Thursday, September 2, 2010

Casus belli η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης

Ο Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εκπρόσωπος της G700 στην Εθνική Ομάδα Εργασίας για τη νέα γενιά, στηλιτεύει στο ραδιόφωνο ΘΕΜΑ την πρόθεση της Κυβέρνησης να αυξήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης εξισώνοντάς τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης μ' αυτόν του πετρελαίου κίνησης, από 11% σε 23%.

20 comments:

  1. Μεγάλο λάθος η τοποθέτησή σας.
    Βιαστική και επιπόλαια.
    Γίνεστε, άθελά σας, συνήγοροι των μεγαλοκαταναλωτών πετρελαίου και των λαθρεμπόρων πετρελαίου.

    ReplyDelete
  2. "..προκειμένου να εισπραχθεί το 1 δισ. ευρώ που έχει προϋπολογισθεί στο Μνημόνιο από τη μετάταξη, εξετάζεται η κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η επιβάρυνση για τους καταναλωτές εκτιμάται σε 39 λεπτά το λίτρο, αφού ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο κίνησης είναι 412 ευρώ το χιλιόλιτρο και στο θέρμανσης μόλις 21 ευρώ. Ενα μέρος της επιβάρυνσης θα επιστρέφεται με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης το οποίο θα χορηγείται με βάση εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια. Εκτιμάται ότι έτσι δεν θα επιδοτείται η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης σε μεγάλα εισοδήματα και ακίνητα, αφετέρου ενώ θα αντιμετωπιστεί και το λαθρεμπόριο. Την περυσινή περίοδο, η κατανάλωση ήταν μεγαλύτερη από πρόπερσι, παρά το γεγονός ότι ο καιρός ήταν καλύτερος. Ετσι, το υπ. Οικονομικών επέστρεψε στις εταιρείες διανομής διαφορά φόρου της τάξης του 1,5 δισ."
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ReplyDelete
  3. ΔΕΝ πρόκειται για αύξηση του φόρου του πετρελαίου αλλά για ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗς του,το μεγαλύτερο ποσοστό της οποίας καρπούνται οι κατέχοντες και οι λαθρέμποροι.
    Είναι ένα διαρθρωτικό εξυγιαντικό μέτρο το οποίο έπρεπε να παρθεί ανεξάρτητα του Μνημονίου.
    Βιαστήκατε και τη πατήσατε.
    Υιοθετήσατε επιχειρήματα του μεντιακού συρμού.

    ReplyDelete
  4. Το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να χορηγείται με αυστηρά και ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΑ εισοδηματικά και γεωγραφικά κριτήρια.

    ReplyDelete
  5. στηλιτεύει ? why ?
    you are a country with mild winters

    is a good πρόθεση

    reduces consumption

    and your Κυβέρνησης have balls

    αυξήσει going to increase 10% your bill's
    τιμή ok reduce ...it's simple
    fireplaces burn wood
    live outside the big cities

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη, δε γίνεται, κάτι παίρνεις, ή σε χάπι ή σε χαρτονόμισμα. Ελεος πιά αυτό το γλύψιμο στην κυβέρνηση.

    (Ελα Νορμαντ, δε θα πεταχτείς να γράψεις καμιά μαλακιούλα;;;)

    ReplyDelete
  7. "Ολοι οι παράγοντες της αγοράς καυσίμων συμφωνούν ότι όσο υπάρχουν διαφορετικοί φόροι στα δύο είδη πετρελαίου το λαθρεμπόριο θα συνεχίζεται. Κανένας έλεγχος και κανένα πρόστιμο δεν θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά.

    Υπό αυτήν την έννοια, η επιβολή ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να είναι, εκτός από εισπρακτικό, και ένα εξυγιαντικό μέτρο. Μπορεί να αποδώσει σημαντικά έσοδα. Πέρυσι επεστράφησαν στους διανομείς πετρελαίου θέρμανσης 1,35 δισ. ευρώ, ως διαφορά φόρου, καθώς οι διανομείς αγοράζουν το πετρέλαιο με τον υψηλό Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και το πωλούν στους καταναλωτές με τον χαμηλό.

    Από αυτά εκτιμάται ότι τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε πετρέλαιο θέρμανσης που χρησιμοποιήθηκε ως καύσιμο κίνησης. Το Δημόσιο θα μπορούσε να επιστρέψει στους καταναλωτές τουλάχιστον αυτό το ποσό με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης. Υπό την αίρεση ότι θα το διανείμει με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, θα λάβει υπόψη του πραγματικές ανάγκες, οικονομική και οικογενειακή κατάσταση των δικαιούχων. Και κυρίως ότι θα το καταβάλει άμεσα"
    Ζήρας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

    ReplyDelete
  8. Το ενεργειακό μοντέλο που στηρίζεται στο πετρέλαιο μπαίνει στη χειρότερη κρίση του.Το υπερασπίζονται μόνο οι λαθρέμποροι και οι υποστηρικτές τους.Δεν είναι λίγοι,δεν είναι ανίσχυροι,δεν θα πέσουν εύκολα.Και δεν είναι η πρώτη φορά που οι θύτες βάζουν τα θύματά τους να τους υπερασπιστούν.Κλασσικο παράδειγμα το σημερινο πόστ που τους υπερασπίζεται αποκλειστικά και μόνο γιατί μπέρδεψε το ρόλο του θύτη(λαθρέμποροι,κλπ) με αυτόν του θύματος(γενια των 700 ευρώ).

    ReplyDelete
  9. ας βάλει ενιαίο φόρο προς τα κάτω

    ReplyDelete
  10. οι πράσινοι φόροι πάνε σε πράσινες επενδύσεις. εδώ έχουμε χαράτσι για να κλείσει το έλλειμμα επειδή δεν βγάινουν τα έσοδα.

    ReplyDelete
  11. ο ΦΠΑ οδήγησε σε αυξήσεις τιμών και πληθωρισμό και ακυρώνει το πρόγραμμα εσωτερικής υποτίμησης. Ας αυξήσει το φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης μειώνοντας ταυτόχρονα το ΦΠΑ και εξισώνοντάς τα σε ένα ενιαίο επίπεδο, χαμηλότερο για το ΦΠΑ υψηλότερο για τον ΕΦΚ.

    ReplyDelete
  12. εν πάση περιπτώσει ας επιβληθεί ως αντιστάθμισμα η αναγκαστική σταδιακή αλλαγή καυστήρα στις πολυκατοικίες με άλλες πηγές. Φέτος θα γονατίσουν όλοι

    ReplyDelete
  13. Θα μπορούσα να γράψω άλλη μία έκθεση ιδεών γυμνασίου, όπως το συνηθίζω, για το πώς το σκεπτικό σου είναι λάθος, Παρμενίδη, σε ό,τι αφορά τις συνδιαλαγές κράτους-πολίτη... Σε αυτό το επίπεδο, αυτή τη φορά, θα περιοριστώ μόνο στο να πώ ότι αν δεν μπορείς να επιβάλλεις κάτι δεν το εφαρμόζεις καθόλου.

    Το θέμα όμως είναι κυρίως πρακτικό. Μία λύση, λοιπόν, θα ήταν η επιστροφή φόρου να μη γίνεται στους πρατηριούχους (αυτό δε γίνεται τώρα;), αλλά στους ιδιώτες/καταναλωτές όταν αυτοί πληρώνουν για το πετρέλαιο θέρμανσης μόνο με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Θα μπορούν να πηγαίνουν με τη δήλωση του λογαριασμού στην εφορία και εαν τα ποσά έχουν πράγματι πληρωθεί σε πρατηριούχους και δηκαιολογούνται από το δηλωμένο τους εισόδημα ή τις εισφορές για κοινόχρηστα (αν πρόκειται για διαχειριστές), θα παίρνουν τα λεφτά τους πίσω. Σε αυτή την περίπτωση ο κατακερματισμός θα αποτρέψει τις μεγάλες φοροδιαφυγές.

    ReplyDelete
  14. "συνδιαλαγές"... -> συναλλαγές

    ReplyDelete
  15. @parmenides:

    "...Υπό αυτήν την έννοια, η επιβολή ενιαίου φόρου στο πετρέλαιο από το υπουργείο Οικονομικών μπορεί να είναι, εκτός από εισπρακτικό, και ένα εξυγιαντικό μέτρο...."
    Ζήρας-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


    Σχετικά με την εγκυρότητα της "πηγής":

    http://voices.gr/2009/11/05/h-kathimerinh-o-leo-o-zhras/

    http://tinyurl.com/2aouumx

    Ούτε η Καθημερινή ούτε ο Ζήρας ζήτησε ποτέ συγνώμη από τους αναγνώστες. Τουλάχιστον αυτή τη φορά φρόντισαν να σημειώσουν αλλού το "ραβασάκι" και δεν πέρασε στην εκτύπωση.

    ReplyDelete
  16. Αυτή η κυβέρνηση φαίνεται πως από οικονομικά δεν ξέρει τίποτα άλλο πέρα από επιβολή φόρων και περικοπών. Είναι φανερό πλέον ότι ο Παπακωνσταντίνου το μόνο που ακούει είναι "βρες κι άλλα έσοδα" και αυτός το μόνο που ξέρει ή μπορεί να κάνει είναι να κόβει από τα σίγουρα.

    Αν το νέο αυτό μέτρο είναι για την "εξυγίανση" της αγοράς, θα πρέπει να μας πει πρώτα τι ακριβώς κάνει με το λαθρεμπόριο καυσίμων γενικά, δηλαδή τη νοθεία, την υπερτιμολόγηση, την κλοπή κατά τη μεταφορά και την πώληση, την παράνομη εισαγωγή, κτλ. Εκτός αν θεωρούν ότι όλο το λαθρεμπόριο γίνεται αποκλειστικά και μόνο λόγω της διαφοράς στην τιμή πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

    Επίσης, πρέπει να μας πει πόσο θα φτάσει το συνολικό ποσοστό φορολόγησης επί της τελικής τιμής του λίτρου, από περίπου 70-80% που είναι σήμερα. Θέλουν να το πάνε στο 90%; Στο 95%; Μήπως θέλουν να κάνουν "κρατική" τη μαύρη αγορά καυσίμων; Γιατί χωρίς ενεργειακή απεξάρτηση, η "ποινικοποίηση" της χρήσης πετρελαίου μοιάζει περισσότερο με τοκογλυφία και εκμετάλλευση παρά με ενεργειακή πολιτική.

    Αν από την άλλη το μέτρο έχει (λέμε τώρα) καθαρά "οικολογικό" χαρακτήρα, θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί τελικά ΔΕΝ επιδοτούνται οι μικρές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών (οικιακής χρήσης) και αντίθετα δίνονται άφθονα χρήματα σε γνωστούς "επενδυτές" που μασουλάνε πάλι (όπως πάντα) τα κονδύλια της ΕΕ:

    "Φορτηγατζήδες βαμπίρ τέλος" (G700):
    http://g700.blogspot.com/2010/07/blog-post_29.html

    (βλ. σχόλιό μου, "ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ", 30/7/2010)

    Και πάλι αυτή η κυβέρνηση μας εκπλήσσει με την ασυναρτησία και την ανικανότητά της.

    ReplyDelete
  17. Jaga, δε θέλω να δικαιολογήσω την κυβέρνηση, αλλά από τη στιγμή που είναι υποχρεωμένη να μειώσει το έλλειμμα στο μισό, εεε, λογικό δεν είναι να το κάνει είτε αυξάνοντας τα έσοδα (φόροι), είτε μειώνοντας τα έσοδα;

    Μην τρελαθουμε τώρα.

    Αν δεν το έκανε με τους όρους του ΔΝΤ, δηλαδή αν χρεοκοπούσε, θα έκοβε το πρωτογενές έλλειμμα μαχαίρι, και η ύφεση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.

    Αλλά στο θέμα μας τώρα.

    Εμένα πιο πολύ με ανησυχεί ο επαπειλούμενος διπλασιασμός των δημοτικών τελών απο τους δημάρχους.

    Γιατί στην τελική με το πετρέλαιο θέρμανσης, μπορείς και να είσαι στο σπίτι με μπουφάν. Αλλά τα γαμημένα δημοτικά τέλη, δε μπορείς να μην τα πληρώσεις γιατί τα έχουν ενσωματωμενα και στο λογαριασμό της ΔΕΗ!

    ReplyDelete
  18. @Jim Slip:

    Καταρχήν το δίλημμα τα κόβουμε όλα μαχαίρι λόγω ΔΝΤ ή χρεωκοπούμε μόνοι μας είναι λάθος για τρεις λόγους:

    1. Οι όροι δανεισμού διασφαλίζουν 200% τους δανειοδότες ΚΑΙ έναντι παλαιότερων δανείων. Καμία απολύτως "διάταξη" του μνημονίου δεν αφορά σε αναπτυξιακά μέτρα παρά μόνο ως διασφάλιση της αποπληρωμής. Η κυβέρνηση οφείλει αν αποφασίσει αν εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα τους δανειστές ή τους πολίτες της.

    2. Μειώνοντας το συνολικό οικονομικό και βιωτικό επίπεδο κατά 20%, όπως έχει γίνει μέσα στους τελευταίους 6 μήνες, διασφαλίζεται η μείωση του ελλείμματος και η αποπληρωμή του δανείου. Και μετά τι; Όταν από του χρόνου θα χρειαστεί να δανειστούμε εκτός ΔΝΤ πως θα γίνει αυτό; με spread 10% όπως είναι σήμερα; Ποιος μπορεί να αποδείξει ότι η πτώχευση χωρίς ΔΝΤ θα ήταν πολύ χειρότερη από αυτό το -20% και ότι άλλο τραβήξουμε από εδώ και πέρα;

    3. Σε περιόδους ύφεσης, μια κυβέρνηση οφείλει να εκμεταλλευθεί όποιο ρευστό έχει, δανεικά ή μη, για να *διευρύνει* προσωρινά τις δαπάνες, ώστε να θέσει τις βάσεις της ανάπτυξης για τη συνέχεια. Αυτό το λένε όλοι σχεδόν οι σύγχρονοι οικονομολόγοι. Η συνταγή της "λιτότητας από την αρχή" έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν από το ΔΝΤ και έχει αποτύχει. Αλλά το ΔΝΤ δεν ενδιαφέρεται για ανάπτυξη, ενδιαφέρεται για την οικονομική κηδεμονία χωρών. Θυμίζω ότι ακόμα και στην αμερικανοκρατούμενη Αϊτή (σίγουρα λεφτά), μετά το σεισμό το ΔΝΤ δάνεισε τη χώρα με όρους παρόμοιους με αυτούς της Ελλάδας, χωρίς να λάβει στο ελάχιστο υπόψη την κοινωνική παράμετρο και την ανθρωπιστική κρίση.

    Ο δανεισμός και η κηδεμονία της τρόικας είναι μόνο η αρχή. Αυτή την περίοδο τίθενται οι βάσεις για *μόνιμη* κηδεμονία της Ελλάδας από το ΔΝΤ (με "επίβλεψη" της ΕΕ). Όταν αποκρατικοποιηθούν τα πάντα άρον-άρον στο όνομα του ελλείμματος, ΔΕΚΟ, λιμάνια, δρόμοι, Υγεία, Παιδεία, στρατός, ποιος μπορεί να πει ότι μετά θα έχουμε απαλλαγεί από τους "κηδεμόνες"; Τι θα έχει μείνει για τους ντόπιους ιθαγενείς;...

    Όσο για το δεύτερο που λες για τα δημοτικά τέλη, έχεις απόλυτο δίκιο. Η λογική είναι οι πολίτες να στραφούν εναντίον της ΔΕΗ. Με την απελευθέρωση της αγοράς στο ρεύμα, ξαφνικά οι ιδιώτες "επενδυτές" ΑΠΕ θα βρεθούν με 1-2 εκατ. έτοιμους πελάτες.

    Απλά πράγματα.

    ReplyDelete
  19. gmosie
    ισως αυτο που λες να ειναι μια καλή ιδέα -

    ReplyDelete