Saturday, November 28, 2009

Νέα αρχή στο ασφαλιστικό με μικτό σύστημα μέχρι το 2015

Στις 24 Νοεμβρίου 2009 ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος παρουσίασε Μελέτη του επίκουρου καθηγητή στατιστικής και ασφαλιστικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Πλάτωνα Τήνιου για το ασφαλιστικό.

Η μελέτη αυτή αποτελεί την πλέον ουσιαστική συμβολή στο διάλογο που ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα για την αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων και ίσως τη μόνη πρόταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για ένα κοινωνικά και γενεακά δίκαιο, βιώσιμο και αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, προσαρμοσμένο στις συνθήκες ραγδαίας γήρανσης του πληθυσμού.

Δε χρειάζεται εδώ να αναλύσουμε τις παθογένειες του υπάρχοντος ασφαλιστικού συστήματος. Πέρα από τις εγγενείς πιέσεις του δημογραφικού, τον μικρό εργασιακό βίο και τα λίγα έτη εργασίας στα οποία αντιστοιχεί κάθε σύνταξη, τις διάσπαρτες εξαιρέσεις και ως εκ τούτου τις μεγάλες ανισότητες ηλικιακές και κλαδικές ανάμεσα στους ασφαλισμένους, την αναπλήρωση που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει το 100% του μισθού, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους, το υψηλό κόστος συμμόρφωσης λόγω της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας στους εργοδότες.

Στη μελέτη αυτή βλέπουμε με χαρά να εξειδικεύονται και να αναλύονται οι πτυχές του μικτού συστήματος ασφάλισης, ένα μοντέλο που εδώ και τρία χρόνια προτείνουμε και προωθούμε σαν G700 ως λύση στο ασφαλιστικό.

Το νέο μοντέλο ασφάλισης που προτείνεται θα έχει τους εξής πυλώνες και κανόνες:

1. Ένα νέο διανεμητικό σύστημα για τους νέους εργαζόμενους. Το νέο σύστημα βασίζεται σε ατομικούς λογαριασμούς "οιονεί καθορισμένης εισφοράς" (Notional Defined Contribution System). H συμμετοχή στην ασφάλιση έχει ορατό αντίκρισμα και στο νεότερο ασφαλισμένο. Το ακανθώδες θέμα των ορίων ηλικίας παρακάμπτεται τελείως, αφού αποφασίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος πότε (και κατά ποιο ποσοστό) θα αποσυρθεί από την αγορά εργασίας.

2. Έναν υποχρεωτικό δεύτερο πυλώνα επαγγελματικής ασφάλισης, χρηματοδοτούμενο με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα. Τμήματα της παλαιάς αναπλήρωσης (3-4 μονάδες από το ασφάλιστρο) διοχετεύονται στο νέο σύστημα.

3. Το νέο σύστημα είναι υποχρεωτικό για τους νέους. Οι συνταξιούχοι παραμένουν στο παλαιό (το οποίο χρηματοδοτείται από το Κράτος), ενώ οι ενδιάμεσες ηλικίες επιλέγουν. Προϋπάρχοντα συμπληρωματικά ταμεία ή λογαριασμοί εφάπαξ παροχών, μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σύστημα.

4. Δεδομένου ότι το παλαιό σύστημα θα παραμείνει (έστω και απολιθωμένο) εν ζωή για τριάντα και πλέον έτη, προβλέπεται και νοικοκύρεμα του παλαιού συστήματος.

Ως προς το χρόνο και τη διαδικασία προώθησης των αλλαγών, υιοθετείται η στρατηγική των διαδοχικών και παράλληλων φάσεων. Δηλαδή:

- η άμεση λήψη μέτρων τα οποία θα αναδεικνύουν τη σοβαρότητα του προβλήματος και θα έχουν απτό δημοσιονομικό αποτέλεσμα

- η ταυτόχρονη έναρξη ενός ουσιαστικού κοινωνικού διαλόγου, που θα τοποθετήσει το θέμα στις πραγματικές, κοινωνικές και όχι ταμειακές του διαστάσεις.

- η μελέτη των εναλλακτικών λύσεων για μακροπρόθεσμη διευθέτηση του προβλήματος.

- Και τέλος, σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, η τελική νομοθέτηση, από την οποία θα προκύψει ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα.

Το νέο μικτό ασφαλιστικό σύστημα, το οποίο είναι αρκετά κοντά στο Σουηδικό και Ιταλικό σύστημα ασφάλισης, πρέπει σύμφωνα με τη μελέτη να βρίσκεται εγκατεστημένο στη χώρα μας το αργότερο έως το 2015.

Συμφωνούμε απόλυτα. Τεχνικά, κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από εφικτό να συμβεί. Πολιτικά βέβαια κρατάμε μικρό καλάθι. Τα βαμπίρ, κυβερνητικά, αντιπολιτευτικά, μιντιακά, όπως άλλαωστε είδαμε να συμβαίνει την περασμένη βδομάδα, καρακοδούν στη γωνία για να σκοτώσουν στη γέννησή της οποιαδήποτε κίνηση αλλαγής του υπάρχοντος status quo. Έτσι όμως κινδυνεύουμε να ΠΑΜΕ όλοι μαζί για φούντο.

44 comments:

  1. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

    Να πούμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει πλήρης διαχωρισμός μεταξύ του συνταξιοδοτικού,του προνοιακού και του υγειακού.
    Ως προς το τομέα της Σύνταξης το κράτος θα προσφέρει τη "βασική" σύνταξη σε όλους ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ και εκει θα σταματά η συμμετοχή του στον συνταξιοδοτικό τομέα.Από εκεί και πάνω εργοδότες και εργαζόμενοι δημιουργούν τα ατομικά πορτφόλια τα οποία θα προστίθενται στη βασική σύνταξη αλλά θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ για όλους ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΞΑΓΟΡΑΣ.

    ReplyDelete
  2. Βασική σύνταξη για όλους στα 65.Δεν μπορεί να δίνεται γρηγορότερα.
    Οι πρόωρες και οι αναπηρικές συντάξεις καταργούνται και αντικαθίστανται απο επιδόματα από το προνοιακό σύστημα.
    Το ατομικό πορτφόλιο ανοίγει στα 60.Οχι γρηγορότερα.
    Τα βαρέα και ανθυγειινά επαγγέλματα καταργούνται όλα ανεξαιρέτως.

    ReplyDelete
  3. Λοβέρδο ΠΑΜΕ για φούντο καλά στο είπαν οι της τζι. Πολύ καλή η πρόταση Τήνιου. Και ο Μιλτιάδης Νεκτάριος προς τα εκεί κινείται.

    ReplyDelete
  4. Τώρα κάτι ψελλίζουν για ανατροπές στο ασφαλιστικό.

    ReplyDelete
  5. Άμα θέλετε να ακούσετε και καμία άλλη άποψη αν και είστε εντελώς κολλημέμοι,και κρίμα για νέα παιδιά,ελάτε στην συζήτηση να πάρετε και τις απαντήσεις σας.

    http://www.eksegersi.gr/Ekdhlwseis/asfalistiko.jpg

    ReplyDelete
  6. Ο Σαμαράς Αρχηγός.Το πέτυχε προβάλλοντας το δυνατό κομμάτι του βιογραφικού του.Το γεγονός ότι υπήρξε για ένα φεγγάρι συγκάτοικος του ΓΑΠ στο Πανεπιστήμιο.
    ο Απερχόμενος είχε πρότυπο τον Ανδρέα,ο Ερχόμενος το ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  7. Ας μην ξεχνάμε ότι συντηρητικός είναι αυτός που ασχολείται με το παρελθόν και προοδευτικός αυτός που ασχολείται με το μέλλον.
    Δεν είναι τυχαίο ότι ολόκληρο μήνα μια ολόκληρη παράταξη ασχολούνταν με το παρελθόν των στελεχών της, υποψηφίων Αρχηγών.
    Από δώ και πέρα θα έχουμε πολύ Πατρίδα,πολύ παράδοση,πολύ παρελθόν,πολύ ναφθαλίνη.

    ReplyDelete
  8. Ετσι θα έχουμε δύο ΓΑΠ.Εναν ορίτζιναλ και έναν ιμιτασιόν, τον συγκάτοικο.

    ReplyDelete
  9. Mε δυσκολία έβλεπες κάποιον νέο στις κάλπες για την εκλογή ηγεσίας της ΝΔ.Ολοι της τρίτης και τετάρτης ηλικίας.Τα περήφανα γηρατειά ορίζουν το μέλλον μας.

    ReplyDelete
  10. Oλα δείχνουν ότι η ΝΔ,ο μεγάλος ασθενής του πολιτικού συστήματος,έχει τις προυποθέσεις να βγεί απο την εντατική και αυτό είναι θετικό για τα Εθνικά μας μελλούμενα.Θα χρειαστεί όμως να μείνει σε ίδρυμα αποκατάστασης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    ReplyDelete
  11. Ο συντηρητισμός στην Ελλάδα είναι η κυρίαρχη κοινωνική ιδεολογία.Ευτυχώς ακόμη δεν έχει γίνει και κυρίαρχη πολιτική λόγω απουσίας ενός χαρισματικού δημαγωγού στο χώρο τής Δεξιάς .Δεν μού φαίνεται ότι ο Σμαράς κάνει γιαυτό το ρόλο παρόλο του ότι θα πιεστεί αφόρητα.Πρός το παρόν τη γλυτώνουμε.

    ReplyDelete
  12. Και τώρα για το πόστ.


    Οσοι μετέτρεψαν το δημόσιο χρέος σε προσωπική περιουσία θα πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά στη δημιουργία του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών.Οι νεότεροι θα πληρώνουν το χρέος για όλη τους τη ζωή και οι παλιότεροι μέσω της περιουσίας τους θα πληρώνουν τα ασφάλιστρα που δεν πλήρωναν όταν έπρεπε και τους φόρους που δεν πλήρωναν όταν έπρεπε.
    Μόνο έτσι θα μεταφερθούν πόροι απο τη μια γενιά στην άλλη.Και μόνο έτσι θα μπορέσει να δουλέψει η αναδιαναμετική συνιστώσα του Ασφαλιστικού.

    ReplyDelete
  13. αναδιανομητική συνιστώσα.

    ReplyDelete
  14. Η ΝΔ, έτσι όπως έχει σήμερα, εκφράζει τα πιό καθυστερημένα και τα απόμαχα κοινωνικά στρώματα.Αριθμητικά είναι πλειοψηφικά.

    ReplyDelete
  15. Σε κυνήγι μαγισσών,μετά την "ατιμωτική" στις βουλευτικές εκλογές ήττα, εξελίχθηκε η εσωκομματική αναμέτρηση, με καταλληλότερους γιαυτή τη δουλειά τα καθυστερημένα στρώματα.Καλή για μάγισσα η Θεοδώρα Μητσοτάκη.Τη πλήρωσε.Αλλά η Ντόρα φεύγει,ο Κυριάκος έρχεται.

    ReplyDelete
  16. Η Θεοδώρα Μητσοτάκη το γνώριζε ότι κάποτε θα μπορούσε να της συμβεί και προσπαθησε να κρυφτεί πίσω απο τη Ντόρα Μπακογιάννη.Δεν συμφωνώ ότι αυτό ήταν μια απλή μπούργκα ή ένα καλοσχεδιασμένο τσαντόρ.

    ReplyDelete
  17. Diladh pio einai plewn 'palios' asfalizmenos ? Egw pou exw 12 xronia ensima sto IKA, tha aniko sto palio systima h sto kainourio ?

    Makarh na mas piasei ki'emas auto to systima. Plirono 900+ eurw sto IKA kathe mhna........

    Makarh na mou legane "Tha dineis 300 sto IKA, kai ta ipoloipa se opia idiotikh etairia theleis".....

    ReplyDelete
  18. Θα τα πούμε και για τη ΝΔ παρμενίδη μη βιάζεσαι. Σύμφωνα με τη μελέτη με 12 χρόνια ασφάλισης είσαι νέος ασφαλισμένος και μπαίνεις στο καινούριο σύστημα

    ReplyDelete
  19. Roxala δε γνωρίζουμε για ποια κοινωνική ασφάλιση ακριβώς μιλάς; Γι' αυτή όπου το 25% είναι φτωχοί; Γι' αυτή που έχει τις μεγαλύτερες ανισότητες στην ΟΟΣΑ; Γι' αυτή όπου κάποιοι έχουν ποσοστό αναπλήρωσης 10 και άλλοι πάνω από 100%; Γι' αυτή όπου οι κανόνες υπάρχουν για να καταστρατηγούνται; Γι' αυτή όπου οι νέοι ξεζουμίζονται πληρώνοντας υψηλές εισφορές χωρίς αντίκιρισμα; Γι' αυτή που δεν έχει να πληρώσει συντάξεις ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον;

    Αν μιλάμε γι' αυτή την κοινωνική ασφάλιση τότε καλώς μπαίνει στο απόσπασμα. Μικτό κοινωνικό ασφαλιστικό. Η μόνη λύση για καλύτερες μέρες.

    ReplyDelete
  20. Για να μου πείτε και ποιος θα παρέχει την αναγκαία επιμόρφωση/εκπαίδευση σε οικονομικά/ασφαλιστικά θέματα (ειδικά ιδιωτικής ασφάλισης) ώστε να μπορούν όντως οι νέοι να κάνουν επιλογές στην αγορά χωρίς να αγοράζουν βλακείες.

    ReplyDelete
  21. Tην ιδιωτική Ασφάλιση στην Ελλάδα,και όχι μόνο, την έχουν τυχάρπαστοι και ανήθικοι.Οσοι Ελληνες δοκίμασαν κάηκαν.Και ξαναγύρισαν στο κρατικό τομέα γονατιστοί.

    ReplyDelete
  22. " G700 said...

    Θα τα πούμε και για τη ΝΔ παρμενίδη μη βιάζεσαι."

    Κάθε πράμα στο καιρό του.Tα θεματά σας έχουν πρόβλημα συντονισμού με την επικαιρότητα.

    ReplyDelete
  23. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  24. Τη πρώτη συνέντευξη ο Σαμαράς την έδοσε στο Μακη Τριανταφυλόπουλο.Στον σκανδαλολόγο,συνωμοσιολόγο,μισερολόγο,σκοτεινολόγο,για να περιοριστούμε στα πιό λάιτ.Τα άλλα τα πιό σοβαρά θα τα αποφύγουμε.Αμα τα πούμε κινδυνεύουμε να εμπλέξουμε το μπλόγκ σε νομικές περιπέτειες.Η ΚΑΛΗ ΜΈΡΑ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
    Τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται έστω και ένα αμυδρό φως,ο Σαμαράς διάλεξε τον θιασώτη του Ερέβους ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ..

    ReplyDelete
  25. Συνέντευξη στον εκπρόσωπο της γύφτικης νεοδεξιάς Μ.Τριανταφυλόπουλο.Ποιός; Ο συγκάτοικος του ΓΑΠ στο Amherst.Πρέπει ο ΓΑΠ αμέσως να αφαιρέσει απο το Σαμαρά αυτό το τίτλο.
    Πλημμύρισε τις εφημερίδες με σχολικές φωτογραφίες με το ΓΑΠ.

    ReplyDelete
  26. Εντάξει δεν συγκατοίκησαν και πολύ.Ενα φεγγάρι μόνο.Ισα ίσα να γεμίσει ο Σαμαράς το άλμπουμ με φωτογραφίες.Φωτογραφίες όμως που τον βοήθησαν να γίνει Αρχηγός της ΝΔ και να δίνει συνεντεύξεις στο γύφτο.

    ReplyDelete
  27. Παρμενίδη, πάλι κόβεις βόλτες στον φαντασιακό σου κόσμο, οπου η αγία τριάδα έχει αντικατασταθεί απο τον Γιωργάκη, την Μάργκαρετ, και τον πατερούλη;

    Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει..

    Α, ναι, τη ΝΔ, που για όσα ΔΕΝ έκανε, αναφερόταν μονομανιακώς στα όσα κληρονόμησε απ' το ΠΑΣΟΚ.

    Και ο Γιωργάκης τα ίδια κάνει. ΔΕΝ παίρνει τις δύσκολες αποφάσεις, λες και τα προβλήματα θα λυθούν από μόνα τους. Αρκεί να πληρώνονται οι ένα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι.

    Ε, Giorgos, τώρα που η οικοδομή μας τελείωσε, και που το αυτοκίνητο χάνει αέρα, με τι θα αντικαταστήσεις την "ανάπτυξη" στην ελληνική οικονομία; Μήπως με πράσινη ανάπτυξη; LOL. Με τι λεφτά; Ποιός θα επενδύσει, και ποιός θα καταναλωσει, σε ένα τοπίο όλο και μεγαλύτερων φόρων "περιουσίας"; Οι δημόσιοι υπάλληλοι μήπως; 'Η μήπως οσοι δουλεύουν στη μαύρη αγορά; 'Ολα έχουν ένα όριο. Ακόμα και οι μεγάλες πολιτικές νίκες του 44%.

    ReplyDelete
  28. lefteris said

    "Για να μου πείτε και ποιος θα παρέχει την αναγκαία επιμόρφωση/εκπαίδευση σε οικονομικά/ασφαλιστικά θέματα (ειδικά ιδιωτικής ασφάλισης) ώστε να μπορούν όντως οι νέοι να κάνουν επιλογές στην αγορά χωρίς να αγοράζουν βλακείες."

    To οτι εμενα με απασχολουν ποσως επενδυσεις, χρηματοοικονομικα προιοντα τι με κανει?

    Ο Λευτερης πλεει σε πελαγη καπιταλιστικης ευτυχιας οπως πολλοι αλλωστε και εχει και την απαιτηση να παρει και μας αφου προφανως η πραγματικοτητα του χρηματοοικονομικου εργαλειου ειναι η μοναδικη πιθανη καταληξη μας..

    Ειστε ανεντιμοι γιατι παρακαμπτετε τις ιδεολογικες επιλογες που κανετε ουτως η αλλως για να προτεινετε το "μικτο " σας συστημα και μας παρουσιαζετε την αποψη σας σα "κοινη λογικη"..Λες και οτιδηποτε αναφερετε στην κεφαλαιοποιηση ειναι αυτοχρημα και επιστημονικο..

    ReplyDelete
  29. Η 4η Οκτωβρίου 2009 θα ανακηρυχθεί ημέρα Εθνικής παλιγγενεσίας. Από τώρα και πέρα θα μιλάμε για μια άλλη Ελλάδα.Το 2010 κρίνεται το δίλημμα "ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε".Το 2010 αλλάζουμε.Kαμμιά δύναμη δεν μπορεί να το εμποδίσει.Ο Τιμονιέρης έπιασε δουλειά.

    ReplyDelete
  30. Στην επιστολή του προς τον κ. Σαμαρά ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρει: «Αγαπητέ μου Αντώνη, πανηγυρίζω κι εγώ μαζί σου στην θριαμβευτική σου νίκη που διανοίγει μια νέα προοπτική για την Ελλάδα μας! Με αγάπη, δικός σου, Μίκης».

    H γλοιώδης Αριστερά.
    Ευτυχώς ο ΓΑΠ αυτούς τους τύπους τους έστειλε στην Τριαντοφυλλοπουλική γυφτο-Αριστερά.Που βιάζεται να γίνει ο αριστερός ψάλτης της δεξιάς.Παλιά μου τέχνη κόσκινο.

    ReplyDelete
  31. Νομίζω ότι, επιτέλους, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από όλους τους συναρμόδιους γραφειοκράτες, να ανακαλυφθεί η μηχανή που θα παράγει ύλη από το μηδέν, η τουλάχιστον, το κέρας της αμάλθειας.

    Κάπως έτσι μου φαίνονται όλες οι μέχρι τώρα συζητήσεις για το ασφαλιστικό.

    Το πρόβλημα του ασφαλιστικού, δεν είναι μόνο ο τρόπος υπολογισμού και το ύψος της σύνταξης.

    Το πρόβλημα είναι μπακαλίστικο.

    Πόσοι άνθρωποι δίνουν χρήματα στο σύστημα (εργάζονται και παράγουν πλούτο, όχι απλά πληρώνουν φόρους).

    Πόσοι άνθρωποι είναι βάρος για το σύστημα (πληρώνονται από αυτό, ή σαν συνταξιούχοι, ή σαν εργαζόμενοι, βλέπε δημόσιοι υπάλληλοι, ή σαν παράσιτα, βλέπε κρατικοδίαιτοι σύμβουλοι).

    Ακούω τόσες φορές να λένε ότι οι "μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πληρώνουν τους φόρους, και στηρίζουν τον προϋπολογισμό".

    Δηλαδή, αυτός που παίρνει 20.000 ευρώ ετησίως από το δημόσιο, μισθό ή σύνταξη, και επιστρέφει 2.000 σε φόρους, συνεισφέρει 2.000; Γιατί εμένα μου φαίνεται ότι κοστίζει 18.000.

    Αντιθέτως ο ελεύθερος επαγγελματίας που αμοίβεται με 30.000, κρύβει τα 20.000, δεν πληρώνει φόρο, αλλά, δίνει σχεδόν 5.000 το χρόνο στο ΚΛΕΒΕ, θεωρείται κλέφτης και παθητικό της κοινωνίας!
    Λες και τρώει τα λεφτά τους. Και τον κυνηγάνε όλοι, ώσπου να γίνει πιο σπάνιο είδος και από την αρκούδα της Πίνδου.

    Αν ήταν τόσο άνετη η ζωή των ελευθέρων επαγγελματιών, θα υπήρχαν ουρές στα ΙΕΚ υδραυλικών και ηλεκτρολόγων, όχι στον ΑΣΕΠ.

    Τελικά, η ανωτάτη μπακαλιστική, ρωτάει:

    Πόσοι εργάζονται σε δουλειές εκτός δημοσίου στην χώρα μας;

    προς

    Πόσοι πληρώνονται από το δημόσιο ταμείο στην χώρα μας;

    Και η απάντηση, είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε ως το 2015.

    ReplyDelete
  32. Κρίμα που η Ελλάδα δεν έχει ούτε Δεξιά ούτε Αριστερά.Σφυχταγκαλιάστηκαν επί Καραμανλή,μπήκαν στο ίδιο πλοίο και βυθίστηκαν αύτανδροι.
    Τώρα η Αριστερά με το οργανικό ψυχοσύνδρομο,η κρατικοδίαιτη Αριστερά της παλιατζούρας, ετοιμάζεται ,σαν βαμπίρ, να επιτεθεί στο Σαμαρά και να γίνουν φίλοι.Εάν αυτό συμβεί η Ελλάδα θα βλαφτεί περισσότερο από ότι βλάφτηκε στον εμφύλιο και απο τις δύο παρατάξεις.Οψόμεθα.
    Η αριστερά και η Δεξιά είναι ταξικοί αντίπαλοι που πρέπει να μάθουν να εκφράζουν την αντιπαλότητά τους με διαφανή δημοκρατικά μέσα χωρίς να χάνουν την αυτονομία τους.Κατι που στην Ελλάδα δεν συμβαίνει γιατί και οι δύο προσβλέπουν στη λαφυραγώγηση του κράτους.Οταν δεν μπορούν χωριστά το κάνουν απο κοινού όπως επί Καραμανλή.Θα συμβεί και επί Σαμαρά;

    ReplyDelete
  33. κάθε φορά που επιστρέφω στην Ελλάδα πιάνω τον εαυτό μου να αναρωτιέται "γιατί;"

    Στην χώρα μας έχουμε το μαγικό ραβδί να μετατρέπουμε σε "κάρβουνο" κάθε καλή ιδέα ή προσπάθεια.
    Λόγω βλακείας? Λόγω συμφερόντων? Λόγω τεμπελιάς? Δεν ξέρω διαλέξτε-

    το ασφαλιστικό που θίγει η G700 δεν είναι κάτι νέο
    ούτε και μας λέτε κάτι νέο

    Οι 3 πυλώνες ασφάλισης είναι -αν δεν κάνω λάθος- κοινοτική οδηγία εδώ και χρόνια
    Στη γειτονική μας Βουλγαρία εφαρμόζεται εδώ και πολλάαααα χρόνια

    ο Λευτέρης έχει δίκιο- όταν έχεις την ευθύνη της επένδυσης της τοποθέτησης σου, σε χώρες σαν την Ελλάδα, είναι 100% πιθανό να συμβούν τα απίστευτα.
    Και δεν υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας- δεν υπάρχουν θεσμοί λειτουργούντες, Αρχές λειτουργούσες.

    Λυπάμαι Γιούρι που πλέεις σε πελάγη κομμουνιστικής δυστυχίας και νομίζεις ότι είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής- αυτές οι επιλογές μας έφτασαν εδώ που είμαστε σήμερα

    Ακόμα και αν δεχτώ ότι έχω λάθος (κι εσύ δίκιο) η παρούσα κατάσταση είναι τετοια που πρέπει να χορέψουμε σε άλλο ρυθμό.

    Beggars can't be choosers- καιρος να το καταλαβετε όλοι

    Κλείνω θυμίζοντας κάτι που είχε πει ο Κομφούκιος και είχε απόλυτο δίκιο (όσο και αν διαφωνεί κάποιος με τις θέσεις του ή τον τρόπο που τις εκφράζει):

    Όποιος έχει πρόβλημα ας ζητήσει το λογαριασμό από τους γονείς του-

    Πράγματι η προηγούμενη γενιά ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕ το μέλλον της επόμενης

    Όσοι εθελοτυφλούν, αρέσκονται να βλέπουν τις καλοταισμένες συνδικαλιστικές γάτες να μπουρδολογούν αντί να τους πλακώνουν στο ξύλο όπου τους βρούν

    Αυτό χρειάζεται! Όταν όλοι αυτοί οι καλοταισμένοι ηλίθιοι συμφεροντολόγοι φοβούνται να ξεμυτίσουν τότε θα αρχίσει κάτι να αλλάζει

    Μέχρι τότε εδώ στην Ελλάδα θα βράζουμε στο ζουμί μας και λύση δεν θα βρίσκουμε

    ReplyDelete
  34. "Ο Λευτερης πλεει σε πελαγη καπιταλιστικης ευτυχιας..."

    Το αντίθετο. Αυτό που εννοώ είναι ότι είμαι κατά (και όχι υπέρ) της "επιλογής μεταξύ ιδιωτικής και κρατικής ασφάλισης". Γιατί είμαι κατά; (αν και ήμουν ασφαλιστής επί 10 χρόνια). Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι ΔΕΝ γνωρίζουν τις λεπτομέρειες.
    Είναι σαν να λέμε "προαιρετική επισκευή αυτοκινήτου από ιδιώτη και του δίνουμε πιστοποιητικό καταλληλότητας". Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν από αυτοκίνητα, όπως δεν γνωρίζουν κι από ιδιωτική ασφάλιση.
    Συνεπώς είμαι κατά της "επιλογής" μεταξύ κρατικής και ιδιωτικής ασφάλισης. Ακόμα κι αυτοί οι πιτσιρικάδες που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, κάνουν πολλά λάθη και την πληρώνουμε όλοι στο τέλος.

    Το δημόσιο πρέπει να αναλάβει τη Βασική Ασφάλιση. Οι ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν πρόσθετες καλύψεις, πρόσθετη συνταξιοδότηση κλπ και να ελέγχονται αυστηρότατα από τουλάχιστον τρεις (3) ανεξάρτητους φορείς.

    ReplyDelete
  35. Στην χώρα μας έχουμε το μαγικό ραβδί να μετατρέπουμε σε "κάρβουνο" κάθε καλή ιδέα ή προσπάθεια.
    Λόγω βλακείας? Λόγω συμφερόντων? Λόγω τεμπελιάς? Δεν ξέρω διαλέξτε-


    Από ζήλια. Φταίνε και οι γονείς (η ανατροφή είναι μεγάλη υπόθεση - το κυριότερο πράγμα).

    Είναι και η γεωγραφική θέση. Όταν βρίσκεσαι "στη γωνία", τότε νομίζεις ότι οι μαλακίες σου θα περάσουν απαρατήρητες. Εάν η Ελλάδα βρισκόταν γεωγραφικά μεταξύ Γερμανίας και Σουηδίας και με ανοιχτά σύνορα, τότε θα είχαμε λίγη παραπάνω ευθυξία και ντροπή και δεν θα κάναμε συνεχώς μαλακίες.


    Γιούρι, ακούγεσαι νέος, περίπου 18-20 ετών. Συμβουλή: μάζεψε κάνα φράγκο και ταξίδεψε και λίγο. Καλό θα σου κάνει. Αυτή η συμβουλή είναι καλή (να διασκεδάσεις σου λέω).

    ReplyDelete
  36. lefteris

    Λαθος...Ειμαι 30

    Αρνουμαι να ενισχυσω την αποψη που θελει την κοινωνικη συνειδηση διαμεσολαβημενη απο την αρχη "το χρημα παραγει χρημα"..Η ιδεολογικη πτυχη του μικτου σας αυτη ειναι

    ReplyDelete
  37. =Αναρτήθηκε από ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ στις 8:58

    Τρίτη, 01 Δεκεμβρίου 2009
    == ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΩΡΓΟ !!! ==
    Μου το έστειλε φίλος αναγνώστης:

    ==ΝΑ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΩΡΓΟ !!!==

    «Ήρθες να πληρωθείς την άδεια;;;»

    26/11/2009


    Με αυτά τα λόγια με υποδέχτηκε συνάδελφος χθες το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο έξω από την εταιρεία.

    - Δεν κατάλαβα το υπονοούμενο, του απάντησα.

    - Για την κανονική άδεια που πληρώνεστε οι απαλλαγμένοι συνδικαλιστές, σου μιλάω.

    - Και ποιος σου είπε ότι συμβαίνει αυτό;

    - Ρώτα τον ----------- και θα μάθεις, μου λέει.

    Πράγματι, λίγο αργότερα, συναντάω τον ------------, του μεταφέρω τον παραπάνω διάλογο και του ζητάω να μου πει τι έχει γίνει.

    Και εκείνος, με το γνωστό υβριστικό του ρεπερτόριο, μου απάντησε:

    - 260 συνάδελφοι έχουν πληρωθεί διπλά την κανονική τους άδεια.

    - Τρεις συνδικαλιστές έχουν επίσης κάνει το ίδιο.

    - Και αυτός, με αγωγή που κατέθεσε κατά της εταιρείας διεκδικεί να πληρωθεί την άδεια και σε πρώτο βαθμό έχει δικαιωθεί.

    Μετά από αυτά είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι:

    Σχόλια, ψίθυροι και υπονοούμενα για ιδιοτελή συνδικαλιστική συμπεριφορά δεν με αφορούν. Ουδέποτε έχω πληρωθεί την κανονική μου άδεια και δεν το θεωρώ ηθικά έντιμο να συμβαίνει αυτό".

    .....ΜΟΥ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΝΑΣ ΦΙΛΟΣ


    Αναρτήθηκε από ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ στις 8:58

    ReplyDelete
  38. Γιώργο,

    Ο σημαντικότερος λόγος για να γίνουμε όλοι ελεύθεροι επαγγελματίες: να μην πηγαίνουμε σε γραφεία (εκτός εάν είσαι φωτογράφος για φωτομοντέλα, οπότε αλλάζει το πράμα).
    Ήθελα να ξερα πόσοι από την εταιρεία αυτή βγάζουν ας πούμε 1 εκατομμύριο το μήνα, ώστε να υπάρχουν και λόγοι ζηλοφθονίας. Εκτός κι αν τσακώνεστε για ποσά της πλάκας, γιατί αν είναι έτσι, μην ψάχνετε τίποτα παραπάνω. Όποιος τσακώνεται για 5-6 χιλιάρικα το χρόνο, ας τα να πάνε ο κακομοίρης...
    ---------------------

    Γιούρι,

    Ο Καλός Σαμαρείτης ήταν καλός επειδή είχε κάτι με αξία (χρήματα) να δώσει. Εάν δεν είχε τίποτα, θα ήταν απλώς ένας κοινός Σαμαρείτης όπως όλοι οι άλλοι, με "καλές προθέσεις". Εάν τώρα είχε πάρει τα λεφτά από τους φορολογούμενους, θα ήταν "πολιτικός Σαμαρείτης" και θα έδινε 80% στους φίλους του, 10% στους φτωχούς και 10% για να του φτιάξουν άγαλμα ευεργέτη.
    Αυτή η κατάσταση επικρατεί για τα τελευταία 700.000 χρόνια. Ο κομμουνισμός την έκανε ακόμα χειρότερη (τι έτρωγε το κόμμα, η κεντρική επιτροπή, και τι έτρωγε ο κοσμάκης).

    Ο κομμουνισμός είναι η πιο εύκολη λύση: ισοπεδώνει τα πάντα και εξαφανίζει τις επιλογές (στην Κίνα φορούσαν όλοι τα ίδια ρούχα επί Μάο - άλλο ένα πρόβλημα είχε λυθεί, το πρόβλημα της επιλογής ρούχων). Η ζωή είναι πιο εύκολη χωρίς ελευθερία επιλογών, ειδικά εάν είσαι ζώο. Κι όποιος διαφωνεί, στο απόσπασμα.
    Η δημοκρατία από την άλλη είναι πολύ δύσκολη υπόθεση.
    Το εκνευριστικό όμως με την αριστερά είναι όλοι αυτοί οι τύποι που μου λένε ότι πρέπει να ζω και να σκέφτομαι όπως διατάζουν αυτοί και σύμφωνα με αυτά που πιστεύουν αυτοί.
    -----------------------------

    Παρμενίδη,

    Χριστέ και Παναγία, πόσους καφέδες πίνεις; Ο "τιμονιέρης" μπορεί να έπιασε το τιμόνι, αλλά ολόκληρο το υπόλοιπο αυτοκίνητο εκτός του τιμονιού είναι σκορπισμένο σε μια έκταση όση και η Ελλάδα. Οπότε, άστον να παίζει με το τιμόνι. Σιγά μην αλλάξει καταστάσεις και νοοτροπίες 800 ετών και βάλε.

    ReplyDelete
  39. Όσον αφορά στο ασφαλιστικό, το σημερινό σύστημα με ελαφρές τροποποιήσεις είναι μια χαρά. Σαφώς και θα μειωθούν οι παροχές όσο γερνάει ο πληθυσμός, αυτό είναι λογικό. Αλλά η βασική δομή (υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση σαν "βάση" και προαιρετική ιδιωτική ασφάλιση για διάφορα άλλα αντικείμενα όπως το σπίτι και τα χρυσαφικά της γιαγιάς) είναι μια χαρά.


    Το πρόβλημα είναι το ήθος αυτών που το διοικούν.

    Κανονικά τα ασφαλιστικά ταμεία έπρεπε να είναι τελείως ανεξάρτητα από το Κράτος και να ανήκουν αποκλειστικά στις τοπικές κοινότητες (στους νομούς ας πούμε) και να απαγορεύεται σε οποιαδήποτε κυβέρνηση να έχει πρόσβαση σε αυτά.

    Επίσης, πρέπει να δημοσιεύεται ισολογισμός των ταμείων κάθε τρίμηνο.

    ReplyDelete
  40. Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία.

    Οι χώρες με τα καλύτερα συστήματα υγείας, και τη λιγοτερη διαφθορά, έβαλαν βέτο στη διασυνοριακή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

    http://www.enet.gr/?i=news.el.ygeia&id=107767

    Λέει η κυρία υπουργός "στόχος είναι να υπάρξει ισορροπία, αλλά και να διασφαλιστεί το ελληνικό σύστημα υγείας."

    Χχαχαχαχαχαχ, το ποιό;

    'Εχοντας ζήσει το δημόσιο σύστημα υγείας από πρώτο χέρι όταν πέθανε ο πατέρας μου, μα το θεό, θα προτιμήσω να αυτοκτονήσω παρά να νοσηλευτώ σε ελληνικό νοσοκομείο.

    Βλέπετε, κυρία υπουργέ μου, όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε. Μέχρι τώρα, την έχετε σκαπουλάρει. Αλλά κάποια στιγμή, όλο αυτό το ντάντεμα των αργόμισθων στο δημόσιο θα γυρίσει μπούμερανγκ.

    ReplyDelete
  41. http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/8385164.stm


    "The BBC's economics editor Stephanie Flanders said the situation in Dubai had alerted investors to the idea that you can lose money on government bonds - even if they appear to have implicit guarantees.
    The repercussions of Dubai's debt problems are already making it more expensive for countries with large deficits to sell their debt.
    "There are lots of other governments out there who don't have rich neighbours with oil to bail them out, who may have trouble in the next few months or years," she commented.
    "Greece and Latvia are paying more for their debt, thanks to Dubai.""

    ReplyDelete
  42. Γιούρι
    +
    Αρνουμαι να ενισχυσω την αποψη που θελει την κοινωνικη συνειδηση διαμεσολαβημενη απο την αρχη "το χρημα παραγει χρημα"..Η ιδεολογικη πτυχη του μικτου σας αυτη ειναι
    +

    Θεωρώ εαυτόν ανώτερο του μετρίου χειριστή της ελληνικής γλώσσας και αδυνατώ να καταλάβω τι εννοείς

    Αν εννοείς ότι το χρήμα παράγει ευμάρεια και η ευμάρεια πλούτο και αυτό το αρνείσαι μάλλον πρέπει να ζήσεις 2-3 χρόνια expat στις χώρες που καταστράφηκαν απο τους ομοιδεάτες σου

    ReplyDelete
  43. Γιούρι, είσαι λάθος. Η μόνη πτυχή του μικτού μας είναι πως θα χρηματοδοτηθούν καλύτερα οι όλο και αυξανόμενες ανάγκες λόγω γήρανσης του πληθυσμού. Αν είχαμε άλλα δημογραφικά δεδομένα θα μιλούσαμε απλά για επισκευή του υπάρχοντος συστήματος. Αν έχεις να αντιπροτείνεις κάτι άλλο μπορείς να το πεις και να το αξιολογήσουμε. Πως θα χρηματοδοτήσεις το ασφαλιστικό με βάση τις δικές σου ιδεολογικές προτιμήσεις;

    ReplyDelete