Tuesday, March 31, 2009

Πράσινη Ανάπτυξη: εργαλείο εξόδου από την κρίση

Η πρωτοφανής οικονομική κρίση που πλήττει τον πλανήτη, αποκάλυψε ταυτόχρονα τις διαχρονικές και διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει με επώδυνο τρόπο το τέλος της εύκολης ανάπτυξης. Μιας περιόδου μεγέθυνσης της οικονομίας και αύξησης της συλλογικής ευημερίας, η οποία πέρα από την υπερχρέωση κράτους και ιδιωτών, βασίστηκε επίσης στη συνειδητή διεύρυνση του οικολογικού ελλείμματος της χώρας.

Είναι γνωστές, θλιβερές και απογοητευτικές οι επιδόσεις της χώρα μας στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι η Ελλάδα σήμερα για κάθε μονάδα ΑΕΠ παράγει 41% περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με την ΕΕ-15, έχει τη μεγαλύτερη εξάρτηση από πετρέλαιο σε όλη την Ευρώπη των 25 και όπως πάει δεν πρόκειται να πιάσει το στόχο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ ταυτόχρονα αδυνατεί να εφαρμόσει κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και την εισαγωγή ΑΠΕ στον οικιακό τομέα.

Γίνεται πλέον εύκολα αντιληπτό ότι, με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση να έχει καταφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στο σύνολο των κρατών της ΕΕ και τους παραδοσιακούς τομείς της οικονομίας, απαιτείται άμεσα η ανατροπή του ισχύοντος αναπτυξιακού μοντέλου. Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τη δημιουργία και προώθηση νέων αναπτυξιακών εργαλείων, που θα συνδυάζουν την οικονομική μεγέθυνση με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο τομέας της πράσινης οικονομίας είναι μια τέτοια επιλογή.

Η πράσινη οικονομία δεν αποτελεί εκκεντρική πολυτέλεια, όπως θέλουν να την παρουσιάζουν ορισμένοι για να λοιδορήσουν και να γελοιοποιήσουν τους εκπροσώπους της, αλλά αναπτυξιακό μονόδρομο. Ιδιαίτερα για χώρες όπως η Ελλάδα, οι οποίες αντιμετωπίζουν βαθμιαία τον κορεσμό παραδοσιακών τομέων οικονομικής ανάπτυξης και ταυτόχρονα διαθέτουν ένα τεράστιο και αναξιοποίητο δυναμικό φυσικού πλούτου και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Πώς, υπό συνθήκες κρίσης, θα θέσουμε και πάλι σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία.

Πώς θα πετύχουμε και πάλι μια διατηρήσιμη ισχυρή ανάπτυξη ικανή να μας βγάλει από την ύφεση, να δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και θετική ψυχολογία στην αγορά, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ και τις μελλοντικές γενιές

Πώς η εύκολη ανάπτυξη που χαρακτήρισε την οικονομία μας μεταπολιτευτικά θα αντικατασταθεί από μια οικονομία υψηλής παραγωγικότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Με τους παραδοσιακούς μηχανισμούς παραγωγής πλούτου να έχουν εξαντλήσει τη δυναμική τους και με την «πράσινη επανάσταση» να βρίσκεται προ των πυλών, η Ελλάδα δεν πρέπει παρά να επενδύσει στην πράσινη οικονομία. Να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας νέας βιομηχανίας αιχμής με επίκεντρο την περιβαλλοντική προστασία, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση μιας νέας ενεργειακής πολιτικής.

Στρατηγικός στόχος πρέπει να είναι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η σταδιακή μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί με δύο βασικούς τρόπους α) την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στα κτίρια του δημόσιου, εμπορικού και οικιακού τομέα, και β) την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ με στόχο την παραγωγή του 20% της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε 15 χρόνια από σήμερα. Ταυτόχρονα θεμελιώδης συνιστώσες της πράσινης ανάπτυξης αποτελούν επίσης η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών για τη βιομηχανία, η επίλυση του ζητήματος της ανακύκλωσης και των σκουπιδιών, η σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας.

Για όλα αυτά απαιτούνται μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις σε συνδυασμό με ριζικές αλλαγές στη φορολογία και το εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της έρευνας και της καινοτομίας. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ χρειάζεται να αναδιαρθρωθούν πλήρως έτσι ώστε να αφιερωθεί μεγαλύτερο μερίδιο σε πράσινες δράσεις. Αυτό το οποίο απαιτείται πάνω απ’ όλα όμως είναι μια βαθιά αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας. Ένας νέος τρόπος αντιμετώπισης της οικολογίας, της ανάπτυξης του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος. Ας κατανοήσουμε ότι κάνουμε τα πρώτα βήματα μιας νέας εποχής. Έχουμε την ευκαιρία ως Έλληνες να πρωταγωνιστήσουμε σε αυτήν. Απαιτείται ταχεία και αποφασιστική δράση. Ας μη χάσουμε ξανά το τρένο.

38 comments:

  1. @ Γ700

    1) Ο στόχος του 20% ανανεώσιμης ενέργειας σε 15 χρόνια στηρίζεται κάπου (και που);

    2) Επιμένετε στην βιολογική γεωργία. Που στηρίζετε την πεποίθησή σας ότι είναι πράσινη, ότι είναι βιώσιμη και ότι θα μπορέσει να γίνει ένας ανταγωνιστικός φορέας ανάπτυξης, και μάλιστα σε καιρό οικονομικής κρίσης;

    3) Αναφέρετε ως χρηματοδότη της πράσινης ανάπτυξης και την ΕΕ (ΕΣΠΑ). Και στο παρελθόν η Ελλάδα πήρε λεφτά να αναπτυχθεί, αλλά δεν το έκανε με μεγάλη επιτυχία. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι τώρα κάτι θα αλλάξει; Σας παραπέμπω στο σχόλιο του C A Hassapoyannes του προηγούμενου post.
    Ίσως η ελπίδα να υπάρχει από το γεγονός ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες περισσότερο, ή ειδικότερα τη νέα γενιά των Ελλήνων. Από τα στοιχεία που παραθέτετε όμως δεν προκύπτει καποια ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση. Το αντίθετο μάλιστα. Υπάρχει τουλάχιστο, έστω και "στα χαρτιά" κάποια έρευνα που να δείχνει ότι τουλάχιστο οι νέοι Έλληνες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι από τους μεγαλύτερους σε θέματα περιβάλλοντος; Ή θα ορμήξουμε πάλι όλοι να πάρουμε τα λεφτά, χωρίς υποδομές, χωρίς σχέδιο, και το σημαντικότερο, χωρίς καν καλές προθέσεις;

    ReplyDelete
  2. Η ανακαμψη μπορεί να προέλθει μόνο μέσω του ανοίγματος της κοινωνίας

    αλλιώς ότι χρώμα και να παραγγείλετε τα ιδια θα συνεχίσουν να γίνονται

    ReplyDelete
  3. ..της κοινωνίας και της οικονομίας..

    ReplyDelete
  4. Ίσως η ελπίδα να υπάρχει από το γεγονός ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες περισσότερο.....

    --->

    Ίσως η ελπίδα σας να στηρίζεται στην πεποίθησή σας ότι η πράσινη ανάπτυξη μπορεί να ευαισθητοποιήσει τους Έλληνες περισσότερο...

    ReplyDelete
  5. Μιλάμε για ριζική αλλαγή του τρόπου θεώρησης των πραγμάτων.Για ένα νέο αξιακό σύστημα.Για μιά άλλη κοσμοθεωρία.Για έναν νέο τύπου ανθρώπου,τον Οικάνθρωπο,τον ECO HOMO.
    Αυτά δεν είναι μακριά.Η Ελληνική κοινωνία είναι έτοιμη να τα αποδεχθεί.Χρειάζεται όμως καθοδήγηση.Και χρειάζονται βέβαια και συγκρούσεις.Με προλήψεις,με συμφέροντα,με αδράνειες,με νοοτροπίες.Και κυρίως με την νοοτροπία του μίζερου τρόπου που αντιμετωπίζουμε το καινούργιο.Ενα τρόπο φοβικό που μας οδηγεί σε αναζήτηση και μεγιστοποίηση των αρνητικών παραγόντων,μεταφέροντας τη συζήτηση στο "δεν μπορούμε, δεν γίνονται αυτά τα πράματα".Και όμως ήδη γίνονται.Αλλά αυτό οι κάτοικοι των πόλεων θα το καταλάβουν και θα το αισθανθούν τελευταίοι. Και γιαυτό και συμπεριφέρονται μοιρολατρικά .Η πράσινη επανάσταση ξεκινάει απο τη περιφέρεια.

    ReplyDelete
  6. Yπάρχουν τρείς αξιολογότατοι Ελληνες πολιτικοί με βαθειά γνώση των περιβαλλοντικών θεμάτων.
    Σταύρος Δήμας: θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.
    Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μπορούσε να είναι ο επόμενος Υπουργός περιβάλλοντος.
    Γιώργος Παπανδρέου.Ως ο επόμενος πρωθυπουργός,θα μπορούσε να προωθήσει και τους άλλους δύο.
    Αχτύπητη τριάδα.Ισως χρειαστεί να είναι οι πρώτοι οικομάρτυρες του μαρτυρολογίου της θρησκείας του περιβάλλοντος.

    ReplyDelete
  7. Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλάβει ποτέ κυβερνητικό πόστο, ξεχάστε το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Μάλλον θα αρχίσουμε να ανησυχούμε μην μας συμβεί κάτι τέτοιο...
    >>>link

    xaxaxaxa

    ReplyDelete
  8. H Ελληνική κτηνοτροφία είναι σχεδόν όλη βιολογική.Και συμβάλλει στην ανάπτυξη της βιομηχανίας τροφίμων,η οποία με λίγη στήριξη και επαγρύπνιση για να μην αφελληνιστεί,θα μπορούσε να γίνει η ΠΡΩΤΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ.
    Αντί αυτού επιδοτούμε τις εισαγωγές αυτοκινήτων παλλιάς τεχνολογίας.Επιδοτούμε τη ρύπανση,το παρασιτισμό,τα ελλείμματα,την κοινωνική αδικία,τις ταξικές ανισότητες.
    Πρέπει να συγκρουστούμε με τους κομπραδόρους και τους πολιτικούς τους πάτρωνες.

    ReplyDelete
  9. Κύριε Παρμενίδη, η κοκαϊνη με προσμίξεις βλάπτει διπλά.

    ReplyDelete
  10. @ Vaggelas

    Οι ιδέες είναι πάντα "τρελλές".Αλλοιώς σαπίζουμε.

    ReplyDelete
  11. Παρμενίδη, τι λες; Έλεος.

    Αν ο κυριάκος μιτσοτακης είναι το μέλλον της Ελλάδας, lasciate ogne speranza, voi ch'intrate.

    Μήπως βρίσκεσαι σε παράλληλο σύμπαν και μας γράφεις από εκεί;

    ReplyDelete
  12. @Εβελίνα-Εδουάρδα Γεννηματά

    Εγω μασάω μόνο φύλλα.Βιολογικά.Μου τα στέλνει ο σύντροφος Μοράλες απο τη Βολιβία.Το αλεύρι το αφήνω για τους άλλους.
    --------------
    @Ventriloquist

    Κάποια στιγμή πρέπει να έλθουμε αντιμέτωποι με τις προκαταλήψεις μας.

    ReplyDelete
  13. @ ventriloquist

    Αχ πόσο χαίρομαι κύριε γαστριμαργε που σας αρέσουν οι Κωμωδίες με την Speranza Βρανά.

    ReplyDelete
  14. Ε, τουλάχιστο ο μητσοτακης είναι πιο περιβαλλοντιστής από τη Ντόρα και έχει αυτοκίνητο μόνο 2.500κ.ε., αντί των 5.000κ.ε. της αδελφής του.
    Μπράβο του. Και ψήφισε και παρόν για το αρθρο 24.

    Εγώ πάντως συγκινήθηκα περισσότερο όταν δήλωσε σε συνέντευξή του στην καθημερινή ότι θα ήθελε κάποια στιγμή να αποκτήσει και υβριδικό αυτοκίνητο. Ας αρχίσουμε έναν έρανο εδώ για να τον βοηθήσουμε να το πάρει και να μη στενοχωριέται.

    -Γιατί, δε σου αρέσει η Speranza? Τέλεια είναι.

    ReplyDelete
  15. Μόνο τα κτίρια, τις αστικές υποδομές και τα σκουπίδια αν διαχειριστούμε θα καταφέρουμε πολλά και για την ανάπτυξη και για την ποιότητα ζωής μας.

    Οι νέοι είμαστε πιο συνειδητοποιημένοι και μπορούμε να στηρίξουμε και το επάγγελμα μας καλύτερα στον κλάδο της πράσινης ανάπτυξης.

    ReplyDelete
  16. @ventriloquist
    "...αντί των 5.000κ.ε. της αδελφής του"

    Επίσης μια δεύτερη ξαδέλφη της γυναίκας του Κυριάκου έχει ένα ρυπογόνο τζίπ Γκραντ Βιτάρα.

    ReplyDelete
  17. Εγώ λέω αντί να μιλάμε για μεγαλεπήβολα επενδυτικά σχέδια που είναι αμφίβολο αν ποτέ εφαρμοστούν - μονώσεις σε κτίρια, εκτεταμένη χρήση ΑΠΕ κλπ, να ξεκινήσουμε με μερικά πιο απλά πράγματα για να δούμε πόσο πράσινη είναι πραγματικά η συλλογική συνείδηση της χώρας.

    Και εξηγούμαι. Η Αθήνα είναι ένας τάφος απο μπετόν. Αν θέλει το κράτος να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών του - και αν ενδιαφέρονται και οι ίδιοι οι πολίτες γι' αυτό, ας γεμίσει τους ελεύθερους χώρους με άλση.

    Προσοχή, δε μιλάω για την αστεία ελληνική εκδοχή του πάρκου, δηλαδή ενας πλακόστρωτος (!!) χωρος με λίγο γκαζόν εδώ κι εκεί, 1-2 δεντράκια και μερικές κούνιες. Λέω για άλση, μικρά δάση, με χλωρίδα προορισμένη για το κλίμα της Ελλάδας.

    Αλλά εδώ ανακαλύψαμε την Ατλαντίδα και έχουμε γεμίσει τα ελάχιστα πάρκα με γκαζόν!!!

    Τέσπα. Μια τέτοια πράσινη επέμβαση ευρείας κλίμακας θα έριχνε τη θερμοκρασία το καλοκαίρι 5-10 βαθμούς, και κατα συνέπεια και την χρήση κλιματιστικών κλπ.

    ReplyDelete
  18. Κάποια στιγμή, που λές Παρμενίδη, πρέπει οι πολιτικοί να αρχίσουν να ιεραρχούν την αξία και τη χρησιμότητα της ατάκας σωστά και με εντιμότητα. Αυτό το λέω με αφορμή τον μητσοτάκη, αλλά έχει δέκα φορές μεγαλύτερη σημασία για τον ΓΑΠ, που από την πολλή ατακολαγνεία του κοντεύει να προξενήσει διαταραχή προσωπικότητας στον ίδιο του τον εαυτό.

    @ Normad

    Να τη στείλεις στη λαιμητόμο. Αν και πάλι μας κάνει να εκτιμούμε τον κυριάκο, σε αντιδιαστολή.

    Η αντιδιαστολή, κυρίως με φανταστικά σενάρια, είναι το μόνο πράγμα που κάνει τους Έλληνες να κοιμούνται ήσυχοι.

    ReplyDelete
  19. Ποιά είναι η διαφωνία μεταξύ Ομπάμα και Μέρκελ-Σαρκοζί;
    Ποιά είναι η θέση των υπολοίπων;

    Οι Αμερικανοί υπερασπίζονται το status quo.Και κάνουν μια τρελλή χρηματοδότηση για να το σώσουν.Τροφοδοτουν με αίμα το κτήνος που μας "έφαγε".Και λένε ότι πρέπει πρώτα να σώσουμε το κτήνος,αλλοιώς χανόμαστε.Μετά βλέπουμε.

    Οι άλλοι λένε.Το κτήνος είναι το δολλάριο και οι διεθνείς οργανισμοί και οι φορολογικοί παράδεισοι που πρέπει να αλλάξουν δημιουργώντας μια Ανεξάρτητη Αρχή ελέγχου.

    Το παιχνίδι είναι ΧΟΝΤΡΟ, ΠΟΛΥ ΧΟΝΤΡΟ.
    Κρίνεται δηλαδή,η κυριαρχία της αυθαιρεσίας του Ηγεμόνα,του δολλαρίου.
    Το δολλάριο δεν είναι ένα νόμισμα σαν τα άλλα.Είναι ο Θεός ο ίδιος που αποφασίζει για την αξία του από μόνος του.Ανεβαίνει,κατεβαίνει,μεγαλώνει,μικραίνει.

    ReplyDelete
  20. Αν καταλάβαμε καλά-καλά κάτι από αυτή τη κρίση είναι ότι ο πραγματικός παγκόσμιος ηγέτης,το ΚΤΗΝΟΣ που καθόριζε τις τύχες μας επι χρόνια ήταν η Wall Street.Στην Ουάσιγκτον βρίσκονταν απλώς οι φρουροί του.Aυτό το κτήνος δεν χορταίνει απο τις τρελλές μεταγγίσεις αίματος.Ο Ομπάμα προσπαθεί να το σώσει.Με τρελλές μεταγγίσεις.Αλλά αυτό είναι αχόρταγο.
    Οι ΑΛΛΟΙ λένε ή είναι έτοιμοι να πούν:Οχι άλλο αίμα στο θηρίο.Αν το πούν σταλήθεια τί συνέπειες θα έχει αυτό;
    ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

    ReplyDelete
  21. Τελικά οι Γερμανοί είναι φίλοι μας ή εχθροί μας στη σύνοδο, Παρμενίδη;

    ReplyDelete
  22. Ο Στίγκλιτς στα λόγια του Παρμενίδη
    (από τα παλιά...)

    http://www.nytimes.com/2009/04/01/opinion/01stiglitz.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  23. " Ventriloquist said...
    Τελικά οι Γερμανοί είναι φίλοι μας ή εχθροί μας στη σύνοδο, Παρμενίδη;"

    Ως προς τα ενδοοικογενειακά(ενδοευρωπαικά), "εχθροί",ως προς τα παγκόσμια "φίλοι".

    ReplyDelete
  24. Τι εξοπλισμό και πόσο προσωπικό κουβαλάει μαζί του ο αμερικανός πρόεδρος;

    "Ο κ. Ομπάμα μετέβη αργά χθες στο Στάνστεντ της Βρετανίας με το προεδρικό αεροσκάφος Αir Force Οne, το οποίο διαθέτει γυμναστήριο και ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα που το προστατεύουν ακόμη και από πυρηνική επίθεση. Από εκεί και πέρα θα μετακινείται με το ελικόπτερο Μarine Οne, το οποίο διαθέτει αντιπυραυλική προστασία. Για τις οδικές μετακινήσεις του στο Λονδίνο θα χρησιμοποιήσει την Cadillac Οne, την προεδρική λιμουζίνα, η οποία μεταξύ άλλων είναι εφοδιασμένη με πολυβόλα, δακρυγόνα, κάμερες νυκτερινής όρασης και φιάλες αίματος με την ομάδα του προέδρου (ΑΒ). Μαζί με την αμερικανική αποστολή θα ταξιδέψουν περίπου 500 άτομα, στα οποία περιλαμβάνονται πράκτορες ασφαλείας, νοσοκόμοι, χειρουργοί και φυσικά ο προσωπικός βοηθός του κ. Ομπάμα, ο μόλις 28χρονος Ρέτζι Λοβ".

    Oμάδα αίματος ΑΒ.Φαντάζομαι Rhesus(+).Aλλά νομίζω οι περισσότεροι μαύροι είναι Rhesus(-).

    ReplyDelete
  25. Ναι, βρε Παρμενίδη, αλλά και για να στηρίξουν τις τράπεζες κτλ θέλουν εγγυήσεις, και για να στηρίξουν εμάς θέλουν εγγυήσεις. Γιατί είναι διαφορετικό; Είμαστε εμείς πιο αξιόπιστοι από τις τράπεζες;

    Οι Γερμανοί και στις δύο περιπτώσεις κοιτάνε το συμφέρον τους. Και το ίδιο κάνουμε κι εμείς. Δηλαδή, δε νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένεις ή να ζητάς κάτι το διαφορετικό (ξαφνικά να γίνουν φίλοι μας σε όλα, επειδή είμαστε ωραίοι τύποι, πχ).

    ReplyDelete
  26. Tα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα του Air Force 1 που προστατεύουν από πυρηνική επίθεση μην φαντάζεστε ότι είναι τίποτα ενεργειακές ασπίδες τύπου star-trek. Μια απλή μόνωση των ηλεκτρονικών κυκλωμάτων του που τα προστατεύει από την εκτόνωση των ηλεκτρομαγνητικών παλμών που προκαλούν οι πυρηνικές εκρήξεις.

    Το εντυπωσιακότερο στοιχείο πάντως του Air Force 1 είναι τα συστήματα επικοινωνίας του, τα οποία καθιστούν το συγκεκριμένο αεροπλάνο ιπτάμενο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ολόκληρης της αμερικανικής κυβέρνησης.

    ReplyDelete
  27. από την πράσινη ανάπτυξη στο Air Force One...

    η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι λύση στην κρίση, διότι απαιτεί χρόνο, θεσμικό πλαίσιο κτλ κτλ κτλ δηλαδή φέξε μας

    Χρειάζεται άμεσα ανοιγμα της οικονομίας, κατάργηση των περιορισμών, των κλειστών επαγγελμάτων, καταργηση της μονιμότητας των Δ.Υ και ένα σωρό αλλα

    Αύριο οι εργατοπατέρες έχουν κυρήξει απεργία
    Θα "καταγγείλουν", θα "απαιτήσουν" και επί της ουσίας ούτε λέξη

    μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα

    και μετά αναρωτιόμαστε τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε.....

    ReplyDelete
  28. Έχεις δίκιο ser. Αύριο θα ζήσουμε για άλλη μια φορά το θέατρο των ηλικιακών και των συντεχνιακών επετηρίδων, και απ' ότι φαίνεται μάλλον θα ακούσουμε και τους προεκλογικούς λόγους μερικών επικείμενων ευρωβουλευτών...

    Το άνοιγμα της οικονομίας, η κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων, πρέπει να γίνει σημαία των νέων για το μέλλον τους-μας. Η μείωση του κόστους λειτουργίας του δημόσιου τομέα επίσης, κι αν αυτό σημαίνει άρση της μονιμότητας ή ακόμα καλύτερα απαγόρευση συμβασιούχων και σταζιέρ, τότε ας το φωνάξουμε δυνατά.

    Η πράσινη ανάπτυξη είναι ίσως μία μακρόχρονη λύση, αλλά είναι και λύση για τη νέα γενιά να αναλάβει πρωτοβουλία, ρίσκο και να δημιουργήσει μία νέα αγορά, ίσως πιο υγιή και με περισσότερες θετικές επιπτώσεις για την οικονομία (πχ τουρισμός), την υγεία (ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα αλλά και γιατί όχι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης) και την κοινωνία συνολικά. Είναι ένας τομέας που για τους νέους ας πούμε φέρει το σλόγκαν just do it.

    ReplyDelete
  29. Και μιλώντας για κόστος του δημόσιου τομέα εννοώ το μισθολογικό κόστος, το κόστος της γραφειοκρατείας και το κόστος της διαφθοράς. Το τελευταίο ήταν η ελάχιστη εντολή του λαού για τον Κώστα Καραμανλή και στην οποία μας κορόιδεψε παταγωδώς. Όσο για τα υπόλοιπα, δυστυχώς κανένα σημάδι δεν υπάρχει θέλησης έστω αντιμετώπισης τους από οποιοδήποτε κόμμα της αντιπολίτευσης. Για τη νυν κυβέρνηση δε μιλάω, καθώς οι κυβερνήσεις κρίνονται τελικά όχι από τις προθέσεις/εξαγγελίες αλλά από τα αποτελέσματα.

    ReplyDelete
  30. @ normad
    Oμάδα αίματος ΑΒ.Φαντάζομαι Rhesus(+).Aλλά νομίζω οι περισσότεροι μαύροι είναι Rhesus(-).

    Aντιθέτως! Οι Καυκάσιοι είναι κατά 85% θετικοί, ως προς το αντιγόνο Rhesus Macacus, αλλά το ποσοστό είναι ακόμα μεγαλύτερο σε Μαύρους και Ασιάτες.

    Δεν αντιλαμβάνομαι, όμως, που κολλάει αυτό το αθώο σχόλιο.

    Μήπως, τότε, θέλετε να πείτε ότι ο Ομάδας 0 και Rhesus Αρνητικός [σπάνιος συνδυασμός] prince heritier [πρενς εριτιέ] της Θυρέας και των Τεσσάρων Αρκαδιών είναι καθαρόαιμος και φυλετικά ανώτερος από σας;;;;

    Ελεος!

    ReplyDelete
  31. ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΗΣ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
    Δάνειο με χειρόγραφη απόδειξη του θείου από την Αφρική
    «ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ανάκριση προέκυψε ότι η θυγατέρα του πρώην υπουργού Αιγαίου μετά τις 3-11-2006, στις 8-1-2007, κατέθεσε σε ατομικό της, τηρούμενο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λογαριασμό χρηματικό ποσό 100.000 ευρώ για ισόποση μερική προεξόφληση, του ληφθέντος εκ μέρους της από 14-7-2006 εικοσαετούς διάρκειας αποπληρωμής στεγαστικού δανείου συνολικού ποσού 130.000 ευρώ. Το δάνειο φέρεται να είχε επίσης, ληφθεί προς μερική εξόφληση, κατά ποσό 100.000 ευρώ του από 19-7-2005 άτοκου χρηματικού δανείου της, συνολικού ποσού 225.000 ευρώ, διά του Ανδρέα Βαρδουλάκη (σ.σ.: Είχε διατελέσει γενικός γραμματέας του υπουργείου Αιγαίου) από τον εκ πατρός θείο της, Αναστάσιο Παυλίδη επιχειρηματία, κάτοικο Νοτίου Αφρικής με το οποίο φέρεται ότι εξόφλησε αυτή ολοσχερώς στις 22-7-2005 το συνολικό συμβατικό τίμημα αγοράς από αυτήν ακινήτου σε πολυκατοικία στο Νέο Ψυχικό, εμβαδού 133,5 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 155.426,04

    ευρώ, καθόσον ο δανειστής θείος της στις 24-11-2006 δεν δέχθηκε την προς αυτόν προσφερθείσα επιστροφή από την ανιψιά του των 100.000 ευρώ σε μερική εξόφληση του ατόκου χρηματικού δανείου συνολικού ποσού 225.000 ευρώ (σ.σ.: Η απόδειξη για το δάνειο του θείου από την Αφρική που προσκόμισε στον ανακριτή ο πρώην υπουργός είναι χειρόγραφη και όχι αντίγραφο του επίμαχου εμβάσματος). Έτσι, η θυγατέρα του πρώην υπουργού επέστρεψε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στις 8-1-2007, το ποσό των 100.000 ευρώ για να μειώσει τη βαρύνουσα αυτήν μηνιαία τοκοχρεολυτική χρηματική δόση αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου. Επειδή όμως, βάσει των διδαγμάτων της κοινής πείρας και λογικής, της καλής πίστης και των επικρατούντων στη χώρα συναλλακτικών ηθών επί αγοραπωλησιών ακινήτων, που είναι πασίδηλα και για την κύρια ανάκριση, φρονούμε ότι το πράγματι καταβληθέν εκ μέρους της κόρης του κ. Παυλίδη συνολικό ποσό του συμβατικού τιμήματος της αγοραπωλησίας του ακινήτου της, αντικειμενικής αξίας 155.426,04 ευρώ, εν όψει της θέσης, της έκτασης και της ηλικίας του διαμερίσματος ως μέγεθος της εμπορικής του υπεραξίας, σε κάθε περίπτωση υπερβαίνει το για φορολογικούς λόγους μέγεθος της αντικειμενικής του (φορολογικής) αξίας που αναγράφεται στο συμβόλαιο κτήσης του ακινήτου, ανήλθε δε τουλάχιστον σε ποσό όχι κατώτερο των (133,5 επί 2.500)

    333.750 ευρώ προς κάλυψη του οποίου χρειάστηκε τόσο το δάνειο των 225.000 ευρώ από τον θείο της όσο και το ποσό του στεγαστικού δανείου των 130.000 ευρώ που έλαβε από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, αν υπολογιστεί δε ότι μετά την αγορά προέβη και σε εσωτερική του ανακαίνιση».

    ΕΙΠΕ

    ΦΩΤΗΣ ΜΑΝΟΥΣΗΣ

    εφοπλιστής, ιδιοκτήτης της εταιρείας Saos:

    «Ο κατηγορούμενος (σ.σ.: αναφέρεται στον διευθυντή του γραφείου του Αρ. Παυλίδη, Π. Ζαχαρίου) μού είχε ζητήσει οικονομική βοήθεια για να εξασφαλιστούν εκείνος και ο πρώην υπουργός για τα γεράματά τους. Ήθελε να αντιμετωπίσει ο πρώην υπουργός τα αυξημένα έξοδα αγοράς ακινήτου της θυγατέρας του και να εξοφλήσει ο Π. Ζαχαρίου παλαιά του χρέη».

    ReplyDelete
  32. Μέχρι τώρα νόμιζα ότι μόνο οι "Θείοι απο Αμερική" ήταν τόσο γαλαντόμοι.Αλλά οι "Θείοι απο Αφρική" είναι άπαιχτοι.Στέλνουν,ας πούμε, ως δώρο, ένα ποσό 225000 ευρώ, στην ανεψιά τους, που τυχαίνει να είναι κόρη του υπουργού,μεσω ενός προσώπου, που τυχαίνει να είναι Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου του πατέρα της ανεψιάς του "θείου απο την Αφρική",για να αγοράσει ένα οροφοδιαμέρισμα 135 τ.μ. που τυχαίνει να είναι στο Ψυχικό για να φιλοξενεί τον πατέρα της στα γεράματά του,που τυχαίνει να είναι διακεκριμένος πολέμιος της διαφθοράς του Σημίτη.
    Ανώτερες αξίες που υπηρετούν αυτοί οι "Θείοι απο την Αφρική"!!

    ReplyDelete
  33. http://www.huffingtonpost.com/arianna-huffington/greening-my-house-power-s_b_181361.html

    ReplyDelete
  34. Καταλαβαίνουμε τη δυσκολία πολλών να πειστούν από την ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης. Ωστόσο θα επιμείνουμε.

    Για εμάς η πράσινη ανάπτυξη, η αλλαγή μοντέλου ασφάλισης, η μεταρρύθμιση στην παιδεία (Λύκειο - ΑΕΙ), η θεσμοθέτηση ενός Συμβολαίου Αυτονόμησης των Νέων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ο περιορισμός του δημόσιου χρέους και η ποιοτική αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών, είναι όλες σημαντικές προτεραιότητες στην ατζέντα μας, διότι προωθούν τη διαγενεακή δικαιοσύνη και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής μέσα από τη δημιουργία μιας παραγωγικής οικονομίας υψηλής προστιθέμενης αξίας.

    ventriloquist, ο στόχος για 20% ΑΠΕ είναι πανευρωπαϊκός στόχος στον οποίο έχουν δεσμευτεί όλα τα κράτη της ΕΕ. Η Ελλάδα έτσι όπως κινείται δεν θα προλάβει δυστυχώς. Όπως και με κάθε στόχο έτσι και τώρα σερνόμαστε νωχελικά πίσω από κάθε στόχο.

    Σχετικά με βιολογική γεωργία. Κανένα είδος γεωργικής δραστηριότητας δεν μπορεί να θεωρηθεί απόλυτα πράσινο, ωστόσο υπάρχουν περισσότερο και λιγότερο επιβαρυντικές δραστηριότητες για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Θα δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα. Η εφαρμογή καθαρών τεχνολογιών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη ΔΕΗ παρότι δεν είναι ΑΠΕ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας πολιτικής πράσινης ανάπτυξης. Το "καθάρισμα" των εργοστασίων είναι πράσινη ανάπτυξη είναι μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αυτό δεν είναι φυσικά είναι μετάβαση σε μια post carbon economy.

    ser, οι πράσινες επενδύσεις αποτελούν την προτιμότερη δημοσιονομική ένεση (fiscal stimulus) για μια οικονομία σε ύφεση από το να φτιάχνουμε έργα που δεν χρειάζονται ή να μοιράζουμε επιδόματα.

    jim slip τα απλά και αυτονόητα εάν εφαρμοστούν πχ Άλση, έχουν μεγάλη οικονομική και κοινωνική αξία. Γιατί να μην το απαιτήσουμε;

    ReplyDelete
  35. Να αναφέρω ότι το στα πλαίσια της Ευρωπαικής Πολιτικής (Πλαίσιο για την Ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία) υπάρχει ένα νέο πρόγραμμα που απευθύνεται κυρίως σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις ενθαρρύνει για την ανάπτυξη δράσεων της λεγόμενης "Πράσινης Επιχειρηματικότητας". Το πρόγραμμα λέγεται Eco-Innovation.

    Για την ενέργεια υπάρχει το πρόγραμμα "Intelligent Energy Europe" για την εφαρμογή εναλλακτικών και νέων πηγών ενέργειας.

    Υπάρχει επίσης το πρόγραμμα "Βοήθεια για την περιβαλλοντική συμμόρφωση των ΜΜΕ" (Environmental Compliance Assistance Programme) που παρέχει νομική βοήθεια σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την συμμόρφωσή τους με την περιβαλλοντική Ευρωπαική νομοθεσία.

    Επίσης υπάρχει το πρόγραμμα LIFE+ με πολλά διαφορετικά σχετικά σκέλη.

    Χρήσιμη επίσης αν έχει κάποιος ενδιαφέρον είναι επίσης η οδηγία για την θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό των απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού του 2005 (Οδηγία 2005/32ἜΚ).

    ReplyDelete
  36. thanks για την ενημέρωση greek rider

    ReplyDelete