Friday, March 19, 2010

Φορολογική Δικαιοσύνη

Διαχρονικά, μία από τις μεγαλύτερες αδικίες σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών, αλλά και του ίδιου του Ελληνικού κράτους, συντελείται στα πλαίσια του φορολογικού συστήματος. Από τη μία έχουμε τους συνήθεις ύποπτους που πληρώνουν κανονικά: μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς δεύτερη "μαύρη" δουλειά και συνεπείς ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη τον συρφετό των ειδικών ομάδων που κάποια στιγμή, για διάφορους λόγους, κατάφεραν να εξαιρεθούν από τους γενικούς φορολογικούς κανόνες.

Πρόκειται για μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ιδιοκτήτες περιπτέρων, ταξί, βενζινάδες, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ κ.α., επαγγελματίες που εδώ και χρόνια έμαθαν να ζουν στον αστερισμό των εξαιρέσεων και των ειδικών ρυθμίσεων. Ποιος αλήθεια πιστεύει ότι όλοι οι ταξιτζήδες στην Αθήνα σήμερα έχουν εισόδημα 16 χιλιάδες ευρώ, όσο δηλαδή κι ένας δευτεροετής διοικητικός υπάλληλος Νομαρχίας, και άρα πρέπει να φορολογούνται αυτοτελώς γι' αυτό; Ποιος είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι ένας βενζινάς που έχει ταμειακή μηχανή για να πουλάει νερά και πατατάκια, δεν μπορεί τεχνικά να βάλει ταμειακή για να πουλάει βενζίνη; Πόσο μάλλον που ήδη, αυτός ο ίδιος βενζινάς κόβει απόδειξη από αυτή την ίδια ταμειακή μηχανή με τα πατατάκια, αν κάποιος πελάτης πληρώσει τη βενζίνη με πιστωτική;

Λίγο έλλειψε, κάτω από την αφόρητη πίεση των ραντιέριδων, να πειστεί για όλα αυτά τα τρελά η κυβέρνηση. Ευτυχώς, όμως, κάτω από την πίεση της πλειοψηφίας που απαιτεί κοινωνική δικαιοσύνη, απέσυρε τις δεύτερες σκέψεις της και κατέθεσε προς ψήφιση ένα φορολογικό νόμο που βάζει κάθε κατεργάρη στον πάγκο του.

Έτσι, όλοι όσοι μέχρι σήμερα λούφαραν, θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν ταμειακές μηχανές και να εκδίδουν αποδείξεις, και θα φορολογούνται με βάση τα εισοδήματά τους. Ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται η επέκταση του ΦΠΑ σε οικονομικές δραστηριότητες που σήμερα δεν καλύπτονται ή απαλλάσσονται και δεν προβλέπονται γι΄ αυτές εξαιρέσεις από την Οδηγία της ΕΕ για τον ΦΠΑ. Για παράδειγμα οι δικηγόροι υποχρεούνται επιτέλους να αποδίδουν Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Ακόμα και η εκκλησιαστική περιουσία θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%. Τέλος καταργούνται δεκάδες φοροαπαλλαγών ενώ θεσπίζονται αυτονόητα μέτρα όπως η υποχρεωτική μισθοδοσία μέσω τραπεζικού λογαριασμού. Και κάτι ακόμα που αφορά τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ. Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ως 35 ετών.

Στα χαρτιά λοιπόν επήλθε σε μεγάλο βαθμό η πολυπόθητη φορολογική δικαιοσύνη. Μένει τώρα το άλλο μεγάλο στοίχημα. Η κινητοποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η καλύτερη οργάνωση του διοικητικού μηχανισμού. Εδώ έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα.

25 comments:

  1. Αναπτύχθηκε ολόκληρο κοινωνικό κίνημα δικαιοσύνης που ασκεί τεράστια επιροή και παρεμβαίνει αποφασιστικά στο νομοθετικό έργο.Ο Ρωλσιστής ΓΑΠ άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.
    Αν και Ρωλσιστής κάνει πολιτική μαζών Μαρξιστικού τύπου.

    ReplyDelete
  2. To επόμενο βήμα θα είναι να αποθεραπευτούμε οριστικά από τη πλουτίτιδα(AFFLUENZA).
    Αφαιρώντας 40% απο τα εισοδηματά μας,ΤΑ ΠΛΑΣΜΑΤΙΚΑ ΚΥΡΙΩΣ, θα θεραπευτούμε πλήρως.Είμαστε σε καλό δρόμο.
    Μεγάλος παίχτης ο ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  3. Aπό σήμερα το σύνθημα αλλάζει."Θα τα καταφέρουμε μόνοι μας".
    Οι πάντες(ΔΝΤ,ΕΕ,ΑΓΟΡΕΣ) έχουν το ρόλο τους αλλά οι όροι έχουν τεθεί διαυγώς απο το ΓΑΠ.Ηδη το ΔΝΤ δεν θεωρείται πιά μπαμπούλας αλλά εν δυνάμει συνεργάτης στην ανορθωτική μας προσπάθεια.Καλώς ναρθεί.

    ReplyDelete
  4. Η Γερμανία μπορεί να φύγει απο την Ευρωζώνη, ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΘΥΜΕΙ, αλλά η ελλάδα ΔΕΝ φεύγει.ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΦΥΓΕΙ.Η Ελλάδα και με το ΔΝΤ θα συνεργαστεί και με το "διάολο" θα συνεργαστεί αλλά απο την Ευρωζώνη ΔΕΝ φεύγει.
    Η Ελλαδα του ΓΑΠ θα είναι ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός παίχτης της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου.
    Η Γερμανία στη γεωπολιτική μας περιοχή δεν θα πατήσει το πόδι της ποτέ."Ζωτικός χώρος" του νεογερμανικού εθνικισμού δεν θα γίνουμε ποτέ.

    ReplyDelete
  5. Ρε parmenides ήμαρτον πια με τον "γκαπ", δεν είμαστε σε κλαδική του ΠΑΣΟΚ.

    Διάβασε πρώτα τι έχει κάνει το ΔΝΤ στη Λατ. Αμερική, άνοιξε τα μάτια σου και δες τι πάρτι κάνουν (ακόμα) Deutsche Bank, Deutsche Telekom και Siemens στην πλάτη μας και μετά τα λέμε.

    Αρκετό brainwash έχουμε από τα ΜΜΕ, δεν χρειαζόμαστε κι άλλο εδώ.

    Όσο για τη "Φορολογική Δικαιοσύνη", ας δούμε πρώτα τι θα ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, ειδικά για τη φορολόγηση αποζημιώσεων απόλυσης, τη φορολόγηση ταξιτζήδων, βενζινάδων και εκκλησίας (και πότε), και μετά θα κρίνουμε κατά πόσο είναι δίκαιο ή όχι.

    ReplyDelete
  6. "Ολόκληρο το φορολογικό νομοσχέδιο" (enet.gr, 19/3, 14:20):

    http://s.enet.gr/resources/article-files/teliko_prosxedio-ypo-diamorfwsh_gia-dianomh-1.pdf

    Προσοχή: 169 σελίδες...

    ReplyDelete
  7. Ο Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος

    "δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα μπόνους, μπορούμε να τα φορολογήσουμε όμως" και αρπάξτε 90%

    Εδώ λοιπόν εκτός απο τις χαρτο-μεταρρυθμίσεις θα βγει καποιος στο βήμα της Βουλής να καταθέσει τροπολογία να καταργεί 15ο & 16ο μισθό των υπαλλήλων της Βουλής ?

    ReplyDelete
  8. Η προσφυγή στο ΔΝΤ σε συνεργασία με την Ε.Ε.φαίνεται να είναι η ενδεικνυόμενη λύση.Ολα δείχνουν ότι πάμε κατα κεί.Και αυτό θα μας κάνει διπλό καλό.Και τη θέση μας στον πυρήνα της Ε.Ε. θα κρατήσουμε και φθηνότερα θα δανειστούμε.

    ReplyDelete
  9. "Κατάργηση των παρελάσεων" πρότεινε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Μάνος.
    Συμφωνώ,δεν είναι μόνο δημοσιονομικό πρόβλημα,είναι και αρκετά οπερετικό.

    ReplyDelete
  10. αυτός ο αντιβασιλέας ο Πετσάλνικος ο αλήτης δεν τολμάει

    ReplyDelete
  11. πάντως τ' άρματα τα έβγαλε ήδη ο Βενιζέλος αν δεν πήρε χαμπάρι ακόμα ο Μάνος τώρα οι μαθητικές εντάξει δεν είναι εκεί το πρόβλημα καλό είναι υπάρχουν εκτός κι αν βρούμε εναλλακτικό τρόπο να γιορτάζουμε αυτές τις μέρες

    ReplyDelete
  12. Απαράδεκτοι οι Σταικούρας και Καλαφάτης που πήγαν στην συγκέντρωση των ταξιτζήδων.Επίσημη στήριξη σε μια προκλητική συντεχνία -αν και τα τελευταία χρόνια τους έχουν κοπεί κάπως τα φτερά.

    ReplyDelete
  13. "Θεσπίζεται 3ετές αφορολόγητο για δημιουργία και λειτουργία νέων επιχειρήσεων από άτομα ως 35 ετών"

    Αυτό καλό είναι, αλλά γιατί βάζουν το όριο ηλικίας; Για να χάσουν όλες τις νέες επιχειρήσεις που δεν θα ιδρύσουν οι 38άρηδες;

    ReplyDelete
  14. Αν κάποιος είναι ξύπνιος τώρα, ας ανοίξει MEGA. Ολόκληρο το πάνελ προσπαθεί να εξηγήσει στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο τα αυτονόητα: ότι η επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους επιβαρύνει με +21% το κόστος κάθε συμβολαιογραφικής πράξης (μεταβιβάσεις και αγορές ακινήτων), ενώ ΦΠΑ στην Υγεία σημαίνει ότι αυτή πλέον αντιμετωπίζεται καθαρά ως προϊόν που το αγοράζει όποιος έχει χρήμα, και το κράτος εισπράττει προμήθεια.

    Ο Ιορδάνης είτε δεν κοιμήθηκε καλά το βράδυ και βλέπει ακόμα αστεράκια, είτε έχει πάθει τόσο μεγάλη ζημιά κάθε μέρα δίπλα στον "γκαπ" που έχει πρασινίσει ο εγκέφαλός του.

    Μαθήματα σοσιαλιστικών οικονομικών, κοινωνικής πολιτικής και δημοσιογραφίας, όλα μαζί αχταρμάς, σε MEGA-λες δόσεις. Πολύ γέλιο λέμε.

    ReplyDelete
  15. Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό που ειπώθηκε: δικηγόροι και γιατροί θα εισπράττουν πλέον +12% λόγω ΦΠΑ, αλλά αν αντίστοιχα κάνουν αγορές εξοπλισμού κτλ το ΦΠΑ θα είναι τελικά πιστωτικό, δηλαδή θα έχουν και χρήματα για "επιστροφή" (συμψηφισμό).

    Για όσους δεν κατάλαβαν, στο εξής όλοι εμείς θα πληρώνουμε το ΦΠΑ των αγορών που κάνουν δικηγόροι και γιατροί. Αυτό θα πει θράσος όταν μιλάνε για "φορολογική δικαιοσύνη".

    ReplyDelete
  16. δεν καταλαβαίνω τι το επαναστατικό έχει το νέο φορολογικό σύστημα(;) το ότι όλοι πρέπει να πληρώνουν ΦΠΑ έχει θεσπιστεί σε χώρες το εξωτερικού προ δεκαετιών!!!
    επιπλέον απ' ότι φαίνεται το βάρος της εισφοράς θα πέσει πάλι στους ιδιώτες και όχι στα νομικά πρόσωπα, ενώ πάλι υπάρχουν ελαφρυντικά μέτρα για εταιρίες που εισφοροδιαφεύγουν. με την ατολμία που διέπει την πολιτική. η χώρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χρέος και μας οδηγούν στο ΔΝΤ. και με 20% ανεργία μέχρι το καλοκαίρι, αν καταφύγουμε στο ΔΝΤ δεν ξέρω που θα πάει του χρόνου... 30%;;;;; but that's OK for GAP i guess...

    ReplyDelete
  17. @ JAGA

    Πιο νωρίς βγάλανε έναν τύπο, δεν είδα το όνομά του και του ζητήσανε να διαψεύσει τις φήμες ότι στο νομισματοκοπείο κόβουν δραχμές.

    Κι ο τύπος τους λέει:

    Η κυβέρνηση ετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο...

    Ο Ιορδάνης κοκκινίζει και του λέει μα δεν είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια στον αέρα, σας παρακαλώ βγήκατε για να διαψεύσετε.
    Αμέσως πέφτει σύρμα, τον κόβουν και πάνε για διαφημίσεις.
    Δεν ξέρω αν πρέπει να κλαψω ή να γελάσω.

    Νομίζω πως πλέον κυριαρχεί πανικός για την επόμενη μέρα

    ReplyDelete
  18. Noμίζω πως κάποιος πρέπει να σφυρίξει στον πρωθυπουργό να σταματήσει να κάνει δηλώσεις.

    Εκθέτει τον εαυτό του και την χώρα...

    ReplyDelete
  19. Παίδες αυτή που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο εξωτερικό είναι η Γερμανία.

    Είπαμε είναι η ώρα που στην Ελλάδα τα αλλάζουμε όλα. Δε μου καίγεται καρφί για τις ηλικιακές επετηρίδες που βγαίνουν στους δρόμους να εκβιάσουν.

    Τι είχα, τι έχω και τι θα έχω?

    ReplyDelete
  20. Ωραίο άρθρο.
    ++ για το σχόλιο του rat700

    ReplyDelete
  21. "rat700 said...

    Παίδες αυτή που έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα στο εξωτερικό είναι η Γερμανία."

    "Free rider" του euro την αποκαλεί η Γαλλική "Μόντ".
    Είναι αυτό που λέγαμε "Γερμανικο ζήτημα", που τώρα άρχισε να συνειδητοποιείται από όλους.

    ReplyDelete
  22. " Alex said...

    δεν καταλαβαίνω τι το επαναστατικό έχει το νέο φορολογικό σύστημα(;) "

    Το να πληρώνουν φόρο οι ταξιτζήδες είναι ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ όσο και αν σου φαίνεται παράξενο.

    ReplyDelete
  23. Μεγάλη επανάσταση . Μείωση στον μισθό των δημ.υπαλλήλων κ τα λαμόγια .... καλά κρατούν. Ό,τι να'ναι.....

    ReplyDelete
  24. Ο Ομπάμα ήταν ξεκάθαρος
    "δεν μπορούμε να καταργήσουμε τα μπόνους, μπορούμε να τα φορολογήσουμε όμως" και αρπάξτε 90%"


    Γι' αυτό και οι εταιρείες σταμάτησαν να δίνουν τέτοια μπόνους και αντ' αυτών δίνουν stock options και αυξήσεις μισθών, ή χαμηλότοκα δάνεια κατοικιών αντί για μπόνους.


    Γι' αυτό λέμε ότι η κυβέρνηση κάνει μαλακίες. Πρώτα δίνει τα λεφτά στις εταιρείες και μετά παραπονιέται που οι εταιρείες έχουν λεφτά και δίνουν μπόνους.

    ReplyDelete
  25. Ο Μητσοτάκουλας έδωσε ρέστα πάλι εχθές στους Νέους Φακέλους στο ΣΚΑΪ. Εκτός του ότι έβγαλε πάλι λάδι τον εαυτό του, φρόντισε να εκνευρίσει τους πάντες με τις χοντράδες του, παρότι έχει πλέον το ακαταλόγιστο λόγω ηλικίας.

    Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι σήμερα το επικρατέστερο κοινωνικό μοντέλο και ιδανικό σενάριο των ανίκανων χαρτογιακάδων είναι να δουλεύουμε από τα 16, να μην αρρωσταίνουμε ποτέ, να πληρωνόμαστε λίγο λιγότερα από όσα μας "επιτρέπεται" να ξοδέψουμε και να πεθαίνουμε την επόμενη μέρα που θα πάρουμε σύνταξη, όχι πριν τα 70.

    Και όλα αυτά με την εκκλησία να ανακαλύπτει έκπληκτη ότι υπάρχει φορολογία εισοδήματος, ότι η Εφορία δεν σε ρωτά αν τα βγάζεις πέρα για να πληρώσεις και ότι οι αγαθοεργίες γίνονται για λόγους αρχής και όχι φοροαπαλλαγής.

    Καμία απολύτως διαφορά από το Μεσαίωνα των φεουδαρχών και των σταυροφόρων. Το επόμενο λογικό βήμα είναι είτε η υπονόμευση των "φεουδαρχών" και του "βασιλιά" από την δυσαρεστημένη εκκλησία, είτε μια μαζική σταυροφορία για την κλοπή πλούτου από τους "άπιστους". Και επειδή το δεύτερο δεν μας παίρνει ως χώρα, φοβάμαι μήπως αρχίσουμε να βλέπουμε πάλι εκκλησιαστικά συλλαλητήρια με floor manager τον Άνθιμο...

    ReplyDelete