Saturday, May 23, 2009

Μαύρο σε κυβέρνηση και αντι-ευρωπαϊστές

Της G700

Στις 7 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η έβδομη εκλογική αναμέτρηση στην ιστορία για την ανάδειξη των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Περίπου 400 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες ψηφίζουν για τους 736 ευρωβουλευτές που συγκροτούν το μοναδικό ευρωπαϊκό θεσμό στον οποίο οι πολίτες συμμετέχουν άμεσα. 9.866.913 Έλληνες, από τους οποίους οι 110.562 για πρώτη φορά, θα κληθούν να αποφασίσουν για τους 22 βουλευτές που επιθυμούν να τους εκπροσωπήσουν την επόμενη πενταετία στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η συμμετοχή στις εκλογές δεν είναι δικαίωμα. Είναι υποχρέωση. Διότι μόνο οι πολίτες μπορούν να διαφυλάξουν το ηθικό κύρος της δημοκρατίας, ιδιαίτερα μέρες που είναι. Και η αναμέτρηση έρχεται σε μία συγκυρία κρίσιμη. Η οικονομική κρίση καθιστά αυτές τις ευρωπαϊκές εκλογές περισσότερο εθνικές από συνήθως, καθώς οι ψηφοφόροι στρέφονται στις κυβερνήσεις τους και ζητούν λύσεις.

Το διακύβευμα, όμως, είναι ευρωπαϊκό. Το μπλοκάρισμα της οδηγίας για το 65ωρο, η τροποποίηση της πρότασης της Επιτροπής για τα πνευματικά δικαιώματα των μουσικών κομματιών, το μπλοκάρισμα του νομοθετικού πακέτου για τις τηλεπικοινωνίες και η προστασία της πρόσβασης στο Internet ως θεμελιώδους δικαιώματος σε σχέση με το ζήτημα του παράνομου downloading και τον νόμο που πέρασε ο Σαρκοζύ, η οδηγία REACH για τα χημικά, όλα αυτά δείχνουν πόσο άμεσα επηρεάζουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και ειδικά το Κοινοβούλιο την καθημερινότητά μας.

Ταυτόχρονα, κι επειδή τα παραπάνω θέματα ανήκουν στην παρελθούσα κοινοβουλευτική περίοδο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι την επόμενη πενταετία θα ληφθούν αποφάσεις για σειρά κρίσιμων για την καθημερινότητά μας ζητημάτων. Αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, απασχόληση, ενεργειακή ασφάλεια, νόμιμη μετανάστευση, αστυνομική συνεργασία των κρατών, πολιτική για τον τουρισμό. Μάλιστα, με την κύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας από τους Ιρλανδούς τον Οκτώβριο, το Ευρωκοινοβούλιο ενισχύει τις νομοθετικές εξουσίες του σε όλα σχεδόν τα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και γίνεται συνομοθέτης με το Συμβούλιο, το οποίο εκφράζει τις θέσεις των εθνικών κυβερνήσεων.

Γι’ αυτό, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δυναμώνει θεσμικά, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να καταντήσει "πολιτική σκιά" λόγω της έλλειψης ενδιαφέροντος από την πλευρά των πολιτών. Έχουμε και εμείς ευθύνη. Να ενημερωνόμαστε και να συμμετέχουμε. Και πρέπει όλοι να ρίξουμε την ψήφο. Η παραλία μπορεί να περιμένει.

Ποιον, όμως, να ψηφίσουμε;

Για τη G700, βασικό κριτήριο πολιτικής προτίμησης είναι η ενσωμάτωση της ατζέντας της διαγενεακής δικαιοσύνης στο πολιτικό πρόγραμμα ενός κόμματος, και η αναγνώρισή της ως βασικής συνιστώσας της κοινωνικής δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, είναι η ατζέντα των επισφαλών νέων εργαζόμενων (πρεκαριάτου) και του εργασιακού ζητήματος συνολικά, της αντιμετώπισης του εκρηκτικού δημοσιονομικού προβλήματος, της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, της αντιμετώπισης του οικολογικού ελλείμματος και της πράσινης ανάπτυξης, της ποιοτικής αναβάθμισης των συλλογικών αγαθών.

Προφανώς, και αυτό είναι απόλυτα λογικό, δεν υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο να εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή το σύνολο της συγκεκριμένης ατζέντας με ιδεολογική καθαρότητα και σαφήνεια προγραμματικών θέσεων. Ούτε θα περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο. Και η WWF αναπτύσσει την ατζέντα της, χωρίς να προσδοκά ότι αυτή θα υιοθετηθεί εξ’ ολοκλήρου. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο κάθε πολιτικός φορέας διαθέτει επιμέρους δυνατά σημεία ανάλογα με τις πολιτικές και ιδεολογικές του προτεραιότητες. Οι Οικολόγοι-Πράσινοι και το ΠΑΣΟΚ αναπτύσσουν με ένταση και επιμονή την ατζέντα της πράσινης ανάπτυξης, ο ανανεωτικός ΣΥΝ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ τοποθετούν το ζήτημα του πρεκαριάτου στην ευρωπαϊκή του διάσταση, η Φιλελεύθερη Συμμαχία δε μασάει τα λόγια της σε δημοσιονομικό και ασφαλιστικό, το νέο κόμμα των Δημοκρατικών έχει αναπτύξει μια μετα-μεταπολιτευτική πολιτική αφήγηση όπου σημαντικό ρόλο σ’ αυτή παίζει η αναδιανομή ευκαιριών και πόρων υπέρ των νέων.

Υπάρχουν, όμως, και δυνάμεις οι οποίες σίγουρα δε χωράνε στο κάδρο της φετινής ψήφου. Είναι η κυβέρνηση που κατέστησε την Ελλάδα ξανά μαύρο πρόβατο στην ΕΕ λόγω δημοσιονομικού, καθώς και όλοι οι αντι-ευρωπαϊστές. Όχι αυτοί που παλεύουν για μια «άλλη» Ευρώπη εντός της ΕΕ, αλλά εκείνοι που θεωρούν ότι η ΕΕ είναι από την κούνια της ταξική και κοινωνικά άδικη, αγνοώντας επιμελώς το γεγονός ότι εάν σήμερα η Ελλάδα δεν ήταν κομμάτι των ευρωπαϊκών θεσμών, θα είχε καταντήσει θεσμικά και οικονομικά «Ζιμπάμπουε».

*Το παρόν post δημοσιεύτηκε στη νέα ηλεκτρονική ειδησεογραφική ιστοσελίδα News Time

13 comments:

  1. G700,


    Ψάξαμε και ξαναψάξαμε να βρούμε κάποιο κόμμα "ΣΥΝ" -ανανεωτικό ή όχι που κατεβαίνει στις εκλογές. Τίποτα. Nothing. Niente. Bρήκαμε όμως κάποιο (όχι κόμμα ακόμα αλλά εκλογική παράταξη σίγουρα) στο οποίο συμμετέχει κι ο ΣΥΝ (ανανεωτικός και όχι).

    Καταλαβαίνουμε τι θέλετε να πείτε αλλά πείτε το χωρίς παραποίηση της πραγματικότητας.

    ReplyDelete
  2. Ατυχώς ο Παπαδημούλης που είχε κάνει και καλή δουλειά κατεβαίνει τρίτος και δε θα βγει.

    Ατυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ρέπει προς τον αντι-ευρωπαϊσμό.

    Ατυχώς η εκπρόσωπος της γενιάς των 700 είναι ετών 37, προέρχεται από την αντιευρωπαϊκή ΚΟΕ και εκπροσωπεί την "κοινωνία των 700".

    Θέλεις κι άλλα;

    ReplyDelete
  3. "ψηφίζουμε γιά την Ευρώπη
    αποφασίζουμε για την Ελλάδα"

    η (ειλικρινέστατη) αφίσα του ΠΑΣΟΚ

    και μετά μου λέτε ότι δεν είναι ΗΛΙΘΙΟΙ ......

    ελάχιστοι και αποτυχημένοι - μηδενικά της εξουσίας που διεκδικούν την κουτάλα

    αλλά αυτή τη φορά η λαβή έχει αγκάθια......

    ReplyDelete
  4. @Gμόσιε,


    Θέλουμε άλλα, γιατί αυτά που μας λες για απάντηση είναι εκτός θέματος της δικής μας παρατήρησης.

    Εμείς εντοπίσαμε μια παραποίηση της πραγματικότητας: Δεν υπάρχει "ΣΥΝ" στις Ευρωεκλογές. Υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Ο αρθρογράφος φαίνεται να το γράφει στα παλιά του τα παπούτσια αυτό.

    Και συ μας λες άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε!

    ReplyDelete
  5. Ακριβώς. Κόμμα ΣΥΝ που να κατεβαίνει στις εκλογές δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να καθυποτάξει τη γενιά των 700, και γενικότερα την πλουραλιστική αριστερά, σε μια κουκουεδίστικη αντιευρωπαϊκή λογική. Ευχαριστούμε πολύ, αλλά εμείς δεν θα πάρουμε. Για όποιον θέλει αυτού του τύπου την αριστερά, υπάρχει και το αυθεντικό ΚΚΕ. Η ανανεωτική πλουραλιστική αριστερά της παράδοσης ενός Κάρλο Ροσέλι που χάθηκε αναρωτιόμαστε;

    Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και τα περισσότερα κόμματα, καλό είναι να αρχίσουν να ακούν λίγο την κοινωνία και να μη τη χρησιμοποιούν μοναχά σαν περιτύλιγμα για να νομιμοποιούν μειοψηφικές ιδεολογικές στροφές ή εσωτερικούς κομματικούς μονολόγους. Η γενιά των 700 δε ζει σε κατάληξη σχολής, ούτε η σκέψη της περιορίζεται ανάμεσα στον Λένιν και τον Μάο.

    Υπάρχουν και άλλες πραγματικότητες και προτεραιότητες που καλό είναι η αριστερά να αρχίσει να τις αφουγκράζεται, αν θέλει να γίνει πλειοψηφική. Αλλιώς θα φουσκώνει και θα ξεφουσκώνει και μετά θα της φταίει ο γυαλός που είναι στραβός.

    Με εκτίμηση
    G700

    ReplyDelete
  6. χαίρομαι που η G700 συμπεριλαμβάνει τους Οικολόγους-Πράσινους στη θετική ψήφο :)

    ReplyDelete
  7. Εσένα left αυτό σε πείραξε; Προφανώς σκόπιμα δεν το ανέφεραν. Λέει: με το πρεκαριάτο ασχολούνται ο ανανεωτικός ΣΥΝ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ. Αμφότερα ούτε το ένα ούτε το άλλο είναι κόμματα. Με κάλυψε η απάντηση της επισημης G700. Καληνύχτα

    ReplyDelete
  8. Φίλοι @G700,


    Σας αποκαλούμε φίλους γιατί βράζουμε στο ίδιο καζάνι και τραβάμε το ίδιο λούκι. Διαφωνούμε βέβαια για τους τρόπους που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να βγούμε απ' το λούκι, αλλά αυτό δεν αλλάζει την κατάσταση που ζούμε και οι μεν και οι δε.

    Η αφορμή για το σχόλιό μας γνωστή και δεν χρειάζεται να την επαναλάβουμε. Το άρθρο σας παραποιεί την πραγματικότητα του εκλογικού χάρτη. Δικαιούστε να έχετε οποιαδήποτε άποψη αλλά δεν είναι fair να αναφέρεστε σε ανύπαρκτα κόμματα σαν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές.

    Περιμέναμε να το αναγνωρίσετε αυτό. Δεν το κάνετε με την απάντησή σας. Κρίμα. Θα πρέπει να σας απασχολήσει αυτό μια και αντιβαίνει στις διακηρύξεις σας.

    Πέρα απ'αυτό, η απάντησή σας περιέχει ορισμένες αιχμές. Απαντούμε:

    Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλοι οι σχηματισμοί της Αριστεράς, δεν προσπαθούν να καθυποτάξουν καμία γενιά. Συνεπώς, ούτε τη G700. Η Αριστερά προσπαθεί να αναπτύξει και να πείσει για τις δικές της ιδέες όπως κάνουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις.

    Το κάνει σωστά; Άλλοτε ναι κι άλλοτε όχι. Και την κοινωνία προσπαθεί να την ακούει. Την ακούει καθαρά; Άλλοτε ναι κι άλλοτε όχι. Γιατί, θα μπορούσε να γίνεται διαφορετικά; Και οι αριστεροί σαρξ εκ της ανθρώπινης σαρκός είναι!

    Όμως σίγουρα την αδικείτε όταν λέτε ότι η Αριστερά κινείται σαν να πιστεύει ότι η σκέψη μας κινείται μεταξύ Μάο και Λένιν. Εδώ ισχύει αυτό που έχει πει ο Σαββόπουλος: Μη πετάξεις τίποτα. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δε θα κάνεις και καμία επισκευή ή νέα αγορά!

    Τέλος, εμείς δεν πιστεύουμε σε αυθεντική και κάλπικη Αριστερά. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν σωστές και λάθος απόψεις. Κανείς δεν έχει το προνόμιο του αλάθητου και κανείς δεν είναι καταραμένος να τα βλέπει όλα λάθος. Τόσο απλά. Όσο για το ποιόν συμπεριλαμβάνουμε στην οικογένεια της Αριστεράς, κι εδώ είμαστε σαφείς: Οποινδήποτε που ο ορίζοντας της σκέψης του φτάνει μέχρι την αλλαγή στις Σχέσεις Παραγωγής από ατομικές σε συλλογικές.

    Τα λέμε (με την ίδια εκτίμηση).

    ReplyDelete
  9. @Gμόσιε,


    Δεν λέει "με το πρεκαριάτο ασχολούνται ο ανανεωτικός ΣΥΝ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ". Λέει "ο ανανεωτικός ΣΥΝ και ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ τοποθετούν το ζήτημα του πρεκαριάτου στην ευρωπαϊκή του διάσταση".

    Η διαφορά είναι όση η απόσταση της Αθήνας με το Βλαδιβοστόκ! Και επιπλέον επαναλαμβάνουμε: "ΣΥΝ" στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει! Αυτό ήταν το point μας.

    Να συζητάμε, αλλά όχι να συζητάμε στον αέρα.

    ReplyDelete
  10. Όντως βράζουμε στο ίδιο λούκι και θα χαρούμε να συνεχίσουμε αυτή την ανταλλαγή απόψεων όσο σκληρά κι αν εκφέρονται από την κάθε πλευρά. Όμως αγαπητέ φίλε το να διαμαρτύρεσαι γιατί δεν αναφερθήκαμε στο ΣΥΡΙΖΑ είναι λίγο υπερβολικό από τη στιγμή που σκόπιμα το κάναμε για να δείξουμε ότι διαφωνούμε κάθετα με την ιδεολογική στροφή που πήρε ο χώρος της πλουραλιστικής αριστεράς. Στο Post αναφερθήκαμε θετικά μόνο στους χώρους εκείνους με τους οποίους υπάρχει μια σύμπνοια ή έστω κατανόηση απόψεων βάσει συγκεκριμένης θεματολογίας. Οι υπόλοιποι καταχωρούνται στην αρνητική ψήφο. Υπ' αυτή την έννοια ο ανανεωτικός ΣΥΝ θα είναι θύμα της Συριζοποίησης της Αριστεράς. Δυστυχώς. Γιατί η λεγόμενη και έλλογη αριστερά παραδοσιακά μπολιάζει τη δημόσια ατζέντα με πρωτοπόρες ιδέες.

    ReplyDelete
  11. ser η λαβή έχει πολλά αγκάθια και δύσκολα δε θα ματώσει ο οποιοσδήποτε...Το θέμα είναι αν υπάρχει κάποιος που δεν τον νοιάζει να ματώσει πραγματικά; Δύσκολο, ωστόσο δεν μπορούμε παρά να ελπίζουμε και να πιέζουμε τα πράγματα να πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση.

    ReplyDelete
  12. Φίλοι G700,


    Η ώρα είναι περασμένη και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε το διάλογο αυτή τη στιγμή για τα σοβαρά ζητήματα που θίγετε και που αφορούν την Αριστερά. Οι μέρες δικές μας είναι και θα συνεχίσουμε το διάλογο όπως λέτε και σεις.

    Απλώς για την αφορμή του σχολίου μας και κλείνουμε μ' αυτό:

    Μπορεί να είμαστε υπερβολικοί. Όμως δεν είμαστε άδικοι. Υπήρχε έδαφος για να κάνουμε την παρατήρηση που κάναμε. Αν θέλετε, σκεφτείτε την ουσία της.

    Όπως είμαστε υπερβολικοί -ίσως- κι όταν ζητάμε από το @Gμόσιο να μη παραποιεί το όνομά μας. Δεν είμαστε "left". Είμαστε
    "LeftG700". Μέχρι τώρα, εμείς το 'παμε, εμείς τ' ακούσαμε. Δικό του πρόβλημα και δικό σας.

    Και όπως είμαστε υπερβολικοί όταν σας απευθυνόμαστε στον πληθυντικό, όπως ακριβώς αυτοπροσδιορίζεστε, σαν συλλογικότητα. Εσείς όμως μας αποκαλείτε "φίλε". Εντάξει, ένας πατάει τα πλήκτρα. Αλλά κι εμείς συλλογική κίνηση είμαστε... Από πότε ο σεβασμός στον Άλλο είναι υπερβολή;


    Καληνύχτα και τα λέμε.

    ReplyDelete
  13. Gia opoion endiaferetai, live streaming gia "The European Conference on Care and Protection of Senior Citizens 25.5.2009 — 26.5.2009 Prague, Czech Republic "

    sto link

    http://eu2009.visualgate.cz/

    Symmetexei kai milaei kai i Liz Mestheneos, Administrator tis 50plus Hellas kai Proedros toy Eyropaikou Diktyou AGE PLATFORM.

    ReplyDelete