Ακούσαμε χτες στην εκπομπή Αποδείξεις στην οποία συμμετείχε και δικός μας εκπρόσωπος, τον κατά γενική ομολογία σοβαρό και μη λαϊκιστή Υπουργό Ανάπτυξης, κύριο Χατζηδάκη, να προσπαθεί να υποστηρίξει ότι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην οικονομία δεν αποτελεί το δημοσιονομικό Βατερλό της κυβέρνησής του, αλλά μία σοβαρή προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης που ξεκίνησε το 2004 και σταδιακά έχει φέρει αποτελέσματα.
Ας δούμε ορισμένα από αυτά:
Από τις αρχές του έτους το ελληνικό κράτος δανείστηκε ήδη 50 δις ευρώ, υπερκάλυψε δηλαδή τον ετήσιο στόχο των 43 δις που είχε θέσει στον Προϋπολογισμό, μάλιστα πληρώνοντας επιτόκια υψηλότερα κατά 250 και 300 μονάδες βάσης από το γερμανικό bund. Κοινώς εκχωρούμε το μέλλον της χώρας στους διεθνείς πιστωτές μας για να αποκτήσουμε γρήγορα «καβάτζα» σε μετρητά, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να πουλάμε με ξένα κόλλυβα τη ρουσφετολογική πολιτική στην ειδική εκλογική πελατεία κι αυτό μετά να το παρουσιάζουμε ως δαπάνες για έξοδο από την κρίση.
Ταυτόχρονα, τα έσοδα το πρώτο τρίμηνο του 2009 (πλέον δεν ανακοινώνονται ανά μήνα) είναι μειωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη την περίοδο του προηγούμενου έτους για πρώτη φορά από τη δεκαετία του ‘90. Συγκεκριμένα όπως διαβάζουμε στον Τύπο βάσει των ανακοινώσεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, υστερούν κατά 1,65 δις ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, ενώ οι δαπάνες υπερβαίνουν τα 1,87 δις ευρώ, δημιουργώντας από τώρα μια μαύρη τρύπα στον φετινό προϋπολογισμό, ύψους 3,5 δις ευρώ.
Επίσης, ενδεικτικό του δημοσιονομικού μας προβλήματος είναι ότι πολλά ταμεία δεν έχουν να πληρώσουν συντάξεις, για παράδειγμα το Επικουρικό Ταμείο των Δημοσίων Υπαλλήλων, όπως και το ότι το κράτος αντί να πληρώσει τους προμηθευτές του με μετρητά ως οφείλει να πράξει, τους πληρώνει μεταχρονολογημένα με ομόλογα και έντοκα γραμμάτια οδηγώντας την αγορά σε ασφυξία.
Ας περάσουμε όμως στα θεμελιώδη δημοσιονομικά μεγέθη.
Το έλλειμμα του προϋπολογισμού, το οποίο το 2004 σύμφωνα με τα κριτήρια της Απογραφής έκλεισε στο 7,5%, αν σήμερα μετρηθεί με τους ίδιους ακριβώς όρους, βρίσκεται ακριβώς στο ίδιο επίπεδο. Δηλαδή, αν επιλέξουμε να συμπεριλάβουμε δαπάνες για εξοπλισμούς, εξοφλήσεις δημόσιων οργανισμών κλπ που σήμερα αφήνονται «νόμιμα» εκτός, θα δούμε ότι ανέρχεται στο ποσό των 18 δις ευρώ, αντιστοιχώντας σε ποσοστό της τάξης του 7,5%. Απλώς η κυβέρνηση εμφανίζει λογιστικά μόνο τα 13,9 δις, επιλέγοντας την ίδια λογιστική μέθοδο καταγραφής με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ το οποίο τότε κατηγορούσε, παρουσιάζοντας έτσι έλλειμμα της τάξης του 5,2%. Ακόμα κι έτσι όμως, το 5,2% απέχει κατά πολύ από το 1,2% του 2004. Δυστυχώς για την κυβέρνηση, η σύγκριση ανόμοιων στοιχείων για κομματικό όφελος, αποτελεί φτηνό λαϊκισμό και χαρακτηρίζει αυτούς που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους, επιδιώκοντας να εκμεταλλευτούν την άγνοια του μέσου πολίτη σχετικά με το λαβύρινθο των δημοσιονομικών στατιστικών.
Περνώντας στο δημόσιο χρέος παρατηρούμε το εξής.
Το χρέος της κεντρικής κυβέρνησης, από 202 δις ευρώ που ήταν το 2004, στο τέλος του 2008 ανήλθε στα 262 δις ευρώ, αντιστοιχώντας στο 108% του ΑΕΠ.
Το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (συμπεριλαμβανομένων και των Ασφαλιστικών Οργανισμών και ΟΤΑ), από 183 δις ευρώ που ήταν το 2004, στο τέλος του 2008 ανήλθε στα 232 δις, αντιστοιχώντας στο 95,6% του ΑΕΠ.
Ως αποτέλεσμα της αύξησης του χρέους, αυξάνονται και οι πληρωτέοι τόκοι του κράτους: από 9,46 δις ευρώ που πληρώναμε το 2004, το 2008 πληρώσαμε 11,21 δις ευρώ και φέτος υπολογίζεται ότι θα πληρώσουμε 14 δις. Και μόνο η σκέψη ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μόλις και μετά βίας πλησιάζει τα 9 δις μας κάνει να υποψιαστούμε ότι τεχνικά είμαστε ήδη χρεοκοπημένοι.
Μα θα αναρωτηθεί κανείς; Για σταθείτε λίγο ρε παιδιά. Εδώ δεν έχετε δίκιο. Και στις δύο περιπτώσεις μπορεί μεν το χρέος να αυξάνεται σε απόλυτα νούμερα, μειώνεται όμως ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από 109% πήγε 108% και από 98,9% πήγε 95,6% αντίστοιχα. Άρα έχουμε βελτίωση.
Προφανώς, κάποιοι μας περνάνε για χαζούς ή απλώς θεωρούν ότι όλοι είμαστε το ίδιο αφελείς.
Η μικρή αυτή μείωση του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, τη στιγμή μάλιστα που σε απόλυτα νούμερα έχει αυξηθεί κατά 62 δις ευρώ, επιτυγχάνεται μέσα από την τεχνητή, και όχι πραγματική, αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος.
Πως; Με δύο τρόπους της επίσημης και «νόμιμης» δημιουργικής λογιστικής.
Πρώτον, μέσα από τη μεταβίβαση του χρέους της κεντρικής κυβέρνησης στους δημόσιους οργανισμούς, τα ταμεία και τους ΟΤΑ. Για παράδειγμα εκδίδει το κράτος ένα ομόλογο για να δανειστεί, καλή ώρα ένα δομημένο με τη βοήθεια μιας ξένης τράπεζας. Το ομόλογο αυτό το αγοράζουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μ’ αυτόν τον τρόπο αυτό που για το κεντρικό κράτος λογίζεται ως έξοδο για τους φορείς λογίζεται ως έσοδο και ως τέτοιο ανακουφίζει λογιστικά το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης. Λογιστικά το κόλπο πιάνει, στην πραγματικότητα όμως η κατάσταση αυτή δε συνιστά παρά μια ωραιοποίηση της αντικειμενικής δημοσιονομικής θέσης της χώρας, η οποία αυξάνει το λεγόμενο συστηματικό κίνδυνο χρεοκοπίας.
Δεύτερον, η αναθεώρηση του ΑΕΠ, παρότι έγινε αποδεκτή από τη Eurostat κατά 9,6%, είναι πλασματική. Μπορεί μεν να συλλαμβάνει μερίδιο της μαύρης οικονομίας, αδιαφορεί όμως πλήρως για το ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της εξίσωσης του Εθνικού Προϊόντος, ειδικά η Κατανάλωση και η Κρατική Χρηματοδότηση, είναι υπερεκτιμημένα λόγω του όλο και μεγαλύτερου ρόλου που παίζει ο δανεισμός στη σύνθεσή τους. Για παράδειγμα δεν είναι δυνατόν να πληρώνουμε δισεκατομμύρια ευρώ σε τόκους στους εξωτερικούς μας δανειστές και αυτά τα ποσά να μην αφαιρούνται από το τελικό ύψος του ΑΕΠ, αλλά να προστίθενται στην τελική αξία του προϊόντος σα να μη συμβαίνει τίποτα.
Κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να αναφερθούμε και να υπογραμμίσουμε τη δραματική επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Από 6% του ΑΕΠ το 2004, ήδη μεγάλο, σε 14,3% το 2008. Οι κάθε είδους δοσοληψίες έκλεισαν με έλλειμμα ύψους 34,98 δισ. ευρώ, από 32,4 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2007, αύξηση 8% μόνο σε ένα χρόνο.
Προκύπτει από τα παραπάνω ότι το μοναδικό αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης της κυβέρνησης της ΝΔ είναι ο απόλυτος δημοσιονομικός εκτροχιασμός.
Πρέπει κανείς να έχει τεράστιο θράσος για να υποστηρίζει ότι όλα πάνε καλά ή έστω ότι υπάρχει σταδιακή βελτίωση, όταν η χώρα που κυβερνά βρίσκεται ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία. Διότι αν στη δημοσιονομική εικόνα καταστροφής συμπεριλάβουμε δεδομένα, όπως ο συνολικός δανεισμός του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, περί τα 600 δις ευρώ, το μερίδιο της καταναλωτικής δαπάνης στο ΑΕΠ, αλλά και τις μελλοντικές έστω μεσοπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων, θα δούμε έντρομοι ότι βαδίζουμε προς τη χρεοκοπία.
Εάν υπάρχει μια δικαιολογία για τη σημερινή κυβέρνηση, αυτή δεν είναι η σύγκρισή της με το παρελθόν όπως αρέσκεται συνήθως να κάνει. Εκτός και αν ως μέτρο σύγκρισης επιλέγει τον βολικό γι’ αυτή δημοσιονομικό εκτροχιασμό της δεκαετίας του ‘80 και όχι τη σταθεροποίηση που οδήγησε στην ΟΝΕ το ‘90. Δυστυχώς, και παρά τις δύο διαδοχικές επιτηρήσεις της ελληνικής οικονομίας από την ΕΕ, σύμμαχος της κυβέρνησης στο δημοσιονομικό Βατερλό, παραμένει ο ατιμώρητος εκλογικά λαϊκισμός, αλλά και η κυρίαρχη σε Ευρώπη και Αμερική αντίληψη σχετικά με το «σωστό» και «νόμιμο» τρόπο καταγραφής των Εθνικών Λογαριασμών. Μια αντίληψη, που δεν έχει μεγάλη διαφορά από το να προσπαθείς να οδηγήσεις στην Αθήνα κρατώντας στα χέρια σου το χάρτη της Λάρισας. Η κολώνα καραδοκεί στη γωνία.
Όντας αυτός που τόσο καιρό φωνάζει γιά αυτά, χαίρομαι που βλέπω ότι και η g700 μαθαίνει :):) και μαθαίνει καλά
ReplyDeleteΟ κ. Χατζηδάκης είναι ένας απο τους υπουργούς της ΝΔ που φροντίζουν ιδιαίτερα το προφίλ τους (Αβραμόπουλος,ο 1ος διδάξας)
Του πιστώθηκε η επιτυχής πώληση της ΟΑ (ελέω Βγενόπουλου φυσικά)
Αρέσκεται να αρλουμπολογεί και να μην παίρνει θέση
Κακώς δεν μας ενημερώσατε έγκαιρα, γιά λίγο "φροντιστήριο".
Εχει δίκιο λοιπόν ο κ. Χατζηδάκης!
Το χρέος ως %ΑΕΠ μειώνεται. Η οικονομία θριαμβεύει.
Ας μας εξηγήσει λοιπόν γιατί σε ΑΠΟΛΥΤΟΥΣ αριθμούς το χρέος αυξάνεται ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟΥ ΠΔΕ (για να μην ξεφύγει λέγοντας ότι δανειζόμαστε γιά επενδύσεις-αυτή είναι η μόνη περίπτωση που το χρέος αυξάνεται παρότι αυξάνεται ο ρυθμός ανάπτυξης).
Να κάνουμε λίγο πιό τεχνική κουβέντα ?
Παρωνυχίδα το σχόλιο σας αν συνυπολογίζονται οι τόκοι ή όχι- κι άλλες χώρες το κάνουν.
Η ουσία είναι ότι τα % στα οποία αναφέρεται έχουν ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΒΑΣΕΙΣ.
Άλλο το 101% στο (πχ) 50 και αλλο το 95% στο 70.......
Εχει ακούσει γιά UIP ή CIP ? Mάλλον όχι.
Διότι αν είχε ακούσει θα κατανοούσε ότι το ελληνικό ευρώ δεν είναι ίδιο με το ολλανδικό ή γερμανικό ευρώ
Κι επειδή 1 ευρώ είναι ίδιο παντού η διαφορά πληθωρισμού & χρέους δείχνει πόσο διαφορετικές είναι οι χώρες.
Με λίγα λόγια κ. Χατζηδάκη μας, η παραγωγικότητα και το έλλειμα τρεχουσών συναλλαγών κάνουν τη διαφορά.
Θυμηθείτε την Αργεντινή: 1 πέσο=1 USD
Eλα μου όμως που η μία οικονομία δεν μπορεί να ακολουθήσει την άλλη
Το αποτέλεσμα? Μία χρεωκοπία, αθέτηση του εξωτερικού χρέους και αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός
ΚΑΙ Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, και οι κάτοικοί της στους Ελληνες
κ.Χατζηδάκη μου,
αν προβλέπεις ότι θα βρέξει παίρνεις ομπρέλλα- τότε ναι καλά κάνεις και δανείζεσαι εκ των προτέρων.
Όμως αφού λες ότι όλα πάνε καλά και πρίμα γιατί μέσα σε 5 μήνες αναθεωρείται 4 φορές ο προυπολογισμός ?
κ.Χατζηδάκη μου, όμορφα τα λες και με σοβαροφάνεια
Πες μας όμως το ΡΥΘΜΟ ΑΥΞΗΣΗΣ του (ελλειμματικού) c/f matching
Μηπως αυτός είναι ο λόγος που πήρε ο ΥΠΟΙΚ τα 50 δις "μπροστάντζα" ?
κ. Χατζηδάκη μου, αληθεύει ότι το ελληνικό χρέος ελληνικές τράπεζες το αγοράζουν ?
Φοβάστε ή όχι τις υποαξίες που θα γράψουν σε ενδεχόμενη υποβάθμιση του sovereign credit rating ?
Mέχρι τότε φυσικά κερδίζουν την επιτοκιακή διαφορά χρησιμοποιώντας τα ggbs ως collateral στην ΕΚΤ.
κ.Χατζηδάκη μου, δεν πειράζει αν δεν μπορείτε να απαντήσετε σε όλα τα παραπάνω- ή απαντάτε άλλα αντι άλλων
Πείτε μας μόνο αυτό- ο Προβόπουλος προ μηνός άλλα μας είπε.
Μάλλον δεν ήξερε τι έλεγε ε?
Κρίμα ρε G700 - έπρεπε να κάνουμε λίγο φροντιστήριο.
Δεν έχω κάτι με τον άνθρωπο- απλά δεν αντέχω το φράμπαλο (όλων των πολιτικών - να εξηγούμαι)
Αν κατάλαβα καλά, στην δεκαετία του '90, όλα ωραία και καλά;
ReplyDeleteΚαλά...
@left
ReplyDeleteοχι φυσικά- ούτε του '80, που άλλωστε από εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα
απλά αυτό είναι το θέμα αφ' ενός και αφ' ετέρου το να προσπαθεί να μας τρελλάνει όλους πάει πολύ
και άσε το άλλο - είπα κι εγώ να βγω σήμερα και έπεσα πάνω στο Σπηλιοτόπουλο......
απ' τη σκύλλα στη χάρυβδη
Sir,
ReplyDeleteΘερμή παράκληση: Όχι Left.
LeftG700. Σεβασμόε στο δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. έτσι;
Thank you, sir.
leftg700, όχι ωραία και καλά αλλά πολύ καλύτερα.
ReplyDeleteτη δεκαετία του '80 από 25% το χρέος έφτασε στο 90% χωρίς να έχουν γίνει παραγωγικές επνδύσεις ή υποδομές μόνο κατανάλωση για να λαδώσει το άντερο. Από τα μέσα του 90 και μέχρι τους ΟΑ ήταν η καλύτερη περίδος της σύγχρονης Ελλάδας. Προσωπική μου άποψη δηλαδή. ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει.
ReplyDeleteΟι προσωπικές απόψεις σεβαστές (αλλά συζητητέες). Προς το παρόν και σε σένα μία θερμή παράκληση:
ReplyDeleteΌχι leftg700. LeftG700. Άλλο το ένα άλλο, το άλλο.
Όπως άλλο Gμόσιος κι άλλο gμόσιος.
Κι εδώ δεν μπαίνει ζήτημα προσωπικής άποψης, έτσι δεν είναι;
"Σεμνά και Ταπεινά" - Δημοσκόπηση MRB για το newstime.gr
ReplyDelete"Σκοπός μας είναι να υπηρετήσουμε το συλλογικό συμφέρον...χωρίς έπαρση, χωρίς αλαζονεία. Με ταπεινότητα και σεμνότητα. Και στο σημείο αυτό αποδίδω τεράστια, κεφαλαιώδη σημασία." Κώστας Καραμανλής, Μαρτιος 2004.
Το περίφημο «Σεμνά και Ταπεινά», η οδηγία που έδωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το 2004 στους βουλευτές και τους υπουργούς του, έμεινε γράμμα κενό. Αυτό τουλάχιστον πιστεύει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB η οποία διενεργήθηκε αποκλειστικά για λογαριασμό τoυ νέου διαδικτυακού «τόπου» ενημέρωσης και ανάλυσης newstime.gr.
Το 81,6% της Κοινής Γνώμης θεωρεί ότι το "Σεμνά και Ταπεινά" εφαρμόστηκε μόνο από τη μειοψηφία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Επιπλέον, αίσθηση προκαλεί πως απαντά στην ερώτηση η κομματική βάση της Νέας Δημοκρατίας: 68,2% των ψηφοφόρων της ΝΔ συμμερίζεται την άποψη ότι μόνο μια μειοψηφία των στελεχών της ΝΔ πορεύτηκε σεμνά και ταπεινά. Αυτό ίσως εξηγεί, πιο καθαρά από κάθε άλλη φορά, τόσο τον θυμό αυτών των ψηφοφόρων της ΝΔ για την απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος της παράταξης έναντι του ΠΑΣΟΚ, όσο και την αποσυσπείρωση των οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.
Πρόθεση Ψήφου
Διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου: 3,5% υπέρ του ΠΑΣΟΚ για τις Ευρωεκλογές, 4.9% υπέρ του ΠΑΣΟΚ για Βουλευτικές Εκλογές.
Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με την MRB η συσπείρωση της ΝΔ παραμένει χαμηλή. Τέσσερις βδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές κυμαίνεται στο 69,9%. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 31,7 έναντι 28,2% της ΝΔ (διαφορά 3,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,1%, ο ΛΑΟΣ με 5,4%, οι Οικολόγοι-Πράσινοι με 3,4%. Σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαϊου στον «ΕT» η ψαλίδα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ανοίγει κατά 0,4%, ενώ αυξάνεται και το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου στο 15%.
Στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 32,3% έναντι 27,4% της ΝΔ. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 5,5%, ο ΛΑΟΣ 4,7% και οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%. Το προβάδισμα του ΠΑΣΟΚ έναντι της ΝΔ (4,9%) παραμένει σταθερό, ενώ σημαντικό (17,2%) παραμένει το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου.
τι Gμοσιος τι gμοσιος και τι gmosios το ίδιο είναι δε θα μπλέξουμε τώρα με τις λεπτομέρειες. Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής ο ΓΑΠ διαλογίστηκε με τον κομφούκιο για να βάλει την πετρούλα ντελεδήμου στη δεύτερη θέση; Πάει χάλασε ο Κομφούκιος θα το γυρίσω στον ινδουισμό.
ReplyDeleteσωστά θεωρεί η κοινή γνώμη για το σεμνά και ταπεινά. Σεμνά και μετρητά.
ReplyDeleteser εγώ τη θυμάμαι την Αργεντινή θυμάσαι το Ράπανο που υπολόγισε την σημερινή πραγματική ισοτιμία του ευρώ σε δραχμές. μπήκαμε με ισοτιμία 340 δρχ = 1 ευρώ και πέρυσι το Φθινόπωρο ήταν 1500 δρχ = 1 ευρώ. Έλα όμως που επειδή το ευρώ είναι το ίδιο παντού η κρυφή διολίσθηση γίνεται χάσιμο ανταγωνιστικότητας (30 θέσεις κάτω στην παγκόσμια κατάταξη) και μετά έλλειμμα στο ισοζύγιο (14,3%). Άλλη μια τεράστια επιτυχία της νέας διακυβέρνησης.
ReplyDeleteΠαρακολουθώντας αυτές τις “Αποδείξεις” εγώ πάντως δεν ήξερα ti να πρωτοθαυμά... ...μουντζώσω. Τους παραλογισμούς του Χατζηδάκη και του Χρυσοχοίδη, τις κορώνες των εκπροσώπων των μικρών κομμάτων, την σύγκριση Ελλάδας-Γερμανίας, τον ισχυρισμό ότι δεν πιάνουν “μέσα” για ν’ αρχίσει κανείς πιό γρήγορα εξάσκηση ιατρικής ειδκότητας... Ας είναι καλά η Γ700 που είχε την μόνη ώριμη παρουσία.
ReplyDeleteΣτην ουσία όμως. Η ανάλυση καλή, αλλά πέφτει στην παγίδα του να βλέπουμε τα πάντα μέσα από δημοσιο-οικονομικά κριτήρια (λόγος χρέους προς ΑΕΠ, ρυθμοί ανάπτυξης κλπ.) Όμως θα πρέπει πρώτα να δούμε τι κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, τι έγιναν τα λεφτά που πήραμε, βγάλαμε η δανειστήκαμε. Τα επενδύσαμε να φτιάξουμε καινούργιες βιομηχανίες και επιχειρήσεις (σαν την Ζήμενς να πούμε... μιά και μιλάμε για Γερμανία...) με καλές δουλειές γιά εργάτες και επιστήμονες; Κάναμε τίποτα γιά να περιωρισουμε την καταστροφή του περιβάλλοντος; Επενδύσαμε σε νέες μορφές ενέργειας η σε μέσα μαζικής μεταφοράς γιά να περιορίσουμε την εξάρτηση μας στο πετρέλαιο; Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι η πιο έξαρτημένη χώρα της Ευρώπης στο πετρέλαιο που σύντομα (μόλις μας βγάλουμε απο την “κρίση”) θα πάρει πάλι την ανηφόρα. Συνειδητοποιούμε κάθε λεπτό πως σχεδόν όλα όσα καταναλώνει η χώρα είναι εισαγωγής - από παπούτσια μέχρι ντομάτες; Και η “βαρειά” βιομηχανία μας; Οικοδομή και τουρισμός που έχει καταντήσει κι΄αυτός μη ανταγωνιστικός από το ανεγκέφαλο κυνήγι του γρήγορου κέρδους.
Έχει λοιπόν σημασία αν η (όποια) κυβέρνηση καταφέρει να κατεβάσει άλλες 3-4 μοναδες το ποσοστιαίο λόγο χρέους προς ΑΕΠ?
Ομολογώ ότι δεν άντεξα να δω την εκπομπή, αν και προσπάθησα επανειλημμένως...
ReplyDeleteΠάντως τα 1-2 λεπτά της παρέμβασης "εκ μέρους" των G700 (που όντως είδα) ήταν κατά πάσα βεβαιότητα το πιο ουσιώδες κομμάτι.
Αυτοί που δεν έχουν τι να πούνε, συνήθως μιλάνε χωρίς σταματημό. Όσοι ξέρουν για τι ακριβώς μιλάνε, δεν χρειάζονται πάνω από 2 λεπτά για να κάνουν τη διαφορά.
Και εις ανώτερα
;-)
thanks jaga
ReplyDeletekosgr, καταρχάς ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Έχεις δίκιο ως προς τις διαπιστώσεις που κάνεις. Βέβαια, τα συγκεκριμένα μακροοικονομικά μεγέθη, αν και δε λένε όλη την αλήθεια, αποκαλύπτουν ωστόσο με αρκετή ακρίβεια που βρισκόμαστε ως προς τα ερωτήματα που θέτεις (πλην του περιβάλλοντος). πχ το γεγονός ότι εισάγουμε τα πάντα φάινεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έκλεισε σε ιστορικά υψηλά, 14,3% ή το εμπορικό έλλειμμα που σχεδόν διπλασιάστηλε από το 2004 μέχρι σήμερα, από 25 δις πήγε 44 δις.
Η ποιότητα της ανάπτυξης φαίνεται επίσης αν αναλύσει κανείς τα συστατικά στοιχεία του ΑΕΠ. Εκεί για παράδειγμα θα δει ότι κατά 88% το ΑΕΠ είναι ιδιωτική καταναλωτική δαπάνη γεγονός που υποδηλώνει την ανεπάρκεια τόσο των ιδιωτικών όσο και των κρατικπών επενδύσεων. Μάλιστα μεγάλο κομμάτι αυτής της δαπάνης βασίζεται σε δανεισμό. Από εκεί και πέρα η συζήτηση για την οικονομία φυσικά δεν εξαντλείται στα δημόσια οικονομικά, όμως καλώς ή κακώς περιορίζεται από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.
Γελασα!
ReplyDeleteΠραγματι δεν πιάνουν μέσα γιά να αρχίσει κανείς γρηγορότερα την ιατρική ειδικότητα
ΕΚΤΟΣ κι αν είναι...νηπιαγωγός
που κάνει αγροτικό με απόσπαση στο νοσοκομείο Κορίνθου και μετά Λαικό
gmosie (και λοιποί)
επειδή μ'αρέσει να είμαι δίκαιος, πρέπει να δεχτούμε ότι το φταίξιμο δεν είναι μόνο αυτής της διακυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων.
Αυτό που απέτυχε να καταλάβει ο Καραμανλής είναι ότι έπαιζε με "σημαδεμένη τράπουλα" διότι οι δομές και οι μηχανισμοί του κράτους πράγματι χρειαζόταν ΠΛΗΡΗ αναδόμηση.
Ενα lada δεν μπορεί να τρέξει σαν Πόρσε πως να το κάνουμε ?
Είμαι ειλικρινά περίεργος να δω η επόμενη κυβέρνηση πως θα χειριστεί την δημόσια διοίκηση
και προσέξτε κι αυτό - μην θεωρείτε δεδομένο ότι θα υπάρχει αυτοδυναμία.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα ξαναζήσουμε μέρες 1999
ser,
ReplyDelete"Είμαι ειλικρινά περίεργος να δω η επόμενη κυβέρνηση πως θα χειριστεί την δημόσια διοίκηση";
Οι όμορφες ελπίδες, άσχημα καίγονται!...
g700,
ReplyDeleteΣυμφωνώ απόλυτα ότι αν εξετάσουμε τα μακροοικονομικα μεγέθη με προσοχή θα καταλάβουμε πολύ καλά και σε τι χάλια είμαστε και γιατί φτάσαμε σ΄αυτά τα χάλια. Όμως πρέπει αυτά να τα κάνουμε "λιανά" για τον κόσμο που πάει να ψηφίσει. Αν μείνουμε στους δείκτες, θα μας φλομώσουνε οι διάφοροι Χατζηδάκηδες και Χρυσοχοίδηδες με αερολογίες και παραδείσους γιατί, όπως είπες πολυ σωστά, δεν τους λείπει καθόλου το θράσος.
Εγώ ψάχνω για κάτι αντίστοιχο με το "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία" προσαρμοσμένο στα τωρινά μας χάλια...
προσωπικά φίλε kosgr δεν θα εξομοίωνα ποτέ το Χρυσοχοΐδη με το Χατζηδάκη. Ο Κωστής έχει να φάει καρβέλια ακόμα για να τον φτάσει. Άσε που στην εκπομπή ο ΜΧ είπε με πολύ απλό τρόπο, εκλαϊκευμένο, την αλήθεια ότι η αποτυχημένη κυβέρνηση Καραμανλή οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και είναι ώρα να φεύγει. Σ' αυτό έχει απόλυτο δίκαιο. Εκεί που όλοι έχουμε δικαίωμα να διατηρούμε αμφιβολίες είναι όπως λέει ο σερ στο τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ συνολικά με όλη αυτή την κατάσταση. Θα κάνει;
ReplyDelete"πρέπει να δεχτούμε ότι το φταίξιμο δεν είναι μόνο αυτής της διακυβέρνησης αλλά και των προηγούμενων."
ReplyDeleteεγώ σερ να δεχτώ ότι το χρέος το κουβαλάμε από το 80 ναι οκ. Όμως το 2004 η Ελλάδα δεν ήταν μία χρεοκοπημένη χώρα, αλλά μια χώρα σε διαρκή τροχιά βελτίωσης. Ήθελε επανίδρυση ναι, προσαρμογές, διαρθρωτικές αλλαγές σαφέστατα, αλλά δεν ήταν χρεοκοπημένη.
Σίγουρα η πιο αποτυχημένη κυβέρνηση της σύγχρονης ιστορίας.
ReplyDeleteΑν και νομίζω ότι η χρεοκοπία δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση της ΝΔ, είναι χρεοκοπία μιας ολόκληρης εποχής και του συστήματος εξουσίας που τη χαρακτήρισε.
Και το τέλος αυτής της εποχής δεν θα έρθει με μια νέα κυβερνητική αλλαγή, αλλά μόνο όταν τελειώσει η πολιτική ασυλία και τα διακομματικά λαμόγια μπούνε επιτέλους στην φυλακή!
Φίλε Gμόσιε, μην ερμηνεύεις τα σχόλια μου για ΚΧ και ΜΧ κομματικά. Ούτε κατά του ΠΑΣΟΚ καταφέρομαι, ούτε τη γραμμή του ΚΚΕ υιοθετώ, ούτε διαφωνώ ότι η “σεμνή και ταπεινή” κυβέρνηση του ΚΚ απέτυχε παταγωδώς.
ReplyDeleteΤο μόνο που θέλω να πω είναι ότι το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθούμε για πολλά χρόνια (μαζί με σχεδόν όλη την Ευρώπη και τις ΗΠΑ) οδηγεί σε αδιέξοδο, δεν είναι βιώσιμο. Το τραγούδι των σειρήνων της “ανάπτυξης” μπορεί ν' ακούγεται “ευχάριστα στ΄αυτί μας”, αλλά δυστυχώς δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
gmosie
ReplyDeleteαπλά δεν είχε πάρει έκταση το θέμα και σε συνδυασμό με την προετοιμασία γιά τους Ολυμπιακούς ο κόσμος εστίαζε αλλού την προσοχή του.
Όλοι ξέραμε το πρόβλημα αλλά το κρύβαμε κάτω απ' το χαλι διότι δεν συνέφερε κανέναν πολιτικό να ανοίξει η κουβέντα. Οι Ελληνες πολιτικοί έχουν max ορίζοντα 4ετίας.
Τα (τραγικά) πρόσωπα στο δράμα της σύγχρονης Ελλάδας είναι γνωστά:
Σημίτης, ως υπουργος λιτότητας (1985) και πρωθυπουργός "συγκλισης"
Παπαδόπουλος & Χριστοδουλάκης ως ΥΠΟΙΚ απόκρυψης στοιχείων χρέους και
Καραμανλής ως πρωθυπουργός "ήπιας προσαρμογής"
Το χρέος αν δεν το αντιμετωπίσεις έγκαιρα λειτουργεί σαν χιονοστιβάδα
Δυστυχώς όμως όλοι οι Έλληνες πολιτικοί είναι αλλού ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΔΙΑΡΚΩΣ.
Προσωπικά ακούω τα στομφώδη περί φοροκαταιγίδας και γελάω, διότι η φοροδοτική ικανότητα είναι πεπερασμένη και φυσικά μεταβαλλόμενη.
Η λύση στην παρούσα φάση δεν βρίσκεται στο σκέλος των εσόδων αλλά στο σκέλος των εξόδων.
Όταν δεν γνωρίζεις που πάει το 27% των εξόδων σου (!!!) τότε κάτι σάπιο υπάρχει ε ?
Δουλειά δεν γίνεται όταν δεν ελέγχεις το "μαγαζί"
Το αποτέλεσμα είναι προδιαγεγραμμένο: ξεπουλάς ότι απομένει και περιμένεις τον κλητήρα που θα βγάλει το σπίτι σου στον πλειστηριασμό.
Όταν δεν έχεις ισχυρή οικονομία και ισχυρή παιδεία, δεν μπορείς ούτε κοινωνική πολιτική να κάνεις, ούτε να υποστηρίξεις κράτος δικαίου, ούτε και σε λαμβάνει κανείς σοβαρά υπ' όψη.
Δεν χρειαζόμαστε government, αλλά administration