Monday, September 13, 2010

Beware of Greeks Bearing Bonds

By Michael Lewis
Vanity Fair, 1-9-2010

As Wall Street hangs on the question “Will Greece default?,” the author heads for riot-stricken Athens, and for the mysterious Vatopaidi monastery, which brought down the last government, laying bare the country’s economic insanity. But beyond a $1.2 trillion debt (roughly a quarter-million dollars for each working adult), there is a more frightening deficit. After systematically looting their own treasury, in a breathtaking binge of tax evasion, bribery, and creative accounting spurred on by Goldman Sachs, Greeks are sure of one thing: they can’t trust their fellow Greeks.

Ολόκληρο το άρθρο εδώ

22 comments:

  1. Βάλτε και κανα άρθρο από το Πλέιμπόι ρε παιδιά.

    Πέρα από την επαναδιατύπωση των γνωστών θεμάτων και θέσεων, η προσέγγιση είναι υπεροπτική (τα ξέρει όλα!!) και μηδενιστική. Ηρθε στους ιθαγενείς γιά να δείξει ότι έψαξε το θέμα και να τους πεί πώς πρέπει να είναι. Δεν έχει ψάξει το παραμικρό! (αλήθεια πχ από πότε ο Μάνος ήταν επιτυχημένος επιχειρηματίας;;;).

    Βάλτε και κανένα άρθρο του Λιακόπουλου να έρθουμε στα ίσα. Ο καιρός γάρ εγγύς!!!

    ReplyDelete
  2. Περιμένω να δω, θα σχολιάσει κανένας καλοθελητής την παρουσία του "ηγέτη" στη ΔΕΘ, ή έχουν κάνει όλοι γαργάρα αυτά που είπε και κυρίως αυτά που δεν είπε;

    Θα μας εξηγήσει κανείς γιατί βγήκε εχθές ο Παπακωνσταντίνου στο Alter και είπε ότι η ΕΕ δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει, γιατί θα καταστρεφόταν το κοινό νόμισμα; Τότε γιατί τρέξαμε στο ΔΝΤ; Γιατί δεν δανειστήκαμε ΜΟΝΟ από την ΕΕ, από την Κίνα, από τη Ρωσία, από τους εξωγήινους;

    Θα μας πει κάποιος τι θυμίζει οι δηλώσεις του Strauss-Kahn (όχι πρώτη φορά) στο Όσλο περί "ασθενούς" και "φαρμάκου" που πρέπει να πάρουμε για να μας κάνει καλά ο "γιατρός"; Ας με βοηθήσει κάποιος γιατί εμένα μου διαφεύγει...

    ReplyDelete
  3. Το άρθρο του Vanity Fair έκανε ντόρο και προβλήθηκε στα ΜΜΕ ακριβώς γιατί είναι γραμμένο έτσι.

    Ευκολόπεπτο, χωρίς ιδιαίτερη σκέψη, χωρίς βάθος στην ανάλυση, ότι πρέπει για χασομέρηδες με το φραπέ στο χέρι που τους τελείωσαν τα κοσμικά και τα VIP news και δεν έχουν τι άλλο να διαβάσουν.

    Θυμίζω ότι το Vanity Fair έχει προϊστορία σε τέτοια άρθρα και σε "κωλοτούμπες", τη μια υπερθεματίζοντας υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων μας και την άλλη διατυμπανίζοντας πόσο κλέφτες και απατεώνες είμαστε. Ότι πουλάει καλύτερα, ανάλογα με την περίπτωση.

    ReplyDelete
  4. "Κλέφτες και απατεώνες"
    Ε,όχι ρε γαμώτη μου.Για ένα 1.000.000 φοροκλέπτες θα τη πληρώνουμε όλοι δηλαδή;
    Από περαίωση γνωρίζει το Vanity Fair;
    Γνωρίζει ότι σε ένα μήνα η λέξη "κλέπτης" θα διαγραφεί από το Ελληνικό λεξιλόγιο και θα αντικατασταθεί απο τη λέξη "περαιωτής";

    ReplyDelete
  5. με κάτι τέτοια άρθρα γινόσαστε όλοι πατριώτες γουστάρω

    ReplyDelete
  6. άμα σας βάλουν κανά θετικό όμως ξεσπάει μάχη

    ReplyDelete
  7. θετικό; τί λές; πίσω μου σέχω σατανά.
    Εχουμε μπουκώσει όλοι στη κλαψουρόσκονη.
    Δείτε εκείνη τη κλαψουρόφατσα, το Δημαρά, και καθρεπτιστείτε!

    ReplyDelete
  8. "«Βρυχάται» η τουρκική οικονομία, με ανάπτυξη 10%

    Με τον θεαματικό ρυθμό του 10,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας το δεύτερο τρίμηνο του 2010, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των ειδικών, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

    Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανάπτυξης. Το πρώτο τρίμηνο του 2010, η τουρκική οικονομία είχε επεκταθεί με ρυθμό 11,7%.

    Με εποχική προσαρμογή, η αύξηση του ΑΕΠ υπολογίζεται στο 3,7%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία.

    Το τουρκικό ΑΕΠ είχε καταγράψει συρρίκνωση 7,6% την αντίστοιχη περσυνή περίοδο, καθώς η οικονομία της χώρας είχε πέσει σε βαθειά ύφεση. Η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2009 ήταν στο 4,7%."

    Τέτοια εποχή του χρόνου θα βρυχάται και η Ελλάδα.

    ReplyDelete
  9. Το αρθρο είναι μια χαρά. Πολύ καλό.

    An excellent article. Well done for posting it.


    Αγαπητέ μου anax, δε χρειάζεται και πολύ ψάξιμο το θέμα. Ο συγγραφέας το έψαξε πολύ περισσότερο από το αναγκαίο για να περιγράψει την κατάσταση και το κάνει πολύ καλά.

    Το τι κάνουμε τώρα θέλει ψάξιμο και μάλιστα πολύ γρήγορα, γιατί δεν έχουμε χρόνο, αλλά δεν είναι αυτός ο σκοπός του άρθρου.

    Ο εκτός Ελλάδος κόσμος - το κοινό στο οποίο απευθύνεται το άρθρο - πρέπει και έχει δικαίωμα να μάθει τι έγινε στην Ελλάδα. Οι Έλληνες, βεβαίως, το γνωρίζουν, αλλά πρέπει να καταλάβουν ότι τα άπλυτα βγαίνουν στη φόρα. Αυτό τελικά θα βοηθήσει.

    ReplyDelete
  10. @ Ventrilo: +1


    Den mporei na einai oloi eidikoi peri tis Ellinikis pragmatikotitas. Mia tetoia eklaikeymeni perigrafi kanei prositi stis mazes tin ousia tou Ellinikou daimoniou, kai os ek toutou einai kalodexoumeni.

    ReplyDelete
  11. Yparxei ena aplo kai dyskolo pragma pou apo edo kai pera prepei na ginei se atomiko kai syllogiko epipedo stin Ellada. Opoiosdipote ploutos paragetai, aytos na apotamieyetai. Katarxas gia tin apopliromi ton xrostoumenon, kata synexeia gia ti biosimotita enos ygious koinonikou kratous.

    Ki ayto einai stasi zois, alla kai stasi politikis aney xromatos.

    ReplyDelete
  12. Αγαπητέ εγγαστρίμυθε,

    Με φράσεις εντυπωσιασμού, χωρίς ίχνος ρεαλισμού και γεμάτο ανακρίβειες ήταν το άρθρο. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρεαλιστική προσέγγιση. Και όλοι ξέρουμε τί εστί Vanity Fair (δηλ ίσως σε μιά τρελή παράφραση παζάρι ματαιοδοξίας;;;). Το αν το γενικό πλαίσιο είναι σωστό ουδόλως αντισταθμίζει τα παραπάνω. Υπήρχαν και υπάρχουν πολύ πιό σωστές προσεγγίσεις.

    Δηλαδή έλεος, εν τάξει οι ΔΥ είναι αυτοί που είναι, αλλά ο μέσος μισθός τους ΔΕΝ είναι τριπλάσιος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Ακραία φαινόμενα υπάρχουν αλλά είναι ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ. Αλλοι είναι οι λόγοι που προσελκύουν τους νέους στο δημόσιο.

    Και από πότε ο Μάνος, (αν δεν θυμάσαι,να σου θυμήσω την Αλλατίνη) θα γίνει τιμητής των κρατικοδίαιτων, αφού εκμεταλλεύθηκε το κράτος όσο λίγοι;; Και τώρα μας τη λέει κι από πάνω;;

    Θέλεις και άλλες ανακρίβειες ή να σταματήσω;;

    ReplyDelete
  13. Beware of Greeks Bearing Bonds=Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέρουσι.

    We Greeks:
    Εφευρετικοί,πολυμήχανοι,πανούργοι:Τα εθνικά μας εργαλεία για τη διαχρονική μας επιβίωση.Οταν τα στρέφουμε εναντίον του "εχθρού" μεγαλουργούμε. Οταν τα στρέφουμε εναντίον των εαυτών μας αρρωσταίνουμε απο αυτοάνοσα νοσήματα.
    Αυτό το παθαίνουμε σε καιρούς ειρήνης ή όταν μοιράζουμε τα λάφυρα,κάτι που συνέβη τα τελευταία 50 χρόνια.

    ReplyDelete
  14. ΓΑΠ,ο δαναώτερος των Δαναών.Αγγελικό πρόσωπο,μακιαβελικό managament,λενινιστική τακτική,ισουήτικη πίστη,προτεσταντική προσήλωση στο στόχο.

    ReplyDelete
  15. Ο Ζακ Αταλί, επικεφαλής της «επιτροπής σοφών» που έχει συστήσει ο γάλλος πρόεδρος κ. Νικολά Σαρκοζί, πρώην συνεργάτης και επιστήθιος φίλος του Μιτεράν, Εβραίος, θα είναι ο επόμενος σύμβουλος του ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  16. Ventriloquist
    δεν είμαι σίγουρος ότι οι Ελληνες ξέρουν και αυτό μπορείς να το δεις κι εσύ τριγύρω σου (όταν έρθεις στην Ελλάδα).

    Το κακό είναι ότι εκτός από τους κάτω δεν ξέρουν και οι επάνω.
    Ακουσα τον "αντιεξουσιαστή" στο Οσλο και έφριξα

    Τα φ/β στις στέγες είναι λέει αναπτυξιακό μέτρο....

    Εμ θα μου πεις έχει τίποτα άλλο να πει ?

    ReplyDelete
  17. @ser:

    Από ότι φαίνεται ΟΥΤΕ τα φωτοβολταϊκά είναι αναπτυξιακό μέτρο, τουλάχιστον για τους απλούς πολίτες:

    "Σχέδιο–ταφόπλακα για τα φωτοβολταϊκά" (skai.gr, 16/9/2010):

    http://tinyurl.com/35pn66q

    "...Το τελικό σχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει άδειες για εγκατάσταση μόλις 500 Μεγαβάτ...Oι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από τους αγρότες προσεγγίζουν τα 5.000 Μεγαβάτ...

    ...Οροφή» επισης μπαίνει και στις εγκαταστάσεις σε στέγαστρα και ταράτσες που δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα 200 Μεγαβάτ μέχρι το 2014...

    ...Την ίδια ώρα, δεν υπόκεινται σε διαδικασίες αναστολής αδειοδότησης τα έργα και οι επενδύσεις που θα γίνουν με βάση τον νέο επενδυτικό νόμο.

    Τη μεγαλύτερη ισχύ θα έχουν τα αιολικά πάρκα, τα οποία σε 10 χρόνια θα παρέχουν ενέργεια που θα αγγίζει τα 7.500 Μεγαβάτ, από 1.327 που είναι σήμερα..."


    Ε βέβαια, φωτοβολταϊκό μπορεί να στήσει ο καθένας. Ανεμογεννήτρια όμως όχι.

    Πολύ απελευθέρωση ρε παιδί μου, πως θα την αντέξουμε;

    ReplyDelete
  18. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες απο πηγές που πρόσκεινται στο κόμμα των "κρυμμένων φιλευθέρων" η πρότασή του κόμματος είναι να κυκλοφορούμε όλοι με ένα πάνελ στη πλάτη.

    ReplyDelete
  19. Κι άλλο αναπτυξιακό μέτρο:

    "Ιδέα του Γερουλάνου να περάσει η Άθληση, μαζί με τον ΟΠΑΠ, στο υπουργείο Υγείας."

    http://www.zoomnews.gr/?p=48138

    "...Πώς έφυγε αυτή η αρμοδιότητα από τα χέρια του Γερουλάνου και πήγε στα χέρια του Λοβέρδου; Πολύ απλά, ο Παύλος πρότεινε στον Γιώργο Παπανδρέου να φτιάξει ένα νέο υπουργείο Υγείας, Άθλησης και Διατροφής. Ωραίο ακούγεται, αλλά είναι κρίμα που δεν έβαλε μέσα και την Ένδυση και την Υπόδυση..."

    Μα είναι λογικό. Το υπουργείο Υγείας θα αξιοποιήσει την "τεχνογνωσία" του ΟΠΑΠ στην καλύτερη επιλογή (="ποντάρισμα") ασθενών προς περίθαλψη και των υπολοίπων (="κουβάς"). Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΟΠΑΠ θα στήσει μηχανάκια με φρουτάκια και Κινο σε κάθε αίθουσα αναμονής νοσοκομείου.

    Οπότε και ο αθλητισμός είναι προαπαιτούμενο. Άλλωστε, όποιος θέλει να εξυπηρετηθεί σήμερα από το ΕΣΥ περνά πραγματικό μαραθώνιο.

    Έξυπνος ο Jeffry (λέμε τώρα), έβαλε το Ραγκούση ως δεύτερο "άλλοθι" μετά τον Πάγκαλο, σε περίπτωση που μετά από 3-4 χρόνια βρεθεί κι αυτός κατηγορούμενος σε κάποια εξεταστική της Βουλής, να τον κράζουν ότι δε φορά παντελόνια (βλ. δηλώσεις Πελέκη εχθές για Καραμανλή).

    ReplyDelete
  20. Anax, μου φαίνεται ότι θα συμφωνήσω με τον gμοσιο στο September 14, 2010 10:15 AM. :-)
    Εντάξει, διαφωνούμε. Εγώ πιστεύω ότι
    α) ο σκοπός του άρθρου είναι θεμιτός και άξιος (χονδρική περιγραφή της κατάστασης σε μη Έλληνες)
    β) ο σκοπός εξυπηρετείται παρόλες τις ανακρίβειες
    γ) ο σκοπός αυτός μπορεί να κινητοποιήσει, υπό προϋποθέσεις και τους Έλληνες.

    Το (γ) παραπάνω, Ser, είναι και σχετικό με το ποιός ξέρει τι και τι ομολογεί. Όλοι ξέρουν τι έκαναν οι ίδιοι. Απλώς δεν ομολογούν (ούτε στον εαυτό τους;) ότι είναι μέρος του καταστρεπτικού συνόλου, και πως η ενοχή του συνόλου βαραίνει ολόκληρη τον καθένα ξεχωριστά. Έτσι, όλοι πρέπει να δουλέψουν τώρα για να διορθώσουν τα πράγματα.

    Εδώ υπάρχει ένα θέμα ψυχολογίας που δεν είναι ασήμαντο. Ο Παπανδρέου παίζει πάνω σε αυτό, πιστεύω ενσυνείδητα, έχοντας αποφασίσει ότι αυτός ο τρόπος παρουσίασης (κακό το μνημόνιο, αλλά τί να κάνουμε) θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Φυσικά, δεν είναι αυτή η μόνη αντιμετώπιση. Ο Παρμενίδης, για παράδειγμα, έχει αποφασίσει, ενσυνείδητα, μία άλλη τακτική. Εγώ, και πιστεύω κι εσύ, είμαι περισσότερο του ρεαλισμού. Ο σουρεαλισμός του Παπανδρέου, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο γενικότερης μαλαγανιάς με βρίσκει αντίθετο. Όχι τόσο για λόγους ηθικής τάξης, όσο κυρίως διότι η μαλαγανιά ώς στρατηγική οδηγεί σε καθυστερήσεις και δίνει άλλοθι στην αναποτελεσματικότητα.

    ReplyDelete
  21. "..να τον κράζουν ότι δε φορά παντελόνια (βλ. δηλώσεις Πελέκη εχθές για Καραμανλή)..."

    Μαζορέτα ο δικός σου.Ουδέποτε είπε ο άνθρωπος ότι του αρέσουν τα παντελόνια.Τί σεξιστικό σχόλιο είναι αυτό.

    ReplyDelete
  22. @Vetriloquist:

    "...Ο σουρεαλισμός του Παπανδρέου, λοιπόν, σε ένα πλαίσιο γενικότερης μαλαγανιάς με βρίσκει αντίθετο. Όχι τόσο για λόγους ηθικής τάξης, όσο κυρίως διότι η μαλαγανιά ώς στρατηγική οδηγεί σε καθυστερήσεις και δίνει άλλοθι στην αναποτελεσματικότητα..."

    Οι περισσότεροι ρεαλιστές το διατυπώνουν λιγότερο ευγενικά, ονομάζοντάς το ξεκάθαρα πολιτική απατεωνιά. Και με το δίκιο τους, αφού κοντέψαμε να χάσουμε το Λοβέρδο λόγω κατάθλιψης, live στα δελτία των 8, όταν κόβονταν συντάξεις και αυξάνονταν τα όρια συνταξιοδότησης.

    Αλλά τώρα ξέρουν, έχουν τα κατάλληλα άτομα στη "διευρυμένη" κυβέρνηση, δεν πρόκειται να ξαναπέσουν στο ίδιο ιδεολογικό αδιέξοδο. Simitis' gov reloaded.

    ReplyDelete