Thursday, March 4, 2010

Kalo Kouragio Ellada!

Το 2004, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ζακ Ρογκ, χαρακτήριζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας «πραγματικά εξαιρετικούς» και αποχαιρετούσε τη διοργάνωση με το αισιόδοξο και τονωτικό για την εθνική αυτοπεποίθηση μήνυμα «eyxaristoyme Athina, eyxaristoyme Ellada».

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, ένας άλλος ξένος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος, κ. Όλι Ρεν, αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση με σκοπό τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος για να σωθεί η χώρα απ' την χρεοκοπία μας ευχήθηκε "kalo kouragio Ellada".

Έχουμε εδώ να κάνουμε με το απόλυτο "κοντράστ"!

Το 2004 η Ελλάδα σίγουρα δεν ήταν ο επί της γης παράδεισος. Αν και σε πολλά θέματα είχε κάνει οφθαλμοφανή άλματα, παρέμενε μια χώρα ουραγός στο κλαμπ των ισχυρών της ΕΕ. Με χαμηλότερη συγκριτικά ανταγωνιστικότητα, πιο ρηχή επιχειρηματικότητα, χειρότερου επιπέδου συλλογικά αγαθά και ένα πιο αναποτελεσματικό κράτος - πηγή κακοδιαχείρισης, διαφθοράς και μεγάλων ελλειμμάτων.

Το 2004, ωστόσο, υπήρχε όραμα, ελπίδα και αισιοδοξία. Πέρα από τα όποια άλματα, την καλή ψυχολογία που δημιουργούσε η ένταξη στην ΟΝΕ και τους πετυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, η μεγάλη εκλογική νίκη Καραμανλή και η υπόσχεση της ΝΔ για επανίδρυση του κράτους, είχε δημιουργήσει προσδοκίες ότι πλέον μπαίνουμε στην τελευταία φάση πραγματικής σύγκλισης της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Δύσης. Με επανίδρυση του κράτους, πάταξη της διαφθοράς, περιορισμό των ελλειμάτων και δημιουργία μιας παραγωγικής οικονομίας υψηλών δυνατοτήτων.

Δυστυχώς, πήρε πέντε ολόκληρα χρόνια, δύο εκλογικές αναμετρήσεις, δύο οικολογικές καταστροφές, κάμποσες δεκάδες χαμένες ανθρώπινες ζωές, την ανάδειξη του θέματος της γενιάς των 700 ευρώ, μία κατεστραμένη πρωτεύουσα και μία βαθιά οικονομική κρίση για να καταλάβουμε όλοι ότι ο Καραμανλής υπήρξε ασύγκρτια χειρότερος λαϊκιστής κι από τον μάστορα του είδους, και συνάμα ίνδαλμά του, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι χαρακτηριστικό ότι πουλούσε επικοινωνιακά μεταρρύθμιση και υπευθυνότητα, τη στιγμή που εξαντλούσε όλα τα διαθέσιμα μέσα για να βολέψει την εκλογική του πελατεία.

Τον Ιανουάριο του 2009, λόγω μιας πλειοδοσίας παροχών τις οποίες η κυβέρνηση της ΝΔ βάφτισε πακέτο τόνωσης της οικονομίας, ο προϋπολογισμός είχε έλλειμμα 1,5 δις ευρώ, παραπάνω δηλαδή κι από το συνολικό κόστος του 14ου μισθού στο Δημόσιο.

Το φετινό Ιανουάριο, έπειτα από το πρώτο πακέτο σκληρών μέτρων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης -μείωση υπερωριών και επιδομάτων, έκτακτη εισφορά επιχειρήσεων- ο προϋπολογισμός καταγράφει πλεόνασμα ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Θυμίζουμε σ' αυτό το σημείο, ότι μόνο το τρίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου, πέρυσι, ο Καραμανλής ξόδεψε 4,5 δις ευρώ σε αγροτικές αποζημιώσεις μαϊμού, παροχές και επιδόματα στο δημόσιο τομέα, με πιο εξωφρενικά απ' όλα την αύξηση του επιδόματος ρουχισμού για τους Υπαλλήλους του Υπουργείου Πολιτισμού και την αύξηση του επιδόματος των υπαλλήλων Περιφέρειας κατά 250 ευρώ μηνιαίως.

Χτες, ανακοινώθηκε και το δεύτερο πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης με στόχο την εξοικονόμηση 4,8 δις ευρώ. Είναι εμφανές ότι μέχρι στιγμής ρεφάραμε για μερικούς μήνες της κακής διαχείρισης της προηγούμενης κυβέρνησης.

Δεν τελειώσαμε όμως. Κουβαλάμε πάνω μας 35 χρόνια υπερδανεισμού και απουσίας υψηλών παραγωγικών δυνατοτήτων. Κι αυτό είναι ακριβώς που πρέπει ν' αλλάξουμε. Τουλάχιστον, αν θέλουμε, όχι απλά να διασωθούμε,, αλλά να βάλουμε τις βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον με προοπτική και ευκαιρίες για όλους. Πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές στην παιδεία, την υγεία, το κράτος, την αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό που θα καταστήσουν την Ελλάδα μια οικονομία υψηλών δυνατοτήτων. Στην κυριολεξία υποχρεούμαστε να τρέξουμε σ' έναν μαραθώνιο με ρυθμό σπριντ. Δε χάνουμε την αισιοδοξία μας. Καλό κουράγιο Ελλάδα!

40 comments:

  1. "Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι το καλύτερο "επιχειρηματικό" μοντέλο είναι η δουλεία. Και μάλιστα με κάποιες ελάχιστες αποδοχές, ώστε ο δούλος να πρέπει να -αγοράσει- τρόφιμα, οπότε να είναι ταυτόχρονα και πελάτης, όχι μόνο εργάτης. Αυτό δηλαδή θέλουμε; Προς τα εκεί το πάμε;"

    Actually εκεί είμαστε ήδη. Οι δούλοι της αρχαίας Αιγύπτου (όχι οι ειδικευμένοι που σκάλιζαν και σχεδίαζαν, αλλά οι παγματικοί δούλοι), λάμβαναν ως αμοιβή

    α) Φαγητό
    β) Στέγη
    γ) Ρούχα
    δ) Ιατρική περίθαλψη εάν πάθαιναν κάτι

    Σήμερα δεν εξασφαλίζονται αυτά με το "βασικό" μισθό.

    O λόγος είναι βέβαια ότι οι κρατικοί τομείς έχουν διογκωθεί τόσο πολύ που τα έξοδά τους πνίγουν το διαθέσιμο κεφάλαιο. Δεν μένουν και πολλά για τους υπόλοιπους...

    ReplyDelete
  2. Το διεθνές κλίμα αλλάζει.Τα μέτρα δημιούργησαν θετικές εντυπώσεις σε αγορές και θεσμούς.Η Ελληνική κοινωνία συσπειρώνεται γύρω απο το ΓΑΠ που μάχεται λυσσαλέα και δεν λιποτάκτησε όπως κάνανε οι φυσικοί αυτουργοί της κρίσης και πρωταγωνιστές της λεηλασίας της Ελλάδας επι 6 χρόνια.

    ReplyDelete
  3. Tα μέτρα είναι αυτά που αφυπνίζουν και παιδαγωγούν.ΕΑΝ ΔΕΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΗΘΟΥΜΕ,εάν δεν αυξήσουμε δηλαδή το βαθμό της ατομικής μας ευθύνης για την επιτυχία τους, τα μέτρα σε λίγους μήνες θα είναι ανεπαρκή και ξεπερασμένα.

    ReplyDelete
  4. Δεν θα γίνουν κοινωνικές ταραχές.Τζάμπα βρίσκονται εδώ δεκάδες ανταποκριτές διεθνών ΜΕΝΤΙΑ για να μεταδώσουν αιματοκυλισμένους διαδηλωτές.
    Αλλωσε γιαυτό φροντίζει το ΠΑΜΕ που προβοκατόρικα λειτουργεί ως δύναμη κοινωνικής ειρήνης αστυνομεύοντας την Αθήνα.Συκοφαντεί και εμποδίζει οποιονδήποτε άλλον Ελληνα θα ήθελε τυχόν να διαδηλώσει ελεύθερα με άλλο τρόπο και σε άλλο χώρο απο αυτόν που επιτρέπει το ΚΚΕ.

    ReplyDelete
  5. H Αλέκα και ο Τσίπρας κάνουν το παν για να μην σηκωθεί κανενας απο τον καναπέ του.
    Σαυτό βοηθάνε και οι ισόβιοι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και εργατοπατέρες.
    Μόλις τους βλέπουν οι πολίτες "αποστρέφουν τα όμματά" τους.

    ReplyDelete
  6. γι' αυτό τους κάνει πλάκα ο προστάτης του πολίτη αντί για ματ στέλνει κάτι ξανφές ΜΑΤίνες να φύλαξουν τα κυβερνητικά κτίρια.
    http://www.apogevmatini.gr/?p=66935

    ReplyDelete
  7. @Lefteris:

    Πολύ σωστή η διαπίστωση, ακριβώς αυτό εννοώ όταν λέω για σύγχρονη δουλεία. Τουλάχιστον στην Αίγυπτο, οι "δούλοι" ήταν αξιοσέβαστοι τεχνίτες που πληρώνονταν σχετικά καλά. Οι υπόλοιποι, αυτοί που κουβαλούσαν πέτρες, ήταν κοινωνικά και φυλετικά "κατώτερη" τάξη, π.χ. αιχμάλωτοι, κάτι σαν τους "δούλους" στην αρχαία Ελλάδα. Άρα είναι εκτός της οικονομίας.

    @parmenides:

    Πολύ σωστή η διαπίστωση για ΠΑΜΕ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και το κακό συναπάντημα. Όσο πάνε μοιάζουν όλο και περισσότερο με περιφερόμενο θίασο ή με cheerleaders που διασκεδάζουν τον κόσμο στο "ημίχρονο".

    Από την άλλη, είναι ΛΑΘΟΣ να δίνεις τόση αβάντα στον νέο "καταλληλότερο", όταν ακόμα δεν έχει να δείξει τίποτα περισσότερο από καθυστερημένα μέτρα εισοδηματικής πολιτικής και ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Μόλις αρχίζει να παίζει σωστά το "χαρτί" (μπλόφα) της προσφυγής στο ΔΝΤ, έτσι ώστε να γίνει πιστευτός, τότε τα ξαναλέμε.

    @Ventriloquist:

    Προφανώς έχουμε πολύ διαφορετική άποψη περί "βολέματος". Αν θεωρείς βολεμένο κάποιον που παίρνει με το ζόρι 1000 ευρώ και δίνει τα 900 μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή, λυπάμαι. Από την άλλη, εγώ θεωρώ βολεμένο αυτόν που παρατάει τα πάντα, οικογένεια, φίλους, πατρίδα, και πάει σε άλλη χώρα αποκλειστικά και μόνο για να παίρνει 4 χιλιάρικα αντί για 1. Σεβαστό σαν απόφαση, αλλά εξαιρετικά κυνική και κοντόφθαλμη (βλέπε Ιρλανδία).

    Όσο για την "παραγωγικότητα", ξαναλέω ΠΑΛΙ ότι αφορά αυτόν που παράγει, όχι το κατά πόσο αυτό που βγάζει πουλάει. Εφόσον δουλεύει, πρέπει να πληρώνεται. Αν δεν πληρώνεται ή πιστεύει ότι έχει τα κότσια, οφείλει αν ανοίξει δική του δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει "άσυλο" από την πολιτεία όταν παραβιάζει κάθε έννοια δικαιοσύνης, εργασιακών συνθηκών, ασφάλισης ή ωραρίου, εκβιάζοντας στην ουσία την κοινωνία, με το πρόσχημα του κινδύνου της ανεργίας. Αν πράγματι κινδυνεύει, ας κλείσει και να κάνει κάτι άλλο. Ήμαρτον πια με τα bail-out, άμεσα ή έμμεσα.

    @ALL

    (Πως τα πετυχαίνω πάντα κατά τύχη...):
    Είχε βγει πριν από λίγο κάποιος στο Bloomberg, ένας τυπάκος με παπιονάκι και τιράντες, στα όρια του φαιδρού, εξηγώντας ως ειδήμονας γιατί είναι "γελοία" η ιδέα της δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οργανισμού αξιολόγησης, απέναντι στις G-S κτλ.

    Με λίγα λόγια έλεγε ότι, κοιτάξτε, μπορεί η G-S να ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό μπάχαλο παγκοσμίως, μπορεί να πήρε αμέτρητα δις σε bail-out, μπορεί να τα επένδυσε κανονικότατα, αλλά δεν μπορούμε να την αποχωριστούμε.

    Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η παγκόσμια οικονομία πάει κατά διαόλου. Τι περιμένεις όταν οι "ειδικοί" έχουν το μυαλό, την εμφάνιση και τη συμπεριφορά πωλητών κουζινικών σε telemarketing (και οι υπόλοιποι τους πιστεύουν)...

    ReplyDelete
  8. Jaga,

    1) "Αν θεωρείς βολεμένο κάποιον που παίρνει με το ζόρι 1000 ευρώ και δίνει τα 900 μέχρι τα μέσα του μήνα, ενώ μπορεί να απολυθεί ανά πάσα στιγμή, λυπάμαι."

    -Βολεμένος είναι αυτός που το αποδέχεται. Αυτός που διαμαρτύρεται και δεν κάνει κάτι άλλο από το να κλαίγεται είναι απλώς μίζερος (δες σημείο (5) παρακάτω)

    2)"Από την άλλη, εγώ θεωρώ βολεμένο αυτόν που παρατάει τα πάντα, οικογένεια, φίλους, πατρίδα, και πάει σε άλλη χώρα αποκλειστικά και μόνο για να παίρνει 4 χιλιάρικα αντί για 1."

    -Αυτό προκύπτει από αυτά που σου είπα;

    3) "Όσο για την "παραγωγικότητα", ξαναλέω ΠΑΛΙ ότι αφορά αυτόν που παράγει, όχι το κατά πόσο αυτό που βγάζει πουλάει."

    -Δεν είπα ότι παράγετε και δεν πουλάτε. Είπα ότι δεν παράγετε, όπως πολύ καλά γνωρίζεις. Εσύ μπορεί να λες και να ξαναλές ό,τι θέλεις, αλλά αυτό δεν αλλάζει ούτε ό,τι λέω, ούτε ό,τι συμβαίνει.

    -Άντε και για επίδομα body building :-)

    4) "Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης δεν πρέπει να έχει "άσυλο".."

    -Κανείς δεν ισχυρίστηκε κάτι τέτοιο.

    5) "Αν δεν πληρώνεται ή πιστεύει ότι έχει τα κότσια, οφείλει αν ανοίξει δική του δουλειά."

    -Ακριβώς.-

    ReplyDelete
  9. Το "πακετο ΓΑΠ" είναι περιζήτητο.Σε λίγο η Βρετανία θα πληρώνει για να μπορεί να αποκτήσει δικαιώματα χρήσης του.
    Αυτό όμως το πακέτο δεν αποδίδει σε κράτη που δεν έχουν ΠΑΜΕ και ΣΥΡΙΖΑ για να προστατεύουν την κοινωνική ειρήνη διασκεδάζοντας το λαό με διάφορα "happy street evens" .
    Απο αυτή την άποψη λυπάμαι τη Βρετανία που μπήκε ξανά στο μάτι του Σόρος.

    ReplyDelete
  10. "μοιάζουν με περιφερόμενο θίασο ή με cheerleaders που διασκεδάζουν τον κόσμο στο "ημίχρονο" έτσι έτσι και με τις ένστολες του προστάτη δένει το γλυκό.

    ReplyDelete
  11. Και Julia φυσικά μη το ξεχάσω

    ReplyDelete
  12. Όχι Παρμενίδη. Το πακέτο του ΓΑΠ δεν είναι περιζήτητο. Το πακέτο του ΓΑΠ απλά αγοράζει χρόνο.

    Συγκεκριμένα: με δεδομένο οτι η Ελλάδα αντιμετωπίζει δυσκολία δανεισμού, ένας ελλειμματικός προϋπολογισμός έχει νόημα μόνο όταν υπάρχει ανάπτυξη στην οικονομία (ωστέ να μειώνεται η αναλογία ΑΕΠ/ χρέους).

    Χωρίς ανάπτυξη, το μεγάλο κατόρθωμα του ΓΑΠ να μειώσει το έλλειμμα στο 9% το μόνο που θα καταφέρει είναι να μεγαλώσει το χρέος λίγο λιγότερο απ' οτι θα μεγάλωνε αν το έλλειμμα ήταν στο 12%.

    Πες οτι καταφέρνει να καλύψει το φετινό δανεισμό (θα δούμε). Του χρόνου;

    Πουθενά το ΠΑΣΟΚ δε δήλωσε οτι θα περάσει σε πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Ο σκοπός του Παπακωνσταντίνου ήταν να ρίξει το έλλειμμα στο 3% σε 3 χρόνια. Πάλι έλλειμμα δηλαδή.

    ΟΚ. Τι θα δημιουργήσει όμως την ανάπτυξη που θα δικαιολογεί το έλλειμμα; Τα μέχρι τώρα μέτρα μόνο για ανάπτυξη δεν προδιαθέτουν.

    Οπότε, Παρμενίδη, ο ΓΑΠ αγόρασε λίγο χρόνο. Αν είμαστε ακόμα σε ύφεση του χρόνου, θα χρειαστεί να κάνει περισσότερες περικοπές.

    Για να έχουν νόημα όμως οι περικοπές, πρέπει να συνοδευτούν απο αναπτυξιακό πλαίσιο. Και αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο θα πρέπει επιτέλους να περιλαμβάνει μειωση φορων, μείωση εισφορών, εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Αν δε γίνουν αυτά, τότε το μόνο που θα κάνει ο ΓΑΠ θα είναι μια τρύπα στο νερό.

    ReplyDelete
  13. "...Αν δε γίνουν αυτά, τότε το μόνο που θα κάνει ο ΓΑΠ θα είναι μια τρύπα στο νερό..."

    ...ή αλλιώς "μια τούρτα στο γκρεμό":

    Γλυκαίνεσαι με αυτό που τρως (ή σου σερβίρουν) όσο πέφτεις πλάι-πλάι μαζί της, μέχρι να σκάσεις στο έδαφος και να γίνεις πιο μεγάλος λεκές από την απλωμένη σαντιγί ολούθε.

    Κάτι ανάλογο λένε και για του αγγούρι και πως ακριβώς "τρώγεται.

    Η ουσία είναι ότι ο κόσμος απαλλάχθηκε από το χοντρό και τη μαφία του και τώρα έχει μείνει με το στόμα να χάσκει ανοικτό γεμάτο απορία, όπως ακριβώς αυτό που έπαθαν οι Αμερικανοί μόλις είδαν τον Ομπάμα από την καλή (7 στους 10 του οικονομικού επιτελείου του πρώην στελέχη G-S, FedBank, BoA, κτλ).

    Και ο κόσμος είναι ΠΟΛΥ τσαντισμένος. Και όχι με την τσαντίλα του 16χρονου που σπάει μια τζαμαρία για πλάκα και τελείωσε. Στην επόμενη αναμπουμπούλα θα καεί το πελεκούδι.

    Το μόνο που λείπει είναι άλλο ένα σκάνδαλο, τύπου Siemens, Βατοπεδίου ή μπορεί και μικρότερου. Και τότε δεν θα προλάβουν ούτε εισιτήριο να βγάλουν (όπως έκανε ο Μαντέλης).

    ReplyDelete
  14. Οι Γερμανοί έχουν ξεχάσει ότι κάθε φορά που επιτέθηκαν στην Ελλάδα, έχασαν τον πόλεμο.

    Όσον αφορά στους Έλληνες, πρέπει να προσέξουν τη φυγή του κεφαλαίου από την Ελλάδα. Είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από το έλλειμμα.

    ReplyDelete
  15. Το φαινόμενο "ΓΑΠ", από μόνο του, αποτελεί Εθνικό αναπτυξιακό εργαλείο.
    Είναι σε φοβερή φόρμα.Αυτός και ο Σισέ είναι οι πιό φορμαρισμένοι παίχτες αυτή τη περίοδο.

    ReplyDelete
  16. Ποιά τα αναπτυξιακά μας εργαλεία;

    1. Ο ΓΑΠ
    2. Η πολιτική σταθερότητα.
    3. Η λαική στήριξη.
    4. Το καλό επιτελείο το Γιώργου.
    5. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.Αστέρι ο Λοβέρδος.Θλιβερός ο Πετσάλνικος.Υπερασπίζεται το αβατον της βουλής λες και είναι ο "Περισσός" ή το "Βατοπαίδι".Ασε εκείνη τη γυφτιά για το "ταμειο στηριξης της οικονομίας".Ο άνθρωπος χαμπάρι δεν καταλαβαίνει τί θα πεί αστρονομικό χρέος.
    6.Οι φθαρμένοι ισόβιοι συνδικαλιστές.
    7.Η αστυνόμευση της κοινωνικής συνοχής απο τη προβοκατόρικη συμπεριφορά του ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
    8.Ο Μουτζαχεντίν της υπεράσπισης και εθνικός φρουρός των μέτρων Καρατζαφέρης.
    9. Ο μπλαζέ Σαγματοποιός.
    10.Ο Εθνικός μας επενδυτής Βγενόπουλος.
    11.Η ασημαντότητα των παιδιών του μακαριστού ΧΡΙΣΤΌΔΟΥΛΟΥ.
    12.Οι εργοδοτικές οργανώσεις.
    13.Η γοητεία της Μπατζελή που για χάρη της ο Κοκκινούλης δεν πρόκειται να ξανακατεβάσει τρακτέρ στους δρόμους.
    14.Ολοι οι μετανάστες και οι "διαφορετικου σεξουαλικού προσανατολισμού" απανταχού της Ελλάδας.
    15.Τα ευνουχισμένα Μεντια.

    ReplyDelete
  17. Για τον Πετσάλνικο,μήπως και ανοίξει τα στραβά του.
    ------
    54 δισ. χρειάζεται να δανειστεί η Ελλάδα φέτος. Πηγαίνουν:
    A. 20 δισ. για το έλλειμμα B. 13 δισ. για τόκους,
    G. 2 δισ. για εξοπλιστικά
    D. 20 δισ. για πληρωμές χρεολυσίων.
    «Τα νούμερα τα ξέρει όλος ο κόσμος και μάλιστα με εντυπωσιάζει η προσοχή και η λεπτομέρεια με την οποία μάς παρακολουθούν», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Και στέλνοντας σήμα στις αγορές τόνισε πως «όσοι δανείζουν την Ελλάδα δεν θα χάσουν τα λεφτά τους».

    ReplyDelete
  18. Ακου "ταμειο στηριξης της οικονομιας" υπο τον ίδιο και τον Παπούλια.Και τα χρήματα να τα δώσει το ταμείο για την αποπληρωμή του χρέους! Η έσχατη ευτέλεια.
    Θα μπορούσα να δώ ένα ταμείο αλλά υπο την καθοδήγηση και τον διαχειριστικό έλεγχο μιας λαμπερής και αναγνωρίσιμης διεθνώς προσωπικότητας, για το σημαντικό της έργο,όπως την Νανά Μούσχουρη.
    Μόνο έτσι μπορούν να κινητοποιηθούν σοβαροί χορηγοί ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ αλλά για την ανάληψη και υιοθεσία ενός πολιτιστικού αναπτυξιακού πρότζεκτ.Οπως ας πούμε την αναστήλωση των μνημείων της Ακρόπολης και του πέριξ χώρου καθώς και την υποστήριξη λειτουργίας όλων των Αρχαιολογικών Μουσείων ανα την Ελλάδα.

    ReplyDelete
  19. Φέτος Πετσαλνικε απο τα συνολικά 55 δισ. που θα δανειστούμε τα 20 δισ., που θα προστεθούν στο χρέος, θα τα χρησιμοποήσουμε για να φάμε και να πιούμε.
    Απο αυτά κάποια εκατομμύρια θα τα διαχειριστείς εσύ Πετσάλνικε για τον εσμό των ημετέρων της Βουλής οι μισοί των οποίων είναι αργόμισθοι.Η "εργάζονται" στο πολυ παραγωγικό τηλεοπτικό κανάλι της Βουλής,που αρνείσαι να κλείσεις, KAI άλλων πολύ παραγωγικών δραστηριοτήτων της, ών ουκ έστι αριθμός. ΔΕΝ μιλάω γιαυτούς που εργάζονται αλλά για τους "αόρατους" που προστατεύεις απο τα κακά μάτια του κοινού.Είναι δυνατόν να πούμε στους χορηγούς,μικρούς και μεγάλους πού θα πάνε τα χρήματά τους χωρίς να ντρεπόμαστε; Η λέξη ¨αιδώς¨ είναι απο της πιό όμορφες λέξεις της παγκόσμιας Ελληνικής κληρονομιάς.

    ReplyDelete
  20. Σήμερα ο ΓΑΠ, στη συνάντησή του με τη Μέρκελ, θα χρησιμοποιήσει το απόλυτο όπλο.θΑ ΤΗΣ ΠΕΙ ΑΠΛΑ: Η βγαίνετε να μας στηρίξετε καθαρά και ξάστερα, ως οφείλετε, ή το αντίθετο θα το θεωρήσουμε ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, πάμε ΔΝΤ και την επομένη βάζουμε θέμα κατοχικών δανείων και πολεμκών αποζημιώσεων.
    ΤΗ ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ ΤΗ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ.

    ReplyDelete
  21. @parmenides

    Σοβαρά τα λες αυτά για τον έτερο "καταλληλότερο";

    1. Ο ΓΑΠ
    2. Η πολιτική σταθερότητα.
    3. Η λαική στήριξη.
    4. Το καλό επιτελείο το Γιώργου.
    5. Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη.Αστέρι ο Λοβέρδος...


    Μάλλον δεν πρέπει να ζεις στην Ελλάδα αλλά στη χώρα των ελληνικών ΜΜΕ. Ο "ΓΑΠ" (διαβάζεται GAP = "γκαπ" και τέζα) όχι μόνο είναι ανεπαρκής αλλά και αργός στις αντιδράσεις. Έχει delay 4+ μηνών, κάτι που μια χώρα σε κρίση είναι καταστροφικό. Οι Λοβερδοβενιζέλοι είναι τόσο εκτός πραγματικότητας που μοιάζουν σαν μέλη 15μελούς σε σχολείο. Και φυσικά ο Πάγκαλος. Τέλος (απλά απερίγραπτος).

    Τα πράσινα στρουμφάκια (μεταλλαγμένα μπλε των προηγούμενων, μέχρι πέρυσι) δεν τολμούν όχι μόνο να κυκλοφορήσουν έξω αλλά ούτε καν να πούνε τη γνώμη τους. Το "καλό επιτελείο του Γιώργου" αρκείται να λέει για μέτρα στα όρια της ιδεολογίας του κόμματος και να κάθεται στα αυγά του, διαλέγοντας μάσκαρα για το επόμενο live υπουργικό συμβούλιο.

    Πριν από λίγο ο Παναγόπουλος της ΓΣΕΕ έφαγε ξύλο και γιαούρτια από τους γνωστούς χουλιγκάνους έξω από τη Βουλή. Αυτά βλέπουν οι βουλευτές (7 στους 10 υπέρ των μέτρων) και σε λίγο θα κυκλοφορούν με μπούργκα για να μην τους αναγνωρίσουν στο δρόμο.

    Και επιπλέον, το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψήφιση των μέτρων (πρωτότυπο), γιατί λέει διαφωνούν, αλλά δεν σκέφτηκαν ούτε καν να επιδιώξουν ονομαστική ψηφοφορία, ώστε να φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τους υποστηρικτές των μέτρων.

    "15.Τα ευνουχισμένα Μεντια..."

    Αυτό συμπεριλαμβάνεται στα αναπτυξιακά μέτρα; Είναι στρατηγική οικονομική πολιτική για να πάει η χώρα μπροστά;

    Ήματρον δηλαδή...

    ReplyDelete
  22. Παρμενίδη, καλές οι γενικολογίες, αλλά αν δε σημειωθεί ανάπτυξη ωστέ να μειωθεί η αναλογία ΑΕΠ/ χρέους, του χρόνου (αν τη βγάλουμε φέτος) η δυσκολία να βρούμε δανεικά θα είναι πολλαπλάσια, αφού το χρέος θα είναι μεγαλύτερο και για την αποπληρωμή του θα χρειάζονται μεγαλύτερα ποσά (με μειωμένα έσοδα λόγω μειωμένου ΑΕΠ).

    Πες μου λοιπόν, με δεδομένο οτι η Ελλάδα είναι ουραγός στην προσέλκυση κεφαλαίων για επενδύσεις (γιατί άραγε;), τι θα κάνει ο ΓΑΠ σε αυτόν το τομέα; 'Η μάλλον τι θα κάνει η κυρία Κατσέλη, μιας και είναι ο τομέας της.

    Αλλιώς (εδώ είμαστε) του χρόνου οι περικοπές δε θα είναι στους δημόσιους μισθούς, αλλά στους δημόσιους υπαλλήλους. Το οποίο βέβαια θα είναι θετικό μακροπρόθεσμα, αλλά προβλήματικό μεσοπρόθεσμα.

    ReplyDelete
  23. Η διαφορά μας, Jaga, είναι, ότι ο δικός μου λόγος είναι ΚΑΤΦΑΤΙΚΟΣ ενώ ο δικός σου ΑΠΟΦΑΤΙΚΟΣ.

    ReplyDelete
  24. Το ίδιο ισχύει και για σένα Jim Slip.

    ReplyDelete
  25. Parmenides,

    Η συνεχής "κατάφαση" είναι αυτή που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε. Δεν αρκεί να έχουμε τις καλύτερες προθέσεις, πρέπει να έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε αντικειμενικά τι συμβαίνει γύρω μας.

    Στην ψυχολογία, αυτό λέγεται "scenario fulfillment" και έχει οδηγήσει σε τραγωδίες:

    >> http://en.wikipedia.org/wiki/Iran_Air_Flight_655

    "...When questioned in a 2000 BBC documentary, the US government stated in a written answer that they believed the incident may have been caused by a simultaneous psychological condition amongst the 18 bridge crew of the Vincennes called 'scenario fulfillment', which is said to occur when persons are under pressure. In such a situation, the men will carry out a training scenario, believing it to be reality while ignoring sensory information that contradicts the scenario..."

    Μετάφραση (για εμάς): Είναι άλλο να θέλουμε να πετύχουμε και άλλο να αγνοούμε ή να αρνούμαστε να δεχτούμε τους οιωνούς της αποτυχίας. Το ότι κανένα κόμμα δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή πραγματικός ηγέτης αντάξιος των περιστάσεων είναι γεγονός, άσχετα με την αυτο-επιβαλλόμενη προσδοκία των οπαδών τους να βλέπουν τον αρχηγό του ως σωτήρα του έθνους.

    Αυτό άλλωστε είναι και η ουσία της "συσπείρωσης" που τόσο πολύ επιζητούν όλα τα κόμματα, πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Με άλλα λόγια, διαλέχτε τον αρχηγό, χωρίς να κρίνετε τι λέει.

    Αν είχαν τσίπα ειλικρίνειας και αυτοεκτίμησης, μόλις διαπίστωναν (υποτίθεται έκπληκτοι) το χάλι της οικονομίας, έπρεπε να βγούνε και να πουν: ΔΕΝ μπορούμε να κάνουμε αυτά που υποσχεθήκαμε, ΔΕΝ θέλουμε να σας εξαπατήσουμε, προτιμούμε να παραιτηθούμε και να ξαναπάμε σε εκλογές, με βάση τα νέα δεδομένα και δηλώνοντας εξ' αρχής τι έχουμε σκοπό να κάνουμε.

    Σε αυτό δεν χωράει καμία "καταφατική" ή "αποφατική" οπτική κανενός, είναι αυτό που επιβάλλει η προσωπική εντιμότητα κάθε απλού πολίτη (εκτός αν είναι πολιτικός).

    Και μην αρχίσω πάλι να ακούω για κόστη και τα σχετικά, γιατί εκλογές σημαίνουν τύπωμα μερικών ψηφοδελτίων και διεξαγωγή σε αργία - το 99% των εξόδων αφορά στο προεκλογικό sponsoring των κομμάτων, το οποίο δυστυχώς θεωρούμε δεδομένο. Το ζήτημα είναι τι προτεραιότητες βάζουμε στην ποιότητα της Δημοκρατίας μας.

    Αλλιώς καταλήγουμε σε ημι-Δημοκρατία, σε κοινωνική καταπίεση, σε αδικία και σε θλιβερά πράγματα όπως αυτά που έγιναν σήμερα έξω από τη Βουλή. Λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι αυτό είναι η καλύτερη ποιότητα Δημοκρατίας που αξίζουμε, όσο και να προσπαθεί ο "γκαπ" να μας πείσει για το αντίθετο.

    ReplyDelete
  26. Όσο πιο πολύ φωνάζουν οι Γερμανοί, τόσο πιο πολύ με πείθει ο Παρμενίδης.

    Πάντως από αυτή την υπόθεση μου φαίνεται στο τέλος όλοι θα βγούν κερδισμένοι - Έλληνες, Γάλλοι, λοιποί των PIIGS και φυσικά Γερμανοί. Και δε μιλάω για αόριστα μεγέθη, μιλάω για χρήμα. Όλοι οι παίχτες τον ερμηνεύουν σωστά το ρόλο τους. Να δείτε που στο τέλος θα ευχαριστούμε το μπουχέσα γιατί ήταν τόσο μπουχέσας.

    ReplyDelete
  27. "Να δείτε που στο τέλος θα ευχαριστούμε το μπουχέσα γιατί ήταν τόσο μπουχέσας"

    Kαλό!

    ReplyDelete
  28. GAP,εάν η Μέρκελ ζαλιστεί απο τη γοητεία σου και σού παραδοθεί "ψυχί τε και σώματι",σφύξε τη καρδιά σου και "κάντο για τη Πατρίδα",έστω και άν συχαθείς μιά για πάντα το γυναικείο φύλο.Κάντο και στείλε το βίντεο στη "Μπιλντ".

    ReplyDelete
  29. Αρνητικός στην περικοπή των δώρων και του επιδόματος αδείας ήταν ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο οποίος φέρεται να είπε πως «έτσι όπως πάτε, θα διαλύσετε το ΠΑΣΟΚ».

    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4563319&ct=1

    --Μα καλα, αυτό τον ενδιαφέρει τον Παπουτσή;;;; Αν θα διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ;;; Ρε μεγάλε, εδω διαλύεται η χώρα!
    Μακάρι να διαλυθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και λοιπά κόμματα, να προκύψουν νέα σχήματα, με νέους ανθρώπους, που θα έχουν άλλες ιδέες, μήπως και πάμε μπροστά...

    ReplyDelete
  30. Τα σημερινά νεα (ειδήσεις) στην Ελλάδα:

    http://troktiko.blogspot.com/2010/03/26_05.html

    Ναι, είναι αλήθεια κύριοι, ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2010, οπότε τρέξτε γρήγορα όλοι!

    ReplyDelete
  31. Μόλις έχασα ένα κατεβατό που έιχα γράψει (και βαριέμαι να επαναλάβω)

    in short

    1- ποιός είναι ο Παπουτσής? Με τι ασχολείται το παλληκάρι ? Ε1 ?Ε9 ?
    Πόθεν έσχες ?

    2-Σε μιά χώρα που το 99.9% δεν γνωρίζουν τον Απόστολο Σάντα και τα ΜΑΤ ψεκάζουν τον Μανώλη Γλέζο, αξίζουν όλα όσα παθαίνει και πρόκειται να πάθει

    Αλήθεια G700 ο κολλητός Χρυσοχοίδης γιατί εξαφανίστηκε ?
    Τώρα έχει ενδιαφέρον μιά κουβέντα μαζί του, να ρωτήσετε και καμμιά δύσκολη ερώτηση

    ReplyDelete
  32. Εμ που να ψεκάζει το γλέζο, που να στηρίζει και τα μέτρα από πάνω ο προστάτης. Δύο φόρες δεξιό θα το βγάλουν τον άνθρωπο και μετά πάει το προφίλ παντιέρα ρόσα για τη β αθήνας. Πάντως πήγε να στείλει ένστολες αλλά δεν έπιασε το κόλπο. αι δυνάμεις της επαναστάσεως επιδιώκουν διακαώς το ψέκασμά τους δια να μπορούν άνετα να καταγγείλουν την κρατικήν καταστολήν.

    By the way ser. Σίγα λίγο τα κροκοδύλια για το γλέζο και τον σάντα. Μήπως πρέπει τα ματ να κουβαλάνε Manual μπας και εμφανιστεί και ο Παπαφλέσσας από καμιά γωνιά;

    ReplyDelete
  33. τρέχα γιάννη να προλάβεις απ' τα ζωνιανά στα μουδανιά

    ReplyDelete
  34. "ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ ψήφισαν τα μέτρα".

    Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη. Κι ακόμα δεν έχετε πιάσει πάτο!

    ReplyDelete
  35. h KOE erikse ksilo ston panagopoulo pfff aaaa absolute folklore

    ReplyDelete
  36. @ Lebowski

    Και ξέρεις, αυτοί της κολυμβητικής ομοσπονδίας είναι και αθλητικοί τύποι, οπότε θα τον σακάτεψαν τον άνθρωπο.

    Εγώ είδα και τη δήλωση των ΓΑΠ-Μέρκελ και συγκινήθηκα από το αίσθημα αλληλεγγύης, τη διάθεση συνεργασίας, αλλά κυρίως από τα προβλήματα της Γερμανικής οικονομίας που αναδείχτηκαν. Όλοι πρέπει να βοηθήσομε τη Γερμανική οικονομία. Εγώ για παράδειγμα θα πάω να αγοράσω Γερμανικό μηχανάκι τον άλλο μήνα. Και πάλι λίγο είναι βέβαια ως ανταπόδοση του αγώνα της Άγγελας ενάντια στους κερδοσκόπους.

    ReplyDelete
  37. Gmosie

    πολιτικά δεν έχω καμιά σχέση με το Γλέζο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τον τιμώ γι' αυτό που έκανε για την Ελλάδα.

    Δεν φαντάζομαι να επικροτείς τον ψεκασμό γερόντων από τα ΜΑΤ, όπως δεν φαντάζομαι να συμφωνείς να μετατρέπεται ο Αγνωστος Στρατιώτης σε γήπεδο

    ReplyDelete
  38. φυσικά και δεν επικροτώ, όμως δέχομαι τη συγγνώμη και ότι ατυχή περιστατικά γίνονται μέσα στη φούρια των πραγμάτων και το γνωρίζω επειδή έχω πάει σε άπειρες απεργίες και διαδηλώσεις και πορείες και ξέρω πως στήνεται το πράγμα. Δεν το χάφτω ότι από τη μία υπάρχουν οι αθώοι διαδηλωτές και από την άλλη οι κακοί αστυνομικοί. Αυτές τις μέρες διαγκωνίζονται οι διάφορες μειοψηφίες η μία την άλλη ποια θα κάνει τον πιο εξτρίμ ακτιβισμό και επίσης επιζητούν να φάνε καμιά φάπα σκόπιμα για να την καταγγείλουν στη συνέχεια ως ένδειξη κρατικής καταστολής. Η φάπα να ξέρεις είναι γαλόνι για τους περισσότερους. Είναι μαγκιά και ηρωισμός. Γι' αυτό σχολιάζω από χτες τις "ένστολες" του προστάτη του πολίτη. Όσο οι ένστολες σημαίνουν αποκλιμάκωση τόσο εξοργίζονται οι διάφοροι και αναζητούν ακόμα περισσότερο την ένταση με διάφορα τερτίπια

    ReplyDelete
  39. Όχι ρε Παρμενιδάκο δε θα αιματοκυλιστεί κανείς... γιατί την τελευταία 20ετία (για να μην πω και παραπάνω) προφανώς το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Και αφού τα αναρχικά στοιχεία ειναι ο στρατός του Σόρος και της Κλίντον που βγάζουν στο δρόμο όταν και όποτε χρειάζεται... ε! γιατί να τους βγάλουν τώρα που έχουν το δικό τους παιδί στιν εξουσία;

    Με το γκιοργκάκι θα δείτε πολύ λιγότερες διαδηλώσεις και πολύ λιγότερους νεκρούς από καραμπολιασμένες σφαίρες για τους ίδιους λόγους που θα δείτε και στην Βουλγαρία του Μπορίσωφ πολύ λιγότερους νεκρούς φοιτητές από αστυνομικούς και πολύ λιγότερες διαδηλώσεις από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

    Αφού το γκιοργκάκι θα αποτελειώσει το ξεπούλημα της χώρας

    Ότι και να πείτε για τον Καραμάν Αλή, η κυβέρνησή του ήταν απλα αποτυχημένη. Δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Το 1/4 από τα μέτρα να ήθελε να πάρει από αυτά που παίρνει τώρα το γκιοργκάκι θα είχε αιματοκυλιστεί η μισή Ελλάδα. Το γκιοργκάκι είπαμε, έχει την υποστήριξη των αμερικανακίων και έτσι ο στρατός του Σόρος, δηλαδή οι αναρχικοί του Κολονακίου δεν βγαίνουν να τα σπάσουν.

    Όμως η κυβέρνηση του Καραμάν Αλή είχε περιέργως την έμπνευση (προφανώς από πιέσεις του πιο υγιούς μέρους της αγοράς) για τη σύναψη καίριων συμφωνιών για το ρώσικο αέριο και την κινέζικη υπενοικίαση των σαπισμένων λιμανιών μας (που μόνο γέλια φέρνουν πλέον...).

    Και το γκιοργκάκι το υποσχέθηκε και το έκανε πράξη καταπολεμόντας αυτές τις 'ανήθικες' σχέσεις, παραμένοντας συζυγικά πιστός στα αμερικανάκια. Γιατί; Μα γιατί κάτι τέτοια έργα είναι που βοηθούν τις οικονομίες να ανέβουν...

    ... και ο ρόλος του γκιοργκάκι δεν είναι φυσικά να ανέβει η Ελληνική οικονομία - είναι να είναι ελεγχόμενη από τα αμερικανάκια ώστε να μην δίνονται και πολλές βάσεις σε Ρώσους και λοιπούς...

    δε βαριέσαι... είπαμε, σύμφωνα με τον παρμενιδάκο... αθλητικός, αψηλός και ευγενικός το γκιοργκάκι... α ναι ρε... μιλάει και καλά τα ελληνικά το άτιμο...

    ReplyDelete
  40. Uli, εσύ ποιά γλώσσα μιλάς καλά;

    ReplyDelete