Friday, April 11, 2008

Επιστρέφει ο πληθωρισμός

Πριν από τρεις μέρες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ο γενικός δείκτης τιμών για το μήνα Μάρτιο έκλεισε στο 4,4% με τον πληθωρισμό του πρώτου τριμήνου του ‘08 (Ιανουάριος, Φεβρουάριος Μάρτιος) να διαμορφώνεται στο 4,23%. Επίπεδο εξαιρετικά υψηλό για μια οικονομία της ευρωζώνης.

Τα αρνητικά μαντάτα στο μέτωπο της σταθερότητας των τιμών δεν αποτελούν είδηση, πρέπει όμως να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα. Όλα δείχνουν ότι το πρόβλημα του πληθωρισμού σταδιακά επιστρέφει, και μάλιστα σε συνθήκες επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση σε συνδυασμό με την εκρηκτική άνοδο της τιμής της ενέργειας και τον καλπάζοντα διεθνή «αγροπληθωρισμό» που κυριολεκτικά έχει εκτοξεύσει τις τιμές των τροφίμων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ανεξέλεγκτο εισαγόμενο πληθωριστικό σπιράλ με όλες τις αρνητικές παρενέργειες στο εργατικό εισόδημα και την έτσι κι αλλιώς χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Υπό το πρίσμα των διεθνών αρνητικών εξελίξεων, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι ο γενικός δείκτης τιμών για ολόκληρο το 2008 θα κλείσει στο 3,5% αυξημένος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα από 3% το 2007.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της ισχυρίζεται ότι βρίσκεται σε επαγρύπνηση για τον εισαγόμενο πληθωρισμό. Αν βέβαια επιδείξει την ίδια εγρήγορση μ’ αυτή που επέδειξε στη μάχη εναντίον της «ακρίβειας», τότε πρέπει πραγματικά να ανησυχούμε.

Δυστυχώς, η αδυναμία των οικονομικών υπουργείων να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη βούλησης ή ικανότητας να αντιμετωπίσουν διαχρονικές διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας: τις μη ανταγωνιστικές αγορές προϊόντων και υπηρεσιών (ιδιωτικά καρτέλ κι ολιγοπώλια, δημόσια μονοπώλια), τα συνεχώς αυξανόμενα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων και την ασύδοτη τιμολογιακή πολιτική, τους πληθωριστικούς μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο και παραδημόσιο τομέα, το καθεστώς κατώτατων αμοιβών σε μια σειρά από «κλειστά» επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα η σύνδεση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τα εισοδήματα συμβολαιογράφων, δικηγόρων και υποθηκοφυλάκων, το δανεικό χρήμα που με τόση ευκολία μοιράζουν οι τράπεζες με επιθετικό τρόπο στον οποιονδήποτε.

Σήμερα λοιπόν που οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις είναι αρνητικές , η Ελλάδα είναι περισσότερο εκτεθειμένη. Δίπλα στη διόγκωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και την περιορισμένη αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους, επιστρέφει σταδιακά κι ο πληθωρισμός.

37 comments:

  1. Στο προηγούμενο post θίξατε ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Χρειάζεται ψυχραιμία παίδες!

    Για το θέμα του εισαγώμενου πληθωρισμού το μόνο που εύχομαι είναι να μην επαληθευτούν διάφορα (αμερικανικά) σενάρια για 150 δολ. το βαρέλι στο τέλος του 2009. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα think tank τα οποία εκπονίσανε την παραπάνω μελέτη εισηγούνται ακόμα και την επαναφορα του conscription army, καθώς η ραγδαία άνοδος θα επιφέρει τεράστιο πλήγμα στο "american way of life", απειλώντας πέρα από την αμερικανική εθνική ασφάλεια, και την βάση ολόκληρου του δυτικού οικοδομήματος.

    Σε συνάρτηση με την παγκόσμια άνοδο στα τρόφιμα το μείγμα θα γίνει εκρηκτικό, και οι οικονομικές διαστάσεις του ζητήματος θα περάσουν γρήγορα σε δεύτερη μοίρα.

    Για την Ελλάδα απλά είμαστε τυχεροί και ευγνώμονες που συμμετέχουμε στην ευρωζώνη

    ReplyDelete
  2. Προχθές, έγραψα κάποιες πρακτικές συμβουλές, έχοντας υπόψη τα (δυνητικώς) επερχόμενα και υπανισσόμουνα κυρίως τον πληθωρισμό και, χειρότερα, ακόμα, τον στασιμοπληθωρισμό, δλδ στασιμότητα ή πτωτική τάση στο ΑΕΠ (άρα με συνεπακόλουθη ανεργία) ΣΥΝ πληθωρισμό.

    Τόσο ως προς τον πληθωρισμό όσο και ως προς την ΑΚΡΙΒΕΙΑ
    ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ, μα ΑΠΟΛΥΤΩΣ με τους Γ700.
    Η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ της Ελληνικής Οικονομίας είναι ΣΑΘΡΗ, και ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ και ΑΔΙΚΗ, τουρλού-τουρλού laissez-faire (υπό την έννοια του "μπάτε σκύλοι αλέστε") με ένα κουταλάκι του γλυκού John Maynard Keynes, μισή κουταλιά σούπας socialisme και ένα κουβά ΦΩΦΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟ (διάβαζε λαμογιά Pasokesque). Για παράδειγμα, πώς να λειτουργήσει ο ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ όταν μέχρι 80% (!!) της τιμής των προϊόντων είναι ΦΟΡΟΣ;;;!!!!!

    ΘΑΥΜΑΣΙΑ, επίσης, η παρατήρηση των Γ700 για τους ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ όπως τους ευαγγελίζονται οι Παπασπύρος και Πολυζωγόπουλος που ΠΡΟΩΘΟΥΝ την ΑΠΟΣΥΝΔΕΣΗ ΜΙΣΘΩΝ και ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, άρα, εν τη βλακεία τους, ΠΡΟΑΓΟΥΝ ΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ.

    Στην ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ του vaggelas, θα διαφωνήσω. Μας αρέσει ή όχι, οι ΗΠΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ >>>50% του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (!!!!!!). Κατά συνέπεια, ΥΦΕΣΗ στις ΗΠΑ σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΥΦΕΣΗ ΠΑΝΤΟΥ.

    That plain and that simple.

    ReplyDelete
  3. Επειδή αυτές τις μέρες γίνεται ένας διαγωνισμός για τη μετατροπή δύο εργοστασίων ζάχαρης σε εργοστάσια παραγωγής βιοκαυσίμων(Λάρισα και Ξάνθη)θέλω να εκφράσω την ταπεινή μου ανησυχία για αυτή την ΑΝΟΗΤΗ μέθοδο παραγωγής ενέργειας από πολύτιμους σπόρους σε περίοδο τεράστιας αύξησης του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού και της καταναλωτικής του δυνατότητας.
    Να θυμίσω ότι ο Κονδύλης είχε μιλήσει πρίν 15 περίπου χρόνια για επερχόμενη "κρίση τροφίμων".

    ReplyDelete
  4. Και βεβαίως αν η βιομάζα,η πρώτη ύλη παραγωγής βιοενέργειας,προέρχεται από σκουπίδια ή από βιοτεχνολογικά παραγόμενους μικροοργανισμούς το πράγμα αλλάζει.Το να χρησιμοποείς όμως το υδροβόρο καλαμπόκι ως πρώτη ύλη είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ.

    ReplyDelete
  5. το σκεφτήκαμε, το ξανασκεφτήκαμε και ξανατοσκεφτήκαμε. Έπειτα από την πρωινή προσπάθεια ΕΝΟΣ τραμπούκου να επιβληθεί στη συζήτηση με θέμα τα δικαιώματα των μεταναστών 2ης γενιάς, κάνοντας έναν τεχνητό διάλογο 20σερί σχολίων με τις εικονικές περσόνες του, αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να μπουν αντικίνητρα στη δυνατότητα του οποιουδήποτε να παθαίνει multiple personality disorder και να κάνει μπάχαλο το blog.

    Όποιος το επιθυμεί μπορεί να σχολιάζει ελεύθερα και ψευδώνυμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του από το google mail(gmail), το blog του ή από οπουδήποτε αλλού τους έχει στο διαδίκτυο.

    ReplyDelete
  6. @ κομφούκιος

    αυτά που έγραψες προχθές ήταν εξαιρετικά εύστοχα

    @ παρμενίδης

    ο Κονδύλης τα είπε καλά. το σαββατοκύριακο θα βάλουμε ένα ποστ για την κρίση τροφίμων από τον συντάκτη της Le Monde.

    ReplyDelete
  7. @ βαγγέλας

    λοιπόν, με 150 δολάρια το βαρέλι τα κοιτάσματα στο Greece θα είναι σούπερ κερδοφόρα. Κάπου στα 56 με 60 δολάρια υπολογίζεται το κόστος άντλησης στο Ιόνιο, άντε βουρ φύγαμε

    ReplyDelete
  8. πάντως η κρίση τροφίμων θα απασχολήσει τις κυβερνήσεις πολύ περισσότερο απ' ότι η αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    ReplyDelete
  9. @ vaggelas

    Λες
    Για την Ελλάδα απλά είμαστε τυχεροί και ευγνώμονες που συμμετέχουμε στην ευρωζώνη

    ενώ η είσοδος στην ευρωζώνη έκανε τις διαρθρωτικές αλλαγές μονόδρομο στην οικονομική πολιτική, η ίδια η ένταξη στην Ευρωζώνη δημιούργησε ένα καθησυχαστικό περιβάλλον που αποτρέπει πρωτοβουλίες για μεταρρυθμίσεις.

    ReplyDelete
  10. Ποιος καλειται να πληρωσει
    τα "σπασμενα" και παλι; Ο κοσμακης, φυσικα, αφου συμφωνα με Αλογοσκουφη &
    Αλμούνια ο πληθωρισμός θα
    συγκρατηθεί αν οι αυξήσεις στους μισθούς είναι κάτω του 3%,ενω ηδη το ζητουμενο ειναι μακραν του προσφερομενου! Συνταξεις πεινας & μισθοι φτωχειας! Αυτα εχουν για τον πολυ κοσμο οι κυβερνησεις της δεξιας! Ευτυχως ομως ειμαστε.."τυχεροί & ευγνώμονες που συμμετέχουμε στην ευρωζώνη"! Μα, υπαρχουν ακομη ατομα που πιστευουν αυτα που μας σερβιρουν απο την τηλεοραση;

    ReplyDelete
  11. "τους πληθωριστικούς μισθούς στον ευρύτερο δημόσιο και παραδημόσιο τομέα,"

    ΔΕΝ φταίνε οι φανεροί μισθοί αλλά τα κρυφά εισοδήματα που αυξήθηκαν υπερβολικά επι ημερών ΝΔ.Μή τρώτε το παραμύθι του Αλογομούρη ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγώμενος.Μόνο ένα πλύ μικρό του τμήμα είναι εισαγώμενος.Το μεγάλο κομμάτι είναι ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΣ εγγενής καραελληνικός πληθωρισμός.
    Και οφείλεται:
    -Στα καρτελικά υπερκέρδη
    -Στο μαυρο και εύκολο χρήμα
    -Στη διαφθορά
    -Στο πλαστικό χρήμα
    -στον υπερδανεισμό
    -Στίς κλειστές υπηρεσίες πολλών επαγγελμάτων
    -Στον ανώριμο και παραπλανημένο καταναλωτή
    -Στην ανευθυνότητα των κυβερνόντων που ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και διευκολύνουν τα αεριτζίδικα εισοδήματα.
    Η ΑΝΟΜΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ "ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ".

    ReplyDelete
  12. Η ΑΝΟΜΙΑ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΕΓΧΩΡΙΟ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΕΘΝΙΚΟ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΟΙ "ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΟΙ ΜΙΣΘΟΙ".

    Και αυτό είναι ΤΑΞΙΚΗ επιλογή δυστυχώς και όχι απλά κυβερνητική ανικανότητα και ανευθυνότητα.Μέσα δηλ απο την ανομία κλέβει απο τους φτωχούς και αδύνατους και τα δίνει στα παράσιτα.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. @Γ700

    Οι τελευταίες σας θέσεις (εκτός από τις θέσεις σας γιά τους μετανάστες) έχουν μιά έντονη τάση συντηρητική.

    Η αντιμετώπιση πχ του πληθωρισμού είναι καθαρά θεωρητική (δε ξέρω αλλά μου θυμίζετε κάτι από αυτόν τον φαιδρό τον Αδριανόπουλο), ενώ γνωρίζετε ότι είναι κάτι υπαρκτό, το συζητάτε με άνεση όπως θα μιλούσατε γιά μιά φιλοσοφική θεωρία.

    Είστε πράγματι κομμάτι της Γ700 ή αυτό είναι ένα προσωπείο γιά να περνάτε διάφορες θέσεις;;

    Μακάρι να κάνω λάθος...

    ReplyDelete
  15. @κομφούκιος

    "Μας αρέσει ή όχι, οι ΗΠΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ >>>50% του ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ (!!!!!!). Κατά συνέπεια, ΥΦΕΣΗ στις ΗΠΑ σημαίνει ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΥΦΕΣΗ ΠΑΝΤΟΥ."

    Eίμαι σίγουρος φίλε μου πως δεν διαφωνούμε στο παραπάνω σημείο. Είναι ακριβώς έτσι.

    Απλά θεωρώ την παρούσα συγκηρία δυνητικά πολύ επικίνδυνη. Η οικονομία είναι ένα μόνο από τα πολλά επίπεδα στα οποία εκδηλώνεται η παγκόσμια αστάθεια.

    @Γ700

    Μετά το 2001 και την είσοδο στην ΟΝΕ είναι αλήθεια πως δεν αντιμετωπίστηκε καθόλου ο δομικός πληθωρισμός. Απλά αράξαμε και τώρα όπως στρώσαμε θα κοιμηθούμε.
    Ελπίζω να ξυπνήσουν και να κάνουν τις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές.

    ReplyDelete
  16. @anax anexartitos

    Βασιλιά μου νομίζω πως είσαι άδικος, πιο προωθημένες θέσεις δεν θα βρεις πουθενά!

    ReplyDelete
  17. @ anax anexartitos

    κοίτα βασικά είμαστε εγκάθετοι της ΣΙΑ και των αμερικάνων. Τώρα βέβαια που μας αποκάλυψες σε παρακαλούμε να να μας κάνεις μια ανάλυση για το τι πιστεύεις εσύ ότι προκαλεί τον πληθωρισμό και στη συνέχεια να προτείνεις και μία λύση. Περιμένουμε.

    ReplyDelete
  18. θα συμφωνήσουμε με το βαγγέλα και τον παρμενίδη ότι ο πληθωρισμός είναι ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ, προέρχεται δηλαδή από δομικές στρεβλώσεις στην ελληνική οικονομία, είτε μιλάμε για καρτελοποιημένες αγορές, είτε για πληθωριστικές αμοιβές στο κεφάλαιο, είτε για παραοικονομία, είτε για πληθωριστικές αμοιβές σ' ένα κομμάτι της εργασίας όπως κλειστά επαγγέλματα, μια σειρά υπηρεσίες κομμωτήρια, γιατροί κοκ, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    Η προοδευτική άποψη και ανάλυση δεν είναι αυτή που βλέπει τη μισή εικόνα επειδή τη βολεύει. Δηλαδή βλέπει μόνο πληθωρισμό λόγω των υψηλών περιθωρίων κέρδους και δε βλέπει ας πούμε το πληθωριστικό χρήμα που πέφτει στο δημόσιο ή πχ τις κατώτατες αμοιβές των συμβολαιογράφων κοκ οι οποίες συνδέονται με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων (οι οποίες αυξήθηκαν 23,5% πανελλαδικά φέτος μόνο για τα κίνητα εςκτός σχεδίου).

    ReplyDelete
  19. Ομορφαααα

    Με εξυπνάδες περί ΣΙΑ δεν απαντάτε σε τίποτα. Προσωπικά δεν έχω ούτε λύσεις , ούτε απαντήσεις, απλά κάνω κάποιες διαπιστώσεις.

    Το να ειρωνεύεστε αυτούς που σας κριτικάρουν είναι η εύκολη λύση. Μπορείτε όμως να βάλετε και να μας πείτε τι μας επιτρέπετε και τι όχι να γράφουμε σα σχόλια και θα το κάνουμε.

    Επίσης μίλησα για τους Γ700, ο παρμενίδης, ο βαγγέλας και η έλβα έχουν πεί κάποια στοιχεία πιό χειροπιαστά από αυτά που λέτε εσεις. (με τους οποίους όλως τυχαίως συμφωνήσατε, αφού ειρωνευτήκατε το σχόλιό μου). Μέχρι τότε επαναλαμβάνατε τις παπαριές περί εισαγόμενου πληθωρισμού (αλήθεια η ΔΕΗ αύξησε το ρεύμα γιά την αύξηση του πετρελαίου,και στη συνέχεια εξάντλησε τα υδατινα αποθέματα, γιά κερδοφορία, αυτό δε σας λεει κάτι;;)

    Δεν απευθύνεστε σε ηλίθιους και μή νομίζετε ότι με τακτικισμούς που ακολουθούν οι τηλε δημοσιογράφοι κερδίζετε πόντους στο παιχνίδι των εντυπώσεων. Επίσης, φύγετε από τα στερεότυπα αριστερός-δεξιός, συντηρητικές θέσεις υπάρχουν παντού και πάντα. Και βέβαια δε σημαίνει ότι όποιος διαφωνεί μαζί σας είναι a priori αριστερός ή δεν ξέρω και γώ τι άλλο.

    Δεχθείτε τέλος, ότι σε κάποια θέματα μπορεί κάποιος να συμφωνεί μαζί σας (πχ στην εξαίρετη καμπάνια σας γιά το μετρό) και σε κάποια να διαφωνεί.

    Και ακόμη, να διατηρεί το δικαίωμά του κανείς, αφού δε μιλούμε με ανοιχτές γνωστές ταυτότητες, να υποψιάζεται διάφορα, ανάλογα με το ύφος και τη μορφή αυτών που διαβάζει.

    Μάθετε να δέχεστε την κριτική...

    ReplyDelete
  20. @anax anexartitos

    Kαλά δεν το συζητώ, κύριε Αναξαγόρα μου.

    Αυτό το τέρας ο Κομφού, οι Γ700, ο Κινέζος και η μέγαιρα είναι πράκτορες της CIA.

    Το τραγικό είναι που τα λέω και η αδερφή μου η Μάρω, το κήτος, το θωρηκτό, η φάλαινα, με ανεβοκατεβάζει "Αγράμματη, αστοιχείωτη, ανερμάτιστη γυναίκα".

    ReplyDelete
  21. Ναι κυρία Φωφώ μου, και αυτός ο τρισκατάρατος ο Κομφού, να δειτε πως κόβει το βήχα σε όλους, τέρας σας λέω και γλώσσα δε βάζει μέσα του. Λέει, λέει λέει και τους ζαλίζει όλους μέχρι που συμφωνούν μαζί του προκειμένου να μήν τους πρήξει άλλο.

    Κακό χρόνο νάχει. Αλλά ο θεός τον βλέπει,και ο σκατόγερος που να τούρθει κόλπος (μου παριστάνει και το νέο, δα, νέα γενιά και κουραφέξαλα, λίγο πιό μετά από την ακρόπολη είναι) από σέ θα τόβρει να μου το θυμηθείς.

    ReplyDelete
  22. @ anax

    μάθε να διαβάζεις σωστά. Εμείς λέμε ότι ο πληθωρισμός είναι περιστασιακά εισαγόμενος και πρωτίστως ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΟΣ δηλαδή εγχώριο φαινόμενο και όχι εισαγόμενος όπως επιχειρεί να μας πείσει ο Αλογοσκούφης , ο οποίος δεν έχει κάνει τίποτα για να τον αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια. Με την οικονομική πολιτική ΜΗ ΑΛΛΑΓΏΝ (δε μιλάμε για μερεμέτια αλλά για σοβαρές αλλαγές)ουσιαστικά έχει βάλει τη βάση για να επιστρέψει όψι η ακρίβεια της λαΛϊκής κοκ αλλά Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    ReplyDelete
  23. Ευχαριστώ γιά τις συμβουλές, θα μάθω να διαβάζω σωστά. Επίσης θα το γράψω και 100 φορές,

    ο Κύριος στο Γ700 μου είπε να μάθω να διαβάζω σωστά

    Παρεπιπτόντως αυτό γιά τον διαρθρωτικό πληθωρισμό τόγραψε ο παρμενίδης και όχι ο Γ700. Προσωπικά δεν γνωρίζω άν τα διάφορα ψευδώνυμα είναι της ομάδας να το πω, κύκλου ή όπως αλλιώς αυτοχαρακτηρίζεσθε. Θεωρώ ότι τα σχόλια με Γ700 αποτελούν σχόλια των ιδιοκτητών του μπλόγκ και τα υπόλοιπα είναι αναγνωστών.

    Αυτά, και αφιπεύσατε αγαπητοί...

    ReplyDelete
  24. παρεμπιπτόντως να ξαναδιαβάσεις το ποστ. Επίσης να διαβάσεις και το λινκ που βάλαμε παραπάνω σε άρθρο του Κυριάκου Μαντούβαλου δημοσιογράφου του ραδιοφωνικού σταθμού Κόκκινο στην Athens Voice όπου αναφέρεται και όνομα με επώνυμο ενός εκ των ιδρυτικών μελών του blog, ο οποίος είχε δώσει και συνέντευξη επί είκοσι λεπτά live. Λοιπόν καμία συνωμοσία και η απάντησή μας στους συνωμοσιολόγους από εδώ και στο εξής θα είναι σκληρή.

    ReplyDelete
  25. εν πάσει περιπτώσει η κριτική είναι απόλυτα δεκτή και ΑΠΟΔΕΚΤΗ στο βαθμό που γίνεται για πράγματα που έχουμε πει ή έχουμε κάνει και όχι όταν είναι ανυπόστατη και γίνεται για πράγματα που δεν έχουμε πει.

    Για παράδειγμα , το μήνυμα του post είναι ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει και είναι πρωτίστως διαρθωτικός. Εσύ μας λες ότι λέμε ότι είναι εισαγόμενος , και μας ταυτίζεις με αλογοσκούφη και μας κάνεις κριτική πάνω σε κάτι που δεν ισχύει.

    Δεύτερον, ακόμη χειρότερα, αφήνεις υπονοούμενα για δήθεν προσωπείο του blog κοκ, ανωνυμία κλπ, όταν η ταυτότητά μας είναι γνωστή και δημόσια. Δες το δημοσίευμα της Athens, δες τον Alpha, κουτί της Πανδώρας Τρίτη 11:00 το βράδυ έχει αφιέρωμα στη γενιά των 700. Εκεί θα δεις και αρκετούς συντελεστές και συμετέχοντες στο blog. Δες τη στήλη g700 in the media.

    Δηλαδή τι θες να κάνουμε να αναρτήσουμε και διεύθυνση και τηλέφωνο; έλεος δηλαδή ρε παιδιά.

    ReplyDelete
  26. "Λοιπόν καμία συνωμοσία και η απάντησή μας στους συνωμοσιολόγους από εδώ και στο εξής θα είναι σκληρή."

    Σιγά μη σκίσετε κανένα καλσόν.

    Κατά τα άλλα, μόλις προσφάτως αναφέρθηκε το όνομά ενός από σας, και αν θεωρείτε ότι καθένας πρέπει να ξέρει όποιον εμφανίζεται στην τηλεόραση, ή γίνεται αναφορά κάπου σε κάποιο ΜΜΕ ότι θα πρέπει να τον γνωρίζομε κιόλας, είστε γελασμένος.
    Αφιππεύσατε.

    Επίσης, αυτό που έγραψα ήταν

    Και ακόμη, να διατηρεί το δικαίωμά του κανείς, αφού δε μιλούμε με ανοιχτές γνωστές ταυτότητες, να υποψιάζεται διάφορα, ανάλογα με το ύφος και τη μορφή αυτών που διαβάζει.

    Αυτό είναι ξεκάθαρο και επιμένω. Ακόμα και άν κάποιος από σας βγήκε στα ΜΜΕ, (και παρεπιπτόντως, όλες οι συνήθεις περσόνες είναι Γ700 και εκφράζουν τη γνώμη του μπλόγκ ή μόνο ότι γράφεται κάτω από το Γ700; εγώ αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει το δεύτερο, άν όχι ζητώ συγνώμη έκανα λάθος) επανέρχομαι λοιπόν και λέγω άν φάνηκε κάποιος από σας στα ΜΜΕ γιατί αλλοιώνεται η ουσία αυτού που γράφω; Και τέλος, πολλές φορές από αυτά που στηρίζετε δίνετε την εντύπωση ότι μάλλον είστε πολύ πάνω από το Γ700 κατ ουσίαν. Επαναλαμβάνω, γράφω μόνον γιά τα ποστ και όσα σχόλια γράφονται κάτω από την ταμπέλα Γ700, και ΟΧΙ από ταμπέλες παρμενίδης, βαγγέλας, νάσσος παλιότερα κλπ.

    ReplyDelete
  27. Πέστε τα, πέστε τα, κύριε Αναξίμανδρε,

    Να ΜΗ μας περνάνε και γιά χαζούς

    Η CIA είναι πίσω τους.

    ReplyDelete
  28. Το παληοκάθαρμα ο Κομφούκιος που εξ αιτίας του η εγγονούλα μου από πρώτη έγινε τελευταία.

    ReplyDelete
  29. μόνο ότι γράφεται κάτω από το γ700

    ReplyDelete
  30. ...είναι άποψη του blog.

    Εσύ ίσως ξαφνιάζεσαι γιατί απλά έχεις ένα στερεότυπο στο μυαλό σου. γ700= ημι-αμόρφωτος, ταλαίπωρος νέος που δεν μπορεί να εκφραστεί και δεν μπορεί να έχει συγκροτημένη άποψη και ίσως το μόνο που διεκδικεί είναι να έρθει το κράτος να θεσμοθετήσει 1500 ευρώ μισθό.

    Το δράμα όμως της γενιάς των 700, οι χαμηλές αμοιβές, οι ελλειμματικές ευκαιρίες για καλές δουλειές, η υπερεργασία, κοκ αφορά ΚΑΙ σε μια τεράστια ομάδα νέων που έχουν πτυχία, μάστερ, με ουσιαστική γνώση και είναι σε θέση να αθρώσουν δυο κουβέντες της προκοπής γύρω από τα κοινωνικά θέματα και έχουν αγανακτήσει με όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς και το τι γίνεται στην Ελλάδα. Εμείς βρισκόμαστε στη δεύτερη κατηγορία. Και το δράμα αυτής της δεύτερης κατηγορίας είναι ακόμα μεγαλύτερο γιατί οι προσδοκίες είναι τεράστιες και η διάψευση τους στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη.

    ReplyDelete
  31. τέλος πάντων, ας μην εκτροχιάσουμε την κουβέντα. Που διαφωνείς με τις απόψεις μας για τον πληθωρισμό;

    ReplyDelete
  32. Δεν έχω κανένα στερεότυπο στο μυαλό μου. Πολλές φορές έχω συναντήσει κακοπληρωμένους ικανότατους ανθρώπους που τους εκμεταλλεύονται αμόρφωτοι κατσαπλιάδες, γιά μιά πλειάδα λόγων που δεν είναι της παρούσης.

    Τέλος, γιά να μήν συνεχίζουμε εις το διηνεκές τη συζήτηση, πιστεύω απλά ότι οι παρμενίδης και βαγγέλας κυρίως ήταν πολύ πιό ξεκαθαροι αρχικώς γιά τις αιτίες του πληθωρισμού, από το ίδιο το πόστ. Οι μετέπειτα σχολιασμοί σας με κάλυψαν, ευχαριστώ.

    ReplyDelete
  33. οκ εντάξει δεκτό και ΑΠΟΔΕΚΤΟ αυτό

    ReplyDelete
  34. "κατσιαμπλιάς"

    Χαχαχα, πού τη θυμήθηκες τη λέξη ρε παίχτη? Είχα χρόνια να την ακούσω. Πάντως όσο για τέτοιους, γεμάτη είναι η αγορά. Κάθε πέτρα κι από κάτω ένας τους.

    ReplyDelete
  35. cu ξανά για διαδικτυακό τσακωμόdebate

    ReplyDelete