Thursday, March 5, 2009

Ασφαλιστικό Κραχ! Γιατί έτσι σας αρέσει.

Μιλάμε εδώ και μήνες για την κατάρρευση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και την παγκόσμια ύφεση, όμως φαίνεται ότι ξεχάσαμε την πιο προβλέψιμη οικονομική κρίση του 21ου αιώνα: το ασφαλιστικό. Ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα για τις γηράσκουσες ανεπτυγμένες οικονομίες της δύσης, ικανό να συντρίψει κυριολεκτικά την κοινωνική συνοχή και να εκτινάξει τα χρέη σε δυσθεώρητα ύψη. Τη νούμερο ένα συνιστώσα του διαγενεακού ζητήματος στην Ελλάδα, τη χώρα όπου συνυπάρχουν οι φτωχοί ηλικιωμένοι με τους χρυσούς πενηνταροεξηντάρηδες και τους ψευτοαπασχολούμενους της γενιάς των 700 ευρώ. Δυστυχώς όμως, μιας και δεν είμαστε διατεθειμένοι, κοινωνία και πολιτικοί, να δώσουμε λύσεις έγκαιρα, ήρθε με τον πιο τραγικό τρόπο το κραχ του επικουρικού ταμείου της Γενικής Τράπεζας να μας υπενθυμίσει το κόστος της αδράνειας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.

Πληροφορηθήκαμε χτες από τον Τύπο ότι το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας ξέμεινε από ρευστό, αδυνατώντας να πληρώσει συντάξεις και εφάπαξ. Και καλά, για την ανοησία του εφάπαξ έτσι όπως χορηγείται, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, δεν πρόκειται να κλάψουμε κιόλας. Το πρόβλημα είναι ότι πάνω από 1000 συνταξιούχοι της Γενικής δεν μπορούν να πάρουν πλέον επικουρική σύνταξη.

Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση άρχισαν ήδη να πέφτουν στο τραπέζι πιθανές λύσεις και να επιρρίπτονται ευθύνες. Στο σκέλος του μπαλώματος του προβλήματος εξετάζεται το ενδεχόμενο να διαιρείται το διαθέσιμο ρευστό και να δίνεται τμήμα της επικουρικής σύνταξης στους συνταξιούχους κάθε μήνα, έτσι ώστε όλοι να παίρνουν από κάτι. Ως προς το σκέλος των ευθυνών, οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων καρφώνουν το βασικό μέτοχο της εταιρείας, τη Societe Generale, διότι έχει αποκλείσει το Ταμείο από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ταυτόχρονα το επιβάρυνε με προγράμματα εθελουσίας εξόδου 350 ατόμων, χωρίς όμως να καταβάλει το κόστος των 200 εκ ευρώ που της αναλογεί έτσι ώστε να ενταχθεί το επικουρικό της Γενικής στο ΕΤΑΤ. Άλλοι πάλι έσπευσαν να δικαιολογηθούν φορτώνοντας το πρόβλημα στην οικονομική κρίση και την πτώση της αξίας των μετοχών.

Πραγματικά εδώ «γελάμε». Καταρχάς, διότι το λίγο σε όλους που προτείνεται από ορισμένους δεν είναι λύση, αλλά τραγική ομολογία αποτυχίας. Κατά δεύτερον, διότι όταν δημιουργήθηκε το ΕΤΑΤ με το νόμο 3371/05, σύσσωμη η συνδικαλιστική ηγεσία των τραπεζών έπεσε να το «φάει». Ποιος δε θυμάται τις απεργίες της ΟΤΟΕ ενάντια στην ενοποίηση των επικουρικών ταμείων των τραπεζών ή αντίστοιχα τα ασφαλιστικά μέτρα που ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της Εμπορικής ενάντια στη διοίκηση, όταν η τελευταία έκανε αίτηση υπαγωγής στο νεοσύστατο τότε ΕΤΑΤ;

Κυρίως όμως στενοχωριόμαστε, διότι κανείς δε φαίνεται να βάζει μυαλό. Μαθαίνουμε ότι το Ταμείο της Γενικής χρειάζεται 850 χιλιάδες ευρώ το μήνα για συντάξεις. Τα έσοδα όμως από εισφορές δεν ξεπερνούν τα 200 χιλιάδες ευρώ. Δηλαδή διαφορά της τάξης των 650 χιλιάδων ευρώ η οποία δεν εξηγείται με καμία από τις παραπάνω δικαιολογίες. Προφανώς δύο τινά συμβαίνουν εδώ πέρα. Είτε τα θεσμοθετημένα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι τόσο υπερβολικά (μεγάλα εφάπαξ, χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης, υψηλά μη ανταποδοτικά ποσοστά αναπλήρωσης) που οι εισφορές δε φτάνουν με τίποτα να τα χρηματοδοτήσουν, είτε έχει καταρρεύσει η σχέση ασφαλισμένων –συνταξιούχων, άρα δεν υπάρχουν συνεισφέροντες, τόσοι όσοι απαιτούνται για την ομαλή ροή χρηματοδότησης του συστήματος. Πολύ φοβόμαστε ότι, στη Γενική Τράπεζα καθότι και πρώην ΔΕΚΟ, συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο.

Επιτέλους. Ας μην κοροϊδευόμαστε άλλο. Συνδικαλιστές, Διοίκηση και Κράτος είναι όλοι συνένοχοι στο έγκλημα. Χρόνια λέμε ότι το ασφαλιστικό πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του προς όλους ανεξαιρέτως τους ασφαλισμένους όλων των γενεών, και έτσι ώστε να μην πλήττει την απασχόληση των νέων δεδομένου ότι το ποσοστό όλων των εισφορών ανέρχεται στο 44% του μέσου εργατικού κόστους. Μέχρι τώρα, όμως, έκαναν όλοι την πάπια. Λέγανε δε βαριέσαι. Θα πληρώσουν τα κορόιδα, τα παιδιά μας. Θα τους πάρουμε κι ένα αυτοκίνητο ή θα χρηματοδοτήσουμε τίποτα διακοπές στη Μύκονο με το εφάπαξ και τέλος. Ε, μετά ας κόψει το κεφάλι της η γενιά των 700 ευρώ. Αποδεικνύεται τελικά ότι η χρυσή γενιά των γονιών μας πίνει «άλλο φρούτο». Ασφαλιστικό κραχ λοιπόν! Γιατί έτσι σας αρέσει.

58 comments:

  1. ΠΟΛΥΖΩΓΟΠΟΥΛΟΣ

    ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΣ

    ΣΚΟΤΩΣΤΕ τα ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

    τα ΑΠΟΒΛΗΤΑ της ΧΩΡΑΣ!

    ΣΚΟΤΩΣΤΕ τους ΑΛΗΤΟΓΟΝΕΙΣ σας!

    ReplyDelete
  2. Προ εβδομάδων, αν θυμάστε, είχα εκφράσει έντονες ανησυχίες γιά την αναμενόμενη και βεβαία ΠΤΩΣΗ του ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ εισοδήματος το 2009 [αφού ΚΑΙ οι Αμερικανοί δεν θα έρθουν ΚΑΙ οι Αγγλοι επίσης, λόγω υποτίμησης του νομίσματός τους επί πλέον της εσωτερικής ανεργίας και κρίσης]
    καθώς ΚΑΙ του ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΟΥ εισοδήματος καθότι τα ΝΑΥΛΑ μεταφοράς ΞΗΡΟΥ φορτίου έχουν υποχωρήσει μέχρι και 90%!!!! λόγω μείωσης ζήτησης!!!!

    Στον συλλογισμό, όμως, τότε ελάμβανα υπόψη και ένα άλλο, παρηγορητικό, αυτή τη φορά, παράγοντα, ότι δηλαδή ΘΑ ΕΠΕΦΤΑΝ οι εισαγωγές ΛΟΓΩ της ΚΡΙΣΗΣ, οπόταν ευελπιστούσα, ότι

    το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ (ΙΤΣ) θα έμενε σταθερό ή, πιθανώς ΚΑΙ να μειωνόταν, αν σε απόλυτες τιμές, ή μείωση των εισαγωγών υπερακόντιζε, αθροιστικώς, την μείωση του τουριστικού και ναυτιλιακού συναλλάγματος.

    ΒUT GUESS WHAT!!!!!!!!!!!!!!!!

    Σύμφωνα με το Οικονομικό Δελτίο της ALPHA BANK, δημοσιευόμενο στην σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (από όπου μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρο το Δελτίο 108 της ALPHA BANK)

    άκουσον-άκουσον

    parmie μου,

    oι ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ στο πρώτο ΕΞΑΜΗΝΟ του 2008!!!!!!!!!!!!!!!!!

    κατά 6%, σε πραγματικές τιμές!!!!

    ΗΓΟΥΝ, ΤΟΥΤΕΣΤΙΝ, ΔΗΛΑΔΗ

    κυρίες και κύριοι

    το ΕΛΛΕΙΜΜΑ στο ΙΤΣ θα ΔΙΕΥΡΥΝΘΕΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Κυρίες και κύριοι

    ΒΥΘΙΖΟΜΕΘΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Αλλά ΜΗ στενοχωρείσθε.

    Θα έρθει η κυρία Λουκά και ο Χρυσοχοϊδης και θα ΔΑΝΕΙΣΘΕΙ η Ελλάδα με 10% ίσως και 15% και τότενες, 50-75% του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ θα πηγαίνει γιά ΧΡΕΩΛΥΣΙΑ!!!!!!!

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!

    ReplyDelete
  3. Πρόβλημα έχει και το επικουρικό της Εθνικής διαβάζω. Στα Νέα σήμερα το Δημόσιο αδυνατεί να πληρώσει τα χρωστούμενα

    ReplyDelete
  4. Eurobank: Οικονομική Κρίση και Τουρισμός, Κώστας Ε.
    Βορλόου, Στέλλα
    Κανελλοπούλου

    Είναι καλή έρευνα.

    ReplyDelete
  5. @ G700
    Προφανώς δύο τινά συμβαίνουν εδώ πέρα. Είτε τα θεσμοθετημένα ασφαλιστικά δικαιώματα είναι τόσο υπερβολικά (μεγάλα εφάπαξ, χαμηλές ηλικίες συνταξιοδότησης, υψηλά μη ανταποδοτικά ποσοστά αναπλήρωσης) που οι εισφορές δε φτάνουν με τίποτα να τα χρηματοδοτήσουν, είτε έχει καταρρεύσει η σχέση ασφαλισμένων –συνταξιούχων, άρα δεν υπάρχουν συνεισφέροντες, τόσοι όσοι απαιτούνται για την ομαλή ροή χρηματοδότησης του συστήματος. Πολύ φοβόμαστε ότι, στη Γενική Τράπεζα καθότι και πρώην ΔΕΚΟ, συμβαίνει ένας συνδυασμός των δύο.

    Δεδομένης της υψηλής νοημοσύνης των G700, θέλω να πιστεύω πως η ΕΡΩΤΗΣΗ είναι απλώς ΡΗΤΟΡΙΚΗ.

    But, just in case it isn't:

    Στις ΔΕΚΟ και στις Τράπεζες έχει συμβεί ακριβώς το ΑΝΤΙΘΕΤΟ με ό,τι συμβαίνει στον ΠΛΗΘΥΣΜΟ της χώρας. Δηλαδή, ενώ ο γενικός πληθυσμός γηράσκει κυρίως λόγω μείωσης των γεννήσεων και δευτερευόντως λόγω μακροβιότητας [άρα ο αριθμός των, ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ, συνταξιοδοτουμένων είναι μεγαλύτερος αυτού των συνταξιοδοτούντων]
    στις ΔΕΚΟ και στις ΤΡΑΠΕΖΕΣ έχει ΑΥΞΗΘΕΙ ο ΑΡΙΘΜΟΣ των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ σε σχέση με τους συνταξιούχους τους ή, τουλάχιστον, η ΤΙΜΗ της ΣΧΕΣΗΣ/ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ έχει βελτιωθεί, ειδικά την στιγμή που τα Καταστήματα Τραπεζών φυτρώνουν ωσάν ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ.

    [Στην γειτονιά μου, στην Αθήνα, υπάρχουν, σε ακτίνα δύο οικοδομικών τετραγώνων, περί τις 15 Τράπεζες!!!!!!!!!!!!!!!!!!]

    Η απάντηση, λοιπόν, μπορεί να δοθεί με ασφάλεια και μαθηματική ακρίβεια ακόμα και από άτομα με νοημοσύνη κυρίας Γεννηματά.

    ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (προσέξτε την διατύπωση παρακαλώ), ξαναλέω ΟΙ ΕΙΣΦΟΡΕΣ per capita ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ, παρότι ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ γιά τα ΔΙΕΘΝΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ, είναι ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ των per capita ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟΥ απολαβών.

    ΑΥΤΟ ΔΗΛΟΙ

    ΕΝ και ΜΟΝΟΝ ΕΝ "τινόν" [το τινόν, τα τινά χαχαχαχαχαχαχα]

    ΟΤΙ οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ είναι ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ και

    ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΩΣ ΜΕΓΑΛΕΣ vis-a-vis στις ΕΙΣΦΟΡΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα του Κόσμου όπου εφευρέθηκε το ΔΙΑΒΟΛΙΚΟ concept του να είναι οι συντάξεις ίσες ή και μεγαλύτερες από τους τελευταίους μισθούς [και είναι μεγαλύτερες αν ληφθεί υπόψη και η απόδοση του εφάπαξ]!!!!!!

    Στας Αμερικάς, η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ δυνατή σύνταξη της Social Security Administration, που εισήχθη στα 30ς από το μακαρίτη Franklin Delano Roosevelt (προφέρεται Φράνκλιν Ντέλανοου ΡούζΕβελτ - όχι Ρούζβελτ], είναι περίπου 1500-1700 δολλάρια μηνιαίως στα 65, ή περί τα 1200 δολλάρια αν η συνταξιοδότηση λάβει χώρα στα 62 - και μιλάμε γιά άτομα που δούλεψαν επί τουλάχιστον 35 χρόνια και λάμβαναν μισθούς τουλάχιστον 2500 δολλαρίων μηνιαίως.

    Γιά τις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΧΥΔΑΚΤΥΛΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙΤΕ στα ΤΟΠΙΚΑ ή ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ

    της SYMMORIA 1981 and Company, INC.

    ReplyDelete
  6. Σας ΑΦΗΣΑ σκοπίμως να το ΣΚΕΦΘΕΙΤΕ διότι

    ΚΑΙ ΑΥΤΗ η ΑΠΑΝΤΗΣΗ είναι ΑΝΑΚΡΙΒΗΣ.

    ΕΑΝ

    ΕΑΝ

    ΕΑΝ

    αυτές τις αστρονομικές εισφορές τις ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΤΑΝ μόνο εν μέρει το Κράτος (δλδ γύρω στο 35-40%) και το ΥΠΟΛΟΙΠΟΝ 60-65%

    ο ΙΔΙΟΣ ο ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ κάτω από τα όμματα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΑΡΧΗΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗΣ από την ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ της ΧΩΡΑΣ,

    οι, ΚΑΤΟΠΙΝ 35ετούς εργασίας ΚΑΙ με απόσυρση στα 65, ΑΠΟΛΑΒΕΣ μπορεί να ήσαν ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ από σημερινές

    ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΑ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ, αφού, in the first instance, ΔΕΝ θα ΥΠΗΡΧΑΝ πλέον τα ΤΑΜΕΙΑ.

    Πρέπει, επί τέλους, να ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ αυτός ο ΚΗΦΗΝΑΣ ΛΑΟΣ

    ότι ΠΡΟΣΛΗΨΗ του από κάποιον ΕΡΓΟΔΟΤΗ

    ΔΕΝ ΔΗΛΟΙ μήτε ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ

    με ΥΙΟΘΕΣΙΑΝ ή ΘΥΓΑΤΡΟΘΕΣΙΑΝ !!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Είδαμε ΠΟΥ κατάντησε η GENERAL MOTORS!!!!!!!!!!!!!

    Mιά κάποτε υγιέστατη αυτοκινητοβιομηχανία, που έβγαζε, όχι μόνο σπουδαίες μηχανές αλλά πραγματικά έργα τέχνης της βιομηχανικής περιόδου, ΚΑΤΕΣΤΡΑΦΗ όχι λόγω των μεγάλων μισθών [ καλά έκανε και τους είχε], αλλά λόγω ενός ΔΙΚΟΥ της "προσωποπαγούς" ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ συστήματος με αστρονομικές συντάξεις!!!!

    ReplyDelete
  8. Σύμφωνα με άρθρο της Κοψίνη στην Καθημερινή το 2004 η σχέση εργαζομένων - συνταξιούχων ήταν 3,5:1, ενώ σήμερα είναι 1,3:1. Αυτή η βίαιη ανατροπή οφείλεται στην εθελουσία έξοδο που έκανε η Societe Generale.

    ReplyDelete
  9. Τα ασφαλιστικά ταμεία όλων των Δυτικών χωρών θα δοκιμαστούν στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδας, θα δούμε αντιλαϊκά μέτρα που θα κλονίσουν την κοινωνική συνοχή. Σε λίγο θα έρθει και το ΤΕΒΕ, το Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων και άλλα. Τελικά η αναγκαστική μεταρρύθμιση με το ΙΚΑ να παίζει το ρόλο του ναυαγοσώστη για τα υπόλοιπα ταμεία φαίνεται μονόδρομος.

    Κομφούκιε, εγώ δεν εκπλήσσομαι που το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο μεγαλώνει. Οι εισαγωγές αφορούν κατά βάση καταναλωτικά, τελικά αγαθά. Επίσης ένα μεγάλο ποσοστό αφορά luxury goods, σημειωτέον είμαστε σε κατά κεφαλή εισαγωγές τέτοιων ειδών πρώτοι στον κόσμο. Αν δε, γνωρίζοντας ότι η μαύρη οικονομία ανέρχεται περίπου στο 30% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 60 δις ευρώ ή ετησίως περίπου 6.000 ευρώ κατά κεφαλήν, και μπορούσαμε να δούμε και την κατανομή αυτού του μαύρου εισοδήματος βάσει κάποιου τζίνι coefficient, θα ήταν περισσότερο ξεκάθαρο ποια οικονομικά στρώματα προκαλούν το έλλειμμα και πιέζουν την μακροοικονομική αποσταθεροποίηση.

    ReplyDelete
  10. Ενός ΔΙΚΟΥ της προσωποπαγούς ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥ συστήματος με αστρονομικές συντάξεις!!!!

    Ακριβώς.

    Διαβάστε παρακάτω το άρθρο γνώμης στη New York Times με τίτλο Who shot General Motors? του Roger Lowenstein συγγραφέα του While America Aged: How Pension Debts Ruined General Motors, Stopped the N.Y.C. Subways, Bankrupted San Diego and Loom as the Next Financial Crisis.

    Οι automakers δεν ήθελαν socialized care και federal pension system, οι δικοί μας όψιμα ανακαλύπτουν το ΕΤΑΤ και τη λογική των ενιαίων ταμείων συνταξιοδότησης

    ReplyDelete
  11. Θα είχε ενδιαφέρον να δείτε αυτό που έγινε στην Γενική με την εθελουσία έξοδο που αύξησε απότομα την ήδη κακή αναλογία εργαζομένων/συνταξιούχων, σε σύγκριση με αυτό που γίνεται τα τελευταία 1-2 χρόνια και στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία.

    Πολλοί φοβούνται το μέλλον και εγκαταλείπουν σε μάχιμες ηλικίες τις δουλειές τους για να γίνουν συνταξιούχοι.

    Έχω την εντύπωση ότι αυτή η ανασφάλεια που εντείνει η κυβέρνηση είναι εγκληματική και οδηγεί με μαθηματικό τρόπο σε ασφαλιστικό κράχ και χωρίς να υπολογίζουμε τις τυχόν απώλειες από τις επενδύσεις των ασφαλιστικών ταμείων.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. @ Γ700 Re:GENIKI BANK

    Χμμμμμμμμ!

    Μου λες δηλαδή ότι η ΓΕΝΙΚΗ, αν δεν προσέλαβε μήτε ένα νέο υπάλληλο, απέλυσε/συνταξιοδότησε μεταξύ 2004 και σήμερα 27% του προσωπικού, ώστε η 3.5:1 σχέση να μετατραπεί σε 1.3:1.

    Οn the other hand, αν δεν πλανώμαι, η ΓΕΝΙΚΗ είναι προϊόν της πάλαι ποτέ Τράπεζας Μετοχικού Ταμείου Στρατού όπου η ΕΡΕ, αλλά και η ΝΔ στα νιάτα της, διόριζαν τους ΓΙΟΥΣ και τις ΚΟΡΕΣ των ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΩΝ τους, όπως ακριβώς έπραξε ο Λαλιώτης με τον ΟΣΕ και την ΟΑ.

    ΔΙΟΤΙ ΜΗ ΝΟΜΙΖΕΤΕ, τα ΙΔΙΑ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ-ΚΑΚΟΠΟΙΟΙ είναι

    ΚΑΙ οι ΜΕΝ

    ΚΑΙ οι ΔΕ.

    Στο προκείμενο όμως.

    Mε την τρέχουσα σχέση Ελληνικής Ασφαλιστικής πραγματικότητας όπου οι ΕΙΣΦΟΡΕΣ = 40% ενός ΜΙΣΘΟΥ

    and where,

    ΜΙΑ ΠΛΗΡΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗ = ΠΛΗΡΗΣ ΜΙΣΘΟΣ

    χρειαζόμαστε 2.5 εργαζόμενους γιά κάθε συνταξιούχο.

    ΕΑΝ δε δεχθούμε ότι οι συνταξιούχοι παίρνουν μισθό υπαλλήλων πολυετιών και όχι νεοδιοριζομένων, άρα κατά 20-30% μεγαλύτερο του μέσου, ΥΠΟΘΕΤΩ πως

    ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ μιά ΣΧΕΣΗ 3:1

    γιά να ΣΥΝΤΗΡΗΘΕΙ το ΤΡΕΧΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

    ReplyDelete
  14. Μα προφανώς χωρίς να γνωρίζουμε λεπτομέρειες παίζει μέγιστο ρόλο το εφάπαξ. Απλώς πιθανολογούμε με βάση αυτά που διαβάζουμε ότι ο συνδυασμός (α) μειώνονται οι συνεισφέροντες λόγω δημογραφικού και εθελουσίας εξόδου + (β) πληρώνει το ταμείο αστρονομικές σε σχέση με τις εισφορές συντάξεις, δηλαδή παντελώς μη ανταποδοτικές = κραχ.

    Η Societe έπαιξε το παιχνίδι της χειροτερεύοντας μια ήδη προβληματική κατάσταση και πρέπει να στοχοποιηθεί.

    Όμως μη ψάχνουν για αποδιοπομπαίους για τις ευθύνες τους οι υπόλοιποι.

    Όλες οι τράπεζες έπρεπε να μπούνε στο ΕΤΑΤ δια πυρός και σιδήρου με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους συνδικαλιστές. Τώρα οι εργαζόμενοι έχουν πάρει το χειρότερο δυνατό πακέτο. Στην περίπτωση της Γενικής ΚΑΙ εκτός του ΕΤΑΤ είναι ΚΑΙ εκτός της Societe, η οποία δε χρηματοδοτεί το Ταμείο παρά μόνο το επιβάρυνε με εθελούσιες εξόδους. Ζητάνε τώρα από το κράτος, δηλαδή εμάς, να πληρώσουμε το δικό τους το εφάπαξ για το οποίο οι ίδιοι φυσικά κατέβαλαν κλάσμα σε σχέση με ό,τι θα πάρουν.

    Τα πράγματα είναι απλά:

    1)κλοτσιά στη Societe να πάρει τον πούλο αν δε γουστάρει. Άλλωστε δεν πρόσφερε και τίποτα ούτε στην ανάπτυξη ούτε στα τραπεζικά δρώμενα της χώρας, ούτε της Γενικής

    2)Με το ζόρι ένταξη του Ταμείου Αλληλοβοήθειας στο ΕΤΑΤ.

    Όσο για το εφάπαξ εφόσον δεν υπάρχουν οι πόροι δεν είναι υποχρεωμένη η κοινωνία να πληρώσει τα σπασμένα. Ας λάβουν μόνο το αυστηρά ανταποδοτικό κομμάτι, αυτό για το οποίο πλήρωσαν και υπ' αυτή την έννοια δικαιούνται.

    ReplyDelete
  15. Greek Rider,

    Πολλοί φοβούνται το μέλλον και εγκαταλείπουν σε μάχιμες ηλικίες τις δουλειές τους για να γίνουν συνταξιούχοι.

    Σωστότατο! Μόνο που αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός εγγενώς προβληματικού, ελλειμματικού και άνισου ελληνικού pay as you go συστήματος.

    Οι εθελούσιες είναι σαν να ρίχνεις κλοτσιά στον ημιθανή.

    ReplyDelete
  16. Σπαταλάμε σάλιο μιλώντας για δημοσιονομική εξυγίανση και αναξιοπιστία της Ελλάδας στην ΕΕ και μπούρδες. Λύστε, κύριοι κυβερνήτες, το ασφαλιστικό και κάντε το ΜΙΚΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ να δείτε πως αλλάζουν τα πράγματα.

    ReplyDelete
  17. @ Gμοσιος

    Πολύ καλή η έρευνα για τον τουρισμό.
    Να προσθέσω μόνο πως υπολογίζεται πως μέσα στο 2009-2010 να προστεθούν πάνω από 37.000 νέες κλίνες 5*, πράγμα που σημαίνει μια αύξηση σχεδόν 80% των διαθέσιμων κλινών αυτής της κατηγορίας.

    Το επιμελητήριο πλέον φωνάζει να σταματήσουν οι επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου που πριμοδοτεί την συγκεκριμένη κατηγορία καθώς η αγορά έχει κορεστεί υπερβολικά.

    Φαντάσου τι έχει να γίνει. Από την μια θα υπάρξει τεράστια υπερπροσφορά νέων κλινών και από την άλλη θα έχουμε μεγάλη μείωση στις αφίξεις. Έχουν να πέσουν πολλά κανόνια...

    ReplyDelete
  18. TI ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ, ΛΟΙΠΟΝ, ΚΟΜΦΟΥΚΙΕ;

    Διότι το να ΑΠΑΡΙΘΜΕΙΣ, όπως διαρκώς πράττεις, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη μου, τα ΚΑΚΩΣ ΕΧΟΝΤΑ, μπορεί να το πράξει ακόμα και η κυρία Γεννηματά.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ διόρθωσης, Μιχάλη μου, προτάσεις διόρθωσης..........

    ΚΑΙ εάν δεν έχεις, ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΣ γιά να μπορείς αύριο να κοιτάς τα παιδιά σου στα μάτια χωρίς να ντρέπεσαι.

    Αλλά στο προκείμενο τώρα.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Ο ΓΕΓΟΝΕΝ, ΓΕΓΟΝΕΝ.

    Θα προκύψει μεγάλη ΔΙΕΘΝΗΣ αναστάτωση εις βάρος της Ελλάδος, εάν η χώρα ΑΘΕΤΗΣΕΙ τις δεσμεύσεις της, έστω και έναντι των πολιτών της.

    ΑΥΤΟ που μπορεί να κάνει η χώρα είναι να ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ με τα ΔΙΕΘΝΗ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗΣ επί των ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΝΤΩΝ ΠΟΣΩΝ που αντιστοιχούν ΑΤΟΜΙΚΩΣ σε κάθε εργαζόμενο κατά την ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ του.

    Κύριε ΤΑΔΕ, έχετε συσσωρεύσει ΠΟΣΟΝ Α που είναι το ΑΘΡΟΙΣΜΑ του ΚΕΦΑΛΑΙΑΚΟΥ ΠΟΣΟΥ Β που έχετε πληρώσει τα προηγούμενα 35 χρόνια, ΣΥΝ τους ΤΟΚΟΥΣ εκ ΤΟΚΙΣΜΩΝ και ΑΝΑΤΟΚΙΣΜΩΝ.

    Από ΣΗΜΕΡΑ, το ΠΟΣΟΝ αυτό ΕΤΗΣΙΟΠΟΙΕΙΤΑΙ (shall get amortized) με επιτόκιο 4-4.5% και αντιστοιχεί σε μηνιαία ΣΥΝΤΑΞΗ Α ευρώ.

    ΕΑΝ κύριε ή κυρία ΤΑΔΕ βρείτε κάποια διεθνή ή Ελληνική εταιρεία, η οποία, με τριτεγγυητή, πες, την ΕτΤ ή την ΕΚΤ, σας δίνει ΚΑΛΥΤΕΡΟ τοκοχρεωλύσιο,

    ΜΠΟΡΕΙΤΕ να ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ εκεί το ΣΥΣΣΩΡΕΥΘΕΝ ΠΟΣΟ σας.

    Ως ΠΡΟΣ ΠΑΝΤΑ ΝΕΟΔΙΟΡΙΖΟΜΕΝΟ υπάλληλο ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΣΤΗΡΩΣ το

    ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ Κομφού avec Γ700, όπως είναι ΓΑΜΜΕΝΟ με λεπτομέρειες ad nauseam εδώ μέσα.

    Για αυτούς που έχουν ΗΔΗ προσληφθεί θα ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ, που θα ποικίλουν ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας ώστε η ανα-κατανομή του ΚΟΣΤΟΥΣ να είναι ΑΚΡΙΒΟΔΙΚΑΙΗ,

    DOWN TO THE PENNY, ΜΕ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟΝ και ΗΘΙΚΉΝ διαπρεπούς μαμάς.

    Νεο-Δηοκρατισμοί
    Πασοκισμοί
    Παπανδρεϊσμοί
    Γεννηματισμοί
    και ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΜΟΙ

    ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ

    ReplyDelete
  19. erratum

    την ΕτΤ ή την ΕΚΤ
    ->
    την TτΕ ή την ΕΚΤ

    ReplyDelete
  20. @Κομφούκιος said...

    η ΓΕΝΙΚΗ, αν δεν προσέλαβε μήτε ένα νέο υπάλληλο, απέλυσε/συνταξιοδότησε μεταξύ 2004 και σήμερα 27% του προσωπικού, ώστε η 3.5:1 σχέση να μετατραπεί σε 1.3:1.

    Δεν συνταξιοδότησε το 27% αλλά το 73% και κράτησε το 27%. Και για να είμαστε ακριβείς το 27 είναι 37 και το 73 είναι 63 σύμφωνα με την παραπάνω αναλογία.
    Όλεθρος δηλαδή! Η χώρα των συνταξιούχων!

    ReplyDelete
  21. @ vaggelas
    Να προσθέσω μόνο πως υπολογίζεται πως μέσα στο 2009-2010 να προστεθούν πάνω από 37.000 νέες κλίνες 5*, πράγμα που σημαίνει μια αύξηση σχεδόν 80% των διαθέσιμων κλινών αυτής της κατηγορίας.

    Very poignant observations.

    Ξέρετε, υπάρχει ένα consortium όπου συμμετέχουν τα ακριβότερα και ιστορικότερα ξενοδοχεία του Κόσμου, το λεγόμενο Leading Hotels of the World (LHW) του οποίου είμαι μέλος χωρίς να πληρώνω συνδρομή.

    Προτείνει, λοιπόν, ΣΟΥΙΤΕΣ, όχι απλά δωμάτια, αλλά σουίτες στην ημέτερη Grande Bretagne έναντι 150 ευρώ την βραδυά και ανεξάρτητες καμπάνες με ατομική πισίνα στο ASTIR PALACE της Βουλιαγμένης (γιά θερινούς μήνες) προς 200 ευρώ.

    Διαπραγματεύομαι μιάν με 2.000 γιά όλο τον Ιούλιο μήνα, όσα θα πληρώσετε εσείς και η οικογένειά σας, γιά δέκα μέρες στο ΤΣΑΝΤΙΡ PALACE στην Ανάφη.

    ReplyDelete
  22. @ G700

    Όσο για το εφάπαξ εφόσον δεν υπάρχουν οι πόροι δεν είναι υποχρεωμένη η κοινωνία να πληρώσει τα σπασμένα.

    Votre proposition est totalement legitime et legale.

    ReplyDelete
  23. Παρμενίδη περιμένω τόση ώρα να το πεις, αλλά θα το πω εγώ. Αυτός ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας ο Ταυρής συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ δεν ήταν; Αναπληρωτής οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας. Blue Boyz rocking the boat.

    ReplyDelete
  24. Eίπαμε

    ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ και ΠΑΣΟΚΙΑ

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ και οι ΜΕΝ

    ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ και οι ΔΕ.

    ReplyDelete
  25. KAI

    KAI

    KAI

    σε τελική ανάλυση

    ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ δεν είναι τίποτ' άλλο από

    ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΟ ΔΕΙΓΜΑ του ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    ReplyDelete
  26. Οι Δακίτες(ΔΑΚΕ) και οι Οννεδίτες(ΟΝΝΕΔ) ελέγχουν,ως πρόσωπα και ως νοοτροπία,τη ΝΔ, όπως ήλεγχαν την ΕΡΕ οι Εκοφίτες(ΕΚΟΦ).Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά μεταξύ Εκοφιτών και Οννεδιτών-Δακιτών.Οι πρώτοι ήταν απλώς τραμπούκοι,οι δεύτεροι είναι κοινά λαμόγια.Αυτοαποκαλούνται και blue boys ή πισωγλέντηδες.Προτιμούν, για διακοπές και Σαββατοκύριακα, τα Κυκλαδονήσια και ιδιαίτερα τη Μύκονο.
    Ο πρώτος τη τάξει,(για να θυμηθούμε λίγο και τη μασονική ορολογία), Οννεδίτης, είναι ο ΝΥΝ πρωθυπουργός,ο και Καταλληλότερος αποκαλούμενος.

    ReplyDelete
  27. Στο ASTIR PALACE της Βουλιαγμένης παλιά πήγαιναν οι Green Boys και κουβαλούσαν και καμμιά υπηρέτρια μαζί τους.Κάποιοι απο αυτούς αποκτήσανε τα χούγια των Blue Boys plus και γίνανε Four Seasons Boys.
    Kομφού μην πας κατα κεί.Θα βγάλλεις κανένα όνομα και άντε μετά να το ξεπλύνεις.

    ReplyDelete
  28. > Φαντάσου τι έχει να γίνει. Από την μια θα υπάρξει τεράστια υπερπροσφορά νέων κλινών και από την άλλη θα έχουμε μεγάλη μείωση στις αφίξεις. Έχουν να πέσουν πολλά κανόνια...

    Μια χαρά. Θα κάνουμε και φθηνές διακοπές.

    ReplyDelete
  29. Panos Konstantinidis said...
    Μια χαρά. Θα κάνουμε και φθηνές διακοπές.

    Ολα αυτά κτίστηκαν με δάνεια τραπεζικά και με κίνητρα απο τον αναπτυξιακό νόμο.Ποιός θα τα αποπληρώσει; Τα κανόνια σκάνε σε μας-με τον εκβιασμό να σώσουμε τις τράπεζες- και όχι σαυτούς που πήρανε τα δάνεια και "αδυνατούν " να τα πληρώσουν.
    Να δούμε τι θα πεί στα δελτία των 8 απόψε ο πρωθυπουργός.Θα είναι ένα ακόμα διάγγελμα-πατάτα;

    ReplyDelete
  30. -mitsooo piase mia e-FAPA-x ston pro

    -eftaseeee...

    ReplyDelete
  31. @ libertarian

    Πράγματι, ειδικά στην Οικονομία, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις/συνέπειες είναι ατέλειωτες.

    ΕΑΝ δε εφαρμόσουμε αυτήν την ΣΥΛΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ θα καταλήγαμε ΕΥΚΟΛΟΤΑΤΑ στο γεγονός που, εμμέσως πλην σαφώς, και προς επίρρωση δικής μου πεποίθησης, επισημαίνει παραπάνω και ο vaggelas, δλδ ΟΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΔΙΕΞΟΔΟΥ είναι η "ΛΑΪΚΗ" ΤΑΞΗ του

    του ΦΟΝΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ

    προς την οποίαν

    ο ΜΠΙΝΕΣ του GEORGES V

    ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΕΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ!!!!!!!!!!!!!

    Ελληνίδα,
    Ελληνα,

    ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ

    ΨΗΦΙΣΕ ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  32. akerman me xeis steilei dude me to post pounk new wave

    ReplyDelete
  33. @libertaria

    > ; Τα κανόνια σκάνε σε μας-με τον εκβιασμό να σώσουμε τις τράπεζες- και όχι σαυτούς που πήρανε τα δάνεια και "αδυνατούν " να τα πληρώσουν.

    Έχεις δίκαιο, αλλά τί μπορείς να κάνεις; Μήπως δνε είμαστε και εμείς συνυπεύθυνοι γι'αυτή την κατάσταση; Τα κανόνια έχουνε ήδη σκάσει εδώ και μία δεκαετία (από τότε πυο αρχίσαμε να ζούμε με δανεικά), απλώς τώρα το συνειδητοποιήσαμε.

    ReplyDelete
  34. KAI γιά να εξηγούμεθα:

    Εδώ ΔΕΝ γίνεται ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΣΗ μήτε ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ του Τσοχατζόπουλου

    ποιός νοιάζεται γιά ένα clown!

    EΔΩ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΟΥΜΕ

    ΔΙΑΣΥΡΟΥΜΕ

    ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΥΜΕ

    τις ΑΦΡΟΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ της

    Papandreou Apateonique Incorporated

    της οποίας ΚΥΡΙΟΣ και ΕΠΙΣΗΜΟΣ πλέον εκφραστής είναι

    όχι ο Μικροκεφαλάκης de facto Assad,

    όχι οι Λαλιωτο-Φώφες,

    όχι η κυρία Λουκά,

    αλλά ο νεοδημοκράτης θαυμαστής του ΦΟΝΙΑ

    το ΚΡΕΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  35. Φοβερά τα έξι σημεία που προσφέρονται από την κυβέρνηση για κοινή συναίνεση. Βαθυστόχαστα, ρηξικέλευθα, συγκεκριμένα και ικανά να θεραπεύσουν πάσα νόσον και πάσα μαλακίαν.

    Η ΝΔ κατάφερε να φέρει μία παιδική φρεσκάδα στον πολιτικό λόγο και να τον απαλλάξει από τα βαρίδια του παρελθόντος. Μπράβο της.

    Η κυβέρνηση πάντως επιφυλάσσεται να αποφασίσει για περαιτέρω μέτρα, πριν την ενδελεχή ανάλυση τουλάχιστον άλλων δέκα (10) τυχαία επιλεγμένων εκθέσεων ιδεών από τις τάξεις πέμπτη και έκτη Δημοτικού.

    ReplyDelete
  36. Tο πολιτικό σύστημα είναι ασταθές και ανισόρροπο.Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή αίσθηση του μεγέθους των ευθυνών της.Γι΄αυτό.Δίδυμες εκλογές τον Ιούνιο.Με το εκλογικό σύστημα Παυλόπουλου.Θα είναι φθηνές,θα χρηματοδοτηθούν απο την ΕΕ,θα είναι τελεσίδικες.Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ.

    ReplyDelete
  37. Το μόνο που προέκυψε απο τις συναντήσεις είναι το:
    χέρι,χέρι,με τον Καρατζαφέρη.
    Ολα είναι ρευστά.Κανένα εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο.ΑΛΛΑ, αν περιμένει κάτι ο Ευρωπαίος πολίτης,αυτό θα είναι απο τη Σοσιαλδημοκρατία.Αλλωστε ό,τι είναι η σύγχρονη Ευρώπη, το οφείλει στη Σοσιαλδημοκρατία.

    ReplyDelete
  38. Ο Καραμανλής χρησιμοποεί μια σοσιαλδημοκρατική γλώσσα παλαιάς κοπής,που ακόμα έχει οπαδούς στην Αριστερά κυρίως, με την στήριξη της οποίας ελπίζει να επιβιώσει πολιτικά.Η Αλέκα είναι ο κύριος πολιτικός αιμοδότης του Καραμανλή τώρα που είναι στην εντατική και αιμορραγεί ακατάπαυστα.

    ReplyDelete
  39. Του Δημήτρη Ζάντζα

    Πριν από λίγα χρόνια (στην διετία 2002-3) ο τότε γενικός διευθυντής της Γενικής Τράπεζας, κ. Γιάννης Τσαμουργκέλης, κάλεσε μια ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή της διοίκησης του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της τράπεζας.

    Τα πράγματα ήταν δύσκολα καθώς η διοίκηση του Ταμείου είχε τοποθετήσει , ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της στο χρηματιστήριο ήδη από το 1999 με αποτέλεσμα πολλά χρήματα των ασφαλισμένων να γίνουν καπνός από την ραγδαία υποχώρηση των μετοχών.

    Σε εκείνη λοιπόν την σύσκεψη ο τότε Γενικός Διευθυντής της Γενικής ζήτησε (αν όχι παρακάλεσε) το προεδρείο να βοηθήσει την κατάσταση με την είσοδο στο διοικητικό συμβούλιο ενός ανθρώπου που θα είχε εμπειρία στις αγορές. Η απάντηση όμως ήταν κατηγορηματική.

    «Η Γενική δεν είχε πότε σχέση με το ταμείο. Ούτε μετοχική ούτε κάποια άλλη. Το τι κάνουμε στο ταμείο είναι δικιά μας δουλειά» είπε τότε σύσσωμο το προεδρείο.

    Πράγματι το Ταμείο της Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της τράπεζας είναι Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και απόλυτα αυτοδιοικούμενο. Πρακτικά δηλαδή η Γενική από τότε που ιδρύθηκε το ταμείο το 1960 δεν έβαλε ούτε μια δραχμή στο μετοχικό του κεφάλαιο ούτε πότε είχε λόγω στα πεπραγμένα . Αποτέλεσμα ήταν η προσπάθεια του κ. Τσαμουργκέλη να πέσει στο κενό.

    Όμως από ότι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία η διαχείριση των αποθεματικών από το προεδρείο του τουλάχιστον τα τελευταία 9-10 χρόνια ήταν μάλλον επιζήμια όπως τουλάχιστον δείχνουν τα επίσημα στοιχεία άλλα και οι εκθέσεις των ορκωτών λογιστών καθώς εξαιτίας της πολιτικής αυτής το ταμείο έμεινε χωρίς αποθεματικά.
    +
    Θυμίζω ότι ο Τσαμουργκέλης προέρχεται από την ΠΑΣΠ (είναι ο μόνος εκπρόσωπος φοιτητών ever στην επιτροπή ασύλου που ψήφισε υπέρ της εισόδου της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο σε επεισόδια.

    Αρα η τράπεζα καλά κάνει και δεν θέλει να πληρώσει τα κερατιάτικα άλλων.
    Εδώ ερχόμαστε στην ευθύνη των ίδιων των εργαζομένων και των συνδικαλιστών τους.

    Παρόμοιες περιπτώσεις θα βρείτε πολλές.
    Πέρα από το ότι το pay as you go σαν σύστημα δεν δουλεύει πλέον, έχουμε και την νεοελληνική εκδοχή του management των Ταμείων.

    Η νοοτροπία του έχει γιά όλους. Οχι ρε παιδιά ΔΕΝ έχει γιά όλους.
    Δεν υπάρχει free meal πως να το κάνουμε ?

    Και τι διαβάζω μόλις τώρα ?
    +
    Δωρεάν θα είναι την Κυριακή 8 Μαρτίου, Ημέρα της Γυναίκας, οι μετακινήσεις των γυναικών με ΚΤΕΛ και ΟΣΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

    Το μέτρο είναι μια προσφορά του υπουργείου Μεταφορών και του δήμου Αθηναίων
    +

    Εκτός από τη σεξίστικη διάσταση του θέματος υπάρχει και η οικονομική - ποιός θα πληρώσει τα κερατιάτικα ?
    Ποιός ?

    ReplyDelete
  40. Η Ελλάδα αιμορραγεί.Και ο πρωθυπουργός ΑΡΝΕΙΤΑΙ,ναι, ΑΡΝΕΙΤΑΙ να πάρει κάποια στοιχειώδη μέτρα.Αντί αυτών, παίζει με τα δελτία των οχτώ, και, με τη βοήθεια του MEGA, ελπίζει να μείνει γαντζωμένος στην εξουσία.

    ReplyDelete
  41. Τα ασφαλιστικά συστήματα είναι "καινούργιο φρούτο" παγκοσμίως. Ούτε 3-4 γενιές. Και τα δεδομένα (δημογραφικά), αλλάζουν συνεχώς, επιβαρύνοντας περισσότερο τα όποια ταμεία (γήρανση πληθυσμού, χοντραίνουμε, κλπ).

    Μην περιμένετε θαύματα.

    ReplyDelete
  42. @ patmenides

    Tο πολιτικό σύστημα είναι ασταθές και ανισόρροπο

    Αυτό είναι αλήθεια!

    Η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή αίσθηση του μεγέθους των ευθυνών της.

    Αυτό είναι επίσης αλήθεια.

    Με το εκλογικό σύστημα Παυλόπουλου. Θα είναι φθηνές,θα χρηματοδοτηθούν απο την ΕΕ,θα είναι τελεσίδικες

    Αυτό δεν επιτρέπεται ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ. Στις επόμενες θα ισχύσει η πριμοδότηση του πρώτου Κόμματος με 40 έδρες (Νόμος Σκανδαλάκη). Η πριμοδότηση με 50 έδρες, δλδ ο Νόμος Προκομένου Παυλόπουλου ΜΠΟΡΕΙ να ισχύσει ΜΟΝΟ από τις μεθεπόμενες εθνικές.

    Therefore, διαφαίνεται ότι ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΕΣ, διότι θα χρειασθούν ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    όπου και σ' αυτές είναι, σύμφωνα με Αμερικανικές εκτιμήσεις, 80-90% πιθανόν να ΜΗ προκύψει αυτοδυναμία, ΜΗΤΕ 151 ΕΔΡΩΝ.

    Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΤΣΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ.

    H Ελληνική Δημοκρατία, ως ΟΡΙΖΕΙ το ΣΥΝΤΑΓΜΑ των ΕΛΛΗΝΩΝ,

    το οποίον,

    ΚΑΤΕΞΕΥΤΕΛΙΣΑΝ !!!!!!!!!!!!!!!!

    το 2007,

    η κυρία Γεννηματά
    και ο Βaby Doc-de facto Μικροκεφαλάκης de facto-Assad-Παπανδρέου,

    λειτουργεί με ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ανά ΤΕΤΡΑΕΤΙΑΝ.

    Βέβαια, αυτόν τον κανόνα το παραβιάζουν κατ εξακολούθηση, καθ' υποτροπήν και καθ' έξιν και προς εξυπηρέτηση ΙΔΙΟΤΕΛΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ αμφότερα τα ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ.

    Toύτο, nonetheless, ΔΕΝ επιτρέπει ΕΘΙΜΙΚΩΣ, ΔΕΝ εξαγιάζει μηδέ εξαγνίζει, την ad infinitum κατάχρηση αυτής της ΑΙΣΧΡΗΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ.

    Θα μου πείτε, "Εδώ έχουμε ΜΕΙΖΟΝΑ ΔΙΕΘΝΗ αλλά και ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΝ ΚΡΙΣΗ".

    Ναι, πράγματι, έχουμε ΜΕΓΙΣΤΗ ΚΡΙΣΗ.

    Αλλά αυτή είναι ΚΡΙΣΗ-ΑΔΙΕΞΟΔΟ.

    Θα μου πείτε, "Στην Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα". ΚΑΙ όμως υπάρχουν όταν ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ πιστεύει στην ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

    Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ, δλδ το ΠΑΣΟΚ, γνωρίζουμε ΟΛΟΙ πως είναι

    1) Εξ ίσου ΑΝΙΚΑΝΟΙ
    2) Εξ ίσου ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

    Βesides, οι ΑΝΘΡΩΠΟΙ, όχι μόνον ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΑΝ,

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    χειροτέρεψαν

    ΑΦΟΥ

    ΑΦΟΥ

    ΑΦΟΥ προτείνουν

    την κυρία Λ ο υ κ ά

    ως ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.

    Κυρίες και κύριοι

    ΕΠΕΡΧΕΤΑΙ

    ARMAGEDDON!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Nα είχανε, τουλάχιστον, μιά επίγνωση της τραγωδίας και νάλεγαν
    "Θα βάλουμε γιά δυό χρόνια μιά ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΙΚΗ ομάδα, δλδ χωρίς την ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΦΟΡΤΙΣΗ, να χειρισθεί τα Οικονομικά πχ Παπαδήμο (macro) + Χαρδούβελη (χρηματο-πιστωτικα) + "Μέγαιρα" (εισπράξεις-ισολογισμός-μείωση μισθών) + Κομφού (ασφαλιστικό) + Ατανάζ (εργασιακά, διαγενεακή και διασυντεχνιακή ΕΞΙΣΩΣΗ/εξομάλυνση)"

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    κυρίες και κύριοι

    ΑΥΤΟΙ είναι στον προθάλαμον, το entre'e της ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    με ένα ΣΚΟΠΟ:

    την ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗ αυτών που θα αποκτήσει το ΚΡΑΤΟΣ ύστερα από ΔΑΝΕΙΣΜΟ, διότι το ΤΑΜΕΙΟ είναι ήδη ΑΔΕΙΟ.

    ReplyDelete
  43. @ lefteris

    OXI, δεν περιμένει κανείς ΘΑΥΜΑΤΑ, αλλά άλλο είναι το 60% των εισφορών σου να το ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ [που σημαίνει πως θα φέρεις ΚΑΙ την ευθύνη] και άλλο να σου ελέγχουν ΑΛΛΟΙ το 100%.

    Δεν συμφωνείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΕΠΙΣΗΣ, τέτοια συστήματα, ΠΡΟΑΓΟΥΝ την ΑΝΑΛΗΨΗ προσωπικών ευθυνών από τον ΠΟΛΙΤΗ και ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ την ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ και την ενεργό συμμετοχή του. Eτσι, in the long run, αποκτά ο πολίτης ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ του πως ΣΥΣΣΩΡΕΥΕΤΑΙ ο ΠΛΟΥΤΟΣ και πόσο ΔΥΣΚΟΛΟ είναι ΑΥΤΟ! Ετσι, it follows, ο πολίτης ΑΠΟΚΤΑ και ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ κλπ κλπ.
    ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ, in that setting, ΜΥΡΙΑ ΕΠΟΝΤΑΙ!

    ΠΟΙΟΝ λόγο είχαν οι Ελληνες γιά να αποταμιεύουν;;;;;

    ΠΟΙΟΝ;;;;;;;;;;;;;;;

    Ας είναι καλά η ΚΙΤΡΙΝΟΤΥΠΙΑ και οι φυλλάδες του ΔΟΛ avec Lefteris Papadopoulos που γράφουν στο στυλ

    "Μιά μάνα πλύστρα, έχει το παιδάκι της άρρωστο με λευχαιμία και πρέπει να γίνει επειγόντως εγχείρηση στο Μεμόριαλ"

    και έτσι όχι μόνο καλύπτονατι οι πάντες, ΑΛΛΑ βγάζουν και περιουσίες κέρδους όταν γίνεται ο απολογισμός!

    Τα ΚΕΝΑ των ΤΑΜΕΙΩΝ -> στο ΚΡΑΤΟΣ

    Τα ΚΕΝΑ της ΥΓΕΙΑΣ -> στο ΚΡΑΤΟΣ

    Τους ΕΞ ΙΔΙΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΕΡΓΟΥΣ -> στο ΚΡΑΤΟΣ.

    Εξ ου και

    1) ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ ΜΗΔΕΝ στην ΕΛΛΑΔΑ και
    2) ΞΟΔΕΥΟΥΜΕ Ο,ΤΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ σε ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ ΑΓΑΘΑ και ΕΚΤΙΝΑΖΟΥΜΕ το ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΙΣΟΖΥΓΙΟΥ ΤΡΕΧΟΥΣΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ στον ΑΕΡΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  44. Αν περιμένει κάτι ο Ευρωπαίος πολίτης από την Ελλάδα, αυτό είναι οι Γ700 να μπουν στο ευρωκοινοβούλιο.

    ΑΥΤΟ το ΟΦΕΙΛΟΥΝ οι της γενιας του πολυτεχνείου στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, και σε επίπεδο συμβολισμού και σε επίπεδο ουσίας.

    Αυτό το κατάλαβες Παρμενίδη ή νομίζεις ότι ο γιωργάκης μπορεί να μας προσφέρει την Σοσιαλδημοκρατία των ονείρων σου με ένα συρφετό αθλητών, καλλιτεχνών, καμένων πολιτικάντηδων του '80-'90 και ηλιθίων από τζάκι;;

    Προς το παρόν αυτό που προσφέρεται από όλους είναι αυτό που είχαμε κι ως τώρα. Ατομικοκαπιταλιστικώς υποστηριζόμενη κρατική δικτατορία του νοητικού προλεταριάτου. Και ούτε μισό από τα συστατικά της Σοσιαλδημοκρατίας.

    ReplyDelete
  45. ΟΧΙ ΜΟΝΟ θα ΕΠΙΜΕΙΝΟΥΜΕ στο

    ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΝ ΣΥΣΤΗΜΑ

    με ATOMIKH ΜΕΡΙΔΑ του AΣΦΑΛΙΖΟΜΕΝΟΥ στο 60-65% των ΕΙΣΦΟΡΩΝ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    θα κάνουμε επανάσταση γι αυτό.

    ΚΑΙ κυρίως γιά τα ΔΕΥΤΕΡΟΓΕΝΗ ΟΦΕΛΗ ως προανέφερα!!!!!!

    ReplyDelete
  46. @ ventrilό

    Ατομικοκαπιταλιστικώς υποστηριζόμενη κρατική δικτατορία του NOHTIKOY ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ. Και ούτε μισό από τα συστατικά της Σοσιαλδημοκρατίας.

    [Bolding, italics and caps by Κομφού]


    Superb!!!!! Exquisite!!!!!!!!!!!

    Γι' αυτό σε λάτρεψα at first virtual sight, coup de foudre που λέμε στα Γρεβενά.

    ReplyDelete
  47. @Κομφούκιος
    "Αυτό δεν επιτρέπεται ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΣ. Στις επόμενες θα ισχύσει η πριμοδότηση του πρώτου Κόμματος με 40 έδρες (Νόμος Σκανδαλάκη). Η πριμοδότηση με 50 έδρες, δλδ ο Νόμος Προκομένου Παυλόπουλου ΜΠΟΡΕΙ να ισχύσει ΜΟΝΟ από τις μεθεπόμενες εθνικές."

    Επιτρέπεται αν το ζητήσουν τα 2/3 των βουλευτών της παρούσας βουλής.
    Και σαυτό μπορεί να υπάρξει συναίνεση.Το πρότεινε άλλωστε ο ίδιος ο Παυλόπουλος πρίν ένα περίπου μήνα,τότε που η εκλογολογία ήταν στο φόρτε, απο πλευράς ΝΔ, για να συσπειρώσει τη βάση της παράταξης.
    Ακόμα και σήμερα το καραγκιοζιλίκι της συναίνεσης των πολιτικών Αρχηγών σκοπό έχει την πόλωση με συναινετικό επίχρισμα.ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΩΣΗ εξασφαλίζει τον παραταξιακό έλεχο.Οχι μόνο για τις πιθανές εκλογές,που δεν θα γίνουν πριν τον Ιούνιο,αλλά και για τον ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΩΝ.

    ReplyDelete
  48. Διπλές εκλογές με το νόμο Παυλόπουλου.Δημοκρατική και θεσμική διέξοδος.
    Βεβαια ο νόμος Παυλόπουλου είναι καλπονοθευτικός.Αλλά μέχρι να ψηφιστεί ο άλλος, που θα ανταποκρίνεται σε άλλου τύπου διοικητική διάρθρωση της χώρας και άλλου τύπου διάρθρωση του πολιτικού συστήματος,ο του Παυλόπουλου είναι η καλύτερη λύση.

    ReplyDelete
  49. ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΝΑΜΕΣΑ

    στον ΚΟΥΜΠΑΡΟ ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ/ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    και τον ΠΑΣΟΚΟ ΥΠΟΥΡΓΟ/ΒΟΥΛΕΥΤΗ

    1) Ο Νεοδημοκράτης είναι απλά ΑΝΗΘΙΚΟΣ. Γνωρίζει την διαφορά ανάμεσα στο ΚΑΛΟ και το ΚΑΚΟ, γι' αυτό και ΚΑΝΕΙ τις ΑΠΑΤΕΣ ΠΑΝΤΑ στο ΣΚΟΤΑΔΙ.

    Ο ΠΑΣΟΚΟΣ είναι ΑΗΘΗΣ, δλδ ΔΕΝ γνωρίζει την ΔΙΑΦΟΡΑ ανάμεσα σε ΚΑΛΟ και σε ΚΑΚΟ ή, σε κάθε περίπτωση, φρονεί ότι η κοινωνία ΑΔΙΚΗΣΕ αυτόν και την τάξη ου ΚΑΙ, ως εκ τούτου, του χρωστάει τα πάντα.

    ΕΤΣΙ, ο ΠΑΣΟΚΟΣ κάνει τις ΑΠΑΤΕΣ στο ΦΩΣ της ΗΜΕΡΑΣ και μάλιστα σε ΚΟΙΤΑΖΕΙ στα μάτια

    ΚΑΙ σου δίνει και ΜΑΘΗΜΑ ΗΘΙΚΗΣ διαρκούσης της ΑΠΑΤΗΣ του!!!!!!!!

    2) Πάνω στον ίδιο τρόπο σκέψης, δλδ ότι η Κοινωνία του ΧΡΩΣΤΑΕΙ τα ΠΑΝΤΑ,
    ο ΠΑΣΟΚΟΣ υπουργός θα σε πάρει ΜΥΡΙΑΔΕΣ ΦΟΡΕΣ στο τηλέφωνο γιά ΕΚΔΟΥΛΕΥΣΕΙΣ σε ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ του. Το ίδιο θα πράξει ΚΑΙ ο νεοδημοκράτης υπουργός.

    Η διαφορά είναι ότι ο Νεοδημοκράτης υπουργός θα με πάρει να μου πει "χρόνια πολλά" στην γιορτή μου και βάζει και τη γυναίκα του μιά φορά το χρόνο να μου μαγειρέψει που ξέρει πως με συγκινούν τα ΣΠΙΤΙΚΑ.

    Ο πασόκος ΜΗΔΕ ΚΑΝ ΔΙΑΝΟΕΙΤΑΙ κάτι τέτοιο.

    Του τα "χρωστάει" η τάξη μου.

    ReplyDelete
  50. @ Big Lebowski

    me too...
    btw and off topic
    R.I.P. Lux Interior

    ReplyDelete
  51. Διαβάζω:
    Με τις θετικές ψήφους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, ψηφίστηκε η τροπολογία με την οποία επιτρέπεται η μετάταξη ή η μεταφορά πάσης φύσεως προσωπικού -πλην ιατρικού- των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσηλευτικού ιδρύματος, όπου ανήκει το προσωπικό αυτό.

    Eπί ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ, σε κάθε Κέντρο Υγείας δημιουργήθηκαν μιά έως δυό θέσεις ιατρών, 2 νοσηλευτών, 3 τεχνικών, 5 κηπουρών και 5 οδηγών.

    O ανθρωπος "πίστευε" πως τα ιατρικά θέματα επιλύονται καλύτερα από κηπουρούς παρά από γιατρούς ΚΑΙ αυτό διότι είχε complex - κυρίως απεναντί μου!

    Γι' αυτό και ο ίδιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που "πίστευε" πως η Ελλάδα έχει το καλύτερο Σύστημα Υγείας στο ΚΟΣΜΟ [θράσος ο τύπος ε!!!!!!] πήρε το πρώτο αεροπλάνο γιά το Μemorial Sloan Κettering Cancer Center μόλις διεγνώσθη με κακοήθεια!!!!!!

    Δηλαδή αν αυτο ΔΕΝ συνιστά ΑΡΙΣΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟN της ΥΠΟΚΡΙΣΙΑΣ και της ΑΠΟΛΥΤΗΣ ΠΑΛΗΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

    τι άλλο απομένει;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ReplyDelete
  52. OXI, δεν περιμένει κανείς ΘΑΥΜΑΤΑ, αλλά άλλο είναι το 60% των εισφορών σου να το ΕΛΕΓΧΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ [που σημαίνει πως θα φέρεις ΚΑΙ την ευθύνη] και άλλο να σου ελέγχουν ΑΛΛΟΙ το 100%.

    Δεν συμφωνείς;;;;;;;;;;;;;;;;;;


    Εργάστηκα 7 χρόνια στην Alico στην Ελλάδα και 3,5 χρόνια στην Northwestern Mutual στο Σικάγο.
    Πέρασα και όλα τα "εθνικά τεστ" στις ΗΠΑ (για CFP).

    Όχι, δεν συμφωνώ.

    Πρώτον: Οι περισσότεροι άνθρωποι (συνεντεύξεις με περισσότερα από 1400 άτομα, προσωπικά), ΔΕΝ γνωρίζουν πώς να επενδύουν χρήματα ή πώς να διαχειρίζονται ασφαλιστικά τους θέματα. ΔΕΝ γνωρίζουν διότι δεν είναι η δουλειά τους. Κι ακόμα και να γνωρίζουν, δεν έχουν το χρόνο.

    Δεύτερον:Από την άλλη, το Κράτος είναι επίσης άσχετο, διότι όσοι διορίζονται για τη διαχείριση αυτών των συστημάτων ΔΕΝ γνωρίζουν πώς να τα διαχειρίζονται και ΔΕΝ ενδιαφέρονται διότι πληρώνονται με μισθό.

    Τρίτον, οι ασφαλιστικές εταιρείες κλπ ΔΕΝ είναι κατάλληλες για εθνικά συστήματα διότι είναι κερδοσκοπικές επιχειρήσεις και συνεπώς δεν ανταποκρίνονται στις ΒΑΣΙΚΕΣ ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος.

    Απλά, υπομονή και πίστη στις ιατρικές ανακαλύψεις και βελτιώσεις.

    ReplyDelete
  53. "Γι' αυτό και ο ίδιος ΑΝΘΡΩΠΟΣ που "πίστευε" πως η Ελλάδα έχει το καλύτερο Σύστημα Υγείας στο ΚΟΣΜΟ"

    Αυτά είναι μαλακίες. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει όντως το καλύτερο ελαιόλαδο και την καλύτερη φέτα στον κόσμο. Επίσης, είναι πανέμορφη χώρα.

    ReplyDelete
  54. Δεύτερον:Από την άλλη, το Κράτος είναι επίσης άσχετο, διότι όσοι διορίζονται για τη διαχείριση αυτών των συστημάτων ΔΕΝ γνωρίζουν πώς να τα διαχειρίζονται και ΔΕΝ ενδιαφέρονται διότι πληρώνονται με μισθό.

    Οι διαχειριστές, τουλάχιστον στον Ομοσπονδιακό Τομέα, οπόθεν και η προσωπική μου εμπειρία, ΔΕΝ είναι ΔΗΜΟΣΙΟΙ υπάλληλοι. Είναι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ Certified Public Accountants (δλδ ανάλογοι των δικών μας Ορκωτών Λογιστών) και αυτοί παρουσιάζουν στον Υπάλληλο/Επενδυτή 4-5 εναλλακτικές λύσεις, πχ Stock, fixed income, bonds κλπ κλπ. Κάθε ΜΗΝΑ και κάθε εβδομάδα, παρουσιάζουν στον επενδυτή, μέσα από την διαδικτυακή σελίδα ή ταχυδρομικώς, τις εξελίξεις ΚΑΙ συμβουλές τις οποίες ο επενδυτής ΔΙΗΘΕΙ και επιλέγει ως κρίνει ο ίδιος.

    OΠΩΣ πολύ καλά γνωρίζεις, αφού είσαι του χώρου, ΔΕΝ μπορεί ο επενδυτής, πες, να αγοράσει Α μετοχές της εταιρείας Β, οπόταν μπορεί να κερδίσει ΑΛΛΑ και να χάσει ΠΟΛΛΑ χρήματα. Δηλαδή και να θέλει να κάνει ΧΟΝΤΡΟ λάθος, ΔΕΝ μπορεί. Οι εναλλακτικές λύσεις είναι 4-5-6 pre-screened, fixed options και ο κάθε επενδυτής επιλέγει ανάλογα με την ΑΝΤΟΧΗ του στο ρίσκο.

    Oσο γιά τους Financial Advisors των Ιδιωτικών Εταιρειών, θα συμφωνήσεις, δεν είναι και οι εξυπνότεροι άνθρωποι του Κόσμου, ούτε απαιτείται να έχουν συγκεκριμένη μόρφωση - you know that better than I do.

    ΕΠΙΣΗΣ, υπάρχουν οι cliche' συνδυασμοί ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ ποσοστών ενός portfolio σε διαφορετικού είδους, απόδοσης και ρίσκου επενδύσεις, ανάλογα με την ηλικία του επενδυτή, την ΧΡΟΝΙΚΗ απόσταση από την αποχώρησή του KAI την ANTOXH του στο ρίσκο. ΔΕΝ πρόκειται γιά καμμιά φιλοσοφία. Κάθε άνθρωπος που έχει τελειώσει Λύκειο, είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τα παραπάνω.

    ΔΕΝ είναι τίποτα σπουδαίο.

    Αλλά αλλίμονο εάν εσυ συμφωνούσες επ' αυτών. Θα έχανες το ψωμί σου.

    Πάντως οι πλέον φτωχοί άνθρωποι στον προσωπικό μου κύκλο γνωριμιών είναι 1) οικονομολόγοι και 2) financial advisors!!!!!!!, το οποίον αποδεικνύει του λόγου μου το αληθές. Είναι κάτι ανάολογον της χοντρής διαιτολόγου.

    Το ΟΤΙ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν έστω και τα βασικά των χρηματοεπενδυτικών, τα στοιχειώδη, είναι αλήθεια. Αλλά ΣΗΜΑΣΙΑ έχει να μπορεί ο πολίτης/υπάλληλος να έχει αυτήν την ΕΠΙΛΟΓΗ και αν δεν επιθυμεί ή δεν έχει χρόνο ή το βρίσκει ΒΑΡΕΤΟ, προβαίνει σε μιά ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΟΣΟΣΤΩΝ στην αρχή της δημιουργίας του 401Κ και το "ξεχνάει". ΚΑΙ το σπουδαιότερο απόλα είναι πως ΕΧΕΙ την ΑΤΟΜΙΚΗ του ΜΕΡΙΔΑ, το ΑΤΟΜΙΚΟ του portfolio!!!!

    Αλλωστε, ΠΟΙΟΣ είναι ΜΑΝΤΙΣ να γνωρίζει τις σωστές εκβάσεις;;;

    ΟΥΤΕ εσύ, ως επαγγελματίας, μήτε εγώ ως expert "lay person", μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον.

    ReplyDelete
  55. ΓΕΝΙΚΑ, όσο ΛΙΓΟΤΕΡΟ ασχολείται κανείς με τα ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ τόσο καλύτερα γιά τον ΙΔΙΟ.

    ΚΑΙ όσο ΛΙΓΟΤΕΡΟ συμβουλεύεται financial advisors AKOMA καλύτερα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΜΑΘΕΙΣ έως επικίνδυνοι - βάζω το χέρι μου στην ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ επ' αυτού!!!!

    ReplyDelete
  56. ΑΥΤΗ Η ΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ
    Η ΞΕΦΤΙΛΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

    "Το 2002 ένα ζευγάρι συνταξιούχων οικονομολόγων στην Ελλάδα διέβλεπε την παγκόσμια οικονομική κρίση και έβαλε όλα τα χρήματά του (οικονομίες μιας ζωής και εφάπαξ) σε αμοιβαία «παντός καιρού» για να έχει το κεφάλι του ήσυχο... Τα ομόλογα αυτά ήταν της Lehmann Βrothers και προφανώς κλαίει τις οικονομίες του."

    ReplyDelete
  57. "ΟΥΤΕ εσύ, ως επαγγελματίας, μήτε εγώ ως expert "lay person", μπορούμε να προβλέψουμε το μέλλον"

    Ειδικά όταν χρησιμοποείς ως εργαλεία πρόβλεψης τα financial economis.Είναι ό,τι χειρότερο για να μην μπορείς να βλέπεις πέρα απο τη μύτη σου.

    ReplyDelete
  58. RIP Lux Interior hey? I'll shmoke to that dude

    ReplyDelete