Saturday, March 10, 2012

Μετά το κούρεμα, ο συνολικός μετασχηματισμός.

Το Νοέμβριο του 2008, με αφορμή την αδυναμία της τότε Κυβέρνησης ΝΔ να εισπράξει περίπου 35 δις ευρώ βεβαιωθέντων οφειλών προς το ελληνικό δημόσιο, είχαμε επισημάνει σε σχετικό post ότι «Χρεοκοπήσαμε. Το καταλάβαμε;» Τρία χρόνια και τρεις μήνες μετά, το βράδυ της Πέμπτης 8 Μαρτίου 2012, με την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας εθελοντικής συμμετοχής Ελλήνων και ξένων ιδιωτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού ομολογιακού χρέους, χρεοκοπήσαμε και επισήμως.

Η κατάληξη της χώρας στην αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, παρά τα καμπανάκια που ηχούσαν εδώ και χρόνια προειδοποιώντας για τον κίνδυνο χρεοκοπίας, αποτελεί αναμφίβολα μια συλλογική αποτυχία μεγίστου βεληνεκούς. Πληρώσαμε την εύκολη ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών -που βασίστηκε στις γενεακές αδικίες με κύρια την υπερχρέωση-, τον εθισμό του πολιτών στην κολακεία, τη δημοκοπία και συνάμα την ανεπάρκεια του πολιτικού συστήματος να αντιδράσει έγκαιρα και αποτελεσματικά στην κρίση.

Ευτυχώς, όμως, αποφύγαμε το μοιραίο. Φτάσαμε να μοιάζουμε με Αργεντινή, δεν γίναμε όμως Αργεντινή. Δεν πιστολάραμε το χρέος. Δεν επιστρέψαμε στη δραχμή και την γεωπολιτική απομόνωση. Παρά τις φαντασιώσεις ορισμένων, αποφύγαμε να μετατραπούμε σε μαύρη τρύπα στη Βαλκανική.

Η «επιτυχία» της Πέμπτης είναι ότι χρεοκοπήσαμε «τεχνικά», «συντεταγμένα» και «ελεγχόμενα». Ουσιαστικά δεν χρεοκοπήσαμε. Πετύχαμε τη μεγαλύτερη σε έκταση εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ για χώρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Το οικονομικό όφελος μεγάλο. Όπως δήλωσε και ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά αφαιρούμε χρέος από τις πλάτες των πολιτών και των επόμενων γενεών. Συγκεκριμένα, το χρέος που οι Έλληνες χρωστάμε σε ιδιώτες μειώνεται αυτόματα κατά 105 δις ευρώ, ενώ η εξοικονόμηση από τόκους ανέρχεται σε 4-5 δις ευρώ ετησίως. Η μείωση αυτή του χρέους συνοδεύεται από την επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής του εναπομείναντος ομολογιακού χρέους μέχρι το 2042 και από τη μείωση του μεσοσταθμικού επιτοκίου καπό 4,5% σε 3,3% με 3,5%. Ακόμα πιο σημαντικά η αναδιάρθρωση του χρέους συνοδεύεται από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα στήριξης ύψους 130 δις ευρώ.

Αποφύγαμε λοιπόν την τύχη της Αργεντινής. Κερδίσαμε μια μεγάλη μάχη. Ακόμη όμως η έκβαση του πολέμου δεν έχει κριθεί. Νίκη θ’ αποτελέσει ο ριζικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, του κράτους, των θεσμών και της κοινωνίας προς το καλύτερο: το γενεακά και κοινωνικά δίκαιο, το οικονομικά αποτελεσματικό, το οικολογικά ισόρροπο, το πολιτικά δημοκρατικό και συμμετοχικό.

Η ανάπτυξη, που πολλοί τις τελευταίες μέρες ονειρεύονται εν ίδει επιστροφής στις παλιές καλές εποχές της ρεμούλας, και που πολλοί πολιτικοί πιπιλίζουν λες και θα ξεχάσουμε τις προσωπικές και συλλογικές κομματικές ευθύνες τους στο πρόσφατο παρελθόν, δεν νοείται παρά ως μια διαδικασία συνολικού, ριζικού μετασχηματισμού της χώρας.

Αυτό προϋποθέτει ότι αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις και επιλύουμε τις εκκρεμότητες σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Στο μέτωπο του ελλείμματος, πρέπει να δημιουργήσουμε την επόμενη διετία πρωτογενές πλεόνασμα για να σταθούμε στα δικά μας πόδια.

Στο κοινωνικό μέτωπο, όπου ένας στους δύο νέους ηλικίας 19 με 24 είναι άνεργος, όπου οι άνεργοι ξεπέρασαν το 1,000,000 με έναν στους πέντε Έλληνες σ’ εργάσιμη ηλικία να βρίσκεται στην ανεργία, και όπου η μεσαία τάξη συμπιέζεται από τη μείωση του εισοδήματος και τους φόρους, απαιτείται η δημιουργία ενός διχτυού ασφάλειας για τα θύματα της κρίσης κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο. Αυτό προϋποθέτει ότι αλλάζουμε προτεραιότητες στο που και γιατί ξοδεύεται το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 25% του ΑΕΠ σε κοινωνικές δαπάνες.

Στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, παρά τη διεθνή πρωτιά στην εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών για την ανάπτυξη, η οποία καταγράφτηκε σε πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ, η αλήθεια είναι ότι έχουμε ακόμα τεράστιο δρόμο να διανύσουμε για να εκσυγχρονίσουμε τις δομές της οικονομίας και του κράτους. Η αναδιοργάνωση της κεντρικής διοίκησης, η ριζική αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος (ακόμα εκκρεμεί το πολυνομοσχέδιο Ελλάδα Φιλική προς τις Επιχειρήσεις), η αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, η δεύτερη φάση μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, η ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στην υγεία, είναι μερικές μόνο από τις βασικές αλλαγές που θα υλοποιηθούν από αύριο και τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο αμιγώς αναπτυξιακό μέτωπο, όπου η ύφεση το 2011 έφτασε το 7%, χρειάζεται να υποστηριχθεί η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας. Αυτή προϋποθέτει ότι:

- Ενισχύεται και διασφαλίζεται η ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, της παροχής κινήτρων για επαναπατρισμό καταθέσεων και της επιτάχυνσης των διαδικασιών δημιουργίας μιας δημόσιας επενδυτικής τράπεζας στο πρότυπο της γερμανικής KfW σε διασύνδεση με το ΕΣΠΑ και σκοπό την οικονομική ανοικοδόμηση σε συνθήκες αποκλεισμού από τις αγορές.

- Αξιοποιείται η δημόσια περιουσία και προχωράει το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ως βασικός τρόπος αναδιάρθρωσης του ευρύτερου δημόσιου τομέα και αιχμή στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

- Ψηφίζεται η δέσμη κινήτρων προσέλκυσης Άμεσων Ξένων Επενδύσεων στο πλαίσιο του Πολυνομοσχεδίου για μια Ελλάδα Φιλική προς τις Επιχειρήσεις και επιταχύνεται η εφαρμογή της νομοθεσίας για το Fast Track.

- Συνεχίζεται η πολιτική εξωστρέφειας, διεθνοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων και δίνεται έμφαση και στην υποκατάσταση εισαγωγών.

- Οργανώνεται μια ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πρωτοβουλία πέρα και έξω από τα συμβατικά πλαίσια του ΕΣΠΑ και της ΕΤΕΠ, με project bonds, ένα Αναπτυξιακό Ταμείο και διμερείς διακρατικές αναπτυξιακές και επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Τέλος, στο θεσμικό-πολιτικό επίπεδο, όπου βασιλεύει ακόμα ο παλιός εκλογικός νόμος, οι παλιοί θεσμοί, τα παλιά κόμματα με το παλιό πολιτικό προσωπικό, απαιτείται μια σε βάθος επαναθέσμιση της πολιτείας και του εκλογικού συστήματος σε συνδυασμό με μια πολιτική ανανέωση κι έναν ριζικό πολιτικό μετασχηματισμό. Από τη μία πρέπει να στοχεύσουμε στην εμβάθυνση της δημοκρατίας, από την άλλη πρέπει να ξεφύγουμε από την εναλλαγή ρόλων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Χρειάζεται συνεπώς να επαναπροσδιοριστούν οι πολιτικοί χώροι και σε ότι μας αφορά να τεθούν τα θεμέλια μιας νέας πολιτικής πρότασης με βαθιά ριζωμένο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και δέσμευση για συγκεκριμένο έργο βάση προγράμματος.

Τελικά, η ανάπτυξη που τόσο πολύ οι γνωστοί άγνωστοι των μίντια και της πολιτικής προτάσσουν μετά το κούρεμα, δεν είναι απλά η επιστροφή στο παρελθόν της ανεξέλεγκτης κατανάλωσης και της επιβίωσης του παρασιτισμού και της εσωστρέφειας. Είναι ο συνολικός μετασχηματισμός της Ελλάδας σε μια οικονομία εξωστρεφή και παραγωγική με ατμομηχανή τον αποδοτικό ιδιωτικό τομέα, σε μια κοινωνία ενισχυμένης συνοχής και γενεακής δικαιοσύνης, ένα κράτος με τεκμήριο αποτελεσματικότητας κι ένα μετά- μεταπολιτευτικό πολιτικό και θεσμικό σύστημα. Για να μην φτάσουμε ποτέ ξανά να πανηγυρίζουμε για μια χρεοκοπία. Μετά το κούρεμα, ο συνολικός μετασχηματισμός.

22 comments:

  1. Λυπάμαι, αλλά αφού επιμένετε να λέτε τα ίδια και τα ίδια, θα συνεχίσω και εγώ να ρωτάω τα ίδια και τα ίδια:

    1. "Δεν πιστολάραμε το χρέος. Δεν επιστρέψαμε στη δραχμή και την γεωπολιτική απομόνωση."

    Τι ΑΚΡΙΒΩΣ κερδίσαμε με το να καθυστερήσουμε τη χρεωκοπία δύο χρόνια; Το έλλειμα είναι πάνω από 7%, το χρέος πάνω από 160%, οι άνεργοι πάνω από 1 εκατομμύριο, και τώρα τα νέα δανεικά είναι με αγγλικό δίκαιο και υποθήκευση κρατικής περιουσίας.

    Ακόμα και αν το έλλειμα του 2009 ήταν όντως 15% ή 16% και δεν κάναμε ΤΙΠΟΤΑ τα δύο αυτά χρόνια, το χρέος θα είχε φτάσει πάλι στα σημερινά επίπεδα (κάντε τον πολλαπλασιασμό), χωρίς όμως όλα τα υπόλοιπα. Κάνω λάθος;

    2. "Πετύχαμε τη μεγαλύτερη σε έκταση εθελοντική αναδιάρθρωση χρέους που έγινε ποτέ για χώρα σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Το οικονομικό όφελος μεγάλο."

    Πόσο κάνει 105-130 δισάκια; Βγαίνει ή δεν βγαίνει +25 επιπλέον δισάκια φέσι που ήδη έχουμε; Είναι ή δεν είναι χειρότερες για την Ελλάδα οι νέες δανειακές συμβάσεις;

    3. "Ενισχύεται και διασφαλίζεται η ρευστότητα προς την πραγματική οικονομία μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών."

    Με τα 180 δισάκια που έχουν πάρει οι τράπεζες από το 2007 τι ακριβώς έκαναν; Ποιος ΑΚΡΙΒΩΣ είναι ο λόγος που απαιτούν (στην ουσία) ακόμα 33 δις "ρευστότητας", μερικά από τα οποία δίνουν αναγκαστικά (και κατακρινόμενα για τη δυσφορία τους) τα ασφαλιστικά ταμεία που πάνε ήδη για φούντο;

    Τι ακριβώς προσφέρουν στην Ελληνική οικονομία τα 220 δις ευρώ "ρευστότητας" των τραπεζών, δηλαδή ανακεφαλαιοποίησή τους στο 300% περίπου, τη στιγμή που δεν διαθέτουν αυτό το χρήμα πουθενά παρά μόνο στα δικά τους liabilities;

    4. "στο θεσμικό-πολιτικό επίπεδο, όπου βασιλεύει ακόμα ο παλιός εκλογικός νόμος, οι παλιοί θεσμοί, τα παλιά κόμματα με το παλιό πολιτικό προσωπικό... πρέπει να ξεφύγουμε από την εναλλαγή ρόλων ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση."

    Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζετε την απλή αναλογική;

    Επίσης, ο Benny σε λίγες μέρες θα βρεθεί αντιμέτωπος μόνο με τον εαυτό του ή τα λευκά, στην εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό το βλέπετε υγιή "μετασχηματισμό" του παλιού σε νέο;

    ReplyDelete
  2. Και κάτι ακόμα. Αφού σας αρέσουν τόσο πολύ οι ιδέες και οι φράσεις του Χρυσοχοϊδη, όπως το "επαναθέσμιση της Πολιτείας":

    (10/7/2011):
    >> http://www.mindev.gov.gr/?p=4998

    (10/9/2011):
    >> http://www.amna.gr/pressReleaseView.php?id=5361&doc_id=10361030

    Γιατί δεν αναπαράγετε και τις υπόλοιπες παπάρες που έλεγε τότε, όπως:

    "(Ερ): Με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών λέει πως και το 2011 η ύφεση θα είναι κοντά στο 4% , πότε τελικά θα γυρίσουμε σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης;

    (Απ): Κοινός τόπος όλων των έγκυρων διεθνών και ελληνικών φορέων είναι ότι η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα αρχίσει από τις αρχές του 2012. Η σταθεροποίηση και τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης του ιδιωτικού τομέα και της υγιούς επιχειρηματικότητας είναι ήδη ορατά στην πραγματική οικονομία..."


    Το παραπάνω ειπώθηκε στις αρχές Ιουλίου 2011, όταν ακόμα νόμιζε ότι είχε διαβάσει αυτά που ψήφιζε. Και φυσικά το έλλειμμα του 2011 κατέληξε στο 7% αντί του 4%.

    Σήμερα το πρωί στο MEGA (που αλλού) συνεργάτης του πρωθυπουργού παραδέχτηκε ότι τον Ιούνιο έρχονται καινούργιοι φόροι και περικοπές, καθώς και ότι η ύφεση του 2012 θα φτάσει (αισιόδοξα) στο 7% όπως και πέρυσι.

    Δεδομένου ότι κάθε 1% ύφεσης αντιστοιχεί σε περίπου 50.000 καινούργιους ανέργους, πως ακριβώς οραματίζεστε την ανάπτυξη φέτος;;;

    "Όλα βαίνουν καλώς" που λέει και κάποιος άλλος αισιόδοξος θαμώνας εδώ μέσα.

    ReplyDelete
  3. jaga εσύ μπορεί να λυπάσαι. Εμείς πάλι χαιρόμαστε που αποφύγαμε να γίνουμε Αργεντινή. Keep on Τσιπρ-ying.

    ReplyDelete
  4. Τώρα για τους διάφορους πολιτικούς που αντιγράφουν τις έννοιες που εμείς πρώτοι παράγουμε ή αναδεικνύουμε, τι να πούμε; Δεν είναι η πρώτη φορά. Μακάρι να άκουγαν και όταν τους λέγαμε ότι θα καταντήσουμε δουλοπαροικία του χρέους. Αλλά, όσο άκουγες εσύ, άλλο τόσο άκουγαν κι αυτοί. Γενικά πάντως μην μπερδεύεσαι. Η παραγωγή των εννοιών είναι εδώ. Εκεί έξω είναι οι αντιγραφείς.

    ReplyDelete
  5. @g700:

    "...Keep on Τσιπρ-ying...
    ...Αλλά, όσο άκουγες εσύ, άλλο τόσο άκουγαν κι αυτοί..."


    Αυτό τώρα τι είναι; Σοβαρή απάντηση από το think-tank που παράγει πολιτική των 445 ευρώ μεροκάματο;

    Αυτά μόνο έχετε να πείτε σε όσα ρωτάω παραπάνω; "Ευτυχώς σωθήκαμε"; "Live and let die" δηλαδή; Σκοτώστε μερικούς για να γλιτώσουμε οι υπόλοιποι; Από τη "διαγεννεακή δικαιοσύνη" στη "διαγεννεακή εκκαθάριση";

    Παιδιά είπαμε, οικονομία στους μισθούς, όχι στα επιχειρήματα. Δηλαδή όταν εκλεγεί ο Benny με το καλό, τι θα λέτε ως επιχείρημα; Το δικό του "...Γιατί έτσι";

    Καλά το πάτε, συνεχίστε.

    ReplyDelete
  6. Χρεοκοπήσαμε, αλλά φευ, συντεταγμένα, όχι άναρχα. Η άναρχη χρεοκοπία θα κόστιζε ένα (1) τρις στην ΕΕ και θα ανάτρεπε το χρηματοπιστωτικό σύστημα με μιας (δηλ. ό,τι δεν πέτυχε η ΕΕΣΔ, θα το έκανε η Ελλάδα). Σώσαμε τους δανειστές όμως και τις τράπεζες (θα πάρουν κάποιοι και τα 5 δις CDS που τους αφαιρέσαμε με την πτώχευση. Απλά δεν είπε κανείς "δυστυχώς επτωχεύσαμε". Τώρα βέβαια για μας τους χρεοκοπημένους πολίτες, τι σημαίνουν τούτα, ακόμα δεν κατάλαβα... Αλλά είπαμε: άλλη η δική μας πατρίδα κι άλλη των "σωτήρων" μας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Επτωχεύσαμεν; Όχι, κατηγορηματικά. “Πτώχευση” σημαίνει μηδενισμός του ΑΕΠ, όπως έγινε στην Αργεντινή (tinyurl.com/6twek85). Στην περίπτωση μας αυτό δεν ισχύει, αυτό που ισχύει είναι ότι φτωχύναμε και δυστυχώς αυτό έγινε μέσα στο ελληνικό κράτος. Ας πάρουμε το παράδειγμα της δημόσιας παιδείας.

      Τα 5 και κάτι δις που έδιναν οι γονείς στην παραπαιδεία δεν υπάρχουν πλέον ή είναι σημαντικά λιγότερα.

      Οι σχολικές εγκαταστάσεις δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν ένα 7ωρο σχολείο.

      Οι επιπρόσθετες δεξιότητες - γνώσεις (ξένες γλώσσες - αθλήματα) παρέχονται από τρίτους.

      Η τεχνική εκπαίδευση είναι παραμελημένη.

      Πραγματικά δεν ξέρω που θα μας βγάλει αυτή η ιστορία. Το PSI δίνει μία ανάσα αλλά από μόνο του δεν αποτελεί λύσει. Το θέμα και πάλι είναι τι κάνουμε εμείς.

      Delete
    2. thanks για την επισήμανση στα σχόλια (οκ το σβήσαμε).

      το ότι φτάσαμε σε μια αναδιάρθρωση του χρέους συνιστά συλλογική εθνική αποτυχία. Επειδή ακριβώς χρεοκοπήσαμε ζούμε σήμερα σε καθεστώς οξείας λιτότητας και βιώνουμε όλοι οι πολίτες τις συνέπειές της και πολλοί μάλιστα έχουν φτάσει να ρευστοποιούν περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα. Τα λέγαμε και δεν μας άκουγε κανείς ότι έρχεται το τσουνάμι. Αλλά όλοι ήταν πρώτοι στο να αναδημοσιεύουν άρθρα μας και να οικειοποιούνται την ορολογία μας. Το άρθρο "Χρεοκοπήσαμε. Το καταλάβαμε" στο οποίο αναφερόμαστε στην αρχή του blog το είχε αναδημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του ο ΓΑΠ για να καταλάβεις.

      Από εκεί και πέρα χρεοκοπία από χρεοκοπία έχει τεράστια διαφορά. Το ότι δεν πτωχεύσαμε άναρχα σαν την Αργεντινή σημαίνει ότι γλιτώσαμε την απόλυτη οικονομική εξαθλίωση (το 40% των Αργεντίνων πέρασε το κατώφλι της φτώχειας την επόμενη της άτακτης χρεοκοπίας) και την γεωπολιτική απομόνωση.

      Με την τωρινή αναδιάρθρωση έχουμε μια ευκαιρία να κερδίσουμε χρόνο, να φτάσουμε το κοντέρ κοντά στο μηδέν, και να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το παρακάτω όμως δεν είναι επιστροφή στην προ της κρίσης ομαλότητα. Έχει μέτρα + διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα (αγορά, κράτος, πολιτεία) και ένα πακέτο ανάπτυξης που από εμάς και την ΕΕ εξαρτάται τι βεληνεκούς θα είναι.

      Σε όλο αυτό το πακέτο κρίσιμος παράγοντας επιτυχίας θα είναι η έξοδος από την ύφεση και η τόνωση της απασχόλησης.

      Delete
  7. Αναδιάρθρωση και όχι χρεοκοπία.Μεγάλη εθνική επιτυχία που παράγει αποτελέσματα ανάλογα της νίκης μας επί τών Περσών στη ναυμαχία της Σαλαμίνας.Πανηγυρίζουν οι πάντες: Κυβερνήσεις,θεσμοί,αγορές.
    Καποιοι εδώ μέσα εξακολουθούν να "άδουν".

    ReplyDelete
  8. Η Ελλάδα σταθεροποιήθηκε γεωπολιτικά καταγάγοντας θριαμβευτικά μια άνευ προηγουμένου διεθνή επιτυχία που τη διεξήγαγε με σύγχρονα μέσα και με ευφυέστατες διεθνοπολιτικές συμμαχίες αντάξιες των καλύτερων ιστορικών στιγμών της.
    Κάποιοι θα εξακολουθούν να άδουν υπέρ των Περσών.Η φιλελεύθερη δημοκρατία έχει την άνεση να τους ακούει με επιείκεια.

    ReplyDelete
  9. Σύγκριση της ελληνικής και της αργεντίνικης χρεωκοπίας.

    http://www.tradingeconomics.com/greece/gdp
    http://www.tradingeconomics.com/argentina/gdp

    ReplyDelete
  10. Ποια είναι η θέση της Γ700 για τον Μπένυ (κατά κόσμον Ευάγγελο Βενιζέλο);

    ReplyDelete
    Replies
    1. Στηρίζουμε πολιτικές, όχι πρόσωπα.

      Σαν πρώτες σκόρπιες σκέψεις θεωρούμε ότι θα κριθεί
      α)από το αν θα καταφέρει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε συνειδητά και μαζικά σύγχρονο κεντροαριστερό ευρωπαϊκό κόμμα σπάζοντας τις σχέσεις του με πελατειακά δίκτυα και γενικά διαρρηγνύοντας τη σχέση του με το παλιό καθεστώς,
      β) εάν ξανακυβερνήσει από την αποτελεσματικότητά του στο ριζικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και κράτους και από τη δίκαιη κατανομή των βαρών της οικονομικής προσαρμογής.

      Delete
  11. Οδοστρωτήρας! Ποιές αγορές και ιστορίες.Κλάσανε όλοι πατάτες.
    Δες το παραμιλητό του Παπουτσή και του Τζουμάκα.Μπουκίτσες για ορεκτικό τους έκανε.

    ReplyDelete
  12. Ο Παπουτσής με το Τζουμάκα μείνανε στην ηρωική δεκαετία του 70.Μάζεψαν μερικούς κλακαδόρους,κάτι γυναικοξαδέλφια,και κατατροπόσανε τον καπιταλισμό.
    Αυτός ο καπιταλισμός πολύ σκληρό καρύδι ρε παιδί μου.Τον χτυπά ο jaga ολομερίς και ολονυχτίς αλλά αυτός τίποτε.Δεν καταλαβαίνει Θεό.Να και ο Καμμένος,να και η Κουντουρά αλλά τίποτε,τίποτε.

    ReplyDelete
  13. Σο Δίστομο ο Καμένος; Στο Μελιγαλά ο Σαμαράς.
    Στο Γράμμο η "Χρυσή Αυγή",στη Κόκκινη Μηλιά ο Σαμαράς.

    ReplyDelete
  14. Επί τέλους εκπληρώθηκε η επιθυμία του Παρμενίδη και αυτός ο τόπος απέκτησε "Δεξιά".

    ReplyDelete
  15. "Αριστερά" άφθονη,βρώμισε ο τόπος.Ε,έ, έρχεται η "Δεξιά".Μυρίζει ναφθαλίνη.
    Και στο "Κέντρο" ο Μπένυ.Το εκτόπισμα το έχει.

    ReplyDelete
  16. Διαβάζω αυτό

    Σαμαράς: Με τη βοήθεια του Θεού, θα νικήσουμε!

    Μετά αυτό

    “[...] Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 700 “τυφλούς” που αποκαλύφθηκε πέρυσι τον Αύγουστο ότι υπάρχουν στη Ζάκυνθο και έπαιρναν το επίδομα τυφλότητας, μέχρι σήμερα προσήλθαν για έλεγχο στις υγιειονομικές επιτροπές μόνον οι 100 και από αυτούς διαπιστώθηκε ότι οι 60 έβλεπαν. Δηλαδή μόλις 40 από τους 700 βρέθηκαν μέχρι στιγμής να είναι πραγματικά τυφλοί [...]

    Και σκέφτομαι... Δεν μπορεί να είναι τυχαίο! Αν αυτό δεν είναι σημάδι του θεού κύριοι, τότε τι είναι;

    ReplyDelete
  17. Είναι και ο Μπένυ μαιτρ του μεταφυσικού. Ωχ, μάνα μου!

    ReplyDelete
  18. Μια και πήγε στο Βενιζέλο η φάση με υπαίτιο τον Χανούμ εδώ μπορείτε να διαβάσετε την άποψη Μίμη Ανδρουλάκη http://www.mimisandroulakis.net/?p=315

    ReplyDelete