“Στιγμές μαγείας”! Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, έτσι τιτλοφορείται, εν μέσω της βαθύτερης οικονομικής κρίσης που έχει αντιμετωπίσει η χώρα από τις αρχές του ‘90, η πρόσκληση που στέλνει η διοίκηση της ΔΕΘ για την ομιλία του Κ. Καραμανλή στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου. Δύο τινά μπορούν να συμβαίνουν εδώ. Είτε ο εμπνευστής του ανεκδιήγητου αυτού σλόγκαν διαθέτει σαρδόνιο χιούμορ και φαντάζεται την κυβέρνηση σαν άλλο Ντέβιντ Κόπερφιλντ που αδειάζει ταμεία και εξαφανίζει τη σύγκλιση ως «δια μαγείας». Είτε πολύ απλά είναι εντελώς άσχετος με τη σημερινή συγκυρία και βλέπει τη ΔΕΘ σαν αυτό που πραγματικά έχει καταντήσει. Ένα τριτοκοσμικό βλαχομπαρόκ πανηγύρι με μαγικές εξορμήσεις στα «πολιτιστικά κέντρα» της συμπρωτεύουσας. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά για να δούμε πως φτάσαμε να ζούμε τέτοιες μαγικές στιγμές.
Στις αρχές του 2000, και αφού είχε κλειδώσει η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, διατυπώθηκε για πρώτη φορά με σαφήνεια και υιοθετήθηκε απ’ όλους ως σαφής εθνική προτεραιότητα η πραγματική σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με την Ευρώπη. Η βελτίωση δηλαδή του κατά κεφαλή ΑΕΠ σε όρους πραγματικής αγοραστικής δύναμης, έτσι ώστε να πλησιάσουμε τον αντίστοιχο μέσο όρο των 15 «παλαιών» ευρωπαϊκών κρατών.
Από το 2000 μέχρι το 2008, η Ελλάδα πράγματι ακολούθησε μια σταθερή πορεία πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ, συνεχίζοντας ουσιαστικά μια τάση που ξεκίνησε το 1995 και η οποία με οδηγό τον υψηλότερο από τις άλλες χώρες ρυθμό ανάπτυξης συνεχίστηκε αδιάλειπτα για 13 ολόκληρα συναπτά έτη.
Το 2009 επήλθε η ανακοπή. Η μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας σταμάτησε βίαια με το ρυθμό ανάπτυξης να υποδιπλασιάζεται, σήμερα να βρίσκεται στο -0,3% με προοπτική να κλείσει το έτος στο -1,3%. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η συρρίκνωση αυτή του ΑΕΠ τόσο έντονα και τόσο γρήγορα, η οποία δυνητικά οδηγεί σε απόκλιση την εθνική οικονομία, οφείλεται στην ένταση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και το πάγωμα στο οποίο αυτή οδήγησε την ευρωπαϊκή και κατ’ επέκταση εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.
Η πορεία ωστόσο ανακοπής της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας ξεκίνησε πριν ακόμα εμφανιστεί στον ορίζοντα η οικονομική κρίση που έφερε την ύφεση. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το 2008, όταν οι καθαρές συνολικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου έπεσαν κατακόρυφα στο 8% του ΑΕΠ, από 12,5% το 2007 και 14% το Ολυμπιακό 2004. Αρκεί να σκεφτούμε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν σε τρέχουσες τιμές κατά 10% από το 1990. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Διότι, πολύ απλά οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό υπήρξαν επί μία δεκαετία η βασική πηγή της ραγδαίας αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας (4% και 3% ετησίως), οδηγώντας έτσι την κατά κεφαλή αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων σε σταθερή τροχιά πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ. Αυτό μάλιστα συνέβη, παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν καρπώθηκαν το σύνολο της αύξησης της παραγωγικότητάς τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος της περιόδου 1997-2004 η μεν μέση πραγματική αμοιβή στον ιδιωτικό τομέα είχε αυξηθεί κατά 27%, ενώ η παραγωγικότητα κατά 36,5%.
Οι παραπάνω εξέλιξη λειτούργησε σαν το καναρίνι στο ορυχείο. Προειδοποίησε για το τέλος ενός επενδυτικού κύκλου, κατά τον οποίο εισήχθησαν στην παραγωγή νέες τεχνολογίες και μηχανολογικός εξοπλισμός, και κατ’ επέκταση τη σταδιακή εξάντληση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας. Η επενδυτική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε το 1995 εισήλθε σε πτωτική τροχιά το 2008 για λόγους οι οποίοι προηγούνται της παγκόσμιας ύφεσης και σχετίζονται με δομικές ιδιαιτερότητες του ελληνικού κύκλου ανάπτυξης.
Ως εκ τούτου μία σοβαρή κυβέρνηση, υπεύθυνη και όχι λαϊκιστική όπως αρέσκεται να διαφημίζει στα φυλλάδιά της η ΝΔ, δεν μπορεί να αγνοεί αυτά τα δεδομένα, να στρουθοκαμηλίζει ή κατά περίπτωση να κρύβεται πίσω από την οικονομική κρίση κάνοντας πως δε βλέπει. Σήμερα με τη συρρίκνωση της διεθνούς οικονομικής δραστηριότητας να μας έχει επηρεάσει σημαντικά, την ιδιωτική κατανάλωση να έχει πέσει στα τάρταρα και την αγορά να στενάζει για πιστώσεις, είναι σίγουρο ότι βραχυπρόθεσμα θα αναβληθεί η υλοποίηση των όποιων επιχειρηματικών επενδύσεων με δυσμενείς συνέπειες για την ανάπτυξη και ακολούθως την πορεία σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με το μέσο όρο της ΕΕ.
Παράλληλα όμως, με την πορεία επιβράδυνσης και τελικά ανακοπής της πραγματικής σύγκλισης της ελληνικής οικονομίας με την ΕΕ, η χώρα μας βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μια τροχιά δημόσιας υπερχρέωσης. Μόνο για φέτος υπολογίζεται ότι θα πληρώσουμε 14 δις ευρώ σε τόκους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους (μόνο το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στην πενταετία αυξήθηκε 60 δις ευρώ). Δηλαδή 4 δις ευρώ και βάλε περισσότερα από το σύνολο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που με το ζόρι προσεγγίζει τα 9 δις. Αν λάβουμε δε υπόψη τη διπλή επίδραση της διαδικασίας πληθυσμιακής γήρανσης και της κρίσης στα ασφαλιστικά ταμεία τότε δεν είναι να απορεί κανείς που υπ’ αυτές τις συνθήκες το κράτος δεν έχει να πληρώσει για συντάξεις, πχ το Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, ούτε προκαλεί εντύπωση το ότι το δημόσιο αντί να πληρώσει τους προμηθευτές του με μετρητά ως οφείλει να πράξει, τους πληρώνει μεταχρονολογημένα με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια οδηγώντας την αγορά σε ασφυξία.
Μπροστά σ’ αυτές τις δυσμενείς εξελίξεις, αποδεικνύεται τελικά ότι μόνο μια κυβέρνηση που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα θα μπορούσε έχει υιοθετήσει το σύνθημα «στιγμές μαγείας» για τη ΔΕΘ. Εκτός φυσικά και αν θεωρείται μαγεία το γεγονός ότι επιτέλους εξαφανίστηκε από τον ορίζοντα η προοπτική της πραγματικής σύγκλισης μαζί και τα λεφτά. Ε, τότε, να πούμε μπράβο στους μάγους. Καλά τα κατάφεραν.
Οι εκλογές ψήνονται τι θα γίνει;
ReplyDelete"Ένα τριτοκοσμικό βλαχομπαρόκ πανηγύρι με μαγικές εξορμήσεις στα «πολιτιστικά κέντρα» της συμπρωτεύουσας."
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα.
karamanlis o magos. mas gamise kai tora tha eksafanistei!!!
ReplyDeleteΤώρα το πως γινόταν σύγκλιση και ανάπτυξη 4% ετησίως με μισθούς Βαλκανίων και τιμές Ευρώπης, μόνο οι οικονομολόγοι με τα στατιστικά και τους ορισμούς του ΑΕΠ το γνωρίζουν. Στατιστική σύγκλιση, πραγματική απόκλιση.
ReplyDeleteΗ διαδρομή που διανύθηκε από τα μέσα του '90 μέχρι σήμερα σε επίπεδο αγοραστικής δύναμης είναι τεράστια. Και όντως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην παραγωγικότητα της εργασίας που έτρεχε με 4+% για μια δεκαετία σχεδόν. Μόνο ΗΠΑ, Σκανδιναβικές χώρες και Ελλάδα είχαν τέτοια αύξηση στην παραγωγικότητα από το 95 μέχρι το 04. Φυσικά για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Επίσης οι τιμές μέχρι το 2002 ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ και το μεγάλο κύμα ακρίβειας εντοπίζεται καταρχάς με την είσοδο του ευρώ (αυτό όμως εξαντλήθηκε εντός του 2003) και στη συνέχεια το 2007 2008 με τη διεθνή κρίση τροφίμων. Και να μην ξεχνάμε ότι την ακρίβεια τη συντηρεί και το κράτος με την ξεχειλωμένη δημοσιονομική πολιτική.
ReplyDeleteΤο θέμα για μένα είναι ότι ακόμα δε φτάσαμε το μέσο επίπεδο του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και ότι δυνητικά θα μπορούσαμε να το είχαμε πετύχει και ότι ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε. Αλλά είναι αναμφισβήτητο ότι τρέξαμε γρήγορα για μία περίοδο. Και τώρα πάπαλα.
niotho san ti gastromeni ante de kane tin anaggelia na anapso to tsi...
ReplyDeleteTo άρθρο σας ωραίο! Μου άρεσε διότι θέτει εν είδει "αχταρμά" πολλά ζητήματα
ReplyDeleteΤέτοια άρθρα βοηθούν τα πολλά σχόλια !
Κατ' αρχήν το "στιγμές μαγείας" είναι ότι πιό ηλίθιο θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος κυβερνητικός λακές.
Ποιά είναι η μαγεία ? Να δεις τον πρωθυπουργό της χώρας στη ΔΕΘ? Αυτό και μόνο δείχνει σε ποιό επίπεδο βρίσκονται οι άχρηστοι γλύφτες ένθεν και ένθεν.
Πάμε τώρα στα υπόλοιπα-
Από το 1996 και μετά η Ελλάδα ζούσε στο ρυθμό της Ολυμπιάδας του 2004 (ολυμπιακά έργα, Αττική οδός, Βενιζέλος, μετρό κτλ) και της φούσκας των ακινήτων.
Από εκεί προκύπτει η αύξηση του ΑΕΠ
Δυστυχώς ΚΑΝΕΙΣ μα κανείς δεν αναφέρεται στο ότι ο ΡΥΘΜΟΣ αύξησης του ΑΕΠ ήταν μικρότερος του ΡΥΘΜΟΥ αύξησης του χρέους.
Μπορεί λοιπόν να τέθηκε ως στόχος η ΡΡΡ σύγκλιση όπως λέτε όμως γιά να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος πρέπει να δούμε ποιοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία της χώρας.
12% του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό.
Η αναφορά σας στις επενδύσεις πάγιου κεφαλαίου δεν αναλύει τους επιμέρους τομείς.
Είναι γνωστό ότι η χώρα δεν έχει βιομηχανία, το FDI ήταν ελάχιστο ως μηδενικό.
Από την άλλη όλοι σχεδόν αγόρασαν ακίνητο (μεζονέτα...).
Λείπει η αναφορά σας στον αφελληνισμό της παραγωγής. Όχι μόνο μικροβιοτεχνίες, μετανάστευσαν εκτός συνόρων, ωθούμενες από μιά σειρά παραγόντων όπως οι φορολογικοί συντελεστές, η θεσμική αποτελεσματικότητα, οι υποδομές και το χαμηλότερο κόστος (ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΠΑΡΑΚΑΛΩ-ΑΥΣΤΗΡΑ)
Λάθος σας ότι εισήχθησαν νέες τεχνολογίες. Τίποτα δεν έγινε. Η όποια παραγωγή μετανάστευσε, πλην των μικρο-επιχειρήσεων που δεν είναι ανταγωνιστικές σε διεθνές επίπεδο.
Εννοείται ότι η παραγωγικότητα πρέπει να είναι > από τις αυξήσεις. Είναι ο μόνος τρόπος να μειωθεί το χρέος.
Το capital structure της χώρας πρέπει να αλλάξει και αυτό γίνεται μόνο με ιδρώτα και βαθιές αλλαγές.
Η πρώτη και καλύτερη αλλαγή είναι της μορφής της οικονομίας μας.
Δεν παράγουμε τίποτα εκτός απο βερμπαλισμό & φούμαρο & διαφθορά.
Λάθος σας επίσης ότι κρύβεται πίσω από την κρίση.
Όλοι οι πολιτικοί χαιδεύουν αυτιά επί δεκαετίες.
Το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι η διεθνής κρίση αλλά η διάρθρωση της οικονομίας μας.
Απλά η κρίση ξεμπρόστιασε αυτά τα προβλήματα και έκανε επιτακτική ανάγκη την ΑΜΕΣΗ αλλαγή (κάτι που φυσικά δεν... Ασε που ο τραγικός Καραμανλής βγήκε σήμερα και ευαγγελίστηκε αλλαγές και τομές και επανίδρυση και μέτρα που δεν πήρε τόσα χρόνια).
Υπάρχει στο κείμενό σας έαν συνεχές μπέρδεμα μεταξύ ταμειακού και αποτελεσματικού λόγου.
Το ζήτημα δεν είναι το (απόλυτο) ποσό που πληρώνεις γιά τόκους- πχ η Γερμανία πληρώνει περισσότερα.
Η διαφορά όμως είναι στη χρήση των κονδυλίων.
Το ίδιο και με τα Ταμεία - το ότι έχουν μιά ταμειακή αδυναμία ΔΕΝ είναι προσωρινό (που δεν πειράζει) αλλά μόνιμο και άρα πρέπει να επιδοτείται από τον προυπολογισμό.
Το δε έλλειμα θα ξεπεράσει φέτος το 7.6% (θυμηθείτε το)
Οι δε ακάλυπτες επιταγές, όπως έχω πει και παλιότερα, θα κυμανθούν περί τα € 3.6 εκατ (~ 1% των κυκλοφορούντων).
Η πραγματική σύγκλιση ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ. Σύνθημα των μπαλκονιών ήταν (και λογιστικό "μαγείρεμα").
Η σύγκλιση προυποθέτει εκτός από την αγοραστική δύναμη (που εν πολλοίς βασιζόταν σε δανεικά) και διαρθρωτικές αλλαγές.
Δεν μπορεί να ονομάζεις σύγκλιση τα Cayenne, τους αλλοδαπούς ανασφάλιστους εργάτες (γης, οικοδόμους κτλ) που συντηρούσαν την ανάπτυξη του ΑΕΠ, την υπερχρέωση, την καταβαράθρωση της Παιδείας (μόνο στα νηπιαγωγεία δεν έγιναν καταλήψεις..), την αποβιομηχάνιση της χώρας.
Είναι προφανές ότι διαφωνώ με την θεωρητική σας και βερμπαλιστική εν πολλοίς προσέγγιση του θέματος.
Από την άλλη όμως συγχαρητήρια διότι τέτοια θέματα εκτός από ενδιαφέροντα προάγουν τη συζήτηση και μακάρι να "ζωντανέψει" το forum όπως παλιότερα
Ηabemus εκλογές λοιπόν
ReplyDeleteΜακάρι να γίνει κουβέντα ser. Το ελπίζουμε. Έρχονται και εκλογές με διακύβευμα την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης...
ReplyDeleteΩστόσο, αχταρμάς θα ήταν το κείμενο μας εάν κάναμε μια συνολική περιγραφή των προβλημάτων της οικονομίας όπως επιχειρείς να κάνεις εσύ επί τροχάδην στο σχόλιό σου.
Εδώ επιλέξαμε να πούμε δύο πράγματα με αφορμή το σύνθημα περί "μαγείας". Πρώτον, υπάρχει απόκλιση για πρώτη φορά μετά από 13ολόκληρα χρόνια διότι μειώνονται στο μισό σχεδόν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου με άμεση επίδραση στην παραγωγικότητα. Αυτό είναι ορατό ήδη από το 2007 και το 2008. Δεύτερον, τα ταμεία είναι άδεια για πρώτη φορά από το 1993. Σχετικά με το τελευταίο παραθέσαμε κάποια γενικά στοιχεία και δεν προσθέσαμε λεπτομέρειες δεδομένου ότι τα έχουμ πει τα περί χρέους ξανά και ξανά. Βλ.πχ το Post Θράσος και Χρεοκοπία. θα τα ξαναγράψουμε όμως σε επόμενο ποστ για να μην ξεχνιόμαστε.
Συμφωνώ σε όλα με τον ser.
ReplyDeleteΠραγματική σύγκλιση υπήρξε και παραϋπήρξε. Ακόμα κι εγώ που δεν έχω ιδέα από οικονομικά κατάλαβα και στη ζωή μου και στη δουλειά μου αλλαγές και βελτίωση. Έχω φίλους ξένους που έρχονται στην Ελλάδα συνέχεια από το 1994 και είναι οι καλύτεροι μάρτυρες αυτού του πράγματος.
ReplyDeleteΆντε ξανά εκλογές και μακάρι οι ΟΠ να μπούνε και στην ελληνική Βουλή
epiteloys ekloges i ypothesi sikonei tsigaro puff puff
ReplyDeleteSER
ReplyDeleteΕγραψες ένα απο τα καλύτερα σχόλια.Ξαναβρίσκεις τη φόρμα σου.Παρέλειψες όμως να αναφερθείς σε αυτούς που κυβερνάνε τη χώρα τα τελευταία 6 χρόνια.Σε αυτόν και αυτούς που, με οργανωμένο και μεθοδευμένο σχέδιο, ΛΕΗΛΑΤΗΣΑΝ τη χώρα.Και τώρα την εγκαταλείπουν και αποχωρούν συντεταγμένα κραδαίνοντας τα λάφυρα.
Αφού και επί ΝΔ το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει. Τι να λέμε τώρα τα πάντα όλα. Για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Τι 1993, τι 2004, τι 2009 τα πάντα όλα.
ReplyDeleteΑλλη μια δεξιά παρένθιση κλίνει.Το ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά, δεν παραλαμβάνει "καμμένη γή" αλλά μια ΛΕΗΛΑΤΗΜΕΝΗ χώρα.Δυστυχώς αυτό οι περισσότεροι των Ελλήνων δεν πρόκαμαν να το αισθανθούν για να το συνειδητοποιήσουν.Οι άριστα εκπαιδευμένοι διαρρήκτες τη κοπάνησαν στο παρά πέντε για την Offsorland.
ReplyDeleteΤα λέει όλα, αν και στα Αγγλικά
ReplyDeletehttp://www.thinkaloo.com/ideas/view/view_idea.php?id=1799
sostooo
ReplyDeleteΠριν από ένα χρόνο ακριβώς, ο Alistair Darling, υπουργός οικονομίας του ΗΒ, αφού είχε συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καθόλου μα καθόλου καλά, έδωσε μία συνέντευξη κατά την οποία ανακοίνωσε ότι μπαίνουμε σε κρίση, χειρότερη των τουλάχιστο τελευταίων 60 ετών.
ReplyDeleteΗ κυβέρνηση παρέμεινε, οι πολίτες που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στις επόμενες εκλογές θα ριξουν τους εργατικούς στη τρίτη θέση στήριξαν τις επιλογές της κυβέρνησής τους. Επιλογές ανήκουστες μέχρι πέρυσι. Πρόωρες εκλογές με προφάσεις δεν συνηθίζονται και δεν έχουν τη στήριξη του εκλογικού σώματος.
Η Ελλάδα μάλλον βυθίζεται και ο Καραμανλής-ποντίκι φεύγει. Γιατί; Να ξαναβγεί ξέρει ότι δεν μπορεί. Προφανώς ξέρει και ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά (-έτσι κι αλλιώς πραγματικά δεν μπορεί να διαχειριστεί τίποτα) αυτά που έρχονται στους επόμενους 6 μήνες.
Εγώ αν ήμουν στη θέση του και το μόνο που σκεφτόμουν ήταν το ποντικοτομάρι μου, όπως κι αυτός, θα πόνταρα σε οριακή αυτοδυναμία ΠΑΣΟΚ τώρα, θα προσπαθούσα να χρεώσω ό,τι έρχεται στον ΓΑΠ και την καινούρια κυβέρνηση και θα έλπιζα σε κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ σε 1-2 χρόνια.
Πιστεύω ότι ο Καραμανλής ποντάρει πολλά στο ΓΑΠ. Ελπίζω να τον έχει υποτιμήσει και αυτός, όπως και όλοι μας, πλην Παρμενίδη.
Βεβαίως δε θα του βγει, ότι κι αν έχει στο μυαλό του, ακόμη κι αν το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να περισώσει κάτι από την υστεροφημία του.
ReplyDeleteΜπορώ να βρώ μόνο ένα χαρακτηρισμό που ταιριάζει στην ολότητα του ατόμου του, πολιτικά και προσωπικά, στην εμφάνιση αλλά και στη συμπεριφορά. Που ταιριάζει και στη διακυβέρνηση και κυβέρνησή του και στον κόσμο που ενεργά προσπάθησε να σχετιστεί με αυτές.
Σαπιοκοιλιάς.
"Προειδοποίησε για το τέλος ενός επενδυτικού κύκλου, κατά τον οποίο εισήχθησαν στην παραγωγή νέες τεχνολογίες και μηχανολογικός εξοπλισμός, και κατ’ επέκταση τη σταδιακή εξάντληση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας."
ReplyDeleteΟι νέες τεχνολογίες που εισήχθησαν αφορούν αποκλειστικά το "lifestyle". Γι' αυτό έχουμε και "εξάντληση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας της εργασίας", παρά τις νέες τεχνολογίες. Κάθε φορά που έρχομαι Ελλάδα σας βρίσκω όλους άρτια πληροφορημένους για το που θα βρω στο internet τσαμπα ταινίες και ποια κινητά είναι τα καλύτερα, αλλά όχι και για το πως θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε για να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας, για παράδειγμα...
Ventrilo έχεις απόλυτο δίκιο.Τα είπες με βουδιστική ηρεμία.Ο ΓΑΠ είναι σκληρό καρύδι αλλά η ΔΕΞΙΑ(ως αντίληψη,ως συμπεριφορά,ως στάση ζωής),πέρα από το Καραμανλή, που τον χρησιμοποιεί και αυτόν εργαλειακά μέχρι να γίνει λεμονόκουπα, στην Ελλάδα έχει το πάνω χέρι.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα λοιπόν είναι η σχέση του Καραμανλή με τη ΔΕΞΙΑ.Η άρνηση του Καραμανλή να γίνει λεμονόκουπα.Και γιαυτό και οι εκλογές.ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΞΙΟΣ ΔΕΝ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ.ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΛΥΣΣΑΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ.ΑΛΛΑ Ο ΙΔΙΟς ΕΙΝΑΙ ΣΑΡΞ ΕΚ ΤΗς ΣΑΡΚΟς ΤΟΥς ΚΑΙ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ.
Aυτές οι εκλογές λοιπόν θα γίνουν με βάση το άρθρο 1,παράγραφος 1,ενότητα 1,του Συντάγματος,που λέει ότι η ΔΕΞΙΑ οφείλει να είναι δια βίου στην εξουσία.
ReplyDeleteΥπήρξαν περίοδοι που ήταν η ΔΕΞΙΑ στην εξουσία και το ΠΑΣΟΚ στη κυβέρνηση,αλλά ο ΓΑΠ τώρα φαντάζει στα μάτια τους κάτι σαν Μοράλες.
Μονο τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 80 το ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.Ηταν τότε που για να γίνει κάποιος, διοικητής, ας πούμε τράπεζας,έπρεπε να παραχωρήσει την επικαρπία της συζύγου του στον Ανδρέα και να κρατήσει για τον εαυτό του μόνο τη ψιλή κυριότητα.
ReplyDeleteΕστω και έτσι η ΔΕΞΙΑ πλήρωσε αρκετό τίμημα.
Ο ΓΑΠ, VENTRILO, εχει ένα πολύμορφο προφίλ.Είναι σαν την εικόνα του Παντοκράτορα που είναι ζωγραφισμένη στο τρούλο του Καθολικού της Μονής Βαρλαάμ των Μετεώρων.Ανάλογα απο ποιά γωνία τον κοιτάς βλέπεις και διαφορετικά χαρακτηριστικά.Πότε αυστηρός,πότε χαμογελαστός,πότε επιτιμητικός,πότε στοργικός κλπ,κλπ. Ετσι και με το ΓΑΠ.Ανάλογα με τη γωνία θέασης βλέπεις μια πλειάδα αποχρώσεων που αντιστοιχούν στο πολύμορφο πολιτικό του προφίλ.Τον κοιτάς απο δώ βλέπεις τον αριστερό ,τον κοιτάς απο εκεί βλέπεις το κεντροδεξιό,απο παραπέρα βλέπεις τον οικολόγο, τον ειρηνιστή,το διεθνιστή, το συναινετικό,τον ουμανιστή,τον κολλεκτιβιστή,το τεχνοφρικιό.Πανδαισία χρωμάτων και συ μου λες ότι δεν βλέπεις τίποτε; για καλλιέργησε λίγο την αισθητική σου!
ReplyDelete@g700
ReplyDeleteξαναδιαβασε το σχόλιο μου, με νηφαλιότητα, και είμαι σιγουρος ότι θα καταλάβεις περισσότερα απ'ότι με την πρώτη ανάγνωση
@παρμενιδη
ευχαριστώ γιά τα καλά σου λόγια, αλλά δεν κάνω κάτι περισσότερο από το να είμαι αντικειμενικός.
Δεν συμμερίζομαι το μένος σου γιά τη ΝΔ, όμως συμφωνώ ότι ο Καραμανλής έχασε την ευκαιρία να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Για μένα εκέι που έχασε το παιχνίδι ήταν
1- η ηπια προσαρμογή
2- η επανίδρυση του κράτους
Αφ' ενός άφησε την οικονομία δέσμια των μικρων και μεγάλων συμφερόντων (αντί να την αφήσει να "τρέξει" μόνη της) και αφ' ετέρου όλη αυτή τη σαπίλα του Δημοσίου που εξέθρεψε το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν την καθάρισε αλλά την άφησε να τον καταπιεί κιόλας.
Εκ των υστέρων κρίνοντας ήταν φυσικό.
Δεν προσπάθησε καν να διαχειριστεί την εξουσία-την ανέθεσε στους αντ' αυτού (Σουφλιάς, Αλογοσκούφης, Παυλόπουλος,Μειμαράκης,Μπακογιάννη)
ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΡΟΗΔΡΕΥΕ. Ε τι περιμένεις μετά ?
Δεν πιστεύω ότι ο ΓΑΠ και το ΠΑΣΟΚ (ειδικά το 2ο) είναι σε θέση να κυβερνήσουν.
Η χώρα είναι σε κατάσταση-μονόδρομο
Τώρα που είδες την πραγματική σύγκλιση zouf απορώ. Ειλικρινά....
(εκτός κι αν εννοείς πραγματική σύγκλιση τις παροχές με δανεικά)
@ zouf
ReplyDeleteΟι ΟΠ, μετά από μια γρήγορη ματιά στη σελίδα τους πριν τις ευρωεκλογές, μπορώ να σου πω ότι είναι τρισχειρότεροι και από το ΣΥΡΙΖΑ στις βλακείες, εσκεμμένες ανακρίβειες και ανούσια συνθήματα που αμολάνε, με "άλλοθι" τις "καλές προθέσεις".
Οι ΟΠ έχουν ένα καλό. Είναι franchise των Ευρωπαίων Πράσινων συνεπώς είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν την ευρωπαϊκή κατεύθυνση για πράσινο νιου ντιλ και να το προωθήσουν με κάθε μέσο. Εντάξει γράφονται και λέγονται και βλακείες αλλά η γενική κατεύθυνση είναι θετική και καμία σχέση δεν έχει με το ΣΥΡΙΖΑ που μονίμως γκρινιάζει.
ReplyDeleteπραγματική σύγκλιση = πραγματική βελτίωση. Νομίζω ότι αδικούμε τους εαυτούς μας με το να λέμε συνέχεια ότι δεν έγινε τίποτα.
ReplyDeleteΑγαπητοί G700 γράφετε
ReplyDelete(Αν και μίλησε σχετικά και ο Ser, με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα, θέλω να παραθέσω το συλλογισμό μου):
«Από το 2000 μέχρι το 2008, η Ελλάδα πράγματι ακολούθησε μια σταθερή πορεία πραγματικής σύγκλισης με την ΕΕ, συνεχίζοντας ουσιαστικά μια τάση που ξεκίνησε το 1995 και η οποία με οδηγό τον υψηλότερο από τις άλλες χώρες ρυθμό ανάπτυξης συνεχίστηκε αδιάλειπτα για 13 ολόκληρα συναπτά έτη.»
Χωρίς να έχω πολλές γνώσεις από οικονομικά, λέω με το φτωχό μου το μυαλό: Εφόσον οι μισθοί που πληρώνει το κράτος υπολογίζονται στο ΑΕΠ, τι εμποδίζει μια κυβέρνηση να μοιράσει λεφτά, να πολλαπλασιάσει το εισόδημα του κάθε υπαλλήλου και να πει «ορίστε κύριοι, ανάπτυξη χ%» όπου χ 2ψήφιο ή και 3ψήφιο!! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι δεν έχει αυτά τα λεφτά. Μπορεί όμως να τα δανειστεί! Κάτι τέτοιο έγινε και στην Ελλάδα λίγο πιο συγκρατημένα από ότι στο έξαλλο παράδειγμα μου βέβαια. Αλλά με τα δανεικά που μοιράστηκαν, το δημόσιο χρέος πήγε από 30% στο σχεδόν 100%. There is no free lunch, αυτά τα λεφτά πρέπει να τα επιστρέψουμε!!
Πράγματι υπάρχει ανάπτυξη από τις αρχές του ’80 στις μέρες μας. Ο κόσμος απολαμβάνει πολύ περισσότερα σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι αυτό το είδος ανάπτυξης μπορεί να συνεχίσει ή ότι είναι μακροπρόθεσμα ωφέλιμο. Μόνο με τον παραπάνω τρόπο υπήρξε ανάπτυξη στην Ελλάδα, διογκώνοντας το δημόσιο τομέα. Τα υπόλοιπα που αναφέρετε επιτρέψτε μου να πιστεύω ότι είναι σταγόνες στον ωκεανό. Δεν εξηγείται διαφορετικά ότι οι βιοτεχνίες-βιομηχανίες αποχωρούν ή βάζουν λουκέτο και εμείς συνεχίζουμε να «αναπτυσσόμαστε».
Κάποτε όμως το παραμύθι τελειώνει, τα δανεικά είναι πιο δύσκολο να βρεθούν και η ανάπτυξη πάει στο διάολο. Παρεμπιπτόντως ένα πολύ ωραία άρθρο στην Καθημερινή: «Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα! (Οσο διαρκεί...)» http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_03/09/2009_327833
Ο Καραμανλής απογοήτευσε, δεν μπόρεσε. Διαφωνώ κάθετα όμως ότι η λεηλασία έγινε τα τελευταία 5 χρόνια όπως λένε κάποιοι. Η λεηλασία διεξάγεται χρόνια τώρα. Απλά τώρα η χιονοστιβάδα των χρεών που όλο και μεγαλώνει, είναι σχεδόν έτοιμη να μας καταπιεί. Αυτό αναπόφευκτα θα συνέβαινε κάποια στιγμή εφόσον επιμένουμε στο ίδιο «μοντέλο ανάπτυξης (χε χε)».
Χαιρετώ και συγγνώμη για το μεγάλο post