Monday, December 14, 2009

Σημαίες κατεβασμένες

Πρέπει να υφίσταται το πανεπιστημιακό άσυλο σε μία Δημοκρατία; Ο νόμος, επιβάλλεται ενιαία και χωρίς εξαιρέσεις; Η Αστυνομία έχει πρόσβαση παντού ή όχι; Και αν όχι, εκεί που δεν μπορεί να παρέμβει, ποιος επιβάλλει το νόμο;

Πριν τα προβοκατόρικα ερωτήματα, προηγούνται δύο άλλα. Ένα θεσμικό και ένα πολιτικό. Ο νόμος εφαρμόζεται μόνο όταν απονέμει δικαιώματα στους "πολλούς"; Και δεύτερον, ο νόμος, δηλαδή το Σύνταγμα είναι μία πολιτική εφεύρεση που ευνοεί τους λίγους ή τους πολλούς;

Αρχίζοντας από το πολιτικό ερώτημα, γιατί δίχως πολιτική οι θεσμοί ξεθωριάζουν, φθείρονται, αποδυναμώνονται και γελοιοποιούνται, το Σϋνταγμα εξ ορισμού δεν ευνοεί ούτε τους λίγους ούτε τους πολλούς. Προστατεύει τους πάντες απέναντι στην αυθαιρεσία οποιουδήποτε τυχόν βρεθεί με δύναμη επιβολής.

Δεν προστατεύει εξ ορισμού τους δυνατούς, ούτε τους αδύναμους. Διότι σε μία δημοκρατική κοινωνία, δυνατοί και αδύναμοι μπορεί και να εναλλάσσονται. Εξ αποτελέσματος, προστατεύει τους περισσότερο αδύναμους της συγκυρίας από την αυθαιρεσία. Δεν τους εγγυάται τη ζωή στον παράδεισο. Τους εγγυάται ότι μπορούν να υπερασπιστούν τον τρόπο ζωής τους, τον τρόπο σκέψης τους και την αξιοπρέπεια τους. Με μία λέξη τις επιλογές τους.

Καταλήγοντας στο θεσμικό ερώτημα, σε ένα κράτος δικαίου, ο νόμος εφαρμόζεται ενιαία. Και όταν είναι δίκαιος και όταν είναι άδικος. Ειδάλλως, περισσότερο και από άδικος, είναι αυθαίρετος.

Όταν είναι άδικος, χτυπιέται με τα μέσα που απονέμει η Δημοκρατία. Εάν ξεστρατίσουμε από τη νομιμότητα για να πολεμήσουμε το άδικο, ανοίγουμε την κερκόπορτα για την αυθαιρεσία. Για την επιβολή του δικαίου του κατά τη συγκυρία πιο δυνατού.

Η Δημοκρατία δεν εγγυάται την επικράτηση του δικαίου. Θεσμοθετεί, όμως, μία διαδικασία για να το επινοούμε κάθε φορά. Μία διαδικασία η οποία είναι οργανωμένη και ακριβώς επειδή είναι οργανωμένη περιορίζει τους δυνατούς και αφήνει χώρο θεσμικό και πολιτικό να ακουστούν περισσότερες φωνές.

Η ελληνική σημαία που κυματίζει στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών αυτό ακριβώς συμβολίζει. Τους αγώνες που κατέληξαν στη Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο και την ελευθερία των πολιτών να διεκδικούν και να παλεύουν για ό,τι θεωρούν δίκαιο. Τη νομιμότητα.

Τα παιδιά που την κατέβασαν, εκνευρίζονται από αυτή. Γιατί η ελευθερία είναι τόσο επιθυμητή όσο ύπουλη. Δεν είναι εύκολη στο να κατασκευάζει βολικούς εχθρούς. Σε πετάει σε έναν ωκεανό δυνατοτήτων από τον οποίο πρέπει να βγεις με τις δικές σου επιλογές και με αυτές στο τέλος να κριθείς. Αυτό που τελικά τους εκνευρίζει στην υπόθεση ελευθερία, είναι η επιλογή. Αυτό που διαβρώνει το ήθος τους, είναι ότι δεν εκπαιδεύτηκαν να επιλέγουν και να ευθύνονται. Και η ελευθερία που επιζητούν είναι απλώς αέρας κοπανιστός. Είναι η ελευθερία χωρίς επιλογές, δηλαδή ασουλούπωτη ελευθεριότητα, δηλαδή ζωή χωρίς ευθύνες.

Αυτό είναι τελικά και το κεντρικό ερώτημα στην υπόθεση του πανεπιστημιακού ασύλου. Δεν συζητάμε για το ποιος θα επιβάλει το νόμο. Οι πανεπιστημιακοί φύλακες, η αστυνομία ή τα σκυλιά του Άδη. Συζητούμε για το αν θα εφαρμόζεται μέσα στα πανεπιστήμια ο ίδιος ο νόμος. Διότι κάποιοι θεωρούν ότι η νομιμότητα περιορίζει την ελευθερία. Για μία ακόμη φορά η μεταπολίτευση νταντεύει τους νέους. Δεν τους θεωρεί πολίτες, αλλά παιδιά. Δεν τους θεωρεί σοβαρούς για να αναλάβουν ευθύνες, αλλά τους θέλει κομπάρσους και γελωτοποιούς στο δικό της σκηνικό. Τα γερόντια της μεταπολίτευσης αισθάνονται νέοι αντιμετωπίζοντας τους νέους ως παιδιά.

Ξεχνούν όμως ότι εκείνοι που έχυσαν το αίμα τους για ελευθερία, πολέμησαν πρώτα για τη νομιμότητα. Πολέμησαν για να έχουν οι ίδιοι την ευθύνη των επιλογών τους. Και η ζωή, ούτε η προσωπική μας ιστορία, ούτε η ιστορία πάνε προς τα μπρος δίχως επιλογές.

102 comments:

  1. Μπράβο ρε παιδιά. Συνεχίστε!

    ReplyDelete
  2. "Συζητούμε για το αν θα εφαρμόζεται μέσα στα πανεπιστήμια ο ίδιος ο νόμος. Διότι κάποιοι θεωρούν ότι η νομιμότητα περιορίζει την ελευθερία."

    Εγώ θα έλεγα ότι η νομιμότητα πηγάζει από την ελευθερία. Νομιμότητα χωρίς ελευθερία δε γίνεται. Το άσυλο επιβάλλεται και πρέπει να καταργηθει· το σύνταγμα και οι νόμοι δεν κάνουνε χωροταξικές εξαιρέσεις.

    ReplyDelete
  3. Πολύ καλό άρθρο!

    Πάνω και πέρα απ'όλα η κατάχρηση του ασύλου από μέρους των αλητήριων και η ευθυνοφοβία των ταγών της νομιμότητας επί 25 και βάλε χρόνια επιβάλλουν την άμεση κατάργησή του.

    Μια χαρά δημοκρατία έχουμε, το άσυλο περιττεύει (άσε που αν κάποιος σκέφτεται να καταλύσει τη δημοκρατία στο άσυλο θα κολώσει?)

    ReplyDelete
  4. Εγω που παλια ειχα διαπραξει παραβαση του νομου(εσπασα μια καμερα στη φιλοσοφικη για την τοποθετηση της οποιας δε ρωτηθηκε κανεις) θα επρεπε σημερα να εχω ποινικο μητρωο?

    ReplyDelete
  5. το καλύτερο θα ήταν να σοβαρευτούν οι πανεπιστημιακές αρχές και να αρχίσουν να παίρνουν μέτρα σαν αυτά της νομικής στην Αθήνα.

    Δηλ. είσοδος στο πανεπιστήμιο με φοιτητική ταυτότητα.

    Και από την άλλη η αστυνομία να είναι δυναμική και να επεμβαίνει εντός ασύλου όταν τελούνται αυτόφωρες κακουργηματικές πράξεις.

    ReplyDelete
  6. @γκαγκαριν

    το ερώτημα τίθεται επειδή έσπασες την κάμερα ή επειδή την έσπασες στην φιλοσοφική;

    ReplyDelete
  7. Σημερα ημουν στην Πολυτεχνειουπολη οπου παρακολουθουσα ενα μαθημα ενος μεταπτυχιακου προγραμματος χωρις να ειμαι φοιτητης...Θα επρεπε να μπω στο Πανεπιστημιο η οχι?

    ReplyDelete
  8. Δυστυχώς όσο ήμουν φοιτητής δεν είχαμε τέτοιες περιπτώσεις.

    μάλιστα στη νομική το 70% των φοιτητών πατούσε το πόδι του μόνο στην εξεταστική.

    για να μην νομίσεις ότι αποφεύγω,

    φυσικά και δεν θα έπρεπε να χάσεις την παράδοση.
    Θα μπορούσες να δώσεις να βγάλεις κάρτα επισκέπτη.
    Πρακτικές λύσεις υπάρχουν άπειρες. Ο περιορισμός της ασυδοσίας, δεν σημαίνει ότι πρέοει να περιορίζει την πρόσβαση στα δημόσια αγαθά.

    ReplyDelete
  9. panagriotatos

    Προσπαθω να σου δειξω οτι το Πανεπιστημιο δεν ειναι στρατοπεδο..Τι καρτα επισκεπτη?
    Αμα θελει ο μπαχαλος δε βγαζει καρτα?

    ReplyDelete
  10. Προφανως η τοποθετηση καμερας στη φιλοσοφικη Θεσσαλονικης επμπιπτει στην "ελευθερη διακινηση ιδεων" ενω το σπασιμο της οχι...

    ReplyDelete
  11. Καταλαβαίνω τι λες.

    Ανάμεσα στο στρατόπεδο και στο ξέφραγο αμπέλι υπάρχει η οργάνωση.

    Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγάλει κάρτα. είναι αμφίβολο βέβαια ότι θα πάει στις υπηρεσίες του πανεπιστημίου για να δώσει τα στοιχεία του. ο μπάχαλος μπορεί να είναι φοιτητής και να έχει κάρτα.

    ο έλεγχος στην είσοδο σημαίνει ότι υπάρχει έλεγχος του χώρου. δείχνει ότι το πανεπιστήμιο ανήκει στο πανεπιστήμιο και στους φοιτητές του. ότι δεν είναι χώρος άσκησης της αμετροέπειας καθενός.

    ReplyDelete
  12. η βία όπου και αν γίνεται σίγουρα δεν είναι ελεύθερη διάδοση ιδεών.

    δοκίμασες να το καταγγείλεις στην πρυτανεία, στο συνήγορο του πολίτη ή αλλού.

    η γενική συνέλευση πήρε απόφαση για αποχή μέχρι την απομάκρυνσή της.
    ή κατέφυγες πρώτα στη βία;

    ReplyDelete
  13. To ασυλο μπορει να προστατευθει μονο στην περιπτωση που υπαρχει κοσμος μεσα ο οποιος "χρησιμοποιει" το Πανεπιστημιο...Δε μ αρεσει να λεω για τον εαυτο μου αλλα παντα ετσι πιστευα οτι προστατευω το ασυλο αντι να φωναζω για ιδιωτικες αστυνομιες κλπ..Οσο μπορουσα το εκανα πραξη..Προβες πολλες ωρες στη φιλοσοφικη με τη θεατρικη ομαδα, παρακολουθηση μαθηματων περα απο τη σχολη μου, συμμετοχη σε οποιαδηποτε εκδηλωση αποτελουσε δραστηριοτητα των φοιτητων..

    Αυτο το 70% που λες που δεν πατουσε ουτε στα μαθηματα του δεν απαξιωνε το ασυλο? Οι μπαχαλοι σας πειραξαν?

    ReplyDelete
  14. panagriotatos

    Tο γεγονος πως δεν ρωτηθηκαν οι φοιτητες για την τοποθετηση μιας καμερας πανω απο τα κεφαλια τους αποτελει a priori μια βιαιη πραξη..Οποτε δεν καταλαβαινω αυτα τα δημοκρατικα για συνηγορους του πολιτη κλπ..Απλα τη σηκωσαμε και την παραδωσαμε στην κοσμητεια

    ReplyDelete
  15. Χάνεσαι στη θεωρία.

    Όμορφα και ωραία όλα αυτά με τις πρόβες, τις μουσικές παραστάσεις, τις παρακολουθήσεις μαθημάτων, το 70% που απαξιώνει τα άσυλο.

    Συμφωνώ απόλυτα.

    Όμως στο τέλος της ημέρας κάνουμε λογαριασμό. Και το πράγμα δεν δουλεύει.

    Τα νέα μέτρα όπως η επίδειξη ταυτότητας, δεν σε εμποδίζουν να πηγαίνεις στο μάθημα ή να κάνεις πρόβες ή παραστάσεις. Και τα δύο ταυτόχρονα. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

    Τώρα αν ρωτήθηκες ή όχι και όλα αυτά τα δημοκρατικά που με αφοπλιστική ειλικρίνια λες ότι δεν καταλαβαίνεις....

    και ποιος είσαι εσύ, που θα σε ρωτήσουν κιόλας τι θα κάνουν στο πανεπιστήμιο.
    Κάτσε ρε μεγάλε, πώς την έχεις δει;

    δεν δικαιολογώ την κάμερα.
    δεν δικαιολογώ ούτε τη συμπεριφορά σου.

    σε μία δημοκρατία, πιθανές παράνομες ή άδικες πράξεις αντιμετωπίζονται με τα μέσα που σου δίνει η δημοκρατία.

    τί ακριβώς δεν καταλαβαίνεις;

    ειδάλλως ισχύει το δίκαιο του τσαμπουκά και της αυθαιρεσίας.

    ReplyDelete
  16. @Γιουρι

    Όταν λες την άποψη σου, σκέφτεσαι "Η ελευθερία της έκφρασης προστατεύεται από το σύνταγμα"; Δεν νομίζω. Αντίθετα, μέσα στο πανεπιστήμιο το σκέφτεσαι δυο και τρεις φορές πριν ανοίξεις το στόμα σου. Που; Μα στις γενικές συνελεύσεις.

    Έχω δει άνθρωπο να πετάει τενεκεδάκι μπίρας σε πρώην σύντροφο του (ευτυχώς δεν το πέτυχε) επειδή διαφωνούσε μαζί του. Το χειρότερο, κανείς δεν στηλίτευσε την πράξη του φοιτητή, το θεώρησαν όλοι φυσικό, ακούστηκε και ένα "Κατέβα κάτω ρε μαλάκα!".

    Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο. Αυτό δεν μπορείς να το αρνηθείς Γιούρι.

    Ποια ήταν η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας όταν μια ομάδα αναρχο-οτι-να-ναι διέκοψε -με το έτσι θέλω- την ομιλία του Πάσχου Μανδραβέλη στη νομική;

    Το άσυλο είναι μόνο για τους αρεστούς;
    Ποιος ορίζει τέλος πάντων τι είναι αρεστό και τι όχι;
    Πρέπει ο λόγος σου να είναι "αριστερός" για να σε προστατεύει το άσυλο;

    Ακόμη και να καταργηθεί το άσυλο θα μείνει η νοοτροπία του Κατέβα Κάτω Ρε Μαλάκα!

    ReplyDelete
  17. @γιουρι

    Αυτή την στιγμή σε τι χρησιμεύει το άσυλο?

    Πες μου σε παρακαλώ με παραδείγματα, που σου χρησίμευσε το άσυλο?

    @xanoum mpourek

    Δυστυχώς το άσυλο δεν προστατεύει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών αλλά την ελεύθερη διακίνηση αριστερών ιδεών. Με άλλα λόγια το άσυλο προασπίζει συντεχνίες στις οποίες γίνεται ιδεολογική προπαγάνδα με απώτερο σκοπό την ευρύτερη διάδοση αυτής. Αυτό έχει ως κύριο σκοπό την ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της μεταπολεμικής κουλτούρας.

    ReplyDelete
  18. Το βράδυ βλέπω εφιάλτες.

    Είμαι λέει εύθυμη χήρα που έχω μπάσει τον γκόμενο μέσα στο σπίτι και χαριεντίζομαι. Κάποια στιγμή ακούω κλειδιά στην πόρτα, τρέχω να δω τι γίνεται, ανοίγω την πόρτα του δωματίου και πέφτω πάνω στον πεθαμένο. Εκείνη τη στιγμή χάνω τη γη κάτω από τις ξεσκισμένες κυλόττες μου και με τρεμάμενη φωνή σιγοψιθυρίζω…

    ΑΝΔΡΕΑ ΖΕΙΣ;

    ReplyDelete
  19. Μέχρι τώρα ο Γιωργάκης με έκανε και γέλαγα. Οι ομιλίες του έτσι κι αλλιώς βγάζουν πάντα γέλιο. 'Ηταν κάτι σαν τον τρελό του χωριού, που λόγω ονόματος κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, όπως η Φώφη κατάφερε να γίνει υπερνομάρχης, και όπως η Ντόρα δεν κατάφερε να γίνει αρχηγός κόμματος.

    Μετά και τη σημερινή γενικόλογη μπαρουφολογία για το πως θα φέρει πράσινη ανάπτυξη και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, τον θεωρώ επικίνδυνο για τη χώρα.

    Θράσος, όμως, ε; Μα να ισχυριστεί οτι η μοίρα φέρνει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία για να σώσει τη χώρα - όπως το 1981;

    Τον αθεόφοβο!!

    ReplyDelete
  20. "και ποιος είσαι εσύ, που θα σε ρωτήσουν κιόλας τι θα κάνουν στο πανεπιστήμιο.
    Κάτσε ρε μεγάλε, πώς την έχεις δει;"


    Αυτη ειναι η διαφορα μας panagriotate..

    Εγω πιστευω οτι εχω τοση αξια ωστε επρεπε να με ρωτησουν ενω εσυ μαλλον θεωρουσες τον εαυτο σου τουριστα και περαστικο...

    ReplyDelete
  21. Σημερα ημουν στην Πολυτεχνειουπολη οπου παρακολουθουσα ενα μαθημα ενος μεταπτυχιακου προγραμματος χωρις να ειμαι φοιτητης...Θα επρεπε να μπω στο Πανεπιστημιο η οχι?

    Σ' αυτό που λες έχεις βέβαια δίκιο και συμφωνώ κι εγώ, ότι θα ήταν καλύτερο να υπήρχαν αρκετά χρήματα για να υπάρχουν αρκετοί καθηγητές και αίθουσες ώστε να παρακολουθεί όποιος θέλει.

    Εννοείται βέβαια ότι αφού το πανεπιστήμιο θα είναι ανοικτό κι ελεύθερο για όλους, δεν θα υπάρχουν εισαγωγικές εξετάσεις.
    Θα υπάρχουν όμως πτυχιακές εξετάσεις.

    Το ανοικτό πανεπιστήμιο είναι καλή ιδέα αλλά άμα την πεις στους φοιτητές θα σε φάνε ζωντανό.

    "Αμα θελει ο μπαχαλος δε βγαζει καρτα?"

    Και σ' αυτό συμφωνώ. Εάν το πανεπιστήμιο είναι ανοικτό και δημόσιος χώρος τότε δεν χρειάζονται ταυτότητες.

    Επιμένω βέβαια ότι εάν το πανεπιστήμιο θεωρείται δημόσιος χώρος και περιουσία του Ελληνικού λαού, τότε πρέπει και να προστατεύεται από την αστυνομία κλπ και από οποιονδήποτε πολίτη. Για να εξασφαλιστεί δε και ισότητα στην κοινωνία, το πανεπιστήμιο δεν πρέπει να απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια ασύλου. Εκτός βέβαια κι αν οι πανεπιστημιακοί θεωρούν τους εαυτούς τους ανώτερους (εις την απόφυσιν των βαλκανίων).

    Έχεις δίκιο πάντως στα παραπάνω: το πανεπιστήμιο θα ήταν καλό να είναι ανοικτό για όλους. Αυτό απαιτεί γενναία χρηματοδότηση βέβαια και επαρκή προστασία, διότι ο φορολογούμενος όταν πληρώνει έχει και το δικαίωμα να απολαμβάνει ελεύθερους, ανοικτούς και καθαρούς και πολιτισμένους δημόσιους χώρους.

    ReplyDelete
  22. "Έχω δει άνθρωπο να πετάει τενεκεδάκι μπίρας σε πρώην σύντροφο του (ευτυχώς δεν το πέτυχε) επειδή διαφωνούσε μαζί του."

    Άμα μου πέταγε εμένα κανείς τίποτα θα τον περίμενα μετά απ' έξω και μέχρι το σπίτι του. Δε μασάω από γκιαούρηδες.

    Εμένα πάντα με σέβονταν και κανείς δεν με πείραξε ποτέ γιατί ήξεραν ότι δεν είμαι "πολιτισμένος" (διάβαζε: "ευνούχος").

    Σε κάθε κοινωνία υπάρχουν αυτοί που σέβονται πραγματικά (διότι έχουν καλή ανατροφή) και αυτοί που δεν σέβονται, οπότε πρέπει να φοβούνται για να τη γλυτώσουν και οι υπόλοιποι. Οι τελευταίοι έχουν γονείς για γέλια. Εάν για παράδειγμα η προστασία των πανεπιστημίων είχε ανατεθεί στην Delta Force χωρίς προϋπόθεση την άδεια από τους καθηγητές, τότε θα τολμούσε κανείς να κάνει το μπαχαλάκη;

    Για να λειτουργήσει το ανοικτό πανεπιστήμιο για όλους (το οποίο θέτει ως εξαιρετική ιδέα ο γιούρι εδώ), πρέπει και οι άλλοι να έχουν τσαμπουκά, όχι μόνο οι μπαχαλάκηδες.

    Κι όποιος πει "όχι στη βία", να ρωτήσω πώς νικήσατε τους Τούρκους το 1821, πώς νικήσανε οι μπολσεβίκοι τους Τσαρικούς, πώς διώξανε οι Αμερικάνοι τους Εγγλέζους. Μην μου πει κανείς "με συνελεύσεις, επιστολές και ανθοδέσμες και διαμαρτυρίες στην τηλεόραση"...

    ReplyDelete
  23. Την επόμενη φορά που θα ορμήσουν οι μπαχαλάκηδες, μαζευτείτε όσοι θέλετε να προστατεύσετε το σχολείο σας, οπλιστείτε αναλόγως και κάντε τους τόπι στο ξύλο.
    Εσείς είστε χιλιάδες, αυτοί είναι λίγες μικροσυμμορίες από τσογλάνια. Μαυρίστε τους.
    Να δούμε μετά, ξανάρχονται;

    ReplyDelete
  24. Σήμερα καμμιά σαρανταριά κρατικοδίαιτοι μπαχαλάκηδες του ΠΑΜΕ έχουν κατάληψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    ReplyDelete
  25. "Σήμερα καμμιά σαρανταριά κρατικοδίαιτοι μπαχαλάκηδες του ΠΑΜΕ έχουν κατάληψη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας."

    E, να πιάσουν οι υπάλληλοι τα ρόπαλα να γίνει το έλα να δεις. Ο καταληψίας (ο οποίος μόνο ζημιά προκαλεί και τίποτα άλλο, με σκοπό να εκβιάσει), πρέπει να γνωρίζει στο εξής ότι ακόμα κι αν νικήσει, θα έχει τουλάχιστον καρούμπαλο.
    Όπως ο φόβος του τραυματισμού μας εμποδίζει να πεταγόμαστε μπροστά σε λεωφορεία, έτσι και ο κίνδυνος τραυματισμού θα μας εμποδίζει να κάνουμε καταλήψεις και να προκαλούμε έτσι ζημιές σε όλους.
    Αμάν πια, έχει γίνει η Ελλάδα περίγελος και τσογλανιστάν μ' αυτές τις μαλακίες και δεν τολμάει να αντιδράσει και κανείς.

    Καταλήψεις από τα λόμπι των δημοσίων υπαλλήλων, των μαθητών, των "αναρχικών", των έτσι και των αλλιών. Λόμπι είναι κι εκβιαστές. Μπορούν να κάνουν κατάληψη οι ανάπηροι; Όχι. Γι' αυτό και δεν βρίσκουν ράμπα ν' ανέβουν. Εάν κάθε ανάπηρος είχε 45άρι, τότε θα το σκεφτόταν δύο φορές ο οδηγός πριν παρκάρει σε ράμπα.
    Δείρτε τους ρε, τι τους φοβάστε; Τίποτα δεν είναι.

    Τέλος πάντων, Γερμανοί και Γάλλοι θα πληρώσουν το λογαριασμό για να υποστηρίξουν το ευρώ και οι Έλληνες όλο και θα φεύγουν στο εξωτερικό. Για ρωτήστε και τριγύρω σας πόσοι έχουν φύγει ή ετοιμάζονται για Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ (παρά τα οικονομικά προβλήματα εδώ πέρα) κλπ κλπ. Το κάνουν και μέσω γάμου οπότε δεν ακούγεται και πολύ. Αντί να πουν "μετανάστευσα", λένε "παντρεύτηκα ελληνομαερικανίδα και μένω στο Όρεγκον" που λέει ο λόγος.

    Ο ΓΑΠ δεν κάνει τίποτα. Σκέτο Αμερικανάκι του κολεγίου είναι και φοβάται μην ανοίξει καμιά μυτούλα. Λέει λέει λέει (ωραία που τα λέει) και μετά κάθεται και βλέπει τις καταλήψεις στην τηλεόραση και διαμαρτύρεται. Τραβάει και καμιά πορδή για να θυμηθεί τα περί αιολικής ενέργειας.

    ReplyDelete
  26. Καλημέρα G700..
    Στις 17/11/73 ένα άρμα μάχης εισέβαλε γκρεμίζοντας την είσοδο του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εννιά περίπου χρόνια μετά, το 1982, η νεόκοπη 'δημοκρατία' ψηφίζει τον νόμο του Πανεπιστημιακού ασύλου.
    Ήδη, από την εποχή της χούντας, πολύ πριν το Πολυτεχνείο, όταν εκείνο το αμόρφωτο ανθρωπάκι μάζεψε την Ακαδημαϊκή Κοινότητα να της εκφωνήσει τις περί γύψου ανοησίες του, και η Ακαδημαϊκή κοινότητα ΠΗΓΕ και κάθισε σαν την ξεσκισμένη παρθένα κι άκουγε και χειροκροτούσε (!) η ανώτατη παιδεία έχει δεχθεί θανατηφόρο χτυπήμα, απ' το οποίο ΠΟΤΕ δεν συνήλθε.
    Την ιστορία από τότε μέχρι σήμερα, λίγο πολύ την ξέρουμε όλοι, φίλοι μου. Το 'πανεπιστήμιο' αφέθηκε εντέχνως να απαξιωθεί καταλλήλως. Η ίδια η ΕΦΕΕ είχε μεγάλο μερίδιο ευθύνης στην πορεία αυτή. Οι κομματικές φοιτητικές παρατάξεις είχαν μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιαυτό. Παρατάξεις που ΣΗΜΕΡΑ το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι πώς θα 'πιάσουν' τους πρωτοετείς, πώς θα τους δελεάσουν με φυλάδια και 'κονέ' με καθηγητές, πώς θα τους εξασφαλίσουν μέχρι και γκόμενο/α έτσι που να 'ψηφιστούν' στις επόμενες φοιτητικές, στις οποίες για πολλά χρόνια τώρα οι υπεύθυνοι, δημοκράτες, ακαδημαϊκοί πολίτες μας, ΑΔΥΝΑΤΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ !
    Δεν φταίει μόνο η 'σκλερή και άπονη κενωνία' για τους 'αντιεξουσιαστές', πρώτο απ' όλα το ίδιο το 'πανεπιστήμιο' φταίει.

    Κι αφού -όλοι μαζί- τα καταφέραμε τα έχουμε πλαστικούς καθηγητάδες, πλαστικούς φοιτητές, πλαστικές παρατάξεις, πλαστικούς τρομοκράτες, πλαστικούς αντιεξουσιαστές, πλαστικούς αναρχικούς, πλαστικές ερωτικές συντρόφους, μας ενοχλεί τώρα το 'άσυλο', η καταστροφή των 'κτιρίων', το κάψιμο της 'σημαίας'.
    Χάσαμε επεισόδια φίλοι μου, μέσα στην απόλυτη πλαστικούρα ακόμη και να υπάρχει κάτι ακόμη ζωντανό, πάει το πήρε ο διάολος. Ξεχνάμε επικίνδυνα. Ξεχνάμε εύκολα. Αποσιωπούμε εύκολα. Αποποιούμεθα εύκολα. Ας το πάρουμε χαμπάρι όλοι, το ΚΑΨΑΜΕ ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ και μακάρι να μην το χρειαστούμε ποτέ ξανά, αν και 'όλα εδώ πληρώνονται'...

    ΥΓ.Άυτός που καίει τη σημαία, ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ διαλέγει τη σημαία να κάψει, να είστε σίγουροι πως όταν κι όπου χρειαστεί, θα είναι ο ίδιος που θα την υπερασπιστεί δίνοντας τη ζωή του. Ο Άδωνις θα κρύβεται..

    ReplyDelete
  27. "Στις 17/11/73 ένα άρμα μάχης εισέβαλε γκρεμίζοντας την είσοδο του Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Εννιά περίπου χρόνια μετά, το 1982, η νεόκοπη 'δημοκρατία' ψηφίζει τον νόμο του Πανεπιστημιακού ασύλου."

    Δηλαδή εάν υπήρχε το πανεπιστημιακό άσυλο το 1973, θα το είχε σεβαστεί η χούντα;
    Όχι βέβαια. Δεν χρειαζόταν άρμα. Ένα ντάτσουν είναι αρκετό.

    Μήπως συνέβη κάτι από το 1973 έως το 1982 ώστε να αναγκάσει την κυβέρνηση να ψηφίσει το "άσυλο";
    Όχι βέβαια. Σου λέει ο Ανδρέας τότε που ήταν Αμερικανός πανεπιστημιακός "κάτσε να δούμε τι θα κάνω για να ευχαριστήσω τούτους εδώ τους ταμ ταμ στο Ελαντιστάν". Και ιδού τα άσυλα.

    Τελείως fucking χαζοί είναι ορισμένοι ρε γαμώτο...

    "Άυτός που καίει τη σημαία, ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ διαλέγει τη σημαία να κάψει, να είστε σίγουροι πως όταν κι όπου χρειαστεί, θα είναι ο ίδιος που θα την υπερασπιστεί...

    Εάν ποτέ επιτεθώ στους μπαχαλάκηδες με κάνα καλάσνικοφ και χειροβομβίδες και φάω 5-6 απ' αυτούς, ξέρεις τι θα κάνουν οι υπόλοιποι; Θα καλέσουν την αστυνομία να με συλλάβει και την άλλη μέρα θα βγουν στα κανάλια να πουν ότι είμαι βάρβαρος που δεν σέβομαι τις δημοκρατικές τους ελευθερίες... οι ίδιοι αυτοί θα με πουν "τρομοκράτη"...

    Άμα ήταν αληθινοί άνδρες θα βελτίωναν τον τόπο τους, δεν θα τον γκρέμιζαν. (και μετά να τρέχουν στις μάνες τους στο μεταξουργείο για το μπακλαβά που άφησε ο θείος).

    Και το φοιτητικό κίνημα ("κίνημα"; για ποιο λόγο;) είναι για πέταμα και δεν έχει λόγο ύπαρξης. Τα επιτεύγματά τους είναι μόνο καταστροφικά, τελεία και παύλα.
    Οι Κινέζοι ετοιμάζονται να αγοράσουν τον κόσμο όλο και τα ελληνάκια ασχολούνται με θέματα νηπιαγωγείου, άσυλα και πεισματάκια σαν άσχημες γεροντοκόρες με σύνδρομο νευρωτικών επιπλοκών περιόδου (άκου "καταλήψεις"... δεν είμαστε καλά! σε χώρα με τόσες ωραίες παραλίες και τους στέλνουν οι φοιτητοπατέρες για καταλήψεις - πρόβατα ρεεε).

    Κι αν δεν αρχίσετε να λέτε τα πράγματα όπως πραγματικά είναι, τότε θα παραμείνετε οι άχρηστοι της Ευρώπης. Α, να μην το ξεχάσω: και το ΚΚΕ, που στη Ρουμανία τα μέλη του ήταν επί Τσαουσέσκου οι χειρότεροι χαφιέδες. Μου τα είπαν αριστεροί φίλοι μου που γύρισαν από σπουδές από κει τη δεκαετία του 80. Ουστ λεχρίτες και άχρηστοι. Έχουν κάνει το χώρο της παιδείας, στην Ελλάδα ρε, σκουπιδότοπο.

    Για να σοβαρευτείτε και λίγο γιατί έτσι που σας βλέπω θα καταλήξετε καραφλοί μήτσοι στον καναπέ με μισθουλάκο και τηλεόραση (και Κινέζο αφεντικό) και προοπτική μηδέν. Εκτός κι αν νομίζετε ότι θα εξασφαλίσετε ενδιαφέρουσα ζωή με τις... καταλήψεις σχολείων και υπουργείων. Κακομοίρηδες.

    ReplyDelete
  28. eixa ena meros na tin pino eleythera paei ki ayto aaax...

    ReplyDelete
  29. Η φράση "η Δημοκρατία δεν εγγυάται την επικράτηση του δικαίου. Θεσμοθετεί, όμως, μία διαδικασία για να το επινοούμε κάθε φορά. Μία διαδικασία η οποία είναι οργανωμένη και ακριβώς επειδή είναι οργανωμένη περιορίζει τους δυνατούς και αφήνει χώρο θεσμικό και πολιτικό να ακουστούν περισσότερες φωνές", τα λέει όλα. Οι νόμοι αλλάζουν με διάφορους τρόπους, αλλά καθιερώνονται μόνο μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Αλλά θυμίζω ότι για την πραγματική δημοκρατία (πολυφωνική και ουσιαστική με αμφισβήτηση, με κρίσεις και συμμετοχή) έχουμε ακόμα πολύ δρόμο.

    ReplyDelete
  30. @γιουρι γκαγκαριν

    "Εγω που παλια ειχα διαπραξει παραβαση του νομου(εσπασα μια καμερα στη φιλοσοφικη για την τοποθετηση της οποιας δε ρωτηθηκε κανεις) θα επρεπε σημερα να εχω ποινικο μητρωο?"

    Όταν λες δε ρωτήθηκε κανείς, εννοείς κανείς φοιτητής ή κανείς από το πανεπιστήμιο; Στην πρώτη περίπτωση η απάντηση στην ερώτησή σου είναι "ναι", στη νδεύτερη "όχι".

    ReplyDelete
  31. Και καλα εγω..Ειμαι αριστερος και καταστρεφω το Πανεπιστημιο και την ουσια του με τις απαρχαιωμενες αποψεις μου...

    Τον lebowski ΔΕΝ ΤΟΝ ΛΥΠΑΣΤΕ?

    ReplyDelete
  32. O νόμος του πανεπιστημιακού ασύλου μετέτρεψε το πανεπιστήμιο σε Γκέτο.

    Αλλά δείτε όμως φωτογραφίες και κείμενα των κυβερνόντων και μη εκείνη την εποχή: ακόμα κι ο Κάστρο γελάει.

    Αυτοί βέβαια άλλαξαν. Τα κείμενα του Σημίτη εκείνης της περιόδου είναι τα τελείως αντίθετα με τις αντιλήψεις του μετά από 10 χρόνια.
    Αλλάξανε λοιπόν οι πολιτικοί (στροφή 180 μοιρών) αλλά αφήσανε τους οπαδούς τους πίσω...

    ReplyDelete
  33. Ο panos konstantinidis ισχυριζεται οτι θα επερεπε σημερα να εχω ποινικο μητρωο..Εσεις g700 τι λετε?

    Ο ορισμος της δημοσιας περιουσιας εχει ιδελογικο χαρακτηρα η ειναι απλα θεμα νομικου ορισμου?

    ReplyDelete
  34. Το να καταστρέφεις κάτι με το οποίο δε συμφωνείς δεν είναι συμβολική πράξη, είναι εκτελεστική πράξη αυτοδικίας. Καταλαβαίνεις τη διαφορά, πιστεύω, Γιούρι.

    Ως τέτοια δεν έχει θέση σε μία δημοκρατική κοινωνία.

    Δεν διαδήλωσες ή έστω διατύπωσες την άποψη σου, ελεύθερα όπως σου επιτρέπει το άσυλο. Την επέβαλλες, όπως σε καμία περίπτωση δε θα έπρεπε το όποιο άσυλο να σου επιτρέπει.

    ReplyDelete
  35. Xρυσοι μου ανθρωποι η απορια μου ειναι απλη..Γιατι το ασυλο, οπως το θελετε εσεις, να προστατευει την τοποθετηση καμερας και να μην προστατευει την καταστροφη της?

    Εκτος αν τοποθετηση καμερων και γενικευμενη επιτηρηση( η τουλαχιστον μεθοδευση προς αυτο) εμπιπτει στην "ελευθερη διακινηση ιδεων"..Εγω ετσι πιστευω οτι ειναι..Διακινηση ιδεων..Αντιθετα με αυτο που πιστευετε εσεις ομως οι ιδεες συνοδευονται και απο σχεσεις εξουσιας και επιβολης..Αυτες οι σχεσεις ειναι και παραγωγοι ιδεων..Ομως αναγκαστικα η ανισοκατανομη της δυναμης ειναι βιαιη διαδικασια και η αντιδραση προς αυτη μερικες φορες επισης..Αυτη η παπαρια(ελευθερη διακινηση ιδεων) μου προκαλει απορια..Τι σημαινει?

    ReplyDelete
  36. Εν τω μεταξύ η πλειοψηφία των ατόμων που ανήκουν στις φοιτητικές παρατάξεις απαρτίζεται από τέκνα δημοσίων υπαλλήλων. Τα καημένα κάνουν ότι μπορούν για να συντηρήσουν την σημερινή κατάσταση προκειμένου να μην χάσουν τα εργασιακά κεκτημένα οι γονείς τους, και να μπορούν να τους συντηρούν μέχρι τα 50 τους ή με κάποιο μέσο να πάρουν την θέση τους για να τα ξύνουν.

    ReplyDelete
  37. Γιούρι, είσαι μπερδεμένος. Η τοποθέτηση κάμερας δεν προστατεύεται από κάποιο άσυλο. Μπορεί μάλιστα να μην προστατεύεται και από το νόμο. Το έξαψες πριν τη σπάσεις;

    Είσαι επίσης μπερδεμένος, διότι από τα λεγόμενά σου φαίνεται να νομίζεις ότι το άσυλο σου δίνεται για να ασκήσεις εξουσία, βιαιως, επί της κάμερας ή ό,τι άλλου.

    Ε, αφού η ελεύθερη διακίνηση ιδεών σου φαίνεται "παπαριά", ενώ η βιαιη άσκηση εξουσίας από εσένα θεμιτή και αυτονόητη, για την οποία χρησιμοποιείς το άσυλο, εμείς οι υπόλοιποι λέμε "αρκετά".

    ReplyDelete
  38. ..εξαψες ->έψαξες (λες να είμαι δυσλεξικός; Θα το ψαξω)

    ReplyDelete
  39. Όχι χρυσό μου αγόρι δεν θα έπρεπε να διωχθείς γι’ αυτή σου την πράξη (άποψη μου). Απ’ την στιγμή που η πράξη στηρίζεται σε λογικά επιχειρήματα , όπως η προστασία της ιδιωτικότητας, τότε η πράξη αυτή - αυτόματα - αποκτά συμβολικό χαρακτήρα. Ένας άκομψος τρόπος για να ξεκινήσει μια ουσιαστική συζήτηση.

    Ο κόσμος μας Γιούρι δεν είναι στατικός, μεταβάλλεται συνεχώς, νέες προκλήσεις νέα προβλήματα.

    ReplyDelete
  40. @γιούρι

    > Xρυσοι μου ανθρωποι η απορια μου ειναι απλη..Γιατι το ασυλο, οπως το θελετε εσεις, να προστατευει την τοποθετηση καμερας και να μην προστατευει την καταστροφη της?

    εσύ δηλαδή νομίζεις ότι η τοποθέτηση κάμερας είναι θέμα ασύλου; Δεν πάμε καλά.

    Όσο και αν δε θέλεις να το παραδεχτείς, εσύ, ο φοιτητής, είσαι πελάτης εκεί μέσα. Τους πληρώνεις (βασικά όλοι μας τους πληρώνουμε αλλά αυτό δεν είναι του θέματος) και σου παρέχουνε ένα προϊόν, το χαρτί του πανεπιστημίου, παιδεία, γνώση, όπως θέλεις το λες. Το τι θα κάνει ο ιδιοκτήτης ή ο διαχειριστής (κράτος/πρύτανης/διευθυντής/κλπ) στο μαγαζί του είναι καθαρά δικό του θέμα. Έτσι και η τοποθέτηση κάμερας, κάποιος αποφάσισε να τοποθετήσει μία κάμερα, μαγκιά του και δε σου πέφτει κανένας λόγος (όπως δεν πέφτει κανένας λόγος σε εμένα αν ο σουβλατζής στη γωνία βάλει κάμερα ή ένανα ελέφαντα μέσα στο μαγαζί του). Αν δε σου αρέσει μπορείς να φύγεις από το μαγαζί και να πας αλλού, απλό. Το να σπας όμως περιουσία του μαγαζιού (στην προκειμένη περίπτωση δηλαδή και δική μου) είναι παρανομία και θα έπρεπε να αντιμετωπιστείς κατά τα δέοντα (αν υπήρξε κράτος και όχι χαμαιτυπείο).

    ReplyDelete
  41. διοτι Γιούρι η κάμερα μπήκε νομίμως ασχέτως αν εσύ συμφωνείς ή όχι
    Εσύ παρέβεις το νόμο- τόσο απλά

    Αλλά θα μου πεις "νόμος είναι το δίκιο του εργάτη"

    Καλή ώρα διαβάστε πιό κάτω και θα καταλάβετε - να γιατί σταμάτησε η απεργία στον ΟΛΠ
    Τους πληρώνουμε κι αυτούς

    +
    Στα 69 εκατ. ευρώ θα ανέλθει το κόστος για την εθελούσια έξοδο τριακοσίων περίπου εργαζομένων στον ΟΛΠ, ανάφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Γιώργος Ανωμερίτης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε νωρίτερα.

    Τα οφέλη που θα αποκομίσει ο ΟΛΠ από το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου υπολογίζονται - τόνισε ο κ. Ανωμερίτης - σε περίπου 11 εκατ. ευρώ.

    Στο συνολικό κόστος της εθελούσιας εξόδου συμπεριλαμβάνονται επιπλέον οικονομικά κίνητρα ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για του εργαζόμενους εκείνους που θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα, ενώ θα χορηγηθεί ποσό 8 εκατ. ευρώ για απώλεια εισοδήματος τα επόμενα δύο χρόνια (4.000 ευρώ κατ΄ έτος ανά εργαζόμενο).

    ReplyDelete
  42. xanoum mpourek,

    Πολλές μορφές αυτοδικίας μπορεί να στηρίζονται σε λογικά επιχειρήματα (αφήνω εκτός αν το συγκεκριμένο στηρίζεται ή όχι, διότι δεν έχει σημασία). Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η αυτοδικία τότε παίρνει το χαρακτήρα συμβολισμού και νομιμοποιείται, νομικά ή με όποιον άλλο τρόπο.

    Αυτό που λες δεν ισχύει στην κοινωνία που επιλέξαμε να ζούμε. Η αυτοδικία έχει απορριφθεί από καιρό για προφανείς λόγους.

    ReplyDelete
  43. Αυτο θελω να ρωτησω..

    Εχουμε το δικαιωμα να εξεγειρομαστε και να δοκιμαζουμε ενα νομο ο οποιος μπορει να ειναι αδικος? Εχουμε το δικαιωμα να αναδεικνυουμε το επειγον της αντιμετωπισης ενος αδικου νομου? Τελικα εχουμε το δικαιωμα να μην ειμαστε νομοταγεις?

    Η αλλιως μπορουμε να υπαρξουμε μονο σαν νομοταγεις?

    ReplyDelete
  44. Γιούρι,

    Όχι, δε ρώτησες αυτό. Αν είχες ρωτήσει αυτό, δεν θα είχε σημασία αν την έσπαγες εντός του ασύλου ή εκτός. Εσύ θέλεις το άσυλο για να τα σπας χωρίς να παρανομείς.

    Αλλά και για να σου απαντήσω και στο νέο σου ερώτημα, όχι, δεν έχεις το δικαίωμα να παρανομείς για να "δοκιμάζεις" νόμους, επειδή τους θεωρείς άδικους. Όταν το κάνεις αυτό, διώκεσαι. Μπορείς, αν θέλεις, να χρησιμοποιήσεις την δίωξή σου για να προβάλλεις το άδικο του νόμου και η κοινωνία θα αποφασίσει και ανάλογα θα ψηφίσει.

    Εσύ πάντως εξουσιαστής από πού κι ως που να γίνεις, απούσας της κοινωνίας; Επειδή περνούσες απ' το πανεπιστήμιο και είπες να μπεις για να εξουσιάσεις λίγο;

    Με άλλα λόγια, Γιούρι, η εξέγερση θέλει κότσια. Αλλιώς γίνεστε τσίρκο στο δελτίο ειδήσεων και ο καθένας, ανάλογα με το γούστο του, λέει χαλάλι ή χαράμι τα λεφτά για το εισιτήριο (φόρο για παιδεία).

    ReplyDelete
  45. Λογική -->Προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (Όπως αυτά καταγράφονται στην διακήρυξη του ΟΗΕ).

    ReplyDelete
  46. Αυτο ρωτησα ventriloquist..

    Απλα εγω πιστευω οτι δειχνω πως η συζητηση, οπως γινεται, για το ασυλο και οπως τη βαζετε και εσεις, εξαντλειται στο ποινικο κομματι ενω στην ουσια τα συμφραζομενα δειχνουν πως προκειται για την ΕΝΤΑΞΗ του στην αυξηση της εντασης του κατασταλτικου Λογου..Ζητημα δηλαδη πολιτικο..Εσεις μενετε στα φαινομενα εγω στοχευω στην ουσια..

    Σαφως και επρεπε να διωχθω ειτε εσπαγα την καμερα εντος ειτε εκτος ασυλου, το λεει ο νομος..Αλλα το γεγονος απο μονο του δε λεει κατι, ειναι ασημαντο..Το τι λες πανω σε αυτο ειναι το σημαντικο..

    Και αυτο που λετε εσεις προυποθετει τη μεταφυσικη της γενικης βουλησης που εκφραζεται στο κρατος και την απαγορευση οποιασδηποτε βιαιης αντιδρασης(το μονοπωλιο θα το εχει το κρατος αλλα κανεις δε θα μιλα γι αυτο)..Οπως και να το κανουμε ακομα οργιζομαστε, δεν πεθαναμε ακομη..

    ReplyDelete
  47. Γιούρι

    είσαι όντως πολύ μπερδεμένος. το θέμα δεν είναι ποινικό αλλά πολιτικό.

    δεν σε βολεύει αλλά έτσι είναι.

    μία ολόκληρη γενιά πήρε το όνομα της από ένα άρθρο του Συντάγματος.

    Η γενιά του 1-1-4 από το τότε άρθρο 114 του Συντάγματος, το οποίο εναποθέτει την τήρηση της νομιμότητας στον πατριωτισμό των Ελλήνων.

    δεν ήταν η γενιά της ποινικοποίησης αλλά μία γενιά που διψούσε για ελευθερία.
    και πολύ οργισμένη.

    η διαφορά είναι ότι εσύ δεν ξέρεις που να κατευθύνεις την οργή σου.

    το σπάσιμο της κάμερας στην περίπτωσή σου, είναι πράξη που επιδέχεται κοινωνιολογικής και ίσως πολιτικής ανάλυσης.

    αλλά πράξη πολιτική δεν είναι.

    ReplyDelete
  48. Ναι, xanoum mpourek, ο ΟΗΕ μπορεί να κατανοεί τη λογική σου, και μπορεί και να σε στηρίξει αν τα ανθρώπινα δικαιώματά σου καταπατώνται. Πουθενά όμως δεν έχω δει προσωπικά να καταγράφεται από τον ΟΗΕ το ανθρώπινο δικαίωμα της αυτοδικίας. Δε νομίζω πως μου ξέφυγε.

    Αν μη τι άλλο, ο ΟΗΕ είναι οργανισμός κοινωνιών. Δεν μπορεί λοιπόν να ισχυρίζεται ο κάθε καμεροθράυστης ότι είναι κυανόκρανος.


    @ Γιουρι

    Δηλαδή λες ότι το άσυλο τελικά είναι ή όχι σημαντικό; Από το τελευταίο καταλαβαίνω πως λες ότι δεν είναι, στο οποίο συμφωνούμε.

    Άλλωστε, εξέγερση με ασυλία δεν υπάρχει. Δεν είναι εξέγερση.

    Ο καθένας πέρνει τα ρίσκα του, Γιούρι. Αν νομίζεις ότι διαβάζεις σωστά την κοινωνία, προχώρα στην εξέγερσή σου. Εγώ πιστεύω ότι κάνεις λάθος. Και πιστεύω ότι το λάθος αυτό θα το πληρώσεις ποινικά (όπως το αποδέχεσαι), αλλά και κοινωνικά.

    Κανονικά, αυτοί που σήμερα χρησιμοποιούν το άσυλο (με τον τρόπο που το χρησιμοποιούν) θα έπρεπε να είναι αυτοί που απαιτούν την κατάργησή του. Διαφορετικά οικειοθελώς μετατρέπονται σε ζώα τσίρκου στο κλουβάκι τους και στο κουτάκι μας. Η συμπεριφορά τους δείχνει ότι τελικά αυτό αποζητούν.

    Πάντως το άσυλο δεν βοηθά κανένα. Το μόνο που πετυχαίνει είναι να μας κάνει όλους γραφικούς. Και τους μέσα και τους έξω. Η κατάργησή του θα δώσει ελπίδα σε όλους, και η απάντηση θα δωθεί στους δρόμους. Προσωπικά πιστεύω με πολύ κίνηση από αυτοκίνητα, ιδίως στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους, Γιούρι. Εσύ έχεις το δικαίωμα να ελπίζεις για κάτι διαφορετικό. Αλλά η κατάργηση του ασύλου πρέπει να είναι κοινή μας απαίτηση.

    Είδες, στο τέλος καταλήξαμε σύντροφοι.

    ReplyDelete
  49. Ο καθένας πέρνει ->Ο καθένας παίρνει

    ReplyDelete
  50. ventriloquist

    Μην τα λες αυτα σε παρακαλω..

    Δε ψαρωνω

    ReplyDelete
  51. Tο γραφικο ventriloquist ειναι να προσποιεισαι πως δε βλεπεις πως χρησιμοποιειται το μπαχαλο για ενισχυση της "προληπτικης καταστολης"

    Την ενισχυουν αθελα τους οι μπαχαλοι και φυσικα ο κρατικος μηχανισμος μεσω ατομων που εχουν αμεση η εμμεση σχεση με την αστυνομια..Πραγμα που θα συνεχιστει και μετα την ικανοποιηση των αιτηματων σας..

    ReplyDelete
  52. Ο αλλος πιο πανω θεωρει περιουσια του (αγνωστο γιατι, αφου θεωρει οτι το μαγαζι ειναι αλλου) τις καμερες και το βλεπει και σα φυσιολογικο φαινομενο..

    ReplyDelete
  53. Το ασυλο δεν ειναι απλα σημαντικο..

    Ειναι βασικο οπλο στην αναδειξη της υποκρισιας σας

    ReplyDelete
  54. άμα σου χρησιμεύει απλώς ως όπλο προς απόδειξη της υποκρισίας,

    να βγουν όλοι να παραδεχτούν ότι είναι υποκριτές και να τελειώνουμε.

    Απλό ερώτημα που αποφεύγεις.

    Αποδέχεσαι ή όχι την επιβολή του νόμου με΄σα στο πανεπιστήμιο.

    Εάν το αποδέχεσαι να ζητήσουμε ποιο θα είναι το όργανο που θα ελέγχει την επιβολή του.

    Εάν όχι, είσαι απλώς χαμένος στη μετάφραση.

    Γιατί, σου επαναλαμβάνω, η υπεράσπιση της νομιμότητας είναι γραμμένη στο ιστορικό dna της αριστεράς.

    ReplyDelete
  55. @ventri

    > Δεν μπορεί λοιπόν να ισχυρίζεται ο κάθε καμεροθράυστης ότι είναι κυανόκρανος.

    πώς δεν μπορεί; Εδώ σπάει κάμερες και νομίζει ότι είναι και νόμιμος, εκεί θα κολλήσει; Τελικά στην Μπανανία είσαι ό,τι δηλώσεις, αναρχικός δήλωσες αναρχικός είσαι, φοιτητής δήλωσες φοιτητής είσαι, βουλευτής, βουλευτής. Ό,τι να 'ναι.

    ReplyDelete
  56. Γιατί παραπονιέσαι, Γιούρι; Αυτό που έγραψες εσύ, έγραψα κι εγώ. Χρησιμοποιήσθε. Αλλά απ΄ό,τι βλέπω πρόθυμα. Είστε το τσίρκο στο κλουβάκι του και στο κουτάκι μας. Προσφέρετε θέαμα αλλά και δικαιολογίες. Μερικοί από εμάς δε θέλουμε άλλες δικαιολογίες.

    Εσύ γιατί θέλεις κι άλλο μπάχαλο; Αφού δε βοηθάει την εξέγερση. Πως να στο κάνω πιο λιανά; Το λέει μέχρι και η παπαρήγα - μόνο εγώ σου το λέω;

    Εσύ, αφού αποδέχεσαι τις ποινικές συνέπειες που σου αναλογούν και συνειδητοποιείς πως μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις δυνητικά προς όφελός σου, δεν βλέπω που είναι το πρόβλημά σου. Ούτε βλέπω τι είναι υποκριτικό από αυτά που γράφω. Εγώ σου λέω ξεκάθαρα ότι δε θέλω άλλο τσίρκο και δε θέλω άλλες δικαιολογίες - για μένα ή όποιον άλλο.

    ReplyDelete
  57. Ο γιούρι είναι απλό αυτό που λέει παίδες. Μην αφήνετε το πανεπιστήμιο στα ΜΑΤ θα το προστατέψουν τα ΚΝΑΤ. Ξέρετε τι ξύλο έριχναν παλιά τα ΚΝΑΤ στα φρικιά (τους σημερινούς μπάχαλους)...απίστευτο. Άλλες εποχές...

    Αλλά δυστυχώς, πάνε οι καλές οι μέρες που το ΚΚΕ και η όποια νεολαία μπορούσε να υπερασπιστεί και να περιφρουρίσει το πανεπιστήμιο γιούρι.

    Τα φρικιά και οι πάσης φύσεως εξωπανεπιστημιακοί ελέγχουν πλέον τα πανεπιστήμια. Τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν καθηγητές, βανδαλίζουν τα κτίρια, βάφουν τους τοίχους, εξοστρακίζουν οποιαδήποτε άλλη άποψη πάει να κινηθεί στο χώρο, επιβάλλουν την αισθητική τους. Για να μην πάμε στη διακίνηση ναρκωτικών που άμα φύγει από τα ΑΕΙ θα γίνει η μεγαλύτερη εκτροπή εμπορίου στη ΝΑ Ευρώπη... ακούς Λεμπάουσκι;;;

    Λοιπόν να μη μακρυγορίσω είναι το μήνυμα φέρτε πίσω τα ΚΝΑΤ. οεο

    ReplyDelete
  58. Οι κάμερες είναι κακό πράγμα. Όπως και το "άσυλο". Τα άσυλα μετατρέπουν τους χώρους σε γκέτο.

    Εγώ θα πρότεινα την αφαίρεση κάθε κάμερας και τη φύλαξη των σχολών από ιδιωτική αστυνομία ελεγχόμενη από το ίδιο το πανεπιστήμιο (έτσι θα βρουν και δουλειά λίγοι νέοι παραπάνω). Μπορούν να βάλουν κάμερες περιμετρικά, που θα βλέπουν έξω από το πανεπιστήμιο, όχι μέσα.

    Τέλος, κάθε φοιτητής θα πρέπει να πληρώνει ένα ετήσιο τέλος για τον καθαρισμό και την ασφάλεια της σχολής το οποίο ΔΕΝ θα πηγαίνει στο κράτος αλλά στο ταμείο της σχολής.

    Ο ένας θεσμός που μου αρέσει είναι τα community colleges στα προάστεια πόλεων στις ΗΠΑ (όχι αυτά των πόλεων). Ανεξάρτητα, επιχορηγούμενα από το προάστειο, εξαιρετικά χαμηλά δίδακτρα, πεντακάθαρα και με καλούς καθηγητές. Είναι διετούς φοιτήσεως και παρέχουν:
    α) Πτυχίο για τα πρώτα δύο έτη που αναγνωρίζεται από τα πανεπιστήμια.
    β) Επαγγελματικές σπουδές για τοπικούς επαγγελματίες.
    Έχουν δική τους ασφάλεια και υπηρεσίες καθαριότητας κλπ και ποτέ μα ποτέ δεν είδα σπουδαστή να πετάει έστω και ένα χαρτάκι κάτω. Λόγω του ότι έπαιρνα κατά καιρούς 1-2 τάξεις ανά εξάμηνο για προσωπικούς λόγους σπουδών, επισκέφτηκα τρία campus σε διάστημα 4 ετών. Δεν είδα ποτέ ούτε ένα σπουδαστή, από οποιαδήποτε χώρα, να κάνει οτιδήποτε άσχημο εκεί μέσα.

    ReplyDelete
  59. "Τα φρικιά και οι πάσης φύσεως εξωπανεπιστημιακοί ελέγχουν πλέον τα πανεπιστήμια. Τραμπουκίζουν και προπηλακίζουν καθηγητές, βανδαλίζουν τα κτίρια, βάφουν τους τοίχους, εξοστρακίζουν οποιαδήποτε άλλη άποψη πάει να κινηθεί στο χώρο, επιβάλλουν την αισθητική τους."

    Καλά ρε παιδιά, πόσοι είστε; Δύσκολο είναι να σχηματίσετε κάποιες ομάδες, να οπλιστείτε αναλόγως και να τους κάνετε τόπι;

    Ή μπας και πρέπει να απευθυνθείτε σε τίποτα "παλιούς Ιταλούς" από το Σικάγο να στείλουν τα boys να κάνουν τη δουλειά τους;

    ReplyDelete
  60. Νομίζω πως, αγαπητέ Γιούρι, την κάμεραν την έθραυσες διότι -απλώς- ήσουν ένας ξαναμμένος νεανίας με εξασφαλισμένην την ατιμωρησίαν :)

    Επίσης, η Σύγκλητος που - πιθανότατα - απεφάσισε την τοποθέτησιν της κάμερας είχε εκλεγεί ΚΑΙ με την δικήν σου ψήφον (ή, αν είσαι παλαιότατος ως εγώ με την ψήφoν των αντιπροσώπων σου. Και μη μου πεις ότι δεν εψήφιζες στας φοιτητικάς εκλογές. Θα σε ειπώ και τεμπελόσκυλον!).

    Αρα, αγαπητέ, μη μας κλαίγεσαι πως δεν σε ρώτηξε κανείς. :)

    Πέραν όμως, της ατιμωρήτου εξάψεώς σου, δεν αξιοποίησες την εξυπνάδαν που δείχναν πολλές φορές οι επαναστάται (και δη οι καλλιτεχνίζοντες, ως εσύ) απέναντι στις κατά καιρούς καταστολάς ή "καταστολάς". Δεν θα ήτο σαφώς ουσιωδέστερον να αναρτήσετε έμπροσθεν της κάμερας ένα χεσμένον σώβρακόν;

    Και τον ηρωισμόν σου θα έκαμνες, και την άποψίν σου θα διαλαλούσες, ποινικώς θα ήσουν λευκός ως περιστέρα και ο φτωχούλης μισθωτός δεν θα ξαναπλέρωνεν την κάμεραν δια των φόρων.

    Έρρωσθε.

    ReplyDelete
  61. Γιούρι,

    Την επόμενη φορά, πρέπει να κάνεις κάτι που θα δείξει ότι είσαι έξυπνος και όχι φτερό στον άνεμο:

    1. Βάλτε μια πιτσιρίκα να γδυθεί μπροστά στην κάμερα.

    2. Αποσύνδεσε την κάμερα και πούλησέ την στην αγορά ως "η περίφημη κάμερα με το πανεπιστημιακό στριπ τιζ".

    Έτσι αυτή η κάμερα μπορεί να αποτελέσει το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου που έβγαλε κέρδος.

    Ακούς εκεί "καταστροφές και διαμαρτυρίες". Αυτά είναι για μωρά παιδιά.

    ReplyDelete
  62. goas

    Δεν τιμωρηθηκα επειδη το Πανεπιστημιο δεν καλεσε καμια δημοσια αρχη..Προφανως ηξεραν οτι οπως ανεβηκε η καμερα ετσι θα πεσει..Δε διεπραξα και αυτοφωρο κακουργημα ουτε εγκλημα κατα της ζωης..Αλλα εσεις εχετε ονειρακια πληρους ελεγχου του Πανεπιστημιου γιατι ειναι φανερο πως δεν σας ενδιαφερει μονο η εφαρμογη του νομου αλλα η αλλαγη του..

    ReplyDelete
  63. gmosios

    Αυτα τα επιχειρηματα περι διακινησης ναρκωτικων ειναι γελοια και απορω πως εχεις το θρασος και τα ξεστομιζεις..

    Εγω δουλευω σε προγραμμα απεξαρτησης και δεν εχω ακουσει ποτε τα παιδια να λενε οτι πηγαιναν να "γινουν" στο Πανεπιστημιο..Αλλου ειναι η πιατσα..Το επιχειρημα ειναι εκ του πονηρου και μην τσιμπας

    ReplyDelete
  64. Εγω υποστηριζω επισης πως ειναι περιεργο που δε λετε τιποτα για την ,περα απο προφανη, συνδρομη της αστυνομιας στα μπαχαλα..

    ReplyDelete
  65. Καλημέρα και από εμένα (μετά από καιρό).

    Πραγματικά προσπαθώ να μην σχολιάσω αρνητικά το άρθρο γιατί ξέρω ότι δεν γράφτηκε με κακή πρόθεση, αλλά δεν μπορώ να μην επισημάνω την εξαιρετικά απλοϊκή ως υπερ-απλουστευτική προσέγγιση που παρουσιάζει.

    Τα λόγια περί Συντάγματος, δικαιοσύνης, ελευθερίας, κτλ, δεν έχουν ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ σχέση με το τι συμβαίνει γύρω και μέσα στα Πανεπιστήμια σε περιόδους επεισοδίων. Η κουβέντα γύρω από το άσυλο και το αν πρέπει να καταργηθεί γίνεται κατά κανόνα από αυτούς που δεν αντέχουν στην ιδέα ενός κράτους που ελέγχεται (από τους πολίτες και το Σύνταγμα) και δεν είναι παντοδύναμο να κάνει ότι θέλει.

    Δεν καταλαβαίνω πραγματικά τι σχέση έχει το άσυλο με το ότι κάθε φορά επιτρέπεται σε τυπάκια αγνώστου προελεύσεως να μπαίνουν στις σχολές, να τα κάνουν λίμπα, να καίνε και καμιά σημαία και μετά να φεύγουν ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ. Στην Πανεπιστημίου υπάρχει άσυλο; Στην Ομόνοια; Στην πλατεία Εξαρχείων; Γιατί πάντα φεύγουν περπατώντας και "εξαφανίζονται στα στενά", συχνά υπό τα βλέμματα της ΕΛΑΣ;

    Από την άλλη, αν μιλάμε για το αν το Πανεπιστημιακό άσυλο είναι πλέον αναγκαίο, τότε να κάνουμε το ίδιο ερώτημα και για το νόμο περί ευθύνης υπουργών και για τη βουλευτική ασυλία - Εκεί μάλιστα έχουμε χειροπιαστές πλέον αποδείξεις ότι χρησιμοποιείται για εξαπάτηση και για αποφυγή ποινικών διώξεων (καμία σχέση με τις πολιτικές διώξεις παλαιότερα, οπότε και θεσπίστηκε). Αν είναι να ισχύουν τα πάντα παντού, ας καταργηθεί και αυτό. Έτσι δεν είναι;

    Καταλαβαίνω την αδυναμία των Πανεπιστημιακών να διαφυλάξουν 100% το χώρο όταν ξαφνικά εμφανίζονται 200 ροπαλοφόροι και χτυπάνε αλύπητα μέχρι και τον πρύτανη, αλλά από την άλλη πως έφτασαν μέχρι εκεί; Ποιος τους άφησε; Δουλειά του Πανεπιστημίου είναι να δίνει ένα χώρο εκπαίδευσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών. Όταν κάποιος πάει μόνο για να κάνει ζημιά και πανικό, προφανώς δεν έχει θέση εκεί αλλά στη φυλακή. Η αστυνομία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ από το νόμο να τους πιάσει, είτε μέσα είτε έξω από το Πανεπιστήμιο.

    Η ευθύνη του γιατί δεν τους πιάνουν μέσα πέφτει από κοινού στους εισαγγελείς, στην αστυνομία και στο πρυτανικό, με τη συνεχή μετάθεση ευθυνών μεταξύ τους για το ποιος θα δώσει το πράσινο φως. Η ύπαρξη του ασύλου είναι εντελώς άσχετη με αυτό. Το γιατί δεν τους πιάνουν έξω, πριν ή μετά το μπάχαλο, αυτό δεν μας το έχει εξηγήσει κανείς.

    Και μην συζητάμε το τι προβλέπει το Σύνταγμα και τι όχι, γιατί ούτε οι 1200 προσαγωγές είναι νόμιμες, ούτε το "φύτεμα" μολότοφ σε άσχετους περαστικούς, ούτε οι κάμερες κυκλοφορίας που καταγράφουν περαστικούς σε πεζοδρόμια. Ούτε φυσικά το σπάσιμο βιτρίνας ή το κάψιμο σημαίας. Όλα όμως γίνονται και κανείς δεν τα αποτρέπει, παρόλο που υποτίθεται διασφαλίζονται από το Σύνταγμα. Άρα μην δίνουμε μεγάλη βαρύτητα στο τι γράφει το Σύνταγμα αλλά κυρίως ποιος και πως το εφαρμόζει. Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις, δημοκρατικές και μη, έχουν κάποιο "Σύνταγμα" που υποτίθεται ότι υπηρετεί τους πολίτες.

    Συνεπώς, μην μπλέκουμε την πολιτική θεωρία και τα συνταγματικά θέματα με την πράξη. Προσωπικά, αν αύριο το πρωί καταργηθεί το Πανεπιστημιακό άσυλο και αυτομάτως σταματήσουν τα καψίματα και το μπάχαλο στο κέντρο της Αθήνας θα μου φανεί εξαιρετικά παράδοξο και ύποπτο. Στο κάτω-κάτω, αν κάποιος μπει σε μια εκκλησία πάλι είναι ασφαλής. Ούτε ο παπάς θα τα βάλει με το ροπαλοφόρο, ούτε τα ΜΑΤ θα κάνουν ντου με δακρυγόνα. Άρα αλλού είναι το ζητούμενο...

    ReplyDelete
  66. Συγνώμη για το repost, αλλά τώρα διάβασα κάποια σχόλια:

    Τι κάμερες δεν τις σπάμε. Τις κουκουλώνουμε με σκουπιδοσακούλα. Έτσι γίνονται αυτομάτως παράνομες κατά το νόμο Δένδια (που υπόψη ότι ακόμα ισχύει...). Και έχει και το συμβολισμό, ότι δηλαδή είναι για πέταμα.

    Αν κάποιος έρθει και ζητήσει τα ρέστα, απειλώντας με σύλληψη κτλ, θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τι ακριβώς κάνει η κάμερα και το ότι αυτό είναι νόμιμο από κάθε άποψη (τήρηση και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων σύμφωνα με ΑΠΠΔ). Προφανώς αν πρόκειται για κάμερα κυκλοφορίας που βρίσκεται σε πεζόδρομο, απλά δεν έχει νόμιμο έρεισμα να βρίσκεται εκεί, οπότε οποιαδήποτε ενέργεια σύλληψης είναι αυτομάτως παράνομη, ότι και να λένε.

    ΑΥΤΟ σημαίνει τήρηση των νόμων και του Συντάγματος.

    ReplyDelete
  67. ASOE kai proaylio polytexneioy ta kalytera rave party me drugs to ena closed to allo open. Salonika ginesai mesa sto campus aneta. kai stin panepistimioypoli akoma kai sto festival tis kne tin pinoyn stis gonies. pfff aaaa...asylo for ever.

    ReplyDelete
  68. Ελλάδα: οργασμός μαλακίας με ψευτο-ιδεολογικό μανδύα!!

    Φαντάσου τι έχει να γίνει όταν η γενιά του Γιούρι αναλάβει τα ηνία.

    ReplyDelete
  69. "Δουλειά του Πανεπιστημίου είναι να δίνει ένα χώρο εκπαίδευσης και ελεύθερης διακίνησης ιδεών."

    Αυτό πρέπει να ισχύει για οποιονδήποτε χώρο. Ειδικά σήμερα με το internet δεν απαιτούνται καν συγκεκριμένοι χώροι.
    Οι μπαχαλάκηδες ακολουθούν μόδες της Αγγλίας της δεκαετίας του '70.

    Lebowski, aren't you too old for this kind of shit? Or do they say you' re the grandfather of the party...

    Τελικά αυτή η χώρα ακολουθεί κακές αγγλοσαξωνικές μόδες με καθυστέρηση 1-3 δεκαετιών...

    Άκου και τον άλλο όρο: "Ειρηνικές διαδηλώσεις". Τι είναι πάλι αυτό... και το σκοπό εξυπηρετεί και τι αποτέλεσμα φέρνει (κανένα).

    Μια χαρά τοπία και παραλίες έχετε στην Ελλάδα... στην πανεπιστημίου πάτε και κάνετε βόλτα; (και το λέτε "διαδήλωση").

    Άμα κάποιος θέλει μισθούς Γερμανίας, να πάει στη Γερμανία. Δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στην κεντρική Αφρική για παράδειγμα και να διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει χιόνια.

    ReplyDelete
  70. @lefteris:

    "...Άμα κάποιος θέλει μισθούς Γερμανίας, να πάει στη Γερμανία. Δεν μπορεί κάποιος να κάθεται στην κεντρική Αφρική για παράδειγμα και να διαμαρτύρεται επειδή δεν έχει χιόνια..."

    Και στο Ντουμπάι "χιόνιζε" για μια 8ετία και ξαφνικά ανακάλυψαν ότι κάποιος τους έκανε πλάκα με φελιζόλ από την ταράτσα.

    Όταν η αιτία είναι οι νόμοι της φύσης, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά. Όταν η αιτία είναι οι "νόμοι της αγοράς", αλλάζεις τους νόμους της αγοράς, όχι τις πραγματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

    Όταν η αιτία δεν είναι ούτε η Φύση ούτε η Αγορά αλλά η λαμογιά και η πολιτική απάτη δεκαετιών, τότε δεν μετακομίζεις πουθενά. Τους πλακώνεις στις κλωτσιές μέχρι να τους ρημάξεις. Αυτό έλλειπε, να χάσω τον Ήλιο και τις παραλίες και να μετακομίσω στο εξωτερικό επειδή κάποιοι εδώ πέρα έχουν καταντήσει όλη τη χώρα κομματικό μαγαζάκι τους.

    ReplyDelete
  71. @ Jaga
    "Άλλωστε, όλες οι κυβερνήσεις, δημοκρατικές και μη, έχουν κάποιο "Σύνταγμα" που υποτίθεται ότι υπηρετεί τους πολίτες."

    Σχετικιστικές ανοησίες.

    Στα σοβαρά, συγκρίνεις τα ψευτοσυντάγματα με το σημερινό Σύνταγμα;

    Γιατί αν το κάνεις δεν ξέρεις που πατάς και που βρίσκεσαι.

    Θα απαντήσει κανείς από τους υπέρμαχους του σπασίματος της κάμερας σε μία παραπάνω επισήμανση.
    ότι δηλαδή στην Ελλάδα η διεκδίκηση της ελευθερίας ταυτίστηκε σε δύσκολους καιρούς με την απαίτηση για τήρηση της νομιμότητας (γενιά 114).

    Και επιτέλους Jaga είναι πολύ βολικό να πηγαίνουμε τη συζήτηση στο ποιος θα φυλάει τον νόμο μέσα στο άσυλο.

    μάλλον δεν κατάλαβες γρι από το post.

    To ζήτημα που θέτει είναι ότι κάποιοι υποννούν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται μέσα στο άσυλο.

    αυτό σχολιάζει το άρθρο και όχι το ίδιο το άσυλο.

    άσυλο υπάρχει και σε άλλες χώρες. τέτοιο μπουρδέλο πουθένα αλλού.

    ReplyDelete
  72. @lou:

    "...Σχετικιστικές ανοησίες...Στα σοβαρά, συγκρίνεις τα ψευτοσυντάγματα με το σημερινό Σύνταγμα;..."

    Μάλλον δεν έκανες τον κόπο να διαβάσεις τι έγραψα. Το θέμα δεν είναι το λέει το Σύνταγμα αλλά αν και κατά πόσο εφαρμόζεται. Αν το διαβάσεις άρθρο-άρθρο θα καταλήξεις να λες "...μα τι π$%@$$@ είναι αυτά που λέει εδώ; Στην ονειροχώρα ζούμε;..."

    Είναι άλλο πράγμα το ίδιο το Σύνταγμα και άλλο πράγμα τι συμβαίνει στην πράξη. Άλλωστε, τα χειρότερα είναι αυτά που περνάνε νύχτα στη Βουλή ως "πρόχειρες προσθήκες" σε νομοσχέδια και ΠΔ.

    "...To ζήτημα που θέτει είναι ότι κάποιοι υποννούν ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται μέσα στο άσυλο...Aυτό σχολιάζει το άρθρο και όχι το ίδιο το άσυλο..."

    Το άρθρο σχολιάζει την ανομία εντός του ασύλου, ΑΛΛΑ σε σχέση μόνο με τους ανεγκέφαλους που κατεβάζουν τη σημαία. Αυτή ήταν η δική μου επισήμανση και ο σχολιασμός.

    Σημασία δεν έχει τι σκέφτονται (αν σκέφτονται) αυτοί που πετάνε μολότοφ μέσα από το Πολυτεχνείο, σημασία έχει τι γίνεται στην πράξη. Για παράδειγμα στο Άγιο Όρος ΔΕΝ ισχύει το κανονικό νομικό δίκαιο, όχι μόνο στη φαντασία τους αλλά και στην πράξη. Δεν είδα να κόπτεται κανείς για το αν αυτό είναι σωστό ή δίκαιο, αφού και πάλι μιλάμε για "άσυλο", και μάλιστα ιδιότυπο που έχει γίνει αφορμή για απίστευτης κλίμακας και σοβαρότητας απάτες (εννοείται από μεμονωμένους).

    Όταν ο νόμος καταλύεται, δεν μπορείς να λες ότι φταίει μόνο αυτός που τον παραβαίνει (αυτό εννοείται πως ισχύει). Η ευθύνη είναι σε αυτόν που έχει τα μέσα, αλλά όχι πάντα την πρόθεση, να τον επιβάλλει. Εφόσον δεν το κάνει (κατά τη γνώμη μου ηθελημένα, όχι λόγω αβλεψίας), και λόγω αυτού κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες, είναι πολύ πιο υπεύθυνος για αυτή την κατάσταση από τον κάθε ανεγκέφαλο που απλά κάνει ότι και κάθε Κυριακή στο γήπεδο (ούτε εκεί τον γραπώνει από το σβέρκο κανένας, οπότε έτσι έχει μάθει).

    Με το να μαντρώνουμε ή να ξεμαντρώνουμε διάφορα πράγματα μέσα σε "άβατα" δεν λύνουν το πρόβλημα, απλά τα κλείνουν στο ντουλάπι. Ξαναλέω, αντί για το Πανεπιστημιακό άσυλο, υπάρχουν και εκκλησίες, αρχαία κτίσματα, πρεσβείες. Ούτε εκεί μπορούν να επέμβουν τα ΜΑΤ. Και από την άλλη, δεν είδα σε κανένα κανάλι να αναφέρεται το βουλευτικό "άσυλο". Δηλαδή τι φοβούνται σήμερα, μην τους στείλει στη φυλακή το άλλο μεγάλο κόμμα όταν γίνει κυβέρνηση;

    Είναι πολύ βολικό να τα βλέπουμε όλα άσπρο-μαύρο (επεισόδια => φταίει το άσυλο => το καταργούμε), αλλά στην πραγματική ζωή όλα δουλεύουν σε αποχρώσεις του γκρι.

    "...άσυλο υπάρχει και σε άλλες χώρες. τέτοιο μπουρδέλο πουθένα αλλού..."

    Ακριβώς αυτό λέω και εγώ. Άρα το πρόβλημα δεν είναι το ίδιο το άσυλο, ούτε το πρόβλημα θα λυθεί με την κατάργησή του. Αλλού είναι η πηγή του ζητήματος. Απλά, όλοι βολεύονται να κάνουν το αποτέλεσμα αιτία και να ρίχνουν το φταίξιμο σε κάποιον άλλο (αυτό που άλλωστε κάνουν πάντα οι πολιτικοί καριέρας).

    ReplyDelete
  73. @ Java

    " θέμα δεν είναι το λέει το Σύνταγμα αλλά αν και κατά πόσο εφαρμόζεται. Αν το διαβάσεις άρθρο-άρθρο θα καταλήξεις να λες "...μα τι π$%@$$@ είναι αυτά που λέει εδώ; Στην ονειροχώρα ζούμε;..."

    Αυτό λέω.ότι η σκέψη σου είναι γραφειοκρατική.

    Το Σύνταγμα όπως λέει και το post δεν υπόσχεται τον παράδεισο. Σου δίνει τα μέσα για να πετύχεις αυτό που θεωρείς εσύ καλύτερο.

    Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

    Δεν σου λέει ότι αυτομάτως δεν θα υπάρχει παρανομία ή ότι δεν θα υπάρχουν κάμερες στους δρόμους.

    σου παρέχει τα μέσα για να το πετύχεις. άρθρο 9Α του Συντάγματος.

    ξέρεις πόσοι υπάλληλοι με αποφάσεις της ανεξάρτητης αρχής δεδομένων κα με βάση αυτό το άρθρο του Συντάγματος προστατεύουν τον εργασιακό τους βίο από την από κάμερας επόπτευση του εργοδότη; μπες στο σαιτ της να δεις αποφάσεις.

    "Το άρθρο σχολιάζει την ανομία εντός του ασύλου,"

    Για την ακρίβεια το άρθρο σχολιάζει ότι η γενιά της μεταπολίτευσης κολακεύει τους νέους και τους διαπαιδαγωγεί πολιτικά με μία αντίληψη της μη επιλογής και της μη υπευθυνότητας.
    Στο όνομα των αδυναμιών και του μπάχαλου που επικρατεί και σε αυτό το μπλογκ σχολιάζεται συχνά (άθλια παιδεία, άθλια εργασιακή ζωή, άθλιο κράτος), απαλλάσσονται οι νέοι από τις υπόλοιπες ευθύνες.

    Και τέλος, η συζήτηση γίνεται γιατί με το πανεπιστήμιο έχει δημιουργηθεί όχι σε επιπέδο θεσμών και νομοθεσίας αλλά πολιτικά μία νοοτροπία ότι τα πανεπιστήμια είναι εκτός νόμου.

    Αν είναι και η Ομόνοια εκτός νόμου.
    Σαφώς, ζήτημα κοινωνικό και ποινικό.

    Ακόμη κι αν η Ομόνοια είναι εκτός νόμου τα πανεπιστήμια ΔΕΝ πρέπει να είναι.
    Γιατί είναι η καρδιά της εκπαίδευσης, της έρευνας, της οικονομίας, της γνώσης κτλ.

    Κατά προτεραιότητα είναι πολύ πολύ πιο πάνω από την Ομόνοια.

    ReplyDelete
  74. Πραγματικά δεν θέλω να επεκταθώ άλλο, είπα τη γνώμη μου και αυτό αρκεί.

    Αν τις ζημιές από τα σπασίματα τις χρεώνονταν αυτομάτως και αμετακλήτως: (1) το πρυτανικό συμβούλιο, (2) ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και (3) ο αρμόδιος εισαγγελέας, τότε κανένας δεν θα κρυβόταν πίσω από το δάχτυλό του και θα εφάρμοζε τους νόμους που ΗΔΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ για ποινικά αδικήματα εντός του χώρου των Πανεπιστημίων. Το άσυλο είναι απλώς άλλοθι για τον μη καταλογισμό ευθυνών.

    Ευχαριστώ και για το "Java" (αντί για Jaga), με ανέβασε ψυχολογικά, μια και έχω να ασχοληθώ κάμποσα χρόνια
    :-)))

    ReplyDelete
  75. Όταν η αιτία είναι οι "νόμοι της αγοράς", αλλάζεις τους νόμους της αγοράς, όχι τις πραγματικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου.

    Συμφωνώ απόλυτα. Αυτή είναι και η φύση του πραγματικού καπιταλισμού, να προσαρμόζεται η αγορά στις ανάγκες των ανθρώπων (ενώ στο σοσιαλισμό έχουμε την προσαρμογή των ανθρώπων σε ιδεολογίες).
    Σήμερα δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο.
    Στην πρώην ΕΣΣΔ έχουμε Μαφιόζους και στις ΗΠΑ έχουμε "εταιρικό κομμουνισμό".
    Στην Ελλάδα έχουμε τζατζίκι.

    Συμφωνώ και με την τελευταία σου παράγραφο. Το σχόλιό μου ήταν γι' αυτούς που θέλουν πολλά λεφτά ΚΑΙ νότο. Αυτά δεν πάνε μαζί.

    Αλλά να το σκεφτούμε και αλλιώς:

    Γερμανός: Βγάζει 1500 ευρώ και ξοδεύει τα 1000 για τον ήλιο, τη θάλασσα και γκόμενα με σοκολατί δέρμα. Του μένουν 500 και τα δίνει στον ψυχίατρο.

    Έλληνας: Βγάζει 1000 ευρώ και έχει τα παραπάνω τσάμπα. Δίνει και 500 στη Ρωσίδα πόρνη που ήταν ψυχίατρος στη χώρα της.

    (άθλια παιδεία, άθλια εργασιακή ζωή, άθλιο κράτος)

    Τα ίδια ισχύουν και για την Αλαμπάμα, αλλά τα σχολεία τα σέβονται και τα διατηρούν πεντακάθαρα. Μπορεί να είναι βλάχοι, αλλά δεν έχουν γίνει ακόμα τσογλάνια.

    Εκεί είναι και το πρόβλημα αγαπητέ γιούρι. Οι Έλληνες είναι ευνουχισμένοι από το κράτος και δεν μπορούν να σπάσουν στο ξύλο τα τσογλάνια που τους καταστρέφουν την περιουσία κάθε μέρα, δεν παράγουν απολύτως τίποτα, δεν είναι χρήσιμοι (άρα είναι το αντίθετο, δηλαδή άχρηστοι) και εάν εξαφανίζονταν κάποια μέρα η Ελλάδα θα ήταν καλύτερη χώρα.

    Μια άλλη ιδέα είναι να καταργηθούν τα μεγάλα πανεπιστήμια και να ανοίξουν μικρότερα πανεπιστήμια-σχολές ανά την επαρχία. Πολύ μακριά από το σκουπιδότοπο της Αθήνας. Θα δώσει την ευκαιρία και στα άσχετα νιάτα να γνωρίσουν λίγο την Ελλάδα, τις διάφορες κουλτούρες της και να ανοίξουν και τίποτα τοπικές επιχειρήσεις να ζουν και καλύτερα.

    Πάντως εάν ήμουν σχετικός υπουργός θα τους είχα συλλάβει και θα είχα εφαρμόσει το παλιό καλό σοσιαλιστικό σύστημα της ΕΣΣΔ: Σιβηρία για 10 χρόνια χωρίς δίκη, με συνοπτικές διαδικασίες. Το κλίμα εκεί πάνω έχει μια τάση να σε κάνει πιο ήσυχο.

    Όχι, βρήκαμε τις ανέσεις της δύσης και το υπερβολικά ανεκτικό σύστημα για να κάνουμε μαλακίες όλη μέρα. Ήθελα να ξερα τι σκατά μανάδες είχανε όλοι αυτοί και γίνανε έτσι. Από κάνα πουταναριό στη Λουιζιάνα ή στη Βραζιλία θα τις είχανε μαζέψει.

    ReplyDelete
  76. To ασυλο ειναι ενα εργαστηρι μεσα στο οποιο μπορει να γινει κτημα μιας κοινοτητας η επαναδιαπραγματευση του Νομου και οχι μονο η εφαρμογη του..Αν οτι ηταν νομιμο ηταν ηθικο και δικαιο, τοτε ναι, το ασυλο δεν θα ειχε θεση..Αν ο Νομος και η επιβολη του απο το Κρατος μπορουσε να πληρωσει την υπαρξη μας τοτε ναι θα συμφωνουσα να καταργηθει..Γι αυτο αναρωτιεμαι..Μπορουμε να υπαρξουμε μονο σαν νομοταγεις ή πρεπει να διαχειριζομαστε πραξεις "εκτος νομου" και να διεκδικουμε μια διαφορετικη πρακτικη περα απο την Κρατικη επιβολη? Το ασυλο ειναι αυτο που επιτρεπει(και συμβολιζει αν θελετε) την αρνηση της ολοκληρωτικης εξαπλωσης του Νομου ωστε να μπορουμε να αμφιβαλλουμε και να εφευρισκουμε κι αλλους τροπους διαχειρισης..

    ReplyDelete
  77. Τι είπε ρε παιδιά ο Λοβέρδος; "Να πληρώσουν οι Κινέζοι την εθελούσια έξοδο στον ΟΛΠ", λεει.

    Ντόινγκ!!!

    ReplyDelete
  78. Το νόμιμο δεν είναι ούτε ηθικό ούτε ανήθικο.Ουτε σωστό ούτε λάθος.Ουτε άδικο ουτε δίκιο.Το νόμιμο είναι σύστημα κανόνων συμφωνημένων ή επιβεβλημένων για να βοηθάνε στην οργάνωση μιας κοινωνίας και να εξασφαλίζουν την επιβίωσή της μέσα απο την συμβίωσή της,ελαχιστοποιώντας τη βιαιότητα της συμπεριφοράς των μελών της.Οι νόμοι είναι ανθρώπινες κατασκευές χωρίς τίποτε το υπερφυσικό και το μεταφυσικό.Κατασκευές που στη φάση της δημιουργίας τους αντικατοπτρίζουν ένα συγκεκριμένο συσχετισμό διαφορετικών και πολλες φορές και αντιπάλων κοινωνικών δυνάμεων.

    ReplyDelete
  79. Στις πολυπολιτισμικές και πλουραλιστικές κοινωνίες ο ΜΟΝΟΣ συνεκτικός κρίκος των κοινωνιών είναι ο νόμος και όχι οι αξίες του καθενός μας,πολλές από τις οποίες ο "ισχύων" νόμος τις γράφει στα παλιά του τα παπούτσια.Για να έχουμε όλοι μας το ίδιο αξιακό, άρα και το ίδιο κανονιστικό, άρα και το ίδιο δικαιακό σύστημα, πρέπει να καταργήσουμε τη βασική ανθρωπολογική μας σταθερά, που για να μας συντηρήσει, μας υποχρεώνει, μας ασκεί διαρκώς και μας κρατάει ετοιμοπόλεμους σε ένα αγώνα για επιβολή και κυριαρχία στον ΑΛΛΟΝ.Επιβολή και κυριαρχία που για να είναι τελεσφόρες πρέπει οι φορείς που φιλοδοξούν να τις νέμονται πρέπει να επινοούν ΑΞΙΕΣ,άρα θεούς,θρησκείες ΚΑΙ ιδεολογίες ικανές να δημιουργούν τα κατάλληλα νικηφόρα όπλα.

    ReplyDelete
  80. Η Σημαία, ως δημόσιο σύμβολο αξιών, αρχίζει να αμφισβητείται,όπως,μεταξύ άλλων, και τα θρησκευτικά σύμβολα.Ιδιωτικοπούνται,ατομικοπούνται, και προστατεύονται απο το ιδιωτικό Δίκαιο.Κάποιος που καταστρέφει μια σημαια καταστρέφει ένα συλλογικό έννομο αγαθό και όχι ένα σύμβολο.Κάποιος που καταστρέφει μία κάμερα καταστρέφει ένα σύμβολο περισσότερο παρά ένα εργαλείο ελέγχου της νομιμότητας.

    ReplyDelete
  81. Κατέβασμα (όχι σπάσιμο) καμερών και άλλες πράξεις που δοκιμάζουν τις αντοχές του νόμου γίνονται και σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Μόνο που εκεί υπάρχει η αίσθηση του μέτρου. Γνωρίζουν ότι η δημοκρατία εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις, ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι οικουμενικά, δεν χρειάζονται νομούς που θα τους υποδεικνύουν το αυτονόητο, είναι μέρος του πολιτισμού τους.

    Εμείς την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Θεωρούμε ότι το δικό μας «δίκαιο» είναι ανώτερο. Δεν πειράζει που καταργούμε την οικουμενικότητα, εμείς είμαστε ο «λαός», εμείς και το «δίκαιο».

    Αφού είμαστε ανήμποροι να διαχειριστούμε την δημοκρατία μας, ας νομοθετήσουμε το αυτονόητο. Ας ψηφίσουμε νόμο που θα μας επιβάλει να είμαστε ευγενικοί με τους συμπολίτες μας.

    ReplyDelete
  82. Η κρατικη κυριαρχια παντα φορουσε τα καλα της οταν ηταν να επιχειρηματολογησει για το γενικο συμφερον που εξυπηρετει..Ετσι ο Νομος γινεται ο εκφραστης μιας "συμφωνιας" που εγινε αλλα που ποτε δεν εχει εμφανιστει στην εμπειρικη πραγματικοτητα...

    "Η σφαιρα της κυκλοφοριας ή της ανταλλαγης εμπορευματων που μεσα στα πλαισια της κινειται η αγορα και η πουληση της εργατικης δυναμης ηταν στην πραγματικοτητα αληθινη Εδεμ των φυσικων δικαιωματων του ανθρωπου. Εδω κυριαρχουν μονο η ελευθερια, η ισοτητα,η ιδοκτησια, και ο Μπενθαμ!. Ελευθερια!Επειδη ο αγοραστης και ο πουλητης ενος εμπορευματος, λχ. της εργατικης δυναμης,υποτασσονται μονο στην ελευθερη θεληση τους. Συμβαλλονται σαν ελευθερα, νομικως ισοτιμα προσωπα. Το συμβολαιο ειναι το τελικο αποτελεσμα στο οποιο οι θελησεις τους βρισκουν μια κοινη νομικη εκφραση. Ισοτητα! Επειδη σχετιζονται μεταξυ τους μονο σαν κατοχοι εμπορευματων και ανταλασσουν ισοδυναμο με ισοδυναμο. Ιδιοκτησια! Επειδη ο καθενας εξουσιαζει μονο αυτο που ειναι δικο του. Μπενθαμ! Επειδη ο καθενας νοιαζεται μονο για τον εαυτο του. Η μονη δυναμη που τους συνδεει και τους σχετιζει ειναι η δυναμη της ιδιοτελειας τους, του προσωπικου κερδους,των ατομικων τους συμφεροντων. Και ακριβως επειδη ετσι ο καθενας φροντιζει για τον εαυτο του και κανενας για τον αλλο, επιτελουν ολοι εξαιτιας μιας προκαθορισμενης αρμονιας των πραγματων, ή κατω απο τα κελευσματα μιας παμπονηρης προνοιας, μονο το εργο του αμοιβαιου τους οφελους, της κοινης ωφελειας του γενικου συμφεροντος"

    Κ. Μαρξ, Το Κεφαλαιο

    Νομος, η εκφραση του γενικου συμφεροντος..Ο συνεκτικος κρικος των κοινωνιων! Απαρχαιωμενες αντιληψεις που τις αμπαλαρετε με γυαλιστερο χαρτι και μας τις πασαρετε για νεες..

    ReplyDelete
  83. Και δεν ειναι τυχαιο που για τον ιδιο ακριβως ανθρωπο (τον Bentham) Θα επιλεξει να μιλησει και ο Μισελ Φουκω στο "Επιτηρηση και τιμωρια" καθως αναλυει τις μετατοπισεις του ενδιαφεροντος των μηχανισμων της εξουσιας προς την εξαντλητικη επιτηρηση...Πανοπτικον..

    ReplyDelete
  84. Ακριβώς αυτό. μέχρι να βρεις τον τρόπο να κάνεις επανάσταση,
    πάψε να βαυκαλίεσαι ότι είσαι επαναστάτης και προσπάθησε να αλλάξεις το νόμο.
    γιατί κατά πάσα πιθανότητα η ιστορία δεν σε έταξε για επαναστάση.

    μιλάω, γνωρίζοντας όχι εσένα αλλά τη συγκυρία.

    αλλά και γνωρίζοντας λίγο εσένα.
    γιατί πας να γίνεις επαναστάτης με τον τρόπο που θα φαντάζονταν οι γονείς σου για σένα.

    γίνεσαι κομπάρσος στο σκηνικό της μεταπολίτευσης.

    ReplyDelete
  85. "Επαναστατική ιδεοληψία" το λένε στη ψυχοπαθολογία.

    ReplyDelete
  86. τι λες ρε Γιούρι ?
    "To ασυλο ειναι ενα εργαστηρι μεσα στο οποιο μπορει να γινει κτημα μιας κοινοτητας η επαναδιαπραγματευση του Νομου και οχι μονο η εφαρμογη"

    Αυτά τα λένε κάτι φασισταριά που δεν μπορούν να ζήσουν μέσα στη δημοκρατία, όπου η μειοψηφία υποτάσσεται στην πλειοψηφία

    Αυτές τις ηλιθιότητες σας μαθαίνουν εκεί στον Περισσό ?

    Ο Στάλιν "επαναδιαπραγματεύτηκε" άραγε τίποτα ?

    ReplyDelete
  87. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  88. Μα ο κομουνισμός είναι ο επί της γης παράδεισος.
    Συμμετέχουν
    Θεός: Μαρξ
    Χριστός: Λένιν
    Άγιο πνεύμα: Παπαρήγα
    Παύλος: Στάλιν
    Σατανάς: Τρότσκι

    ReplyDelete
  89. Εδώ παιδιά χιόνισε.
    Γιούρι λίγο χιόνι να καθαρίσει η σκέψη.

    ReplyDelete
  90. Γιούρι,

    Οι φοιτητές είναι ακόμα μαθητές. Κι όμως δίνουν την εντύπωση από αυτά που λένε ότι πρέπει να κυβερνούν τη χώρα (την ίδια εντύπωση δίνουν και τα συνδικάτα και οι οργανώσεις κάθε λογής).

    Γι' αυτό και η χώρα δίνει την εντύπωση ότι είναι παντελώς ακυβέρνητη.

    Φοιτητές των 20 ετών κλπ δεν έχουν ούτε την επιμόρφωση, ούτε την πείρα, ούτε την ωριμότητα να φτιάχνουν ή να διαπραγματεύονται νόμους (τώρα θα μου πεις την έχουν μήπως οι πολιτικάντηδες της βουλής; αλλά αυτό είναι άλλο θέμα).

    Καθόλου απίθανο λοιπόν που οι νέοι νιώθουν ότι η χώρα τους είναι ένα τελείως ακυβέρνητο μπάχαλο και συνεπώς γιατί να μην το χαλάσουν; Άλλωστε, οι ίδιοι αυτοί νέοι όταν πάνε να σπουδάσουν στο εξωτερικό είναι παναγίες παρθένες: ούτε φασαρίες ούτε τίποτα και μάλιστα κάποιοι απ' αυτούς γίνονται και εξαιρετικοί μαθητές. Ο λόγος; Πειθαρχία. Πάνω στο εξωτερικό, πληρώνουν ένα κάρι δίδακτρα, πρέπει να ακολουθούν κανόνες και καλές συμπεριφορές και - ω του θαύματος - συμμορφώνονται αμέσως και τα πάνε και καλά μάλιστα.

    Στην Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο ποτέ, διότι η Ελλάδα δεν είναι "κανονική" χώρα, είναι "χώρος" (όπως είναι και οι ΗΠΑ).
    Όταν πρωτοήρθα στις ΗΠΑ απορούσα γιατί μου θύμιζε περισσότερο Ελλάδα (και σε καμία περίπτωση βόρεια Ευρώπη). Η εξήγηση ήταν απλή (πέρα από την υψηλή φοροδιαφυγή που είναι κοινή και για τις δύο χώρες, υψηλότερη στις ΗΠΑ):
    Οι ΗΠΑ είναι "χώρος" για business και η Ελλάδα είναι "χώρος" για πάρτι.

    ReplyDelete
  91. Δηλαδή μπέστε σκύλοι αλέστε και οι δύο χώρες.
    Έπρεπε να δεις τι "ασφάλεια" είχαν στις ΗΠΑ τα αεροδρόμια πριν από τις 11 Σεπτ.
    Στο Τέξας μπαίναμε στα αεροδρόμια των μικρών πόλεων και δεν τσεκάρανε καν τα εισιτήρια σε κάποιες περιπτώσεις ("οι καλοί χωράνε παντού").
    Μετά βέβαια σφίξανε τα πράματα.

    Αλλά εν πάσει περιπτώσει η Αμερική είναι χώρος που πας και φεύγεις κλπ κλπ. Δεν έχει την "εθνική" ταυτότητα που έχουν οι Ευρωπαϊκές χώρες που είναι "Νation States". Γι' αυτό και έδινε πάντα μεγαλύτερη αίσθηση ελευθερίας.
    Η Ελλάδα από την άλλη μεριά είναι μπάχαλο και ο κόσμος ζαλισμένος. Άρα είναι καλός χώρος για πάρτι, όχι για τίποτα σοβαρό. Που' σαι Λεμπόβσκι...

    ReplyDelete
  92. ser

    Την πρεμουρα να "επιβληθει" ο νομος στο Πανεπιστημιο εχουν κατι φασισταρια αλλα δε βλεπω να σε πειραζει..

    ReplyDelete
  93. Και για να τελειωνω μη σας κουραζω αλλο..

    Οταν εσπασα την καμερα δεν τιμωρηθηκα επειδη το Πανεπιστημιο δε καλεσε τη Δημοσια Αρχη..Γιατι? Το Πανεπιστημιο παρανομησε?

    ReplyDelete
  94. lefteris said...

    "Οι φοιτητές είναι ακόμα μαθητές. Κι όμως δίνουν την εντύπωση από αυτά που λένε ότι πρέπει να κυβερνούν τη χώρα"


    Tι λες lefteris αγαπητε μου?

    Σας εχεις ακουσει εδω μεσα που αμα σας ειχαν κανει πρωθυπουργους για μια μερα θα ηταν η Μερα της Κρισεως για τη διαφθορα, την ελλειψη ανταγωνισμου, το δημοσιονομικο χρεος, τις λακουβες στους δρομους, και του φραπε που ζητας μετριο και στον φερνουν γλυκο?

    ReplyDelete
  95. "Γιατί" μεταξύ χαβαλετζήδων ειλικρίνεια.Αλλωστε η κάμερα τοποθετήθηκε εκει για να πάρουν κάποιοι προμήθεια και για κανένα άλλο λόγο.Εσύ τους προσφέρεις υπηρεσία.Εκανες μια πράξη που κανένας δεν καταδέχεται να σε τιμωρήσει παρά κάποιοι να σε ευχαριστήσουν.

    ReplyDelete
  96. Eπανάσταση χωρίς προσωπικό κόστος είναι ύποπτη συναλλαγών.Ακριβώς αυτό γίνεται στα πανεπιστήμια.Συναλλαγές,συναλλαγές,συναλλαγές.Και για την τεκμηρίωση δείτε τί λέει ο Αλιβιζάτος,ο κατα κοινή παραδοχή ποιό προοδευτικός Συνταγματολόγος,αλλά και άλλοι στη χθεσινή "Καθημερινή".

    ReplyDelete
  97. @ Γιούρι
    "Οταν εσπασα την καμερα δεν τιμωρηθηκα επειδη το Πανεπιστημιο δε καλεσε τη Δημοσια Αρχη..Γιατι? Το Πανεπιστημιο παρανομησε?"

    Άρα προσωπική ευθύνη δεν υπάρχει.
    Επειδή μία δημόσια υπηρεσία δεν ασκεί με τον τρόπο που θα έπρεπε τις αρμοδιότητες της,

    εσύ δεν έχεις προσωπική ευθύνη. Για να πάμε πέρα από το νόμο,
    η ηθική σου εξαρτάται από το εάν θα αποκαλυφθεί η σκανδαλιά σου;

    ReplyDelete
  98. Γιούρι είσαι η επιτομή της λοβοτομημένης από τη μεταπολίτευση γενιάς....

    Σου έχουν γράψει το σενάριο, το ρόλο,τα σκηνικά.

    Είσαι άψογος σε αυτό που σου ζήτησαν να είσαι.

    Ο Αλιβιζάτος με τις προτάσεις του είναι αυτός που ουσιαστικά ζητά να κοπεί ο ομφάλιος λώρος μεταξύ κομματικής κρατικής εξουσίας και πανεπιστημίου.

    Μόνο εάν τα πανεπιστήμια γίνουν πραγματικά ανεξάρτητα,
    μόνο τότε θα γίνουν χώρος πραγματικής διακίνησης ιδεών,

    και όχι χώρος διάθεσης δωρεάν αιθουσών σε λοβοτομημένους νέους.

    ReplyDelete