Sunday, March 1, 2009

Εμείς πάντως στραβά αρμενίζουμε

Του Γιάννη Βούλγαρη*

Τα Νέα: Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ. ΟΧΙ ΔΕΝ
ΕΧΕΤΕ. ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ. ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΕΧΑΣΕ
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ
ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ, Η ΟΠΟΙΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΙΟ ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΗ


Ξέρουμε ότι η Ελλάδα συνάντησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση όντας ήδη εξαιρετικά αποδυναμωμένη οικονομικά από την αποτυχία της πολιτικής Αλογοσκούφη. Διαπιστώνουμε όμως ότι η πολιτική αποδυνάμωση της χώρας είναι πολύ πιο ανησυχητική. Και αυτό την ώρα που η ανάγκη λήψης δύσκολων αποφάσεων γίνεται επιτακτική, όπως και η ανάγκη διορατικού σχεδιασμού ώστε να πιάνει τόπο το κάθε ευρώ που δαπανάται.

Η διεθνής αμηχανία

Η παγκόσμια συζήτηση για την αντιμετώπιση της κρίσης και τα μέτρα που λαμβάνονται σε διάφορες χώρες αποτελούν ασφαλώς έναν μπούσουλα για την εθνική πολιτική. Η συμμετοχή μας εξάλλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση προσφέρει ένα ακόμα σαφέστερο πλαίσιο οικονομικού σχεδιασμού. Δυστυχώς όμως το παγκόσμιο κλίμα είναι ακόμα αδιαμόρφωτο, αμφίβολο, περισσότερο συγκρουσιακό από όσο αφήνουν οι ίδιοι οι ηγέτες να φανεί.

Διδαγμένοι από την καταστροφή του 1929, οι ηγέτες όλων των χωρών διακήρυξαν την ανάγκη κοινής διεθνιστικής αντιμετώπισης ξορκίζοντας τον κίνδυνο του εθνικού προστατευτισμού που θα οδηγούσε στην κατάρρευση της παγκοσμιοποίησης και του διεθνούς εμπορίου με ανυπολόγιστο κοινωνικό κόστος. Οι τολμηρότεροι μάλιστα εντάσσουν την πολιτική τους στη διαμόρφωση μιας «νέας εποχής ρύθμισης» (Αλιετά Μισέλ, Η οικονομική κρίση, Πόλις 2009).

Η εφαρμογή όμως των σωστών αυτών επιλογών συχνά προσκρούει στην ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της επιδείνωσης των εθνικών οικονομιών και της εθνικής απασχόλησης, γεγονός που καταλήγει σε ανταγωνιστικά προστατευτικά μέτρα (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία).

Η ίδια αμηχανία εκδηλώνεται έναντι ενός πολύ πραγματικού πολιτικού διλήμματος. Μπορεί οι κρατικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις να έχουν μόνο έναν αμυντικό βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα προστασίας του υπάρχοντος ή πρέπει να συνδυάζεται με μακροχρόνιες στοχεύσεις ανάπτυξης και ανανέωσης της παραγωγικής δομής; Τέλος, στο μικρο-επίπεδο αναζητούνται με αγωνία έκτακτα μέτρα διάσωσης θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, αναλόγως με την εθνική κουλτούρα των εργασιακών σχέσεων, τους συσχετισμούς δύναμης στις αγορές εργασίας και τις συνδικαλιστικές πρακτικές. Η εθνική αφασία

Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν κινούμαστε. Πλην όμως οι επιπτώσεις της κρίσης σε κάθε χώρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την εθνική πολιτική και διαχείριση. Και αυτό σήμερα τρομάζει τους Έλληνες γιατί αισθάνονται ότι ζουν σε ένα μπλοκαρισμένο σύστημα που δεν μπορεί να αρθρώσει ευκρινώς τους όρους του προβλήματος. Η κυβέρνηση έχει αποτύχει, αλλά και η αντιπολίτευση δεν μπορεί να πείσει ότι αρκεί η κυβερνητική αλλαγή για να αλλάξει η κατάσταση. Περιοριζόμενη σε αυτό, υποσκάπτει αυτή η ίδια την ελκτικότητα του αιτήματός της. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο περίπλοκη. Και δύσκολη. Ζούμε μια επιδεινούμενη κρίση αποτελεσματικότητας του Κράτους, την ώρα που χρειαζόμαστε το Κράτος. Ζούμε μια κρίση πολιτικής αντιπροσώπευσης, την ώρα που χρειαζόμαστε αίσθημα εμπιστοσύνης σε μια μακροπρόθεσμη πολιτική προοπτική.

Από την άλλη, ζούμε μια επιταχυνόμενη τηλεοπτικοποίηση της κοινωνικής «πίεσης από τα κάτω» που προς το παρόν τουλάχιστον, παράγει περισσότερη αποδιάρθρωση του διεκδικητικού λόγου, αντί να υποδεικνύει μια δυνάμει ενιαία κατεύθυνση. Ο Δαμιανός Παπαδημητρόπουλος, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ανάλυση των γεγονότων του Δεκεμβρίου 2008 (ομιλία στην Ανανεωτική πτέρυγα του ΣΥΝ), επισήμανε με διεισδυτικότητα την αυτοϋπονομευτική όψη που περικλείει η απόλυτη τηλεοπτικοποίηση των αγώνων για τα ίδια τα κινήματα και τις κοινωνικές ομάδες που τους πραγματοποιούν. Έτσι, η κρίση των «πάνω» κλείνει τον κύκλο της εμπλοκής με την αδυναμία των «κάτω». Σαν μια αλυσίδα «ενδορρήξεων» που θα έλεγε ο Μποντριγιάρ, η κρίση του ενός συστήματος μεταφέρεται στο άλλο, σπάζοντας τα διαχωριστικά σύνορα, ώστε στο τέλος να συγχωνευτούν όλα αδιαφοροποίητα σε μια «μαύρη τρύπα».

«Εικόνα» της Ελλάδας

Επείγει να βγούμε από τη «μαύρη τρύπα» της εθνικής κρίσης. Ο πολίτης χρειάζεται να έχει μια «εικόνα της Ελλάδας» μέσα στον Κόσμο της επόμενης δεκαετίας. Τη χρειάζεται τώρα που βομβαρδίζεται από τις καταθλιπτικές προβλέψεις, ώστε να κατανοήσει και να αντέξει ευκολότερα τη δοκιμασία της επόμενης διετίας. Και η χώρα όμως χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο με ορίζοντα το μέσον τουλάχιστον της επόμενης δεκαετίας, έτσι ώστε να αποκτήσει έναν ορίζοντα ιεράρχησης των προτεραιοτήτων και επιλογής των αιτημάτων. Είναι σαφές ότι στην επικείμενη κορύφωση της κρίσης προέχουν μέτρα πρώτων βοηθειών: «κεϊνσιανή άμυνα» για την ενίσχυση της ζήτησης και «προνοιακή» δαπάνη για την υπεράσπιση των πιο αδύναμων.

Είναι όμως δυστυχώς εξίσου σαφές ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρά περιθώρια άσκησης αντικυκλικής πολιτικής, γιατί έφτασε στην κρίση καταχρεωμένη και δανείζεται πλέον πολύ ακριβά. Το γεγονός καθιστά ακόμα πιο αναγκαίο τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και τη δρομολόγηση των αντίστοιχων μεταρρυθμίσεων. Έτσι κι αλλιώς, οι διεθνείς αγορές κεφαλαίου θα μας υποχρεώσουν de facto σε μεγαλύτερη οικονομική πειθαρχία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως θα μας επιβάλει μια παρατεταμένη περιοριστική στοχοθεσία. Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν, είναι αν θα στριμωχτούμε στο στενότερο πλαίσιο, μένοντας βασικά ίδιοι, ή αν θα αλλάξουμε για να συναντήσουμε μετά 4-5 χρόνια με καλύτερες προϋποθέσεις την μετά την κρίση εποχή.

Άλλωστε, αν η σημερινή αδυνατισμένη και καταχρεωμένη Ελλάδα έδειχνε μια εθνική βούληση αλλαγής, θα μπορούσε να κερδίσει ευνοϊκότερους όρους δανεισμού και μεγαλύτερα περιθώρια αυτόνομης κίνησης, ακόμα και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Τι σημαίνει εθνική βούληση αλλαγής;

Σε ποιες κατευθύνσεις;

Οπωσδήποτε στις ακόλουθες τέσσερις:

-Αύξηση της μελλοντικής συνολικής παραγωγικότητας του «συστήματος-Ελλάδα» (γιατί π.χ. δεν αποτελεί «κεϊνσιανή» παρέμβαση και «προνοιακή» στήριξη νέων επιστημόνων και επιχειρήσεων, η ενεργοποίηση επιτέλους εθνικών δαπανών για την έρευνα;).

-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και «πράσινη ανάπτυξη» (που σημαίνει μεταξύ άλλων οικολογική αναδιάρθρωση της γεωργίας και του κυκλώματος γης- οικοδομής- τουρισμού).

-Μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση με βασικό κριτήριο τη διάρθρωση του χρέους και τον «διαγενεακό συσχετισμό δύναμης» που αυτή εκφράζει (ποιο είναι το κόστος εξόφλησης που μεταβιβάζουμε στους νεώτερους; Τι δυνατότητες αξιοπρεπούς σύνταξης τους αφήνουμε;).

-Μετασχηματισμός της δομής των παγιωμένων συμφερόντων των κοινωνικών ομάδων αναφορικά με το κράτος πρόνοιας. Η σημερινή εκφράζει την παθολογική σχέση κράτους- κοινωνίας πολιτών- αγοράς στον ελληνικό καπιταλισμό των τελευταίων δεκαετιών. Προστατεύει, όλο και πιο επισφαλώς, όσους είναι μέσα στο σύστημα της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης, ενώ αφήνει σχεδόν ξεκρέμαστους τους «απ΄ έξω». Αυτή η οξύτατη αντίθεση insiders- outsiders του φτενού μεταπολιτευτικού κράτους πρόνοιας τείνει να γίνει γενικευμένη μιζέρια και ανταγωνιστική ζούγκλα, αν δεν μεταρρυθμιστεί συστηματικά, ορθολογικά και αποφασιστικά.

Ζούμε μια επιδεινούμενη κρίση αποτελεσματικότητας του Κράτους, την ώρα που χρειαζόμαστε το Κράτος

*Ο Γιάννης Βούλγαρης διδάσκει στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου

25 comments:

  1. άλλος ένας πολιτικολογών "σωτήρας".

    Αυτός ΤΩΡΑ ανακάλυψε ότι το κράτος βρίσκεται σε κρίση αποτελεσματικότητας- σε ποιά χώρα ζει ο κύριος τα τελευταία (τουλάχιστον) 20 χρόνια ?

    Το πρόβλημά μας δεν είναι πολιτικό, είναι κοινωνικό. Είμαστε η κοινωνία της αναποτελεσματικότητας, των ευχολογίων και του βερμπαλισμού.

    Πόσο λυπηρή η εμφάνιση του Ελληνα πρωθυπουργού πριν μερικες ώρες στα κανάλια!
    Ο κόσμος - κυριολεκτικά- καίγεται και αυτός προσπαθεί με λέξεις και ευχολόγια να ξορκίσει το κακό.
    Αμφιβάλω δε -ειλικρινά- αν έχει ακόμα καταλαβει τι συμβαίνει. Μάλλον ενόχληση δείχνει να νιώθει που διακόπτεται η μακαριότητά του

    Πόσο λυπηρή η εμφάνιση των συνδικαλιστών, αυτών που ζητούν από 6% ως και 10% (ΕΛΠΕ) !
    Αυτών που έχουν το θράσος να απαιτούν αναπλήρωση των εισοδηματικών απωλειών, αντί να πουν θαρραλέα ότι γιά φέτος δεν θέλουν αυξήσεις

    Πόσο λυπηρή η αντιπολίτευση!Το μεν ΠΑΣΟΚ με αξιοπρεπή, αλλά κενό περιεχομένου λόγο, τα δε μικρότερα κόμματα με ξύλινο λόγο.

    Πόσο λυπηρό το να γίνονται όλοι ειδικοί και οι μόνοι που δικαιούνται ως ειδικοί να μιλήσουν να λοιδωρούνται (πχ Προβόπουλος και ο μαιντανός, μηδέποτε εργασθείς εκατομμυριούχος Αλαβάνος)

    Πόσο λυπηρό το να μην καταλαβαίνουμε και εμείς οι ιδιοι ότι η ευθύνη δεν ανήκει σε έναν αλλά σε όλους.
    Πως να πεις σε αυτόν τον κ.Βούλγαρη ότι δεν φταίει καθόλου η πολιτική Αλογοσκούφη αλλά το ότι εδώ και πάνω από 12 χρόνια εφήυραμε την "άσπρη τρύπα" γιά να κρύψουμε χρέος που κοντεύει να μας καταπιεί ?

    Αν αναρωτιέστε γιατί ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ έχουμε τα ίδια και γιατί οι προυπολογισμοί είναι αναξιόπιστοι και γιατί ο δανεισμός υπερβαίνει τα προυπολογισθέντα μεγέθη, είναι επειδή το έλλειμα της Ελλάδος ΠΟΤΕ δεν ήταν < ή = 3%.

    ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΑ ΜΑΣ ΥΠΕΡΒΑΙΝΕΙ ΤΟ 6% ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ "ΚΡΥΒΟΥΜΕ" ΜΕ ΤΗΝ "ΑΣΠΡΗ ΤΡΥΠΑ" αλλά και με αλλαγές μεθοδολογίας (από το 2000).
    Προκαλώ τους καχύπτους από εσάς να ζητήσουν από την ΕΣΥΕ την κατ' έτος εξέλιξη του χρέους (και του δανεισμού) από το 1980

    Πως να εξηγήσεις στον κ.Βούλγαρη ότι οι αγορές δεν θα μας επιβάλλουν οικονομική πειθαρχία αλλά θα κουρελιάσουν τα GGBs, δηλαδή την αξιοπιστία της χώρας, που μετα βίας κρατιούνται σε investment grade?

    Πως να εξηγήσεις στον κ.Βούλγαρη ότι ακόμα και αν έχει 101% δίκιο σε όσα λέει δεν λαμβάνει υπόψη του την παράμετρο θ, τον χρόνο.

    Δεν έχουμε την πολυτέλεια γιά μεσομακροπρόθεσμα σχέδια ούτε και χρήμα γιά επενδύσεις.
    Τα μόνο ΑΜΕΣΟΥ αποτελέσματος μέτρα που μπορούμε να πάρουμε είναι τα επώδυνα- περιοριστικά.
    Και με ότι εξοικονομήσουμε θα επενδύσουμε στο μέλλον.

    Κατανοητό ότι δεν μας αρέσει αλλά έτσι στρώσαμε κι ετσι θα κοιμηθούμε. Διότι όπως λέει η παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά.." κι εμείς το ρίξαμε στο φαγοπότι εις βάρος των επόμενων γενεών

    ReplyDelete
  2. Για τη ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ μας

    φταίνε ΠΟΛΛΟΙ, αλλά λιγότερο από όλους ο κατά τα άλλα σιχαμερός και γλοιώδης και ανίκανος Αλογισκούφης.

    ΦΤΑΙΕΙ πάνω απόλα και απόλους ο

    ΦΟΝΙΑΣ του ΕΘΝΟΥΣ που ΕΦΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕ

    το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    και τώρα έρχεται ο ΓΙΟΣ του ΦΟΝΙΑ και μαζί με την κυρία Λουκά

    ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΝ!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  3. ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    πάνω ΑΚΟΜΑ και από τον ΦΟΝΙΑ του ΕΘΝΟΥΣ


    ΦΤΑΙΝΕΙ οι ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

    οι ΜΗΔΕΠΟΤΕ ΕΡΑΓΣΘΕΝΤΕΣ ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ

    9. 000. 000 ΑΡΧΙΛΑΜΟΓΙΑ!!!!!!

    ReplyDelete
  4. I want to change the world.. but i don't know how..

    τραγούδησε ο Ντιβιντίκος στις Βρυξέλλες..

    το πρόβλημα είναι ΚΑΙ κοινωνικό, ΚΑΙ κατ' επέκταση ΒΑΘΥΤΑΤΑ πολιτικό..

    επτωχεύσαμεν, και όχι μόνο οικονομικά, μήτε μόνο κοινωνικά..

    ReplyDelete
  5. Έλα μωρές ξοδέψανε όλοι 10 φορές περισσότερο απ' όσο μπορούσαν, πήγαν και οι τράπεζες και εγγυηθήκανε μαλακίες με 100 φορές περισσότερο leverage και τώρα μπατιρήσανε. Και μιλάνε και κάνουν αναλύσεις...

    Τα πιτσιρίκια στις τράπεζες (με τα ΜΒΑ) δεν ξέρανε γρι... ανικανότητα στην εκατοστή δύναμη.

    Τι αναλύσεις και μαλακίες. Αφού οι περισσότεροι στο δυτικό κόσμο κοροιδεύουνε τους εαυτούς τους. Λένε "εργάζομαι". Μαλακίες. Χαρτιά περνάει ο ένας στον άλλο και από τον πλούτο που διαθέτουν, τους αξίζει μόνο το 10%. Χάνουμε όλοι τώρα και ερχόμαστε εκεί που έπρεπε να βρισκόμαστε και γκρινιάζουμε για τα "κεκτημένα" (τα ψεύτικα). Το μόνο κακό είναι ότι οι τράπεζες και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να βγάλουν τα χαμένα σε βάρος των μικρών.

    Νέες οικονομίες και μαλακίες. Λες και αντί για τρόφιμα θα τρώμε ipods και θεωρίες παρλαπίπες. Ούτε και στην τέχνη ή φιλοσοφία κάναμε κάποιο breakthrough, γιατί το 99,9% είναι ανίκανοι για κάτι τέτοιο. Σιγά μη βγει τώρα κανείς και πει ότι οι σύγχρονοι "καλλιτέχνες" συγκρίνονται με Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο ή Ραφαέλ. Ένα κάρο χαζοβιόληδες είναι... εάν δεν υπήρχε η βιομηχανική επανάσταση να τους ταϊσει, θα είχανε ψοφίσει της πείνας. Το ίδιο και οι "οικονομικοί αναλυτές" (sic) ή οι πολιτικοί που τους χρηματοδοτούν.

    Άχρηστα γονίδια.

    ReplyDelete
  6. Ήθελα να ξερα ποιο το κίνητρο των αγροτών να μας δίνουν τρόφιμα τόσα χρόνια... α ναι, τα χρήματα που τους δίνουμε. Άντε να δούμε τι θα μας δίνουν όταν τα χρήματα που τους δίνουμε δεν έχουν πλέον αξία.

    "Να σας δώσω μεταμοντέρνες τέχνες και θεωρίες να μου δώσετε τομάτες;"

    "Δε σφάξανε. Τίποτα χρήσιμο σου μάθανε στο σχολείο να παράγεις;"

    "Όχι, διότι οι καθηγητές δεν μου μάθανε ποτέ κάτι τέτοιο".


    Τελικά, μεγαλύτερη κοινωνική ανευθυνόητα από το σοσιαλισμό (ειδικά των πανεπιστημίων), δεν υπάρχει.

    ReplyDelete
  7. Με αφορμή τα σχόλια του Λευτέρη και (αμπελο)φιλοσοφώντας το λίγο, εδώ δεν έχουμε να κάνουμε απλώς με μια κακή οικονομική συγκυρία, αλλά αντιμετωπίζουμε την εν δυνάμει χρεοκοπία ολόκληρης της δυτικής υλιστικής κοσμοθεωρίας.

    Ο ένας ιδεολογικός πυλώνας της παραπάνω θεώρησης, ο μαρξισμός, κατέρρευσε πρώτος πριν από 20 χρόνια. Ο έτερος, ο φιλελευθερισμός φαίνεται να τον ακολουθεί κατά πόδας.

    Η κρίση του καπιταλισμού σήμερα προφανώς και δεν είναι άσχετη με την ιδεολογική εκμηδένιση του μαρξισμού. Ο νικητής τα πήρε όλα, χάνοντας όμως ότι τον κρατούσε σε ισορροπία για σχεδόν 200 χρόνια. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως κάτι αντίστοιχο θα συνέβαινε και από την αντίθετη φορά, αν και όχι αναγκαστικά στους ίδιους χρόνους.

    Για τους ελεύθερα σκεπτόμενους οι εσωτερικές συνάφειες του φιλελευθερισμού και του μαρξισμού δεν ήταν ποτέ κρυφές. Και οι δύο ήταν γνήσια τέκνα της υλιστικής θεώρησης και του δυτικού ορθολογισμού, αποτέλεσαν δηλαδή τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

    ReplyDelete
  8. Ένα πιθανό αποτέλεσμα της γενικότερης αμφισβήτησης που προκύπτει από την κρίση, είναι ότι ίσως η έμφυτη τάση των ανθρώπων για τη μεταφυσική να πάψει κάποια στιγμή να συγχέεται με την θεοκρατία. Το παραπάνω αν και έγινε σκόπιμα στα πλαίσια της ιδεολογικής προπαγάνδας του δυτικού ορθολογισμού ενάντια στην εξουσία της αυθεντίας του ενός και μοναδικού Λόγου της εκκλησίας, εντούτης επιβίωσε μέχρι τις μέρες μας.
    Μια εσωτερική (μεταφυσική) στροφή ίσως καταστεί τελικά αναπόφευκτη σε κάποια φάση, λειτουργώντας ως ένα απαραίτητο ψυχολογικό αντιστάθμισμα στην χρεοκοπία του υλισμού γενικότερα.

    Μέσα σε αυτήν την κοσμογονία και μέχρι να αναπτυχθούν κάποια νέα παγκόσμια σημεία αναφοράς, μέχρι να δημιουργηθούν νέες συνάψεις και σταθερές, είναι λογικό να υποθέσει κανείς πως για κάμποσο χρόνο θα επικρατήσουν γενικότερα φυγόκεντρες δυνάμεις.

    Τα έθνη απελευθερωμένα από "ιδεολογικούς καταναγκασμούς" θα αναζητήσουν νοήματα και ουσίες όπου μπορούν να τα βρουν.
    Μέσα σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό η γενικότερη αμηχανία της Ελλάδας ίσως ενταθεί ακόμα περισσότερο.

    ReplyDelete
  9. Το πρόβλημα, για να μιλάμε πρακτικά, είναι ο τεμπέλης και καταχθόνιος πρωθυπουργός,που βύθισε σε ανυποληψία την Ελλάδα.Οσο εθελοτυφλούμε, μπροστά σαυτό, και περί άλλων τυρβάζουμεν, τόσο γινόμαστε συνυπεύθυνοι και συνένοχοι στο Εθνικό δράμα που άρχισε να παίζεται με άδηλες συνέπειες.Το μείγμα τεμπελιάς και καταχθονιότητας είναι εκκρηκτικό και τορπιλίζει κάθε προσπάθεια πολιτικής συνενόησης.Η οποία άλλωστε, απο την πλευρά του, είνα άκρως υποκριτική και αποσκοπεί στην είσπραξη μικροπροσωπικών κερδών.

    ReplyDelete
  10. Παραθέτουμε το παρακάτω λινκ από την Αφροδίτη Αλ Σάλεχ

    ΕΠΕΙΓΟΝ

    ReplyDelete
  11. Αυτός ΤΩΡΑ ανακάλυψε ότι το κράτος βρίσκεται σε κρίση αποτελεσματικότητας- σε ποιά χώρα ζει ο κύριος τα τελευταία (τουλάχιστον) 20 χρόνια?

    Είναι βέβαιο ότι ουδέποτε έχεις διαβάσεις Βούλγαρη στο παρελθόν. Διαφοερτικά θα γνώριζες ότι πρόκειται για έναν reform minded διορατικό ιστορικό από τους ελάχιστους που διαθέτει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.

    Στα υπόλοιπα περί Πρωθυπουργού κλπ θα συμφωνήσουμε.

    ReplyDelete
  12. http://www.nytimes.com/2009/03/02/world/europe/02euro.html?th&emc=th

    ReplyDelete
  13. Ο ένας ιδεολογικός πυλώνας της παραπάνω θεώρησης, ο μαρξισμός, κατέρρευσε πρώτος πριν από 20 χρόνια. Ο έτερος, ο φιλελευθερισμός φαίνεται να τον ακολουθεί κατά πόδας.

    ΔΕΝ συμφωνώ ΟΥΤΕ με το ένα ΜΗΤΕ με το άλλο.

    By the way, ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ με ΕΙΣΡΗΞΗ [implosion vs. ex-plosion, ΕΙΣ-ΡΗΞΗ
    vs. ΕΚ-ΡΗΞΗ, δλδ ΠΡΟΣ τα ΜΕΣΑ vs. ΠΡΟΣ στα ΕΞΩ, διότι ΚΑΙ στις ΔΥΟ περιπτώσεις ο μηχανισμός είναι ΑΠΟ μέσα, αλλά στην μιά περίπτωση η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ γίνεται ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΞΩ, στην άλλη ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΣΑ].

    Αυτό που κατέρρευσε είναι ο "Μαρξισμός" του ΣΥΦΙΛΙΔΙΚΟΥ τεμπέλη μεσοαστού ΛΕΝΙΝ, και του άξεστου πρωτόγονου χωριάτη ΣΤΑΛΙΝ.

    Αυτό που κατέρρευσε είναι ο "φιλελευθερισμός" των αχόρταγων, άνομων και παράνομων ΧΥΔΑΙΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ που μόλις δουν χρήμα στα χεράκια τους περιέρχονται σε παραλήρημα μεγαλείου (delir de grandeur) και ΔΙΑΛΥΟΥΝ Ο,ΤΙ βρουν στο δρόμο τους.

    ΚΑΙ στις ΔΥΟ περιπτώσεις, οι αντιδράσεις ήσαν και είναι ανθρώπινες.

    ΟΤΑΝ, λοιπόν, μιλάμε για Μαρξισμό και Φιλελευθερισμό, οφείλουμε να τους ΘΕΩΡΟΥΜΕ από δύο ΓΩΝΙΕΣ της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗΣ

    του ΕΥΡΙΠΙΔΗ
    και
    του ΣΟΦΟΚΛΗ

    δλδ

    του ΑΝΘΡΩΠΟΥ όπως έπρεπε να είναι και εκείνου όπως είναι.

    Η ΙΣΤΟΡΙΑ, τελικά, έδειξε ότι ΟΣΟΙ πλησίασαν, όσοι κατάφεραν να κάνουν ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ γιά τις ΧΩΡΕΣ τους

    είχαν ΟΛΟΙ ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ.

    ΟΣΑΚΙΣ τα ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ πήραν εξουσία στα ΧΕΡΙΑ τους, είχαμε ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΝ!!!!

    ΠΑΡΤΕ ΠΑΑΔΕΙΓΜΑ και ΠΑΣΟΚΟΥΣ και ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ. Κοινός παρονομαστής των ΚΛΕΠΤΩΝ είναι η ΛΑΪΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ και αντιστρόφως.

    Ο Σαμαράς, γιά παράδειγμα, είναι επικίνδυνος εθνικιστής, αλλά ΟΧΙ κλέφτης, ο Παπαληγούρας είναι χαζούλης, αλλά ΟΧΙ κλέφτης,
    η Μελίνα ΔΕΝ ήξερε που παν τα τέσσερα αλλά ΟΧΙ κλέφτρα, ο Σημίτης ήταν και είναι ακοινώνητος και αδυνατεί να επικοινωνήσει με τον συνάνθρωπό του, αλλά ΟΧΙ κλέφτης, ο Γεννηματάς θα είχε καταστρέψει την χώρα με την κακώς εννοούμενη "ανθρωπιά", αλλά ΔΕΝ ήταν κλέφτης.

    ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ =

    Α Σ Τ Ι Κ Η Π Ρ Ο Ε Λ Ε Υ Σ Η

    ReplyDelete
  14. ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ δεν μπορεί να γεννιούνται ΟΛΟΙ ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ,

    ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    ΤΟΥΣ ΜΟΡΦΩΝΟΥΜΕ

    ΕΤΣΙ επιστρέφουμε ΠΑΝΤΑ εκεί που αρχίζουν τα ΔΕΙΝΑ και τα ΚΑΛΑ

    στην

    Π Α Ι Δ Ε Ι Α

    ReplyDelete
  15. Oι ΟΙΩΝΟΙ, λοιπόν, είναι ΚΑΚΟΙ γιά την ΕΛΛΑΔΑ

    ΑΚΡΙΒΩΣ

    ΑΚΡΙΒΩΣ

    ΑΚΡΙΒΩΣ

    διότι ο ΛΑΟΣ

    ΚΑΙ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΑΞΕΣΤΟΣ

    ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ

    διότι έτσι,

    ΣΚΟΠΙΜΩΣ και ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΑ,

    τον ΗΘΕΛΕ ο

    ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ!

    Γιά να τον ΠΟΔΗΓΕΤΕΙ

    και

    να τον ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ

    ReplyDelete
  16. Nα το ξαναπώ

    ΜΕΧΡΙ ΜΑΘΗΣΕΩΣ

    Εάν ο ΛΑΛΙΩΤΗΣ είχε μεγαλώσει ακούγοντας τις ΤΕΣΣΑΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ του VIVALDI και όχι την Αντζελα Δημητριάδου στο "Τσιφτετέλι τούρκικο νι να νάϊ νά"
    θά ήταν αλλιώς η Ελλάδα.

    ReplyDelete
  17. Σας χαιρέτησα;;;

    Αν δεν σας χαιρέτησα,

    Εδώ Manhattan, "many years and good Lent" σε όλους.

    Πάω τώρα στον Σπύρο που έφερε φρεσκοψημένες λαγάνες από την Αστόρια. Θα πάμε γιά Κούλουμα στο Jackie Onassis Reservoir και θα αμολήσουμε αετό.

    ReplyDelete
  18. g700
    πράγματι δεν ξέρω καν ποιός είναι ο εν λόγω
    Δεν διαβάζω ελληνικές εφημερίδες, δεν βλέπω ελληνική TV και στο ραδιόφωνο ακούω μόνο μουσική.

    @vaggelas & lefteris
    θέτω ως ερώτημα- η παρούσα κρίση είναι κρίση του καπιταλισμού ως συστήματος ή απλά κρίση συστημική των τραπεζών ?

    Αν ισχύει το 2ο (όπως πιστεύω) ο καπιταλισμός θα βγει ισχυρότερος.
    Όπως εχω κατ'επανάληψη πει, το πρόβλημα προέκυψε επειδή αυτοί που έπρεπε ΔΕΝ καταλάβαιναν τι έβλεπαν μπροστά τους.

    Και δεν μιλάω γιά νεαρούς με ΜΒΑ lefteris αλλά για ανθρώπους έμπειρους (??) πλην όμως bonus-addicted.

    Μακαρι Παρμενίδη το φταίξιμο να ήταν του μπούλη, καλώς ή κακώς προηγήθηκαν άλλοι.

    Ειλικρινά θα ήθελα η g700 να φιλοξενήσει ένα post κάποιων συνδικαλισταράδων με τη ρητή απαίτηση να προτείνουν συγκεκριμένα και ΠΟΣΟΤΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΑ μέτρα για την έξοδο από την κρίση πέρα από το ξύλινο παπαριλίκι

    Είχα σημειώσει σε ανύποπτο χρόνο ότι οτιδήποτε πάνω από τα 230bps είναι "ανθυγιεινό".Ξεκινάμε στα 251-ο Μάρτιος δεν θα είναι καλός μήνας....

    ReplyDelete
  19. ΕΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ Η ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ, ΨΗΦIΣΑΤΕ ΠΑΣΟΚ

    Κυρίες και κύριοι κοντεύουμε να πνιγούμε στο ΧΙΟΝΙ

    και

    ΒΥΘΙΖΟΜΑΣΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΣ εδώ στας Αμερικάς. Ο DJ έπεσε σήμερα στις 6.700 μονάδες!!!!!!!!!

    Είναι πλέον >50% ΚΑΤΩ από το max Νοεμβρίου 2007!!!!!!!!!!!!!!!!!

    In the interim,

    o AL CAPONE,

    o γιός του εργάτη στις φάμπρικες της Γερμανίας,

    ο γιός της εργάτριας στις φάμπρικες της Γερμανίας,

    ΠΟΥ ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΔΟΥΛΕΨΕ στην ΖΩΗ του,

    ΠΟΥ ΚΑΤΕΦΑΓΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΑΣ,

    ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΓΑΜΟ στο GEORGES V* στο ΠΑΡΙΣΙ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ο sans souliers et sans culotte

    είναι ΠΑΝΕΤΟΙΜΟΣ γιά ΝΕΑ ΛΑΦΥΡΑΓΩΓΗΣΗ της ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ σας.

    Είπε στην ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

    and I quote

    "Η χώρα χρειάζεται ρήξεις και πολιτικές αναδιανομής εισοδήματος υπερ των λαϊκών τάξεων, ένα νέο 1981"

    ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ

    ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

    ΚΑΙ ΕΙΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΝ

    ΨΗΦΙΣΑΤΕ ΠΑΣΟΚ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    * Γιά όσους ξέρουν από Παρίσι, το ξενοδοχείο της αλυσίδας Four Seasons δεν είναι άλλο από το ιστορικό Georges V - προφέρεται ζώρζ σενκ.

    ReplyDelete
  20. ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ

    ΜΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ

    αλλά

    στο ΠΛΑΙΣΙΟ των ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΩΝ

    στις ΗΠΑ

    στην ΕΥΡΩΠΗ και

    στην ΕΛΛΑΔΑ

    η ΔΗΛΩΣΗ αυτή

    ΔΕΝ είναι ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ

    ΔΕΝ είναι ΣΥΜΒΑΤΙΚΗ ΒΟΜΒΑ

    είναι

    MAZI

    the "LITTLE BOY" της HIROSHIMA

    και o "FAT MAN" του NAGASAKI.

    Oι ΑΝΘΡΩΠΟΙ του ΠΑΣΟΚ είναι ΙΚΑΝΟΙ γιά ΘΗΡΙΩΔΙΕΣ κατά της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ.

    ReplyDelete
  21. O κύριος Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είναι σοβαρό άτομο ΟΦΕΙΛΕΙ να ΔΩΣΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΑΥΘΩΡΕΙ και ΠΑΡΑΧΡΗΜΑ

    γιά τις ΑΦΡΟΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ αυτού του

    ΚΑΚΟΠΟΙΟΥ!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΛΛΙΩΣ θα τους ΒΑΛΩ στους ΝΕW YORK TIMES

    ReplyDelete
  22. OTAN ανέβηκε η ΣΥΜΜΟΡΙΑ στην ΕΞΟΥΣΙΑ

    ο ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ του ΕΘΝΟΥΣ έδωσε ΕΝ ΜΙΑ ΝΥΚΤΙ ΑΥΞΗΣΗ 50% στους ΜΙΣΘΟΥΣ των ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ του ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    και

    ΕΦΤΑΠΛΑΣΙΑΣΕ το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ

    στον ΒΑΘΜΟ που ΣΗΜΕΡΑ εσείς οι ΝΕΟΙ κουβαλάτε

    ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΛΑΘΟΣ

    περίπου 30.000 ΕΥΡΩ ΚΑΤΑ ΚΕΦΑΛΗΝ ΧΡΕΟΣ γιά τους πατεράδες σας και τις μανάδες σας

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    ΚΑΙ

    25% του ΕΤΗΣΙΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ της ΧΩΡΑΣ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ για ΧΡΕΩΛΥΣΙΑ!!!!!!

    ΑΥΤΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ο AL CAPONE να ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΟΥΝ.

    ΚΑΙ να είστε βέβαιοι πως η επίσης ΑΦΡΩΝ, κυρία Λουκά θα το ΠΡΑΞΕΙ

    ΚΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ

    ΕΠΙΤΕΘΕΙΤΕ στα ΠΑΣΟΚΙΑ

    ΔΩΣΑΤΕ τους το ΞΥΛΟ όχι της ΧΡΟΝΙΑΣ τους

    ΑΛΛΑ της ΖΩΗΣ τους.

    ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ περί ΣΕΣΗΜΑΣΜΕΝΩΝ ΑΝΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ
    προχωρημένου βαθμού!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  23. KΥΡΙΕΣ και ΚΥΡΙΟΙ

    επί ΑΦΡΟΝΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥ

    η ΕΛΛΑΔΑ είχε STAGFLATION

    AKΡΑΤΟΝ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΝ της τάξης του 20-25%!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑΝΕΡΓΙΑ στα ΥΨΗ

    ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΝ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ


    ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΙΑ θα ΛΟΓΟΔΟΤΗΣΕΤΕ στο ΕΘΝΟΣ!!!

    ReplyDelete
  24. dow is down dow is down over mayday mayday off may d of may d off i will exchange my gear for those stox. shit im blubbering once again

    ReplyDelete
  25. ««Αυτός ΤΩΡΑ ανακάλυψε ότι το κράτος βρίσκεται σε κρίση αποτελεσματικότητας- σε ποιά χώρα ζει ο κύριος τα τελευταία (τουλάχιστον) 20 χρόνια?

    Είναι βέβαιο ότι ουδέποτε έχεις διαβάσεις Βούλγαρη στο παρελθόν. Διαφοερτικά θα γνώριζες ότι πρόκειται για έναν reform minded διορατικό ιστορικό από τους ελάχιστους που διαθέτει η Ελλάδα αυτή τη στιγμή.»»

    Σιγά μην είναι και ο συνεχιστής του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη,
    Χαχαχαχα, g700, έχεις humor από σπόντα, μα είναι δυνατόν να του λες του άλλου με ύφος κιόλας είναι προφανές ότι δεν έχεις διαβάσει Βούλγαρη…και ΓΙΑΤΙ? να είχε διαβάσει;; εγώ που έχω διαβάσει μην επιχειρήσεις να μου πεις για reform minded κλπ αστεία.
    Αν μπεις στο κόπο, γιατι περι κόπου πρόκειται να διαβάσεις το τελευταίο του βιβλίο θα καταλάβεις… αυτά τα όμορφα τα λόγια τα μεγάλα για δεξία και αντιδεξία, για τηλεπτικοποιήση κάπως έτσι το λέει, κλπ…τι είναι αυτά ρε;;; είναι ανάλυση η διαπίστωση…. Ζούμε μια επιδεινούμενη κρίση αποτελεσματικότητας του Κράτους, την ώρα που χρειαζόμαστε το Κράτος.

    Μπράβο…μιλάμε για την απόλυτη διαπίστωση, το απόλυτο σχόλιο, πολύ διορατικός.

    Ρε τι τραβάμε με εσάς;; έχετε πλάκα μεγάλη! Α ρε Ελλάδα πως αντέχεις!

    ReplyDelete