Wednesday, December 9, 2009

Κοπεγχάγη: Βάλτε τις ΗΠΑ στο ψυγείο

Της G700
Δημοσιεύεται στο Hellenic Nexus
τεύχος Δεκεμβρίου

Μόλις μέσα σε δύο χρόνια, από το 2007 έως το 2009, η Αττική έχασε το 20% των δασών της, ενώ οι επιστήμονες συνδέουν άμεσα την εξέλιξη αυτή με την άνοδο των συγκεντρώσεων όζοντος, την άνοδο της θερμοκρασίας και την περαιτέρω υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην Αθήνα. Τα δύο αυτά χρόνια -σε συνδυασμό με την αποδιάρθρωση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών- η Κλιματική Αλλαγή χτύπησε την Αθήνα και οι κάτοικοί της ζουν σε ένα περιβάλλον χειρότερο και λιγότερο βιώσιμο.

Η Μεσόγειος είναι ένας τόπος που πλήττεται κατεξοχήν από την αλλαγή του κλίματος. Περιλαμβάνεται σύμφωνα με τη WWF στα 18 πιο τρωτά σημεία του πλανήτη. Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι υδάτινοι πόροι εξαφανίζονται, το φαινόμενο της ερημοποίησης απειλεί τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την οικονομία της περιοχής. Παρόλαυτα, η Ελλάδα διαθέτει χαμηλότατο ρυθμό αναδάσωσης με μόλις το 10% των καμένων εκτάσεων να αναδασώνονται τα τελευταία 20 χρόνια.

Όλα αυτά είναι ευκαιρία να τα έχουμε κατά νου στην Κοπεγχάγη όπου ξεκίνησε αυτή την εβδομάσα η διαπραγμάτευση ανάμεσα σε 192 κράτη του πλανήτη για μία νέα δεσμευτική διεθνή συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής που θα αντικαταστήσει το πρωτόκολλο του Κιότο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει σχετική νομοθεσία ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο για μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 20% έως το 2020 σε σχέση με το 1990, ενώ έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε μείωση της τάξης του 30% εάν υπάρξει ανάλογη δέσμευση των υπόλοιπων αναπτυγμένων χωρών.

Μετά την τελευταία κυβερνητική αλλαγή, η Ιαπωνία δεσμεύτηκε για ανάλογη μείωση της τάξης του 25% έως το 2020. Η Κίνα δείχνει επίσης θετική στο ενδεχόμενο μίας διεθνούς συμφωνίας. Δεσμεύτηκε να μειώσει τα επίπεδα CO 2 ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 45% μέχρι το 2020. Και αυτό γιατί η κατα κεφαλήν εκπομπή αερίων είναι πολύ μικρότερη από αυτή των ΗΠΑ. Κλειδιά στην πορεία για τη νέα διεθνή συμφωνία είναι το παγκόσμιο ποσοστό μείωσης των ρύπων και η χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών, που συμβάλλουν πολύ λίγο στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής αλλά είναι οι πρώτες που πλήττονται άμεσα και περισσότερο από την Κλιματική Αλλαγή. Με λίγα λόγια, ο καταμερισμός του ποσού ανάμεσα στις χώρες, μέσα στις χώρες και κυρίως μεταξύ των γενεών. Διότι, οι προηγούμενες γενιές κατασπατάλησαν τους πόρους του πλανήτη για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία τους και εμείς σήμερα πρέπει να πληρώσουμε το λογαριασμό για το φαγοπότι.

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκτίμησαν ότι το ποσό που απαιτείται ετήσια για την προσαρμογή των αναπτυσσόμενων χωρών στην Κλιματική Αλλαγή ανέρχεται στα 100 δις Ευρώ, χωρίς όμως να ξεκαθαρίζουν πόσα η ΕΕ είναι διατεθειμένη να καταβάλει. Η Ελλάδα ήταν ανάμεσα σε εκείνες τις χώρες που ζήτησαν αναβολή της δέσμευσης για συγκεκριμένο ποσό, παρά τη διακηρυγμένη θέση της να τεθεί στην πρωτοπορία για την αμντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Ωστόσο, το μεγάλο ερωτηματικό της υπόθεσης είναι οι ΗΠΑ και οι δεσμεύσεις που είναι έτοιμες να αναλάβουν. Ήδη η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε νομοθεσία που προβλέπει μείωση των ρύπων κατά 17% έως το 2020. Όχι όμως σε σχέση με το 1990 αλλά σε σχέση με το 2005. Σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, η μείωση αυτή είναι της τάξης μόλις του 3%. Για να τεθεί σε ισχύ η άτολμη αυτή δέσμευση πρέπει να εγκριθεί από την Γερουσία, γεγονός εξαιρετικά αβέβαιο που γίνεται ακόμη πιο αβέβαιο, όσο καθυστερεί η έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου Κέρυ-Μπόξερ, ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2010 για την ανανέωση των μελών του Κογκρέσου. Επιπλέον, ακόμη κι αν όλα εξελιχθούν ομαλά και κατ΄ευχήν, ακόμη κι αν ο πρόεδρος Ομπάμα βάλει την υπογραφή του σε μία συμφωνία για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Κοπεγχάγη, είναι εξαιρετικά αβέβαιο εάν θα εξασφαλιστούν οι 67 ψήφοι της Γερουσίας που απαιτούνται για την έγκρισή της. Θετική βέβαια εξέλιξη είναι η παρουσία Ομπάμα τις τελευταίες κρίσιμες ημέρες της διαπραγμάτευσης στην Κοπεγχάγη, ο οποίος δεσμεύει προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο υπέρ της συμφωνίας , όπως και η απόφαση της Αμερικανικής Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) που χαρακτηρίσε μία ημέρα μετά την έναρξη της συνδιάσκεψης τα αέρια του θερμοκηπίου ως επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.

Η μεγάλη μεταβλητή, λοιπόν, της εξίσωσης της Κοπεγχάγης και της νέας παγκόσμιας συμφωνίας για το περιβάλλον είναι οι ΗΠΑ. Όχι μόνο γιατί είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυπαντής του πλανήτη μετά την Κίνα και όχι μόνο γιατί είναι η χώρα με τη μακράν μεγαλύτερη κατ’ κεφαλήν εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη, αλλά κυρίως γιατί η απροθυμία προς μία διεθνή δέσμευση για μείωση των ρύπων και καθαρή –στα καθ’ ημάς πράσινη- ανάπτυξη θα έδινε το σήμα στις αναπτυσσόμενες χώρες ότι η οικονομική ανάπτυξη και η ευημερία περνά μέσα από την κατασπατάληση των φυσικών μας πόρων. Τα τελευταία σημάδια είναι θετικά, αλλά οι ημέρες τις διαπραγμάτευσης είναι ακόμη πολλές και η πίεση πρέπει να αυξηθεί.

Το νιώθουμε και εμείς στη γειτονιά μας, τη Μεσόγειο, το νιώθουμε στο κλίμα των πόλεων μας και το νιώθουμε επίσης στις κοινωνίες μας, με το φαινόμενο των μεταναστών του κλίματος ιδίως από τις χώρες της Αφρικής που συνεχώς αυξάνονται εξαιτίας των συγκρούσεων που πυροδοτεί η εξάντληση των φυσικών πόρων. Το κλίμα αλλάζει και η ζωή μας υποβαθμίζεται.

Στόχος διακηρυγμένος είναι να συγκρατήσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από τους 2ο C σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο. Και η μόνη λύση τακτικής είναι να πιέσουμε πολύ τις ΗΠΑ. Να βάλουμε τις ΗΠΑ στο ψυγείο για να κρυώσουμε λίγο τον πλανήτη. Γιατί καλώς ή κακώς στα επόμενα 5 χρόνια θα κριθεί το μέλλον του πλανήτη, το μέλλον των δασών μας, του αέρα που αναπνέουμε και του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος.

46 comments:

  1. kanete google "climategate".....

    ReplyDelete
  2. εντάξει από το FOX τι θα περίμενε κανείς

    ReplyDelete
  3. ΗΠΑ,ο Μεγάλος Ασθενής του παγκοσμίου συστήματος.Κρίμα και είναι ο μοναδικός φάρος της Ελευθερίας.
    Πολλοί Αμερικανοί εξέχοντες διανοητές,μεταξύ των οποίων και ο Rifkin, πιστεύουν στην Ευρώπη.Αν το πιστεύαμε και εμείς οι Ευρωπαίοι...

    ReplyDelete
  4. άντε Ομπάμα βάλε μπρος

    ReplyDelete
  5. 'Αντε πάλι με τη στοχοποίηση της Αμερικής. Μερικές εμμονες δύσκολα ξεπερνιούνται.

    Αν κόπτεστε τόσο πολύ για το περιβάλλον, πηγαίνετε κάθε μέρα στο δημαρχείο, στον δήμο στον οποίο ανήκετε, και ζητήστε τους να φυτέψουν δέντρα. 'Οχι νερατζιές στα πεζοδρόμια. 'Αλση.

    Πρέπει να έχουν και κάποιο αντίκρυσμα τα δημοτικά τέλη τα οποία πληρώνετε (μέσω της ΔΕΗ), έτσι δεν είναι;

    Αλλά είναι πιο εύκολο να πετάς ένα "κακή Αμερική, δεν αναμβάνεις δέσμευση για το διοξείδιο του άνθρακα".

    ReplyDelete
  6. @ Jim Slip

    δεν είπε κανείς ότι είναι κακιά η Αμερική.

    Ας μιλήσουμε με γεγονότα.

    Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος κατά κεφαλήν ρυπαντής, που σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής του μέσου Αμερικανού είναι εξαιρετικά σπάταλη ενεργειακά.

    Είναι επίσης η μοναδική χώρα που δείχνει απρόθυμη να συνεργαστεί διεθνώς αναλαμβάνοντας δεσμεύσεις.

    Και αυτό όχι λόγω Ομπάμα, αλλά γιαί είναι δύσκολο να διαμορφωθούν πλειοψηφίες στο Κογκρέσσο. Με άλλα λόγια ο Ομπάμα έχει διπλό μέτωπο, να πείσει μέσα και έξω.

    Για να πείσει μέσα πρέπει να αυξηθεί η διεθνής πίεση, να γίνει ξεκάθαρο στο εσωτερικό των ΗΠΑ ότι το κόστος της μη συμφωνίας θα είναι μεγάλο.

    Με λίγα λόγια η Αμερική δεν έχει ένα πρόσωπο. Έχει το πρόσωπο του Ομπάμα, που θα παραστεί στη σύνοδο αλλά δείχνει σχετικά απρόθυμος να μπει σε μία διεθνή συμφωνία εξαιτίας εσωτερικού πολιτικού κόστους.

    Και έχει το πρόσωπο των γερουσιαστών του ΄λόμπι των πετρελαιάδων, όπως του Τζον Μακέιν, οι οποίοι αντιστέκονται με λύσσα σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των ρύπων και μετάβασης σε πιο καθαρή οικονομία.

    Ας έχουμε υπόψη ότι η κυβέρνηση Κλίντον είχε υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο και το υπέβαλε για έγκριση στη Γερουσία πριν εκλεγεί ο Μπους. Η Γερουσία το απέρριψε.

    ReplyDelete
  7. Δεν υποτιμώ τους εφήβους με το "τους απασχολεί η μεγάλη μηχανή...κλπ". Κάθε γενιά έχει τα ενδιαφέροντά της. Αλλά όχι και να δεχτούμε ότι οι έφηβοι είναι και μοχλός πολιτικής... αυτό είναι σαν να περιμένουμε από τους γέρους να μας εκπροσωπήσουν στους ολυμπιακούς...

    Εγώ τουλάχιστον τους αφήνω τους εφήβους να ζουν - να κάνουν τα πάρτι τους και μάλιστα σε παραλίες, όχι στο κέντρο της Αθήνας με μολότωφ - οι πολιτικάντηδες όμως τους καταθλίβουν με καταστροφολογίες για να τους κάνουν να εργάζονται τσάμπα για λογαριασμό τους.

    ΠΟΤΕ δεν ζήτησα από νέο να καθαρίσει τα δικά μου σκουπίδια δωρεάν ("εθελοντισμός για το περιβάλλον") και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ δεν ζήτησα από νέο να πετάει μολότωφ για να εξυπηρετήσει τα δικά μου συμφέροντα όπως κάνουν οι ακροαριστεροί κι ακροδεξιοί πολιτικοί σας.

    Για το κλίμα εδώ λέτε "...η Κλιματική Αλλαγή χτύπησε την Αθήνα..."
    με τέτοιο τρόπο γραφής λες και η "Κλιματική Αλλαγή" ήταν κάνας εξωγήινος που χτύπησε τον τσιμεντένιο εφιάλτη απροειδοποίητα και χωρίς ευθύνη των Αθηναίων.

    Θυμάστε τις καταστροφές επειδή κάποιοι στην Αθήνα είχαν μπαζώσει τα ρέματα και δεν είχε το νερό που να πάει; Γίνανε οι δρόμοι βαθιά ποτάμια. Οι ΗΠΑ φταίγανε;
    Όταν χτύπησε η Κατρίνα τη Νέα Ορλεάνη, οι Αμερικανοί δεν είπαν ότι "φταίνε οι Κινέζοι".

    Μπορεί οι Αμερικάνοι να είναι τώρα οι "κύριοι ρυπαντές", επειδή ήταν και οι πρώτοι που ανέπτυξαν πολιτισμό βασισμένο στο αυτοκίνητο και τις συσκευές. Η κρίση θα βοηθήσει να περιοριστεί η ζημιά - με τους Κινέζους και τελικά και με τους Ινδούς τι θα γίνει όμως; (πάνω από 2 δις κόσμος).
    Αυτή τη στιγμή η Κίνα είναι η 1η χώρα στον κόσμο σε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και νέες βιομηχανικές μονάδες.

    Για τους Σουηδούς είναι εύκολο να κάνουν πράσινη πολιτική - 2-3 πόλεις όλες κι όλες, αραιοκατοικημένες, πολύ νερό κλπ. Με τι καρδιά όμως να πούμε στους Ινδονήσιους ή τους Κινέζους "μην πάρεις αυτοκίνητο, άσε να έχουμε μόνο εμείς".

    Έχω επισκεφτεί και ζήσει σε περιοχές στις ΗΠΑ πεντακάθαρες, με "φυσική" οικολογική συνείδηση. Οι άνθρωποι εκεί αγαπούν τη φύση κι ας είναι κι αγράμματοι κι ας μην γνωρίζουν τη Greenpeace. Και ποιος δεν την αγαπάει; Αφήνει κανείς τα όμορφα δέντρα και "δασάκια" στη γειτονιά του να καταστραφούν;

    Από την άλλη, όπου έχει ανακατευτεί το κράτος (και η Δικτατορία των Πτυχιούχων με Τουπέ), έχει γίνει Δραπετσώνα και μη χειρότερα.

    Μπορείτε να συγκρίνετε οι ίδιοι τα καταπράσινα χωριά που τα έχει "ξεχάσει το κράτος" με την Αθήνα τσιμεντουπολη η οποία τελεί υπό τη μέριμνα 300 πολιτικών και των εκπροσώπων τους (πρασίνων και μη).

    ReplyDelete
  8. @ Lefteris

    "
    Μπορεί οι Αμερικάνοι να είναι τώρα οι "κύριοι ρυπαντές", επειδή ήταν και οι πρώτοι που ανέπτυξαν πολιτισμό βασισμένο στο αυτοκίνητο και τις συσκευές. Η κρίση θα βοηθήσει να περιοριστεί η ζημιά - με τους Κινέζους και τελικά και με τους Ινδούς τι θα γίνει όμως; (πάνω από 2 δις κόσμος).
    Αυτή τη στιγμή η Κίνα είναι η 1η χώρα στον κόσμο σε πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και νέες βιομηχανικές μονάδες."

    Φαίνεται νοιάζεσαι πολύ για τους Κινέζους και τους Ινδούς γιατί δεν θέλεις να χάσεις ΕΣΥ τα μικροπρονόμια σου και να αλλάξεις ΕΣΥ λιγάκι τον τρόπο ζωής σου.

    Με τι ηθικό βάρος ζητάς από τους Κινέζους και τους Ινδούς να μην αγοράζουν αυτοκίνητα,

    όταν εσύ έχεις 1 και 2 και 3 αυτοκίνητα που καίνε πετρέλαιο όπως πίνουμε εμείς νερό.

    Ή θα προσαρμοστούμε όλοι και θα επιλέξουμε έναν τρόπο ζωής βιώσιμο ή θα καταστραφούμε όλοι.

    Δεν μπορείς όμως να ζητάς από τους φτωχούς να παραμείνουν φτωχοί επειδή εσύ βαριέσαι να κουνήσεις τον κώλο σου και να προσαρμόσεις την οικονομία σου με δεδομένο ότι πολλές φτωχές περιοχές πλουτίζουν και η κλιματική αλλαγή απειλεί την ζωή όλων μας.

    Αυτό που ζητάς είναι απλώς ανήθικο και καταστροφικό.

    ReplyDelete
  9. http://www.guardian.co.uk/society/2009/dec/08/young-adults-living-parental-home-ons

    ReplyDelete
  10. http://www.guardian.co.uk/world/2009/dec/08/greece-credit-rating-lowest-eurozone

    http://www.guardian.co.uk/business/2009/dec/08/greece-debt-crisis-single-currency-eurozone

    ReplyDelete
  11. "Με τι ηθικό βάρος ζητάς από τους Κινέζους και τους Ινδούς να μην αγοράζουν αυτοκίνητα,
    όταν εσύ έχεις 1 και 2 και 3 αυτοκίνητα που καίνε πετρέλαιο όπως πίνουμε εμείς νερό."


    Μα αυτό ακριβώς λέω κι εγώ. Για διάβασε λίγο παρακάτω που λέω
    "Με τι καρδιά όμως να πούμε στους Ινδονήσιους ή τους Κινέζους "μην πάρεις αυτοκίνητο, άσε να έχουμε μόνο εμείς"."


    Επίσης μπορείς να παρατηρήσεις ότι δεν ζητάω απολύτως τίποτα.

    Τέλος, δεν έχω παρά μόνο 1 αυτοκίνητο κι αυτό οικολογικό (LEV) το οποίο αγόρασα μάλιστα μεταχειρισμένο πριν από 7 χρόνια. Ξέρεις ποιοι έχουν 2-3 αυτοκίνητα; Όχι μόνο οι fucking χοντροί Αμερικανοί, αλλά και οι fucking μεσοαστοί Αθηναίοι που δεν θέλουν να χαλάσουν χατήρι στο μπόμπιρα ή στο τσουλί και του παίρνουν αυτοκίνητο με την πιστωτική κάρτα.
    Αυτά τα ολίγα για την υποκρισία και τον τσαρλατανισμό και ερασιτεχνισμό 1ης κατηγορίας, που στέλνουν τα πιτσιρίκια να καίνε Ελληνικές σημαίες και μετά, μόλις βγάλουν την πρώτη δεκάρα από καμιά δουλίτσα της πλάκας να ζητάνε να πάρουν τη χιλιάρα μηχανή για μετακινήσεις στην Πανεπιστημίου και κόντρες στη Συγγρού.
    Αυτό το κάνουν παντού, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά να κόψουμε τις προσωπικές κατηγορίες και άλλες ερασιτεχνικές αηδίες και επιχειρήματα της πλάκας, διότι δεν μιλάτε με κάνα κόπανο της γειτονιάς σας. Τον ερασιτεχνισμό και την ασχετίλα και καφρίλα των πολιτικών πανταχού της γης και ιδιαίτερα στην Ελλάδα τον έχω ζήσει από κοντά, ήμουν και μαθητής και φοιτητής στην Ελλάδα και τα ξέρω και τα υπόλοιπα. Άκου "πολιτικές ιδέες" και αηδίες. Ρε ποιον πάτε να δουλέψετε...

    Επειδή εκφράζω απόψεις που στην Ελλάδα ακούγονται "συντηρητικές" (sic) αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει με το ζόρι να στερεοτυπείς εναντίον μου. Δεν κερδίζεις τίποτα έτσι. Απλά αποδεικνύεις ότι μιλάς με βάσει εικασίες και υποθέσεις και πας να ρίξεις λάσπη (στην ίδια σου την οθόνη).

    ReplyDelete
  12. Άρα συμφωνείς να βάλουμε τις ΗΠΑ στο ψυγείο;

    ReplyDelete
  13. Και πέρα από τις ΗΠΑ (όπου τα προβλήματα και το πάχος είναι βουνό), να πιάσω την Ελλάδα;
    - "Διάλογος ΓΑΠ με φορείς" που σημαίνει ότι δεν θα βγει απολύτως τίποτα και θα πληρώσουν οι Γερμανοί το λογαριασμό (δεν πειράζει, μας χρωστάνε από την κατοχή).
    - Οικολόγοι νέοι που μόλις πιάσουν κάνα φράγκο αγοράζουν 1000άρα μηχανή (το 250άρι δεν φτάνει) ή δίχρονο εντούρο για τη φασαρία.
    - Δημόσιοι υπάλληλοι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον αλλά δεν θέλουν να μαζέψουν τα σκουπίδια εάν δεν ικανοποιηθεί κάποια λεπτομέρεια του προγράμματός τους.
    - Νεαροί που ενδιαφέρονται για καλύτερα σχολεία τα οποία μετά καταλαμβάνουν, καταστρέφουν και χρησιμοποιούν ως τεκέδες.
    - Φοιτητές που ΔΕΝ προτείνουν με συγκεκριμένες προτάσεις τη βελτίωση του προγράμματος σπουδών και ούτε επισκέπτονται τους ιστότοπους έρευνας άλλων πανεπιστημίων, αλλά νοιάζονται πιο πολύ για το "άσυλο" (sic). Και θέλουν να παραμείνουν στο άσυλο για πάντα. Ζητούν άσυλο σε όλα, με χρήματα των μικροαστών φορολογουμένων.
    - Πολιτικοί χωρίς ίχνος πραγματικής υπευθυνότητας (δηλαδή Πράξης) που χρεοκωπούν τη χώρα σε περίοδο ειρήνης, ειδικά όταν γνωρίζουν ότι δεν έχουν την πολυτέλεια των ΗΠΑ να εκτυπώνουν πλαστό χρήμα.
    - Προνομιούχοι του δημοσίου και παραδημοσίου τομέα που δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το γεγονός ότι τα δικά τους προνόμια (επίδομα καυσοξύλων κλπ) προκαλούν ζημιά στους ιδιωτικούς υπαλλήλους μέσω υψηλότερης φορολόγησης και μέσω υψηλότερου κόστου ζωής ως αποτέλεσμα μιας καταχρεωμένης χώρας.
    - Γενιές κλπ (όπως και η g700) που φαίνεται ότι ενδιαφέρονται περισσότερο για λεκτικές περικοκλάδες και θεωρίες άσχετες με μια από τις πιο σημαντικές λύσεις για τους νέους σήμερα: Αποκέντρωση, Επιχειρηματικότητα και Πρακτικές Λύσεις.

    Αντ' αυτού, θεωρία επί θεωρίας και λάσπη στα μούτρα των άλλων που τολμούν και λένε και κάποια αληθεια χωρίς να φιλάνε κώλους.

    Προσωπικά δεν φοβήθηκα ποτέ (ακόμα και πρόσωπο με πρόσωπο) να είμαι "politically incorrect" και να πληρώνω το κόστος των αποφάσεων και της συμπεριφοράς μου (σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Ελλήνων που πιστεύουν ότι το δικό τους κόστος πρέπει να το πληρώνουν άλλοι κι αυτό το ονομάζουν "προοδευτικότητα").

    Αναρωτιέμαι, εάν ο πλέον σοβαρός πολιτικός (ο μακαρίτης ο Καραμανλής) δεν είχε βάλει την Ελλάδα στην ΕΕ, σε ποια θέση θα βρισκόταν σήμερα η Ελλάδα, δεδομένης της οικονομικής της κατάστασης. Μια μικρή γεύση πήραμε στα χρόνια '88 - '92, τα οποία τα έζησα με σκληρότατη δουλειά, επειδή δεν είχα και θέση στην εφορία να αρμέγω μαγαζάκια εκβιαστικά για να χτίζω βίλες και μετά να ζητάω από το ΚΚΕ να κάνει καμιά διαδήλωση για να με αφήσει το κράτος ήσυχο να αγοράζω πιο πολλές βίλες, αφορολόγητα.

    Θες να πω κι άλλα; Είπαμε, τα κουφά και τα διάφορα ψεματάκια στα αμερικανάκια, όχι στους παλιούς.

    ReplyDelete
  14. Κάθε Αμερικανός πολίτης ρυπαίνει όσο 10 Ινδοί,20 Ινδονήσιοι,50 Σουδανοί,100 Μαυριτανοί, 200 μπαγκλατεσιανοί.
    Εμείς οι Ελληνες είμαστε περίπου "Αμερικάνοι".

    ReplyDelete
  15. "Άρα συμφωνείς να βάλουμε τις ΗΠΑ στο ψυγείο;"

    Εγώ φίλε δεν έχω πρόβλημα, διότι ούτε δημόσιος υπάλληλος είμαι, ούτε "προνόμια" έχω να προστατεύσω (ίσα ίσα ανήκω στη χειρότερη δυνατή κατηγορία φορολογουμένων, όπου δεν έχω καν ασφάλεια και πρέπει να τα αγοράζω όλα μόνος μου), ούτε οι κυβερνήσεις με ενδιαφέρουν (ίσα ίσα που πάντα πίστευα ότι όταν βλέπεις πολιτικό, πρέπει να πιάνεις τα ... σου για λόγους προστασίας).

    Εκείνο που δεν μου αρέσει είναι να βλέπω νέους, υποτίθεται καλλιεργημένους κι ανοιχτόμυαλους, να στερεοτυπούν λες και είναι αγράμματες νοικοκυρές σε κατάσταση πανικού.

    ReplyDelete
  16. "Κάθε Αμερικανός πολίτης ρυπαίνει όσο 10 Ινδοί,20 Ινδονήσιοι,50 Σουδανοί,100 Μαυριτανοί, 200 μπαγκλατεσιανοί. Εμείς οι Ελληνες είμαστε περίπου "Αμερικάνοι"."

    Διότι είχαν πρώτοι αυτοκίνητα.
    Και που να δεις πόσο ρυπαίνουν οι αγελάδες. Χωρίς πλάκα. Οι πορδές των αγελάδων (δεν κάνω καμία πλάκα) καταστρέφουν το όζον σε βαθμό μεγαλύτερο από τα αεροπλάνα.

    Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη να είναι Αμερικάνοι, εάν αποκεντρωθούν. Θα ζουν καλύτερα, θα έχουν περισσότερο χώρο, πιο στενούς φίλους, περισσότερο ελεύθερο χρόνο και χαμηλότερο κόστος ζωής. Εάν ζεις στην Κρήτη ας πούμε δεν χρειάζεται να αγοράσεις μεγάλη τηλεόραση, διότι έχεις τις παραλίες και τις πόλεις που μπορείς να περπατήσεις.

    Στις "παλιές" πόλεις της Ευρώπης, η κοινωνικότητα είναι "δωρεάν διασκέδαση" και παράγοντας μείωσης του κόστους ζωής (και των μετακινήσεων).

    Στην Αθήνα μην περιμένετε βελτίωση του επιπέδου ζωής. Σε καμία περίπτωση.
    It's only going to get worse.

    ReplyDelete
  17. "Ο μακαρίτης ο Καραμανλής μας έβαλε στην Ευρώπη".

    "Μας έρριξε στη θάλασσα",όπως είπε ο ίδιος εύστοχα.Ο Σημίτης πριν από λίγα χρόνια και ο ΓΑΠ τώρα μας μαθαίνουν να κολυμπάμε.Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο.Αυτό που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα είναι μια πραγματική Παλιγγενεσία.
    Οι "δυνάμεις του καλού" παίρνουν το πάνω χέρι.

    ReplyDelete
  18. lefteris said...

    "Εάν ζεις στην Κρήτη ας πούμε δεν χρειάζεται να αγοράσεις μεγάλη τηλεόραση, διότι έχεις τις παραλίες και τις πόλεις που μπορείς να περπατήσεις."

    Αν υποθεσουμε οτι η γλωσσα και η χρηση των εννοιων μεσα σε ενα συγκεκριμενο πλαισιο εχει καποια δυναμη αυτη δεν ειναι αλλη απο την κατασκευη της σχεσης μας με τον εαυτο μας και το περιβαλλον..Ο Γιουνγκ ελεγε πως αν δεν εχουμε με τι να αντικαταστησουμε το θρησκευτικο συναισθημα καλυτερα θα ηταν να μην το αγγιζουμε καθολου...Η ολοκληρωτικη αρνηση του χαρακτηρα "ανωτερης δυναμης" του περιβαλλοντος και ο υποβιβασμος του σε ΑΞΙΑ ΧΡΗΣΗΣ και ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ειναι ο πυρηνας της καταρρακωσης,του αυτιστικου τροπου σκεψης ..Απο κει και το αιτημα της "σωτηριας του πλανητη"...Απο κει και το "στα επόμενα 5 χρόνια θα κριθεί το μέλλον του πλανήτη, το μέλλον των δασών μας, του αέρα που αναπνέουμε και του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος." των g700...Λες και περιμενει εμας για να σωθει..

    Ο lefteris θα διαφωνουσε..Καλυτερα ειναι να χτισουμε μεσα στα δαση επειδη κανεις δεν θα αφησει το σπιτι του να καει, κατα τη γνωμη του...Ο lefteris ειναι ενα συμπτωμα, ειναι καταρρακωμενος ψυχικα, ενας μηδενιστης...Ο lefteris θελει να σωσει το περιβαλλον αλλα δεν το αφηνει στην ησυχια του..Ο "θεος πεθανε" αλλα το ερωτημα που ηθελε να θεσει και αυτος ο ΝΙΤΣΕ, ηταν με τι θα τον αντικαταστησουμε

    ReplyDelete
  19. @Lefteris

    "Διότι είχαν πρώτοι αυτοκίνητα.
    Και που να δεις πόσο ρυπαίνουν οι αγελάδες. Χωρίς πλάκα. Οι πορδές των αγελάδων (δεν κάνω καμία πλάκα) καταστρέφουν το όζον σε βαθμό μεγαλύτερο από τα αεροπλάνα."

    Είσαι κατά της θεωρίας αλλά θεωρητικολογείς.

    Πρακτικές λύσεις. Για την αιτία μπορούμε να μιλάμε εβδομάδες.

    Στην πράξη οι ΗΠΑ είναι ουσιαστικά ο μεγαλύτερος ρυπαντής, πολύ μακριά από την κατά κεφαλήν συμβολή ακόμη και της ΕΕ. Ακόμη, ακόμη και της Γερμανίας.

    Επιπλέον, έχουν ένα ιδιαίτερο ηθικό βάρος. Εάν οι ΗΠΑ δεσμευτούν νομικά διεθνώς, βάζουν στο λούκι όλους τους μικρούς ή μεγαλύτερους και ατίθασσους ρυπαντές, όπως η Κίνα.

    Και τέλος, παράγουν αυτό που παράγουν σε ποσοστό παγκόσμιου ΑΕΠ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Μην είσαι απλουστευτικός. Πίεσε καλύτερα τους Γερουσιαστές που μπλοκάρουν τις διεθνείς συμφωνίες στη Γερουσία στο όνομα των πετρελαιάδων.

    ReplyDelete
  20. Ο "θεος πεθανε" και μαζί του το θεοκρατικό σύστημα.Αυτό εννούσε ο Νίτσε. Ζήτω ο "άνθρωπος θεός" που κατίσχυσε της Φύσης και της εσωτερικής του φύσης.Ζήτω η βούληση που μας επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία των αποφάσεων.Ολα αυτά στο απώγειο και στη μέθη της διαφωτιστικής σκέψης.Και μετά το Νίτσε ήλθε ο Γιούνγ να τον συνειφέρει.Και να τον διαψευσει.Και να παρακολουθούμε σήμερα την αποθέωση του ανθρώπου.Την αποκαθήλωσή του.Και την επιτακτική ανάγκη (για τη σωτηρία ΤΟΥ,για την επιβίωσή ΤΟΥ δηλαδή), της θεοποίησης της Φύσης.

    ReplyDelete
  21. lefteris,panagriotatos

    Καμμιά σοβαρή απόφαση σε πρακτικό επίπεδο δεν μπορεί να δουλέψει αν δεν είναι ενδεδυμένη με μια θεωρία,μια ιδεολογία,μιά θρησκεία.Χρειαζόμαστε επειγόντως μια σωτηριολογική θεωρία.Τέτοια χαρακτηριστικά φαίνεται να αποκτά η "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ" αλλά δεν βρήκε ακόμα το Μεσία της.

    ReplyDelete
  22. "Εάν οι ΗΠΑ δεσμευτούν νομικά διεθνώς, βάζουν στο λούκι όλους τους μικρούς ή μεγαλύτερους και ατίθασσους ρυπαντές, όπως η Κίνα."

    Οι Η.Π.Α. είναι δέσμιοι της Κίνας. Εάν οι Κινέζοι σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα δολαρίου, τότε το δολάριο θα πάει στον πάτο και μαζί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη.

    "Ο lefteris θελει να σωσει το περιβαλλον αλλα δεν το αφηνει στην ησυχια του.."

    Γιατί, εσείς το αφήνετε στην ησυχία του;

    "Ο Σημίτης πριν από λίγα χρόνια και ο ΓΑΠ τώρα μας μαθαίνουν να κολυμπάμε.Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο και επώδυνο."

    Το ίδιο δύσκολες είναι και οι σπουδές και η αναζήτηση, στο εξωτερικό ή αλλού, κερδοφόρας εργασίας (οι καταλήψεις και οι πορείες σαν τα πρόβατα είναι εύκολες). Οι Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι έχουν μια παράξενη ιδέα ότι η ζωή είναι πανεύκολη και μπορεί κάποιος να κάθεται σε ένα γραφείο για λίγα χρόνια ξύνοντας τα αυτά του και να τον τροφοδοτούν με όλα τα καλά και μετά να βγει στη σύνταξη πλουσιοπάροχα.

    Δεν έχουμε ακόμα τέτοιες τεχνολογίες.

    "Μην είσαι απλουστευτικός. Πίεσε καλύτερα τους Γερουσιαστές που μπλοκάρουν τις διεθνείς συμφωνίες στη Γερουσία στο όνομα των πετρελαιάδων."

    Είναι πολιτικοί, συνεπώς πουλημένοι.

    "Οι "δυνάμεις του καλού" παίρνουν το πάνω χέρι."

    Μακάρι μεγάλε... μακάρι.

    "Πρακτικές λύσεις. Για την αιτία μπορούμε να μιλάμε εβδομάδες."

    Σ' αυτό έχεις δίκιο. Λύση δεν έχω. Ούτε κι εσείς έχετε. Αυτό το site είναι "γενικού σχολιασμού".

    ReplyDelete
  23. "Ο "θεος πεθανε" και μαζί του το θεοκρατικό σύστημα.Αυτό εννούσε ο Νίτσε. Ζήτω ο "άνθρωπος θεός" που κατίσχυσε της Φύσης και της εσωτερικής του φύσης.Ζήτω η βούληση που μας επιτρέπει την απόλυτη ελευθερία των αποφάσεων.Ολα αυτά στο απώγειο και στη μέθη της διαφωτιστικής σκέψης."

    Παρμενιδη εχεις την καλοσυνη να πεις κατι παραπανω γι αυτο? Ή καποιο προβλημα υπαρχει στη διατυπωση ή δεν κατανοω τι ειδους εικονα του ΝΙΤΣΕ ειναι αυτη

    ReplyDelete
  24. @ Lefteris

    "Είναι πολιτικοί, συνεπώς πουλημένοι."

    Δουλειά σου είναι να τους αγοράζεις σε καλή τιμή. Μην παραιτείσαι τόσο εύκολα.

    Οι Η.Π.Α. είναι δέσμιοι της Κίνας. Εάν οι Κινέζοι σταματήσουν να αγοράζουν κρατικά ομόλογα δολαρίου, τότε το δολάριο θα πάει στον πάτο και μαζί οι ΗΠΑ και η Ευρώπη."

    Οι ΗΠΑ είναι όντως δέσμιοι της Κίνας, όσο και η Κίνα δέσμια των ΗΠΑ, και της κατανάλωσης των Αμερικανών. Μεταξύ μας, άσχετο στη συζήτησή μας. Οι ΗΠΑ παραμένουν η μεγαλύτερη οικονομική και ηθική -μετά την ΕΕ- δύναμη στον πλανήτη.

    ReplyDelete
  25. "Δουλειά σου είναι να τους αγοράζεις σε καλή τιμή. Μην παραιτείσαι τόσο εύκολα."

    Κάτσε να πληρώσω πρώτα το νοίκι και τους λογαριασμούς και να στείλω λεφτά στην σπουδάζουσα κόρη (σπουδάζει στην Ελλάδα), ότι μείνει στις άλλες δύο και μετά άμα περισέψει τίποτα βλέπουμε.

    Εν πάσει περιπτώσει, η Ασία μπορεί να καταναλώσει τα προϊόντα της, δεν χρειάζεται τους Αμερικανούς για πολύ ακόμα. Εάν το δολάριο το πάρει ο διάολος (που θα συμβεί), τότε οι ΗΠΑ θα γίνουν φτηνή αγορά και θα μείνουν οι Ευρωπαίοι να προσπαθούν να ανταγωνιστούν τους Κινέζους οι οποίοι θα παράγουν προϊόντα και στις ΗΠΑ στο μισό κόστος από αυτό της Ευρώπης.

    Τότε να δούμε τι θα συμβεί με το Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό όραμα (που θα καταστραφεί από την τελευταία μεγάλη κομμουνιστική χώρα... ειρωνεία ε;).

    Στην Ελλάδα, θα αυξηθούν οι φόροι ακίνητης περιουσίας για να πληρωθούν τα χρέη του δημοσίου. Αυτό θα οδηγήσει σε πωλήσεις "πατρικής περιουσίας" και σε αδυναμία εκμετάλλευσης του πατρικού εισοδήματος από τους νεαρούς. Με δυο λόγια, θα πρέπει να εργάζονται αντί να διαδηλώνουν και η βενζίνη για τις μολότωφ θα είναι πανάκριβη (εκτός εάν ο ΓΑΠ τη θεωρήσει εκπιπτόμενο έξοδο).

    Όταν καταρρεύσουν οι ΗΠΑ, οι Γερμανοί θα είναι προετοιμασμένοι (και ηθικά), αλλά το Club Med θα αναγκαστεί να σοβαρευτεί για να αποφύγει λιμοκτονία.

    Όσοι αμφιβάλουν γι' αυτό, ας αναρωτηθούν εάν πίστευαν πριν από 3 χρόνια ότι η Ελλάδα θα γινόταν η χώρα με τη χειρότερη αξιολόγηση πιστοληπτικής φερεγγυότητας στην Ευρώπη... (κι ήταν λέει το 10ο μέλος κάποτε).

    Ή ας αναρωτηθούν εάν πίστευαν ποτέ ότι οργανισμοί που θεωρούνταν εξίσου φερέγγυοι με την Αμερικάνικη κυβέρνηση (AIG) θα προχωρούσαν σε εθνικοποίηση για να αποφύγουν πλήρη πτώχευση και μάλιστα σε καιρό ειρήνης και ανάπτυξης.

    Δεν ξέρετε τι έρχεται... τα unfunded liabilities των ΗΠΑ για τα επόμενα 20 έτη είναι 62 τρις δολ...

    Και ο υπερπληθωρισμός στις ΗΠΑ είναι πιο κοντά απ' όσο πιστεύουν ορισμένοι (2-4 χρόνια) και τα ακροβατικά που απαιτούνται από τον Fed για να αποφευχθεί αυτό, έχουν πιθανότητα επιτυχίας 8%.

    Σοσιαλισμός ή καπιταλισμός χωρίς λεφτά, δεν υπάρχει.

    ReplyDelete
  26. "Που είναι ο Θεός; Θα σας το πω. Όλοι μας τον έχουμε σκοτώσει, κι' εσείς κι' εγώ! Ναι είμαστε όλοι οι φονιάδες του! Μα πως μπορέσαμε να το κάνουμε αυτό; Τι κάναμε αποσπώντας από αυτή τη γη τον ήλιο της; Που πάει το πράγμα τώρα; Που πάμε εμείς; Δεν κατρακυλάμε από τότε σ' ένα ξεπεσμό χωρίς τελειωμό; Δεν περιπλανώμεθα μέσα σ' ένα ατέλειωτο χάος; Η νύχτα δεν γίνεται ολοένα και πιο μαύρη; Ο Θεός πέθανε, ο Θεός πέθανε! Και τον σκοτώσαμε εμείς! "
    Φ. Νίτσε, Χαρούμενη επιστήμη.

    Ο σπαραγμός αυτός του Νίτσε μας μεταφέρει απο το θεό, που αποτελεί πολεμική ύλη κοινωνικών αγώνων για κυριαρχία,στο βιωματικό θεό του Γιούνγκ,τον βαθειά ριζωμένο στη βιοδομή μας.Και βέβαια αυτά συνέβαιναν την εποχή που η ψυχολογία έπαψε να ασχολείται με τα μακράν και τα εκτός αλλά με τα εντός.Την εποχή δηλαδή που όλες η ιδέες ξεκολούσαν απο τη παντοκρατορία της θεολογίας που κυριαρχούσε επι αιώνες με διάφορες μορφές και παρήγαγε και τα ανάλογα θεοκρατικά καθεστώτα εμφανή ή συγκεκαλυμένα.
    Η ευτυχία,με την ένοια της ψυχικής μας ισοροπίας,διαταράχτηκε απο την αθεία; Ετσι λέει ο Γιούνγκ.Αρα τί κερδίσαμε με το "θάντο του θεού".Δυστυχία ομολογεί ο ύστερος Νίτσε.
    ΤΟ ΘΕΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΧΙ.ΤΗΝ ΑΘΕΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΘΡΗΣΚΕΙΑ ΟΧΙ.

    ReplyDelete
  27. @ lefteris
    "...αν δεν έχεις νέα όμορφα να πεις, καλύτερα να μην μας πεις τα νέα..."
    είπε ο ποιητής.

    @ όλους
    Πριν από μερικές δεκαετίες, η δασοκάλυψη στην Ελλάδα, ξεπερνούσε το 50%, σήμερα το 10% (ίσως).
    Σε λίγο τα σπίτια θα φτάσουν στο καζίνο της Πάρνηθας, και η Πεντέλη θα γίνει (ή έγινε ήδη) όπως ήταν πριν 40 χρόνια οι Αμπελόκηποι. Ακόμα κι ο πιο φτωχομπινές "εργαζόμενος" ντόπιας ή εισαγόμενης κοπής, κουνάει το σαρκίο του πέρα δώθε μέσα σε ένα δύο τόνους λαμαρίνας, γιατί οι συνεπιβάτες του στα μέσα μαζικής μεταφοράς του βρωμάνε.
    Είμαστε στην χώρα με την πλουσιότερη εντόπια παράδοση στον δυτικό κόσμο, και μιλάμε για την "παραδοσιακή γαλοπούλα" και τον "αγιο βασίλη της coca cola" λες και τα ήξεραν και οι πατεράδες μας όταν γεννιόντουσαν.
    Οι κυριακάτικες εφημερίδες μιλούν για οικολογία και στηλιτεύουν τους κακούς Αμερικάνους, αλλά ζυγίζουν η κάθε μία περισσότερο από δύο μαθητικά βιβλία και έχουν και το αφορολόγητο (κι εμείς τους επικροτούμε γιατί μας βολεύει, γιατί χαϊδεύουν τ΄αυτιά μας).
    Η Αθήνα γέμισε πάλι σκουπίδια, ενώ όλοι ξέραμε για την απεργία των εργαζομένων της καθαριότητας.
    Οι παραλίες μας διακοσμούνται κάθε καλοκαίρι καταλλήλως.
    Τις πταίει;
    α)Οι κακοί Αμερικάνοι που υπερκαταναλώνουν φυσικό πλούτο (κυρίως φτωχών ξένων κρατών), αλλά τα δικά τους τα δάση τα προσέχουν περισσότερο από εμάς.
    β)Οι κακοί Κινέζοι, που σε λίγο θα μας αγοράσουν, κι εν τω μεταξύ μας πουλάνε διάφορα άχρηστα γκατζετάκια.
    γ)η κακιά Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και οι κακοί καπιταλιστές (εκτός των Κινέζων καπιταλιστών, που περιλαμβάνονται στην απάντηση βήτα).
    δ) ο παρμενίδης, οι κακοί πολιτικοί, ο ΓΑΠ, ο Καραμανλής, ο Ανδρέας, η Μπιρμπήλη, ο Αλογοσκούφης, κι ο Πίκατσου.
    ε) ο κακός lefteris.
    στ) το κακό μας το κεφάλι
    ζ) όλοι οι παραπάνω εκτός απο τις καθημερινές επιλογές αυτού που με κοιτάζει στον καθρέφτη.


    Μήπως ότι δεν κατάφεραν οι ναζί στην αρχή του προηγούμενου αιώνα για την Ευρώπη με τις θεωρίες περί φυλετικής καθαρότητας, το καταφέρουν τώρα οι απόγονοί τους με τις θεωρίες περί περιβαλλοντολογικής καθαρότητας;

    ReplyDelete
  28. Πάντως αν θέλουμε να το δούμε με όρους γενεών,

    στην πραγματική του διάσταση δηλαδή,

    κάποιοι έκαναν μέχρι τώρα πάρτυ, γλεντούσαν, έπιναν και διασκέδαζαν

    και τώρα αυτή η γενιά καλείται να πληρώσει τον λογαριασμό με δύο τρόπους.

    Πρώτον, ζώντας σε ένα περιβάλλον υποβαθμισμένο με λιγότερο καθαρό αέρα, λιγότερο καθαρά νερά και λιγότερα δάση. Με μειώμενη επαφή με το φυσικό περιβάλλον με το οποίο επικοινωνεί αποκλειστικά μέσω της παραλίας (κάτι είναι και αυτό βέβαια).

    Δεύτερον, πληρώνοντας τον λογαριασμό για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Οι καταστροφές έχουν κόστος. Τα δάση πουτ χάθηκαν π.χ. στις πυρκαγιές των τελευταίων ετών συνεπάγονται μειωμένη δυνατότητα αποθήκευσης άνθρακα στα δέντρα.

    Αυτό συνεπάγεται αυξημένους ρύπους. Τέλος, αυτό συνεπάγεται ανάγκη να αγοράζουμε όλο και περισσότερα δικαιώματα εκπομπής ρύπων στο ευρωπαϊκό σύστημα εμπορίας ρυύπων. Λογιστικό κόστος που προστίθεται στη δημοσιονομική κατάρρευση.

    Σημειωτέον, ότι από το 1990 έχουν αυξηθεί οι εκπομπές ρύπων περίπου 40%. Φαίνεται ξεκάθαρα δηλαδή ότι οι προηγούμενες γενιές πλούτισαν εκμεταλλευόμενες ακόρεστα τους φυσικούς πόρους και η τωρινή π ληρώνει το λογαριασμό για να γυρίσουμε το ρολόι πίσω μπας και επιβιώσει ο πλάνήτης.

    Πώς μοιράζεται λοιπόν το κόστος. Διαγενεακή δικαιοσύνη.

    ReplyDelete
  29. Technology Forecast: Worldwide Research on Low-Energy Nuclear Reactions
    Increasing and Gaining Acceptance


    Στις 17 Νοε 2009 η αμερικανική DIA (Defense Intelligence Agency) εξέδωσε μια μη διαβαθμισμένη ανάλυση για τα αποτελέσματα της έρευνας και τα νέα δεδομένα πάνω στην κρύα σύντηξη (Cold Fusion).

    Eίχα δημοσιεύσει την πρώτη ανακοίνωση από τα εργαστήρια τεχνολογίας και διαστήματος του αμερικανικού ναυτικού (SPAWAR) σχεδόν αποκλειστικά για την Ελλάδα στο μπλογκ κάπου στο τέλος Μαρτίου φέτος. Δεν ξέρω πόσοι έδωσαν σημασία στο παραπάνω, αλλά αυτήν την στιγμή αποτελεί σε παγκόσμιο επίπεδο την πιο πολλά υποσχόμενη "εξωτική" μορφή παραγωγής πράσινης ενέργειας.

    Αντιγράφω από την ανακοίνωση:

    Outlook and Implications

    If nuclear reactions in LENR(Low Energy Nucler Reaction) experiments are real and controllable, DIA assesses that
    whoever produces the first commercialized LENR power source could revolutionize energy production and storage for the future.

    The potential applications of this phenomenon, if commercialized, are unlimited. The anomalous LENR effects seen in these metal lattices containing deuterium may also have as-yet undetermined nanotechnology implications.

    LENR could serve as a power source for batteries that could last for decades, providing power for electricity, sensors, military operations, and
    other applications in remote areas, including space. LENR could also have medical applications for disease treatment, pacemakers, or other equipment.

    Because nuclear fusion releases 10 million times more energy per unit mass than does liquid transportation fuel, the military potential of such high-energy-density power sources is
    enormous.


    Τέλος να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι καθαρή χωρίς καθόλου ραδιενεργά υποπροιόντα ή άλλους ρύπους.

    ReplyDelete
  30. Είχα μάλιστα τονίσει ότι με την εκλογή Ομπάμα είναι πολύ πιθανό να δούμε να αποχαρακτηρίζονται πολλές υποσχόμενες τεχνολογίες οι οποίες θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν λύση στο παγκόσμιο ενεργειακό πρόβλημα.

    Η επαναφορά του θέματος της κρύας σύντηξης στο προσκήνιο μετά 20 και πλέον ετών λυδωρίας της συγκεκριμένης τεχνολογίας από την "επιστημονική μαφία", με την ανακοίνωση των εργαστηρίων του ναυτικού το Μάρτιο φέτος μόνο τυχαία δεν είναι.

    ReplyDelete
  31. Όντως παραλαμβάνουμε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον και μια χρεωμένη χώρα σε σχέση με τους γονείς μας, όμως από την άλλη πλευρά αυτή η κατάσταση είχε ως αποτέλεσμα μια καλύτερη ζωή για μας καθώς και καλύτερες ευκαιρίες μόρφωσης.
    Το πρόβλημα είναι ο κακός τρόπος διαχείρισης αυτού του πλεονάσματος από την δικιά μας γενιά. Ναι στην διαγενεακή δικαιοσύνη αλλά με προϋπόθεση να αλλάξουμε πρώτα την δικιά μας νοοτροπία. Δεν γίνεται το 98% των νέων ανέργων να επιθυμούν να εργαστούν στο δημόσιο γνωρίζοντας ότι αυτό είναι πλεονασματικό, ουσιαστικά τέτοιες νοοτροπίες δείχνουν σύγκλιση με την νοοτροπία της προηγούμενης.
    Προσωπικά δεν βλέπω καμία διάθεση της δικιάς μας γενιάς να σεβαστεί την επόμενη που έρχεται. Εδώ ακόμα βγαίνουμε στον δρόμο για να προστατέψουμε εργασιακά κεκτημένα, άσυλα και λοιπές παπαριές.

    Όσο αφορά το περιβάλλον καλά τα λέει ο ΓΑΠ αλλά πρώτου κάνει τα δύσκολα ας κάνει πρώτα τα απλά, όπως να τοποθετήσει κάδους ανακύκλωσης αλλά και να πάρει μέτρα μείωσης των ρύπων από τον per capıta πολίτη, μια καλή λύση θα είναι τα αστικά διόδια.
    Αλλά τι λέω εδώ δεν μπορούμε να προστατέψουμε το λίγο πράσινο που έχουμε.

    ReplyDelete
  32. O Ομπάμα στέλνει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν και όχι μόνο δεν διαδηλώνει κανένας προοδευτικός, αλλά του δίνουν και βραβείο Νόμπελ ειρήνης.

    Μάλιστα.

    ReplyDelete
  33. @lefteris

    Δεν υπήρχε άλλη επιλογή συνεχώς χάναμε τις μάχες με αποτέλεσμα το έργο εκδημοκρατισμού της συγκεκριμένης χώρας να γινόταν όλο και πιο δύσκολο.
    Ο πόλεμος είναι κατακριτέος σε κάθε περίπτωση, δυστυχώς όμως δεν υπάρχει άλλη επιλογή, ειδικά όταν τρομοκρατικές ομάδες απειλούν την σταθεροποίηση της περιοχής καθώς και την παγκόσμια ειρήνη. Εάν έχεις σκεφθεί κάτι καλύτερο προτείνε το. Για να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη στο Αφγανιστάν χρειάζονται δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, δηλαδή ξένα κεφάλαια.
    Θα επένδυες κάπου όπου δεν υπάρχει ειρήνη? Προφανώς και όχι.

    Αυτή την στιγμή εκατομμύρια άνθρωποι στην μέση ανατολή και στην Αφρική υποφέρουν λόγω τρομοκρατών και κακών κυβερνήσεων που είναι αποτέλεσμα μιας ανύπαρκτης κοινωνίας πολιτών. Εκεί δεν υπάρχουν δομές και η γνώση ελέγχεται για να ανακυκλώνονται νοοτροπίες, αποτέλεσμα αυτού ο μη ορθολογικός τρόπος σκέψης. Πιστεύεις ότι πρέπει να τους αφήσουμε στην τύχη τους?
    Με το να διαδηλώνεις τι κερδίζεις? Προτάσεις υπάρχουν?

    ReplyDelete
  34. Εχω εγω προταη alesandro...

    Μπορουν να δωσουν και σε σενα ενα νομπελ..Το αξιζεις..

    ReplyDelete
  35. καλό το άρθρο και καλή χρήση στατιστικών στοιχείων. Το θέμα περιβάλλον έχει πολλές πτυχές, πολλούς συντελεστές, και πολλά διαφορετικά συμφέροντα. Οι δύο γραμμές πλεύσης που ξεχωρίζουν είναι αυτή των tree huggers κι αυτή της πράσινης ανάπτυξης ως μοντέλο εξόδου από την παρακμή κι εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης - εν μέρει διατήρηση της οικονομικής ηγεμονίας ΗΠΑ & ΕΕ.

    Και στη μέση βρίσκεται η κοινωνία των πολιτών σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Τελικά αν θα υπερισχύσει το συμφέρον ή οι κοινές αξίες στη δόμηση μιας παγκόσμιας περιβαλλοντικής διακυβέρνησης θα είναι το μεγάλο στοίχημα της επόμενης δεκαετίας.

    ReplyDelete
  36. "Θα επένδυες κάπου όπου δεν υπάρχει ειρήνη?"

    Αυτό έκαναν οι ΗΠΑ στο Β'ΠΠ και εγιναν υπερδύναμη. Επένδυσαν στον Ευρωπαϊκό πόλεμο.

    "το έργο εκδημοκρατισμού της συγκεκριμένης χώρας"

    Για τους Αμερικανούς ήταν εύκολο να εκδημοκρατίσουν τη Γερμανία, Ιταλία και Ιαπωνία, διότι αυτές οι χώρες είχαν ήδη "στο αίμα τους" τη βιομηχανικού τύπου κοινοβουλευτική δημοκρατία. Γερμανία και Ιταλία ήταν δυτικές χώρες, άρα κοινή νοοτροπία.
    Το σχέδιο "εκδημοκρατισμού και ανακατασκευής της Δυτικής Ευρώπης" πέτυχε τότε. Γενναίες επενδύσεις των Αμερικανών στη Γερμανία κλπ. και ανακατασκευή του συστήματος με βάση Ευρω-Αμερικάνικα πρότυπα.

    Το Αφγανιστάν είναι άλλος πλανήτης.
    Με παρόμοιες δομές όμως: αντί για περιφερειάρχες έχουν τοπικούς οπλαρχηγούς, κλπ κλπ.

    Εκείνο που θέλουν οι δυτικοί δεν είναι να εγκαταστήσουν δημοκρατία (αν το θέλανε αυτό θα είχαν παρέμβει στην Αφρική), αλλά να ελέγχουν τους αγωγούς πετρελαίου και να έχουν πόδι στην Ασία.

    Οι Αμερικάνοι, όπως τους έχω ζήσει από κοντά, δεν είναι διεθνιστές. Θέλουν να πηγαίνουν στο χωράφι και μετά στο σπίτι για μηλόπιτα κλπ. Θέλουν την κυβέρνηση μακριά από το σπίτι τους και όταν τους λες τι κάνουμε εκεί κάτω, λένε "what the hell, it's none of our business". Οι πολιτικοί τους ανήκουν σε άλλους κύκλους.

    Τέλος πάντων...

    ReplyDelete
  37. Κάποιοι άλλοι είπαν "μην κάνετε πόλεμο, ρίχτε λεφτά στο Αφγανιστάν".

    Διαφωνώ και με τους δύο. Ο πόλεμος καλλιεργεί κουλτούρα βίας και άμα ρίξεις λεφτά σε τέτοια χώρα, είναι σαν να δίνεις 1 εκατομμύριο σε 10χρονο μπόμπιρα. Δεν ξέρει τι να τα κάνει και τα χαλάει σε βεγγαλικά ή όπλα.

    Μπορείς να τους δώσεις παιδεία, μόρφωση, εκπαίδευση; Αυτό είναι το καλύτερο.
    Αλλά έχουμε γίνει όλοι στη δύση χαζοβλάκες και χοντροί με τα videogames και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τέτοια πράματα.

    ReplyDelete
  38. Για τη μόλυνση της ατμόσφαιρας κλπ, το επιχείρημα της θέρμανσης του πλανήτη είναι έγκυρο, αλλά πολύ περίπλοκο. Γιατί δεν αρχίζουν με κάτι απλό, όπως "ο αέρας βρωμάει ρε!". Διότι ο καθαρός αέρας είναι απαραίτητος για την υγεία και κανείς δεν πρόκειται να φέρει αντίρρηση στο γεγονός ότι στις πόλεις και κοντά σε βιομηχανικές περιοχές ο αέρας όντως βρωμάει και είναι ανθυγιεινός.

    ReplyDelete
  39. @lefteris

    Είναι λογικό οι δυτικές χώρες να θέλουν να ελέγχουν τους αγωγούς πετρελαίου, καθώς οποιαδήποτε μεταβολή τους μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στις δυτικές οικονομίες. Το θέμα είναι ο τρόπος που θα τα ελέγξεις. Ο έλεγχος δια της βίας αποδείχθηκε στο παρελθόν αποτυχημένος, από την άλλη η ενσωμάτωση τους στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία είναι ο καλύτερος τρόπος προς το παρόν, αφού δεν έχει αποδειχθεί καλύτερος. Είναι σαν να έχεις μικρά παιδία, τι κάνεις για να τα ελέγχεις? Χρησιμοποιείς βία εναντίον τους για να σε φοβούνται ή προσπαθείς να τα εντάξεις στο δικό σου περιβάλλον και να τα μορφώσεις? Αναμφισβήτητα ο δεύτερος τρόπος είναι καλύτερος( μέχρι στιγμής).

    Το νόημα του ελέγχου είναι ο φόβος αποσταθεροποίησης, έτσι η μοναδική διέξοδος για σταθεροποίηση είναι η δημοκρατία.

    ‘’ Μπορείς να τους δώσεις παιδεία, μόρφωση, εκπαίδευση; Αυτό είναι το καλύτερο.
    Αλλά έχουμε γίνει όλοι στη δύση χαζοβλάκες και χοντροί με τα videogames και δεν μπορούμε να σκεφτούμε τέτοια πράματα.’’

    Όλα αυτά υπάρχουν εκεί, αλλά λειτουργούν στο να σκέφτονται όλοι ανορθολογικά για να ανακυκλώνονται οι υπάρχουσες νοοτροπίες, όλα είναι πνιγμένα μέσα στον φανατισμό και στην μισαλλοδοξία. Όσο περνάει ο χρόνος γίνονται βήματα και αυτό γιατί οι άνθρωποι αρχίζουν να δέχονται δυτικές επιρροές, όσο συνεχίζει αυτή η τάση άλλο τόσο θα μειώνεται ο αριθμός των νέων τρομοκρατών που παράγει η κοινωνία τους.

    Όλα τα υπόλοιπα που λένε ΚΚΕ, Λαος συριζα κλπ περί ιμπεριαλισμού, κλέψιμο πετρελαίου και πρώτων υλών είναι κουταμάρες.

    Γιατί να δαπανήσει κάποιος 3$ ξέροντας ότι στο τέλος θα πάρει μόνο 1 και θα έχει χάσει δυο.

    ReplyDelete
  40. Στον κόσμο του ο Γιωργάκης. Δε μπορεί να μιλήσει κιόλας ο καημένος.

    ReplyDelete
  41. Μια φίλη μου είπε ότι φέτος η μόδα επιστρέφει στα 80’s.

    Ξέχασα να της πω πόσο μισώ τα 80’s.

    ReplyDelete
  42. Πάμε!

    http://www.youtube.com/watch?v=enWYrB_P3lE&feature=related

    ReplyDelete
  43. Εκείνο που θέλουν οι δυτικοί δεν είναι να εγκαταστήσουν δημοκρατία (αν το θέλανε αυτό θα είχαν παρέμβει στην Αφρική), αλλά να ελέγχουν τους αγωγούς πετρελαίου και να έχουν πόδι στην Ασία.

    -Όποιος βρει έναν αγωγό να διέρχεται από το Αφγανιστάν θα του βγάλω το καπέλο.
    Ναυτικές δυνάμεις δεν βάζουν πόδι σε περίκλειστα κράτη, προτιμούν τις θαλάσσιες προσβάσεις από τις χερσαίες.

    ReplyDelete
  44. Καλά ε τζιμάρας έγραψες χανούμ έγραψες

    ReplyDelete
  45. Όποιος κερδίσει τη μάχη της ενέργειας θα κυριαρχίσει στον 21ο αιώνα. Κι επειδή σε τεχνολογικό επίπεδο μάλλον οι αμερικανοί θα κάνουν το break through βλέπω να συνεχίζουν να κυριαρχούν παρά την άνοδο των λοιπών δυνάμενω και ειδικά της Κίνας.

    ReplyDelete