Thursday, May 21, 2009

Καταψηφίζουμε κυβέρνηση και αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις. Συνέντευξη G700 στο ΣΚΑΙ

Ο Σωτήρης Ράπτης, ιδρυτικό μέλος της G700, μιλάει για τις ευρωεκλογές, στην εκπομπή του Μπάμπη Παπαδημητρίου, Σημειώσεις, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. Η συνέντευξη ξεκινάει στο σημείο 13:30 του streaming και διαρκεί 7 λεπτά.

Κάντε κλικ στο εικονίδιο για να ακούσετε τη συνέντευξη

40 comments:

  1. ΟΧΙ ΣΤΗ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ


    Μπράβο Σωτήρη.Ο ΣΚΑΙ, και ιδιαίτερα ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, διευκολύνουν τη γόνιμη συζήτηση.
    Προτείνω απο εδώ και πέρα ΟΛΑ τα θέματα του μπλόγκ να είναι Ευρωπαικά.

    ReplyDelete
  2. πασοκ, οικολόγοι, ΦΙΣ, Δημοκρατικοί.

    δεν ξέρω για την ομάδα αλλά εγώ το συριζα θα τον έβαζα στις αντιευρωπαϊκές ειδικά με υποψηφία γ700 της ΚΟΕ

    ReplyDelete
  3. Ψηφίζω Οικολόγους Πράσινους γιατί το μείζον είναι η προστασία του περιβάλλοντος και όχι η καπιταλιστική ή σοσιαλιστική υπερανάπτυξη που οδηγεί σε μόλυνση, κλιματική αλλαγή, διατροφικές κρίσεις, αλόγιστο ξόδεμα των φυσικών πόρων, ερημοποίηση, και τελικά σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής. Αγαπώ τον πλανήτη αγαπώ τους ανθρώπους. Μην πω ότι η υποανάπτυξη σε ορισμένα θέματα είναι προτιμότερη, γιατί θα παρεξηγηθώ και θα μου πείτε ότι είμαι αλλού για αλλού. Ναι λέω μόνο στην πράσινη ανάπτυξη που θα δώσει και δουλειές.

    ReplyDelete
  4. Εγώ πάντως θα ήθελα να ακούσω περισσότερα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και για την υποστήριξη εκείνων των δυνάμεων (ποιες άραγε?) που προωθούν μια ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική για την έξοδο από την κρίση και μια πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση με περισσότερες αρμοδιότητες στο ΕΚ, με ενιαία δημοσιονομική πολιτική, ενιαίο ασφαλιστικό σύστημα, ενιαία μεταναστευτική πολιτική, ενιαίο θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο για την εργασία και ενιαίο σύστημα υγείας.

    ReplyDelete
  5. Dream on! im goin to Ibiza for plats plouts.

    ReplyDelete
  6. I am a dreamer I am a believer and I don't need skunk to get high, i get fixed with my own wishful thinking, dude..

    ReplyDelete
  7. Στην Ίμπιζα έχει σίγουρα εκλογικό να πας να ψηφίσεις Θαπατέρο, γιατί ο άλλος θα στο κόψει όταν βγει.

    ReplyDelete
  8. Ειναι η 2η φορά που με εκφράζει απόλυτα ο Lebowski (παρότι dude που ιδεολογικά βγάζω σπυράκια με τη -όλα στα **** μου -στάση σου)

    καταψηφίσουμε κτλ κτλ
    Καλά όλα αυτά. Και τί να ψηφίσουμε γιά ναχουμε καλό ερώτημα ?

    Εδώ δεν μιλάμε για ευρω-εκλογές αλλά γιά γκάλοπ εθνικών εκλογών

    και είναι όλοι τραγικοί

    ο ΓΑΠ πηγε λεει στο ΙΚΑ. Να δει τα χάλια που δημιούργησε ο πατέρας του και το κόμμα του.......

    η ΝΔ έβγαλε τα παπαγαλάκια - και λύθηκαν τα προβλήματα

    εδω και το ΚΚΕ εφτασε να βασίζει την επικοινωνία του στους μεγαλοεκδότες (& λοιπούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλάιου)

    και τους λέτε αυτούς πολιτικούς και δεν τους παίρνετε με τα λεμόνια......


    ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ

    και δυστυχώς.... ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ

    ReplyDelete
  9. Μόλις άκουσα τη συνέντευξη. Όταν λέτε ότι στην κίνησή σας συμμετέχουν άνθρωποι απ' όλο το πολιτικό φάσμα, εννοείτε και από την Αριστερά; (Μη μου πείτε κανένα μέλος του ΚΣ της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ...).

    ReplyDelete
  10. Δεν ψηφίζω,
    σημαίνει ότι αυτοκαταργούμαι ως πολίτης.
    Σημαίνει ότι απεμπολώ τα πολιτικά μου δικαιώματα.
    Σημαίνει ότι προσβάλλω τον πιό ,απδεδειγμένα, δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, που είναι το Ευρωκοινοβούλιο.
    Σημαίνει ότι πυροβολώ τη Δημοκρατία.

    ReplyDelete
  11. LeftG700,

    Ασφαλώς και θα γνωρίζεις τους ιδιοκτήτες της Αριστεράς. Θα χαρώ να μου τους συστήσεις.

    ReplyDelete
  12. Είναι παράλογο όταν στήνονται κάλπες να μην κρίνονται ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

    Ωστόσο, όλα τα εσωτερικά ζητήματα συνδέονται με την Ευρώπη. Εάν θέλεις να κάνεις έξυπνη καμπάνια συνδέεις τις εσωτερικές ανεπάρκειες με τις ευρωπαϊκές επιλογές.

    Ποια ήταν η στάση της κυβέρνησης στο 65ώρο;

    Ποια είναι η στάση της ομάδας της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο για τα δικαιώματα των χρηστών internet;

    ReplyDelete
  13. @ser

    "ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΡΑΓΙΚΟΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ

    και δυστυχώς.... ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ"

    Μηδενιστής. διάλεξε απλώς πρόσωπα...

    ReplyDelete
  14. @ Parmenides

    "Σημαίνει ότι προσβάλλω τον πιό ,απδεδειγμένα, δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, που είναι το Ευρωκοινοβούλιο."

    Ταυτόχρονα να γνωρίζουμε βέβαια ότι ο πιο δημοκρατικός θεσμός της ευρωπαϊκής δημοκρατίας υποβαθμίζεται και μερικές φορές γελοιποιείται

    α) από την εκλογή των μελών του μέσω λίστας στις περισσότερες χώρες εκτός εξαιρέσεων (π.χ. Κύπρος, Βρετανία),

    β) από την έλλειψη μίας πανευρωπαϊκής λίστας επικρατείας μαζί με τις εθνικές λίστες,

    γ) από την αναιμική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και

    δ) από την πολύ μεγάλη ανεπάρκεια κάλυψης των αναγκών του Κοινοβουλίου από επιστημονικό προσωπικό (το Κοινοβούλιο με 2,500 αργόμισθους δεν μπορεί να καλύψει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κομισσιόν που υποστηρίζεται από εξειδικευμένη γραφειοκρατία).

    ReplyDelete
  15. ser άμα τους θεωρείς όλους ανεπαρκείς γιατί δεν ψηφίζεις Δράση ή Φιλ Συμμαχία; Αφού έτσι κι αλλιώς προς τα εκεί κλίνει η σκέψη σου. Δεν είναι κακό.

    ReplyDelete
  16. @ lou

    και από την έλλειψη ενός απτού πολιτικού διακυβεύματος όπως θα μπορούσε να είναι η εκλογή Προέδρου της Επιτροπής. Η απόφαση να μην προταθούν ανταγωνιστές υποψήφιοι κατά την προεκλογική εκστρατεία και απλώς να στραφούν τα βέλη εναντίον του Μπαρόζο είναι μια χαμένη ευκαιρία. Όχι ότι υπερεθνικοποιείται έτσι αυτομάτως η διαδικασία, αλλά σίγουρα παρέχονται επιλογές πολιτικής οι οποίες προσωποποιούνται και άρα γίνονται πιο εύληπτες.

    ReplyDelete
  17. @Normad,


    Kαλή η ατάκα, αλλά όχι εύστοχη. Φυσικά και ιδιοκτήτες της Αριστεράς δεν υπάρχουν!

    Υπάρχουν απλώς άνθρωποι, κόμματα, οργανώσεις που αποδέχονται ή δεν αποδέχονται τον πυρήνα της Αριστερής αντίληψης για τον κόσμο. Και ο πυρήνας αυτής της σκέψης είναι η Αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής ως αναγκαία συνθήκη για την αλλαγή της πραγματικότητας που ζούμε.

    Σκόπιμα γράψαμε το "Αλλαγή" με κεφαλαίο Α. Για να το ξεχωρίσουμε από τις αλλαγες-"βελτιώσεις" του συστήματος. Τέτοιου τύπου "βελτιώσεις" θέλουν όλοι. Μέχρι κι ο Καρατζαφέρης! So what?

    Δικαιούσαι να πιστεύεις ότι το σύστημα μπορεί να διορθωθεί "από τα μέσα". Φοβόμαστε όμως ότι όταν δεν θα είμαστε πιά G-under-35 αλλά G-50-plus θα διαπιστώσεις ότι έχεις χάσει τα χρόνια σου χτίζοντας στην άμμο...


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  18. @Lou
    καθόλου μηδενιστής! Αν έχεις να υποδείξεις κάποια εξαίρεση είσαι ευπρόσδεκτος

    Εγώ δεν βλέπω πάντως κάποια εξαίρεση. Βλέπω απεναντίας πολιτικολογούντες άσχετους που έφεραν τη χώρα σε αυτό το χάλι και αντί να κρύβονται ζητάνε και ψήφο

    ReplyDelete
  19. @ ser

    η αλήθεια είναι ότι χωρίς να αποσαφηνίζεις, μπερδεύεις κι ίσως αδικείς και αυτούς τους πολιτικούς που είναι εκτός των τοιχών. Ας πούμε, τα παιδιά της ΦΣ, τουλάχιστον στο βαθμό που προβάλουν κάποια συγκεκριμένα άτομα, είναι εκτός πολιτικού κατεστημένου, ειδικευόμενοι γιατροί, πληροφορικάριοι και πρώην φοιτητές σε ξένα πανεπιστήμια. Το αν κατέχουν ή όχι το άθλημα της πολιτικής είναι άλλο ζήτημα, αλλά βέβαια ούτε ποτέ κυβέρνησαν για να τους επιρρίψουμε τις ίδιες ευθύνες, ούτε δοκιμάστηκαν πολιτευτικά (ως βουλευτές) για να αποδείξουν την αξία τους (ή έστω την ενδεχόμενη ανεπάρκεια τους).

    Το ίδιο νομίζω ισχύει και για τους Δημοκρατικούς, επικεφαλής των οποίων είναι μάλιστα ο κ. Μελετόπουλος, δάσκαλος απόσο γνωρίζω στη σχολή Μωραίτη, με αστική παιδεία και συνείδηση.

    Μικρά ψάρια, θα αλλάξουν τίποτα? Ίσως όχι, αλλά γιατί η ψήφος διαμαρτυρίας ή αποχής να μην εκφραστεί ως ψήφος υποστήριξης των εκτός των τοιχών πολιτικών δυνάμεων?

    ReplyDelete
  20. Στην παρούσα φάση, οι Ευρωπαϊκές εκλογές μπορούν να πάρουν Δημοκρατικό χαρακτήρα μόνο εαν πολίτες μίας χώρας μπορούσαν να ψηφίσουν συγκεκριμένους υποψήφιους ευρωβουλευτές οποιασδήποτε άλλης χώρας και η προσμέτρηση των ψήφων γίνει με βάση το ποσοστό που αυτές εκπροσωπούν σε σχέση με το σύνολο των ψηφοφόρων της χώρας προέλευσης της κάθε ψήφου.

    ReplyDelete
  21. Συμφωνώ με Ventriloquist.

    Αλλά εγώ θα το πάω ακόμα πιο πέρα.

    Θα έπρεπε, στο πλαίσιο της ουσιαστικής Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και ταύτισης της εθνικής με την ευρωπαϊκή πολιτική, πλην των άλλων, να γίνει η κυβερνητική θητεία στην Ελλάδα καταρχάς 5ετής, και κατά δεύτερον οι Εθνικές εκλογές να γίνονται ταυτόχρονα με τις Ευρωπαϊκές. Τουλάχιστον σε επίπεδο Ελλάδας, είναι δικό μας θέμα και όχι της Ευρώπης. Άρα μπορούμε αν θέλουμε. Έτσι θα αποσαφηνιστεί η πολιτική ατζέντα, αναγκαστικά θα ταυτιστεί περισσότερο με την Ευρώπη, συν του ότι θα υπάρξουν και οικονομικά / διαχειριστικά οφέλη καθώς η ακυβερνησία θα περιοριστεί σε μια φορά την 5ετία, ο εκλογικός και πολιτικός, άρα και οικονομικός, κύκλος θα είναι σταθερός, συν τα έξοδα εκλογών θα γίνουν 2 σε 1 μειώνοντας τις δαπάνες του κράτους που για Ελλάδα αυτή τη μείωση την έχουμε ανάγκη.

    Αυτά ίσως για την επόμενη κυβέρνηση και τις επόμενες εκλογές.

    ReplyDelete
  22. εγώ δε συμφωνώ μ' αυτό το κοκτέιλ βέντρι και μεσούτ, διότι ένας βουλευτής αντιπροσωπεύει τους πολίτες μιας περιοχής ή μια πολιτεία ή κράτος κρατίδιο κλπ ε΄φοσον υπάρχει 2ο νομοθετικό σώμα. Στις ΗΠΑ για παράδειγμα που είναι ομοσπονδία ψηφίζεις αντιπροσώπους των πολιτών και των πολιτειών, δεν ψηφίζεις για το Οχάιο έχοντας το εκλογικό δικαίωμα στο Μίσιγκαν. Δεν ψηφίζουν οι του ΛΑ για τους βουλευτές της Νέας Υόρκης. Είναι και αντιδημοκρατικό ... Η λίστα επικρατείας ίσως είχε μεγαλύτερο νόημα που είπε πιο πάνω ο λου. Η εκλογή προέδρου της ΕΕ ή της Κομισιόν κλπ εξευρωπαϊζει πιο πολύ.

    ReplyDelete
  23. Mesout

    θεωρώ ότι η ψήφος πρέπει να έχει θετική χροιά, δηλ. να ψηφίζεις ΥΠΕΡ κάποιου και όχι να ψηφίζεις διαμαρτυρόμενος (όπως δυστυχώς πολλοί Ελληνες κάνουν)

    Με αυτή την οπτική αν το δεις θα καταλάβεις γιατί λέω ότι είναι λίγοι και ανεπαρκείς

    Κάποια πολύ μικρά κόμματα δεν τα θεωρώ -προς το παρόν τουλάχιστον- εναλλακτικές λύσεις, διότι δεν έχουν την κρίσιμη πολιτική μάζα γιά να επηρεάσουν και να αλλάξουν τα πράγματα.

    Και βλέπουμε λοιπόν παπαγαλάκια ο ένας, βαρβαρότητα ο άλλος, τιμωρήστε ο 3ος (στις ευρωεκλογές της ΕΕ στην οποία αντιτίθεται) και πάει λέγοντας

    Δεν εχουν καταλάβει οτι ο κόσμος τους έχει σιχαθεί -

    ReplyDelete
  24. Gμόσιε

    Τα συμφέροντά σου δεν είναι απαραίτητα ίδια με αυτά του διπλανού σου Έλληνα. Η εκπροσώπησή σου δεν είναι απαραίτητα πιο αποτελεσματική από κάποιον εξαιτίας της εθνικότητάς του. Η "ομάδα" σου δεν πρέπει να κόβεται στα μέτρα των κρατικών συνόρων.

    Και η προσμέτριση με βάση τα ποσοστά που περιέγραψα είναι αυτό που, στην παρούσα φάση, θα σε προστετεύσει από τον εθνικισμό χωρών με μεγαλύτερο πληθυσμό. Όταν καταφέρουμε να ομαδοποιηθούμε στα πλαίσια της ΕΕ σε πραγματιστική και ιδεολογική βάση ως πολίτες/άτομα και όχι σε εθνική βάση, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα έρθει ως αναπόφευκτο παράγωγο μίας πραγματικά Δημοκρατικής διαδικασίας. Αυτή η Δημοκρατική διαδικασία που πρότεινα, εκτός από τα μέσο/μακροπρόθεσμα οφέλη, θα δώσει και το πάνω χέρι στο ΕΚ άμεσα.

    Το έχω γράψει πολλές φορές εδώ και θα το γράψω μία φορά ακόμα. Το πρόβλημα της ΕΕ είναι το έλλειμμα Δημοκρατίας που προκύπτει από παράλογες ομαδοποιήσεις και χαμένες ευκαιρίες λογικών και παραγωγικών ομαδοποιήσεων.

    Με απλά λόγια, αυξάνονται οι πιθανότητες να καταφέρει ο ser να ψηφίσει υπέρ κάποιου και να το εννοεί.

    ReplyDelete
  25. μάλιστα τρομερή φιλοσοφία για το πως θα καλυφθεί το δημοκρατικό έλλειμμα. Θα ξαναγράψουμε το αμερικανικό σύνταγμα για να μπορεί ο σερ του Οχάιο που του ξινίζει η χιλμπιλίλα να ψηφίζει τον υποψήφιο βουλευτή της αρεσκείας του στο Μανχάταν που είναι πιο ιν. Πραγματικά δεν έχω κάτι να πω ως προς αυτό, εκτός του ότι υποκρύπτει έναν λανθάνοντα αυταρχικό ελιτισμό. Οι βουλευτές εκπροσωπούν τις περιφέρειές τους οι οποίες ορίζονται στο εκάστοτε νομοθετικό σώμα. Εκτός και αν μιλάμε για εκλογή Ευρωπαίου προέδρου δεν είναι δυνατόν κάποιος που ζει στο Λονδίνο να ορίζει δια της ψηφου τον τοπικό εκπρόσωπο κάποιου που ζει στην Αθήνα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και δε συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο.

    Το ΕΚ είναι δημοκρατικότατο σε σχέση με τα άλλα όργανα της ΕΕ. Αλλού εντοπίζεται το δημοκρατικό έλλειμμα. Στο Συμβούλιο πρώτα πα' όλα των κεκλεισμένων θυρών και των ηγετών, και δευτερευόντως στην Επιτροπή.

    ReplyDelete
  26. επίσης σερ άμα δεν ψηφίσεις τους μικρούς με τους οποίους συμφωνείς πως θα γίνουν μαζικοί, δια μαγείας; Προφάσεις εν αμαρτίαι

    ReplyDelete
  27. @ Ventri

    "Όταν καταφέρουμε να ομαδοποιηθούμε στα πλαίσια της ΕΕ σε πραγματιστική και ιδεολογική βάση ως πολίτες/άτομα και όχι σε εθνική βάση"

    το πρώτο δεν αποκλείει το δεύτερο.
    και δεν πρέπει να το αποκλείει γιατί εάν περιμένεις να σβήσεις την εθνική συνείδηση για να αναδυθεί η ευρωπαϊκή θα περιμένεις για πάντα.

    η εθνική συνειδήση είναι ισχυρή, υπάρχει πολύ υψηλή ψυχική, συναισθηματική και φαντασιακή ταύτιση με το έθνος.

    ταύτιση και με την ευρώπη μπορεί να υπάρξει μονάχα εάν υπάρξει ένα "ευρωπαϊκό διακύβευμα".

    εκλογή προέδρου της κομισσιόν απευθείας από τους λαούς, για να γίνουν οι λαοί λαός.

    η καμπάνια των ευρωεκλογών πρέπει να αφορά την εκλογή του προέδρου της κομισσιόν και τις πολιτικές που θα αναπτύξει την επόμενη 5ετία.

    και επιπλέον την πανευρωπαϊκή λίστα επικρατείας ως πρώτο άμεσο μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί με την έκδοση ενός απλού κανονισμού.

    ReplyDelete
  28. @ Mesout Tavaz

    "να γίνει η κυβερνητική θητεία στην Ελλάδα καταρχάς 5ετής"

    πάντως με την 4ετή θητεία έχουμε εκλογές ανά 3 χρόνια.

    επομένως δεν είναι η μικρή θητεία που προκαλεί το πρόβλημα αλλά η ευκολία διάλυσης της βουλής,

    η οποία οφείλεται στην ανεξέλεγκτη δύναμη του πρωθυπουργού να προκηρύσσει εκλογές.

    για άλλη μία φορά η έλλειψη checks and balances στο έρμο το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

    ReplyDelete
  29. Βρίσκω τη συζήτηση με το ζήτημα που έθεσε ο Ventriloquist εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

    Προκύπτουν σημαντικότατα ζητήματα πέρα από τα προφανή, όπως πχ η εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας.
    Φανταστείτε πχ ένα ευρωκοινοβούλιο με 51% Γάλλους ή Γερμανούς (ή ...Έλληνες :) ) ευρωβουλευτές.

    Κατά τη γνώμη μου η ΕΕ έπεσε στην παγίδα των Αμερικανών και βιάστηκε να διευρυνθεί.
    Η ΕΕ δεν ήταν έτοιμη, ούτε θεσμικά (πχ ευρωσύνταγμα) αλλά ούτε και από άποψη μηχανισμών (απόδειξη οι περιορισμοί στην κινητικότητα εργατικού δυναμικού που υπάρχουν ακόμη)

    Αν το θέλετε και οικονομικά δεν ήταν έτοιμη.
    Δεν υπάρχει ενιαίος φορο-συντελεστής άρα η ίδια δραστηριότητα αλλού πριμοδοτείται και αλλού "τιμωρείται", δεν υπάρχει ενιαία κοινωνική πολιτική, αλλά ούτε και οικονομική βάση (το σύμφωνο σταθερότητας αν εφαρμοζόταν με αυστηρότητα σήμερα θα διέλυε τον ιστό της ΕΕ)

    Gmosie, πράγματι αυτό είναι το επιχείρημα όλων των μικρών ("αν δεν με ψηφίσετε πως θα μεγαλώσω")

    Από την άλλη πλευρά όμως ας είμαστε και ρεαλιστές-ψηφίζοντας μεθαύριο τον Χ "μικρό" ξέρουμε όλοι ότι θα καταταχθεί στα "λοιπά" μαζί με τον Βεργή.

    Το πρόβλημά μας ως χώρα- και διορθώστε με αν κάνω λάθος- είναι ότι δεν έχουμε κατεύθυνση.
    Γι' αυτό με ιντριγκαρε η σκέψη του ventriloquist

    Δεν παίρνουμε μέτρα και χάνουμε, γιά άλλη μιά φορά, πολύτιμο χρόνο. Οι εξελίξεις τρέχουν και θα τις βρούμε μπροστά μας, απροετοίμαστοι (ούτε καν μισο-προετοιμασμένοι).

    Πείτε μου ειλικρινά, όλοι σας, τι πρέπει να περιμένει η Ελλάδα από την ΕΕ, τι πρέπει να διεκδικήσει στην επόμενη 5ετία, ποιός είναι ο εθνικός στόχος ?

    Μιλάμε γιά την Ελλάδα που πληρώνει
    1 ΔΙΣ ΕΥΡΩ/ΜΗΝΑ σε τόκους και που αυξάνει το χρέος της κι από πάνω με ρυθμό 1.5 ΔΙΣ/ΜΗΝΑ.

    Μέτρα δεν νομίζω να είδε κανείς μας (εκτός από τη μείωση των φόρων στα ΙΧ)

    Αυτή λοιπόν η ψήφος τι θα αλλάξει και τι εξελίξεις θα δρομολογήσει?
    Ελπίζω Gmosie να καταλαβαίνεις τώρα τι εννοώ.

    Και κυρίως, όποιος από εσάς έχει δει ευρωπαικό πρόγραμμα κάποιου κόμματος ας το πει -

    Αν οι εκλογές ήταν αύριο- προσωπικά- θα απείχα.
    Στις 7 Ιουνίου δεν ξέρω αν (τι?) θα έχει αλλάξει

    ReplyDelete
  30. Παιδιά τη συζήτηση μπορούμε να τη μεταφέρουμε στο επόμενο post. Η δημιουργία λίστα επικρατείας, η παρουσία ανταγωνιστών υποψηφίων για το πόστο του Προέδρου της Επιτροπής και η άμεση εκλογή Προέδρου της ΕΕ είναι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που παρότι δε δημιουργούν αυτομάτως την υπερεθνική μεταεθνική κοινωνία, ενισχύουν το ρόλο της ΕΕ στη συνείδηση των πολιτών

    ReplyDelete
  31. Το Σύστημα ξέρει να αντιστέκεται. Εμείς;

    Είναι μια ερώτηση που ίσως μας δίνει τη δυνατότητα να σκεφτούμε ενδιαφέροντα πράγματα όπως:
    1. Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική κρίση με τα ίδια υλικά που τη δημιούργησαν;
    2. Η απόκλιση της Ελλάδας από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης (σε όλους σχεδόν τους τομείς) οφείλεται σε κακοδαιμονία της φυλής ή στον τρόπο ανάπτυξης της μεταπρατικής Ελλάδας που υπηρέτησαν πιστά όσοι κυβέρνησαν;
    3. Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει ή βολευόμαστε και έτσι όπως είναι;

    Δείτε και σχετικό κείμενο "Το Ευρωκοινοβούλιο και εμείς"
    http://www.tanea.gr/default.asp?pid=10&ct=13&artid=4515662
    που δείχνει ποιοι την έχουν δημιουργήσει και τη συντηρούν.

    ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΙΚΑΝΟΥΣ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΟ ΦΩΣ, τουλάχιστον
    ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΟ

    ReplyDelete
  32. Gμόσιε, έχω την εντύπωση ότι απορρίπτεις χωρίς να κατανοείς πλήρως το επιχείρημά μου. Αυτό που λέω είναι ότι οι ευρωβουλευτές ουσιαστικά δεν θα εκπροσωπούν γεωγραφικές περιφέρειες, αλλά διαφορετικές ομάδες ανθρώπων που θα σχετίζονται με βάση άλλα κριτήρια, πιο εποικοδομητικά από το σε ποιούς εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένοι.

    Συνεπώς, ο ψηφοφόρος από το Λονδίνο που αναφέρεις δεν θα αποφασίζει ποιος ευρωβουλευτής θα εκπροσωπίσει τον Έλληνα. Ο ψηφοφόρος του Λονδίνου, από κοινού με ψηφοφόρους από την Έλλάδα, ή όπου αλλού, θα αποφασίσουν ποιος ευρωβουλευτής εκπροσωπεί καλύτερα τους ίδιους και τα συμφέροντά τους. Αυτός ο Ευρωβουλευτής μπορεί να τυχαίνει να είναι Έλληνας.

    Το πνεύμα του σχολίου μου το κατάλαβε καλύτερα ο ser, που ανέφερε ότι το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμη και 51% βουλευτές μίας εθνικότητας. Μάλιστα, από το πρώτο σχόλιό μου αυτό δεν προκύπτει απαραίτητα, αν και το εννοούσα, διότι δεν ανέφερα ότι η ψήφος που θα φεύγει από μία χώρα θα πρέπει να μειώνει ανάλογα και τον αριθμό των ευρωβουλευτών που αυτή η χώρα εκλέγει.

    Απολύτως δημοκρατικό και ελεύθερο. Επομένως, όχι περισσότερο επικίνδυνο από οποιαδήποτε δημοκρατική διαδικασία και βεβαίως καθόλου αυταρχικό. Και είπαμε, προς το παρόν, για να αποφύγουμε τον κίνδυνο του (υπαρκτού) εθνικισμού όλων, οι ψήφοι θα αντιπροσωπεύουν το ποσοστό επί του συνόλου των ψήφων στη χώρα προέλευσης.

    Όσο για τον ελιτισμό που ανέφερες, παρακαλώ να το εξηγήσεις. Η πρότασή μου επιτρέπει ελεύθερη ροή ψήφων προς κάθε κατεύθυνση. Εαν εσύ σε αυτό διαγνώσκεις ελιτισμό, από αυτή σου τη διάγνωση εγώ διαγνώσκω σε εσένα σύνδρομο κατωτερότητας ή ανωτερότητας, ανάλογα με το προς τα πού θεωρείς ότι θα είναι η ροή των ψήφων σε σχέση με την Ελλάδα.

    Τέλος, το ότι (ή αν - δε γνωρίζω) αυτό δε συμβαίνει πουθενά στον κόσμο δε μου λέει απολύτως τίποτε.

    ReplyDelete
  33. @ panagriotatos

    "ταύτιση και με την ευρώπη μπορεί να υπάρξει μονάχα εάν υπάρξει ένα "ευρωπαϊκό διακύβευμα"."

    -Μπορεί να υπάρξει και όταν υπάρξει προσωπικό διακύβευμα που περνάει μέσα από την Ευρώπη. Όταν για παράδειγμα Έλληνες και Γάλλοι αγρότες διαπιστώσουν ότι έχουν κοινά συμφέροντα, έναντι Ελλήνων και Γάλλων ιδιοκτητών supermarket.

    ""Όταν καταφέρουμε να ομαδοποιηθούμε στα πλαίσια της ΕΕ σε πραγματιστική και ιδεολογική βάση ως πολίτες/άτομα και όχι σε εθνική βάση"



    το πρώτο δεν αποκλείει το δεύτερο."

    -βεβαίως και όχι. Αλλά δυστυχώς το δεύτερο πολλές φορές αποκλείει το πρώτο.

    When you want to strengthen the sense of society between people who perceive themselves to be different from one another, what do you do? You prevent segregation. You encourage interaction with common profit.

    When you want political integration, the obvious thing to do is to encourage electoral integration. What I suggested does not force integration. It encourages it. It gives the European people the choice to integrate. And it is almost irrelevant whether or not they will choose to vote for MEPs of different countries, in the first instance. Political integration will have been achieved anyway and the european parliament will gain much needed legitimacy.

    ReplyDelete
  34. ok κάντο λιανά πως θα δούλευε πρακτικά για να καταλάβω. θα εχουμε μία ενιαία επικράτεια ΕΕ των 400 εκατομμυρίων όπου όλοι θα ψηφίζουν για όλους;

    ReplyDelete
  35. Αυτό που έχω να πω είναι ότι όλες οι ομοσπονδίες ιστορικά πόσο μάλλον μια χαλαρή συνομοσπονδία που είναι η ΕΕ είναι ενώσεις λαών και κυρίαρχων κρατών. Στο θεσμικό επίπεδο αυτό αντανακλάται συνήθως με ένα νομοθετικό σώμα που εκπροσωπεί τους λαούς, ένα που εκπροσωπεί τα κράτη και μια ενιαία εκτελεστική ομοσπονδιακή εξουσία.

    Στην ΕΕ είναι λίγο πιο μπερδεμένα τα πράγματα διότι υπάρχουν πολλές συναρμοδιότητες και επικαλύψεις και φυσικά ελλείψει "ευρωπαϊκού έθνους" και λόγω του διακυβερνητικού χαρακτήρα της ένωσης δεν υπάρχει ευρωπαϊκός δήμος.

    Αυτό δεν επιλύεται έτσι απλά με το να φτιάξουμε μια ευρωπαϊκή εκλογική επικράτεια όπου θα καταργήσουμε τα κράτη και τις περιφέρειες, αν το καταλαβαίνω σωστά αυτό που λες.

    Ένας τρόπος είναι να εκδημοκλρτιστεί πλήρως το κάθε επίπεδο εξουσίας. πχ πανευρωπαϊκές εκλογές παντού για Συμβούλιο, Επιτροπή γιατί το ΕΚ ήδη έχει.

    Πάντως και επιμένω σ' αυτό ιστορικά efficiency brings about legitimacy and not the electoral institutions. Άμα το ΕΚ ψηφίσει εναντίον σε ακόμα 3-4 65ωρα βλέπουμε τι θα λέει μετά ο ψηφοφόρος.

    ReplyDelete
  36. @ gmosios

    "δεν είναι δυνατόν κάποιος που ζει στο Λονδίνο να ορίζει δια της ψηφου τον τοπικό εκπρόσωπο κάποιου που ζει στην Αθήνα. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα και δε συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο"

    Συμφωνώ ως προς το επικίνδυνα, ίσως τουλάχιστον αστεία.

    Αλλά θα σε διορθώσω στο ότι δε συμβαίνουν πουθενά στον κόσμο. Τουλάχιστον σε μία χώρα απ' όσο γνωρίζω συμβαίνουν : στη Νορβηγία.

    Μάλιστα την ημέρα του τελικού της Eurovision, ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Στόλτενμπεργκ, τηλεφώνησε στο κρατικό κανάλι μετά τη νίκη του πιτσιρικά, για να τον συγχαρεί, από .... την Ισπανία ... όπου είχε πάει το ΣΚ, εν όψει επερχόμενων εκλογών το φθινόπωρο που απ' ό,τι φαίνεται δυστυχώς κι εκεί δεξιές δυνάμεις θα υπερισχύσουν, για να συσπειρώσει τους συνταξιούχους Νορβηγούς ψηφοφόρους που έχουν μετεγκατασταθεί εκεί για τα τελευταία χρόνια της ζωής τους κι έχουν μεταφέρει την έδρα κατοικίας τους.

    ReplyDelete
  37. @ panagriotatos

    "πάντως με την 4ετή θητεία έχουμε εκλογές ανά 3 χρόνια.

    επομένως δεν είναι η μικρή θητεία που προκαλεί το πρόβλημα αλλά η ευκολία διάλυσης της βουλής..."

    προς θεού!! Δεν αντιλέγω!! Ούτε αυτομάτως κάτι τέτοιο που πρότεινα (5ετής εθνικός κύκλος γιατί 5ετής είναι ο Ευρωπαϊκός, το σημείο κλειδί είναι ταύτιση του ενός με τον άλλο, 2 εκλογές σε 1) θα επιλύσει τις αδυναμίες και στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος.

    Ίσως είναι μια κίνηση όμως συμβολική και ουσιαστική για τη σημασία της Ευρώπης στο εγχώριο γίγνεσθαι. Τα υπόλοιπα δυστυχώς πρέπει αλλιώς να επιλυθούν. Πρέπει επιτέλους μια νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, να επιδείξει πειθαρχία και σεβασμό στους θεσμούς και να καθιερώσει το σταθερό πολιτικό κύκλο με νύχια και με δόντια. Την παρούσα άστηνα, κάηκε προ πολλού, έδειξε τις προθέσεις της από την αρχή. Κρίμα σε αυτούς που τρώγανε κουτόχορτο 5 χρόνια τώρα.

    ReplyDelete
  38. χααααχαχαχα

    μ αρεσ που προσπαθεις βεντριλοκουστ. μαϊντ δε γκαπ λονδρεζε.

    ΓΚΟΥΠ!!

    ReplyDelete