Wednesday, December 2, 2009

Η απούσα γενιά και ο Συνήγορός της

Της G700
Δημοσιεύτηκε στο Newstime

Πριν από μία βδομάδα κι έπειτα από δυο τρεις μέρες επαναστατικής γυμναστικής από πλευράς ΠΑΜΕ έξω από το Υπουργείο Εργασίας, ξεκίνησε τελικά ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού μας συστήματος.

Στην πρώτη επαφή που έγινε μεταξύ υπουργού Εργασίας, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΒ και ΕΣΕΕ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Παναγόπουλος κατέθεσε μια καινοτόμο πρόταση, την οποία η G700 παλεύει εδώ και ενάμιση τουλάχιστον χρόνο να προωθήσει και να εντάξει στο κάδρο των κρίσιμων θεσμικών μεταρρυθμίσεων σε ΕΕ και Ελλάδα.

Ο κ. Παναγόπουλος πρότεινε τη δημιουργία ενός Συνηγόρου των Γενεών, ο οποίος θα ελέγχει αν εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνονται για τις μελλοντικές γενιές.

Υπενθυμίζουμε σ’ αυτό το σημείο ότι πέρυσι το Δεκέμβριο κατά την επίσκεψή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αφορμή τα Δεκεμβριανά είχαμε ζητήσει τη δημιουργία ενός Συνηγόρου των Γενεών με αντικείμενο τη διαρκή και συστηματική γνωμοδότηση σχετικά με τις περιβαλλοντικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις των επιλογών της σημερινής κοινωνίας και των αποφάσεων των πολιτικών στους μελλοντικούς πολίτες.

Τον Απρίλιο μάλιστα του 2009, εν όψει της Πρώτης Ευρωπαϊκής Ημέρας Διαγενεακής Αλληλλεγύης , είχαμε ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ, με κοινή Γραπτή Δήλωση με την Οργάνωση 50και Ελλάς που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ατόμων Μεγαλύτερης Ηλικίας (Age Platform), να διερευνήσουν τις πιθανότητες σύστασης μίας θεσμικής εκπροσώπησης για τις μελλοντικές γενεές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα συμπεριλαμβάνει:

α) την ενσωμάτωση της προστασίας των συμφερόντων των επόμενων γενεών στις
αρμοδιότητες του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή,

β) την ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τη διασφάλιση του σεβασμού των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών σε έναν από τους Επιτρόπους (Απασχόλησης και Περιβάλλοντος),

γ) την ενσωμάτωση της διασφάλισης του σεβασμού των συμφερόντων των μελλοντικών γενεών στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων·

Ως εκ τούτου χαιρόμαστε ιδιαίτερα που το ζήτημα της θεσμοθέτησης του Συνήγορου των Γενεών μπαίνει στην ατζέντα μέσω του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού. Ακόμα και αν με τη ΓΣΕΕ διαφωνούμε ριζικά ως προς το μοντέλο ασφάλισης που πρέπει να υιοθετήσουμε.

Η λογική για την ύπαρξη ενός τέτοιου θεσμού είναι ξεκάθαρη. Να εκπροσωπηθεί η απούσα γενιά και μέσω αυτής της εκπροσώπησης να ενισχυθεί η διαγενεακή δικαιοσύνη. Η δίκαιη δηλαδή διευθέτηση των σχέσεων ανάμεσα στις γενιές στο δημόσιο χώρο. Διευθέτηση η οποία είναι αμοιβαία επωφελής για όλους.

Ας πάρουμε σ’ αυτό το σημείο το παράδειγμα του ασφαλιστικού που είναι και επίκαιρο για να μπορέσουμε να καταλάβουμε τι σημαίνουν όλα αυτά.

Το ελληνικό σύστημα συντάξεων που βασίζεται στην αλληλεγγύη των γενεών, στην απλούστερή του μορφή αποτελεί ουσιαστικά έναν μηχανισμό αναδιανομής και κατανομής πόρων ανάμεσα σε τρεις χονδρικά γενιές: τους συνταξιούχους, τους εργαζόμενους και εκείνους που θα εργαστούν στον μέλλον. Εκ των πραγμάτων, όταν συζητιέται μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση ή θεσμοθετούνται κανόνες ασφάλισης, η μελλοντική γενιά δεν μπορεί να είναι παρούσα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Έτσι λοιπόν, οι παίκτες που εκπροσωπούνται σήμερα, είθισται να μοιράζουν τα οφέλη μεταξύ τους (με τους μεσήλικες εργαζόμενους να καρπώνονται το μεγαλύτερο όφελος), φορτώνοντας τα βάρη πρωτίστως στους απόντες. Γιατί να δεχτεί κάποιος μέρος τη ευθύνης για τον εξορθολογισμό των δαπανών του συστήματος, όταν μπορεί κάλλιστα να φορτώσει το κόστος της προσαρμογής στους απόντες που δεν έχουν φωνή να μιλήσουν; Φυσικά ελάχιστοι είναι αυτοί που αντιλαμβάνοναι ότι πολλά από τα σημερινά προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι σημερινοί εργαζόμενοι υπήρξαν οι ίδιοι απόντες πριν από 30 χρόνια, όταν έμπαιναν οι κανόνες του συστήματος.

Το φόρτωμα όμως των βαρών στους επόμενους και ο μυωπικός σχεδιασμός κεντρικών κοινωνικών και οικονομικών πολιτικών δε γίνεται μόνο στο πλαίσιο του ασφαλιστικού.

Ειδικά στην Ελλάδα, η ανευθυνότητα απέναντι στις μελλοντικές γενιές αποτυπώνεται επίσης:

α) στο γιγάντιο δημόσιο χρέος και την κρίση φερεγγυότητας του ελληνικού δημοσίου στο εξωτερικό, γεγονός που μας κάνει να μοιάζουμε με χώρα της Λατινικής Αμερικής,

β) στο οικολογικό έλλειμμα που κάθε χρόνο διευρύνεται με το να καίμε τα δάση, να αρνούμαστε τους ΧΥΤΑ, να σπαταλάμε το νερό και να μην ακολουθούμε πολιτικές απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα,

γ) στα ελλειμματικά συλλογικά αγαθά για τα οποία έχουμε μάθει να απαιτούμε μονάχα περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά καμία διασφάλιση ότι παράγουν υψηλή δημόσια και κοινωνική αξία προς όφελος όλων.

Εάν το μέλλον είχε φωνή θα καταδίκαζε με τα σκληρότερα λόγια την παραπάνω κατάσταση. Εκ των πραγμάτων λοιπόν ένας Συνήγορος των Γενεών έχει πολύ δουλειά να κάνει. Εμείς είμαστε εδώ παρόντες για να στηρίξουμε ένα τέτοιο φιλόδοξο project.

27 comments:

  1. Και παλιά είχα διαφωνήσει και τώρα συνεχίζω να διαφωνώ με τη λογική ενός τέτοιου συνηγόρου. Ουσιαστικά αυτός ο συνήγορος -του οποίου η έμπνευση οφέιλεται αποκειστικά και μόνο στην άρτια λειτουργία του Συνηγόρου του Πολίτη και την άμεμπτη τακτική του- θα μείνει μόνο σε ζητήματα ασφαλιστικά κλπ. Δεν έχει καμία ουσιαστική λειτουργία. Ο Συνήγορος δε του Πολίτη μπορεί κάλιστα να επιφορτιστεί με αυτή την ευθύνη ή η Επιθεώρηση Εργασίας ή η ανεξάρτηση αρχή για τον έλγχο του Ελληνικού Δημοσίου.

    ReplyDelete
  2. Διαβάζω ότι με νέο νομοσχέδιο που προτείνεται για προσλήψεις στο δημόσιο, η ανεργία θεωρείται το μέγιστο προσόν, διπλάσιο, τουλάχιστο, σε αξία από όλα τα άλλα ξεχωριστά. Αυτό το θεωρώ απαράδεκτο. Δηλαδή αξίζει περισσότερο να μείνεις στο σπίτι σου για ένα χρόνο, παρά να σπουδάσεις για 3-4 χράνια κάνοντας διδακτορικό, για παράδειγμα.

    ReplyDelete
  3. Όχι ο συνήγορος του πολίτη και όποιος άλλος δεν μπορεί να κρίνει αν η εμμονή στο λογνίτη ια καταστρέψε το περιβάλλον ή οι χ καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου θα φορτώσουν με χρέος τους επόμενους. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους.

    ReplyDelete
  4. Επίσης η έμπνευση του θεσμού οφείλεται κυριώς στους Πράσινους Ombudsmen που υπάρχουν σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες

    ReplyDelete
  5. και ποιος το πρότεινε? Ο ..σύντροφος Παναγόπουλος. Ελέγξτε πρώτα το πόσα παίρνει και το τι παράγει και αποφανθείτε διαγενεακά

    Και γιά να σοβαρευτούμε- δεν είναι ανάγκη να ευτελίσουμε τους σοβαρούς θεσμούς φτιάχνοντας έναν συνήγορο γιά το καθε τι

    Αν θέλετε το κόστος από τον υπερδανεισμό δεν απαιτείται συνήγορος αλλά ένας οποιοσδήποτε γνωστης βασικών οικονομικών

    Όσο γιά το κορυφαίο "στα ελλειμματικά συλλογικά αγαθά για τα οποία έχουμε μάθει να απαιτούμε μονάχα περισσότερη χρηματοδότηση, αλλά καμία διασφάλιση ότι παράγουν υψηλή δημόσια και κοινωνική αξία προς όφελος όλων"
    ας ρωτήσουμε το σύντροφο Παναγόπουλο - κάτι θα έχει να μας πει επ' αυτού

    ReplyDelete
  6. ser η στοχοποίηση του Παναγόπουλου δεν έχει κανένα νόημα. Μάλιστα ακριβώς επειδή υπάρχει μια συμμαχία αδράνειας σητν οποία συμμετέχει και η ΓΣΕΕ είναι και ένας επιπλέον λόγος να υπάρξει ένας Συνήγορος των Γενεών που να ασκεί έλεγχο σε ασφαλιστικό, δημόσια οικονομικά και οικολογικό.

    ReplyDelete
  7. ο Συνήγορος δεν θα είναι "γνώστης". Ελεγκτής της εφαρμογής βασικών αρχών θα είναι. Οι Ombudsmen οποιασδήποτε μορφής, όποτε και όπου έχουν δημιουργηθεί συμπληρώνουν το οπλοστάσιο που έχουν οι πολίτες έναντι της κρατικής εξουσίας.

    ReplyDelete
  8. Ο μόνος τρόπος να σταματήσουν οι φωτιές στα δάση είναι να κατοικηθούν. Κάθε σπίτι να έχει 10 στρέμματα αυλή με δέντρα.

    Κανείς δεν θα αφήσει το σπίτι του να καεί.

    Έτσι, θα θυσιάσετε το 20% των δέντρων, αλλά θα εξασφαλίσετε ότι δεν θα καεί το υπόλοιπο 80% (κάτι σαν ασφάλιση).


    Από την άλλη, προάγεται έτσι και η αποκέντρωση.

    ReplyDelete
  9. lefteris

    Δεν καταλαβαινω αν κανεις πλακα(την οποια δεν επιασα αλλα μαλλον θα υπαρχει κατι που δεν ξερω) ή μιλας σοβαρα, οποτε και το πραγμα γινεται ενδιαφερον...

    Απο την αλλη ομως, η αποψη αυτη που εκφραζεις οσο υπερβολικη και αν ειναι δεν απεχει και πολυ απο τις διαφορες προτασεις "κοινης λογικης" που ακουγονται κατα καιρους..

    Δε διαφωνω παντως οτι οι προτασεις σας για το ασφαλιστικο για παραδειγμα δεν ειναι συνεπεις με την περιρρεουσα οικονομικη ατμοσφαιρα και τις βασικες λειτουργιες στρεβλωσης της κοινωνικης συνειδησης..

    Το να θελετε ας πουμε οι ασφαλισμενοι να αρχισουν να μπαινουν σιγα σιγα στο μαγικο κοσμο της αποδοσης, του επιτοκιου,της καλυτερης επενδυσης(σε σιγουρα χαρτια βεβαια) δεν ειναι κατακριτεο..Απλα μιλατε το λογο του "φετιχικου κεφαλαιου"...Λιγο ακομα και θα σας πιστεψουμε πως οταν "κεφαλαιοποιηθουν" τα χρηματα των ασφαλισμενων θα βγαλουν περισσοτερα! Που φυσικα θα μοιραστουν σε ολους! Ειναι εντυπωσιακο το πως ο παραγομενος πλουτος των εργαζομενων τους κοιταει απ εξω και τους φωναζει "κοιτα τι μπορω να κανω! θα γεννησω κι αλλο!

    ReplyDelete
  10. Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που διορίζει κι άλλους δημοσίους υπαλλήλους (βλέπε ΚΕΠ) για να μειώσει τη γραφειοκρατία, επειδή οι υπάρχοντες δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Γι' αυτό λοιπόν προτείνω κι εγώ να φτιάξουμε συνήγορο του φορολογουμένου, για να μπορεί ο φορολογούμενος να υπερασπιστεί τα δικαιώματα του από το χαρτομάνι και το πρωτόκολλο. Επίσης να φτιάξουμε και συνήγορο των όσων συναλλάσονται με την πολεοδομία. 'Η και συνήγορο των όσων είχαν την ατυχία να μπουν σε ελληνικό νοσοκομείο.

    Φυσικά όλοι αυτοί οι συνήγοροι θα έχουν τις δικές τους επιτροπές που θα συνεδριάζουν για να παίρνουν αποφάσεις. Μετά από ολα αυτά μπορεί και να φτάσουμε τους δύο εκατομμύρια δημοσίους υπαλλήλους και οι μισοί να δουλέυουν στο δημόσιο (το άλλο 1 εκατομμύριο απ' τους ιδιωτικούς θα έχει αποκαρδιωθεί και θα 'χει μεταναστεύσει). Και μετά, γιατί όχι; Θα μπορούμε να φτιάξουμε και ένα συνήγορο για όσους έχουν την ατυχία να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Ε, στο τέλος, ας φτιάξουμε και ένα συνήγορο για τη μαλακία που μας δέρνει.

    ReplyDelete
  11. Did you know?
    http://www.youtube.com/watch?v=jpEnFwiqdx8&feature=fvw

    Ο κόσμος αλλάζει με εκθετικούς ρυθμούς.

    Δείτε το, έχει και ωραία μουσική!

    ReplyDelete
  12. Στην Ελλάδα επικρατεί η δικτατορία της Στασιμότητας.

    ReplyDelete
  13. g700
    κάνεις λάθος.

    Φυσικά και έχει νόημα η στοχοποίηση όλων των άχρηστων, χρυσοπληρωμένων όμως, που δεν κάνουν άλλο πράγμα από το να υποθηκεύουν με (ξύλινα) λόγια και έργα το μέλλον των επόμενων γενεών.

    Όταν όλοι αυτοί ντρέπονται να κυκλοφορήσουν από το γιούχα τότε κάτι θα αρχίσει να αλλάζει.

    Μέχρι τότε θα κάνουμε κουβεντούλα καφενείου και θα τους χρυσοπληρώνουμε.

    ReplyDelete
  14. Γιούρι, αναρωτιέμαι εάν διαβάζεις καθόλου: αυτό στο οποίο επιμένω πάντα, είναι το Δημόσιο Σύστημα Ασφάλισης (με τον ιδιωτικό τομέα να αναλαμβάνει μόνο επικουρική ασφάλιση πραγμάτων - σπίτια, σκάφη κλπ - και ασφάλιση ζωής, αυστηρά ελεγχόμενη από ανεξάρτητους δημόσιους φορείς).

    Όσον αφορά στα δάση, ρίξε μια ματιά στα βόρεια και βορειοδυτικά προάστεια του Σικάγου: κάλυψη πρασίνου κατά μέσο όρο 82%, επειδή πολύ απλά πολλές από τις ζώνες κατοικήθηκαν. Καμία πυρκαγιά. Έζησα εκεί για 7 χρόνια.

    Έχετε δύο επιλογές:

    α) Θυσιάζετε 20% του δάσους για να προστατεύσουν οι ίδιοι οι ντόπιοι το υπόλοιπο 80% (μαζί μ' αυτό συνεπάγεται πιο αραιά κατοίκηση και φτηνότερες τιμές ακινήτων, ώστε να μπορούν να στεγαστούν μικρομεσαίες και μεσαίες οικογένειες). Έτσι θα έχετε αποκέντρωση, περιφερειακή ανάπτυξη και προστασία των δασών (και εξάλειψη των οικοπεδοφάγων, αφού τα οικόπεδα θα έχουν ήδη πουληθεί).

    β) Αφήνετε την κατάσταση όπως έχει, με ευχολόγια και θεωρίες από το ίντερνετ, έως ότου καούν τα πάντα.

    ReplyDelete
  15. lefteris

    Δυστυχως η ευτυχως εμενα με απασχολει να αφησουμε το δασος ως εχει και εκει που ειναι..Να γινει αυλη(και ποιου ειναι το θεμα επισης) οχι μονο δε το θεωρω απαραιτητο αλλα ειναι και φρικιαστικο..

    ReplyDelete
  16. Ολοι(Ευρωκράτες,Αγορές,διεθνή MEDIA,ηγέτες κρατών με πρώτους τους Τούρκους) άρχισαν να καταλαβαίνουν τί ακριβώς συνέβη στην Ελλάδα στις 4 Οκτωβρίου 2009.Μια θηριώδης δύναμη Αλλαγής που παρασύρει τα πάντα.Με πρώτο παράδειγμα την εκλογή Αρχηγού στη ΝΔ,που θα συμβάλλει, "εκών άκων",στον εκσυγχρονισμό της Χώρας.

    ReplyDelete
  17. Aυτές τις μέρες είναι ο Rifkin στην Ελλάδα.Είναι ο "γκουρού" του πράσινου αναπτυξιακού μοντέλου.Φέρεται αποφασισμένος να συμβάλλει ο ίδιος προσωπικά στη σχηματοποίηση της Ελληνικής εκδοχής του μοντέλου.
    Υπάρχει, περί και υπό τον ΓΑΠ,μια διεθνής ομάδα διακεκριμένων προσωπικοτήτων που θα συμμετάσχουν στο "νέο αναπτυξιακό πείραμα".
    Για όλους αυτούς το Αμερικανικό μοντέλλο,αναπτυξιακό και κοινωνικής οργάνωσης,είναι παράδειγμα προς αποφυγήν.

    ReplyDelete
  18. Μέσα σε δύο μήνες,σε χρόνο ρεκόρ,οι εκτός Ελλάδας,πείστηκαν για την αποφασιστικότητα της Ελληνικής ηγεσίας να εντάξει τη χώρα στις πρωτοπόρες του νέου αναπτυξιακού παραδείγματος.
    Οι εντός Ελλάδας,στη πλειονότητά τους κυρίως βολεμένοι με την αδράνεια,μεμψιμοιρούν.
    Αλλά "ανάγκα και οι Θεοί πείθονται".Δείτε την περίπτωση Λοβέρδου και τη θεαματική στροφή του στο Ασφαλιστικό.Εγκατέλειψε το λαικισμό "εν μιά νυχτί".Και έβαλε μπροστά ένα πολύ καλό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα επίλυσής του.Και έτσι απο Επιμηθεύς γίνεται Προμηθεύς.
    Σαυτή τη συζήτηση θα παίξει δυνατά και το "Ταμείο Αλληλεγύης των γενεών" και "ο συνήγορος των γενεών" που τόσο χλευάζουν οι ενθάδε παροικούντες σχολιαστές με τη μίζερη και μινιμαλιστική σκέψη τους.

    ReplyDelete
  19. Πράσινη ανάπτυξη.

    Πράσινα άλογα.

    Τι οδήγησε μέχρι τώρα την ανάπτυξη στην Ελλάδα (πέρα απ' τα χαμηλά επιτόκια και το συνεπακόλουθο φτηνό δανεικό χρήμα); Τα ακίνητα, τα δημόσια έργα, το αυτοκίνητο και η κατανάλωση.

    Ας παραμερίσουμε προς το παρόν οτι το φτηνό χρήμα τελειώνει, και οτι τα ακίνητα βρίσκονται σε αγρίως διορθωτική φάση. Ας παραμερίσουμε και το οτι οι νέοι φόροι που θα βάλει το ΠΑΣΟΚ θα μειώσουν επενδύσεις και κατανάλωση, και ακολούθως τα έσοδα του κράτους και άρα τις δημόσιες επενδύσεις.

    Μήπως αυτοί που ονειρέυονται πράσινη ανάπτυξη, ξεχνούν οτι βασικά ο κόσμος ήθελε σπίτια και αυτοκίνητα; Ακόμα και να υποθέσουμε οτι υπάρχουν λεφτά, και οτι οι φόροι δε θα δράσουν ανασταλτικά, σε τι ακριβώς θα στηριχτεί η πράσινη ανάπτυξη; Ελπίσω να μην αρχίσει πάλι η φιλολογία οτι το κράτος θα δώσει επιδοτήσεις για να βάλει ο κόσμος νέα κουφώματα. Αφενός μεν το κράτος δεν πρόκειται να επιδοτήσει τίποτα απολύτως, αλλά ακόμα και αν το έκανε, η ανταπόκριση του κόσμου θα ήταν περιορισμένη. Αν επιδοτήσει για να βάλουμε πισίνες στις ταράτσες, κάτι μπορεί να γίνει.

    ReplyDelete
  20. ser δεν έχει νόημα. Στοχεύοντας στο πρόσωπο μηδενίζεται μια καλή πολιτική. Εκτός και αν δεν συμφωνείς με την πρόταση για Συνήγορο των Γενεών αλλά και πάλι μπορείς να διαφωνήσεις επί της ουσίας. Τα βαμπίρ έτσι κι αλλιώς τα ξέρουμε ποια είναι.

    ReplyDelete
  21. jim slip αυτό που περιγράφεις είναι η εύκολη ανάπτυξη της τελευταίας 10ετίας με το εύκολα προσβάσιμο και φτηνό χρήμα το οποίο έριξαν αφιδώς οι τράπεζες στην αγορά και με την ευλογία του κράτους. Αυτό το μοντέλο προφανώς χτύπησε κόκκινο.

    Η πράσινη ανάπτυξη είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθούν παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες με αντικείμενο την ενεργειακή και περιβαλλοντική βιομηχανία. Απλά εσένα δε σου κάθεται καλά αυτό το πράγμα. Το σνομπάρεις σου φάινεται ήσσονος σημασίας. Το ερώτημα είναι τι θεωρείς εσύ ότι πρέπει να γίνει;

    ReplyDelete
  22. Επίσης Jim σχετικά με το "συνήγορο της πολεοδομίας" που λες παραπάνω. Αυτή τη στιγμή, αν δεν είχαμε το Συνήγορο του Πολίτη, τους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης και τις Ανεξάρτητες Αρχές να πιέζουν το ελληνικό κράτος και τα κόμματα προς μια κατεύθυνση μεταρρύθμισης του δημόσιου τομέα και να οργανώνουν ως εάν βαθμό την αγορά, τις περισσότερες από τις φιλελεύθερες ιδέες που ασπάζεσαι και οι οποίες έχουν εφαρμοστεί σε πολλούς τομείς (ατομικά δικαιώματα, άνοιγμα αγορών, απλούστευση διοικητικών διαδικασιών) θα περιμένανε ακόμα να τις εφαρμόσουν οι διάφοροι "πεφωτισμένοι" του φιλέλευθερου χώρου όταν θα έρχονταν στην εξουσία δηλαδή ποτέ. Μην υποτιμάς λοιπόν τη δύναμη των όποιων καινοτόμων θεσμών.

    ReplyDelete
  23. lefteris σχετικά με την β) παρατήρησή σου

    δηλαδή όποιος γράφει στο internet αυτομάτως πάει να πει ότι είναι χαβαλές, δεν εργάζεται, δεν αγωνίζεται στη ζωή του, δεν συμμετέχει σε συλλογικότητες και άλλες δραστηριότητες εξωδιαδιαδικτυακές;

    ReplyDelete
  24. Did you know?

    The top 10 in-demand jobs in 2010…
    …did not exist in 2004

    The U.S. Department of Labor estimates that today’s learner will have 10-14 jobs…
    by the age of 38

    …και στην Ελλάδα ακόμη συζητάμε για τα αυτονόητα.

    Τι είναι πράσινη ανάπτυξη;

    Για μένα είναι κάτι σαν το TQM. Είναι μια άλλη λογική που επηρεάζει τον τρόπο που σκεπτόμαστε, τις δομές και τις διαδικασίες.

    Στο TQM ο στόχος είναι η ποιότητα. Στην «πράσινη» ανάπτυξη ο στόχος ποιος είναι;

    Αν βρούμε τους στόχους – ποσοτικοί ή ποιοτικοί – τότε το αμέσως επόμενο ερώτημα πρέπει να είναι «Πως θα επιτύχουμε τους στόχους;».

    -Ποιο μοντέλο ανάπτυξης θα ακολουθήσουμε;
    -Θα βασίζεται στις δημόσιες επενδύσεις ή στην ιδιωτική πρωτοβουλία;

    Το κυριότερο ερώτημα είναι:
    -Ποιος θα ορίζει τι είναι πράσινη ανάπτυξη και τι όχι;

    Αν περάσουμε σε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο –είτε αυτό είναι δήμοι και νομαρχίες, είτε κεντρική κυβέρνηση - τότε ετοιμαστείτε να ζήσουμε μια ακόμη φούσκα.

    Αν κυβέρνηση αρκεστεί στο να ορίσει το πλαίσιο και όχι στο να επιβάλει κατευθύνσεις τότε υπάρχει ελπίδα.

    1.Οι Καρλ Σαπίρο στο βιβλίο του «Οδηγός στρατηγικής στη δικτυακή οικονομία» αναφέρει ότι η διάδοση της κινητής τηλεφωνίας στην Ευρώπη οφείλεται στο ότι η Ε.Ε υιοθέτησε ένα κοινό ψηφιακό σύστημα κινητής τηλεφωνίας (GSM). Έτσι, οι εταιρίες έψαξαν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα στο κόστος και στο εύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών τους. Δηλαδή η Ε.Ε έθεσε το τεχνολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας.

    ReplyDelete
  25. "δηλαδή όποιος γράφει στο internet αυτομάτως"

    Όχι βέβαια. Απλά τα προβλήματα δεν λύνονται από το ίντερνετ.

    Η Αθήνα ήταν κι αυτή γεμάτη δέντρα πριν γίνει τσιμεντούπολη. Οπότε έχουμε τσιμεντούπολη σε ένα μέρος και μόνο δέντρα στο άλλο μέρος. Το ένα μέρος βράζει από τα καυσαέρια και το άλλο καίγεται κάθε χρόνο μόνο κι αβοήθητο.

    Εάν κάθε αυλή είχε 20 δέντρα, τότε κανείς δεν θα τα άφηνε να καεί, αλλά ούτε και για τσιμεντούπολη θα μιλούσαμε.

    ReplyDelete
  26. G700, αν μου επιτρέψεις να κάνω το "συνήγορο" του διαβόλου (χοχο), απλά ξαναλέω οτι στην Ελλάδα πάμε απ' το Α στο Β μέσω Ω, ενώ στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ευρώπη πάνε απλά απ' το Α στο Β.

    Καλοί είναι οι συνήγοροι του καταναλωτή κλπ, αλλά η παρουσία τους βασικά οφείλεται στο οτι οι υπάρχοντες δημόσιοι υπάλληλοι δεν κάνουν καλά τη δουλεία τους. Κάτι παρόμοιο γίνεται και με τη φορολογία, που κάθε τόσο βγαίνει η εκάστοτε κυβέρνηση και επειδή οι εφοριακοί είναι είτε ανίκανοι είτε διεφθαρμένοι, την πληρώνουν οι συνήθεις ύποπτοι που αδυνατούν να φοροδιαφύγουν. Εγώ το δηλώνω ανοιχτά. Δε μπορώ να φοροδιαφύγω, αλλά έχω φτάσει σε τέτοιο σημείο που αν μπορέσω θα το κάνω. Θεωρώ οτι το κράτος δε μου προσφέρει τίποτα απολύτως σαν αντάλλαγμα για τους φόρους που πληρώνω. 'Ολα τα λεφτά πάνε απλά στο να πληρώνουν τους μισθούς του υπερδιογκωμένου δημόσιο τομέα.

    'Οσο για την πράσινη ανάπτυξη, αυτό που λέω είναι οτι η εύκολη ανάπτυξη (οπως την ονομάζεις) βασίστηκε στο οτι ο κόσμος ήθελε αυτοκίνητα και σπίτια. Είχε δηλαδή μια λογική βάση. Η πράσινη ανάπτυξη που ακριβώς θα βασιστεί εάν δεν υπάρχει ζήτηση; Εδώ πέρα δε μπορούν να κάνουν εναν ΧΥΤΑ, που είναι και ξεπερασμένη τεχνολογία. Στην πολιτισμένη Ευρώπη έχουν εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών που στέλνουν τζάμπα ζεστό νερό στους πολίτες. Σενάρια επιστημονικής φαντασίας για την Ελλαδάρα μας.

    ReplyDelete
  27. Όσο για το τι πρέπει να γίνει, φυσικά θα ήταν μεγάλη χαρά να βλέπαμε καποια στιγμή τον δημόσιο τομέα να συρρικνώνεται, αλλά αναγνωρίζω οτι αυτό είναι αδύνατο να γίνει, και για πολιτικούς, αλλά και για οικονομικούς λόγους. Τι μπορεί να γίνει λοιπόν; Κατ' αρχήν πάγωμα μισθών στο δημόσιο, όσες και να είναι οι αντιδράσεις. Τι να κάνουμε, πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει ο κόσμος να θέλει να διοριστεί στο δημόσιο.

    Απο 'κει και πέρα, φυσικά είναι αυτοκτονικό να αυξάνεις τους φόρους τόσο πολύ σε περίοδο ύφεσης, ειδικά απ' τη στιγμή που θα κληθούν να πληρώσουν τα γνωστά υποζύγια. Του χρόνου η ύφεση θα είναι κατά πολύ χειρότερη ακριβώς λόγω των αυξημένων φόρων, κάθε λογής έκτακτων εισφορων, τελών κλπ κλπ. Η κατανάλωση θα είναι μειωμένη, η οικονομική δραστηριότητα θα είναι μειωμένη, τα έσοδα μικρότερα και τα έξοδα περισσότερα.

    Τέλος, χρειάζονται επενδύσεις, μόνο που ποιός τρελός θα επενδύσει στην Ελλάδα σήμερα; Επιτέλους, ακούμε τόσα χρόνια για μείωση της γραφειοκρατίας, πρέπει να γίνει κάποια στιγμή. Δεν είναι δυνατόν οι πολιτικοί να θεωρούν οτι η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να σνομπάρει τις επενδύσεις ωστέ να διατηρείται η γραφειοκρατία και διαφθορά του δημοσίου. Τα κάθε λογής μπαξίσια και διαφθορόσημα απαξιώνουν de facto την παραγωγική βάση της οικονομίας, δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα. Η αντικοινωνική συμπεριφορά το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να φέρει περισσότερη αντικοινωνική συμπεριφορά.

    Τέλος, πρέπει να ανοίξουν αμέσως όλες οι κλειστές αγορές και επαγγέλματα. Ναι, κάποιοι θα χάσουν τα προνομια τους, αλλά η οικονομική δραστηριότητα θα είναι εξαιρετικά ωφελημένη. Κι αυτό το ακούμε τόσα χρόνια, και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Πάλι μας έστειλαν στο ευρωδικαστήριο.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=109071

    Πραγματικά, είμαστε απαράδεκτοι. Απορώ γιατί μας ανέχονται.

    ReplyDelete