Εάν ήμασταν κάποιοι ξένοι, εντελώς άσχετοι με την ελληνική πραγματικότητα και ακούγαμε τον Πρωθυπουργό να μιλάει από το βήμα της ΔΕΘ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, θα νομίζαμε ότι πρόκειται για τον πιο σοβαρό και υπεύθυνο άνθρωπο του κόσμου. Έναν ηγέτη έτοιμο να λάβει όλες τις απαιτούμενες σκληρές αποφάσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να πάει μπροστά. Ούτε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα τα έλεγε τόσο σκληρά και υπεύθυνα όπως αυτός.
Δυστυχώς, όμως, τυγχάνει να είμαστε Έλληνες πολίτες, μέλη της γενιάς των 700 ευρώ, που έχουν ζήσει την κυβέρνηση Καραμανλή από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης της εξουσίας το Μάρτιο του 2004. Από τις μεγάλες προσδοκίες για επανίδρυση του κράτους, έως την αναζήτηση μιας τρίτης νωπής λαϊκής εντολής με σκοπό να κάνει αυτά που δεν έκανε τόσα χρόνια.
Ειδικά στο φορολογικό, ζήτημα στο οποίο σύμφωνα με τα ίδια τα λόγια του Πρωθυπουργού πρέπει να γίνουν άλματα, και το οποίο συνιστά επαρκή λόγο στοιχειοθέτησης των πρόωρων εκλογών, έχουμε ειδική εμπειρία, αφού παραλίγο να καούμε ολοσχερώς με τον κεφαλικό φόρο που επιχείρησε να επιβάλει η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες με εισόδημα μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.
Δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή, μπροστά στο αδιέξοδο της φορολογικής της πολιτικής, είναι αυτή που επιχείρησε να φορολογήσει τη γενιά των 700 ευρώ, καταργώντας το αφορολόγητο όριο των 10500 και επιβάλλοντας ετήσιο κεφαλικό φόρο στο μισθωτό με το μπλοκάκι.
Ήταν μια απεγνωσμένη προσπάθεια συλλογής φόρων από πλευράς κυβέρνησης, η οποία στόχευσε τον πιο αδύναμο κρίκο της φοροδοτικής αλυσίδας.
Γιατί; Διότι το επέβαλαν οι τραγικές της επιδόσεις στο πεδίο της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους:
-Το 2008 υπήρχαν 35 δις ευρώ ανείσπρακτων βεβαιωμένων οφειλές, 14,5% του ΑΕΠ, σε αντίθεση με το 2004 που ήταν 11,2 δις ευρώ.
-Τα έσοδα του κράτους από φορολογία το 2007 ανήλθαν στο 32,1% του ΑΕΠ, από 34,5% το 2000 (-2,5% κάτω) μεγαλώνοντας την απόσταση από το μέσο όρο της ευρωζώνης που είναι 40.4%.
-Το 1ο εξάμηνο του 2009 τα έσοδα του κράτους μειώθηκαν κατά -3,3%. Οι πρωτογενείς δαπάνες αυξήθηκαν κατά 14,8%. Μ’ αυτά τα δεδομένα η εκτίμηση για τα έσοδα το 2009 είναι για αύξηση της τάξης του 6,1% και για τις πρωτογενείς δαπάνες της τάξης του 9,4%.
-Το 2004 το 45% των άμεσων φόρων προέρχονταν από νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και το 46% από φυσικά. Με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης σήμερα οι εταιρείες πληρώνουν το 36% των άμεσων φόρων και τα φυσικά πρόσωπα το 50%.
-Από τις επιμέρους συνιστώσες των φορολογικών εσόδων, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΕ, τη μεγαλύτερη μείωση εμφανίζουν οι φόροι επί του κεφαλαίου και των εισοδημάτων που δεν προέρχονται από εργασία, οι οποίοι περιορίσθηκαν από 19,9% του ΑΕΠ το 2000 σε 15,9% το 2006. Στο ίδιο διάστημα, πανευρωπαϊκά, τα ήδη υψηλότερα αντίστοιχα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν στους 27 από 25,5% σε 25,7% ενώ στη ζώνη ευρώ αν και κατεγράφη μείωση αυτή ήταν πολύ μικρή, με την επιβάρυνση να περνά από 27,3% του ΑΕΠ σε 26,9%.
- Τέλος μειωμένα στην Ελλάδα, αλλά όχι πανευρωπαϊκά είναι τα έσοδα από τους φόρους κατανάλωσης που πέρασαν από 16,5% του ΑΕΠ σε 15,4%. Στους «27» της Ένωσης αντιθέτως, η απόδοση των διαφόρων φόρων στην κατανάλωση βελτιώθηκε περνώντας από 20,9% του ΑΕΠ το 2000 σε 22,2% το 2007, στους δε «16» της ζώνης ευρώ από 20,5% σε 21,5%.
Πολλά θα μπορούσαν επίσης να ειπωθούν για την αποσάθρωση του ΣΔΟΕ, την αντικατάσταση μέχρι και του τελευταίου προϊσταμένου επαρχιακής Δ.Ο.Υ. ανεξαρτήτως επιδόσεων, τα στραβά μάτια των αξιωματούχων στην τοπική φοροδιαφυγή, και τη δημιουργία ενός χαλαρού φορολογικού κλίματος με διοίκηση, τοπικές αρχές και κυβέρνηση να καλλιεργούν συστηματικά και σκόπιμα προσδοκίες για μη καταβολή των φόρων ή για ρύθμιση χρεών σε ύστερη χρονική περίοδο. Για να μην αναφερθούμε φυσικά στο ξεχείλωμα της προσφιλούς κυβερνητικής τακτικής για την περαίωση και τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, που αποτελεί τη θεσμική βάση της φοροδιαφυγής διαχρονικά και επιτρέπει στο φορολογούμενο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία να διακινδυνεύσει με σχετική ασφάλεια τη φοροδιαφυγή, χωρίς φόβο ποινικών κυρώσεων και με δυνατότητα ευνοϊκού διακανονισμού του πληρωτέου φόρου.
Είναι σαφές από τα παραπάνω, ότι στο φορολογικό δεν έχουμε να κάνουμε με απλά λάθη και παραλήψεις της «νέας διακυβέρνησης», όπως αρέσκεται να δηλώνει ο Πρωθυπουργός και να επαναλαμβάνουν τα στελέχη της κυβέρνησής του, αλλά για συνειδητές πολιτικές επιλογές που απέτυχαν. Καλό θα ήταν λοιπόν, δεδομένων των επιδόσεών της και αφού ανέδειξε το θέμα σε μείζον ζήτημα της προεκλογικής αναμέτρησης και βασικό εργαλείο δημοσιονομικής εξυγίανσης, να μας πει τώρα η κυβέρνηση και τι θα κάνει για να το λύσει. Είμαστε όλο αυτιά.
Αυτή η κυβέρνηση μετέτρεψε τους Ελληνες σε μπαταχτσήδες.Και άντε τώρα να τα μαζέψει ο "τυχερός της 4 οκτώβρη".Τους ψιθύριζε συνεχώς εκείνο το αμίμητο Μητσοτακικό ότι"τα κορόιδα πληρώνουν ΦΑΠ", τροποποιημένο ελαφρώς στο μικροΚαραμανλικό "τα κορόιδα πληρώνουν φόρους".
ReplyDeleteΠλερώστε γιατί χανόμαστεεε...
ReplyDeleteΜετά τον Ομπάμα στις ΗΠΑ και μετά το Χατογιάμα στην Ιαπωνία ήλθε η ώρα του ΓΑΠ για την Ελλάδα.Πολύ σημαντικές εξελίξεις στη προοδευτική διακυβέρνηση του πλανήτη.
ReplyDeleteΟμπάμα:παρέλαβε ένα μυθικό δημόσιο χρέος και ένα αστρονομικό ιδιωτικό.
Χατογιάμα:παρέλαβε χρέος 200% του Ιαπωνικού ΑΕΠ και ένα τεράστιο ιδιωτικό.
ΓΑΠ:παραλμβάνει μια λεηλατημένη χώρα.
Η ανοχή στη μεγάλη φοροδιαφυγή ήταν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης, όπως και η ελάφρυνση των μεγάλων εισοδημάτων. Τώρα βέβαια που έμεινε από ρευστό, προσέφυγε στον κεφαλικό φόρο και άλλα μέτρα (πχ ΕΤΑΚ), που πλήτουν και μεσαία - χαμηλά εισοδήματα.
ReplyDeleteΣτις 4 οκτώβρη τα μαζεύουν, δε γλιτώνουν!
O Γιώργος μας θα γίνει πρωθυπουργός και γω υπουργός Ανθρωπισμού.
ReplyDeleteΕμείς λέμε ΟΧΙ στους αριθμούς
ΝΑΙ στον ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΝΘΡΩΠΟ!
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteΒρέ βρέ βρε χαράς ευαγγέλια!
ReplyDeleteΑδέλφια! Αδέλφια ! «.. ενέγκαντες τον μόσχον τον σιτευτόν θύσατε και φαγόντες ευφρανθώμεν, ότι ούτος, ο αδελφός ημών, νεκρός ην και ανέζησε και απολωλός ην και ευρέθη».
Με 11 αρχηγούς επικεφαλείς των συνιστωσών, που συνιστούν τη συνισταμένη του ΣΥΡΙΖΑ, θα κατέλθει στις εκλογές η "Ριζοσπαστική,Ανανεωτική,Κινηματική, Αντιπαγκοσμιοτική και Αντικαπιταλιστική Αριστερά".
ReplyDeleteΑ ρε ΓΑΠ,Σαββατογεννημένος είσαι.
Το έχει η μοίρα του Ελληνικού λαού να ταλαντεύεται μεταξύ Καραμανλή, Παπανδρέου, Μητσοτάκη.
ReplyDeleteΚουράστηκε ο Κωστάκης, είπε "δε βαριέσαι, θα βγει η ζωή. Θα δουλέψει και η Νατάσα. Γιατί να ασχολούμαι; Άσε να βγάλει άλλος τα κάστανα από τη φωτιά." Τώρα μας έρχεται ο εκσάϊτινγκ και μετά... Ντορούλα.
Η ντορούλα δεν έχει καμία τύχη στο υπογράφω.
ReplyDeleteνέβερ σέϊ νέβερ
ReplyDeleteάντε να έχουμε κανα πυροτέχνημα Σουφλιά (αλά Έβερτ) στο μεταξύ
GAP-oh-ya-ma n
ReplyDeletemallon GAP-O-ya-ma n
ReplyDeleteΠοια η εκτίμηση σας? Η εκλογολογία και το συνεχές προεκλογικό κλίμα θα σταματήσει στην Ελλάδα μετά από αυτές τις εκλογές?
ReplyDeleteΑν κερδίσει αυτοδυναμία το ΠΑΣΟΚ πιστεύω πως ναι.
ReplyDeleteΔε ξέρω για σας, αλλά για μένα το σύνθημα σε αυτές τις εκλογές(και τις επόμενες) είναι : "Μια ζωή τους βρίζεις, πάλι τους ψηφίζεις. Πόσο ΜΑΛΑΚΑΣ είσαι?"
ReplyDeleteΚαληνύχτα.
(και + στην πολυφωνία στη βουλή)
ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ
ReplyDelete1.Ενας, μοναδικός και Eνιαίος ,φορολογικός συντελεστής με κλιμάκωση, για ΟΛΑ τα εισοδήματα ΟΛΩΝ, από όποια πηγή και αν προέρχονται.
2.Κατάργηση του φόρου κληρονομιάς.
3.Επαναφορά του ΦΑΠ με ταυτόχρονη κατάργηση του ΕΤΑΚ.
4.Φορολογία των διανεμομένων κερδών στους μετόχους με τον ενιαίο συντελεστή.
5.Μειωμενος συντελεστής ή και απαλλγή κατά περίπτωση,στα επενδεδυμένα κέρδη των μετόχων
6.Κατάργηση της αυτοτελούς φορολογίας όλων των τύπων των εσόδων.
2.Επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και όχι κατάργηση, όπως εκ παραδρομής γράφτηκε στο παραπάνω σχόλιο.
ReplyDeleteΗ μάχη είναι κρίσιμη.Δεν κρίνεται ΜΟΝΟ ποιός θα κυβερνήσει αλλά ΚΥΡΙΩΣ πώς θα κυβερνήσει.
ReplyDeleteΠαρμενίδη,
ReplyDeleteπάγιος φόρος δεδομένης περιουσίας είναι άδικος, είτε η περιουσία είναι ακίνητη είτε όχι.
Ventrilo,
ReplyDeleteΔεν υπάρχουν άδικοι και δίκαιοι φόροι όταν έχεις να απαντήσεις σε διλήματα του τύπου "τί φορολογώ; την εργασία ή την περιουσία, την εργασία ή τις προσόδους,την εργασία ή το μερίσματα,την εργασία ή το ραντιερισμό,την εργασία ή τον παρασιτισμό";
Δεν υπάρχει δικαιοσύνη για όλους.Υπάρχει λιγότερη αδικία για τους πολλούς.Αυτό είναι εφικτό και εξαρτάται από την εφαρμοσμένη πολιτική και το ταξικό της περιεχόμενο.Δεν περινένουμε οικονομική ισότητα αλλά κοινωνική ισότητα.
O,τι χρειαζόμαστε είναι ένα αξιόπιστο περιουσιολόγιο.Χωρίς αυτό δεν μπορείς να ασκήσεις καμμιά φορολογική πολιτική που να υπηρετεί την ανάπτυξη του κοινωνικού συνόλου και όχι τη συγκέντρωση πλούτου στους ημετέρους.
ReplyDeleteΥποτίθεται ότι η όποια περιουσία έχει φορολογηθεί ήδη (γι' αυτό αναφέρθηκα σε "δεδομένη" περιουσία, και εννοώ αυτή που έχει ήδη δωθεί/αποκτηθεί).
ReplyDeleteΓια παράδειγμα, όταν εσύ αγοράζεις ένα σπίτι, το κάνεις με το εισόδημά σου, που έχει ήδη φορολογηθεί. Δεν μπορεί αυτό το εισόδημα, που τώρα το μετέτρεψες σε σπίτι, να φορολογείται μιά ζωή. Είναι άδικο. Είναι ακριβώς ισοδύναμο με το να σου φορολογεί κάποιος το κεφάλαιο των καταθέσεών σου. Πάλι άδικο.
-Τι περιουσιολόγιο βρε Παρμενίδη... Εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε κτηματολόγιο, που θεωρητικά είναι 1000 φορές πιο απλό.
ReplyDeleteΠέρα από τα όσα παραθέσαμε στο κείμενο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε επίσης ότι:
ReplyDelete1. η συνολική φορολογική επιβάρυνση της εργασίας, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών εισφορών, αυξήθηκε οριακά στην Ελλάδα, περνώντας από 34,5% το 2000 σε 35,5% το 2007.
2. η φορολόγηση της γονικής παροχής πήγε στο μηδέν βοηθώντας έτσι και τη βιομηχανία ξεπλύματος μαύρου χρήματος
3. το κατάπτιστο από εποχής ΠΑΣΟΚ καθεστώς των μηδενικών φόρων επί των κερδών του κεφαλαίου από χρηματιστηριακές συναλλαγές διατηρήθηκε στο μηδέν
Γιατί είναι σημαντικό; Διότι στο φορολογικό εκ του αποτελέσματος κάθε φορά αποτυπώνονται και διασαφηνίζονται οι ιδεολογικές, θεωρητικές και πολιτικές προτιμήσεις της κάθε κυβέρνησης. Με τι ιδεολογήματα είναι κολλημένη, ποιους και τι εξυπηρετεί;
ReplyDeleteVentrilo,
ReplyDeleteΤο σπίτι όμως που αγόρασες για να προστατευτεί χρειάζεται υπηρεσίες Ασφάλειας.Και για να λειτουργήσει χρειάζεται επιδοτούμενο νερό,επιδοτούμενο ρεύμα,επιδοτούμενες δημοτικές υπηρεσίες κλπ,κλπ.Αυτά θα τα πληρώνει αυτός που δεν έχει για να τιμωρηθεί επειδή δεν έχει;
Τι θα πει επιδοτούμενο το ένα και το άλλο; Πληρώνεις ό,τι χρησιμοποιείς. Το νερό και το ρεύμα και και και στην Ελλάδα δεν είναι "επιδοτούμενα" επειδή το κράτος επέλεξε να μην πληρώνει ο φτωχός. Είναι επιδοτούμενα, δηλαδή λειτουργούν με έλλειμα, λόγω κακοδιαχείρισης και λάθος επιλογών.
ReplyDeleteΓια να μην αναφερθώ στις δημοτικές υπηρεσίες...
Κανείς δε ζήτησε από αυτόν που δεν έχει να πληρώσει. Αυτός που δεν έχει, δεν χρησιμοποιεί.
Για περιουσίες, ακίνητες σε αυτή την περίπτωση, πληρώνεται φόρος όταν γίνεται αγοροπωλησία/μεταφορά. Αρκεί και είναι πιο δίκαιο.
έλλειμμα
ReplyDeleteΕίμαι υπέρ της ΚΛΙΜΑΚΩΤΗΣ φορολόγησης κάθε περιουσιακού στοιχείου απο οπουδήποτε και αν προέρχεται.Ακόμα και όταν είναι προιόν μόχθου.
ReplyDeleteχαιρομαι που βλέπω ότι η ομήγυρις έχει αρχίσει να μιλάει dimes & cents
ReplyDeleteδιότι καλά τα μεγάλα λόγια αλλά it's the economy stupid
G700-η υποκρισία δεν ειναι αυτής της κυβέρνησης αλλά διαχρονική όλων των κυβερνήσεων.
Όλοι όταν φτάνουν στο¨"δια ταύτα" αναφέρονται γενικά στην πάταξη της φοροδιαφυγής.
Το ΣΔΟΕ (νυν ΥΠΕΕ)δεν διαλύθηκε. Η σύνθεση του προσωπικού άλλαξε (από 90% ΠΑΣΟΚ). Τα προβλήματα όμως παραμένουν.
Η αδυναμία του μηχανισμού δεν είναι η βεβαίωση φόρων αλλά η ΕΙΣΠΡΑΞΗ φόρων.
Και βέβαια ο καθένας μας έχει ΤΕΡΑΣΤΙΟ μερίδιο ευθύνης (ποιός ΑΠΑΙΤΕΙ απόδειξη? ποιός ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ φοροδιαφυγή ?)
Η Ελλάδα χρειάζεται αναδόμηση, δηλαδή μιά εθνική προσπάθεια όπως στους Ολυμπιακούς, αλλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπω εφικτό επειδή "ακουμπά" τις τσέπες πολλών.
@παρμενιδη
εκτιμώ τον "παιδικό" σου ενθουσιασμό αλλά σκέψου ψύχραιμα ότι ακόμη κι ένας μάγος σε αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα
Και ο ΓΑΠ δεν είναι μάγος και οι περί αυτόν είναι μάλλον ανίκανοι και διαπλεκόμενοι
Σας πληροφορώ ότι με την ανακοίνωση των εκλογών ο δανεισμός μας χειροτερεύει και αν έχουμε εκλογές πάλι τον Νοέμβριο θα ζήσουμε μέρες "δόξας"
Χθες επέστρεψα από Λονδίνο - καλύτερα να μη σας πω τι άκουσα
Δεν εχω παρακολουθήσει το τι γίνεται τις τελευταίες μέρες εδώ, αλλά νομίζω ότι αν ζητήσω το οικονομικό πρόγραμμα ΝΔ/ΠΑΣΟΚ στην Κλαυθμώνος θα αντιμετωπίσω χαμόγελα...
Εγώ πάντως θα γελάσω σίγουρα. Η ΝΔ έχει το ίδιο πρόγραμμα με το 2004.
ReplyDeleteΜε το φόρο κατοχής του παρμενίδη δε συμφωνώ. Πιο δίκαιοι και πιο αποτελεσματικοί είναι οι φόροι στην κατανάλωση. Αν είναι να φορολογηθεί κάτι ας φορολογηθεί περισσότερο η κατανάλωση.
Ναι βρε Παρμενίδη, αλλά όχι κάθε χρόνο. Είναι άδικο, πως να το κάνουμε. Είναι σα να σου χρεώνουν φόρο για το εισόδημα του ίδιου οικονομικού έτους ξανά και ξανά μέχρι να πεθάνεις, μόνο και μόνο επειδή εσύ ήσουν συνετός και επένδυσες αυτό σου το εισόδημα σε ακίνητο. Κι εγώ για παράδειγμα που το ξόδεψα σε μία νύχτα στα μπουζούκια φορολογήθηκα μόνο μία φορά (κι αν..).
ReplyDeleteΠως να το κάνουμε. Ο πάγιος ΦΑΠ είναι άδικος. Δεν τίθεται θέμα "έχοντων και κατέχοντων" ή ό,τι άλλο παλαβό. Είναι θέμα κοινής λογικής.
Και ούτε τίθεται θέμα αυξανόμενης αξίας του ακινήτου και φόρου επί του υποτιθέμενου κέρδους. (Άμα το ακίνητό σου χάσει αξία σε μια χρονιά, σε αποζημιώνει το κράτος;) Αυτό το κέρδος φορολογείται κατά την αγοροπωλησία, με βάση πραγματικά στοιχεία.
Ο ΠΑΓΙΟΣ ΦΑΠ είναι αδικαιολόγητα εκδικητικός φόρος σε ορισμένους επενδυτές.
Δια χειρός της Φάνη Πάλλη Πετραλιάς ο ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. χρήζεται δικαιούχος του Ο.Ε.Κ.
ReplyDeleteΤην Πέμπτης 10 Σεπτεμβρίου 2009 και παρά την προκήρυξη των εκλογών το Δ.Σ. Ο.Ε.Κ. παραχωρεί οικόπεδο εμπορικής χρήσης έκτασης 103.177 τ.μ. στην κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ A.T.E.» η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή, λειτουργία, διαχείριση και εκμετάλλευση των ακινήτων και των εγκαταστάσεων αυτών για 50 έτη.
Ο Ο.Ε.Κ. προσφέρει το ακίνητό 103.177 τ.μ. εμπορικής χρήσης χωρίς κανένα αρχικό όφελος, η κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί έργο που θα περιλαμβάνει εμβαδόν επιφανειών προς μίσθωση μεγέθους 50.069 τ.μ. Για κάθε τετραγωνικό μέτρο ενοικίασης ο Ο.Ε.Κ. θα εισπράτει το 12% της αξίας ενώ η κοινοπραξία – διαχειριστής το 88%.!!!
Η συνολική ζημιά του Ο.Ε.Κ. υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ!!!
Η περιουσία του Ο.Ε.Κ. «εκποιείται», ζημιώνονται τα συμφέροντά των εργατοϋπαλλήλων της χώρας αφού η κοινοπραξία «REDS A.E. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε.» αντιμετωπίζεται σε προεκλογική περίοδο ως δικαιούχος με έντονες κοινωνικές ανάγκες