Sunday, May 10, 2009

Άγαμες Θυγατέρες... Άγαμοι Θύται

Μία από τις πλέον απαράδεκτες ρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, η οποία καταλύει κάθε έννοια κοινωνικής δικαιοσύνης, ισότητας των φύλων και αλληλεγγύης ανάμεσα στις γενιές, είναι η καταβολή συντάξεων στις ανύπαντρες κόρες (άγαμες θυγατέρες) αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και τραπεζικών. Μέχρι στιγμής γνωρίζαμε ότι αυτό αποτελεί σκανδαλώδες προνόμιο που ενδημεί μονάχα σε ορισμένες λιγοστές τράπεζες πρώην ΔΕΚΟ, όπως για παράδειγμα η Εμπορική. Τη βδομάδα που πέρασε μάθαμε μέσα από τη συζήτηση που διεξάγεται στο blog της G700 -και στη συνέχεια διαβάσαμε στον Τύπο- ότι αυτό αφορά επίσημα πάνω από 40,000 γυναίκες πανελλαδικά, οι οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη του πατέρα τους εφόσον παραμένουν ανύπαντρες.

Πρόκειται για ένα αδιανόητο από κάθε άποψη καθεστώς.

Καταρχάς, απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς το θέμα θα δει ότι καταλύεται εξόφθαλμα κάθε έννοια δικαιοσύνης. Γιατί για παράδειγμα δεν συμπεριλαμβάνονται στη συγκεκριμένη ρύθμιση όλες οι ανύπαντρες κόρες της Ελλάδος και ευνοούνται μόνο αυτές του δημοσίου και των τραπεζών; Γιατί τους παρέχεται σύνταξη ακόμα κι αν έχουν εισόδημα από άλλες πηγές, συντάξεις ή μισθούς; Βάσει ποιας λογικής πρέπει να ευνοείται η ανύπαντρη κόρη και όχι η διαζευγμένη μητέρα με παιδιά ή αντίστοιχα η νέα της γενιάς των 700 ευρώ, η οποία στο κάτω κάτω της γραφής πλήττεται πιο πολύ απ' όλους από την εργασιακή επισφάλεια;

Δεύτερον, οι κοινωνικές συνθήκες έχουν αλλάξει δραματικά από την εποχή του πατριαρχικού μοντέλου οικογένειας πάνω στο οποίο προσαρμόστηκε και οικοδομήθηκε το παραδοσιακό σύστημα κοινωνικής προστασίας. Ρυθμίσεις όπως η συνταξιοδότηση της ανύπαντρης κόρης, ή η σύνταξη χηρείας, θεσμοθετήθηκαν στη λογική μιας παλιότερης εποχής όπου η γυναίκα δεν δημιουργούσε αυτοτελή δικαιώματα, αλλά ασφαλιζόταν και αποκτούσε δικαίωμα στην κοινωνική προστασία μέσω του ανδρός ή του πατέρα της. Μα πιστεύει κανείς ότι ζούμε ακόμα στο '50; Οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις πάντως, εκεί έχουν μείνει ακόμα. Στο ελληνικό σύστημα υπάρχει πληθώρα απαρχαιωμένων ρυθμίσεων που αντιστοιχούν σε παλιότερες κοινωνικές πραγματικότητες και σήμερα έχουν αποκλειστικά προσχηματική δικαιολόγηση.

Τρίτον, διαβάσαμε ότι το κόστος για τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων, μόνο για το δημόσιο, ανέρχεται σε 550 εκ. ευρώ ετησίως, λίγο παραπάνω από μισό δις ευρώ. Εάν αυτό το νούμερο είναι σωστό μιλάμε για μία κατάφορη αδικία, η οποία συμπληρώνεται από μια πραγματική δημοσιονομική τραγωδία. Με μισό δις ευρώ άνετα καλύπτεις τρύπες του προϋπολογισμού, εύκολα ενισχύεις κάπως τους χαμηλοσυνταξιούχους ή ακόμα καλύτερα φτιάχνεις ένα Ειδικό Ταμείο για τη γενιά των 700 ευρώ, μέσα απ' το οποίο μπορείς να χρηματοδοτήσεις το "Συμβόλαιο Αυτόνομησης των Νέων", δηλαδή ένα σύνολο φορολογικών κινήτρων, πριμ απασχόλησης και επιδότησης του επιτοκίου αγοράς κατοικίας με στόχο την ανεξαρτητοποίηση των νέων ανθρώπων από το πατρικό σπίτι και την καλύτερη δυνατή ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας στο ξεκίνημα του εργασιακού τους βίου. Εν πάση περιπτώσει με μισό δις ευρώ φτιάχνεις "παπάδες" για κοινωνικές ομάδες που πραγματικά βρίσκονται σε ανάγκη.

Διαβάζουμε ότι εντός του 2009, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται να καταδικάσει τη χώρα μας ΚΑΙ για αυτή τη ρύθμιση του εθνικού συστήματος ασφάλισης. Όπως ακριβώς έπραξε με την πρόωρη συνταξιοδότηση των γυναικών στο δημόσιο πριν από ένα περίπου μήνα. Το ερώτημα εδώ είναι σαφές: θα κάνουμε τουμπεκί περιμένοντας για πολλοστή φορά το ΔΕΚ να ρυθμίσει τα του οίκου μας ή θα φιλοτιμηθούμε να πράξουμε τα αυτονόητα και δίκαια από μόνοι μας, χωρίς τον έξωθεν εξαναγκασμό; Καλούμε την κυβέρνηση, σημερινή ή μελλοντική, να καταργήσει με δική της πρωτοβουλία και χωρίς καμία υποσημείωση το απαράδεκτο αυτό καθεστώς.

Όσο για τις ανύπαντρες κόρες, είναι φως φανάρι από τα παραπάνω ότι η συνταξιοδότησή τους κατ' αυτόν τον άδικο για το κοινωνικό σύνολο τρόπο τις καθιστά αυτομάτως θύτες στο έγκλημα του ελληνικού ασφαΛΗΣΤΡΙκού συστήματος. Άγαμες Θυγατέρες - Άγαμοι Θύται.

27 comments:

  1. Σωστό. Είναι όντως σκανδαλώδες να δικαιούνται οι ανύπαντρες κόρες σύνταξη μόνο και μόνο επειδή είναι ανύπαντρες κόρες. Παρόλο που συμφωνώ με την εξίσωση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών με αυτού των ανδρών και με το ότι οι γυναίκες έχουν πλέον πολύ περισσότερες ευκαιρίες να θεμελιώσουν τα δικά τους δικαιώματα ασφάλισης, νομίζω ότι στην Ελλάδα, κατά κανόνα και στην πράξη οι γυναίκες δεν μπορούν να συσσωρεύσουν αντίστοιχες εισφορές για σύνταξη με αυτές των ανδρών εφόσον κάνουν οικογένεια. Ούτε παροχές για τη φροντίδα των παιδιών υπάρχουν (πέρα από τις γιαγιάδες και τους παππούδες), άρα συχνά πρέπει να μπαινοβγαίνουν στην αγορά εργασίας μέχρι να τα μεγαλώσουν, ούτε η καριέρα και οι μισθοί τους εξελίσσονται ανάλογα με αυτούς των ανδρών με αντίστοιχα προσόντα εξαιτίας αυτών των υποχρεώσεων.

    Αρα όταν θα φτάνουν τα 65, το πιο πιθανό είναι ότι όπως οι μισθοί τους είναι χαμηλότεροι, το ίδιο να είναι και οι συντάξεις που δικαιούνται επειδή η φροντίδα των παιδιών δε φαίνεται ούτε σε παραπανω ένσημα ούτε σε παραπάνω μισθό. Συνεπώς κάποια επιδότηση από τη σύνταξη του άνδρα σε περίπτωση θανάτου, νομίζω ότι επιβάλλεται, διότι αυτό είναι το μοντέλο που οι περισσότερες ελληνικές οικογένειες ακολουθούν στον κύκλο της ζωής τους (εκτός αν έχετε υπόψη σας στατιστικά στοιχεία που λένε άλλα). Το πόση επιδότηση είναι συζητήσιμο αλλά νομίζω ότι ούτως ή άλλως οι χήρες δε δικαιούνται το 100% της σύνταξης.

    ReplyDelete
  2. pap λες
    νομίζω ότι στην Ελλάδα, κατά κανόνα και στην πράξη οι γυναίκες δεν μπορούν να συσσωρεύσουν αντίστοιχες εισφορές για σύνταξη με αυτές των ανδρών εφόσον κάνουν οικογένεια.

    Απαντάμε

    Στο δημόσιο, το στρατό και τις τράπεζες πρώην ΔΕΚΟ, εργασιακοί χώροι για τους οποίους γίνεται λόγος, οι γυναίκες συσσωρεύουν τις ίδιες ακριβώς με τους άντρες. Δεν υπάρχει καμία διαφορά, ούτε διακόπτεται η ροή της εργασίας. Μάλλον οι άντρες είναι ριγμένοι.

    Αντιθέτως, στον ιδιωτικό τομέα υπάρχει έντοντο το πρόβλημα στο οποίο αναφέρεσαι. Εκεί το ζητούμενο είναι η πλήρης και απρόσκποπτη ενσωμάτωση των γυναικών στην αγορά εργασίας καθώς επίσης και η στήριξη της μητρότητας και των διαφόρων φάσεων στη ζωή της γυναίκας οικογενιάρχη με στοχευμένες πολιτικές κύκλου ζωής άλλου τύπου.

    ReplyDelete
  3. Σε αυτή τη χώρα-μπερντέ πάντα κρύβουμε την ουσία κάτω από το χαλί

    Η ουσία είναι ότι ισότητα δεν υπάρχει

    1- Αν υπήρχε δεν θάπρεπε και οι γυναίκες να πηγαίνουν στο στρατό ?
    Το ζήτημα είναι εκτός από "αρχής" και πρακτικό.
    Στο Ισραήλ οι γυναίκες στρατεύονται υποχρεωτικά

    2-Η κατάρτιση δεν επηρεάζεται από την μητρότητα.
    Η ουσία είναι ότι η μέση Ελληνίδα έχει χαμηλότερη κατάρτιση από τον μέσο Ελληνα.
    Προσοχή: δεν μιλώ γιά τυπικά προσόντα, αλλά γιά ουσιαστικά.

    3-Καλώς ή κακώς επικρατεί η νοοτροπία του βολέματος. Γιατί να ιδρώσεις αφού στο βάθος σκοπεύεις να "αποκατασταθείς" ?

    Διευκρινίζω εδώ ότι γνωρίζω πολλές γυναίκες πετυχημένες, ικανές και άξιες. Οι περισσότερες απ αυτές έκαναν θυσίες στην προσωπική τους ζωή (δεν έκαναν παιδιά, έμειναν ανύπαντρες, εργάστηκαν ή εργάζονται στο εξωτερικό- όταν άλλες δεν πάνε 3χλμ μακριά από το σπίτι τους)

    Αυτό που ηλιθιωδώς ονομάζεται "θετικές διακρίσεις" πρέπει να εκλείψει άμεσα.
    Συμφωνώ ότι πρέπει κάποια ζητήματα να αντιμετωπιστούν - αυτή είναι σε τελική ανάλυση η δουλειά της ΓΓ "Ισότητας"

    Όχι μόνο να ιδρυθούν παιδικοί σταθμοί αλλά και αυτό το ρημάδι το δημόσιο να λειτουργήσει διαφορετικά
    πχ το "ολοήμερο" σχολείο δεν μπορεί να λειτουργεί ως τις 4 και όχι ως τις 6 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ

    Δεν μπορεί να βγαίνει εκείνη η κυράτσα της ΑΔΕΔΥ στα κανάλια και να προκαλεί την κοινή λογική και το κοινό αίσθημα, μιλώντας γιά "κεκτημένα" και να επικαλείται την προσφορά της μάνας ως επιχείρημα γιά να συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες όταν τα παιδιά τους είναι πιά ΕΦΗΒΑ

    Στην Ελλάδα τη χώρα του θεαθήναι, το 1982 η τότε κυβέρνηση φρόντισε να αλλάξει το οικογενειακό δίκαιο δημιουργώντας ένα έκτρωμα (ρωτήστε τους χωρισμένους πατεράδες) και χωρίς να δημιουργήσει συνθήκες ισότητας.

    Με 15 ετη εργασίας μιά γυναίκα έβγαινε στην σύνταξη.
    Οι ανύπαντρες (με ή χωρίς "") εισέπρατταν και την σύνταξη του πατρός (γιατί όχι της μητρός αν αυτή ήταν ΔΥ και όχι ο πατέρας?)

    Φτάσαμε λοιπόν σήμερα να αναρωτιόμαστε τι φταίει που φτάσαμε εδώ, στο σημείο που είμαστε

    Ελα μου ντε, τι φταίει άραγε ?

    ReplyDelete
  4. Αναρωτιέμαι γιατί δεν διαμαρτύρονται οι φεμινιστικές οργανώσεις για την καταβολή συντάξεων στις ανύπανδρες κόρες, τα όρια συνταξιοδότησης, τη στράτευση των γυναικών. Μάλλον δεν αναρωτιέμαι. Ο φεμινισμός στην εποχή μας είναι μια παρωχημένη ιδεολογία και οι φεμινιστικές οργανώσεις άλλη μία από τις ομάδες πίεσης που εξυπηρετούν "συντεχνιακά" συμφέροντα και στις οποίες δε μπορεί να πάει κόντρα κανένα κόμμα λόγω πολιτικού κόστους.

    ReplyDelete
  5. Κοιτάξτε,η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.
    Ο νόμος αυτός, ειδικά παλιότερα, σίγουρα είχε ένα λόγω ύπαρξης. Η μόνη μου ένσταση είναι μόνο το γεγονός πως αφορά συγκεκριμένα ορφανά και όχι όλα.

    Κατά τ'άλλα, συμφωνώ στα όσα ειπώθηκαν για την προνομιακή μεταχείριση των γυναικών που εργάζονται ή εργάστηκαν στο Δημόσιο Τομέα.Απαράδεκτο.

    Αν υποθέσουμε όμως πως στην Ελλάδα ισχύει ακόμη (που όντως ισχύει), η αυτόματη μεταβίβαση στη γυναίκα της φροντίδας του σπιτιού και εκείνης των παιδιών, τότε όπως αναφέρει ο Pap, εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η εργαζόμενη γυναίκα του ιδιωτικού τομέα, αν δε διαθέτει την ευλογία καμιάς γιαγιάς που να ζεί κοντά και να είναι σχετικά νέα, είναι καταδικασμένη σε μία ζωή κόλαση.
    Εκτός αν βγάζει αρκετά χρήματα.
    Η ζωή της δεν έχει καμία απολύτως σχέση με εκείνη της εργαζόμενης του δημοσίου και το κράτος δεν προσφέρει ούτε καν τα στοιχειώδη, αγνοεί ας πούμε το πιό απλό, πως υπάρχουν αρκετά επαγγέλματα με
    β ά ρ δ ι ε ς όπου αν η γυναίκα τυχαίνει να είναι νοσοκόμα, σερβιτόρα, δουλεύει σε κανάλι, αεροδρόμιο και ξέρω 'γω τι άλλο, κανείς δε μπορεί να αναλάβει τη φύλαξη του παιδιού.
    Έχω άπειρους γνωστούς που δεν κάνουν παιδί γι'αυτό το΄λόγο.

    Και οι γυναίκες αυτές σίγουρα δικαιούνται ένα γενναιότατο επίδομα από το κράτος χίλιες φορές παραπάνω απ'ότι οι προαναφερόμενες ανύπαντρες τυχόν συνομήλικές τους...

    ReplyDelete
  6. Η Μητρότητα είναι μια ολοήμερη και ολονύκτια απασχόληση για τη γυναίκα,που πρέπει να αμείβεται με ένα εισόδημα ικανοποιητικό(συν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,καθολικό για όλους) και με καταβολή ασφαλίστρων απο το κράτος καθόλη τη διάρκεια του κύκλου της φροντίδας των παιδιών.Αυτό δεν είναι μόνο δίκαιο αλλά και παραγωγικό για την οικονομία και ωφέλιμο για μια υγιή κοινωνία, ακόμα και με καθαρά οικονομίστικα κριτήρια αν ιδωθεί.

    ReplyDelete
  7. Αυτό βέβαια απαιτεί ένα κοινωνικό κράτος ΟΧΙ πελατειακό, ΟΧΙ διεφθαρμένο.
    Το κοινωνικό κράτος είναι το καλύτερο ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ εργαλείο και το καλύτερο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ εργαλείο για την αντιμετώπιση των κοινωνικών ανισοτήτων. Είτε ταξικών είτε φυλετικών είτε διαγενεακών.

    ReplyDelete
  8. Δεν μας λείπουν τα χρήματα.Αρκεί να αποβάλλουν οι κυβερνώντες την αθλιότητά τους,που αυτές τις μέρες βρίσκεται σε παροξυσμό.Εκλεισαν τη βουλή για 5 μήνες και έπληξαν θανάσιμα τη Δημοκρατία σε πολύ δύσκολους καιρούς.Δίνουν τον "υπέρ πάντων αγώνα" και είναι αδίστακτοι στα μέσα που θα χρησιμοποιήσουν για να νοθεύσουν το λαικό φρόνημα.Η "βία και η νοθεία" σε καινούρια έκδοση.

    ReplyDelete
  9. "ΓΕΡΜΑΝΟΣ". "ΔΟΜΗΜΕΝΑ ΟΜΟΛΟΓΑ". "ΒΑΤΟΠΕΔΙ".

    Αν αποκωδικοποιήσουμε αυτές τις λέξεις θα βρούμε τις απαντήσεις.Δεν πρόκειται για σκάνδαλα κάποιων υπουργών.Αλλά για οργανωμένη λεηλασία του κράτους και του λαικού πλούτου απο τον "ιθύνοντα Νού".Αλλο πράμα να τα βουτήξει κάποιος υπουργός και άλλο πράγμα να εκπονείται απο τον "ιθύνοντα νού" οργανωμένο σχέδιο κλοπής των χρημάτων των ασφαλισμένων.

    ReplyDelete
  10. Για να αποκατασταθούν οι αδικίες χρειάζονται συλλογικά αγαθά ποιοτικά και κοινωνικό κράτος της προκοπής. Τώρα γίνονται ρουσφέτια και τη λυπητερή τη στέλνουν σε κανά ταμείο, στο χρέος ή όπου μπορούν. Δεν καταλαβαίνω γιατί δίνουμε τόσα λεφτά σε ηλίθιες συντάξεις για ανύπαντρες κόρες και δε φτιάχνουμε το ολοήμερο σχολείο και τους παιδικούς σταθμούς. Είναι ντροπή αυτό το πράγμα. Είναι γελοίο πως πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό...

    ReplyDelete
  11. Πόσες είναι αυτές οι θυγατέρες ρε παιδιά?

    Ωραίο το νέο look διαβάζεις εύκολα.

    Μιας και Ευρωπαίοι πολίτες, το Ευρωπαϊκό Ενιαίο Ασφαλιστικό Σύστημα πώς σας φαίνεται?

    ReplyDelete
  12. Είναι ανοησία να μην είναι ενιαίο το ευρωπαϊκό ασφαλιστικό σύστημα. Και οικονομική και κοινωνική. Αλλά άντε φτιάξτο...

    ReplyDelete
  13. α και για να μη το ξεχάσω patsiouri
    όπως αναφέρει Η Pap, είναι γυναίκα. :)

    ReplyDelete
  14. "Η Μητρότητα είναι μια ολοήμερη και ολονύκτια απασχόληση"

    Το ίδιο και η πατρότητα συμπληρώνω εγώ.

    ReplyDelete
  15. Α, συγχαρητήρια και για το νέο σχεδιασμό του ιστολογίου, επί τέλους μπορούμε να το διαβάζουμε χωρίς να μας βγαίνουνε τα μάτια.

    ReplyDelete
  16. Επιτέλους, κάποιος θίγει δημόσια στο χώρο των ιστολογίων αυτό το θέμα! Μπράβο και πάλι μπράβο!

    Και τι ευχάριστη είδηση ότι θα επιληφθεί το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου! Αν μπορείτε, δώστε μας το link όπου το διαβάσατε, σας παρακαλώ.

    Τέλος, να συμπληρώσω πως οι παροχές αυτού του είδους όχι μόνο δεν είναι πλέον κοινωνιοκρατικές, αλλά έχουν οδηγήσει κάμποσες γυναίκες να ΜΗΝ κάνουν οικογένεια για να μη χάσουν τη σύνταξη του πατέρα τους.

    Έτσι, οι συντάξεις αυτές δεν είναι απλά κακέκτυπα των επιδομάτων που δίνονται στις νέες γυναίκες σε άλλα κράτη της Ε.Ε. Είναι ένα κακώς νοούμενο προνόμιο που αντιστρατεύεται αντί να προωθεί το ιδεώδες του κοινωνικού κράτους.

    ReplyDelete
  17. Black on white, white on green or white on grey, maybe.

    Indigo on beige/cornsilk?.. Migraine!

    ReplyDelete
  18. Υπάρχουν δουλειές τόσο πεζές,ρουτινιάρικες και ανιαρές(οι περισσότερες νομίζω),που ευχαρίστως θα τις εγκατέλειπαν οι περισσότερες γυναίκες(και άνδρες), για όσο διάστημα χρειάζονταν να αφιερωθούν στην οικογένειά τους.Με τη προυπόθεση ότι θα συνέχιζε η ασφαλιστική τους κάλυψη απο κάποιον φορέα και θα είχαν και κάποιο ικανοποιητικό μηνιαίο εισόδημα.Δεν θα διέκοπταν δα και καμμιά μεγαλειώδη καρριέρα!
    Τα χρόνια που αφιερώνονται στην φροντίδα των παιδιών δεν είναι χαμένα χρόνια από τη ζωή μας.Ετσι το βλέπουν πολλοί. Και διστάζουν και αναβάλλουν και πελαγοδρομούν ΚΑΙ ΦΟΒΟYΝΤΑΙ.Excuses! excuses! excuses!

    ReplyDelete
  19. στο τελευταίο που είπες Libertarian κρύβεται μεγάλη αλήθεια

    Ψάχνουμε συνέχεια για δικαιολογίες βασιζόμενοι σε ΣΤΕΡΕΟΤΥΠΑ και φρασεις -κλισέ του τύπου "Μα η φροντίδα του σπιτιού περνάει στη γυναίκα"

    Γιά να μην θίξω άλλο ένα σκανδαλώδες θέμα ΑΝΙΣΟΤΗΤΑΣ- τις ποσοστώσεις

    Γιατί πχ αν οι γυναίκες μέλη του Χ κόμματος είναι 5% να καταλαμβάνουν τουλάχιστον το 30% των κομματικών θέσεων ?

    Ισότητα σημαίνει ψηφίζω τους καλύτερους, άρα αν το 5% είναι καλό μπορεί να καταλάβει και το 100% των θέσεων

    ΑΛΛΑ

    να παίρνει ένας άντρας γιά την τάδε κομματική θέση 1500 (εσω)κομματικές ψήφους αλλά τη θέση να την καταλαμβάνει γυναίκα με 75 !!! δεν το καταλαβαίνω

    Αντιβαίνει στη δημοκρατία, πως να το κάνουμε ?

    ReplyDelete
  20. αυτό το βραβείο που το διαφημίζεις πάνω πάνω, σας το έδωσε το ευρωπαικό κοινοβούλιο... τουλάχιστον πριν το εύηχο άγαμοι θύται - που σαφώς δεν αλλάζει κάτι - δεν μπορούσατε να πείτε κ 2 λόγια για την Ημέρα Της ευρώπης ποθ ήταν προχθές; για την ίδρυση της; ...ευρωεκλογές έρχονται στην τελική.

    ReplyDelete
  21. 1+1, Ημέρα της Ευρώπης είναι κάθε μέρα. Η επικείμενη απόφαση του ΔΕΚ ενάντια στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων Ευρωπαϊκό Θέμα είναι και αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο των ευρωπαϊκών θεσμών.

    ReplyDelete
  22. Μας κάλυψε ο gmosios στα ευρωπαϊκά.

    @ Ser

    Σχετικά με συντάξεις άγαμων θυγατέρων κλπ συμφωνούμε.

    Τώρα σχετικά με το θέμα των λεγόμενων θετικών διακρίσεων υπέρ ομάδων που βρίσκονται στο περιθώριο ή σε σχετική αδυναμία (πχ η εκλογική ποσόστωση υπέρ των γυναικών είναι μια τέτοια θετική διάκριση) θέλει μεγαλύτερη προσοχή δεδομένου ότι είναι πολύ πιο σύνθετο ζήτημα από τις συντάξεις σε ανύπαντρες κόρες, γεγονός που συνιστά εξόφθαλμη παραβίαση κάθε έννοιας ισότητας και δικαιοσύνης.

    Οι ποσοστώσεις στην πολιτική διαδικασία στοχεύουν πρωτίστως στο να αναχαιτίσουν τη λεγόμενη τυραννία της πλειοψηφίας, να περιορίσουν τη δύναμη ισχυρών κοινωνικών ομάδων και να προωθήσουν τη διαφορετικότητα. Εκ των πραγμάτων θυσιάζονται πολλές φορές κάποιοι που είναι πιο δυνατοί και ισχυροί αλλά όχι απαραίτητα πιο άξιοι. πχ ένας άντρας με 1500 σταυρούς δε σημαίνει ότι είναι και αντικειμενικά άξιος. Οι εκλογές δεν είναι απαραίτητα μια αξιοκρατική διαδικασία.

    ReplyDelete
  23. g700
    δηλαδή γιά να καταλάβω-
    ισχυρίζεστε ότι δεν έχει σημασία ο αριθμός των ψήφων ?

    Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να είναι παντελώς ανίκανος ο ψηφισθείς, αυτή όμως είναι η ομορφιά και η αδυναμία συνάμα της Δημο-κρατίας.

    Οι πολλοί αποφασίζουν.

    Διότι αν το δούμε διαφορετικά να διαβαθμίσουμε τους ψηφοφόρους.
    Του Χ κόμματος να μετρούν διπλά, του Ψ κόμματος να μετρούν μισές.

    Κατανοείτε φαντάζομαι το άτοπο του θέματος.

    Δημο-κρατία. Χωρίς "θετικές" διακρίσεις. Κάθε είδους διάκριση προάγει την ανισότητα.

    ΥΓ- πως το είχε πει ο ανισόρροπος δικτάτορας Παπαδόπουλος ?

    "Οι Ελληνες μπορούν να πιστεύουν εις οιονδήποτε σύστημα επιθυμούν. Οι Ελληνες δεν είναι δυνατόν να πιστεύουν στον κομμουνισμόν"

    ReplyDelete
  24. "Οι ποσοστώσεις στην πολιτική διαδικασία στοχεύουν πρωτίστως στο να αναχαιτίσουν τη λεγόμενη τυραννία της πλειοψηφίας"

    Για να καταλάβω για ποια "τυραννία" (!) μιλάτε, πείτε μου παρακαλώ, για ποια πλειοψηφία μιλάτε; Των ανδρών ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ (διότι αυτό υποννοεί το συνθετικό -ψηφεία), ή των ανδρών που ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ (επειδή είναι περισσότεροι);

    Όπως και να έχει, οποιαδήποτε ποσόστωση προς όφελος γυναικών στην εκλογική διαδικασία δεν στέκει, διότι το 50% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες με πολιτικά δικαιώματα ακριβώς τα ίδια (ή μάλλον περισσότερα, όπως προκύπτει από την κουβέντα μας) με αυτά των ανδρών.

    Η ποσόστωση στην πολιτική διαδικασία δικαιολογείται μόνο σε περίπτωση μειονοτήτων με ξεχωριστές ανάγκες ή παραμελημένα δικαιώματα, που είναι τόσο μικρές (οι μειονότητες) έτσι ώστε με το παρόν σύστημα να μην τους δίνεται η δυνατότητα εκπροσώπησης.


    Η ποσόστωση μπορεί επίσης να εφαρμοστεί και σε θέσεις εργασίας, όταν αυτή βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία κάποιου οργανισμού (πχ στην αστυνομία θα έπρεπε να υπάρχει υποχρεωτικά ένα ποσοστό αστυνομικών με καταγωγή από χώρες από τις οποίες προέρχονται οι περισσότεροι μετανάστες στην Ελλάδα). Και αυτό όμως πρέπει να γίνεται με προσοχή, με καθαρά επιχειρησιακά κριτήρια και ποτέ μα ποτέ με πολιτικά κριτήρια.

    Η ιδιότητα του φύλου από μόνη της δεν αποτελεί (σε πραγματικά δημοκρατικές χώρες*), ούτε πρέπει να αποτελεί (σε οποιαδήποτε χώρα), στοιχείο ορισμού πολιτικής ομάδας. \

    * και αυτές είναι όλες όσες αναγνωρίζουν ακριβώς τα ίδια πολιτικά δικαιώματα και στα δύο φύλα, σε ό,τι αφορά το θέμα μας.

    ReplyDelete
  25. Οι θετικές διακρίσεις, όπως η ποσόστωση, έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν από πολλές δυτικές δημοκρατίες για να βοηθήσουν όχι μόνο μεινοτικές ομάδες (πχ μαύρους) αλλά και τις γυναίκες με στόχο να ενταχθούν στην πολιτική διαδικασία ή να εκπροσωπηθούν σε πολιτειακά αξιώματα, το δημόσιο, τα κόμματα κοκ. Δεν είναι κάτι καινούριο. Η λογική με την οποία πρωτοεμφανίστηκαν ήταν "αριστοτέλεια": η ισότητα ανάμεσα σε μη ισοδύναμους οδηγεί σε αδικία. Ο στόχος είναι η πλήρης πολιτική ενσωμάτωση των εν λόγω ομάδων και στη συνέχεια η κατάργησή των θετικών διακρίσεων εφόσον ο στόχος έχει επιτευχθεί. Σε πολλές περιπτώσεις η καταχρηστική συνέχιση μιας θετικής διάκρισης οδηγεί σε αντίστροφη διάκριση (reverse discrimination). Αυτό είναι το όλο concept.

    Τώρα το αν είναι ή δεν είναι ομάδα οι γυναίκες εξαρτάται από την ύπαρξη de facto ή μη διακρίσεων στην κοινωνία με βάση το φύλο. όπου υπάρχουν διακρίσεις ή διαχωρισμοί νομοτελειακά δημιουργούνται και πολιτικές ομάδες που διεκδικούν. Στην Ελλάδα στο βαθμό που τα κόμματα και τα συνδικάτα ανδροκρατούνται (για την ακρίβεια το προφίλ είναι Έλληνας άντρας, μεσήλικας, με σταθερή απασχόληση) καλό είναι θετικό που επιχειρείται μέσω της ποσόστωσης να δοθεί βήμα και σε γυναίκες.

    ReplyDelete
  26. για όποιον δεν το διάβασε ήδη στο blog topatsiouri Δεσποινίς ετών 39... και βάλε

    ReplyDelete
  27. καποιοι μιλουν εκ του ασφαλους!!!!
    1->δεν προκειται για δωρο του κρατους (εχουν ειδη πληρωση οι γονεις για αυτο!!!ειναι η συντξη τουσ!!!)δεν μπορω να καταλαβω γιατι τοσο κακια??δηλαδη αμα καποιος χασει τους γονεις του ,δεν θα πρεπει ..κυριοι.. να παρουν την συνταξη των γονιων τους??
    Εγω, εχασα τους δικους μου απο τα 21.τι ερπεπε να κανω??πως θα σπουδασω εγω και η αδερφη μου?απο που θα εχουμε να φαμε?εμενα οι γονεις μου πληρωναν τοσα χρονια και δεν πειραν καν συνταξη!!!δηλαδη εαν συμβει αυτο τα παιδια τους ..τι??οι εισφορες τους που θα επρεπε να πανε?
    και για την αποκατασταση της αληθειας το το ποσο που παιρνουν ειναι το 70% και οχι ολο το ποσο της κυριας συνταξης!!!(δηλ 350-400)
    πολυ μεγαλη βοηθεια!!!!
    καλη σας μερα ΚΥΡΙΟΙ!!!!

    ReplyDelete