Της G700
Δημοσιεύτηκε στο NewsTime
Στις 4 Οκτωβρίου έχουμε εκλογές. Πρόωρες, εν μέσω οικονομικής κρίσης, με μια Ελλάδα σκιά του Ολυμπιακού της εαυτού. Υπερχρεωμένη, οικονομικά λεηλατημένη και χωρίς προοπτική. Το διακύβευμα τέθηκε με περίσσια θρασύτητα από τον πρωθυπουργό στο χτεσινό του διάγγελμα (2/9/09). Είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, η τόνωση της οικονομίας και η ανάκαμψη της ανάπτυξης σε βάθος χρόνου. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει κρίσιμες οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις. Τις αντιμετώπιζε ήδη από το 2004 παρά τη θετική διαδρομή που είχε διανύσει μέχρι τότε. Σήμερα, με πρωταρχική ευθύνη του πρωθυπουργού που ανέλαβε να επανιδρύσει το κράτος και δεν το έκανε, οι προκλήσεις αυτές οι οποίες δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα, μετατρέπονται σε βραχνά που υποθηκεύει τη δυνατότητα της χώρας να αντεπεξέλθει στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Στην οικονομία συνεπώς, αναζητείται διέξοδος. Για την οικονομία λοιπόν, που είναι και το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης των φετινών εκλογών, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε εκτεταμένα το προσεχές διάστημα μέσα από τη στήλη του blog της G700.
Πριν πάμε όμως εκεί, υπάρχει κάτι που αξίζει να προσέξουμε ιδιαίτερα στη φετινή εκλογική αναμέτρηση. Το εκλογικό σώμα, όπως είδαμε και στις ευρωεκλογές, για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά δεν είναι καθόλου δεδομένο. Τι θα ψηφίσει, αν θα απέχει, πως θα αντιδράσει στις σειρήνες των πολιτικών υποσχέσεων. Οι πολίτες παρότι απόλυτα απογοητευμένοι από τη σημερινή κυβέρνηση, εμφανίζονται ταυτόχρονα εξαιρετικά καχύποπτοι απέναντι σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σε πολλές περιπτώσεις αμφισβητούν ότι αυτά διαθέτουν ήθος, συγκεκριμένες πολιτικές θέσεις και πρόγραμμα.
Υπάρχει λόγος.
Έχει να κάνει με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει πλέον το πολιτικό σύστημα ο Έλληνας πολίτης, λόγω των αντικειμενικών του ανεπαρκειών και ελλειμμάτων. Το πολιτικό σύστημα, διόλου άδικα, εκλαμβάνεται ως διεφθαρμένο, αναξιόπιστο, αναποτελεσματικό, με πολιτικούς αξιωματούχους φαφλατάδες, χωρίς γνώση, θάρρος και σχέδιο. Σ’ αυτή τη γενική προβληματική εικόνα έρχονται να προστεθούν οι αντικειμενικές αδυναμίες του κάθε κόμματος ξεχωριστά.
Η ΝΔ της επανίδρυσης του κράτους χρεώνεται ως επί τω πλείστον το εύρος και την ένταση της μεταολυμπιακής οικονομικής κατηφόρας, την υπερχρέωση, την επανίδρυση του κράτους σε μέγεθος extra large και χρώμα blue marine. Ταυτόχρονα, λόγω του κυκεώνα σκανδάλων διαφθοράς μέσα στον οποίο βρέθηκαν βουτηγμένα πολλά στελέχη της, έχασε όλο το συσωρευθέν πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο που είχε το 2004 και πλέον το σύνθημα σεμνά και ταπεινά αποτελεί το συντομότερο πολιτικό ανέκδοτο.
Το ΠΑΣΟΚ παρότι έχει προβεί σε μερική ανακαίνιση, και παρά τους πόντους που ελέω ΓΑΠ έχει κερδίσει στη μάχη του ήθους και της ηθικής, επιλέγει να κινηθεί σ’ ένα αξιακό επίπεδο, παραμένοντας ως εκ τούτου γενικόλογο, τη στιγμή που η οικονομική συγκυρία επιτάσσει σαφείς προτάσεις και μέτρα για έξοδο από την οικονομική κρίση.
Τα μικρά κοινοβουλευτικά κόμματα από την άλλη, κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, δέχονται πιέσεις, δεδομένου ότι χρεώνονται τόσο με εξωπραγματικές και ανεφάρμοστες απόψεις, όσο και με συνειδητή διαχρονική παρακώλυση της όποιας μεταρρυθμιστικής προσπάθειας λαμβάνει χώρα από πλευράς της εκάστοτε κυβέρνησης.
Τα δε μικρά κόμματα που βρίσκονται εκτός κοινοβουλίου, με την εξαίρεση ελάχιστων περιπτώσεων, θεωρούνται κόμματα κάποιων γραφικών ή δογματικών τύπων που μόνο για χαβαλέ θα μπορούσε να τα ψηφίσει κανείς.
Υπ’ αυτές τις συνθήκες για κάθε ένα πολιτικό φορέα, η κάλπη ενδέχεται να κρύβει μια μικρή ή μεγάλη απογοήτευση-έκπληξη.
Μια ματιά στην περίπτωση των νέων της γενιάς των 700 ευρώ και τη στάση που αυτοί κράτησαν στις ευρωεκλογές, αρκεί για να κατανοήσει κανείς την απέχθεια που υπάρχει απέναντι στο πολιτικό σύστημα. Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου κέρδισε μαζικά η αποχή και ο φραπές σε κάποια παραλία. Με κάθε γουλιά και μία βρισιά για κόμματα και πολιτικούς.
Εμείς τότε, αντιταχθήκαμε σ’ αυτή τη στάση συνολικής απαξίωσης του πολιτικού συστήματος καθώς και επιδεικτικής αδιαφορίας απέναντι στα κοινά. Η G700 ωστόσο δεν σηματοδοτεί, ούτε μπορεί να επηρεάσει τις εξελίξεις. Απλά χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου.
Σήμερα, οι συνθήκες υπό τις οποίες το εκλογικό σώμα διαμορφώνει άποψη δεν έχουν αλλάξει ούτε μία σπιθαμή. Για να μην υπάρξει λοιπόν το φαινόμενο του Ιουνίου, για να πάρουμε όλοι μια ισχυρή δόση αισιοδοξίας για το συλλογικό μας μέλλον και να δημιουργηθούν προσδοκίες ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας, τα κόμματα πρέπει πραγματικά να παλέψουν σκληρά για την ψήφο των πολιτών. Ο κούφιος ριζοσπαστισμός των μικρών, η τιποτολογία και η ξύλινη πανσυλλεκτική συνθηματολογία των μεγάλων δεν θα πείσουν, παρά θα λειτουργήσουν ως ασήμαντα υποκεφάλαια του τυπικού κάθε φορά εκλογικού φολκλόρ. Κι ο πολίτης θα γυρίσει και πάλι το κεφάλι. Απαιτούνται γι’ αυτό αιχμηρές και ειλικρινείς τοποθετήσεις και θέσεις. Το εκλογικό σώμα δεν είναι καθόλου δεδομένο. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε μια παραγωγική και γόνιμη προεκλογική περίοδο.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι στις ελάχιστες περιπτώσεις μικρών κομμάτων που αξίζει κανείς να ψηφίσει. Σκεφτείτε το!
ReplyDeleteΤις τελευταίες μέρες τα ΜΜΕ έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα απαισιοδοξίας για το μέλλον της χώρας, καθώς η οικονομική κρίση έβγαλε στο φως το σάπιο σύστημα Ελλάδα, τα πράγματα όντως έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι απαισιοδοξία είναι για τους μεσήλικες και δεν χωράει στους νέους, το γεγονός ότι χάθηκαν πολλές μάχες δεν σημαίνει ότι χάθηκε και ο πόλεμος. Έχουμε όλα τα χρόνια μπροστά μας να χτίσουμε ότι γκρέμισαν οι παλιότερες γενιές, ας εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας και ας επιχειρήσουμε για να βγούμε από την κρίση κερδισμένοι, με φραπεδιά και μίζερες σκέψεις δεν βγαίνει τίποτα παρά μόνο θα βυθιζόμαστε. Ο δρόμος για να βγούμε από την κρίση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, η ιδιωτική πρωτοβουλία, η δημιουργία και η καινοτομία.
ReplyDeleteΑκόμα και στις χειρότερες κρίσεις υπάρχουν ευκαιρίες, δεν έχουμε παρά μόνο να τις εκμεταλλευτούμε.
Οι εκλογές δεν είναι παρά ένα μέσο για να φωνάξω σε αυτούς τους μαλα???, να βάλουν ένα τέλος στο κατεστημένο της γενιάς του πολυτεχνείου, και να δώσουν το εύνασμα για μια αληθινά φιλελεύθερη οικονομία. Ξέρω ότι κανένας από αυτούς που είναι στην βουλή δεν θα το πράξει, όμως στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα αρκεί να δημιουργήσεις ένα κατάλληλο ιδεολογικό ρεύμα και να πιέσεις προς μια κατεύθυνση.
Ουσιαστικά για μένα αυτές οι εκλογές είναι μια μάχη ανάμεσα σε αυτούς που θέλουν συντήρηση της σημερινής κατάστασης(βολεύει πολλούς) vs αυτών που δεν βολεύονται και χρειάζονται ένα φιλελεύθερο σύστημα προκειμένου ο καθένας να πάει εκεί που αξίζει, και αυτό μπορεί να το καθορίσει μόνο η αγορά.
Φιλελεύθερη οικονομία; Ωραίο αστείο. Εδώ η Αμερική πάει να καταντήσει κεντρικο-κυβερνητικός γραφειοκρατικός leviathan.
ReplyDeleteΔε μπορεί να υπάρξει φιλελεύθερη οικονομία όσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και καθορίζουν την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί κατα βούληση.
'Οσο για την Ευρωπαική 'Ενωση που κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν για τη συνοχή της κατα τη διάρκεια της κρίσης (λες και πέρασε), τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν.
ΓΑΠ.Αρέσει πολύ και στα ευλογημένα φύλα.Δεύτερο και τρίτο.Εχει ένα μυστήριο αυτός ο άνθρωπος,όπως κάθε σπουδαίο έργο τέχνης.
ReplyDelete"Δε μπορεί να υπάρξει φιλελεύθερη οικονομία όσο οι κεντρικές τράπεζες μπορούν και καθορίζουν την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί κατα βούληση."
ReplyDeleteΚαι πότε είναι φιλελεύθερη; Όταν το καθορίζει ο Καραμανλής;
Εξαρτάται τι εννοεί ο καθένας με τη φιλελεύθερη οικονομία. Στην Ευρώπη φιλελεύθερος = νεοφιλελεύθερος δηλαδή neoliberal έως libertarian. Στις ΗΠΑ φιλελεύθερος = προοδευτικός, δημοκρατικός. Δηλαδή Ομπάμα. Υπενθυμίζω το Δουκάκη που είχε απορριφτεί ως liberalist.
ReplyDeleteΣε ό,τι με αφορά μακριά από εμένα τα δόγματα του Φρίντmaν και οι οικονομολογικές παπαριές του Λαφέρ και των νεοφιλελεύθερων. Με τον αμερικάνικο φιλελευθερισμό των Δημοκρατικών τύπου Ομπάμα δεν έχω πρόβλημα. Αυτόν στην Ελλάδα μόνο ο ΓΑΠ τον εκπροσωπεί σαν πολιτική φυσιογνωμία.
Όπως και να το εννοείς, νομισματική πολιτική πρέπει να ασκείται και ασκείται ΜΕΣΩ τραπεζών.
ReplyDeleteΚαι εγώ ερωτώ, αφού τέθηκε ο ρόλος των τραπεζών ως πρόβλημα, η τράπεζες πρέπει να είναι οχήματα των κυβερνήσεων, ή ανεξάρτητες; Η ΕΚΤ τι είναι; Η Ελληνική κυβέρνηση τι είναι, σε σχέση με την ΕΚΤ;
Για να ξέρουμε και τι πάμε να ψηφίσουμε σε ένα μήνα.
@ jim slip
ReplyDeleteπιστεύεις ότι η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα αν ήταν εκτός της ΕΕ κατά τη διάρκεια της κρίσης;
@G700
ReplyDeleteη ψήφος των πολιτών δεν είναι δεδομένη.
Εγώ θα έλεγα ότι η αδιαφορία των πολιτών είναι δεδομένη. Γιατί αδιάφορους για το κοινό καλό θεωρώ και αυτούς που ψηφίζουν ώστε να τους φέρει ρεύμα η ΔΕΗ στο οικόπεδο που καταπάτησαν μετά τη φωτιά, που περιμένουν τον διορισμό ή τη μετάθεση κτλ.
Από την άλλη αυτό δημιουργεί ένα φαύλο κύκλο, γιατί και όσοι έχουν κάποια πολιτική άποψη αποθαρρύνονται από την γενική ανομία και πολιτική ανικανότητα.
@alesandro
ReplyDeleteχμμμ... συμφωνώ με αυτά που λες, αλλά όπως αναγνώρισες και εσύ 'Ξέρω ότι κανένας από αυτούς που είναι στην βουλή δεν θα το πράξει'.
Υπάρχει κατά τη γνώμη σου μία πολιτική δύναμη, συσπειρωμένη, και δυνατή ώστε ο λόγος της να ξεπεράσει τη γραφικότητα των μικρών κομμάτων που αναφέρεις; Άσε τη Βουλή.
Το βαθος της πολυπλευρης κρισης που ζουμε ειναι πολυ μεγαλυτερο και οφειλεται στην νοοτροπια μας. Χιλιοειπωμενο αυτο, αλλα νομιζω ειναι σωστο. Σαν κοινωνια δεν εχουμε κουλτουρα διαλογου και συνεργασιας, εχουμε μαθει μονο να υπακουμε ή να μην υπακουμε σε διαταγες. Ισως δεν εχουμε απαλλαγει ακομα απ`τον ραγιαδισμο μας. Αυτο εκφραζει και η αντιληψη των αντιπαλων συμμοριων που εχουν τα κομματα και η υποταγη που επιβαλουν στα στελεχη τους. Πρωτα απ`ολα η παραταξη, το συμφερον της χωρας, το κοινο συμφερον ή οτιδηποτε αλλο ερχεται δευτερο. Αυτο ειναι μια βαθια αντιληψη στην κοινωνια ανεξαρτητως ηλικιας. Και ισχυει σε ολους τους τομεις της ζωης μας. Υπαρχουν παραδειγματα και εκτος Ελλαδας που επιβεβαιωνουν αυτη την υποθεση. Κοιταχτε την διαφορα της βορειας και νοτιας Ιταλιας. Παρολο που ειναι ο ιδιος λαος, ο βαθυς συντηρητισμος και η τυφλη υποταγη(ή μη υποταγη, το ιδιο ειναι) σε μια πατριαρχικη δομη, των κατοικων του νοτου, ποσο πολυ τους κανει να μοιαζουν με μας και ποσο διαφορετικοι ειναι απ`τους βορειους Ιταλους. Ο δρομος για την χειραφετηση της κοινωνιας μας ειναι πολυ πολυ μακρυς και θα χρειαστει να περασουν πολλες γενιες ακομα.
ReplyDeleteΗ Ελλάδα έχει πολύ προστατευτισμό σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής οικογενειακής και συνεπως πολιτικής ζωής μας.Ολα τα έχουμε εναποθέσει σε κάποιον άλλον που του αναθέτουμε ρόλο προστάτη,νονού,νταβατζή.Η ΔΕΞΙΑ και ΑΡΙΣΤΕΡΑ είναι κατά βάση νταβατζίδικες ιδεολογίες και γιαυτό και συντηρητικές.Χρειάζονται φιλευθεροποίηση.Και αυτό επιχείρησε να κάνει ο Σημίτης.Αυτό επιχειρεί και ο Παπανδρέου.Ο Καραμαλής στο τομέα αυτό απέτυχε παταγωδώς.Θα μπορούσε η ΔΕΞΙΑ να μιλάει για τον οικονομικό φιλευθερισμό και η ΑΡΙΣΤΕΡΑ για τον κοινωνικό και πολιτικό φιλευθερισμό και έτσι να γίνει ένας ωραίος διάλογος.Αντί αυτού ο Καραμανλής υιοθέτησε μια απαρχαιωμένη παλαιοπασοκική πολιτικη διάλεκτο και δημιούργησε σε όλους τους Ελληνες μια ανευ προηγουμένου σύγχιση.Γιατί υπηρετούσε με δουλικότητα μια επικοινωνιακή και μόνο αντίληψη της πολιτικής.
ReplyDeleteΕυτυχως, για μας, αλλά και για την Ευρώπη,η ΕΚΤ βρίσκεται στο έδαφος μιας χώρας που διαθέτει μια από τις καλύτερες,αν όχι τη καλύτερη, παραγωγική μηχανή του κόσμου.
ReplyDeleteH Ελλάδα παραπαίει ανάμεσα στο φιλελευθερισμό (για τα Ελληνικά δεδομένα) της ΕΕ και στον ψευτοσοσιαλισμό των εγχώριων καρτέλ (για τα ευρωπαϊκά δεδομένα). Όλοι έχουν από κάπου να πιαστούν και όλοι έχουν κάτι για να παραπονεθούν. Και έτσι σερνόμαστε. Αλλά όταν σέρνεσαι, γδέρνεσαι.
ReplyDeleteventriloquist έξω ο κρατισμός, έξω και ο παρεοκρατικός καπιταλισμός!!!
ReplyDeleteΠροσωπικά είμαι από αυτούς που δεν πιστεύουν δογματικά σε μια ιδεολογία, αλλά θεωρώ ότι η καλύτερη επιλογή είναι αυτή όπου θα σου προκύψουν τα λιγότερα προβλήματα.
ReplyDeleteΟ όρος φιλελεύθερη οικονομία είναι πολλή γενικός, και θα χρειαζόμουν πολλή χώρο και χρόνο για να γράψω για αυτόν, ωστόσο εκεί που θα ήθελα να επικεντρωθώ είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ελληνική οικονομία, θεωρώ αδιανόητο εν έτη 2009 ακόμα να μιλάμε εάν πρέπει να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα, όπως επίσης δυσκολεύομαι να καταλάβω τις συντεχνίες επαγγελμάτων, τον δημόσιο γιγαντισμό και το πελατειακό κράτος.
Σίγουρα όλα αυτά είναι μέρος της κουλτούρας του Έλληνα, οπότε όλα τα κόμματα χτυπάνε πάνω σε αυτό το συναίσθημα του λαού και παίρνουν ψήφους.
Το θέμα όμως έχει φτάσει σε οριακό σημείο και δεν γίνεται να συνεχίσουμε το ίδιο τροπάριο.....δεν μπορεί σε όλο τον κόσμο οι οικονομίες να απελευθερώνονται και εμείς να φωνάζουμε για εργασιακά κεκτημένα.
@Alex
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία τέτοια δύναμη και τα περισσότερα μικρά κόμματα εκτός βουλής είναι για γέλια, η ΦΙΣ κινείται προς μια καλή κατεύθυνση, παρόλα αυτά όμως κρατώ τις επιφυλάξεις μου.
Μα αγαπητέ μου papa, αυτό λέω, οτι μια πραγματικά ελεύθερη αγορά δεν έχει τις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις να αποφασίζουν να αγοράσουν τα τοξικά προϊόντα των τραπεζών πιστώνοντας τους χρήμα, να διασώζουν χρεωκοπημένες επιχειρήσεις, να δημιουργούν φούσκες αυξάνωντας το χρήμα που κυκλοφορεί κ.ο.κ. Μια πραγματικά ελεύθερη αγορά δρα μόνη της, επιβραβεύοντας τις καλές επενδύσεις και τιμωρώντας τις κακές.
ReplyDeleteΑχ, τι κρίμα, διαλύθηκε και η Βουλή και δε θα περάσουν το νόμο για το σταμάτημα των πλειστηριασμών. Για να δούμε τώρα που τα επισφαλή δάνεια των ελληνικών τραπεζών θα ανέβουν, αν θα μπορέσουν να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια όπως είναι υποχρεωμένες.
Κάποιος αποφασίζει για "την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί". Ή το κάνουν οι τράπεζες ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ή το κάνει η κυβέρνηση μέσω των τραπεζών.
ReplyDeleteΤα άλλα για τα τοξικά και την αυτορυθμιζόμενη αγορά είναι ευσεβείς πόθοι κάποιων που φωνάζουν ότι αυτοί προσωπικά δε φταίνε για τίποτα.
Η Αγορά έχει υπόσταση ΜΗ νομοτελειακού συστήματος, επειδή η ύπαρξή της με κοινωνικά αποδεκτούς όρους ΔΕΝ είναι δεδομένη. Δηλαδή, κακώς υποθέτεις (;) ότι φιλελευθερισμός => πλήρης αυτορύθμιση => ευρυθμη λειτουργία => "μη φταίχτες" τη βγάζουν καθαρή.
Καμία από τις παραπάνω σχέσεις συνεπαγωγής δεν ισχύει.
Jim Slip η πραγματικά ελεύθερη αγορά με τον τέλειο ανταγωνισμό δεν υπάρχει. Όπως επίσης δεν υπάρχει μια τέλεια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία. Και στις δύο περιπτώσεις έχεις να αντιμετωπίσεις τις λεγόμενες αποτυχίες της αγοράς και του κράτους και πάντα χρειάζεται παρέμβαση ή αντίστοιχα απελευθέρωση για να αυξήσεις σε αποτελεσματικότητα ή να ενισχύσεις την ισότητα. Στη περίπτωση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος είχαμε μια σαφή αποτυχία της αγοράς να αξιολογήσει το ρίσκο και την αξία των "επενδύσεων". Μια αγορά που επιβράβευε τις φούσκες και τιμωρούσε τη σώφρονα οικονομική συμπεριφορά.
ReplyDeleteΛάθος!! Η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία μπούκωσε τις τράπεζες με ρευστότητα (πιστώνοντας τους λογαριασμούς τους στην κεντρική τράπεζα, αυτά είναι τα λεγόμενα χρήματα απ' το πουθενά) και αγοράζοντας τα λεγόμενα "troubled assets" (βλέπε πρόγραμμα TARP στην Αμερική), φορτωνοντάς τα στην πλάτη των φορολογουμένων.
ReplyDeleteΗ κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία άλλαξε τους λογιστικούς κανόνες έτσι ώστε οι τράπεζες να μην είναι υποχρεωμένες να καταγράφουν τα "περιουσιακά τους στοιχεία" (assets) σε τιμή αγοράς, αποφεύγοντας έτσι να περνάνε τις επισφάλειες στο παθητικό τους, και αποφεύγοντας να συγκεντρώνουν την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια.
Η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία έδωσε συγχωροχάρτι στις ακρότητες του καπιταλισμού, θέτωντας τις βάσεις για τις επόμενες (χειρότερες) φούσκες.
Σε μια πραγματικά ελεύθερη οικονομία, χωρίς συγκεντρωτική κρατική παρέμβαση, όλοι αυτοί θα τιμωρούνταν απ' την ίδια την αγορά για τα λάθη που έκαναν, χωρίς να παρεμβαίνουν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες για να τους σώσουν "για το καλό μας".
Αυτή είναι η ερμηνεία της κρίσης που δίνουν οι Libertarians. Είναι τόσο έωλη όσο η ερμηνεία των κομμουνιστών ότι ο κομμουνισμός έπεσε λόγω των αντεπαναστατικών δυνάμεων που δρούσαν στο εσωτερικό του. Το πρόβλημα με τα "δόγματα" είναι ότι δεν είναι σε θέση να αναπροσαρμόσουν κομμάτι της ερμηνείας τους υπό το πρίσμα των εξελίξεων της πραγματικότητας. Οι ακρότητες άραγε του καπιταλισμού που οδήγησαν στην κρίση από που προήλθαν; Μήπως από την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία;
ReplyDeleteΌπως θα έλεγαν και στο χωριό Αμ θέλαμε απελευθέρωση, αμ μας φταίει το κράτος που η αγορά τα έκανε θάλασσα
ReplyDeletealesandro,
ReplyDeleteα. ως προς τον φιλελευθερισμό προτιμάμε τον liberalism από τον libertarianism
β. αναφορικά με τις ιδεολογίες η άποψή μας είναι η εξής: οι επιλογές μας εξαρτώνται από τις ιδεολογικές μας προτιμήσεις υπό την έννοια ότι με έναν εντελώς αυθαίρετο τρόπο για έναν άνθρωπο στόχος είναι η ισότητα, για άλλον η ατομική ελευθερία για έναν τρίτο η συλλογική ευημερία, για εμάς ας πούμε η δικαιοσύνη ανάμεσα στις γενιές.
Παρά το γεγονός ότι όλοι τις εξηγούμε με διάφορα επιχειρήματα, αυτού του τύπου οι προτιμήσεις διαμορφώνονται κάπως αυθαίρετα και εμπίπτουν στο πεδίο της πολιτικής και των πολιτικών στοχεύσεων.
Αυτό που πρέπει να γίνεται με πιο επιστημονικό τρόπο είναι η υλοποίηση τους. Κι εκεί δε χωράνε ιδεολογικές παρωπίδες, ούτε πολιτικά παιχνίδια.
γ. αναφορικά με το ελληνικό πελατειακό κράτος, το πλαδαρό δημόσιο κοκ. Μας βρίσκεις απόλυτα σύμφωνους. Είναι τραγική η κατάσταση. Πρέπει να αλλάξει.
Προς το παρόν, gμόσιε, έξω είμαστε εμείς.
ReplyDeleteΕγώ δηλαδή, διότι δεν ξέρω αν είσαι κι εσύ απόδημος.
Αλλά και να μην είσαι έξω, αφού φωνάζεις μάλλον θα 'σαι στην απ' έξω...
:-)
όταν σέρνεσαι γδέρνεσαι πολύ σωστός ο ventriloquist
ReplyDeletezouf, τι λένε οι ΟΠ; Κάπως πεσμένοι μιντιακά σ' αυτή την αναμέτρηση
gmosios, συμφωνούμε
parmenides, ναι έχει ένα μυστήριο, να δούμε όμως τι μυστήριο είναι αυτό.
alex, η αδιαφορία είναι δεδομένη. Σωστά το έθεσες. Είναι εκλογές σε κλίμα χαμηλών προσδοκιών.
papas, λεσ "Κάποιος αποφασίζει για "την ποσότητα χρήματος που κυκλοφορεί". Ή το κάνουν οι τράπεζες ανεξάρτητα από την κυβέρνηση, ή το κάνει η κυβέρνηση μέσω των τραπεζών."
Πολύ σωστά. Προσθέτουμε ή το κάνουν οι Έλληνες επιχειρηματίες ακάλυπτοι και μη με τις μεταχρονολογημένες επιταγές.
"Στην συνείδηση του κόσμου έχει πιθανότατα εμπεδωθεί ότι στην Oικονομία έγιναν ολέθριες κεντρικές επιλογές, όπως η απογραφή, η ήπια προσαρμογή και η παράλυση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών για τις οποίες ευθύνεται ο ίδιος ο πρωθυπουργός και δευτερευόντως ο Γιώργος Aλογοσκούφης, ο οποίος πάντως, έστω και καθυστερημένα, αντελήφθη ότι η αδυναμία ελέγχου των εξόδων σε συνδυασμό με την κατάρρευση των εσόδων θα εξελισσόταν σε μαύρη τρύπα για την Oικονομία"
ReplyDeleteΗΜΕΡΗΣΙΑ
Αυτοί οι δύο δημιούργησαν τη μαύρη τρύπα.
Ο Κομφούκιος, με τη δική του γλώσσα, θα έλεγε στη προκειμένη περίπτωση ότι " πρέπει να παραπεμφθούν για εσχάτη προδοσία".Αλλά για να το κάνει αυτό έπρεπε πρώτα να αυτομολήσει.Η μήπως το έκανε;
G700, ακριβώς, απ' την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία ξεκίνησαν οι ακρότητες του καπιταλισμού, η οποία με τις πιστωτικές επεκτάσεις και την συνεπακόλουθη αύξηση της ποσότητας του χρήματος που κυκλοφορεί, έδωσε το εύνασμα για τις φούσκες και τις μη παραγωγικές επενδύσεις που ακολούθησαν, οι οποίες όμως βρέθηκαν έωλες μόλις η κεντρική πολιτική αλλάξε ως προς το αυστηρότερο (ανέβασμα επιτοκίων κεντρικής τράπεζας), βλέπε ο λεγόμενος boom & bust κύκλος.
ReplyDelete@ G700 για επιταγές
ReplyDeleteΚαι αυτό ελέγχεται με αποφάσεις κυβέρνησης ή τραπεζών και μάλιστα με διοικητικές και μόνο ποινές.
Στην Ελλάδα συγκεκριμένα ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης.
...μεταχρονολογηση δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο. Είναι πίστωση που όταν τηρείται, μακροπρόθεσμα δεν βλάπτει την οικονομία, ούτε λογιστικά, ούτε αναπτυξιακά. Αρκεί να υπάρχει μία σχετική παγιότητα επί του συνόλου. Η παγιότητα επιτυγχάνεται είτε με κανόνες περιορισμού πιστωτικής ικανότητας, είτε με κανόνες διαφάνειας πιστοληπτικής ικανότητας.
ReplyDelete@ Jim Slip
ReplyDeleteJohn Kenneth Galbraith said "never an economic tool has survived so many failures like monetary policy" (The affluent society - and he actually says it better than that).
Έχεις πολύ μεγάλη πίστη στις πραγματικές δυνατότητες της νομισματικής πολιτικής. Οι κεντρικές ήταν θεατές. Αυτό ήταν και το πρόβλημα (βλέπε έλεγχοι).
Σχετικά με την αγορά, ο τέλειος ανταγωνισμός είναι κάτι που δημιουργείτε σε συνθήκες εργαστηρίου με μοναδικό σκοπό τη μελέτη των οικονομικών σχέσεων και φαινομένων. Από Φρίντμαν και Θάτσερ ξεκίνησε μία πορεία απελευθέρωσης της χρηματοπιστωτικής (κ όχι μόνο) αγοράς με πίστη στο 'αόρατο χέρι'. Και τί έγινε; Ο πρωταρχικός ρόλος των τραπεζών (ιδιωτικός τομέας) είναι η αξιολόγηση του ρίσκου και της ευκαιρίας και η διανομή κεφαλαίου σε επενδύσεις. Και απέτυχαν παταγωδώς σε αυτό.
Απ' την άλλη βέβαια δεν υποστηρίζω ότι το κράτος ξέρει καλύτερα. Μέτρο θέλει (που λέγαν κι οι αρχαίοι κτλ. κτλ.)
"Εδώ η Αμερική πάει να καταντήσει κεντρικο-κυβερνητικός γραφειοκρατικός leviathan."
ReplyDeleteΚαι μη χειρότερα. Βρισκόμαστε εδώ μεταξύ δύο γενεών, η παλαιότερη φιλελεύερη που βγαίνει στη σύνταξη (και ως συνταξιούχοι προτιμούν βέβαια να είναι σοσιαλιστές) και η νέα γενιά η οποία δεν ξέρει να κάνει απολύτως τίποτα (μόνο να παίζει με τα laptop και τα κινητά). Η δική μου γενιά, στη μέση, είναι μπερδεμένη, χωρίς πυξίδα.
Σε λίγα χρόνια οι ΗΠΑ θα ανταγωνίζονται σε κρατισμό την παλιά ΕΣΣΔ...
"Τελοιοι ανταγωνισμοί" κλπ δεν υπάρχουν.
Εκείνο που υπάρχει σήμερα στα νέα είναι ότι η γυναίκα του νέου Ιάπωνα πρωθυπουργού έχει ταξιδέψει με UFO, η Airbus καταδικάστηκε για λήψη παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων για δεκαετίες και οι δήθεν φιλελεύθεροι (Λάφερ κλπ) αποδείχθηκε ότι ήταν οι χειρότεροι κρατιστές (τεχνητά χαμηλά επιτόκια λόγω κρατικής παρέμβασης κλπ).
@PARMENIDES
ReplyDeleteΟ ΓΑΠ πιθανώς να θέλει πολύ. Αλλά τα στελέχη του στα κανάλια τις δύο τρεις τελευταίες μέρες ξεσάλωσαν (με εξαιρέσεις πχ Διαμαντοπούλου).
- Ο Βενιζέλος έκανε την Ντόρα να φαίνεται αγία και συνετή,
- Η Λούκα έκανε τον Αλογοσκούφη να φαίνεται σοφός
- Ο Ευθυμίου και ο Παπουτσής δείχναν το ωραίο τους τίποτα σε όλους
- Βενιζέλος και Λοβέρδος περιμένουν τον ΓΑΠ στη γωνία...
Αντίθετα, χαμένοι οι Χρυσοχοίδης, Παπαδόπουλος (Αλέκος) και άλλοι πιο σοβαροί του κινήματος.
ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΞΕΧΑΣΕΙ ΤΙΣ ΑΛΑΖΟΝΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΚΑΛΑΜΙΑ, ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΠ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ;;;
ΦΙΔΑΚΙΑ ΠΑΙΔΙΑ, ΨΗΦΙΣΤΕ ΦΙΔΑΚΙΑ (ΟΠ).
Ολοι οι Πασόκοι με την κουτάλα στο χέρι, ούτε κάν να την κρύψουν λίγο, έλεος, εντάξει, ήρθε η σειρά σας να φάτε, φάγανε οι άλλοι τώρα εσείς, μόνο που το τσικάλι είναι άδειο...
ReplyDelete"Ο Καραμανλής θα εγκαταλείψει την Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου" δήλωσε στο MEGA ο Καρατζαφέρης.
ReplyDeleteΜε το ψευδώνυμο, ο Καταλληλότερος,υποθέτω.
ΑΝΑΧ,
ReplyDeleteΚατανοώ τις ενστάσεις σου.Εχουν βάση οι ανησυχίες σου.Αλλά ο ΓΑΠ δεν έχει φίλους.Εχει μόνο συνεργάτες.Είναι μια περίεργη φυσιογνωμία που αρνηθήκαμε να τη μελετήσουμε.Εύκολα και αβασάνιστα τον αποκαλούσαμε "Γιωργάκη" και τελειώναμε.Με αυτή την αντίληψη εγώ διαφωνούσα.Δεν ξέρω πόσο καλός θα είναι ως πρωθυπουργός(πιστεύω ότι θα είναι η μεγάλη ευχάριστη έκπληξη),αλλά είναι η μόνη ρεαλιστική λύση.Οσο για τους άλλους, που αναφέρεις με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς,πιστεύω ότι είναι ισχυρές πολιτικές προσωπικότητες που θα βάλουν πλάτη για να βγεί η χώρα απο τη μαύρη τρύπα.
Και να ξέρεις κάτι ακόμα.Η μαύρη τρύπα δεν είναι το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αλλά η ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ της χώρας που είναι δημιούργημα των "μικρών και ολίγων" που κυβέρνησαν τα 6 τελευταία χρόνια.
ReplyDeleteΟ ΓΑΠ έχει τη μεγαλύτερη διεθνή δικτύωση που είχε ποτέ Ελληνας πολιτικός.Είναι μεγάλη προίκα για την Ελλάδα.
ReplyDeleteΨηφίζω ΓΑΠ σ' αυτές τις εκλογές. Ο Παπαδόπουλος είναι χαμένος anax_1 πράγματι. Ο Χρυσοχοΐδης όμως όχι. Μια χαρά τα πάει. Και η Διαμαντοπούλου. Απλά είναι εκνευριστικό να βλέπεις να βγαίνει η Βάσω μετά το διάγγελμα και να μιλάει στο Mega. Αλλά μάλλον megaκισμοί εξεπίτηδες είναι αυτά. Κατευθείαν να βγάλουν το παλιό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ.
ReplyDeleteΕκτιμώ ότι οι πιο σοβαροί του κινήματος θα έχουν και μεγαλύτερο ρόλο στη διακυβέρνηση.
ReplyDeleteΟ ANAX είναι κλασσική περίπτωση εκπροσώπου του "ευνοημένου" φύλου,του πρώτου δηλ. φύλου, που δεν έχει ακόμη συμφιλιωθεί με μια αρσενική προσωπικότητα τύπου ΓΑΠ.Τα άλλα δύο "ευλογημένα" φύλα, και ιδιαίτερα το τρίτο, τον λατρεύουν.
ReplyDeleteJim Slip, διαφωνούμε.
ReplyDeleteΗ ιδεολογία της αχαλίνωτης αγοράς όπως αυτή:
-εκφράστηκε επιστημονικά από τους νεοκλασσικούς οικονομολόγους (Φρίντμαν, Λαφέρ κοκ) τη δεακετία του 70,
-εκπροσωπήθηκε και προωθήθηκε από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα επί Ρίγκαν και τους Τόρις της Θάτσερ τη δεκαετία του 80,
-έγινε κυρίαρχο παγκόσμιο οικονομικό πρότυπο με τη συμφωνία της Ουάσινγκτον στις αρχές του 90,
-δημιούργησε πρότυπα ατομικής συμπεριφοράς τύπου Γκόρντον Γκέκο, δηλαδή εκθείασε τον άπληστο άνθρωπο, μέσα από ταινίες, διαφημίσεις και την προβολή της καταναλωτικής κοινωνίας ως ιδανικής πολιτείας
ΕΙΝΑΙ αυτή η οποία όχι απλώς επέτρεψε, αλλά επέβαλε τη δημιουργία ενός ολόκληρου τομέα τραπεζικών δραστηριοτήτων (shadow banking, parallel banking Κλπ) ο οποίος πρότι ενείχε συστημικό ρίσκο, δηλαδή ήταν σε θέση να τινάξει το σύστημα στον αέρα όπως το 1908, το 1929-33 κοκ, δεν ελέγχονταν από πουθενά.
Αυτό ήταν συνειδητή επιλογή όλων όσων προασπίζονται με πάθος την ελεύθερη διακίνηση των κεφαλαίων και πιστεύουν τυφλά στη δυνατότητα της αγοράς να αξιολογεί το ρίσκο και να επιβραβεύει τις "καλές" επενδύσεις.
Σ' αυτούς συμπεριλαμβάνονται φυσικά και οι libertarians οι οποίοι σήμερα για να μη βρεθούν στην άβολη ιδεολογικά θέση να αναθεωρήσουν κάποιες από τις απόψεις τους ισχυρίζονται ότι για όλα φταίνε α) οι κεντρικές τράπεζες που επέτρεψαν την επέκταση του χρήματος και β) οι ελεγκτές που δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους. Το μεν πρώτο επιχείρημα παρότι έχει βάση, διότι οι κεντρικές τράπεζες ευλόγησαν ιδεολογικά αυτή την κατάσταση, δεν εξηγεί την ανάπτυξη του shadow banking που έφτασε να ισούται σχεδόν σε αξία τον παραδοσιακό τραπεζικό τομέα. Δε δημιούργησαν οι κεντρικές το shadow banking. Επίσης αγνοεί επιδεικτικά ότι οι ιδιωτικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα. Το δεύτερο δε επιχείρημα είναι έωλο, διότι όταν ζητάς την άρση όλων των ελέγχων και την πετυχαίνεις, δεν μπορεί μετά να έρχεσαι και να λες φταίει ο ελεγκτής -του οποίου στο μεταξύ έχεις αφαιρέσει την αρμοδιότητα να ασκεί έλεγχο.
@parmenides
ReplyDelete"Και να ξέρεις κάτι ακόμα.Η μαύρη τρύπα δεν είναι το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα αλλά η ΑΝΥΠΟΛΗΨΙΑ της χώρας που είναι δημιούργημα των "μικρών και ολίγων" που κυβέρνησαν τα 6 τελευταία χρόνια."
Συμφωνώ ως προς το πρώτο σκέλος, ως προς το δεύτερο όμως τα 6 τελευταία θα τα έκανα εύκολα 26, 36 κλπ με ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ εξαιρέσεις.
Επίσης θα πρέπει να δουμε κάποτε ποιοί έπαιξαν τις τελευταίες δεκαετίες με τα χαμηλότερα ένστικτα του έλληνα, μετατρέποντας τον σε ελληναρά, σε ζηλιάρη, σε εκφραστή του αδικαιολόγητου "γιατί εσύ και όχι εγώ;", του ατομίσταρου που έχει χάσει πιά κάθε ίχνος φιλότιμου, με ινδάλματα τις μπέμπες (αυτοκίνητα), τα μπουζούκια και τις τραγουδιάρες.
"Ο ANAX είναι κλασσική περίπτωση εκπροσώπου του "ευνοημένου" φύλου,του πρώτου δηλ. φύλου, που δεν έχει ακόμη συμφιλιωθεί με μια αρσενική προσωπικότητα τύπου ΓΑΠ.Τα άλλα δύο "ευλογημένα" φύλα, και ιδιαίτερα το τρίτο, τον λατρεύουν."
Μπορεί και να έχεις δίκιο.
ΟΜΩΣ ΕΔΩ ΔΕ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΓΟΗΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΟΛΠΑ. ΑΥΤΑ ΤΟ 81 ΠΕΡΝΑΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑΧΑΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΗ.
ΤΩΡΑ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΗ, ΚΑΙΕΙ, ΒΑΛΛΟΜΕΘΑ ΠΑΝΤΑΧΟΘΕΝ, ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΚΛΠ ΚΛΠ
ΕΥΧΟΜΑΙ ΟΛΟΨΥΧΑ ΝΑ ΠΕΤΥΧΕΙ. Ομολογώ ότι ΔΕΝ με έχει πείσει. Περιμένω να πει συγκεκριμένα πράγματα τύπου:
- Τι θα κάνει με ΕΤΑΚ; Εκτακτη εισφορά;
- ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ (έτσι έλεγε και ο χοντρός οτι είχε και μετα την απογραφή τίποτα..)
- Τι θα κάνει με τα δάση; Τα αυθαίρετα; Ημιυπαίθριους κτλ;
- Τι θα κάνει με την ολοένα αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας;
- Στην Κύπρο θα σπρώξει πάλι Ανάν;
- Θα μειώσει τους ΔΥ; Θα είναι ποτέ δυνατόν να πας σε δημόσια υπηρεσία και να εξυπηρετηθείς σαν άνθρωπος και όχι σα ζώο; Πώς θα τα πετύχει αυτά;
[Σημειώνω ότι μετά την περίοδο Μητσοτάκη, το Πασόκ κράτησε τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα του Δρακουμέλ, και έκανε το παπί σε σχέση με ότι κατήγγειλε πριν]
Αν λοιπόν πεί πέντε δέκα μέτρα σοβαρά θα τον ψηφίσω, δεν έχω πρόβλημα. Αλλιώς φιδάκια και πάλι φιδάκια. (όπως ευρωεκλογές)
G700, oλα αυτά που περιγράφετε είναι αποτέλεσμα της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας, όχι της ελεύθερης αγοράς. Της ίδιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας που τώρα αποφάσισε οτι οι εν λόγω επιχειρήσεις είναι "too big to fail", φόρτωσε τις επισφάλειες στην πλάτη των φορολογουμένων, και έκανε μια ακόμα πιστωτική επέκταση για δημιουργία νέων φουσκών.
ReplyDeleteAlas, δεν είναι άρκετο. Η τελευταία έκθεση του αμερικάνικου κονγκρέσου αναφέρει:
"For many years, banks were required to mark their assets to market, meaning they
listed the value for many assets based on what those assets would fetch in the marketplace.
In response to the crisis, banks have been allowed greater flexibility in the way they value
these assets. In most cases we would expect the new rules to have permitted banks to value
assets at a higher level than before. So long as they do not sell or write-down those assets,
they are not forced to recognize losses on them."
Με άλλα λόγια οι τράπεζες έχουν ακόμα μεγάλο αριθμό "troubled assets" στην κατοχή τους, αλλα δεν είναι υποχρεωμένες να τα καταγράφουν ως επισφάλειες, έτσι ώστε να μην είναι και υποχρεωμένες να συγκεντρώσουν την κατάλληλη κεφαλαιακή επάρκεια.
Μια πραγματικά ελεύθερη αγορά θα τιμωρούσε τα εν λόγω "ιδρύματα" με χρεωκοπία. Σύμφωνα όμως με την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, πρέπει να παραμείνουν εν ζωή πάσει θυσία. Για το καλό μας πάντα.
Και η επίσημη προπαγάνδα, που αντιστρέφει τα πάντα, επιτάσσει οτι τόσα χρόνια (και καλά) γινόταν απορρύθμιση απ' τους υποστηρικτές της αχαλίνωτης αγοράς (της ποιάς;), αλλα τώρα οι κεντρικές τράπεζες και κυβερνήσεις θα βάλουν τάξη. Πως; Κρατώντας χρεωκοπημένες επιχειρήσεις στη ζωή και φορτώνοντας τις επισφάλειες στους φορολογουμενους, και εκτοξεύοντας τα ελλείμματα στο θεό προκειμενου να υπάρχει κρατική οικονομική δραστηριότητα (ας πληρώσουν οι επόμενες γενιές τους τόκους).
Γιατί την αναπαράγετε;
Jim SLip, στο τελευταίο σου σχόλιο αναφέρεσαι στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης και προσπερνάς στο πόδι το θεμα της διαφωνίας μας που είναι ποιος δημιούργησε την κρίση in the first place.
ReplyDeleteΤο πως, το αν και το πόσο μπορεί να παρέμβει το κράτος για να αντιμετωπίσει την κρίση μπορεί να γίνει αντικείμενο μιας άλλης κουβέντας.
Σε ό,τι αφορά όμως τα αίτια της κρίσης καταλαβαίνουμε ότι επιμένεις σε μια σκληροπυρηνική Libertarian θέση.
Dogma Uber Alles: Νεοφιλελεύθερες και Παλαιοσοσιαλιστικές Ιδεοληψίες
Του Χαρίδιμου Τσούκα
G700 είπε:
ReplyDelete“Οι ακρότητες άραγε του καπιταλισμού που οδήγησαν στην κρίση από που προήλθαν; Μήπως από την κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία;”
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Για ποια χώρα μιλάς για να σου απαντήσω. Αν μιλάς για την Αμερική δεν έχεις καταλάβει τι έγινε με τα δάνεια και τις ημικρατικές Fannie May και Freddie Mac. Η έχεις καταλάβει και το ερμηνευεις διαφορετικά. Αν μιλάς για την Ευρώπη είσαι πολύ μακριά αν πιστεύεις ότι κυριαρχεί σε αυτή την ήπειρο η Φιλελεύθερη Οικονομία. Εδώ στην Ελλάδα δε, έχουμε σοσιαλισμό. Και η ΝΔ πρακτικά είναι -χωρίς υπερβολές-ένα σοσιαλιστικό κόμμα. Το απέδειξε και στην πράξη.
Πολλοί μπερδεύονται (κακώς)με το τι είναι Φιλελεύθερο και τι όχι, αλλά ευτυχώς για εκείνους που θέλουν να καταλάβουν, είναι πολύ ξεκάθαρο τι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Φιλελεύθερη Οικονομια, και φυσικά η Ελληνική Οικονομία με πανεπιστημιακούς όρους, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ . Με ελληνικούς όρους η Ελληνική Οικονομία είναι και Δεξιά και Αριστερή και Κεντρώα και ότι άλλο γουστάρει ο μέσος ημιμαθής Έλληνας να την αποκαλεί.
Μια οικονομία με π.χ 20% κρατισμό και 80% ελευθερία απο κάποιους αποκαλείται φιλελεύθερη, απο άλλους όχι. Είναι γνώμη του καθενός. Μερικά στελέχη της Φιλελεύθερης Συμμαχίας, θα που ότι δεν είναι ενώ άλλα θα πουν ότι είναι. Αυτό είναι και το στοιχείο που ίσως να μπερδεύει τον κόσμο και δεν ξέρει τι να ονομάσει ελεύθερη αγορά. Το ποιό θα είναι το τελικό και τέλειο «μείγμα» κρατισμού -ελευθερίας, δεν το ξέρουμε. Πάντως προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων η ΦΙΣ μιλάει για κράμα και όχι για 0 % κρατισμό. Αν δεν το πιστεύετε, λυπάμαι δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο. Το μόνο που θα ήθελα να σας πώ είναι ότι σίγουρα δεν ονομάζει κάποιος μια οικονομία φιλελεύθερη με μείγμα 70% κρατισμό και 30 % ελευθερία. ΠΟΤΕ !! Χωρίς καμία εξαίρεση. Τέλος.
Ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις που θέλει. Αυτό που αισθάνομαι είναι ότι η στήριξη σε μια πολιτική/οικονομική ιδεολογία έχει βάση στην νοοτροπία του ατόμου. Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που βασίζονται όσο μπορούν στις δικές τους δυνάμεις με προφίλ που χαρακτηρίζεται απο φίλους και γνωστούς ως «ανεξάρτητο», είναι υποστηρικτές της ελεύθερης αγοράς για ιδεολογικούς κυρίως λόγους . Αντιθέτως άτομα που έχουν μάθει να περιμένουν πράγματα απο «άλλους» (το ποσοστό βάλτε το εσείς) και ζούν σε ένα «συλλογικό» περιβάλλον τείνουν να είναι σοσιαλιστές. Είναι τελικά θέμα βιωμάτων. Εξαιρέσεις δεκτές, με επιφύλαξη.
Και τα 2 συστήματα (σοσιαλισμός/φιλελευθερισμός) όπου εφαρμοστούν θα έχουν προβλήματα εφόσον ο άνθρωπος δεν είναι τέλειος. Όμως ο Φιλελεύθερισμός πρέπει να προτιμάται όπου είναι εφικτό διότι το αυτοδημιούργητο και η ελευθερία του ατόμου προσδίδει χαρά,υπερηφάνεια και ικανοποίηση (σε όποιον το προσπαθήσει) ενώ η συλλογικότητα προσφέρει πλήξη και μονοτονία. Το βλέπουμε στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια.Γκρίνια,μιζέρια,μουρμούρα και γενιές copy-paste.. Δεν είναι τυχαίο. Είναι φυσικό επακόλουθο του «προστατευτισμού» δηλαδή της δοσμένης ζωής απο άλλους (γονείς,πολιτικούς κλπ). Για αυτό ο Έλληνας είναι μίζερος. Γιατί δεν κυνήγησε τα όνειρά του. Πολλές φορές δεν τον «άφησαν». Σκεφτείτε το.
Στην αμερική που οι σημερινοί 30άρηδες είναι ανεξάρτητα άτομα, έχουμε πολύ πιο ελεύθερη οικονομία. Στην Ελλάδα που όλοι είναι μαμόθρεφτα,έχουμε σοσιαλισμό.
ReplyDeleteΕπίσης ο Φιλελευθερισμός θα πρέπει να προτιμάται διότι συμβαδίζει με την φυσική τάση του ανθρώπου να βελτιώνεται και να γίνεται καλύτερος (για αυτούς που έχουν απωλέσει αυτό το χαρακτηριστικό, λυπάμαι πολύ).
Τα αίτια της κρίσης ??? Η απληστία. Αυτό και μόνο. Και επειδή ο άνθρωπος είναι απο την φύση του άπληστος καλύτερα να έχουμε ελεύθερη αγορά ( ή ενα μείγμα, λέω τώρα, 10 ως 20% κρατισμού- 90 ως 80% ελευθερίας) παρά ένα κοινό κουμπαρά που τον χειρίζονται κάποιο λίγοι. (βλέπε βίντεο πιο κάτω να μαθαίνεις ότι καλύτερα κουμαντάρεις τα λεφτά σου παρά των υπολοίπων)
Κακώς γίνεται η κόντρα περι πολιτικών ιδεολογιών στο οικονομικό κομμάτι. Πρέπει να μεταφερθεί στο ψυχολογικό/κοινωνικό διότι εκεί είναι η ουσία. Κάθε κόμμα με το πρόγραμμά του ουσιαστικά προτείνει ένα τρόπο ζωής. Και απο αυτό πρέπει να το κρίνουμε. Διότι αν ψάξουμε να βρούμε την ρίζα όλων των προβλημάτων που έχουμε αντιμετωπίσει ο καθένας στην ζωή μας, σε μια κοινή συνισταμένη θα καταλήξουμε : στην νοοτροπία, στον τρόπο ζωής μας και τα πιστεύω μας.
ΥΓ. Πραγματικά στεναχωρέθηκα που είδα πολλούς,μα πάρα πολλούς νέους στην ομιλία του Γ.Παπανδρέου προχτές. Αντί να κυνηγήσουν το καινούργιο, γυρνάνε στα παλιά.Copy-paste γενιά και εμείς.
http://mjperry.blogspot.com/2009/08/government-spending-creates-wealth-most.html
Δώστε βάση στο διάστημα 2.00-2.35. Αυτή είναι η κυριάρχουσα άποψη των Φιλελεύθερων εδω στην Ελλάδα και μόνο αυτή.
ReplyDeleteAlexandros
ReplyDelete"Πραγματικά στεναχωρέθηκα που είδα πολλούς,μα πάρα πολλούς νέους στην ομιλία του Γ.Παπανδρέου προχτές. Αντί να κυνηγήσουν το καινούργιο, γυρνάνε στα παλιά.Copy-paste γενιά και εμείς"
Ακριβώς αυτό κάνουν,κυνηγάνε το καινούριο.Ακόμα και με τα δικά σου κριτήρια,σε ερωτώ: υπάρχει πιό φιλελεύθερος πολιτικός αρχηγός απο το ΓΑΠ; Αν ναί μπορείς να μου τον υποδείξεις;
"Αντί να κυνηγήσουν το καινούργιο"
ReplyDeleteΠοιός εκφράζει το καινούριο;
Τι είδους φιλελεύθερη σκέψη είναι αυτή που υποδεικνύει στους άλλους "τί να μην κάνουν";
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteG700, την κρίση την δημιούργησε το κράτος και οι κεντρικές τράπεζες με την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων, και την αντίστοιχη πιστωτική επέκταση που ακολούθησε.
ReplyDeleteΑλλα μην ανησυχείς, θα έρθει το κράτος να σε σώσει απο την κρίση που το ίδιο δημιούργησε. Και μετά θα ανεβάσει τους φόρους για να ξοδέψει τα λεφτά σου όπως το κράτος νομίζει σωστό. Θα τα κάνει όλα το κράτος για σένα.
Παρμενίδη, ο ΓΑΠ είπε οτι θα κρατικοποιήσει την Ολυμπιακή,αυτό είναι το "καινούργιο" που κυνηγούν οι νέοι αυτοί.
ReplyDeleteΠράγματι ο ΓΑΠ έχει κάποιες φιλελεύθερες ιδέες αλλά αν το δεχτούμε ότι είναι φιλελεύθερος τότε α)βρίσκεται σε λάθος κόμμα β) δεν μπορεί να τις επιβάλλει.
Alexandre, χρησιμοποιείς κι εσύ τα ίδια δογματικά επιχειρήματα των libertarians του CATO για να εξηγήσεις την κρίση. Φταίει η Φρέντι Μακ και η Φάνι Μέι, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία κλπ. Θα μπορούσαμε κάλλιστα να ακούμε έναν κομμουνιστή να μας λέει τα ακριβώς αντίθετα ότι φταίει εγγενώς ο καπιταλισμός κοκ.
ReplyDeleteΗ αλήθεια είναι ότι ΟΣΟ με "πανεπιστημιακούς όρους", όπως λες, η ελληνική οικονομία δεν είναι φιλελεύθερη, διότι α. έχει τεράστιο δημόσιο τομέα και β.διαθέτει ένα μοντέλο crony capitalism, ΑΛΛΟ ΤΟΣΟ η οικονομική κρίση προήλθε από τον ιδιωτικό τομέα και την επιλογή όχι απλά για απελεύθερωση αλλά για πλήρη απουσία ελέγχου σε τραπεζικές δραστηριότητες που ενέχουν υψηλό συστημικό ρίσκο. Αυτά είναι απλά αντικειμενικά οικονομικά δεδομένα και δεν έχουν να κάνουν ούτε με το φιλελευθερισμό ούτε με το σοσιαλισμό.
Τέλος ας μας επιτραπεί η άποψη ότι δεν υπάρχει κυριαρχούσα άποψη των φιλελεύθερων στην Ελλάδα. Η φιλελεύθερη σκέψη δεν έχει ιδιοκτήτες, πόσο μάλλον αυτούς οι οποίοι επιχειρούν να ταυτίσουν το φιλελευθερισμό με το νεοφιλελευθερισμό και ακόμα χειρότερα με τους Libertarians. Προσοχή γιατί έτσι συρρικνώνεται ακόμη περισσότερο η εμβέλεια και η επιρροή των φιλελεύθερων ιδεών σε μια χώρα που αν μη τι άλλο τις έχει ανάγκη.
H Ελληνική οικονομία... για να δούμε.
ReplyDeleteΣτις γούβες (έξω από το Ηράκλειο) πάνω στο λόφο είναι ο "συνοικισμός δασκάλων". Δύο φίλοι μου είχαν χτίσει σπίτια εκεί. Νομιμότατα βέβαια. Κανείς από τους δύο "πλούσιος". Σκληρά εργαζόμενοι, κάποια μικρή βοήθεια κι από το σόι και ιδού τα ωραία σπίτια στο λόφο με θέα τη θάλασσα.
Ο μέσος Αμερικανός τέτοια σπίτια τα βλέπει στον ύπνο του και δεν τα φτάνει με τίποτα. Και μάλιστα χωρίς property taxes στην Κρήτη.
Η Ελληνική "προσωπική" οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση απ' ότι νομίζετε.
Επειδή μπαίνουν στη μέση ζητήματα τοπικής "κουλτούρας" (σόι, αποταμίευση, "αργό χτίσιμο σπιτιού", κληρονομιές, κλπ κλπ), δεν μπορούμε να κρίνουμε την Ελληνική οικονομία με αριθμούς και μόνο.
Τώρα βέβαια τίθεται το θέμα "η απελπισία των νέων στην Αθήνα" κλπ. Το δικό μου μήνυμα προς τους νέους στην Αθήνα είναι το ίδιο με το μήνυμα που θα είχα για τους νέους της Νέας Υόρκης: τι κάθεστε ρε σεις παγιδευμένοι στα μπετόν αρμέ, νέοι άνθρωποι γεμάτοι δύναμη;
Ειλικρινά εάν ήμουν νέος και πάλι και το λέω πραγματικά ειλικρινά, θα είχα φύγει μείνει στην Κρήτη και θ' αγόραζα ελιές (δέντρα) το ένα μετά το άλλο.
Σήμερα θα έβγαζα 30Κ το χρόνο μόνο από τις ελιές που θέλουν συντήρηση μηδέν.
Δεν θα αντέγραφα τις δομές των βόρειων μεγαλουπόλεων (το ορυχείο στη μέση και τα σπιτάκια των εργατών γύρω γύρω) - επειδή η Ελλάδα είναι διαφορετική.
Ευλογημένος τόπος, αλλά καταραμένη νοοτροπία. Αντιγράφετε λάθος πράγματα.
Λευτέρης
ΥΓ. Πήγα σαββατοκύριακο στο Γκέτυσμπεργκ και ήταν ένας νέος την Κυριακή με τρεις πάγκους κηπευτικά κλπ. Έπιασα την κουβέντα. Δική του παραγωγή, έλεγε κι έλεγε κι έλεγε (νιόπαντρος), πήρε σπίτι το πλήρωσε cash κι ας τους άλλους να κάθονται στις ουρές με τα ρεζουμέ να βρούνε αφεντικά να τους τρέχουν.
Έδώ που τα λέμε δεν έχεις κι άδικο.
ReplyDeleteΓια κάτσε ρε φίλε που θα με πεις και δογματικό, έλεος. Η κρίση ξεκίνησε απο αυτές τις 2 τράπεζες τις οποίες έλεγχε το κράτος- κατι το οποίο συνεχίζεις να αγνοείς επιδεικτικά. Αφού έτσι έγινε να μην το πούμε δηλαδή ? Με το ζόρι να φταίει κατι άλλο ? 'Ηταν μια απόφαση που πάρθηκε απο το ΚΡΑΤΟΣ για λογαριασμό ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. Τώρα σε ότι αφορά τον ιδιωτικό τομέα δεν καταλαβαίνω γιατί ρίχνεις το φταίξιμο σε αυτόν. και εξηγώ παρακάτω
ReplyDeleteΟ ιδιωτικός τομέας είναι αυτός ο οποίος προσαρμόζεται με τις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού. Αυτό είναι καλό κυρίως όταν υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός. Ποτέ δεν προσαρμόζεται το κοινό στον ιδιωτικό τομέα, αυτά είναι ωραία λόγια που όμως μεταθέτουν ατομικές ευθύνες σε «μεγαλο εταιρίες» στο «κεφάλαιο» και άλλα τέτοια. Και για να γίνουμε ποιο συγκεκριμένοι, στην Ελλάδα οι τιμές των αγαθών στον ιδιωτικό τομέα είναι ψηλές για ένα και μόνο λόγο: επειδή οι Έλληνες γουστάρουν να αγοράζουν ακριβά.
ReplyDeleteΠέρισυ έκανα εμπαργκο στο FLOCAFE επειδή είχε το μιλκσεικ 6 ευρώ. Στον πεζόδρομο της περιοχής που πηγαινα υπάρχουν δίπλα απο αυτή την καφετέρια και άλλες ωραίες με πολύ χαμηλότερες τιμές. Και όμως το FLOCAFE ήταν γεμάτο ενώ αυτές όχι. Αυτό τι σου λέει ? Θα κατηγορήσουμε το FLOCA που είναι ακριβό ? Αφού ο κόσμος γουστάρει να πληρώσει, θα πληρώσει. Αλλιώς να πάει αλλού...
Είναι άπειρα τα παραδείγματα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι επιχειρήσεις είναι αυτές που προσαρμόζονται στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού και όχι το αντίστροφο όπως λένε και ξαναλένε εδώ στην Ελλάδα. Όταν έγινε το εμπάργκο στο γάλα, οι τιμές έπεσαν. Όταν πέρισυ στην θεσσαλονίκη ο κόσμος σταμάτησε να πίνει καφέ, η τιμή του μειώθηκε στο μισό. Τώρα που ο κόσμος σταμάτησε να καταναλώνει είχαμε καλοκαιρινές εκπτώσεις.
Δες το και απο την μεριά του επιχειρηματία. Όταν βγάλεις ένα καινουργιο προϊόν στην αγορά θα κάνεις σύσκεψη για να καθορίσεις την τιμή του. Και θα λάβεις υπόψιν κάποιους κοινωνικοοικονομικούς και πολιτικούς παράγοντες καθώς και καταναλωτικά κριτήρια. ΕΣΥ θα το κάνεις.Όχι ο καταναλωτής στον οποίον απευθύνεσαι.
Ναι, οι τιμές στην Ελλάδα είναι στα ύψη και υπάρχει εκμετάλλευση,αλλά σε βεβαιώνω επειδή έχω ζήσει σε αυτή τη χώρα ότι μπορώ να στις ρίξω στο 1/3 αυριο το πρωί αρκει να βρω ενα τρόπο να εξαφανίσω τα 10 εκ των Ελλήνων και να βάλω στη θέση τους 10 εκ Αμερικάνους οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν απο μάρκες και άλλα τέτοια. Τότε θα δεις για πότε προσαρμόζονται οι επιχειρήσεις. Άρα να είμαστε προσεκτικοί όταν κατηγορούμε τον ιδιωτικό τομέα διότι στην ουσία κατηγορούμε τους εαυτούς μας.
Λευτέρη έχεις πολύ δίκιο
ReplyDeleteΗ δογματικότητα προέρχεται από την αναγωγή του ρόλου της Φάνι Μάει και Φρέντι Μακ και του κράτους σε βασική αιτία της κρίσης. Αγνοώντας παράλληλα ότι και άλλοι έδιναν επισφαλή δάνεια καθώς επίσης και το σημαντικότερο γεγονός που λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της κρίσης:
ReplyDelete1.την τιτλοποίηση επισφαλών στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες,
2.στη συνέχεια την πώλησή τους σε επενδυτικές τράπεζες αυτές πουχρόνια τώρα «αυτορυθμίζονται»,
3.τον άθλιο ρόλο των εταιριών αξιολόγησης κινδύνων, οι οποίες, αμειβόμενες από τις τράπεζες που υποτίθεται ότι ήλεγχαν, κάθε άλλο παρά πράγματι αξιολογούσαν τις συναφείς επισφάλειες insider rating
Ναι η ΦΜ και ΦΜ έπαιξαν ρόλο, αλλά η κρίση είναι πολυαιτιακό φαινόμενο και δεν οφείλεται ούτε σ' αυτές ούτε στον κρατικό παρεμβατισμό όπως αρέσκονται να επιχειρηματολογούν οι libertarians.
Η κρίση προήλθε από ένα συνδυασμό επισφαλών δανείων, ναι με την ενθάρρυνση του κράτους στις περιπτώσεις των ΦΜ και ΦΜ, πτώσης τιμών των ακινήτων, έλλειψης ρυθμιστικών ελέγχων, συσσωρευμένων χρεών, αντιεπαγγελματικών πρακτικών, insider trading και σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων που ούτε αυτοί που τα διακινούσαν δεν τα καταλάβαιναν τι είναι.
Όχι φίλε μου ,αγγίζεις το πρόβλημα επιδερμικά. Σου ανέφερα σε προηγούμενο σχόλιο το βαθύτερο αίτιο τις κρίσης. Δεν το κατάλαβες.
ReplyDeleteΑρχικά για να θυμίσουμε και να μην ξεχνάμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα η οικονομία έχει προβλήματα και αίτια που είναι άσχετα με την κρίση και έχουν προέλθει από την καταστροφική δεκαετία του 80 που βασίλευε η κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία και που είναι η αιτία που εσύ αυτοαποκαλείσαι “G700” σήμερα. Εμείς σε σχέση με τους Αμερικάνους, είχαμε προβλήματα και πριν την κρίση και θα τα έχουμε και μετά, ενώ στην Αμερική εδώ και 2 μήνες μιλούν για ανάκαμψη.
Επιμένω ότι το σύστημα κατέρρευσε από τη απληστία. Οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έκαναν επενδυτικά σχέδια νομίζοντας ότι ο κόσμος θα μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη του. Και αυτό διότι έλαβαν υπόψη τους μόνο νούμερα, ενώ κανονικά ο καλός οικονομολόγος είναι και καλός κοινωνιολόγος. Η αγορά λειτουργεί ανάλογα με την ψυχολογία. Αυτό προφανώς δεν έγινε μάθημα στην Αμερική. Τους είχε καλομάθει ο κόσμος δεκαετίες τώρα, ο οποίος κατανάλωνε μανιωδώς χωρίς κριτική σκέψη. Ξαφνικά σταμάτησε για μια στιγμή και σκέφτηκε και ΜΠΟΥΜ! Όλα τινάχθηκαν στον αέρα.
Συμβαίνει κατά κόρον και στην Ελλάδα. Κοιτά ο άλλος να πάρει δάνειο και δεν τον ενδιαφέρουν καν οι όροι του δανείου. Ούτε που ακούει τον χρηματοοικονομικό του σύμβουλο. Το μόνο που θέλει είναι τα λεφτά και τίποτα άλλο. Όταν θέλει να μάθει λεπτομερέστερα τους όρους έχει ήδη βάλει υπογραφή.
Όλα σωστά αυτά που είπες αλλά δεν θα επιστρέψουμε στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία του ΓΑΠ επειδή ο κοσμάκης δεν το πολυψάχνει τι δάνειο θα πάρει και επειδή η ιδιωτική τράπεζα δεν μπαίνει στον κόπο να του το εξηγήσει επειδή έχει άπληστα αφεντικά. Το σωστό είναι σε μια αγορά να τιμωρούνται οι απατεώνες και να επιβραβεύονται οι σοβαροί είτε επενδυτές, είτε καταναλωτές. Στην κρίση που ξέσπασε το μάθημα πρέπει εκτός από τις επιχειρήσεις να το πάρει και ο κόσμος ο οποίος υπερδανείστηκε χωρίς καν να αναρωτηθεί πως θα πληρώσει τις δόσεις του. Όπως και σε μια συναισθηματική σχέση που χαλάει , έτσι και σε μια εμπορική συναλλαγή που δεν ευδοκιμεί φταίνε πάντα και τα 2 μέρη.
Η απληστία είναι χαρακτηριστικό του ανθρώπου και είναι πάντα παρούσα είτε έχουμε σοσιαλισμό η φιλελευθερισμό. Όμως σου εξήγησα γιατί πρέπει να προτιμάται ο φιλελευθερισμός σε προηγούμενο σχόλιό μου.
Η κεντρικά σχεδιασμένη πολιτική σημαίνει ήττα του ατόμου και παραδοχή της αδυναμίας μας να πάρουμε αποφάσεις σημαντικές για την ζωή μας μόνοι μας και ότι είναι καλύτερα να αποφασίζουν άλλοι για εμάς και να ξοδεύουν άλλοι τα δικά μας λεφτά γιατί εμείς αν τα ξοδέψουμε μόνοι μας θα τα χάσουμε. Σημαίνει μετάθεση ευθυνών από εμάς σε μια χούφτα πολιτικών για εμάς. Αυτό θέλουμε ? Να είμαστε και εμείς μαμμόθρεφτα σαν τις προηγούμενες γενιές ? Που κατηγορούν τους πάντες και δεν αναλάβανε ούτε μια ευθύνη στην ζωή τους ?
Και ποιος μου εγγυάται ότι ο Γιωργάκης και η παρέα του θα κάνουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση των δικών μου χρημάτων ? όπως έκανε ο Άκης με τον γάμο του στο Παρίσι ?? Ε ?? Just tell me where in the world we find those Angels, who are going to organize society for us ….-Friedman. (Πάντως ο Γιωργάκης φτερά δεν έχει, ούτε με REDBULL)
Το μάθημα της οικονομικής κατάστασης έπρεπε να είναι 1) για τις επιχειρήσεις το γεγονός ότι δεν μπορούν να είναι άπληστες διότι πέφτουν έξω στα οικονομικά τους σχέδια και στις προβλέψεις τους και ότι πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον ανθρώπινο παράγοντα περισσότερο και 2) για τον κοσμάκη ,η καλύτερη και πιο ώριμη διαχείριση των οικονομικών του καθενός από τον ίδιο και η σοβαρότερη καταναλωτική νοοτροπία και πολιτική αγοράς αγαθών. Ο άνθρωπος (επιχειρηματίας η όχι) πρέπει να μάθει να γίνει πιο υπεύθυνος, και όχι να τιμωρηθεί από τις κυβερνήσεις με στροφή ( για την Αμερική) , παραμονή (για εμάς) στον σοσιαλισμό.
Alexandre, ας αφήσουμε την περίπτωση της Ελλάδας απ' έξω για την ώρα. Άλλωστε εμείς ουδέποτε είπαμε ότι θέλουμε να επιστρέψουμε στο 80 ούτε οραματιζόμαστε μια οικονομία με κεντρικό σχεδιασμό. Μακριά από εμάς.
ReplyDeleteΤώρα, η απληστία την οποία πολύ σωστά ενσωματώνεις στην ανάλυσή σου θεωρούμε ότι διογκώθηκε στα πλαίσια ενός brand φιλελευθερισμού, όχι του Φιλελευθερισμού γενικά κι αόριστα ή του σοσιαλισμού, συγκεκριμένα του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος κατέστη κυρίαρχο δόγμα σε ΗΠΑ και Βρετανία και μας δίδαξε την τυφλή πίστη στις αγορές και στην αυτορρύθμιση. Συνέπεια των υπερβολών αυτού του μοντέλου υπήρξε και η έξαρση της απληστίας αλλά και η καλλιέργεια προτύπων από τα πιο άκακα τύπου Γιάπιδες μέχρι τα πιο επικίνδυνα τύπου Gordon Gecko.
Αγαπητέ φίλε, δυστυχώς επιβεβαιώνεις το μπάχαλο που υπάρχει στην Ελλάδα σχετικά με τον προσδιορισμό του τι είναι Φιλελευθερισμός και τι όχι. Στην Φιλελεύθερη Συμμαχία ο όρος «Νεοφιλελεύθερος» σύμφωνα με μέλη της Διοικούσας Επιτροπής, έχει την έννοια του Φιλελεύθερου εκείνου που δεν πιστεύει πλέον στην απόλυτη και τυφλή ελευθερία και στην αυτορρύθμιση της αγοράς και είναι πλέον προσανατολισμένος σε ένα «κράμα» στο οποίο βέβαια οι φιλελεύθερες αρχές ναι μεν έχουν κυρίαρχη άποψη, αλλά συμπληρώνονται με τον ρόλο του κράτους που είναι αναγκαίος και προσανατολισμένος μόνο στα απολύτως απαραίτητα. Και επειδή αυτή η νοοτροπία είναι νέα, εξού και ο όρος «Νέο –Φιλελεύθερος». Ο όρος αυτός όπως θα διαπιστώσεις δεν έχει σχέση με αυτόν που του δίνεις εσύ στα σχόλιά σου, όπως και πολλοί συγγραφείς διαφόρων βιβλίων . Η ερμηνεία που δίνεις εσύ στη λέξη «Νεοφιλελεύθερος» μεταφράζεται στην ΦΙΣ ως «αναρχοφιλελεύθερος». Δεν έχει σημασία εδώ ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Το θέμα είναι ότι χρησιμοποιείται η ίδια λέξη με διαφορετική ερμηνεία από διαφορετικά και δημιουργούνται παρεξηγήσεις ,δυστυχώς.
ReplyDeleteΚαταρχάς ουδείς έκανε λόγο για τη ΦΙΣ.
ReplyDeleteΩστόσο μια και το ανέφερες η ΦΙΣ κάνει κι αυτή μια ερμηνεία του όρου Φιλελευθερισμός. Όπως ερμηνεία του σοσιαλισμού κάνει το ΚΚΕ. Δεν είναι όμως η ΦΙΣ ούτε το ΚΚΕ και οι "Διοικούσες τους Επιτροπές" αυτοί που προσδιορίζουν τι είναι φιλελευθερισμός και σοσιαλισμός αντίστοιχα, ούτε στην Ελλάδα ούτε στον κόσμο. Οι έννοιες αυτές είναι από τη φύση τους "μπάχαλο" υπό την έννοια ότι αναλύονται και ερμηνεύονται από πολλούς (πολιτικούς, κόμματα, επιστήμονες) με διαφορετικούς τρόπους. Στην περίπτωση δε των πολιτικών φορέων ανάλογα και με τις αξιώσεις ισχύος που έχει ο καθένας κάθε φορά και το κοινό στο οποίο θέλει να απευθυνθεί.
Τέλος αυτό που η G700 κατανοεί με τον όρο νεοφιλελεύθερος είναι Friedman, Αυστριακοί οικονομολόγοι και πολιτικοί φιλόσοφοι, μονεταρισμός, CATO Institute, neoliberal θατσερικού και ριγκανικού τύπου καθώς και το μη αναρχικό τμήμα των libertarians.
Στα παραπάνω σχόλια γίνεται αναφορά συχνά πυκνά σε libertarians γιατί από αυτό το συγκεκριμένο χώρο προέρχεται κατά βάση ο πυρήνας της προπαγάνδας περί Φάνι Μέι και Φρέντι Μακ.
Καλά ρε παλικάρι μου, επειδή μαζευτήκατε εκεί ΠΕΝΤΕ ΝΟΜΑΤΕΟΙ στη ΦΙΣ και αρχίσατε να ορίζετε λέξεις όπως σας βαράει, εμείς οι υπόλοιποι τι φταίμε;
ReplyDelete"Η ερμηνεία που δίνεις εσύ στη λέξη «Νεοφιλελεύθερος» μεταφράζεται στην ΦΙΣ ως «αναρχοφιλελεύθερος»"
χαχαχαχα
Τη φράση "από την Πόλη έρχομαι και στην κορφή κανέλα" που σας λένε κάθε μέρα, πως τη μεταφράζετε στη ΦΙΣ;;;
Πάντως, άμα τη μεταφράζετε "μπράβο παιδιά, ωραία τα λέτε", βρήκαμε το πρόβλημά σας.
χαχαχαχα
Η ΦΙΣ αναφέρθηκε απο τρίτους σε προηγούμενα σχόλια και επειδή, κατα τη δική μου άποψη είναι το μόνο πραγματικά Φιλελεύθερο Κόμμα στην Ελλάδα , μια που μιλούσαμε για Φιλελευθερισμό, θεώρησα πρέπον να προσδιορίσω τον ορισμό που δίνει εκείνη. Δεν κάνω διαφήμιση, απλά συζήτηση. Βέβαια απο ότι καταλαβαίνω βάζεις την ΦΙΣ απέναντι απο τον κομμουνισμό και αν ισχύει αυτό, αυτή είναι η δική σου γνώμη και δεν θα σου την αλλάξει κανένας
ReplyDelete.
Τώρα αν ο Φρήντμαν θεωρείται νεοφιλελεύθερος, έχω τις ενστάσεις μου αλλά όπως είπα και πριν ο καθένας έχει την άποψή του.
Τουλάχιστον συμφωνούμε ότι η λέξη ερμηνεύεται διαφορετικά απο διαφορετικά άτομα.
Αγαπητέ Δημήτρη τι να σου απαντήσω τώρα.... Πολλά μέλη της ΦΙΣ έχουν μεγάλη εμπειρία απο άλλους πολιτικούς χώρους, δεν ξεφύτρωσαν ξαφνικά και ξέρουν για τι μιλάνε. Προφανώς απο τα λεγόμενά σου δίνεις αξία σε κάτι μόνο βάση του μεγέθους του οπότε η κουβέντα σταματάει εδώ.
Δεν ξέρω πόσοι και ποιοι λένε το ρητό που ανέφερες, ξέρω όμως ότι θα τους δω ξανά και ξανά στους δρόμους σε πορείες και διαμαρτυρίες.. Τόσο συνεπείς είναι στα πιστεύω τους και τόσο ευχαριστημένοι είναι απο το υπάρχον σύστημα.
"Προφανώς απο τα λεγόμενά σου δίνεις αξία σε κάτι μόνο βάση του μεγέθους του οπότε η κουβέντα σταματάει εδώ."
ReplyDeleteΠροφανώς από τα λεγόμενά σου δεν έχεις ιδέα για το πως λειτουργούν οι γλώσσες. Αλλά αφού ακούς τους της ΦΙΣ θα είσαι μορφωμένος και κάτι θα ξέρεις.
χαχαχαχα
Πολύ πτυχίο πέφτει εκεί στη ΦΙΣ ρε παιδιά. Γι'αυτό τελικά κατέληξαν να είναι πέντε νοματέοι με τρεις ψηφοφόρους. Είναι επειδή εμείς οι υπόλοιποι νίωθουμε μειονεκτικά.
Μήπως θα ήθελες να μου δώσεις λίγο απο το φως σου για να μπορέσω και εγώ κάποια μέρα να φτάσω στο επίπεδό σου ?
ReplyDeleteΤσου. Κάτσε και διάβασε. Τι τα χετε τα πτυχία; Δε πιστευω να είσαι απτυχίωτος τίποτα...
ReplyDeleteΆντε, θα σε βοηθήσω λίγο για να μη μου κρατήσεις μούτρα. Στη γλώσσα, όπως και αλλού, το μέγεθος μετράει.
Δημήτρη και Αλέξανδρε καλά πήγε μέχρι τώρα η συζήτηση μη την εκτροχιάσουμε.
ReplyDeleteDimitris δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι εριστικός
ReplyDelete@ Μπεταντίν πτΟΙχιωμένο
ReplyDeleteΒαρετά αποστειρωτικός. Μη τυχό και βγει κανένας απ' τη μάντρα της κυριλοσυζήτησης, θα χαθεί η μπάλα.
Δεν υπάρχει λόγος να γίνεσαι ερειστικός, προσβάλλεις τις ικανότητες του Alexandros.
Δεν έχεις άδικο. Αλλά ο admin οφείλει να προστατεύει εξίσου όλους τους σχολιαστές.
ReplyDeleteΟ admin οφείλει να είναι savvier, μετά από τόσο καιρό, γιατί αλλιώς θα μείνει αυτός και οι άλλοι admin μόνοι τους να χαριεντίζονται και να κοροϊδεύονται μεταξύ τους.
ReplyDelete