Thursday, August 30, 2007

Ασύμμετρη Χώρα

Του Νίκου Γ. Ξυδάκη

Ασύμμετρη απειλή... Ναι, ασύμμετρα είναι τα σπασμένα τηλεφωνήματα φίλων από τα Στύρα, από το Μαρμάρι, το Οίτυλο, τα Καλύβια, τα Λεχαινά, την Ασέα· ασύμμετρες είναι οι αλλαγμένες τους φωνές, οι σιωπές, η σταχτερή θλίψη που σκεπάζει τα απείραχτα θέρετρα, τις αμέριμνες λουτροπόλεις, τα νησιά, ασύμμετρη η στάχτη της Πελοποννήσου που σκεπάζει ολόκληρη τη χώρα, σιωπηλή, διαρκής ενοχή, διαρκής υπόμνηση.

Ασύμμετρη είναι η απώλεια του Κρόνιου Αλσους (και ο Επικούρειος Απόλλων στις Βάσσες μόλις σώθηκε, μόνος του). Καήκανε οι κερασιές της Αρκαδίας, πάνε οι καρυδιές, μουρμούριζε ξέπνοος ο Θοδωρής – μαζί με τους ανθρώπους θρηνούσε και την ψυχή του τόπου, κατακαμένη και κυνηγημένη.

Ασύμμετρη χώρα. Με ασύμμετρους ηγέτες, μοιραίους και άβουλους, με πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα Πόρσε Καγιέν, πανευρωπαϊκό ρεκόρ στις ακάλυπτες χωματερές, με πανευρωπαϊκό ρεκόρ τώρα και στις πυρκαγιές και στους θανάτους από πυρκαγιά.

Ασύμμετρη Ελλάδα. Που κάνεις λαμπρούς Ολυμπιακούς, το 2004, με μια μονάχα πυρκαγιά απ’ τα πυροτεχνήματα του πάρτι, και λαμπαδιάζεις συγκλαδοκορμόριζη δύο μήνες ατέλειωτους προεκλογικούς, το μαρτυρικό καλοκαίρι 2007. Ιδια είσαι τότε και τώρα; Ιδια, άνιση, αντιφατική, μοιραία, ικανή για το άλμα, ικανή για την καταβύθιση.

Ασύμμετροι Ελληνες. Ράθυμοι καταφερτζήδες, κυνικοί ατομιστές, που εξυψώσατε την ατσιδοσύνη και κλείσατε το μάτι στη λαμογιά, που προσκυνήσατε την καταπάτηση και τη βαφτίσατε real estate, που ζηλέψατε τον μαυραγορίτη και τον φοροκλέφτη, που χρόνια τώρα τιμάτε με την ψήφο σας τον φαύλο και ανεχθήκατε υστερόβουλα τον ανάξιο. Μοιραίοι και άνισοι, που δεν στέρξατε να προσφέρετε ψίχουλο στο Κοινόν των Ελλήνων, μα τα ζητάτε όλα από το κράτος – πατερούλη και εκμαυλιστή.

Ασύμμετρε συνέλληνα, συμπολίτη, συνάνθρωπε, ας αφουγκραστούμε τώρα τη σιωπή της φρυγμένης γης. Νιώθουμε τη στάχτη της ξεκούρδιστης κοινωνίας, βλέπουμε στις οθόνες ανδρείκελα, κομμένες κεφαλές, διαρκείς υπομνήσεις της ενοχής, της δικής τους, και του δικού μας μικρού μερδικού.

Ας σκεφτούμε ποιοι είμαστε, εδώ που φτάσαμε. «Aπό το μαύρο σύγνεφο κι’ από τη μαύρη πίσσα», από την «άπειρη ερμιά» του σολωμικού Μεσολογγίου, εμείς οι άνισοι και μοιραίοι έχουμε να φτιάξουμε μια Πελοπόννησο, μια Εύβοια, μια Ρούμελη, μια χώρα, όχι ασύμμετρη πια, όχι απειλούμενη διαρκώς από τους φαύλους ηγέτες και τους φαύλους εμάς, αλλά αρμονική και απλή, σύμμετρη προς την ανάγκη, σύμμετρη στην επιθυμία. Σύμμετρη χώρα.

Το άρθρο του δημοσιογράφου Νίκου Ξυδάκη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Καθημερινή στις 28-08-2007. Ο Νίκος Ξυδάκης διαθέτει το δικό του blog, vlemma.

14 comments:

  1. Καλό το ποίημα του Ξιδάκη,αλλά δεν χρειαζόμαστε άλλους Κάλβους,ούτε άλλα "στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη...".
    Θρήνοι,αλλαλαγμοί,οιμωγές, οδηγούν στην υιοθέτηση της πολιτικής της "Εθνικής ομοψυχίας" και της ομογνωμίας σύμφωνα με την οποία "ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ".
    Αναπτύσσεται σιγά-σιγά και ύπουλα η ιδεολογία του "κοπρολαού" που είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στα "υψηλά Εθνικά ιδανικά" άρα ανίκανος να αυτοκυβερνηθεί.Αρα χρειαζόμαστε Σωτήρες:Καρατζαφέρηδες,Αλέκηδες,Μακεδονομάχους,και λοιπές Δημοκρατικές δυνάμεις.
    Αυτή την ιδεολογία (άθελά του ελπίζω)καλλιεργεί σ'αυτό το μπλόγκ, ο κατά τα άλλα αξιολογώτατος, Κομφούκιος.
    Μπήκε και αυτός στο παιχνίδι του "κυνηγού των μαγισσών" ορίζοντας,μάλιστα,ως αρχιμάγισσα,το Λαλιώτη.
    Απορίπτει μετά βδελυγμίας τη θεωρία της συνομωσίας αλλά την υπηρετεί με θρησκευτική ευλάβεια.
    Πως γίνεται και είναι ταυτόχρονα ο "υπηρέτης δύο αφεντάδων";

    ReplyDelete
  2. Πριν ένα μήνα ο πρωθυπουργός μάς σερβίρεσε την ιδεολογία του "φυλαχτού".Πρίν τρείς μέρες μάς λανσάρισε την ιδεολογία του "αμπέχονου".Θα εκφράσουμε την εθνική μας ομοψυχία σ'αυτές τις "ιδεολογίες";

    ReplyDelete
  3. Ας τραγουδήσουμε λοιπόν όλοι μαζι:
    βααααλτε φωτία κααααψτε καλά Ομόνοία και Πειραιά......το Συνταγμά και τη Βουλή.....
    ήμαρτον όχι άλλο κάρβουνο ρε παιδιά!!!

    ReplyDelete
  4. ΔΕΝ υπάρχει πια ούτε ένας δημοσιογράφος που να πρωτοτυπεί. ΟΛΟΙ με αντιγράφουν, ακόμα και το λεξιλόγιό μου.

    Πω πωωω

    Θα πάθω παραλήρημα μεγαλείου

    ReplyDelete
  5. @ parmenides

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Καλό το ποίημα του Ξιδάκη,αλλά δεν χρειαζόμαστε άλλους Κάλβους,ούτε άλλα "στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη...".

    ΑΠΑΝΤΩ:
    1. ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ = OI ΠΕΝΤΕ ΕΞΗΣ (αλφαβητικώς)
    Κωνσταντίνος Καβάφης, Ανδρέας Κάλβος, Κωστής Παλαμάς, Διονύσιος Σολωμός και Αγγελος Σικιελιανός
    2. Και αντιστρόφως,
    ΟΙ ΑΝΩ ΠΕΝΤΕ = EΛΛΑΔΑ

    Αυτά δεν τα λέω εγώ. Ετσι διδάσκονται στο Harvard, στο Cambridge, στο Cornell, στην Οξφόρδη, στο Princeton, στο Stanford και στο Yale.
    To λοιπόν, τον ρελατιβισμό και την αμφισβήτηση δικαιούσαι να μεταφέρεις σε κατ ιδίαν συζητήσεις στα "salons της διανόησης" με τους "ήρωες" του πανθέου των οικιακών βοηθών, ήτοι την κυρία Βίκυ Λέανδρος [sic], την κυρία Φώφη Γεννηματά [τέως σύζυγο Αλεκάκια of Ktimatologion fame!!] και τον "δημοσιογράφο" κύριο Λιάγκα.
    Πάμε παρακάτω.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Θρήνοι,αλλαλαγμοί,οιμωγές, οδηγούν στην υιοθέτηση της πολιτικής της "Εθνικής ομοψυχίας" και της ομογνωμίας σύμφωνα με την οποία "ΦΤΑΙΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ".

    AΠΑΝΤΩ:
    Δικό σου το συμπέρασμα!
    ΔΕΝ φταίμε όλοι το ίδιο, όπως εξ ίσου ψευδές είναι ότι φταίει κάποια (ανύπαρκτη) elite που πολλοί προβοκάτορες, αριστεροί και επαγγελματίες Πασόκοι, ισχυρίζονται όταν απευθύνονται στον λαουτζίκο, ώστε ο τελευταίος να μπορεί να δικαιολογεί και να εκλογικεύει τις ακατονόμαστες προσωπικές του απάτες.
    Η ραχοκοκκαλιά της Ελληνικής Κοινωνίας, δλδ η μορφωμένη, καλλιεργημένη και αισθητική τάξη (τουλάχιστον δύο-τριών γενεών) από την οποία προέρχονται η προήλθαν, για παράδειγμα, ο κ. Σημίτης, ο κ. Αλαβάνος, ο Πουλαντζάς, ο Ν. Αλιβιζάτος, και ό,τι ευπρεπές σε ανθρώπινους πόρους διαθέτει η άτυχη πατρίδα μου, όχι μόνο ΔΕΝ ευθύνονται για τη βρωμιά, ΑΛΛΑ είναι αυτοί εξ αιτίας των οποίων η χώρα εξακολουθεί να υπάρχει.

    ΓΡΑΦΕΙΣ:
    "Αναπτύσσεται σιγά-σιγά και ύπουλα η ιδεολογία του "κοπρολαού" που είναι ανίκανος να ανταποκριθεί στα "υψηλά Εθνικά ιδανικά" άρα ανίκανος να αυτοκυβερνηθεί.Αρα χρειαζόμαστε Σωτήρες:Καρατζαφέρηδες,Αλέκηδες,Μακεδονομάχους,και λοιπές Δημοκρατικές δυνάμεις.
    Αυτή την ιδεολογία (άθελά του ελπίζω)καλλιεργεί σ'αυτό το μπλόγκ, ο κατά τα άλλα αξιολογώτατος, Κομφούκιος."

    ΑΠΑΝΤΩ:
    ΠΡΟΦΑΝΩΣ, εξ ιδίων ΚΡΙΝΕΙΣ τα ΑΛΛΟΤΡΙΑ. Πράγματι, η κοινωνική τάξη των αδίστακτων αρπαχτικών (50-75% του Λαού), είναι αυτή που με την ίδια ευκολία μετακόμιζε από το ΚΚΕ στην άκρα Δεξιά (Τσιριμώκος, Κατσώτας, Γεωργαλάς), που διέπρεψε στην Ακροδεξιά Νεολαία ΕΚΟΦ, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ (ο notorious τραμπούκος της ΕΚΟΦ Στέλιος Σαβούρδος και ο Λαλιώτης είναι πρώτα εξαδέλφια), και είναι αυτή που οργίασε επί Χούντας και στη συνέχεια λεηλάτησε το Κράτος επί ΠΑΣΟΚ (πρόκειται για την ίδια κοινωνική τάξη, την ΙΔΙΑ!!).

    Εμείς, χρυσό μου παιδί, από αρχών 20ού αιώνα ψηφίζαμε Βενιζέλο, μετά στηρίξαμε το ΕΑΜ, παρότι δεόντως εύποροι. Στη συνέχεια, προτιμήσαμε την αποχή από τις περίφημες 'εκλογές' του 1946, ψηφίσαμε Πλαστήρα, μετά τον Γέρο, ρίξαμε ΛΕΥΚΟ από το 1981 μέχρι το 1996, ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΣΗΜΙΤΗ το 1996 και 2000, και το 2004 ψηφίσαμε ξανά ΛΕΥΚΟ.
    Στη δικιά μου γλώσσα, του Πειραματικού δηλαδή, τα παραπάνω ονομάζονται ΣΥΝΕΠΕΙΑ, ΕΘΟΣ και ΗΘΟΣ.
    Αντιθέτως, αυτό που εγώ δεν καταλαβαίνω είναι ΠΟΥ βρίσκεις την διαφορά ανάμεσα στον Καρατζαφέρη και τον Λαλιώτη διότι διαφορά ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ανάμεσα στους ΔΥΟ.
    Αν νομίζει οιοσδήποτε κουτοπόνηρος πως θα μου κάνει επίθεση από αριστερά πλανάται πλάνην οικτράν και μεγάλην. Και αν νομίζει οιοσδήποτε πως θα μου θέσει δίλημμα Λαλιώτης η Καρατζαφέρης/ Αλέκα, πλανάται ΕΚΘΕΤΙΚΑ.
    KAI ας χρειασθεί να γίνουν 5 και 10 αλλεπάλληλες εκλογές.

    ReplyDelete
  6. @ parmenides
    ΓΡΑΦΕΙΣ
    "Μπήκε και αυτός στο παιχνίδι του "κυνηγού των μαγισσών" ορίζοντας,μάλιστα,ως αρχιμάγισσα,το Λαλιώτη."

    ΑΠΑΝΤΩ
    Στο παιχνίδι Λαλιώτη ΔΕΝ μπήκα, απλούστατα διότι εγώ το ξεκίνησα και φέρω 100% την ευθύνη επάνω μου.
    Εχει, βέβαια, προηγηθεί η ορθότατα ΘΕΑΜΑΤΙΚΗ και σκοπίμως άκομψη αποπομπή του από τον Πρωθυπουργό κ. Κώστα Σημίτη, το 2003.
    Ο κ. Λαλιώτης εκπροσωπεί Ο,ΤΙ πιό ΕΛΕΕΙΝΟ διαθέτει η Ελλάδα και η ανθρώπινη υπόσταση, γι αυτό και το ΠΑΣΟΚ είναι ΗΔΗ ΝΕΚΡΟ με απόφαση του ΙΔΙΟΥ του κ. Παπανδρέου

    ReplyDelete
  7. Komfoukie, afou mas eprh3es pou mas eprh3es t'arxidia, pes mas ti 8a pshfiste twra eseis oi synepeis?

    ReplyDelete
  8. Ως πολιτικό κίνημα το Γ700, ποιά είναι η θέση του στις ερχόμενες εκλογές; ΠΑΣΟΚ; Αποχή; Κάποιο άλλο κόμμα;

    Υποθέτω ότι με βάση τις τοποθετήσεις σε θέματα όπως το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, η εκπαίδευση, κτλ. θα υπάρχει κάποιο κόμμα (ή κανένα κόμμα) το οποίο θε εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τέτοιες τοποθετήσεις.

    ReplyDelete
  9. G700 einai phenomeno anonume kai malista poli thlibero. Min pas na psarepseis ta apsareuta.

    Exei ftasei i xora se simeio pou oxi apla ipothikeuse aorista to mellon tis G700, alla pleon eksanemizei kai ta plasmatika pronomia pou palepse na diasfalisei gia ta louloudia tou politexneiou.

    Nai, mia kali arxi einai narxisoume me tin autokritiki, giati to problima einai bathia koinoniko. Kai poli kala entopizetai apo pollous edo mesa, esto me diaforetiko ideologiko ipobathro.

    Den menoume omos ekei. Auto den arkei. O patos pou exoume piasei thelei tarakounima kai afipnisi olon mas. Eimaste xora ton 10 ek. katoikon. Mporoume me ipeuthinotita, eulabiki sinepeia kai ethniki sinergasia na dosoume epitelous liseis.

    Tin euthini tin anagnorizoume oloi. Thelo na pisteuo oti tin katanooume kiolas...

    Meta tis ekloges einai apaitisi ton politon narxisei enas dialogos ousias se ola ta epipeda me ti simmetoxi olokliris tis xoras, epitelous gia na ginoun oi atime autes allages pou diekdikoume me to minimum dinato koinoniko kostos. Ki opoios nomizei oti kostos de xreiazetai na iparksei, kanei terastio lathos, i planatai oiktra. Se auti ti diadikasia i G700 prepei na diekdikisei apo ti dikia tis pleura dikaiosini metaksi ton geneon, opos poli kala tha katalabeis ti simainei apo tin agenda ton administrators tou blog.

    giati prokaleis me erotiseis toy stil ti komma ipostirizei i G700? I G700 ipostirizei theseis, oxi podosfairiki omada. Euxomaste oi theseis mas na akoustoun, na sizitithoun kai na lifthoun ipopsi apo tous politikous kai tous koinonikous etairous tis xoras.

    G700 mporeite na me diorthosete opou exo katalabei lathos.

    ReplyDelete
  10. @ Anonymous
    "Komfoukie, afou mas eprh3es pou mas eprh3es t'arxidia, pes mas ti 8a pshfiste twra eseis oi synepeis? "

    Mporw asfalws na sou pw, OXI ND, OXI PASOK, OXI KKE, OXI Karatzaferi.
    Amfitalanteyomai metaksy LEUKOU kai Synaspismou
    Oudepote psifisa Synaspismo
    Auti ti fora isws ton psifisw dioti ekane ti SWSTI xeironomia estw kai symvoliki na valei NEOUS stous syndyasmous pragma pou EKTIMW vathytata.
    An itan pantws ekeino to eksypno kai gelasto paidi, o Tsipras, tha psifiza sigoura Synaspismo.
    Exw varethei na vlepw tis katifeis kai sovarofaneis vlaxofatses arpaxtikwn.
    Genika, me tromokratoun oi ftwxogennimenoi ksevrakwtoi. EINAI akrws epikindynoi, eite einai oi epaggelmaties apatewnes tou PASOK, eite einai oi erasitexnes apatewnes tis ND.

    ReplyDelete
  11. Auti ti fora isws ton psifisw dioti ekane ti SWSTI xeironomia estw kai symvoliki na valei NEOUS stous syndyasmous pragma pou EKTIMW vathytata.

    μα κε σ κε τιου ντι; μεσιε κομφουκιός σε εν μομαν ντι λαικισμ παρ τουα. με σε εκστραορντινερ ζε σουι χαμεν ντε μο (τς)

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  13. @ κομφούκιος
    Κομφούκιε συγκρατήσου...
    Αν οι εξ αίματος συγγένειες χαρακτηρίζουν την πολιτική στάση (Σαβούδρος-Λαλιώτης), γιατί εσύ να διαφέρεις από τον πρωτεξάδελφό σου Γιώργο Γεννηματά και τη δύστυχη ανιψιά σου Φώφη Peron Batista.
    Σου χαρίζω δε και τους τρεις από τους πέντε του μεγαλείου σου. Για μένα, που δεν είμαι του πειραματικού, αρκούν ο Σολωμός, ο Καβάφης, ο Σεφέρης, ο Εμπειρίκος.

    ReplyDelete
  14. ΦΑΥΛΙΔΡΥΣΗ,ΦΑΥΛΙΔΡΥΣΗ.Κάτι σαν flexicurity.

    ReplyDelete