Monday, April 21, 2008

Flexicurity ή μεταρρύθμιση φορολογικού-ασφαλιστικού;

Κάναμε μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος της Επιτροπής Κουκιάδη για τη Σύζευξη Ευελιξίας και Ασφάλειας στην ελληνική αγορά εργασίας και το ερώτημα που στριφογυρίζει στο μυαλό μας είναι εάν πράγματι έχουμε ανάγκη τη flexicurity ή μήπως αυτό το οποίο χρειαζόμαστε αρχικά είναι μια συγυρισμένη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και του φορολογικού μας συστήματος;

Εξηγούμαστε. Μια σοβαρή ατζέντα μεταρρύθμισης της ελληνικής αγοράς εργασίας θα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της θέσης της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Κατά προτεραιότητα οι όποιες αλλαγές οφείλουν να περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας, της απλήρωτης υπερεργασίας και της «εξαρτημένης αυτοαπασχόλησης» (φαινόμενα τα οποία έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις στη χώρα μας), παρέχοντας ισχυρά κίνητρα σε εργαζόμενους και εργοδότες να τηρούν στο ακέραιο την εργατική νομοθεσία και να μη συναινούν στην καταστρατήγησή της.

Δεν χωράει αμφιβολία ότι τα περισσότερα μέτρα τα οποία προτείνει η Επιτροπή, όπως χαρακτηριστικά είναι : α) η θεσμοθέτηση νέων μορφών απασχόλησης και συγκεκριμένα της κατηγορίας του οικονομικά εξαρτημένου αυτοαπασχολούμενου έτσι ώστε να επεκταθούν τα βασικά δικαιώματα που έχει ο μισθωτός (14 μισθοί, άδειες κοκ) στον μισθωτό με το μπλοκάκι, β) η δημιουργία μιας κοινής ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων που θα διασταυρώνει πληροφορίες μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών (ΟΑΕΔ, Ασφαλιστικά Ταμεία, ΔΟΥ, Επιθεώρηση Εργασίας), και γ) η θεσμοθέτηση ενός συστήματος τετράμηνης ή ετήσιας διευθέτησης του ωραρίου εργασίας, δ) ταμείο ανεργίας για αυτοπασχολούμενους, ε) χαλάρωση των κανόνων απόλυσης, ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ σε μια λογική Ευέλικτης Ασφάλειας, επιχειρώντας να θωρακίσουν θεσμικά το σύγχρονο εργασιακό τοπίο και να αντιμετωπίσουν βασικές προκλήσεις και προβλήματα.

Όμως, αξιολογώντας το πόρισμα με περισσότερη προσοχή, βλέπουμε ότι οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις που κατατίθενται αφορούν στην καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας μέσα από τη μείωση της επιβάρυνσης της εργασίας από εισφορές και φόρους.

Συγκεκριμένα προτείνεται:

α) η αύξηση του αφορολόγητου ορίου στα 15000 ευρώ, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η μείωση των φορολογικών συντελεστών,

β) η μείωση των εισφορών, ο υπολογισμός του πλήρους ασφαλιστικού βίου και του συνολικού ασφαλιστικού βίου για την απονομή της σύνταξης καθώς και η ενίσχυση της αποδοτικότητας της διαδοχικής ασφάλισης

δ) η χορήγηση κουπονιών αμοιβής και ασφάλισης για οικιακές υπηρεσίες, ως μέτρο καταπολέμησης των φαινομένων τύπου «βίλα Μαγγίνα».

Είναι προφανές ότι η εφαρμογή των παραπάνω προτάσεων προϋποθέτει νέες αλλαγές στο φορολογικό μας σύστημα, το οποίο ο κ. Αλογοσκούφης πρόσφατα «μεταρρύθμισε» επί το δυσμενέστερο για τους μικρομεσαίους μισθωτούς( από 15% ο φορολογικός συντελεστής αυξήθηκε σε 29% για τα μικρομεσαία εισοδήματα), και απαιτεί ριζικές αλλαγές στο ασφαλιστικό, όπου διαθέτουμε τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη.

Είναι γεγονός ότι η εργασία στην Ελλάδα υπερφορολογείται με αποτέλεσμα να δημιουργούνται στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας με κυριότερη όλων τη δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων στη νόμιμη απασχόληση. Η θλιβερή αυτή πρωτιά που έχουμε στην Ευρώπη πρέπει να τελειώσει. Κι αυτό, καλώς ή κακώς, απαιτεί να ξανανοίξουμε δύο μεγάλα και εξαιρετικά συγκρουσιακά θέματα: το ασφαλιστικό και τη φορολογία. Σε αντίθετη περίπτωση, η μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων μέσα από μέτρα ευέλικτης ασφάλειας, και συγκεκριμένα ελάφρυνσης της εργατικής νομοθεσίας, θα έχει περιορισμένη χρησιμότητα για όλους.

15 comments:

  1. Οσοι σχεδιάζουν τις εργασιακές σχέσεις του μέλλοντος έχουν στο μυαλό τους την ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ και ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΕΝΙΑΙΟΠΟΙΗΣΗ του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, χωρίς εξαιρέσεις, με στόχο την υπαγωγή όλων των μορφών εξαρτημένης εργασίας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    Ιδια δικαιώματα για όλους,ίδιες υποχρεώσεις για όλους και κλιμακούμενες αμοιβές με βάση την ατομική,συλλογική και Εθνική παραγωγικότητα.
    Μας προκύπτει Σοσιαλισμός από την πίσω πόρτα!

    ReplyDelete
  2. Ευελεξία πάνω απ'όλα σημαίνει κατάργηση κάθε μονιμότητας ERGA OMNES.Και φυσικά αλλαγή του ονόματος της διαβόητης για τα κλάματα που "είδε και έζησε" πλατείας, από πλατεία Κλαυθμώνος σε πλατεία Φλεξικιούριτυ.

    ReplyDelete
  3. H εγγονούλα μου δεν μπορεί να είναι μιά απλή σκιώδης υπουργός.
    Το Φωφάκι μας είναι σκιώδης Θεά του Ολύμπου όπως άλλωστε αποκαλούσε εμένα ο μακαρίτης ο Γεώργιος Παπανδρέου.

    ReplyDelete
  4. klatarame me ti flexicurity irthe to pasxa thelo jesus christ super star

    ReplyDelete
  5. 22:30 alternative g700 στο laternative ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΙ με τους Σταύρο Διοσκουρίδη και Παναγιώτη Μένεγο

    ReplyDelete
  6. @ Γ700

    ΤΙ εννοούν όταν αναφέρονται στο "χαροκαμένο στενό της Αβραμιώτου".
    Η έκφραση "κάνω σκαλιά" έχει και άλλη έννοια πέραν της κυριολεκτικής σημασίας;;;

    ReplyDelete
  7. Καλός ο Thanassis από το Reuters στο Σκάι στις 22.30 απόψε. Να είστε σίγουροι μόνο ότι πέρα από εσάς του 11 τους αγωνιστές, έχετε πλέον μια μεγάλη μάζα παιδιών και ανθρώπων άνευ ηλικίας που είναι φίλοι σας και μαζί σας στις κοινές μας ανησυχίες και κοινούς μας αγώνες. Καλή συνέχεια

    ReplyDelete
  8. H διαφημιστική καμπάνια της G 700 συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία. Μπράβο, ξέρετε βλέπω τους νόμους της αγοράς. Χτυπάω συντονισμένα και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα (καναλάρχες) που διαθέτω. Αναρωτιέμαι γιατί σας δίνουν μόνο 700 ευρώ. Τόσο καλοί υπάλληλοι του κεφαλαίου και των αφεντικών αξίζουν τουλάχιστον ένα καλό μπόνους.

    ReplyDelete
  9. Πέστα emma μου, πέστα.
    Οχι τίποτ' άλλο αλλά να μη μας περνάνε και γιά χαζούς. Ολοι αυτοί οι Γ700 και ο Κινέζος και η μέγαιρα και ο τρισκατάρατος ο Αμερικάνος (ονόματα δεν λέμε) είναι πράκτορες της CIA, emma μου.

    ReplyDelete
  10. @ emma

    Ότι δεν φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια...

    ReplyDelete
  11. Ωωωωωωωω

    Γλυκύ μουυυυυ έέέ-έάαααρ

    Γλυκύύύύτατόόόόόόν Φωφά-άά-άκι

    πού έέέδυ σουυυυυυυυυυ

    το κάάάάλλος

    ReplyDelete
  12. με τη ΣΙΑ το έχουμε κλείσει το deal

    ReplyDelete
  13. Το flexicurity απαιτεί ως προϋπόθεση υγιές κανονιστικό και νομικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας, ύπαρξη και λειτουργία ισχυρών, διαφανών, και ανεξάρτητων ελεγκτικών και υποστηρικτικών (κατάρτιση, επανεκπαίδευση, εργασιακή επανένταξη) αρχών, και πάνω απ' όλα πολιτική βούληση.

    Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνουμε "rigidanomy" (rigidity και anomy). Αν δεν ληφθούν αυτοί οι παράγοντες υπόψη, αν δεν αποτελέσουν πρωταρχικό βήμα προς το flexicurity, ένα τέτοιο σχήμα δε θα λειτουργήσει ποτέ επιτυχώς.

    Και όλα γυρίζουν στη ριζική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα, του επαναπροσδιορισμού του ρόλου του κράτους, τη θεσμική μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό και τη φορολογία που αποτελούν πλατφόρμα για τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα του flexicurity.

    Βάσει των παραπάνω προϋποθέσεων, το flexicurity είναι μονόδρομος για την οικονομία και την κοινωνία της γνώσης και των υψηλών δυνατοτήτων.

    ReplyDelete