Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime
Το Δεκέμβριο του 2009 οι ηγέτες όλου του κόσμου θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη, σε ειδική σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Φυσική κατάληξη των προπαρασκευαστικών συνόδων του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και της G20 στο Πίτσμπουργκ, η Σύνοδος της Κοπεγχάγης φιλοδοξεί να θέσει τη βάση για μια κοινή μετάβαση σε μια παγκόσμια οικονομία με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Οι πάντες ευελπιστούν ότι στην Κοπεγχάγη θα υπάρξει τελικά συμφωνία που θα δεσμεύει τους υπογράφοντες σε συγκεκριμένους στόχους μείωσης των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, τόσο ισχυρή ώστε να εκπέμψει παράλληλα και την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στο όραμα της πράσινης οικονομίας, αλλά και να παράσχει την ασφάλεια που χρειάζονται οι νέες πράσινες επενδύσεις.
Διαμορφώνεται σταδιακά μπροστά μας ένα νέο αναπτυξιακό τοπίο. Δίπλα στην ατζέντα της συνετής δημοσιονομικής διαχείρισης, της παραγωγικότητας, της διαφάνειας, της εμβάθυνσης της δημοκρατίας, της αντιμετώπισης της πληθυσμιακής γήρανσης και της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, προστίθεται πλέον και η ατζέντα της πράσινης οικονομίας. Όχι επειδή ξαφνικά, πολίτες και ηγέτες απόκτησαν οξυμένη οικολογική ευαισθησία, παρά ως απάντηση στη μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση από το κραχ του 1929.
Σε αντίθεση με όσους σνομπάρουν την κουβέντα, ισχυριζόμενοι ότι εν μέσω επιδείνωσης της οικονομικής κρίσης αποτελεί πολυτέλεια να μιλάμε για το περιβάλλον μια και το κόστος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι υπερβολικό, η αλήθεια είναι ότι ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Δεν είναι μόνο ότι κάθε δαπάνη της τάξης του 1% του ΑΕΠ για την προληπτική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα γίνει 4%-6%, όταν αναγκαστούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειές της (Έκθεση Stern).
Η αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας περνάει μέσα από την πράσινη ανάπτυξη. Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει νέες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέο κύμα καινοτομίας, νέες βιομηχανίες αιχμής, δημιουργία νέας προστιθέμενης αξίας και ώθηση της οικονομίας. Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας η ανάγκη για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου θα απαιτήσουν επενδύσεις ύψους 22 τρις ευρώ έως το 2030. Έως το 2015 ο πράσινος τομέας θα έχει τζίρο 4,7 τρις ευρώ και θα απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους.
Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πράσινη ανάπτυξη είναι ένα βασικό εργαλείο αποκατάστασης της διαγενεακής δικαιοσύνης που σήμερα έχει διαταραχτεί από το συνδυασμό οικολογικού ελλείμματος και πληθυσμιακής γήρανσης.
Η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο, η ανάπτυξη της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ, η ανάπτυξη καθαρών τεχνολογιών για τη βιομηχανία καθώς και δικτύων επεξεργασίας και παροχέτευσης αποβλήτων, η ανακύκλωση και η επίλυση του ζητήματος των σκουπιδιών στις πόλεις, η μείωση των αιωρούμενων σωματιδίων στα αστικά κέντρα, η αύξηση της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων, η εξοικονόμηση ενέργειας και η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, η αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, ο περιορισμός της ηχορύπανσης σε κάθε πόλη, η επένδυση στις μαζικές μεταφορές, η ανάπτυξη της επιστημονικής έρευνας και καινοτομίας για να αναπτυχθούν οι απαραίτητες τεχνολογίες, όλα αποτελούν υποδομές και σημαντικά projects που συνθέτουν το λεγόμενο και πράσινο New Deal.
Υπό το πρίσμα αυτής της πραγματικότητας καλούμαστε να αξιολογήσουμε και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Στις 4 Οκτωβρίου έχουμε εκλογές. Ποια η θέση των κομμάτων σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη;
Από τη μία μεριά έχουμε την πολυκατοικία της Δεξιάς. Με κάτοικους την υποκριτικά δημοσιονομικόπληκτη ΝΔ, που έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη «χωματουργική» ανάπτυξη τύπου δεκαετίας ‘50, και το ΛΑΟΣ που εμμέσως πλην σαφώς θεωρεί την πράσινη οικονομία πράσινα άλογα. Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή του κ. Καρατζαφέρη ότι όταν δεν έχεις να φας δεν ασχολείσαι με τα δέντρα. Δυστυχώς, εντός της πολυκατοικίας της Δεξιάς, οι απόψεις της φιλελεύθερης κεντροδεξιάς διαμένουν αμπαροκλειδωμένες στο υπόγειο, ενώ τα περισσότερα ιστορικά στελέχη της, πολλά εξ’ αυτών με καινοτόμες ιδέες για το περιβάλλον, όπως ο κ. Σ. Μάνος, έχουν φάει προ πολλού έξωση. Κάποιοι νέοι που προσπαθούν να τσαλαβουτίξουν στα εχθρικά νερά της ελληνικής πολιτικής σκηνής με τη σημαία του Φιλελευθερισμού, βλέπουν το κύμα να τους πετάει στις ξέρες.
Στους αρνητές της πράσινης οικονομίας συγκαταλέγεται και το ΚΚΕ, δεδομένου ότι εντάσσει το Πράσινο New Deal στα εργαλεία εξομάλυνσης των εσωτερικών αντιφάσεων και συγκρούσεων του καπιταλισμού.
Από την άλλη μεριά υπάρχουν οι υποστηρικτές της πράσινης λύσης. Καταρχάς, υπάρχει ο ΓΑΠ ο οποίος αποτελεί έναν αυθεντικό εκπρόσωπο της άποψης να μπολιαστεί η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία με τις ιδέες της πράσινης οικονομίας. Η άποψη αυτή σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της θέσης του ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για την προώθηση της ατζέντας της πράσινης οικονομίας σε παγκόσμιο επίπεδο έχει οδηγήσει σε θετικά σχόλια ακόμα και από κατά παράδοση σκεπτικιστικά απέναντι στο πρόσωπό του έγκυρα διεθνή περιοδικά όπως ο Economist. Δεύτερον, υπάρχουν οι δυνάμεις της Οικολογίας εντός της Αριστεράς και συγκεκριμένα του ΣΥΡΙΖΑ, με αγώνες που ξεκινάνε από τον Παπαγιαννάκη και φτάνουν μέχρι την Ανοιχτή Πόλη του Αλέξη Τσίπρα. Τέλος, υπάρχουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, ένα κόμμα franchise των Ευρωπαίων Πράσινων, ικανό να παίξει το ρόλο μιας πράσινης συνείδησης τόσο εντός των θεσμών όσο και έξω σε επίπεδο κοινωνίας.
Προφανώς, στο βαθμό που η λύση στην οικονομική κρίση είναι πράσινη, πριμοδοτούμε τις πράσινες δυνάμεις στις επικείμενες εκλογές. Ιδανικά, με στόχο μια ισχυρή κυβέρνηση και μία Βουλή με ανεπτυγμένη Πράσινη συνείδηση και ισχυρή φωνή στα θέματα της οικολογίας.
Ωστόσο, δεν ξεγελιόμαστε. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το πέρασμα στην πράσινη οικονομία προϋποθέτει επίπονες οικονομικές και πολιτικές αλλαγές. H ανακατανομή των εθνικών πόρων, η διαμόρφωση νέων κινήτρων, η στροφή της «εθνικής προσπάθειας» στην πράσινη ανάπτυξη και η αλλαγή του παραγωγικού status quo προϋποθέτουν σημαντικό βραχυπρόθεσμο κόστος και κοινωνική θυσία, εφόσον προβλέπεται μεταφορά πόρων και κινήτρων από μη παραγωγικούς - μη ανταγωνιστικούς τομείς σε νέες οικονομικές δραστηριότητες.
Η επιτυχία της μετάβασης σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο προϋποθέτει ριζοσπαστικές αλλαγές στο τρίγωνο «κράτος - πανεπιστήμια - επιχειρηματικότητα»: α) ευέλικτη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση που κατανέμει τους εθνικούς πόρους στη βάση της αξιολόγησης δαπάνης - αποτελέσματος β) υψηλής ποιότητας πανεπιστήμια που αξιοποιούν αποτελεσματικά τους εθνικούς πόρους και «επικοινωνούν» δημιουργικά με την αγορά εργασίας και τις νέες παραγωγικές ανάγκες, γ) επιχειρηματικότητα ευκαιρίας που επιδιώκει την κερδοφορία όχι στη σκιά του πελατειακού κράτους (στημένες δουλειές με το δημόσιο) και στη διαρκή συμπίεση του εργατικού κόστους, αλλά στην επένδυση στους νέους «εργάτες γνώσης» και στην καινοτομία.
Τα παραπάνω προϋποθέτουν στην κυριολεξία τη γενοκτονία των ραντιέρηδων του συστήματος: διάλυση του πελατειακού κράτους και της προσοδοθηρίας, αλλαγή του τρόπου διαχείρισης του δημοσίου χρήματος, σύγκρουση με τη μετριοκρατία και τις δυνάμεις του status quo στα πανεπιστήμια, κατάρρευση του παρεοκρατικού καπιταλισμού και σύγκρουση με την επιχειρηματική κουλτούρα «της αρπαχτής».
Η αλλαγή παραγωγικού μοντέλου σε μία σύγχρονη δημοκρατία είναι μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί θυσίες, συγκρούσεις και δημιουργικές καταστροφές, καθώς θίγει ολόκληρο το πολιτικό, θεσμικό και οικονομικό σύστημα, κοινωνικό κράτος, δημόσια διοίκηση, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις. Αναμφίβολα το project της πράσινης ανάπτυξης πλαισιώνεται από ένα ευρύτερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο. Οι πράσινες δυνάμεις το έχουν καταλάβει; Πράσινη λύση. Δύσκολη λύση.
Οπότε το καράβιον που λέγεται Ελλάς,
ReplyDeleteή
το πρασινίζεις
ή
το βυθίζεις
φίλε μου αν δεν το αγαπάς.
Καλά κάνατε και βάλατε στο κάδρο και τους φιλελεύθερους.Αυτούς που συκοφαντήθηκαν τόσο πολύ από τον αρπακτικό νεοφιλευθερισμό.
ReplyDeleteΣτην Ελλάδα απουσιάζει μια κομματική ή κινηματική σοβαρή φιλελεύθερη πολιτική οντότητα.Μια οντότητα με τονισμό στην δημοκρατική κοινωνική και πολιτισμική διασταση της Αξίας της Ελευθερίας.
Λάθος ο διαχωρισμός "αυτοί είναι υπέρ της πράσινης λύσης και αυτοί κατά"
ReplyDeleteIt all boils down to money αγαπητοί μου. Η πράσινη ανάπτυξη ΔΕΝ είναι διαχωριστική γραμμή. Κάθε κόμμα μπορεί να την επικαλεστεί, αλλά και να την ΥΛΟΠΟΙΗΣΕΙ (αν έρθει στην εξουσία)
Ας ξεκινήσουμε από τα απλά πράγματα-
Στην Ελλάδα του 2009 έχουμε μείνει πίσω, ούτε ΧΥΤΑ δεν έχουμε καταφέρει να φτιάξουμε (και όταν φτιαχτεί θα είναι ελέω ΜΑΤ)
Η πράσινη ανάπτυξη προυπουποθέτει ορισμένα πράγματα που αγνοήσατε:
1- τεχνογνωσία (που δεν έχουμε)
2-Θεσμικό πλαίσιο (δράμα....)
3-χρόνο (πάνω απο 4 χρόνια)
Αυτό που χρειαζόμαστε πάνω απ'όλα είναι εθνικός οικονομικός σχεδιασμός.
Ειναι απαράδεκτο να λέμε ότι η βαριά μας βιομηχανία είναι ο τουρισμός (αυτός κατέστρεψε την Ελλάδα) και είναι απαράδεκτο τα έσοδα από τον τουρισμό να είναι το 12% του ΑΕΠ
Αυτό πολύ απλά σημαίνει ότι δεν παράγουμε τίποτα
Χρειαζόμαστε 2 πράγματα (κατα σειρά):
ΠΑΙΔΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ,ΠΑΙΔΕΙΑ
Εθν.Οικονομικό Σχεδιασμό
Ο φιλευθερισμός συκοφαντήθηκε από τη Σταλινική Αριστερά και κακοποιήθηκε από τη Νεοδημοκρατική Δεξιά.
ReplyDeleteΦιλευθερισμός,Σοσιαλισμός και Οικολογία είναι τρίδυμα μονοωογενή.
ReplyDeleteΗ λύση είναι πράσινη. Όχι για ανάπτυξη, αλλά για νοικοκύρεμα. Αν ο τουρισμός είναι 12% έσοδα ΑΕΠ, τότε πρέπει να κοιτάξουμε πώς αυτά μπορούν να αυξηθούν. Ναι όλα είναι χρήματα, αλλά τα χρήματα δε γεννιούνται από μόνα τους. Θέλουν παραμέτρους. Και μία από αυτές είναι η πράσινη λύση. Μόνο η αισθητική αναδιαμόρωση του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος να φτιάξουμε, μόνο να ξεβρωμίσουμε τις τουριστικές ζώνες και να αναπτύξουμε καινούριες πολεοδομικά λαμβάνοντας υπόψη "πράσινες" παραμέτρους, όπως επίσης και τουριστικά δρομολόγια, διαδρομές και πακέτα, το 12% θα γίνει γρήγορα 24%.
ReplyDeleteΑλλά.
Ser,
δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες. Είναι μερικά από τα πολύ βασικά δομικά μέτρα που πρέπει να παρθούν, μαζί ταυτόχρονα και με πολλά άλλα, άμεσα και θεραπευτικά για τη χώρα εν μέσω κρίσης.
Η πράσινη λύση είναι όμως μια άποψη ή καλύτερα μια αναπτυξιακή προοπτική που μπαίνει μαζί με τα υπόλοιπα ως παράμετρος του πολιτικού οράματος που διαμορφώνεται μπροστά μας.
Και καλό είναι φωνές όπως αυτές της Κοινωνίας των Πολιτών, να είναι οι πρώτες που θα την αναδείξουν.
Τον εθνικό σχεδιασμό και την παιδεία δε θα τη φτιάξει το μπλογκ, αλλά το μπλογκ όπως έχει ήδη κάνει πολλές φορές, θα συνδιαμορφώσει την τάση και θα πιέσει.
Πράσινη μπορεί να γίνει και η παιδεία :)
ReplyDeleteΤα όοοοοομορφα τα λόοοοοογια τα μεγάλα..
ReplyDeleteΠολύ καλά λέει ο ser. Εδώ ούτε ΧΥΤΑ δεν έχει καταφέρει να φτιάξει η Ελλάδα, που είναι και ξεπερασμένη λύση, τα πράσινα new deal σας μαράνανε.
Τα πράαααααασινα τα λόοοοοογια τα μεγάλα..
To τελευταίο ανέκδοτο. Μου το έστειλε προ ημιώρου ο Πολεοδόμος του Harvard, καθηγητής της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών κύριος Γιάννης Πατρώνης.
ReplyDeleteΤο μεταφέρω αυτούσιο:
Ένας τύπος οδηγεί στην Εθνική οδό.
Ξαφνικά μένει από βλάβη. Σκέπτεται ότι δεν έχει οδική βοήθεια και αποφασίζει να κάνει οτοστόπ για να πάει στην πιο κοντινή πόλη να βρει συνεργείο κλπ.
Σταματάει ένα φορτηγό εξηγεί στον οδηγό τι θέλει και αυτός προθυμοποιείται να τον πάει.
Στην διαδρομή μετά από πολλές συζητήσεις ο οδηγός τον ρωτάει τι ψηφίζει κι αυτός με
καμάρι του απαντά: Ν.Δ.. Φρενάρει ο άλλος απότομα και του λέει:
Κατέβα γρήγορα από το αυτοκίνητό μου ρε μαλάκα!!!
Τι να κάνει ο τύπος, κατεβαίνει και ξανά πάλι οτοστόπ.
Σταματάει ένα αυτοκίνητο, εξηγεί στον οδηγό την πορεία του κι αυτός προθυμοποιείται να τον πάει στην πόλη.
Στην διαδρομή μετά από πολλές συζητήσεις ο οδηγός τον ρωτάει τι ψηφίζει.
Αυτός με καμάρι του απαντά Ν.Δ., φρενάρει πάλι απότομα ο οδηγός και του λέει:
Κατέβα γρήγορα από το αυτοκίνητό μου ρε ηλίθιε!!!
Απορημένος ο τύπος τι να κάνει, κατεβαίνει και ξανά πάλι οτοστόπ.
Σταματάει ένα αυτοκίνητο με μια γκομενάρα, της εξηγεί τι θέλει κι αυτή προθυμοποιείται να τον πάει στην πόλη.
Στην διαδρομή μετά από πολλές συζητήσεις, η γκομενάρα τον ρωτάει τι ψηφίζει, αυτός σκέπτεται και της απαντά: ΠΑΣΟΚ.
Μπράβο !! του απαντά αυτή χαρούμενη και εγώ ΠΑΣΟΚ ψηφίζω και συνεχίζουν τη συζήτηση και την πορεία τους χαρούμενοι.
Μετά από τις συζητήσεις αρχίζουν τα χαριεντίσματα. Σταματούν ξαναμμένοι στο πρώτο ξενοδοχείο, ...δωμάτιο...., κλπ.
Σε κάποια στιγμή λέει η γκομενάρα στον τύπο: ξέρεις εμένα όταν το κάνω μου αρέσει να τρώω και καμία.....
Τι να κάνει ο τύπος, μέσα σε όλα αρχίζει και ρίχνει και καμιά φάπα.......
Καθώς απέναντι από το κρεβάτι ήταν ο καθρέπτης,
κοιτάζει ο τύπος, βλέπει τι κάνει, σηκώνει τα χέρια ψηλά και λέει:
ΔΕΝ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΡΕ ΣΥ, ΜΙΣΗ ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΓΑΜΑΩ ΚΑΙ ΔΕΡΝΩ !!!
Ιn the interim, όλα τα ειδησεογραφικά πρακτορεία του Κόσμου αναμεταδίδουν σκηνές απείρου κάλλους με τα ΑΛΑΛΑΖΟΝΤΑ ΚΥΜΒΑΛΑ και τις καραμούζες από συγκεντρώσεις των Κομμάτων στην Ελλάδα.
Tελικά το Blog G700 είναι η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ της Μπλογκόσφαιρας.
ReplyDeleteΚΑΙ εις ανώτερα!!!!!!!!!!
Αγάλι-αγάλι γίνεται
τo ΚΤΕΛ Τρικάλων Porsche
To να είναι κάποιος ΠΑΣΟΚ το κατανοώ. Τα συμπλέγματα κοινωνικής κατωτερότητας, άλλωστε, είναι πολύ ισχυρή κινητήρια δύναμη.
ReplyDeleteΑλλά το να γράφει ένας απόφοιτος του Cambridge ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ και ΑΡΛΟΥΜΠΕΣ είναι χωρίς προηγούμενο και θα έρθει η ώρα που θα λογοδοτήσει, διότι ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΙ γράφει!
Εχει ΚΑΙ ο καιροσκοπισμός τα όριά του!!!!!!!!!!!
Besides, what goes around comes around. It ricochets!!
ATYXΩΣ η ΛΥΣΗ
ReplyDeleteείναι
ΑΧΡΟΥΣ, ΑΟΣΜΟΣ, ΑΓΕΥΣΤΟΣ και ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΗ για ΟΛΟΥΣ!
ΚΑΙ κάτι άλλο:
ΧΡΗΜΑΤΑ για ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΝ υπάρχουν
ΣΥΝΕΠΩΣ, κάθε συζήτηση για πράσινη, μπλέ, ροζ bonbon ή ροζ κυλοττί ανάπτυξη πέφτει στο ΚΕΝΟ.
ΤΡΑΓΙΚΑ,
το 90%
ΠΡΟΣΕΞΤΕ
το 90% του ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ as of this writing πηγαίνει σε ανελαστικά έξοδα,
ΗΤΟΙ
ΜΙΣΘΟΥΣ παρασίτων
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ παρασίτων
και
ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ του ΧΡΕΟΥΣ
1) της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ 1981 και
2) της ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ των ΚΟΥΜΠΑΡΩΝ.
Ιn plain Greek
Eκ του ΜΗ έχοντος ΟΥΚ ΑΝ ΛΑΒΟΙΣ!!
"ΧΡΗΜΑΤΑ για ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΔΕΝ υπάρχουν"
ReplyDeleteΚαι όμως υπάρχει ένα ολόκληρο τέταρτο ΕΣΠΑ με πάνω απο 20 δισ.σε αναμονή και ένα μεγάλο ποσο από το τρίτο που λιμνάζει αναξιοποίητο.ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΟΡΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΎΝ ΑΠΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ.
Tο πρόβλημα με την Ελλάδα δεν είναι ότι της λείπουν πόροι, χρηματικοί ή άλλοι,αλλά της λείπουν οργάνωση, διαχείριση, κυβέρνηση,δημόσιο και ιδιωτικό μάνατζμεντ.
ReplyDeleteΓια πρώτη φορά ύστερα απο πολλα χρόνια, φαίνεται, ότι μια ομάδα υπο τον ΓΑΠ και με εργαλείο το ΠΑΣΟΚ, ΕΤΟΙΜΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΈΝΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
Eάν μπεί μπροστά η μηχανή της ανάπτυξης τότε τα ελλείμματα και το χρέος θα είναι απλά ταμειακά προβλήματα που θα χρειάζονται σώφρονα διαχείριση και τίποτε περισσότερο.
ReplyDelete25 ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΔΙΣ. ,ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟ, ΜΈΧΡΙ ΤΟ 2013, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.
Οι άνθρωποι που μας κυβέρνησαν τα τελευταία χρόνια ήταν απελπιστικά λίγοι και απελπιστικά μικροί.
Η λύση είναι ΚΑΤΑΠΡΑΣΙΝΗ το λέει κι ο απόφοιτος του Columbia και του Harvard Law School και καθηγητής του Chicago University και νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ κύριος Οbama.
ReplyDeleteΠαρμενίδη το ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013 μαζί με την εθνική χρηματοδότηση φτάνουν 39 δις ευρώ. Η εκταμίευση μέχρι σήμερα είναι μηδαμινή. Το ΕΣΠΑ είναι όλα τα λεφτά της πράσινης οικονομίας. Το έχει ζητήσει και η ΕΕ πέρυσι στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Οικονομική Ανάκαμψη. Ρίξτε τα κοινοτικά λεφτά στην πράσινη οικονομία σου λέει.
Το ΕΣΠΑ δε φτάνει για να σώσει την οικονομία. Με όλη τη γραφειοκρατική (κι εύχομαι όχι και την πελατειακή από εδώ και πέρα) διαδικασία αποκτά χρώμα δημοσιονομικής πολιτικής με χρονικά κενά μεταξύ σχεδιασμού υλοποίησης και εκταμίευσης τόσο μεγάλα ώστε τα άμεσα κόστη να μην περιορίζονται. Ίσως ούτε καν τα τοκοχρεωλύσια.
ReplyDeleteΤο ΕΣΠΑ είναι πηγή σωτηρίας μόνο αν συνοδευτεί από βαθιές διαρθρωτικές τομές και σε νομοθετικό πλαίσιο αλλά και σε επίπεδο εφαρμογής πάνω απόλα.
Αν υποθέσουμε ότι το implicit χρέος (πουχει να κάνει με ΔΕΚΟ, ασφαλιστικούς οργανισμούς κλπ) είναι τριπλάσιο του δημόσιου χρέους, τότε πρέπει από την επόμενη μέρα να ξεκινήσει η μεταρρυθμιστική διαδικασία. Και εύκολο δεν είναι καθόλου, δείτε τι τραβάει ο Ομπάμα στις ΗΠΑ για το νομοσχέδιο για την υγεία. Μάλιστα ο Κρούγκμαν σε πρόσφατο άρθρο στους NYT τον αποκάλεσε λαϊκιστή (πολύ βαρύς χαρακτηρισμός) γιατί δεν προχωράει με τόσο πείσμα όσο χρειάζεται παρά χαϊδεύει τα αυτιά πολιτικών και πολιτών όταν έχει πάρει το ΟΚ για "αλλαγή".
Νομίζω ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συστήσει Public Debt Management Office το οποίο για μερικά χρόνια θα πρέπει να έχει superpowers και αυτονομία για την αντιμετώπιση του ελλείμματος και του εθνικού χρέους. Και καλό θα είναι αυτό το γραφείο να είναι σε καθημερινή επικοινωνία με την Επιτροπή και να δημοσιοποιεί σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση στατιστικά στοιχεία βάσει των στόχων / δεικτών παρακολούθησης που θα φτιάξει κατά την ίδρυση του σε συνεργασία με την ΕΕ.
Οπως και να το κάνουμε είναι 40 δισ. στο τραπέζι για τα επόμενα 5 χρόνια.Μπορούν να δώσουν φτερά στην ανάπτυξη.Και αυτό, σε συνδυασμό με τη παγκόσμια ανάκαμψη της οικονομίας, θα κινήσει τις παραγωγικές μηχανές της Ναυτιλίας και του Τουρισμού.Υπάρχουν δηλαδή δεδομένοι και εξασφαλισμένοι πόροι για τα επόμενα 5 χρόνια.Αρκεί να βγούμε απο τη μακαριότητά μας.
ReplyDeletePublic debt management office υπάρχει ο ΟΔΔΗΧ. Δε φτάνει όμως αυτό. Δεν είναι οργανωτικό το πρόβλημα του χρέους. Θα δώσω ένα παράδειγμα. Τα νοσοκομεία χρωστάνε κερατιάτικα. Δικαίως ή αδίκως; Ρωτάω: Πρέπει να πληρώσουν, δηλαδή το κράτος να πληρώσει, 5 δις ευρώ στα πιράνχας και τις απάτες με τα δεκαπλάσια τιμολόγια στα υλικά και τα φάρμακα; Εγώ λέω όχι. Να αναθεωρηθεί το χρέος προς τους προμηθευτές βάσει κάποιας επιστημονικής αρχής που θα λέει τα πιράνχας μας έκλεψαν Χ άρα σας πληρώνουμε Y. Υπάρχουν άπειρα μοντέλα βάσει των οποίων μπορεί να γινει αυτό και μάλιστα χωρίς να καταστρατηγείται η ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία. Έπειτα η μεταρρύθμιση ξέρεις ποια είναι μεσούτ; στα νοσοκμεία; Να βάλεις e-procurement, e-invoicing, και e-payment δηλαδή να κάνεις υποχρετικά ηλεκτρονικές τις προμήθειες διασυνδεδεμένες με το taxis και να τις ελέγχεις κεντρικά σε μία υπηρεσία όπου θα πάνε ηλεκτορνικά όλα τα demands για υλικά κλπ. Θα σου πω εγώ μετά πως λύνονται τα θέματα.
ReplyDeleteΤι θέλω να πώ με όλα αυτά; ότι λύσεις υπάρχουν και μερικές φορές ΄γινεται μια συζήτηση του στυλ από εδώ οι καλοί οικονόμοι από εκεί οι σπαταλοι. Αυτα είναι αρχιδιές. σόρρυ για την έκφραση.
Σχετικά με τα πράσινα. Αυτά τα χρηματοδοτεί το ΕΣΠΑ και η ΕΕ και λεφτά υπάρχουν πολλά δις ακόμα από εκεί, και μ΄λαιστα στον κοινοτικό του 2010 ανοίγει budget από την ΚΑΠ και πάει στις πράσινες δράσεις. Η Ευρώπη δίνει χρήμα για τα πράσινα εμείς να κοιτάξουμε να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας.
Αρκεί να μην "επενδυθούν" σε σουβλατζίδικα.
ReplyDeleteΤα Νοσοκομεία είναι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες και θέλουν σοβαρούς μάνατζερς με "λυμένα τα χέρια" και όχι τσιράκια του παπαρδέλα και φαταούλα Αβραμόπουλου.
ReplyDeleteΣωστά τα όσα αναφέρει το άρθρο, αλλά για άλλες χώρες. Μακάρι να ήταν όλα τόσο εύκολα. Η Ελλάδα έχει κάποιες "ιδιαιτερότητες", που δεν επιτρέπουν λογικές σκέψεις και ορθολογιστική οικονομική σχεδίαση.
ReplyDeleteΛυπάμαι που το λέω, αλλά όλα όσα ακούω τελευταία (με ελάχιστες εξαιρέσεις) από τα κόμματα περί "πράσινης ανάπτυξης" και "πράσινης οικονομίας" το μόνο που μου θυμίζουν είναι ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ. Άκουσα και το κορυφαίο: "...θα κάνουμε πράσινες θέσεις εργασίας..."
Όταν βαστάς τρύπιο κουβά, όσο νερό και να σου ρίξουν μέσα, πάλι διψασμένος θα μείνεις. Σήμερα άκουσα ότι η απόσυρση αυτοκινήτων σταματά γιατί λέει πάλι έσκασε το σύστημα μηχανογράφησης. Την ίδια στιγμή, τα laptops που κανονικά κοστίζουν 320 ευρώ βαφτίζονται "μαθητικά" και πωλούνται 450 ευρώ.
Αν δεν σταματήσουν οι αρπαχτές από τους ιδιώτες και οι σπατάλες από το δημόσιο, όχι πράσινη ανάπτυξη αλλά ούτε πράσινα άλογα δεν θα δούμε. Αντί να σκεφτούμε ως κράτος τι είδους καύσιμα χρειαζόμαστε, ορυκτά ή από ΑΠΕ, θα πρέπει καταρχήν να επαναφέρουμε τα πράγματα εκεί που πρέπει στην κοστολόγηση και στο λαθρεμπόριο, ώστε να μπορούμε να κρίνουμε τι μας ενδιαφέρει και τι όχι.
Στις χώρες που γίνονται "πράσινα" έργα, δεν γίνονται από το δημόσιο αλλά κατά βάση από ιδιώτες, που επενδύουν και στη συνέχεια πωλούν στο δημόσιο (κυρίως ενέργεια). Λυπάμαι, αλλά οι "επιχειρηματικότητα" στην Ελλάδα είναι κατά κανόνα του τύπου Αγούδημου (G.A.Ferries - ΚΑΝΟΝΙ) και Ψωμιάδη (Ασπίς ασφαλιστική - ΚΑΝΟΝΙ). Με 1% υγιείς επιχειρήσεις και 99% απατεώνες, μπαταχτσήδες και φοροφυγάδες, ανάπτυξη δεν γίνεται στον αιώνα τον άπαντα.
Δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν αναπτυξιακά έργα στη χώρα, με ανεμογεννήτριες, υδροηλεκτρικά, ψωτοβολταϊκά, κυματογεννήτριες, αν όλα αυτά θα καταλήξουν και πάλι να είναι επιταγές προς 2-3 συγκεκριμένους κατασκευαστές, απαράδεκτης ποιότητας και απόδοσης έργα, που θα κοστίσουν 10 φορές πάνω από το κανονικό.
Αν δεν αποφασίσει επιτέλους κάποια κυβέρνηση να κλείσει τις "διαρροές" στον κουβά, αντί να ζητά από όλους (κυρίως από χαμηλόμισθους και από την ΕΕ) να ρίξουν όλο και πιο πολύ νερό, συνεχώς θα μένουμε διψασμένοι...
@ gmosios
ReplyDeleteΔε διαφωνώ σε αυτά που λες αν και νομίζω ότι κάπου με παρεξήγησες.
Καταρχάς να συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι το «πράσινο» είναι όραμα, στόχος και εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που προσφέρει λύσεις στις κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις του 21ου αιώνα. Με τις πρωτοβουλίες σε παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό επίπεδο, αρχίζουμε σιγά σιγά και στην Ελλάδα να το καταλαβαίνουμε και να το αναγνωρίζουμε. Είναι βέβαιο ότι η επιτυχία του πράσινου μοντέλου θα κριθεί από το βάρος που είναι διατεθειμένες να σηκώσουν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση στην οργάνωση του κράτους και του ιδιωτικού τομέα με την ενσωμάτωση πράσινων κανόνων και πλαισίων λειτουργίας. Επίσης εξαρτάται από την πίεση που μπορούν οι παραπάνω να ασκήσουν σε διεθνές και πολυμερές επίπεδο συμφώνων και συνεργασιών με τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου και μετατοπίζεται σταδιακά ο πυρήνας της παγκόσμιας παραγωγής, κι άρα και των περιβαλλοντικών εξωτερικοτήτων.
Η τεχνολογική καινοτομία και η ανάπτυξη των πληροφοριακών συστημάτων υποστήριξης και επικοινωνίας είναι ένας βασικός τομέας όπου οι πράσινοι οραματιστές πρέπει να επενδύσουν. Από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση στο δημόσιο τομέα, μέχρι την οργάνωση του συστήματος υγείας και ασφάλισης, αυτές οι e-υπηρεσίες μπορούν να μειώσουν το κόστος της γραφειοκρατίας, προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια στις συναλλαγές, προσφέρουν όμως επίσης και αξιοπιστία στην παρακολούθηση και την αξιολόγηση των προσφερόμενων υπηρεσιών και των ανθρώπινων πόρων που τις υποστηρίζουν. Με το μοίρασμα των πληροφοριών (information sharing) μπορεί να αυξηθεί σημαντικά η τεχνογνωσία άμεσα και με χαμηλό κόστος στους κλάδους στρατηγικού πλεονεκτήματος του ιδιωτικού τομέα (πχ τουρισμός, υγεία) όπως επίσης και η ποιότητα και προσβασιμότητα στα δημόσια αγαθά/υπηρεσίες. Μόνο στο χώρο της ιατρικής, η λειτουργία information sharing systems μπορεί να προσφέρει λύσεις που δεν θα μπορούσαμε ως σήμερα να φανταστούμε. Άμεση πρόσβαση σε εναλλακτικές κι επιτυχείς μεθόδους επεμβάσεων μπορούν να βοηθήσουν το ιατρικό προσωπικό να επιλέξει φθηνότερες κι ασφαλέστερες μεθόδους χωρίς ο ασθενής να χρειάζεται να ταξιδεύει από πόλη σε πόλη ή από χώρα σε χώρα φορτώνοντας και το ασφαλιστικό του ταμείο ένα κάρο λεφτά που η πλειονότητα των νέων θα πληρώσει με τις εισφορές της. Επίσης, η δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού μητρώου για κάθε Έλληνα πολίτη θα έδινε τη δυνατότητα (1) καλύτερης ενημέρωσης του ιατρικού προσωπικού για την κατάσταση υγείας και αποφυγής διπλών και τριπλών εξετάσεων, διαγνώσεων κλπ., (2) επακόλουθης μείωσης κόστους κι άρα επιβάρυνσης των ασφαλιστικών ταμείων, (3) δυνατότητα αξιολόγησης σε επίπεδο δημόσιας υγείας και διασφάλισης της ποιότητας της υγείας από το ίδιο το σύστημα υγείας της χώρας.
Αποφεύγοντας να δώσω άλλα πολυάριθμα παραδείγματα για τα παραπάνω, κι επειδή η πράσινη ανάπτυξη σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό συσχετίζεται σε αυτή τη φάση με τον τομέα της ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών, οφείλει η νέα κυβέρνηση να διευθετήσει και το δαιδαλώδες νομικό / ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας του μονοπωλιακού – ως έχει σήμερα ως σήμερα – ενεργειακού τοπίου στη χώρα. Αν στρατηγικό μας πλεονέκτημα είναι ο ήλιος, ο αέρας, η θάλασσα και η ικανοποιητική τεχνογνωσία σε επίπεδο τεχνολογικής καινοτομίας, γιατί να μην τα αξιοποιήσουμε καλύτερα και να ανοίξουμε αυτό το μονοπώλιο?
ReplyDeleteΤα περί σπάταλων και οικονόμων είναι άστοχο δίλημμα. Το Γραφείο Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους δεν πρέπει να είναι ένα συνηθισμένο γραφειοκρατικό γραφείο που υπάγεται σε κάποια δημόσια υπηρεσία / υπουργείο. Τουλάχιστον μέχρι να μειωθεί το χρέος στον δείκτη 60% του ΑΕΠ όπως έχει οριστεί από το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό το γραφείο πρέπει να λειτουργήσει με υπερεξουσίες και να αποκτήσει αυτονομία στο βαθμό ακόμα που λειτουργούν οι Κεντρικές Τράπεζες ανά το δυτικό κόσμο. Φυσικά και δεν είναι θέμα οργάνωσης και μόνο. Ένα τέτοιο γραφείο θα πρέπει να βασίζεται μεν σε καθαρούς και διαφανείς κανόνες λειτουργίας, αλλά πρέπει να είναι και ανεξάρτητο από άλλους κυβερνητικούς στόχους (και μηχανισμούς), να είναι «forward-looking» και να είναι αξιόπιστο. Ο ΟΔΔΗΧ που αναφέρεις δεν πληροί καμία από τις παραπάνω προϋποθέσεις, πόσο μάλλον η σύσταση ενός νέου Υπουργείου Οικονομικών που να ασχολείται αποκλειστικά με τη λογιστική διαχείριση του κράτους. Σε αυτή την περίπτωση, ένα τέτοιο νέο Υπουργείο (το αναφέρω επειδή ακούγεται πολύ ότι θα συσταθεί) θα πρέπει τέλος πάντων να ξεκινήσει τη λειτουργία του με νούμερο 1 προτεραιότητα, στόχο και σχέδιο δράσης, τη διαχείριση / μείωση / συγκράτηση του τεράστιου χρέους που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία 20 χρόνια.
ReplyDeleteΗ οικονομία δεν πρόκειται να σωθεί από το ΕΣΠΑ, να τροφοδοτηθεί και να ενισχυθεί σημαντικά όμως ναι. 40 δις για 5 χρόνια, υποθέτοντας σωστή διαχείριση κι εποπτεία από τον κρατικό μηχανισμό, σημαίνει 8 δις το χρόνο που δεν είναι αρκετά ούτε για να καλύψει τις οφειλές μας στις μέχρι σήμερα δανειακές μας υποχρεώσεις. Δέχομαι όμως ότι με τους πολλαπλασιαστές στην οικονομία, την επανάκτηση της εμπιστοσύνης και την επαναφορά της σταθερότητας στο φορολογικό και το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της αγοράς, το ΕΣΠΑ θα μπορέσει έτσι να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Πρίν από λίγο ο ΓΑΠ, σε διακαναλική συνέντευξη ανακοίνωσε,εκτός των άλλων, τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείου οικονομικών που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα δημοσιονομικά.Και φυσικά και με τη διαχείριση του χρέους.Δεν μας έλειπαν βέβαια τα υπουργεία μέχρι τώρα για να κάνουν τη δουλειά.Αλλά νομίζω ότι θέλει να τονίσει, με δραματικό τρόπο,πόσο ψηλά,σχεδόν πρώτο, είναι στις προτεραιότητές του η αντιμετώπιση απο ένα ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ υπουργείο, που δεν θα καταλαβαίνει Θεό από πιέσεις, του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας.
ReplyDelete@ parmenides
ReplyDeletemakari na einai etsi!
Παιδιά αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι όλη αυτή η συζήτηση για την πράσινη ανάπτυξη ακούγεται σε πολλούς σαν πράσινα άλογα, όχι μόνο στην Ελλάδα που ούτως ή άλλως έχει τα προβλήματά της, αλλά παντού σε όλες τις χώρες του κόσμου που τώρα μπαίνουν στο παιχνίδι. Σε άλλες που έχουν προχωρήσει πχ Δανία, Γερμανία, κοκ είναι διαφορετικά. Όμως ας μη γινόμαστε αφοριστικοί. Με την ίδια αφοριστική διάθεση θα μπορούσε κανείς να υποβαθμίσει όλα τα θέματα, από το χρέος, το δημοσιονομικό και το ασφαλιστικό έως τα πανεπιστήμια, τις υποδομές και οποιοδήποτε θέμα τέλος πάντων χρειάζεται να γίνει ριζική παρέμβαση. Το ένα δε λύνεται, το άλλο είναι σούπερ δύσκολο, το τρίτο είναι αδύνατο. Δηλαδή τι μένει στο τέλος; Ωχαδελφισμός και έτσι είναι η Ελλάδα. Όλα τα θέματα είναι δύσκολα και φυσικά είναι σημαντικό το δημοσιονομικό-πρωτεύον, αλλά υπάρχουν και άλλα πέντε ζητήματα που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα αν θέλουμε να δούμε άσπρη μέρα.
ReplyDeleteτο πρόβλημά μας δεν είναι αν θα αυτονομηθεί ο 3ος υφυπουργός Οικονομικών και αναβαθμιστεί σε Υπουργό χρηματοοικονομικής διαχείρισης.
ReplyDeleteΤο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.Το αποτέλεσμα είναι σπατάλη πόρων (οικονομικών, ανθρώπινων, περιβάλλοντος κτλ)
Θα σας πω κάτι πολύ πολύ απλό-
Ηταν δύσκολο μαζί με τα κίνητρα για τα αυτοκίνητα πριν 2 μηνες να υποχρεώσουν τους ταξιτζήδες (με κίνητρα) να αλλάξουν τα αυτοκίνητά τους με υβριδικά ?
Εχει δίκιο ο Μesout, το "πράσινο" θα έπρεπε να χαρακτηρίζει την αναπτυξιακή μας προοπτική
αλλά είπαμε- ούτε κτηματολόγιο δεν υπάρχει, χτίζουμε όπου βρούμε, δεν έχουμε ιδέα γιά το τι πραγματικά σημαίνει eco-friendly
αυτά όλα πρέπει να αλλάξουν πρώτα
Το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρουμε που θέλουμε να πάμε.
ReplyDeleteΑκριβώς!
Γιατί πες ότι τα βρήκες τα λεφτά. Πες ότι και το δημοσιονομικό το "μόνταρες" και βρήκες και κεφάλαια χαμηλότοκα για να κινηθεί η οικονομία. Τι θα τα κάνεις αν δε ξέρεις που θες να πας και τι μεταρρυθμίσεις θα χρειαστείς για να πας εκεί;
Μεσούτ σε όλα μέσα.
ReplyDeleteΜια παρατήρηση σ' αυτό που λες ότι "η οικονομία δεν πρόκειται να σωθεί από το ΕΣΠΑ".
Μα φυσικά. Το ΕΣΠΑ, ένα μεγάλο κομμάτι του, απλά θα χρηματοδοτήσει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, χωρίς να επιβαρύνονται τα δημόσια οικονομικά σε μεγάλο βαθμό. Η ΕΕ έτσι το έχει στήσει από πέρυσι το θέμα.
Σε κάνει να σκέφτεσαι τελικά πράσινη ανάπτυξη vs περιβάλλον vs άλλη πράσινη ανάπτυξη?:
ReplyDeletehttp://www.nytimes.com/2009/09/30/business/energy-environment/30water.html?th&emc=th
Και σύ τέκνον Βέλτσε;
ReplyDelete--------
Εκλογές 2009
Τoυ Γιώργου Βέλτσου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 1 Οκτωβρίου 2009
"Μέσα στα πράγματα και συγχρόνως πολύ μακριά, υπολογίζοντας τον κολλημένο μισθό του καθηγητή αλλά και ζώντας στην εσωτερική πολυτέλεια των γραμμάτων, αυτό που προσδοκώ από τις εκλογές δεν θα έρθει από τους πολιτικούς, αλλά από όσους τους ψηφίζουν. Μια αυτοκριτική της κοινωνίας περιμένω. Όσων υπερψήφισαν δύο φορές τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά και σήμερα ψυχανεμίζονται και την αρνιούνται. Έπαθαν και έμαθαν; Ανένηψαν; Θα επαναλάβουν την ολέθρια προτίμηση και πάλι;
Ε, λοιπόν εγώ δεν θα πεισθώ από τη ρήση του Ρίλκε: «Η αρρώστια είναι το μέσο με το οποίο ο οργανισμός απελευθερώνεται από το ξένο. Αρκεί λοιπόν να τον βοηθήσουν να είναι άρρωστος, να ζήσει ολόκληρη την αρρώστια και να της ξεφύγει τελικά, διότι έτσι επιτελείται η πρόοδός του». Όχι, η πρόοδος επιτελείται με την υγεία. Δεν αρκεί ο χώρος που μου δίνεται για να πω τι είδους θανατηφόρα ασθένεια για τη ζωή είναι ο συντηρητισμός. Οι άνθρωποι που κυβέρνησαν, από τον καθηγητή Αλογοσκούφη ώς τον ζεν πρεμιέ Βουλγαράκη, είναι ασφαλώς χειρότεροι οντολογικά από το αντίστοιχο δίδυμο του ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ασφαλώς μία ειδοποιός διαφορά. Αυτήν οφείλει η κοινωνία να διακρίνει και να ψηφίσει την καλύτερη κοινωνία."
-------
Γ. Βέλτσος,ο καλύτερος φίλος του Κ.Σημίτη.
Και σύ τέκνο Κύρτσε!
ReplyDelete"Ενθουσιασμένος δήλωσε ο κ.Κύρτσος απο τις προτάσεις Παπανδρέου για τον τρόπο της σύνθεσης του υπουργικού Συμβουλίου"
Flash Radio,σήμερα.
Kαι σύ τέκνον Πάσχε!
ReplyDelete"...οι τελευταίες 7.000 τοποθετήσεις έγιναν α) στο Δημόσιο β) μόνο από εθνικούς πόρους. Συνεπώς δεν είναι μόνο άχρηστες, είναι και παράνομες...
..Το θέμα δεν είναι να καταργηθούν τα stage. Αυτό που πρέπει να καταργηθεί είναι οι στρεβλώσεις του. Να μείνουν, δηλαδή, μόνο για τον ιδιωτικό τομέα, όπως προτείνει τώρα το ΠΑΣΟΚ. Τα χρειάζονται και οι νέοι και οι επιχειρήσεις."
Πάσχος Μανδραβέλης,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ,σήμερα.
alles zusamen nach pasoken nikitiren gehen. apo ayrien wir sehen ti mporei pasok machen werden. Ja Karol. ich bin ein nihilst
ReplyDeletegreen new deal sounds good to me. Wait and see how deep the green might though
ReplyDeleteΘυμάμαι, ως παιδάκι, τον ΛΑΟΥΤΖΙΚΟ να αποδίδει ΟΛΑ τα δεινά και «κακοτυχία» της Ελλάδος στην cause celebre (τότε), δηλαδή την Μοναρχία. Σε κάποια στιγμή, ο σοφός γερο-Καραμανλής άλλαξε το ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ σύστημα και γίναμε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (Republic).
ReplyDeleteΠήγαιναν πάλι στραβά τα πράγματα και άκουγες παντού, «Που να ορθοποδίσει η Ελλάδα με πενήντα χρόνια «Δεξιά». » Αλλαξε τότε και το ΠΟΛΙΤΙΚΟ χρώμα, so to speak, αλλά τα πράγματα χειροτέρεψαν.
Εξ αποκλεισμού, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι το ΠΡΟΒΛΗΜΑ της χώρας ΔΕΝ ήταν ΠΟΛΙΤΕΙΑΚΟ, ΔΕΝ ήταν (είναι) ΠΟΛΙΤΙΚΟ,
αλλά ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ένας αμόρφωτος, χυδαίος, άξεστος ΛΑΟΣ.
Είναι κατ’ ελάχιστον αφέλεια, να μη πω ΗΛΙΘΙΟΤΗΣ να ισχυρίζεται οιοσδήποτε ότι πάσχουμε από ιδεολογίες ή ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Γράφει ο κ. Γεωργάνας στο e-rooster, «Ἡ πραγματικότης εἶναι ὅτι ὁ λαὸς θέλει κρατισμό, ὅπως τὸν ἤθελε καὶ στὴν Σοβιετική Ἕνωση».
Θα προσέθετα , «Και ΟΧΙ μόνο». Ο Ελληνικός Λαός θέλει προστάτη Πατερούλη τύπου Σοβιετικής Ενωσης
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
ΑΛΛΑ
με τα Αμερικανικά accoutrements της ζωής (»lifestyle» που λένε τα βλαχαδερά, εννοώντας living in, and with, style)
ΚΑΙ
ΧΩΡΙΣ να υποχρεούται να ΠΑΡΑΓΕΙ ό,τιδήποτε.
Ελληνίδες
και Ελληνες
η κακοδαιμονία της Ελλάδος
ΕΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ!!!! και ΜΟΝΟ ΕΣΕΙΣ!!!
Εδώ χειμωνιάτικο Manhattan. Κυρίες και κύριοι, καλημέρα σας.
Bλέπω υπάρχουν εδώ μέσα άτομα που ΕΙΤΕ χρήζουν ΑΜΕΣΗΣ ιατρικής βοήθειας, Η, μυρίστηκαν εξουσία +/-παράδες και γυάλισε το ΜΑΤΑΚΙ τους.
ReplyDeleteΚοντολογίς, είναι εμφανές ότι οι περισσότεροι ομιλούντες είναι από οικονομική άποψη sans souliers et sans culotte.
KAI εξηγούμαι:
1) ΠΩΣ είναι δυνατόν να ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΡΟΙ όταν ΥΠΑΡΧΕΙ ένα τεράστιο ΧΡΕΟΣ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
2) Νοείται πλούσια ή εύπορη οικογένεια όταν, πριν καν σκεφθεί κοινωνικές εξόδους, την παιδεία των παιδιών της, την περίθαλψή της, έχει ΗΔΗ μασουλήσει 90% των ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ της;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
ΑΣΦΑΛΩΣ ΟΧΙ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3) Υπάρχουν ΑΝΘΡΩΠΟΙ με μεγάλη ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑ (liquidity) που δανείζονται;;;;;;;;;;;;;;
Βεβαίως, και υπάρχουν ΑΛΛΑ αυτοί είναι οι ελάχιστοι που έχουν ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗΝ ΠΙΣΤΙΝ.
ΠΩΣ οικοδομείται η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ;;
Με δυό τρόπους:
1) Πρέπει νάχεις ρευστόν
2) Πρέπει νάσαι ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ και να τόχεις αποδείξει στις υποχρεώσεις σου.
Η καλή μου μάνα έλεγε, "Ο λόγος μου είναι συμβόλαιον". Η Ελλάδα ΚΑΙ οι ΠΟΛΙΤΕΣ της Ελλάδας
ΔΕΝ ΤΙΜΟΥΝ ΜΗΔΕ ΚΑΝ τις ΓΡΑΠΤΕΣ ΚΑΙ ΕΝΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ τους!!!
Πως μετρείται η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΙΣΤΙΣ;;;
Μα με το spread ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ φυσικά, που μπορεί να είναι ΜΕΓΑΛΟ, ΜΙΚΡΟ, με ΑΡΝΗΤΙΚΟ η ΘΕΤΙΚΟ πρόσημο.
ΣΤον κακόπιστο πολίτη η Τράπεζα δανείζει με 10% ενώ στις καταθέσεις, του προσφέρει 3%.
Στον καλόπιστο ΠΟΛΙΤΗ η Τράπεζα δανείζει με 3% και στις long term καταθέσεις του προσφέρει 10%.
C' est tout.
Θυμάμαι, μιά σπουδαία οικογένεια. Είχανε ΤΕΡΑΣΤΙΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥΣ μισθούς, ΣΥΝ οδηγούς ΣΥΝ αυτοκίνητα [στα late 50ς, όταν πείναγε η Ελλάδα]
ReplyDeleteκαι ΠΑΡΑ ΤΑΥΤΑ,
ερχόταν καλοκαίρι και άντε να τους φιλοξενήσεις για να κάνουν τα μπάνια τους,
ερχόταν γάμος και δεν είχαν δεκάρα
και ερχόταν κηδεία και δεν είχαν δεκάρα
και ερχόταν ασθένεια και δεν είχαν δεκάρα
ΚΑΙ άντε δώσε-δώσε-δώσε.
Κυρίες και Κύριοι,
ΤΕΛΟΣ τα ΔΩΣΕ-ΔΩΣΕ,
ΤΕΛΟΣ τα ΣΧΕΔΙΑ MARSHALL και οι ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΔΩ ΚΙ ΑΠΟ ΚΕΙ.
Τώρα θα δουλέψετε
ΚΑΙ ακούτε δω,
Ο ΜΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΜΗΔΕ ΕΣΘΙΕΤΩ!
Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σας λέει ΨΕΜΜΑΤΑ
Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ σας λέει ΨΕΜΜΑΤΑ
Ασε πιά τους άλλους της άκρας αριστεράς
ΕΚΕΙΝΟΙ είναι ΒΑΡΟΝΟΙ MUNCHAUSEN
δλδ ψεύτες με φαντασία!!!!
ΕΜΜΕΝΟΥΜΕ, λοιπόν, και ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ:
ReplyDeleteΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΝΕΑ ΔΗΜΟΡΑΤΙΑ είναι
ΒΛΑΞ ή ΚΟΙΝΟΣ ΑΠΑΤΕΩΝ
αλλά
ΟΠΟΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΠΑΣΟΚ είναι ΕΧΘΡΟΣ
της ΕΛΛΑΔΟΣ
K egw anapolw thn freiderikh alla den afrizw etsi ...
ReplyDeleteGreeks still litter.
ReplyDeleteΧάρη στο ΓΑΠ, που έχει αναλάβει την πρωθυπουργία εδώ και δύο χρόνια,η χώρα γλύτωσε τα χειρότερα.Ολοι ζούμε αυτές τις μέρες τις πιό πολιτισμένες εκλογές που γνώρισε ο τόπος.Αν και δεν είναι ακριβώς εκλογές αλλά μια λαική γιορτή αφιερωμένη στη νέα εποχή που έρχεται.Ολοι γιορτάζουν.Πολίτες,αγορές,δι
ReplyDeleteεθνής προοδευτική κοινωνία.Η Ελλάδα ξαναπιάνει το νήμα των Ολυμπιακών Αγώνων. "λαμπρυνθώμεν τή πανηγύρει, καί αλλήλους περιπτυξώμεθα".
Πράγματι
ReplyDeleteη ΕΛΛΑΔΑ με το μεγάλο διανοητή του ΠΑΣΟΚ κύριο Κουκουλόπουλο
θα ΠΙΑΣΕΙ το ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ record αριθμού πανεπιστημίων per capita
διότι
όπως λέει ο κύριος Κουκουλόπουλος
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΙΚΑΣΘΟΥΝ ΟΙ ΓΚΑΡΣΟΝΙΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ
και
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΟΥΒΛΑΤΖΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ.
Ο κύριος Παπανδρέου περιστοιχίζεται
ΚΑΙ από ΕΤΕΡΟΝ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΝΟΗΤΗ
τον κύριον ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΝ, ο οποίος από την μιά ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ότι τα ΤΑΜΕΙΑ δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν,
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ
να ΜΗΝ ΑΥΞΗΘΟΥΝ τα ΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ.
Υποθέτω, ο κύριος Κουτρουμάνης έχει ΕΤΟΙΜΗ την ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ απάντηση της
ΣΤΡΟΓΓΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ tου ΤΕΤΡΑΓΩΝΟΥ.
ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ σημαίνει
ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ που σημαίνει
ΚΟΥΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ
ΚΑΤΣΕΛΗ
ΧΡΟΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΑΔΕΔΥ
ΓΣΕΕ
ΠΑΣΕΓΕΣ
Ελπίδα, ελπίδα, ελπίδα, ελπίδα
Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου με bloggers οργανώνει το Tvxs
ReplyDeletehttp://www.tvxs.gr/v22199
Καλά, αυτές δεν ήταν εκλογές αλλά τελετουργικό παράδοσης παραλαβής πρωθυπουργίας,συνοδευόμενο απο διάφορα κωμικά events με πρωταγωνιστή το μακαρίτη τον Καταλληλότερο.Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε.Διασκεδάσαμε καλά για πεντέμιση χρόνια.
ReplyDeleteΟι άνθρωποι ήταν διασκεδαστές αλλά εμείς αρνούμασταν να το αποδεχτούμε.Εστω μετά από πεντέμιση χρόνια το καταλάβαμε.
ReplyDeleteΓΑΠ,τη πάτησες.Θές δε θές θα γίνεις Σωτήρας του Εθνους.
ReplyDelete"Είναι μάταιο να προσποιούμαστε πως ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ταλέντο στο να λέει ψέματα"
ReplyDeleteJohn Brady Kiesling(Αμερικανός διπλωμάτης), 2 Οκτ, 10:21,News Time.
Πράγματι είναι ΠΑΝΤΕΛΩΣ ανίκανος στο να λέει ψέμματα.Και αυτή του η αναπηρία θα τον κάνει έναν από τους πιό σημαντικούς πρωθυπουργούς της Ελλάδας.
Bonjour EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
ReplyDeleteΒy the way, Κυρίες και Κύριοι, ο κ. John Brady Kiesling ΔΕΝ είναι μέλος του Αμερικανικού Διπλωματικού Σώματος.
ReplyDeleteOι ΗΠΑ της εποχής OBAMA δεν στηρίζουν κανένα από τους υποψηφίους και ΔΕΝ αναμιγνύονται στις Εθνικές Εκλογές Τρίτης Χώρας.
Ορισμένοι ευφάνταστοι, απόγονοι του Βαρόνου Munchausen προσπαθούν να παραπλανήσουν τον Ελληνικό ΛΑΟ παρουσιάζοντας παράσταση Νίκης με στήριξη από τις ΗΠΑ. Ουδέν ανακριβέστερον αυτού, αλλά συγχρόνως και αποδεικτικόν της δουλικότητάς τους.
O κ. Kiesling zεί στην Αθήνα ως ιδιώτης και προσπαθεί να επιβιώσει γράφοντας από δω κι από κει.
ΓΕΓΟΝΟΣ παραμένει ότι ΝΙΚΗΤΗΣ φέτος είναι ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ
η ΚΑΡΑΜΟΥΖΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
η οποία ΕΔΩΣΕ και το ΣΤΙΓΜΑ του ΕΠΙΠΕΔΟΥ των ΕΚΛΟΓΩΝ.
Συμφωνώ πάντως με τον Παρμενίδην ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ΑΝΑΠΗΡΙΑΝ
ReplyDeleteKινούμαι από αίσθημα ευθύνης έναντι της χώρας μου. H οικογένειά μου ουδέποτε σταυροδότησε την ΔΕΞΙΑ.
ReplyDeleteΟρισμένοι θα θυμούνται ότι στήριξα με πάθος την εκλογή του Obama και πήγα επί τούτου στην κριτικής σημασίας γιά το αποτέλεσμα Πολιτεία της Florida. Γύρισα πόρτα με πόρτα, κυριολεκτικά, τα σπίτια των Ελληνο-Αμερικανών στο Tarpon Springs, διότι οι περισσότεροι κατάγονται από τα Δωδεκάνησα και ειδικά από την Σύμη και ορκίζονται στο όνομα του προπάππου μου (ιδε ΣΥΜΗ Βικιπαιδεία) που ήταν εργοδότης τους στην Σφογγαλιεία και Σφογγεμπόριο και Μέγας Εευργέτης της Δωδεκανήσου.
Το λοιπόν, όσον αφορά στις εκλογές της ΚΥΡΙΑΚΗΣ, στην Ελλάδα:
1) ΑΜΦΟΤΕΡΟΙ οι υποψήφιοι (ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ και ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ) είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΝΙΚΑΝΟΙ
2) Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ είναι έξυπνος αλλά ΝΩΘΡΟΣ, ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ έχει έλλειμμα και παρά ταύτα είναι και ηγεμονίσκος.
3) Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ των ΔΥΟ ΚΟΜΜΑΤΩΝ είναι εξ ίσου ΤΡΑΓΙΚΗ. Εάν επέλεγαν τυχαία ανάμεσα στις consommatrices της οδού Αθηνάς και τους pimps χονδρέμπορες του ΡΕΝΤΗ, trust you me, το αποτέλεσμα θάταν καλύτερο.
This is the tragic predicament of my Patria.
Toυ αίσχους τα τρα-λα-λα
ReplyDeleteΠριν 5 λεπτά πήρα μήνυμα από τον Σύλλογο Αποφοίτων Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών,
όπου οι απόφοιτοι καλούνται να ψηφίσουν την "απόφοιτο" του 1963 Αννα Φιλίνη και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Ο μεν Μιλτιάδης Βαρβθτσιώτης είναι ΓΙΟΣ αποφοίτου, όχι απόφοιτος ο ίδιος, το δε 1963 όταν αποφοίτησε η κ. Φιλίνη, το ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ, και για πολλά χρόνια μετά (μέχρι την δημιουργία MIKTΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ-ΛΥΚΕΙΩΝ) το Πειραματικό ήταν ΑΡΡΕΝΩΝ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ήταν μικτό, μήπως αναφέρονται στο Δημοτικό;;;;;
John Brady Kiesling
ReplyDelete"Welcome to my home page and note the changed e-mail above.
I resigned from the U.S. Foreign Service on February 25, 2003, after almost 20 years in the State Department. My resignation letter inspired some fine people. Now I am neck-deep in a book on the Greek revolutionary organization/terrorist group "17 November." Their 27-year history is full of insights into the human condition, discouraging for the most part but also grimly amusing.
The longer I live in Athens the more I am sucked into local melodramas. One of them has generated lovely rumors that I am a secret agent (and an American ex-diplomat foolish enough to research a book on terrorism in Greece by talking to actual suspects can expect raised eyebrows). For the record, I am what I seem, a writer with rapidly dwindling savings, a relatively wide knowledge of Greece and Greek, and a weakness for analytical rigor and doomed but virtuous causes.
Since 2003 I have been lecturing, including a year at Princeton University, writing articles, and grappling with why we routinely misread the behavior of foreigners. Watching the disaster in Iraq, Americans now appreciate the need for humane, realistic diplomacy. My book Diplomacy Lessons: Realism for an Unloved Superpower (Potomac Books 2006, paperback edition Sept. 2007, Greek translation Nov. 2007) is aimed first at the thousands of young Americans who (correctly) see the Foreign Service as a fine career option. The reviews have been enthusiastic. Diplomacy Lessons is also a great reminder for your favorite foreign-policy pundit that fixing the planet is more complicated than he/she suspects.
There are moral/political as well as educational/recreational reasons for buying my book. I resigned five years short of a pension, though I can look forward to $19K per year beginning in 2017. My example should not deter other civil servants from speaking up when preventable disaster looms.
Ties to Greece date back to 1979 when I studied archaeology at the American School of Classical Studies. Until May 2009 I wrote a monthly column called "Diplomat in the Ruins" and occasional pieces for the Athens News. New owner, businessman Petros Kyriakides, decided to intervene to protect the English-speaking community (or the sensibilities of his advertiser-friends) from non-ethnocentric views. You can still read my old articles by clicking here -- some of them have stood the test of time.
I spent much of September and October 2008 helping Democrats Abroad Greece get out the vote for Barack Obama. For some reasons, click here. Now the fate of the planet seems to depend on President Obama's handling of multiple, hugely difficult crises. He is doing well. But sending new troops to Afghanistan is a mistake"
------
Παραιτήθηκε γιατί διαφώνησε με την πολιτική Μπούς στο Ιράκ.Και ο Μπούς για να τον εκδικηθεί κάρφωσε στις Αρχές της Νιγηρίας την γυναίκα του που ήταν πράκτορας της CIA στην εκεί Αμερικάνικη πρεσβεία.ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ.
Οχι μόνο δεν είναι ένας απλά περιφερόμενος άνεργος ιδιώτης αλλά ένας ΗΡΩΑΣ που μάχεται για τις δημοκρατικές αξίες ΜΕ ΚΟΣΤΟΣ την επαγγελματική του καρριέρα και τον κίνδυνο ζωής της γυναίκας του που ειλικρινά δεν ξέρω ποιά είναι η τύχη της αφότου τη συνέλαβαν οι Νιγηριανές Αρχές.
Οσον αφορά το πιό κόμμα υποστηρίζουν οι Αμερικανοί,είναι ανόητο να πιστεύουμε ότι μπορούν σήμερα να επιβάλλουν κυβερνήσεις της αρεσκείας τους.
ReplyDeleteRe Paidia, did you see this?
ReplyDelete«Πώς να ζήσω με 300 ευρώ ;»
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=87856
σήμερα Παρασκευή στις 8 η ώρα το βράδυ στο TVXS 15 bloggers ρωτάνε τον ΓΑΠ για το διαδίκτυο τα Μέσα τη διαφάνεια και όποιο άλλο ελεύθερο θέμα προκύψει. Η G700 ρωτάει για τη διαγενεακή δικαιοσύνη και το new deal για τη νέα γενιά. Θα το αναμεταδώσουμε και από το blog.
ReplyDelete@ california cat ναι το είδαμε. Χτες το βράδυ μία κοπέλα εκ των ιδτυτικών μελών της G700 που είναι ελεύθερος επαγγελματίας έφαγε ένα κανόνι αξίας 6 μηνών δουλειάς και τώρα είναι στα μηδέν ευρώ και τα δικαστήρια.
ReplyDeleteΤο είπε ο Ραχούλ Γκάντι, της θρυλικής οικογένειας Γκάντι-Νεχρού, μετά το νικηφόρο αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών του κόμματός του.
ReplyDelete"Ξέρω ότι ακούγεται ειρωνικό,αλλά είμαι αποφασισμένος να αλλάξω το πολιτικό σύστημα που με δημιούργησε και με ανέδειξε"
Το αντέγραψε από το ΓΑΠ.
Λέει λοιπόν στο άρθρο της "Ε" "πώς να ζήσω με 300 ευρώ"
ReplyDeleteΠροσπερνώ την ερώτηση και δίνω στα παιδιά να καταλάβουν ότι η διδασκαλία είναι κοινωνικό λειτούργημα και όχι μισθολογική διαβάθμιση.
Ακούνε κάτι τέτοια οι πολιτικοί και λένε "βάρα τους, λειτούργημα κάνουνε τα κορόιδα".
Ακούω κι εγώ κάτι τέτοια και λέω ότι η Ελλάδα θα γίνει σταδιακά μια από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου λόγω... νοοτροπίας.
Άμα ρε δεν ζητήσετε και μάλιστα δυναμικά, ποιος θα σας δώσει ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ τα χρήματά του;
Όσοι δεν διαπραγματεύονται δυναμικά την αμοιβή τους στην αγορά εργασίας, εγκληματούν (λόγω... βλακείας) κατά των παιδιών τους.
ΠΡΑΓΜΑΤΙ σε χώρες του ΤΡΙΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ όπως ΑΪΤΗ (Papa Doc, Baby Doc), Συρία (Assad πατήρ και μικροκεφαλάκης υιός, Ινδία, Νehru/Gandhi*, Eλλάδα) όπου οι ΛΑΟΙ είναι αγράμματοι και αστοιχείωτοι, οι προσωπολατρείες και οι δυναστείες είναι σύνηθες στην Πολιτική.
ReplyDelete*Η τρέχουσα οικογένεια Gandhi ουδεμιά έχει σχέση με τον ΣΟΦΟ, ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΠΑΤΕΡΑ της σύγχρονης Ινδίας Mohandas Ghandi.
H Indira Ghandi, μαζί με τον Adolf Hitler μητέρα της ΕΥΓΟΝΙΚΗΣ είσήγαγε στα 1970ς το περιβόητο Νόμο ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΣΤΕΙΡΩΣΗΣ!!!!!!
Τα παιδιά της ήσαν ηλίθια. Τρεχόντως, Πρόεδρος της Ινδίας είναι μιά αγράμματη Ιταλίδα, η Sonia Ghandi που ποαντρεύτηκε τον υιόν της Ιndira Ghandi, αρχι-ηλίθιο Rajeev Ghandi.
IΣΩΣ και μεις μιά μέρα νάχουμε πρόεδρο της Δημοκρατίας την εκ Βουλγαρίας και Minnesota ορμώμενη μεγαλομανή κυρία Margaret Παπανδρέου.
Στον ΤΡΙΤΟ ΚΟΣΜΟ όλα είναι δυνατά
THUS, it is POIGNANT and TELLING that corrupt people like the Ghandi Dynasty of India are copying Mr. George Papandreou.
ReplyDeleteΕven in sheer propaganda you are amateurs!!!!!!!!!!!!!
Φαντασθείτε, κυρίες και κύριοι, ΤΙ μέλλει γενέσθαι όταν θα χρειασθεί να χειρισθούν τα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ!!!
"Στο Ρίο της Βραζιλίας οι μεθεπόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες".
ReplyDeleteΟ Ομπάμα τη πάτησε.Το φχαριστήθηκα.Που πας ρε μεγάλε; Δεν ήξερες ότι θα φας τα μούτρα σου; Ποιός είσαι τελικά; Η μήπως νόμιζες ότι η Οπρα η ρεαλιτυτζού θα σε βοηθούσε;Είναι δυνατόν να ζητάς οι Αγώνες να γίνονται κάθε τρείς και λίγο στην Αγγλοσαξωνική Αμερική; Μάλλον δεν κατάλαβες τί συμβαίνει στον "άλλο κόσμο".
Η Βραζιλία σφύζει απο ζωή.Βρίσκεται στη καρδιά της Λατινικής Αμερικής όπου εξελίσσονται πολύ ενδιαφέροντα πολιτικά και οικονομικά πειράματα.Δεν κατάλαβες ότι ο Αγγλοσαξωνισμός, όσο και να τού δώσεις απο το χρώμα σου για να μασκαρευεί, δεν έχει πιά ζωή;