Friday, April 18, 2008

Ελληνική Flexicurity

Από τον Χρήστο Α. Ιωάννου*
csaa_ioa@otenet.gr
(Έπειτα από επιστολή του συγγραφέα)

Υπάρχει λόγος σοβαρής ενασχόλησης με καλοσχεδιασμένες και μέσω εκτενούς δημοσίου διαλόγου μεταρρυθμίσεις στις ελληνικές αγορές εργασίας από τη σκοπιά της flexicurity; Ή είναι, απλώς, μία ακόμη «μόδα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία «κάτι πρέπει να λέει», και για την οποία η ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες, «κάτι πρέπει να λέει (και να δείχνει) ότι κάνει;» Τη δε flexicurity, σε ένα παιχνίδι ρόλων, να την υποστηρίζουν οι («κακοί») «νεοφιλελεύθεροι» και να την καταγγέλλουν οι («καλοί») «προοδευτικοί»;

Συνήθης κριτική της flexicurity είναι ότι πρόκειται για «νεοφιλελεύθερο μοντέλο». Όμως δεν υπάρχει «μοντέλο». Στην πλούσια ευρωπαϊκή συζήτηση έχει πλέον συμφωνηθεί, ως κοινός τόπος, ότι υπάρχουν θεμελιώδεις «αρχές». Και εθνικές εμπειρίες, π.χ. της Δανίας και της Ολλανδίας, που χρησιμοποιούνται ως «παραδείγματα», λόγω υψηλών ποσοστών απασχόλησης, χαμηλής ανεργίας κ.λπ. Όμως αν προσεχθεί η ουσία τους υπάρχουν και μεταξύ τους μεγάλες διαφορές σε θεσμικές ρυθμίσεις, νομοθεσία, κ.λπ.

Άλλη συνήθης κριτική είναι ότι «αυτά είναι για τη Δανία, εδώ είναι Ελλάδα». Σύμφωνοι, να μείνουμε Ελλάδα. Αλλά, όπως κατέληγε προ 100 ετών ένα ιστορικό υπόμνημα της Πανθεσσαλικής Επιτροπής Αγώνα, «Εν Δανία η Δουλοπαροικία κατηργήθη από του 1788 έτους και στήλη ελευθερίας υπενθυμίζει το γεγονός τούτο. Διατί να μη στηθή και εν Ελλάδι;» Διατί λοιπόν να μην έχουμε αγορές εργασίας που λειτουργούν καλύτερα για τους νέους, τις γυναίκες, τους μεγαλύτερης ηλικίας, για όλους;

Συγκρινόμενες στην Ένωση των «27», οι ελληνικές αγορές εργασίας, παρά τις ετήσιες οριακές βελτιώσεις, βρίσκονται συστηματικά με δυσμενέστερες επιδόσεις, συντροφιά με χώρες της Διεύρυνσης του 2004 και του 2007. Πάντα στους αντίποδες επιδόσεων της δανικής flexicurity. Π.χ. για την εργασία των νέων. Με ποσοστά ανεργίας από τα υψηλότερα στην Ένωση (25% έναντι 7% της Δανίας), τη δυσκολότερη μετάβαση από εκπαίδευση σε απασχόληση, υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία νέων, και ακόμη υψηλότερη των νέων γυναικών, το υψηλότερο ποσοστό «ετεροαπασχόλησης» των νέων που μπαίνουν όχι εύκολα στην αγορά εργασίας.

Μια σύγχρονη διακήρυξη της «γενιάς των 700 ευρώ», και όσων δύσκολα καταφέρνουν να έχουν έστω και αυτά, θα απαιτούσε ανάλογες με τις «Εν Δανία» επιδόσεις κανονικής και αποτελεσματικής ένταξης των νέων στην αγορά εργασίας.

Γι' αυτό η Ευέλικτη Ασφάλεια, ως η αναγκαία ελληνική εκδοχή της flexicurity, είναι ευκαιρία για την εγχώρια απασχόληση. Εάν φυσικά προσεγγίσουμε τα ουσιώδη ζητήματα στις ελληνικές αγορές εργασίας, που έχουν υποδεέστερες των αναγκών και των δυνατοτήτων επιδόσεις. Τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις (βλ. Ευέλικτη ασφάλεια στις αγορές εργασίας, ΗτΣ 5/1/2008, και προγενέστερα, και εκτενέστερες αναλύσεις σε Επιθεώρηση Εργατικού Δικαίου, 15/12/2007).

Ο Χρήστος Ιωάννου είναι οικονομολόγος διαμεσολαβητής του ΟΜΕΔ και μέλος της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην Ημερησία στις 14 - 3 - 2008.

57 comments:

  1. Συμφωνούμε ότι η γενιά των 700 ευρώ πρέπει να απαιτήσει επιδόσεις Δανίας στα επίπεδα απασχόλησης των νέων, την ποιότητα των παρεχόμενων θέσεων εργασίας, τη δια βίου εκπαίδευση, το επίπεδο ασφάλειας στην απασχόληση.

    Έχουμε πει στο παρελθόν ότι η αγορά εργασίας στη Δανία αποτελεί πρότυπο για μας και ότι σε γενικές γραμμές είμαστε θετικοί ως προς τη flexicurity στο βαθμό που η flexicurity, προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα, φέρνει μεγαλύτερη ασφάλεια και οργάνωση στο ελληνικό εργασιακό μπάχαλο, όπου στα χαρτιά είναι όλα σούπερ και ρυθμισμένα, και στην πραγματικότητα επικρατεί μια τριτοκοσμική κατάσταση απόλυτης απουσίας κανόνων. Σ' αυτή τη φάση περιμένουμε την επιτροπή Κουκιάδη για τη μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου να δώσει το πόρισμα στη δημοσιότητα και να δούμε τι προτείνεται εκεί μέσα για την ελληνική flexicurity

    ReplyDelete
  2. "Με ποσοστά ανεργίας από τα υψηλότερα στην Ένωση (25% έναντι 7% της Δανίας), τη δυσκολότερη μετάβαση από εκπαίδευση σε απασχόληση, υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία νέων, και ακόμη υψηλότερη των νέων γυναικών, το υψηλότερο ποσοστό «ετεροαπασχόλησης» των νέων που μπαίνουν όχι εύκολα στην αγορά εργασίας."

    25%! ΝΑΙ 25%! Είναι το κρυφό ποσοστό που κρύβεται πίσω απο το γενικό, επίσημο και αρκετά "Ευρωπαικό", "Εθνικό" μας 8%.

    ReplyDelete
  3. Και με τη flexicurity περιμένετε βελτίωση; Ξυπνήστε, εδώ το θέμα έχει λυθεί με τη μαύρη εργασία. Αν τεθεί και τέτοιο θέμα, τότε κανείς δεν θα προσλαμβάνει νομιμα και κανονικά. Η επιτροπή Κουκιάδη όλο κλωσσάει τα πορίσματα και όλο αφήνει και κάτι να ξεφύγει (πχ Ημερησία 13/4) τύπου ότι ναι μεν χρειάζεται ευασφάλεια αλλά και πρέπει να τηρούνται οι νόμοι κλπ κλπ.

    ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΑΣΦΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ. ΑΝ ΝΑΙ ΠΕΣΤΕ ΠΩΣ ΤΗ ΦΑΝΤΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ...

    ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΠΑΧΑΛΟ, ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ...

    ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΩ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΑΝΗΚΩ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ 10ΧΓ700 ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΓΕΝΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΠΡΟΞΕΝΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΒΑΥΚΑΛΙΖΕΣΤΕ ΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΚΟΥΚΙΑΔΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΑΙΔΡΑ..

    Αυτό που θα γίνει στην πράξη είναι ότι οι εργασιακές σχέσεις θα γίνουν ξέφραγο αμπέλι, ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΕ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΥΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΘΕΟ...

    Θα έχουμε δηλαδή μιά "μεταρρύθμιση" τύπου ασφαλιστικού, δηλαδή με το βλέμμα στο να φάνε λεφτά τα λαμόγια και να κομπορρημονεί ο Κωστάκης ότι κάνει μεταρρυθμίσεις.

    [Ο οποίος παρεπιπτόντως, έκανε σε 5 χρονια μιά βρεφονηπιοκόμο αγγειοχειρούργο, αποδεικνύοντας ότι είναι ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΟ, και μπορεί να μου ξέφυγε αλλά δεν είδα να το σχολιάσετε]

    ReplyDelete
  4. A propos,

    Οι κατά Κομφούκιον τενεκέδες της ΝΔ, και ο Αλογομούρης τα καταφέρανε πάλι (διττά):

    1. Παραιτήσανε τον Κλαδά (κολλητάρι του χοντρού) αλλά το κυριώτερο

    2. Η EUROSTAT ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΑΔΗ.. (αλήθεια γιά τέτοια θέματα δεν διώξαμε το Πασόκ;;;)

    ReplyDelete
  5. Αν δηλαδή έχει δίκαιο ο Κομφού και δεν τους ξεφορτωθούμε γρήγορα χαθήκαμε.. (το ότι οι πράσινοι ήταν χειρότεροι πρέπει να σταματήσομε να το ισχυριζόμαστε πιά, δηλαδή εκτός από τους κλέφτες και τους αρχικλέφτες δεν μπορούμε να έχουμε άλλους στην κυβέρνηση;;)

    ReplyDelete
  6. καταστροφική λογιστική θες να πεις, διότι η Ελλάδα συνεχίζει να είναι μια χώρα με υψηλότατο δημόσιο χρέος που θα το πληρώσουν από τα μελλοντικά εισοδήματά τους και τις υποδομές τους οι νέοι.

    ReplyDelete
  7. @ anax anexartitos

    Μήπως πρέπει να το πιάσουμε το ζήτημα αλλιώς? Ας πούμε, να ξεκινήσουμε με μερικές απλές ερωτήσεις. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, υπάρχει ασφάλεια στην αγορά εργασίας? Θα μπορούσε κανείς να πει ότι τυπικά, ερμηνεύοντας τους εργασιακούς νόμους, ναι, υπάρχει ασφάλεια. Ένας ασφαλισμένος στο ΙΚΑ, χαίρει 14 μισθών, φαινόμενο αποκλειστικά ελληνικό, χαίρει υψηλών μικτών μισθών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη (είμαστε μες στην 10αδα σε μέσους μικτούς μισθούς στην Ευρώπη), χαίρει των μεγαλύτερων αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης (ως ποσοστό σε σχέση με τα χρόνια προϋπηρεσίας, συγκριτικά με τις γειτονικές μας χώρες), χαίρει πλήρους και εφ’όρου ζωής (εφόσον εργάζεται) υγεινομικής περίθαλψης, ανεξάρτητα του μισθού του και των εισφορών του βάσει των χρόνων υπηρεσίας, χαίρει ενός αξιόλογου πακέτου προστασίας σε περίπτωση απόκτησης παιδιού, κλπ, κλπ. Γιατί λοιπόν φαντάζει τόσο σκληρή και άδικη η μισθωτή εργασία? Ίσως γιατί, ο καθαρός μισθός ενός εργαζόμενου, κατόπιν ασφαλιστικών εισφορών (εργοδότη κι εργαζομένου), μειώνεται κατά 46% επί του μικτού (υψηλότερες στην Ευρώπη). Ίσως γιατί, παρά τη μείωση αυτή, δεν υπάρχει αντιστοιχία στην συνταξιοδοτική αποταμίευση του καθενός βάσει των εισφορών του. Ίσως γιατί, το πραγματικό κόστος ενός μισθωτού εργαζομένου είναι τόσο ψηλό σε σχέση με την προστιθέμενη αξία, που απωθεί τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

    Υπάρχει ευελιξία στην ελληνική αγορά εργασίας? Για να απαντήσουμε αυτή την ερώτηση, θα πρέπει καταρχάς να διαχωρίσουμε την ευελιξία από την ανομία. Ο μισθωτός με το μπλοκάκι δεν είναι ευελιξία, είναι ανομία που συντηρείται από μια κοινωνία της συννενοχής.

    Επιπλέον, τι θα προτιμούσαμε σε περίπτωση ανεργίας? Ένα επίδομα συντήρησης κι επιβίωσης, ή ένα πακέτο κατάρτισης, βελτίωσης των δεξιοτήτων και των ικανοτήτων μας, έτσι ώστε να βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητα μας ως ανθρώπινο δυναμικό και να γινόμαστε περισσότερο ελκυστικοί για την επανένταξη μας στην αγορά εργασίας?

    Φίλε αναχ ανεξάρτητε, η μαύρη εργασία είναι αποτέλεσμα των εργασιακών υπερρυθμίσεων και της ταυτόχρονης αδιαφορίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, αλλά και από την ίδια την κοινωνία, για την εφαρμογή τους. Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε τελικά, οι ρυθμίσεις οι εργασιακές, ασφαλιστικές, φορολογικές, πρέπει να γίνουν περισσότερο ρεαλιστικές?

    Η Δανία, όπως και όλες οι Σκανδιναβικές χώρες, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς μελέτη. Διατηρούν μια κοινή πολιτική δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών, με μηχανισμούς που προασπίζουν τη διαφάνεια και την ασφάλεια των εργαζομένων, σε ένα πλαίσιο λειτουργίας της πιο ανοικτής, παγκοσμιοποιημένης, ελεύθερης αγοράς (με πληθυσμό μεταξύ τους 11 εκ. άτομα, καταλαμβάνουν το 3% όλων των παγκόσμιων εξαγωγών). Άραγε, πώς τα καταφέρνουν? Δεν αξίζει να αναρωτηθούμε? Κι αν εντοπίζουμε σε αυτές πράγματα που απέχουν μίλια από την Ελλάδα, ποια είναι αυτά? Γιατί να μην τα αναφέρουμε? Μήπως θα έπρεπε να συμβουλευτούμε αυτές τις εξαιρετικές πρακτικές? Γιατί αν η απάντηση είναι, εδώ είναι Βαλκάνια κλπ., τότε απλά στρουθοκαμηλίζουμε.

    ReplyDelete
  8. @ anax anexartitos

    Όσο για τα 2 τελευταία σου σχόλια, δεν μπορώ παρά να ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΑΠΟΛΥΤΑ!!!!

    ReplyDelete
  9. Μόνο μια διευκρίνιση, ο Κομφούκιος μιλάει για πνεύμα ΠΑΣΟΚ, κι αυτό που μάλλον θέλει να πει είναι πνεύμα νεο-ελληνικό, κοινωνικό, οριζόντιο σε πάσα στρώματα. Αυτό το πνεύμα διακατέχει και τη ΝΔ, που απλά αντιγράφει τα κακώς κείμενα του παρεοκρατικού εξουσιαστικού καπιταλισμού της κάποτε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Μόνο που η απόχρωση της δεξιάς τους κάνει και λίγο περισσότερο νταβατζήδες.

    ReplyDelete
  10. Για ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου, παρά τα όσα ανακριβή έχουν λεχθεί και "καταγγελθεί" η Έκθεση της Επιστημονικής Επιτροπής Κουκιάδη
    εξετάζει "τις νέες προκλήσεις στην εργατική νομοθεσία και την απασχόληση".

    Οι επιμέρους ενότητές της αφορούν

    1:Οικονομικά Εξαρτημένοι Αυτοαπασχολούμενοι - την τρίτη κατηγορία ανάμεσα στη Μισθωτή εργασία και την Αυτοαπασχόληση

    2:Μετατροπή της Αδήλωτης Εργασίας σε Κανονική Απασχόληση μέσω Ευελιξίας με Ασφάλεια

    3:Εγγυήσεις για Ασφάλεια με Ευελιξία στο θεσμό της Μερικής Απασχόλησης

    4:Τα χρονικά όρια εργασίας

    5: Η Προσωρινή Απασχόληση

    κ.ο.κ


    Υπογραμμίζει επίσης ότι, αφού οι ευέλικτες σχέσεις είναι όχι μόνο ήδη υπαρκτές, αλλά αναπτύσσονται με ραγδαίο ρυθμό, το ζητούμενο για τους εργαζομένους είναι η επανεισαγωγή της ασφάλειας. Με αυτήν την έννοια η πρόταση της ευελιξίας με ασφάλεια μπορεί να αποτελέσει κύριο εργαλείο πολιτικής για κάθε κράτος-μέλος, που επιθυμεί να διαφυλάξει το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο.

    Λίγα περισσότερα στο

    http://hellasflexicurity.blogspot.com/

    ReplyDelete
  11. Μυνημα στους G700: Στην "επαρχια" ισως να περνουσατε καλυτερα με τα 700...

    ReplyDelete
  12. H flexicurity εντάσσεται στη στρατηγική της Λισσαβώνας.
    Την οποία στηρίζουν τόσο οι δέξιοι και φιλευλεύθεροι όσο και οι ευρωπαϊοι σοσιαλιστές.

    (http://www.socialistgroup.org/gpes/index.do?lg=en&site=msl)

    Υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο συναίνεση ανάμεσα στις κυριότερες πολιτικές ομάδες. Δεν υφίσταται διάκριση ανάμεσα σε προοδευτικούς και νεοφιλέλευθερους.

    ReplyDelete
  13. @μεσούτ

    Ολα αυτά που γράφεις, στη θεωρία καλά είναι, επίτρεψέ μου όμως να διαφωνήσω στα εξής:

    1. Στη Δανία, και στις άλλες χώρες, όταν αποφασίσανε να δοκιμάσουνε τα μοντέλα αυτά, υπήρχε (και υπάρχει) συνείδηση και στους εργοδότες και στους εργαζόμενους, οι νόμοι κατά κανόνα τηρούνται και όταν μετέβησαν στο νέο καθεστώς, το σκεπτικό ήταν η βελτίωση των σχέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τη βελτίωση της προσφοράς εργασίας.
    Στην Ελλάδα ΑΚΟΜΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ.

    2. Οι εργοδότες εδώ έχουν άλλη οπτική γωνία, ειδικά οι μικρομεσαίοι (ίδε πνεύμα Πασόκ), ανήγουν μιά μικροεπιχείρηση και θέλουν σε 2 χρόνια νάχουν πιάσει την καλή, με αποτέλεσμα θα μεταχειρισθούν κάθε μέσο γιά να το καταφέρουν σε βάρος της ποιότητας των προϊόντων/υπηρεσιών και φυσικά των εργαζομένων. Ετσι φτιάχνει κάποιος πέντε τρύπες-δωμάτια, βάζει μιά βουλγάρα αδήλωτη να τα καθαρίζει και μετά τις χρεώνει και 100 ευρώ τη βραδιά (πιό ακριβά δηλαδή από το Hilton στη Σιγκαπούρη).

    3. Από την άλλη πλευρά, οι κάπως πιό μεγάλες εταιρείες, πχ στο παράδειγμά μας τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία, παίρνουν και κανένα νόμιμο και φυσικά το γεγονός ότι του πληρώνουν ΙΚΑ και του δίνουν κατά τι περισσότερο από τη βουλγάρα και θεωρεί ότι τού κάνει χάρη, εκμεταλλευόμενα τις χειρότερες εργασιακές σχέσεις που ισχύουν στους μικρούς. (Παρεπιπτόντως εκμεταλλεύονται και τις χρεώσεις, με αποτέλεσμα ξενοδοχεία της πλάκας να ζητούν 200 ευρώπουλα).

    4. Μέσα σε όλη αυτή την ανομία, ισχυρίζεσαι να χαλαρώσουμε το νομικό πλαίσιο διότι αυτό είναι που "αναγκάζει" τους εργοδότες να παρανομούν. Κατ αρχήν κανείς δεν αναγκάζει κανέναν γιά τίποτε. Οι δε εργοδότες φαντάζομαι ότι είναι ενήλικες (που λέει και ο Ρουσόπουλος) άρα αν γουστάρουν αν δεν τους βγαίνει το σενάριο του γρήγορου πλουτισμού δεν πειράζει, ας πάνε αλλού. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη τέτοιου είδους επιχειρηματίες. Σε καμμιά ανεπτυγμένη χώρα δεν γίνεται κανείς πλούσιος ανοίγοντας πέντε ή δέκα δωμάτια ή ένα μαγαζί ρούχων, σε 2 χρόνια. Αυτοί που ξεχωρίζουν (και ύστερα από αγώνες και εργασία χρόνων) είναι αυτοί που προσφέρουν και κάτι ξεχωριστό που ζητά το καταναλωτικό κοινό. Συμφωνώ μεν ότι το να ανοίξεις μιά επιχείρηση έχει γραφειοκρατία, όπως και να την τηρήσεις, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι το Νο 1 εμπόδιο στο να την αναπτύξεις. Επίσης αν το να διώξεις είναι δύσκολο αυτό δεν είναι εμπόδιο, προσλαμβάνεις κάποιον με σύμβαση χρόνου και όταν είσαι πεπεισμένος ότι σου κάνει, τη μετατρέπεις σε αορίστου (είπαμε ξέρεις να κρίνεις είσαι επιχειρηματίας και κυρίως ενήλικος).

    Κοντολογίς, το εργασιακό κατά τη γνώμη μου ΔΕΝ είναι το σημείο που θα πρέπει να αρχίσουμε. ΕΙΝΑΙ όμως το σημείο που θέλουν να αρχίσουμε τα μεγαλολαμόγια.

    Οσο γιά τις παπαριές του hellas.flexicurity, το λιγότερο που μπορώ να πώ είναι ότι αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, (και να κονομήσουν και λίγο οι μελετούντες... δηλ ο Κουκιάδης και οι περί αυτόν). Σοβαρό, μετρήσιμο και εφαρμόσιμο αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει και δεν πιστέυω ότι υπάρχει έλληνας που να περιμένει κάτι από αυτό.

    ReplyDelete
  14. Δήλωση για την Έκθεση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

    «Η μη δημοσιοποίηση μέχρι σήμερα της Έκθεσης της Επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση. Έργο της Επιτροπής δεν υπήρξε η ενίσχυση των ευέλικτων σχέσεων εργασίας, αλλά η ανεύρεση τρόπων για να περιοριστεί η ανασφάλεια που παράγεται από αυτές.

    Στην 'Eκθεση αναφέρεται πλειάδα προτάσεων που αφορούν την δημιουργία νέων δικαιωμάτων εργαζομένων και την αναμόρφωση παλαιών δικαιωμάτων προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικά στο αναδυόμενο σύστημα παραγωγικών σχέσεων. Τα αναφυόμενα νέα προβλήματα στην αγορά εργασίας είναι πολύπλοκα και απαιτούν σύνθετες ενέργειες.

    Η Επιτροπή, γνωρίζουσα ότι κανείς σήμερα, λόγω της έλλειψης αντίστοιχων ερευνών, δεν είναι σε θέση να προβεί σε τελικές προτάσεις, περιορίζεται στο να αναδείξει τα προβλήματα και να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις με βάση και τις εμπειρίες των άλλων χωρών.

    Με την έννοια αυτή οι προτάσεις δεν αποτελούν προτάσεις προς την κυβέρνηση, αλλά προτάσεις για έναν σε βάθος χρόνου διάλογο».

    ReplyDelete
  15. Η συζήτηση για τις εργασιακές σχέσεις που προκύπτουν από τις νέες παραγωγικές σχέσεις είναι επιβεβλημένο να γίνει μακριά από το πνεύμα της δαιμονοποίησης με το οποίο αντιμετωπίζουν αρκετοί την έκθεση Κουκιάδη.
    Η Γ700 έχει κάθε συμφέρον να δημοσιοποιηθεί η έκθεση και να αρχίσει ο δημόσιος διάλογος στον οποίο φυσικά ΚΑΙ θα συμμετάσχουμε.
    Θεωρούμε τον εαυτό μας "κοινωνικό εταίρο" και θα διεκδικήσουμε δυναμικά την συμμετοχή μας στις υπο διαμόρφωση εξελίξεις.
    Η ελαστικοποίηση της εργασίας στη χώρα μας είναι γεγονός που παίρνει ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ διαστάσεις επειδή οι "αριστεροί" και "αριστεροποιημένοι" δεξιοί βολεμένοι εργατοπατέρες αρνούνται να συνδράμουν στην άσκηση πίεσης προς τη κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει την έκθεση.

    ReplyDelete
  16. @παρμενίδη

    Μ' άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε και μ' άλλα να γ...

    ΑΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ (ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΕΣ) ΟΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΡΕΙΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΒΛΕΠΟΜΕ..

    Αλλιώς, βρακί δεν έχει ο καλός μας, λουλούδια θέλει ο άλλος καλός μας.

    Καλο ΣΚ

    ReplyDelete
  17. " ...περιορίζεται στο να αναδείξει τα προβλήματα και να παρουσιάσει εναλλακτικές λύσεις με βάση και τις εμπειρίες των άλλων χωρών..."

    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ;; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΑΧΑΛΟ;

    Αυτά αγαπητοί Γ700, ΔΕΝ έχουν καμιά σχέση με τις ιδεολογίες (αριστερές ή δεξιές) του καθενός, είναι κοινή λογική.

    ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η ΙΔΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ ΚΑΝΕΙΣ, ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟ ΑΙΏΝΟΣ ΑΙΤΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Και έτσι πιστεύει ότι η έκθεση είναι άσκηση επί χάρτου, και ευκαιρία γιά κονόμα από τους ... ειδικούς. (ειδικούς στο να τα παίρνουν και όχι σε τίποτε άλλο).

    ReplyDelete
  18. διόρθωση

    ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΩΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΕΤΑΙ...

    ReplyDelete
  19. anax anexartitos said...

    "ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΟΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΕ ΤΙΣ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ;; ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΑ ΑΦΡΙΚΗ ΟΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΤΕΤΟΙΟ ΜΠΑΧΑΛΟ;"

    ΔΕΝ συμφωνώ να μιλάμε τόσο υποτιμητικά ΟΥΤΕ για τη χώρα μας ΟΥΤΕ για τις χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής.
    Η λέξη "μπάχαλο" ΔΕΝ βοηθάει να ξεκολλήσουμε από τις καταστάσεις που εξυπηρετούν και υπηρετούν το STATUS QUO.Aπλά τροφοδοτεί την ιδεολογία του ωχαδελφισμού και της απόρριψης των πάντων.

    ReplyDelete
  20. @ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ

    Καλά θα περιμένω να μου πείς καλυτερο χαρακτηρισμό.

    Εν τω μεταξύ, αφου δε σου αρέσει ο χαρακτηρισμός μου, απάντησε μου σε παρακαλώ:

    1. Γίνεται ή όχι της πόπης με την φοροδιαφυγή;;

    2. Γίνεται ή όχι της πόπης με την εισφοροδιαφυγή;;;

    3. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΠΕΡΙ ΔΟΜΗΣΗΣ;;

    3. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΟΧΙ ΟΤΙ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΤΟ ΦΑΚΕΛΛΑΚΙ;; (Πρόσφατα διαπίστωσα με συγγενή μου σε ΔΙΑΣΗΜΟ ιδιωτικο θεραπευτήριο γνωστού μηνύοντα τους πάντες επιχειρηματία, ότι αν λαδώσεις τους γιατρούς εξετάζουν τον ασθενή άν όχι βρίσκουν μιά πρόφαση γιά κοπάνα)

    4. ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΟΧΙ ΟΤΙ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΕΝΤΕ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ;;

    Χαρακτήρισε λοιπόν την κατάσταση ΕΣΥ καλύτερα, που ΔΕΝ εξυπηρετείς τον ωχαδερφισμό.

    Ασε ρε μεγάλε.

    Προσωπικά έχω επιλέξει να διώξω τα παιδιά μου στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό. Και αυτό πρέπει να σου λέει κάτι. Οταν και άν κάνεις παιδιά θα με καταλάβεις.

    ReplyDelete
  21. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΚΟΥΚΙΑΔΗ
    ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ

    «Σήμα» για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, με ενίσχυση των ευέλικτων συμβάσεων και ωραρίων εργασίας σε επιχειρησιακό επίπεδο, μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης για τους υπαλλήλους, μεγαλύτερη προστασία για τους ανέργους (ακόμη και για τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι σήμερα δεν λαμβάνουν κανένα επίδομα ανεργίας) καθώς και για τους εργαζόμενους με καθεστώς παροχής υπηρεσιών (αλλά με υποκρυπτόμενη εξαρτημένη σχέση) δίνει η Εκθεση της Επιτροπής Κουκιάδη.

    Η Εκθεση που αναμένεται να αποτελέσει τη βάση του διαλόγου για την προσαρμογή των εργασιακών σχέσεων στα νέα δεδομένα εισηγείται, ταυτόχρονα, νέες αλλαγές στο ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό, όπως τον υπολογισμό στη σύνταξη των εισφορών ολόκληρου του εργασιακού βίου (χωρίς πλαφόν και άλλους περιορισμούς οι οποίοι ενθαρρύνουν την εισφοροδιαφυγή) και την αλλαγή του καθεστώτος της διαδοχικής ασφάλισης ώστε να μην «τιμωρούνται» οι ασφαλισμένοι που αλλάζουν επαγγέλματα με μικρότερες συντάξεις (όπως συμβαίνει σήμερα).

    Μέσα από 274 σελίδες και 10 κεφάλαια, ο καθηγητής Ι. Κουκιάδης εισηγείται συνολικά 9 αλλαγές με στόχο τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας αλλά και την ενίσχυση της ασφάλειας του εργαζομένου: «Η πρόταση για λήψη μέτρων που συνδέουν την ευελιξία με την ασφάλεια αναμφίβολα επιδέχεται πολλαπλή ανάγνωση και αντιμετωπίζεται με αρκετές επιφυλάξεις που σε ορισμένες χώρες φθάνουν μέχρι την πλήρη αρνητική στάση για οποιαδήποτε συζήτηση. Ωστόσο, αυτοί που φαίνονται να χάνουν τη μάχη είναι όσοι αρνούνται να αντιμετωπίσουν με νέους όρους τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας», σημειώνει ο Ι. Κουκιάδης ζητώντας να γίνει στη χώρα μας δημόσιος διάλογος, να καθοριστούν οι προτεραιότητες και να προωθηθούν τριμερείς συμφωνίες, ανάμεσα στο κράτος και τους κοινωνικούς εταίρους για τη λήψη μέτρων που θα μπορούν να εξειδικεύονται και σε κλαδικό ή τοπικό επίπεδο με πρόσθετες συμφωνίες

    ReplyDelete
  22. @παρμενίδη

    Και γιά να προλάβω και καμιά άλλη εξυπνάδα, έχω εργασθεί πάνω από το μισό εργασιακό μου βίο σε χώρες της δυτικής ευρώπης, στις ΗΠΑ και σε χώρες της άπω ανατολής και γνωρίζω από πρώτο χέρι και τις συνθήκες εργασίας και τις συνθήκες ζωής.

    Ασε τί να λέμε τώρα (ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΤΕΡΨΙΝ ΣΟΥ...)

    ReplyDelete
  23. Και κάτι τελευταίο, ας θυμηθουμε λίγο τον Βίσμαρκ (επειδή πολύ καθηγητιλίκι τριγυρνά εδώ)

    DREI PROFESSOREN DER VATERLAND VERLOREN

    ReplyDelete
  24. anax anexartitos

    Σέβομαι την εμπειρία από τη διαδρομή σου.ΟΛΑ όσα λές είναι σωστά.Ομως όταν κάποιος χρησιμοποιεί τη λέξη μπάχαλο ΔΕΝ περιγράφει απλά και μόνο μία κατάσταση αλλά επιβάλλει και στάση ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ και απαξιωτική για τους ίδιους τους εαυτούς μας. Και συμβάλλει στην πτώση της ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗΣ μας που ήδη είναι επικίνδυνα τραυματισμένη.

    ReplyDelete
  25. @anax anexartitos
    "Προσωπικά έχω επιλέξει να διώξω τα παιδιά μου στο εξωτερικό το συντομότερο δυνατό. Και αυτό πρέπει να σου λέει κάτι. Οταν και άν κάνεις παιδιά θα με καταλάβεις."

    Καλά θα κάνεις.Αλλά σε ποιό εργασιακό περιβάλλον θα επιστρέψουν ΑΝ ο πατέρας τους ΑΡΝΕΙΤΑΙ να συμμετάσχει σε ένα διάλογο που ανάλογα με την εξέλιξή του θα το επηρεάσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ ή ΘΕΤΙΚΑ;

    ReplyDelete
  26. @ΠΑΡΜΕΝΙΔΗ

    Δυστυχώς, φίλτατε, ο διάλογος όλα αυτά τα χρόνια είναι προσχηματικός (το ξέρω ακούγεται λίγο σε Παπαρήγα αυτό), και γίνεται τελικά αυτό που είχαν στο μυαλό τους οι κρατούντες. Συμφωνώ λοιπον να συζητήσουμε, γιά λιγότερες αποζημιώσεις, γιά ελαστικά ωράρια και άλλα διάφορα, όπως λέει και ο προφέσορας Κουκιάδης.

    ΑΝ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΘΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΗΡΗΘΕΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΤΙ ΤΕΛΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΡΟΝΤΟ. Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ Η ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ. ΠΡΟΣΦΑΤΑ Ο ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΕΙΠΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΙΚΑ. ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΘΑ ... ΣΥΓΚΙΝΗΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ;;

    Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πάσης φύσεως είναι διαλυμένοι και διαβρωμένοι. Απελύθη γνωστός μου γιατί έκανε καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, ο εργοδότης τη γλίτωσε μέ ένα πρόστιμο της πλάκας, και ο άλλος γιά να πάρει αποζημίωση τρέχει στα δικαστήρια. Τί διδάσκει αυτό;;

    Αντε λοιπόν να αρχίσομε το διάλογο. Τι θα είναι; Μιά άσκηση επί χάρτου. Αν ποτε βγεί κανένα συμπέρασμα, θα εφαρμοσθεί τόσο στρεβλά που εμείς οι ίδιοι θα ευχόμαστε να μήν είχαμε μπλέξει σε αυτήν την ιστορία.

    Εδώ θάμαστε να τα λέμε, περίμενε να δείς πλάκες που θα γίνουν με τις ενοποιήσεις των ταμείων μετά το νέο Ασφαληστ(ρ)ικό. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτός ο νόμος είναι το τρίτο κύμα (μετά τα Χρηματιστήρια και την αποτυχημένη προσπάθεια με τα σοδομημένα βρομόλογα) να αλλάξουν χέρια περιουσίες. Μακάρι να βγώ ψεύτης.

    Και θα μου πείς, τι προτείνεις; Δεν έχω να προτείνω δυστυχώς τίποτα, αλλά δεν είμαι και πολιτικός ούτε ειδικός γιά να προτείνω.

    ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΜΑΛΛΟΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑΣ Η ΤΗΣ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ.

    ReplyDelete
  27. @Παρμενίδη

    ΕΝΝΟΩ ΟΤΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΕΞΩ. ΕΔΩ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ.

    ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ STYLE...

    ReplyDelete
  28. το να πας να δουλέψεις στο εξωτερικό είναι μια λύση. Στην ΕΕ είμαστε όποιος θεωρεί εαυτό εργάτη γνώσης ή απλώς ικανό, φεύγει χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αυτό όμως δε συνιστά λύση για την πλειοψηφία η οποία μένει άλλωστε εντός συνόρων και προσπαθεί τόσο ατομικά να φτιάξει τη ζωή της όσο και συλλογικά να βελτιώσει τα πράγματα. Η στάση σου είναι εξαιρετικά ηττοπαθής.

    ReplyDelete
  29. Άρα αναχ ανεξάρτητε θα μπορούσες να πεις τα εξής:

    1. Απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς είναι η διασφάλιση της διαφάνειας και η τήρηση του νόμου, από όλους τους πολίτες. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζονται εν μέρει ισχυρότεροι και αποδοτικότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή των εργασιακών ρυθμίσεων. Ίσως αυτοί οι μηχανισμοί να ήταν περισσότερο αποτελεσματικοί αν αυτοί ήταν ανεξάρτητοι από το κράτος και αποκομμένοι από άλλους στόχους ή/και σκοπιμότητες της εκάστοτε κυβέρνησης
    2. Οι εργοδότες που αναφέρεις δε διαφέρουν και πολύ από τους εργοδότες του εξωτερικού. Σε ένα περιβάλλον ανομίας και καθολικής μοιρολατρικής αποδοχής της ουσιαστικής απουσίας του κράτους, όλοι οι πολίτες, κι όχι μόνο οι εργοδότες, μεγάλοι ή μικροί, ακόμα και οι σπιτονοικοκύρηδες, θα φροντίσουν να βάλουν βουλγάρες ανασφάλιστες να διεκπαιρεώσουν καθημερινές υπηρεσίες. Πάλι το θέμα της εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι προϊόν της απουσίας ανεξάρτητων και διαφανών ελεγκτικών μηχανισμών για τη διασφάλιση της ποιότητας και της τιμολόγησης αυτών των υπηρεσιών, όπως επίσης και της συνύπαρξης ενός γραφειοκρατικού γολγοθά με χιλιάδες παραθυράκια παράκαμψης με το ανάλογο τίμημα στους νταβατζήδες.
    3. Προς καμία παρεξήγηση, επιθυμώ όχι τη χαλάρωση του νομικού πλαισίου γύρω από την αγορά εργασίας, αλλά τον εξορθολογισμό του. Κι αυτό δεν μπορεί να εξορθολογιστεί αν ταυτόχρονα δεν αλλάξει το νομικό, κανονιστικό και λειτουργικό πλαίσιο γύρω από το ασφαλιστικό, τη φορολογία και το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπτυξης βασισμένο στον εργάτη της γνώσης. Για την επιτυχία του εξορθολογισμού επίσης δεν μπορείς να αποκλείσεις, μάλλον επιβάλλεται, η ριζική αναδιάρθρωση και ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου του κράτους, λιγότερο γραφειοκρατικός, μικρότερος και αποδοτικότερος, συντονισμένος με ανεξάρτητες αρχές στο σχεδιασμό πολιτικών, δημιουργός μιας κοινωνίας υψηλότερων δυνατοτήτων.

    ReplyDelete
  30. Παρμενίδη, στενΑχωριέμαι όταν δεν μου απαντάς και πληγώνομαι.

    Σε ερώτησα, λοιπόν, εάν θα έρχεσαι στο Αμαλιείον, την Μεγάλη Πέμπτη, να συμμετέχεις στην Ακολουθία των Παθών και να ψέλνεις, "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την Γην κρεμάάσαααααααας".

    Πως σου αρέσει ο διαρκής μέλλων γιά περιγραφή στιγμιαίων γεγονότων;

    ΥΓ. Γηράσκω αεί διδασκόμενος τα παπανδρεϊκά.

    ReplyDelete
  31. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΠΑΡΕΝΘΕΣΗ

    Θα ανοίξει μπλογκ ο Τατούλης, διαβάζω στα ΝΕΑ.
    ΚΑΙ απαντώ, "Να ανοίξεις μπλογκ, ώστε να έχω την ευκαιρία να σε περάσω γενεές δεκατέσσαρες, υποκριτικό ανερμάτιστο βλαχάδιο που θα μου παραστήσεις και τον νεωτεριστή."

    ReplyDelete
  32. ΠΟΥ ΜΟΙΡΑΖΕΣ τα ΠΟΛΥΤΙΜΑ χρήματα του Υπ Πολιτισμού σε ΠΑΡΟΧΕΣ προς "ΑΘΕΜΙΤΟΥΣ" μικροσυλλογους ακατοίκητων χωριών και συνοικισμών για ΚΑΘΑΡΑ ΨΗΦΟΘΗΡΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ!!!
    Ως και στον businessman μητροπολίτη έδωσες παράδες για την Μονή Παλαιοπαναγιάς!!!!!

    ΑΣΕΒΕΣΤΑΤΟ ΑΤΟΜΟ.

    Θα σε διαλύσω και ΔΕΝ θα βγεις στις επόμενες.

    ΘΡΑΣΥΤΑΤΕ

    ReplyDelete
  33. Και ένα ερώτημα που προκύπτει είναι: μπορεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να μιλάει με ειλικρίνεια για ευελιξία και ασφάλεια? Μπορεί η κυβέρνηση αυτή, που τους ανεξάρτητους θεσμούς, έστω και σε εμβρυική τους φάση, τους μετέτρεψε σε παραμάγαζα της? Υπό αυτές τις συνθήκες και υπό αυτή την κυβέρνηση, ναι, οποιαδήποτε πρόταση ΤΗΣ για ευαλφάλεια στην αγορά εργασίας είναι προσχηματική. Και μάλλον επικίνδυνη για τους νέους εργαζόμενους.

    ReplyDelete
  34. @Μεσούτ

    ΠΕΣ ΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!

    (δυστυχώς και ο υπογράφων είναι ένας από τους κοψοχέρηδεσ της ΝΔ)

    ReplyDelete
  35. sorry, κοψοχέρηδες

    ReplyDelete
  36. Ατυχώς Ο,ΤΙ και να ψήφιζες ΚΟΨΟΧΕΡΗΣ θάσουνα!!!!!!

    ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ Η ΤΡΕΧΟΥΣΑ

    ΑΠΟΛΥΤΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    ReplyDelete
  37. ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΕΥΕΛΙΞΙΑΣ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ Καλό διάβασμα αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα της Ημερησίας, 270 σελίδες

    ReplyDelete
  38. Ο Χρήστος Ιωάννου που μας έστειλε το άρθρο βλέπουμε είναι μέλος της επιτροπής που έβγαλε το πόρισμα. Είναι οικονομολόγος διαμεσολαβητής στον ΟΜΕΔ

    ReplyDelete
  39. και κάτι άσχετο για όποιον θέλει να διαβάσει κάτι διαφορετικό το σαββατοκύριακο Είμαστε όλοι παιδιά του Ομήρου. We are all the children of Homer του Τρέισι Λι Σίμονς, δημοσιεύτηκε στη Washington Post στις 19-04-2008 και μεταφράστηκε από την ομάδα του ppol

    ReplyDelete
  40. Eιστε απιστευτοι..απορω πως μπορειτε να μιλατε για τη flexicurity χωρις να δειχνετε να καταλαβαινετε τις επιπτωσεις που θα εχει οχι μονο στα οικονομικα μεγεθη αλλα και στον ψυχολογικο παραγοντα.Εγω τρομαζω και μονο στην ιδεα οτι θα συναπτω ιδιωτικο συμφωνο απασχολησης με ενα ιδιωτη αλλα και στη μονιμη ιδεα οτι σε 6 μηνες,1 χρονο θα πρεπει να ξαναψαχνω για δουλεια επειδη η ευρωπαικη ενωση απελευθερωνει τα ορια ομαδικων απολυσεων..συνελθετε οι εργαζομενοι ειναι κοινωνικη ταξη και σαν τετοια πρεπει να αντιπροσωπευονται τα συμφεροντα τους απο τις ενωσεις τους..Ποση υπηρεσια θα προσφερεται επιτελους στους εκπροσωπους του κεφαλαιου?

    ReplyDelete
  41. Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

    ReplyDelete
  42. Εγώ Θοδωρή θα διαβάσω προσεκτικά την ενδιάμεση έκθεση του Κουκιάδη, και θα επανέλθω με απαντήσεις και προβληματισμούς επί της ουσίας, χωρίς να χρησιμοποιώ ιδεολογικούς παροξισμούς ως προσχήματα για να μην μπω καν στη διαδικασία να διαβάσω και να προσπαθήσω να καταλάβω, τι ακριβώς λέει, τι ακριβώς προτείνει, κι αν τελικά και πώς μία τέτοια πρόταση είναι εφικτή στην ελληνική πραγματικότητα.

    ReplyDelete
  43. @mesout tavaz Kαι τι σε κανεις να πιστευεις φιλε μου οτι η ενδιαμεση εκθεση κουκιαδη ειναι απαλλαγμενη απο ιδεολογικους παροξυσμους οπως λες?Η μηπως ιδεολογικους παροξυσμους αντιλαμβανεσαι οταν ακους μονο κεφαλαιο, ταξη,υπεραξια, εκμεταλλευση .Η ακομα, πιστευεις οτι ο ορος κοινωνια των πολιτων ειναι μια αποιδεολογικοποιημενη εννοια?Το παραμυθι περι νεων ιδεων και μιας νεας προοδευτικης πολιτικης πουλιεται παρα πολυ καιρο το θεμα ειναι να μην αγοραζουμε...Η ενδιαμεση εκθεση κουκιαδη ειτε το θες ειτε οχι θα εχει μεσα ενα συγκεκριμενο τροπο ερμηνειας της πραγματικοτητας με συγκεκριμενα εργαλεια-εννοιες..Ακομα και συ οταν μιλας φιλε μου εκφραζεσαι μεσα απο ενα ιδεολογικο corpus..Το να αποδιδεις ιδεολογικο παροξυσμο σε μια αποψη και να μη βλεπεις τις ιδεολογικες συνιστωσες της κυριαρχης σημερα,επαναλαμβανω κυριαρχης,αποψης ειναι τουλαχιστον εθελοτυφλια..και μονο οτι υπαρχουν κυριαρχες εννοιες κατασκευης της πραγματικοτητας θα επρεπε να σε οδηγει στο συμπερασμα για την ιδεολογικης τους φυσης

    ReplyDelete
  44. Αγαπητέ θοδωρή,

    δεν ισχυρίσθηκα ποτέ ότι η έκθεση Κουκιάδη δεν είναι ιδεολογικά φορτισμένη. Καλό είναι όμως κάποτε να σταματήσουμε να ισοπεδώνουμε τα πάντα πριν καν τουλάχιστον ενδιαφερθούμε να τα καναοήσουμε. Η ισοπέδωση είναι ο ορισμός της εθελοτυφλίας. Εγώ δεν έχω πειστεί, αλλά κι ούτε μπορώ να εκφράσω ολοκληρωμένη άποψη, αν πρώτα δε δω τι ακριβώς λέει αυτή η έκθεση. Ούτως ή άλλως, όπως ισχυρίζεται και ο γραφών, δεν είναι κυβερνητική δέσμευση, είναι προϊόν προς δημόσιο διάλογο. Αναμένω και τη δική σου συμμετοχή, αφού θα έχεις διαβάσει το περιεχόμενο της έκθεσης, και με μεγάλη μου χαρά να ακούσω τεκμηριωμένη κριτική πάνω στις συγκεκριμένες προτάσεις της έκθεσης. Και ποιος ξέρει, μπορεί και να συμφωνήσουμε. Μέχρι τότε, καλό διάβασμα.

    ReplyDelete
  45. @mesout tavaz ουτε και γω ισχυριστηκα οτι η εκθεση κουκιαδη ειναι ιδεολογικα φορτισμενη. Ισχυριστικα οτι εχει ιδεολογικους παροξυσμους..Αν υπονοεις επισης οτι ισοπεδωνω γενικα εχεις δικιο..απλα θεωρω αυτο που εσυ αποκαλεις ισοπεδωση απεναντι σε ενα στημενο παιχνιδι σαν αναγκαια πολιτικη θεση που λειτουργει συμφωνα με καποιες θεσης αρχης..πιστευω πως το ολο ζητημα πισω απο μια συγκροτημενη πολιτικη σκεψη ειναι και η δυσπιστια απεναντι στις δυναμεις που αν μη τι αλλο εχουν μια τουλαχιστον ανεκτικη σταση ως προς τους οικονομικα ισχυρους..δυσπιστια απεναντι σε μια ευρωπαικη ενωση που κοπτεται για τη δημοκρατια τις ισες ευκαιριες ,την εργασιακη ασφαλεια αλλα κανει τα ακριβως αντιθετα...μιλαμε για μια δυναμη, ενα ιμπεριαλιστικο συνασπισμο με εσωτερικες αντιφασεις που δε δισταζει να εξαπολυει πολεμους,σιγα να μην κωλωσει να σε εξαθλιωσει...η πιστευεις οτι το πολεμικο προσωπο ειναι ασχετο με τη φυση της εε?δυσπιστια λοιπον...αμα θελετε πειτε το δογματισμο οπως θελετε τελοσπαντων...το ζητημα ειναι να βγαζει καποιος συμπερασματα απο την ιστορια και να μην πιστευει πως μια επιθετικη ενωση γινεται tabula rasa(σβησμενος πινακας) και ξαφνικα πρωτιστο μελημα εγινε το μελλον των εργαζομενων..

    ReplyDelete
  46. G700 said...
    και κάτι άσχετο για όποιον θέλει να διαβάσει κάτι διαφορετικό το σαββατοκύριακο Είμαστε όλοι παιδιά του Ομήρου. We are all the children of Homer του Τρέισι Λι Σίμονς, δημοσιεύτηκε στη Washington Post στις 19-04-2008 και μεταφράστηκε από την ομάδα του ppol

    Mέγας ο Ομηρος...........
    ΤΙ μου θύμισες τώρα!!!!!

    Καλοκαίρι, στο νησί, πάνω στην προβλήτα μπροστά από τις καμάρες...
    Δυό chaises longues..... στη μιά η Μάρω, στην άλλη η θεομήτωρ να αγναντεύουν το πέλαγος.....
    και στην μέση, χάμω στις πλάκες να παίζουμε σκάκι σιωπηρά, ο μακαρίτης κι εγώ.

    Οπόταν, η Μάρω, αφαιρετική και ρομαντική καθώς ήταν, περιήλθε σε zen και άρχισε να απαγγέλλει, "Calypso ne pouvait se consoler du depart d' Ulysse. Elle se trouve malheureuse d' etre immortelle" [Η Καλυψώ είναι απαρηγόρητη λόγω της αναχώρησης του Οδυσσέα. Νοιώθει ΔΥΣΤΥΧΗΣ επειδή είναι ΑΘΑΝΑΤΗ"].

    Αττάκα, τότε, η Φωφώ αποκρίθηκε σαρκαστικά, "Α χαχαχα..... πεθύμισες τον άνδρα σου;" για να πάρει την απάντηση, "Σιωπή ανόητη γυναίκα, χαλάς την ΑΡΜΟΝΙΑ."

    ReplyDelete
  47. Ποση υπηρεσια θα προσφερεται επιτελους στους εκπροσωπους του κεφαλαιου?

    Για ποιό ΚΕΦΑΛΑΙΟ μιλάς χριστιανέ μου λες και πρόκειται για καποιο "μπαμπούλα" ή 5-10 ΙΔΩΤΕΣ;;;
    Το 80% της Εθνικής Τράπεζας είναι ΘΕΣΜΙΚΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ, συγκεκριμένα τα ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ.

    ΕΛΕΟΣ πιά με τις ανακρίβειες!!!

    ReplyDelete
  48. το κεφαλαιο σα μπαμπουλα και σαν 5-10 ιδιωτες το αντιλαμβανεσαι εσυ γι αυτο δε θες να ακους τη λεξη..οταν μιλω για κεφαλαιο εννοω φυσικα μια κοινωνικη σχεση με συγκεκριμενα χαρακτηριστικα..ειναι η ιστορικη μορφη αναπτυξης των αντιφασεων του καπιταλισμου..δεν ειναι ουτε προσωπα ουτε φυσικα πραγματα..ειναι μια κατηγορια που αποδιδεται στις σχεσεις παραγωγης..ειναι μια δυναμη που λογω της κινησης της κανει να φαινεται πως το χρημα γεννα χρημα..αυτοαξιουποιουμενη αξια..αυτα προς το παρον.....χριστιανε μου....

    ReplyDelete
  49. Το κεφάλαιο είναι κοινωνική σχέση... !!!!!

    χμμμμμμμμμμμμμμμμμ

    ReplyDelete
  50. Eίπε ο λατρευτός μου John Kenneth Galbraithe, "Kομφουκιάκο, έσο βέβαιος πως ό,τι δεν καταλαβαίνεις είναι απλή βλακεία σαν αυτές που πέταγε η θειά σου η Φωφώ".

    ReplyDelete
  51. To κεφάλαιο είναι κοινωνική σχέση

    Παρμενίδη, πως σου αρέσει η κοινωνική φιλοσοφία;;

    ReplyDelete
  52. Παιδιά ρίξτε μια ματιά στο πρώτο άρθρο του blog http://earthquake.pblogs.gr

    ReplyDelete