Στις αρχές Μαρτίου, μια χούφτα απολυμένων της πρώην Ολυμπιακής Αεροπορίας κατέλαβαν το Εθνικό Λογιστήριο και έκλεισαν με οδοφράγματα την οδό Πανεπιστημίου. Η κατάληψη που κράτησε δέκα μέρες, αποτέλεσε μέγιστη πρόκληση για τη συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Την ώρα που οι περισσότεροι Έλληνες εργαζόμενοι κλήθηκαν να προβούν σε θυσίες για να σωθεί η οικονομία, μερικές δεκάδες προνομιούχοι υπάλληλλοι μιας πρώην ΔΕΚΟ αποφάσισαν να προκαλέσουν ασφυξία στο κράτος και κυκλοφοριακή ανακοπή στο κέντρο της Αθήνας. Στόχος τους να περισώσουν σκανδαλώδεις ρυθμίσεις της χρυσής εθελούσιας εξόδου που τους έταξε η προηγούμενη κυβέρνηση στις 16 Σεπτεμβρίου 2009, λίγο πριν από τις εκλογές της 5ης Οκτωβρίου. Ποιες είναι αυτές; Μετάταξη στο δημόσιο με μισθό Ολυμπιακής ή προσαύξηση των ενσήμων κατά 50% προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν πρόωρα.
Το “λουκέτο” Χατζηδάκη στην κρατική Ολυμπιακή δεν είναι απλά πανάκριβο -υπολογίζεται ότι στοιχίζει περίπου 1,4 δισ. ευρώ όσο δηλαδή και το σύνολο του 14ου μισθού των ΔΥ- είναι και σκανδαλώδες από άποψη κοινωνικής δικαιοσύνης. Που ακούστηκε κάποιος ο οποίος απολύεται, αντί να λαμβάνει την αποζημίωση που του αναλογεί, είτε να συνταξιοδοτείται πρόωρα, είτε να προσλαμβάνεται στο κράτος με το μισθολογικό καθεστώς της προηγούμενης δουλειάς του; Μήπως να απολυθούμε όλοι και στη συνέχεια να εκβιάσουμε την είσοδό μας στο δημόσιο με διπλάσιο μισθό;
Ορθά λοιπόν η κυβέρνηση αποφάσισε, αρχές Φεβρουαρίου, να μην κυρώσει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της ΝΔ, έτσι ώστε όσοι απολυμένοι της Ολυμπιακής μετατάσσονται στο δημόσιο να λαμβάνουν το μισθό της υπηρεσίας στην οποία μεταβαίνουν και έτσι ώστε να διατηρηθεί το κατώτατο πλαφόν των 10.500 ενσήμων για συνταξιοδότηση. Μιλάμε για κάτι το εντελώς αυτονόητο, που όμως δε γίνεται αποδεκτό απ' τα καλοταϊσμένα ρετιρέ.
Δυστυχώς γι' αυτούς, με το κλείσιμο του κέντρου της Αθήνας και την κατάληψη του Λογιστηρίου του κράτους αποδείχτηκε το μέγεθος της εγωιστικής και συμφεροντολογικής συμπεριφοράς των ομάδων που προσπαθούν δια της βίας να πείσουν τους πολίτες ότι η σκανδαλώδης εύνοια αποτελεί δικαιοσύνη.
Ε, λοιπόν οι πολίτες δεν το χάφτουν αυτό το παραμύθι πλέον. Η σιωπηλή πλειοψηφία των πολιτών απαιτεί να συνεισφέρουν όλοι δίκαια για να βγούμε από την οικονομική κρίση. Απαιτεί η ανάκαμψη να χτιστεί πάνω σε υγιείς βάσεις με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και την παραγωγικότητα.
Η καμπάνα χτυπάει για τα ρετιρέ. Όχι μόνο για τους προνομιούχους της εργατικής αριστοκρατίας των ΔΕΚΟ, αλλά για όλα ανεξαιρέτως τα εγωιστικά συμφέροντα και τους ραντιέριδες -ΠΑΕ, παρασιτικούς επιχειρηματίες, φοροφυγάδες, αυτοτελώς φορολογούμενους, υπαλλήλους της Βουλής προστατευόμενους του εκάστοτε Προέδρου της και πολλούς άλλους- που έχουν συσωρευτεί στις δομές της οικονονομίας προκαλώντας παραγωγική αρτηριοσκλήρωση. Η κοινωνία είναι έτοιμη. Η προειδοποίηση που απυήθηνε ο πρωθυπουργός στα ρετιρέ το σαββατοκύριακο πρέπει γρήγορα να μεταφραστεί σε πρακτικά μέτρα.
bravo
ReplyDeleteΓια τηλεόραση δε ξέρω, αλλά κατά τ' άλλα η ενημέρωση για τις λεπτομέριες των αιτημάτων ήταν τραγικά ανεπαρκής!
ReplyDeleteντιν νταν ντον...μόνο μη μείνει στο χτύπημα
ReplyDeleteI heard there is also a big discussion about football team debts these days. Saxinidis said that they will gradually stop all forms of state financing to PAE/KAE.
ReplyDeleteThis will be a revolutionary day for which I live to see happen.
If PASOK stays firm in its mandate and abolishes all forms of direct and indirect subsidies to state fed parasitic associations, bodies, companies and networks, there will be less pressure for unequitable tax burdens on the rest of the citizenry.
And if this means the death of some of those bodies, eg AEK, IRAKLIS, ARIS, etc, let it be. The people need no more opium.
Η πρώτη συνταξιούχος της Ολυμπιακής αποτελεί γεγονός. Με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ξέρετε πόσα θα πάρει η κυρία που πήρε σύνταξη από το ΙΚΑ Δάφνης;
ReplyDeleteΒγήκε στα... 50 της χρόνια στην σύνταξη πριν έναν μήνα και θα παίρνει 3.500 ευρώ το μήνα!
http://troktiko.blogspot.com/2010/03/blog-post_4570.html
Άντε τωρα όλοι στους δρόμους για τα κεκτημένα των "σκληρά εργαζομένων" στις ΔΕΚΟ.
Τριχες!
ReplyDeleteΚανένα μήνυμα, τίποτα. Δεν ειναι δυνατόν 200 άτομα να κλείνουν το ΚΑΡΑΚΕΝΤΡΟ της Αθήνας για 8 μέρες και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός.
Μέσα στα πρώτα 8' έπρεπε να τους είχαν πάει δεμένους στο αυτόφωρο.
Ελλάς το ξέφραγκο αμπέλι.....
Kαι κάτι ακόμα-
ReplyDeleteπόσων χρονών βγήκε συνταξιούχος της ΟΑ η αδελφή του γνωστού στελέχους του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη.... ?
"Η καμπάνα χτυπάει για τα ρετιρέ"
ReplyDeleteΠένθιμα ή χαρμόσυνα;
Where is the money Lebowski?
ReplyDelete"Μεταξύ των αλλαγών που έρχονται είναι και η εφαρμογή διάταξης (έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, αλλά δεν εφαρμόζεται από τα Ταμεία) που θέτει ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις τα 2.800 ευρώ το μήνα"
ReplyDeleteΠροσέξτε το αυτό.Αφορά και τη κυρία του ΙΚΑ Δάφνης.
Θα υπάρξει οπωσδήποτε πλαφόν στις κοινωνικές συντάξεις.Δεν γίνεται αλλοιώς.Εχουμε ανάγκη απο αλλαγές του Ασφαλιστικού που θα αποδώσουν άμεσα. Και που θα έχουν ως στόχο τις "χρυσές συντάξεις".
Ο Μητσοτάκης(το φέρνω ως παράδειγμα) παίρνει 3 κοινωνικές συντάξεις.Δημοσιογράφου,δικηγόρου,βουλευτή.Το σύνολο ξεπερνάει τα 7500 ευρώ.Μπορούν αυτά να γίνουν 2800; Μπορούν λέει το ΔΝΤ.Μπορεί λένε οι νόμοι του κράτους μας.Εμείς, η ηλίθια "κοινωνία των πολιτών", που νομοθετούμε μέν δεν εφαρμόζουμε δε, μπορούμε;
ReplyDeleteΥπάρχουν πάρα πολλές χρυσές συντάξεις,που προήλθαν και προέρχονται και συνεχίζουν να προέρχονται απο "χρυσές εθελουσίες".
ReplyDeleteΝεότατοι άνθρωποι με "χρυσές αποζημιώσεις" και χρυσές συντάξεις".
Αυτές οι χρυσές συντάξεις ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΡΥΣΕς ΑΓΧΟΝΕς ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ 700 ΕΥΡΩ.
ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ.
the money is all over the place just look for it
ReplyDeletedudes
ReplyDeleteThe retire play hide and seek with the money lebowski
ReplyDelete1 public sector organisation created every 3 days - the average ratio legacy of the Mpouxesas era
Τραγικές οι ρυθμίσεις Χατζηδάκη. Σύμφωνα όμως με δημοσιέυμα των Νέων το παλιο ΠΑΣΟΚ φροντίζει για τα παιδιά του - και της ΝΔ βεβαίως. Ο Πετσάλνικος κανόνισε συνάντηση των προνομιούχων με Σαχινίδη και οσονούπω με Ρέππα , Σηφουνάκη .Εξου και ο τερματισμός της κατάληψης. Μεχρι στιγμής οι πρώην πιλότοι της ΟΑ πηγαίνουν στον ΟΑΕΔ και εισπράτουν το μηνιάτικο των 6000 ευρώ. Φαντάζομαι πως τους κοιτάνε οι εναπομείναντες stagiers και οι άνεργοι των 450 ευρώ.
ReplyDeleteΕπειδή έχει τραβήξει πολύ αυτό το παραμύθι με το "τεράστιο δημόσιο", τον μέσο ανεγκέφαλο Έλληνα με καγιέν, το "όλοι φταίμε" και άλλες τέτοιες μπουρδολογίες, ορίστε μερικά πραγματικά νούμερα:
ReplyDelete"Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω" (skai.gr, 14/3):
http://bit.ly/93BM7o
"...«το χρέος της Ελλάδας είναι περισσότερο Δημόσιο παρά ιδιωτικό», αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ το μέσο συνολικό χρέος της χώρας ανέρχεται περίπου στο 179% του ΑΕΠ με σχέση με το μέσο όρο της Ε.Ε. που βρίσκεται 175% και τα αρκετά υψηλότερα χρέη του Βελγίου (219%), της Ιρλανδίας (222%), της Ιταλίας (194%), της Ολλανδίας (234%), της Πορτογαλίας (197%) και της Ισπανίας (207%)..."
"...η Ελλάδα έχει μόλις 14% του ενεργού πληθυσμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία κ.α. έχουν από 20% και πάνω. Ταυτόχρονα, το κόστος των μισθών στο δημόσιο ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μικρότερο εδώ. Η Ελλάδα του Βορρά (γνωστότερη ως Δανία) π.χ. σπαταλάει το 17% του ΑΕΠ της για τους μισθούς των Δ.Υ. ενώ η χώρα μας περί το 10%..."
Μόλις άκουσα ότι τελικά ΔΕΝ θα ισχύσει από το 2010 η λογιστική φορολόγηση αρκετών από αυτούς που σήμερα φορολογούνται "στο περίπου": οδηγοί Ταξί, ΚΤΕΛ, μηχανικοί, κτλ κτλ. Ταυτόχρονα, η βενζίνη σε λίγο θα κοστίζει το διπλάσιο από το γάλα, αλλά κανένας υπεύθυνος δεν ασχολείται.
Αλήθεια, σκέφτηκε κανείς τι είναι προτιμότερο: να κοροϊδέψουμε και να στύψουμε τον κάφρο Έλληνα για να είμαστε εντάξει με τις "εξωτερικές" μας υποχρεώσεις, ή να καθυστερήσουμε τις πληρωμές π.χ. των Leopard (Γερμανία) και των φρεγατών (Γαλλία) για καμιά δεκαετία, ώστε να πάρουμε ανάσα ως κοινωνία; Το έκανε η Αργεντινή τη δεκαετία του '90 και τα κατάφερε, χωρίς τη βοήθεια κανενός ΔΝΤ.
Αλλά ξέχασα, εμείς εδώ έχουμε τους επόμενους νομπελίστες οικονομικών να μας κυβερνούν...
@jaga
ReplyDeleteΜπορεί να παρουσιάζουμε ομοιότητες με άλλες χώρες με βάση τα νούμερα, η πραγματικότητα ομως είναι διαφορετική.
Η Ελλάδα είναι μοναδική (όχι με την καλή την έννοια).
Είμαστε 10 εκ. άνθρωποι και χρωστάμε 300 δις ευρώ. Η Αργεντινή ειχε πληθυσμό 36 εκ (2001) και όταν χρεοκόπησε το χρέος της ανερχόταν περίπου στα 55 δις δολάρια.
Στις ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρεις, μπορεί το κράτος να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της οικονομίας τους (νομίζω ότι στην Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι στο +50%) αλλά είναι α)παραγωγικό β)αποδοτικό γ)αποτελεσματικό.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα, το κράτος σε αυτές τις χώρες προσθέτει αξία, δεν αφαιρεί. Η χρησιμότητα του κράτους σε αυτές της χώρες είναι παρά πολύ υψηλή για τους πολίτες καθώς οι παρεχόμενες υπηρεσίες είναι υψηλής ποιότητας.
Έχουμε ένα δημόσιο τομέα που απασχολεί το 1/3 του εργατικού δυναμικού της χώρας και δεν παράγει τίποτα.
Τι μπορεί να κάνει μια κυβέρνηση ώστε να μειώσει τα ελλείμματα βραχυπρόθεσμα; Να σημειώσω εδώ ότι η αναδιοργάνωση του κράτους θέλει πολύ χρόνο.
Επίσης η Δανία έχει την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη. Αλλά κυριοτέρως όλες αυτές οι Ευρωπαικές χώρες μπορούν και συντηρούν τους δημόσιους τομείς τους επειδή οι έννοιες της αρπαχτής της φοροεισφοροδιαφυγής των μαύρων τρυπών της σπατάλης και της κακοδοαχείρησης τους είναι σχεδόν άγνωστες.
ReplyDelete"...η Ελλάδα έχει μόλις 14% του ενεργού πληθυσμού στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ η Νορβηγία, Σουηδία, Γαλλία κ.α. έχουν από 20% και πάνω."
ReplyDeleteΗ Νορβηγία και η Σουηδία έχουν αναποτελεσματικό και αντιπαραγωγικό δημόσιο τομέα όπως εμείς;;; Για να μην πούμε ότι έτσι όπως λειτουργεί το δημόσιο στην Ελλάδα σήμερα, βάζει τρικλοποδιά και στον ιδιωτικό τομέα. Επομένως διπλή η χασούρα.
Για την Αργεντινή: μπορεί να είχε 36 εκατ. πληθυσμό, αλλά το "κράτος" και οι άμεσα ωφελούμενοι από αυτό, ως κοινωνικές παροχές, Παιδεία, κτλ, ήταν περίπου όσο η μέση χώρα της Λατ. Αμερικής, δηλαδή κάτω του 50% του πληθυσμού. Επομένως τα 55 δις χρέος προέκυψε, όπως και σε εμάς εδώ, όχι από τις κοινωνικές παροχές αλλά από αρπαχτές μέσω του δημοσίου από λίγα λαμόγια.
ReplyDeleteΑντίθετα, χώρες της Β. Ευρώπης αντέχουν την υψηλότερη φορολογία και μεγαλύτερο δημόσιο τομέα γιατί η πολιτική ηγεσία εκεί έχει ως πρώτη προτεραιότητα το κράτος και μετά την τσέπη. Με άλλα λόγια, εκεί όποιος κλέβει πάει φυλακή. Όποιος φοροδιαφεύγει, εξαναγκάζεται να πληρώσει τα δεκαπλάσια ή να κλείσει. Όποιος ξύνεται πίσω από ένα γραφείο και δεν κάνει τίποτα, απολύεται (δεν βγαίνει με εθελούσια). Έτσι απλά. Λόγω αυτού, αντέχουν να πληρώνουν υπαλλήλους, αντέχουν να συντηρούν καλά νοσοκομεία και σχολεία. Αυτή είναι η σωστή σειρά "αιτιότητας". Μην μπλέκουμε το αίτιο με το αποτέλεσμα.
"...Στις ευρωπαϊκές χώρες που αναφέρεις, μπορεί το κράτος να αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος της οικονομίας τους (νομίζω ότι στην Γαλλία το ποσοστό αυτό είναι στο +50%) αλλά είναι α)παραγωγικό β)αποδοτικό γ)αποτελεσματικό..."
Ποιος τα λέει αυτά, ο Νικολά-Ναπολέων; Η Γαλλία βρίσκεται εκεί που βρίσκεται οικονομικά γιατί: α) έχει βιομηχανία και εξαγωγές, β) παράγει πλούτο εις βάρος αυτών που εδώ αποκαλούμε παράνομους μετανάστες, γ) θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού (μαζί με τη Γερμανία), άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βγει εκτός πλάνου.
Όποιος οικονομολόγους μιλά για "παραγωγικότητα", "αποτελεσματικότητα" και άλλες ωραίες λέξεις με ομοιοκαταληξία, θα πρέπει πρώτα να μιλήσει για οικονομετρία, δηλαδή για μετρικές και μεθοδολογίες αντικειμενικής και κυρίως -ποσοτικής- τους μέτρησης, όχι κατ' εκτίμηση αλλά ως μετρήσιμο μέγεθος. Αλλιώς μιλάμε για πολιτική, όχι για οικονομία.
Τα μέτρα που πάρθηκαν καλύπτουν στην καλύτερη περίπτωση μόλις το 1/7 του ελλείμματος. Άρα, δεν έγιναν για την ουσία αλλά για τις εντυπώσεις. Άρα, δεν ήταν αναγκαία, ήταν απλά πιο εύκολο από το να συμμαζέψουμε τα χάλια της χώρας σε πολιτικό και διοικητικό επίπεδο, ώστε να πειστούν "οι αγορές" ότι θα μπει τάξη. Παρόλα αυτά, τα μέτρα ξαφνικά δεν θα αποδώσουν και κατά το Μάιο ή Ιούνιο (ίσως και μέσα στο καλοκαίρι) θα έρθει και νέο, χειρότερο πακέτο, το οποίο ήδη σχεδιάζεται από τώρα.
Με άλλα λόγια, κάνουμε εθνικό χαρακίρι για να μας πάρουν στα σοβαρά αυτοί που μας -δάνεισαν- το σπαθί, το ακονιστήρι και τις οδηγίες χρήσης του. Τουλάχιστον το ΔΝΤ βάζει κατευθείαν το πιστόλι στον κρόταφο.
@jaga
ReplyDeleteΜΕΓΕΘΟΣΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ /Β.ΡΑΠΑΝΟΣ (7-1-2010
www.iobe.gr/index.asp?a_id=87&news_id=884
jaga
ReplyDeleteείσαι μακρά νυχτωμένος!
Η Αργεντινή και η Ελλάδα είναι παρόμοιες περιπτώσεις στο ότι και οι 2 δεν είχαν εθνικό νόμισμα (η Αργεντινή είχε hard peg 1:1 με το $).
Αυτό σημαίνει ότι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΖΕΥΓΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ,οι διαφορές δυναμικότητας παραμένουν (το όποιο σφάλμα μέτρησης είναι κοινό και στις 2 μετρήσεις, αφού ακολουθείς την ίδια μέθοδο).
Όταν λοιπόν δεν μπορείς να ακολουθήσεις την οικονομία του ζευγαριού σου δεν μπορείς ούτε το νόμισμά του να ακολουθήσεις- there is no free meal
Αμφισβητώ ευθέως το "14%" σου - το νούμερο είναι προφανώς αναληθές και σίγουρα δεν περιλαμβάνει ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ. Γιά να είμαστε σοβαροί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανείς αυτή τη στιγμή που να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ΔΥ- ούτε καν το ίδιο το κράτος που τους μισθοδοτεί.
Ακούω πολύ συχνά το (δημαγωγικό) σύνθημα γιά τα "κλεμμένα" και αναρωτιέμαι αν είναι τόσο δύσκολο να καταλάβουμε ότι δεν είναι ανάγκη τα λεφτά που μας λείπουν σήμερα να τα έκλεψαν κάποιοι.
Αυτά που μας λείπουν είναι τα λεφτά που ΣΠΑΤΑΛΗΣΑΜΕ τόσα χρόνια, με αλόγιστες αυξήσεις και προνόμια ("κεκτημένα"),εισαγόμενα αγαθά (δηλ. τα πάντα πλέον αφού δεν παράγουμε τίποτα),εξωτικά ταξίδια (και η κουτσή Μαρία πήγε Μπαλί & Κούβα), μεροκάματα σε μετανάστες (οι οποίοι στέλνουν χρήματα στις πατρίδες τους) σε δουλειές που δεν κάνουν Ελληνες κτλ κτλ κτλ
To χάλι μας δεν προέκυψε σε 1 μέρα- χρειάστηκαν χρόνια και πολλή προσπάθεια
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανείς αυτή τη στιγμή που να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ΔΥ- ούτε καν το ίδιο το κράτος που τους μισθοδοτεί.
ReplyDeleteΚι όμως χθες το πρωί ο Γιακουμάτος στα πρωινάδικα ειπε καμια δεκαρια φορές οτι οι ΔΥ στην ελλάδα είναι 1.300.000
Τεσπα, σε μια χώρα οπου αυτός που εργάζεται πεινάει / φυτοζωεί και αυτος που κάθεται και τα ξύνει σε μια καρέκλα του δημοσίου κάνει περιουσία, το μονο που αξίζει στην χώρα αυτή είναι να σβήσει απο τον χάρτη.
Αλλα δυστυχώς είναι η Ευρώπη που κάνει πλάτες, έτσι αυτο το όργιο αδικίας και παραλογισμού θα συνεχιστεί.
ΜΕΓΕΘΟΣΚΑΙ ΕΥΡΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ /Β.ΡΑΠΑΝΟΣ (7-1-2010)...
ReplyDeleteΕυχαριστούμε για το link. Δεν ξέρω τι συμπέρασμα βγάζουν οι υπόλοιποι, εγώ βλέπω νούμερα και πίνακες που απλά επιβεβαιώνουν αυτά που συζητάμε εμείς (στην Ελλάδα) εδώ και πολλά χρόνια.
Η απασχόληση στο Δημόσιο είναι περίπου στο μέσο, ίσως λίγο παρακάτω, από το μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ αντίθετα οι δαπάνες είναι πολλαπλάσιες. Συμπέρασμα: το πρόβλημα είναι οι -σπατάλες- όχι οι (μέσοι) μισθοί και τα επιδόματα, γιατί απλούστατα ένας καλοαμοιβόμενος υπάλληλος είναι και καλός αγοραστής. Αυτό περίπου λέει και η μελέτη στην εισαγωγή, παρόλο που γλιστρά σε εντελώς υποκειμενικά σχόλια που δεν έχουν καμία επιστημονική αιτιολόγηση (π.χ. σχόλια συσχέτισης φόρων με κοινωνικές παροχές).
Αυτό που πρέπει όλοι να προσέξουν, ειδικά οι νέοι κυβερνώντες, είναι ότι βρισκόμαστε στον πάτο του βαρελιού σε δαπάνες για έρευνα, ανάπτυξη, καινοτομία, δηλαδή για αυτά που πραγματικά μπορεί να παράγουν υπεραξία και όχι ανακύκλωση χρήματος (και μάλιστα δανεικού).
"...είσαι μακρά νυχτωμένος!
....
Αυτό σημαίνει ότι ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΖΕΥΓΗ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ,οι διαφορές δυναμικότητας παραμένουν (το όποιο σφάλμα μέτρησης είναι κοινό και στις 2 μετρήσεις, αφού ακολουθείς την ίδια μέθοδο).
.....
Το να συγκρίνεις μια χώρα σαν την Αργεντινή με την Ελλάδα είναι τραγικό λάθος. Μιλάμε για εντελώς άλλη κλίμακα, έκτασης, πληθυσμού, οικονομίας, παραγωγής, εξαγωγών. Το παράδειγμα που ανέφερα ήταν αποκλειστικά και μόνο για την μη προσφυγή στο ΔΝΤ και την ανάκαμψη μέσα σε μια δεκαετία από μόνη της. Ασφαλώς η Ελλάδα θα χρειαστεί πολλές δεκαετίες και εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, αλλά το παράδειγμα ισχύει (σε ότι αφορά το ΔΝΤ).
Από την άλλη, η μέτρηση της παραγωγικότητας γίνεται ΠΑΝΤΑ με βάση την πηγή, δηλαδή αυτό που παράγεται, όχι κατά πόσο πουλά. Γι' αυτό και σχεδόν πάντα μεταφράζεται τελικά σε εργατοώρες (man-hours ή man-months) και όχι σε χρήμα, παρόλο που και αυτή η προσέγγιση έχει πολλά προβλήματα.
Αυτό που εννοούν οι κυβερνήσεις ως παραγωγικότητα είναι -λανθασμένα- το μισθολογικό κόστος ανά εργατοώρα, κάτι εντελώς διαφορετικό (όσο μικρότερο τόσο το καλύτερο). Από τη στιγμή που βάζεις μέσα στη μέτρηση το "κόστος", αυτομάτως συμπιέζεται τεχνητά η πραγματική παραγωγή εργασίας - δηλαδή για να μειώσεις το κόστος (μισθό) και ταυτόχρονα να βελτιώσεις το κλάσμα πρέπει να αυξήσεις αρκετά τον παρονομαστή (εργατοώρες). Πράγμα που συμβαίνει σήμερα, με την επέκταση των ωραρίων, με τις απλήρωτες υπερωρίες, κτλ.
Η μείωση του μισθού μπορεί να γίνεται άμεσα, όπως σε εμάς τώρα, ή απλά αλλάζοντας τόπο ή περιβάλλον παραγωγής (φτηνότερη εργασία). Η Αργεντινή είχε αυτό το πλεονέκτημα, γι' αυτό και οι επενδύσεις έπιασαν γρήγορα τόπο, χωρίς να χρειαστεί να δουλεύουν σαν τα σκυλιά επί μια δεκαετία. Εμείς εδώ δεν έχουμε αυτή την επιλογή, λόγω νομίσματος και λόγω έλλειψης εξαγωγικής παραγωγής και επενδύσεων γενικότερα.
Αυτά για να ξέρουμε για τι πράγμα συζητάμε.
...Αμφισβητώ ευθέως το "14%" σου - το νούμερο είναι προφανώς αναληθές και σίγουρα δεν περιλαμβάνει ΟΤΑ, ΔΕΚΟ κτλ. Γιά να είμαστε σοβαροί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ κανείς αυτή τη στιγμή που να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ΔΥ- ούτε καν το ίδιο το κράτος που τους μισθοδοτεί..."
ReplyDeleteΌπως θα είδες, το νούμερο είναι διασταυρωμένο από δημοσιογράφο - όχι ότι λέει κάτι αυτό, απλά δεν είναι του κεφαλιού μου. Οι ΟΤΑ είναι σίγουρα μέσα (δεν είναι μεγάλο ποσοστό), ενώ για τις ΔΕΚΟ υποθέτω ότι έχει γίνει κάποια εξαίρεση, ποσοστιαία ή ολική, σε όσες (σχεδόν όλες) δεν είναι πλέον "Δημόσιες" ως προς τα οικονομικά τους.
Πάντως, με απλά μαθηματικά μπορεί κάποιος να υπολογίσει πως, αφού μια καθαρή μείωση αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων της τάξης του 10%-30% υποτίθεται ότι θα αποφέρει 4+ δις ευρώ, τότε αν αύριο το πρωί κόβαμε με το μαχαίρι το 100% των μισθών το κέρδος θα ήταν ας πούμε 16 δις.
Δηλαδή λείπουν άλλα 20 δις έλλειμμα τα οποία προφανώς προκύπτουν από αλλού, όχι από μισθούς ή επιδόματα ή υπερωρίες, αλλά καθαρά από σπατάλες, μίζες, αχρείαστα ενοίκια κτιρίων, απίθανες προμήθειες σε έργα και υλικά, όλα αυτά τα ωραία. Αν δεν κοπούν αυτά, όσο και να στύψουμε τους υπαλλήλους στο Δημόσιο δεν καλύπτεται με τίποτα η μαύρη τρύπα.
"...Κι όμως χθες το πρωί ο Γιακουμάτος στα πρωινάδικα ειπε καμια δεκαρια φορές οτι οι ΔΥ στην ελλάδα είναι 1.300.000..."
I rest my case. Αν όντως ο Τζέρι είπε τέτοιο πράγμα τότε υποκλίνομαι στη σοφία του και θλίβομαι που δεν είναι στην κυβέρνηση ως γκουρού. Άλλωστε υπήρξε άλλος ένας εξόχως επιτυχημένος υπουργός εργασίας αν θυμάμαι καλά (αυτός μάλλον το έχει ήδη ξεχάσει).
Η πιο ωραία ιδέα που άκουσα από το Λοβέρδο και κομπανία: η επόμενη μισθοδοσία στο Δημόσιο να γίνει με προσωπική υπογραφή του παραλήπτη, ώστε να δούνε επιτέλους πόσοι και ποιοι πληρώνονται. Αν έχουν τα μούτρα, ας πάει να ζητήσει κάποιος 2 ή 3 μισθούς ή συντάξεις που εισπράττει παράνομα σήμερα. Όχι μόνο θα πάρει κάτι άλλο αντί για χρήμα, αλλά θα πάει και κατηγορούμενος για απάτη κατά του Δημοσίου (ωραία πράγματα!)
Η πιο ωραία ιδέα που άκουσα από το Λοβέρδο και κομπανία: η επόμενη μισθοδοσία στο Δημόσιο να γίνει με προσωπική υπογραφή του παραλήπτη, ώστε να δούνε επιτέλους πόσοι και ποιοι πληρώνονται. Αν έχουν τα μούτρα, ας πάει να ζητήσει κάποιος 2 ή 3 μισθούς ή συντάξεις που εισπράττει παράνομα σήμερα. Όχι μόνο θα πάρει κάτι άλλο αντί για χρήμα, αλλά θα πάει και κατηγορούμενος για απάτη κατά του Δημοσίου (ωραία πράγματα!)
ReplyDelete----
αμήν και πότε!
Αν το κάνει αυτό ο Λοβέρδος, θα του φτιάξω άγαλμα! :D
"...δηλαδή αυτό που παράγεται, όχι κατά πόσο πουλά..."
ReplyDeleteΩραία! Να μετράμε το πόσο "παράγουμε" ασχέτως του αν πουλιέται
Κάτι τέτοια έκαναν και οι Σοβιετικοί και το διάλυσαν το μαγαζί.
Μια και η κουβεντα ειναι για τα ρετιρέ έχω να κάνω μιά πρόταση σε όλους
Οι 16 μισθοί των υπαλλήλων της Βουλής παραμένουν. Είναι σαφέστατα προκληση.
Νομίζω ότι αξίζει να σηκώσει το θέμα η G700 μέχρι να καταργηθούν οι 2 από αυτούς