), και όλους τους άλλους για αισχροκέρδεια??
    5./ Έχει κάποιο μέλος του προσφύγει στην επιτροπή ανταγωνισμού επώνυμα για κάποια συγκεκριμένη εταιρία?

    Η δράση του ΙΝΚΑ σύμφωνα με το επίσημο site:

    http://www.newinka.gr/action.php?version=gr

    Για να μην σε κουράζω το τελευταίο που έκανε ήταν 7/2/2008 και γράφει σαν τίτλο του άρθρου που παρουσιάζει την "δράση": "Δημιουργία Ομοσπονδίας ενώσεων καταναλωτών", δηλαδή: παρ'το αυγό και κούρευτο.............
    Οι δε προηγούμενες δύο "δράσεις" 4/12 και 8/11/2007 ήταν μπουκοτάζ στην ΔΕΗ, δηλαδή μποϋκοτάζ στο μονοπώλιο ενός κοινωνικού αγαθού (οι άνθρωποι είναι αστείοι και βλάκες) και η προηγούμενη από αυτές τις ευφυείς "δράσεις" ήταν μία Ημερίδα στις 19/10/2007 με θέμα: "Παρουσίαση του Κέντρου Διαπολιτισμικής και τεχνολογικής διοίκησης- Equal".............
    Εσύ, ....πες μου .....τι καταλαβαίνεις?????

    Μόνο για γέλια είναι αυτοί.....
    Ούτε ο Ζερβός που κάνει όλες τις κουφές ταινίες δεν θα τους φανταζόταν......
    Εδώ μαντήλι δεν έχουμε να κλάψουμε κι αυτοί..............

    Ελπίζω να σε κάλυψα.

    ReplyDelete
  66. nai καταλαβαίνω τι λες, όμως ας πούμε ότι κάνουν τα παιδιά εδώ κάτι αντίστοιχο, νέο όμως και πρωτοποριακό. Δεν είναι βέβαιη η επιτυχής παρέμβαση. Πως το στήνεις αυτό το πράμα;;

    ReplyDelete
  67. @ Big Lebowski

    Ε, ας προτείνουν κάτι και τα παιδιά....

    Στο φινάλε είναι και πιο κομπιουτεράδες και έχουν διαθέσιμη και Νομική Υπηρεσία, που μπορεί να προσφέρει καθοδήγηση και συμβουλές σε τέτοια θέματα. Μην περιμένεις να σου πω εγώ το πως ακριβώς και τη νομική υπόσταση θα μπορούσε να πάρει μια τέτοια προσπάθεια.....

    Το ζητούμενο είναι να υπάρξει η πολιτική βούληση. Δεν είναι το πως.
    Αν θες να κάνεις κάτι και το πιστεύεις, τότε τον τρόπο θα τον βρεις..........

    ReplyDelete
  68. libertarian said...

    Συμφωνώ με όλα.Πριν περάσεις όμως σε δράση δεν είναι ούτε ανώφελο ούτε επικίνδυνο να συζητάς αλλά προυπόθεση για επιτυχή δράση.

    May 26, 2008 6:32 PM

    @ libertarian

    Θεωρητικώς είσαι απόλυτα σωστός. Απλά να συμπληρώσω ότι η οποιαδήποτε συζήτηση αποσκοπεί σε ένα αποτέλεσμα πρέπει να είναι παραγωγική, δηλαδή να έχει προτάσεις/ λύσεις. Διαφορετικά το μόνο που κάνεις είναι συζήτηση για τη συζήτηση.

    ReplyDelete
  69. με λιγα λόγια παρτε κανα γαλα απο τον φουρνο της γειτονιας και αφηστε το offtopication.

    Υγ οσο για την ακριβοτερη ζωη οξω δεν ειναι πολλα τα χρονια που πηγαιναμε εκδρομες στο εξωτερικο για ΨΩΝΙΑ

    ReplyDelete