Wednesday, September 1, 2010

Συντονισμός

Εδώ και ένα μήνα επικρατεί στη δημόσια συζήτηση, παράλληλα με τα μέτρα του Μνημονίου, η ανασχηματισμολογία. Αν και προσφιλές σπορ της ελληνικής μιντιακής και πολιτικής ζωής, επί της ουσίας σ’ αυτή τη φάση δεν ενδιαφέρει κανένα. Κι ας εκμαιεύεται η γνώμη του πολιτών ότι είναι υπέρ μέσα από διάφορα δημοσκοπικά τερτίπια, βλέπε την πρόσφατη έρευνα της GPO.

Προφανώς και στο κυβερνητικό σχήμα υπάρχουν σοβαρές υστερήσεις με μεγαλύτερη απ’ όλες την υγεία και στη συνέχεια την ανάπτυξη. Θα ήταν ευπρόσδεκτο να άλλαζαν οι τελευταίοι σε επιδόσεις Υπουργοί. Ωστόσο, αν η κυβέρνηση δομικά και ουσιωδώς πάσχει από κάτι αυτό είναι η έλλειψη συντονισμού της δημοσιονομικής με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική.

Ο νομπελίστας καθηγητής και τακτικός συνομιλητής του Πρωθυπουργού, Joseph Stiglitz, μελετώντας την ασιατική κρίση στα τέλη της δεακετίας του ’90 έχει δείξει ότι ένας σημαντικός λόγος αποτυχίας της διαδικασίας οικονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών πολιτικών που ευαγγελίζονται οι διεθνείς οργανισμοί, είναι η λανθασμένη χρονική κλιμάκωση των μέτρων πολιτικής.

Σύμφωνα με τον Stiglitz καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η διαμόρφωση ενός κέντρου συντονισμού των δημοσιονομικών μέτρων με τις μικροοικονομικές διαρθρωτικές αλλαγές και τις κλαδικές παρεμβάσεις. Δεν μπορεί για παράδειγμα την εσωτερική υποτίμηση να την επιμερίζονται μονομερώς οι μισθοί και να μη γίνεται τίποτα στο επίπεδο του αποπληθωρισμού των τιμών. Ούτε είναι δυνατόν να απουσιάζει μια πολιτική στήριξης της ρευστότητας ή έστω στήριξης των επιχειρηματικών προσδοκιών που αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατάρρευση. Και φυσικά δεν μπορεί από τη μία να περικόπτονται οριζοντίως οι μισθοί όλων ανεξαιρέτως στο Δημόσιο και στην υγεία τα πιράνχας να συνεχίζουν να κάνουν πάρτι.

Συνεπώς, κι επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα εύκολης επανεκκίνησης ή εξόδου από την κρίση μέσα από την αλλαγή προσώπων και μόνο, θα ήταν χρήσιμο να επιχειρηθεί η δημιουργία ενός άτυπου οργάνου συντονισμού και διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, το οποίο θα έχει καθημερινή πρόσβαση στο λεγόμενο economic intelligence, θα το αναλύει, και με βάση τις δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Μνημόνιο και τις ανάγκες για βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν θα συγχρονίζει το ρυθμό του συνόλου της οικονομικής πολιτικής. Και φυσικά για να υποστηριχτεί τεχνικά ένα τέτοιο εγχείρημα θα χρειαστεί σοβαρότητα και σωστές επιλογές στελεχών, συνεργατών και συμβούλων.

15 comments:

  1. Τα πάντα είναι έτοιμα.Καλοδουλεμένα και καλομελετημένα απο Ελληνες και διεθνείς εμπειρογνώμονες.
    Αυτή η κυβέρνηση τροφοδοτείται απο έναν πολιτικό χώρο όπου περισσεύουν τα εγχώρια πολιτικά ταλέντα.
    Αυτή η κυβέρνηση έχει την ευφυία να συνεργάζεται με προσωπικότητες,κυβερνήσεις και διεθνείς οργανισμούς που της παρέχουν τη τεχνογωσία που χρειάζεται οποιαδήποτε χώρα θέλει σήμερα να επιβιώσει στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον και να θεωρείται μια σύγχρονη και οικουμενική χώρα.
    Ολα αυτά, όπως λέτε, χρειάζονται ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ σε διαχειριστικό επίπεδο γιατί σε πολιτικό ο ΓΑΠ είναι ΑΡΙΣΤΟΣ.

    ReplyDelete
  2. Ο συντονισμός, φυσικά, χρειάζεται ένα πρόσωπο, τύπου Ραγκούση, που να υποστηρίζεται νομοθεσμικά και να πλαισιώνεται γραμματειοτεχνικά απο επαρκές επιστημονικό προσωπικό υψηλού επιπέδου.

    ReplyDelete
  3. "ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ.Παπουτσής είπε ότι «ο κ. Σαμαράς ζήλεψε τη δόξα του κ.Καραμανλή και διέταξε την αποχώρηση των βουλευτών της ΝΔ για να μην αποκαλυφθεί ποιος έπαιζε τον παπά στην αυλή του Μαξίμου» προσθέτοντας ότι «ο ιερός όρκος σιωπής δένει σφιχτά την παλαιά με τη νέα Νέα Δημοκρατία».

    http://www.tovima.gr/"

    Αφού το Βατοπαίδι πιθανολογείται ότι είναι Μπουχεσοπαίδι γιατί δεν κάνουν ένα έλεγχο του DNA του φερόμενου ως φυσικού πατέρα για να γλιτώσει και ο Αγγέλου απο τη κρεμάλα;

    ReplyDelete
  4. Di-ypourgiki synergasia oikonomikon kai oikonomias xreiazetai, esto me ti dimiourgia atypou organou diypourgikou syntonismou, me ypografi kai tirisi enos esoterikou Mnimoniou.

    O politikos xronos einai panta megalyteros apo ton apaitoumeno kai problepomeno oikonomiko.

    I epiponi diadikasia einai ayti tou ksemplokarismatos tou dimosiou tomea se topiko, perifereiako kai ethniko epipedo, ki o Kallikratis kanei mia megali arxi os pros ayto.

    ReplyDelete
  5. Συντονισμός αλλιώς εκτροχιασμός!
    Το άρθρο σας είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένο και πραγματικά απαντά στην ανάγκη που έχει αυτή η κυβέρνηση αυτές τις στιγμές.
    Όμως:
    • Υπάρχει άραγε διάθεση για αναπτυξιακή πολιτική;
    • Υπάρχει άραγε διάθεση για πιο ρηξικέλευθες οικονομικές πολιτικές;
    • Υπάρχει το προσωπικό που μπορεί να «τραβήξει» μπροστά την πολιτική ατζέντα ;
    • Διαθέτουμε δομές που μπορούν να αντέξουν μια επιθετική αναπτυξιακή πολιτική;
    Θέτω τα παραπάνω ερωτήματα γιατί μπορεί σήμερα η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης να συντεχνιακή και πρόσκαιρα αρεστή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν δημιουργεί τις βάσεις για μια σύγχρονη και ανταγωνιστική οικονομία.
    Γιατί ακόμη και εάν υποθέσουμε ότι αύριο αλλάζει ο ΓΑΠ την ρουσφετολόγο υπουργό ανάπτυξης, τοποθετώντας ένα δοκιμασμένο ή τουλάχιστον προσανατολισμένο στέλεχος που μπορεί να δώσει μήνυμα αισιοδοξίας στην αγορά και στους επενδυτές, είναι αμφίβολο αν θα έχουμε άμεσα αποτελέσματα, πόσο μάλιστα εάν δεν συμφωνηθεί σε κυβερνητικό- τροικό επίπεδο η αλλαγή πλεύσης τόσο στον τρόπο άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής, όσο και στον τρόπο σχεδιασμού και υλοποίησης των πολιτικών στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος.
    Ο ΓΑΠ, έχει την ευκαιρία γρήγορα να ξεφύγει από την μυζέρια και την ατολμία που επιδεικνύουν οι συνεργάτες – υπουργοί του και παράλληλα να απαλλάξει όλους εμάς από ξεπερασμένους θεσμούς και τους αχυράνθρωπους που το παίζουν υπουργοί, γενικοί, διευθυντές κλπ. Παράδειγμα 1ο: σε τι ωφελεί η διατήρηση του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης; Αγροτική οικονομία δεν έχουμε, αποτελεί μέρος της αναπτυξιακής πολιτικής, άρα θα μπορούσε να είναι μια αξιοπρεπέστατη γενική γραμματεία του υπουργείου ανάπτυξης! Παράδειγμα 2ο: ποια η ανάγκη να υπάρχει το υπουργείο πολιτισμού-τουρισμού και επιχορηγήσεων των σωματείων φαντασμάτων;; δεν χρειάζεται καν να απαντήσω!
    Με όλα τα παραπάνω θέλω να τονίσω την ανάγκη για συνολική αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής με επίκεντρο την οικονομία και την ανάπτυξη αλλά και την παράλληλη προωθητική πολιτική στο κυβερνητικό σχήμα και στους κρατικούς θεσμούς. Αλλιώς ο συντονισμός θα αντικατασταθεί από τον εκτροχιασμό!

    ReplyDelete
  6. συντονισμο ασκεί υποτίθεται ο Πάγκαλος, σωστά ?

    παιδιά τα πράγματα είναι απλά- αλλαγή πολιτικής χρειάζεται πρώτα και αλλαγή προσώπων έπειτα

    Όταν επί 1 χρόνο και η Μαριλίζα είναι (αόρατη) υπουργός και ο Ρέππας ούτε φωνή ούτε ακρόαση και ο ΓΑΠ ταξιδεύει στη ..Λιβύη μην περιμενετε προκοπή.

    Χρειάζονται άμεσες κινήσεις, δραστικές και με πολύ πόνο.

    Το να ανεβάζουμε συνεχώς τους φόρους απομυζώντας τον ιδιωτικό τομέα γιά να ταίζουμε το δημόσιο δεν φέρνει αποτέλεσμα

    Κάποιος να τους μιλήσει γιά την καμπύλη Laffer επιτέλους

    ...έστω κι αν είναι αυτός ο Ερντογάν (μείωσε τους φόρους και αναγέννησε την τουρκική οικονομία)

    ReplyDelete
  7. "Το βραβείο «Quadriga», το οποίο απονέμεται από το 2003 σε προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού για την προσφορά τους στην καλύτερη διασφάλιση του μέλλοντος της κοινωνίας...
    Στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου θα απονεμηθεί φέτος το πολιτικό και κοινωνικό βραβείο της Γερμανίας «Quadriga», για την κοινωνική του προσφορά, την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την αποτροπή πτώχευσης της χώρας.

    Η απονομή θα γίνει στο Βερολίνο στις 3 Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της 20ης επετείου από την επανένωση της Γερμανίας. Όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, ο επικεφαλής της Ντόιτσε Μπανκ, Γιόζεφ Άκερμαν θα εκφωνήσει πανηγυρικό λόγο και θα μιλήσει για την προσωπικότητα του πρωθυπουργού"

    Μόλις μιά ανάσα απο το Νομπέλ.

    ReplyDelete
  8. "Σκληρά μέτρα λιτότητας για την εξοικονόμηση 82 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2014, με περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, τον αμυντικό προϋπολογισμό και φορολόγηση των προμηθευτών πυρηνικής ενέργειας και των αεροπορικών εισιτηρίων των πτήσεων από Γερμανία, υιοθέτησε χθες το...
    υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης Μέρκελ!. Η λήψη μέτρων λιτότητας, τα οποία θεωρούνται από τα σκληρότερα της μεταπολεμικής περιόδου, από τον κυβερνητικό συνασπισμό παρουσιάζεται ως μία προσπάθεια να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, παρότι η οικονομία εμφανίζει ρεκόρ ρυθμού ανάπτυξης (2,2%) και τα φορολογικά έσοδα έχουν αυξηθεί"

    Ζηλιάρηδες οι Γερμαναράδες. Μας αντιγράφουν συνέχεια!

    Αφήστε τη ψευτοστατιστική και χρησιμοποιείτε τη σημειολογία όσοι θέλετε να κατανοείτε το "που πάνε τα πράματα".

    ReplyDelete
  9. "Η Ελλάδα βρίσκεται στην θέση αυτού που πηγαίνει μπροστά.Συναντά, πρώτος, όλες τις μεγάλες και άγνωστες δυσκολίες"

    Nicholas Boyle,
    Καθηγητής του Κέμπριτζ και συγγραφέας του πολύκροτου: “2014: How To Survive The Next World Crisis".

    Ακριβώς αυτό συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα.Πάει μπροστά.Και συναντά τις δυσκολίες του pioneer.
    Πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος.Αν έχεις δε μιά, έστω και μικρή, αίσθηση της Ιστορίας, βιώνεις και απολαμβάνεις τις εξελίξεις καλύτερα.

    ReplyDelete
  10. "...Ωστόσο, αν η κυβέρνηση δομικά και ουσιωδώς πάσχει από κάτι αυτό είναι η έλλειψη συντονισμού της δημοσιονομικής με την αναπτυξιακή και κλαδική πολιτική...."

    Λάθος. Δεν υπάρχει κανένα έλλειμμα συντονισμού. Όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο. Σε αυτό συμφωνούν όλοι μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην πολιτική και στην οικονομική σχεδίαση, απλώς κάποιες καθυστερήσεις, λόγω κάποιων "ακατανόητων" κοινωνικών αντιδράσεων.

    Ποτέ δεν υπήρξε ούτε σχέδιο ούτε πρόθεση για σχέδιο ανάπτυξης. Τα πάντα έγιναν βάσει σχεδίου πτώχευσης και πολιτικο-οικονομικής κηδεμονίας. Μέσα σε 9 μήνες η χώρα έχει περάσει από την προοπτική της πτώχευσης στην πραγματικότητα της πτώχευσης + κηδεμονίας.

    Ο Jeffry τα έχει καταφέρει μια χαρά στην αποστολή του. Γι' αυτό και όλοι του λένε μπράβο. Μέχρι και τον Νετανιάχου έκανε συνομιλητή στην ΕΕ από την πίσω πόρτα. Γνήσιο neo-liberal ρεπουμπλικανάκι, που λένε και οι "γνήσιοι" (νότιοι) Αμερικανοί.

    ReplyDelete
  11. "...Στον πρωθυπουργό Γ. Α. Παπανδρέου θα απονεμηθεί φέτος το πολιτικό και κοινωνικό βραβείο της Γερμανίας «Quadriga», για την κοινωνική του προσφορά, την αναδιάρθρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της Ελλάδας και την αποτροπή πτώχευσης της χώρας..."

    Ναι, είναι μεγάλη κοινωνική προσφορά το άφθονο γέλιο που μας έχει χαρίσει:

    http://www.youtube.com/watch?v=IEoRsy91w-g

    Για τη βράβευση με το Quadriga, όποιος βιάστηκε να πανηγυρίσει, καλύτερα να ρίξει μια ματιά στους περασμένους "νικητές":

    http://en.wikipedia.org/wiki/Quadriga_%28award%29

    Μεταξύ άλλων:
    - Hamid Karzai, President of Afghanistan
    - Shimon Peres, Vice Prime Minister of Israel
    - Viktor Yushchenko, President of the Ukraine
    - José Manuel Barroso, president of the European Commission

    Σημασία δεν έχει το βραβείο αλλά ο λόγος της βράβευσης και ποιος το δίνει. Στην περίπτωση του Jeffry, όπως και για τους περισσότερους στη συγκεκριμένη λίστα, είναι σαν τον έπαινο για τον "καλό μαθητή".

    ReplyDelete
  12. Και ένα σχόλιο-ερώτημα σχετικά με το άρθρο:

    Αν στην κυβέρνηση έχουν έλλειμμα συντονισμού, ο πρωθυπουργός τι ακριβώς κάνει; Ποια είναι η αρμοδιότητά του; Ο Πάγκαλος τι ακριβώς τομείς ευθύνης έχει ως "αντιπρόεδρος" της κυβέρνησης; Αν μπει ακόμα ένας (τρίτος) στην κορυφή της κυβέρνησης, τι ακριβώς θα βελτιώσει;

    Δήλωση του πρώτου κατά σειρά προτίμησης υποψηφίου για τη θέση του συντονιστή, Ραγκούση: "...Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τη σημερινή κυβέρνηση για μόνιμους διορισμούς στο Δημόσιο..." (τονίζεται το "μόνιμους").

    Θυμίζω ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα (που όλο και συχνότερα το θεωρούν παρωχημένο από ότι φαίνεται), η Βουλή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όχι σε ένα μάτσο συμβούλους και συντονιστές που προσλαμβάνονται εκ των υστέρων από τον πρωθυπουργό για να κυβερνήσουν "εκ των έσω".

    Η νέα αυτή συνταγή είναι 100% αμερικάνικη και εφαρμόστηκε με επιτυχία για 8 χρόνια επί Μπους από τους neo-liberals. Και σήμερα φυσικά εφαρμόζεται σε πιο εκλεπτυσμένη μορφή από τον Ομπάμα, με 7 στους 10 κοντινούς συμβούλους από την GS (τουλάχιστον έχει στόχευση).

    Μήπως να έκοβε ο Jeffry λίγο τα ταξίδια (φεύγει πάλι για κάνα 20ήμερο) και να κυβερνήσει επιτέλους, αντί να αφήνει μόνο του τον Παπακωνσταντίνου που έχει αρχίσει να δείχνει σημάδια ψυχολογικής και σωματικής κατάρρευσης από το αδιέξοδο;

    Ή μήπως να πάρουν έναν ακόμα, τέταρτο "συντονιστή", για να παίζουν ξερή;...

    ReplyDelete
  13. Jaga

    Γράφε και καμμιά φορά τη γνώμη σου.Δεν βαρέθηκες να παίζεις συνέχεια τη ντουντούκα της Λιάνας Κανέλη;

    ReplyDelete
  14. To megalo stoixima einai pos tha apemplakei i paragogiki dynami tis xoras apo tin eksartisi stin kratiki xrimatodotisi. px to na eksartatai mia xora apo to an tsoulisei to ESPA i oxi einai oligon ti tragiko. En merei simainei oti egine spatali ton proigoumenon kyklon diarthrotikon ependyseon ki en merei oti i pleionotita ton epixeiriseon poulane aera. Ekei pou mporei to kratos na boithisei simantika einai sti xartografisi mias ethnikis anaptyksiakis stratigikis pano stin opoia tha mporesoun oi epixeiriseis na prosarmostoune. Kai ayti proetoimazetai bebaia me argous rythmous, arkei na ksemplokarei to systyma se 'micro' epipedo. O Kallikratis prosferei se ayto to epipedo simantika. Episis ta nomosxedia toy Ypoyrgeiou Perivallontos tha dosoun simantikes kateythinseis, alla kathysteroun dystyxos perissotero aposo tha eprepe. To Yp Ygeias tha prepei na katalabei oti o tomeas ygeias exei poly psomi akoma kai meso diathematikon proseggiseon opos o tourismos ygeias.

    Ayto pou ginetai stin Ellada einai anadomisi tis xoras, pou kollise sta granazia tis grafeikratias kai tis aneparkeias ton thesmon kai ypiresion se ola ta epipeda. Yparxei mia maza anthropon pou ergazontai se ypiresies, etaireies, dimous, efories kok pou den mporoun kan na antapekselthoun sta basika ton proypotheseon tis douleias tous. Gia na kinithei loipon to systyma xreiazetai anagennisi sxedon pantou. Kai gia na eimaste eilikrineis o xronos pou apaiteitai gia na proxorisei ayti i istoria einai megalos kai me polla empodia, entos ki ektos ton toixon.

    ReplyDelete
  15. Normad

    Πες μας έστω και μια φορά μια ολοκληρωμένη άποψη-σκέψη σου. Δεν είναι δύσκολο.

    Δε βαρέθηκες να κάνεις συνεχώς παιδικά σχόλια στα λεγόμενα άλλων;

    ReplyDelete