Thursday, October 9, 2008

The Greek fiscal child abuse*

Μικρές αλήθειες για ένα μεγάλο δημόσιο χρέος

The second vice is lying, the first is running in debt...
Lying rides upon debt’s back.

Benjamin Franklin, The Way to Wealth


Όταν ακούσαμε τον Υπουργό Οικονομίας να εκτιμά ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα αποκλιμακωθεί στο 88,4% του ΑΕΠ το 2009, μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Μα τι ψέμα! Δεν είναι μόνο ότι κανείς από τους σοβαρούς διεθνείς αναλυτές δεν προσδοκά κάτι τέτοιο. Έτσι κι αλλιώς ποιος τους πιστεύει αυτούς τώρα; Μήπως προέβλεψαν το παγκόσμιο οικονομικό χάος που ζούμε αυτές τις μέρες; Το ψέμα έγκειται στο γεγονός ότι τα διαχρονικά δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας φωνάζουν από μόνα τους. Υπάρχει πρόβλημα!

Η μεταπολιτευτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περίοδο 1993-2001, ουδέποτε σταμάτησε να κακοποιεί δημοσιονομικώς τα παιδιά της, φορτώνοντάς τα με όλο και μεγαλύτερα χρέη.

Την παράδοση αυτή τη συνέχισε και η ΝΔ μετά το 2004, παρά το γεγονός ότι υποσχέθηκε απογραφή και αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας μέσα από τον περιορισμό της σπατάλης και την επανίδρυση του κράτους. Τι έγινε τελικά, όλοι ξέρουμε.

Το δημόσιο χρέος μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ, από το 97,9% που ήταν το 2003 σε 94,5% το 2007, κυρίως γιατί αυξήθηκε το μέγεθος του εγχώριου προϊόντος μετά την αναθεώρησή του ΑΕΠ κατά 9,6%. Σε απόλυτα νούμερα, όμως, το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 40 περίπου ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε χρόνια. Από τα 167,7 δισ. ευρώ το 2003 έφτασε στα 251,9 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2008. Ουσιαστικά, για φέτος το δημόσιο χρέος έχει υπερκαλύψει από το πρώτο κιόλας εξάμηνο τον ετήσιο στόχο του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, τρεις μήνες πριν ολοκληρωθεί το 2008, το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη υπερβεί τον στόχο του ετήσιου προγράμματος δανεισμού κατά 1,5 δις ευρώ, ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη για 37 δις ευρώ, ενώ και οι προβλεπόμενες ετήσιες δαπάνες για τόκους, ύψους 10,5 δις ευρώ, έχουν ξεπεραστεί κατά 800 εκ ευρώ.

Αναμφισβήτητα, πολλές από αυτές τις υπερβάσεις στις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομίας για το δημόσιο χρέος οφείλονται στο κόστος δανεισμού το οποίο παραμένει υψηλό και το οποίο σε μεγάλο βαθμό επιδεινώνεται από τη διεθνή κρίση και τα υψηλά επιτόκια.

Όμως, όσο κι αν προσπαθήσουμε να κάνουμε αντικειμενική και καλοπροαίρετη κριτική λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες που υπάρχουν στην παγκόσμια οικονομία, η παγκόσμια κρίση δεν αποτελεί το λόγο για τον οποίο συνεχίζεται η δημοσιονομική κακοποίηση των σημερινών νέων και των μελλοντικών γενεών της Ελλάδας.

Το χρέος συσσωρεύεται, γιατί οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται συνεχώς. Μέσα σε έξι μόνο χρόνια οι ετήσιες καταναλωτικές δαπάνες του κράτους αυξήθηκαν κατά € 21,2 δις (ή κατά 75,1%). Από 18% του ΑΕΠ το 2002, στο 20,2% του ΑΕΠ το 2008 (μέση ετήσια αύξηση στην 6ετία: 10,9%). Συνολικά, μόνο το 2008, οι πρωτογενείς δαπάνες του κράτους ξεπέρασαν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού. Για την επόμενη χρονιά υπολογίζεται ότι συνολικά οι δαπάνες εκτός των χρεολυσίων θα φτάσουν τα 65,5 δις ευρώ, αυξημένες κατά 8,6%.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες δεν είναι να απορεί κανείς που τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους στις 30-6-2008 είχαν πέσει στα 961,2 εκ ευρώ από 4.963,0 εκ ευρώ στις 31-3-2008 (Δελτίο Δημόσιου Χρέους). Ούτε ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υπολογίζεται ότι θα κλείσει φέτος στο 3,4%. με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προαναγγέλλει ότι θα κινήσει ξανά τη διαδικασία επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας.

Γιατί όμως προκαλούνται αυτές οι πιέσεις στις δαπάνες; Οι δαπάνες δεν συγκρατιούνται διότι:

α) το μέγεθος του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, με ορισμένες εξαιρέσεις πραγματικές νησίδες αριστείας, είναι μεγάλο και αντιπαραγωγικό, ενώ η κατανομή του προσωπικού και η διάρθρωση των μισθών ανορθολογική.

β) οι φορολογικοί μηχανισμοί είτε είναι αναποτελεσματικοί είτε με την ευλογία του κομματικού κράτους δεν μαζεύουν έσοδα για να μην πιέζονται οι ημέτεροι.

γ) ένα μεγάλο κομμάτι της αγοράς είναι κρατικοδίαιτο κι αεριτζίδικο, ζει δηλαδή με κρατικές προμήθειες, προγράμματα κι επιδοτήσεις χωρίς να παράγει πραγματική αξία στην αγορά, ενώ ένα άλλο έχει εθιστεί σε μια λογική εξυπηρετήσεων από το κομματικό κράτος μέσα από αναδρομικές χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, φόρων και εισφορών.

δ) η παραοικονομία παραμένει ευμεγέθης (το 2003 ο F.Schneider την υπολόγιζε στο 28,3% του ΑΕΠ στην εργασία του Shadow Economies around the world: what do we really know?, όμως πλέον ένα κομμάτι της έχει ενσωματωθεί στο ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση) με αποτέλεσμα ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων και επιχειρήσεων λειτουργούν ως free riders του συστήματος με μηδενική συνεισφορά σε φόρους και εισφορές, αλλά καθολική πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δημόσια αγαθά για τα οποία πληρώνουν όλοι οι άλλοι.

ε) οι δαπάνες του προϋπολογισμού είναι αθροιστική και υπουργειοκεντρική, δηλαδή κάθε χρόνο αυξάνονται οι πόροι του κάθε υπουργείου ανεξάρτητα από τα αν αυτό έχει φέρει εις πέρας την αποστολή του με αποτελεσματικό τρόπο, έχοντας δημιουργήσει την απαραίτητη κοινωνική και δημόσια αξία.

στ) η γήρανση του πληθυσμού σε συνδυασμό με ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει φάει πλέον τα ψωμιά του οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των δαπανών για συντάξεις και υγεία, διερύνοντας το δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στις γενιές.

Φυσικά όλα αυτά δεν πρόκειται να τα ακούσετε από τους εκλεγμένους ηγέτες και εκπροσώπους μας στη Βουλή, από όποιο κόμμα κι αν αυτοί προέρχονται. Συνεχίζουν κι αυτοί όπως και οι προηγούμενοι τη δημοσιονομική κακοποίηση των παιδιών τους, και ξοδεύουν μεγάλο μέρος της ημέρας τους προσπαθώντας να μας πείσουν ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Όμως, το ίδιο δεν κάνουμε όλοι; Στρουθοκαμηλίζουμε μπροστά σε μια εξαιρετικά δυσάρεστη πραγματικότητα. Ας αναλογιστούμε όμως ότι οι δαπάνες μόνο για την εξυπηρέτηση τόκων και χρεολυσίων του δημόσιου χρέους φέτος θα αγγίξουν τα 41 δις ευρώ. Είναι διπλάσιες δηλαδή από τις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις και τριπλάσιες από τα χρήματα που δαπανώνται για την ασφάλιση και την κοινωνική προστασία. Το δημόσιο χρέος είναι εδώ και μας τρώει καθημερινά.

*Η έννοια του Fiscal Child Abuse πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Αμερικανό Οικονομολόγο L.J.Kotlikoff

104 comments:

  1. To dimosio xreos meionetai otan iparxei anaptiksi i otan iparxei thetiko isozigio pliromon. Se periodous ifesis, otan o rithmos anaptiksis epivradinetai, kai pou sinithos, opos ekane i EKT prosfata, ta epitokia auksanontai, to dimosio xreos megalonei, giati poli apla einai sinartisi tou growth rate - interest rate. An auto einai thetiko, to dimosio xreos meionetai. Epipleon, stin Ellada den eixame pote ta teleytaia xronia arnitiko elleima (surplus dld) sto isozigio pliromon. Auti i pragmatikotita epibarinei simantika to dimosio xreos.

    O k. Alogoskoufis einai politikos, alla san oikonomologos, mporei na mas pei tin apli alitheia. Oti to dimosio xreos, toulaxiston eksairontas ti dimiourgiki logostiki, prokeitai na anevei ta epomena xronia kathos tha simeiothei simantiki epivradinsi sto rithmo anaptiksis tis xoras. Gia to 2009 problepetai simantiki meiosi tou rithmou meiosis tou dimosiou xreous.

    ReplyDelete
  2. Kalo to keimeno paidia. Epitelous prepei na mpei i diagenneaki diastasi sti dimosia atzenta pio entona. Den einai mono oi misthoi, mallon kata tin apopsi mou, den einai kan oi misthoi (an pairneis 700 i 800) to kairio zitima pou thigei ti genia ton 700 euro. Auta einai psomi gia osous ependioun sto dimosio aisthima kai laikizoun.

    To dimosio xreos pou stin Ellada einai apo ta megalitera stin Europi, mazi me tis Italias, to dimosio xreos apotelei ena terastio agkathi gia ti dinatotita tis xoras na askisei oxi mono oikonomiki alla kai koinoniki politiki. To dimosio xreos einai poli apla o logariasmos pou kaleita na plirosei i diki mas ki oi epomenes genies. To erotima einai ti klironomoume os legacy apo tis proigoumenes gia na ipostiriksoume entherma to varos autoy tou logariasmou? Pano se ayto to sullogismo loipon to stoixeio tis diagenneakis adikias xtypaei polu entona.

    ReplyDelete
  3. Zoume tin mia ptixi tis Ricardian Equivalence stin Ellada. ksodepse meso eleimaton tora - forologise argotera. To kostos tis forologias arneitai na to sikosei opoiadipote kivernisi ki opoiosdipote politis. Kai i idia kivernisi de frontizei na anaptiksei igieis dimosies epixeiriseis oi opoies tha sineisferoun sta esoda tou kratous, alla koitaei na tis apomizei kai na tis ksepoula sto onoma ton idiotikopoiiseon. Krima gia ti genia mas pou den exei katalabei poso bathia stin tsepi mas tha paei o logariasmos gia polla, polla, polla xronia tis xois mas akoma.

    ReplyDelete
  4. giati se lene rat? eisai ap' aytoys toys kagkoyres me oyra? kala ta les pantos

    ReplyDelete
  5. Το κοινωνικά και διαγεννεακά δίκαιο, Ποντικέ των 700, θα ήταν φορολόγηση τώρα, όχι αργότερα. Και μάλιστα άμεσοι φόροι και δραστική μείωση έμμεσων φόρων, έτσι ώστε και επιπλέον των παραπάνω παραμέτρων δικαίου, να μην αποτραπεί, αλλά αντίθετα να υποστηριχθεί, η επιχειρηματικότητα και οι επενδύσεις.

    ReplyDelete
  6. rat700 said...

    "otan o rithmos anaptiksis epivradinetai, kai pou sinithos, opos ekane i EKT prosfata, ta epitokia auksanontai...."

    Μάλλον ανάποδα είναι. Τα επιτόκια αυξάνονται όταν υπάρχει επιτάχυνση της ανάπτυξης. Τώρα αν η ΕΚΤ διάλεξε να αυξάνει τα επιτόκια έως τώρα έχει να κάνει με το ότι θεωρούσε το τέρας του πληθωρισμού πιο απειλητικό.

    Στα άλλα που αναφέρεσαι, θα συμφωνήσουμε σε γενικές γραμμές, αλλά θα σου υπενθυμίσω όπως και ο mesout ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να πηγαίναμε μπροστά και όχι πίσω. Δηλαδή, μην κοιτάς τι σου έκαναν οι "γονείς" σου, αλλά τι θα κάνεις εσύ στα "παιδιά" σου.

    ReplyDelete
  7. rat
    τις προάλλες, συμφωνώντας με μία επισήμανση του γιούρι για τη g700 στα πλαίσια της κριτικής που κάναμε στον ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε για τη γενιά των 700 ευρώ, είχαμε πει ότι η γενιά των 700 ευρώ δεν είναι μια απλή μισθολογική ομάδα, στην προκειμένη περίπτωση οι χαμηλόμισθοι εργάτες γνώσης.

    Είναι γενιά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι στην ελληνική αγορά εργασίας είναι βέβαια ένα από τα στοιχεία, τα πλέον άμεσα και ορατά, που τη χαρακτηρίζει. Όχι όμως το μοναδικό.

    Το κύριο χαρακτηριστικό της γενιάς των 700 ευρώ, που δεν είναι άμεσα ορατό ούτε εύκολα κατανοητό, είναι η διεύρυνση της διαγενεακής ανισότητας.

    Το κεφάλαιο που κληροδότησε η προηγούμενη γενιά στους νέους, υστερεί μπροστά στα μελλοντικά βάρη που οι νέοι και οι μελλοντικές γενιές θα κληθούν να πληρώσουν (ήδη πληρώνουν) για την αποπληρωμή ενός γιγάντιου δημόσιου χρέους, την κάλυψη των υποσχέσεων του συστήματος συντάξεων και υγείας προς τους ασφαλισμένους, την προστασία και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και αποκατάσταση του υποβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος.

    Υπ’ αυτό το πρίσμα, το φαινόμενο της γενιάς των 700 ευρώ μετατρέπεται σε πρόβλημα διεύρυνσης της διαγενεακής ανισότητας υπό συνθήκες ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού, ραγδαίων κοινωνικών μεταβολών και ελλείμματος διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία, το οποίο πρόβλημα μπορεί να ποσοτικοποιηθεί και βάσει του αποτελέσματος που θα προκύψει να προταθούν και οι κατάλληλες πολιτικές αντιμετώπισής του.

    Ήδη σε τριάντα χώρες σε όλο τον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διεθνών οργανισμών όπως το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα, εδώ και 15 γίνονται μετρήσεις στη λογική του generational accounting με στόχο να υπάρχει τουλάχιστον μια εικόνα του προς τα που βαδίζει η κάθε κοινωνία.

    Απλά όπως καταλαβαίνεις σε τέτοια θέματα επικρατεί η λογική του βραχυχρόνιου οφέλους διότι πολύ απλά truth is worse than fiction

    ReplyDelete
  8. εάν λοιπόν θέλουμε να δούμε τι θα κάνουμε εμείς στα παιδιά μας,όπως πολύ σωστά εντοπίζει ο Don, τότε θα πρέπει να μετρήσουμε το εύρος της διαγενεακής ανισότητας και να δούμε σε ποιο σημείο ακριβώς πρέπει να επέμβει η πολιτική για να το ισορροπήσει.

    Ως προς δημοσιονομικό βάρος, το λεγόμενο fiscal burden of future generations η εξίσωση που χρησιμοποιείται είναι η εξής:

    Burden of future generations = the present value of government purchases + official debt + implicit debt - the present value of taxes paid by current generations

    Αυτή είναι η λεγόμενη εξίσωση Kotlikoff με την οποία μετράται το λεγόμενο δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στις γενιές.

    ReplyDelete
  9. all we are sayiiing is give g a chance

    ReplyDelete
  10. @ don

    de tha diafoniso. To sinithos anaferotane se sinthikes stasimoplithorismou opou o elegxos tou plithorismou exei ginei simaia kai polles fores monodromos apo tis KT ton anaptigmenon xoron.

    @ g700

    nai i eksisosi tou Kotlikoff exei polu endiaferon. Oso gia generational accounting, isos me aformi ti G700 na arxisei toulaxiston se epipedo meletis kai katagrafis kai sti xora mas.

    ReplyDelete
  11. Καλά ρε παιδιά, με το μπουχέσα ασχολιστε ακόμα?
    Πόσο μαλλον με τον κλεφτη τον αλογομούρη?
    Τα γνορίζουν όλοι τα εγκλήματά τους, ακόμα και ο παππούς μου.
    Σωστές βέβαια οι αναλύσεις επί των οικονομικό-τερων...

    ReplyDelete
  12. copy-paste

    '''Με εγκύκλιο του Γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ τίθενται οι κανόνες για το το «Σχέδιο για τη Διασφάλιση της Αυτοχρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ».
    Μεταξύ άλλων, μπορούμε να επισημάνουμε δύο (2) στοιχεία:
    1. Έκδοση Ειδικής Πιστωτικής Κάρτας, με συγκριτικά πλεονεκτήματα (Credit Card)
    2. Την εγκύκλιο υπογράφει ο «Γενικός Διευθυντής του κόμματος»
    Από τη φύση τους, τα ανωτέρω δύο στοιχεία – κατά την ταπεινή μας άποψη και χωρίς καμία πρόθεση αντιπαλότητας ή αντιπάθειας – εισάγουν τον απλό πολίτη στη λογική της «ελεύθερης αγοράς».
    Δεν υπάρχουν προοδευτικά, λαϊκά (με την έννοια του ότι στηρίζονται στο λαό) και σε καμία περίπτωση αριστερά πολιτικά κόμματα, που λειτουργούν με τους κανόνες του νεοφιλελευθερισμού.
    Ο «Γενικός Διευθυντής», όρος κρατικής γραφειοκρατίας και πολυεθνικής εταιρίας, θα μπορούσε να «καλυφθεί» από όρους που παραπέμπουν σε πολιτικό κόμμα (π.χ. Συντονιστικός Γραμματέας, Συντονιστής Γραμματείας κ.ο.κ.). Η ιδιότητα του «Γενικού Διευθυντή», θέλουμε δεν θέλουμε, παραπέμπει, σημαίνει αποδοχή όρων και κανόνων ελεύθερης αγοράς, που δεν συνάδει με κόμμα που στοχεύει τη λαϊκή υποστήριξη.
    Για την Credit Card δεν χρειάζονται σχόλια ή επισημάνσεις.
    Συμπερασματικά, αυτές οι λογικές δεν έχουν ΚΑΜΙΑ σχέση με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τις αρχές του Ανδρέα Παπανδρέου.
    Ίσως προσομοιάζουν τις λογικές του δήθεν εκσυγχρονισμού.
    Κι επειδή, η εγκύκλιος τίθεται σε «διάλογο», ας μην αρχίσουν τα γνωστά σχόλια των γνωστών «πράσινων»… «πας μη Έλλην βάρβαρος».'''

    Εδώ ο κόσμος καίγεται και το μ..νί χτενίζεται.

    ReplyDelete
  13. Ρε πάτερ, καλά ρε φίλε, ωραία όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχει αυτό που πέταξες τώρα μέσα στο μπλογκ με το ποστ των G700? Λέμε λέμε για τον Κομφούκιο κι εμείς γινόμαστε χειρότεροι. Θα σε παρακαλούσα να το σβήσεις το σχόλιο και αν καίγεσαι για προώθηση του θέματος μέσω των G700 να τους στείλεις ένα email με το θέμα προς ανάρτηση ή περαιτέρω επεξεργασίας. Μην το κάνουμε ζούγκλα από τα 1α δέκα σχόλια.

    Και γενικά παίδες στη ζούγκλα των άσχετων σχολίων, χάνονται και τα καλά, εκνευριζόμαστε οι λοιποί και δε διαβάζουμε καθόλου. Αν έχετε θέματα που δεν αφορούν συγκεκριμένα ποστς αλλά θεωρείτε ότι αξίζουν ανάδειξης και συζήτησης, το email των G700 είναι διαθέσιμο στο προφίλ του μπλογκ. Τέλος.

    ReplyDelete
  14. Αν τα κόμματα στην Ελλάδα είχαν και λίγο τσίπα, βασικά τα 2 μεγάλα, θα έπρεπε να βοηθήσουν την Ελληνική κοινωνία ουσιαστικότερα.
    Παράδειγμα: η Ν.Δ παίρνει κάθε χρόνο από τις τσέπες μας 26 περίπου εκατομ. Ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 24 περίπου εκατομ. Ευρώ.

    «Αναρωτιέμαι πόσο εύκολα είναι τελικά να έχτιζε 1 σχολείο το κάθε κόμμα κάθε χρόνο.»

    ReplyDelete
  15. Ήθελα απλά να το συνδέσω με τα οικονομικά των κομμάτων, και τον εμπαιγμό

    ReplyDelete
  16. sorry pantos notorious ,den tha to ksanakano

    ReplyDelete
  17. ναι ρε συ πάτερ ρε πάτερ με τις πιστωτικές της χαριλαόυ ποιος ασχολείται ρε παιδάκι μ μ' αυτά τώρα κράτα λίγο μπόσικα. κάνε τη σύνδεση απ' ευθείας ότι ξέρω γω ε΄δώ το πασοκ είναι οικονομικό χάος το ίδιο θα μπορέσει ως κόμμα να μειώσει το χ΄ρεος ή κάτι ΄τετοιο τέλος πάντων γάφω και γρήγορα γιατί έχω δουλειά

    ReplyDelete
  18. syxoremenos paidi moy

    se filo

    o theos

    ReplyDelete
  19. @ lebowski

    τελευταία, ψωνίζεις σωστά.
    μην τον αλλάξεις τον φίλο!

    ReplyDelete
  20. Το δημόσιο χρέος αυξάνεται.
    Το euribor αυξάνεται.
    Οι ελληνικές τράπεζες που έχουν μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους από τις ευρωπαϊκές κατά
    1% τουλάχιστον, σκέφτονται ήδη να το αυξήσουν εκ νέου, αισχροκερ-δόντας ψυχρά για μία ακόμη φορά σε βάρος των δανειοληπτών.
    Ο αλογοσκούφης αυξάνει τους έμμεσους και άμεσους φόρους σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2009 που κατατέθηκε.
    Στην ελλάδα έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο προ φόρων(κονομάνε 2-3 επιχειρηματίες όχι το κράτος)
    Η ζωή ακριβαίνει συνεχώς : τα τσιγάρα το πετρέλαιο τα ασφάλιστρα τα διόδια τα τρόφιμα το ρεύμα τα ενοίκια τα επιτόκια τα φροντιστήρια της παραπαιδείας μας κλπ
    Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας , πήγε περίπατο.
    Η πραγματική ανάπτυξη μειώνεται.
    Η πραγματική ανεργία αυξάνεται σταθερά το 2008(άσχετα από τα πλασματικά στοιχεία που δημοσιεύουν).
    Το σύστημα υγείας που ήδη νοσούσε επί πασοκ τώρα καταρρέει.(ασφαλιστείτε σε ιδιωτικές)
    Η παιδεία «έχει την παλιοαρρώστια»,θέλει ξήλωμα και δημιουργία εξ αρχής.
    Το Χ.Α.Α. δείχνει πλέον ότι θα ξεφουσκώσει και θα αποκτήσει την πραγματική τιμή του ο γενικός δείκτης περί τις 2600-1800 μονάδες.
    Οι μισθοί και οι συντάξεις μειώνονται συνεχώς, αφού ο πληθωρισμός είναι σταθερά μεγαλύτερος των αυξήσεων.
    Τα κόμματα όμως καλοπληρώνονται κάθε χρόνο με χοντρά λεφτά από τις τσέπες μας.
    ΑΙΣΧΟΣ
    ΑΙΣΧΟΣ
    ΑΙΣΧΟΣ

    ReplyDelete
  21. Όποιος και αν έγραψε το «The Greek fiscal child abuse» μπράβο του..

    Στρωτός λόγος και ορθολογισμένος...

    Βέβαια αναφέρεται σε διαπιστώσεις και εδώ πέρα απο τις διαπιστώσεις χρειαζόμαστε προτάσεις ιδιαίτερα εδώ... θέλουμε προτάσεις...

    Προτείνω λοιπόν ένα νεο blog με τίτλο «Η G700 PROTEINEI»

    Ελπίζω οτι θα βρεθούν αρκετοί άνθρωποι που θα έχουν ιδέες να προτείνουν για την διέξοδο απο το Ελληνικό τέλμα...

    Θα πρέπει πρώτα να σπάσουμε τον τσαμπουκά της Νοομεκλατούρας της σημερινής διοίκησης με κάθε τρόπο...

    Αν δεν πάρουν δρόμο τα σκουλήκια της σημερινής δημόσιας διοίκησης, Διοικητικοί, Δικαστικοί, Καθηγητές και άλλοι οσφυοκάμπτες δεν θα έλθει η ελπίδα της αλλαγής...

    Μη μου πει κανείς οτι η ελπίδα είναι ο Τσίπρας, το παιδί του μπαμπά... που πολιτεύεται για να μην χασμουριέται... γιατί θα γελάσω δυνατά και μετά θα βρίσω άσχημα......

    Αυτή είναι η αξία του Blogging... Η επώνυμη και αποτελεσματική συνεργασία των μυαλών μας για να παράγουμε σκέψη και αποτέλεσμα απο το οποίο θα ωφεληθούμε όλοι...

    Ευχαριστώ τον @G700 για την εξίσωση... «Burden of future generations = the present value of government purchases + official debt + implicit debt - the present value of taxes paid by current generations»

    «Αυτή είναι η λεγόμενη εξίσωση Kotlikoff με την οποία μετράται το λεγόμενο δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στις γενιές»

    Παρακαλώ τον rat700 να βάλει ελληνικά στο PC του και να μη μας τα πρήζει με τα γελοία Greeklish.. Δικαιολογίες όπως οτι γράφω απο το PC του εργοδότη μου δεν παίζουν...

    Αν θέλεις να παίζεις μπάλα φίλε rat700 που λες και ωραία πράγματα διοτι έχεις μυαλό, γράφε απο το σπίτι σου το βραδάκι και μη κοροϊδεύεις τον εργοδότη σου τρώγοντας απο την ώρα της δουλειάς... Αν πάλι αισθάνεσαι δυνατός πες στον εργοδότη σου το γνωστό και Ελληνικότατο «Να πάει στα τσακίδια...»

    @πατήρ paisios, άσε τον χώρο για σοβαρή κουβέντα .. οι μαλακίες αλλού... και μαζί με τους βώλους σου... Αν δεν έχεις να σου στείλω... διατηρώ απόθεμα απο παιδί...

    ReplyDelete
  22. Kai kati akoma.

    I Ellada, ontas mikri xora kai melos tis ONE, den mporei na askisei autonomi nomismatiki politiki, ara den mporei na epireasei oute thesmika, oute logo oikonomikou megethous emmesa, ta epitokia pou orizei i EKT. Auto simainei oti kai me 6-7% etisia auksisi tou AEP, ta epitokia tha kathoristoun basei to Europaikou AEP pou kirios sunteleitai apo tis oikonomies ton DE, FR, UK, NL, SW klp. Auto oson afora to dimosio xreos tis xoras einai poli thetiko. Simainei poli apla oti i Ellada mporei na askisei dimosionomiki politiki xoris to fobo tautoxronis ragdaias auksisis ton epitokion pou tha epireazan arnitika tis idiotikes ependiseis kai tis trapezikes ekkremotites tou kratous, opos episis kai to isozigio pliromon ara kai tin antagonistikotita tis ellinikis oikonomias me to eksoteriko. Parolayta, i dimosionomiki politiki den einai thesfato, kathos auti mporei na prosanatolistei pros 2 kateuthniseis: kratiki katanalosi kai kratikes ependiseis. Oi sintakseis, ta epidomata diaforon eidon klp. einai ola kratiki katanalosi kai kamia prostithemeni aksia den prosferoun sto AEP, eidikotera kathos i domi tis paragogikis basis tis xoras einai akros artiriosklirotiki. Epomenos mia kali kivernisi me orama kai stoxo ti meiosi tou dimosiou xreous, tha eprepe amesa kai taxutata na perasei se ena sindiastiko plaisio isxiron politikon gia dimosionomiki anaptiksi me emfasi stis kratikes ependiseis kai gia diarthrotiki prosarmogi me riziki anadiarthrosi leitourgias tou dimosiou tomea tis xoras.

    Einai TERASTIO to pleonektima entaksis mas stin ONE gia tin epilisi SIMANTIKOTATON kai DISKOLOTATON problimaton, kai to mono pou kataferame mexri stigmis itan na riksoume laspi sta proigoumena epiteygmata kai na valoume ton automato piloto.

    Ki o logariasmos einai olos dikos mas. Ti pineis duderino, white widow? mou fainetai oute to Afghan Haze de tha mas ftasei gia na xalarosoume apo to tsimpouki pou mas fernoune sto piato.

    ReplyDelete
  23. @ panagiotis

    prin se kirieusei to pathos kai to apobaleis apo mesa sou sa xeimaro arnitikologias pou meionei ta kala sou logia kai skepseis, eimai sto eksoteriko xoris prosbasi se prosopiko PC, oute ergodoti, kai grafo apo ena internet cafe psaxnontas tautoxrona gia ergasia. Kali sinexeia.

    ReplyDelete
  24. diorthosi gia tis sintakseis - autes einai transfers. Katanalosi einai omos ta overheads tou dimosiou tomea pou stin Ellada einai terastios se ogko (prosopiko kai ypodomes) ki oxi se apodotikotita.

    ReplyDelete
  25. @ παναγιώτης μπαζιωτόπουλος

    στα πλαίσια αντιμετώπισης της διαγενεακής ανισότητας μέσω της μείωσης του δημοσιονομικού χάσματος έχουμε προτείνει στο παρελθόν ορισμένα πράγματα κυρίως σε ό,τι αφορά στο ασφαλιστικό πρόβλημα (το λεγόμενο implicit debt στην εξίσωση του generational accounting) που είναι και το πλέον σημαντικό.

    Όπως έλεγε κι ο Kotlikoff "using the official debt by itself to assess the sum of official plus implict debt is like mistaking Iceland for Greenland. One's smaller than Kentucky; the other is three times the size of Texas"

    Δύο ενδεικτικά posts για τις προτάσεις της G700 στο ασφαλιστικό
    Αλλαγή Μοντέλου Ασφάλισης

    Μικτό Ασφαλιστικό Σύστημα

    ReplyDelete
  26. Pater pahsios είσαι κι εσύ μαλάκας.
    Έτσι σε αποκαλεί το σύστημα.
    Κατάλαβέ το
    Δεν μπορείς να κατηγορείς το πασοκ και τη ν.δ.
    Δεν έχεις δικαίωμα τα κατηγορείς το σύστημα.
    Δεν δικαιούσαι να λες αλήθειες.
    Δεν δικαιούσαι δια να ομιλείς
    Υποτάξου στη χούντα του κατεστημένου
    Με τις υγείες σου.
    Χα χα

    ReplyDelete
  27. Αρχίσαμε τις μαλακίες..........

    ReplyDelete
  28. @paissios
    "Ο «Γενικός Διευθυντής», όρος κρατικής γραφειοκρατίας και πολυεθνικής εταιρίας, θα μπορούσε να «καλυφθεί» από όρους που παραπέμπουν σε πολιτικό κόμμα (π.χ. Συντονιστικός Γραμματέας, Συντονιστής Γραμματείας κ.ο.κ.)."

    Ενα πολιτικό κόμμα είναι παράλληλα και ένας "νον πρόφιτ" οικονομικός οργανισμός με διαχειριστικές ανάγκες.Ο "Γενικός Διευθυντής" είναι διοικητική και όχι πολιτική θέση.Δεν θα μπορούσε να αποκαλείται με "αριστερούς" πολιτικούς τίτλους.Αλλωστε οι περισσότεροι Διευθυντές των κομμάτων δεν έχουν καμμιά συμμετοχή στη χάραξη της πολιτικής του κόμματος.Ασχολούνται μόνο με τα οικονομικά.Και σχεδόν δεν τους γνωρίζει κανείς.Ξέρεις εσύ κανένα;

    ReplyDelete
  29. Χεστήκαμε που κλάναμε....

    Δηλαδή από τα τόσα άλλα που γράφονται στο post μας πήρε ο πόνος πως θα λέμε τον κάθε μπινέ...

    @g700

    Συγνώμη για την φρασεολογία αλλά με έπιασε το Περαματιώτικο.

    ReplyDelete
  30. εντάξει τον συγχώρεσε ο Λεμπάουσκι τι ασχολείστε τώρα; πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο οι οικονομικοί διευθυντές των κομμάτων είναι πρόσωπα κλειδιά. Του ΠΑΣΟΚ ο προηγούμενος που ταν μπλεγμένος με το ΤΕΟ είναι κλάιν μάιν μπροστά στο Βαρθολομαίο

    ReplyDelete
  31. @ malakas

    το σύστημα είναι τα 251 δις ευρώ χρέος και τα 430 δις αναλογιστικό έλλειμμα των ασφαλιστικών ταμείων που δε φαίνεται. It's the future stupid!

    ReplyDelete
  32. τώρα που το ξανασκέφτομαι έχει άδικο κι ο ντον για τα περί μπινέ και ο λιμπερτάριαν για τα περί απλής διοικητικής θέσης. Βαρθολομαίος πρώην προτοφόλι ΝΔ - πήγε στο ΙΚΑ κι είδαμε τι έγινε πήγε το implicit debt στα ύψη χεχεχε έβαλε κι ένα σωρό άτομα με stage

    ReplyDelete
  33. "Burden of future generations = the present value of government purchases + official debt + implicit debt - the present value of taxes paid by current generations

    Αυτή είναι η λεγόμενη εξίσωση Kotlikoff με την οποία μετράται το λεγόμενο δημοσιονομικό χάσμα ανάμεσα στις γενιές."

    Θα μπορούσατε G700 να εξηγήσετε τι σημαίνει η κάθε μία παράμετρος της παραπάνω εξίσωσης? δλδ τι ορίζει ως implicit debt κλπ ο Κότλικοφ? Θα διευκολύνει πολύ το συλλογισμό πολλών από εμάς.

    Επιπλέον, αναφέρατε ότι το βραχυχρόνιο όφελος είναι η λογική που επικρατεί. Κάτι αντίστοιχο δε συνέβει και με τη χρηματοπιστωτική κρίση? Μήπως είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης τελικά και της μάχης για εξουσία υπό οποιαδήποτε μορφή? Φαντάζομαι ο Παρμενίδης πουχει τάση προς φιλοσοφικές αναζητήσεις θα μπορούσε να μας αναλύσει και να προβλέψει τελικά αν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή κάποιος άλλος έχει τα φόντα να πράξει με μακρόχρονο ορίζοντα. Γιατί εντύπωση μου είναι ότι όσο ευγενείς και θεμιτές είναι οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, υπό το πρίσμα των τωρινών οικονομικών δεδομένων, κινούνται ενάντια σε αυτό που λέμε πραγματική μείωση της διαγεννεακής ανισότητας, αλλά κολακεύουν τη μεγαλύτερη πίτα των ψηφοφόρων, τη γενιά Πολυτεχνείου και λοιπούς.

    ReplyDelete
  34. @notorious said...
    Γιατί εντύπωση μου είναι ότι όσο ευγενείς και θεμιτές είναι οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ, υπό το πρίσμα των τωρινών οικονομικών δεδομένων, κινούνται ενάντια σε αυτό που λέμε πραγματική μείωση της διαγεννεακής ανισότητας, αλλά κολακεύουν τη μεγαλύτερη πίτα των ψηφοφόρων, τη γενιά Πολυτεχνείου και λοιπούς.
    Μερικές φορές συμφωνούμε ελάχιστα

    (έστω)

    ReplyDelete
  35. Πάτερ δεν έχω κανένα πρόβλημα μαζί σου. Όσο καλύτερη σύνεση δείχνουμε τόσο πιο ουσιαστικός θα είναι ο σχολιασμός και τόσο πιο ομαλά και όμορφα θα ρέει ο διάλογος. Δεν ήταν προσωπική η επίθεση. Όπως λένε κι οι G700, keep blogging.

    ReplyDelete
  36. Αυτοί οι μπινέδες ήταν oi πρωταγωνιστές στα οικονομικά σκάνδαλα με τα δομημένα ομόλογα.Που τείναξαν το αναλογιστικό έλλειμα,άρα το εκτός δημοσίου χρέους ,ΧΡΕΟΣ, των ασφαλιστικών ταμείων στα ύψη.Ολα σχετίζονται.Το πρόβλημα του χρέους είναι πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό αλλά στη βάση του έχει να κάνει με τη λεηλασία του ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ απο τους ημετέρους και μάλιστα τους GOLDEN BOYS.

    ReplyDelete
  37. πωπωπω, πολυ τσαμπουκαλεμενους σας βλεπω ολους σημερα και δε μπαινω γιατι φοβαμαι.
    Παναγο εμενα δε χρειαζεται να μου στειλεις βωλους, εχω.
    Μονο ο λεμπουσκι ειν χαλαρος κι αυτος για τους γνωστους λογους.

    Και που σαι λεμπουσκι, αν περιμενεις να δεις ταματα και χρυσωματα επειδη το παιζεις θεος σε γελασανε. Ο κοσμος ειναι ξυπνιος στις μερες μας και δε τα χαφτει αυτα.
    Σεις φραπελιά πινετε;

    ReplyDelete
  38. notorious, καταρχάς ας σημειωθεί ότι αδικήσαμε τον Alan Auerbach του Berkeley με την αναφορά μόνο στον Kotlikoff.To generational accounting model είναι και των δύο.

    Η εξίσωση λέει το εξής απλό. Το δημοσιονομικό βάρος σε χρηματική αξία που καλείται να πληρώσει μία γενιά στο μέλλον ισούται με την αξία των σημερινών δαπανών του κράτους + το δημόσιο χρέος (αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως χρέος που στην Ελλάδα με απόλυτα νούμερα είναι 251 δις ευρώ) + το αναλογιστικό χρέος (δηλαδή την αξία όλων κοινωνικών μεταβιβάσεων και υποσχέσεων του κοινωνικού κράτους, συντάξεις,υγεία κοκ προς τα άτομα που βρίσκονται εκτός παραγωγικής διαδικασίας που στην Ελλάδα υπολογίζεται καμιά 350 δις μόνο για ταμεία κύριας ασφάλισης το 2030) μείον την αξία των φόρων και των εισφορών που πληρώνουν αυτή τη στιγμή οι σημερινές γενιές.

    Το κρίσιμο σ' αυτή την εξίσωση είναι το μέγεθος του λεγόμενου implicit debt. Με λίγα λόγια ασφαλιστικό και υγεία είναι μεγέθη που επιδεινώνεται λόγω της δημογραφικής κρίσης και κακών ακολουθούμενων πολιτικών.

    Αν υπολογιστεί όλο αυτό το νούμερο, για τις ΗΠΑ ας πούμε, το δημοσιονομιό βάρος (ΔΒ) βγαίνει ένα μέγεθος της τάξης των μερικών δεκάδων τρις δολαρίων. Συγκεκριμένα με τη μέθοδο του fiscal gap που είναι ένα είδος generational accounting το ΔΒ έβγαινε το 2002 που το υπολόγισαν οι Smetters και Gokhale ύστερα από αίτημα του Υπουργού Οικονομίας Paul O' Neil, γύρω στα 45 τρις δολάρια.

    Βέβαια το μέγεθος αυτό καθ' αυτό δεν έχει τόση σημασία. Σημασία έχει με τι ποσό από το εισόδημά τους θα επιβαρυνθούν αυτοί που θα το αποπληρώσουν. Κι αυτό μπορεί να το βρει κανείς αν διαιρέσει το απόλυτο νούμερο του ΔΒ με το μελλοντικό προβλεπόμενο εισόδημα. Εκεί ουσιαστικά βρίσκεις τον πραγματικό συντελεστή φορολόγησης των επόμενων γενεών. Εκεί θα δεις ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των δυτικών κρατών αυτή η πραγματική φορολογία (lifetime net tax rate) διπλασιάζεται. Πολιτικά αυτό έχει οριστεί ως η υποταγή των σημερινών νέων και των μελλοντικών γενεών στη γενιά του baby boom.

    Η βραχυπρόθεσμη κοντόφθαλμη λογική ( short termism) έγκειται στο γεγονός ότι η πολιτική λόγω της φύσης της πολιτικής διαδικασίας δεν σχεδιάζει για το μέλλον, απλώς επικαλείται το μέλλον αλλά λειτουργεί με τρόπο που βολεύει τις ανάγκες στο παρόν.

    ReplyDelete
  39. επίσης οι νέοι όταν δεν αποτελούν μια άφωνη γενιά διέπονται κι αυτοί από κοντόφθαλμη λογική. Μιας και ανεφερες το implicit debt αξίζει να αναφερθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία απ' όσους ασχόλούνται λίγο με τα κοινά πιστεύει ας πούμε ότι όταν φτάσει 65 θα μπορέσει να έχει τα ίδια κοινωνικά δικαιώματα με τους baby boomers διατηρώντας αναλλοίωτο το υπάρχον μοντέλο κοινωνικού κράτους. Τα ίδια δικαιώματα βεβαίως και μπορεί δυνητικά να τα έχει αλλά εκεί χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στην οικονομία τόσο στις δυτικές κοινωνίες πόσο μάλλον στην Ελλάδα

    ReplyDelete
  40. Έχω πάψει να βλέπω πλέον όνειρα τα βραδια.
    Ακρίβεια παίδες.

    Μάλλον οι g700 φταίμε γι αυτό!!!
    Ντροπή μας!!!

    ReplyDelete
  41. όπως έιχε πει ο μακαρίτης ο Ανδρέας Παπανδρέου "είτε η Ελλάδα θα αφανίσει το χρέος είτε το χρέος την Ελλάδα"

    Προηγουμένως είχε φροντίσει, ο μη-χεσω διάσημος οικονομολόγος, αγνοώντας την καμπύλη Phillips να κάνει την οικονομία σαν τα μούτρα του.

    Πρέπει να το πάρουμε απόφαση και χωρίς να θεωρητικολογούμε να καταλάβουμε ότι έφτασε η ώα του λογαριασμού
    όπως λένε και οι Αγγλοι beggars can't be choosers

    Ουτε οι τράπεζες μας φταίνε ούτε τα επιτόκια- αυτά είναι παράπλευρα γεγονότα. Το κύριο γεγονός είναι το χρέος.
    Κι όταν χρωστάς καμιά πολιτική δεν μπορείς να εφαρμόσεις, ούτε κοινωνική ούτε καν εξωτερική...

    Δύο τινά ΜΟΝΟ μπορεί να συμβούν γιά να μειωθεί- είτε θα αυξηθεί ο ρυθμός παραγωγής πλούτου (παραγωγικότητα) είτε θα μειωθούν τα ΜΕ ΔΑΝΕΙΑ χρηματοδοτούμενα έξοδα

    Εδώ λοιπόν παρακολουθούμε μιά χρόνια επίδειξη ανευθυνότητας απ'όλους.
    Πρώτα απ'όλα από τις εκάστοτε κυβερνήσεις- κανεις δεν τόλμησε να πει ότι αν σήμερα δεν κάνουμε "δίαιτα" αύριο θα υποφέρουμε από πείνα

    Μετά από τη ΓΣΕΕ-αύξηση μισθών συγκράτηση τιμών (γιά πες μας πως. Συγκεκριμένα και όχι αρλούμπες τύπου "να πληρώσει η πλουτοκρατία")

    και την ΑΔΕΔΥ (αυτοί ζουν πραγματικά σε άλλη χώρα)-

    Στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που ζούμε δεν υπάρχουν πλέον προστατευτισμοί και καλως η κακώς η Ελλάδα δεν έχει κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

    Τον τουρισμό ("βαριά βιομηχανία" την ονομάζουν κάποιοι) ?
    Άλλοι έχουν καλύτερο & ποιοτικότερο

    Την ναυτιλία ? Είδε κανεις ελληνικά πληρώματα ? Μήπως η χρηματοδότηση γίνεται από ελληνικά κεφάλαια ?
    Η μήπως τα ελληνικά ναυπηγεία ωφελούνται ?

    Στην (μηδέποτε αναπτυχθείσα)βιομηχανία ?

    Καιρός να το πάρουμε απόφαση-

    είμαστε μιά ακριβή χώρα, χωρίς ποιότητα και χωρίς ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

    Ακόμη και τα λίγα που είχαμε (πχ Πειραιάς) τα "πνίγουμε" μόνοι μας (οι container operators πηγαίνουν στη γειτονική Τουρκία).

    Οι λύσεις ? Γνωστές, απλές και ΟΔΥΝΗΡΕΣ.

    Μαχαίρι στο δημόσιο, μείωση των Δ.Υ με ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ και όχι με πανακριβες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις

    Πώληση κρατικών εταιρειών και τα έσοδα κατευθείαν γιά αποπληρωμή χρέους

    ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ αυξήσεις παντού γιά τουλάχιστον 2 χρόνια ώστε το όποιο όφελος από την παραγωγικότητα να πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους
    (95 bps σημερα η διαφορά GGB-Bund)

    Θα μου πείτε - μα μιλάς σοβαρά, θα βρεθεί πολιτικός που θα άναλάβει τέτοιο κόστος ?

    Απαντώ:
    1-μιλάω σοβαρότατα
    2-όχι δεν θα βρεθεί και γι'αυτό η κατηφόρα έχει δρόμο ακόμα

    ReplyDelete
  42. @ ser

    Ολοι έχετε γίνει κλώνοι αυτού του καθάρματος, ανόματα δε λέμε μη μας κάνει καμμιά μήνυση η Μπαβαρουάζ και μας πάρουν το σπίτι.

    Εμείς στο ΠΑΣΟΚ λέμε

    ΟΧΙ στους αριθμούς

    ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ

    ReplyDelete
  43. Συγνώμη προκαταβολικά για το off-topic, το οποίο αν το καλοσκεφτείς δεν είναι και τόσο....

    Διάβασα σήμερα..

    "Παραμένeι εκτός μηχανισμών του Κιότο η Ελλάδα"

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/
    _w_articles_kathremote_1_09/10/2008_251556

    ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ!!
    ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ Ο ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΤΩΡΑ!
    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ.......

    ReplyDelete
  44. οι Αλέκος Παπαδόπουλος, Παπαντωνίου και φυσικά Σημίτης έκαναν από τ0 1994 μέχρι το 2000 μια μικρή δημοσιονομική επανάσταση για τα ελληνικά δεδομένα. Όμως μετά δεν έγινε τίποτα

    ReplyDelete
  45. περιβάλλον τυπική περίπτωση shortermism

    ReplyDelete
  46. Γνωρίζετε ότι οι ρύποι έχουν γίνει διαπραγματεύσιμο εμπορικό προϊόν....

    Αμερικανικοί επενδυτικοί κολοσοί τρέχανε να χαρίσουν οικιακές συσκευές χαμηλής κατανάλωσης σε αφρικανικές χώρες για να εξασφαλίσουν την "εμπορία" των χαμηλών εκπομπών τους σε ρύπους για τα επόμενα χρόνια....

    Εμείς στο Ελλάντα, κοιμόμαστε τον ύπνο του δικαίου. Νιρβάνα. Όταν θα πρέπει σε λίγο καιρό να πληρώσουμε για να κλάσουμε, θα δείτε που θα πάει το δημόσιο χρέος.....

    ReplyDelete
  47. Real Time XA, 10:50
    ΓΔ: 2.318,13 (-7,39%)
    ΤΖΙΡΟΣ: 40,82 εκ.

    Η τρέλα συνεχίζεται....

    Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του πανικού μπορεί να αναλογιστεί ότι η εσωτερική αξία της μετοχής της ΕΤΕ στις 30/06/08 ήταν 14,08 ευρώ και ΤΩΡΑ η τιμή της στο χρηματιστήριο πέφτει 8,26% και είναι 22,20 ευρώ.....

    θα μας αγοράσουν όλους οι Άραβες!
    Η μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου που θα γνωρίσουμε ποτέ.
    Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι!

    ReplyDelete
  48. ναι ναι. και γω αυτο λεω τοσο καιρο. Εγω αυτο με τις απολυσεις και τη πεινα το εχω δεχτει μεσα μου και το χω παρει αποφαση οτι ειναι η μονη λυση που μας απομενει.
    Γι αυτο, το λοιπον, πρεπει:

    -Να απολυθουν οι δημοσιοι υπαλληλοι, σημερα κιολας, χωρις δεκαρα τσακιστη για αποζημιωση. Αυτοι οι απολυμενοι (ο 45αρης γραφειας που μπερδευεται οταν θελει να ανοιξει το κουμπιουτερ του πχ) αυτοματα θα μπουν στη ψοφια ελευθερη αγορα εργασιας της Ελλας και θα την αναζωογονησουν και θα την κανουν αγνωριστη. Μ αυτο το τροπο ΚΑΙ θα γλητωσουμε τα λεφτα των αποζημιωσεων απο της εθελουσιες ΚΑΙ θα παρει τα πανω της και η οικονομια, αφου θα γινει εισροη αξιου ανθρωπινου δυναμικου στην αγορα εργασιας.

    -Να σταματησουν οι αυξησεις στους μισθους. Ετσι κι αλλιως, αυτες ΔΕ χρειαζονται. Αφου με την ωθηση που θα παρει η οικονομια μας απο τους αξιους του δημοσιου που θα ξεχυθουν αναμεσα μας, ορεξατοι και ΕΤΟΙΜΟΙ για παραγωγικη και ανταγωνιστικη εργασια, η οικονομια μας θα παει τοσο καλα που ο πληθωρισμος θα μηδενιστει. ΜΗ σου πω οτι θα γινει και αρνητικος! Αλλωστε, οπως ουλοι ξερουμε, για να ειναι καποιος παραγωγικος - για να το αποζηταει αυτο πραγματικα - ΔΕ πρεπει να πληρωνεται και πολυ. Το αντιθετο μαλιστα. Γι αυτο λοιπον τα δυο αυτα που αναφερα μεχρι τωρα ΔΕΝ ειναι αρκετα. ΜΗ σας πω οτι με την αναπτυξη που αυτα αναποφεκτα θα φερουν, μπορει να εμποδιστει και το τελικο σταδιο της ιδανικης λυσης. Δηλαδη ΝΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ.

    -Να πεινασουμε, λοιπον. Αυτο ειναι που θα φερει την ολοκληρωση της οριμης οικονομιας μας. Οπως ουλοι ξερουμε, το χρεος ειν μεγαλο. Πολυ μεγαλο. Γι αυτο για να το καλυψουμε ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να πεινασουμε. Και οταν λεω πεινα, εννοω πεινα πραγματικη, οχι απλως να σταματησουμε να αγοραζουμε ντιζάιν σαγιοναρα.
    Εγω αυτο, σαν αξιος πολιτης που ειμαι, το εφαρμοζω εδω και τρεις μηνες τωρα, και τα αποτελεσματα ειμαι σιγουρος οτι θα αρχισουν να διαφαινονται απο τον επομενο προϋπολογισμο κιολας. Τι κανω; -Εχτος απ το οτι εχω κοψει ΕΝΤΕΛΩΣ τα παϊδακια και τσι μπριτζολες, για δυο μερες ΚΑΘΕ βδομαδα (δευτέρα και παρασκευή) ΔΕ ΤΡΩΩ ΚΑΘΟΛΟΥ. Τα λεφτα αυτα που γλιτωνω τα δινω στον αλογοσκουφη και αυτος τσουπ, καλυπτει και λιγο χρεος.
    Βεβαια σημερα που ειναι παρασκευη, απο το μεσημερακι και μετα θα αρχισω να νοιωθω μια αδυναμια και γι αυτο σας γραφω τωρα που ακομα βασταω λιγο. ΑΛΛΑ μου το παν και γιατροι οτι οσο λιγοτερο τρως, τοσο καλυτερα.

    ReplyDelete
  49. mpritzoles parakeyh troei mon o komfoukios sto manhatan kai doner sto mpairaktari ego troo kapnsito tin kyriaki

    ReplyDelete
  50. Εγώ πάω να μαζέψω χαρούπια για το Σάββατο το μεσημέρι......

    ReplyDelete
  51. προτεινω λοιπον να κανουμε για αλλη μια φορα την επανασταση. να βαλουμε την χωρα στο χρηματιστηριο με την ταμπελα "πωλειται οπως ειναι επιπλωμενο".

    για να γινει δημοσιονομικη επανασταση στην ελλαδα μαλλον πρεπει να φερουμε ελβετους να ζησουν εδω και γερμανους να κυβερνησουν ή κατι τετοιο.

    το δημοσιο χρεος κραταει απο το 1850, τωρα θα ξεχρεωσουμε; απο την αλλη ποιος θα ψηφιζε τον πολιτικο που θα ελεγε θα σας φορολογησω τον αδοξαστο για να σωθει το μαγαζι;

    αλλα το ολο συστημα ειναι για τα πανηγυρια. αναρρωτιεμαι αν προβλεπονται στον προυπολογισμο καθε χρονο τα προστιμα που πληρωνουμε στην κοινοτητα. θα πρεπει παντως γιατι μιλαμε για εκατομμυρια!!

    η ΔΕΗ παει για φουντο, αν ειναι δυνατον, μονοπωλιακη εταιρεια διανομης ενεργειας και ειναι για κλεισιμο..

    εκεινη η ρημαδα η επανιδρυση εμεινε στις καλενδες..

    ReplyDelete
  52. Ετσι, ετσι. Ο ντονακος και ο λεμπουσκι το πιασαν το νοημα με τη μια. Η Επανασταση αρχιζει. Ειμαι και παλι σε κατασταση ψυχικης εξαρσεως. Βεβαια αυτη η εξαρση καιει παραπανω θερμιδες και τωρα με κοψε λιγο η πεινα, γι αυτο θα παω να ξαπλωσω για την υπολοιπη μερα.
    Στιλακια θα γινουμε σας λεω. Καλιτεροι και απο τοπ μοντελς! θα βαλω στη στανη πασαρελα για να σουλατσαρω οπως μου ταιριαζει.
    Ατουτελερ.

    ReplyDelete
  53. το σκάσιμο της χρηματοοικονομικής φούσκας είναι ασήμαντο μπροστά στην επιδείνωση των πραγματικών οικονομικών δεδομένων που έχει συντελέστεί ειδικά στην αμερικανική οικονομία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα ο Μπους με τις πολιτικές που ακολούθησε μέχρι το 2004 κατάφερε να ανεβάσει το αμερικανικό Fiscal Gap από 45 τρις δολάρια που είχαν υπολογίσει οι Smetters και Gokhale το 2002 σε 66 τρις το 2004 .

    όποιος θέλει μπορεί να διαβάσει εδώ την αναφορά Smetters Gokhale η οποία αρχικά ήταν να βγει ως έρευνα του αμερικανικού υπουργείου οικονομίας αλλά στη συνέχεια θάφτηκε και βγήκε μέσω του AEI διότι δεν εξυπηρετούσε στο να δημιουργηθεί το κατάλληλο κλίμα για μια πολιτική μείωσης φόρων που ήθελε να ακολουθήσει ο Μπους.

    ReplyDelete
  54. Μαο Τσε Τουνγκ said...

    "...η ΔΕΗ παει για φουντο, αν ειναι δυνατον, μονοπωλιακη εταιρεια διανομης ενεργειας και ειναι για κλεισιμο.."

    Παγκόσμια πατέντα, made in greece!!!!
    Αυτά γίνονται άμα πουλάς βιομηχανικό ρεύμα στους ανταγωνιστές σου ηλεκτροπαραγωγούς στην μισή τιμή από αυτήν που αγοράζεις το δικό τους....

    ReplyDelete
  55. Είναι κρίμα που οικονομολόγοι σαν τον κο Αλογοσκούφη, με τέτοιο όνομα (πρίν αναλάβει τον χαρτοφύλακα του Υπ. Οικονομικών) αλλοτριώνονται σε πολιτικές τέτοιου είδους: μίζες, τσέπες, εκδίκηση, μικροσυμφέροντα, κομματικές γραμμές και ψηφοθηρία. Αν και δεν θα ήθελα ξανά μια τέτοια εγκληματική κυβέρνηση (αυτό δεν σημαίνει αγιοποίηση των προηγούμενων) θα ήθελα οπωσδήποτε τον Αλογοσκούφη έναν απλό βουλευτή.

    ReplyDelete
  56. επίσης μια μικρή επισήμανση μιας και παραπάνω αναφέρθηκε το θέμα της 2ης κόκκινης κάρτας που έφαγε η Ελλάδα από τη συνθήκη του Κιότο. Το περιβάλλον ως θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης, ζήτημα ποιότητας ζωής αλλά και παράγοντας ανάπτυξης είναι θύμα της ίδιας κοντόφθαλμης λογικής με την οποία αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρέος. Φάε τώρα ότι μπορείς και άσε τους επόμενους να κουρεύονται. Η άτυπη συμμαχία της Ελλάδας με τις ανατολικό ευρωπαϊκές χώρες για χαλάρωση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το Κιότο είναι ό,τι πιο απαράδεκτο και κοντόφθαλμο μπορεί να κάνει μια χώρα η οποία θα έπρεπε όχι απλά να προστατεύει αλλά και να αξιοποιεί το φυσικό της πλούτο για να ανεβάσει προστιθέμενη αξία

    ReplyDelete
  57. και τωρα που ειναι παγκοσμια η οικονομικη κριση, θα περιμενουμε τιποτα Αρειανους να μας σωσουν;

    ReplyDelete
  58. Obama Seseseko για να αλλάξει η ψυχολογία

    ReplyDelete
  59. ρε g, πλακα μας κανεις; αν η χωρα ηθελε να προστατευει το περιβαλον της θα προσπαθουσε να παρει μετρα για τις φωτιες που κατακαιουν καθε χρονο το φυσικο της πλουτο. Δε λεω οτι σωνει και καλα 8α επρεπε να σβηνει καθε φωτια πριν καει το πρωτο φυλλο, αλλα τουλαχιστον να δειχνει οτι προσπαθει.

    ReplyDelete
  60. χρωστάμε μια ευχαριστήρια απάντηση στον Miguel από Ισπανία από το προηγούμενο post σε περίπτωση που σερφάρει στο blog είναι η εξής

    Dear Miguel

    thanks for writing to us. Generation 700 is not only a Greek phenomenon, but as you rightly point out it is also found in Spain as well as other European societies, for example Italy where one finds the milleuristi, England where one meets the homecoming generation and generation ipod (insecure pressurised overtaxed and debt ridden). It is a crucial social issue which doesn't only reflect the problems of the labour market across Europe, but the generational imbalance between the baby boomers and generations X and Y

    All the best

    G700

    if you fancy read the following article in El Pais about G700 in greece Generación 700', los jóvenes griegos denuncian su precariedad salarial en Internet

    ReplyDelete
  61. τιμονιέρη, δίκιο έχεις

    ReplyDelete
  62. Μαο Τσε Τουνγκ said...
    και τωρα που ειναι παγκοσμια η οικονομικη κριση, θα περιμενουμε τιποτα Αρειανους να μας σωσουν;

    October 10, 2008 12:34 PM

    Καλά ρε σύντροφε Μαο δεν τα έμαθες; Στις 14/10 έρχεται η Galactic Federation of Light, first contact!!

    Θα μας τα λύσουν όλα...

    http://www.youtube.com/watch?v=P8c0ppYYT6o&feature=related

    ReplyDelete
  63. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  64. G700 said...

    "Το περιβάλλον ως θέμα διαγενεακής δικαιοσύνης, ζήτημα ποιότητας ζωής αλλά και παράγοντας ανάπτυξης είναι θύμα της ίδιας κοντόφθαλμης λογικής με την οποία αντιμετωπίζεται το δημόσιο χρέος."

    Παιδιά δεν είναι μόνο αυτό.
    Όταν θα εκπέμπεις ρύπους πέραν των επιτρεπόμενων θα πρέπει να πληρώνεις πρόστιμο ή να αγοράζεις το δικαίωμα από άλλη χώρα που θα έχει μικρότερες εκπομπές και άρα το αντίστοιχο περιθώριο εκπομπών για να σου το πουλήσει. Και μιλάμε για χοντρά λεφτά....Για αυτό αναφέρομαι σε επιπτώσεις και στο δημόσιο χρέος.

    ReplyDelete
  65. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

    "Επίκαιρη ερώτηση Αλ. Παπαρήγα στον πρωθυπουργό για τη στήριξη των Ταμείων"

    Eπίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων εν μέσω της οικονομικής κρίσης, κατέθεσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν επενδύσει σε μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, δομημένα ομόλογα κ.ά. έχουν πολύ μεγάλες απώλειες ενώ τα αποθεματικά τους έχουν σε μεγάλο βαθμό εξανεμισθεί και οξύνεται το πρόβλημα της επιβίωσης τους, υπογραμμίζει η κ. Παπαρήγα και ζητεί μέτρα στήριξης των Ταμείων.

    Η γ.γ. του ΚΚΕ ερωτά τον πρωθυπουργό:

    «- Τι μέτρα θα πάρει για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων και ειδικότερα για την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης

    - Εάν θα αναλάβει το Κράτος να εξαγοράσει από τα ασφαλιστικά ταμεία τις μετοχές και τα άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα στην τιμή αγοράς τους και αν θα τα αποζημιώσει για τις απώλειες που είχαν κατά τη διάρκεια της "αξιοποίησης" των αποθεματικών τους από τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες

    - Εάν θα καταργήσει τις νομοθετικές ρυθμίσεις που επιτρέπουν το "τζογάρισμα" των αποθεματικών»."

    Την ίδια απορία είχα διατυπώσει κι εγώ σε προηγούμενο post όταν αναρωτιόμουνα γιατί η Πετραλιά είχε βγει να διαβεβαιώσει στα ξαφνικά ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις συντάξεις...

    @ Κομφού

    Φαίνεται, μας διαβάζει και η Παπαρήγα εκτός από τον Jean......(ha ha ha)

    ReplyDelete
  66. Don, ναι αυτό είναι μία σημαντική παράμετρος επιβάρυνσης του δημόσιου χρέους. Ρυπαίνω - πληρώνω - επιβαρύνω το χρέος. Δηλαδή τα κάνω όλα μαζί κι έτσι διευρύνω τη διαγενεακή ανισότητα όχι μόνο ως προς το δημοσιονομικό της κομμάτι αλλά ως προς το συνολικό κεφάλαιο (φυσικό, υλικό, θεσμικό κοκ) που κληροδοτεί η σημερινή γενιά στους επόμενους. Αυτό μετριέται με το Δείκτη Οικονομικής Βιωσιμότητας (Economic Sustainability Indicator) των Γερμανών Ederer, Shuller και Willms που ως προς ένα κομμάτι του βρίσκεται ακόμα προς εξέλιξη και μετράει, ποσοτικοποιώντας με διάφορες μεθόδους, ποιοτικά ή θεσμικά ή περιβαλλοντικά δεδομένα. Υπ' αυτό το πρίσμα το Κιότο δεν είναι και τόσο καλό deal.

    ReplyDelete
  67. Blogger G700 said...

    "Υπ' αυτό το πρίσμα το Κιότο δεν είναι και τόσο καλό deal."

    Αν ήταν πράγματι ζήτημα ενός ακόμα "deal", τότε θα συμφωνούσαμε. Όμως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου πλέον. Δεν πάει άλλο....

    Και να σου πω κάτι ακόμα πιο πέρα...
    Γιατί να μην το εκμεταλλευθείς κιόλας, αντί να το ξορκίζεις με την αδιαφορία σου (σαν κυβέρνηση εννοείται)????

    ReplyDelete
  68. Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

    "ΠΑΣΟΚ: Υπουργικά ευχολόγια για την περιουσία των Ταμείων"

    "«....Πρόσφατα καταγγείλαμε ότι η κυβέρνηση σκόπιμα αποκρύπτει τα ακριβή στοιχεία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, για να μην αποκαλυφθεί ότι έχει μειωθεί κατά 5 ολόκληρα δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν λάβαμε καμιά απάντηση, δεν είδαμε καμιά αντίδραση σε μια τόσο σοβαρή καταγγελία», σημειώνει χαρακτηριστικά η κ. Χριστοφιλοπούλου και επαναλαμβάνει το αίτημα του ΠΑΣΟΚ να γνωστοποιηθεί η αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων και να γίνει πλήρης αποτίμηση ζημιάς «που τυχόν έχουν υποστεί από τις αποδόσεις των κινητών αξιών τους, συμπεριλαμβανομένων και των "τοξικών ομολόγων"»."

    Ξύπνησε και το ΠΑΣΟΚ....

    ReplyDelete
  69. Να δείτε που θα σκάσει τώρα και η μεγάλη πίπα με τα ασφαλιστικά ταμεία...

    Ενός κακού, μύρια έπονται!

    ReplyDelete
  70. To δημόσιο χρέος,τό χρέος των ασφαλιστικών ταμείων, των νοικοκυριών,των ΔΕΚΟ,των ιδιωτικών επιχειρήσεων,των συναιτερισμών,των νοσοκομείων,των ΟΤΑ κλπ,αθροιστικά είναι ΘΗΡΙΩΔΕΣ.
    Ομως και τα περιουσιακά στοιχεία των Ελλήνων(κράτους και ιδιωτών) είναι ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΘΗΡΙΩΔΗ.
    Ποιός μαθηματικός εγκέφαλος θα καταφέρει να επινοήσει τη κατάλληλη μαθηματική φόρμα και να μας πείσει ότι: Α θηριώδες χρέος-2Α θηριώδης πλούτος= +1 θηριώδης πλούτος;
    ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΈΧΕΙΑ ΑΥΤΌΝ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΌ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΌ ΠΛΟΎΤΟ ΝΑ ΤΟΝ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ θηριώδεις επενδύσεις στην ΠΡΟΣΟΔΟΦΌΡΑ "οικονομία των κλιματικών αλλαγών" και την εξίσου ΠΡΟΣΟΔΟΦΟΡΑ "κοινωνική οικονομία;"

    ReplyDelete
  71. Το αντίστροφο απ' ότι φαίνεται συμβαίνει λιμπερτάριαν. Θηριώδες ιδιωτικό δημόσιο και αναλογιστικό χρέος μπροστά στην πραγματική αξία όλων των υπολοίπων δημόσιων και ιδιωτικών περιουσιακών στοιχείων.

    Α ρε Λεμπάουσκι έγινες φίρμα. Καλά κάνεις.is the big lebowski a cultural milestone? Έχω δει την ταινία και τη βρίσκω εξαιρετική

    ReplyDelete
  72. Από ότι φαίνεται πάντως, και με τα όσα συμβαίνουν στην παγκόσμια οικονομία, η μείωση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους μεσοπρόθεσμα μάλλον πάει περίπατο.

    Αν τελικά υπάρξει σοβαρή και μακρόχρονη μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης, ο μόνος γνωστός τρόπος αναζωογόνησης της οικονομίας είναι οι δημόσιες επενδύσεις αλλά και πολύ γενναίες μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς. Μια γενναία αύξηση των δημόσιων επενδύσεων όμως σημαίνει διεύρυνση των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους. Αν αυτήν η αύξηση των ελλειμμάτων δεν συνοδευτεί και από μια μεγάλη αύξηση της παραγωγικότητας, η παραπάνω πρακτική μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε δίκοπο μαχαίρι για όλους μας.

    Με την παιδική χαρά που κυβερνά την Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος πως οι τύποι είναι ικανοί να αυξήσουν γεωμετρικά το χρέος με τη δικαιολογία της κρίσης, χωρίς να μεταρρυθμίσουν τίποτα απολύτως. Θα πάρουν το "μαχαίρι" και θα μας βγάλουν κυριολεκτικά τα μάτια.

    Ακόμα περισσότερο αν η ΕΕ και η ΕΚΤ δώσουν τελικά το πράσινο φως για χαλάρωση των δημοσιονομικών κριτηρίων στην ευρωζώνη.

    Τα golden boys αν (χτύπα ξύλο) είναι ακόμα κυβέρνηση θα κάνουν πάρτι με τις δημόσιες δαπάνες.

    Προβλέπω παίδες να τρώει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι.

    ReplyDelete
  73. Με όσα συμβαίνουν γύρο μας, πλέον χρειάζεται και λίγο κυβερνητικός τσαμπουκάς για μεταρρυθμίσεις.

    Ο λαός σε κρίσιμες στιγμές τείνει να συσπειρώνεται στην εξουσία ζητώντας καθοδήγηση. Η κρίση θα μπορούσε να αποτελέσει έναυσμα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις σε τομείς ταμπού όπως είναι το ασφαλιστικό.

    Προφανώς όμως κάτι τέτοιο προυποθέτει υπεύθυνη, στιβαρή, σοβαρή και στοχευμένη διακυβέρνηση. Κάτι το οποίο στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν διαθέτει.

    ReplyDelete
  74. Ο καταλληλότερος έχει στρέψει το βλέμμα του προς την Ευρώπη και λιγουρεύεται χαλάρωση των κριτηρίων. Γι αυτό και στη Μάλτα μιλούσε για ευρωπαική κοινή πολιτική αντιμετώπισης, ενώ ο Μαλτέζος ομόλογός του για εθνικές πολιτικές.

    ReplyDelete
  75. βαγγέλα έτσι είναι όπως τα λες. "Με την παιδική χαρά που κυβερνά την Ελλάδα, είμαι πεπεισμένος πως οι τύποι είναι ικανοί να αυξήσουν γεωμετρικά το χρέος με τη δικαιολογία της κρίσης, χωρίς να μεταρρυθμίσουν τίποτα απολύτως."

    Ακούω αυτές τις μέρες να ψιθυρίζεται κάτι για χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας ειδικά από πλευράς ΠΑΣΟΚ και σκέφτομαι ρε πούστη μα καλά αυτό το γαμημένο το σύμφωνο στην Ελλάδα τόσα χρόνια χαλαρωμένο δεν είναι; έχει γίνει σαν τον κώλο της μαϊμούς. εδώ πάμε για δεύτερη επιτήρηση κι εμείς ζητάμε χαλάρωση; η δημοσιονομική πολιτική είναι προκυκλική εδώ και μία δεκαετία ή κάνω λάθος; τι άλλο να γίνει δηλαδή; πόσο άλλο δημόσιο χρήμα που δεν παράγεις θες να ρίξεις στην οικονομία;

    Τ' ακούω αυτά και σκέφτομαι ότι μάλλον πρέπει να είμαι μαλάκας που λέω ότι είμαι ΠΑΣΟΚ. Άλλα και τι να κάνω; ο καθηγητής κύριος Αλογοσκούφης αυξάνει τους φόρους 7,4 δις εν μέσω κρίσης. Άλλος έξυπνος αυτός...

    ReplyDelete
  76. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  77. @vaggelas
    "Προφανώς όμως κάτι τέτοιο προυποθέτει υπεύθυνη, στιβαρή, σοβαρή και στοχευμένη διακυβέρνηση. Κάτι το οποίο στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν διαθέτει"

    Σε ποιά φάση δηλαδή διέθετε ? Ο χαρακτηρισμός "παιδική χαρά"που έδωσες ήταν 100% εύστοχος.

    Και αυτά ας τα βλέπει η
    @φώφη

    καλά τα λες αλλά επί της ουσίας μηδέν. Και η ουσία είναι ότι ο Ανδρέας τα σκάτωσε στην οικονομία

    Την πολιτική την αφήνω σε εσένα, εγώ κρατώ την οικονομία διότι "άνευ χρημάτων ουδέν γενέσθαι των δεόντων".

    @απώφυτε
    παντοτινός σου θαυμαστής!
    Σκέψου όμως και το σενάριο ότι τον άχρησο που περιγράφεις δεν χρειάζεται να τον τρώμε στη μάπα εμείς.
    Όταν βρεθεί στο δρόμο θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί με κάποιο τρόπο, πρόβλημά του.

    Δεν είναι ανάγκη το δικό ΤΟΥ πρόβλημα να γίνει δικό ΜΑΣ.

    ReplyDelete
  78. Το σχέδιο Πόλσον μετασχηματίζεται σε σχέδιο Μπράουν.Οι Αγγλοι είναι Μαννούλες σε τέτοια και πάντα οι Αμερικανοί,ευτυχώς,τους ακούνε.Μαμάκηδες οι Αμερικάνοι!

    ReplyDelete
  79. ρε παιδια επειδη δεν εχω προλαβει να δω το αναθεωρημενο Πολσον, θα κανει καποιος τον κοπο να μας πει τις αλλαγες; Γιατι αν θυμαμαι καλα στην πρωτη του εκδοση τον ειχαν κραξει ολοι.
    Βασικα η ερωτηση ειναι αν εκεινο το νοημα που εβγαινε οτι μετα απο ολα ο Πολσον θα κανει ο,τι γουσταρει χωρις να δινει λογαριασμο σε κανεναν, αλλαξε;

    ReplyDelete
  80. Ο, Πολύς, Σόρος συμφωνεί με τον ημέτερο Λιμπερτάριαν αντιγράφοντάς τον.Λέει συγκεκριμένα: Πάνω απόλα το κράτος πρέπει να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας πηγής ζήτησης.θα μπορούσε,για παράδειγμα,να δημιουργήσει ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΏΝ ΑΛΛΑΓΩΝ....
    Εφημ. ΑΥΓΗ 11-10-08

    Λέτε να διαβάζει το μπλόγκ;

    ReplyDelete
  81. Το σχέδιο Πόλσον δίνει χρήματα στους απατεώνες-τραπεζίτες.
    Το σχέδιο Μπράουν αγοράζει σε σκοτωμένες τιμές μετοχές των απατεώνων-τραπεζών,με χρήματα των φορολογουμένων,ΑΛΛΑ ΕΛΠΙΖΕΙ, ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ,ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑ.Είναι δηλαδή μια ΕΠΕΝΔΥΣΗ με σίγουρα κέρδη.
    Μπαίνοντα όμως και στο μετοχικό κεφάλαιο θα ασκεί και σημαντική επιρροή στη διοίκηση χωρίς να αλλοιώνει την Εταιρική Διακυβέρνηση.

    ReplyDelete
  82. Στη περίπτωση του Πόλσον έχουμε στήριξη των τραπεζιτών,ενώ με το σχέδιο Μπράουν έχουμε στήριξη των τραπεζών.

    ReplyDelete
  83. Αυτή η κρίση είναι εξυγιαντική.

    ReplyDelete
  84. Αυτος ο μπραουν ειναι ενας πολυ ωραιος διαχειριστης.

    Απου λετε, οταν γινηκε ο μπραουν πρωθυπουργος στο Ιγγλαντ εγω πολυ χαρηκα, και περιμενα πώς και πώς τα φοβερα και τρομερα που θα εκανε σα καλος πρωην σοσιαλιστικος οραματιστης που ητανε.
    Επειδης ομως σχεδον τιποτα δεν εγινε απο αλλαγες αφου βγηκε, και αφου εκανε και κατι πολιτικες μανουβρες σαν αυτον που παει να κανει οπισθεν με το τρακτερ με καροτσα κοτσαρισμενη χωρις να κατεχει, και αφου βλεπαν και τον γλίτσα τον κάμερον να τους λεει οτι θα τους λυσει ολα τα κοινωνικα προβληματα τους (που μεχρι τοτες δεν ηξεραν οτι εχουν), πηγε απατος ο καημενουλης ο μπραουν. Κι ας εδωσε και ενα σωρο λεφτα σε παιδεια και υγεια και ανυπαντρες μητερες κτλ, και ας ειχανε αυτα τα λεφτα και θετικη επιρροη σε ολα αυτα (τα αγγλακια δεν εμειναν ευχαριστημενα, γιατι ηθελαν η αποδοση της χρηματοδοτησης και τα θετικα αποτελεσματα να ειναι ακριβως αναλογα - ή και η αποδοση να αυξανεται γεωμετρικα, σε σχεση με τα λεφτα που δινονται).

    Τελοσπαντο, σε αντιμετωπιση κρισεων και στα οικονομικα ο μιστερ μπραουν ειναι δυνατος (ασχετα αν οι κρισεις πολλες φορες δημιουργουνται απο αβλεψιες του κομματος του ή και του ιδιου). Γι αυτο τωρα τον βλεπεις που γελαν και τα μουστακια του, κι ας ειν στο ματι του κυκλωνα, γιατι πιστευει οτι θα τους βγαλει απ τα σκατα και ετσι, πού ξερεις, μπορει να κερδισει και τις εκλογες, που μεχρι τωρα φαινοταν απιαστο ονειρο. -Σιγα μη τις κερδισει, αλλα λεμε τωρα (μακαρι δηλαδης να τις κερδισει, γιατι αυτος ο κάμερον δεν αντεχεται με τιποτα, μου λεει ενα ανιψι μου που μενει στο Ιγγλαντ).


    Οσο για το σχεδιο που εξηγησε ο αγαπητος νορμαδ, ετσι ειναι. Μονο που αυτο που ειπε για το οτι το κρατος θα εχει επιρροη στις διοικησης των τραπεζων δε ξερω αν ειν ετσι. Γιατι νομιζω οτι οι μετοχες που αγοραζει το κρατος ειναι πρεφέρντ, που λεν κι αυτοι, και γιατι νομιζω οτι δεν υπαρχει διαθεση να ασκηθει επιρροη στη διοικηση. Παρα μονο να δημιουργηθει ενα πιο στενο θεσμικο πλαισιο λειτουργιας νομοθετικα.

    ReplyDelete
  85. Φιλε μου σερ, εχεις δικιο.
    Εθελουσια έξοδος. ΤΙ ΕΙΝ ΑΥΤΟ;; το χουμε χασει εντελως, λεω γω.

    Το μεγαλυτερο ποσοστο αυτων που την κανουν με εθελουσιες ειν απο 49 μεχρι 55 χρονω. Δηλαδης εχουν αλλα 10 με 15 χρονια δουλειας να βγαλουν.
    Παιρνουν το λοιπον εφαπαξ, παιρνουν και συνταξη νωρις νωρις, και επειδης θα περνανε και ωραια και ανετα, αυτοι θα φτασουν μεχρι τα 110 για να μας αφησουν χρονους. Και μεχρι τοτες θα χει να πληρωνει ο Αταναζ και η παρεα του.

    Εγω λοιπον λεω να υπαρχει εθελουσια ΜΕΤΕΚΠΕΔΕΥΣΗ. Τα λεφτα που δινουμε για την εθελουσια του καθενος ΦΤΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ για να μετεκπεδευτει ανετα, μεχρι και η πιο χαζη γελαδα μου.
    Ας απολυθουν, και ας τους δωθει η ευκαιρια να πανε και να μαθουν ό,τι θελουν.
    Ας γινουν τεχνιτες, ας πανε και σε σχολες, ας πανε και στο πανεπιστημιο ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ, δε με νοιαζει. Ας το κανουν αυτο και για δυο χρονια και σ αυτα τα δυο χρονια ας τους πληρωνει το κρατος ΚΑΙ μισθους για να καθονται να μαθαινουν, αρκει κατι να μαθουν. Και αυτα τα δυο χρονια ας τους αναγνωριστουν και ως συνταξιμα.

    Αφου ομως περασουν αυτα τα δυο χρονια, θα ειναι αναγκασμενοι να ξαναδουλεψουν για τα υπολοιπα 8 με 13 που τους απομενουν, πληρωνοντας κανονικα τους φορους τους και τις εισφορες τους. Και ας δωσουν παλι και στον ΑΣΕΠ (ΑΝ λειτουργησει σωστα κι αυτος καμια φορα, ετσι πως τα καναν οι ΝουΔούδες...) και ας ξαναπανε στο δημοσιο.

    Αν καποιος παλι αποφασισει οτι δε θελει να μετεκπεδευτει, ας ψαξει να βρει δουλεια κανονικα, ως απολυμενος. Αν δε τα καταφερει ή δε θελει να δουλεψει, ας παει να μαζευει χαρουπια μαζι με το ντονακο για να τη βγαλει καθαρη μεχρι τα 65 και μετα κανονικα τη ΜΕΙΩΜΕΝΗ συνταξη που δικαιουται απο αυτα που δουλεψε.

    Αν καποιος μετεκπεδευμενος, παρολη τη στηριξη του κρατους, πάλι δε καταφερει ή δε θελει να βρει δουλεια, ας παει και αυτος για χαρουπια.

    Εμενα δε με πειραζει να δωσω λεφτα απο τους φορους μου για τους λεβεντες του δημοσιου. ΑΛΛΑ θελω να ειναι επενδυση (κι ας μη μου βγει, ρε γαμωτη μου). -Τι, μονο ο μπραουν ειν εξυπνος δηλαδης και κανει επενδυσεις;

    Αλλα, οπως κι εσυ σερ, ετσι και γω, ΓΑΜΗΣΙΑΤΙΚΑ ΔΕ ΔΙΝΩ.

    ReplyDelete
  86. Thelontas na po ki ego 5 pragmatakia sto 'eksipno kafeneio' ton G700, isos kai xilioeipomena,

    (1) Ksekinontas apo to episimo xreos, i diethnis bibliografia, pou kata tin apopsi mou deixnei to dromo polles fores, leei oti ena debt ceiling 40% tou AEP einai ikanopoiitiko gia na leitourgei mia oikonomia entos enos safety margin. Autos tha mporouse na einai kai o protos stoxos tis epomenis kivernisis, se epipedo ehtnikou stoxou kai katholikis simfonias olon to kommaton pros tin epiteuksi tou, aneksartita kivernontos kommatos.

    (2)I dimiourgia enos dimosionomikou logistikou plaisiou (fiscal accounting framework), me kanones pou sindiazoun kai enarmonizoun ti dimosionomiki politiki me ti nomismatiki politiki tis EKT, einai kata tin apopsi mou epitelous aparaititi. To 40% dimosio xreos tha mporouse na einai o protos stoxos - kanonas autou tou plaisiou. Enas deuteros kanonas tha mporouse na einai i sinthesi ton dimosionomikon dapanon (ependiseis - katanalosi) i opoia tha prepei panta na einai thetiki. Kat' auton ton tropo emmesa ipoxreoutai i ekastote kivernisi na kanei ena ousiastiko noikokirema ton dimosion oikonomikon, ipainissontas riziki anadiarthrosi leitourgias tou dimosiou tomea. Enas tritos kanonas tha mporouse na einai i sinthesi ton esodon gia tis dimosionomikes dapanes (foroi - daneismos), i opoia tha prepei episis na einai thetiki toulaxiston eos otou ekplirothei o protos stoxos-kanonas.

    (3) oi foroi tora einai aparaititoi kai gia ta parapano, alla kai gia ti diagenneaki isotita. I sinthesi ton foron tha prepei na kleinei pros tous amesous, oxi tous emmesous. Kat'ayton ton tropo, to baros moirazetai dikaia metaksi ton geneon kai ton eisodimatika diaforetikon omadon tou plithismou. Oi foroi tou Alogoskoufi aytoi kath'aytoi den einai kaki politiki epilogi, alla i sinthesi ton foron einai auti pou prokalei.

    (4) Isos tha prepei epitelous, se sindiasmo me tin anaptiksi kai leitourgia enos sigkekrimenou dimosionomikou kanonistikou plaisiou, na anaptixthei mia nea, stoxeumeni, forologiki politiki (sigkekrimenoi foroi gia sigkekrimenous stoxous ki oxi ola se enan kouva), kai enas stoxeumenos, makroxronos, sxediasmos tou kratikou proypologismou.

    (5) Diarthrotikes metarrithmiseis pou tha enisxisoun tin paragogiki basi tis xoras. Ksekinontas apo to dimosio tomea, kai proxorontas ston idiotiko tomea me amesi efarmogi ton aparaititon prokatarktikon draseon gia na leitourgisei ortha i evalfaleia stin agora ergasias. Stis diarthrotikes metarrithmiseis simperilamvanontai kai ta metra meiosis tou implicit debt tis xoras, opos metarrithmisi tou asfalistikou sistimatos opos proteinoune oi G700 pou tha dosoun anasa stin oikonomia kai taytoxrona tha ginoun apodektes os koinonika kai diageneaka dikaies.

    (6) paroxes, epidomatikes politikes kai loipes paromoies iposxeseis, eksaggelies, einai mi efarmosimes, kalpikes, kai adikes gia ti diki mas kai tis epomenes genies.

    ReplyDelete
  87. "να υπαρχει εθελουσια ΜΕΤΕΚΠΕΔΕΥΣΗ. ....."

    Akrivos auto den einai to noima tou flexicurity? Metavasi apo to nanny state sto motivational state.

    ReplyDelete
  88. @ g700

    to simfono statherotitas tis EE tha mporouse kai tha eprepe na anatheorithei, oxi pros kateuthinsi ksexilomatos, alla pros epanaprosdiorismo kapoion apo tous stoxous-kanones tou. Otan diaxronika kapoioi apo tous stoxous den epitinxanontai, px o plithorismos kai to dimosionomiko elleimma, tote mallon auto simainei oti to kanonistiko plaisio exei apotixei. Oi stoxoi tou simfonou statherotitas opos exoun mexri stigmis katoxirothei, einai kata ti gnomi mou statikoi, artiriosklirotikoi, ena "empty framework" poy apo monoi tous de deixnoun tipota os pros to poia kateuthinsis epiteuksis i prosarmogis prepei na lifthei, oute iponooun oti i epiteyksi tous tha diasfalisei biosimi anaptiksi kai makrooikonomiki statherotita. Auto pou apaiteitai gia to simfono statherotitas na ipodeiksei pos i Europaiki oikonomia prepei stalitheia na kinithei, einai ena sinolo sigkekrimenon simperiforikon montelon me tin ermineia tis oikonomikis pragmatikotitas kai to interplay parametron endogenon, eksogenon kai politikis. Ksekinontas katarxas apo margins ki oxi numbers gia tous stoxous-kanones tou simfonou, tha eprepe na proxorisoume sto sindiasmo simperasmaton apo theories opos ta structural models kai to theoritiko plaisio tou IMF gia ti makrooikonomiki statherotita.

    To an i Ellada ksexilose i oxi, einai adiaforo distixos, otan ki oles oi ipoloipes xores entos tou simfonou den mporesan oi idies na tirisoun oles tis parametrous tou simfonou eos simera. Distixos, giati allios tha mporouse na efarmostei mia pio skliri grammi apo tin EE pros simmorfosi tis xoras mas.

    ReplyDelete
  89. Ε βεβαια ποντικαρε! Ετσι ειναι. Αν και για να τα καταλαβω γω αυτα τα εγγλεζικα που μου γραφετε τρεχω καθε φορα με 15 λεξικα.
    ΔΕ σας το χω πει 15 φορες;; Εγω εδω ερχομαι για να μαθαινω. Σιγα μη τα κατεβαζα αυτα απ τη βλαχοκεφαλα μου.
    Διαβαζω αυτα που λετε σεις οι σχολιαστες, διαβαζω αυτα που λεν οι γ700, διαβαζω και καμια εφημεριδα (εμενα μ αρεσει η εσπρεσο πιοτερο απ ολες, αλλα απ οτι καταλαβα αυτα που γραφουνε εκει δε περνανε δω και γι αυτο διαβαζω και κανα δυο αλλες), και μετα τα κανω μια γελαδαρικη μεταφραση στη κεφαλα μου και σας τα αραδιαζω παλι εδω, γελαδαρικως επεξεργασμενα. Οχι για κανενα αλλο λογο, αλλα για να καταλαβω μετα απ τα σχολια σας αν καλα τα σκεφτηκα και αν μπορω μετα να τα πω και στο χωριο χωρις να με κοροϊδευουν.

    ReplyDelete
  90. Και αντε, ρατουκο, κοιτα εκει που εισαι στα ξενα να βρεις καμια καλη δουλεια και να τα πας καλα για να μας βγαλεις ολους εμας στο ελλαντα ασπροπροσωπους.
    Αν ουλοι σεις που ειστε εκει στα εξωτερικα νομιζετε οτι δουλευετε μονο για τη παρτι σας, σας γελασανε.
    Γιατι; Επειδης πολυ-πολυ λιγοι ειν αυτοι (ελληνες ή ξενοι) που οτανε σκεφτονται δεν υποκυπτουν στο πειρασμο των γενικευσεων. Οταν λοιπον, σεις που ειστε κει, ειστε καλοι σ αυτο που κανετε και αξιοπρεπεις, τοτες οι 5-10 ανθρωποι που σας ξερουν, τις περισσοτερες φορες, θα συνδιασουν τη συμπεριφορα σας και με μας τους υπολοιπους (και ας ειμαστε και γελαδαρηδες). Και αυτοι οι 5-10 θα ξερουν και αλλους 5-10 και παει λεγοντας.
    Και ετσι μπορειτε να μας βοηθησετε και μας λιγο, που ολο τα κανουμε μανταρα εδω που ειμαστε.

    Αντε και καλες δουλειες και επιτυχιες.

    Παω καφενιο.

    ReplyDelete
  91. @ser

    Διαθέταμε την κυβέρνηση Βενιζέλου το 1919, και την κυβέρνηση Καραμανλή 1955-1963 αν δε με απατά η μνήμη μου.

    ReplyDelete
  92. βρε φίλε rat700 κάνε κάτι με τα fonts, θα μας διευκόλυνες αφάνταστα να διαβάσουμε τα ενδιαφέροντα σχόλια σου.

    Please....

    ReplyDelete
  93. @ rat

    κρατάμε προς επεξεργασία και υιθέτηση την πρότασή σου για χρυσό κανόνα

    1.στο χρέος της ταξης του 40% του ΑΕΠ. Τόσο έχουν και οι Άγγλοι και σήμερα έχουν άνετα το περιθώριο να χρεωθούν περισσότερο για να βγάλουν τήν οικονομία από την κρίση. Ωστόσο, όπως είδαμε και παραπάνω το επίσημο χρέος δε λέει ποτέ όλη την αλήθεια.

    2. στη σύνθεση των δημόσιων δαπανών υπέρ των επενδύσεων και όχι της κατανάλωσης

    3. στα έσοδα: να προέρχονται όσο είναι δυνατό περισσότερο από φόρους και λιγότερο από δανεισμό

    επίσης συμφωνούμε με την πρόταση για στοχευμένη φορολόγηση και κατάρτιση προϋπολογισμού σε βάθος τριετίας με εναλλακτικά σενάρια διεθνών εξελίξεων.

    Σχετικά με το Σύμφωνο Σταθερότητας η άποψή μας είναι ότι η ΕΕ εκτός από νομισματική ένωση (currency union) που είναι αυτή τη στιγμή πρέπει να μετασχηματιστεί επίσης σε μία Δημοσιονομική Ομοσπονδία (Fiscal Federation). Αυτό συνεπάγεται ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας του Κοινοτικού προϋπολογισμού και δημιουργία μιας οιωνεί οικονομικής κυβέρνησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η ιδέα υπάρχει από το 70 όμως έρχεται και φεύγει χωρίς ισχυρές πιθανότητες πραγματοποίησης. Δε τη σηκώνει το πολιτικό κλίμα και η έντονη διαφοροποίηση των εθνικών συμφερόντων σχετικά με το μέλλον της ΕΕ. Ίσως τώρα που υπάρχει οικονομική κρίση να είναι καλή ευκαιρία να μπει ξανά αυτό το θέμα στο τραπέζι. Άλλωστε η Ευρώπη λόγω της πίεσης που δέχτηκε από συστημικές κρίσεις προχώρησε μπροστά στα βήματα ενοποίησης και διεύρυνσης

    2ος Παγκόσμιος - Κρίση της άδειας καρέκλας - Οικονομική Κρίση του 70 - Πτώση του Υπαρκτού - Πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία

    Βέβαια εφόσον τα πράγματα δεν προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως μάλλον έτσι θα γίνει, καλό είναι το Σύμφωνο που αναθεωρήθηκε το 2005 να παραμείνει ως έχει διότι αποτελεί την ελάχιστη δημοσιονομική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία της νομισματικής ένωσης

    ReplyDelete
  94. Γράφεις:
    Α: "Η μεταπολιτευτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περίοδο 1993-2001, ουδέποτε σταμάτησε να κακοποιεί δημοσιονομικώς τα παιδιά της, φορτώνοντάς τα με όλο και μεγαλύτερα χρέη."

    και

    Β: "Το χρέος συσσωρεύεται, γιατί οι δαπάνες του κράτους αυξάνονται συνεχώς."

    Αυτά τα 2 τσακώνονται μεταξύ τους φιλαράκο. Και απ ότι καταλαβαίνω σκοπός αυτού εδώ του μπλόγκ (στην καλύτερη περίπτωση) είναι μόνο η ΠΡΟΒΟΛΗ του απο τα πουλημένα ΕΛΛΗΝΙΚΑ τριτοκοσμικά ΜΜΕ και ΟΧΙ οι αλήθειες.

    "Καλοπροαίρετη" όπως γράφεις κριτική.

    Καλοπροαίρετη ΝΑΙ,
    Αντικειμενική όμως ΟΧΙ. (Μην θίξουμε τους εκ ΠΑΣΟΚ φίλους του μπλόγκ και... χαρακτηριστούμε καθοδηγούμενοι απο μερικούς?)

    Για πές μας λοιπόν, ΠΩΣ αυξάνονται οι δαπάνες του κράτους, ΠΟΙΕΣ κυβερνήσεις διόγκωσαν τις δημόσιες δαπάνες και ποιά "καταδικάστηκε" απο τον "ευφυή Ελληνικό λαό" ώς "φιλελεύθερη" επειδή ήθελε να ΜΕΙΩΣΕΙ τις δημόσιες δαπάνες.

    Για την ιστορία ΛΟΓΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΤΕΝΤΕΣ 1994-1995
    http://clubs.pathfinder.gr/pasokkateleth/781652

    Το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ είναι ΚΑΘΑΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑ και ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ του "Καλύτερου Πρωθυπουργού" κατα την "κοινή γνώμη" αυτού του λαού, ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.

    Αποτελεί ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΜΑΤΑ γεγονός το ότι κάνεις αναφορά στο Ελληνικό Δημόσιο Χρέος, χωρίς να αναφέρεις ΠΟΤΕ δημοσιουργήθηκε, ΓΙΑΤΙ, πότε ΥΠΕΡΤΕΤΡΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗΚΕ, και σαν να μην έφταναν αυτά βάζεις στο ίδιο τσουβάλι ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ θα έλεγα την δεκαετία του 80 που κυριολεκτικά υποθήκευσε το μέλλον των επόμενων γενιών αυτής της χώρας με την τριετία 1990-1993!!!

    Το ΕΔ χρέος γνώρισε την πραγματική του έκρηξη την περίοδο 1981-1989, που ήταν και αυτή της σοσιαλιστικής με τριτοκοσμικά κριτήρια οικονομικής διαχειρίσεως της χώρας. Ενώ το 1981 το δημόσιο χρέος αντιπροσώπευε 672 δις δρχ., το 1989 είχε εκτιναχθεί στα 9,2 τρις δρχ., ήτοι αύξηση 1.370%.

    http://i46.photobucket.com/albums/f146/Yiannis11/elldchr.jpg

    Έτσι από το 22% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) που ήταν το 1981, στο τέλος της πρώτης περιόδου του ΠΑΣΟΚ το δημόσιο συνολικό χρέος αντιπροσώπευε 80% του ΑΕΠ. Ας σημειωθεί επίσης, ότι η Ελλάδα από 4,6 δις δολλάρια εξωτερικό χρέος που είχε το 1981, στα τέλη του 1989 χρωστούσε στο εξωτερικό 26 δις δολάρια –ποσόν αστρονομικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι την ίδια περίοδο η χώρα είχε εισπράξει επιπλέον καθαρά 16 δις δολλάρια από κοινοτικές επιδοτήσεις.

    Με άλλα λόγια την πρώτη πασοκική περίοδο οι κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου εφήρμοσαν αμιγώς
    τριτοκοσμική πολιτική, η οποία στήριζε την εγχώρια κατανάλωση στον δανεισμό και διόγκωνε το κράτος με κοινοτικούς πόρους.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι το έλλειμμα των οργανισμών κοινωνικής ασφαλίσεως, από 11 δις δρχ. που ήταν στα τέλη του 1981, ξεπερνούσε τα 485 δις δρχ. στις αρχές του 1995. Δηλαδή είχε πολλαπλασιαστεί επί σαράντα, φαινόμενο ρεκόρ για χώρα μέλος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ).

    Την "οκταετία της αλλαγής" που τόσο νοσταλγούν όλοι οι Έλληνες στα γκάλοπ που διενεργούνται σήμερα
    ( http://www.publicissue.gr/28/metapolitefsi2007 )
    το χρέος της χώρας ανέβηκε από 22% του Α.Ε.Π. το 1980 σe 80% του ΑΕΠ το 1990 (European Economy N. 64 Statistical Appendix).

    Αναλυτικά περι του χρέους εδώ:
    http://clubs.pathfinder.gr/pasokkateleth/616418

    Και εδώ:
    http://clubs.pathfinder.gr/pasokkateleth/592272

    Οι πλέον έγκυροι διεθνείς οργανισμοί, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και ο ΟΟΣΑ, είχαν διαπιστώσει την πλήρη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής κατά τη δεκαετία του 1980 :
    "Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος χειροτέρευσε σημαντικά την δεκαετία του 1980. Ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν καχεκτικός, λόγω χαμηλών επενδύσεων και διάχυτων διαρθρωτικών δυσκαμψιών, ενώ ο πληθωρισμός και τα ελείμματα του ισοζυγίου πληρωμών παρέμειναν υψηλά. Αυτά βελτιώθηκαν μόνο προσωρινά με την υιοθέτηση ενός σταθεροποιητικού προγράμματος το 1986 - 1987 το οποίο στήριξε η Κοινότητα, καθώς η εφαρμογή του προγράμματος ήταν ελλειπέστερη από την αναμενόμενη". ('Εκθεση ΔΝΤ, Μάιος 1993).

    "Η επίδοση της Ελληνικής οικονομίας από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική, με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης του ΑΕΠ (1 1/2 ετησίως) και υψηλό πληθωρισμό (μέσος όρος 18%). Διαρθρωτικά εμπόδια, μη παραγωγικός κρατικός μηχανισμός και ακατάλληλες πολιτικές, οδήγησαν σε σημαντικές μειώσεις της βιομηχανικής παραγωγής και απώλειες στο εξαγωγικό εμπόριο. Τα υπέρογκα δημόσια ελλείμματα (σχεδόν 14% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο) έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση των μακροπρόθεσμων τάσεων". ('Εκθεση ΟΟΣΑ, Σεπτέμβριος 1993).

    Οι ίδιοι οργανισμοί αναγνώρισαν την θετική πορεία της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης της ΝΔ της περίοδο 1990 - 1993 και ζήτησαν με επιμονή τη συνέχιση της πολιτικής αυτής :

    "Η Ελλάς έχει κάνει τώρα σημαντικά βήματα προς την μείωση των σημαντικών οικονομικών ανισορροπιών που χαρακτηρίζουν την οικονομία της... Η εμμονή στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και διαρθρωτικών αλλαγών είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για τον στόχο της Ελλάδος να συγκλίνει με τους Κοινοτικούς της εταίρους, όσο και για την επίτευξη μόνιμης οικονομικής ανάκαμψης". ('Εκθεση ΔΝΤ, Μάιος 1993).

    "Υποστηριζόμενη από την περιοριστική μακροοικονομική πολιτική και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η Ελληνική οικονομία μπήκε σε μία περίοδο προσαρμόγής το 1991, μετά από τουλάχιστον 10 χρόνια πολύ χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης και μεγάλων και αυξανόμενων ανισορροπιών. Η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι σημαντική, όπως αποδεικνύεται από την μεγάλη μείωση των δανειακών αναγκών του δημόσιου τομέα μεταξύ του 1990 και του 1992 (από 21% σε 10 3/4% του ΑΕΠ), του πληθωρισμού (από 19 1/2% σε 15%) και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (από 5 1/4% του ΑΕΠ σε 2 3/4%). Μετά από δέκα χρόνια αρνητικών διαφορών στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, τούτο αυξήθηκε με ρυθμό 1,4% το 1992, που αντιστοιχεί με τον μέσο όρο της ΕΟΚ. Αμέσως μετά την εκλογή της τον Απρίλιο του 1990 η Κυβέρνηση, εκτός από τον περιορισμό της μακροοικονομικής πολιτικής, υιοθέτησε ένα ευρύ πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σκοπός του προγράμματος ήταν η άρση των εμποδίων στην ανάπτυξη και περιελάμβανε την βιομηχανική αναδιοργάνωση, την απελευθέρωση των αγορών, την απελευθέρωση των χρηματαγορών και την μερική ιδιωτικοποίηση δημοσίων επιχειρήσεων. Με τον τρόπο αυτό σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη μείωση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των διαρθρωτικών προβλημάτων. Υπό την προυπόθεση συνέχισης της πολιτικής αυτής, αναμένονται περαιτέρω βελτιώσεις εντός των επόμενων 18 μηνών. Είναι επιβεβλημένη η διατήρηση της περιοριστικής μακροοικονομικής πολιτικής, ενώ οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να επιταχυνθούν, με έμφαση σε αυτές που θα έχουν σαν αποτέλεσμα τη δημοσιονομική εξυγίανση και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, όπως ορίζεται στο πρόγραμμα σύγκλισης της Ελλάδος". ('Εκθεση ΟΟΣΑ, Σεπτέμβριος 1993).

    Βάσει όλων των παραπάνω, ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΩ και εσένα και όλους όσους ευθύνονται για την δημιουργία αυτού του blog ώς ΠΑΡΑΧΑΡΑΚΤΕΣ της ιστορίας και ψεύτες.

    Αυτές λοιπόν τις ανακρίβειες (μην πώ τίποτα άλλο) που γράφετε ορισμένοι βλέπει και η σημερινή κυβέρνηση, και ακολουθεί ΑνδρεοΠαπανδρεϊκές πολιτικές δανειζόμενη διευρύνοντας το χρέος.

    Γιατί στην τελική,
    ΟΙ ΛΑΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ.
    Και όταν σήμερα αυτός ο λαός ΑΠΑΙΤΕΙ οι δημόσιοι υπάλληλοι να παίρνουν 2500 χιλιάρικα το μήνα και να τα ξύνουν (Δημόσιο-ΔΕΚΟ), και ακόμα ΑΦΟΡΙΖΕΙ την κυβέρνηση Μητσοτάκη επειδή πήγε να κάνει ιδιωτικοποιήσεις ωστε να μειώθει το δημόσιο χρέος, ε τότε να πάρει τα 700 του και ΜΟΚΟ!

    Τέλος, ανατρέχοντας κανείς στα "οικονομικά κληροδοτήματα" που άφησε ο Ανδρέας στις νέες γενιές, και διαβάζοντας μετά το παραπάνω άρθρο καταλαβαίνει ποιους εξυπηρετεί πολιτικά αυτό το blog. Ώρα είναι να γράψετε ότι το δημόσιο χρέος δημιουργήθηκε επι... Μητσοτάκη!

    Είπαμε... ΜΕ ΜΕΤΡΟ οι βλακείες. Αλλα το δυστήχημα είναι ότι διαβάζουν πολλοί που δεν πρόλαβαν εκείνες τις εποχές και... ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ!

    Ένας ψηφοφόρος της Φιλελεύθερης συμμαχίας που δεν γουστάρει το "καλοπροαίρετο" αλλα το αντικειμενικό.

    ReplyDelete
  95. Ά, και για να συμπληρώσω τα παραπάνω και περι Σημίτη, αφού μας γράφεις ότι την περίοδο 1993-2001 τα πράγματα πήγαιναν καλώς...

    Αμφίβολες πρακτικές ακολουθήκαν επί πρωθυπουργίας Σημίτη στον χώρο των δημοσίων οικονομικών. Χρησιμοποιήθηκαν χρηματοοικονομικές τεχνικές σε μεγάλη έκταση,που στην ουσία μετέφεραν πόρους από το μέλλον στο παρόν, έτσι ώστε να μειωθεί το χρέος.

    Το 2002 η Eurostat υποχρέωσε την ελληνική κυβέρνηση να εγγράψει στο δημόσιο χρέος τα ποσά των προμετόχων, που σημαίνει πως αντί για το τέλος του 2001 το δημόσιο χρέος να είναι 99,7 αναθεωρήθηκε στο 104,7.Ύστερα από περαιτέρω ελέγχους, για το 2001 έκλεισε το χρέος στο 105,1%.Ύστερα και από άλλους ελέγχους το έλλειμα ανέβηκε στο 107,3.

    Δηλαδή από 100% που η κυβέρνηση είχε δημοσιεύσει, ανέβηκε στο 107,3%, 3,5 τρις δρχ, περισσότερα από ότι είχε πει η κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Επίσης λογιστικά κέρδη (για το 2001)ύψους 160 δισ δρχ από την μετατροπη δρχ σε ευρώ, η Eurostat υποχρέωσε να διαγράψουμε. Για την «εικονική» μείωση του δημοσίου χρέους δανείστηκε η κυβέρνηση 400 δις. για 5 ημέρες. Στο γ' τρίμηνο του 2002 το χρέος είχε εκτοξευτεί στο 118% του ΑΕΠ. Πιστεύεται, πως το πραγματικό χρέος για εκείνη την περίοδο ήταν 130%. Και το ταμειακό έλλειμμα έκλεισε στο τέλος του 2003 στο ύψος των 10,5 δισ. ευρώ.


    ΥΓ: Κατα τ άλλα το συγκεκριμένο blog είναι αντικειμενικό και ανεξάρτητο λέει ε???

    Για κάτι Αλαφούζους ίσως... Και ο νοών νοείτω!

    ReplyDelete
  96. τζάμπα γαβγίζεις φίλε της ΦΣ.

    Τα περί Ανδρέα και περί χαμένης δεκαετίας του οικονομικού λαϊκισμού τα έχουμε αναλύσει δεκάδες χιλιάδες φορές από τις στήλες αυτού του blog. Όσο για την περίοδο Σημίτη μέχρι το 2001 έχουμε επίσης πει δεκαδές χιλιάδες φορές ότι θεωρείται για τα ελληνικά δημοσιονομικά και γενικότερα τα μακροοικονομικά δεδομένα μια μικρή επανάσταση, όμως ουδέποτε ισχυριστήκαμε ότι ξαφνικά εξαφανίστηκε το χρέος. Αντιθέτως έχουμε πει δεκάδες χιλιάδες φορές ότι η περίοδος από το 2001 και μετά, οικονομικά είναι χαμένη. Ο Αλογοσκούφης καλώς έκανε απογραφή, αλλά η απογραφή έπρεπε να καταδείξει το μέγεθος του κρατικού τομέα και της κρατικοδοίαιτης επιχειρηματικότητας των προγραμμάτων στην Ελλάδα και δεύτερον έπρεπε να συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο. Πράγμα που δεν έγινε.

    ReplyDelete
  97. α και κάτι ακόμα. Επειδή μάλλον δε διαβάζεις συστηματικά το blog να σου υπενθυμίσουμε την άποψή μας για τη δημοσιονομική περίοδο 1990-1993. ΟΡΘΩΣ προωθήθηκαν διαρθρωτικές αλλαγές, φιλελευθεροποίηση της οικονομίας και ορθώς καταρτίστηκε πρόγραμμα σταθεροποίησης και σύγκλισης με στόχο τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

    Ωστόσο επειδή η πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος και διαθέτουμε καλή μνήμη υπενθυμίζουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε αφήσει το 1993 έλλειμμα 14%, πληθωρισμό 14,9%, διψήφια επιτόκια δανεισμού και αρνητική ανάπτυξη. Το Πρόγραμμα Σύγκλισης μάλιστα που η ίδια είχε υποβάλει το 1992 στις Βρυξέλλες τής επεστράφη ως ανυπόληπτο διότι ήδη τα στοιχεία του πρώτου έτους εφαρμογής του το είχαν ανατρέψει. Επίσης θυμόμαστε ότι εν όψει των εκλογών του 1993 η κυβέρνηση ξεχείλωσε τον προϋπολογισμό του 1993 και έδινε σωρηδόν παροχές για να κερδίσει τις εκλογές που τελικά έχασε πανηγυρικά. Αυτά.

    ReplyDelete
  98. Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθώ να υπερασπιστώ τις πολιτικές Αλογοσκούφη, και το έγραψα και παραπάνω. Τα σημεία τα οποία με έκανε να βγώ απο τα ρούχα μου είναι το ότι αναφέρεις την περίοδο 1993-2001 ώς "καλύτερη", και παράλληλα μιλάς για το δημόσιο χρέος χωρίς κάν να αναφέρεις τον μέγα υπεύθυνο που το γιγάντωσε!

    Να σου θυμίσω ότι με την ματαίωση όλων των ιδιωτικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί απο την κυβέρνηση Μητσοτάκη, οι πολιτικές του Ανδρέα εκτίναξαν το δημόσιο χρέος το 1995 στο 139% του ΑΕΠ (χρέος 32 τρις δρχ. / ΑΕΠ 23 τρις δρχ).

    Να σου θυμίσω ΓΙΑΤΙ η κυβέρνηση 1990-1993 δεν μπόρεσε να απελευθερώσει την Ελληνική οικονομία απο το βαθύ κράτος και τον μόνιμο βραχνά των ΔΕΚΟ (με τους σταμμουλοκολλάδες και τα ξεβρακώματα της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων των πρασινοφρουρών της εποχής), ωστε να έχουμε αισθητή μείωση του χρέους και αύξηση των επενδύσεων.

    Πριν δώσουμε τώρα τα "εύσημα" στις πολιτικές Σημίτη, ας αναλογιστούμε τις λογιστικές πατέντες που σου ανέφερα παραπάνω (αλλα όπως φαίνεται δεν έδωσες και πολύ σημασία), ας κοιτάξουμε λίγο τους διψήφιους δείκτες ανεργίας της εποχής, την συνέχιση της πολιτικής "κράτος, και άσε όλους τους άλλους να πεινάνε", την ΑΛΜΑΤΩΔΗ αύξηση της φορολογίας, ας μην λησμονήσουμε ότι οι κυβερνήσεις ΣΗΜΙΤΗ είναι αυτές οι οποίες ΤΑ ΕΔΩΣΑΝ ΟΛΑ στους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ και διεύρυναν το χάσμα των εργαζομένων ανάμεσα σε δημόσιο - ιδιωτικό τομέα, και και και...

    Για να μην μακρυγορώ (και να μήν "γαυγίζω" όπως γράφεις), θα ήθελα να μου διευκρινήσεις με ΠΟΙΑ ΛΟΓΙΚΗ εμπεριέχεται στο κείμενό σου η τριετία 1993-1996 ώς "καλύτερη"!

    Το να γράφεις για το Ελληνικό δημόσιο χρέος και να μην κάνεις καμία αναφορά στο όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου, είναι σαν να γράφει κάποιος για τις μεγαλύτερες γενοκτονίες του 20ου αιώνα χωρίς να κάνει αναφορά στα ονόματα του Χίτλερ και του Στάλιν. Βέβαια, καταλαβαίνω ότι σε ένα μεγάλο ποσοστό αναγνωστών δεν είναι αρεστό να ακούγονται αλήθειες του παρελθόντος και ίσως είναι καλύτερα να... εστιάζουμε στο πρόβλημα μην τολμώντας να αναφέρουμε την γενεσιουργό αιτία του!

    Όμως είναι δικαίωμα πιστεύω της γενιάς των 700 ευρώ να έχει ΕΠΙΓΝΩΣΗ του παρελθόντος και να ξέρει ποιανών "μεγάλων ηγετών" πολιτικές και χρέη καλείται να πληρώσει. Γιατί δυστυχώς φτάσαμε πλέον σε τέτοιο επίπεδο λήθης ή παραπληροφόρησης σήμερα, ωστε εάν κάποιος βγεί και πεί ότι ο Ανδρέας εφάρμοσε "σφαγή με το γάντι" για τις μελλοντικές γενεές, να τον πούν και τρελό!

    Τέλος θα ήθελα αγαπητέ να μου δείξεις ένα κείμενο στο συγκεκριμένο σάιτ όπου αναλύονται (όπως γράφεις) τα οικονομικά "κατορθώματα" της δεκαετίας του 80 και οι επιπτώσεις τους στις μελλοντικές γενεές.

    Μετα τιμής
    Γιάννης απο τα "δημοκρατικά Ηράκλεια" της μεγαλονήσου.

    ReplyDelete
  99. Γιάννη,

    καταρχάς όταν γράφουμε ένα ποστ δε γράφουμε ιστορική ανάλυση αλλά σχολιάζουμε την επικαιρότητα ή την αξιοποιούμε για να εκφράσουμε τις θέσεις μας σε κρίσιμα για τη νέα γενιά ζητήματα.

    Αναφερόμαστε σε σημερινές καταστάσεις και σύγχρονα περιστατικά κρίνοντας αυτό που συμβαίνει τώρα.

    Αυτή τη στιγμή στο δημοσιονομικό σκέλος συμβαίνει το εξής: η Ελλάδα δεν παίρνει μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα για τη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους με αποτέλεσμα να επιβαρύνει υπέρμετρα τους σημερινούς νέους και τις μελλοντικές γενιές. Και δεν είναι μόνο το επίσημο χρέος το πρόβλημα, είναι και το αναλογιστικό, το implicit που λέγαμε παραπάνω (ασφαλιστικό κοκ)

    Υπό το πρίσμα αυτής της λογικής την ιστορία και τα ιστορικά πρόσωπα, αν δεν εξυπηρετούν τη ροή του κειμένου, τα αφήνουμε συνήθως για τα σχόλια. Εκεί είναι που γίνεται η αμομυθοποίηση των προσώπων της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Εκεί μπορείς να ανατρέξεις και να βρεις ό,τι θες. Στα ποστ σερβίρουμε "Φρέσκα κλούρια" που λένε και στο χωριό.

    Σαν G700 δε μας ενδιαφέρει να χάνουμε την ουσία και να αναλωνόμαστε σε αναλύσεις για τον λαϊκιστή Ανδρέα που εκτίναξε το χρέος και οδήγησε την Ελλάδα σε μια χαμένη οικονομική δεκαετία ή τον ριζοσπάστη φιλελεύθερο Κωνσταντίνο Καραμανλή που κρατικοποίησε όλες τις μεγάλες ιδιωτικές ελληνικές επιχειρήσεις από τράπεζες μέχρι Ολυμπιακή.

    Εμείς δεν είμαστε ούτε νεοφιλελεύθεροι ούτε μέλη της ΦΣ ούτε ξενερωμένοι αστοί για να χτυπάμε και να ασχολούμαστε ολημερίς τον Ανδρέα, ούτε έχουμε αριστερές εμμονές και ούτε είμαστε ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ ή ΚΚΕ για να χτυπάμε όλη μέρα το Μητσοτάκη και το νεοφιλελευθερισμό.

    Θέλουμε, και αυτό κάνουμε, να καταγγέλλουμε τα κακώς κείμενα και τις παθογενείς νοοτροπίες που χαρακτήρισαν μια ολόκληρη περίοδο άσκησης πολιτικής και διαχείρισης της οικονομίας στην Ελλάδα. Και στη συνέχεια να συνδεόμαστε προγραμματικά σε επίπεδο θέσεων με όσους μας διαβάζουν και όχι σε επίπεδο προσώπων ή κομματικών ή ιδεολογικών αντιλήψεων.

    Λέμε λοιπόν στο κείμενο:

    Η μεταπολιτευτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περίοδο 1993-2001, ουδέποτε σταμάτησε να κακοποιεί δημοσιονομικώς τα παιδιά της, φορτώνοντάς τα με όλο και μεγαλύτερα χρέη

    Γιατί λοιπόν όχι η περίοδος 90-93; Διότι παρά τις καλές προθέσεις δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

    Γιατί αν θεωρήσουμε άξια αναφοράς την περίοδο 90-93 που άφησε 14% έλλειμμα στον προϋπολογισμό, γιατί αντίστοιχα να μη θεωρήσουμε επίσης άξια αναφοράς την περίοδο σταθεροποίησης Σημίτη 85-87 η οποία όμως κατέληξε στο "Τσοβόλα δώστα όλα"; Μήπως, επειδή δόθηκε ένας ηρωικός αγώνας; Όχι βέβαια.

    Σε αντίθεση με τις παραπάνω οι περίοδοι 93-96 και 96-2001, συνιστούν ένα ενιαίο οικονομικά διάστημα αποκλιμάκωσης των ελλειμμάτων, δραστικής μείωσης του πληθωρισμού, πτώσης των επιτοκίων, ισχυρής ανάπτυξης και γι' αυτό αποκατάστασης της διατηρησιμότητας του δημόσιου χρέους, το οποίο όμως παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα. Αυτή η περίοδος είναι που οδήγησε στην ΟΝΕ μια χώρα όπως η Ελλάδα, το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης.

    Κι επειδή αναφέρθηκες σε έγγραφα της Επιτροπής και άλλων οργανισμών να πάρεις τις φθινοπωρινές και εαρινές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαχρονικά και να διαβάσεις τι λένε.

    Το πρόβλημα ξεκινάει ξανά μετά το 2001 όταν η Ελλάδα για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης ΔΕΝ προχωράει σε διαρθρωτικές αλλαγές και σκαρφίζεται διάφορους λόγους για να μη τις κάνει ή κάνει ημιτελείς παρεμβάσεις σε κράτος και τις αγορές. Παρεμβάσεις εξωραϊσμού που συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

    ReplyDelete