Monday, May 25, 2009

Η αντεπίθεση των αρπακτικών

Εδώ και μία βδομάδα, από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η προεκλογική εκστρατεία για τις ευρωεκλογές, δύο θέματα μονοπωλούν την προεκλογική ατζέντα. Και τα δύο πιστώνονται στο προεκλογικό επιτελείο της κυβέρνησης που έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να παίζει μπάλα μόνη της στο γήπεδο των ευρωεκλογών. Πρώτον, ακούμε για τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ που όλα μίζερα και μαύρα τα βλέπουν σ’ αυτή τη χώρα, δηλητηριάζοντας έτσι το δημόσιο λόγο με τον κοινωνικό τους πεσιμισμό. Δεύτερον, παρακολουθούμε τη συζήτηση κερκίδας που διεξάγεται γύρω από το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», φιλοσοφικό και πολιτικό ερώτημα που πρώτη χρησιμοποίησε η Ρόζα Λούξεμπουργκ το 1915, και το οποίο σήμερα αξιοποιεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με μοναδικό σκοπό κατά την κυβέρνηση να στείλει το μήνυμα προς τους πολίτες ότι «πας μη πασόκος βάρβαρος».

Είναι προφανές ότι ασχολούμαστε με τρίχες και ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά. Προτάσσονται οι ήσσονος σημασίας λεπτομέρειες, η «κέτσαπ» της προεκλογικής καμπάνιας όπως τη χαρακτήρισε ο πρώην υφυπουργός υγείας της ΝΔ, κος Γιαννόπουλος, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, και αγνοούνται επιδεικτικά τα μείζονα ζητήματα. Κανείς δεν αμφιβάλει ότι το ΠΑΣΟΚ, όπως παραδοσιακά κάνουν οι σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις, καλλιεργεί υπέρ το δέον την κοινωνική απαισιοδοξία. Πολύ κακώς. Κανείς δεν αμφιβάλει επίσης ότι σε πλείστα όσα θέματα το ΠΑΣΟΚ επιδεικνύει λαϊκισμό, στρογγύλεμα απόψεων, και προσπάθεια αποφυγής της καυτής πατάτας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το δημοσιονομικό, όπου μοναδική λύση στο πρόβλημα θεωρείται η αύξηση των εσόδων δια της βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (φορολόγηση εκκλησίας) και της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης, χωρίς να γίνεται καμία κουβέντα για τις δαπάνες.

Οι αδυναμίες της αντιπολίτευσης, όμως, δεν μπορούν να υποκρύψουν την πραγματικότητα του οικονομικού και πολιτικού ναυαγίου της κυβέρνησης σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Οι πολίτες έχουν μνήμη, έστω βραχυπρόθεσμη, και θυμούνται πολύ καθαρά τη βαρβαρότητα των αρπακτικών που ενδημούν στο χώρο της ΝΔ. Θυμούνται τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα, τη "μασαμπούκα" υψηλών προδιαγραφών και το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής. Ζουν το δημοσιονομικό Βατερλό ως προμηθευτές του δημοσίου ή ιδιώτες ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης, συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Πλήττονται από την ακρίβεια σαν καταναλωτές. Φοβούνται από την ανεξέλεγκτη αύξηση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας. Απογοητεύονται με το επίπεδο των σχολείων και των πανεπιστημίων σαν γονείς ή φοιτητές. Σαν νέοι της γενιάς των 700 ευρώ ξενερώνουν με την τύχη που τους επιφυλάσσει η ελληνική αγορά εργασίας, όπου κυριαρχούν οι μισοδουλειές και ανθίζει η κρατικά ελεγχόμενη βιομηχανία των stage. Οι πάντες εν τέλει αντιλαμβάνονται ότι η επανίδρυση του κράτους που ήταν το μεγάλο διακύβευμα του 2004 κατάντησε πουκάμισο αδειανό.

Επιτέλους, ας σοβαρευτούμε και ας βάλουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Το πλοίο βουλιάζει και ο καπετάνιος φτιάχνει διαφημίσεις για να μας πείσει περί του αντιθέτου. Σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καταθέτει την Έκθεσή του για την ελληνική οικονομία στον Υπουργό Οικονομίας κ. Παπαθανασίου. Μια έκθεση, η οποία εύκολα θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η δική μας κοντινή Αργεντινή», και όπου επισημαίνεται ότι τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας είναι το έλλειμμα (θα ξεπεράσει το 6% το 2009), το μεγάλο δημόσιο χρέος (θα ξεπεράσει το 100%), το σπάταλο κράτος, τα παραθυράκια στη φορολογία, και η απώλεια της ανταγωνιστικότητας. Ως προς την τελευταία, την περασμένη μόλις βδομάδα το IMD στο World Competitiveness Yearbook ανακοίνωσε ότι φέτος απολέσαμε 10 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη πιάνοντας πάτο (52η από 57 χώρες). Κι αυτό από μόνο του αναχαιτίζει την αντεπίθεση των αρπακτικών.

19 comments:

  1. εγώ γέλασα με τα φιλολαϊκά θέματα των πανελλήνιων άιντε άιντε...

    ReplyDelete
  2. λίγο χούμορ γιατί τ' άλλα τα χουμε ξαναπεί...:)

    ReplyDelete
  3. Είναι τόσο φθηνιάρικα τα μέσα που χρησιμοποιούν για να επηρεάσουν το λαουτζίκο, ώστε να προκαλούν θυμηδία.Αντε τώρα να κάνεις διάλογο με αυτούς τους ανθρώπους.Οπότε τους τραβάς ένα "σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα" και ξεκαρδίζεσαι με τις αναφορές τους στον "αθώο του αίματος" Καστοριάδη.Μέχρι και ο Σούρλας ξημεροβραδιάζει να βρεί τη φράση στον Καστοριάδη.
    Εσκισε η Φεβρονία στα επικοινωνιακά.Ας είναι καλά, η Μούσα της, ο Πάκης.
    Το θέμα το ξεκαθάρισε η Αλλέκα: "Η φράση ανήκει στον Εγκελς και τη χρησιμοποίησε η ρεβιζιoνίστρια η Ρόζα".
    Αρα ανήκει στην ιδιοκτησία του ΚΚΕ.Διαφωνείς Left? Είδες που ούτε ακόμη και τα ιστορικά πνευματικά αγαθά δεν είναι συλλογικά;

    ReplyDelete
  4. Πατριανάκου,όπως Γιαννάκου.ΟΝΝΕΔίτισσες.Κανένα επάγγελμα δεν είναι κακό.

    ReplyDelete
  5. "....όλα κτίζονται με δουλειά, συνέπεια, επιμονή και στόχους..."

    Κώστας Σημίτης-Το ΒΗΜΑ της Κυριακής.Μια θαυμάσια συνέντευξη.

    Αντί αυτού τί έχουμε σήμερα από τη κυβέρνηση των ΟΝΝΕΔιτών; Παρόλες,παρόλες,παρόλες.....

    ReplyDelete
  6. "Είναι προφανές ότι ασχολούμαστε με τρίχες και ότι κάνουμε την τρίχα τριχιά"

    Ετσι ακριβώς!

    ReplyDelete
  7. Έκατσα σήμερα και είδα ειδήσεις έπειτα από καιρό. Ανωμαλία μα το θεό. Ομολογώ την ενοχή μου. Η αλήθεια είναι ότι συνεχίζω και βλέπω εκπομπή Χατζηνικολάου. Να την πω την αμαρτία μου. Δε μου έφτανε η Φερβωνία και τα σκάνδαλά της συνεχίζω αααχ. Τώρα έχει διαφημίσεις.

    Λοιπόν έχουμ εκαι λέμε. Ρε συ Μαριέτα εγώ σε συμπαθώ, αλλά δυστυχώς εκεί με το έλλειμμα και το χρέος στη ΝΔ έχει πέσει τάκα τάκα που κάνει τη μαθήτρια μαμάκα και το μαθητή μπαμπάκα έτσι; Δεν υπάρχει επιτήρηση λέει, καλά τα πάμε με την απορρόφηση στο ΕΣΠΑ που 3 χρόνια μετά δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ, και οι συστάσεις του ΔΝΤ είναι μία ακόμη έρευνα. Πάνω απ' όλα η πολιτική. Πως λέμε πάνω απ' όλα ο αααανθρωπος. Τα πάντα όλα έτσι;

    Θα φτιάξω twitter να κράζω σε real time μου φαίνεται.

    Ο Τρεμόπουλος έχει βελτιωθεί θεωρώ. Οι επιθέσεις του ΛΑΟΣ πέφτουν στο κενό. όσο τις συνεχίζει θα χάνει.

    Ο Παπακωνσταντίνου καλός. τώρα να ακούσω και τον Κοντογιαννόπουλο. Πέτυχαν και νίκη αυτοί στο ΣΤΕ για να δούμε.

    ReplyDelete
  8. καλύτερος στο γραπτό λόγο αλλά το πέρασε το μήνυμα η αβάσταχτη ελαφρότητα της σημερινής πολιτικής.

    ReplyDelete
  9. Πολύ ατάκα το σημερινό ποστ.

    Χοσέ ολέ ΕΕο.

    Που είναι οι νέοι? οέο? Παραλία? Μιλούσα με έναν πρώην συμμαθητή μου σήμερα, είχα χρόνια να τον δω. Δεν ξέρει ποια η διαφορά Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ηλικίας 26. Απόφοιτος ΤΕΙ Αθηνών. Πήρα τηλέφωνο μερικούς ακόμα από περιέργεια. Ακόμα χειρότερα. Τη Ματσούκα βέβαια την ήξεραν οι περισσότεροι. "....Κομμάτι... ε?"

    Αχ αχ αχ. Ας είν΄καλά και αυτό εδώ το μπλογκ.

    ReplyDelete
  10. i revisionsitria i Roza aaah...popopo poly sexy moy akoygetai tha psakso gia mia stin Ibiza stis 7 Ioyniou

    ReplyDelete
  11. @parmigiano,


    Πολύ ευχαρίστως να σου απαντήσουμε. Όταν μάθεις να σέβεσαι τους συνομιλητές σου.


    Τα λέμε.

    ReplyDelete
  12. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν πώς στις ευρωεκλογές θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα για το ποίο θα πρέπει να είναι το μέλλον της ΕΕ, μήνυμα που θα φτάσει στο ευρωκοινοβούλιο δια το στόμα των αντιπροσώπων μας. Παρακολουθώντας την επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες, διαπιστώνω πως απλά ο συγκεκριμένος θεσμός δεν μας απασχολεί, μας είναι άγνωστος και είναι μια καλή δημοσκόπηση για το αν το πασόκ θα κερδίσει τις επόμενες βουλευτικές και πως θα πάνε τα υπόλοιπα κόμματα.
    Μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο όσο αφορά την οικονομική κρίση, εμάς φαίνεται να μην μας απασχολεί και ούτε λόγος να μπει στην δημόσια ατζέντα συζήτησης.
    Από την μια έχεις τους δεξιούς να σου λένε ότι, να μωρέ σιγά σιγά ανεβαίνουν οι ρυθμοί ανάπτυξης, οπότε όλα καλά. Τι λέτε βρε μαλάκες? Ε και που ανέβηκαν τι έγινε, αυτό σημαίνει παραπάνω κατανάλωση άρα παραπάνω παραγωγή άρα παραπάνω πρώτες ύλες, χτίσιμο κλπ.
    Δεν με ενδιαφέρει να αναπτύσσομαι είς βάρος των επόμενων γενεών, ξέροντας πως η παραπάνω ακολουθία θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση του οικολογικού ελλείμματος όπου με γεωμετρικό ρυθμό θα με οδηγεί στον αφανισμό.
    Πώς γίνεται να αναπτυσσόμαστε εις βάρος μας και να το γουστάρουμε?
    Όσο για τους αριστερούς, τι να πω ρε π????? μου? Κάνω αρκετές προσπάθειές να καταλάβω τι είναι αυτό που θέλουν και πως θα το πετύχουν.
    Ήρθε ο καιρός να πάψουμε να σκεφτόμαστε γύρω από το φάσμα των ιδεολογιών με διακύμανση από αριστερά μέχρι δεξιά, εν ολίγοις γαμ???? την δεξιά και αριστερά σκεφθείτε παραπέρα , ας προσπαθήσουμε μια φορά να βάλουμε τα πράγματα κάτω, να δούμε μέσω του εργαλείου της ιστορίας ποία είναι τα λάθη του παρελθόντος, προκειμένου να εφαρμόσουμε πολιτικές συμβατές των αναγκών τις σημερινής κοινωνίας με μικρότερες πιθανότητες να οδηγηθούμε στα ίδια λάθη, τέλος ας προσπαθήσουμε να αγαπήσουμε την ζωή μας και τις ζωές των επόμενων γενεών.

    ReplyDelete
  13. "LeftG700 said...
    @parmigiano,
    Πολύ ευχαρίστως να σου απαντήσουμε. Όταν μάθεις να σέβεσαι τους συνομιλητές σου.
    Τα λέμε.
    May 26, 2009 1:10 AM"

    Το G700 που χρησιμοποιείς, για να προσδώσεις κύρος και ταυτότητα στο Nick name σου, είναι κλεμμένο.Πρώτα θα μάθεις να μην κλέβεις και μετά θα ζητάς σεβασμό από τους άλλους.Μου θυμίζεις λίγο τους Σκοπιανούς φίλε.

    ReplyDelete
  14. Μα ρε Παρμενίδη όλη η κομματική αριστερά CLOPY paste είναι. Αλλά δεν πειράζει, και μόνο αυτή η πράξη τους επιβραβεύει το κύρος του G700 και την αναγνώριση του προβλήματος κατά βάθος. Αλλά είπανε οι G700οι, κανόνας 2ος... στην Ελλάδα υπάρχουν οι θεματοφύλακες της δημόσιας ατζέντας και οι κλειδοκράτορες της σοφίας. Κι όταν αυτοί στερούνται έμπνευσης και πολιτικού οράματος, αναμασάνε πολιτικά δοκίμια σαν να ήταν θρησκευτικά δόγματα. Κι όταν αυτά κουράζουν και δεν πουλάνε, τότε αρχίζει το clopy paste από τα πραγματικά κοινωνικά ρεύματα που δημιουργούνται εκτός των τοιχών. Κι ας μη γελιόμαστε, το ότι μερικά κόμματα της βουλής παίρνουν μόνο μονοψήφια ποσοστά στις εκλογές, καθόλου δε σημαίνει ότι είναι "μικρά" και "άμοιρα" όπως θέλουν αυτά να χαρακτηρίζονται. Είναι μέρος του συστήματος, μέρος του προβλήματος.

    ΦΣ, Οικολόγοι Πράσινοι, Δημοκρατικοί, έχουν πολύ πιο ξεκάθαρη ατζέντα. Μακάρι όλοι οι αναποφάσιστοι ψήφοι να πάνε σε αυτούς, με συνείδηση κι όχι ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

    ReplyDelete
  15. @notorious

    μη γενικεύεις με αφορμή μια ατυχή απομίμηση που δεν είχε καν τη στοιχειώδη ευρηματικότητα να βρει ένα άλλο όνομα και απλά κλέβει για να αντλήσει κύρος.

    Συμφωνώ με τον alessandro Οι Οικολόγοι Πράσινοι μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός νέου πόλου. Μακάρι εγώ τους ψηφίζω

    ReplyDelete
  16. τους Δημοκρατικούς άκουσα ότι τους απέρριψε ο Άρειος Πάγος

    ReplyDelete
  17. από In.gr

    Στην ερώτηση για το πώς αντιμετωπίζουν την διαφημιστική καμπάνια της ΝΔ με τα «πράσινα παπαγαλάκια», το 58% των πολιτών τη θεωρούν απαράδεκτη (35% μεταξύ των ψηφοφορόρων της ΝΔ), ενώ μόλις το 19% απαντούν πως είναι πειστική.

    Αναφορικά με το δίλημμα του ΠΑΣΟΚ «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα», το 65% υποστηρίζει πως δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες, ενώ συμφωνεί το 27%.

    ReplyDelete
  18. ναι ισχύει Ζουφ. Βλέπω τους Οικολόγους-Πράσινους να σαρώνουν την αντισυστημική ψήφο. Έχουν ρεύμα

    ReplyDelete
  19. Εγώ πάντως δεν θα τη ρίξω… την ψήφο μου φέτος. Ούτε σε παραλία θα πάω. Θα την αράξω στην Αθήνα που ελπίζω να είναι άδεια εκείνες τις μέρες. Για να μη παρεξηγηθώ δεν το κάνω από αντίδραση αλλά από έλλειψη χρόνου.

    Αν ψήφιζα λοιπόν θα είχα μεγάλο δίλλημα για το ποιον. Από την μια η Ν.Δ που τα τελευταία χρόνια της Βρυξέλες της έχουν ακουστά και μόνο. Θα ψήφιζα ΣΥΝ που τουλάχιστον τα προηγούμενα χρόνια είχε κάποια δραστηριότητα στο ευρωκοινοβούλιο δημιουργώντας συνασπισμούς με άλλους σχηματισμούς αλλά τώρα που έγινε ΣΥΡΙΖΑ ούτε για πλακά. Καλά ΛΑ.ΟΣ και ΚΚΕ επίσης. Το ΠΑΣΟΚ με δυσκολεύει αρκετά. Από την μια έχουν Γιώργο που σε σχέση με Καραμαν Αλη είναι πιο εξωστρεφής με ενδιαφέρουσες απόψεις ΑΛΛΑ αν δεν μου εξηγήσουν τη σοσιαλισμό εννοούν δεν πρόκειται να δουν την ψήφο μου για τα επόμενα 20 χρόνια.
    Θα ψήφιζα Οικολόγους πράσινους που αν και είναι λίγο αχταρμάς τουλάχιστον δεν είναι αντί-ευρωπαϊστές, θα ψήφιζαν κατά της Ελλάδας σε θέματα οικολογίας – περιβάλλοντος και τέλος θα ανάγκαζαν και τους υπολοίπους να εντάξουν στον πολιτικό τους λόγο λίγο από οικολογία.

    Υ.Γ Καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να ξηλώσει την αηδία που έχει στήσει στην ακαδημία. Όταν το βλέπαμε να κατασκευάζεται νομίζαμε ότι ήταν εκλογικό περίπτερο του ΛΑ.ΟΣ.

    ReplyDelete