Tuesday, March 18, 2008

Η ελληνική συνταξιολαγνεία

Δημιουργείται σ' ένα περιβάλλον ήσσονος προσπάθειας καθώς, καθώς οι προοπτικές είναι ανύπαρκτες

Από τον Τάκη Καμπύλη*

Στην οικονομική θεωρία είναι γνωστή ως «trade of favour» ή- σε ελεύθερη απόδοση στα δικά μας- «οικονομία της αλληλοεξυπηρέτησης». Είναι το κλίμα που θα συναντήσει σύντομα, αναζητώντας δουλειά, ο Γιώργος Κ. ο οποίος μετά από τις σπουδές σε ένα μικρό - αλλά ανώτατο - ΤΕΙ και ένα μεταπτυχιακό - ελέω κομματικής νεολαίας - σε επίσης μικρό Πανεπιστήμιο είναι έτοιμος για εργασία. Μπαίνοντας στην αγορά το πρώτο που θα αντιληφθεί είναι ότι δεν έχει άλλη επιλογή παρά να εργαστεί όπου βρει, προσωρινά ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο.

Ο Γιώργος δεν πολυπαρακολουθεί τη συζήτηση για το ασφαλιστικό. Δεν τον αφορά. Όχι επειδή είναι νέος αλλά επειδή το ασφαλιστικό έχει να κάνει με μια αγορά εργασίας από το χτες και όχι για το αύριο. Ακούει για 30 ή και 40 χρόνια εργασίας στον ίδιο εργοδότη ή σε παρεμφερή κλάδο και γελάει. Ακούει για διαδοχικές ασφαλίσεις και θυμώνει. Για τη γενιά του το ζήτημα είναι η διαδοχική εργασία.

Καμπανάκι

Τουλάχιστον εδώ και μια 10ετία έχει χτυπήσει το καμπανάκι που θέλει την αγορά εργασίας να αλλάζει σημαντικά. Από τον εφεδρικό στρατό του part-time στην flexicurity (από το «ευέλικτη» και το «ασφαλής») εργασία που προϋποθέτει μια στοιχειώδη λειτουργία πρόνοιας, διαφορετικά ο Γιώργος Κ. θα κολυμπάει μόνος του ανάμεσα στους καρχαρίες.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο Μάνος Ματσαγγάνης (καθηγητής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο) «ο συνδυασμός της αστάθειας στην αγορά εργασίας και της κοινωνικής προστασίας βασισμένης στη σταθερή απασχόληση σε καλές δουλειές παράγει ρήγματα μεταξύ των βολεμένων “από μέσα” και των επισφαλών “απ’ έξω”».

Η πρώτη διαφορά του Γιώργου με τον αντίστοιχο George από την Αγγλία είναι περίπου 300 λίρες μηνιαίως. Όπως εξηγεί ο Θοδωρής Πελαγίδης (καθηγητής οικονομίας, Πανεπιστήμιο Πειραιά) στις νέες συνθήκες εργασίας η «εγγύηση από πλευράς κοινωνίας ότι ο κάθε Γιώργος θα έχει επιλογές στην πρώτη του νεότητα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Για παράδειγμα ο George μόλις τελειώσει τις σπουδές του έχει από το αγγλικό Ταμείο Αρωγής περίπου 6.000 ευρώ. Ετσι ο George είτε μπορεί να συνεχίσει με ένα διδακτορικό οπότε στην αγορά εργασίας θα ξεκινήσει με 1.000 ευρώ (έναντι 700 του Γιώργου) είτε θα χρησιμοποιήσει αυτό το μικρό κεφάλαιο για να ξεκινήσει μια δική του επιχείρηση».

Όμως, η μεγάλη βασική διαφορά του George από τον Γιώργο είναι σύμφωνα με τον Θοδωρή Πελαγίδη αλλού: «Η μεγάλη συνταξιολαγνεία που έχει αναπτυχθεί στην ελληνική κοινωνία οφείλεται στο γεγονός ότι δύσκολα θα βρεθεί Έλληνας που να είναι ευχαριστημένος από τη δουλειά του.

Στην ελληνική αγορά εργασίας το “trade favour” (οικονομία της αλληλοεξυπηρέτησης) επικρατεί χωρίς όρους. Η έννοια της “καριέρας” ως δημιουργική αναπαράσταση της εργασίας είναι ξένο σώμα για την πλειονότητα των Ελλήνων εργαζομένων.

Ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα οι απογοητεύσεις ταλαντούχων και ελπιδοφόρων νέων είναι όλο και πιο συχνές. Για παράδειγμα στον τραπεζικό τομέα όλο και περισσότερα δυναμικά στελέχη απογοητεύονται όταν αντιλαμβάνονται ότι από ένα σημείο και μετά οι καλές θέσεις είναι μοιρασμένες μεταξύ “κολλητών” ή μεταξύ όσων έχουν προσβάσεις σε “παρέες” και “ομάδες”».

Φυγή

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο -σύμφωνα με τον Θ. Πελαγίδη- «ότι υπάρχει μια έντονη φυγή από την αγορά εργασίας από ομάδες που πλήττονται περισσότερο από τις όλο και πιο άγριες συνθήκες: Δείτε για παράδειγμα τις γυναίκες. Είναι πολύ πιο ευάλωτες στην αγορά εργασίας και χειρότερα αμειβόμενες από τους άντρες και μάλιστα οι περισσότερες σε θέσεις εργασίας χωρίς δυνατότητα προοπτικών-καριέρας. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι ιδιαίτερα ανάμεσα στις γυναίκες επικρατεί η λογική της σύνταξης ως προτεραιότητα ήδη από την ηλικία των 45-50 χρόνων».

Όταν ο Γιώργος φθάσει στη δεύτερη νεότητα, δηλαδή ανάμεσα στα 30 και στα 35 του χρόνια θα χρειαστεί μία ακόμη ένδειξη κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι υποχρεώσεις του στο μεταξύ έχουν αυξηθεί αλλά η αγορά εργασίας όλο και περισσότερο θα αλληθωρίζει για νεότερους (και φθηνότερους) εργαζόμενους. «Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση στη ζωή όλων των εργαζομένων, λέει ο Θ. Πελαγίδης έχει νόημα να υπάρχει ένας μηχανισμός υποδοχής απολυμένων ή ανθρώπων σε κατάσταση αδυναμίας, ώστε με την ανάλογη επιμόρφωση να μπορούν να ελιχθούν με τη σειρά τους στην αγορά εργασίας».

Τελικά η δημοσιοϋπαλληλική αντιμετώπιση της εργασίας απλώς στρέφει τις ελπίδες είτε στη «μαύρη αγορά εργασίας» είτε στη σύνταξη ως μόνη ευχάριστη προοπτική.

Στρεβλή αντιπροσώπευση των εργαζομένων στα συνδικάτα

Στην Ιταλία, τη Σουηδία, το Βέλγιο και την Ολλανδία τα συνδικάτα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διευθέτηση του ασφαλιστικού ζητήματος. Οχι όμως και στην Ελλάδα. Όπως εξηγεί ο Μάνος Ματσαγγάνης, «το κύριο πρόβλημα με τα συνδικάτα της χώρας μας είναι η στρεβλή αντιπροσώπευση των εργαζομένων από αυτά. Η αναντιστοιχία έχει διάφορες διαστάσεις:

Μεταξύ κλάδων της οικονομίας: η ΟΤΟΕ και τα συνδικάτα των ΔΕΚΟ ελέγχουν 28% των συνέδρων, 29 στα 45 μέλη Δ.Ε. της ΓΣΕΕ, 9 στα 15 μέλη Ε.Γ. και 6 στα 8 μέλη του προεδρείου (στοιχεία 2007), παρότι οι κλάδοι των τραπεζών και της κοινής ωφέλειας απασχολούν μόλις το 8% των μισθωτών (εκτός μονίμων δημοσίων υπαλλήλων που οργανώνονται στην ΑΔΕΔΥ). Η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι η συνδικαλιστική πυκνότητα στον υπόλοιπο ιδιωτικό τομέα είναι γύρω στο 10%.

Μεταξύ των δύο φύλων: 40% των μισθωτών είναι γυναίκες, αλλά η αναλογία τους στη Διοικούσα Επιτροπή της ΓΣΕΕ την περίοδο 1992 - 2004 ήταν κατά μέσο όρο 3 γυναίκες σε 45 μέλη. Το 2001 υπήρχε μία μόνο γυναίκα (επί 45 μελών!) στη Δ.Ε. της ΓΣΕΕ.

Μεταξύ εθνικών ομάδων: με την τιμητική εξαίρεση του Συνδικάτου Οικοδόμων, καμία άλλη συνδικαλιστική οργάνωση δεν κατάφερε (ή δεν προσπάθησε;) να οργανώσει τους ξένους εργάτες ούτε έχει εκλέξει κάποιον από αυτούς σε Δ.Σ. ομοσπονδίας.

Όλα αυτά έχουν δύο κρίσιμες συνέπειες. Πρώτον, η εικόνα του μέσου συνδικαλιστή όλο και λιγότερο να μοιάζει με την εικόνα του μέσου μισθωτού. Δεύτερον, μια μεταρρυθμιστική πολιτική να μπορεί κάλλιστα να εξυπηρετεί τα ταξικά συμφέροντα των μισθωτών, χωρίς να αποσπά την έγκριση της ΓΣΕΕ».

Ο Τάκης Καμπύλης είναι δημοσιογράφος. Το άρθρο του δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 15-3-2008.

23 comments:

  1. "ια παράδειγμα ο George μόλις τελειώσει τις σπουδές του έχει από το αγγλικό Ταμείο Αρωγής περίπου 6.000 ευρώ."

    Μπά, χλωμό! Το πιο πιθανόν ο Άγγλος Ζώρζ να φύγει εκ του πανεπιστημίου κατά £11000 δανεισμένος! Αν κάνει και κάτι πιο πολύπλοκο, ίσως και παραπάνω...

    ReplyDelete
  2. Emena, pantws, me tromazei kai to "και ένα μεταπτυχιακό - ελέω κομματικής νεολαίας".

    Sto katw-katw, ti kariera thelei na kanei o "Giwrgos" me auton ton tropo?

    Rena

    ReplyDelete
  3. σωστά εντοπίζεις την υπερχρέωση των Άγγλων φοιτητών. Είναι τεράστιο πρόβλημα εκεί πέρα. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι η παιδεία είναι ουσιαστικά δωρεάν , ενώ παρέχεται και στέγη σε πολύ χαμηλές τιμές και φαΐ για την τριετία των σπουδών. Έλα όμως που οι διασκεδάσεις και τα συναφή είναι γλυκά. u know...

    ReplyDelete
  4. Πάντως τα γραφόμενα στο άρθρο για παραλήρημα ανακριβειών μου φαίνονται...και απορώ πως αναδημοσιεύτηκε από το γ700.
    Για παράδειγμα και στην Ελλάδα είναι σχετικά εύκολο, αν είσαι άνεργος πτυχιούχος να λάβεις επιδότηση για να κάνεις τη δικιά ου δουλειά (ίσως μάλιστα και με μεγαλύτερο ποσό απο τα 6000).
    Επίσης αυτό που λέει ότι παρατηρούνται "απογοητεύσεις ελπιδοφόρων νέων" από την αγορά εργασίας είναι για γέλια. Εγώ δε ξέρω κανένα που να μην έχει 1-2 πτυχία και να μη θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είναι. Το άσχετο είναι ότι συσχετίζει αυτή τη δυσαρέσκεια με τη "φυγή από την εργασία". Τι θέλει να πει ο ποιητής; Αν μιλάει για παραίτηση θα πρέπει να είσαι τουλάχιστον ηλίθιος για να παραιτηθείς χωρίς προηγουμένως να έχεις αλλού δουλειά. Αν τώρα μιλάει για πρόωρη συνταξιοδότηση, (που όμως σίγουρα δεν αφορά "ελπιδοφόρους νέους") τότε τι προτείνει; Ότι όσοι είναι κοντά στη σύνταξη πρέπει να γίνονται διευθυντές για να έχουν κίνητρο μη συνταξιοδότησης;
    Νομίζω ότι ο τύπος προσπαθεί να πει για τη "συνταξιολαγνεία" που δέρνει τον Έλληνα, αλλά επειδή φοβάται μήπως τον πούνε νεοφιλελεύθερο πάει να το προσεγγίσει αλλιώς και στο τέλος το κάνει μπάχαλο.... Κρίμα και είναι και σοβαρή εφημερίδα...

    ReplyDelete
  5. Από πότε είναι σοβαρή εφημερίδα η Καθημερινή;;;

    ReplyDelete
  6. H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ είναι η μόνη απομένουσα σοβαρή εφημερίδα του έθνους. Ας ΜΗΝ ισοπεδώνουμε τα πάντα.
    Βέβαια, ΔΕΝ έχει ειδήσεις, αλλά οι σελίδες των σχολίων είναι γενικά υψηλού επιπέδου, και ως προς το περιεχόμενο και ως προς το ύφος του λόγου.

    ReplyDelete
  7. το θέμα υπερχρεωμένος στα αγγλικά πανεπιστήμια είναι ποιο περίπλοκο. Τα δάνεια που χορηγεί η εταιρία πανεπιστημιακών δανείων δεν χρειάζεται να τα αποπληρώσεις κατευθείαν αλλά πληρώνονται μέσο της φορολογίας αν και μόνο αν έχεις ετήσιες απολαβές μεγαλύτερες από 15 χιλιάδες λίρες ανα έτος, δηλαδή αν πληρώνεσαι μόνο με τον βασικό(τα δικά μας 700) δεν χρειάζεται να πληρώσεις τίποτα.

    ReplyDelete
  8. Επίσης κάτι που έγινε πρόσφατα το πανεπιστήμιο μου έχει περίσσευμα 1,5 εκατομμύριο λίρες κεφάλαιο προς βοήθεια των φοιτητών που χρειάζονται οικονομική ενίσχυση. Το παράξενο είναι ότι ενώ το κεφάλαιο υπάρχει δεν υπάρχει ανάλογος αριθμός αιτήσεων. υπόψιν ότι την συγκεκριμένη επιχορήγηση δεν χρειάζεται να την αποπληρώσεις.

    ReplyDelete
  9. όντως είναι πιο περίπλοκο, όσο περίπλοκα είναι και τα χρηματοδοτικά εργαλεία , από grants μέχρι τα ειδικά loans, που υπάρχουν στη διάθεση των φοιτητών, μέχρι τα "ειδικά" πακέτα που δίνουν τράπεζες τύπου midlands νυν HSBC.

    Το ζήτημα της δανεισμού των φοιτητών έχει μια υγιή διάσταση : α) αυτή των επιχορηγήσεων και των χαμηλότοκων δανείων και με καλούς όρους αποπληρωμής που δίνουν τα ΑΕΙ
    και β) την κακή διάσταση του να σε φορτώνει η κάθε τράπεζα με τρελά overdrafts και πιστωτικές τις οποίες πας και τρως μέχρι το έσχατο όριο
    Μα θα πει κανείς ελευθερία επιλογής δεν έχουμε; Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Ναι έχουμε, αλλά δεν μπορεί η τράπεζα να δανείζει ανεύθυνα σε άτομα χωρίς εισοδήματα και με ασυγκράτητη καταναλωτική συμπεριφορά. Είναι έγκλημα. Και εξ όσων βλέπουμε και γνωρίζουμε, επειδή την κάναμε τη θητεία μας εις τας Αγγλίας και κάποιοι από εμάς εκατακαήκαμεν όπως λέει κι ένας γνωστός, το πρόβλημα της υπερχρέωσης έχει να κάνει με τη Β) κατηγορία δανεισμού και όχι με τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια που σου δίνουν τα ΑΕΙ.

    ReplyDelete
  10. Για τη "σοβαρή" καθημερινή και τον ΣΚΑΪ Από athens.indymedia.org

    Ο ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΝΑΧΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΪ
    από Χ 9:09πμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
    (Τροποποιήθηκε 3:04μμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008)

    ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΞΑΝΑΧΤΥΠΟΥΝ

    Ενώ σήμερα έχει κυρηχθεί απεργία από τους τεχνικούς στα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΣΚΑΪ δουλεύουν κανονικά.Τους μάρανε η οικολογίκη ευαισθησία...
    Θελω να δω τι θα πουν και οι εξυπνάκηδες της "Ελληνοφρένιας" για αυτο...

    ΝΤΡΟΠΗ ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΕΣ ! ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΠΟΡΕΙΑ!
    ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΣΑΝ ΣΚΛΑΒΟΙ ΓΙΑ ΟΛΗ ΜΑΣ ΤΗΝ ΖΩΗ.


    Προσθέστε περισσότερες πληροφορίες

    συζήτηση πάνω σε αυτό το αρθρο




    842751

    Απεργία ΕΤΙΤΑ
    από ένας εργαζόμενος συντάκτης 11:13πμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
    Σήμερα έχουν απεργία οι τεχνικοί της ιδιωτικής τηλεόρασης ΕΤΙΤΑ και για αυτό δεν υπάρχουν ενημερωτικές εκπομπές στα γνωστά ιδιωτικά κανάλια. Προφανώς στο Σκάι έχουν ....ΠΟΠ-ΟΤΑ κοινώς απεργοσπάστες ή ποιος ξέρει, τους τρομοκράτησαν, κι έτσι όλα δουλεύουν κανονικά. Επίσης, πάγια πρακτική των καναλαρχών είναι να νοικιάζουν ξένα ιδιωτικά συνεργεία για να βγάλουν την ημέρα της απεργίας, ίσως έχει γίνει κι αυτό. Οι τεχνικοί απεργούν επειδή τους εξαιρεί η Πετραλιά από το κατάπτυστο έτσι κι αλλιώς ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που θεσπιζει με το νέο νόμο και ο οποίος διαλύει τα ασφαλιστικά δικαιώματα χιλίαδων εργαζόμενων στο χώρο του τύπου-μμε (συντακτών, τυπογράφων, υπαλλήλων).

    842766

    ΣΚΑΙ- τα
    από Γκεμπελς 11:44πμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
    Οι συγκεκριμένοι αγράμματοι τηλερεπόρτερ του ΣΚΑΙ σκοτώνονται σήμερα να
    βγάλουν υπουργούς στο μέσο τους. Δε φτάνει που έσπασαν την απεργία των
    τεχνικών, δεν φτάνει που δε λένε καν την απεργία στο δελτίο, δε φτάνει
    που έχουν κουβαλήσει τα ΜΑΤ απέξω, γεμίζουν τα αυτιά των ακροατών με
    σκουπίδια και ανακρίβειες. Τώρα θα μας καλέσουν και σε καμιά
    δεντροφύτευση. Οι γλάστρες θα φυτέψουν δέντρα! Κακόμοιρα πιονάκια του
    Αλαφούζου.


    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
    από ΤΕΧΝΙΚΟΣ 4:07μμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008
    (Τροποποιήθηκε 4:36μμ, Τρίτη 18 Μαρτίου 2008)
    ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΣΚΑΙ
    ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ, 18 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.Η ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

    ReplyDelete
  11. Aπό την παραπάνω ασυνάρτητη "λογοσειρά" (περί SKY κλπ) δεν κατάλαβα τίποτα.

    Aλλά ούτε και από το κείμενο του συμπατριώτη μου Τάκη Καμπύλη, λίθοι, πλίνθοι, κέραμοι........

    ReplyDelete
  12. {ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΗ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ.Η ΑΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

    March 18, 2008 4:46 PM}

    Μήπως όλοι οι εργοδότες δεν είναι ίδιοι; Μήπως υπάρχουν εργοδότες,π.χ. ΣΚΑΙ που δεν κλέβουν το Δημόσιο; ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΙς ΕΙΣΦΟΡΕΣ;
    Μήπως έπρεπε να πάτε και να διαμαρτυρηθήτε στους εκδότες μαιμούδες, που είναι τρόφιμοι των φανερών και μυστικών κρατικών κονδυλίων, και που δεν πλήρωσαν ΠΟΤΕ ΤΣΑΚΙΣΤΗ ΔΕΚΑΡΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥ;
    Μήπως τους επιχειρηματίες,που κάνουν καλά τη δουλειά τους, πρέπει να μάθουμε να τους επαινούμε;
    ΜΗΠΩς ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΤΙΑ ΠΟΥ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΔΕΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΝΤΑΙ;

    ReplyDelete
  13. τι έγινε σας θίξαμε τον εργοδότη;

    ReplyDelete
  14. Μήπως κύριοι εργαζόμενοι στα Μ.Μ.Ε. έπρεπε να πάτε, τώρα αμέσως, στη Πετραλιά και να τη πάρετε απο τα μαλλιά και να τη πάτε στο ΙΚΑ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑς ΝΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΓΓΕΙΛΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ποιοι ΚΑΝΑΛΑΡΧΕΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΣΤΟ ΙΚΑ;
    Μήπως μέσα σαυτούς ΔΕΝ είναι ο ΣΚΑΙ;
    Μήπως έπρεπε να πάτε και να πάρετε κλωτσηδόν την ηγεσία των δημοσιογράφων και να τους υποχρεώσετε να αναγγείλλουν στον Ελληνικό λαό ποιοι καναλαρχες και γιατί δεν αποδίδουν το αγγελιόσημο που εισπράττουν;
    Μήπως μέσα σαυτούς ΔΕΝ είναι ο ΣΚΑΙ;

    ReplyDelete
  15. Η εργασιακή κατάσταση στα ΜΜΕ είναι απαράδεκτη. Πιθανολογούμε ότι το ΣΚΑΙ κι η Καθημερινή δεν εξαιρούνται από αυτό το καθεστώς. μακάρι να κάνουμε λάθος. Όμως απ' όσο γνωρίζουμε τα κόλπα της εργασιακής επισφάλειας είναι παντού τα ίδια. Χαμηλές αμοιβές, πολλές ώρες, συμβάσεις μερικής απασχόλησης ή καθόλου συμβάσεις ή δήθεν περίοδοι μαθητείας, μπλοκάκι στο φουλ, πολυδιάσπαση στα σωματεία υπό τις ευλογίες της διοίκησης, εργαζόμενοι που φαίνονται σε υπάλληλοι σε εταιρείες άλλες εκτός από αυτές στις οποίες πραγματικά δουλεύουν.
    Το εργασιακό τοπίο στα ελληνικά ΜΜΕ είναι θλιβερό.

    ReplyDelete
  16. Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει η έκφραση "μπλοκάκι στο φουλ" - την έχω ακούσει επανειλημμένα.

    Η αναφορά που κάνετε είναι για τους ρεπόρτερς μόνο ή και για "κανονικούς" δημοσιογράφους "γραφείου" εννοώ;;
    ΠΟΣΟΙ και ΠΟΙΟΙ, από τους δημοσιογράφους των οποίων βλέπουμε τα ονόματα είναι σε τακτική εργασιακή θέση, με ασφάλιση και αξιοπρεπείς απολαβές;;;

    Ακουσα κάτι περιγραφές που μούφεραν κατάθλιψη.
    Αλήθεια, θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο και πως πληρώνει τους δημοσιογράφους ο "διανοητής" του σοσιαλισμού α λα μόντ.

    Εχω ιδιαίτερη περιέργεια διότι τις τελευταίες μέρες έχω ακούσει ιστορίες για αγρίους ΚΑΙ ουδέποτε μέχρι τώρα είχαμε κάποια έστω και στοιχειωδώς ενημερωτική αναφορά στο επάγγελμα αυτό.

    ReplyDelete
  17. Κομφούκιος said...
    Μπορείτε να μου εξηγήσετε τι σημαίνει η έκφραση "μπλοκάκι στο φουλ" - την έχω ακούσει επανειλημμένα.
    -------------------------------
    Οταν είσαι φούλ ταιμ εργαζόμενος σε ένα ΜΕΣΟ πρέπει να έχεις εξαρτημένη σχέση εργασίας,άρα ασφάλιση ΙΚΑ, άρα εργοδοτικές εισφορές,άρα δυσκολίες στην απόλυση χωρίς αποζημίωση απο τον εργοδότη.Εχεις δηλ. εξαρτημένη σχέση εργασίας και αποδοχες με βάση το νόμο.ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗ.Γι'αυτό αντί της εξαρτημένης σχέσης σού προτείνει την Ανεξάρτητη σχέση.Δηλ.σου λέει θα σου δίνω τόσα το μήνα και θα μού δείνεις απόδειξη παροχής υπηρεσιών ως ελεύθερος επαγγελματίας.Ο εργοδότης σαυτή τη σχέση δεν έχει καμμιά άλλη ευθύνη πέρα από το να σου δίνει τα συμφωνηθέντα και εσύ έχεις ένα μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών,αυτό που έχουν όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες,και κόβεις αποδείξεις.Ασφαλίζεσαι στον ΟΑΕΕ και πληρώνεις ΜΟΝΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗ ΣΥΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ Η ΤΟΥ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ.
    Αλλά είναι και πολλά άλλα.

    ReplyDelete
  18. Mε άλλα λόγια "μπλοκάκι στο φούλ" σημαίνει χρησιμοποίηση της "παροχής υπηρεσιών" [fee basis] σε αποδεδειγμένα πλήρη (που ενδεχομένως εκτείνεται και σε υπερωριακή) απασχόληση.
    Aυτή η αρχή ισχύει ΚΑΙ στας Αμερικάς και προτιμάται από ορισμένους νέους, πτυχιακούς συνήθως που προετοιμάζονται για είσοδο στην Ιατρική Σχολή και αποζητούν αμειβόμενη εμπειρία στον κλάδο χωρίς τις εξ εισφορών εργασιακές υποχρεώσεις, ΑΛΛΑ και ένα χαλαρό ωράριο που τους επιτρέπει μια κινητικότητα/ελαστικότητα.
    Εχω πείρα επί του θέματος διότι έχω απασχολήσει στην έρευνά μου γενιές ατόμων ηλικίας 22-28 ετών σ' αυτό το πλαίσιο και υπό συνθήκες που βόλευαν ΚΑΙ αυτούς και μένα.

    ΟΜΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑ σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, κατά την Αμερικανική νομοθεσία απαιτεί:
    1) ΜΗ πλήρη απασχόληση (<40 εβδομαδιαίως)
    2) Μεταβαλλόμενο ΣΥΝΟΛΙΚΟ αριθμό ωρών εργασίας από βδομάδα σε βδομάδα ΚΑΙ
    3) Μεταβαλλόμενη ΚΑΤΑΝΟΜΗ ωραρίου από βδομάδα σε βδομάδα.

    Εάν ΔΕΝ πληρούται ΕΣΤΩ και ΕΝΑΣ από τους παραπάνω ΟΡΟΥΣ, όπερ αποδεικνύει ΔΟΛΟΝ εκ μέρους του εργοδότη, ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΑΕΙ στο "ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ" αυθωρεί και παραχρήμα.
    Εάν, για πάράδειγμα, απασχολώ άτομο, πες, κάθε Τρίτη και Τετάρτη, 9 πρωί ως 5 απόγευμα, ΣΤΟΙΧΕΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ ότι ο/η υπάλληλος είναι μερικής απασχόλησης συγκεκριμένου ωραρίου και συνολής μερικότητας ΟΠΟΤΕ είμαι ΕΝΟΧΟΣ απάτης.

    ΕΑΝ δεν πλανώμαι ΑΥΤΟ το ΙΔΙΟ ισχύει ΚΑΙ στην ΕΕ.
    Μου λέτε δλδ ότι παραβιάζεται στην ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ;;;;;
    ΚΑΛΑ, δημοσιογράφοι και είναι ΤΟΣΟ ΧΑΖΟΙ;;;;;

    ΜΗΠΩΣ, το συγχέετε ή το συγχέουν με freelance reporting που συνήθως βασίζεται σε σύμβαση έργου [contract basis];;;;

    ΕΑΝ ΟΧΙ τότε μιλάμε όχι απλώς για μεγάλο σκάνδαλο, αλλά εφόσον συμβαίνει ΚΑΙ στην legit (legitimate) δημοσιογραφία, μου επιτρέπεται να συμπεράνω ότι βρισκόμαστε σε χώρα ΑΠΟΛΥΤΗΣ και ΙΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ!!!!!

    I cannot believe it.... I just cannot....................

    ΔΗΛΑΔΗ μιλάμε γιά ΧΑΟΣ!!!;;;;!!!!
    ΚΑΙ ΠΩΣ δεν τους έχει πάει κάποιος στην Επιθεώρηση Εργασίας

    ReplyDelete
  19. Τι λέτε ρε μεγάλοι που ΔΕΝ είναι ο Σκάι μέσα σ αυτούς που κλέβουν το κράτος;;;;

    Μόνο το λαθρεμπόριο πετρελαίου του Αλαφούζου φτάνει.

    Οι περί τον Πειραιά γνωρίζουν....

    ReplyDelete
  20. ΤΟ 2030 Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ 71 ΧΡΟΝΙΑ.
    ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΝ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΣΕ ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΚΑΤ.
    ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΤΙΠΟΤΕ,ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΥΝΑΣΤΕΥΟΥΝ ΤΑ 2/3 ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΠΡΟΝΟΜΙΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΝ ΚΕΦΑΛΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΜΗ ΠΡΟΝΟΜΙΟΥΧΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
    Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ....ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΧΕΡΙ ΤΑ ΠΑΙΡΝΕΙΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟΥΣ ΗΜΕΤΕΡΟΥΣ.

    ΕΙΝΑΙ ΚΑΙΡΟΣ Η ΜΑΣΤΙΓΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΝΑ ΜΑΣ ΞΕΚΑΒΑΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΔΕΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΓΩΝΙΑ.

    ΤΙ ΠΑ ΝΑ ΠΕΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ.
    ΕΧΟΥΜΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

    ReplyDelete
  21. "Μπά, χλωμό! Το πιο πιθανόν ο Άγγλος Ζώρζ να φύγει εκ του πανεπιστημίου κατά £11000 δανεισμένος! Αν κάνει και κάτι πιο πολύπλοκο, ίσως και παραπάνω..."


    με τα 11000 αμως ο George εγινε ανεξαρτητος!! Χρωσταει αλλα εχει μια ευκαιρια να ξεπληρωσει!! Μπορει να ζήσει όπου θέλει γιατι χρωστα σε εναν απροσωπο οργανισμο!!! Ενω ο Γιωργακης σπουδαζει μονο 1) αν εχουν οι γονεις και αν 1=true 2)ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ να του δωσουν (πχ αν εισαι παιδι της Βροχοπουλου εχει η μανα αλλα για το συζυγο οχι γιατο παιδι) και αν 2=true και βρεις μια δουλεια εκτος Ουγκ... εε Ελλαδας θα σου πουνε εγω σε σπουδασα και με εγκαταλειπεις (κλαψ)!!. Τελος στις συζητησεις για το ονομα των Σκοπιων καθεται ενας 35αρης απο την άλλη πλευρα! Στις συζητησεις για το ασφαλιστικο ειναι ολοι 50+

    ΥΓ Βασικα εννοω οτι τους γυρω στα 30 η Ελλαδα τους αντιμετωπίζει ως ΠΑΙΔΙΑ (δλδ τους γράφει) και μετα τους κατηγορει ως ανωριμους (ορα χλιδάνεργους)

    ReplyDelete