Thursday, March 18, 2010

Τα ρετιρέ των εξαιρέσεων

Εδώ και μερικούς μήνες επικροτούμε τα σκληρά οικονομικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση και καλούμε τη γενιά μας, αλλά και όλους τους Έλληνες εργαζόμενους να τα στηρίξει για να σωθεί η ελληνική οικονομία απ' τη χρεοκοπία. Μόλις πρόσφατα, στηρίξαμε την αυτονόητη απόφαση του οικονομικού επιτελείου να περικόψει τις χρυσές ρυθμίσεις του πανάκριβου λουκέτου Χατζηδάκη στην Ολυμπιακή Αεροπορία, σύμφωνα με το οποίο κάποιος μπορεί να μεταταχτεί στο δημόσιο με μισθό Ολυμπιακής ή να πάρει 50% προσαύξηση ενσήμων για να βγει πρόωρα στη σύνταξη. Μάλιστα, δεδομένων των προειδοποιήσεων ΓΑΠ για τα ρετιρέ του δημοσίου και την ιδιωτική παρασιτική οικονομία το σαββατοκύριακο που πέρασε, θεωρήσαμε ότι επιτέλους ήρθε η ώρα. Η καμπάνα χτυπάει για τα ρετιρέ.

Δυστυχώς όμως, απ' ότι φαίνεται υπάρχουν μερικά ρετιρέ που καλά κρατούν. Στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από μερικές μέρες εξαιρούνται από το λογιστικό προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος, βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης, οι συνήθεις ύποπτοι. Ταξιτζήδες, μηχανικοί, αρχιτέκτονες, δικηγόροι, βενζινοπώλεις και πολλοί άλλοι παίρνουν αναβολή ενός έτους. Την ίδια στιγμή μισθωτοί, συνταξιούχοι και κοινοί ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται να πληρώσουν άμεσα το μάρμαρο της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Τα ρετιρέ των εξαιρέσεων κατάφεραν για πολλοστή φορά να βγάλουν την ουρά τους απ' έξω, αφήνοντας στους άλλους να πληρώσουν το λογαριασμό.

Ένα πράγμα έχουμε να πούμε κι ας ελπίσουμε ότι θα γίνει κατανοητό από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πορευτείτε με οδηγό την κοινωνική δικαιοσύνη και μην παρεκτρέπεστε. Μην υποκύπτετε σε πιέσεις της κάθε πεθαμένης ιστορικά και κοινωνικά συντεχνίας. Βάλτε μυαλό. Πάρτε πίσω τις επαίσχυντες εξαιρέσεις γιατί θα σας πάρει και θα σας σηκώσει. Πείτε όχι στα ρετιρέ των εξαιρέσεων.

15 comments:

  1. "[...] σύμφωνα με το οποίο κάποιος μπορεί να μεταταχτεί στο δημόσιο με μισθό Ολυμπιακής [...]".

    Χα!

    ReplyDelete
  2. Θα έλεγα ότι αρχίζει σιγά-σιγά η ανώμαλη προσγείωση για όσους ήδη μετράνε λιγότερα στις τσέπες τους.

    Η πρόσκρουση θα γίνει μέσα στο Πάσχα, όταν όλοι θα καταλάβουν ότι πράγματι γίναμε φτωχότεροι - όχι όλοι φυσικά, οι γνωστοί-άγνωστοι παραμένουν σε φορολογία lightweight "στο περίπου".

    Και μια παράκληση-πρόσκληση:
    Ήμαρτον πια με τις απεργίες που βασανίζουν και πάλι τον τελευταίο ταλαίπωρο πολίτη. Αντί π.χ. να κόβετε το ρεύμα εσείς στη ΔΕΗ, δώστε ρεύμα παντού, φωταγωγήστε όλα τα Βαλκάνια, και μην χρεώνετε τίποτα σε κανέναν. Μόνο έτσι θα καταλάβουν αυτοί που πρέπει. Αρχίζουν ήδη να το κάνουν σε νοσοκομεία και τσούζει αφόρητα στο υπουργείο.

    ReplyDelete
  3. Συμπληρώνοντας το άρθρο, να θυμίσω ότι από τον Ιούνιο αρχίζει η επιδότηση για την αντικατάσταση κουφωμάτων (κουφο-επίδομα), για περιβαλλοντικούς λέει λόγους.

    Άρα, ακόμα και αν το τεκμαρτό εισόδημα των μηχανικών αυξηθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο, θα τα πάρουν πίσω με το παραπάνω με τις υπογραφές "ενεργειακών μελετών" για τα κτίρια.

    Οπότε μπορούν και αυτοί να ξεκινήσουν να βάφονται κίτρινοι, ασορτί με τους ταξιτζήδες.

    ReplyDelete
  4. Συμφωνω απολυτα με το αρθρο και επαυξανω! Ειναι τεραστιο το 'λαθος' Παπακωνσταντινου και ειναι απο αυτα που θα θυμομαστε για παντα στο μελλον.
    Δυο λογια για τις 'απεργιες'. Μα για το Θεο, 10 ανθρωποι αποφασιζουν και διατασουν για να κατεβασουν καποιοι τα ρολα? Ποιος τους εδωσε την εντολη? Ποσα μελη? Ποια μελη? Ειναι δημοκρατικη η αποφαση? Γιατι τα 99.9+% του πληθυσμου να δεχεται να αυτομαστιγωνεται για να διατηρησει αυτο το μικρο ποσοστο το 'προνομιο' του? Καιρος για ΝΕΑ νομοθεσια, για χρονο διαβουλευσης, για μια πορεια συμμορφωσης (για ολα τα μερη της διαφωνιας) πριν την υποχρεωτικη δημοσια ψηφο ολων των μελων (1 μελος και 1 ψηφος. ΑΜΜΕΣΑ.

    ReplyDelete
  5. Πως το Ελληνικό κράτος καίει €2.689 το δευτερόλεπτο

    http://www.market-talk.net/index.php/id/8336

    "Ξοδεύει για έξοδα μισθωτών του δημόσιου τομέα 74,93 εκ την ημέρα (ετησίως 27.35 δις Ευρώ) ή αλλιώς €2.735 για κάθε Έλληνα πολίτη (δεν περιλαμβάνει τον ευρύτερο τομέα π.χ. ΔΕΚΟ"

    ...όχι 16 δισ jaga.

    ReplyDelete
  6. @Maria

    Ειναι τεραστιο το 'λαθος' Παπακωνσταντινου και ειναι απο αυτα που θα θυμομαστε για παντα στο μελλον.

    Μπα... σε λίγο με αυτά που θα ακολουθήσουν δεν θα το θυμάται κανένας. Άλλο είναι το μεγάλο του λάθος:
    Να δηλώσει έλλειμα 12,5% όταν η Eurostat το είχε στο 8%!!!! Και να βγαίνει ο πρωθυπουργος να τους τα ψέλνει κιόλας ότι δεχόταν ψεύτικα στοιχεία την στιγμή που το έλλειμα στην ΕΕ είναι νούμερο πολιτικό, και διαμορφώνεται με πολιτική απόφαση παντού.
    Άλλα έτσι είναι, μια ο Αλογοσκούφης το 2004, μια ο Παπακωνσταντίνου κι ο Γαπ τώρα, οι Ευρωπαίοι μας σούταραν για τα καλά.

    Τώρα μάγκες έρχεται το ΔΝΤ!

    Ποιός "μεγκαλοδημοσιογράφος" έβγαλε 30 μύρια σε τράπεζα του εξωτερικού και ποιοι άλλοι "μεγκαλοπολιτικοί" θα φύγουν νύχτα με ελικόπτερο;

    Όσο για τα ρετιρε καλά να πάθουν. Τώρα που θα έρθει ΔΝΤ και θα διατάξει απολύσεις να δω πως θα τους κάτσει.

    ReplyDelete
  7. Θα το μαζέψουν στο υπουργικό θέλω να ελπίζω δεν είναι σωστό να εξαιρούνται οι βενζινάδες και οι ταξιτζήδες και όποιοι άλλοι.

    Λούκα ρίξε το ΕΣΠΑ στην αγορά. Αλλιώς σε βλέπω να γίνεσαι υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου.

    ReplyDelete
  8. Ας έρθει και το ΔΝΤ τουλάχιστον δε θα τα δώσουμε για φρεγάτες των Γάλλων

    ReplyDelete
  9. δηλαδή είναι σίγουρο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει απολύσεις;

    ReplyDelete
  10. Το ΔΝΤ είναι ένα εξόχως πολιτικό όργανο και δεν είναι καθόλου "Διεθνές" όπως λέει το όνομά του.

    Το αν θα ζητήσει απολύσεις ή όχι, αυτό είναι ελαφρώς άσχετο. Μπορεί όμως να ζητήσει και να επιβάλλει (έμμεσα) πιο "τσουχτερά" πράγματα, όπως για παράδειγμα πλήρη στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ. Όπως επίσης και πλήρη απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή διαπραγμάτευση κάθε εργαζόμενου ξεχωριστά με τον εργοδότη - κοινώς κατάργηση των ΣΣΕ.

    Όσο για τα νούμερα που αναφέρονται στο blog, έχω και εγώ μερικά: Κάθε μέση ελληνική οικογένεια, με 2 παιδιά και ένα σπίτι σε δάνειο, με μικτό εισόδημα π.χ. 30.000 είναι επίσης μια "τέλεια μηχανή καταστροφής χρήματος". Αν όλα αυτά τα βάλει στην τράπεζα για 10 χρόνια, θα έχει ξεχρεώσει το σπίτι και θα έχει και καβάτζα στην τράπεζα. Φυσικά στο μεταξύ θα έχουν πεθάνει όλοι από την πείνα, αλλά η παραγωγικότητά τους θα έχει αυξηθεί κατακόρυφα.

    Δεν ξέρω αν οι μισθοί των δημόσιων υπαλλήλων κοστίζει 16 ή 27 δις. Ξέρω όμως ότι ΣΙΓΟΥΡΑ δεν ξοδεύει για εμένα 8.500 ευρώ ετησίως. Αν ήταν έτσι, η τετραμελής οικογένεια που ανέφερα θα έπρεπε να κάνει μονίμως διακοπές με πληρωμένα όλα τα έξοδα και να έχει και περίσσευμα 4.000 ευρώ το χρόνο. Αστεία πράγματα.

    Ο συγγραφέας στο blog έχει ξεχάσει τι σημαίνει "ανακύκλωση χρήματος" και ότι το χρήμα δεν είναι αγαθό αλλά μέσο συναλλαγής (έσοδα-έξοδα). Όταν δεν διαβάζουμε τα οικονομικά σωστά, τα συμπεράσματα είναι εντελώς εκτός εντελώς πραγματικότητας.

    ReplyDelete
  11. Επίσης το ΔΝΤ θα κλείσει το στόμα σε μερικούς που αρέσκονται μόνο στη διεκραγώδιση.Θα μας λείψουν πολλοί από δώ μέσα που κατέχουν τέλεια τη τέχνη του τραγωδοποιού.

    ReplyDelete
  12. Τo ΔΝΤ θα δώσει βραβείο στον καλύτερο "Μίρλα".Ενα δωρεάν ταξίδι στην Αιτή και εφταήμερη συμβίωση με τα σάβανα.
    Προτείνω JAGA,VAGGELAS.

    ReplyDelete
  13. Που πάει όλο αυτό το χρήμα που δαπανά το κράτος; Έλα μου ντε, κανείς δεν ξέρει. Το ερώτημα είναι, τι θα κάναμε αν το γνωρίζαμε.

    Πριν από καιρό ο Βουλγαράκης είχε κάνει την περίφημη δήλωση «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό». Τον κράξαμε και καλά του κάναμε. Τους ταρίφες όμως γιατί δεν τους κράζουμε; Το ίδιο πράγμα δεν κάνουν τόσα χρόνια.

    ΔΕΚΟ όπως ο ΗΣΑΠ και ο ΟΣΕ είναι καταχρεωμένες. Παρόλα αυτά οι εργαζόμενοι και στους δυο οργανισμούς αμείβονται πλουσιοπάροχα. Οι καθαρές αποδοχές ανά εργαζόμενο στον ΗΣΑΠ είναι περίπου 3700 ευρώ/μήνα, ενώ το συνολικό κόστος ανά εργαζόμενο 6.700 ευρώ/μήνα. Πόσο νόμιμο και ηθικό είναι να μεταφέρεται όλο αυτό το κόστος σε κάθε πολίτη;

    Ίσως η κατάσταση να ήταν καλύτερη αν τα λεφτά ¨ανακυκλωνόντουσαν¨ στην ελληνική αγορά. Καλά θα ήταν αλλά το εμπορικό μας έλλειμμα αγγίζει τα 44 δις ευρώ. Bye Bye!!

    Οκ, είμαστε μανιοκαταναλωτικοί ως κοινωνία. Ακόμη και αυτό θα μπορούσαμε να έχουμε εκμεταλλευτεί αν είχαμε βιομηχανία. Δεν το κάναμε όμως. Δεν χρειάζεται να διαβάσει κάποιος τα νούμερα για να το καταλάβει. Κατά καιρούς έχω βρεθεί σε ημερίδες με IT θεματολογία όπου το 15% των παρευρισκομένων προερχόταν από τον τραπεζικό τομέα, το 80% από το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες και το υπόλοιπο από φοιτητές και ακαδημαϊκούς. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ.

    ReplyDelete
  14. "...Κατά καιρούς έχω βρεθεί σε ημερίδες με IT θεματολογία όπου το 15% των παρευρισκομένων προερχόταν από τον τραπεζικό τομέα, το 80% από το λιανικό εμπόριο και υπηρεσίες και το υπόλοιπο από φοιτητές και ακαδημαϊκούς. ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ..."

    Συμφωνώ και επαυξάνω στο μέγιστο. Μάλιστα το 99% των CIO (chief information/informatics officer) στην Ελλάδα είναι άνθρωποι HRM ή οικονομικοί, ΚΑΜΙΑ σχέση με IT ή με digital innovation. Μερικοί ίσως δεν ξέρουν τίποτα παραπάνω από το πως δουλεύει το κινητό τους.

    Αλλά διαφωνώ με όσα αναφέρεις για ΗΣΑΠ και εν μέρει για ΟΣΕ. Στον μεν ΟΣΕ όντως γίνονται όργια με επιδόματα και εικονικές υπερωρίες. Στον ΗΣΑΠ ξέρω από πρώτο χέρι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όντως πληρώνονται πλουσιοπάροχα και πολύ παραπάνω από τον μέσο Έλληνα, αλλά μιλάμε για μια από τις πιο παραγωγικές "επιχειρήσεις" στην Αθήνα, έστω και κρατική. Όταν μια εταιρία πάει καλά, πληρώνει καλά - και λέγοντας καλά εννοώ "σχεδόν αυτόνομα βιώσιμη" (σχεδόν 1 εκατ. επιβάτες καθημερινά).

    Από την άλλη, τόσο στον ΗΣΑΠ όσο και στον ΟΣΕ (φυσικά) υπάρχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών ταμείων, ειδικά μετά την ενοποίηση. Το ταμείο του ΗΣΑΠ μέχρι τώρα άντεξε τις συντάξεις, έστω και επαυξημένες, αλλά στα επόμενα 10-15 χρόνια θα έρθει και εκεί η κατάρρευση αναπόφευκτα. Όταν ο σημερινός υπάλληλος δεν σκέφτεται τι θα βρει αυτός που θα τον διαδεχθεί στην ίδια θέση, τότε δεν υπάρχει καμία ελπίδα σωτηρίας.

    @normad:

    Τραγικό σχόλιο, εξαιρετικά άστοχη η αναφορά στους νεκρούς της Αϊτής, οι συγγενείς των οποίων θα πληρώνουν κι από πάνω το ΔΝΤ για μια ζωή, για να ξαναχτίσουν τις καλύβες τους.

    Κλείσε την τηλεόραση γιατί οι Πρετεντέρηδες και σια σου έχουν κάνει ζημιά.

    ReplyDelete
  15. @jaga

    Σ΄ευχαριστώ.Με βοήθησες να καταλάβω ότι το σεισμό στην Αιτή τον προκάλεσε το ΔΝΤ σε συνεργασία με τον Πρετεντέρη.

    ReplyDelete