Thursday, June 21, 2007

Blogs: Ανοίγουν δρόμο στην κοινωνία των πολιτών

Όλο και πιο συχνά, ένας αυξανόμενος αριθμός κοινωνικών αναλυτών και επιστημόνων εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την καχεξία της ελληνικής κοινωνίας των πολιτών.

Η εμπειρία δείχνει ότι , αν και δεν υπάρχουν σημαντικά θεσμικά εμπόδια στην διεύρυνση του ρόλου της και την ακόλουθη ενδυνάμωσή της , παρόλα αυτά αδυνατεί να πλεύσει με ασφάλεια ανάμεσα στις συμπληγάδες των παραδοσιακών κομμάτων, του κράτους, και της αγοράς. Ως αποτέλεσμα η πρωτοβουλία των πολιτών, η ανεξάρτητη πολιτική και κοινωνική δράση, πνίγεται σ’ ένα πέλαγος φαβοριτισμού, πελατειακών νοοτροπιών και διαπλεκόμενων συμφερόντων , εάν δεν συνθλίβεται πλήρως από τις δυνάμεις της αδράνειας και της μεροληψίας που πλέον έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στους μεγάλους συλλογικούς θεσμούς.

Όμως η ανάγκη για μια ενεργή κοινωνία των πολιτών, ικανή να προωθεί ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα, και να ελέγχει την εξουσία του κράτους, των κομμάτων και της αγοράς, παραμένει επιτακτική.

Το ερώτημα εδώ είναι εάν το διαδίκτυο και συγκεκριμένα το διαδραστικότερο κομμάτι του , τα blogs, μπορεί να δώσει λύση εκεί που οι παραδοσιακές προσεγγίσεις στέφονται από περιορισμένη επιτυχία;

Η απάντηση της G700 είναι εμφατικά ναι. Άλλωστε αυτό δείχνει και η τρίμηνη πλέον ενασχόλησή μας με το πιεστικό κοινωνικό ζήτημα της γενιάς των 700 ευρώ, ένα ζήτημα που αγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των νέων και νέων εργαζόμενων και το οποίο μέχρι πολύ πρόσφατα παρέμενε στο περιθώριο του δημόσιου διαλόγου.

Το διαδίκτυο, και ειδικότερα το διαδραστικό του κομμάτι ήτοι τα blogs και σε μικρότερο βαθμό τα forums, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία έχει επιτρέψει σε ανθρώπους με διαφορετικό διανοητικό , κοινωνικό και οικονομικό υπόβαθρο, καθώς και διαφορετικά συμφέροντα, να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική διαδικασία, να εντοπίζουν σημεία σύγκλισης και να οικοδομούν κοινότητες συμφερόντων και ομάδες δράσης με σκοπό την ικανοποίηση συλλογικών στόχων .

Κλειδί της επιτυχίας είναι η δημιουργία μιας “δια-δικτυωμένης δημόσιας σφαίρας” (networked public sphere) , η οποία διευκολύνει τα άτομα να επικοινωνήσουν και να συνεργάζονται μεταξύ τους, να παράγουν πολιτισμικά και πολιτικά αγαθά με έναν ριζικά αποκεντρωμένο τρόπο, και να επικοινωνούν το περιεχόμενο της πνευματικής τους εργασίας στιγμιαία, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες το χρόνο, σε ένα μαζικό κοινό.

Χωρίς μεσάζοντες, χωρίς φίλτρα, χωρίς αρχισυντάκτες και άνωθεν προσδιορισμένες γραμμές, χωρίς σημεία ελέγχου, κοκαλωμένες ιεραρχίες και εξουσιαστικές δομές. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να ξεκινήσει ένα blog μέσα σε δεκαπέντε λεπτά , όπως κάναμε κι εμείς , ανοίγοντας ένα δωρεάν λογαριασμό στο blogger.com. Το μόνο που χρειάζεται είναι να είναι στοιχειωδώς εγγράμματος και να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σε κάθε περίπτωση τα blogs είναι κάτι παραπάνω από ένας εύκολος και φτηνός τρόπος δημοσίευσης προσωπικών ή συλλογικών απόψεων. Είναι πρωτίστως ένα εργαλείο που ενδυναμώνει την κοινωνία των πολιτών και θέτει στο τραπέζι της πολιτικής συζήτησης μια ατζέντα για αλλαγές. Οι κομματικές και επιχειρηματικές ελίτ χάνουν ένα μικρό μέρος της εξουσίας που διαθέτουν να διαμορφώνουν την ημερήσια διάταξη της δημόσιας συζήτησης, ενώ τα παραδοσιακά media χάνουν το αποκλειστικό προνόμιο στην ενημέρωση.

Φανταστείτε ότι στις ΗΠΑ το blogs MyDD και DailyKos έχουν περισσότερους αναγνώστες απ’ ότι μαζί οι τέσσερις μεγάλες κεντροαριστερές εφημερίδες , American Prospect, The Nation, The New Republic, και The Washington Monthly.

Βέβαια εκ πρώτης όψεως οι bloggers δεν αποτελούν το πρότυπο πολίτη που φαντάζονται ότι θα μπορούσε να υπάρξει οι ανά τον κόσμο φιλόσοφοι και πολιτικοί επιστήμονες. Οι bloggers μιλάνε όλοι μαζί, είναι άτακτοι, βρίζουν, ειρωνεύονται. Όταν η συζήτηση ανάβει δεν μοιάζει σε τίποτα με το επιτηδευμένο ύφος των καφέ “philo” του Παρισιού , τις σπουδαιοφανείς πολιτικές ομιλίες καθέδρας ή τα εξεζητημένα οξφορδιανά debates.

Το πρόβλημα όμως δεν βρίσκεται στους bloggers , αλλά στην εικόνα που έχουμε σχηματίσει στο μυαλό μας για την ιδανική πολιτική και το πρότυπο του πολιτικά και κοινωνικά ενεργού κοινού. Η πολιτική δεν είναι μια ουδέτερη διαδικασία κατά την οποία κάποιες ελίτ αναζητάνε μια επιφανειακή συναίνεση πίσω από κλειστές πόρτες. Αντιθέτως η πολιτική είναι σύγκρουση και αγωνιστικός πλουραλισμός ενώ ο πολιτικός διάλογος παραδοσιακά βρίθει από αψιθυμία, οξυθυμία, εριστικότητα, και οργίλη διάθεση.

Τελικά αν κάτι πρέπει να προσέξουμε στα blogs αυτό δεν είναι η σκληρή γλώσσα και τα βιτριολικά σχόλια των συμμετεχόντων, αλλά το ενδεχόμενο να καταστούν χώροι απλής εκτόνωσης της κοινωνικής δυσφορίας, κάτι σαν καφενεία όπου όλοι τα λένε μεταξύ τους, όλα τίθενται υπό συζήτηση, όμως τίποτα δεν αποφασίζεται και η ανάπτυξη επιχειρημάτων θεωρείται αυτοσκοπός.

Το παρόν άρθρο της G700 , αναρτήθηκε με αφορμή ένα διπλό γεγονός : α) το Συνέδριο Blogs, Internet: Η κοινωνία των πολιτών εν όψει των επόμενων εκλογών, το οποίο λαμβάνει χώρα σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουνίου 2007, υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, β) τη συνέχεια της δίκης του blogme.

99 comments:

  1. Η Ελληνική γλώσσα δάνεισε για μια ακόμη φορά τη ρίζα μιας δικής της λέξης,της λέξης logos,για να δημιουργηθεί μια καινούρια λέξη σε συναίρεση με τη λέξη web.Eτσι απο το web+logos=weblogos με την αφαίρεση του we και os προέκυψε η λέξη blog.Aποδίδεται στα Ελληνικά με τη λέξη ιστολόγος η ιστολόγιο.
    Ομως σε λίγο θα "Ελληνοποιήσουμε" πλήρως τη λέξη μπλόγκ και τα παράγωγά της και θα εμπλουτίσουμε αρκετά το καθημερινό μας λεξιλόγιο.Το πάντρεμμα της Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας θα μας δώσει στο μέλλον πολλούς και θαλλερούς απογόνους.

    ReplyDelete
  2. Το μπλόγκ πάνω απ'όλα είναι ένα μέσο που μετατρέπει μια φυσική κοινότητα σε ψηφιακή κοινότητα.Ετσι συμβάλλει στη διάδοση της ιδεολογίας του κοινοτισμού.Μιας σύγχρονης ιδεολογίας που πιστεύει στη κοινωνία των κοινοτήτων. Σε δημιουργία δηλ. συλλογικοτήτων που διευκολύνουν την ομαδικότητα και την ανάγκη του "ανήκειν" σε ένα κόσμο που κυριαρχούν οι απρόσωπες δυνάμεις της αγοράς και της παγκοσμιοποίησης.Κοινότητες που δεν διακινούν απλώς απόψεις αλλά αποφασίζουν για τα μικρά και διεκδικούν το δικαίωμα να συναποφασίζουν για τα μεγάλα.

    ReplyDelete
  3. Το μπλόγκ διευκολύνει τη καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.Ενισχύει την αλληλεγγύη,την οικειότητα,την ενσυναίσθηση.Πολλά απο το προβλήματά μας σήμερα θα τα έλυνε ένας μαχητικός και θαρραλέος ανθρωπισμός. ΑΝΡΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ.Το μπλόγκ είναι ένα καλό όπλο γι'αυτό το σκοπό.ΔΕΝ εννοώ ηθικολογίες αλλά πράξεις και δράσεις και απόφαση για συγκρούσεις "όπου δεν πίπτει logos".

    ReplyDelete
  4. Αν ήμουν Π.Φ θα έκανα ένα μπλόγκ με στόχο τη μελέτη της κοινωνίας των πολιτών τη "χρυσή δεκαετία" 1994-2004.Τη δεκαετία των μεγάλων Εθνικών επιτυχιών: Ενταξη στην ΟΝΕ,διεκδίκηση και επιτυχή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων,είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ,ιδεολογική,πολιτική,ηθική και επιχειρησιακή ήττα της εγχώρειας τρομοκρατίας,εγκατάλειψη της εξωτερικής πολιτικής του Εθνικισμού ,του απομονωτισμού,του τριτοκοσμισμού και ταύτιση των συμφερόντων μας με τα συμφέροντα της Δύσης και ιδιαίτερα της Ευρώπης.
    Μια δεκαετία που όταν οι άλλες χώρες δίπλα μας κατέρρεαν,εμείς αυξάναμε σιωπηρά την οικονομική μας ενδοχώρα.
    Αν ήμουν...

    ReplyDelete
  5. @ αν ημουν πολιτικός φιλόσοφος

    Γράφετε κύριε:

    "Αν ήμουν Π.Φ θα έκανα ένα μπλόγκ με στόχο τη μελέτη της κοινωνίας των πολιτών τη "χρυσή δεκαετία" 1994-2004.Τη δεκαετία των μεγάλων Εθνικών επιτυχιών: Ενταξη στην ΟΝΕ,διεκδίκηση και επιτυχή τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων,είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ,ιδεολογική,πολιτική,ηθική και επιχειρησιακή ήττα της εγχώρειας τρομοκρατίας,εγκατάλειψη της εξωτερικής πολιτικής του Εθνικισμού ,του απομονωτισμού,του τριτοκοσμισμού και ταύτιση των συμφερόντων μας με τα συμφέροντα της Δύσης και ιδιαίτερα της Ευρώπης.
    Μια δεκαετία που όταν οι άλλες χώρες δίπλα μας κατέρρεαν,εμείς αυξάναμε σιωπηρά την οικονομική μας ενδοχώρα."

    Εμείς οι απανταχού της Γης Ελληνες δημοκράτες συμφωνούμε και επαυξάνουμε.
    Και επειδή "η επανάληψις είναι μήτηρ μαθήσεως" αρμόζει να λεχθεί ξανά ότι η Ελλάδα έβγαλε ΔΥΟ πρωθυπουργούς, τον Χαρίλαον Τρικούπην και τον Κώστα Σημίτη.

    Και γιά να το πω αλλιώς
    "Et apres Simitis, le deluge"

    Ευσεβώς υποβάλλω

    ReplyDelete
  6. Οι Έλληνες είμαστε δύσπιστοι προς συλλογικές δραστηριότητες και θεσμούς γενικά. Χαρακτηριζόμαστε από απάθεια, αδράνεια και έλλειψη κοινωνικής δέσμευσης. Η δυσπιστία πηγάζει ίσως από την κληρονομιά ενός ισχυρού κομματικού ανταγωνισμού και ενός πολωτικού πολιτικού προσανατολισμού μετά τη δικτατορία. Η κατάταξη της χώρας στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των Δυτικών χωρών στο θέμα της διαφάνειας και στις πρώτες στο θέμα της διαφθοράς ίσως να δικαιολογούν ακόμα περισσότερο την έντονη αυτή δυσπιστία μας. Η συλλογική δραστηριότητα κινείται κυρίως γύρω από τους άξονες του κράτους, των πολιτικών κομμάτων, της οικογένειας και της Εκκλησίας, φορείς και δομές που έχουν καλλιεργήσει κι έχουν ενισχύσει τη διαφθορά και την αδιαφάνεια. Τυπικά, πολιτικοί και νομικοί παράγοντες δεν εμποδίζουν την ανάπτυξη της κοινωνίας των πολιτών (σήμερα η εκδίκαση του blogme αμφισβητεί την ελευθερία έκφρασης του λόγου), όμως η βιωσιμότητα της έχει συσχετιστεί με το πελατειακό κράτος, τον φαβοριτισμό, την πλουτοκρατία, τις προσωπικές διασυνδέσεις και τα προσωπικά συμφέροντα.

    Η κοινωνία των πολιτών στη χώρα μας έχει έντονο τοπικό χαρακτήρα και παίρνει σχήματα περισσότερο ανεπίσημα. Η προώθηση και εδραίωση μιας ισχυρής κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί άμεσα από την αποκεντροποίηση και αποδυνάμωση του κυρίαρχου κεντρικού / κομματικού κράτους, την προσθήκη εναλλακτικών εργαλείων ενημέρωσης και έκφρασης λόγου στο δημόσιο διάλογο – ρήξη της παντοδυναμίας και δικτατορίας των Ελληνικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, την ανάπτυξη και θερμή υποστήριξη ιδεολογικού, θεσμικού και κανονιστικού πλαισίου για τη διαφάνεια και βιωσιμότητα των συλλογικών δραστηριοτήτων.

    Σε αυτό το πλαίσιο τα blog – ιστολόγια – μπορούν και πρέπει να δώσουν διέξοδο στην κοινωνία των πολιτών να αναπτύξει «μια ενιαία κοσμοθεωρητική και βιοθεωρητική αντίληψη. Ένα δηλ. σύστημα κοινών πεποιθήσεων και κοινών αντιλήψεων για τα πράγματα», όπως λέει κι ο parmenidis σε προηγούμενο post. Ένα τέτοιο κατόρθωμα θα αποκλείσει κάθε «ενδεχόμενο τα blog να καταστούν χώροι απλής εκτόνωσης της κοινωνικής δυσφορίας, κάτι σαν καφενεία όπου όλοι τα λένε μεταξύ τους, όπου όλα τίθενται υπό συζήτηση, όμως τίποτα δεν αποφασίζεται και η ανάπτυξη επιχειρημάτων θεωρείται αυτοσκοπός».

    ReplyDelete
  7. H Ελλάδα τη δεκαετία 1994-2004 δυνάμωσε και μεγάλωσε."Κυρίευσε"(οικονομικά) όλα τα Βαλκάνια και έφθασε μέχρι τον Εύξυνο Πόντο και τον Καύκασο.Είχε αρχίσει και το σχέδιο "κατάκτησης" της Κωσταντινούπολης και Μικράς Ασίας,μέσω της πολιτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ,με τη συνθήκη του Ελσίνκι.Και όλα αυτά με ειρηνικά μέσα.
    Η Ελλάδα τη δεκαετία 1994-2004 είχε ένα πρωθυπουργό που συμμετείχε και συγκαθόριζε τις Ευρωπαικές αποφάσεις.
    Οι πολίτες τότε ζούσαν αισιόδοξα.

    ReplyDelete
  8. Ναι. Έχεις δίκιο. Κι εγώ μέρος της Ελλάδας είμαι, αλλά όπως πολλοί άλλοι, μπήκα σε ένα τούνελ εδώ και πάνω από 20 χρόνια. Μήπως το κάνανε πολύ μεγάλο το έργο; Αν ήμουν η Ελλάδα μπορεί να ήμουν περισσότερο αισιόδοξη.

    ReplyDelete
  9. Δεν ξέρω αν η δεκαετία 1994-2004 ήταν η χρυσή περίοδος για την χώρα μας. Αυτή είναι δουλειά των ιστορικών που θα αποφασίσουν μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα χωρίς συναισθηματισμούς και πολιτικές σκοπιμότητες. Εδώ καλά καλά δεν έχουμε αποκρυσταλλώσει άποψη (και καλά) για την περίοδο της δικτατορίας, γι αυτό άλλωστε στα σχολικά βιβλία δεν γίνεται καμία αναφορά για την περίοδο αυτή. Ας επανέλθουμε όμως καλύτερα στο θέμα των blogs. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι με την μορφή που είναι σήμερα μπορούν να ξεφύγουν από (βλ. μεσουτ) χώροι απλής εκτόνωσης της κοινωνικής δυσφορίας, κάτι σαν καφενεία όπου όλοι τα λένε μεταξύ τους, όπου όλα τίθενται υπό συζήτηση, όμως τίποτα δεν αποφασίζεται και η ανάπτυξη επιχειρημάτων θεωρείται αυτοσκοπός...» Σε προηγούμενη καταχώρηση αυτό ακριβώς είχα τονίσει και για το συγκεκριμένο Blog. Ότι δηλαδή αν δεν μετουσιωθεί σε κάτι πιο δυναμικό σταδιακά θα χάσει την δυναμική του, χωρίς να προλάβει να επιτύχει κάποιους από τους σκοπούς που θα ήθελε να επιτελέσει. Θα μου πείτε βέβαια τι προτείνω και ποια μορφή μπορεί να πάρουν τα Blogs έτσι ώστε να αποτελέσουν αρωγό των νέων και όχι μόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας. Χμ.. το επεξεργάζομαι...

    ReplyDelete
  10. @an imoyn istorikos

    Poy to stirizeis?. Den eida kamia poli sovari metarithmisi se ayto to diastima. Mono erga poy eixa prosxediastei i anagastikan na ginoun logo olimpiakon.

    Gia ta valkania kalitera na min kokoreyomaste dioti apo tote poy ksekinisane ta valkiania na exoyn kapitalismo trexoyn kai sintoma tha mas prosperasoyn afinontas mas pisw na mirikazoyme ta arxaia mas.

    Pantos gia na epistrepsw sto thema xriazomaste apokentropoiisei arketon thesmon kai ta blogs dinoyn mia lisi stin enalaktiki enimerwsi makria apo tin kathodigoymeni ton klasikon MME. Poso poli omws mporoyn na tin xeiragogisei to sistima? ti epiptoseis tha exei i opoiadipote katadiki toy diaxiristi toy blogme se emas toys ipolipoys?

    ReplyDelete
  11. @Gianini

    Oi ollandoi dimioyrgisan to AVV stin ellada tha mporoyse na dimioyrgithei I ESO(Enalaktiki Syndikalistiki Organosi). Einai arage etoimi oi koinwnia mas na dexthei kati tetoio? Tha apotelouse mia kali enalaktiki lisi stis kontofthalmes politikes tis GSEE kai tis ADEDY Deixnontas oti iparxoyn atoma poy theloyn metarithmisis kai tis stirizoyn

    ReplyDelete
  12. Θα είναι λίγο άσχετο το σχόλιό μου αλλά σήμερα σας ανακάλυψα και θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση που αφορά μια γενικότερη στάση που αντιλαμβάνομαι τώρα τελευταία. Σ’ αυτό το εργασιακό χάλι που επικρατεί, αντί να είμαστε όλοι ενωμένοι, υπάρχει μια διαρκής διαμάχη και ένα σχετικό αλληλοβρίσιμο ανάμεσα σε πτυχιούχους και μη. Δεν θα μπω στη διαδικασία να επαναλάβω τα διάφορα που έχω κατά καιρούς διαβάσει απλά θα ήθελα να πω ότι:
    Για μένα η έννοια του βασικού μισθού είναι αυτού του ελάχιστου ποσού με το οποίο ο άνθρωπος μπορεί να καλύψει πλήρως τις βασικές του ανάγκες. Και καθώς για μένα, ως ρομαντική μάλλον, όλοι οι άνθρωποι είναι ίσοι, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένας πτυχιούχος έχει άλλες «βασικές ανάγκες» από έναν μη πτυχιούχο, ένας δημόσιος υπάλληλος άλλες ανάγκες από αυτές ενός υπαλλήλου του ιδιωτικού τομέα, ή ότι αυτός που από επιλογή ή ατυχία δεν πέρασε όλη του τη ζωή στα θρανία πρέπει να δουλεύει για εξευτελιστικούς μισθούς. Επαναλαμβάνω: πρέπει να υπάρχει ένα όριο κατώτατου μισθού, ο οποίος να ορίζεται ως βασικός εφόσον με αυτόν θα μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει. Με τα 600κάτι ευρώ (στην καλύτερη περίπτωση) ένας άνθρωπος απλά δεν μπορεί να αυτοσυντηρηθεί ως ανεξάρτητο και αυτοτελές ον. Η δική μου λογική λέει ότι ο βασικός μισθός θα έπρεπε να είναι κάτι παραπάνω από 1000€ για ΟΛΟΥΣ ( το ποσό δεν έχει σημασία, το παραθέτω ας πούμε ενδεικτικά). Από εκεί και πέρα, φυσικά, εννοείται ότι θα πρέπει να αμείβονται οι εργαζόμενοι ανάλογα με σπουδές, εμπειρία, κλπ. κλπ. Αλλά και στη χειρότερη, όπου κάποιος δεν έχει τα άπειρα προσόντα που χρειάζεται κάποιος σήμερα ακόμη και για να σερβίρει καφέδες ή που δεν είχε τα προσόντα ή τις κατάλληλες συνθήκες για να σπουδάσει, ή που παρόλο που έχει δύο πτυχία δουλεύει σε σουπερμάρκετ, να μπορεί με αυτόν τον βασικό μισθό να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή. Είναι τουλάχιστον μία αρχή.

    ReplyDelete
  13. @gate- crasher

    Και ποιός θα αποφασίσει να συμβούν όλα αυτά τα πολύ καλά που λές; Η αγορά; το πολιτικό σύστημα;Η κοινωνία των πολιτών; Κάτι άλλο έξω απο αυτά;
    Ποιές είναι οι βασικές ανάγκες και ποιος θα τις καθορίσει;
    Και γιατί όλοι να έχουμε τις ίδιες βασικές ανάγκες;

    ReplyDelete
  14. @gate crasher

    to aitimas soy einai logiko kai dikaio omws kai periploko

    O misthos den metriete mono se apolita noymera simasia exei i agorastiki toy dinami. An kathoriseis ipsilo katwtato mistho epomeno einai na anevei to kostos paragwgis me apotelesma na ayksithi i timi toy proiontos kai na meiwthei i agorastiki dinami toy misthoy soy, opote kataligeis stin idia thesi.

    Simasia edw dinoyme kirios stin ayksisi tis agorastikis dinamis kai oxi stoys misthoys. Ta simerina proionta exoyn megali forologiki epivarinsi kati poy toys anevazei tis times. Episis akoloythoyme prosteteytismo se trites xwres me apotelesma ftina paragwmea proionta na kataligoyn akriva sto trapezi mas i na min kataligoun katholou.

    Episis kaneis den eipe oti atoma me ptixia prepei na plirononte perisotero apo kapoion mi ptixioyxo. To antitheto malista o kathenas leme na plironete gia ayto pou paragei. Enas ergatis poy einai paragwgikos na plironete poli parapano apo kapoion grafia me ptixio.

    I thesmothetisi enos katwtatoy misthou einai poliploko thema dioti prepei na oristei gia to sinolo mia xwras me anomeiwgeneies kai diaforetika kosti zwis. Ta 700 euro sto rethimno mporei na einai arketa p.x alla stin athina oxi. Thelei megali meleti kai oxi prwsopiki empeiria kai apaitisis.

    ReplyDelete
  15. Μία παρατήρηση σχετικά με την προέλευση της λέξης blog.

    Η λέξη blog προέρχεται από τη σύντμηση της λέξης weblog.

    Ο όρος weblog επινοήθηκε από τον Jorn Barger , δημιουργό του δημοφιλούς Robot Wisdom και προέρχεται από τη σύνθεση της λέξης web (ιστός-δίκτυο) με τη λέξη log (καταχωρίζω σε ημερολόγιο, να σημαειωθεί επίσης ότι το log book είναι το ημερολόγιο σκάφους).

    Δύο χρόνια αργότερα ο Peter Merholz έκανε το λογοπαίγνιο We Blog στην πλαϊνή μπάρα του ιστολογίου του peterme.com και η λέξη άρχισε να μεταδίδεται αστραπιαία στο διαδίκτυο, τόσο ως ουσιαστικό όσο και ως ρήμα .

    Η ελληνική απόδοση του όρου ως «ιστολόγιο» μάλλον κατοχυρώνεται στον Μιχάλη Παναγιωτάκη , ο οποίος δημιούργησε, τον Αύγουστο του 2003, το ομώνυμο blog (Ιστολόγιον) .

    ReplyDelete
  16. @ giannini

    όπως βλέπεις έχουμε πλήρη συναίσθηση των ενδεχόμενων περιορισμών του blogging.

    Ωστόσο το να καταστούν τα blogs χώροι "απλής εκτόνωσης της κοινωνικής δυσφορίας...», όπως υπογραμμίζουμε στο κλείσιμο του σημερινού μας post, ΔΕΝ είναι ο μοναδικός κίνδυνος.

    Κίνδυνος είναι επίσης η ανάπτυξη ενός "blogofacism" πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει το διαδίκτυο. Φορείς συτού του ιδιότυπου φασιμού μπορεί να είναι τόσο οι κάτοχοι ορισμένων blogs (συκοφαντίες εναντίον τρίτων προσώπων κλπ) όσο και απλοί συμμετέχοντες οι οποίοι σκοπίμως τορπιλίζουν τη συζήτηση που διεξάγεται σε διάφορα blogs. Αυτοί οι τελευταίοι είναι τα λεγόμενα trolls.

    Όπως συμβαίνει με όλες τις σφαίρες της κοινωνικής μας ζωής τίθεται και εδώ το ζήτημα του που ακριβώς σταματάνε τα όρια της ατομικής ελευθερίας;

    ReplyDelete
  17. Όταν οι πολίτες δουν ότι ο ιδρώτας τους μετατρέπεται σε φόρο (30% άμεσο + 19% έμμεσος), θα καταλάβουν ότι η κοινωνία που χτίστηκε δεν είναι γι'αυτούς. Ο δρόμος θα είναι προς την επαρχία, σε κοινωνίες οικονομικά ανεξάρτητες και απέριττες.Τέτοιες κινήσεις υπάρχουν παγκόσμια.

    ReplyDelete
  18. πάντως εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια μεγάλη δόση ελευθερίας υπό την έννοια ότι πρέπει να σπάσει και να ελεγχθεί αποτελεσματικά η υπέρμετρη συγκέντρωση εξουσίας που παρατηρείται σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής: κράτος, κυβέρνηση, κόμματα, αγορά, εκκλησία, συνδικάτα .

    Η συγκέντρωση εξουσίας μέσα από λίγους και μεγάλους παίκτες,οδηγεί σε θεσμούς οι οποίοι λειτουργούν όχι μόνο ως βασικοί ρυθμιστές (agenda setters) της κοινωνικής ζωής, αλλά και ως αναδιανεμητικές συμμαχίες (redistributive coalitions) του δημόσιου πλούτου αποκλειστικά υπέρ των μελών τους, αγκοώντας τα ευρύτερα κοινωνικά συμφέροντα.

    ReplyDelete
  19. @ αντώνης @ giannini

    το AVV είναι πράγματι ένα ενδιαφέρον εγχείρημα...

    ReplyDelete
  20. Όταν οι πολίτες δουν ότι ο ιδρώτας τους μετατρέπεται σε εισφορές τότε μάλλον θα σκεφτούν την ασφαλιστική εξέγερση.

    ReplyDelete
  21. διόρθωση "η συγκέντρωση της εξουσίας ΣΕ λίγους κλπ κλπ"

    ReplyDelete
  22. @ αν ημουν ιστορικός

    Γράφετε κύριε:
    "H Ελλάδα τη δεκαετία 1994-2004 δυνάμωσε και μεγάλωσε."Κυρίευσε"(οικονομικά) όλα τα Βαλκάνια και έφθασε μέχρι τον Εύξυνο [sic] Πόντο και τον Καύκασο.Είχε αρχίσει και το σχέδιο "κατάκτησης" της Κωσταντινούπολης και Μικράς Ασίας,μέσω της πολιτικής ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ,με τη συνθήκη του Ελσίνκι.Και όλα αυτά με ειρηνικά μέσα.
    Η Ελλάδα τη δεκαετία 1994-2004 είχε ένα πρωθυπουργό που συμμετείχε και συγκαθόριζε τις Ευρωπαικές αποφάσεις.
    Οι πολίτες τότε ζούσαν αισιόδοξα."

    Εμείς οι απανταχού της Γης Ελληνες δημοκράτες συμφωνούμε και επαυξάνουμε.
    Και επειδή "η επανάληψις είναι μήτηρ μαθήσεως" αρμόζει να λεχθεί ξανά και ξανά και ξανά ότι η Ελλάδα έβγαλε ΔΥΟ πρωθυπουργούς, τον Χαρίλαον Τρικούπην και τον Κώστα Σημίτη.

    ReplyDelete
  23. Tο μεγάλο πρόβλημα,που ίσως δεν το συνειδητοποιήσαμε,είναι η υπερσυγκέντωση εξουσιών στην ΑΓΟΡΑ.Ισως διολισθήσαμε ανεπαίσθητα στην εποχή της μεταδημοκρατίας.Της αγοροκρατίας θα έλεγα.Κάθε μέρα παραχωρούμε εξουσίες στην ΑΓΟΡΑ και μας ζητάει διαρκώς και περισσότερες.Όλους τους άλλους θεσμούς εξουσίας τους έχει καταπιεί ΑΥΤΗ Η ΚΥΡΙΑ.Στο όνομα της ελευθερίας,της παραγωγικότητας,του ανταγωνισμού βάλλαμε ένα ΔΥΝΑΣΤΗ στο κεφάλι μας και άντε να ξεμπλέξουμε τώρα.

    ReplyDelete
  24. Και βέβαια ένα κράτος-δυνάστης γκρεμίζεται ευκολότερα απο μια αγορά-δυνάστη, όπως απέδειξε και η πτώση της Σοβιετικής αυτοκρατορίας.

    ReplyDelete
  25. Ωρύονται τώρα ωσάν μαινάδες οι πατριδοκάπηλοι με την "τελική" ονομασία του FYROM!!

    Και σκέφτομαι πως σε μιά χώρα με:

    1. Δύο εκατομμύρια κατοίκους από τους οποίους 65-70% είναι χριστιανοί ορθόδοξοι (έχει ΚΑΙ αυτό εγγενή σημασία)
    2. Οικονομία ελεγχόμενη από την Ελλάδα και το τραπεζικό της σύστημα, ειδικότερα, από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος

    ΑΡΑ de facto Ελληνική

    ΤΙ σημασία έχει ωρέ αν, de jure, θα λέγεται Βόρεια [δήθεν κατ αντίθεση προς, και αντιδιαστολή από, την Νότια] Βαρδαρία [Vardarska εκ του Vardar=Βαρδάρης=Αξιός ποταμός που διασχίζει την Μακεδονία], Ορεινή Μακεδονία η δεν ξέρω ΤΙ άλλη ονομασία θα προτείνουν τα 300 ανεγκέφαλα και σαχλεπίσαχλα ΠΑΡΑΣΙΤΑ της Βουλής που ΟΥΔΕΝ πράττουν από το να απαντούν μονίμως στο συναίσθημα και στις φοβίες του χυδαίου και αμαθούς όχλου.

    ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ!!

    ReplyDelete
  26. Θα ήμουν διορισμένος στο δημόσιο και υπεύθυνος για την γενιά των 700 ευρώ.

    Β

    ReplyDelete
  27. Προφανώς έχει πέσει αρκετή ζέστη στην Ελλάδα....

    Μακάρι να έλεγχε η Αγορά την οικονομία της Ελλάδας.

    Η Ελλάδα είναι η ΜΟΝΗ χώρα της Δύσης στην οποία ο όρος "Κοινωνία Πολιτών" είναι άγνωστος εις, και ακατανόητος από, την πλειοψηφία του ΛΑΟΥ.

    Επιστημονικά, ως Κοινωνία των Πολιτών ορίζεται το σύνολο των εθελοντικών δημοτικών και κοινωνικών οργανώσεων, εταιριών, ιδρυμάτων που ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ και αντιδιαστέλλεται από 1) το ΚΡΑΤΟΣ και 2) τις ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ("ΑΓΟΡΑ").

    Ο χώρος λοιπόν που μεσολαβεί μεταξύ ΚΡΑΤΟΥΣ και ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ, που στην πολιτισμένη οικογένεια καλύπτεται από την ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, στην Ελλάδα είναι ΚΕΝΟΣ, ξαναλέω ΚΕΝΟΣ, ξαναλέω ΚΕΝΟΣ.

    ΠΟΙΟΣ φταίει ωρέ που οι πολυκατοικίες σας ΟΖΟΥΝ. Ποιός φταίει γιά την αθλιότητα της εμφάνισης των κτιρίων, εισόδων και κλιμακοστασίων με κάθε διαμέρισμα να έχει διαφορετικού χρώματος τέντα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    Η ΑΓΟΡΑ φταίει Η η αδιαφορία Η η αδυναμία έστω και 5 ανθρώπων να λειτουργήσουν ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ ακόμα ΚΑΙ γιά τις ΙΔΙΕΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥΣ;;;;;;

    ΠΑΨΤΕ ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΗΡΥΚΑΖΕΤΕ ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ

    ReplyDelete
  28. Διόρθωση

    Αλλάξατε
    "... που στην πολιτισμένη οικογένεια καλύπτεται από ..."
    σε
    "... που στην πολιτισμένη κοινωνία καλύπτεται από ..."

    ReplyDelete
  29. Μόλις διάβασα τα ονόματα αύτών που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα:
    Αρχιερείς της καπηλείας και επαγγελματίες βιβλιογράφοι.

    Οπως λένε και οι Γάλλοι
    "C' est la meme Jeannette autrement coiffe'e"

    δηλαδή, "Πρόκειται γιά την ίδια Γιαννούλα, αλλά με άλλη κόμμωση."

    χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα

    ReplyDelete
  30. @ αν ημουν ψυχολόγος

    Γράφετε κυρία-κύριε:

    "Το μπλόγκ διευκολύνει τη καλλιέργεια θετικών συναισθημάτων.Ενισχύει την αλληλεγγύη,την οικειότητα,την ενσυναίσθηση.Πολλά απο το προβλήματά μας σήμερα θα τα έλυνε ένας μαχητικός και θαρραλέος ανθρωπισμός. ΑΝΡΘΡΩΠΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ."

    Στην ιδανική κοινωνία, η στήριξη και υποστήριξη του ατόμου που, χωρίς δική του ευθύνη, πένεται και πάσχει, είναι στοιχειώδες χρέος του κράτους και όχι λειτουργία της καλωσύνης των συνανθρώπων, οργανωμένων μέσα στην Κοινωνία των Πολιτών.

    Δεν ζούμε, όμως, στην ουτοπία, μήτε στην εικονική πραγματικότητα, αλλά, στην καλύτερη περίπτωση, σ' αυτό που ονομάζεται πολιτισμένη Δυτική Κοινωνία.

    Στην πολιτισμένη Δυτική Κοινωνία, δηλαδή κυρίως την Αγγλοσαξωνική, είναι έντονη παντού η παρουσία της Κοινωνίας των Πολιτών, δηλαδή ΠΟΛΙΤΩΝ που είναι ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ οργανωμένοι σε εταιρίες, ιδρύματα και προασφέρουν έργο με επίκεντρο το φιλείν άνθρωπον, την φιλανθρωπία, σε ατομικό ή ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο.
    Κλασσικό παράδειγμα, στην Ελλάδα, έργου της Κοινωνίας των Πολιτών είναι η πανθομολογούμενη τεράστια προσφορά στην καταγραφή και συντήρηση της Εθνικής Ενδυμασίας, της Δημοτικής Μουσικής, των Δημοτικών Χορών κλπ κλπ από το Λύκειο των Ελληνίδων.

    Eσάς, βέβαια, και κάποιους άλλους εδώ μέσα ΣΑΣ ΕΝΟΧΛΕΙ ο φιλανθρωπισμός και altogether κάθε δραστηριότητα της Κοινωνίας των Πολιτών που ο Marx μίσησε όπως ο Διάβολος το λιβάνι.

    Σε προηγούμενο post, κάποιος διερωτάτο ποιό είναι το κίνητρο της φιλανθρωπίας και μονομιάς κάμποσοι "ξερόλες" ανεφώνησαν "υστεροφημία".

    Και σκέφθηκα ο αφελής, "Καλά όταν γίνεται μια επιτυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην Αθήνα πρέπει να χαίρομαι πιό λίγο διότι ο Ωνάσης μπορεί να έφτιαξε το ίδρυμα γιά την υστεροφημία του;;;;"

    ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΣΕΙ ΜΕ ΒΡΕΓΜΕΝΕΣ ΣΑΝΙΔΕΣ;;;

    ReplyDelete
  31. Pes moy poses thes Baroni kai poso vregmenes na einai.

    @parmenidis

    Vasika exoyme pareksigisi ton oro agora. Ektos toy oti i agora stin ellada den einai eleytheri alla sinexos ipodoylonete sto kratos, i agora den einai dio i treis kapitalistes, agora eimaste emeis poy me tin epilogi mas parexoyme ta xrimata mas ston poio poiotiko paragwgiko, ftino i aplos ayton poy mas pithei kalitera. Einai i poio amesi morfi dimokratias kathos me tin epilogi mas endynamonoyme ayton poy mas ipiretei kalitera.

    @Hassapoyanes

    Me olo ton sevasmo sto prwsopo soy gia ekseretikes apopseis poy exeis ekfrasi kata kairoys, prepei na seimioso oti o Simitis einai mallon ipertimimenos politikos, profanos itan i kaliteri lisi mas ta teleytaia 20 xronia(san o monadikos aksiologos apo to pasok mazi me to epiteleio toy) alla to mono poy katafere einai na kanei to aytapodeikto politiki. Den pisteyw se ayta poy katafere alla kirios se ayta poy den afise to komma toy na kataferei. Vevaia isws na eixe petixei perisotera an den eixe tosi antipoliteysi, oxi apo tin ND kathws i antipoliteysi tis itan asteia paidariwdis kai polles fores aisxri kai laikistiki alla apo to idio toy to komma kai toys kommatikoys mixanismoys poy ton anedeiksan. Ayto ton kairo diavazw to vivlio toy, tha soy pw tin ksekathari apopsi moy otan to teleiwsw

    ReplyDelete
  32. Στην εκδήλωση, με αφορμή την οποία γράψατε αυτό το post, κατατέθηκαν ορισμένες πολύ σημαντικές τοποθετήσεις, και από τους προσκεκλημένους ομιλητές και από ενεργούς bloggers...
    Συνισταμένη ήταν η σημασία των blogs στην δημιουργία καναλιών έκφρασης για την κοινωνία των πολιτών. Ενδιαφέρουσα παράμετρος, η θετική αναφορά πολλών απόσους είχαν τοποθετήσεις ή έκαναν παρεμβάσεις, στο εγχείρημα του g700.

    ReplyDelete
  33. Δηλαδή,στη περίπτωση των "ευεργετών", ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;
    Δεν προέρχονται απο βρώμικο χρήμα οι "ευεργεσίες";
    Δεν είναι ξέπλυμμα ενοχών;
    Δεν είναι εξαγορά συνειδήσεων;
    Δεν ειναι νομότυπη φοροδιαφυγή;

    Το "Ωνάσειο" φίλε μου λειτουργεί με χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου.Οι μεταμοσχεύσεις πληρώνονται και μάλιστα αδρά απο τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο "ευεργέτης μάς παρέδοσε απλά ένα κτίριο σαν και αυτά τά δεκάδες(νομαρχιακά,πανεπιστημιακά) που φτειάξαμε μόνοι μας.
    Φέρατε ένα πολύ ατυχές παράδειγμα.
    ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΈΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥς ΦΙΛΑΝΘΡΏΠΟΥΣ!

    ReplyDelete
  34. Αν ήμουν ευεργέτης θα ζούσα στη χώρα που υποθάλπτει(κυριολεκτώ) τους ευεργέτες όλου του κόσμου,την Ελβετία.Εκεί παρέα με τους απογόνους του Σαντάμ,του Πόλ Πότ κλπ,κλπ θα ιδρύαμε τη Διεθνή των ευεργετών.Ομως κάποιοι αγράμματοι(εμείς δεν χρειάζεται να ξέρουμε γράμματα,ξέρουν οι άλλοι για μας)προλετάριοι μας υπονομεύουν. Που θα μας πάνε όμως.Το παιχνίδι το χάνουν και όπου νάναι θα τους ευργετήσουμε καταλλήλως!

    ReplyDelete
  35. Το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει αγορά στην Ελλάδα δεν ευσταθεί. Κρύβει ιδεολογικές εμμονές. Αγορά υπάρχει απλώς δεν είναι υγιής, όπως υγιής δεν είναι και ο ανταγωνισμός.

    αγορά αντώνη και ca είναι οι χιλιάδες ελληνικές νανο-επιχειρήσεις οι οποίες διαιωνίζουν την αεριτζίδικη οικονομία, τη μη επένδυση , τα κόλπα και τις πάσης φύσεως κομπίνες σε εργασιακά θέματα.

    αγορά είναι επίσης το καρτέλ του γάλακτος, οι εναρμονισμένες τιμολογιακές πρακτικές των σούπερμάρκετ σε βάρος των καταναλωτών, οι ψευτοχρηματηστηριακές μικροεταιρείες, οι κρατικοδίατοι μεγάλοι επιχειρηματίες, ο αγούδημος και τα σαπιοκάραβά του στο Αιγαίο κλπ, κλπ.

    Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (social corporate responsibilty) ,αλλά και η φιλανθρωπία (corporate philanthropy -parmenidi) η οποία συνιστά βασικό στοιχείο διασύνδεσης της αγοράς με την κοινωνία των πολιτών , στην Ελλάδα βρίσκεται ακόμα στη βρεφική ηλικία .

    Εμείς πάντως επισημαίνουμε ότι δεν είμαστε φονταμενταλιστές ούτε του κράτους ούτε της αγοράς. Θέλουμε υγιή αγορά, αποδοτικό και ισχυρό κράτος και ισχυρή κοινωνία των πολιτών

    ReplyDelete
  36. @G700
    @antonis politakis

    Υπάρχει μια συνεχής μετατόπιση δύναμης και εξουσίας απο το κράτος και τη κοινωνία των πολιτών πρός την αγορά.Η κοινωνία των πολιτών,στην Ελλάδα, είναι ατροφική. Το κράτος μεγάλο μεν αδύναμο και πλαδαρό δε.Το κοινωνικό κράτος είναι το μεγάλο θύμα. Οπότε; Φιλανθρωπικός ευεργετισμός και ξερό ψωμί.Εχει δίκαιο ο "αν ήμουν...".

    ReplyDelete
  37. Και φυσικά δεν μιλάω για το θεσμό της αγοράς αλλά για την ολιγαρχία της αγορας,την υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων σε λίγους και τον έλεγχο των κέντρων αποφάσεων και των κυβερνήσεων απο την αριστοκρατία του πλούτου.
    Αλλο πράγμα η εξυγίανση του θεσμού της αγοράς και άλλο πράγμα η ΑΓΟΡΟΚΡΑΤΙΑ.

    ReplyDelete
  38. @ parmenidis

    Αλλο πράγμα η εξυγίανση του θεσμού της αγοράς και άλλο πράγμα η ΑΓΟΡΟΚΡΑΤΙΑ.

    σωστό συμφωνούμε απόλυτα σ' αυτό το σημείο

    ReplyDelete
  39. Μετατόπιση δύναμης από την κοινωνία των πολιτών προς την αγορά δεν υπήρξε ΠΟΤΕ στην Ελλάδα γιατί ΠΟΤΕ δεν υπήρξε ισχυρή κι αποτελεσματική - ως προς τον πρωταρχικό σκοπό και ρόλο της – κοινωνία των πολιτών (κε Χασαπογιάννη συμφωνούμε απόλυτα, επεξήγηση και σε προηγούμενο σχόλιο). Οι συλλογικές δραστηριότητες έχουν συσχετιστεί στη χώρα μας αποκλειστικά με την φιλανθρωπική δραστηριότητα που σχεδόν πάντα ήταν παράγωγο φορολογικών ελαφρύνσεων, αδιαφανών συναλλαγών για άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητες, συγκεκριμένων συμφερόντων ή εξάρσεων ευσυνειδησίας από έχοντες πολίτες. Επίσης, η αδράνεια, η απάθεια και η δυσπιστία ΟΛΩΝ των Ελλήνων προς όλους και όλα μας εμποδίζει να δούμε πέρα από την ‘φιλανθρωπία’ και να προσεγγίσουμε ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ τον άνθρωπο.

    Ο ‘κενός’ χώρος της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα πρέπει να εμπλουτιστεί με συλλογικές – ΟΧΙ φιλανθρωπικές – δράσεις που προσανατολίζονται προς την κοινωνία, βασίζονται στην κοινωνία, άρα δραστηριοποιούν την κοινωνία. Η καταγραφή και συντήρηση της Εθνικής Ενδυμασίας, της Δημοτικής Μουσικής, των Δημοτικών Χορών κλπ. είναι σεβαστό παράδειγμα έργου της Κοινωνίας των Πολιτών στην Ελλάδα. Είναι επίσης παράδειγμα του πόσο βαθιά συντηρητική και αδρανής είναι η κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα, όταν από τη μία ενεργά διατηρεί και προστατεύει την παράδοση (μερικοί τουλάχιστον) και από την άλλη είναι ανήμπορη να κινητοποιηθεί σε φλέγοντα θέματα απασχόλησης και εκπαίδευσης. Κι αυτό όταν το κράτος, η εκκλησία και η οικογένεια έχουν μεταμορφωθεί σε πήλινους γίγαντες, που περισσότερο αλλοιώνουν ή οξύνουν το πρόβλημα παρά προσφέρουν υγιείς λύσεις.

    Μία αρχή προς την ίδρυση μίας κοινωνίας των πολιτών – παίχτη – στην αγορά και το πολιτικό γίγνεσθαι είναι η καλλιέργεια ενός συστήματος κοινών πεποιθήσεων και κοινών αντιλήψεων για τα πράγματα. Κι εδώ ακριβώς τα μπλογκ μπορούν να βοηθήσουν.

    ReplyDelete
  40. Για ν' ακριβολογούμε:

    1.
    Το επιχείρημα ότι στην Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ κοινωνία των πολιτών δεν ευσταθεί. όπως επίσης δεν ευασταθούν επιχειρήματα του τύπου δεν είχαμε ποτέ αγορά, κράτος , παιδεία κοκ.

    Η κοινωνία των πολιτών, όπως επίσης η αγορά και το κράτος, υφίστανται παντού σε όλα τα κράτη του κόσμου καθόλη τη διάρκεια της νεωτερικότητας και μετανεωτερικότητας τόσο ως θεσμοί όσο και ως ευρύτερες σφαίρες της κοινωνικής δραστηριότητας.

    Συνεπώς δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις δομές (αγορά, κράτος κλπ), με το ποιοτικό τους περιεχόμενο (καρτελοποιημένη αγορά, κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, γραφειοκρατικό μη αποδοτικό κράτος, κλπ κλπ).

    2.
    Μετατόπιση δύναμης από την ΚτΠ προς τις επιχειρήσεις και την αγορά, στην Ελλάδα, φυσικά δεν υπήρξε ποτέ, υπό την έννοια ότι η ελληνική ΚτΠ ήταν πάντα καχεκτική. Είναι προφανές ότι ένας ατροφικός θεσμός δεν μπορεί να μεταφέρει κάτι που δεν έχει σε κάποιον άλλο.

    Ωστόσο αυτό το οποίο πρέπει να αναδειχτεί , και το οποίο είναι κρίσιμο για τη συζήτησή μας, είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει ΣΥΜΠΙΕΣΗ της κοινωνίας των πολιτών και από το κράτος και από την αγορά, καθώς επίσης και ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ των συμφερόντων της πλειοψηφίας από ειδικότερα μειοψηφικά συμφέροντα.

    3.
    Τα ειδικότερα μειοψηφικά συμφέροντα και οι δυνάμεις που προκαλούν κοινωνική ασφυξία και κατ' επέκταση οικονομική αρτηριοσκλήρωση δεν συσωρεύονται μόνο στις δομές του κράτους , αλλά και στις δομές της αγοράς.

    ReplyDelete
  41. @ στάθης χαϊκάλης

    Μετσόβιον και όχι Μετσόβειο

    Το ευρύ του ευρέος
    και όχι το ευρύ του ευρέΩς

    Οι παραπάνω γραμματικές αρλούμπες από την ιστοσελίδα σας.

    ReplyDelete
  42. @ αντωνης πολιτακης

    Tony dearest, I do deeply appreciate your earnest enthusiasm

    Maggie

    ReplyDelete
  43. @ G700

    "...ΠΟΤΕ δεν υπήρξε ισχυρή κι αποτελεσματική - ως προς τον πρωταρχικό σκοπό και ρόλο της – κοινωνία των πολιτών" στην Ελλάδα.

    Ο ΄κενός' χώρος που ονομάζει ο Χασαπογιάννης σε σχόλιο του αντικατοπτρίζει ακριβώς - δεν αναιρεί την έννοια - τα αποτελέσματα της καχεκτικής ΚτΠ κι όλων των λοιπών αρτηριοσκληρώσεων που ΑΚΡΙΒΕΣΤΑΤΑ εντοπίζετε.

    Όσο για τους μικροφασίστες της μπλογκόσφαιρας, ας φανούμε εμείς οι υπόλοιποι τουλάχιστον υπεύθυνοι κι υπομονετικοί σε ένα σύστημα απόλυτης ελευθερίας έκφρασης του λόγου, κι ας αναλογιστούμε πώς η δημοκρατία σημαίνει ΚΑΙ σύγκρουση απόψεων. Στο δημόσιο διάλογο οι προσωπικές επιθέσεις και κατευθυνόμενα υβριστικά σχόλια χάνονται μες στο χρόνο. Αυτό που παραμένει είναι η ποιότητα και η ουσία του δημόσιου λόγου.

    (Γιαυτό και ο Σημίτης με τη χρυσή δεκαετία 1994-2004, παρά τη λάσπη που έφαγε και τρώει όση κανένας άλλος μετά τον Μπλερ, έγραψε ιστορία ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΔΟΥ, και αυτή θα είναι η ουσία που θα παραμείνει...)

    ReplyDelete
  44. Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταθεί η δικτύωση μέσα στην ελληνική κοινωνία. Χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία της τεχνολογίας προς την "ελεύθερη" διακίνηση των πληροφοριών, οι δεινόσαυροι της βιομηχανικής και προ-βιομηχανικής εποχής θα συνεχίσουν να ελέγχουν και να εξουσιάζουν.

    Η ανάπτυξη συλλογικότητας είναι ευθέως ανάλογη της ροής των πληροφοριών στα συστήματα. Ο προφορικός λόγος στην αρχαία Ελλάδα περιόριζε τη δημοκρατία στα όρια της πόλης-κράτους. Η τυπογραφία διεύρυνε τη συλλογικότητα και τη συστηματοποίησε στα πλαίσια του έθνους κράτους και και της αστικής δημοκρατίας. Η σημερινή τεχνολογία θέτει τη συλλογικότητα πλέον σε νέα πλαίσια...

    ReplyDelete
  45. @G700

    Συμφωνώ απόλυτα με τα συμπερασματά σας!

    ReplyDelete
  46. @ hassapoyannes
    1. ΔΥΣΤΥΧΩΣ επτωχεύσαμεν.
    2. Ας πρόσεχε (που έβαζε τα χρήματά του ο Ελληνικός Λαός.

    ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΑΙΟ ΜΕ ΤΟΥΣ παρατηρητές πρωθυπουργούς.

    ReplyDelete
  47. Σε κάποια στιγμή οφείλουμε να βρούμε ένα κοινό λόγο, μιά κοινή γλώσσα ώστε να συνεννοούμεθα έστω και υποτυπωδώς. Αλλιώς, η συζήτηση εδώ μέσα θα γίνει χαοτική.

    Παρατηρώ καθημερινά πως διάφοροι τύποι λειτουργούν εδώ ωσάν να ήσαν agents provocateurs: αποπροσανατολίζουν την συζήτηση πλατειάζοντας, διαστρεβλώνουν μονίμως τα γραφόμενα, ακόμα και όταν το νόημά τους είναι ξεκάθαρο, επιδίδονται σε βερμπαλισμούς και non sequiturs KAI, όταν κάποιος καταρρίψει το επιχείρημά τους, επανέρχονται ad infinitum με όψιμα (a posteriori) αντεπιχειρήματα, εκλογικεύσεις, σοφιστείες και αυτοσχεδιασμούς. Κοντολογίς, έχουμε και μιά άλλη κατάρα, κληρονομιά από τον μακαρίτη Παπανδρέου, δηλαδή σε χρόνο Χ να υποστηρίζουμε με πάθος το Α και σε χρόνο Χ+1, το 1/A. O Παπανδρέου, βέβαια, είχε πλήρη επίγνωση του Α και του ότι το 1/A είναι αντίστροφο του πρώτου γι’ αυτό και ο ιστορικός του μέλλοντος θα τον ταυτίσει με τον Διονύσιο, Τύραννο των Συρακουσών. Φοβάμαι, όμως, ότι πολλοί απο αυτούς που σήμερα υποστηρίζουν ακόμα και στον ΑΥΤΟ χρόνο ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΕΣ θέσεις δεν ωθούνται εκ του πονηρού όπως ο μακαρίτης, αλλά από άγνοια και συγκεκριμένα 1) γλωσσική και παιδευτική ανεπάρκεια, και 2) άνωθεν διαστρεβλωμένη πληροφόρηση.

    ΠΧ, μάθαμε overnight γιά την Κοινωνία των Πολιτών και (χωρίς νάχουμε ΙΔΕΑ της σημασίας του όρου) “μοιρολογούμε” την απουσία της, ΑΛΛΑ συγχρόνως λοιδορούμε την φιλανθρωπία, την στιγμή που η τελευταία είναι κομβικό στοιχείο της ΕΞ ΟΡΙΣΜΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗΣ λειτουργίας της Κοινωνίας των Πολιτών, επειδή στο απαίδευτο μυαλό μας την ΣΥΓΧΕΟΥΜΕ με την επικοινωνιακού οφέλους “φιλανθρωπία” του ΕΜΠΟΡΙΟΥ (corporate philanthropy), που ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με το έργο της Κοινωνίας των Πολιτών. Σε ένα βαθμό, μέρος αυτής της άγνοιας οφείλεται στην από πλευράς μας αδυναμία ΣΥΛΛΗΨΗΣ (έστω και σύλληψης, inability to conceptualize) όρων όπως “συλλογική υποχρέωση”, “κοινωνική ευθύνη”, “κοινωνική υπηρεσία” διότι οι ελεεινοί γονείς μας και τα ελεεινά σχολεία μας “αγρόν ηγόραζαν”.

    Και ερωτώ ρητορικά, “Tι σχέση έχουν οι 64, ετησίως, υποτροφίες απόρων φοιτητών της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, έργο through and through εθελοντικό που ουδενός τα συμφέροντα υπηρετεί (φιλανθρωπία της Κοινωνίας των Πολιτών), με τις χορηγίες, πες, της Εθνικής Τράπεζας στα para-lympics (Εταιρική φιλανθρωπία).” Απάντηση, “Οση ο Φάντης με το ρετσινόλαδο.”

    ReplyDelete
  48. H ΑΓΟΡΑ σήμερα παίζει ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ.Δέστε το υπουργείο οικονομίας που το διοικεί η JB MORGAN. Αυτό δεν είναι κατ'ανάγκη κακό την εποχή της παγκοσμιοποίησης,θα έλεγε κάποιος πολύ κυνικός.Όμως είναι παράδειγμα για τη μελέτη του τρόπου μεταφοράς εξουσίας απο το κράτος στην αγορά.
    Η πολιτική εξουσία δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος του "Παγκοσμιοποιητή" της εθνικής μας οικονομίας. Και γι΄αυτό το ανα θέτει στούς άλλους που ξέρουν και μπορούν. " Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε",όπως θα έλεγε και μαίτρ του πολιτικού κυνισμού Μητσοτάκης.
    Οδεύουμε άραγε πρός κυβερνήσεις που θα κυβερνάνε με τη μέθοδο του outsourcing;

    ReplyDelete
  49. Αλλο παράδειγμα παρανόησης:

    Στην επιχειρηματολογία κάποιου συζητητή, που κατ ουσία απέδιδε κάθε δεινό της χώρας στον "έλεγχο της αγοράς", έγραψα, "Μακάρι να έλεγχε η αγορά την οικονομία της Ελλάδας" υπονοώντας, φυσικά,
    1) την πλήρη απουσία Αγοράς κλίμακας και ανταγωνισμού (τον μόνο τρόπο, άλλωστε, γιά να αποκτήσει αγοραστική αξία το ευρώπουλο του εργαζόμενου) και
    2) ότι η Αγορά, ακόμα και αν ήταν κλίμακας και ανταγωνιστική, λίγο θα επηρέαζε τα δεινά της χώρας που, κατά την γνώμη πολλών και δική μου, είναι συνδεδεμένα με την απουσία στιβαρής κοινωνίας των πολιτών, πράγμα που εξηγούσα στην συνέχεια.

    Αυτούς που ενδιαφέρονται γιά το θέμα της Κοινωνίας των Πολιτών, μιά καλή αρχή είναι το:

    Τhe remains of authoritarianism: Bureaucracy and civil society in post-authoritarian Greece

    by Dimitri A Sotiropoulos

    in
    Cahiers d' etudes sur la Mediterrane'e orientale et le monde turco-iranien,
    no 20, juillet-decembre 1985

    ReplyDelete
  50. @ parmenidis

    H ΑΓΟΡΑ σήμερα παίζει ΕΝ ΟΥ ΠΑΙΚΤΟΙΣ.Δέστε το υπουργείο οικονομίας που το διοικεί η JB MORGAN

    Tέτοιες ανοησίες να λέτε και θα τρίβουν οι Δαμανάκηδες και οι Ανδρουλάκηδες τα χέρια τους

    Α τουταλέρ

    ReplyDelete
  51. @xassapoyannis


    Σ'αυτό το μπλόγκ όλοι χρειαζόμαστε αλλά κανένας δεν είναι απαραίτητος.
    Οι εξουσιοδοτημένες αποκλειστικότητες σε τομείς γνώσης,όταν μάλιστα προβάλλονται με το δικό σου προκλητικό τρόπο,δεν συνάδουν με το ύφος αυτού του μπλόγκ.
    Την αλαζονεία πολλοί αγάπησαν αλλά τον αλαζόνα κανείς.

    ReplyDelete
  52. Erratum:
    delete
    "Αυτούς που ενδιαφέρονται...."
    add
    "Γι αυτούς που ενδιαφέρονται ... "

    ReplyDelete
  53. όπως είπαμε και σε προηγούμενο σχόλιο
    "Η εταιρική κοινωνική ευθύνη (social corporate responsibilty) ,αλλά και η φιλανθρωπία των επιχειρήσεων(corporate philanthropy ) συνιστούν βασικά στοιχεία ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ της αγοράς και των επιχειρήσεων με την κοινωνία των πολιτών ".

    Το γεγονός ότι αυτά τα δύο στοιχεία είναι ατροφικά πολύ απλά δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις σε αντίθεση με τους ομολόγους τους στο εξωτερικό , δεν δεσμεύουν ούτε χρήμα, ούτε χρόνο, ούτε εναλλακτικούς πόρους στην υπόθεση της ενίσχυσης της κοινωνίας των πολιτών και των βασικών της οργανώσεων.

    Αυτό απαντά στο επιχείρημα του c.a.h. ότι "η “φιλανθρωπία” του ΕΜΠΟΡΙΟΥ (corporate philanthropy), ΟΥΔΕΜΙΑ σχέση έχει με το έργο της Κοινωνίας των Πολιτών".

    Μπορεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η φιλανθρωπία του εμπορίου να μη θεωρούνται (και δεν είναι) έργο της κοινωνίας των πολιτών αυθεντικό και γνήσιο όπως αυτό της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, ωστόσο αποτελούν στοιχεία ενδυνάμωσης και υποστήριξης της ΚτΠ αρκετά σημαντικά ώστε να προσμετρούνται στους διάφορους δείκτες (Civil Society Indexes) που δημιουργούνται για να καταγράψουν την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών σε μία χώρα.

    ReplyDelete
  54. Το μπλόγκ δεν είναι τηλεδιάσκεψη με αμεσότητα διαλόγου και απαντήσεων.
    Κατ'ανάγκην υπάρχει ετεροχρονισμός και φυσικά συμμετοχή "αλλά κάρτ".
    Δεν βλέπω κανένα πρόβλημα.Απεναντίας το βρίσκω γοητευτικό.

    ReplyDelete
  55. @ γνωστός ανώνυμος

    I am not running in a popularity contest.

    Also, except for politicians who are fair game-subject to popular criticism, I do NOT characterize people but their scripta or deeds which is an entirely different story.

    ReplyDelete
  56. ο Δ. Σωτηρόπουλος στο βιβλίο του "The remains of authoritarianism: Bureaucracy and civil society in. post-authoritarian Greece" πολύ σωστά εντοπίζει ότι στην Ελλάδα η Κοινωνία των Πολιτών , όπως επίσης και η γραφειοκρατία, δηλαδή η δημόσια διοίκηση , δεν λειτουργούν αυτόνομα από τα κόμματα , αλλά είναι μονίμως εγκλωβισμένες στα συμφέροντά τους.

    Αυτό είναι πολύ σωστό. Elementary political science reading.

    Δε διαφωνεί κανείς μ'αυτό.

    Ωστόσο η ατροφία της ΚτΠ οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες.

    Για μια σφαιρική εξήγηση προτείνουμε προτείνουμε να διαβάσετε και την έρευνα του Access to Democracy με τίτλο Greek Civil Society: The Long Road to Maturity (2005) όπου υπάρχει μια πιο σφαιρική καταγραφή της κατάστασης της ΚτΠ στην Ελλάδα σήμερα.

    ReplyDelete
  57. CIVICUS CIVIL SOCIETY INDEX SHORTENED ASSESSMENT TOOL
    REPORT FOR THE CASE OF GREECE

    Dimitri A. Sotiropoulos and Evika Karamagioli

    Athens 2006

    το προτείνουμε ανεπιφύλακτα

    ReplyDelete
  58. Greek Civil Society the road to maturity

    ReplyDelete
  59. Ένα αρθράκι σχετικά με το τι ειπώθηκε στο συνέδριο Save the Date

    ReplyDelete
  60. @ trinity

    είπες "Θα πρέπει οπωσδήποτε να ενταθεί η δικτύωση μέσα στην ελληνική κοινωνία" κλπ

    συμφωνούμε

    ReplyDelete
  61. @ G700

    Γράφετε:
    "Μπορεί η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η φιλανθρωπία του εμπορίου να μη θεωρούνται (και δεν είναι) έργο της κοινωνίας των πολιτών αυθεντικό και γνήσιο όπως αυτό της Δωδεκανησιακής Μέλισσας, ωστόσο αποτελούν στοιχεία ενδυνάμωσης και υποστήριξης της ΚτΠ αρκετά σημαντικά ώστε να προσμετρούνται στους διάφορους δείκτες (Civil Society Indexes) που δημιουργούνται για να καταγράψουν την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών σε μία χώρα."

    Συμφωνώ απολύτως. Απλά, έκανα ένα, αναπόφευκτα δογματικό, δομικό διαχωρισμό προς όφελος της κατανόησης των διαφορών.

    Προ καιρού είχα πάει στην Met και πλήρωσα αδρά, κάπου 300 δολλάρια αν θυμάμαι σωστά. Οταν λοιπόν άνοιξα το πρόγραμμα, διάβασα προς έκπληξή μου πως οι εισπράξεις από εισιτήρια καλύπτουν ΜΟΛΙΣ το 50-60% του κόστους παραγωγής και πως το υπόλοιπο καλύπτεται από χορηγίες του Επιχειρηματικού Κόσμου αλλά ΚΑΙ της Κοινωνίας των Πολιτών.

    Μακάρι, λοιπόν, νάρριχνε λεφτά ο κ. Κόκκαλης στην Εθνική Λυρική Σκηνή ώστε νάχουμε κι εμείς Μητροπολιτική Οπερα κι ας εξυπηρετούσε την προβολή των επιχειρήσεών του.
    Και μακάρι νάρριχνε λεφτά στο Φεστιβάλ Αθηνών η οικογένεια Βαρδινογιάννη κι ας τόκαναν γιά την υστεροφημία τους.

    ReplyDelete
  62. G700

    Για μια σφαιρική εξήγηση προτείνουμε προτείνουμε να διαβάσετε και την έρευνα του Access to Democracy με τίτλο Greek Civil Society: The Long Road to Maturity (2005) όπου υπάρχει μια πιο σφαιρική καταγραφή της κατάστασης της ΚτΠ στην Ελλάδα σήμερα.

    Είναι βιβλίο ή άρθρο;
    Και αν είναι άρθρο, παρακαλώ, δώσατέ μου την βιβλιογραφική αναφορά.

    ReplyDelete
  63. MΠΡΑΒΟ ΚΥΡΙΕ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗ!!!!

    ΕΙΣΤΕ ΕΥΠΑΤΡΙΔΗΣ

    ReplyDelete
  64. @ hassapo Κλπ
    "Μακάρι, λοιπόν, νάρριχνε λεφτά ο κ. Κόκκαλης στην Εθνική Λυρική Σκηνή ώστε νάχουμε κι εμείς Μητροπολιτική Οπερα κι ας εξυπηρετούσε την προβολή των επιχειρήσεών του.
    Και μακάρι νάρριχνε λεφτά στο Φεστιβάλ Αθηνών η οικογένεια Βαρδινογιάννη κι ας τόκαναν γιά την υστεροφημία τους."

    Μακάρι να πλήρωναν αυτά που όφειλαν σε ένα κράτος με καλή διαχείριση, κι ας μην έδιναν τίποτε στα παραπάνω"

    ReplyDelete
  65. Re file exeis kamia eswteriki enimerosi oti einai forofygades? Athoos loipon mexri apodikseos toy enantioy. Kai sinithos oi megales etairies den kanoun forodiafygi dioti einai diskolo na kripseis ekatomiria euro. OI mikromesaioi einai forofygades poy paizoyn me psila(1000-10000 euro)

    ReplyDelete
  66. Peri filantrhopias apo ton N. Dimou
    DWste megali prosoxi sta comments. Pragmatika o kosmos exei terastia apothemata fthonoy

    ReplyDelete
  67. Επισκέφθηκα και διάβασα εν τάχει το post περί φιλανθρωπίας στο blog του κ. Δήμου.

    Από όλα τα σχόλια, διάλεξα ένα από τον ίδιο που έχει ως εξής:

    "Η ζωή του ανθρώπου κινείται στην μικροκλίμακα. Άρα η πείνα του κάθε συγκεκριμένου έχει μεγαλύτερη σημασία από τις στατιστικές. (Πέρα που κι αυτές δείχνουν μείωση κατά 50% της παγκόσμιας φτώχειας). Το "δεν άλλαξε τίποτα" ακυρώνεται κι από ένα μόνο πιάτο φαγητό."

    Aψογος!

    ReplyDelete
  68. Είστε όλοι εμποτισμένοι με την ιδεολογία της νέας εποχής. Γιατί να μην μπορούν 10.000.000 άνθρωποι να δημιουργήσουν μια κοινωνία που να στηρίζει τον καθένα σε κάποιες περιστάσεις και να πρέπει να υπάρχουν οι "φιλάνθρωποι" για να καλύψουν τις ανάγκες της. Προσοχή στο βιβλίο " Η ευτυχία του να είσαι μαλάκας".

    ReplyDelete
  69. @ ca
    κάνε αριστερό κλικ πάνω στο link A2D αμέσως μετά τη βιβιλιογρφική μας αναφορά . Σε βγάζει απευθείας στην έρευνα

    CIVICUS CIVIL SOCIETY INDEX SHORTENED ASSESSMENT TOOL
    REPORT FOR THE CASE OF GREECE

    Dimitri A. Sotiropoulos and Evika Karamagioli

    Athens 2006

    ReplyDelete
  70. @ anonymos

    είπες
    Γιατί να μην μπορούν 10.000.000 άνθρωποι να δημιουργήσουν μια κοινωνία που να στηρίζει τον καθένα σε κάποιες περιστάσεις και να πρέπει να υπάρχουν οι "φιλάνθρωποι" για να καλύψουν τις ανάγκες της.

    όπως είπε και ο parmenidis παραπάνω ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΕΥΕΡΓΈΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΑΝΘΡΏΠΟΥΣ!

    Δεν προτείνουμε τη φιλανθρωπία ως λύση στο ζήτημα της εμβάθυνσης της Κοινωνίας των Πολιτών, αλλά την κατατάσσουμε στις καλές εκείνες πρακτικές οι οποίες βοηθάνε στην περαιτέρω ανάπτυξή της.

    Επιπρόσθετα φιλάνθρωποι και χορηγοί υπήρχαν από την εποχή της αρχαιότητας και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το θέμα είναι τι κίνητρα τους δίνεις για να επενδύσουν χρόνο και χρήμα στην υπόθεση της ΚτΠ αντί να ασχολούνται αποκλειστικά με τις business τους και τα κότερά τους.

    ReplyDelete
  71. τΟ ΘΈΜΑ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΤΙ ΚΆΝΟΥΝ ή ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ (ΣΤΗΝ ΑΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΚΑΖΑΝ) ΜΕ ΤΑ ΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ (ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ), ΑΛΛΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ, ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΥΤΤΑΡΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ, ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. (π.χ. πρέπει να παρέμβει ο υπουργός, για να βρεθεί θέση στο νοσοκομείο, πρέπει να δώσει χρήματα ο τάδε για να γίνει ένα ίδρυμα κλπ).Τέλος δε, ΟΣΟΙ ΚΑΛΟΠΡΟΑΙΡΕΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΟΙ.

    ReplyDelete
  72. σε κάθε περίπτωση όπως θα δείτε διαβάζοντας την προτεινόμενη έρευνα του Acces 2 Democracy σε συνδυασμό και με το βιβλίο του Σωτηρόπουλου που παρατέθηκε παραπάνω , το πρόβλημα της ΚτΠ δεν σχετίζεται αποκλειστικά με τους φιλάνθρωπους και τους επιχειρηματίες. Αυτή είναι μία πτυχή του ζητήματος που πιάσαμε εδώ μέσα έτσι όπως εξελίχθηκε η συζήτηση.

    Υπάρχουν κι άλλες πτυχές πολύ σοβαρές οι οποίες σχετίζόνται με τη διείσδυση των κομμάτων και του κράτους στις περισσότερες εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής. Εκεί είναι που χάνεται η αυτονομία της ΚτΠ.

    ReplyDelete
  73. το να μην παρεμβαίνει ο υπουργός για να βρει κανείς θέση στο νοσοκομείο είναι άμεσα εφικτό. Το να επενδύει το κράτος για τη δημιουργία ιδρυμάτων επίσης.

    Τώρα το να πάρει η κοινωνία την εξουσία στα χέρια της κοκ είναι αρκετά θολό ως έννοια και πολύ φοβούμαστε ότι θα μπλέξουμε σε μια θεωρητική συζήτηση περί δημοκρατίας (αντιπροσωπευτικής, άμεσης, συμμετοχικής, περιεκτικής) χωρίς αρχή μέση και τέλος.

    ReplyDelete
  74. Σε παραπέμπω στο ζυγισμένο σχόλιο της Baroness Thatcher κάπου στην αρχή αυτού το post, όπου μιλάει γιά την ιδανική και την πραγματική ("υπαρκτή") κοινωνία, ΤΙ θα συνέβαινε στην πρώτη και ΤΙ συμβαίνει στην τελευταία.

    Την Ελληνική πραγματικότητα, που χαρακτηρίζεται από πλήρη αδυναμία έστω και μικρών ομάδων Ελλήνων να λειτουργήσουν συλλογικά (πολύ περισσότερο δε, απορρέει, να υποστηρίζουν ο ένας τον άλλο) την απέδωσε παραστατικότατα ο Χασαπογιάννης πιό πάνω με το σχόλιο:

    "ΠΟΙΟΣ φταίει ωρέ που οι πολυκατοικίες σας ΟΖΟΥΝ. Ποιός φταίει γιά την αθλιότητα της εμφάνισης των κτιρίων, εισόδων και κλιμακοστασίων με κάθε διαμέρισμα να έχει διαφορετικού χρώματος τέντα;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; "


    Εμείς οι Ελληνες πούχουμε στα χέρια μας ΚΑΙ τον Σοφοκλή ΚΑΙ τον Ευρυπίδη, δηλαδή γνωρίζουμε τον άνθρωπο όπως είναι ΚΑΙ όπως θάπρεπε να είναι, οφείλουμε νάχουμε αίσθηση του μέτρου ΚΑΙ των αναλογιών.

    ReplyDelete
  75. "Cool" που θάλεγε και ο επικίνδυνα αμερικανίζων, ακίνδυνος αντι-αμερικανός, επαγγελματίας βιβλιογράφος και par excellence παράσιτο της Γενιάς του Πολυτεχνείου.

    ReplyDelete
  76. ΠΡΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΕΙΣ ΝΕΟΥΣ


    Διάβασα σήμερα το ΑΙΣΧΡΟ ΑΡΘΡΟ ενός ΠΑΣΟΚου, Γιάννη Μυλόπουλου, από Θεσσαλονίκη, στο Εθνος της 30-5. Ακούστε ΤΙ μπορεί να πράξει ο Ελληνας γιά μισή μερίδα πολιτικής γκλαμουριάς:

    Γράφει λοιπόν ανερυθρίαστα,

    "Στο πανεπιστήμιο μπήκαν από κεκτημένη ταχύτητα και στη συγκεκριμένη σχολή από... σπόντα. Γι αυτό και οι σπουδές δεν τους απασχολούν ιδιαίτερα. Το πτυχίο τούς ενδιαφέρει μόνο ως τυπικό προσόν. Εχουν καταλάβει ότι στη ζωή σήμερα δεν μετρούν η μόρφωση και οι γνώσεις, αλλά τα «μέσα» και οι γνωριμίες. Γι αυτό και οι πιο «ξύπνιοι» φροντίζουν να γραφτούν στη γαλάζια φοιτητική παράταξη. Που εκτός από φτηνές εκδρομές και πάρτι, υπόσχεται στα «δικά της παιδιά» και βέβαιη επαγγελματική αποκατάσταση."

    ΔΗΑΛΔΗ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΒΡΕ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΕ ΣΥΜΜΟΡΙΤΗ ΠΡΑΤΤΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΛΗΤΑΡΙΟ ΤΟΥ;;

    ReplyDelete
  77. KAI ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ Ο ΣΥΜΜΟΡΙΤΗΣ ΠΑΣΟΚΟΣ (Γιάννης Μυλόπουλος).

    Προσέξτε εδώ:

    "Είναι τα παιδιά που εξέφρασαν ένα κοινωνικό αίτημα και αντιμετωπίστηκαν από το αστυνομικό κράτος της Δεξιάς σαν τρομοκράτες. Εισπράττοντας, αντί για απαντήσεις στα μεγάλα τους αδιέξοδα, ξύλο, δακρυγόνα και συλλήψεις. Είναι η γενιά που, ενώ της υποσχέθηκαν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την καταδίκασαν να σπουδάσει σε... τριτοκοσμικές συνθήκες. Μ έναν «καινούργιο» νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, που όμως έρχεται από το παρελθόν. Που αντί να απελευθερώνει την ανώτατη εκπαίδευση και να δημιουργεί προϋποθέσεις για τον εκσυγχρονισμό της, αναλώνεται στον αυταρχικό έλεγχο, την αστυνόμευση και την ενίσχυση της χειραγώγησης των ιδρυμάτων από τα κρατικά δεσμά. "

    ΟΥΣΤ ΑΛΗΤΟΠΑΣΟΚΟΙ

    ΟΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΣΤ

    ReplyDelete
  78. να λείπουν τα σχόλια...

    ReplyDelete
  79. Μετά συμπαθήσεως και άνευ παρεξήγησης προς τι ο κλαθμός και ο ξυλοδαρμός;
    Δεν αντελίβην το υποκείμενο θέμα.

    ReplyDelete
  80. Σημεία των καιρών!

    Ντροπή σας κύριε Aragon, θα σας κάνω Dada.

    Ποιός θα φανταζόταν πως μιά μέρα oι επίγονοι της Commune του 1871, μεγάλοι Γάλλοι διανοητές του 20ού αιώνα θα εστρέφοντο κατά του μόνου αμιγώς σοσιαλιστικού κόμματος της Ευρώπης, του ΠΑΣΟΚ, που μόνο ένα σκοπό υπηρετούσε και υπηρετεί, τον ΑΝΘΡΩΠΟ.

    Αλλά εμείς δεν πτοούμεθα. Τέτοιες επιθέσεις από ρεβιζιονιστές μας αναζωογονούν και θα προχωρήσουμε μέχρι την τελική νίκη του βασανισμένου Ελληνα που δεν μπορεί να παραθερίζει στη Μύκονο και δεν μπορεί να τρώει έξω καθημερινά σαν άνθρωπος.

    Και εάν η Νέα Δημοκρατία υπόσχεται στους νέους ότι θα τους στέλνει στη Μύκονο, εμείς δεσμευόμαστε ότι θα τους στέλνουμε στις Βarbados, στις Bahamas και στην Bermuda.

    Εμείς λέμε πρώτα απόλα ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ κι ας όψεται αυτός ο Κινέζος ο τσιγγούνης που μας χάλασε τη πιάτσα.

    Η Φώφη σας και μέλλουσα πρωθυπουργός σας

    ReplyDelete
  81. @ louis aragon
    @ G700

    Σοβαρά ρε παιδιά, έχει πράγματι γραφτεί έτσι αυτό το άρθρο;
    Μπορούμε να το βρούμε;

    Δηλαδή αν είναι έτσι, τότε ο συγγραφέας η είναι κρετίνος η βαλτός της Νέας Δημοκρατίας γιά να προκαλέσει αντι-Πασοκικά αισθήματα.

    Με συγχωρείς ρε αραγκόν αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

    ReplyDelete
  82. @ Γιαννης Μυλόπουλος

    You write:
    "Είναι η γενιά που, ενώ της υποσχέθηκαν εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την καταδίκασαν να σπουδάσει σε... τριτοκοσμικές συνθήκες."

    Dear fellow, I should be inclined to agree that the Greek youth was condemned to study under third-world conditions in the shadow of intellectual dwarfs, moronic professors and buffoons like yourself.

    ReplyDelete
  83. Pros ola ta fasistakia pou exoun mazeytei edw mesa:

    Anhketai pragmatika sth g700?

    Brwmoskylo luis aragon ti les?

    ReplyDelete
  84. Μην κλαις γιά μένα Ελλάααααααααδαα

    Αυθαίιιιιιιιιιιιιιιιιρεταααααααα
    θαααααααααααα σου χαρίσωωωωωωωω,

    Παπούτσια Πράντααααααααααααααααα

    και σαγιονάααααααααααρες

    θα σου δωρίιισωωωωωωωωωωωωωωωωω

    ReplyDelete
  85. Eίσαι και ηλίθια και κακόφωνη πανάθεμά σε.

    Πήγαινε παιδί μου στο πανηγύρι του Παυλόπουλου να χορέψεις καρσιλαμά με το λεβεντόπαιδο τον κ. Γείτονα να φανεί η αρχοντιά σου

    ReplyDelete
  86. Ηλίθια δεν είναι το Φωφάκι μας, ηλίθιοι είναι οι 73,000 που την ψήφισαν

    ReplyDelete
  87. τα σχόλια περί Μυλόπουλου είναι εντελώς άσχετα με το περιεχόμενο του post και το θέμα της κοινωνίας των πολιτών. Εκφράζουν μόνον αυτόν(ους) που τα γράφει(ουν).

    για τη γενιά των 700 ευρώ, τους τελευταίους 3 μήνες, έχουν γράψει πολλοί, καθηγητές, δημοσιογράφοι, πολιτικοί. Ο καθένας κάνει και την ανάλυσή του. Κάποιοι ενδιαφέρονται πραγματικά, άλλοι θεωρούν ότι βρήκαν ένα πιασιάρικο θέμα, γιατί λοιπόν να μην το εκμεταλευτούν;

    Όπως και να έχουν τα πράγματα είναι θετικό το γεγονός ότι πολλοί Έλληνες ασχολούνται με το θέμα της γενιάς των 700 ευρώ. Υπ' αυτή την έννοια καλά έκανε ο Μυλόπουλος κι έγραψε. Αν και διαφωνούμε με την ανάλυσή του επιχειρήματα του τύπου aragon ΔΕΝ μας εκφράζουν.

    ReplyDelete
  88. Αφου διαφωνείτε με την ανάλυσή του ΓΙΑΤΙ φιγουράρει στη δεξιά κολώνα κάτω από "σχετική αρθρογραφία", πέμπτη από την αρχή ;;;;;;;;

    Λάθος κάνουν όλοι οι άνθρωποι, διορθώστε το όμως αν δεν σας εκφράζουν τα σχόλια αυτά

    ReplyDelete
  89. διότι στη στήλη "σχετική αθρογραφία" βάζουμε άρθρα γενικά γύρω από το θέμα της Γενιάς των 700 ευρώ (όποια πέσουν στην αντίλήψή μας), ακόμα κι αν διαφωνούμε με το περιεχόμενό τους. Αν κάποια τα βρίσκουμε ενδιαφέροντα , θέλουμε να τα αναδείξουμε ή ακόμα καλύτερα συμφωνούμε με το περιεχόμενό τους, τότε τα αναρτούμε και ως post.

    Σε κάθε περίπτωση οι απόψεις της G700 εκφράζονται μέσα από τα posts μας και τα σχόλια που αναρτούμε επίσημα στο blog.

    βέβαια με το να συνεχίζεται αυτό το argument τζάμπα διαφήμιση στο συγγραφέα κάνουμε. ως γνωστόν η δυσφήμνιση είναι η κξαλύτεη διαφήμιση . Μήπως αυτό επιχειρείται εδώ τελικά;

    ReplyDelete
  90. βασικά ψάχνουμε και του Αργύρη Ντινόπουλου ένα άρθρο για τη γενιά των 700 ευρώ, αλλά δεν το βρίσκουμε. Είναι ένα αστείο άρθρο όπου ο Αργύρης τα χώνει στο νεο-φιλελευθερισμό. Μετά του τα ρίχνει ο Ριζοσπάστης , γιατί τόλμησε να κάνει κάτι τέτοιο. Πώς μπορεί να μιλάει αυτός ο καπιτάλας για κοινωνικά θέματα...κλπ κλπ. Αν και δεν λένε κάτι αυτά τα άρθρα, βασικά τίποτα απολύτως, πρέπει όσο είναι αυτό δυνατό η λίστα με τη σχετική αρθρογραφία να είναι πλήρης. Φυσικά αυτή τη στιγμή δεν είναι. Βέβαια υπάρχει ένα fair point εδώ. Γιατί να συνυπάρχουν υψηλής ποιότητας άρθρα με κάποια σκουπίδια; Κατά την άποψή μας για να μπορεί ο καθένας να κρίνει.

    ReplyDelete
  91. Συμφωνώ απόλυτα με το άρθρο σας. Πραγματικά είστε στη σωστή κατεύθυνση, και... οι πολλές χιλιάδες ανθρώπων που επισκέπτονται το μπλογκ G700 είναι επιπλέον μαρτυρία γι' αυτό.

    Θα ήθελα να υπενθυμίσω δύο πράγματα που (λίγο-πολύ) όλοι ξέρουμε, αλλά... συνήθως υποτιμάμε.
    1) Τα μπλογκ ενσωματώνουν μία ανώτερη τεχνολογία σοβαρής επικοινωνίας, που περιλαμβάνει κείμενα, αρχεία multimedia, διαδραστικό διάλογο και Υπερκείμενο. Η δική μου πρόβλεψη είναι στο μέλλον, σχεδόν όλα τα σοβαρά site που επιθυμούν να έχουν ανοιχτότητα και στην επικοινωνία, θα γίνουν και μπλογκ. Η τεχνολογία αυτή, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές παραμέτρους που αναφέρετε, είναι θηριώδης. Δεν θα μπορεί να τα βάλει μαζί της κανένα άλλο μαζικό επικοινωνιακό μέσο (στο άμεσο μέλλον).

    2) Ο συντονισμός πολλαπλών blog καθίσταται ιδιαίτερα αποδοτικός όταν μπαίνουν ζητήματα μαζικών κινητοποιήσεων, εκστρατειών για διάφορα θέματα, κ.ο.κ. και... θα καταστεί επίσης ιδιαίτερα αποδοτικός για το... δημόσιο φακέλλωμα όλων εκείνων που... μας φακελλώνουν. Τα δημόσια πρόσωπα σε λίγο δεν θα τολμούν να κάνουν ούτε μία απερίσκεπτη δήλωση (ήδη συμβαίνει αυτό) διότι δεν υπάρχει πια καμμία περίπτωση να ξεχαστεί (όπως γινόταν παλιά, που περίμεναν να κοπάσει η "μπόρα" και συνέχιζαν τα ίδια).

    Η μόνη διαφορά της σημερινής κατάστασης με το μέλλον είναι ότι
    1) σήμερα δεν έχουν ακόμη ενσωματωθεί μέσα στα μπλογκ και άλλες, ακόμη πιο προσοδοφόρες τεχνικές διευκολύνσεις. Δείτε π.χ. τα Wiki-blogs.
    2) σήμερα δεν έχει φτιάξει μπλογκ ακόμη... εξαψήφιος ή και επταψήφιος αριθμός Ελλήνων. ΓΙΑ φανταστείτε ΤΙ έχει να γίνει, όταν συμβεί αυτό. Τα μπλογκ κυριολεκτικά θα ρίχνουνε κυβερνήσεις.

    Νομίζω ότι έχουμε ΚΑΘΕ λόγο να αισιοδοξούμε και όχι να μεμψιμοιρούμε για λεπτομέρειες. :)
    Καλή σας επιτυχία!

    ReplyDelete
  92. @ G700

    Διάβασα και γώ, εκ περιεργείας, αυτό το άρθρο.

    Eίναι προφανές ότι ο Αragon μπήκε στο Blog είδε τη στήλη δεξιά, διάβασε το περιβόητο άρθρο, εξοργίσθηκε, περιήλθε σε βρασμό ψυχής και εκτονώθηκε στο πλαίσιο των συναισθημάτων που βίωσε εκείνη τη στιγμή.
    Οπως, ξέρετε, αν μπείτε στη κάμαρά σας και βρείτε την σύζυγο, in flagrante delicto, συνουσιαζόμενη με τον εραστή, και την μαχαιρώσετε εν βρασμώ ψυχής, οι πιθανότητες είναι μεγάλες ότι θα αθωωθείτε.

    ΠΩΣ να το κάνουμε, φίλτατοι. Εάν, πχ, κάποιος πεί ότι η τριετής διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διακρίθηκε γιά διαφάνεια, προκαλεί, προσκαλεί και δικαιούται να φάει ντομάτες. Εξ ίσου, εάν κάποιος πει ότι το ΠΑΣΟΚ διακρίθηκε γιά την έντιμη διακυβέρνηση επί 20ετία, επίσης αξίζει να φάει ντομάτες. Τέτοιου είδους κραυγαλέες ανακρίβρειες, ανεξαρτήτως του ποιόν ευνοούν και ποιόν αδικούν, συνιστούν προσβολή του δημοσίου αισθήματος και αναπόφευκτα προκαλούν αντιδράσεις όπως του Aragon.

    For all intents and purposes, θα συμφωνούσα με τον ανώνυμο σχολιαστή, λίγο πιό πάνω, ότι το άρθρο είναι παιδαριώδες σε βαθμό που να προσβάλλει ακόμα και την νοημοσύνη μιάς αμοιβάδας, ακόμα και εάν η τελευταία φέρει αριστερή ιδεολογία. Είπε, λοιπόν, ο Aragon την γνώμη του (και απόλυτο δικαίωμά του) που ασφαλώς εκπροσωπεί εκείνον μόνο.

    Προσωπικά, θα έλεγα πως η αντίδραση του Aragon είναι κατανοητή μεν, αλλά τα σχόλια του ανάρμοστα σε ένα Blog όπως το G700 που πιστεύει στην ευπρέπεια του δημοσίου διαλόγου ΚΑΙ γνωρίζει ΠΟΥ τελειώνει η ευπρέπεια και ΠΟΥ αρχίζει η απρέπεια.

    Eπειδή όμως ΚΑΙ το αμφιλεγόμενο άρθρο βρίσκεται σαφώς στο χώρο της απρέπειας, υπό την έννοια ότι απρεπής δεν είναι μόνο η ύβρις, αλλά και ό,τι προσβάλλει την αξιοπρέπεια και υποτιμά την νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου, οφείλουν και οι G700 να αποκαθηλώσουν την στη δεξιά στήλη αναφορά στο παραπάνω άρθρο, αλλιώς ριψοκινδυνεύουν όχι μόνο την αξιοπρέπειά τους, αλλά και την αντικειμενικότητά τους και αυτομάτως κομματικοποιούνται.

    ReplyDelete
  93. Υπάρχουν διάφορα άρθρα για του Γ700, προφανός και καποια άρθα υποβιβάζουν την νοημοσύνη μας αλλά υπάρχουν καποια άλλα στο ίδιο σημείο που μας βοηθούν να σκεφτόμαστε. Εγώ λέω άστα να υπάρχουν όλα και ας επιλέγει ο καθένας με τι να ταυτιστεί, ούτος η άλλος οποιος παρακουλουθεί το μπλόγκ θα δεί οτι δεν έχει πολιτικό χρομματισμό(σαν μπλογκ γιατι σαν ατομα ο καθένας έχει τις πεποιθήσεις του).

    ReplyDelete
  94. Πολιτάκη αγόρι μου, ξαναπάε στο σχολείο για την ορθογραφία σου (Για τη σκέψη σου δεν μπορεί να γίνει τίποτε).

    ReplyDelete
  95. @ omadeon

    έχουμε ΚΑΘΕ λόγο να αισιοδοξούμε και όχι να μεμψιμοιρούμε για λεπτομέρειες. :)

    πολύ σωστά είπες

    ReplyDelete
  96. omadeon βλέπουμε ότι ακούς και trance , σωστός (η)

    ReplyDelete
  97. Blogging is all very well
    but what does it achieve
    anyway most blogs are deeply tedious involving ever so huge amounts of navel gazing and the erroneous belief that people have something to say and somehow it's important
    part of this is most definitely a lack of debied access in their early years
    I hate computers
    I stil remember the internet being a tool for accessing information
    now, to get decent information from it it costs a shitload of money
    because while people tout the web as a forum to ask others who know something more than you, most of them are stuck up their own arses and full of shit
    damn I'm getting old
    fucking youth of today

    ReplyDelete
  98. omadeon βλέπουμε ότι ακούς και trance, σωστός...

    χεχεχε... όχι μόνο ακούμε, δημιουργούμε κιόλας! Να και λεπτομέρειες για πάρτυ σε club που οργανώνουμε (ομάδα DJ's) την Τετάρτη 11 Ιουλίου στην Αθήνα - Αρδηττού 1).

    Για το θέμα των blogs τώρα....

    Με προβλημάτισε το τελευταίο αγγλικό σχόλιο, που συνοψίζεται στο εξής νομίζω,
    "most blogs are deeply tedious involving ever so huge amounts of navel gazing and the erroneous belief that people have something to say and somehow it's important".

    Ας τολμήσω αγγλική απάντηση:

    Well, lots of blogs _are_ like that, but the ones likely to rise in popularity are those that do NOT just indulge in navel-gazing, being discovered by _readers_ as saying something important.

    O.T.O.H. Definitely what is "navel-gazing" to one person, can be useful information to another. E.g. my poetry analyses (of Elytis) are hardly ever read, but so is... Elytis himself. Other topics in my blog boomed to hundreds of clicks a day for mysaterious reasons I am still trying to comprehend.

    Anyway, One of the LESS "navel-gazing" Greek blogs, of _immense_ populariry, is this one _here_ (g700).

    I think those who have doubts about the feasibility of a "healthier market", need to look into the blog popularity statistics: They are reveal _what_ would happen, if everyone had (more-or-less) exactly the same chances, to become popular (comparable to "good sales").

    Δηλαδή, κοντολογίς, ένα από τα ΛΙΓΟΤΕΡΟ "ομφαλοσκοπικά blog" είναι αυτό _εδώ_ (g700). Οι μηχανισμοί δημοτικότητας δεν έχουν (ακόμη) φθαρεί, και ο τρόπος που γίνονται τα μπλογκ δημοφιλή ίσως αξίζει να μελετηθεί σαν ένα από τα _καλύτερα_ παραδείγματα "υγιούς αγοράς" (αν σκεφτούμε με οικονομικούς όρους τον ανταγωνισμό τους).

    ReplyDelete