Monday, July 7, 2008

Η συγκράτηση του πληθωρισμού κι ο επερχόμενος στασιμοπληθωρισμός

Πραγματικά, μερικές φορές αισθανόμαστε ότι αλλού ζούμε εμείς και σ’ άλλη χώρα ζει η κυβέρνησή μας. Κοκορεύεται, διαβάσαμε σήμερα, η ηγεσία του ΥΠΑΝ, γιατί συγκρατήθηκε ο πληθωρισμός στο 4,9%, έναντι προβλέψεων για 5,2%. Τι να πει κανείς; Αναμφίβολα η επιτυχία των 41 μέτρων ενάντια στην ακρίβεια υπήρξε τεράστια! Ο Υπουργός το είπε ξεκάθαρα: «εξ όσων γνωρίζω, οι τιμές στο ράφι των σούπερ μάρκετ έχουν καταγράψει μείωση». Το υπονόησε κι ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κύριος Κοντοπυράκης, ισχυριζόμενος ότι η συγκράτηση του γενικού δείκτη τιμών οφείλεται στη μείωση των τιμών των οπωροκηπευτικών και τη συγκράτηση ή ακόμα και μείωση των προϊόντων ραφιού στα σούπερμαρκετ. Ας βγούμε λοιπόν όλοι έξω στους δρόμους να πανηγυρίσουμε...Επιτέλους, λίγη σεμνότητα από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δε βλάπτει.

Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα καλπάζει και η ανάπτυξη σταδιακά επιβραδύνεται. Αυτό μας λένε κατ’ επανάληψη οι διάφορες μακροοικονομικές έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένων και των επίσημων στοιχείων που δημοσιεύει ανά τακτά διαστήματα η ΕΣΥΕ. Σύμφωνα λοιπόν με το οικονομικό δελτίο της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιεύτηκε σήμερα (7-7-2008), ο Γενικός Δείκτης Τιμών για το μήνα Ιούνιο διατηρήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα στο υψηλότερο ποσοστό δεκαετίας, 4,9%, με το μέσο πληθωρισμό εξαμήνου να κινείται στο 4,48% και τον δομικό πληθωρισμό, πλην ενέργειας και εποχιακών διακυμάνσεων, στο 4%.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της ΕΣΥΕ, τα οποία παραθέτει το ΙΟΒΕ σε πρόσφατη Έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας κατά το πρώτο τρίμηνο του 2008 έπεσε μία ολόκληρη μονάδα, στο 3,6%, έναντι 4,4% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2007. Υπολογίζεται μάλιστα από όλους ανεξαιρέτως τους Διεθνείς Οργανισμούς ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2008 θα κυμανθεί κάτω του 3,5%, μειωμένος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα περίπου από την ήδη προς τα κάτω αναθεωρημένη πρόβλεψη του Υπουργείου Οικονομίας.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες, έχουμε βάσιμους λόγους να ανησυχούμε. Δεν είναι μόνο ότι οδεύουμε ολοταχώς προς μία φάση σταδιακής επιβράδυνσης της ανάπτυξης σε συνδυασμό με περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος για μια παρατεταμένη περίοδο ισχνών αγελάδων ακόμα και το ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού είναι αυξημένος, για δύο λόγους.

Πρώτον, οι επιπτώσεις της ανόδου της διεθνούς τιμής του πετρελαίου και των τροφίμων στη χώρα μας πολλαπλασιάζονται λόγω των στρεβλώσεων των επιμέρους αγορών προϊόντων και υπηρεσιών (ολιγοπώλια, καρτέλ, κλειστές αγορές και επαγγέλματα κοκ), στρεβλώσεις οι οποίες επιτρέπουν σε πολλούς επαγγελματικούς κλάδους και επιχειρηματίες να κερδοσκοπούν, μετακυλύοντας ακόμα και την όποια μελλοντική προσδοκία περί αύξησης του πληθωρισμού στην τελική τιμή των προϊόντων. Ως αποτέλεσμα η άνοδος των τιμών σε τρόφιμα και καύσιμα διεθνώς ενσωματώνεται πολύ γρήγορα στις τιμές των υπόλοιπων προϊόντων, οδηγώντας σε μεγάλες σωρευτικές αυξήσεις.

Δεύτερον, ο ρυθμός αύξησης της τελικής κατανάλωσης και συγκεκριμένα της ιδιωτικής, παρουσιάζει σημαντική επιβράδυνση έχοντας φτάσει στο 2,3%, το χαμηλότερο ρυθμό που έχει σημειωθεί μετά το 2000. Επηρεάζει έτσι άμεσα και αρνητικά το ρυθμό μεγένθυσης της ελληνικής οικονομίας. Στο βαθμό δε που η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεχιστεί, ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου ανάπτυξης που βασίστηκε στην ιδιωτική πρωτίστως κατανάλωση και η οποία τα τελευταία χρόνια τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την επέκταση της καταναλωτικής πίστης (ΙΟΒΕ).

Αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα κακή. Αποτελεί μια ευκαιρία για αλλαγή μοντέλου ανάπτυξης και αναζήτηση πιο παραγωγικών πηγών που θα τροφοδοτήσουν την αναπτυξιακή διαδικασία στο μέλλον. Αρκεί η οικονομική ηγεσία να έχει την πρόθεση να ασχοληθεί επί της ουσίας με όλα αυτά τα ζητήματα και να μην κοκορεύεται απλώς για τη «συγκράτηση» του πληθωρισμού, συνδέοντάς την με αμφίβολης αποτελεσματικότητας συγκυριακά και βραχυπρόθεσμα μέτρα. Διαρθρωτικά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα απαιτούνται, διαφορετικά πολύ σύντομα θα δούμε τον στασιμοπληθωρισμό να μας πλησιάζει επικίνδυνα.

64 comments:

  1. Στο βαθμό δε που η συγκεκριμένη εξέλιξη συνεχιστεί, ενδέχεται να σηματοδοτήσει το τέλος μιας περιόδου ανάπτυξης που βασίστηκε στην ιδιωτική πρωτίστως κατανάλωση και η οποία τα τελευταία χρόνια τροφοδοτήθηκε κατά κύριο λόγο από την επέκταση της καταναλωτικής πίστης (ΙΟΒΕ).

    Αυτή η τελευταία εξέλιξη δεν είναι απαραίτητα κακή.


    Κατά Κομφούκιον, αυτή η τελευταία εξέλιξη είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ και ΑΡΙΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. ΠΡΩΤΟ ΜΕΤΡΟ

    Συμφωνία Κυβέρνησης και Τραπεζών περί ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ των ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ εξαιρουμένων ορισμένων περιπτώσεων γιά λόγους ΥΓΕΙΑΣ.

    ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ θα υπάρχουν ΜΟΝΟ γι ΑΥΤΟΥΣ που δεν θέλουν να κουβαλάνε χρήματα επάνω τους για να ΜΗ ληστευθούν, ΑΥΤΟΥΣ δηλαδή που ΑΠΟΠΛΗΡΩΝΟΥΝ κάθε ΜΗΝΑ στο ΑΚΕΡΑΙΟ τις ΑΓΟΡΕΣ τους.

    ReplyDelete
  3. Ακούς εκεί ο βλάχος και η βλάχα να μου θέλουν γαμήλια "δεξίωση" γιά τον γιό και την κόρη τους με ΔΑΝΕΙΚΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Θα μάθετε όλοι να ζείτε όπως ο Κομφούκιος,

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ΛΙΤΑ

    ReplyDelete
  4. Να ανασάνει και λίγο το Κολωνάκι από την έφοδο των βαρβάρων.

    ReplyDelete
  5. ΔΕΝ με ενδιαφέρει εάν η Καλογήρου πουλάει τις σαγιονάρες 300 ευρώ. Ας τις πουλήσει και 500. Η βλακεία έχεις κόστος ΚΑΙ το κόστος των πραγμάτων ΠΡΕΠΕΙ να πληρώνεται.

    Με απασχολεί όμως η ΣΙΤΙΣΗ του ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥ και εκεί πρέπει να μπει ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ επί των βασικών ΒΡΩΣΙΜΩΝ αγαθών. Ατυχώς, ΔΕΝ βλέπω άλλη διέξοδο. Επιστροφή στο παρελθόν Η, εναλλακτικά, εφαρμογή ΣΚΛΗΡΩΝ νόμων απέναντι στα cartels. ΚΑΙ με σκληρούς νόμους ΔΕΝ εννοώ πρόστιμα, ΑΛΛΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, τέτοια που θα έχουν ΕΠΙΠΤΩΣΗ στην ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ αυτών των ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΩΝ, ΜΕΤΑΠΡΑΤΙΚΩΝ επιχειρήσεων, ΚΑΙ εννοώ, πέραν των προστίμων, και ΠΟΙΝΕΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΑΝΕΥ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ.

    ΑΛΛΑ φταίει και ο κόσμος. Ενα παράδειγμα:
    Το Champion της Κανάρη, ύστερα από 4-5 Ομηρικούς καυγάδες από αυτόν που ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, καθιέρωσε τις χάρτινες σακούλες, μόνο που πρέπει να τις ζητήσεις στο ταμείο.

    GUESS WHAT.....................

    ΜΟΝΟ ένας πελάτης ζητάει χάρτινες σακούλες (αυτός που τις ζήτησε στην πρώτη περίπτωση) και ξέρετε ΠΟΙΟΣ είναι αυτός.

    ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΕΝΕΡΓΟΙ (ενεργητικοί που είπε κάποιος εδώ μέσα, χαχαχαχαχαχαχαχα) ΠΟΛΙΤΕΣ.

    ΦΤΑΙΤΕ ΚΑΤΑ 50%.

    ΜΟΝΟ ένας Ελληνας έχει έντονο αίσθημα ασφάλειας και αξιοπρέπειας έτσι ώστε ακόμα ΚΑΙ όταν συνοδεύει σπουδαίες κυρίες των Αθηνών (οι οποίες τον αποκαλούν μεν "γύφτουλα", αλλά τον υπολήπτονται βαθύτατα),

    μόλις κάτσει στο ακριβό εστιατόριο, και ενώ είναι έτοιμο το γκαρσόνι να ανοίξει την μπουκάλα του νερού, τον ΚΟΒΕΙ επιτιμητικά και αρχίζει,

    "Καλησπέρα σας. Νερό βρύσης παρακαλώ και Ο,ΤΙ θα φέρετε που ΔΕΝ έχει ζητηθεί, ΔΕΝ μπορείτε, ΚΑΤΑ ΝΟΜΟΝ, να το χρεώσετε".

    ΚΑΙ, εάν η κοπελιά που συνοδεύετε σας θεωρήσει τσιγγούνη ή δεν ξέρω ΤΙ, να είστε βέβαιοι πως είναι ΤΣΟΚΑΡΟ και μάλλον πρέπει να την αλλάξετε.

    ReplyDelete
  6. Κοιτάτε το μόνο που έχει κάνει η κυβέρνηση μέχρι στιγμής για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό είναι να βγάζει έξω τους δημοσιογράφους και να κάνουνε ρεπορτάζ στις λαϊκές για να δημιουργήσουν ένα κλίμα μιζέριας στους αγοραστές (ΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΣΟ ΔΥΝΑΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ),ενώ τα συνεταιράκια τους (βλ. ΜΙΝΕΡΒΑ, UNILEVER ΚΛΠ ΚΛΠ) γιγαντώνουν τα καρτέλ τους στις υπεραγορές. Πουτάνα ξενιτειά, είσαι μια λύση.

    ReplyDelete
  7. Γιά να ΜΗ παρεξηγηθώ, τα "μέτρα της αγοράς", όπως ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ και άλλες πολιτικές τιμών είναι ΜΟΝΟ και αποκλειστικά ΒΡΑΧΥ- και ΜΕΣΟ- πρόθεσμης ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ.

    ΑΛΛΑ και σ αυτό το θέμα, της έστω "στενόμυαλης" αντιμετώπισης, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, ΟΛΙΓΩΡΗΣΑΝ!!!!!

    ΟΛΟΙ οι διεθνούς κύρους οικονομολόγοι μιλούν πάντα για τον ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ, ενώ ΑΥΤΟ που έχει ακόμα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ σημασία είναι να μιλάμε γιά την ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ του ΠΟΛΙΤΗ. ΑΥΤΟΣ και ΜΟΝΟ αυτός είναι ο μόνος ΘΕΜΙΤΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ στόχος.

    Ο ΜΟΝΟΣ δε τρόπος γιά να ΑΥΞΗΘΕΙ η αγοραστική ικανότητα του ΠΟΛΙΤΗ, άρα να ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ το επίπεδο διαβίωσής του, είναι η

    ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ.

    Ομως (παρακαλώ ΜΗ λέτε ωστόσο, είναι κουτσοβλάχικο), το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΧΡΟΝΙΩΣ τον ανταγωνισμό,

    1) είτε διότι ΕΛΕΓΧΕΙ άμεσα ή έμμεσα ζωτικούς τομείς της οικονομίας (πχ ΔΕΗ),

    2) είτε διότι ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ορισμένους τομείς με ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ (πχ. υποχρεώνει όλα τα supermarkets να κλείσουν συγκεκριμένη ώρα. Ετσι εαν ξεμείνω από καφέ θα τον αγοράσω 2.5 φορές πάνω, στο γωνιακό μαγαζάκι, ή θα πάρω την coca-cola από το περίπτερο. Πχ εκπτώσεις επιτρέπονται δυό φορές το χρόνο και για συγκεκριμένη διάρκεια. Επίσης, το ξέρετε ότι τα τσιγάρα ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ να πουληθούν ΦΘΗΝΟΤΕΡΑ από τον διπλανό;; κοκ)

    ΚΑΙ προσέξτε, τα ΚΑΝΕΙ όλα αυτά το ΚΡΑΤΟΣ, όχι γιά να υποστηρίξει ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ (πράγμα που θάχε κάποια λογική ή θα άξιζε κάποια θυσία), αλλά για να ΣΤΗΡΙΞΕΙ την ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΝΑΓΚΗΣ, δηλαδή του παράσιτου που ΚΑΙ δεν έχει λεφτά να επενδύσει ΚΑΙ αρνείται να δουλέψει παραγωγικά ΚΑΙ ανοίγει με 1000 ευρώ κεφάλαιο ένα μαγαζάκι στη γωνία.

    ΑΛΛΑ στην τελική ΑΝΑΛΥΣΗ μπορούμε να ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΜΕ μέσα σε όλη την ΘΟΛΟΥΡΑ ένα πράγμα. Οι μισοί εργαζόμενοι αμείβονται ΧΩΡΙΣ να έχουν ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ εργασίας ή χωρίς να είναι ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ και όσοι είναι παραγωγικοί αμείβονται ΔΙΠΛΑΣΙΑ από όσο θα έπρεπε βάσει της παραγωγής τους.

    Σας έχω πει για το κουβούκλιο του ΟΑΣΑ στην Πλατεία Κάνιγγος όπου υπάρχει υπαλληλος ενόσω εισιτήρια πουλιούνται από όλα τα περίπτερα. ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΞΤΕ την ΑΠΟΘΕΩΣΗ της ΑΙΣΧΡΟΤΗΤΑΣ, του ΠΑΡΑΣΙΤΙΣΜΟΥ και της ΗΘΙΚΗΣ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ. Πηγαίνω να πάρω είστήριο προτείνοντας χαρτονόμισμα των 10 ευρώ και και μου λέγει ΑΝΕΡΥΘΡΙΑΣΤΑ, "Δεν έχω ρέστα, άμε στο περίπτερο"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Στην πρωτεύουσα της Principaute' de Thyre'e, υπάρχει ένα παιδί, ονόματι Δαλιάνης, ο οποίος αμείβεται με 1.300 καθαρά το μήνα για να μετράει την θερμοκρασία και την υγρασία δυό φορές την ημέρα και να στέλνει fax στην Μετεωρολογική Υπηρεσία !!!!! Χίλια τριακόσια ευρώ μηνιαίως για εργασία 30 λεπτών ημερησίως!!!!!!!!!!!!!!!! ΚΑΙ προσέξτε: επειδή δεν είναι και τρομακτικά έξυπνος, αντι να σιωπά για την τύχη του, επαίρεται κιόλας που βγάζει τόσα χωρίς να κάνει τίποτα.
    Α, και κάτι άλλο. Το Αστρος έχει τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες της Ελλάδος το καλοκαίρι διότι ο φουκαράς θεωρεί ότι η πρωτιά έχει μεγάλη σημασία και, ως ο ίδιος ισχυρίζεται, αποδελτιώνει ΨΕΥΔΕΙΣ τιμές!!!!!

    Εχουμε, λοιπόν, ένα ΦΑΥΛΟ κύκλο, όπου για να εξασφαλίζεται "εργασία" γιά πολλούς, ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΕΤΑΙ ΟΛΗ η ΚΟΙΝΩΝΙΑ.

    ReplyDelete
  8. H ΑΠΟΘΕΩΣΗ της ΑΜΑΘΕΙΑΣ

    Και η αποθέωση της αμάθειας και straightforward βλακείας, είναι ότι τα μόνα ΘΕΤΙΚΑ που έκανε η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δλδ πώληση ΟΤΕ και ΟΛΠ, έστω και με βραχυπρόθεσμες ΤΑΜΙΑΚΕΣ απώλειες, ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ έστω και με βραχυπρόθεσμες ταμιακές απώλειες,
    ο ΑΣΤΟΙΧΕΙΩΤΟΣ και ΑΚΡΙΤΟΣ ΛΑΟΣ τα ΛΟΙΔΟΡΗΣΕ.

    !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  9. KAI μιά και μιλάμε γιά κυβερνητική διαχείριση και τρόπους ελέγχου του πληθωρισμού, θά ήθελα να συγκεράσω το παρόν με το προηγούμενο post.

    Ο Κrugman, φοβάμαι, έγραψε ίσως το πλέον mundane και banal κείμενο στην άρθρο- και συγ-γραφική του ιστορία.

    ΓΙΑΤΙ;;;;;

    ΔΙΟΤΙ το δίλημμα (εάν έτσι το εννοούσε), Reagan ή Clinton είναι pseudo-dilemma.

    KAI ιδού ΠΩΣ προκύπτει η σχέση με το παρόν post. Ο Reagan είχε σαφώς περιγεγραμμένο ΟΡΑΜΑ και το εφάρμοσε, αλλά απέτυχε διαχειριστικά, αυξάνοντας το ΕΛΛΕΙΜΜΑ του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ και πολλαπλασιάζοντας το ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ.

    Ο Clinton, από την άλλη, ΔΕΝ παρουσίασε όραμα, αλλά ήταν άριστος ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ, που άφησε διαχειριστικόν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ 100 ΔΙΣ ΔΟΛΛΑΡΙΩΝ (!!!!!), έστειλε τις αγράμματες, άνεργες μητέρες στο σχολείο και τους βρήκε εργασία, ΜΕΙΩΣΕ τρομακτικά την εγκληματικότητα, ειδικά σε μεγαλουπόλεις κλπ κλπ κλπ.

    Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε ότι ο Reagan είχε ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, ενώ ο Clinton εφάρμοσε ΤΑΚΤΙΚΗ και μέθοδο.

    ΠΩΣ μεταφέρονται αυτά στα καθ ημάς;;

    ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ (με την καλή έννοια του όρου) κυβερνήτες με ΑΣΤΙΚΗ (υπό την καλή έννοια) ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ που θα διαθέτουν και ΟΡΑΜΑ και ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ικανότητες.

    ReplyDelete
  10. Σκεφτήκατε ποτέ να θίξετε τα "Ιερά" (δηλαδή την ΕΕ) ώστε να πέσουν κάποιοι προστατευτισμοί που ανεβάζουν τρομακτικά το κόστος για τα εκατομμύρια των καταναλωτών προς ώφελος των ολίγων επιδοτούμενων συνεταιρισμών;

    Ή να μειωθούν οι δαπάνες του δημοσίου στα αναγκαία, ώστε να μειωθεί η φορολογία και συνεπώς το κόστος παραγωγής αγαθών;

    Είπαμε, ο κομμουνισμός κοστίζει μόνο ότι κοστίζει το κράτος (και παρέχει μόνο ότι παρέχει το κράτος).
    Ο καπιταλισμός κοστίζει μόνο ότι κοστίζει ο έμπορος και ελάχιστα το κράτος (και παρέχει ότι παρέχει κι από τους δύο).
    Ο "ευρωσοσιαλισμός" κοστίζει πολλά για το κράτος και πολλά για τους εμπόρους και είναι εξωφρενικά δαπανηρός για το μικρομεσαίο και φτωχό πληθυσμό.

    Σκεφτείτε λίγο σοβαρά. Η κατάσταση δεν σηκώνει πλέον εντυπωσιακές λεκτικές περικοκλάδες και ουτοπικά ευχολόγια.

    ReplyDelete
  11. Λεφτέρη,Λεφτέρη,Λεφτέρη
    στις Αμερικανιές είσαι ξεφτέρι!

    ReplyDelete
  12. " ....πρέπει να μπει ΔΙΑΤΙΜΗΣΗ επί των βασικών ΒΡΩΣΙΜΩΝ αγαθών. Ατυχώς, ΔΕΝ βλέπω άλλη διέξοδο. Επιστροφή στο παρελθόν ...."

    Να γράψεις και ένα βιβλίο με τίτλο: "Τό τέλος της Ελεύθερης και η επιστροφή της Μαύρης Αγοράς".
    Και με υπότιτλο: "Πως θα επιστρέψουμε ασφαλώς στο Μαυραγοριτισμό".
    Μωραίνει θεός όν βούλεται απωλέσαι.

    ReplyDelete
  13. @εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros

    "....τα μόνα ΘΕΤΙΚΑ που έκανε η κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δλδ πώληση ΟΤΕ και ΟΛΠ..."

    Μπράβο της.Πούλησε τα φιλέτα αντί πινακίου φακής.Και αφού χρυσοπλήρωσε τους χρυσοκάνθαρους για να εξέλθουν εθελουσίως.
    Ενω τον ΟΣΕ,Ολυμπιακή,ΟΑΣΘ που έχουν τεράστιο πρόβλημα τους γέμισε στρουμφάκια.
    Και μετά διερωτάσθαι,ΑΝΥΠΟΚΡΙΤΩΣ υποθέτω, γιατί έχουμε ακρίβεια.

    ReplyDelete
  14. Λευτέρη εγώ δεν θα μιλούσα τόσο υποτιμητικά για το ευρωπαϊκό μοντέλο, τον "ευρωσοσιαλισμό" όπως λες, αν ήμουν στη θέση σου. Διάβασε ένα πρόσφατο άρθρο του Foreign Policy με τίτλο Euroinvasion

    ReplyDelete
  15. @ normad και όλους

    Εξ ΑΜΕΡΙΚΗΣ,
    κυρίες και κύριοι,

    ΕΡΕΙ ΤΑ ΦΑΥΛΑ, χωρία αμφιβολία

    ΑΛΛΑ

    ΑΛΛΑ

    ΚΑΙ εξ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    ΕΡΕΙ ΤΑ ΚΡΕΙΤΤΩ.

    ΔΕΝ υπάρχει δε μεγαλύτερη ειρωνεία από το γεγονός ότι ένα από τα κομβικά στοιχεία πολιτισμού, η ΚΟΜΨΟΤΗΣ, ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ, ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΤΑΙ και ΒΙΩΝΕΤΑΙ, σχεδόν αποκλειστικά πλέον, σε μιά χώρα με παρουσία 232 ετών και σε μιά κουκίδα πάνω σ' αυτήν, το Manhattan. ΙΔΟΥ, αισθητική Cole Porter, le chic absolu.

    ReplyDelete
  16. @ libertarian

    Σε συλλαμβάνω, ακόμα μιά φορά, να εκφέρεις/εκφράζεις ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΟ και ΑΝΕΥΘΥΝΟ λόγο, παρότι παριστάνεις τον ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΚΟ, τρομάρα σου. Αυτά που λες γιά τον ΟΤΕ είναι σε μικρό ή μεγάλο βαθμό σωτά.
    Αλλά ΜΙΛΗΣΑ, in perspective, σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    Τώρα, στις άλλες αιτιάσεις σου:

    1. Tην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ προσπαθεί ειλικρινά η Ελλάδα να την πουλήσει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά, κατά την γνώμη της διεθνούς κύρους Εταιρείας Οικονομικών Συμβούλων της Νέας Υόρκης LAZARD FRERES, η ΑΞΙΑ της έχει αλγεβρικώς ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ. Μπορεί οι χρονοθυρίδες της σε διάφορα αεροδρόμια και κυρίως στο "Βενιζέλος", καθώς και τα ιδιόκτητα σκάφη να έχουν σημαντική αξία ΑΛΛΑ το ΠΑΘΗΤΙΚΟ μερικών χιλιάδων ΠΑΡΑΣΙΤΩΝ που μασάνε τσίχλα εν ώρα εργασίας και μάλιστα όταν μιλούν στον επιβάτη (!!!) ΚΑΙ καπνίζουν ΤΣΙΓΑΡΑ στο πίσω μέρος της καμπίνας είναι μιά ΤΕΡΑΣΤΙΑ LIABILITY που ουδείς ΔΕΧΕΤΑΙ να κληρονομήσει, ΠΡΟΣΕΞΑΤΕ, ακόμα και με ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΑΓΟΡΑΣ ΕΝΑ ΕΥΡΩ. Δέχθηκε η Ελλάδα σε κάποια στιγμή να γίνει η πώληση ΑΝΤΙ ΕΝΟΣ ΕΥΡΩ και ΟΥΔΕΙΣ σοβαρός αερομεταφορέας ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΗΚΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    2. ΟΣΕ.
    Το chemin de fer, ο σιδηρόδρομος, λόγω της σταθερής τροχιάς, και των τεράστιων δυσκολιών στην αποδελτίωση και αποτίμηση κόστους έναντι αποτελεσματικότητας, ακόμα και όπου ιδιωτικοποιήθηκε (πχ USA) έχει ΦΘΙΣΕΙ. Ουδείς ΙΔΙΩΤΗΣ ενδιαφέρεται γιά σιδηροδρόμους. ΑΥΤΟ που θάπρεπε να πεις ή είπες μερικώς (και έχεις δίκηο) είναι η ΑΠΑΙΣΙΑ γραφειοκρατία του ΟΣΕ που έχει 300% περισσότερους υπαλλήλους από ΟΣΟΥΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ, διότι στον ΟΣΕ και στην ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ, ο Λαλιώτης ΣΤΗΡΙΞΕ όλο το ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑ των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ!!!

    Εξεστιν Κλαζομενίοις (και πολύ περισσότερο Ελευθεριακοίς, αν είσαι πράγματι ελευθεριακός) ασχημονείν!!!!!

    ReplyDelete
  17. Οι Ελευθεριστές πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά είναι το καλύτερο εργαλείο για την άφθονία,την ποιότητα,τη φθήνεια, αγαθών και υπηρεσιών.
    Κάποιος όμως πρέπει να φροντίζει για την ελευθερία της.Και εκεί αρχίζουν τα πράγματα να χαλάνε.Γιατί χωρίς Λεβιάθαν ελευθερία δεν υπάρχει.Ποιός όμως θα ελέγχει το Λεβιάθαν; Η κοινωνία των πολιτών λέμε σήμερα όσοι πιστεύουμε στην Ανοιχτή Κοινωνία του KARLE POPPER.Και έτσι γεννήθηκε ο φιλελεύθερος σοσιαλισμός.Ορος που χρησιμοποιεί ως τίτλο στο ομώνυμο βιβλίο του ο Ντελανουέ ,ο δήμαρχος του Παρισιού και υποψήφιος για την αρχηγία του ΓΣΚ.Οταν μεταφραστεί θα το διαβάσουμε.
    Προτείνω στους "Γ700" να το μεταφράσουν και να το εκδόσουν.Θα κάνουν και τη πρώτη τους εμπορική εκδοτική επιτυχία.Ο Ντελανουέ έχει ρεύμα.

    ReplyDelete
  18. Η έρευνα σε συνδυασμό με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας που δημοσιεύτηκε προχτές αποτυπώνει τις εξαιρετικά χαμηλές εκτιμήσεις των καταναλωτών για την τρέχουσα συγκυρία καθώς και τις χαμηλές προσδοκίες για την ελληνική οικονομία στο άμεσο μέλλον.

    Ο Ντελανοέ είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση. Ιδεολογικά, τουλάχιστον με βάση τα όσα δηλώνει και διαβάζουμε ότι έχει γράψει στο βιβλίο του, συνιστά μια αναγκαία ανατροπή για το γαλλικό σοσιαλιστικό κόμμα το οποίο κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας έχοντας υποστεί απανωτές ήττες και πρόσφατα έχοντας συντριβεί από τον Σαρκοζύ.

    Delanoe: French, Socialist and Liberal, από Economist

    ReplyDelete
  19. I do not mean to be misunderstood!

    ΔΕΝ πιστεύω πως πέθαναν οι ιδεολογίες. Εχουν λόγο ύπαρξης διότι αν δεν υπάρχει θέση και αντίθεση πώς θα προκύψει ΕΠΑΓΩΓΗ;

    Ομως, ΒΛΈΠΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ότι όταν οι πολιτικοί έχουν
    1) νουν και λογική
    2) ηθικό σθένος και
    3) αγαπούν την πατρίδα

    ΤΕΛΙΚΑ συγκλίνουν στην ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.
    Οι τέσσαρες καλύτεροι πρόεδροι των ΗΠΑ του 20ού αιώνα, Τhεοdore Roosevelt, Taft, Woodrow Wilson, και Franklin Roosevelt ήσαν οι δύο πρώτοι Ρεπουμπλικάνοι και οι τελευταίοι Δημοκρατικοί.

    Kατά την γνώμη μου, προοδευτικότερος όλων ήταν ο Τheodore Roosevelt που είπε το ιστορικό, "Οφείλω πίστη και αφοσίωση διαιρεμένη εξ ίσου ανάμεσα στα συμφέροντα του εργοδότη και του εργαζόμενου, 50:50 και όχι 50.1:49.9 υπέρ του ενός ή του άλλου"

    ReplyDelete
  20. Το βιβλίο του έχει τίτλο De l' audace

    τσίμπα και μια συνέντευξη στα γαλλικά Συνέντευξη του Bertrand Delanoë:Oui, je suis libéral ET socialiste.

    ReplyDelete
  21. MH ξεράσω.

    Το βιβλίο του εκπροσώπου της Cote d' Ivoire στην Σοσιαλιστική Διεθνή ΠΟΤΕ θα βγει;

    ΣΗΜΕΡΑ για να είσαι ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ ΤΕΝΕΚΕΣ πρέπει νάχεις γράψει και "ΒΙΒΛΙΟ"

    ReplyDelete
  22. τρεζ ιντερεσάν, εμείς προτείνουμε το βιβλίο του Κάρλο Ροσέλι που γράφτηκε πριν από καμιά 80αριά χρόνια Φιλελεύθερος Σοσιαλισμός, και το έχουμε βάλει και λινκ στη βιβλιογραφία κάτω κάτω στη δεξιά στήλη.

    ReplyDelete
  23. και πτώση οικοδομικής δραστηριότητας 20,5% για το μήνα Απρίλιο σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΥΕ

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. @εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros

    Correlation does not imply causation

    Το οτι ΣΥΝΕΠΕΣΕ η μειωση της εγληματικοτητας με την προεδρια Κλιντον δεν σημαινει απαραιτητα οτι ΠΡΟΗΛΘΕ απο αυτην.
    Η εξηγηση του Levitt μου φενεται πολυ πιο πιθανη:
    link

    ReplyDelete
  26. Προσωπικά με ενδιαφέρει ο λιμπεραρισμός του Τσόμσκι.Κάποτε είχα πολλές επιφυλάξεις.Αλλά προέρχονταν κυρίως από το τρόπο και κυρίως το ποιόν των "φίλων" του στην Ελλάδα.Τώρα που βλέπω ξανά,όσο μπορώ, το έργο του, βρίσκω απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα.Είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος ζών φιλόσοφος.

    ReplyDelete
  27. "Οι Ελευθεριστές πιστεύουν ότι η ελεύθερη αγορά είναι το καλύτερο εργαλείο για την άφθονία,την ποιότητα,τη φθήνεια, αγαθών και υπηρεσιών."

    Δεν είναι έτσι τα πράματα όμως. Και το δημόσιο μπορεί να προσφέρει, εφ' όσον είναι πραγματικά Δημόσιο και όχι "Κράτος".
    Πιστεύω να καταλαβαίνετε τη διαφορά. Στις ΗΠΑ οι τοπικές κοινότητες (στην πλειοψηφία τους "villages" τα οποία εμείς τα λέμε προάστεια) χρεώνουν ξεχωριστούς φόρους, παρέχουν πλήρη διαφάνεια και υπηρεσίες ανάλογα με τα χρήματα που έχουν. Θα μου πείτε "αυτό δημιουργεί ανισότητες" και έχτε δίκιο, αλλά το ζητούμενο δεν είναι η "ισότητα". Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη, η καλυτέρευση του επιπέδου ζωής και η αυτοδιάθεση στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
    Δυστυχώς τώρα τελευταία έχουμε όλο και περισσότερο κράτος (και πολύ άτσαλο κιόλας) στις ΗΠΑ και όλο και περισσότερο κεντρικό έλεγχο στην Ευρώπη. Και τα δύο αυτά ανεβάζουν το κόστος ζωής, χωρίς να εκπληρώνουν τον προτειθέμενο σκοπό τους και βάσει των χρημάτων που λαμβάνουν σε φόρους.

    Οι Ευρωπαίοι δε, έχουν μανία με τα "συστήματα". Ενώ στις ΗΠΑ είναι "whatever works", στην ΕΕ πρέπει με το ζόρι να εφαρμόσουν κάποιο ιδεολογικό σύστημα, με αποτέλεσμα τον πανάκριβο "φιλελεύθερο σοσιαλισμό ή κάτι τέτοιο. Έτσι στις ΗΠΑ έχουμε και κάποιες κοινότητες με πολύ περισσότερη "σοσιαλιστική" νοοτροπία απ' οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα (και ανάλογο κόστος σε τοπικούς φόρους) και στην ΕΕ έχουμε μια τάση να θέλουν όλοι να σταθούν στη σειρά και να ακολουθήσουν τον "Ηγέτη" με ένα σύστημα που στηρίζεται όχι σε απλή λειτουργικότητα, αλλά σε κάποια ιδεολογία.

    Έχουμε ξεχάσει δε ότι η Δημοκρατία είναι σύστημα φτιαγμένο για μικρές κοινωνίες (εκτός κι αν νομίζετε ότι 300 άτομα εκπροσωπούν επιτυχώς 10 εκατομμύρια) και για να λειτουργήσει σωστά, πρέπει πέρα από την "κεντρική εξουσία" (που χρειάζεται για συγκεκριμένους και μόνο σκοπούς) να υπάρχει αυτοδιάθεση των τοπικών κοινοτήτων, πόλεων κλπ. Δυστυχώς στην ΕΕ τα πράγματα κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση και ορισμένα άτομα και χώρες αποκτούν υπερβολικά μεγάλες εξουσίες. Αυτό βέβαια είναι φυσιολογικό μια και οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν είχαν ποτέ στην ιστορία τους αυτοδιάθεση, αλλά πάντα κοιτάγανε προς τα πάνω στο Βασιλιά, τον Αυτοκράτορα, τον Ηγέτη, το Κράτος κλπ κλπ. Και προς τα εκεί κινείται το όλο "γκρουπ" όλο και περισσότερο.


    Λευτέρης

    ΥΓ. Να μην ξεχνάμε ότι πριν το ευρώ, τον καιρό που η Ελλάδα αναγκαστικά ξόδευε υπέρογκα ποσά για ένοπλες δυνάμεις, οι Γερμανοί ήταν υπό την προστασία των Αμερικανών οι οποίοι τους τροφοδοτούσαν και με άφθονα κεφάλαια και δυναμικό. Βέβαια, οι Αμερικανοί το συμφέρον τους εξυπηρετούσαν, αλλά μέσω αυτού του συμφέροντος οι Γερμανοί αναπτύχθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό. Να μην θεοποιούμε λοιπόν και να μην ονοματίζουμε Γερμανούς και Γάλλους τους νέους αυτοκράτορες της Ευρώπης. Διότι εάν αυτό αποτελέσει δόγμα (στην πράξη, γιατί στη θεωρία δεν το ομολογεί κανείς), τότε τα όποια πλεονεκτήματα για τις μικρές χώρες θα είναι τα πλεονεκτήματα του πρώην φτωχού αλλά ανεξάρτητου που έγινε υπηρέτης σε πλούσιο σπίτι.

    ReplyDelete
  28. Ο Τσόμσκι ασκεί μια ανελέητη κριτική στο καπιταλισμό όχι απο αριστερή-κρατικίστικη πλευρά αλλά από αριστερή- φιλελεύθερη σκοπιά.Πιστεύει δηλ. ότι εχθρός της ελευθερίας σήμερα δεν είναι το κράτος αλλά οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις.Γιαυτόν ο Κορπορατισμός σήμερα είναι πιό επικίνδυνος απο το κρατισμό.
    Αυτό αρχίσαμε όλοι σιγά-σιγά να το συνειδητοποιούμε.Η ελευθερία απειλείται απο τη Ζήμενς και όχι από το κράτος.
    Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε να παλαίψουμε και με το κρατισμό και με το κορπορατισμό.
    Σαυτό το πολύ ισχυρό στην Ελλάδα ΔΙΠΟΛΟ, και τη ΔΙΑΠΛΟΚΗ του, πρέπει κατά τη γνώμη μου να εστιάσουμε τη προσοχή μας.

    ReplyDelete
  29. @ tyn
    Correlation does not imply causation


    Absolutely. Conventionally, however, this incomplete science [introduced by agriculturists in the 1910s] is what we have and what we use to derive conclusions from the past and draw directives for the future. By convention, again, the <5% probability level for two events concurring by chance alone has been adopted to indicate a causal relationship.

    To return to Donohue and Levitt's argument, I cannot fathom how the introduction of abortion in the 70s could explain the rather sharp and new rise (compared to the pre-Clinton baseline and not relative to the drop during the Clinton administration) in crime once Mr Bush took office from his predecessor!!!!

    ReplyDelete
  30. @ tyn

    Levitt’s theory has been disputed scientifically by many and as a result it had to be revised (unconvincingly, in my view) more than once.
    In extremely simple terms, your argument that “correlation does not imply causation” can also be applied in Levitt’s theory itself. But for a more comprehensive criticism of this study, the comments and links within the Wiki article that you linked are probably adequate.
    The most important point, however, is how we use statistics like these used for the abortion/crime argument. Your comment was in relation to a previous one made on policies and results of the Clinton presidency. It revealed a dismissive attitude towards specific policies of the Clinton administration that coincided with positive results on US national crime rates. There are many statistical studies, scientifically solid, I should add, that link high criminality to blacks or low crime rates with regimes like the one in Saudi Arabia (these studies refer to violent street crime, not to others, like corruption for example). What conclusions should we draw from those? The one that W.J. Bennett drew, when he said that if we abort every black baby in the US, crime rates would go down – I am guessing because he thinks that blacks are criminals? Or that we should adopt the “Saudi system”? I certainly do not think so.
    It is common sense that an unwanted baby might need extra help. By “unwanted” I do not mean accidental or inconvenient, I mean really unwanted. And by “help” I do not mean help to not become a criminal, I mean help to have the same opportunities as everybody else.
    But policies like the ones Mr Clinton implemented during his presidency are the ones that might help them – those and many more that he should have implemented. Comments like yours, based on shaky science, designed to belittle attempts for better education, better access to work and welfare etc, for whatever reason they are made (I will not try to guess why you made the comment and psychoanalyze you, because I cannot), will certainly not help anyone.
    And as a parting comment I would like to add that contrary to what many Greeks believe, not all American presidents are the same. Not by a long, long shot.

    ReplyDelete
  31. Oh, and I just wanted to add what evelina just said, but she was quicker...

    ReplyDelete
  32. @ ventriloquist

    Εβελίνα-Εδουάρδα περικαλώ. Το όνομά μου είναι double-barreled καθότι είμαι της ανωτέρας κοινωνίας (Βασιλειάδου in: Ο Κλέαρχος, η Μαρίνα και ο κοντός circa 1962).

    ReplyDelete
  33. And by the way, the “scientifically solid” statistics on black crime (to avoid any misunderstandings) that I was referring to are only “solid” within the closed system that they are applied to, and the only solid thing about them is the use of the statistical science for this system of reference with its particular circumstances. They cannot, cannot, cannot be used to draw conclusions on predisposition of specific races to crime. This of course is clear from what I wrote already and it was in part the point of my comment, but I thought I should point it out again for those who are not careful in their reading.

    ReplyDelete
  34. @ εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros

    I do apologize profusely for my inexcusable, unwarranted and misguided attempt of familiarity, unbecoming in the presence of, let alone directed at, your Ladyship.

    ReplyDelete
  35. Εθεσα απλα υπ'οψη σας μια πιθανη εναλλακτικη εξηγηση.
    Δεν καταλαβαινω γιατι "comments like mine......will certainly not help anyone".
    Δεν προτεινα τιποτα, ο καθενας μπορει να αξιολογησει τα δεδομενα.
    Τα αποτελεσματα της επιστημονικης ερευνας δεν πρεπει να κρυβοντε η να παρουσιαζοντε με κριτηριο το ποσο μας αρεσουν η το ποσο ταιριαζουν με την κοσμοθεωρια μας.

    ReplyDelete
  36. Xrhsimopoihses kefalaia gia na peis oti h proedria Clinton sunepese me thn xamhlh egklhmatikotha kai meta eipes oti esu proswpika 0ewreis polu pio pi0ana ta sumperasmata tou Levitt.
    Parola auta h enstash mou anaferotan mono ston pi0ano antiktypo tou sxoliou sou kai ths abasanisths parousiashs tetoiou eidous statistikwn stoixeiwn.
    Polu prosektika den ekana kamia krish gia esena proswpika, dioti 0a to 0ewrousa adiko, enw tautoxrona afhsa kai ena megalo peri0wrio gia to pneuma tou sxoliou sou, to opoio eipa oti den mporw kai na mantepsw.

    ReplyDelete
  37. OXI tyn. Πήρες θέση επί του θέματος ωσάν να το κατέχεις. Συνεπώς, υποχρεούσαι ΕΙΤΕ να απαντήσεις στο ακροτελεύτιο ερώτημά μου Η να άρεις την προσωπική σου, οιονεί από καθέδρας "γνωμοδότηση".

    O κόσμος εδώ μέσα, θα το κατάλαβες, έχει κομματάκι sophistication, συνεπώς Λαλιωτο-Φωφισμοί από την μιά και Αλογοσκουφισμοί από την άλλη ΔΕΝ έχουν πέραση - γιά να χρησιμοποιήσω και λίγη ribaldry προς ευθυμία και διάχυση της έντασης που προέκυψε.

    ReplyDelete
  38. Τα κεφαλαια ηταν για εμφαση στη διαφορα συνεπεσε/προηλθε. Ηθελα να τραβηξω την προσοχη στην διαφορα των εννοιων. Δεν εχω καποια εμπεριστατωμενη αποψη για την προεδρια Κλιντον, εχω απλα αποψη για το πως πρεπει να εξεταζουμε μια συσχετιση.

    ReplyDelete
  39. @εβελίνα-εδουάρδα karatsokaros

    Καμμια ενταση, απ'την πλευρα μου τουλαχιστον.

    Υποθετω οτι το ακροτελευτιο ερωτημα ειναι το "how the introduction of abortion in the 70s could explain the rather sharp and new rise ......... in crime once Mr Bush took office from his predecessor!!!!"

    Απαντηση: δεν εχω ιδεα (αλλα ειναι σιγουρα πολυ καλο counterargument στην εξηγηση Levitt).

    Η μονη γνωμοδοτηση που εκανα ειναι η εξης: Correlation does not imply causation και αυτην δεν εχω σκοπο να την αρω.

    "O κόσμος εδώ μέσα, θα το κατάλαβες, έχει κομματάκι sophistication".

    Σωστα διεγνωσες οτι το καταλαβα.

    ReplyDelete
  40. δυστυχώς η λαϊκή ρήση "κάθε πέρυσι και καλύτερα" επιβεβαιώνεται καθημερινά

    ReplyDelete
  41. ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ
    Ανοίγει η πόρτα και ξεπροβάλλει η Βασιλειάδου με coiffe, tenue de gala και opera gloves (μακρυά γάντια, πάνω από τον αγκώνα). Στο αριστερό χέρι κρατεί cigarette holder μήκους 15 εκατοστών με αναμμένο τσιγάρο. Παίρνει μιά ρουφηξιά και προχωρεί αργά με ύφος blase'.............
    Στον καναπέ κάθονται ο συζυγος (Αυλωνίτης) και ο γαμπρός της (Ρίζος) - συνεταίροι καταστήματος που πουλάει χονδρικώς βούτυρα, έλαια, λίπη.
    Τους κοιτάζει με απόλυτη περιφρόνηση και λέει,
    "Καλησπέρα λαέ".

    ReplyDelete
  42. "Πιστεύει δηλ. ότι εχθρός της ελευθερίας σήμερα δεν είναι το κράτος αλλά οι γιγαντιαίες επιχειρήσεις."

    O Τσόμσκι έχει κάποιο δίκιο σ' αυτό, με τη διαφορά ότι:
    α) Οι μεγάλες εταιρίες έχουν όλες τους, αργά ή γρήγορα, μέλλον Τιτανικού. Νόμος της φύσης. Ενώ το Κράτος επιμένει και ζει αιωνίως.
    β) Οι παλιές μεγάλες εταιρίες (πάλαι πότε Xerox κλπ) όχι μόνο προσέφεραν στις τοπικές κοινότητες, αλλά και στους υπαλλήλους τους στις ΗΠΑ τα μέγιστα. Τότε ήταν εταιρίες σοβαρές και εξαιρετικά φιλικές προς τον υπάλληλο / εργάτη. Αυτές οι εταιρίες έχτισαν το νέο Αμερικάνικο όνειρο του '50-'60.
    Σήμερα όμως, η νοοτροπία του "εγώ εγώ εγώ" έχει γεμίσει τις εταιρίες τσογλάνια και ανάλογα τα αποτελέσματα. Ξύλο χρειάζεται και βαρβάτο.
    Το κράτος ήταν πάντα τσογλάνι.

    Τέλος πάντων ο Τσόμσκι έχει κάνει τα λεφτά του λόγω της οικονομικής δραστηριότητας Κρατών και Γιγάντιων Εταιριών και οι πολιτικές του τοποθετήσεις είναι για γέλια. Δεν είναι ο μόνος που λέει (και έχει δίκιο) ότι οι μεγάλες εταιρίες σήμερα έχουν καταντήσει αηδία, αυτό το ξέρουμε. Το να δηλώνει Το Προφανές, δεν τον κάνει "ειδικό". Παπαγάλο τον κάνει. Καμία αυθεντικότητα.

    ReplyDelete
  43. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  44. Λεφτέρης:"Ξύλο χρειάζεται και βαρβάτο"

    Λεφτέρη,Λεφτέρη,Λεφτέρη,
    φόρεσες πάλι το λευκό σου το τσεμπέρι,
    σαν νεο-κλάν βαρβάτος ντύθηκες,
    και τη πηγάδα του Μελιγαλά θυμήθηκες.

    ReplyDelete
  45. tyn said...

    "Η μονη γνωμοδοτηση που εκανα ειναι η εξης: Correlation does not imply causation και αυτην δεν εχω σκοπο να την αρω".

    @ tyn

    In general statistical usage, correlation or co-relation refers to the departure of two variables from independence (http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation).

    Ποτέ μην είσαι απόλυτος.

    ReplyDelete
  46. @ Κομφού

    Πιστεύεις πραγματικά ότι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι τράπεζες ή ακόμα και οι κυβερνήσεις στην κατάργηση των καταναλωτικών δανείων ή των πιστωτικών καρτών, έστω και για περιορισμένο χρονικό ορίζοντα?
    Μου φαίνεται απίθανο. Είναι τόση η λαιμαργία που τους διαστρεβλώνει την κρίση.

    Επίσης σχετικά με την διατίμηση, για να είμαστε και δίκαίοι, οφείλω να σου πω, παρ'ότι δεν θα σου αρέσει καθόλου (το διαισθάνομαι), ότι με τα αυτιά μου έχω ακούσει να προτείνεται το ίδιο μέτρο από τον Χρυσοχοΐδη και των Σκανδαλίδη. Μάλιστα ο πρώτος ξεκαθάρισε με συγκεκριμένα επιχειρήματα ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται και θεωρείται απολύτως θεμιτό από την ΕΕ για έναν συγκεκριμένο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα π.χ ενός ή ενάμιση έτους, (προλαβαίνοντας εκείνους που θα έλεγαν ότι δεν γίνονται αυτά εφόσον είμαστε μέλη της ένωσης και μπλα-μπλα) και πως η Ελλάδα θα μπορούσε άνετα να εξασφαλίσει την έγκριση της ΕΕ για την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου.

    Είδες να συζητείται κάτι άλλο περαιτέρω? Τους μαζέψανε εκ των υστέρων και τους είπαν φαίνεται: "ρε παιδιά, τι μαλακίες λέτε? έρχονται (ευρω)εκλογές, θέλουμε χορηγούς (βλ. Siemens). Θέλετε να πάθουμε καμία πλάκα????"

    Αυτή είναι η κατάντια μας.
    Γιατί όπως μου έλεγε παλιά και ένας μπάρμπας μου: "Τα τρία Μ κάνουν κουμάντο, οι Μαλάκες, τα Μ**νιά και η Μονέδα*"

    *:το χρήμα

    ReplyDelete
  47. Το τελευταίο Μ τώρα τελευταία μάλιστα, είναι στα φόρτε του....

    ReplyDelete
  48. Το ΠΑΣΟΚ κι ο Χρυσοχοΐδης ως εκπρόσωπός του στα θέματα ανάπτυξης δεν μίλησε για διατίμηση αλλά για άμεση μείωση τιμών κατά 8 με 10% πρώτα στα κρατικά τιμολόγια και τις αγορές όπου το κράτος ασκεί εμμέσως τιμολογιακή πολιτική, έτσι ώστε αμέσως μετά, και αφού η κυβέρνηση "υπενθυμίσει" δια της ενεργοποίησης της Επιτροπής Ανταγωνισμού τη δεσπόζουσα θέση και την πιθανή κατάχρηση από μέρους τους των προμηθευτικών εταιρειών στην αγορά χονδρικής (100 από τις 1373 εταιρείες έχουν το 75%), να απαιτήσει αντίστοιχες μειώσεις σε δεκάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Αν θυμάστε ανάλογη κίνηση αλλά όχι ακριβώς την ίδια είχε κάνει ο Σαρκοζύ το 2002 όταν ήταν υπουργός οικονομικών καλώντας τις μεγάλες αλυσίδες λιανικής να προβούν σε μειώσεις 5% και τελικά πέτυχε μειώσεις γύρω στο 2,5%. Και πρόσθεσαν ότι μακροπρόθεσμα η αρκίβεια δεν παλεύεται με συγκυριακά μέτρα αλλά με διαρθρωτικές παρεμβάσεις στις αγορές.

    ReplyDelete
  49. Gμόσιος said...

    "Το ΠΑΣΟΚ κι ο Χρυσοχοΐδης ως εκπρόσωπός του στα θέματα ανάπτυξης δεν μίλησε για διατίμηση αλλά για άμεση μείωση τιμών...."

    @gμόσιος

    Ρε συ άνθρωπε, σου λέω τον άκουσα με τα αυτιά μου και μάλιστα τον είδα και με τα μάτια μου. ¨ηταν στο δελτίο ειδήσεων του Alter.
    Tι δε μίλησε και δεν έκανε, αλλά είπε το ένα και το άλλο. Τα είπε και αυτά που λες και μάλιστα είπε ότι έχει λίστες με έρευνα μεριδίων αγοράς που θεμελίωναν την εκμετάλλευση της δεσπόζουσας θέσης κτλ. Είπε όμως και αυτό που σου λέω.
    Τι διάολο, δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε......
    Και μάλιστα, μετά την πρόταση αυτή την πήρε σκοινί-κορδόνι το ΚΚΕ. Μην τρελαθούμε.

    ReplyDelete
  50. Καλά ντε μη βαράς... Ασχέτως του τι μπορεί να ειπώθηκε στο ALTER, πολλές φορές λέγονται και μαλακίες λόγω της πίεσης χρόνου, εγώ από όσα γνωρίζω η διατίμηση ΔΕΝ είναι επίσημη πολιτική του ΠΑΣΟΚ ούτε του Χρυσοχοΐδη.

    ReplyDelete
  51. Μάλιστα εγώ τον άκουσα και τον Χρυσοχοΐδη και τον εκπρόσωπο Τύπου τον Παπακωνσταντίνου και τη Λούκα να κάνουν το διαχωρισμό ανάμεσα σε μείωση τιμών και διατίμηση.

    ReplyDelete
  52. επίσης μιας και ρώτησες τον κομφούκιο προλαβαίνω την απάντησή του και ας με διαψεύσει αν θέλει λέγοντας ότι παλιότερα ο κομφ είχε προτείνει διατίμηση στην τιμή των ζαρζαβατικών των μπουτίκ φρούτων έτσι ώστε αν θυμάμαι καλά να μην ξεπερνάει το 100% από την τιμή παραγωγού και το 50% της μέσης ευρωπαϊκής τιμής. Αλλά αυτά θα τα πει ο ίδιος καλύτερα

    ReplyDelete
  53. Εμ, για αυτό σου λέω πως τους μαζέψανε.....

    ReplyDelete
  54. Σχετικά με την διατίμηση των ζαρζαβατικών, ...σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μία πιο σύνθετη, ορθότερη και δικαιότερη φόρμουλα υπολογισμού μια ανώτατης τιμής που αν ήθελαν θα μπορούσαν να την συνδέουν και με την τιμή του πετρελαίου (δηλ. τα μεταφορικά) ή με όποιον άλλον οικονομικό δείκτη θα μπορούσαν να ήθελαν και να μπει ένας φραγμός στην ασυδοσία χωρίς παράλληλα να περιορίζει τον ανταγωνισμό των τιμών (προς τα κάτω όμως....).

    ReplyDelete
  55. Όλα γίνονται.
    Το θέμα είναι να θέλεις.
    "Εμείς" δεν θέλουμε.....
    δεν μας συμφέρει δηλαδή.

    ReplyDelete
  56. @ Κομφού

    Φαίνεται πως εσύ είχες δίκιο και εγώ άδικο. Οι τράπεζες στην Ελλάδα φαίνεται να μην έχους τρελαθεί τελείως ακόμη. Για δες το παρακάτω άρθρο:

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
    Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2008 10:21
    "Τραπεζικό ψαλίδι στις αιτήσεις για καταναλωτικά και κάρτες"

    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/07/09/1536954.htm

    Ίσως οι "στρεβλώσεις" της αγοράς να λειτουργούν καμιά φορά και προς όφελος του ευρύτερου συστήματος...ποιος ξέρει!
    Πάντως φαίνεται πως σιγά-σιγά σφίγγουν τα οπίσθια!

    ReplyDelete
  57. don και κομφούκιος, σχετικά με τα ζαρζαβατικά και τη διατίμηση.

    Στην αγορά Νωπών Φρούτων και Λαχανικών, που στην Ελλάδα επηρεάζει πολύ και τον Γενικό Δείκτη Τιμών, παρατηρείται πάμπολλες φορές υπερτιμολόγηση παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη αγορά διέπεται από αγορανομικές διατάξεις βάσει των οποίων καθορίζεται το μικτό ποσοστό κέρδους κατά την πώληση των ΦΛΠ στη χονδρική (από 8% ως 12%), στη λαϊκή (από 17% έως 35%) και στα καταστήματα (από 20% μέχρι 40%).

    Κατά την άποψή μας για να εξυγιανθεί η αγορά ΦΛΠ πρέπει να υπάρξει άμεση απελευθέρωση της διατίμησης του κέρδους σε συνδυασμό με θεσμοθέτηση υποχρεωτικού τιμολογίου πώλησης στον παραγωγό.

    Αυτή τη στιγμή ο παραγωγός έχει το δικαίωμα να μην κόβει απόδειξη οπότε ο μεσάζοντας καθορίζει την τιμή παραγωγού μόνος του μαζί με τον μαγαζάτορα, έτσι ώστε να υπολογίζουν το νόμιμο ποσοστό κέρδους ξεκινώντας από μεγαλύτερο ύψος τιμής. Γιατί το κάνουν αυτό; Μερικοί για μεγαλύτερο κέρδος, αλλά πάρα πολλοί για να είναι βιώσιμοι οικονομικά δεδομένου ότι σε κάθε γειτονιά υπάρχουν τουλάχιστον δυο τρία μανάβικα και σπάει η πελατεία και μαζί κι ο τζίρος.

    ReplyDelete
  58. @ g700

    Και τιμολόγιο να κόβει ο παραγωγός, θα τον βάζουνε να κόβει όσο θέλουνε τιμή μονάδας και μετά θα τους εκδίδει και ένα πιστωτικό με την εκάστοτε απαιτούμενη έκπτωση και πάει λέγοντας.
    Δεν σώζεται η κατάσταση με τα τιμολόγια και με τα ποσοστά νόμιμου κέρδους.
    Είναι πιο πολύπλοκο το θέμα.

    ReplyDelete
  59. Normad said...
    Don said...
    "Σχετικά με την διατίμηση των ζαρζαβατικών, ...σίγουρα θα μπορούσε να βρεθεί μία πιο σύνθετη, ορθότερη και δικαιότερη φόρμουλα υπολογισμού μια ανώτατης τιμής που αν ήθελαν θα μπορούσαν να την συνδέουν και με την τιμή του πετρελαίου (δηλ. τα μεταφορικά) ή με όποιον άλλον οικονομικό δείκτη θα μπορούσαν να ήθελαν και να μπει ένας φραγμός στην ασυδοσία χωρίς παράλληλα να περιορίζει τον ανταγωνισμό των τιμών (προς τα κάτω όμως....).

    July 9, 2008 12:18 PM"

    Μιά άλλη φόρμουλα θα ήταν να υψώνουμε στη τρίτη ρίζα τη τιμή του παραγωγού και στη συνέχεια να διαιρούμε με την απόσταση Ηλίου Γής.Να αφαιρούμε έπειτα τις μέρες που είναι ηλιόλουστες στη συκεκριμενη περίοδο που καλλιεργήθηκαν τα ζαρζαβατικά.Και απο όλο αυτό διαρούμενο δια το 666 να βγάζουμε τη τιμή των λαχανικών της μπουτίκ.
    Κάπως έτσι βγαίνουν και οι αμοιβές των μηχανικών στις άδειες οικοδομών.Αυτό πρώτος το εφηύρε ο αλήστου μνήμης αρχισυντεχνίτης του ΤΕΕ Λιάσκας, υπουργός της Οικουμενικής,της κυβέρνησης που έθεσε τέρμα στην ΑΚΡΙΒΕΙΑ στην Ελλάδα.
    Βοήθειά σας Αδελφοί!

    July 9, 2008 1:45 PM

    ReplyDelete
  60. @ normad

    καλύτερα κατά την γνώμη σου θα ήταν να μην κάνουμε τίποτα, να μην κουράζουμε και το μυαλό μας, ε....?
    Και ας τους αφήσουμε όλους να αγοράζουν και να πουλάνε όσο θέλουν!

    Α, ρε να πάει η βενζίνη 2ευρώ και η ντομάτα 10 ευρώ, να δω κάθε πότε θα βγαίνεις από το σπίτι σου και καθε πότε θα τρως σαλάτα με τα 700 ευρώ που σου δίνουνε....

    ReplyDelete
  61. Θα πάει το στραγάλι και η ξερή σταφίδα σύννεφο....

    Η ελεύθερη οικονομία του Κωστάκι να'ναι καλά.......

    ReplyDelete
  62. Θα την βλέπεις της Πέγκυ Ζήνα κακομοίρη μου με το μακαρόνι....

    ReplyDelete