Wednesday, May 13, 2009

Γενιά των 700: το ελληνικό πρεκαριάτο

Είναι νέοι και νέες, ηλικίας 19 έως 34 ετών, οι οποίοι εάν κι εφόσον εργάζονται, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια εχθρική αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν οι χαμηλές αμοιβές, η υπερεργασία και η πολυαπασχόληση, η προσωρινότητα, οι μπλοκαρισμένοι μηχανισμοί κοινωνικής ανέλιξης και οικονομικής ανόδου, τα δυσθεώρητα ασφαλιστικά και φορολογικά βάρη.

Η συνέχεια του άρθρου στο News Time.Το NewsTime είναι ένας νέος διαδικτυακός "τόπος" ενημέρωσης και ανάλυσης. Ένα ελεύθερο δημοσιογραφικό βήμα που σας καλεί να αλλάξετε τον τρόπο που ενημερώνεστε και να το αγκαλιάσετε.

Σε ποιους απευθύνεται;
στην σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο φθαρμένο, για να μην πούμε σάπιο, είναι το πολιτικό και μιντιακό μας σύστημα, και θέλουν κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι που να μην υποτιμά την νοημοσύνη μας. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνομηλίκους με τους περισσότερους από εμάς, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν απολιτίκ. Είναι κρίμα να μην συμμετέχουμε στα κοινά και να αποφασίζουν άλλοι στο όνομα μας. Μας νοιάζουν όλοι αυτοί που δεν αντέχουν άλλο να τους πίνει το αίμα η γενιά των γονιών μας, η γενιά των σημερινών εξηντάρηδων πάνω κάτω, που βαμπιρίζουν γαντζωμένοι στην καρέκλα ενώ ξέρουν πως ο χρόνος τους τελείωσε. Baby boomers ή θρυλική Γενιά του Πολυτεχνείου, δεν υπολόγισαν συλλογικά τις επόμενες γενιές. Έκαναν την Παιδεία μας κενό γράμμα. Άδειασαν τους κουμπαράδες των Ταμείων. Σπατάλησαν, μόλυναν, και τώρα έχουν και το θράσος να μιλούν για απείθαρχους, ατίθασους νέους ή κουκουλοφόρους. Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα.


13 comments:

  1. Σήμερα στις Αποδείξεις του ΑΝΤ1, ο Πασχάλης Αγανίδης από τη G700 και η Μυρτώ Ράγγα από την 50και Ελλάς. Στο πάνελ με τους πολιτικούς οι Κ.Χατζηδάκης, Μ.Χρυσοχοΐδης, Π. Λαφαζάνης, Α.Γεωργιάδης και εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Θέμα Ευρωεκλογές και Μισθοί και Απσχόληση στην Ελλάδα και την ΕΕ

    ReplyDelete
  2. Για όποιον ενδιαφέρεται η βραβευμένη από το Foundation for the Rights of Future Generations εργασία του Tabea Schlimbach (2008), A Different Perspective on the “Precarious Generation” in Germany and Italy, FRFGΕπίσης όποιος αντέχει κι έχει χρόνο ESOPE (2004), Precarious Employment in Europe: A Comparative Study of Labour Market related Risks in Flexible Economies, European Commission

    ReplyDelete
  3. Για Αποδείξεις ήταν καλή η εκπομπή. Δεν είχε κλάμα και μιζέρια. Βέβαια ως συνήθως δε μίλησαν όλοι οι καλεσμένοι φάουλ. Πως ξύπνησα το πρωί να πάω δουλειά να λέτε. Πασχάλη πολύ καλός.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. Στο εικονίδιο του newstime με το γαϊδουράκι έχετε βάλει λάθος link. Ξεχάσατε ένα "s" και σε βγάζει σε άλλη ιστοσελίδα (newtime).

    ReplyDelete
  6. Παρμενίδη, περί αθλητικών:

    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=2253

    ole barca

    ReplyDelete
  7. Πολύ δυνατά τα links που διαθέτετε. Το Γερμανικό ίδρυμα κάνει φοβερή δουλειά και προσφέρει συχνά θέσεις για εκπαίδευση - έρευνα - εργασία. Μια φίλη μου πρόσφατα έκανε ένα 4μηνο internship μαζί τους. Μάλιστα ο νόμος που φτιάξανε σχετικά με τη διαγενεακή συνιστώσα και το περιβάλλον ξεκίνησε από αυτούς! Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το FRFG είναι μια βέλτιστη πρακτική στην προώθηση της έννοιας διαγενεακή δικαιοσύνη? Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μάλλον ναι.

    ReplyDelete
  8. Mesout Tavaz said...
    "Παρμενίδη, περί αθλητικών:http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=2253
    ole barca.May 14, 2009 1:09 PM"

    Εχεις δίκαιο.Ημουνα απρόσεκτος.Διαγράφω τη λάθος φράση.Thanks.

    ReplyDelete
  9. διορθώσαμε και το link

    ReplyDelete
  10. "Ποιο είναι το ιδανικό κοινό του NewsTime; Σε ποιους απευθύνεται;


    Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Απευθυνόμαστε στην σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων, που γνωρίζουν πολύ καλά πόσο φθαρμένο, για να μην πούμε σάπιο, είναι το πολιτικό και μιντιακό μας σύστημα, και θέλουν κάτι άλλο, κάτι διαφορετικό, κάτι που να μην υποτιμά την νοημοσύνη μας. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, συνομηλίκους με τους περισσότερους από εμάς, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν απολιτίκ. Είναι κρίμα να μην συμμετέχουμε στα κοινά και να αποφασίζουν άλλοι στο όνομα μας. Μας νοιάζουν όλοι αυτοί που δεν αντέχουν άλλο να τους πίνει το αίμα η γενιά των γονιών μας, η γενιά των σημερινών εξηντάρηδων πάνω κάτω, που βαμπιρίζουν γαντζωμένοι στην καρέκλα ενώ ξέρουν πως ο χρόνος τους τελείωσε. Baby boomers ή θρυλική Γενιά του Πολυτεχνείου, δεν υπολόγισαν συλλογικά τις επόμενες γενιές. Έκαναν την Παιδεία μας κενό γράμμα. Άδειασαν τους κουμπαράδες των Ταμείων. Σπατάλησαν, μόλυναν, και τώρα έχουν και το θράσος να μιλούν για απείθαρχους, ατίθασους νέους ή κουκουλοφόρους. Φτάνει πια. Ήρθε η ώρα να προσπαθήσουμε να τα αλλάξουμε όλα. Μπορούμε (που λέει και ο ομπαμάκος)".

    Συγχαρητήρια για τη προσπάθειά σας.Δηλώνω αναγώστης και φίλος σας. Αλλά και κριτικός για όσα νομίζω ότι λανθάνετε.

    ReplyDelete
  11. Χεχε ωραίος είσαι Παρμενίδη, σου βγάζω το καπέλο.

    Λοιπόν, προς επεξήγηση, έχεις δίκιο. Το newstime δεν έχει ξεχωριστό τμήμα για τα αθλητικά. Σε γενικές γραμμές δεν έχει τη δομή ενός κλασικού ειδησεογραφικού site. Γι'αυτό είναι και πρωτοποριακό, τουλάχιστον όσον αφορά το layout και το structure. στο link που διάβασες κι αντέγραψες τη δήλωση τους αυτή, παραπάνω εξηγούν και τη δομή. Τώρα όσον αφορά την πρωτοπορία στην έξω από τα δόντια ενημέρωση, μένει να δούμε στη συνέχεια. Πάντως από ένα φίλο μου που παράτησε τη δουλειά του Αγγλία για να δουλέψει με αυτούς, για να μιλήσουμε και λίγο παρασκηνιακά :) έμαθα ότι ο μέσος όρος ηλικίας όλων (δημοσιογράφων, τεχνικών, project manager κλπ.) είναι κάτω από 30, με τους επικεφαλής 33 και 40-.

    Κι εγώ με τη σειρά μου εύχομαι καλή επιτυχία!

    ReplyDelete
  12. Το site θυμίζει λίγο Huffington Post. καλή φάση.

    ReplyDelete
  13. έχει και δημοσκόπηση για ευρωεκλογές
    http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=2235

    ReplyDelete