Sunday, March 28, 2010

Κατάργηση των παρελάσεων τώρα. Όχι αλλά δανεικά, ΟΥΚά, ΟΥΚά!

Kάποτε στη Ρωσία ένας τσάρος που περπατούσε στους κήπους του παλατιού του έβλεπε συνεχώς έναν στρατιώτη να φυλάει σκοπός σε ένα μικρό κομμάτι χέρσας γης. Ρώτησε σχετικά κάποτε τον φρουρό, αλλά εκείνος δεν ήξερε να του απαντήσει. Του είπε μονάχα πως ο λοχαγός του τον είχε προστάξει να στέκεται εκεί. Τότε ο τσάρος απευθύνθηκε στον λοχαγό. Ωστόσο ούτε εκείνος ήξερε να του πει κάτι. Μονάχα ότι ο στρατιώτης βρισκόταν εκεί επειδή πάντα υπήρχε φρουρός σε εκείνο το μέρος. Ο τσάρος έψαξε να βρει τι συνέβαινε και ανακάλυψε πως η Μεγάλη Αικατερίνη τον προηγούμενο αιώνα, είχε φυτέψει μία τριανταφυλλιά σε εκείνο το κομμάτι γης και είχε βάλει έναν σκοπό να προσέχει μην την πατήσει κανείς. Είχαν περάσει κάπου πενήντα χρόνια από τότε που κάποιος είδε τελευταία φορά την τριανταφυλλιά, αλλά κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να πει ότι δεν χρειαζόταν πια φρουρός.

Το προχθεσινό περιστατικό με τους ΟΥΚάδες, επαναφέρει μετά την πρόσφατη διαβούλευση και ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια, ανάμεσα σε άλλα, και το ζήτημα του ορισμού της ελληνικής ταυτότητας και του πατριωτισμού.

Ποιος είναι όμως περισσότερο πατριώτης;

Ο γεννημένος μετά το 1980 βουτυρομπεμπές «ελληνικού αίματος», που βρίσκει διέξοδο για την προσωπική του απόχαυνωση στα εύκολα συνθήματα, ή ο τριαντάρης σκληρά εργαζόμενος αλβανικής καταγωγής που είναι παραγωγική δύναμη για μία χώρα που λίγα παράγει και πολλά καταναλώνει;

Σχηματικό, ισοπεδωτικό και ακραίο το ερώτημα. Δείχνει όμως με πόση υποκρισία προσεγγίζεται συχνά το ζήτημα της ταυτότητας και του πατριωτισμού.

Κάπως έτσι, λοιπόν, την ώρα που ο κίνδυνος προέρχεται από κάποιους τύπους πίσω από τα λάπτοπ που σπεκουλάρουν την πτώχευση της Ελλάδας, εμείς εξακολουθούμε να νομίζουμε ότι οι μάχες κερδίζονται με φωνακλάδες ΟΥΚάδες στην περίμετρο των συνόρων και επιδείξεις ρατσιστικής αυταρέσκειας. Κάπως έτσι πορευόμασταν έως τώρα και φάγαμε τα μούτρα μας. Με δάνεια και φωνές, ξεφτιλιστήκαμε και πτωχεύσαμε.

Καλό είναι να υπάρχει και η γραμμή "Άδωνη" απέναντι στη γραμμή "Bild και Focus". Όμως αυτή είναι άμυνα δεύτερης γραμμής που εξανεμίζεται μέσα σε λίγες ώρες και επηρεάζει ελάχιστα την έκβαση της μάχης. Τονώνει το ηθικό ή μάλλον ακριβέστερα εκτονώνει το θυμικό και επιφέρει αμυχές στο brand του αντιπάλου. Με λίγα λόγια, πολλά λόγια για το τίποτα.

Για να κερδίσουμε τη μάχη, θέλουμε και εμείς τύπους πίσω από τα όποια "λάπτοπ", να σπεκουλάρουν υπέρ της ανάπτυξης της χώρας. Θέλουμε γνώση, γνώση, γνώση.

Και κυρίως παραγωγική αξιοποίηση όλου του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας. Να κάνουμε τους ανθρώπους που έχουν εγκατασταθεί εδώ και δύο δεκαετίες στη χώρα μας, να αισθανθούν, όχι φιλοξενούμενοι, αλλά ότι μοιράζονται την ίδια μοίρα με εμάς. Αντί να τους κάνουμε να αισθάνονται ξένο σώμα σε μία χώρα που την χρειάζονται και τους χρειάζεται, αυτή η πατρίδα να τους αγαπήσει και να την αγαπήσουν. Τα πανεπιστήμια της να τους αγκαλιάσουν, να τους δώσουν διέξοδο και να εκμεταλλευτούν τη φιλοδοξία τους για πρόοδο. Το βίωμα να γίνει πατρίδα.

Και να αντικαταστήσουμε με παραγωγικούς εργάτες γνώσης τους γραφικούς και ανόητους φωνακλάδες, οι οποίοι στην περίπτωση των συγκεκριμένων ΟΥΚάδων αποδεικνύονται τόσο ανεκπαίδευτοι που δεν είναι σε θέση καν να κρίνουν ότι σε μια παρέλαση δε φωνάζει κανείς τέτοια βλακώδη συνθήματα. Και αντί για καλλιστεία ψευτοπατριωτισμού να προβούμε σε κάτι πραγματικά πατριωτικό. Να χτίσουμε γερά την πρώτη γραμμή άμυνας της χώρας, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

Προτείνουμε λοιπόν στο Υπουργείο Άμυνας και Παιδείας τη συμβολική και άμεση κατάργηση των στρατιωτικών παρελάσεων και την αντικατάστασή τους με ουσιαστικές εκδηλώσεις μνήμης των εθνικών εορτών. Με παράλληλη τροποποίηση της σχετικής γραμμής του προϋπολογισμού, έτσι ώστε μέρος των σχετικών κονδυλίων να διοχετευτούν σε υποτροφίες για σπουδές Ελλήνων μη ελληνικής καταγωγής.

Να δώσουμε στον ελληνισμό νόημα πιο ευρύχωρο και πιο αληθινό. Τον πατριωτισμό όχι του κοινού αίματος, αλλά της γνώσης και της κοινής μοίρας.

19 comments:

  1. και πως θα χτισουμε ρε παιδια σχολεία και πανεπιστήμια ?
    Με άσυλο, καταλήψεις και κομματικά εκλεκτορικά σώματα ?
    Απορρίπτοντας υποψηφιότητες σαν του Νανόπουλου ως "επιστημονικά ανεπαρκείς" ?

    Μόνοι μας βγάλαμε τα μάτια μας και διαλύσαμε την παιδεία!
    Κορυφαίο σύνθημα όλων των εποχών
    "ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ" - ρε ουστ στο διάολο αγράμματα κοπρόσκυλα.
    Και φυσικά οι ευθύνες ανήκουν σε συγκεκριμένες παρατάξεις (ο φασισμός είναι κατ' εξοχήν αριστερός στη χώρα αυτή)

    Το πρόβλημα αυτής της χώρας είναι ότι πρέπει να καταργηθούν πολλά και όχι μόνο οι παρελάσεις

    Πρέπει να καταργηθεί το άσυλο, η ασυλία, οι 16 μισθοί, η λαμογιά,η μονιμότητα, η τεμπελιά του large Ελληναρά, το δημόσιο ως έννοια και καθεστώς-

    Τι να το κάνεις το να είσαι πίσω από 3 οθόνες καθημερινά και να βλέπεις τους "συνέλληνες" να σου τραβάνε το χαλί κάτω από τα πόδια ?

    Αυτό που χρειάζεται σε αυτή τη χώρα είναι λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα.

    Δυστυχώς αυτό δεν βλέπω να γίνεται - χρειάζεται να αλλάξουν πολλά, πάρα πολλά και αυτές οι αλλαγές μόνο επώδυνα γίνονται πλέον (ποιός Ελληνας αφήνει τη βολή του ?)

    Δεν βλέπω όμως και κανένα διαρθρωτικό μέτρο....

    ReplyDelete
  2. ΕΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΙΕΣΑΙ,ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΑΙ! ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΟΙΣ ΒΡΗΚΑΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΠΟΥ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΕΝΑ ΚΑΡΟ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ? ΕΠΙΔΗ ΓΟΥΣΤΑΡΕΤΑΙ ΝΑ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΕ ΟΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ

    ReplyDelete
  3. @double

    άμα κρίνω από την ορθογραφία σου, εσύ δεν γεννήθηκες Έλληνας αλλά προσπαθείς να γίνεις...

    Ορθογραφία παίδες, ορθογραφία...

    ReplyDelete
  4. Οι της ημετέρας παιδείας μετέχοντες

    ReplyDelete
  5. http://www.project-syndicate.org/commentary/kirisci1/English

    ReplyDelete
  6. Παπαρδέλες.

    Η ουσία είναι: πολύ αργά. Με την ύφεση που ήδη φαίνεται στον ορίζοντα, θα φύγουν όχι μόνο οι ξένοι, αλλά και πολλοί έλληνες.

    Για να φτιάξεις "κοινωνία γνώσης" έτσι όπως είναι σήμερα η Ελλάδα θες 100 χρόνια (πρώτα πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά το δημόσιο, δεν το βλέπω να γίνεται συντομα, και κατα πάσα πιθανότητα θα το προλάβει η πτώχευση).

    Υπόψην οτι ακόμα και τα παιδιά της γενιάς της μεταπολίτευσης δε θα μπορέσουν να φτιάξουν τίποτα. 'Εχουν πάρει όλα τα λάθος ερεθίσματα.

    ReplyDelete
  7. Έχω γνωρίσει αρκετούς στρατιωτικούς του ΠΝ και νομίζω έχω καλή εικόνα του πως σκέφτονται οι "μονιμάδες".

    Υπάρχουν τρεις κατηγορίες: (1) Αυτοί που κουβαλάνε καθημερινά το PS2 στη βραδινή βάρδια για να λιώσουν στο γραφείο με Pro και τσοντοταινίες, (2) οι συνειδητοποιημένοι και ειλικρινά πατριώτες που ξέρουν ότι αυτό που κάνουν δεν είναι απλό δημοσιοϋπαλληλίκι, και (3) μερικοί της κατηγορίας 2 που νομίζουν ότι έχουμε πόλεμο και αυτοί είναι οι Έλληνες Ράμπο που θα σώσουν τη δοξασμένη πατρίδα.

    Εννοείται ότι η κατηγορία #1 αποτελεί το 99% των υπαξιωματικών και το 60% (τουλάχιστον) των αξιωματικών. Στη θητεία μου γνώρισα υπαξιωματικούς που είχαν στήσει κανονικά πυραμίδα πώλησης τηλεπροϊόντων και "προσλάμβαναν" στρατιώτες θητείας με αντάλλαγμα μια καλή μετάθεση. Στην κατηγορία #2 ανήκουν κυρίως οι των Ειδικών Δυνάμεων, ευτυχώς η πλειοψηφία τους. Ένα μικρότερο, αλλά σημαντικό ποσοστό, είναι η κατηγορία #3. Προφανώς οι αρχηγοί των αγημάτων των ΟΥΚάδων της παρέλασης ήταν τέτοιοι.

    Δεν χρειάζεται να εξηγούμε κάθε φορά τι και πως. Όποιος έχει μυαλό ξέρει τι κάνει, πότε το κάνει και κυρίως γιατί. Όποιος στρατιωτικός ή άλλος δημόσιος υπάλληλος νιώθει τόσο πατριώτης, ας παραιτηθεί. Όποιος φοράει σήμα στο μπράτσο και ψάχνει κάπου να ξεσπάσει, ας βαρέσει προσοχή μπροστά στην τέντα των πολιτικών και ας τους πετάξει τα γαλόνια στα μούτρα για το χάλι στο οποίο μας έχουν φέρει. Οι υπόλοιποι, απλώς ας αλλάζουν κανάλι όποτε βλέπουν Άδωνη και σια να αλαλάζουν σαν παιδάκια που τους πήρανε το γλειφιτζούρι.

    Και μην βγει κανένας να πει ότι δήθεν το σκηνικό ξεκίνησε από το πλήθος ή τίποτα τέτοιο, γιατί αυτό προσβάλλει ακόμα περισσότερο τη σοβαρότητα και την πειθαρχία που πρέπει να αντιπροσωπεύει η στολή όποιου τη φορά. Άλλο στρατός, άλλο πρόσκοποι.

    Επίσης, να σημειωθεί ότι το άγημα που έκανε το σκηνικό με τα συνθήματα ήταν του Λιμενικού, όχι του ΠΝ, οπότε η ιστορία έχει καταγράψει το πόσο "πατριώτες" είναι μερικοί από αυτούς όταν παίρνουν μίζες από λαθρομετανάστες στον Πειραιά ή όταν σαπίζουν στο ξύλο ναυαγούς στα ανατολικά σύνορα.

    Να δω τι θα φωνάζουν οι παλικαράδες όταν μετά από μερικά χρόνια θα έχουν επικεφαλής αξιωματικό αγήματος "Αλβανό" που θα έχει βγει από τη ΣΝΔ, όπως ήδη γίνεται με παιδιά μεταναστών από άλλες χώρες, κάθε φυλής και χρώματος. Προφανώς τότε θα αρχίσουν να φωνάζουν και αυτοί για κατάργηση των παρελάσεων.

    "Φανατικός είναι αυτός που εντείνει τις προσπάθειές του όταν έχει πλέον ξεχάσει για τι ακριβώς αγωνίζεται"
    (δημιουργός του Road Runner cartoon, για το Κογιότ).

    ReplyDelete
  8. "Ποινές για ρατσιστικά συνθήματα ΟΥΚ στην παρέλαση":
    http://www.fimes.gr/2010/03/parelasi-synthimata/

    "ΕΔΕ για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση":
    http://tvxs.gr/node/55368/309591

    ReplyDelete
  9. Η αποψη του καθαρου αιματος ειναι τουλαχιστον ανοητη. Αν πρεπει να παμε πισω στο χρονο για να αναζητησουμε τις ριζες μας, θα μαθουμε οτι ολοι σ`αυτο τον πλανητη εχουμε καταγωγη απ`την Αφρικη και τους πρωτους μαυρους ανθρωπους που σταθηκαν ορθιοι, εκει. Επισης κατα την γνωμη μου, στην εποχη μας δεν εχει νοημα ο πατριωτισμος οπως το εννοουν αυτοι οι ανεγκεφαλοι, σημερα ο πατριωτισμος εχει την εννοια της κοινωνικης ευθυνης.

    ReplyDelete
  10. Του φίλου και συνεργάτη ΣΚ

    "Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε κάτι από τον αρχαίο πολιτισμό, τότε να πάρουμε την οικουμενικότητα που τον διακρίνει. Η θεμελιώδης δε έλλειψη αυτής της αξίας από τη σημερινή μας ταυτότητα σηματοδοτείται έντονα από το εξής: από την ιστορική διήγηση του Ηροδότου διαλλέξαμε να κρατήσουμε τον διαχωρισμό του σε έλληνες και βάρβαρους, προσδίδοντας στη χρήση του τελευταίου ονόματος μια ιδιαίτερα αρνητική προκατάληψη. Δεν πήραμε καν χαμπάρι ότι ο Ιστορικός είναι ο πρώτος του είδους του που επιδίδεται σε μακροσκελείς και γεμάτες συμπάθεια περιγαφές ξένων πολιτισμών, περιγραφές που αναλαμβάνει με σκοπό τη γνωριμία και κριτική της ελληνικής ταυτότητας της εποχής του. Οικουμενικότητα είναι αυτό ακριβώς: να γνωρίζεις και να θες να βρίσκεσαι μαζί με άλλους ως μέρος και αυτών σε ένα Όλο."

    για την αντιγραφή

    Παναγριώτατος

    ReplyDelete
  11. Η ΜΥΚ διέπραξε ένα παράπτωμα, να γίνει ΕΔΕ να την πληρώσουν οι μακάκες διοικητές τους, να πάρουν και 10 μέρες Φ οι υπόλοιποι μακάκες και να τελειώνουμε.
    Αλλά η αίσθηση μου λέει ότι δεν θα τελειώσουμε έτσι εύκολα. Υπάρχουν μεγάλα συντηρητικά τμήματα της Ελληνικής κοινωνίας που δεν θα ανεχτούν την πολυπολιτισμικότητα, τις υποχωρήσεις στα εθνικά, τις ατιμώρητες μίζες κτλ. Ενδέχεται οι άνδρες της ΜΥΚ να είναι η κορυφή του παγόβουνου. Ενδέχεται πολύ σύντομα στην αριστερη τρομοκρατία να υπάρξει και η δεξιά πτέρυγά της, και τότε κλάφτα χαράλαμπε. Εκεί να δεις γλέντια.

    Είναι η λογική κατάληξη όλων των ανορθολογικών πολιτικών που κυριάρχησαν στη χώρα τα τελευταία 30 χρόνια.

    ReplyDelete
  12. Γνώμη μου είναι ότι η G700 πρέπει να προσπαθεί να εκφράζεται πάντοτε ως ένας φάρος ορθολογισμού. Ο ορθολογισμός είναι το μόνο εργαλείο που μας απέμεινε μάγκες.

    ΒΑΛΤΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΜΟ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ!!!

    Το τέλος της ιστορίας δυστυχώς δεν έφτασε ακόμα...

    ReplyDelete
  13. Πέρα απ' όλα τ' άλλα, το περιστατικό με τους ΟΥΚάδες μας λειπεί ιδιαίτερα διότι επιβεβαιώνει τη ρήση του Παναγιώτη Κονδύλη ότι "γίναμε λαός που τέρπεται παράγοντας λήρους και χορταίνει καταναλίσκοντας ανεμώλια έπη". Να αναζητήσουμε λοιπόν την ουσία και να απαιτήσουμε αλλαγές παντού βάσει μιας σωστής ανάλυσης και μιας καλής στρατηγικής στόχευσης. Αυτό είναι και το πιο ορθολογικό κατά την άποψή μας.

    ReplyDelete
  14. Aν υπάρξει δεξιά τρομοκρατία, οι κρατικά εκπαιδευμένοι δολοφόνοι της ΜΥΚ και οι λοιποί παρακρατικοί θα κάνουν τους αναρχοκομμουνιστές της σέχτας και του επαναστατικού αγώνα να μοιάζουν με παιδική χαρά.

    Αν και οι τελευταίοι, με την πόλωση και την κλιμάκωση που έρχεται στην ελληνική κοινωνία φαίνεται να προσπαθούν να αναβαθμιστούν επιχειρισιακά συνεργαζόμενοι ακόμα και με την Χεζμπολάχ.

    Τι να λέμε τώρα τα πάντα όλα...

    ReplyDelete
  15. Την Κυριακή το βράδυ, ένα ανήλικο παιδί σκοτώθηκε και ένα άλλο βρίσκεται βαριά τραυματισμένο επειδή κάποια άλλα "παιδιά" αποφάσισαν να κάνουν την πλάκα τους και να παίξουν τους επαναστάτες. Κάποια "παιδιά" που προσπαθούν να δώσουν νόημα στη ανούσια ζωή τους φτιάχνοντας "οργανώσεις" και παίζοντας με εκρηκτικά. "Παιδιά" αποτυχημένων γονιών, κακομαθημένα και ταυτόχρονα οργισμένα επειδή δεν τους έδιναν σημασία στο σπίτι τους, βγήκαν στους δρόμους και είπαν να διαλύσουν το κράτος. Ή τέλος πάντων καμμιά τζαμαρία στα Πατήσια.

    Και το αποτέλεσμα: οι ζωές τριών συνανθρώπων μας, τριών φτωχών μεταναστών, καταστράφηκαν οριστικά. Και ποιος ξέρει πόσων ακόμα συγγενών και φίλων, εκεί πίσω στη χώρα τους, οι ελπίδες εξανεμίστηκαν. Τρεις απελπισμένοι άνθρωποι που ηρθαν στη χώρα μας αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, έπεσαν πάνω στα παιχνίδια των "παιδιών" και τα έχασαν όλα.

    Δεν περιμένω ούτε διαδηλώσεις, ούτε συλαλλητήρια για το θάνατο του άμοιρου πιτσιρικά από το Αφγανιστάν. Δεν περιμένω εκδηλώσεις οργής από τους νεοέλληνες συνομηλίκους του, ούτε μια νέα εξέγερση ανάλογη με αυτήν του προ-περασμένου Δεκέμβρη. Ελπίζω όμως αυτό το περιστατικό να μας ευαισθητοποιήσει όλους λίγο περισσότερο, σχετικά με το δράμα αυτών που πραγματικά ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας μας.

    ΥΓ Συγγνώμη για το off-topic, αλλά το γεγονός αυτό με έχει βαθιά πονέσει...

    ReplyDelete
  16. Έχεις απόλυτο δίκαιο

    ReplyDelete