Tuesday, September 8, 2009

Διαρθρωτικές αλλαγές. Χαμένοι στη μετάφραση

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο NewsTime

Στην ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κάνει διαρθρωτικές αλλαγές. Ότι εκτός από τον αυστηρό έλεγχο των δημόσιων δαπανών με σκοπό τη δημοσιονομική εξυγίανση και την πάταξη της φοροδιαφυγής θα προωθήσει επίσης μεταρρυθμίσεις σε καίριους τομείς με σκοπό να δημιουργήσει ισχυρά θεμέλια στην οικονομία.

Δυστυχώς, αυτά τα έχουμε ξανακούσει ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν. Αν οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της κυβέρνησης στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων αποτελέσουν οδηγό για το μέλλον, ένα είναι βέβαιο. Ότι τίποτα δεν πρόκειται να γίνει. Σε κάθε περίπτωση και επειδή πριν ρίξουμε την ψήφο δεν καλούμαστε απλώς να αξιολογήσουμε το παρελθόν, αλλά να δούμε τι προτείνει το κάθε κόμμα για την επόμενη μέρα, καλό είναι να δούμε τι σόι αλλαγές επιδιώκει να κάνει αυτή τη φορά η ΝΔ.

Οι προτεινόμενες παρεμβάσεις, όπως τις προσδιόρισε ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, δεν αποτελούν διαρθρωτικές αλλαγές. Με την εξαίρεση του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων και το διαχωρισμό του κλάδου συντάξεων από την Υγεία, ομολογουμένως δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις με τις οποίες συμφωνούμε, τα υπόλοιπα μέτρα αφορούν σε διευθετήσεις εντός του υπάρχοντος μεταπολιτευτικού οικονομικού μοντέλου.

Για παράδειγμα:

Στο χώρο της εργασίας προτείνονται περικοπές δικαιωμάτων και κατάργηση της συλλογικής σύμβασης σε περιοχές που έχουν κρίση.

Στο ασφαλιστικό προτείνεται μείωση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής.

Στην παιδεία προτείνεται αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια και δωρεάν υπολογιστές Η/Υ σε όλους τους μαθητές της Α’ Γυμνασίου.

Στη δημόσια διοίκηση προτείνεται μεταφορά διοικητικών αρμοδιοτήτων προς την Περιφέρεια, ενώ μεταρρύθμιση και μάλιστα κρίσιμη φαίνεται να θεωρείται ακόμα και η θεσμοθέτηση αναπληρωτή γενικού γραμματέα στις νομαρχίες!!

Ταυτόχρονα, ορισμένες ομολογουμένως εξαιρετικά χρήσιμες, αλλά αυτονόητες βελτιώσεις σε υποδομές με τις οποίες κανείς δε διαφωνεί, όπως για παράδειγμα η εγκατάσταση ηλεκτρονικού συστήματος στο ΕΣΥ για να ελέγχεται η συνταγογράφηση, παρουσιάζονται και αυτές ως διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Πρωθυπουργός παρουσιάζει κάποιες τροποποιήσεις παραμετρικού τύπου, παρεμβάσεις δηλαδή εντός των ορίων του σημερινού status quo στην οικονομία και τη διοίκηση, σαν διαρθρωτικές αλλαγές.

Διαρθρωτικές αλλαγές, όμως, έτσι όπως εμείς τις κατανοούμε και υπάρχουν και στη σχετική επιστημονική βιβλιογραφία, σημαίνει μεγάλης εμβέλειας ανατροπές και παρεμβάσεις που έρχονται να αλλάξουν το τοπίο, επεμβαίνοντας καίρια στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένας τομέας της οικονομίας, της κοινωνίας, της διοίκησης.

Ο Πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ δεν μίλησε για ένα άλλο Δημόσιο Τομέα, ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, μια αγορά εργασίας διαφορετικού τύπου, ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα. Επιπρόσθετα δεν αναφέρθηκε καθόλου στο από πού θα προέλθει η ανάπτυξη; Πως θα διευρυνθεί η παραγωγική βάση της ελληνικής οικονομίας; Πώς θα γίνουμε μια οικονομία υψηλής προστιθέμενης αξίας. Θα συνεχίσουμε με το ίδιο μοντέλο ανάπτυξης; Με το πλαδαρό κράτος, την κρατική και ιδιωτική υπερχρέωση, τη ρηχή επιχειρηματικότητα ανάγκης, τη φεουδαλική αγορά εργασίας και την καταστροφή του περιβάλλοντος;

Σε ό,τι μας αφορά, πιστεύουμε ότι χρειάζεται να γίνουν μεγάλες τομές στην ελληνική κοινωνία σε πολλαπλά πεδία, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η αποτελεσματικότητα της οικονομίας μας, να προωθηθεί η κοινωνική δικαιοσύνη και να ενισχυθεί παράλληλα και η γενεακή δικαιοσύνη. Έτσι ώστε να υπάρξει επιτέλους προοπτική και για τους νέους. Όχι μόνο για να μη γίνουμε η γενιά που θα υποστεί την κοινωνική στασιμότητα ή ακόμα και κάθοδο. Αλλά για να μπορέσουμε να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές ένα αυξημένο χρηματικό, κοινωνικό και φυσικό κεφάλαιο.

Συγκεκριμένα προς την παραπάνω κατεύθυνση έχουμε προτείνει:

- την κατοχύρωση της αρχής της διαγενεακής δικαιοσύνης στο Ελληνικό Σύνταγμα.

- τη δημιουργία ενός Συνηγόρου των Γενεών με αντικείμενο τη διαρκή και συστηματική γνωμοδότηση για τις επιπτώσεις των επιλογών της σημερινής κοινωνίας και των αποφάσεων των πολιτικών στους μελλοντικούς πολίτες

- την αλλαγή του σημερινού «βισμαρκικού» μοντέλου ασφάλισης σε μικτό, όπου θα συνδυάζονται ένας ενιαίος για όλους αναδιανεμητικός πυλώνας βασικής σύνταξης με έναν κεφαλαιοποιητικό πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης –εδώ κρίνεται τόσο η κοινωνική και διαγενακή δικαιοσύνη όσο και η βιωσιμότητα της δημοσιονομικής θέσης της χώρας μεσοπρόθεσμα-,

- τη θεσμοθέτηση χρυσού κανόνα σύμφωνα με τον οποίο το δημόσιο χρέος δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 60% του ΑΕΠ, εκτός από περιόδους εκτάκτου ανάγκης

- τη στήριξη των νέων στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου με τη θεσμοθέτηση ενός Συμβολαίου Αυτονόμησης για τη γενιά των 700 ευρώ (New Deal για τη νέα γενιά) όπου α) θα προβλέπονται κίνητρα και διευκολύνσεις για την απόκτηση κατοικίας ή την ενοικίαση σπιτιού στα πρώτα τρία χρόνια της εργασίας καθώς και β) θα θεσμοθετειται ένα πριμ απασχόλησης 30 λεπτών για κάθε 1 ευρώ ανάμεσα στα 300 και τα 700 ευρώ μισθού για τα τρία πρώτα χρόνια εργασίας, υπό τη μορφή πιστωτικού φόρου τύπου Earned Income Tax Credit ΗΠΑ, Working Families Tax Credit UK, PPE France.

- βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από τη δραστική περικοπή της γραφειοκρατίας σε όλα τα βασικά επίπεδα όπου αυτή εμφανίζεται. Καθεστώς έναρξης, εγκατάστασης, αδειοδότησης, επέκτασης και λειτουργίας μιας επιχείρησης. Καθεστώς έγκρισης επενδυτικών προγραμμάτων και υλοποίησης επενδύσεων. Δομές Στήριξης Επιχειρήσεων (Κέντρα Υποδοχής Επενδυτών κοκ) και
Εξαγωγές

- τη μεταρρύθμιση του λυκείου στα πρότυπα του IB με διετούς κολεγιακού χαρακτήρα φοίτηση και αυξημένη αυτονομία για τις σχολικές μονάδες

- τη δημιουργία ενιαίου εθνικού συστήματος ανώτατης εκπαίδευσης στο οποίο θα υπαχθούν όλα τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια, τα κολέγια που είναι αναγνωρισμένα από χώρες της ΕΕ και τα ιδιωτικά εκείνα εκπαιδευτήρια που θα είναι σε θέση να τηρούν αυστηρές ακαδημαϊκές και υλικοτεχνικές προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος, όλα με ενιαία θεσμική μορφή, αυτή του «Νομικού Προσώπου Εκπαιδευτικού Δικαίου», με πλήρη ανεξαρτησία από το Υπουργείο Παιδείας, με καθεστώς αξιολόγησης από εθνικούς και διεθνείς αξιολογητές, και προβλέψεις για χρηματοδότηση κρατική και ιδιωτική.

- τη σύναψη ενός Οικολογικού Διαγενεακού Συμβολαίου με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της πράσινης οικονομίας

Ας λάβουμε υπόψη σ’ αυτό το σημείο ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς μια σύγχρονη δημόσια διοίκηση. Μητέρα όλων των διαρθρωτικών αλλαγών είναι το πέρασμα του κράτους από τη λογική της κλασσικής γραφειοκρατίας του 20ου αιώνα με έμφαση στο τεκμήριο νομιμότητας σε μια σύγχρονη διδικτυωμένη, πελατοκεντρική και ανταποκριτική διοίκηση του 21ου με έμφαση στην αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητα.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει ενσωμάτωση των αρχών του Νέου Δημόσιου Μάνατζμεντ στο κράτος: συστήματα Διοίκησης Ολικής Ποιότητας, Κοινά Πλαίσια Αυτοαξιολόγησης, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και no stop shops, αλλά και εσωτερική αναδιάρθρωση των απαιτούμενων διοικητικών διαδικασιών.

Δύσκολα πράγματα. Σαφώς. Έτσι είναι όμως οι αλλαγές που ανατρέπουν το status quo στην οικονομία, την εργασία, την παιδεία, το ασφαλιστικό, τη διοίκηση. Έχουν δυσκολία, αλλά μόνο αυτές αυξάνουν τελικά την ευημερία υπέρ των πολλών, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι μελλοντικές γενιές δεν θα επωμιστούν δυσβάσταχτα ελλείμματα καθώς και τις ελλείψεις των προηγούμενων.

17 comments:

  1. πελατοκεντρική δημόσια διοίκηση.... χαχαχαχαχαχχα

    μα τι λέτε?

    δεν έχετε καταλάβει ακόμη ότι αν δεν ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ τα συνδικάτα (του βολέματος) και η σάπίλα της δημόσιας διοίκησης δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα?

    δεν παει να γραφτεί στο Σύνταγμα ότι θέλει για δικαιοσύνη?
    Με χρέη δικαιοσύνη δεν υπάρχει

    ReplyDelete
  2. Στις νομαρχίες που είναι η πρώτη γραμμή της διοίκησης (Πολεοδομία, Υγεία, Κοινωνική Πρόνοια, Μεταφορές κοκ) τα συνδικάτα είναι εξαφανισμένα. Απλά δεν υπάρχουν παρά για να οργανώνουν τον ετήσιο χορό του σωματείου και την κοπή πίτας. Έχεις όμως σε επίπεδο ΝΑ ένα συνδυασμό απίστευτης γραφειοκρατίας ταλαιπωρίας και διαφθοράς.

    Όσο για τη γενεακή δικαιοσύνη στο Σύνταγμα αυτό σημαίνει μια διατύπωση που θα υποχρεώνει τους πολιτικούς όταν νομοθετούν να λαμβάνουν υπόψη τον κίνδυνο υπερχρέωσης και καταστροφής του περιβάλλοντος

    ReplyDelete
  3. SER,
    ΣΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΆΖΩ ΤΟΝ ΚΑΤΆΛΟΓΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΛΕΚΙΜΈΝΩΝ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΠ.

    "O κ. Παπανδρέου έχει καλέσει προσωπικότητες από τον χώρο της οικονομίας, ακόμη και ορισμένους που είχαν απομακρυνθεί το τελευταίο διάστημα από την ηγεσία του κόμματος, προκαλώντας τη θετική έκπληξή τους.

    Πρόκειται για τους καθηγητές Ι. Στουρνάρα (επιστημονικός διευθυντής του ΙΟΒΕ), Ηρ. Πολεμαρχάκη (διατηρεί μακρά φιλία με την οικογένεια Παπανδρέου), Β. Ράπανο (πρόεδρος του ΟΠΕΚ), Γκίκα Χαρδούβελη, (πρώην σύμβουλος του κ. Κ. Σημίτη και του διοικητή της Εθνικής Θόδωρου Καρατζά και στέλεχος της Εurobank) και Κ. Παπαδόπουλο (συνεργάτης του κ. Παπανδρέου από το υπουργείο Εξωτερικών). Κάποιον ρόλο παίζει και ο κ. Μιχ. Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς. Επίσης ο κ. Ν. Καραμούζης, αναπληρωτής διευθυντής της Εurobank, και ο κ. Απ. Ταμβακάκης , ανώτατο στέλεχος του ομίλου Λάτση. Εσχάτως στους κύκλους του οικονομικού επιτελείου του ΠαΣοΚ ακούγεται πολύ και το όνομα του κ. Αιμ. Αυγουλέα, ενός αγνώστου στην Ελλάδα καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος θεωρείται ειδήμων στα νομικά της οικονομίας των αγορών".
    ΤΟ ΒΗΜΑ 8-9-09

    ReplyDelete
  4. the O-GAP-a council of economic advisors

    ReplyDelete
  5. Καλό είναι να φτιάξει ομάδα τύπου Ομπάμα και να λάβει πολύ καλά υπόψη τι θα του πούνε και ας φωνάζουν οι μάο μάο από κάτω.

    ReplyDelete
  6. "INFOWAR - PULP Η ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ 2/2"
    >> http://www.greektube.org/content/view/21786/2/

    Πριν σχεδόν 2 χρόνια, ο Άρης Χατζηστεφάνου στην εκπομπή του "Infowar" στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (συνεχίζει πλέον μόνο στο ραδιόφωνο), συνόψισε μέσα σε 7 λεπτά το πρόβλημα που βλέπουμε σήμερα, αναφερόμενος στην πολιτική Θάτσερ και την απεργία των ανθρακωρύχων το '86 στην Αγγλία.

    Η δικός μας πρωθυπουργός φαίνεται ότι εφαρμόζει την ίδια τακτική, δυόμιση δεκαετίες μετά, ελπίζοντας ότι θα έχει την τύχη της σιδηράς κυρίας.

    Όταν εν μέσω οικονομικής κρίσης χτυπάς την κοινωνική ασφάλιση, τα εργασιακά δικαιώματα και για απολύσεις, στο όνομα του οικονομικού ξελασπώματος και της ανάπτυξης, τότε είτε έχεις στόκους συμβούλους είτε δεν ξέρεις τι σου γίνεται (ή και τα δύο μαζί).

    ReplyDelete
  7. Ξέρει τι του γίνεται και μάλιστα πολύ καλά. Ο Καραμανλής στη ΔΕΘ ήταν απελευθερωμένος και απαλλαγμένος από τους μεσοχωρικούς ακροβατισμούς της περιόδου Ρουσόπουλου και μίλησε έξω απ' τα δόντια ο άνθρωπος. Με καθαρά κεντροδεξιούς όρους ανέπτυξε ένα σχέδιο που είχε ιδεολογική και πολιτική αναφορά στην παράταξή του. Αυτό είναι καλό για την πολιτική γιατί επιτέλους θα υπάρξει αντιπαράθεση και όχι πάλι σούπα. Μακάρι να ήταν έτσι από την αρχή.

    ReplyDelete
  8. Μακάρι ξεμακάρι προσπαθεί να πει ότι θα χάσει γιατί είναι υπεύθυνος ενώ θα χάσει γιατί ήταν άχρηστος.

    Διαρθρωτικές αλλαγές. Καλό το μανιφέστο το υπογράφω.

    ReplyDelete
  9. g700
    το Συνταγμα ρητά αναφέρει ότι όλοι οι Ελληνες είναι ίσοι στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις.

    Οι περαιτέρω κατηγοροιοποιήσεις είναι εκ του περισσού.

    Όσον αφορά τα συνδικάτα της "πρώτης γραμμής διοίκησης" ας τα πούμε άλλη φορά πιό αναλυτικά καλύτερα.

    Παρμενίδη,
    τυχαίνει να είμαι άνθρωπος της πράξης άρα έχω μάθει να κρατάω μικρό καλάθι.
    Ο ΓΑΠ είτε το θέλεις είτε όχι θα έχει να αντιπαλέψει τη νοοτροπία των "κατακτημένων" (που εν πολλοίς το ΠΑΣΟΚ εξέθρεψε)

    Εχουμε λοιπόν δύο παρατάξεις- τους βολεμένους και τις "κατακτήσεις" τους και από την άλλη όλους εμάς που υποφέρουμε κάτω από την μπότα του δυνάστη (1η κατηγορία)

    Προσωπικά ακόμη δεν έχω αποφασίσει αν θα ψηφίσω στις εκλογές (και φυσικά τι)

    Πάντως από τη στιγμή που άκουσα το ΓΑΠ να δηλώνει ότι θα δώσει αυξήσεις μεγαλύτερες του πληθωρισμού (σε περιβάλλον φθίνουσας παραγωγικότητας & υπερχρέωσης) ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα ψηφίσω ΠΑΣΟΚ.

    Οι άνθρωποι είναι ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ, καιρός να το καταλάβετε

    ReplyDelete
  10. Πάλι "πολιτικαντίζει" η G700, ενώ κλείνει και το μάτι στο ΠΑΣΟΚ. Τραγικό. Δε χρειάζεται πολύ μπλα-μπλα και ευτελής βερμπαλισμός. Αν μας κόπτει η "διαγενεακή δικαιοσύνη" ένα πρώτο βήμα είναι να μειώσουμε το χρέος, για να έχουν να πληρώνουν λιγότερους τόκους οι επόμενες γενιές. Αν θέλουμε περισσότερη επιχειρηματικότητα, τότε εξάλειψη της γραφειοκρατίας και της φορολογικής πολυνομίας.

    Απο 'κει και πέρα, να δω ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει αυτό που ισχύει στα χαρτιά, δηλαδή οι δημόσιες υπηρεσίες να αναζητάνε μεταξύ τους τα όποια έγγραφα και να μη σε στέλνουν πινγκ-πονγκ απ' εδώ και 'κει, αυτό να δω και ας πεθάνω μετά!

    Επίσης είναι καιρός να ωριμάσουμε σα δημοκρατία και να έχουμε ασφαλιστικες δικλείδες στο σύστημα α λα Βουλής και Γερουσίας. Τέρμα αυτό το πρωθυπουργοκεντρικό σύστημα, με τους βουλευτές να ακολουθούνε κομματική γραμμή σαν άβουλα στρατιωτάκια.

    Αλλα τι λέω, εδώ οι πολιτικάρες μας αποφεύγουν να ψελίσουν τον όρο "κυβέρνηση συνεργασίας" όπως ο διάλος το λιβάνι. Φαντάσου να τους βάλεις και δεύτερη αρχή και να μη περνάνε τα νομοσχέδια με το έτσι θέλω.

    ReplyDelete
  11. Δηλαδή Jim Slip η πρόταση για μικτό ασφαλιστικό σύστημα και θεσμικό όριο στο χρέος 60% είναι μπλα μπλα και ευτελής βερμπαλισμός; Ή τα λέει αυτά το ΠΑΣΟΚ και δεν το ξέραμε; Λυπόμαστε που εσείς που κλείνετε το μάτι στη ΦΙΣ κάνετε επιλεκτική ερμηνεία των όσων γράφουμε.

    ReplyDelete
  12. ser
    Βρες κανένα σοβαρότερο επιχείρημα για να μη ψηφίσεις.Αυτό που επικαλείσαι,την αύξηση των χαμηλών μισθων πάνω από τον πληθωρισμό,γκαρίζει ότι είναι προσχηματικό και αστείο.

    ReplyDelete
  13. Jim Slip said...
    "Δε χρειάζεται πολύ μπλα-μπλα και ευτελής βερμπαλισμός"

    Δάσκαλε που δίδασκες! Από βερμπαλισμό το σχόλιό σου ....να φάνε και οι κότες.

    ReplyDelete
  14. KAI

    ΝΑ ΜΗ ΞΕΧΝΑΜΕ ΠΟΤΕ

    ΟΤΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΦΙΛΟΣ

    ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΣ του Μεσσία

    είναι

    Ο

    Ο

    Ο


    Τ Ρ Ε Π Ε Κ Λ Η Σ

    μας.

    SIEMENS ζεις, εσυ μας ΟΔΗΓΕΙΣ

    ReplyDelete
  15. Απο την Οκλαχόμα γράφεις;
    Απο ποιά πολιτεία της Ζώνης της Βίβλου;

    ReplyDelete
  16. Είδες πραγματικά το "ΓΙΩΡΓΟ ΜΑΣ, ΤΟ ΜΕΣΙΑ" ή βλέπεις οράματα; Πέστου να περάσει και από εδώ.Και μεις χριστιανοί είμαστε.

    ReplyDelete
  17. Έχουμε ακούσει πολλά να λέγονται τα τελευταία 20 χρόνια ...Χορτάσαμε από λόγια και υποσχέσεις.
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά τις εκλογές θα παιχτεί το παλιό γνώριμο έργο. Αυτή την φορά όμως κάποιος θα πρέπει να πληρώσει το κάστανο. Δεν μπορούμε να στείλουμε πάλι τον λογαριασμό στο μέλλον.
    Φοβάμαι ότι το κόστος της κακοδιαχείρισης, της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της γενικευμένης παραλυσίας θα το πληρώσουν έτσι και αλλιώς οι νέοι και οι νέες γενιές.
    Ή για να το διατυπώσω ακριβέστερα, οι περισσότεροι από αυτούς.
    Όσοι πιστεύουν σε σωτήρες θα απογοητευτούν οικτρά.....

    ReplyDelete