Tuesday, December 14, 2010

Ο εργασιακός μεσαίωνας ήταν πάντα εδώ


Ώρες ώρες, είναι για να θαυμάζει κανείς τον δημόσιο λόγο αυτού του τόπου. Αυτές τις φωνές που ξεπετάγονται ξαφνικά και διαρρηγνύοντας ιμάτια, φωνάζουν για το φοβερό κακό και τις αδικίες που τους βρήκε «ξαφνικά». Σε αυτό το «ξαφνικά» θέλω να εστιάσω, σε συνδυασμό με το κλισέ των τελευταίων ημερών περί «επιστροφής στον εργασιακό μεσαίωνα».

Όταν μιλάμε για επιστροφή στον οποιουδήποτε είδους μεσαίωνα, προφανώς υπονοούμε ότι κάποια στιγμή είχαμε ξεπεράσει το στάδιο του μεσαίωνα, είχαμε επηρεαστεί με τα χίλια από τον ευρωπαϊκό Διαφωτισμό, είχαμε δημιουργήσει μία υποτυπώδη αστική Δημοκρατία με ισχυρή αστική τάξη και ισχυρά θεσμικά και νομοθετικά όργανα που λειτουργούσαν υπέρ των εργασιακών δικαιωμάτων αυτής της τάξης. Με το συμπάθιο δηλαδή, αλλά όποιος έχει τέτοια γνώμη, μάλλον βρίσκεται σε κάποια διάσταση αρκετούς αιώνες πριν τον πραγματικό μεσαίωνα.

Συμπεραίνει λοιπόν κανείς ότι κάποιοι άνθρωποι είτε είχαν μαύρα μεσάνυχτα για το εργασιακό καθεστώς στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια, είτε σκοπίμως επέλεγαν να έχουν μαύρα μεσάνυχτα αφού η δική τους θέση προφανώς ήταν καλά αμειβόμενη, είχε προοπτικές ανάπτυξης, αξιολογούνταν δίκαια από κάποιο δίκαιο σύστημα αξιολόγησης και δεν υπέκυπτε σε κανενός είδους «αφεντικίστικους» εκβιασμούς. Δυστυχώς, τα νέα για όλους αυτούς είναι ότι τέτοιου είδους θέσεις σπάνιζαν ούτως ή άλλως, ενώ τα φοβερά «διαφωτισμένα» δικαιώματα τύπου κλαδικών και συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα στόλιζαν το γραφείο του λογιστηρίου καθαρά για λόγους ξεκαρφώματος σε περίπτωση εφόδου της επιθεώρησης εργασίας. Προφανώς όμως, για να έχει κανείς τόσο μαύρα μεσάνυχτα ή δουλεύει στο Δημόσιο ή είναι κατ’ επάγγελμα αρχισυνδικαλιστής που δεν έχει καμία επαφή με το οποιοδήποτε εργασιακό περιβάλλον.

Όποιος φωνάζει σήμερα για επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα και άλλα τέτοια τσιτάτα, προφανώς παραβλέπει ότι εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα διαγεννεακής δικαιοσύνης για το οποίο φωνάζουν καθημερινά οι νέοι της γενιάς των 700 ευρώ. Παραβλέπει το γεγονός ότι επί της ουσίας η εργατική νομοθεσία εφαρμοζόταν μόνο σε περιπτώσεις που κάποιοι «γενναίοι» εργαζόμενοι τολμούσαν να κάνουν καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, εάν και εφόσον δούλευαν με σύμβαση εργασίας και όχι με δελτία παροχής υπηρεσιών. Παραβλέπει το γεγονός ότι στις οικογενειοκρατικές και «μιζαδόρες» επιχειρήσεις, κανένας νέος εργαζόμενος δεν αξιολογούνταν για τις ικανότητές του αλλά για το πόσο νέος ήταν σε σχέση με τους «παλαίουρες». «Ο στρατός είναι το μεγαλύτερο σχολείο της ζωής» δεν λέει το ρητό ακόμα και σήμερα;

Κυρίως όμως, παραβλέπει το γεγονός ότι ο εργασιακός μεσαίωνας βρίσκεται ούτως ή άλλως μέσα στη συντριπτική πλειοψηφία των συνειδήσεων των επιχειρηματιών αυτής της χώρας. Με ελάχιστες εξαιρέσεις στις οποίες εφαρμόζονται πιο σύγχρονες θεωρίες διοίκησης αλλά και οι στοιχειώδεις αρχές διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οι περισσότερες επιχειρήσεις λειτουργούν με τη νοοτροπία «μαγαζιού»: Έχω τον υποδεέστερο υπάλληλο και όσο περικόβω από το κόστος της μισθοδοσίας, τόσο μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους μπορώ να έχω για ολόκληρη την εταιρία. Χωρίς περιθώρια εξέλιξης, συνεχούς επιμόρφωσης, διασύνδεσης αμοιβής με την παραγωγικότητα και ουσιαστικής μισθολογικής ή ιεραρχικής προαγωγής.

Ο εργασιακός μεσαίωνας λοιπόν υπήρχε στην Ελλάδα χρόνια τώρα. Απλά για αυτόν φώναζαν μόνο κάποιες «μειονότητες» νεαρότερης ηλικίας που κατηγορήθηκαν και ως δειλοί, επειδή αποφάσισαν να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό για πιο αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Μετά από ορισμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις που εξασφάλισαν ορισμένα εργασιακά δικαιώματα και κεκτημένα, η πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού αλλά και ολόκληρη η κοινωνία βολεύτηκαν στις δάφνες τους ξεχνώντας ότι τα θεμέλια που στήριζαν ολόκληρη την παραγωγή ήταν σαθρά, για τον απλούστατο λόγο ότι η σαπίλα δεν άγγιζε το δικό τους πορτοφόλι. Τώρα όμως που καταρρέει το οικοδόμημα, μιλάνε για επιστροφή σε μεσαίωνες. Άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα έλλειψης συλλογικής συνείδησης που σκάει στα μούτρα της ελληνικής κοινωνίας. Και έχει ακόμα πολλά «σκασίματα» το εγγύς μέλλον…

*Αναδημοσιεύουμε με άδεια του συγγραφέα.

51 comments:

  1. Σωστό το πόστ.Να προσθέσω ότι οι περισσότεροι εργάζονται με "προφορικες συμβάσεις".Αυτός ο "Μεσαίωνας" δεν θα παρέλθει εαν ολόκληρο το σύστημα, που τον στηρίζει, δεν οδηγηθεί ειρηνικά και οργανωμένα σε απόσυρση.

    ReplyDelete
  2. a geia sou , etsi bravo
    Από εργασιακό μεσαίωνα πάμε στο εργασιακό χάος.
    Απλά για μία ακόμα φορά οι δημόσιοι πάλι την βγάλανε καθαρή εγώ έχω εισόδημα 450 ε και αυτοί φωνάζουν για τα 1800 που θα παίρνουν ......

    ReplyDelete
  3. "Κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες,διαπλεκόμενα Μέντια,"επαναστατικές" οργανώσεις τύπου ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ,εργοδοτοπατέρες,εργατοπατέρες,αγροτοπατέρες,τρόφιμοι των διάφορων ΔΕΚΟ και δημόσιων οργανισμών"
    ήλθε η ώρα τους, που λέει και ο Πανούσης.Αβάντι πόπολο.

    ReplyDelete
  4. Ο εργασιακός μεσαίωνας ήταν πάντα εδώ, αλλα καλό θα ήταν να προσεγγίζαμε που οφείλεται η ύπαρξή του:

    Οφείλεται :

    1) στα "εργατικά κινήματα" των αριστερών, που υπάρχουν απλά για να αποπροσανατολίζουν - κοιμίζουν τον ιδιώτη εργαζόμενο, και να "αγωνίζονται" ΜΟΝΟ για τα προνόμια των καλοβολεμένων ΔΥ που αποτελούν τους φορείς του κράτους = εκάστοτε κυβέρνηση που θέλουν να κοντράρουν (ασκήσουν πολιτική κτλ).

    Και εκείνο για το οποίο κατηγορώ όλα αυτά τα διεφθαρμένα ψευτοσυνδικάτα της αριστεράς (ΠΑΜΕ κτλ) και τα μέλη τους, είναι ότι δρουν ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΕΝΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΣ,
    δηλαδή για το ΑΤΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΓΣ(ΕΕ=ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ).

    2) στα κρατικά όργανα (επιθεώρηση εργασίας, εργατικά δικαστήρια) που είναι ΣΚΟΠΙΜΑ δυσκίνητα και διαβρωμένα έτσι ωστε να αποτρέπουν τον εργαζόμενο και να βρει, και να διεκδικήσει τα νόμιμα και τα δίκαιά του.

    Και τέλος, η μεγάλη "κρυφή" αλήθεια την οποία κάνουν όλοι γαργάρα, και μιλάνε για συλλογικές συμβάσεις, αποδοχές κτλ, είναι το γεγονός ότι στον ιδιωτικό τομέα κατα κανόνα δεν τηρείται ΚΑΜΙΑ συλλογική σύμβαση και κάθε φορά διαπραγματεύεται εργαζόμενος και εργοδότης. Με ελάχιστες εξαιρέσεις.

    ReplyDelete
  5. Το άρθρο σωστά τα λέει και όντως έτσι είναι.

    Όχι βέβαια με ευθύνη των "αριστερών" ή οποιονδήποτε άλλων συνδικαλιστών, παρά μόνο των μπλε και των πράσινων, σχεδόν αποκλειστικά. Γιατί αυτοί έγιναν τσιράκια υπουργών, μερικοί υπουργοί και οι ίδιοι.

    Αλλά δεν κατάλαβα. Πέρα από τις διαπιστώσεις, τι προτείνουμε εδώ; Να πούμε ναι στο έκτρωμα που φέρνουν στη Βουλή, γιατί αυτοί που διαμαρτύρονται είναι υποτίθεται οι βολεμένοι; Και με τους υπόλοιπους τι γίνεται; Η κατάσταση διορθώνεται ή γίνεται ΠΟΛΥ χειρότερη, για ΟΛΟΥΣ, "οριζοντίως" όπως συνηθίζουν να λένε;

    Η διαπίστωση του προβλήματος δεν είναι άφεση αμαρτιών. Ειδικά όταν η "αμαρτία" και η εργασιακή ζούγκλα γίνεται πλέον Νόμος.

    ReplyDelete
  6. Παπαρήγα: «Ο πόλεμος τώρα αρχίζει»

    Χαμπάρι δεν πήρε ότι ο "πόλεμος" τέλειωσε σήμερα.Βοήθησε όμως όσο μπόρεσε και αυτή τους "νικητές" προβοκάροντας με τους τραμπουκισμούς τού ΠΑΜΕ οποιαδήποτε πιθανότητα ανάπτυξης κινήματος ανεξάρτητων εργαζομένων.
    Πήγε και στο Μαξίμου και πήρε και το μπράβο.
    Πυλώνας του συστήματος η κυρία.

    ReplyDelete
  7. jaga: "αυτοί που διαμαρτύρονται είναι υποτίθεται οι βολεμένοι";

    Ελα ντέ την ίδια απορία έχω και εγώ.Φουκαράδες είναι. Οι κατατρεγμένοι του συστήματος είναι.
    Ας δείξουμε λίγη συμπόνοια.Τί ζητάνε οι άνθρωποι; Απλά τις πολυτελείς αργομισθίες να συνεχίσουμε να τους καταβάλλουμε.
    Ας μήν είμαστε τόσο άκαρδοι.

    ReplyDelete
  8. Οι υπαλληλοι του ιδιωτικου τομεα
    ηταν και ειναι οι υπηρετες των ΔΥ
    οπως και οι φανταροι στους Αξιωματικους.

    Εργασιακη ζουγκλα επικρατουσε
    ετσι κι αλλιως , δεν περιμεναμε
    να γινει ο μισθος με βουλα 740
    ευρω.

    Ανεπισημα ειναι ακομα χαμηλοτερος

    Τα αιτια τα ανελυσε ο yanniskriti.

    Ελιτ στην Ελλαδα ηταν και ειναι το δημοσιο.

    Θυμαμαι δεκαετια του 90 που σπουδαζαν στην Αγγλια τα παιδια
    των υποτιθεται σοσιαλιστων ΔΥ
    και γυρνουσαν μετα Ελλαδα για να
    γινουν κι αυτα ΔΥ σε καμια εφορια ΙΚΑ ΟΑΕΔ κλπ.

    Θεος της Ελλαδας ειναι το δημοσιο
    και οι ΔΥ ανωτερη ταξη.

    Οποτε ας μην απορουμε γιατι
    φτασαμε ως εδω, αφου αυτοι
    που δουλευαν πεινουσαν
    και οι ΔΥ ζουσαν χλιδατα
    υπερχρεωνοντας τη χωρα.

    Απλα πραγματα....

    ReplyDelete
  9. Ο GP2 ενημερώθηκε(;) για τους νέους "αντάρτες" στο κόμμα και τους διέγραψε και αυτούς σε dt (Παπαχρήστος εκτός, Κουρουπλής παίζεται). Προς παραδειγματισμό, σαν μαστίγωμα στην πλατεία. Η στενή κλίκα, με την αβάντα της υπογραφής εκταμίευσης χωρίς την έγκριση του κοινοβουλίου, κινείται πλέον προς μη-κοινοβουλευτική διακυβέρνηση.

    Πραγματικά λυπάμαι που το λέω, αλλά μερικά πράγματα πλέον δεν θα μπορούν να τα δικαιολογήσουν ούτε τα δισέγγονα των σημερινών "ηγετών", που κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχίσουν εναλλάσσονται κληρονομικά στην εξουσία.

    ReplyDelete
  10. Τραγική η Κατσέλη στη Βουλή, δεν μπορεί ούτε καν να δώσει πρόφαση απάντησης. Φυσικό, αφού έχει μείνει μόνη μαζί με τον Παπακωνσταντίνου να εξηγήσουν γιατί ο αρχηγός τους εμπιστεύεται περισσότερο έναν ψεύτη γυναικά (Στρος Καν) παρά τους βουλευτές του που στο κάτω-κάτω ο ίδιος επέλεξε προσωπικά πριν 12 μήνες.

    Επιτέλους το κανάλι της Βουλής αποδεικνύεται χρήσιμο, αναμεταδίδοντας live μια από τις πιο ντροπιαστικές ψηφοφορίες στην ιστορία της Ελλάδας. Για άλλη μια φορά η ΕΣΗΕΑ διάλεξε την κατάλληλη (επόμενη) ημέρα να κατεβάσει το γενικό στα ΜΜΕ.

    Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους.
    Και καλά ξεμπερδέματα...

    ReplyDelete
  11. Προσθήκη:
    Η ΕΣΗΕΑ πήρε ήδη το "δωράκι" της, ως αντάλλαγμα για τη στάση της. Αναβάλλεται για 1 χρόνο ο φόρος των διαφημιστών στα κανάλια, με παρέμβαση της τελευταίας στιγμής.
    Εξαιρετικό timing.

    ReplyDelete
  12. jaga:"γιατί ο αρχηγός τους εμπιστεύεται περισσότερο έναν ψεύτη γυναικά (Στρος Καν) "

    Γιατί αυτός ο ρατσισμός για τους αρσενικούς jaga;
    Γιατί αυτό το μίσος;
    Tί σε βασανίζει;

    ReplyDelete
  13. "Ο κ. Λεκκάκος,CEO του ομίλου της τράπεζας Πειραιά, τόνισε, ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις σταδιακής επανάκαμψης της εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στη συνέχεια και αυτό φαίνεται τόσο από την αντιστροφή της διαρροής καταθέσεων προς το εξωτερικό, όσο και από τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού".
    ΗΜΕΡΗΣΙΑ 15-12-10

    ReplyDelete
  14. Συμφωνούμε ολοι και επαυξάνουμε λοιπόν.
    Και εγω μαζί σας

    Οι κρατικοδίαιτοι μπράβοι των πολιτικών (τετοιο ειναι και το ΠΑΜΕ) θα συνεχισουν να τσεπώνουν τα 80-100 χιλιάρικα το χρονο για να πουλάνε νταιλίκι.
    Εσυ τι θα κάνεις G700 και Gταμείο ανεργίας εκτος απο ποστ και κόμεντς?

    1)Σβηνουμε την Ερτ απο το τηλεκοντρόλ και φευγουμε απο τον ΟΤΕ ,Εθνική Ασφαλιστική , Εθνική Τράπεζα

    2)Μπουκοτάζ σε ΟΠΑΠ , ΗΛΠΑΠ και Μεσα μεταφοράς των κρατικοδίαιτων συνδικα-ληστών της 500αρας το χρόνο
    Να κλείσουν (εκτος αν θελετε να σας παρουν και τα σπιτια για να συνεχίσουν να υπάρχουν)

    3)Υβριστικά γράμματα σε πολιτικούς που συνεχίζουν ως υπουργοί μνημονίου να κανουν απευθείας αναθεσεις (ΠΧ ΡΕΠΑΣ και 20 εκ ευρώ στον Φεσσα τις Ινφοκουέστ για 3 ιστοσελίδες του Υπουργείου Μεταφορών) κατα τα άλλα παμε για εξυγίανση των μεσων μαζικής μεταφοράς

    ReplyDelete
  15. Γελάω με αυτα που ελεγε ο συνδικαλιστής της ΕΘΕΛ οτι δηλαδή χρωστάνε στον ΟΑΣΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ 3 δις (να δωθεί νομπελ οικονομικών ατον κυριο τωρα , ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΕΣΕΝΑ )

    Αυτές ειναι εταιρειες ρε μπατιρηδες του G700:

    με 4000 μεσο μισθό και χρεη ισα με τη σελήνη που το μονο εσοδο τους ειναι οι κρατικές επιχορηγήσεις.

    Και περιμένεις εσυ να δεις μια ασπρη μέρα

    Για την Ιστορία :
    ο κος Φεσσας απέλυσε 520-372= 128 ατομα απο την Unisystems ΜΕΣΑ ΣΕ 1-1/2 χρόνο και τελικά πηρε τα εργα του ΥΜΕ

    ReplyDelete
  16. @normad:

    Ο Στρος Καν παντρεύτηκε και χώρισε δύο φορές, λόγω απιστίας και τις δύο. Αυτόν, που δεν είναι ειλικρινής ούτε στη γυναίκα του, έφερε εδώ ο Jeffry να μας κάνει το "γιατρό".

    Κατάλαβες τώρα ή έχεις τόσο πουρέ εγκέφαλο;

    ReplyDelete
  17. Ελπίζω τα νεοφιλελεύθερα ανεπάγγελτα παιδάκια που διψάνε για αίμα εδώ μέσα να μην εύχονται να έχουμε πάλι νεκρούς στις διαδηλώσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή στο κέντρο.

    Γιατί η τρίτη θα είναι και η φαρμακερή. Θα τους (μας) πάρει όλους η μπάλα και τότε τα καλαμπούρια τελειώνουν.

    ReplyDelete
  18. jaga:"Αυτόν, που δεν είναι ειλικρινής ούτε στη γυναίκα του"

    jaga,θα μας τρελάνεις τώρα; Ξέρεις εσύ κανένα φυσιολογικό άνθρωπο που είναι ειλικρινής στη γυναίκα του; Τί οπισθοδρομικές απόψεις είναι αυτές;

    Αλλά τί περιμένεις από ένα άνθρωπο που όλη την ώρα περιμένει να δεί θύματα για να χαρεί λίγο η ψυχούλα του.

    ReplyDelete
  19. @jaga
    "νεοφιλελεύθερα ανεπάγγελτα παιδάκια που διψάνε για αίμα" εδώ μέσα δεν έχω δει
    Για την ιστορία αυτός που μάτωσε έιναι ο Χατζηδάκης που τον κοπάνησαν άγρια

    ReplyDelete
  20. jaga

    Δεν βλέπεις τον Καβαλιέρε με τί άνεση κυβερνάει την Ιταλία όταν απέναντί του έχει μια Αριστερά που στηρίζει τη κριτική της στο πόσες γκόμενες έχει ο αντίπαλός της ; Είναι Αριστερά αυτή; Είναι Αριστερά αυτή που πρεσβεύεις;

    ReplyDelete
  21. jaga
    Ολοι όσοι ασκούν εξουσία, οποιασδήποτε μορφής, διακατέχονται απο έναν άκρατο φιληδονισμό.Τυχαία νομίζεις ότι ο ΓΑΠ δηλώνει ανιεξουσιαστής; Είναι για να θολώνει τα νερά και να μην τον πάρει χαμπάρι η Αντα.

    ReplyDelete
  22. @normad:

    Το τι πρεσβεύω εγώ, το ξέρω μόνο εγώ. Και ασφαλώς δεν είναι κανενός είδους ΚΚΕ όπως συνεχίζεις να νομίζεις.

    Το τι πρεσβεύεις εσύ, μπορώ αν το υποθέσω, αν κρίνω από τα ένα σωρό σκουπίδια που ποστάρεις καθημερινά εδώ.

    Όσο για τους "μάτσο" ηγέτες που μετρούν τον ανδρισμό τους με βάση πόσο συχνά απατούν τη γυναίκα τους, η Ψυχολογία λέει ότι μάλλον διακατέχονται από υποσυνείδητη ανασφάλεια. Τρανταχτό παράδειγμα ο κλόουν Μπερλουσκόνι που ο ίδιος ανέφερες.

    ReplyDelete
  23. @ser:

    Κάτσε να δείξουν αύριο τα κανάλια τον Χατζηδάκη και να δεις πόσοι θα αρχίσουν πάλι, ΚΑΙ εδώ μέσα, να σκούζουν για αλήτες, για το άσυλο στα Πανεπιστήμια, για τους κομματικά καθοδηγούμενους ταραξίες. Ήδη τρίβουν τα χέρια τους.

    Για την ιστορία, πάρε και ένα βίντεο (κι όμως, από CNN), που δείχνει άνδρα των ΜΑΤ να σηκώνει "κουκουλοφόρο" από την άσφαλτο (2:29-2:35), να τον χτυπά φιλικά στην πλάτη σαν να τον ρωτά "είσαι καλά;" και να τον αφήνει να ξαναμπεί μέσα στο μπλοκ των αναρχικών, μπροστά στη Βουλή.

    http://www.youtube.com/watch?v=YBCaDrG-_KI

    Κατάλαβες τώρα τι εννοώ; Ποιος ωφελείται από αυτή την κατάσταση;

    ReplyDelete
  24. Ορίστε και τα τεκμήρια (video από το RT):

    http://www.youtube.com/watch?v=AuJZdWTiaJM

    Φαίνονται καθαρά τα πρόσωπα τουλάχιστον δύο ατόμων, οι οποίοι τραβούν από πίσω τον Χατζηδάκη καθώς βγαίνει έξω υποβασταζόμενος. Να δούμε ΑΥΤΟΥΣ θα τους συλλάβει κανείς ή θα κοιτάξουν πρώτα την κομματική τους κάρτα;

    Η ΝΔ φαίνεται αν έχει βγάλει ανακοίνωση για "προβοκάτσια" (απίστευτο, έγιναν και αυτοί "ΣΥΝασπισμένοι" "κουκουέδες";;;), αλλά ΔΕΝ έχω υπόψη μου ακόμα για επίσημη επιβεβαίωση - προσοχή γιατί ίσως να μην ισχύει:

    http://toklysma.weebly.com/4/post/2010/12/500nd.html

    ReplyDelete
  25. jaga
    μιλάς γιά την αρχή του βίντεο, όταν τα ΜΑΤ ανέσχεσαν τον όγκο των διαδηλωτών.
    Ο δε τύπος δεν φορούσε κουκούλα αλλά το μπουφάν του είχε κουκούλα.

    Δεν βλέπω κάτι κακό, δεν έκανε κάτι κακό.
    Αναρωτιέμαι όμως- αυτές οι μολότωφ που είδαμε μετά που φυτρώνουν?

    ReplyDelete
  26. Ναι έχεις δίκιο, εννοώ στο 0:29-0:35 (όχι 2:+). Τα ΜΑΤ σπρώχνουν τον κόσμο πίσω, ενώ προχωρούν κανονικά στο δρόμο και όχι προς τη Βουλή, οπότε να δικαιολογείται η επέμβαση. Επίσης, ο τύπος που σηκώνεται φοράει μάσκα (νομίζω) και κρατά κάτι στα χέρια, το οποίο ίσως και να μην είναι κάτι επικίνδυνο, αφού δεν του το παίρνει ο αστυνομικός, έτσι;

    Ο τύπος όμως που τον παραλαμβάνει φοράει κουκούλα και τον οδηγεί πίσω, μέσα στο μπλοκ. Αν είναι δημοσιογράφος, πρέπει να πάει για Πούλιτζερ (δεν το νομίζω).

    Μια ψύχραιμη και ρεαλιστική αντίληψη για το τι έγινε σήμερα στο κέντρο:

    http://politicongr.wordpress.com/2010/12/16/shock-doctrine-in-athens/

    ReplyDelete
  27. Όταν μιλάμε για επιστροφή στον οποιουδήποτε είδους μεσαίωνα...what a beating around the greek minister

    beating like a hammer

    yep the dark age is back

    ReplyDelete
  28. jaga:Το τι πρεσβεύω εγώ, το ξέρω μόνο εγώ.

    Μακάρι να το ήξερες.Αλλά αφού είσαι οπαδός του "πρέσβευε και μή ερεύνα" άστο μη το ψάχνεις.Ρίξε καμμιά κουκουεδιά, για το τί χρώμα σώβρακο φορούσε ας πούμε εκείνος που έδειρε το Χατζηδακη,μήπως και αποδείξεις τί πολιτική προέλευση είχε ο τραμπούκος.Λές και υπάρχουν καλοί και κακοί τραμπούκοι.Πράγμα που φυσικά πιστεύεις αλλά δεν το ερευνάς γιατί τρομάζεις,φοβάσαι την αλήθεια.

    ReplyDelete
  29. "Η ΝΔ φαίνεται αν έχει βγάλει ανακοίνωση για "προβοκάτσια" (απίστευτο, έγιναν και αυτοί "ΣΥΝασπισμένοι" "κουκουέδες";;;)"

    Η κουκουεδίλα διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα.Στη ΝΔ, ιδιαίτερα,έχει πάρει κακοήθεις διαστάσεις.

    ReplyDelete
  30. ΚΑΙ πολύ περισσότερο η κακοήθης κουκουεδίλα έχει κατακυριεύσει τους "ανεξάρτητους" απο κόμματα.Είναι χίλιες φορές χειρότεροι απο τους "εξαρτημένους".

    ReplyDelete
  31. @normad:

    Καλά, συνέχισε το παραμύθι και το spam, που ξέρεις μπορεί να σε προσλάβει καμιά εφημερίδα ή κανένα κανάλι, τώρα που ψάχνουν για στρατιωτάκια.

    Ούτε με ενδιαφέρει, ούτε και έχει σημασία το κόμμα στο οποίο ανήκουν οι κάθε τραμπούκοι. Αυτό που ξέρω είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν συλληφθεί, ενώ είναι γνωστά πρόσωπα, και το ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει αναφέρει σήμερα ένα ακόμα "ατύχημα" με μοτοσυκλέτα στην Πανεπιστημίου για τη σύλληψη νεαρού.

    Για τους κουκουλοφόρους της αστυνομίας των οποίων τα πρόσωπα κυκλοφορούν από εχθές σε όλο το δίκτυο έχεις να πεις κάτι ή δεν έχεις λάβει ακόμα οδηγίες;

    Ο Γείτονας του ΠΑΣΟΚ πάντως το είπε ξέκάθαρα σήμερα στο ραδιόφωνο: "Όλοι πρέπει να λογοκρινόμαστε". Κοινώς, μούγκα και κρυφτούλι, γιατί δεν τους παίρνει πλέον.

    ReplyDelete
  32. "Αυτό που ξέρω είναι ότι προς το παρόν δεν έχουν συλληφθεί"

    Μακάρι να είχες την ίδια ανησυχία και γαυτούς που έκαψαν τους εργαζόμενους της Marfin και δεν τους πιάσανε.

    ReplyDelete
  33. Και ποιος σου είπε ότι τους υπολογίζω λιγότερο; Άκουσες να συλλάβουν κανέναν; Μήπως θυμάσαι ότι και τότε ψηφιζόταν νομοσχέδιο; Θυμάσαι τι παρουσίασαν τα κανάλια το ίδιο βράδυ;

    Συγχαρητήρια και στην ΕΣΗΕΑ, άλλο ένα 48ωρο blakout στα ΜΜΜ, λες και βρισκόμαστε πραγματικά σε κατοχή. Φυσικά φρόντισαν τα "πακέτα" της Κυριακής, με ένα σωρό σαβούρα, DVD, συνταγές μαγειρικής, να πουληθούν κανονικά από αύριο. Μην πάθουν και τίποτα οι μεγαλοεκδότες και (συνεχίσουν να) κάνουν απολύσεις.

    ReplyDelete
  34. Μακάρι να σφάλλω και να μη θυμάμαι καλά ότι τότε σχεδόν πανηγύριζες που σκοτώθηκαν οι εργαζόμενοι της Marfin επειδή δεν πειθάρχησαν στα "οργανα" να κάνουν απεργία.
    Τότε δεν ήταν προβοκάτορες οι θύτες αλλά ήταν λαικοί αγωνιστές,αυτή την εντύπωση μου είχες δώσει.
    Εμπάσι περιπτώσει εγώ δεν συμφωνώ με τη θεωρία των προβοκατόρων ούτε τώρα αλλά ούτε και τότε.
    Το βρίσκω βέβαια κωμικό να υποστηρίζει η ΝΔ ότι ο Χατζηδάκης ξυλοκοπήθηκε επειδή ήταν μαχητής του αντιμνημονιακού αγώνα.

    ReplyDelete
  35. Μάλλον με μπλέκεις με άλλον ή είχες ήδη παγιωμένη άποψη πριν διαβάσεις καν τι έγραφα τότε.

    Τότε είχα ανεβάσει ένα πολύ λιτό σε σχόλια post στο δικό μου blog, σχετικά με τα γεγονότα. Δες τι γράφω εκεί και τι συμβαίνει τώρα. Ο ορισμός του dejavu, λες και είμαστε στη μέρα της μαρμότας:

    http://thezocalo.blogspot.com/2010/05/17.html

    Οι τότε προβοκάτορες (κατά κοινή πλέον πεποίθηση), όπως και τώρα, έχουν πάντα τον ίδιο στόχο: τον αποπροσανατολισμό. Θυμίζω ότι τότε είχαν βγει στο δρόμο 200.000 κόσμος και το βράδυ στα κανάλια δεν είπαν λέξη για αυτό. Ούτε καν για τον Βγενόπουλο του οποίου η διοίκηση τους είχε αναγκάσει να δουλέψουν εκείνη τη μέρα. Το ασφαλιστικό ψηφίστηκε κανονικά και όλοι συνέχισαν να ασχολούνται για 2-3 δελτία ακόμα με τα τραγικά θύματα. Και μετά μούγκα, για όλα.

    Απλά τώρα την πλήρωσε ο Χατζηδάκης λόγω βλακείας. Φαίνεται δεν έχει πάρει ΚΑΘΟΛΟΥ χαμπάρι τι συμβαίνει, ότι κάποιος που θα τον δει να περιφέρεται μέσα σε τέτοια κατάσταση, θα θελήσει πιθανότατα να το εκμεταλλευθεί - είτε για πρόκληση εντυπώσεων είτε απλά για να ξεσπάσει.

    Δεν πιστεύω ότι ήταν στημένο γιατί δεν τους έχω για τόσο καπάτσους. Το αντίθετο, ίσως νομίζουν ότι έχουν και αυτοί την "ανοχή του λαού" όπως λένε οι σημερινοί "καταλληλότεροι".

    ReplyDelete
  36. Ελαφρώς off-topic, αλλά εξαιρετικά σημαντικό για την κατάσταση στα ΜΜΜ:

    "Η Ελευθεροτυπία, η στάση της ΕΣΗΕΑ και οι εργαζόμενοι στη Χ.Κ. Τεγόπουλος Α.Ε." (πριν από λίγη ώρα):
    http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=233768

    Η Ελευθεροτυπία κτλ σπάνε για πρώτη φορά την απεργία και καταφέρονται εναντίον της ΕΣΗΕΑ για "παρασκήνιο". Και βγαίνει και "λαϊκός ήρωας" κιόλας. Θετική εξέλιξη οπωσδήποτε για τους εργαζόμενους η υπογραφή της ΣΣΕ, τουλάχιστον προς το παρόν (αρκεί να μη γίνει μόδα το σπάσιμο επίσημων απεργιών).

    Φαίνεται ότι ο Πάνος (Σόμπολος) πάει για μόνιμη θέση σχολιαστή στο Mega, από ΕΣΗΕΑ μάλλον έχει τελειώσει.

    ReplyDelete
  37. Δεν πειράζει.Ας την έσπασαν αυτοί την απεργία."Αριστεροί" είναι,έχουν ασυλία.
    Σε λίγο με τη κατρακύλα που πήρε η εφημερίδα ,ως προς την ποιότητα του περιεοχομένου, θα μείνουν με τη συλλογική σύμβαση στο χέρι.
    Δεν κατάλαβαν ότι άμα δεν παράγεις τίποτε καμμιά σύμβαση δεν σε σώζει.Τα "κατάλοιπα" έτσι σκέφτοναι και έτσι ενεργούν.Κάποια μέρα όμως ανοίγει ο δρόμος για μια πορεία σαν και αυτή που ακολούθησαν οι σοβιετικοί συνάδελφοί τους το 1989 όταν κατέρευσε το σύστημα της προστασίας των "ημετέρων απεργοσπαστών".

    ReplyDelete
  38. @parmenides:

    "...Τα "κατάλοιπα" έτσι σκέφτοναι και έτσι ενεργούν..."

    Μπράβο, εξαιρετική σκέψη και αντιμετώπιση ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ, οι οποίοι προφανώς και ενδιαφέρονται για το ψωμί τους και όχι για την καρέκλα τους όπως η Κατσέλη και άλλοι "σύντροφοι" συνδικαλιστές. Αν μη τι άλλο, δείχνει τη νοοτροπία της "νέας διακυβέρνησης".

    Στο μεταξύ, άλλος ένας "σύντροφος" εκτελέστηκε στο όνομα της κομματικής πειθαρχίας. Έτσι όπως το πάνε, σε λίγο θα τους βάλουν να ζητάνε και άδεια πριν πάνε στην τουαλέτα. Πως θα την αντέξουν τόση Δημοκρατία;

    "Β.Παπαχρήστος: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είπε οχι στον Γ. Παπανδρέου"
    http://tinyurl.com/32r3nmb

    ReplyDelete
  39. Και αυτός "κατάλοιπο" ήταν.Προηγήθηκε ο Κοτζιάς που εξωπετάχθηκε απο το ΙΣΤΑΜΕ.Πρόλαβε όμως και έγινε καθηγητής για τις καλές του υπηρεσίες.Και οι δύο είχαν βραχυκυκλώσει το ΓΑΠ με το χαρακτηριστικό κνίτικο χαμαιλεοντισμό τους.Αλλά ήταν θέμα χρόνου να τους στείλλει απο εκει που ήλθαν.
    Δεν πρόκειται να τους κλάψει κανείς.
    Aλλωστε ο πρώτος βρήκε δουλειά στο χώρο που του ταιριάζει,σε κάτι σταλινοεθνικιστικά έντυπα.

    ReplyDelete
  40. "οι οποίοι προφανώς και ενδιαφέρονται για το ψωμί τους "

    Εαν ενδιαφέρονταν για το ψωμί τους δεν θα μετέτρεπαν μια εμπορικά επιτυχυμένη φιλελεύθερη, προοδευτική, αριστερή εφημερίδα σε καθημερινό έντυπο για ΣΥΡΙΖικά γκρουπούσκουλα.
    Εκεί είναι το πρόβλημα και όχι η αναζήτηση ελεημοσύνης στο " λυπηθείτε μας,εμεις δεν είμαστε σαν τους άλλους απεργοσπάστες, είμαστε αριστεροί και έχουμε ασυλία".

    ReplyDelete
  41. "Β.Παπαχρήστος: Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που είπε οχι στον Γ. Παπανδρέου"

    Οταν όμως ήταν στην αυλή του ΓΑΠ ήταν ένας πειθήνιος Ναιναίκος.

    ReplyDelete
  42. Και για να μην υπάρξει κάποια παρανόηση.Δεν διαφωνώ με την απόφαση να μην απεργήσουν οι εργαζόμενοι στην "Ελυθεροτυπία",διαφωνώ με τη στάση που κρατούν στην Εφημερίδα έναντι των άλλων,κατά καιρούς, "απεργοσπαστών".
    Εκαναν "αγώνα" να μην επιτραπούν οι ελεύθερες επιχειρησιακές συμβάσεις,σύμφωνα με τον τελευταίο νόμο.Τώρα με τί μούτρα τρέχουν πρώτοι να εφαρμόσουν το νόμο;

    ReplyDelete
  43. Εντάξει το κάνανε για το γάλα των παιδιών τους.Το κατανοώ.Τα παιδιά των άλλων, που καθύβριζαν όταν δεν απεργούσαν, δεν έπιναν γάλα;
    Ελπίζω να κατανοήσουμε όλοι τις διαστάσεις της κρίσης και να σοβαρευτούμε ως πρός την αντιμετώπισή της.Και κυρίως να σοβαρευτούν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι που απεφάσισαν να σκοτεινιάσουν τη χώρα στις πιό δύσκολες στιγμές της.

    ReplyDelete
  44. Η "μετάταξη" των πλεοναζόντων απο τον κρατικο, και ιδιαίτερα τον κρατικοδίαιτο "ιδιωτικό" τομέα, στον πραγματικά ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα, είναι μια επώδυνη διεργασία.
    Και τα κρατικοδίαιτα Μέντια και οι κρατικοδίαιτοι δημοσιογράφοι είναι πάρα πολλοί για να τους αντέξει το νέο οικονομικό σύστημα που έρχεται.
    Οι μόνοι που είναι απροετοίμαστοι, γιατί ήταν τα χαιδεμένα παιδιά του πελατεικού συστήματος, είναι οι σταλινοεθνικιστές.

    ReplyDelete
  45. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ


    http://sarotiko.blogspot.com/2010/12/2010_17.html

    ReplyDelete
  46. Η εποχή που όλα λύνονταν με συμφωνίες κάτω απο το τραπέζι κατόπιν "απεργιακών αγώνων" έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

    ReplyDelete
  47. ΕΣΗΕΑ: Το κλάμπ των προνομιούχων, με αυλικά προνόμια,πολλά απο τα οποία τα επέβαλλαν και στον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο του Λοβέρδου.Το μνημόνιο γιαυτούς ήταν ένα κωλόχαρτο.Οι"αλλοι",οι "βοηθοί" τους δημοσιογράφοι, ας ήταν g700 με μπλοκάκια, πένητες που δεν ενοχλούσαν τα παχύσαρκα γκισέμια του κλάδου.

    ReplyDelete
  48. "...η κρίση βρήκε απροετοίμαστους και όλους εμάς, τους εργαζόμενους στον κλάδο των μέσων ενημέρωσης καθώς και τα όργανα συλλογικής μας εκπροσώπησης".
    Δημαδης-Καθημερινη.

    Κρίμα,αν παρακολουθούσατε πιό συχνά το μπλόγκ της g700 θα ήσασταν πολύ καλά προετοιμασμένοι.

    ReplyDelete
  49. @parmenides:

    "...Οταν όμως ήταν στην αυλή του ΓΑΠ ήταν ένας πειθήνιος Ναιναίκος..."


    Που σημαίνει τι; Ότι όσοι "σύντροφοι" σκούζουν για τις σοσιαλιστικές τους ενοχές, τις κάνουν γαργάρα όταν έρχεται η ώρα της ψήφου στη Βουλή. ΤΕΤΟΙΟ είναι το κόμμα και όπως το κατάντησε ο Jeffry. Μόνος σου το ομολογείς. Αυτά είναι τα "στελέχη" που τον "στηρίζουν" με τη σιωπή και την υποταγή τους.

    Το έχω ξαναπεί και το ξαναλέω, μια και επιβεβαιώνεται κάθε μέρα και περισσότερο:
    "Φανατικός είναι αυτός που εντείνει τις προσπάθειές του όταν έχει ξεχάσει για τι ακριβώς αγωνίζεται"
    Στο εξής πρέπει να το κάνουν λογότυπο στο πράσινο ασκέρι. Και να κρυφτούν, γιατί πλέον οι κλωτσές δεν κάνουν συντροφικές διακρίσεις.

    ReplyDelete
  50. Πράγματι,με τη διαγραφή του Παπαχρήστου,ο σοσιαλισμος υπέστη "ανήκεστον βλάβην".

    ReplyDelete