Στις 5 Οκτωβρίου 2009 η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές θα βρεθεί εγκλωβισμένη στις μυλόπετρες ενός μεγάλου δημοσιονομικού προβλήματος και μιας ύφεσης, που όσο περνάει ο καιρός θα οξύνεται.
Καταρχάς χρωστάμε. Ήδη από τέλη του 2008, παρότι είχε προηγηθεί μια δωδεκαετής περίοδος ισχυρής ανάπτυξης, κράτος, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρωστούσαμε περί τα 512 δις ευρώ ή 211% του ΑΕΠ. Μια πραγματική δουλοπαροικία του χρέους. Η ύφεση επιδείνωσε περαιτέρω τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού που σε συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης είχε ξεπεράσει ήδη το 3% που ορίζει ως όριο η ΕΕ, σήμερα προσεγγίζει το 8%. Το δε δημόσιο χρέος έχει βάλει πλώρη για το 109% του ΑΕΠ, ενώ το συνολικό χρέος κράτους και ιδιωτών αναμένεται να υπερβεί τα 600 δις ευρώ. Σημειωτέον, στα μεγέθη αυτά δεν μετρώνται οι συνολικές ακάλυπτες μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους στο ασφαλιστικό, λόγω της διαδικασίας πληθυσμιακής γήρανσης. Μόνο για τον κλάδο κύριας σύνταξης, εκτιμάται αναλογιστικό έλλειμμα του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της τάξης των 337 δις ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 153% του ελληνικού ΑΕΠ.
Δεύτερον, η οικονομία συρρικνώνεται. Η ανάπτυξη, έπειτα από 15 χρόνια αυξητικής πορείας με μέσο όρο ανόδου το 3,5% έως 4%, έχει πλέον αρνητικό πρόσημο, με τους διεθνείς οργανισμούς να εκτιμούν ότι θα κλείσει στο -1%. Η δε ιδιωτική κατανάλωση, παραδοσιακή ατμομηχανή της ανάπτυξης έχει παγώσει, από ρυθμό αύξησης 4% ετησίως που ανέρχονταν το διάστημα 1997 με 2007. Ταυτόχρονα, οι ιδιωτικές επενδύσεις βρίσκονται σε ραγδαία υποχώρηση, ήδη από το 2007, ενώ η αγορά βρίσκεται στα πρόθυρα πιστωτικής ασφυξίας.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες, εάν το μελλοντικό οικονομικό επιτελείο επιχειρήσει να αντιμετωπίσει μονόπαντα και με λογιστικό τρόπο το ένα πρόβλημα (πχ το δημοσιονομικό), αφήνοντας στην τύχη του το άλλο (πχ την ύφεση), όπως για παράδειγμα προτείνει η Κυβέρνηση Καραμανλή, η κατάληξη θα είναι αυτή της Αργεντινής τη δεκαετία του ‘90 και των αρχών του 2000. Οξεία ύφεση με ταυτόχρονη υπερχρέωση και πλήρη αναξιοπιστία στο εξωτερικό.
Από την άλλη, είναι σαφές ότι όποιος έχει στο μυαλό του πακέτα διάσωσης τύπου Ομπάμα, σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πιθανό αδιέξοδο. Λεφτά χρειάζονται και βεβαίως πρέπει να εισρεύσουν στην αγορά, όμως λεφτά δεν υπάρχουν. Όχι μόνο χρωστάμε, αλλά έχοντας απολέσει το όπλο της νομισματικής πολιτικής εντός της ΟΝΕ, δεν είμαστε καν σε θέση να κάνουμε σοβαρό παιχνίδι με τη ρευστότητα. Που θα βρεθούν λοιπόν τα λεφτά;
Σίγουρα πρέπει να αυξηθούν τα έσοδα. Ο στρατηγικός στόχος είναι η σταδιακή αύξηση των εσόδων του κράτους από φόρους στο 40% του ΑΕΠ (όσο είναι και στην ΟΝΕ), από 32% που είναι σήμερα. Ο στόχος αυτός προϋποθέτει μια εκστρατεία είσπραξης των ανείσπρακτων οφειλών που δεν ανήκουν σε εταιρείες μαϊμού ή πτωχευμένες εταιρείες και άρα είναι δυνατόν να εισπραχθούν, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, φορολόγηση των κερδών του κεφαλαίου από συναλλαγές στο χρηματιστήριο, θεσμοθέτηση Capital Gains Tax, μείωση του αφορολόγητου ορίου –δεν μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο αφορολόγητο από τη Γερμανία , αναδιάρθρωση του ΥΠΟΙΟ και των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, έτσι ώστε οι συναλλαγές να γίνονται ηλεκτρονικά, οι Υπηρεσίες να οργανωθούν βάσει λειτουργίας και όχι βάσει φόρων όπως είναι σήμερα, και οι έλεγχοι να διεξάγονται βάσει μοντέλων ανάλυσης κινδύνου και όχι να έγκεινται στη διακριτική ευχέρεια των ελεγκτών.
Σίγουρα επίσης πρέπει να περιοριστούν οι δαπάνες. Ανάμεσα σε άλλα αυτό σημαίνει: πάγωμα του ρυθμού αύξησης των λειτουργικών και καταναλωτικών δαπανών κάτω από τον πληθωρισμό, περικοπές σε μισθούς και εισοδήματα στελεχών από Επιτροπές και ΔΣ, προσλήψεις μόνο στην υγεία, πάγωμα σε όλους τους υπόλοιπους τομείς ή εφαρμογή του συστήματος πέντε φεύγουν ένας μπαίνει, ενοποίηση λογιστικών και πληροφορικών συστημάτων - πρέπει να απαγορευτούν όλες οι χειρόγραφες συναλλαγές και να ενοποιηθούν τα λογιστικά συστήματα.
Σίγουρα, όμως, όσο καλά και να το κάνει κανείς, το ανακάτεμα της δημοσιονομικής σούπας με συμβατικούς όρους δεν είναι σε θέση πρώτον, να δημιουργήσει το απαραίτητο κεφάλαιο που απαιτείται για να αναθερμανθεί η οικονομία και δεύτερον, να καταστήσει τη δημοσιονομική θέση της χώρας βιώσιμη σε βάθος χρόνου.
Απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα.
Την επόμενη κιόλας των εκλογών η κυβέρνηση που θα προκύψει θα αναγκαστεί να δανειστεί για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού που πλέον βρίσκεται στο 8% του ΑΕΠ, αλλά και για να χρηματοδοτήσει την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο, εργαλεία μέσω των οποίων θα τονωθεί η πραγματική οικονομία. Είναι βέβαιο ότι οι διεθνείς πιστωτές (ξένες τράπεζες, χρηματοπιστωτικοί οίκοι κοκ) θα κοιτάξουν να εκτοξεύσουν πάνω τα spreads. Ήδη ξεκίνησε ο χορός της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας του ελληνικού δημοσίου με τη Standard & Poors να ρίχνει τις πρώτες προειδοποιητικές βολές.
Ο δανεισμός του κράτους, όμως, δεν πρέπει να συνεχιστεί με τους επαχθείς όρους που έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους. Με επιτόκια δηλαδή στα ύψη, κοντά στο 6%. Δεδομένου, όμως, ότι οι ξένες τράπεζες δεν πρόκειται να πειστούν να δανείσουν την Ελλάδα με χαμηλά επιτόκια, και δεδομένου επίσης ότι ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος, ούτε η ΕΚΤ μπορούν να δανείσουν το ελληνικό κράτος άμεσα, ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Θα μπορούσαν εδώ να αξιοποιηθούν δύο ή τρεις κρατικές ελληνικές τράπεζες. Αφού δανειστούν οι ίδιες με χαμηλά επιτόκια από την ΕΚΤ ή τη διατραπεζική αγορά, όπου δε φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να κλείνει ο κρουνός ρευστότητας, να δανείσουν με ελάχιστο κέρδος το ελληνικό δημόσιο (+1% πάνω από το επιτόκιο που τους δανείζει η ΕΚΤ και όχι 6% και 4,5% που κάνουν τώρα), παρέχοντας έτσι άμεσα φτηνά κεφάλαια με στόχο την αναθέρμανση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δεσμευτούν επίσης ότι δεν θα μεταπωλήσουν τους τίτλους σε ξένους επενδυτές γεγονός που θα οδηγήσει και πάλι σε αύξηση επιτοκίων. Οι τράπεζες που τίναξαν την μπάνκα στον αέρα τα τελευταία χρόνια, καλούνται ουσιαστικά να επιδείξουν γενναιοδωρία.
Αν όλα αυτά ακούγονται ολίγον τι σοσιαλιστικά η αλήθεια είναι ότι είναι. Πως αλλιώς, όμως, θα εξασφαλίσουμε κεφάλαια σε χαμηλό κόστος, χωρίς να επιβαρύνουμε δραματικά το χρέος; Εκτός και αν κάποιος πιστεύει ότι ξαφνικά το έλλειμμα θα γίνει πλεόνασμα και το πρόγραμμα δανεισμού του δημοσίου θα σταματήσει;
Από εκεί και πέρα το πολύ χρήμα είναι στο ασφαλιστικό. Τη βασική δηλαδή πηγή ραγδαίας αύξησης των δαπανών στο μέλλον. Λίγη σημασία έχει αν το χρέος είναι στο 100% και ξάφνου πάει στο 110% σήμερα τη στιγμή που έχουμε μεσοπρόθεσμες ακάλυπτες υποχρεώσεις ύψους 337 δις μόνο στα ταμεία κύριας σύνταξης στο μέλλον.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προτείνει ένα μικτό κοινωνικό σύστημα ασφάλισης με:
1. Έναν πυλώνα βασικής σύνταξης, στη λογική της αναδιανομής και της αλληλεγγύης των γενεών, με προκαθορισμένες τελικές παροχές βάσει ενιαίων και σταθερών κανόνων για όλους τους ασφαλισμένους, ΕΝΑ ταμείο-«εθνικό κορβανά» για όλους τους Έλληνες με κρατική διοίκηση, απαγόρευση επενδύσεων σε σύνθετα προϊόντα καθώς και απαγόρευση χρησιμοποίησης των εισφορών των ασφαλισμένων για άλλους λόγους πλην της πληρωμής συντάξεων.
2. Έναν πυλώνα προσωπικής αποταμίευσης, με κεφαλαιοποιητική λογική, χωρίς προμήθειες, με προκαθορισμένες υποχρεωτικές εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, αλλά όχι προκαθορισμένες παροχές, εποπτευόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος και με εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο του ασφαλισμένου. Εδώ ο κάθε ασφαλισμένος είναι κυρίαρχος και διαχειριστής των χρημάτων του. Έχει ατομική μερίδα ασφάλισης στην οποία έχει πρόσβαση ανά πάσα στιγμή ακόμα και από το διαδίκτυο. Επιλέγει από μία γκάμα βασικών και απλών επενδυτικών προϊόντων ανάλογα με την αντοχή του στο ρίσκο, ενώ σημειωτέον τα σύνθετα και δομημένα απαγορεύονται και εδώ δια νόμου.
Το μικτό ασφαλιστικό σύστημα, είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να υπερβούμε το βισμαρκικό συνταξιοδοτικό σύστημα μπάχαλο, που δεν έχει να πληρώσει, και ταυτόχρονα να μη ρίξουμε την κοινωνία στην αγκαλιά των αρπακτικών τύπου Παύλου Ψωμιάδη και λοιπών ασφαλιστικών εταιρειών ζόμπι, που από χτες τις παρατηρούμε να καταρρέουν οδηγώντας ασφαλισμένους και εργαζόμενους στην αβεβαιότητα. Εάν επιτέλους αποφασίσουμε να λύσουμε το θέμα του ασφαλιστικού, χωρίς να μας πιάνει υστερία κάθε φορά που ακουμπάμε την ιερή αυτή αγελάδα, θα καταφέρουμε και το δημοσιονομικό να επιλύσουμε και τα θεμελιώδη προβλήματα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος να αντιμετωπίσουμε. Και φυσικά με λυμένο ασφαλιστικό κανείς κερατάς ξένος οίκος δεν μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική σου ικανότητα.
Όσον αφορά στο Νο. 2, δεν γίνεται. Εκτός κι αν όλοι οι Έλληνες έχουν ακριβώς το ίδιο μορφωτικό επίπεδο για επενδύσεις και αποταμιεύσεις (και ακριβώς την ίδια νοοτροπία).
ReplyDeleteΑλλά γενικά, εγώ αναρωτιέμαι για το εξής: Πώς προστατεύει κάποιος τις αποταμιεύσεις του από απατεώνες πολιτικούς και δόλια στελέχη του κρατικού τομέα;
Με δυο λόγια, ας πούμε ότι διαπιστώνεται απάτη και το "κεντρικό ταμείο" των ασφαλισμένων έχει διακυβευτεί κι έχουν κατασπαταληθεί πολλά χρήματα. Ακόμα κι αν επέμβει εισαγγελέας κλπ κλπ (μετά από χρόνια), ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;
Η Ελλάδα έχει ήδη κάτι "περισσότερο καπιταλιστικό" από τις ΗΠΑ, το οποίο δίνει περισσότερη ανεξαρτησία στον Έλληνα: σπίτι χωρίς property taxes (ή με ελάχιστους φόρους).
Αυτό το "καπιταλιστικό σπίτι" είναι που έχει εξασφαλίσει στους Έλληνες υψηλότερο βιοτικό επίπεδο απ' ότι λένε οι αριθμοί. Γιατί; Επειδή πολύ απλά δίνει στον Έλληνα ένα πράγμα το οποίο είναι σχεδόν απόλυτα δικό του και έτσι αποκτά κάποιο βαθμό ανεξαρτησίας.
Εάν εμπλέξετε βέβαια περισσότερο το κράτος και στα ακίνητα του Έλληνα, τότε και υψηλότεροι φόροι θα επιβληθούν και περισσότερες δεσμεύσεις κλπ κλπ, έως ότου θα γελάει ο Χίτλερ στον τάφο του.
Αυτό το λέω επειδή τα "μέτρα" τα οποία προτείνετε κατά καιρούς, δίνουν την εντύπωση ενός δικτάτορα ο οποίος αποφασίζει και διατάζει το ίδιο για όλους. Ονειρεύεστε και προτείνετε Απόλυτους Νόμους και Απόλυτες Λύσεις και στο τέλος μάλλον θέλετε να φέρετε τα πάντα υπό τον έλεγχο του Κράτους ή των Μεγάλων Εταιρειών που το λαδώνουν και το βυζαίνουν.
Δεν έχω ακούσει καμία άποψη έως τώρα που να ενισχύει το Άτομο, την Ανεξαρτησία του Ατόμου από όλα αυτά τα Σταλινο-Χιτλερικά που έχουν γνώμονα την κονσερβοποίηση των ανθρώπων...
Στις 4 Οκτώβρη κλείνει μια εποχή(1974-2010) που "ήταν η καλύτερη,ήταν η χειρότερη".Τα εργαλεία δουλειάς, της νέας εποχής που ξεκινά απο τις 5 του Οκτώβρη, θα είναι αλλοιώτικα.θΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΑΝΩΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ReplyDelete"ας πούμε ότι διαπιστώνεται απάτη και το "κεντρικό ταμείο" των ασφαλισμένων έχει διακυβευτεί κι έχουν κατασπαταληθεί πολλά χρήματα..."
ReplyDeleteΑυτό δε γίνεται από το 1935 που φτιάχτηκε το ΙΚΑ και μετά;
Εγώ πάντως δεν έχω ακούσει πιο σχιζοφρενική τοποθέτηση από το σχόλιό σου Λευτέρης.
ReplyDeleteΣου λένε προσωπική αποταμίευση και απαντάς "δεν γίνεται". Και αναρωτιέσαι "για το εξής: Πώς προστατεύει κάποιος τις αποταμιεύσεις του από απατεώνες πολιτικούς και δόλια στελέχη του κρατικού τομέα;"
Και μετά κλείνεις
"Δεν έχω ακούσει καμία άποψη έως τώρα που να ενισχύει το Άτομο, την Ανεξαρτησία του Ατόμου από όλα αυτά τα Σταλινο-Χιτλερικά που έχουν γνώμονα την κονσερβοποίηση των ανθρώπων"
Πλάκα κάνεις σίγουρα
Στις 4 Οκτώβρη κλείνει μια εποχή(1974-2010) που "ήταν η καλύτερη,ήταν η χειρότερη".Τα εργαλεία δουλειάς, της νέας εποχής που ξεκινά απο τις 5 του Οκτώβρη, θα είναι αλλοιώτικα.θΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΠΑΝΩΤΑ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΑ ΣΟΚ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ReplyDeleteThis goes without saying.
O Πατερούλης ΜΑΣ ο χρυσός ΑΝΕΔΕΙΞΕ τη ΑΠΑΤΗ σε ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ, ΑΤΥΠΩΣ.
Τώρα, ΕΜΕΙΣ θα την ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ώστε να ισχυροποιηθεί η ΘΕΣΗ του ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ.
PORSCHE PRADA και ΠΑΣΟΚ.
ΕΜΕΙΣ λέμε
Καλύτερα μιά ώρα με Porsche ασημί
Παρά 40 χρόνια με τρόλλεϋ γραμμή
O ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ μας, ο μεγάλος διανοητής της Ελλάδας
ReplyDeleteΘΑ ΦΤΙΑJΕΙ άλλα 20 πανεπιστήμια,
διότι, όπως σωστα το θέτει ΔΙΑΝΟΗΣΙΑΚΩΣ,
σκοπός της ίδρυσης των πανεπιστημίων
ΔΕΝ είναι όπως ισχυρίζονται οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΝΩΣΗΣ
ΑΛΛΑ
η οικονομική ανάπτυξη της ΚΟΖΑΝΗΣ.
Εχει γκαρσονιέρες η Αθήνα, γκαρσονιέρες δικαιούται ΚΑΙ η ΚΟΖΑΝΗ.
Εχει σουβλάκια η Αθήνα, σουβλάκια δικαιούται και η ΚΟΖΑΝΗ.
ΘΑΝΑΤΟΣ στον ΦΑΣΙΣΜΟ
Η προσπάθεια και η αυτενέργεια είναι
ΕΥΡΗΜΑΤΑ του ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ
ΕΜΕΙΣ θα προωθήσουμε την ΡΑΣΤΩΝΗ ώστε να μπορεί να χαλαρώνει ο ΠΟΛΙΤΗΣ επί 24ώρου βάσεως.
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΗΓΕΙΣ
Είναι γνωστό ότι σας τα "χώνω" επειδή συχνά αιθεροβατείτε, όμως αυτό το post μου άρεσε (το 1ο μέρος, διότι στο 2ο έκοψε η σούπα).
ReplyDeleteΚορωνίδα -all time :"Μια πραγματική δουλοπαροικία του χρέους"
Επιτρέψτε μου να υιοθετήσω την φράση :)
Στο ψαχνό τώρα- είναι στα συν ότι ζητατε τομές στο ασφαλιστικό. Καιρός να καταλάβουμε ότι το pay as you go δεν έχει μέλλον.
Είμαι υπέρ της απελευθέρωσης του συστήματος και των τριών πυλώνων
(καλά η Ελλάδα ούτε στο 2.5 δεν έχει πάει ...)
Ο κάθε ασφαλισμένος να είναι σε θέση να μεταφέρει την κάλυψή του είτε σε ιδιωτικές είτε σε κρατικές εταιρείες.
Το ΙΚΑ έχει γίνει το συντομότερο ανέκδοτο.
Να μην απαγορευτούν τα σύνθετα προιόντα. Το πρόβλημα δεν προέκυψε από αυτά αλλά από την ηλιθιότητα, λαμογιά και άγνοια αυτών που αποφάσισαν.
Να δημιουργηθούν επενδυτικές επιτροπές (investment commitees) ειδικών (επιτέλους ας ακούσουμε αυτούς που ξέρουν). Αυτές ας αποφασίσουν.
Οι προτάσεις σας γιά το πως πρέπει να ενεργήσουν οι τράπεζες φιλότιμες αλλά δεν υπάρχει περίπτωση.
Πιστέψτε το, περισσότερο αποτέλεσμα θα έχει η κρίση και αποπομπή των Δ.Υ
Παιδιά οι ξένοι μας βαρέθηκαν και αρκετοί από εμάς επίσης. Παχιά λόγια χωρίς αντίκρυσμα.
Εδώ και καιρό έχω πει ότι είμαστε σε κατάσταση distress. Λυπάμαι που βλέπω ότι θα παραμείνουμε, διότι κανείς πολιτικός δεν έχει τα κότσια, τη θέληση ή την γνώση να πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα.
Δυστυχως στην Ελλάδα δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο και κυρίως (αυτή είναι η ΤΕΡΑΣΤΙΑ ευθύνη της g700 και των επόμενων γενεών) η Παιδεία.
Λαός χωρίς Παιδεία =λαός χωρίς ελπίδα
Δεν έχουμε Παιδεία, δεν έχουμε αξιοκρατία, δεν έχουμε οικονομία, δεν έχουμε ελπίδα.
Ενα new deal χρειάζεται- γιά να σταματήσουμε να είμαστε μιά πραγματική δουλοπαροικία του χρέους
Τελειώνω- δεν φταίει κανείς ξένος "κερατάς". Εμείς φταίμε, ΕΜΕΙΣ. Όταν το καταλάβουμε θα αλλάξουμε
"Εμείς φταίμε, ΕΜΕΙΣ. Όταν το καταλάβουμε θα αλλάξουμε"
ReplyDeleteΤο καταλάβαμε και καλά μάλιστα.Από τις 4 Οκτώβρη η περίοδος "1974-2010" θα απασχολεί αποκλειστικά και μόνο τους ιστορικούς.
Στο πολύ εμπνευσμένο σύνθημα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" οι Ελληνες απαντούν: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.
Οσο καλό και να είναι τεχνοκρατικά ένα Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης δεν μπορεί να δουλέψει αν δεν υποστηρίζεται απο ενα Παραγωγικό Σύστημα στο οποίο να εντάσσονται ΟΛΕΣ, ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΑ, ΟΙ ΗΛΙΚΙΑΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.Δεν γίνεται να είσαι 40 χρόνια συνταξιούχος και να περιφέρεσαι μέσα στο λεωφορεία από Μοναστηρίου εις Μοναστήριον.
ReplyDeleteΕν Αρχή ήν η παραγωγική και δημιουργική ζωή.
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛΠΙΔΑ-ΚΑΤΣΕΛΗ-ΠΑΣΟΚ-ΕΛΠΙΔΑ
ReplyDeleteΣτο πολύ εμπνευσμένο σύνθημα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" οι Ελληνες απαντούν: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ.
ReplyDeleteOXI, ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ ΔΙ ΑΛΛΑΓΗΣ
STAGFLATION RULES
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
ΛΟΥΚΑ ΚΑΤΣΕΛΗ
ReplyDelete->
STAGFLATION QUEEN!!!!!!!!!!!!!!
O XΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ReplyDeleteΨΗΦΙΣΕ στη ΒΟΥΛΗ των ΕΛΛΗΝΩΝ
η ΠΑΣΕΓΕΣ
να είναι
ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ
προσέξτε ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ
προσέξτε ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ
προσέξτε ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ
ΚΡΙΝΩΝ ΚΑΙ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ
Ετσι αντιλαμβάνεται ο ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
τον ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ!!!!!!!!!!!!!!
ΕΒΙΤΑ ΖΕΙΣ, ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ!!!!
ReplyDeleteΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΤΙΤΑΝΙC
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
LUSITANIA
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΑχ!!! κ. Καραμανλή γιατί να είστε τόσο καλός στα λόγια και όχι στις πράξεις, δεν θα ήταν καλύτερο να ισχύει το αντίθετο. Γιωργάκη μην παίρνεις θάρρος.
ReplyDeleteΟ Καραμανλής είναι εκνευριστικά κάλος στο λόγια πρέπει να παραδεχτούν και οι ΠΑΣΟΚοι. Τόσες ανακρίβειες μέσα σε 3 λεπτά πρέπει να είναι ρεκόρ.
Σοβαρά τώρα, αν δεν είχα εμπειρία από διακυβέρνηση Ν.Δ θα την ψήφιζα με χεριά και με πόδια. Πραγματικός υιός Α. Παπανδρέου.
Πρέπει να καταλάβουν στο ΠΑΣΟΚ ότι το man to man δεν βγαίνει με τον Καραμανλή, άρα πρέπει να αλλάξουνε το σύστημα σε άμυνα ζώνης.
Υ.Γ1 Ελπίζω ο ΓΑΠ να έχει συγκροτημένο σχέδιο για την χωρά αλλιώς δεν μας βλέπω καλά, γενικώς.
Υ.Γ2 Σήμερα οι ψηφοφόροι της Ν.Δ πρέπει να ένοιωσαν ως οπαδοί της Barcelona που προηγείται με 7 – 0 του Ολυμπιακού.
Oι σπουδαίοι ηγέτες κρίνονται από αυτούς που επιλέγουν για συνεργάτες
ReplyDeleteΟ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ
το ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΗΔΗ:
ΚΑΤΣΕΛΗ
ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ (Νobel Ευφυϊας)
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (avec ΠΑΣΕΓΕΣ)
Please join me in voting for the Party of Hope!
EIMAI ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ
ReplyDeleteκαι κατά Θουκυδίδην,
ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ,
ΑΓΑΠΩ την ΠΑΤΡΙΔΑ,
ΨΗΦΙΖΩ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ,
ΨΗΦΙΖΩ ΕΛΠΙΔΑ
Gmosios:
ReplyDeleteΤο Νο. 2 ΔΕΝ λέει "προσωπική αποταμίευση", λέει "Εδώ ο κάθε ασφαλισμένος είναι κυρίαρχος και διαχειριστής των χρημάτων του."
Με δυο λόγια, η γιαγιά που δεν ξέρει να διαβάσει καλά καλά, θα κάνει και long-term money management που δεν μπορούν να το κάνουν ούτε οι καλύτεροι σύμβουλοι στην αγορά (κανένας σοβαρός σύμβουλος δεν θα ισχυριστεί ποτέ ότι η στρατηγική του είναι άτρωτη για πάνω από 3-4 χρόνια).
Η δημόσια σύνταξη είναι απαραίτητη, όπως είναι σήμερα, αλλά καλύτερα θα ήταν να τη διαχειρίζεται ένας δημόσιος χρηματοοικονομικός οργανισμός, όπως η Τράπεζα της Ελλάδος και ΟΧΙ τα ασφαλιστικά ταμεία.
Αυτό που προτείνω είναι:
Διαχείριση ασφαλιστικών καλύψεων --> Ασφαλιστικά Ταμεία και Ιδιωτική Ασφάλιση και από κει και πέρα ότι παραπάνω θέλει κανείς.
Διαχείριση συντάξεων --> Τράπεζα της Ελλάδος (δημόσιο πρόγραμμα)
Από κει και πέρα, ας κάνει κανείς ότι επενδύσεις θέλει.
ΓΑΠ: "Δεν χρωστάω τίποτε σε κανένα".
ReplyDeleteΕίναι αυτό που κανένας άλλος πολιτικός Αρχηγός δεν μπορεί να το πεί και να πείσει.Και είναι αυτό που θα τον κάνει πρωθυπουργό.Χρωστάει όμως πολλά στα στελέχη του κόσμου της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης και συνεπώς στο τρόπο που θα τα αξιοποιήσει.Οι Ακαδημαικοί και οι τεχνοκράτες έχουν θέση δίπλα του,ως σύμβουλοι στο πρωθυπουργικό γραφείο,και όχι ως επικεφαλείς υπουργείων.Εκεί χρειάζονται μπαρουτακαπνισμένα πρώτης γραμμής πολιτικά στελέχη.Ανθρωποι που θα δίνουν κοινωνικές μάχες, σώμα με σώμα, με τους αντιπάλους και εχθρούς των δομικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.
Ο ΓΑΠ σωστά ποστεύει ότι η χώρα χρειάζεται ανθρώπους,όπως πχ. ο Μόσιαλος και η Παναρίτη, που θα μπορούν να δίνουν και να κερδίζουν μάχες στα διεθνή φόρα.Ο επικίνδυνος όμως εχθρός είναι εντός των τειχών.Και εκεί χρειάζονται άλλου τύπου μαχητές.Η διάταξη μάχης και η σύνθεση των μαχητών είναι πρόκληση για τν ίδιο και για τη χώρα.Είναι εκεί που θα κριθεί το παιχνίδι της επιβίωσης της Ελλάδας.
ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΑ STAGE!
ReplyDelete150 εκατ. ευρώ, 10 μέρες πριν τις εκλογές, για τον ΕΚΜΑΥΛΙΣΜΟ 12.000 νέων και των οικογενειών των, στα προγράμματα ντροπής των stage, διέθεσε ο πρωθυπουργός χωρίς ΑΙΔΩ, από τα ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΟΠΩΣ ΨΕΥΔΩΣ ΨΕΥΔΕΣΤΑΤΑ υποστήριξε ο πρωθυπουργός στο ντιμπέιτ.
Ο ορισμός της υπευθυνότητας.Κανονικά πρέπει μόνος του και δημοσίως να φορέσει χειροπέδες και να πάει μόνος του στο Κορυδαλλό.
Δύσκολο να καλυφθούν όλα αυτά τα θέματα σε ένα μόνο post, και μάλιστα σε blog, μάλλον χρειάζεται βιβλίο ολόκληρο (μερικοί ήδη βγάζουν λεφτά πουλώντας συμβουλές στα κόμματα). Αλλά σε γενικές γραμμές καλό και αρκούντως περιεκτικό ως "executive summary".
ReplyDeleteΘα συμφωνήσω με όλα σχεδόν που αναφέρονται, εκτός από το μικτό σύστημα ασφάλισης, προς το παρόν. Το χθεσινό κανόνι στις ασφαλιστικές δείχνει ότι αυτή τη στιγμή ο έλεγχος της αξιοπιστίας των ιδιωτικών ασφαλίσεων είναι για γέλια Ο ίδιος ο πρόεδρος του συνδέσμου ασφαλιστικών εταιριών έλεγχε εχθές στον flash ότι, στην πραγματικότητα, αν κάποιος δεν παρακολουθεί τακτικά τις ανακοινώσεις της εποπτικής αρχής και δεν είναι γνώστης της αγοράς, δεν υπάρχει περίπτωση να μυριστεί εγκαίρως παρόμοιες καταστάσεις. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για διάρκεια ασφάλισης 35+ χρόνια και αποδέκτες συνταξιούχους 70+ ετών, οι οποίοι κατά κανόνα δεν ξέρουν καν τι σημαίνει "ρίσκο επένδυσης".
Για την έξοδο από την κρίση και από το χρέος η λύση είναι μία και απλή: παραγωγή νέου εγχώριου "πλούτου". Η συνταγή της λύσης στις ΗΠΑ μεταφράστηκε (όπως πάντα) σε τύπωμα νέου χρήματος και κυκλοφορία του στις παγκόσμιες αγορές. Επειδή, όμως, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παρόμοιο πλέον (ευτυχώς, γιατί θα είχαμε πλέον πληθωρισμό 10000% όπως χώρες της Αφρικής), η παραγωγή πρέπει να είναι πραγματική και να έχει πραγματικούς πελάτες, όχι αισιόδοξους επενδυτές.
Για χώρες όπως η δική μας, η παραγωγή χωρίς βαριά βιομηχανία σημαίνει κατά κανόνα υπηρεσίες - όχι "εξυπηρέτησης" όπως ο τουρισμός (είναι πολύ ασταθείς και απρόβλεπτες), αλλά "παραγωγής". Λόγω ειδικότητας, μπορώ να σκεφτώ αμέσως: παραγωγή λογισμικού. Ένα καλό πακέτο λογισμικού μπορεί να αναπτυχθεί ακόμα και από 3-5 άτομα, σε 3-5 Η/Υ συνολικού κόστους π.χ. 10.000 (μαζί με αμοιβές) και να πουληθεί στο δεκαπλάσιο ή παραπάνω. Επιπλέον, δημιουργείται αυτομάτως η αγορά της υποστήριξης (support), που πολλές φορές είναι αρκετή από μόνη της για την οικονομική επιβίωση μιας αξιόπιστης εταιρίας.
Ατό που χρειάζεται είναι κατά βάση δύο πράγματα: (α) σωστό σύστημα Γ-βαθμιας Παιδείας για σωστούς επιστήμονες (όχι γκατζετάκηδες) και (β) σωστή και συνεπής στρατηγική επενδύσεων των κεφαλαίων που εισρέουν από την ΕΕ, ειδικά τώρα με το ΕΣΠΑ. Εφόσον εξασφαλιστούν οι δύο αυτές συνθήκες, σε μερικά χρόνια μπορεί να υπάρχει στην Ελλάδα σοβαρή αγορά παραγωγής και "εξαγωγής" λογισμικού και υπηρεσιών υποστήριξης. Και δεν μιλάμε για περιθώριο κέρδους 5-10% όπως με το hardware (λόγω εισαγωγής, καθώς δεν φτιάχνουμε τίποτα εδώ), αλλά "γέννηση" προϊόντων λογισμικού εδώ και πώληση εγχώρια ή στο εξωτερικό, με περιθώριο κέρδους ακόμα και 1000%.
Προφανώς το λογισμικό δεν είναι ο μοναδικός τέτοιος τομέας, καθώς ως γνωστό η -τεχνογνωσία- είναι γενικά αυτή που αποκτάται δύσκολα, κοστίζει μηδέν και πουλιέται πανάκριβα.
Αρκεί βέβαια να ξεκολλήσουν οι υπουργοί του ΥΠΑΝ, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΠΟ, του ΥΠΕΠΘ, κτλ, από αντιλήψεις του τύπου "...τα αγοράζουμε όλα από την ΧΧΧ εταιρία, για να είμαστε σίγουροι ότι δουλεύουν..." και πληρώνουμε μέχρι και για antiviruses, εμ αντάλλαγμα μερικά τσάμπα licences στους υπαλλήλους του Δημοσίου...
...και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε.
Άστα να πάνε Παρμενίδη, ήδη συγγενής μου είπε ότι μέσα σε μια εβδομάδα ήρθαν άλλα 4 παιδιά για stage στην εφορία της πόλης των 10.000 κατοίκων όταν ήδη υπάρχουν 4. Κι αυτά εκτάκτως κατόπιν προκήρυξης εκλογών.
ReplyDeleteJaga δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Εδώ και καιρό είχα πει μάλιστα ότι ο επόμενος γύρος της κρίσης θα αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία. Κι επειδή στις ΗΠΑ και ΗΒ οι ιδιωτικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί θυμίζουν πολύ φαρ ουέστ με τα λεφτά των ασφαλισμένων τους, είναι λογικό να γίνεται αυτό που βλέπουμε σήμερα.
ReplyDeleteΤο mega πρόβλημα όμως είναι η χρηματοδότηση ενός συστήματος που όπως είναι δομημένο ως σήμερα δεν αντέχει παρά μόνο με δανειακού τύπου ενισχύσεις που φορτώνουν τεράστια χρέη στις νέες κι επόμενες γενιές, άρα δημιουργείται μια νέου τύπου, διαγενεακή, αδικία.
Το μικτό σύστημα για να εξισορροπήσει και να δημιουργηθούν πιέσεις στους ιδιώτες κερδοσκόπους, πρέπει να συμπεριλάβει στο δεύτερο πυλώνα (πρώτος είναι αυτός της βασικής κοινωνικής ασφάλισης για όλους) και το δημόσιο ως ισάξιο παίκτη στην αγορά.
Βέβαια εγώ νομίζω (αν και ουτοπικό για πολλούς) ότι το ασφαλιστικό θα πρέπει να μεταρρυθμιστεί πανευρωπαϊκά και να γίνει ενιαίο ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτωντας το διαχωρισμό του συνταξιοδοτικού από την υγειονομική περίθαλψη καταρχάς.
lefteris, προσωπική αποταμίευση by definition σημαίνει ότι είσαι διαχειριστής των χρημάτων σου. Πάντως απ' ότι φαίνεται συμφωνούμε στο ασφαλιστικό εκτός κι αν κάτι δεν καταλάβαμε.
ReplyDeletejaga, προσοχή σε κάτι όπου όλοι κάνουν λάθος. Κεφαλαιοποιητικό δε σημαίνει απαραίτητα ιδιωτικό. Η διαφορά με το Pay as you go αλληλεγγύης των γενεών είναι στον τρόπο που υπολογίζεται και χρηματοδοτείται η σύνταξη.
Στο μεν αλληλεγγύης ο ασφαλισμένος πληρώνει εισφορές, οι οποίες χρηματοδοτούν τους νυν συνταξιούχους με αντάλλαγμα τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης στο τέλος του εργασιακού του βίου, βάσει κοινωνικής συμφωνίας (νόμου) που προκαθορίζει το ύψος και τους όρους συνταξιοδότησης. Εδώ αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό το σύστημα το σαρώνει η πληθυσμιακή γήρανση και φυσικά οι αποκλίσεις και οι εξαιρέσεις (ειδικά προνόμια που όμως μένουν οικονομικά ακάλυπτα με όρους ανταποδοτικότητας) γύρω από το βασικό νόμο.
Στο δε κεφαλαιοποιητικό ο ασφαλισμένος σε συνεργασία με τον εργοδότη αποταμιεύει υποχρεωτικά ένα ποσό του μισθού του σε ατομικό λογαριασμό ασφάλισης τον οποίο διαχειρίζεται ένα δημόσιο (πχ τα επικουρικά ή επαγγελματικά ταμεία) ή ένα ιδιωτικό ταμείο -ενταγμένο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης- με τρόπο που επιλέγει ο ασφαλισμένος. Στο τέλος πληρώνεται περισσότερη ή λιγότερη σύνταξη ανάλογα με το πότε θα βγει εκτός εργασίας και ανάλογα με τις επιδόσεις του χαρτοφυλακίου του. Το κράτος εγγυάται-ασφαλίζει μόνο το αρχικό κεφάλαιο. Εδώ επειδή ακριβώς υπάρχει ο κίνδυνος το χαρτοφυλάκιο να το σαρώσουν οι αρκούδες του χρηματιστηρίου γι' αυτό λέμε ότι πρέπει να μπει ένας φραγμός στο επιτρεπτό ρίσκο που θα μπορεί να αναλάβει ένας ασφαλισμένος.
Κανένα από 2 συστήματα δεν είναι πετυχημένο από μόνο του. Έχει ατέλειες. Το μικτό μπορεί να ισορροπήσει την κατάσταση.
Η ιδιωτική ασφάλιση τύπου Ψωμιάδη είναι άλλου παπά ευαγγέλιο και δεν ανήκει σ' αυτό που προτείνουμε ως μικτό κοινωνικό αλλά αποτελεί ένα τμήμα, επιλογή που έχει ο πολίτης στο πλαίσιο των γενικότερων ασφαλιστικών επιλογών σε μία χώρα. Εδώ απαιτείται εποπτεία και κάποια φορολογικά κίνητρα για κάποιον που θέλει να ενταχθεί.
ser, δεν μπορούν να πιεστούν λες οι τράπεζες; Εντάξει δεν είναι εύκολο, αλλά γίνεται.
ReplyDeleteΓια την παιδεία που λες συμφωνούμε 100%.
"Λόγω ειδικότητας, μπορώ να σκεφτώ αμέσως: παραγωγή λογισμικού."
ReplyDeleteΩς ειδικός πιστεύεις ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Ινδία;
"Για την παιδεία που λες συμφωνούμε 100%."
ReplyDeleteEMEIΣ διαφωνούμε 100%.
Οπως λέει ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΝΟΗΣΙΑΚΟΣ της προοδευτικής αριστεράς
ΠΑΡΙΣ ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ,
τον οποίο ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ σε θέματα Ανπάτυξης της ΚΟΖΑΝΗΣ
τα ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ έχουν
ΔΥΟ και ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΣΚΟΠΟΥΣ:
1) Να νοικασθούν οι ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ στην ΚΟΖΑΝΗ, και
2) Να άνοίξουν ΠΟΛΛΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ στην ΚΟΖΑΝΗ
ώστε να προχωρήσει η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ.
Και η ΛΟΥΚΑ ΜΑΣ, μαζί με τον ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ ΜΑΣ
ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗ των ΔΑΝΕΙΩΝ.
Ε, βέβαια, μπορεί να χρειασθεί να δανεισθούμε
5-6 ΑΕΠ
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ.
ΕΜΕΙΣ λέμε ΟΧΙ στους ΑΡΙΘΜΟΥΣ
ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ!
@byron:
ReplyDelete"...Ως ειδικός πιστεύεις ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Ινδία;..."
Με μια λέξη: ΕΥΚΟΛΑ. Δεν εννοώ στο επίπεδο που είναι είναι τώρα, αλλά σε αναλογία συνθηκών, όπως ήταν πριν 2 δεκαετίες και ξεκινούσε το αντίστοιχο εγχείρημα (και τελικά το πέτυχε).
Η Ινδία είχε τα πλεονεκτήματα του άπειρου εργατικού δυναμικού, ακόμα και σε τομείς τεχνολογίας, και επιπλέον το πολύ χαμηλό κόστος εργασίας. Από την άλλη δεν είχε ούτε την ακαδημαϊκή υποδομή (εννοώ επίπεδο κατάρτισης), ούτε τους ανάλογους "πελάτες" στην άμεση γειτονιά της. Οι Έλληνες πτυχιούχοι ως γνωστό θεωρούνται από τους καλύτερα/ευρύτερα καταρτισμένους επιστήμονες στην ΕΕ, παρά τις παθογένειες του συστήματος και των αντιλήψεων εδώ στην Ελλάδα. Εννοείται αυτό ισχύει για όσους σπουδάζουν πραγματικά, όχι αυτούς που περνάνε μερικά χρόνια στα καφενεία των νεολαιών των κομμάτων.
Η Ελλάδα έχει μεν υψηλότερο κόστος εργασίας από την Ινδία, αλλά εξακολουθεί να είναι στο 60% του μέσου όρου της ΕΕ, ακόμα και μετά την επέκταση. Επιπλέον, έχει πολύ καλύτερα καταρτισμένο δυναμικό από τους "γείτονες" και μπορεί να βρει εύκολα αποδέκτες του custom λογισμικού που θα παράγει, αρκεί αυτό να είναι ποιοτικό και όχι σε επίπεδο C4I ή Κτηματολογίου, που χρυσοπληρώνουμε και δεν δουλεύουν ποτέ σωστά.
Ως προς τον ίδιο τον τομέα, τα ψηφιακά προϊόντα έχουν το τρομακτικό πλεονέκτημα ότι ο ρυθμός διάθεσης δεν έχει καμία σχέση με το πλήθος των μονάδων παραγωγής. Για να παράγει μια χώρα 10.000 αυτοκίνητα το μήνα χρειάζεται π.χ. 100 εργοστάσια και 20.000 εργαζόμενους σε αυτά. Για να διαθέσει όμως 10.000 αντίγραφα του ίδιου λογισμικού χρειάζεται απλά τόσες κόπιες, από ένα και μόνο σημείο "παραγωγής". Επομένως το ελληνικό μειονέκτημα του πλήθους/κόστους εργαζομένων αντισταθμίζεται εύκολα όταν μιλάμε για παραγωγή λογισμικού ή ψηφιακών προϊόντων γενικότερα.
Επομένως, για χώρες όπως η Ελλάδα, οι "παραγωγικές" υπηρεσίες και ιδιαίτερα σε ψηφιακά προϊόντα είναι ο πιο κατάλληλος τομέας δραστηριοποίησης και εθνικής στρατηγικής - μαζί με τις ΑΠΕ φυσικά που η χώρα μας έχει άφθονες (αλλά δεν τις εκμεταλλεύεται) και που ίσως, σε ιδανικό επίπεδο, θα επέτρεπαν ακόμα και εξαγωγή ενέργειας στους γείτονες, αντί για εισαγωγή όπως γίνεται τώρα.
"ΓΑΠ: "Δεν χρωστάω τίποτε σε κανένα".
ReplyDeleteΕίναι αυτό που κανένας άλλος πολιτικός Αρχηγός δεν μπορεί να το πεί και να πείσει.Και είναι αυτό που θα τον κάνει πρωθυπουργό"
Σωστά τα λέτε κύριε Παρμενίων.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ είναι ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ και ΤΙΜΙΟΣ όπως και γω.
Μη κοιτάτε που με κατηγορεί ένα κάθαρμα από το Manhattan, ονόματα δεν λέμε ΜΗ μας πάρει η Μπαβαρουάζ και Κλάφτον τη βίλλα.
Οπως λέει και η λαϊκή σοφία, τα φίδια τα φαρμακερά ΜΗ τα ψάχνεις έξω απ΄ το σπίτι σου. Τέλος πάντων είναι το ριζικό μου.
Εγώ, η καημενούλα ΤΙ έκανα;;; Το ΣΥΝΤΑΓΜΑ προσπάθησα να παραβιάσω και τον ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ ΑΠΟΠΕΙΡΑΘΗΚΑ να ΕΞΑΠΑΤΗΣΩ. Για το καλό του Λαού τα έκανα αυτά, στην μάχη ΚΑΤΑ του ΣΤΥΓΝΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ.
ΚΑΙ, όμως, το ΕΚΑΝΑΝ ΘΕΜΑ το ΚΑΘΑΡΜΑ του ΜΑΝΗΑΤΤΑΝ και κάτι άλλοι πουλημένα τομάρια.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Τις προάλλες ΕΔΩΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ και είπε verbatim ac litteratim:
"ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"
Αυτό σημαίνει ΚΑΘΑΡΑ ότι εμείς ΔΕΝ ξέρουμε το ΒΑΘΟΣ της ΚΡΙΣΗΣ.
ΑΡΑ, ΟΣΑ ΥΠΟΣΧΟΜΑΣΤΕ βασίζονται σε ΕΙΚΑΣΙΕΣ. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν ΠΟΛΛΑ ΛΕΦΤΑ στο ΚΡΑΤΟΣ.
ΕΦΟΣΟΝ και ΕΑΝ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ, ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ότι πράγματι η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ είναι σε ΚΑΚΑ ΧΑΛΙΑ
ΤΟΤΕ
ΤΟΤΕ
ΤΟΤΕ
θα έχουμε ΔΙΚΑΙΩΜΑ να ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΠΛΕΥΣΗΣ
180 ΜΟΙΡΩΝ.
Jaga said...
ReplyDelete".....
Οι Έλληνες πτυχιούχοι ως γνωστό θεωρούνται από τους καλύτερα/ευρύτερα καταρτισμένους επιστήμονες στην ΕΕ,....."
Αυτο σε μένα πάντως γνωστό δεν είναι. Εσένα ποιος στο είπε;
Κι επειδή όπως μας είπες "Ως προς τον ίδιο τον τομέα, τα ψηφιακά προϊόντα έχουν το τρομακτικό πλεονέκτημα ότι ο ρυθμός διάθεσης δεν έχει καμία σχέση με το πλήθος των μονάδων παραγωγής.", για να προκόψεις δε πρέπει να είσαι απ τους καλύτερους. Πρέπει να είσαι Ο καλύτερος.
Που το είδες εσύ το "τρομακτικό πλεονέκτημα" όταν δε ξέρουμε που παν τα τέσσερα; Άντε, πες μας και κανά επίτευγμα το τομέα αυτού στην Ελλάδα για να χαρούμε κι εμείς.
EMEIΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΑΤΑΟΥΛΕΣ όπως οι ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ που έχουν ως ΣΥΝΘΗΜΑ,
ReplyDelete"ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ".
ΕΜΕΙΣ
ΕΜΕΙΣ
ΕΜΕΙΣ
λέμε:
"ΑΠΑΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, όσο για ΑΥΡΙΟ ΕΧΕΙ Ο ΘΕΟΣ"
Ασχημα είναι στη ΒΡΑΖΙΛΙΑ και στη ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ;;;;
Βασιληάδες ζουν.
@μου:
ReplyDeleteΓια να πουλήσεις λογισμικό στους γείτονες δεν χρειάζεται να είσαι καλύτερος από την καλύτερη πολυεθνική. Αρκεί να τους πουλήσεις κάτι που δεν θα τους ταλαιπωρεί όποτε αλλάζουν κάτι απλό, όπως π.χ. το codepage στα email.
Όσο για το επίπεδο των Ελλήνων πτυχιούχων, μπορείς να ψάξεις στον τομέα Computer Science οποιοδήποτε διεθνές επιστημονικό περιοδικό (ACM, IEEE, Elsevier, κτλ), για οποιοδήποτε τομέα. Μιλάμε για δύσκολα συστήματα (π.χ. βιομηχανικό έλεγχο), όχι "πακέτα" που αγοράζεις στη ζελατίνα από το πολυκατάστημα (π.χ. ένα antivirus).
Η αναλογία των συμμετεχόντων από την Ελλάδα σε δημοσιεύσεις, διεθνή προγράμματα, ομάδες εργασίας, εταιρίες, κτλ, είναι αναλογικά πολύ υψηλότερος από ότι θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με την κατάμαυρη προπαγάνδα των ΜΜΕ για τα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αντίθετα, δεν βλέπω το ίδιο ποσοστό από πτυχιούχους Πανεπιστημίων του εξωτερικού, τα οποία έχουν "παραρτήματα" στην Ελλάδα και που υποτίθεται κάνουν καλύτερη δουλειά.
Επαναλαμβάνω, εννοώ πραγματικούς φοιτητές, που ζορίζονται και σπουδάζουν, όχι όποιον μπαίνει αβέρτα με 9,9999 σε οποιοδήποτε ίδρυμα. Αυτό που ξέρω από πρώτο χέρι είναι ότι το ποσοστό αυτών που γίνονται δεκτοί για PhD και post-doc στο εξωτερικό είναι δυσανάλογα μεγάλο, τόσο στην ΕΕ όσο και στις ΗΠΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε πολλούς (σε πλήθος), αλλά έχουμε "αρκούντως μεγάλο" ποσοστό, αρκετό για να βοηθήσει στην ακτεύθυνση που αναφέρω, εφόσον φυσικά τους δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα για να μείνουν στη χώρα μας.
Αυτό που λείπει είναι οι σωστές επενδύσεις στα μυαλά της χώρας, όσα έχουμε τέλος πάντων. Δεν θα φτιάξουμε το αντίπαλο δέος της Microsoft, αλλά τουλάχιστον δεν θα πληρώνουμε τα μαλλιοκέφαλά μας για αυτονόητα πράγματα.
Δεν θέλω να επεκταθώ στο θέμα γιατί είναι off-topic εδώ. Υπάρχουν αντίστοιχα παλαιότερα posts στο blog (G700) και δικά μου σχόλια επίσης.
Και γιατί μας λες όλο για τους γείτονες; Μόνο με/για τους γείτονες ανταγωνίζεσαι; Πρέπει να είσαι γείτονας για να δώσεις σε κάποιονα λογισμικό ή ό,τι άλλο κομπιουτερίστικο; Τι θα τα κάνετε τα 10000 σι ντι που θα παράξετε, θα τους τα πετάτε να τα πιάσουν; Θα σας φύγει ο ώμος.
ReplyDeleteΓια το κομπιούτερ σάιενς, που μας λες να επενδύσουμε γιατί έχει χαρακτηριστικά που θα μας δώσουν τρομερο πλεονέκτημα, δυο πράματα χρειάζεσαι. Μυαλό κι εκπαίδευση. Μυαλό έχουν όλοι και εμείς εκπαίδευση δεν έχουμε. Εδώ τα πανεπιστήμια δε λειτουργούν ούτε κατ επιφαση.
Και για τους πτυχιουχους και τις δημοσιεύσεις τους, γιατι εδω μας ενδιαφερει το συστημα Ελλαδα, όχι οι δυο τρεις, οι δημοσιευσεις ατόμων που πήραν πτυχίο Ελλάδα, έκαναν μεταπτυχιακό/διδακτορικό Ελλάδα, δουλεύουν Ελλάδα, σε οποιονδήποτε επιστημονικό τομέα είναι και πολλές είναι και καλές, ε;;
Η Ελλάδα δεν είναι πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο σε κανέναν μα κανέναν απολύτως και ανεξαιρέτως επιστημονικό τομέα, όσο μικρός ή όσο μεγάλος κι αν είναι αυτός. Ποια μαύρη προπαγάνδα και πράσινα άλογα.
Κατα τ αλλα ειναι "ευκολο" να γίνουμε πρωτοποροι. Μόνο τα λεφτά μας λειπουν... Καλά κρασσσα. Κοιτάτε εκεί να κρατησετε καμια σχολη για κανα εξαμηνο ολοκληρο, κοιτατε εκει να αυτοελεγχθειτε και μετά τα λεμε.
Πρώτα να αλλάξετε μυαλά και μετά να δείτε λεφτά. Αλλιώς κι αυτά που παίρνετε είναι πάρα πολλά.
@ μου
ReplyDeleteΨΕΥΔΕΣΘΕ ΑΣΥΣΤΟΛΩΣ κύριε.
ΝΤΡΟΠΗ σας.
Είμαστε πρώτοι στον ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ τομέα.
Εξ ου και το ΣΥΝΘΗΜΑ
του γλυκού μας ΠΑΤΕΡΟΥΛΗ
"ΕΚΑΣΤΟΣ ΣΤΟ ΕΙΔΟΣ ΤΟΥ
ΚΑΙ
Ο ΕΛΛΗΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΤΗ"
Please join me in voting for Koukoulopoulos,
Please join me in voting for Louka,
Please join me in voting for
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ (ΠΑΣΕΓΕΣ),
Please join me in voting for ΓΣΕΕ
Please join me in voting for ΑΔΕΔΥ
ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ ΕΣΥ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ
"Κοιτάτε εκεί να κρατησετε καμια σχολη για κανα εξαμηνο ολοκληρο,"
ReplyDeleteεννοούσα
"Κοιτάτε εκεί να κρατησετε καμια σχολη ΑΝΟΙΧΤΗ (έστω και για τα μάτια του κόσμου βρε αδερφέ) για κανα εξαμηνο ολοκληρο,"
Εσένα τρολ-απατεόν, αφού δε σε ταϊζει κανεις θα σου ριξω εγω ένα παξαμάδιο.
ReplyDeleteΤο πεπρωμένο φυγήν αδύνατο. Θα σε κυβερνήσει ο Γου του Α του Γου. Πάρε κανα χάπι να μη πάθεις τίποτα και κάνε μεγαλύτερο κύκλο επανάληψης για να μη βαριόμαστε κιόλα. Δε μπορεί, όλο και κάτι παραπάνω μπορεί να κατεβάσει η κούτρα σου.
Α, και το λινκ του 10:27 ταίριαζε περισσότερο στο 9:08. Συγκεντρώσου. Είπα μη και τα βάζεις στην τύχη, αλλά τουλάχιστο αυτό στη 1:00 ήταν εντάξει.
@μου
ReplyDeleteΓιατί είσαι τόσο τσιτωμένος σε αυτό το θέμα; Δεν είπε και τίποτα κακό ο jaga. Η αλήθεια είναι ότι στον τεχνολογικό τομέα δεν είμαστε τόσο πίσω. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προβλήματα ή ότι δεν μπορούμε να γίνουμε ακόμη καλύτερη. Αυτό που λείπει πραγματικά από το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι η κουλτούρα της καινοτομίας κάτι που δυστυχώς δεν έχει σχέση με την χρηματοδότηση αλλά με ένα ευρύτερο σύστημα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χρηματοδότηση είναι δευτερευούσης σημασίας.
Θα πω κάτι κοινότυπο, δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια ίδια! Το πανεπιστήμιο Αθηνών, Ηρακλείου, Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Πειραιά θεωρώ ότι είναι από τις καλές περιπτώσεις (προσωπική άποψη, μπορεί να ξεχνώ και κάποιο). Κάποια από αυτά έχουν και πολύ καλή παρουσία σε διεθνές επίπεδο.
Τώρα γιατί θα μας προτιμήσουν οι γείτονες και δεν θα προτιμήσουν τους Ινδούς. Γιατί ο Jaga μίλησε για ad hoc εφαρμογές και όχι για taylor made πακέτα λογισμικού. Αυτό σημαίνει ότι για την ανάπτυξη του λογισμικού απαιτείται η στενή συνεργασία μεταξύ των συμβεβλημένων μερών. Ε! μια γειτονιά είμαστε… Notis ακούμε εμείς και μερακλώνουμε Notis ακούνε και αυτοί και μερακλώνουν. Επίσης είναι και το θέμα της γλώσσας, πολύ βαλκάνιοι φίλοι μας γνωρίζουν άπταιστα ελληνικά. Δεν σημαίνει όμως ότι τα βαλκάνια έχουν την κρίσιμη μάζα ώστε να αναπτυχτεί ο τεχνολογικός τομέας στην Ελλάδα. Το στοίχημα είναι οι εξαγωγές.
Οι εξαγωγές σε τεχνολογικά προϊόντα δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός για την Ελλάδα. Παράδειγμα, υπάρχουν εταιρίες στην Ελλάδα που ειδικευονται στη συναρμολόγηση και στον προγραμματισμο PCB’s (τυπωμενα κυκλωματα) κατά παραγγελια και συνεργαζονται με ξένες και ελληνικες επιχειρησεις.
"Γιατί είσαι τόσο τσιτωμένος σε αυτό το θέμα;"
ReplyDeleteΕπειδή του Έλληνα ακαδημαϊκού αυτό που του λείπει περισσότερο απ όλα είναι η αιδώς.
O Γιώργος μας είναι ΙΔΙΟΦΥΪΑ.
ReplyDeleteΠρο ολίγου ξανα-παρακολούθησα το debate.
Λοιπόν, στην πρώτη ενότητα ο ιδιοφυής ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ πρωθυπουργός της ΕΛΠΙΔΑΣ, ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣ, λέει
"ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ"
χαααααααααααααααααααααααααααααααααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
ReplyDeleteΟι προτάσεις του ΙΟΒΕ και της "The Boston consulting Group" ,οι οποίες θα υιοθετηθούν απο το ΓΑΠ, για το ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο:
1. Υπουργείο Οικονομικών με υφυπουργεία για τη διαχείριση του χρέους, των εισροών από την ΕΕ, των εσόδων και τον συντονισμό της περιστολής των δαπανών.
2. Υπουργείο Συντονισμού Οικονομικής Πολιτικής με υφυπουργεία στους διαφόρους τομείς και κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας (βιομηχανία, γεωργία πλην δασών, τουρισμό, μεταποίηση, εμπόριο κτλ.).
3. Υπουργείο Υποδομών (δημόσια έργα, επικοινωνίες, ενέργεια, μεταφορές), με αντίστοιχα υφυπουργεία και σε συνδυασμό με ισχυρές και ανεξάρτητες ρυθμιστικές αρχές για τους τελευταίους τρεις τομείς σε μια απελευθερωμένη αγορά.
4. Υπουργείο Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Υδάτινων Πόρων.
5. Υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας με υφυπουργεία στους τομείς της Υγείας, Ασφάλισης και Εργασίας.
6. Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
7. Υπουργείο Εξωτερικών.
8. Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
9. Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης (Αστυνομία, Λιμενικό, Πυροσβεστική κτλ.).
10. Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Και μια είδηση,ΜΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ,αφιερωμένη εξαιρετικά στον Κομφού.
ReplyDeleteΥφυπουργός Υγείας θα αναλάβει ο, ομότεχνος και σύντεχνος του Κομφού,Εlias Mossialos(Ηλίας Μόσιαλος επί το Τρικαλινώτερον),καθηγητής του LSE σε θέματα πολιτικής Υγείας και ειδικός στα συστήματα Υγείας.Είχε διατελέσει σύμβουλος του Αλέκου Παπαδόπουλου πριν τον καρατομήσει ο Σημίτης.
Και για Επίτροπος Υγείας παίζει να πάει ο Μόσιαλος. Μάλιστα καλύτερη θα είναι η θέση αυτή. Τα σαλόνια της Ευρώπης τα ξέρει πολύ καλά, έχει δουλέψει και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους γραφειοκράτες της Επιτροπής, γνωρίζει πώς λειτουργούν τα συστήματα των Βρυξελών ως προς τη χρηματοδότηση, τη χάραξη πολιτικής και το συντονισμό κι αξιολόγηση πρωτοβουλιών στο χώρο. Βέβαια όλα αυτά αν ο Δήμας δεν παραμείνει επίτροπος. Έτσι για να προσθέσω στα παραπολιτικά της ημέρας..
ReplyDelete"μείωση του αφορολόγητου ορίου –δεν μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο αφορολόγητο από τη Γερμανία "
ReplyDeleteΑυτό τώρα είναι για να αυξηθούν τα έσοδα ή για να ισορροπηθεί η προηγούμενή σας πρόταση για αυξηση του αφορολόγητου σε άτομα μέχρι και 35 ετών στα 15 χιλιάρικα;
Εγώ πάντως λέω τα 15 αφορολόγητα να ισχύουν μόνο αν ξοδεύονται για την ανάπτυξη της επιχείρησης αυτού που δε φορολογειται, αν εχει, ή σε εξτρα εκπαιδευση. Αλλιως τι να τα κανει τα εξτρα λεφτα ο νεος μισθωτος; Να παει να πιει 3 καφεδες τη μερα με 5 ευρω τον ενα; Και μαλιστα μιλαμε για ατομα που κατα πλειοψηφια δεν εχουν και παιδια. Ακου εκει να μην παιρνεις απο τον κωλοβαρουντα καφεποτη και να παιρνεις απο αυτούς με μικρα παιδια να θρεψουν.
mou mou sou tou...
ReplyDeletege ke?
ReplyDelete@ big lebowski
ReplyDeleteΜ' αυτό το πλευρό να κοιμάσαι. Ούτε μου ούτε σου. Όλα του μέχρι να βάλουμε μυαλό.
ge ke?
ReplyDeletetou piou? tou Yu tou Ah tou Pu? ama etsi pao paso na pioume kai kana tsi xoris na mas kingaei i astynomia...
ReplyDeleteΤου γερμανου του βρετανου του αμερικανου του κινεζου μη σου πω και του ινδου.
ReplyDeleteΑστα τσι γιατι το γιο του α του που κι εσενα θα σας εχουν για τσι-μπου, ωσονού.
Τελοσπαντων, ας δουμε και το γου του α του γου που. Υπάρχουν και τα φλουκ (fluke, ε, με πιάνεις), αλλά μη κρατάς και την ανάσα σου μη και σκάσεις.
Παντως τζι 700 βλεπω αλλάζουμε σεναριακως οριακώς τωρα που την είδαμε λιγο κυβερνητικως ωσονού μελλοντικώς. Καλως, κακως, θα δειξει.
koukouroukou
ReplyDeleteΛαθος κανεις.
ReplyDeleteΚου κου.
Αλλά εσείς δεν ακού.
Γι αυτό σας βλεπω να παίρνετε μια που... κανει ρίμα.
ReplyDelete-ως γενιά.
@μου
ReplyDeleteΕπειδή του Έλληνα ακαδημαϊκού αυτό που του λείπει περισσότερο απ όλα είναι η αιδώς.
Επίσης το μέτρο από τον Έλληνα.
Στην πρώτη ενότητα ερωτήσεων, στην αντιπαράθεση «Καραμανλής versus Παπανδρέου» με διαιτησία κυρίας Χούκλη,
ReplyDeleteο κύριος Παπανδρέου λέει σε μιά στιγμή,
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ» !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
χααααααααααχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
Θα μου πείτε, η γλώσσα λανθάνουσα τ’ αληθή λέγει,
H,
θα πουν oι καλοπροαίρετοι, Τα λάθη είναι ανθρώπινα".
ΣΩΣΤΑ, ΑΛΛΑ
ΤΟ ΑΣΤΕΙΟ είναι ότι ουδεμιά έκανε προσπάθεια να το διορθώσει, ΟΠΕΡ δηλοί in a crystal-clear manner, ότι τούχαν γράψει κάτι, τόχε μάθει απέξω ή τέλος πάντων το διάβαζε και ΔΕΝ καταλάβαινε ΤΙ έλεγε ο ΙΔΙΟΣ!!!!!!!!!!!!!!
Εδώ, κυρίες και κύριοι, ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ της ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ!!!!!
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Προσωπικά, δε, είμαι ΠΕΠΕΙΣΜΕΝΟΣ ότι στερείται KAI του ΑΝΑΛΟΓΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ – καθότι το μήλο πέφτει ΠΑΝΤΑ κάτω απ’ τη μηλιά.
ΔΕΝ είναι, άλλωστε, ΔΥΝΑΤΟΝ ένα ΣΟΒΑΡΟ ΑΤΟΜΟ να έχει ως στενούς συνεργάτες σε θέματα ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΚΑΤΣΕΛΗ
και
ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ*
και μάλιστα καταμεσίς μιάς διεθνούς κρίσης
και μάλιστα καταμεσίς πτώσευσης
ασφαλιστικών εταιρειών, εφοπλιστικών εταιρειών κλπ κλπ.
Τα πεπραγμένα της κυρίας είναι ΓΝΩΣΤΑ από εποχής Ανδρέα Παπανδρέου και ο κύριος Σημίτης την πέταξε πιξ-λάξ. ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ δε ότι κύριος και κομβικός ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗΣ της είναι το "ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ" των ΑΝΔΡΕΪΚΩΝ ΑΠΑΤΕΩΝΩΝ!
*Για τον κύριο Χρυσοχοϊδη, που [εξαιρουμένης της αδιαφορίας του στο θέμα του θορύβου, που σημαίνει ότι το περιβάλλον τον αφήνει παγερά ΑΔΙΑΦΟΡΟ] θεωρούσα θετικό στοιχείο, έμαθα μόλις προ εβδομάδος, τυχαία, από φίλο πανεπιστημιακό ότι ο άνθρωπος
ΨΗΦΙΣΕ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ που ΟΡΙΖΕΙ την ΠΑΣΕΓΕΣ ως ΚΡΙΝΟΝΤΑ και ΚΡΙΝΟΜΕΝΟ!!
Εξ ορισμού, τότε, ο κ. Χρυσοχοϊδης
είτε είναι ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ
είτε είναι ΕΡΜΑΙΟ των ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.
Οποιο από τα ΔΥΟ και να ισχύει, ο άνθρωπος κρίνεται
ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ!!!!!!!!!!!!!
ΔΕΥΤΕΡΟΝ:
ReplyDeleteΗ διακεκριμένη ΑΛΗΤΕΙΑ του ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ, δηλαδή των τραμπούκων καλά κρατεί.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ ΤΙ ΕΚΑΝΑΝ:
Επειδή η κυρία ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ είναι ένα υγιές στοιχείο (επεξήγηση, caveat: όσο "υγιής" μπορεί να είναι ένα Ελληνας πολιτικός και μάλιστα στο ΠΑΣΟΚ για να επιβιώσει)
έβαλαν, πράγμα χωρίς προηγούμενο στην πολιτική μας ιστορία,
ΣΥΝΥΠΟΨΗΦΙΑ
στο ΙΔΙΟ ΚΟΜΜΑ (ΠΑΣΟΚ)
στην ΙΔΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ (Α ΑΘΗΝΩΝ)
γυναίκα
ΑΓΝΩΣΤΩΝ ΛΟΙΠΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ
που ΦΕΡΕΙ το ίδιο επίθετο
ελπίζοντας (τα αληταρόνια, that is, του ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ)
OTI, εκ λάθους, ή αγνοίας,
ο ΑΔΑΗΣ ΛΑΟΥΤΖΙΚΟΣ,
μπορεί να σταυρώσει την άγνωστη Διαμαντοπούλου από την γνωστή,
ΟΥΤΩΣ ΩΣΤΕ η ΑΝΝΑ Διαμαντοπούλου(την οποία το ΒΑΘΥ ΠΑΣΟΚ θεωρεί "φιλελεύθερη" kai MIΣΕΙ ΘΑΝΑΣΙΜΑ) να ΜΗ ΠΑΡΕΙ την ΠΡΩΤΙΑ και να την πάρει ένα παλαιοκομματικό άξεστο βλαχαδερό.
Ο ΚΥΡΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, λοιπόν, ΑΣΦΑΛΩΣ και είναι ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΣ,
ΑΣΦΑΛΩΣ και ΕΝΕΔΩΣΕ σ' αυτές τις ΒΡΩΜΙΕΣ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
Ο κύριος Παπανδρέου είναι ΕΡΜΑΙΟ του ΒΑΘΕΟΣ ΠΑΣΟΚ, δηλαδή της ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΑΝΔΡΕΪΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ!!!!!!!!!!!!!!
Ναι. Αλλά εγώ που δεν είμαι ουτε ελληνας ουτε ελληναρας σας μετραω μια χαρα.
ReplyDeleteΤΡΙΤΟΝ:
ReplyDeleteΟι πάντες,
ΛΑΟΣ, ΞΕΝΟΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ, ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ και, κυρίως, οι ΞΕΝΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΕΣ που ζουν στην Ελλάδα και γνωρίζουν τα πράγματα εκ του ΣΥΝΕΓΓΥΣ,
παραδεχόμαστε ότι ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ μας είναι "limited" to say the least, δλδ άτομα
ΧΑΜΗΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ
ΧΑΜΗΛΗΣΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
ΧΑΜΗΛΟΥ ΗΘΟΥΣ
ΧΑΜΗΛΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ
ΧΑΜΗΛΟΥ ΗΘΙΚΟΥ ΣΘΕΝΟΥΣ.
Σωστά;;;;;;;;;;;;;;;;;
Αφού, λοιπόν, κρίνεται από πάντας, ότι ο ΑΛΕΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ήταν και είναι, ενδεχομένως, το ΥΓΙΕΣΤΕΡΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ της Πολιτικής Σκηνής
ΠΩΣ και ο κύριος ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ δεν γύρισε τον ΚΟΣΜΟ ΑΝΑΠΟΔΑ ώστε να ΜΗ ΧΑΣΕΙ αυτό το ΣΤΟΙΧΕΙΟ;;;;;;
Δεν νομίζω πως εάν ο κ. Παπανδρέου έδινε υπόσχεση στον κ. Παπαδόπουλο να τον ΑΦΗΣΕΙ να ΧΕΙΡΙΣΘΕΙ την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΕΝ ΛΕΥΚΩ, ο τελευταίος θα αρνιόταν.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
Ο κύριος Παπανδρέου ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΘΕΣΗ να ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΙΠΟΤΑ.
Motto του είναι όπως και του πατέρα του, "Λαουτζίκο βγάλε με πρωθυπουργό και θα σ' αφήσω να ΔΙΑΛΥΣΕΙΣ την ΧΩΡΑ ελεύθερος - ό,τι έχει μείνει όρθιο" that is!
Γαμοτο μου με πείρες χαμπάρι και τώρα πρέπει να κρύψω την φουστανέλα μου.
ReplyDeleteΤΕΤΑΡΤΟΝ:
ReplyDeleteΔΕΝ γνωρίζω ΠΟΣΟΙ καταλάβατε ΤΙ συνέβη προχθές ΚΑΙ
το σπουδαιότερο, αν ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΤΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΠΑΙΖΟΥΝ τα ΜΜΕ.
Εδώ, στο σπίτι μου στο Manhattan, είχαμε μιά μάζωξη, εξ πρόσωπα, τέσσαρες Ελληνες εξ Ελλάδος και δυό Ελληνο-Αμερικανοί με γνώση της Ελληνικής και των ελληνικών πραγμάτων ΚΑΛΥΤΕΡΗ από την δική μας. Η σύνθεση: Τρείς academics, ένας Wall Street executive, ένας διπλωμάτης και ένας γιατρός. Από τα άτομα αυτά ουδείς έχει ψηφίσει ποτέ δεξιά στην Ελλάδα ή Ρεπουμπλικάνους στας Αμερικάς. Παρακολουθήσαμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ την ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Καραμανλή-Παπανδρέου.
Το ΟΜΟΦΩΝΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ήταν ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, 9:1.
Προσέξτε, από ταγμένους Δημοκρατικούς!!!!!!!!!!!!!
KAI πρόσθεσαν οι περισσότεροι, "Βρε τον άτιμο τον Καραμανλή, αν δεν ξέραμε λεπτομερώς ΤΙ έκανε αυτά τα πέντε χρόνια, θα μας είχε πείσει!!!!!!"
ΕΡΧΟΝΤΑΙ τώρα οι "δημοσιογραφικοί" οργανισμοί της Ελλάδας και λένε, "ΝΙΚΗΤΗΣ ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ"
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ:
Είναι ΠΛΕΟΝ ΗΛΙΟΥ ΦΑΕΙΝΟΤΕΡΟ ότι ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!
Δε σε ξερω και δεν εννόησα εσένα ουτε κανεναν αλλο εδω προσωπικα.
ReplyDeleteΚαμία διαπλοκή του τύπου που αναφέρεις δεν υπάρχει κομφούκιε, τα κρατικοδίαιτα συστήματα γλύφουνε και παίζουνε αυτόν που θα γίνει κράτος. Τώρα που κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, γλύφουν τον Παπανδρέου. Πριν που κέρδιζε η ΝΔ, γλύφανε τον Καραμανλή. Αυτή είναι η διαπλοκή που καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς στην Ελλάδα. Δεν έχει να κάνει με πρόσωπα, έχει να κάνει με ρόλους και θέσεις εξουσίας. Τηλεόραση πάντως δε βλέπω κι έτσι δεν απασχολώ το χρόνο μου με τροφή για σκύλους.
ReplyDeleteΤελικά πάντως κι εσύ είσαι μάστορας στην προπαγάνδα.