Του Χαρίδημου Κ. Τσούκα*
Κέρδος, 11-11-2008
«Παρά τα όποια προβλήματα των σοσιαλιστικών χωρών, το διαμορφωμένο σοσιαλιστικό σύστημα του 20ού αιώνα απέδειξε την ανωτερότητά του έναντι του καπιταλισμού και τα τεράστια πλεονεκτήματα που παρέχει για την εργασία και τη ζωή των ανθρώπων. (...) Οι κατακτήσεις που αναμφισβήτητα σημειώθηκαν στα σοσιαλιστικά κράτη (...) αποδεικνύουν ότι ο σοσιαλισμός έχει εγγενείς δυνατότητες για αλματώδη και συνεχή βελτίωση της ζωής του ανθρώπου και ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. (...) Από μια περίοδο και μετά, σταδιακά, το (Σοβιετικό Κομμουνιστικό) Kόμμα έχασε τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του κι έτσι έγινε δυνατό να κυριαρχήσουν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις στο Kόμμα και στην εξουσία στη δεκαετία του 1980»
Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το Σοσιαλισμό, Οκτώβριος 2008
«(...) η οικονομική κρίση δεν είναι αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων επιλογών και συνταγών. Αλλά προκλήθηκε από τον παράλογο κρατικό παρεμβατισμό. (...) O καπιταλισμός αναδημιουργείται μέσα από τις κρίσεις. Διότι όπως είναι το κέρδος καλοδεχούμενο, εξ ίσου φυσιολογική είναι και η χρεοκοπία. Φτάνει το κράτος να μην επιχειρεί τεχνητά να την εμποδίσει. (...) Ουδείς μπορεί να ισχυρίζεται για αδυναμία δήθεν των αγορών να αυτορυθμισθούν όταν το κράτος αμέσως παρεμβαίνει και δεν αφήνει τους μηχανισμούς των ελεύθερων οικονομικών συναλλαγών να ακολουθήσουν τον δικό τους δρόμο»
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, «Η οικονομική κρίση προκλήθηκε από την παρέμβαση του κράτους», Οκτώβριος 2008).
Ερώτηση: Τι κοινό έχουν τα δύο αυτά παραθέματα, παρά τις προφανείς διαφορές τους;
Σύντομη απάντηση: την ιδεοληψία.
Ο «σοσιαλισμός» και η «αγορά» θεωρούνται λίγο-πολύ τέλεια συστήματα, το καθένα με το δικό του τρόπο. Οι όποιες ατέλειές τους δεν οφείλονται σε ενδογενείς παράγοντες, αλλά σε εξωγενείς.
Στην περίπτωση των «σοσιαλιστικών κρατών», τα προβλήματα προέκυψαν από «αντεπαναστατικές δυνάμεις» οι οποίες αλλοίωσαν την ουσία του «σοσιαλισμού» και οδήγησαν, τελικά, στην πτώση του.
Στην περίπτωση της «αγοράς», προβλήματα όπως η κολοσσιαίων διαστάσεων οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουμε, προέρχονται από τη βλαπτική παρέμβαση του κράτους. Αν αφεθεί μόνη της, η αγορά «αυτορρυθμίζεται».
Και στις δύο περιπτώσεις, δεν φταίει το «σύστημα» αν δημιουργούνται προβλήματα, αλλά η μη πιστή εφαρμογή του. Αν ο «σοσιαλισμός» εφαρμοζόταν καλύτερα, δεν θα υπήρχαν προβλήματα. Αν η «αγορά» αφηνόταν στην ησυχία της, όλα θα λειτουργούσαν εντάξει.
Για να υπερασπίσουν τις απόψεις τους, οι ιδεοληπτικοί (τόσο στη νεοφιλελεύθερη όσο και στην κομμουνιστική εκδοχή τους) προσλαμβάνουν επιλεκτικά την πραγματικότητα, αφού προέχει η διάσωση των δοξασιών τους από την ενοχλητική εμπειρία -dogma über alles!
Για τους κομμουνιστές, τα «γκουλάγκ» είναι μια αγνοήσιμη λεπτομέρεια στην ένδοξη πορεία προς τον κομμουνισμό. Για τους νεοφιλελεύθερους, οι αλυσιδωτές χρεωκοπίες (πραγματικές ή επαπειλούμενες) επιβλητικών μέχρι χθες χρηματοοικονομικών οργανισμών, που κλονίζουν συθέμελα το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, δεν είναι παρά μια ακόμα αναπόφευκτη εκδήλωση της «δημιουργικής καταστροφής» του καπιταλισμού.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι απλοί άνθρωποι είναι κάτι σαν «παράπλευρες απώλειες»: πρέπει να θυσιαστούν μερικοί, είτε για να καταργηθεί η «καπιταλιστική εκμετάλλευση», είτε για να «αναδημιουργθεί» ο καπιταλισμός. «Να αφήσετε (τους προβληματικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς) να καταρρεύσουν», εισηγείται ο κ. Ανδριανόπουλος. «Ό,τι δεν αφήνεται να πεθάνει, δολοφονεί την ανανέωση»!
Η ιδεοληψία ενίοτε οδηγεί ακόμη και ευφυείς ανθρώπους σε λογικά σφάλματα. Έχοντας σωστά επισημάνει το προβληματικό καθεστώς των οιονεί-ημικρατικών οικιστικών τραπεζών «Φάνι Μέι» και «Φρέντι Μακ» που τις οδήγησε στην ανάληψη πρωτοφανών ρίσκων, με αποτέλεσμα την καθοριστική συμβολή αυτών των τραπεζών στη δημιουργία της κρίσης, ο κ. Ανδριανόπουλος παρατηρεί: «Μετά όμως την παρέμβαση των κυβερνήσεων στην οικονομία και τα περίφημα "πακέτα διάσωσης" η κρίση ξέσπασε σε χρηματιστήρια, εμπορικές τράπεζες και σταδιακά στην πραγματική οικονομία. Πραγματικός "θρίαμβος" του κρατικού παρεμβατισμού, δηλαδή...».
Προσέξτε την υπόρρητη αιτιότητα: η κρίση «ξέσπασε» «μετά» τα πακέτα διάσωσης!
Αναρωτιέται κανείς αν ο κ. Ανδριανόπουλος παρακολουθεί πραγματικά τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ή, όπερ και πιθανότερο, τα ιδεοληπτικά του φίλτρα είναι τόσο ισχυρά που διηθούν αναλόγως την εμπειρική πραγματικότητα.
Δεν αναφέρει καν το σημαντικότερο ίσως γεγονός που λειτούργησε ως πολλαπλασιαστής της κρίσης: την τιτλοποίηση επισφαλών στεγαστικών δανείων από τις τράπεζες και την εν συνεχεία πώλησή τους σε επενδυτικές τράπεζες (οι οποίες χρόνια τώρα «αυτορυθμίζονται»), καθώς και τον άθλιο ρόλο των εταιριών αξιολόγησης κινδύνων, οι οποίες, αμειβόμενες από τις τράπεζες που υποτίθεται ότι ήλεγχαν, κάθε άλλο παρά πράγματι αξιολογούσαν τις συναφείς επισφάλειες (τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα της «στάνταρντ εντ πουρς» που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας στις ακροάσεις επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου, τον περασμένο Οκτώβριο, δείχνουν την απληστία και την έλλειψη επαγγελματισμού από τις εταιρίες αυτές).
Που είναι ο δάκτυλος του «κρατικού παρεμβατισμού» εδώ;
Ο Πίτερ Πίτερσον (Peter Peterson), πρώην επικεφαλής της «Λέμαν μπράδερς», με υποδειγματική διαύγεια σκέψης, το λέει καθαρά: «το δεύτερο σκέλος του προβλήματος είναι ότι κάποια επενδυτικά ιδρύματα πήραν το ρίσκο και αγόρασαν αυτά τα επισφαλή δάνεια με τη μορφή χρηματοοικονομικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν τεράστια χρέη. Δυστυχώς οι επενδυτικές τράπεζες που έκαναν αυτές τις αγορές ελέγχονταν ελάχιστα ή καθόλου».
Κάθε ανοιχτόμυαλος άνθρωπος διαπιστώνει ότι δεν είναι τα κρατικά «πακέτα διάσωσης» αυτά που οδήγησαν στο «ξέσπασμα» της κρίσης, αλλά ένας συνδυασμός επισφαλών δανείων (πράγματι με την ενθάρρυνση του κράτους, εδώ έχει δίκιο ο κ. Ανδριανόπουλος), πτώσης τιμών των ακινήτων, έλλειψης ρυθμιστικών ελέγχων, συσσωρευμένων χρεών, αντιεπαγγελματικών πρακτικών, και σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων που δεν ήταν επαρκώς κατανοητά ούτε από τους διακινητές τους.
Η ανθρωπολογική βάση της κρίσης είναι, βέβαια, η επιδίωξη του στενά βραχυπρόθεσμου συμφέροντος, η άφρων ανάληψη κινδύνων και η απληστία, συμπεριφορές οι οποίες γιγαντώθηκαν σε ένα περιβάλλον ανεπαρκών ρυθμιστικών ελέγχων, το οποίο με τη σειρά του παρήχθη από τη νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της αγοραίας «αυτορύθμισης».
Η κρίση, με άλλα λόγια, είναι ένα πολυαιτιακό φαινόμενο, ενώ για τους νεοφιλελεύθερους ιδεοληπτικούς είναι μονοαιτιακό -πηγή όλων των δεινών είναι ο «κρατικός παρεμβατισμός»!
Η σκέψη τους είναι τόσο απλοϊκή όσο αυτή των κομμουνιστών, για τους οποίους οι αιτίες της κατάρρευσης των κομμουνιστικών χωρών είναι... η εξής μια: οι «αντεπαναστατικές δυνάμεις»!
Η ειρωνεία είναι ότι διακεκριμένοι ομοϊδεάτες του κ. Ανδριανόπουλου ομολόγησαν, έστω και ex post facto, την ιδεοληπτική τύφλωσή τους, η οποία τους οδήγησε σε ανεπαρκή ρύθμιση των επενδυτικών τραπεζών και των αγορών σύνθετων χρηματοοικονομικών προϊόντων -«όπλα μαζικής καταστροφής» αποκάλεσε ο Γουόρεν Μπάφετ (Warren Buffet) τα σύνθετα παράγωγα, σε ανύποπτο χρόνο.
Στην κατάθεσή του ενώπιον επιτροπής του αμερικανικού κογκρέσου, τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρώην πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας 'Αλαν Γκρίνσπαν (Alan Greenspan) ομολόγησε: «έκανα λάθος υποθέτοντας ότι το ίδιον συμφέρον των τραπεζικών και άλλων οργανισμών, θα τις καθιστούσε ικανές να προστατεύσουν το συμφέρον των μετόχων τους».
Με άλλα λόγια, η αφηρημένη ορθολογικότητα με την οποία κατ' αρχήν λειτουργούν οι αγορές, παίρνει συγκεκριμένη μορφή σε συγκεκριμένα θεσμικά-διοικητικά συμφραζόμενα.
Δεν είναι μια καθαρή πλατωνική ιδέα, αλλά μια εν μέρει εμπειρικά διαμορφούμενη αρχή.
Οι αγορές δεν είναι φυσικά, αλλά ανεξαλείπτως κοινωνικά φαινόμενα: από μόνες τους δεν λειτουργούν πάντοτε ορθολογικά, αφού αφενός μεν υπάρχει πληροφοριακή ασυμμετρία (ιδιαίτερα στις χρηματαγορές), αφετέρου δε ανθρώπινες συμπεριφορές που στομώνουν την ορθολογική κρίση, όπως η απληστία, η ομαδοσκέψη, και η κοπαδική συμπεριφορά, διαπερνούν ενίοτε τη λειτουργία των οικονομικών δρώντων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γκρίνσπαν παράφρασε στη γνωστή φράση του Κέινς (Keynes), υποστηρίζοντας ότι θα ήταν διατεθειμένος να μεταβάλλει τις αντιλήψεις του για την «αυτορυθμιζόμενη» λειτουργία των χρηματαγορών «αν, μετά από έρευνα, πεισθώ από τα γεγονότα».
Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι οι εγχώριοι νεοφιλελεύθεροι ιδεοληπτικοί θα έλεγαν το ίδιο. Γι' αυτούς, όπως και για τους κομμουνιστές, τα γεγονότα όχι μόνο δεν διαψεύδουν τα δόγματά τους αλλά, αντιθέτως, εντείνουν την Πίστη τους. Τα γεγονότα τα στέλνει ο Παντοδύναμος για να τους δοκιμάζει. Με επιτυχία, πρέπει να πω...!
*Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής πανεπιστημίου στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του «έναρθρη κραυγή». Αναδημοσίευση από το «Κέρδος», με άδεια του συγγραφέα
μια και κανω εγώ την αρχή ....
ReplyDeleteας διευκρινήσουμε ΠΟΙΟΥ ελληνικού ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (συ είπας...) καθηγητής είναι ο κ.Τσούκας
του ALBA μήπως ?
dt ΔΙΑΚΟΠΗ ΣΙΩΠΗΣ
ReplyDeleteBREAKING NEWS
CNN 1 hour ago
Επιβεβαιώνεται ότι ο κ. Obama και η κυρία Rodham-Clinton συναντήθηκαν χθες αεγά το απόγευμα στο Chicago γιά να συζητήσουν πιθανό ρόλο της στην επόμενη Κυβέρνηση.
ΑΝAΛΥΣΗ Κομφού
Ο κ. Obama έχει στο παρελθόν πάρει θέσεις υπέρ μιάς άμεσης αποχώρησης των στρατευμάτων από το Ιράκ, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο εκνευρισμό σε πολλούς χώρους και ιδιαίτερα στο Εβραϊκό lobby.
Αντιθέτως, η κ. Rodham-Clinton υποστηρίζει εδώ και χρόνια την θέση "With respect to the withdrawal of forces, we should not set a time certain*".
Αυτός ήταν και μείζων λόγος της μεγάλης υποστήριξης που έτυχε από το Εβραϊκό lobby.
Διπλωματικά, εάν ο κ. Obama τοποθετήσει την κ. Clinton στην θέση Υπουργού Εξωτερικών, όχι μόνο θα καθησυχάσει το Εβραϊκό lobby, ΑΛΛΑ θα μπορέσει να βρει δικαιολογία ΚΑΙ γιά μάλλον βέβαιη αλλαγή πορείας πλεύσης.
Επιστρέφω στην σιωπή μου.
Ατουταλέρ
* Στην παραπάνω φράση, το certain στο time certain υπέχει θέση ονόματος ουσιαστικού, "συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο".
Φτηνό σχόλιο ser από κάποιον που αυτοπροσδιορίζεται φιλελεύθερος όπως εσύ. Εκτός κι αν κινείσαι μονόπαντα με ατζέντα του CATO οπότε εγώ πάω πάσο. Βέβαια ο ΧΤ είναι και του warwick καθηγητής αλλά αυτό φυσικά δεν έχει να λέει για σένα.
ReplyDeleteΚατ'εμέ πάντα εύστοχος ο τσούκας. Δίκιο έχει. Ο Ανδριανόπουλος στην προκείμενη περίπτωση αναμασάει αυτά που λέει ο Rahn στο πασίγνωστο άρθρο του Surprised by the Obvious
ρε κομφούκιε πως επιστρατεύεις τρίτους κι εσύ σιωπαίνεις, με τις απαραίτητες διακοπές βέβαια, δεν το καταλαβαίνω...
ReplyDelete@ser
ReplyDelete{Ο κ. Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι καθηγητής οργανωσιακής θεωρίας στο ALBA (στην ερευνητική θέση «Γεώργιος Δ. Μαύρος») και στο πανεπιστήμιο Warwick και διευθυντής του διεθνούς ακαδημαϊκού περιοδικού «Organization Studies».}
Διαφωνούμε με την άποψη του Richard Rahn. Αν υπάρχει κάποιος ηθικός αυτουργός σ' αυτή την ιστορία, αυτός είναι ο Μπους και ο μύθος που καλλιέργησε περί ιδιοκτησίας και ownership society συστηματικά και επιθετικά από τις εκλογές του 2004.
ReplyDeleteΒλ. άρθρο Robert Shiller The Ownership Myth
@ gμόσιος
ReplyDeleteΣωπαίνω μέχρις ότου αναφορές στα θεία, στο γαστρεντερικό σύστημα και στο γεννητικό σύστημα του θήλεος, που είναι ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ, ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ.
H διαπρεπής μαμά τις απαγόρευε δια ροπάλου.
υπερβάλλεις να πούμε. Εδώ ολόκληρη συγγνώμη κακώς κάκιστα κατά την άποψή μου ζήτησαν στο επίμαχο ποστ εσύ έχεις κολλήσει εκεί πέρα ακόμα; Και τι σιωπή με διακοπές είναι αυτή πλάκα μου κάνεις; σου το ξαναλέω κι εσύ δεν έχεις δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις που βρίζεις συστηματικά. εσύ τι είσαι ο τέλειος που όλα καλά τα συνεισφέρει στα σχόλια; όσο στον αέρα είναι οι εξηγήσεις της g άλλο τόσο είναι οι δικές σου. άσε που η συντριπτική πλειοψηφία έχει πειστεί ότι ο απώφυτος είσαι εσύ.
ReplyDeleteerratum
ReplyDeleteΣωπαίνω μέχρις ότου αναφορές στα θεία, στο γαστρεντερικό σύστημα και στο γεννητικό σύστημα του θήλεος, που είναι ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ, ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ.
->
Σωπαίνω μέχρις ότου ANTIΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ αναφορές στα θεία, στο γαστρεντερικό σύστημα και στο γεννητικό σύστημα ΔΙΑΓΡΑΦΟΥΝ.
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteχαχαχαχα
ReplyDeletegmosie
ReplyDeleteτο αν βρίσκεις το σχόλιο φτηνό ή όχι είναι προσωπική σου εκτίμηση και άρα σεβαστή αλλά μέχρι εκεί
Εγώ αυτό που έκανα ήταν να υπογραμμίσω κάτι ώστε την επόμενη φορά που θα αρχίσουν κάποιοι να λένε "εξυπνάδες" (μακακίες κατ' αλλους) υπέρ των δημοσίων και κατά των ιδιωτικών
θα έχω όλο το δικαίωμα να ζητήσω από το g700 να τους στείλει στο διάολο
gμοσιος
ReplyDeleteΗ γλώσσα του Πανούση κόβεται
ααα, εννοείς ότι το αρχικό σχόλιο ήταν ειρωνικό; Αν ναι πάω πάσο. ρε admin χαλάρωσε λίγο αδερφάκι.
ReplyDeleteΤα έμαθες τα νέα Ντόν;
ReplyDelete"Βουτιά 90% των ναύλων
Aνυπολόγιστες είναι οι ζημιές στην ποντοπόρο ναυτιλία. Δισ. δολάρια έχουν χαθεί από τοποθετήσεις σε «τοξικά» ομόλογα, από νέες ναυπηγήσεις, αγοραπωλησίες και FFA’s. Oι ναύλοι έχουν μειωθεί έως και 90%, οι αξίες των πλοίων μειώθηκαν 60%-70% και το κλίμα είναι πολύ βαρύ στην Aκτή Mιαούλη και το Σίτυ του Λονδίνου.
Πριν από ένα χρόνο λέγονταν ότι οι Έλληνες εφοπλιστές διέθεταν πλεονάζουσα ρευστότητα άνω των 200 δισ. Σήμερα οι απώλειες ξεπερνούν το 90%!"
ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Τα έμαθες τα νέα Nton?
Ο Γάλλος πρόεδρος βεβαίωσε ότι στη διάσκεψη της G20 θα κομίσει το μήνυμα ότι «το δολάριο δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ως το μοναδικό παγκόσμιο νόμισμα».
ReplyDelete@normad
ReplyDeleteκαλα - ο Γάλλος πρόεδρος ας φροντίσει πρώτα το επασφάλιστρο κινδύνου της Γαλλίας να γίνει μικρότερο του γερμανικού...
με τις γερμανικές πλάτες τσάμπα μάγκας
όσο γιά την πτώση των ναύλων μην επιχαίρεις- είναι ο κύριος λόγος της μεγάλης αύξησης του spread των GGBs
gmosie allakse to t'onoma re sy duderino na legesai ggbis. sorry ser your dudeness mou bgainoun ola ayta. ntraliska ap' ta 170 base points sto greek bond
ReplyDeletedude
ReplyDeleteεμένα δεν με ανησυχεί το αν μιά φορά πιάσαμε το 175
με ανησυχεί ότι μπορεί να παγιωθεί το 130+ διότι μιλάμε γιά οικονομία με 94 δισ. έξοδα και 65 δισ. εσοδα άρα χρειαζόμαστε μιά 30άρα δισ ΕΤΗΣΙΩΣ
χωρίς αυτά no smoke man
Drei professoren - der Vaterland ist verloren!!!
ReplyDeleteΗ ιστορία της κρίσης:
ReplyDelete1) Αποφασίζουν οι εταιρείες και οι τράπεζες να γίνουν πιο επιθετικές στην αγορά των υποθηκών, μέσω προσέλκυσης περισσοτέρων καταναλωτών - ακόμα κι αυτών που δεν έχουν και τόσο καλή πιστοληπτική φερεγγυότητα (credit)
2) Πάνε τα χαϊβάνια με μισθό 2000 το μήνα και λένε "ε, άμα είναι η υποθήκη 1900 κι εγώ βγάζω 2000, έχει ο Θεός".
Κι αγοράζουνε την υποθήκη.
3) Η υποθήκες που αγοράσανε δεν είχαν όλες σταθερό επιτόκιο... όταν κάνανε reset, ανέβηκε το επιτόκιο και την πατήσανε... και μαζί μ' αυτούς, την πατήσανε κι οι δανειστές τους.
4) Στο μεταξύ όμως, τα "σαϊνια" της Wall Street είχαν βγάλει ένα κάρο περίπλοκα προϊόντα βάσει αυτών των υποθηκών και τα πουλούσαν δεξιά κι αριστερά, χωρίς να μπορούν ούτε οι ίδιοι να υπολογίσουν την αξία τους.
Δεν πρόκειται ούτε για "greed", ούτε για καπιταλισμό, ούτε για σοσιαλισμό, ούτε για κρατικό παρεμβατισμό.
Πρόκειται για ΒΛΑΚΕΙΑ του 90% του πληθυσμού του δυτικού κόσμου, άμεσο αποτέλεσμα της παιδείας και ανατροφής που έχουν λάβει.
Διότι υπάρχουν και αυτοί που αγοράσανε σπίτι έχοντας επαρκή προκαταβολή και επαρκέστατο εισόδημα. Αυτοί περνάνε καλά.